• Tehu

    Caute vsem, vim ze je to tu jiz ponekolikate, ale jsou toho tu desny kvanta a vybrat si tu pravou je desne vysilujic :-) Budu prodlouzeny vykend v Jesenikach ubytovan mezi Malou Moravkou a Karlovem tak poradte nejakou peknou strase pro MTB skupinku (nejake vyhlidky ci zajimava mista spojena s nejakymi temi peknymi hrebeny, sjezdy ci technickymi pasazemi) . Budem jezdit cca 2,5 dne cca okolo 50km dene max podle obtiznosti… Moc diky

    0 0
    • sorak  

      ahoj a složení skupinky, resp. co zvládáte? :) Jeseníky jsou obecně docela drsné na bikování (jsem tam furt „doma“)..

      0 0
    • Mender  

      Jeseníky jsou na kolo super, je to už starší pohoří, takže je vše takové zaoblenější. S hřebenovkama to bude horší – zákaz, ale pěkný výlet může být vyjet na Skřítek – když nastuduješ mapu tak se dají najít rozdílné trasy am a zpátky, ale určitě bych zpět doporučoval přes Alfrédku. Pokud si chcete užít stoupání, tak určitě – Ovčárna, Švícárna, Červenohorské sedlo a zpět. Pokud se nebojíte nastoupaných metrů, tak se dá sjet k dolní nádrži Dlouhých strání ( případně vyjet k horní nádrži ) potom se po zelené vyškrábat na hřeben ( pozor přejezd cca 1km po hřebeni – zákaz ) a sjet na Alfrédku a domů.

      0 0
    • sorak  

      tak dávám několik tras, které v Jeseníkách stojí za to:

      kolem Pradědu – nádherná trasa, středně dlouhá, velké převýšení, po asfaltu se jede jen výjezd k vysílači Praděd, doporučuji pokud bude teplo a pěkné počasí, jak bude chladněji nebo oblačno, tak se z hezké trasy stává skoro extrémismus!

      0 0
    • sorak  

      další trasa – krásné výhledy, an Alfrédce, Skřítku a Rabštějně se dá dostat něco k jídlu.. popř. také v dědinách.. trochu víc asfaltu jak ten Praděd, taky menší náročnost..

      dole mapa (trasa je fialově, občas špatně vidět, tak si zkontroluj průjezdné body s profilem) + profil

      0 0
    • Lance  

      jeseniky miluju

      (neni to nic k tematu,ale chtel jsem to sdelit)

      0 0
    • sorak  

      a ještě jedna kolem Šeráku, je trochu kratší, ale dá se zkombinovat s nějakou zajížďkou u Jeseníku

      0 0
    • jan 2  

      Když dojedete do Karlovky a nad ní na tzv. Kótu máte krásné cesty směr Lyra, nebo pod Pradědem kolem Sokola až na Videlský kříž, pak prudce nahoru směr Švýcárna, kde na Černíku uhnete doprava směr Jiřího chata a těsně nad ní je zřetelně vidět lesní stezka pod Pradědem kolem Sokola a vyhodí vás to až nad Kamzičí chatou kde poračuje další stezka až na Barborku. Cesta celou dobu vypadá jak přikládám na obrázku :)

      0 0
      • zbartos  

        Myslel jsi to asi tak, jak jsem to v příloze nakreslil svetle modrou barvou ? BTW Od Černíku by se v tom případě ale mělo odbočit kolmo doleva (na jih či jihozápad).

        P.S. Ten úsek Videlský kříž – Černík je sjízdný jen pro Kulhavého, nebo i pro normální weekend warriors ?

        Díky za tip !

        P.P.S. Sorry fotku jsem nevložil, tak snad v další reakci…

        0 0
        • jan 2  

          Ten úsek Videlský kříý – Černík je masakr, prostě stěna možná to tam znáš. Já sám na kole jedu až k místu kde přes cestu teče potok, to je taková hranice kde začínáš zvracet :), pak už kolo nesu až na Černík :)), Od Černíku se pokračuje po modré až k místu kde vidíš tu chatu, zde stojíš čelem kní a pohlédneš doprava, směrem k výhledu na Sokol, těsně před prudkým srázem vidíš ve vrstevnici cestu, nelze přehlédnout, je rozšířena pro těžbu lesní technikou :(.

          Po ní se začátku nepohodlně jede a cca po 200–300 m pokračuje lesním chodníkem.

          Dál je popis trasy těžký, pokračuješ přes několik pramenišť Střední Opavy ( krásné místo ) a brzo je rozcestí, pokračuješ nahoru. Dolů se cesta brzo vrátí na lesní cestu Vidly Kóta .

          Tohle je ovšem Back country jak to dnes nazývaj někteří, střídavě cesta je a není podle výšky borůvčí až k Sokolu, kde další rozcestí umožňuje jízdu na Sokol, tam nedoporučuju -rozsáhlé vývraty a nebo dál nad prostředním vrchem až k bezejmenému kopci nasd Karlovkou, zde ovšem začíná největší paráda, objevuje se nádherný chodník s výhledy na Sokol, dál se cesta točí kolem hory, kde tě fakt dostane výhled na údolí Bílé Opavy, kterej zná fakt málokdo a pokračuješ mírně dolů po kraji krutého svahu až někde k Barborce, tam se napojuješ na normální tray

          0 0
          • zbartos  

            Díky za snahu o vysvětlení. Bohužel, nebo naštěstí jsem tam na kole ani pěšky ještě nebyl…

            Podle on-line mapy Shocartu ani podle leteckého snímku jsem se moc nezorientoval, navíc minimálně ten závěr k Barborce vede přes NPR Praděd (viz http://www.jeseniky.ochranaprirody.cz/index.php… ), takže to asi když tak zkusím někdy prozkoumat pěšky ze Švýcárny a uvidím, kde vylezu…

            P.S. Jen pro jistotu: to pokračování po modré od Černíku mysliš směrem k Jiřího chatě (na JJV) ? Pokud ano, zdá se mi, že ta cesta, co je od cca Jiřího chaty vpravo vidět, je ta stejná, kterou má Shocart na on-line mapě zakreslenou fialově čárkovaně (já světle modře) a která vede m.j. od kaple Sv. Hedviky na Videlský kříž…

            0 0
            • jan 2  

              Omyl celé je to v I. zóně ochrany, takhle už to je všechny trasy které často popisuju jsou takhle hluboko a nedostupné, vtom je vlastně jejich kouzlo, ochranáři tam nechoděj, turisti taky ne. Je to poslední tajemná část Jeseníku – místo mezi normálním lesem a vrcholem plným turistů kam už skoro nezajíždím snad jen přes týden a mimo sezónu. Ten poslední úsek dej i pěšky při návštěvě Karlovky, kde nad Karlovkou je rozcestí na Lyru a zpět na Vidly tak směrem na Vidly a pak rovně do hory.

              Nevím mapu Shocart nemám, ale jak říkám v momentě kdy stojíš čelem ku a nad Jiřího chatou tak v pravo po vrstevnici je cesta, jak píšu upravena pro těžbu, ale po chvíli je z ní jen lesní chodník, kterej se dál rozděluje…

              0 0
              • beeker  

                A nevede tam ještě jeden chodník ve vyšší úrovni, kousek před vrcholem Malého Děda přes žleb Sokolího potoka až někde ke kamzičí chatě nebo barborce??

                0 0
              • beeker  

                Jo a jde najít začátek toho chodníku z Karlovky přes Kamzičí chatu už někde na kraji, jak je rozcestí na Bílou Opavu??

                0 0
    • daymaker  

      jestli máš zájem, měl bych mít doma .gpx z podzimu : Karlov-Skřítek-Alfrédka- někam dál – horní nádrž DS -Kouty – Petrovka – a buď na Sedlo, nebo Švýcarna – Ovčarna – Morávka _ Karlov. Jel jsem s kámošem, neznal jsem to. Je to skoro celé terénem,cca 80 km, převýšení ke 2k. Ale paráda… kdyžtak napiš mail, zkusil bych to pohledat, gps zřejmě podmínkou.. :-)

      0 0
    • Tehu  

      Diky vsem za rady, vase tipy skloubim nejak s mapamy od Shocard ktere pouzivam… a snad nam pristi tyden vyjde pocasi a pekne si to bikovani uzijem ;-)

      0 0
    • tom xtr  

      Čau, využívám vlákno k dotazu namístní znalce Jeseníků:

      je sjízdný pro MTB ten úsek od rozcestníku „Pod Ztracenými kameny“ dolů směrem na Skřítek (žlutozelená tur.)? Díky.

      0 0
      • vladaza  

        je, i na mém kole s pevnou vidlicí :-)

        0 0
        • Pavel.ct  

          Taky jsem tam letos jel. Foto je z úseku, který zmiňuješ

          0 0
          • Pavel.ct  

            Nejel jste někdo úsek Volská louka > Jelení bouda > Černava stanice lanovky? Já byl jednou u pomníku Sisi, ale dál k Jelení boudě už ne.

            Díky za info

            0 0
            • pepek  

              Já jsem tu stezku kdysi hledal od čerňavy, ale všechno tam bylo zarostlý, tak jsem vylezl nazpátek na tu červenou TZ.

              0 0
      • Mender  

        Ahoj, ten úsek znám dobře. Jezdí se to krásně, jen to chce trochu respektu a opatrnosti. Vím co říkám, před pár lety jsem si tam na dvakrát zlomil klíční kost.

        0 0
      • tom xtr  

        Díky všem za INFO.

        0 0
    • dancing dog  

      Vyuziju vlakna- nevite nekdo, je pravda, ze na Karlove stavi vlek-sedacku?

      0 0
      • tom xtr  

        V Karlově ? Nová lanovka i sjezdovka se staví z Loučné na Dlouhé stráně. Nepleteš si to?

        0 0
        • dancing dog  

          Rozhodně ne, tu nvou z Koutů na Medvědé horu jsem viděl. když jsem byl na jaře o velikonocích v Karlově jedno odpoledne na snowboardu v rámci uzavírání sezony, tak tam byla cedule, že příští sezona už tam bude se sedačkou..tak jestli to tam fakt stavej..

          0 0
      • Lance  

        zdar, ano je to pravda, uz je to postaveno,ale zatim nefunguje

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.