• beetle

    Jezdíte v jednosměrkách v protisměru, nebo poctivě objíždíte oklikou? http://www.nakole.cz/…proc-ne.html

    0 0
    • BB  

      jednosměrkou v protisměru je pro cyklistu ten nejbezpečnější způsob přepravy. Jen musí zůstat dost místa, aby bylo možno uhýbat protijedoucím autům. Taky je smůla, když potkáž blba, který tě chce školit. Pokud jsou cyklisti rozumní a řidiči tolerantní, tak OK.

      0 0
      • Polka  

        „jednosměrkou v protisměru je pro cyklistu ten nejbezpečnější způsob přepravy“ - to ti nekdo poradil nebo's na to prisel sam? 

        0 0
        • Kubiczech  

          No zezadu te tam smete leda dalsi cyklista, co jezdi jednosmerkama nebo rozvoz pizzy. Veskere eventualni nebezpeci vidis pred sebou. Alespon takhle jsem to pochopil ja.

          0 0
          • drtyc  

            problem je pri najezdu a vyjezdu. mimo to je to nejbezpecnejsi pokud s tim pocita cyklista, ze mu tam nekdo vycouva nekde, kde ho nebude cekat. sikmy stani, kdy neni videt na rozlou skosenou parkovacku je nejlepsi…

            0 0
            • JSt  

              jj. jak rikas, vyjezd a najezd je problematicky. onehda proti me vyjel na konci jednosmerky borec ve velkym stylu. taktak jsem se stihl schovat mezi zaparkovany auta…

              0 0
          • Polka  

            To jsme pochopili oba stejne, ale mne to teda nejbezpecnejsi rozhodne neprijde, prave z tech duvodu, co napsali Jst a Drtyc. A jednosmerka nesmi byt hlavne uzka, jinak musis pri projizdejicim autu uhybat bud hodne na kraj, mezi auta nekam pryc nebo na chodnik a to vsechno generuje nezadouci ztratu casu a pripadne problemy :)

            0 0
    • hribik A1  

      podla toho, v akej (sirka, dlzka, premavka…)

      0 0
    • Blacks  

      V jednosměrkách jezdim. Už když vyrazim z domu, jsem v jedné.

      0 0
    • jIrI___  

      Většinou poctivě objíždím. Vyjímkou jsou několik metrů dlouhé jednosměrky :-)

      0 0
    • zichis  

      Sedám na kolo v podstatě den co den, pečlivě si vybírám trasu, abych se vyhnul silnýmu provozu a tak už jsem došel k závěru, že bez porušení zákazu v jednosměrkách to prostě nejde.

      Ve zmíněném článku uvádějí podstatný fakt – jednosměrky jsou navržené tak, aby sváděly dopravu na silnice vyšších tříd. Tedy dle potřeb mo­toristů, aby se mohli pohybovat rychle. Naprotitomu cyklista je jednosměrkami tažen do pasti. Je teda i v zájmu mo­toristů nechat při kraji kousek místa pro cyklisty, ti se jim pak nebudou nebudou na hlavních tazích namotávat na kardan.

      0 0
    • l-e-t-o  

      Jezdím si na kole kde chci. Kdykoliv můžu uhnout ke kraji nebo zastavit u chodníku. Jednosměrka pro mě neexistuje.

      0 0
    • H-ness  

      Jezdim, ale jen na kole.

       
      0 0
    • pajan  

      Jo jezdim, ale jen pokud je dost široká a „přehledná“ jinak to beru přes chodník…

      0 0
    • pitos  

      V jednosměrkách nejezdím protože na cesty mezi auta mě nikdo dobrovolně nedostane,takže vždy po chodníku.

      0 0
      • pepek  

        To taky není bezpečné, minule na mně jedna baba se psem řvala na celou ulici, že na mně zavolá policajty. Ale asi se spíš lekla, bo sem si svítil tou Aurorou :-)

        0 0
        • pajan  

          To já jednou jel za dvouma dědula s berlema a ten je začal něco ukazovat tou berlí a já ho akorád objížděl. Takovej akrobaticke kousek se mi asi dlouho nepovede :-D

          0 0
        • pitos  

          No neříkám že to je to úplně bezpečné ale pro mě jediná možnost přepravy třeba přes město…třeba i za cenu nepříjemných nadávek některých netolerantních lidí nebo pokuty od policie…jinak s policajtem jsem se zatím vždy  nějak rozumě domluvil ale nejlepší je tomu setkání předcházet a ujet(myšleno pouze na kole)

          Naštěstí i u nás začínají budovat na chodnících cyklostezky.

          0 0
          • XC-biker1  

            joo ty z města směrem ke kostelu budou i „zábavné“, samé zatáčky za budkama atd… :o)

            0 0
        • drtyc  

          na rvouci lidi nejlip funguji sluchatka typu „plug“ s hlasitou hudbou. klakson a sanitku na 30 metru jeste uslysis. svuj dech a rev taky. ale to je asi tak vsechno. ma to hacek, kdyz se neco deje s kolem, tak o tom nevis.

          0 0
        • hribik A1  

          horsie by bolo, keby si z nej strielal :-D

          0 0
    • wartburg  

      Po Praze jezdim jenom jednosmerkama a po chodniku a jeste mi nikdo ani nevynadal. (ani bych mu to nedopurocoval) A nejlepsi jsou krupani co tu nadavaj, ze se to nesmi a pritom by v Prazskym provozu neprezili ani den.

      0 0
      • drtyc  

        no nevim jak ty v praze, ale ja v brne jsem si visml toho, ze tam, kde ja mizim z hlavnich tahu na chodnik, tak tam potkam dohromady tak 10 lidi za mesic na tom chodniku, protoze tam nic neni a chodci pouziji radsi hromadnou protoze to je obvykle dlouha spojnice od nekdu do nekam pres uzemi niceho.

        0 0
        • drtyc  

          vyjimkou jsou radialni hlavni tahy. tam je lidi dost, ale zase pomahaji jednosmerky.

          0 0
      • chodec  

        …ani bych mu to nedopurocoval…

        hmm :-/ pán je zřejmě drsnej jak Chuck Norris před holením

         
        0 0
    • kassar007  

      Jednosmerky a chodniky ............. ale vse v mezich tolerance a ohleduplnosti. Nikdy si myslim jsem nikoho neohrozil (jak chodce ..... auta resp. sebe pred auty).

      0 0
    • Jenda  

      pravidelne jezdim jednou kolem garaze kde parkujou mestsky takze jsem si zaridil umisteni dodatkovy tabulky o obousmernem provozu cyklistu:-)

      0 0
    • petebike  

      jo, ale musim davat bacha na Flojdy…

      0 0
    • tom_777  

      jezdním od svého bytu skoro denně protisměrem…

      0 0
    • lacco  

      Občas jazdím, ale ak sa zdá nebezpečno, tak opatrne po chodníku, alebo zlezem dole; to síce nerád, ale stane sa. Hlavne sa snažím neohrozovať seba a iných. Keď je nebezpečno veľké, tak na protijednosmerku kašlem a idem radšej predpisovo.

      0 0
    • Chiron  

      No když je dost široká a přehledná, tak to tama projedu. Ale jednou sem tak akorát najel, a z druhé strany do ní vjeli policajti, tak sem to rychle struhnul na chodník. Ale stejně mě stopli a pindali že nemůžu jezdit po chodníku na kole. Tak sem se s nima začal hádat, že ve vyhlášce kolo zakázáno na chodníku není. A naopak že je uvedeno že brusle, lyže a podobobné sportovní náčiní je na chodníku povoleno, tak sem na ně zkusil, že kolo je podobné sportovní náčiní. Chvíli se se mnou dohadovali a nakonec mě pustili s tím ať už po chodníku nejezdím a už si pak ani nevšimli že sem odjel po cestě v protisměru.

      0 0
      • Pišák  

        Téměř shodný zážitek asi před rokem – jako obvykle za tmy od Uhelného trhu Martinskou v protisměru, proti mně dost rychle policajti, rozsvítili maják, já skočil bokem na úzký chodník vpravo, že jim tam proklouznu. Oni těsně k mému chodníku, brzdy, řidič otevřel dveře, já brzdy  – no a byl jsem v pasti. Vpravo dům, vpředu otevřené dveře policejního auta, vlevo kapota, couvat už nemělo smysl. Naprosto profesionální, dostali mne jako malého kluka. Kázání + co kdyby tam jel někdo rychle – nikoho rychlejšího než je jsem tam zatím nepotkal, což jsem si raději nechal pro sebe. Měli ale vzadu někoho v klepetech, tak mne nechali být. Pokořen, leč nezlomen, odjel jsem dále nezákonně v protisměru. Nechali mne, do pasáží jsem prchat nemusel. Ale možná bych se bál znovu ujíždět, měli předtím zatraceně rychlé reakce.

        0 0
        • pedr64  

          já podobně v centu Pardubic, nejsem místní, tak tam jednosměrky neznám. Proti mě bílá dodávka, zastaví a řidič se ptá, jestli mi nevadí, že jedu v jednosměrce. Já z něho viděl jenom hlavu bez čepice, tak říkám, že ne. Ale já si nevšiml, že je to jednosměrka.To už na mě začal řvát a já si teprve všiml nášivky na košili a že sou to měšťáci.Tak jsem slezl a šel pěšky. Ale pak jsem se schválně zajel podívat na začátek ulice a značka tam byla tak šikovně schovaná za stromem, že jsem ji při odbočování z hlavní nemohl vidět.

          0 0
          • drtyc  

            to je normalka. nejlepsi jsou zarostli vedlejsi silnice. to je doslova na zabiti.

            0 0
            • hribik A1  

              raz som na jednej ceste videl taku peknu zarastenu styridsiatku. prve, co ma napadlo, bolo, ze tu by bol dobry revir pre policajtov (to vies, z auta si toho v tej rychlosti nevsimnes tolko co ja na biku do kopca, ked stihnem za ten cas pohladom obsiahnut kazde steblo travy) :-)

              0 0
            • hribik A1  

              raz som na jednej ceste videl taku peknu zarastenu styridsiatku. prve, co ma napadlo, bolo, ze tu by bol dobry revir pre policajtov (to vies, z auta si toho v tej rychlosti nevsimnes tolko co ja na biku do kopca, ked stihnem za ten cas pohladom obsiahnut kazde steblo travy) :-)

              0 0
    • Tosa  

      pokud je jednosměrka ,,bezpečnější" a současně kratší varianta pak v ní jedu v protisměru

      0 0
    • chodec  

      někdy se jinak pořádně nedá, nebo by to znamenalo neúměrné kličkování – ale je potřeba si uvědomovat, že tam člověk v principu jede tak, jak s tím nikdo (řidiči ani chodci) nepočítá.

      Východ z budovy kde dělám ústí do jednosměrky (aby bylo jasno, také si to tam zkracuji v protisměru, protože kvůli 30m v v protisměru bych musel jinak objet blok – tj. nějakých 400m) – ale už asi 2× za poslední rok tam měl někdo z kolegů incident s cyklistou, kterej jel v protisměru – kolegu (pěšího) prostě nenapadlo, že něco pojede v protisměru a nic ho nevarovalo (kolo jelo potichu a mezi chodci po krajích uličky ho letmým pohledem přehlédl. Podobné nástrahy čekají od vyjíždějících aut a pod.

      Takže když tam člověk v protisměru je, musí to být v prvé řadě on sám, kdo kontroluje všechny ostatní a předvídá, co by mohli udělat, když s ním nepočítají . Jo a také by měl respektovat to, že se to ostatním nemusí líbit. Může s nimi nesouhlasit a považovat je za zbytečné hnidopichy, ale to je tak vše co může a fakt prostě je, že je to on, kdo jede jak by se nemělo a jak s ním ostatní nepočítají.  

      Shodou okolností na tenhle problém (možnost přehlédnutí cyklisty tam, kde ho nečekáte) upozorňovala zajímavá kampaň co běžela v UK v kinech – viz tady:

      http://www.youtube.com/watch?…

      Částečná znalost angličtiny nutná a pokud bych přeložil vše, tak prozradím pointu, ale úvodní otázka je: „Kolikrát si přihraje bílý tým?“ :-)

      0 0
    • Krys  

      Jednosmerkami v protismere nejazdím. Aj keď vychádzam od nás z paneláku, beriem to po tej dlhšej vetve jednosmerky, ale hlavne tým správnym smerom. Ak viem, že mi nejaká krátka jednosmerka v protimere zjednoduší cestu, vezmem to pešo po chodníku.

      0 0
    • Radek Broz  

      Na kole jo. Mám hned od baráku jednu takovou šikovnou, je široká a má chodník. jinak bych musel na hlavní s velkym provozem, s několikerým odbočováním vlevo a děsnou oklikou – jednosměrka je mnohanásobně bezpečnější v tomhle případě.

      0 0
      • kyjosek  

        jsem názoru, že se zákony mají dodržovat

         

        na druhou stranu nikoho nepranýřuju za to, že něco poruší, ale musí počítat s následky

         

        v tomto případě sankce v blokovém řízení až do výše 2000,–Kč

         

        Na druhou stranu co jednosměrky, ale co blázni na kola v noci po silnici bez světel – tak možná přes hubu, 2000 by byly málo.

        0 0
        • JSt  

          …a nejhorsi jsou opili v noci bez svetel v jednosmerce. ty bych bez milosti strilel.

          0 0
        • autor_trek  

          Jenže ty zákony vyrábí ta banda politiků v parlamentu a někdy (většinou) z nich vypadne příšerný paskvil. A to ještě nemluvím o učelových zákonech za tučné prebendy…

          0 0
          • Krys  

            Jednosmerky nevymysleli v českom parlamente.

            0 0
            • autor_trek  

              Ale někde přišli na dodatkové tabulky „provoz cyklistů v obou směrech“, podporují cyklostezky ve městech…

              0 0
            • autor_trek  

              Vymýšlí spoustu jiných hovadin…

              0 0
    • Pakos  

      Jezdíval jsem , ale po informování (2×) policistou , jsem si to rozmyslel ..

       

      Ono za to dáva 500 Kč , to neni moc příjemný :D

      0 0
    • jezura  

      Jezdím.Jinak,pokud jedeš v jednosměrce proti povolenému směru malou rychlostí,tak tě auta vidí a neignorují,ale porušuješ předpisy.Jen dej pozor na auta vyjíždějící z parkování.

      0 0
    • Volf  

      V jednosměrce nemáš co dělat, ti co jedou správným směrem s tebou nepočítají, že by jsi se tam vůben objevil a pokud vznikne nějaký karambol, tak jsi v tom až po uši. Nejhorší situace je, když jako řidič odbočuješ do jednosměrky a po tvé pravé straně jdou chodci a jsou tam hlavně i zaparkovaná auta, ty si najíždíš víc doleva a v tom proti tobě vyjede z jednosměrky kolo. Netvrdím, že jsem Mirek Dušín a že jsem nikdy do jednosměrky nevjel, ale považuji to za stejně nebezpečné, jako podjíždění aut na křižovatce vpravo, i když tuto zrůdnost zákon na rozdíl od jízdy v jednosměrce vysloveně povoluje.

      0 0
      • daymaker  

        Souhlasím, jízda v jednosměrce na vlastní riziko. Jenom musím pozměnit, že když já jedu autem do, nebo v jednosměrce, tak koukám pod každý nárazník, jestli tam nestojí děcko, nebo cyklista. Apod… Nějak jsem se naučil myslet za všechny okolo. Je to bezpečnější… =)

        0 0
        • Volf  

          Máš pravdu, protože dneska za volantem jsi jednou nohou v kriminále. Každý rok najedu kolem 50 000 km a je to fakt na nervy.

          0 0
    • Toolak  

      Jedosměrkama  jezdím (v Praze) a nevidím v tom problém. Jen je třeba si dávat bacha na auta proti, který vyjížděj z řady. Stalo se mi už několikrát že nečekaně vystrčí čumák a to je pak o rychlé reakci. A taky bacha na měšťáky. Občas mi to připadá že si na nás léčej svoje mindráky…To je pak nejlepší, zkusit  se z toho (slušně!) vykecat.

       
      0 0
      • Morchella  

        Já jel minulý týden jednosměrkou dokonce s policejním doprovodem :-)

        Nusle a Michle (Praha 4) jsou strašně dlouho rozkopané a v ulicích je často jednosměrný provoz. Tramvaje ale mohou v protisměru projet (dodatková tabulka „MIMO TRAM“) a tak tam samozřejmě jezdím i já. No a takhle jednou tam vjedu a za mnou siréna měšťáků. Tak jsem jim uhnul ke kraji, aby mohli projet, ale zastavili u mě a prý 2000,– Kč :-) Slušně jsem jim vysvětlil, proč tak jezdím, protože v těch místech to bez komplikací moc objet nejde. A oni že ten půlkilometrový úsek mám tlalčit :-))) Nakonec to dopadlo tak, že mám jet za nimi a prý že mě „provedou“. No, tak jsem jel pomalu za doprovodným autem :-) Možná mi pomohlo i to, že když jeli ještě těsně před tím zákazem kousek za mnou, tak museli vidět, že jsem byl první v řadě aut, kdo pustil na přechodu chodce. :-) A přitom by stačilo tak málo, aby byli všichni v klidu. Bylo by tak těžké k tomu „mimo tram“ přidat i ten symbol kola?

        0 0
      • -b-n-x-  

        Taky v tom nevidim problem. Akorat kdyz uz nekoho potkam, tak me pak nebavi couvat zpatky.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.