• Mad_Cat1

    Ahoj, sice to sem nepaří, ale věřím, že se mezi vámi najde někdo z oboru. Mám problém s elektrikou v garáži, je tam elektroměr s jističi, součástí krabice s ističi je i zásuvka pro 380V a v garáži jsou rozvedeny dvě zásuvky, kde má být 230V, ty tam naměřím, ale bohužel jen občasně, stává se celkem pravidelně, že z rozvodové skříňky se začne ozývat bzučení a během toho jsem v zásuvkách pro 230V naměřil 360V. Zajímá mne kde je problém, jestli je v rozvodové skříňce nějak blbě vyvedena fáze od hlavního vodiče nebo co tohle může způsobovat. Za každou radu díky.

    0 0
    • Josef Panek  

      Špatná nula.

      0 0
      • Mad_Cat1  

        v zásuvkách nebo na hlavním jističi nebo na hlavním přívodu?

        0 0
        • Josef Panek  

          Tvl, já nevím. Když jsem byl malej, kousla mě lampička a strachy nevyměním ani žárovku;-)

          0 0
        • Erknold  

          distribuce není úplně můj obor, ale svého času jsem prudil E.ON na chalupě, jelikož tam taky všelijak lítalo napětí. Byla to špatná nula na stožáru. Prostě se nepohodl hliníkový svod s měděným lankem na stožáru. Chlapík z E.ONu co to opravoval, říkal, že vždy je za problémy špatná nula.

          Neboj se toho a hledej. Maximálně dopadneš jako vyvyen :)

          0 0
          • Josef Panek  

            Tvl, chceš mi naznačit, že jsem mimo jiné odborník i na elektrikařinu aniž bych o tom věděl?;-))

            0 0
      • sobor  

        Jedině špatná nula,v jednofázové zásuvce nejde naměřit 380V

        0 0
        • Mad_Cat1  

          Ono do těch jednofázových zásuvek je to podle toho co jsem se díval rozvedeno od té třífázové zásuvky, ale už do ní se to napětí mění na jednotlivých fázích tak, jak jsem tu psal a to tam přichází už od hlavního přívodu ke mě do garáže, takže je hodně pravděpodobné, že bude chyba asi jinde než u mě. Musím kontaktovat majitele vedlejší garáže a zjistit jak to má. Mě by i stačilo až si tam pozvu odborníka, aby mi to předělal celý jen na 1 fázový rozvod, 3 fázvou zásuvku já tam stejně nevyužiju…

          0 0
    • Mad_Cat1  

      hledat budu, to je jasný, rozhodim to a uvidím, maximálně mě to taky kousne žejo:-)

      0 0
      • allrose  

        při 3/5žíle taky modrá/žlutozelená a jejich spojení/nespojení

        0 0
        • Petr L2  

          Když si to vypneš, tak ti to nic neudělá, pokud to občas jde a občas nejde, začni tím, že zkontroluješ všechny spoje, uvolněné dotáhneš, opálené a orezlé buď očistíš, nebo budeš muset předělat. Pokud tomu nerozumíš, víc nic nevykoumáš a spíš to ještě dojebeš.

          0 0
          • kesu  

            No, pokud to neovládá, radši bych vzal odborníka. Ono přecijen tahat nový kabely vyžaduje jinej stupeň odbornosti než hledat chyby v nějaký prastarý instalaci..

            0 0
    • kesu  

      Najít místo, kde to funguje jak má (podružný rozvaděč pro garáž, případně nožovky) a od toho se odpíchnout, už se mi hodněkrát stalo, že vyšlo líp předělat celou elektroinstalaci než hledat jehlu. Tohle s oblibou dělá odpařenej hliník na spoji hliník/měď na pracovní nule.

      0 0
      • Petr L2  

        Důvodů může být tolik, že by to vydalo za samostatné vlákno a pokud tomu nerozumí tak místo, kde to funguje a kde ne, když to bude mít vypnuté nenajde a pokud se v tom bude hrabat pod napětím, tak si koleduje o malér. Tady je každý odborníkem, do rozvodů se hrabe kde kdo a jak to pak vypadá to by lomil rukama i Turek s Řekem a to jsou nějací bastlíři.

        0 0
        • Honzink  

          Tak zas na druhou stranu, když můžou lidi vznášet na webu dotazy typu:

          „Už týden mě píchá na prsou a jsem dušný. Myslíte, že by to mohl být infarkt?“,

          místo toho, aby šli k felčarovi…

          :-D

          A že internetovejch „kardiologů“ co mu natočej EKG od klávesnice, se najde pytel.

          :-(

          0 0
          • Petr L2  

            Projeď si někdy weby o miminkách, to je síla, tam se ordinuje jen to sviští, děti v horečkách a návštěva lékaře je otázkou maminkovského referenda, to je to nejmenší co tam předvádí.

            0 0
        • Josef Panek  

          Vod fochu, jo? Ono to platí v každý lidský činnosti – já jsem největší bombardér a všichni ostatní jsou vocasové. Ale co jsem vypozoroval, tak elektrikáři jsou v tomhle nepřekonatelná extratřída.

          0 1
          • Petr L2  

            No z pohledu elektrikáře je to, co si lidi myslí o elektrice a vůbec o tom, jak by to mělo fungovat a co je a není bezpečné, opravdu peklo. A je jedno, jde-li o lidovou tvořivost předválečnou, nebo to co se páchalo za socíku, či dnes. Věty typu, „táty tomu rozumí, dům postavil vlastníma rukama“ jsou až na světlé výjimky předzvěstí neuvěřitelných kousků.

            Poslední co jsem zažil byly jističe v koupelně na obkladu mezi umyvadlem a sprchovým koutem : „ona tady byla původně komora a pak když jsme dělali koupelnu, tak to nebylo kam dát“ a když se vypul hlavní jistič svítila chodba a garáž : " no mohla by to být ta dřevěná deska na chodbě pod palubkami, ale to asi ne, ta je odpojené od přestavby po válce" No trefa, byla to ona… Už jsem se ani neptal, proč po poslední přestavbě v osmdesátých letech nedošlo ke kolaudaci a tak bych mohl pokračovat do nekonečna, takže se na elektrikáře nezlob. Je to fakt peklo, u nás nehoří na každém rohu jenom proto, že drtivá většina domů je z cihel, takže to až na výjimky neskončí požárem, ale jenom blikáním atp.

            0 0
          • Honzink  

            Milý vole.

            Jsem vyučený elekromechanik pro stroje a zařízení, nátsavba na SPŠE, mám padesátku § , čtvrt století praxe, školení VV u ČEZ, několik odborných kurzů a seminářů, dnes dělám i NN, LED technologie, kolik já natahal drátů, tys neujel na kole, a furt se učím.

            A furt předělávám nějaký bastly po takovejch samokokotech jako si ty.

            Ale jak sem koukal do tvýho profilu, tak ty si sám i voperuješ kardiostimulátor příborákem doma u televize, co?

            0 0
    • Honzink  

      Zavolej elektrikáře.

      0 0
      • Delkim  

        a proč, když může napsat na B-F? :)

        stejnak to budou nějaké ty bludné proudy

        0 0
    • Mad_Cat1  

      Zásuvku rozhodit a zkontrolovat zvládnu, proměřit vodiče taky, jen jsem se optal jestli se třeba nesetkal někdo s něčim stejným nebo podobným. Pokud to nevyřeším sám, tak je jasný, že si pozvu elektrikáře a nepojedu metodou pokus/omyl.

      0 0
      • Kouba_2005  

        Že ty chceš bejt na Primě? :-)

        0 0
      • Petr L2  

        Každý z nás se z něčím podobným setkal a důvodů může být hodně, těžko radit, jediné co jako laik můžeš, jsem ti radil výše a hlavně si to vypni, než do toho polezeš.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Já mám takovou zkušenost ,že jí vždycky v práci koupím na něčem úplně banálním :D Naštěstí pracuji jen do 1000V (přesněji do 230V)

          0 0
          • Kouba_2005  

            Jako třeba opravovat pájku za pomocí druhé pájky a při výměně flexo šňůry její jeden konec držet v ruce a druhej vrazit do zásuvky s tím, že si zapojuju tu zdravou pájku? :-)

            0 0
            • Smazaný účet  

              Spíš jako, když mám připojenou fázi k čidlu otáček a holím si nulu nožem (naivně, že se mi nic nestane) a projedu izolací :D To pak zahazuju nůž :D

              0 0
            • Smazaný účet  

              Jinak pěkná zkušenost :D

              0 0
          • krabica  

            230V je pohoda, mně už se podařilo 500V. Vypl jsem odpojovač a pak se hrabal ve stykači, který byl hned vedle přívodních šíjn… :-D

            0 0
            • Smazaný účet  

              To se mě naštěstí stát nemůže, protože já pracuji s napětím 24DC – 230AC . Na vyšší napětí máme klasický elektrikáře. Já jsem mechanik měření a regulace (takže všemožný čidla)

              0 0
    • scota  

      A nemělo by tam být 400V ;-) Hlavně si ten přívod vypni, až se v tom budeš štourat :-)

      Pro laiky:

      Představte si ciferník, který má poloměr 230mm. Střed ciferníku je N. L1 bude číslo 12, L2 číslo 4, L3 číslo 8. Vy se převtělíte v mravenečka. Ze středu ujdete k libovolné fázi 230mm, ale mezi fázemi navzájem však již 400mm.

      Odborně:

      http://elektrika.cz/…0.8131490438

      0 0
      • Mad_Cat1  

        asi mělo, ale je to starý..cca 80 léta dělaná řadová garáž, naměřil jsem ale 360 na obou zásuvkách a samozřejmě že si to vypnu než se v tom začnu hrabat, zatím počítám s tím, že bude nějak blbě zapojenej rozvod 1 fází doklasických zásuvek z té třífáze, nebo nějakej špatnej spoj mědi s hiníkem. Jak jsem psal vejš, kdyžtak přizvu odborníka..

        0 0
        • Honzink  

          asi mělo, ale je to starý..cca 80 léta dělaná řadová garáž, naměřil jsem ale 360 na obou zásuvkách

          Tvl, ty rači zakopej šroubovák dva metry pod zem, jestli máte doma vadasku, tak jí vodevzdej na policii a fakt zavolej toho elekrikáře.

          Radim ti dobře.

          Evidentně vo tom nemáš ánung.

          0 0
          • Mad_Cat1  

            to jsi vypozoroval z tý jedný věty? o třífázi ánung nemám to je pravda, s jednofází problém nemám.

            0 0
            • Honzink  

              Ano!

              Páč dávat do souvislosti stáří rozvodů s voltáží, může toliko laik,neřku-li ignorant, který není štont, si aspoň vygůglit základní informace.

              360V bylo a je střední napětí.

              Dřív byla tolerance distribuční sítě +6% –10, dnes je to ± 10%.

              Nicméně to je papírová hodnota a stejné hodnoty, vč. stejných výkyvů, bys naměřil před i po benevolencí normy, on to byl pouze papírový krok.

              Takže ve staré zásuvce na třistaosmdesát a nové na 400V (udává se horní tolerance) naměříš stejné hodnoty v novostavbě i v „staré..cca 80 léta dělané řadové garáži“.

              A to je to, proč si myslim, že vo om nemáš ani ánung.

              A kdo to nechápe, ať si rači do smrti myslí, že fázovka je šroubovák se světýlkem.

              je to v jeho zájmu.

              0 0
              • Honzink  

                P.S.

                Rád bych Tě upozornil, že až Tě to zabije, tak Tvoji pozůstalí nedostanou ani floka.

                A když Ti to jen popálí prsty, nebo rozhodí budík, tak utřeš i z úrazovky.

                A bacha!

                Kopou i vyplý skříně.

                A v tomhle případku je to i dost možný.

                0 0
                • kesu  

                  no, tohle kope už pořádně, krom toho tam můžou bejt motorový jističe…

                  Když na stavbě nějakej čmoud zkoušel ukrást jeřábovou staveništní přípojku jištěnou 3×80a, tak to rozpeklo půlku pořádný sekyry…

                  0 0
                  • vojtechposmourny  

                    Onehdá (hodně dávno, na 1.st. ZŠ) jsem dělal úkol večer při zapnuté stolní lampě. Můj o pět let mladší bratr po chvíli lamentování, že nemůže spát, vzal celokovové nůžky a přestříhnul přívodní šňůru od lampy. Potom odešel v klidu spát. V nůžkách byla taková díra, že se je už nikdy nepodařilo naostřit…

                    0 0
                  • Honzink  

                    Tam může bejt kravina.

                    Tam může bejt na prase pověšený šluslý čidlo vod závlahy, vadný trafo vod ledek, propálený čerpadlo, seklý vrata vod garáže, napálená čokoláda v čemkoli, co když se vohřeje tak pouští fázi na nulu, blbě řízlá izolace v rozvaděči…

                    Ale to, jako laik, nemá šanci zjistit a eště nakoupí.

                    0 0
              • Mad_Cat1  

                to nee, já poukazoval tím stářím na to, že tam právě může bejt spojení hliník vs. měď

                0 0
                • Honzink  

                  Aleno tak!

                  reaguješ na Scotova slova:

                  A nemělo by tam být 400V

                  slovy:

                  asi mělo, ale je to starý..cca 80 léta dělaná řadová garáž, naměřil jsem ale 360 na obou zásuvkách

                  tak se, *****, nevymlouvej.

                  0 0
                  • Mad_Cat1  

                    Opravdu se nevymlouvám, přesvědčovat tě nebudu. Holt jsem to měl napsat jinak, ale to je jedno. Zkusím pár návrhů co tu padlo a kdyžtak řeknu elektrikáři.

                    0 0
    • Petr L2  

      Pokud nic nevíš o trojfázové soustavě, nevíš nic ani o té jednofázové. Ale to je jedno, nemá cenu si tady hrát se slovíčky a metat pojmy.

      Buď opatrný, podívej se až to budeš mít vypnuté, na tu zásuvku a pokud bude ok, radši si najdi někoho, kdo tomu rozumí.

      0 0
      • Mad_Cat1  

        jasnačka omrknu, blbej nejsem, pod proudem na to sahat nehodlám;)

        0 0
        • allrose  

          podle situace ti může po nule/pracovní lézt fáze od jinud,zkontroluj pro jistotu fázovkou i je! než se začneš neohroženě v tom vrtat

          0 0
          • kesu  

            no, fázovku vůbec používám dost nerad, to jsou takový krámy, že se na to spolehnout fakt nedá. Obyčejnej multimetr k půlce království stačí:-)

            0 0
            • allrose  

              zn1 a stále žiju..multi taky měří pěkný .,.každé má své uplatnění :-)

              0 0
            • Smazaný účet  

              laický dotaz: když budeš mít na zásuvce zem KO, co ti ukáže multimetr?

              0 0
              • JSt  

                to by me taky zajimalo… podle me nic vic nez fazovka, pac proti zemi i nule mas 230v, takze spatnou nulu nezjistis(?) a fazi na zemnicim koliku ti fazovka nahlasi.

                0 0
              • kesu  

                No to je jednoduchý, ukáže ti, že si máš přečíst co jsem napsal. Pro případ, že je to nějaký čínský krám zopakuju, že jsem dotyčnému poradil, ať to celý rozhodí od rozvaděče a pak hledá. A to bez multimetru nepůjde, protože bezpečně nezjistí, co kam vede.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  já to myslel vážně jako dotaz, protože mi přijde o něco bezpečnější a jistější používat fázovku. já dřív používal multimetr a měřil fáze-zem, ale od té doby, co jsem zapomněl přepnout z ampér na volty a lehce seškvařil elektrody, mám radši fázovku. :-) multimetru bych věřil jen tehdy, když vím co měřím, což u autora vlákna je nejisté…

                  0 0
                  • kesu  

                    Aha, tak to se omlouvám za sarkasmus :-)

                    Mně na fázovce vadí, že třeba v případě delšího souběhu dvou fázových vodičů (schodišťáky) se na jednom vodiči indukuje nějaký napětí, který tu zkoušečku pak „mate“. Tahle drobnost mi došla po asi hodině měření, než mi docvaklo, že blikání úsporky zapřičiňuje tohle indukovaný napětí přes nějakej kondenzátor..

                    Podobnej problém jsem měl, když jsem v jednom činžovním domě řešil, že se rozvaděč kabelovky propálil o starou vodovodní trubku. Než jsme se doměřili k tomu, že dům má na schodišti odpařenej nulák a přes televize se barák uzemňoval anténím rozvodem do toho rozvaděče, kterej byl opřenej o ten starej vodovod (ten byl ale uzeměnej dobře), uteklo dost času.

                    No a v poslední řadě už mi těch fázovek několik chcíplo.

                    Jinak souhlas, obsluhovat se to umět musí.

                    0 0
                    • JSt  

                      pokud se ti indukuje „nejake napeti“, poznas i okem na fazovce, ze doutnavka sviti min. pak to samo promeris multimetrem, uz jen proto, ze je napeti, kde by byt nemelo. samotna fazovka nemusi stacit, to je jasne.

                      0 0
                    • Smazaný účet  

                      Tohle indukovane napeti je sranda…obzvlast pro LED svitidla, kdy se ten kondik ve zdroji napbije docela pohodlne…Resit se to da vselijak, ja doporucuju, pokud to jde, pichnout na stejny obvod obyc zarovku:)

                      0 0
                      • kesu  

                        revizak mi na to rekl:

                        No a dělá to s klasickou žárovkou, nedělá, tak vidíš a je to opravený

                        :D

                        0 0
                    • Smazaný účet  

                      Dik za vysvetleni. :-) Jo, to indukovaný napětí mě vyděsilo když jsem si dělal v domku elektriku (komplet novou). Jsem si řikal že jsem asi úplnej debil a jak jsem to sakra zapojil, když mi v odpojenym okruhu svítí fázovka. :-) Ale ještě lepší bylo když jsem statickou elektřinou vyhazoval chránič, to mi taky hlava nebrala.

                      0 0
                  • JSt  

                    fazovka je imho pro praci mnohem pohodlnejsi. drat promeris jednou rukou bez zapinani a nastavovani rozsahu. tou samou veci muzes hned aji sroubovat. ;-) kdyz je neco spatne, fazovka konci a nastupuje multimetr. ;-)

                    0 0
                    • Erknold  

                      nevím, fázovku a vadazku moc rád nemám. Na štaflích funguje úplně na prd a já měl vždy štěstí na kousek, co moc dlouho nevydržel :)

                      Svaté Unitesty, které člověk také nemusí nastavovat a měří to spolehlivěji.

                      0 0
              • Smazaný účet  

                Pokud budes mit KO zem nebo nulak a budes proti nim merit fazi, zmeris prd. Pokud chytnes druhy drat multimetru rukou, zmeris nejake napeti.

                S doutnavkou to funguje uplne stejne, taky to zemnis pazourou:)

                0 0
        • Kouba_2005  

          A vezmi si holínky a nesahej nikdy na víc než jeden drát najednou. Pak to nemusíš ani vypínat :)

          0 0
          • Petr L2  

            sahat vždy pravou rukou a stát pevně na zemi o nic se neopírat a pokud ti někdo řekne, že je to vypnuté, tak ať si na to šáhne před tebou :-)

            0 0
      • kesu  

        Zase na druhou stranu, jestli to je jenom rozvaděč-zásuvky, tak to rozhodit a proměřit není až na tak dlouho, pokud trochu víš..

        Myslím si, že o tom trochu vím, ale na tohle bych se buďto vykašlal a pozval si elektrikáře a nebo bych to natáhl celý znovu, pokud je tedy odkud. Protože opravovat nějakej samodomo rozvod je akorát o hubu.

        0 0
        • Mad_Cat1  

          vypnu, rohodim, podívám a uvidím. Samodomo to není, ale věk to má

          0 0
          • Kouba_2005  

            A vezmi si holínky a nesahej nikdy na víc než jeden drát najednou. Pak to nemusíš ani vypínat :)

            0 0
    • gerrard  

      Elektrika zabiji. Nesahej na to, zavolej si elektrikare a pokud ti tam bude neco predelavat, tak si potom nech udelat revizi.

      0 0
    • Honzink  

      A teď mě tak napadlo:

      Zeptej se Kramnýho!!!

      :-)

      0 0
    • scota  

      http://www.narextools.cz/…kufru-862351

      Zítra doprava zdarma ;-)

      0 0
    • scota  

      A nejsou na tom elektroměru a jističi náhodou plomby?

      0 0
      • Petr L2  

        Pouze na elměru, nulovém můstku a hlavním jističi a svorkovnici pod elměrem a to je většinou daleko od problému

        0 0
      • scota  

        No jestli bude muset odstranit plomby, tak stejně bude muset zavolat revizáka. Takovou závadu bude pro něj najít hračka s jeho vybavením.. Takže stejně moc neušetří. Ale to záleží na tom, zda se jedná o podružný elektroměr, nebo normální.

        0 0
      • scota  

        No jestli bude muset odstranit plomby, tak stejně bude muset zavolat revizáka. Takovou závadu bude pro něj najít hračka s jeho vybavením.. Takže stejně moc neušetří. Ale to záleží na tom, zda se jedná o podružný elektroměr, nebo normální.

        0 0
        • Erknold  

          nevím, osobně bych šel po svorkách, pak ze své zvědavosti různě proměřoval. Kdyby to nebyla garáž a mělo to i hromosvod, tak klidně i nulu proti zemi hromosvodu. A jakmile je něco pod plombou, volám distributorovi, je to jeho, tak ať si to opraví. Na to mu platím distribuční poplatky ve výši 30 % mého účtu za elektriku.

          0 0
          • scota  

            Hlavní jistič je pod plombou a není distrubutora, stejně tak jako např. nulovací můstek a jistič elektroměru. Distributor vlastní elektroměr, spínací hodiny HDO (což může být jeden box) a dále přívodní kabel apod.

            Přičinou poruchy by mohl být uvolněný PEN vodič, ale to by tam na 1f zásuvce nemělo být 360V.

            0 0
            • allrose  

              mohlo přes jiný „stroj“ z jiné faze

              1 0
              • George1977  

                Tak tak. Na každý zásuvce jiná fáze se společným uvolněným „nulákem“ přičemž je na to něco na jedné fázi zapojený, třeba klidně doutnavka u vypínače.

                1 0
        • Mad_Cat1  

          Pod plombou je jen podružný elektroměr, jističe ne, na to elektrikáře kdyžtak zavolám, já jen projedu zásuvky a oddekluju skříň s jističi jestli nebude něco špatně tam, na víc nemám vědomosti ani vybavení.

          0 0
          • Honzink  

            Jestli je pod plombou, tak asi nebude podružnej.

            Pokud to teda neni garáž v bytovym domě nebo jinak společná.

            0 0
            • Mad_Cat1  

              je to řadová garáž, kde je u garáží mimo ně jeden hlavní elektroměr a každý vlastník garáže má elektroměr uvnitř garáže…

              0 0
              • Honzink  

                No tak to si skorem v prdeli.

                To může soused ob šest garáží strkat do zásuvky kdovíco, nebo to může mít dokurvený.

                Asi bych začal tím, jestli se závada projevuje jenom v tvé garáži, nebo i jinde, aby sis nerozvrtal rozvaděč ouplně k hovnu.

                Jenom se zeptat sousedů, abys nemusel pod plomby měřit přívod.

                Á propos, takovej základní dotaz kerej tu eště nepad.

                Co máš, v okamžení kdy máš v zásuvce 230V víc, na nule/zemi třistaosmdesátkový zásuvky?

                Zkoušels, jestli tam, čirou náhodou, nemáš taky fázi?

                0 0
                • Mad_Cat1  

                  Dneska budu zkoumat, zatím jsem změřil jen ty zásuvky na 230 a jinak jsem byl pryč, třífázovou jsem neměřil, pod plombu nepůjdu. Kouknu se jen pod zakrytování jističů a do zásuvek a pokud problém nebudu schopnej vyřešit, tak zavolám odborníka.

                  0 0
                • Mad_Cat1  

                  Tak jsem to proměřil a mam z toho hlavu v pejru. Když nastane ten okamžik závady, tak na třífázové zásuvce jsem naměřil v tomhle pořadí: 1.fáze- 420V, 2.fáze- 100V, 3.fáze 360V, zem- 0V, když je stav normální, tak mají všechny tři fáze 240V a zem 0V. Tyhle hodnoty mají i svorky na přívodu k jističi pro třífázi. Když tenhle jev nastane, tak elektroměr začne všemožně bzučet a měřící kotouček má tendenci couvat. Jinak pokud je vše ok, tak na zářivku ani světlo nebo obojí současně se kotouček elektroměru neroztočí, rozjel se až když jsem měl jiný větší odběr ze zásuvky. Všechny rozvody včetně hlavního přívodu jsou v mědi, všechno je dotažené. Závada nastává zpravidla když chci rozsvítit zářivku a startér se jí snaží rozjet, nebo v případě, že zářivka už svítí a já chci rozsvítit druhým vypínačem klasické světlo, někdy se to světlo rozsvítí a zářivka je v pohodě, jindy začne zářivka poblikávat a nemůže naběhnout a světlo se rozsvítí jen tak napůl jako kdyby běželo na nižší napětí. Nemůže být vadný elektroměr nebo to způsobovat právě zářivka? Teď už mě jen zajímá kde je asi chyba, víc se v tom hrabat nebudu a někoho přizvu. Ještě mě napadla jedna věc, když mám zásuvkovou lištu s ochranou proti přepětí do 3000V a zapojím jí do zásuvky, bude fungovat tak že když bude v zásuvce víc než je třeba, vypne se nebo bude jako trafo regulovat napětí na 240V?

                  0 0
                  • scota  

                    Klasický transformátor má pevný poměr napětí nic nereguluje. Autotransformátor umožňuje tento poměr nastavit. Principu autotransformátoru využívá toho např. line-interactiv UPS. Myslím, že by jsi se neměl pouštět do dalších pokusů.

                    0 0
                  • Honzink  

                    Když tenhle jev nastane, tak elektroměr začne všemožně bzučet a měřící kotouček má tendenci couvat

                    Tak stejně musíš zavolat rozvoďáky, páč zádrhel ja před elměrem a musí se pod plomby.

                    Navíc to vypadá, že závada není na tvém přijímači.

                    0 0
                    • Mad_Cat1  

                      Jj, někoho zavolám. Díky.

                      0 0
                      • scota  

                        Jestliže budeš lézt pod plomby musíš nejprve nahlásit rozplombování u distributora, pak vyřešit problém a nakonec nechat udělat revizi. Jinak tě mohou navštívit pánové s hodně velkým účtem ;-)

                        Spoje na nulovacím můsteku jsi kontrolovat?

                        0 0
                        • BlickM  

                          Revize netřeba.

                          Stačí zavolat, nahlásit … oni si to pak přijedou zaplombovat.

                          0 0
                          • Mad_Cat1  

                            Chlapi ten elektroměr tam je asi jen pro jakýs takýs obecný přehled. Má ho každej ve svojí garáži, odečky fungují tak, že jednou za rok každej vlastník napíše na papírek stav jeho měřidla a dá se to člověku, co to má na starosti a ten pak dle hodnoty na hlavním elektroměru, kterej je v krabici zvlášť u garáží, rozpočítá platby pro jednotlivé majitele garáží. Podle mě je stejně nějakej vadnej, když se ani na zářivku s žárovkou nerozjede…

                            0 0
                            • Slavoš  

                              Pokud tam máš 3-fázový přívod tak je elektroměr taky 3-fázový, a žárovka se zářivkou s ním na jedné fázi nezatočí. Vyzkoušej to silnějším jednofázovým spotřebičem, začne se točit, ale jen pomaloučku.

                              0 0
                              • Mad_Cat1  

                                Jo to se roztočí když dám nějaký spotřebič do zásuvky, ale to teď moc nechci dělat když mi to vyšší napětí zatím dvakrát spálilo pojistku na autonabíječce…

                                0 0
    • scota  

      Smrt čeká všude:

      http://www.csfd.cz/…ude/oceneni/

      0 0
      • standoslav  

        Něco na zasmání: já byl se ženou v Krakově ubyt. na hotelu. Záchod v koupelně, takřka normální a tak jsem se vy…l (dost vždy jíme a pijeme) a pak že si dám sprchu. Začal jsem se v tom koutě sprchovat a jak jsem tam viděl řetízek k větráku, že pošlu ten smrad pryč. Co dodat, vyhodil jsem naštěstí jen jističe v našem pokoji a vše nahlásil na recepci.

        0 0
    • BlickM  

      Nevim, jestli to tu náhodou neni … máš TN-C nebo TN-S rozvod? (tři vodiče, nebo dva na zásuvce 230V,černá (hnědá)-modrá-zelenožlutá, nebo černá (hnědá) – zelenožlutá)

      Co máš za vybavení, respektive možnost zapůjčení na měření?

      Hodně pravděpodobné je špatný N (modrý) vodič, ale zrovna tak to může dělat fázový, řeba v jiné garáži, nebo na přívodu.

      0 0
      • Mad_Cat1  

        Asi to bude na přívodu ke mě do garáže, protože to různorodý napětí jsem naměřil na přívodních svorkách 3F jističe. A jinak mám rozvod s třemi vodiči. Mám jen obyčejnej multimetr, značku ti teď nepovím, nemám ho u sebe.

        0 0
        • Petr L2  

          Začni tam, kde začíná ten tvůj přívod, jinak se nikam nedostaneš.

          0 0
        • BlickM  

          Nulák máš i na přívodu do tvé garáže? Nebo jen PEN (žlutozelený) a v rozvaděči rozdělený na PEN a N

          Značka mě nezajímá :-)

          Změř napětí PEN proti fázi, N proti fázi a odpor N-PEN (nejdřív taky zkus pro jistotu napětí). Chtělo by to i vadaskou – má větší odběr při měření, nebo pokud si troufneš, měř napětí s nějakou zátěží.

          0 0
      • Mad_Cat1  

        Jo a ještě k té třífázové zásuvce, nevím jestli to tak má být nebo ne. Je čtyř vodičová a jsou tam zapojeny 3 fáze a zem, vede k ní ještě nula, ale zapojena není.

        0 0
        • BlickM  

          Třífázová zásuvka nulák mít nemusí.

          0 0
          • Slavoš  

            Poku je tam 4 žilový rozvod (jak píše) , tak nulák mít nemusí.

            0 0
            • Petr L2  

              nemusí? spíš nemůže :-)

              0 0
              • Slavoš  

                Může, píše, že nulák tam vede, ale není zapojený.

                0 0
                • Petr L2  

                  V kabelu můžeš mít vodičů kolik chceš, ale platí, co je zapojené, a pokud má TN-S ale je to zapojené jako TN-C, tak je to hodně špatně a i to by mohlo být zdrojem problémů.

                  0 0
              • BlickM  

                špatně zařazeno :-)

                0 0
                • Mad_Cat1  

                  Ty to děláš oficiálně? Pokud ano, nechce se ti z Plzně mrknout do Starého Plzence?

                  0 0
                  • BlickM  

                    Rozvody jako takové nedělám, ale elektrikář jsem. Mam i možnost nějaké ty přístroje. Ale jo, stavět bych se mohl, horší je, že příští týden, možná 14 dní toho budu mít dost. Ale pokud to počká, nebo neseženeš někoho, nějak se domluvíme.

                    0 0
    • Smazaný účet  

      Tak jsem rozdrbal světlo, nejde mi do toho šťáva, v krabici nad vypínačem mám tři černý Al dráty z boku a jeden nahoru. Do světla šel před tím proud, i když byl vypnutý vypínač, takže všechno špatně, nějaká rada, kromě objednání profíka?

      0 0
      • Petr L2  

        Někoho s najdi, tohle fakt nemá cenu

        0 0
      • JSt  

        jakoze nemas ani nic, cim bys to promeril?

        0 0
        • Smazaný účet  

          Byl ruplý drát ke světlu, naštěstí ne až ve stropu. Al dráty to je neštěstí.

          0 0
          • Petr L2  

            Ruplý drát? Pokud byl pouze přerušený jeden ze dvou vodičů co vedou ke světlu, nemohlo to dělat takové psí kusy. To by prostě světlo nesvítilo. To bude trochu složitější.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Je to barák z roku asi 1950, světla jsou zapojena obráceně, jsou neustále pod proudem.

              0 0
              • scota  

                Myslím, že již v roce 1950 existovaly normy, které definovaly jak srávně zapojit vypínač na světla o objímku.

                0 0
                • JSt  

                  jestli vypinas nulou nebo fazi je principielne jedno – sviti/nesviti a norma neni zavazna. ;-) nemel by byt zasadnejsi problem to napravit v krabici.

                  0 0
                  • Prazak0  

                    Jedno to není. Při správném zapojení se vypíná fáze, nulák zůstává zapojený. Jde pak bezpečně vyměnit žárovku. Navíc v objímce by měl jít nulák na závit, když třeba člověku steče pot po žárovce, tak aby tam nebylo napětí.

                    U schodišťových zapojení to nemusí jít toto pravidlo dodržet.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Predne je poreba zminit, ze zapojeni schodistaku, kdy je skupina zarovet ovladana skupinou vypinacu, je velice nestastne…dneska bych rekl ze prekonane. Byt u starych instalaci se s tim bezne setkas. Jo, taky je vice variant jak schodistak zapojit a nektee jsou dobre, jine nebezpecne.

                      0 0
                    • JSt  

                      myslim, ze jediny, na co se muzes, zejmena ve starsich instalacich, jakz takz spolehnout, ze faze neni v zasuvce vytazena na zemnici kolik. jinak je lepsi si vsecko promerit a nespolehat na barvy dratu s normama, pokud danou instalaci neznas.

                      0 0
                    • Petr L2  

                      Proboha, namaluj si zapojení schodišťáku, než něco takového napíšeš. Celý systém spínání se odehrává výhradně na fázi. PE a PEN jsou zcela mimo. Normu musíš dodržet kdykoliv, jinak by ti lítaly chrániče.

                      Co se týká žárovky a obecně připojovacích elementů, jsou dělané tak, aby se nebylo možné dotknout se při manipulaci živých částí. Objímka má ochranu IP 21 což znamená, že se jedná o chranu před nebezpečným dotykem prstem a ochranu před vniknutím malých částí a je chráněna proti svisle kapající vodě 1+0,5 mm za minutu. Osobně si však myslím, že má spíš IP 20, takže ochranu proti vodě nemá žádnou.

                      Prosím, já chápu, že si každý myslí, že elektrika je jednoduchá a zvládne jí každý, ale je to trochu složitější a může jít občas opravdu o hubu.

                      0 0
                    • krabica  

                      A jak se to zabezpečí, když máš světlo do zásuvky s dvojkolíkem? :-)

                      0 0
                      • BlickM  

                        Zařízením třídy ochrany II :-)

                        0 0
                        • krabica  

                          Mě to zajímalo konkrétně u toho světla, kde se fáze může dostat v klidu na závit objímky. Sice je možné ji vytáhnout ze zásuvky, ale to asi nikdo nedělá…

                          0 0
                  • sodek  

                    Nula se smí vypínat???

                    0 0
                    • JSt  

                      urcite. pokud vypinac odpoji zaroven s fazi i nulu, nikdo ti za to hlavu neutrhne. ;-)

                      0 0
                      • sodek  

                        to je oficiální elektrikářská odpověď?

                        Co když selže vypínač a vypne jen nulu? To mi moc bezpečné nepřijde.

                        0 0
                        • JSt  

                          nejsem elektrikar, takze to urcite oficialne brat nemuzes, nicmene to je fakt. ;-)

                          treba prodluzky s vypinacem odpojuji jak fazi, tak nulu, pro pripad, ze bys mel v zasuvce fazi napravo a prochazi revizi. ;-)

                          0 0
                    • allrose  

                      nula-žlutozelená má chránit a nepřerušeně natažená,pracovní-modrá tu přerušovat můžeš

                      0 0
                      • scota  

                        N (Neutral) – nulový (střední vodič) je modrý

                        PE (Protective earth) – zemnicí (ochranný vodič) je žlutozelený

                        https://cs.wikipedia.org/wiki/Kabel

                        Vypíná se vždy fáze !!!

                        P.S:

                        změřit instalaci v garáži a případné určení nebezpečné závady je pro revizáka otázka cca 15 minut a cenově to odhaduji tak 400 + doprava a DPH.

                        0 0
                        • allrose  

                          stará škola,znalý porozumí,neznalý ať se do toho nesere..:-)

                          ono to ještě není out,dvoudrátů furt bude víc a ten prasopes 4/5 drát,chrániče a další…taky žádná výhra..„bezpečnost“ nade vše…

                          0 0
                    • BlickM  

                      ano někdy dokonce musí :-)

                      0 0
                  • BlickM  

                    Zkus říct revizákovi, že norma není závazná. To je jen taková všeobecná pověra :-)

                    Norma jako dokument sice závazná není, zařízení můžeš samozřejmě udělat bezpečnější. Ale pak jsou tu vyhlášky, nařízení vlády a zákony a ty udávají minimální požadavky na bezpečnost … tj normy.

                    0 0
                    • Petr L2  

                      Ach jo, norma je doporučující, poslední slovo má revizní technik, který posoudí místní podmínky a rozhodne, je pod tím podepsaný a v případě problému je to na jeho zodpovědnost.

                      Vlákno zcela přesně ukazuje jak se to s elektro u nás má, každý tomu rozumí, každý se do toho hrne a skoro nikdo tomu pořádně nerozumí. Hlavně že si každý myslí, že když pověsil lustr a zapojil zásuvku je elektrikář.

                      0 0
                      • BlickM  

                        OK, přečti si třeba Vyhl. 73/2010, Zákon č. 251/2005, Nařízení vlády č. 378/2001, Zákon č. 348/2004 Sb, Zákon č. 22/1997 Sb, Nařízení vlády č. 17/2003 Sb, ale spousty dalších. Z norem začni třeba s ČSN 33 2000–6, ČSN 33 1500 revize el. zařízení.

                        Je norma závazná? Odpovídá revizní technik za technické řešení zařízení?

                        0 0
                        • Petr L2  

                          České technické normy jsou obecně zvláštním druhem písemných pravidel, ve kterých jsou upraveny specifické požadavky týkající se té které oblasti lidských aktivit. Obsahují technický popis parametrů výrobků, konstrukcí, materiálů i složitějších celků z těchto částí tvořených. Technické normy obsahují informace o obecně uznávaných technických řešeních, základní zákonné požadavky bezpečnosti konstrukční, materiálové, protipožární, hygienické či ochrany zdraví a životního prostřední.

                          Existence technických norem a odkaz na ně v právních předpisech jsou nezbytné pro to, aby právní předpisy České republiky (tedy zákony, nařízení vlády a vyhlášky nejrůznějších orgánů státní správy a samosprávy) nebyly neúčelně zatěžovány množstvím detailních právních požadavků technického charakteru. Právní předpis nemůže jít do podrobností (způsobů výpočtů různých hodnot apod.) uvedených na mnoha stránkách norem. Právní předpis stanoví pouze základní podmínky s tím, že na příslušné české technické normy odkazuje; takto jsou zprostředkovány informace o tom, kde je možno nalézt podrobné řešení dané problematiky. Technické normy tedy doplňují nekompletní právní požadavek vyplývající z příslušného právního předpisu. Odkazy na technické normy mají za cíl konkretizovat požadavky obsažené v právních normách a chránit tak veřejný zájem a bezpečnost.

                          Legislativně jsou technické normy upraveny v zákoně č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky. Dle ustanovení §4 tohoto zákona je česká technická norma dokument schválený pověřenou právnickou osobou pro opakované nebo stálé použití vytvořený podle tohoto zákona a označený písmenným označením ČSN, jehož vydání bylo oznámeno ve Věstníku Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví ÚNMZ. Zákon výslovně uvádí, že česká technická norma není obecně závazná. Česká technická norma poskytuje pro obecné a opakované používání pravidla, směrnice nebo charakteristiky činností nebo jejich výsledků zaměřené na dosažení optimálního stupně uspořádání ve vymezených souvislostech.

                          Technické normy tedy nejsou obecně závazné, což potvrdil i Ústavní soud České republiky (ÚS). Jeho slovy jsou technické normy považovány za kvalifikovaná doporučení (nikoliv příkazy) a jejich používání není závazné, nýbrž jen dobrovolné. ÚS však zároveň dodal, že existuje celá řada případů, kdy je dodržení požadavků konkrétních českých technických norem vyžadováno zákonem nebo vyhláškou. Povinnost postupovat při určité činnosti v souladu s českými technickými normami může vzniknout především na základě ustanovení právního předpisu, které stanoví, že ve vztazích upravených tímto právním předpisem je nutno dodržovat české technické normy. V těchto případech již lze o určité závaznosti těchto norem hovořit.

                          V otázce závaznosti technických norem lze tedy uzavřít, že tyto nejsou obecně závazné, v určitých případech se však stanou obecně závaznými, pokud na ně konkrétní právní předpis výslovně odkáže.

                          Tolik právní výklad.........

                          0 0
                          • BlickM  

                            Když už tu tedy zasíráme topic kopírováním:

                            §2 (1) Elektrické zařízení může být uvedeno na trh pouze tehdy, splňuje-li technické požadavky uvedené v příloze č. 2 k tomuto nařízení (dále jen „základní požadavky“), bylo-li vyrobeno v souladu se správnou technickou praxí z hlediska zásad bezpečnosti platných v Evropských společenstvích a neohrozí-li při správné instalaci a údržbě a používání k účelu, pro který bylo vyrobeno, bezpečnost osob, domácích a hospodářských zvířat nebo majetek.

                            §2 (2) Podmínky uvedené v odstavci 1 se považují za splněné, pokud elektrické zařízení je ve shodě s bezpečnostními požadavky

                            1. harmonizovaných českých technických norem, popřípadě zahraničních technických norem přejímajících v členských státech Evropské unie harmonizované evropské normy (§ 4a zákona), nebo
                            2. určených norem zahrnujících bezpečnostní ustanovení Mezinárodní organizace pro normalizaci v elektrotechnice (IEC) nebo Mezinárodní komise pro předpisy ke schvalování elektrotechnických výrobků (CEE) (§ 4a zákona), pokud normy podle písmena a) nebyly dosud vytvořeny a zveřejněny a pokud byla tato bezpečnostní ustanovení Komisí Evropských společenství (dále jen „Komise“) zveřejněna, nebo c) českých technických norem (§ 4 zákona), pokud neexistují technické normy podle písmena a)

                            nebo b).

                            Normy jsem kopírovat nebudu, páč bych …

                            0 0
                            • Petr L2  

                              No jo, jenže ty mluvíš o výrobcích které jsou v prodeji, ty nikdo po prodeji před uvedením do provozu nereviduje a já o realizaci elektro , což má svoje specifika a na konci celého procesu revizní technik provede revizi. Normy použije jako doporučení a za výsledek revize a bezpečnost celku ručí.

                              Víc nemá cenu se v tom šťourat, nikam to nepovede, stejnou debatu vedou zástupci různých pohled již léta, v praxi to funguje tak, jak jsem napsal. :-)

                              0 0
                              • BlickM  

                                Elektrická zařízení jsou kromě výrobků i zařízení pro výrobu, přeměnu, přenos, rozvod a odběr elektrické energie a elektrické instalace …

                                Ale máš pravdu, že podobné debaty se vedou napříč oborem. I některé normy si navzájem odporují. Citovat tu úryvky nikam nepovede, to je asi do jiných for. Asi netřeba plnit B-F.

                                Jedna z ústních otázek u zkoušek byla i „Jsou normy závazné?“ na odpověď „ne“ ihned inspektor pokračoval „ale?“ následovala asi 20 min debata.

                                Zkus v TN rozvodu L nechat a vypínat N, nebo nedejbože PEN s tím, že normy jsou vlastně nezávazné.

                                Revizní technik není jediný, kdo ručí za bezpečnost zařízení, je to jeden z „článků“ zajišťující bezpečnost.

                                Končím debatu v tomto topicu s tím, že Mad_Cat1 nakonec dospěl ke zdárnému konci a to je dobře.

                                0 0
                                • Petr L2  

                                  Super tečka, 100% souhlas :-)

                                  0 0
                                • JSt  

                                  Jedna z ústních otázek u zkoušek byla i „Jsou normy závazné?“ na odpověď „ne“ ihned inspektor pokračoval „ale?“ následovala asi 20 min debata.

                                  a kdybys odpovedel ano, k zadne debate by vubec nedoslo. :-)

                                  0 0
      • Prazak0  

        Zapojení má být tak, aby se vypínala fáze a nulový vodič byl na světlo zapojený trvale. Podomácku to lidi často zbastlí obráceně. Ke světlu by měly vést 2 dráty, pokud jde o samostatné vodiče v truce (husím krku), tak by to šlo vyměnit – vytáhnout staré, natáhnout nové. Vytahovat tak, že při vytahování na konec uvážu nový drát, který takto protáhnu.

        Věci kolem elektřiny by měl dělat člověk, který tomu rozumí. Který ví o dost víc, než co bezprostředně potřebuje např. pro zapojení nového vypínače.

        0 0
    • Mad_Cat1  

      Problém musí být u mě, natočil jsem na mobil video a zkusím ho vložit někde na net. Když nemám rozsvícená jeno či obě světla, je v zásuvkách správné napětí a nijak se nemění. Jakmile chci rozsvítit, tak napětí v zásuvkách nesmyslně lítá až do těch 420V a to trvá do doby než světlo nebo světla naskočí. Jakmile zářivka naběhne nebo se klasické světlo rozsvítí normálně, tak je v zásuvkách zase napětí správně.

      0 0
    • Mad_Cat1  

      Tak zde je odkaz na video kdy měřím napětí v zásuvce a po snaze rozsvítit zářivku vyletí napětí nahoru, v pozadí je slyšet jak to z elektroměru „vrká“: video

      0 0
    • Mad_Cat1  

      a zde je stav, kdy zářivka naběhne a dá se opětovně zhasínat a rozsvěcet bez výkyvů napětí ve stejné zásuvce: video

      Omlouvám se za špatně otočený obraz u obou videí.

      0 0
      • BlickM  

        Ta videa mi nic neříkaj … Zářivka je na jiné fázi, než zásuvky?

        Zkus do té druhé zásuvky dát něco s odběrem, třeba lampičku s klasickou žárovkou, to by nebyla taková škoda.

        Je to obvod s proudovým chráničem? Proudový chránič vypadá jak jistič, akorát je dvou, nebo čtyřpólový, poznávací znamení žluté tlačítko.

        https://www.google.cz/search?…

        0 0
        • Mad_Cat1  

          Proudový chránič tam není. Jinak spotřebič už tam byl, měl jsem tam už dvakrát tu nabíječku, pokud nezapnu světlo, tak je to ok viz první video, pokud zapnu, tak to spálilo pojistku, nebo v tom lepším případě nic.

          0 0
          • BlickM  

            ještě zkus měřit L-PE (fáze – kolík) a N-PE

            Pokud je světlo na jiné fázi, vypadá to opravdu na špatné rozdělení PEN

            0 0
        • Mad_Cat1  

          Jinak jsem přímo po kabelech nešel, tak nevím co je na které fázi

          0 0
      • scota  

        Tak tu zářivku odpoj, dej tam žárovku a máš to vyřešené ;-)

        0 0
    • Mad_Cat1  

      Tak to vypadá, že je hotovo, prošli jsme s elektrikářem všechny rozvody (je jich tam po skromnu), přepojili co bylo špatně zapojeno (kdo tipoval špatnou nulu, vyhrál bludišťáka) a teď je všechno kompletně správně. Problém byl v tom, že garáž byla přistavěná k původním řadovkám, kde byl 4 vodičový rozvod a u mě v garáži je 5ti vodičový rozvod a s tím si ten, co to zapojoval nelámal hlavu a byla u mě na několika místech propojena nula se zemí.

      0 0
      • Honzink  

        .

        …byla u mě na několika místech propojena nula se zemí.

        To je ale normální.

        Voni sou tyhleti dráti stejnak spojený na přívodu a na štyržíle je to standard.

        Jejich spojení nemůže generovat fázi na nule a 380 v 230V zásuvce.

        0 0
        • gerrard  

          Spojit nulak a zem muzes jenom v jednom miste. Dal uz to nikde v rozvodu spojovat nemuzes, tam uz musi byt kazdy drat samostatne. Teda jestli si to jeste pamatuju dobre.

          0 0
          • Mad_Cat1  

            spojené to je u souseda v garáži, kde je rozvod ještě čtyřvodičový. U mě je to už zapojeno všechno samostatně, odedneška určitě…

            0 0
          • Honzink  

            Dle normy nelze.

            Nicméně pokud nemáš prouďák, tak to nic neudělá.

            Konec konců, ve starejch dvoužilejch rozvodech (po novu TNC/PEN) to jinak, než spojená nula se zemí, nebylo.

            Nicméně ani takhle to neustále nemůže produkovat fázi na nule (a 380 v zásuvce 230V není nic jiného).

            A taky je mi záhadou, jak to, že když se objeví fáze na nule, tak jističe mlčí a jedinej kdo protestuje je elměr.

            To vypadá na souběh závad, nebo chybu na přívodu.

            0 0
            • Mad_Cat1  

              no hele jak jsem psal, teď se závada neprojevuje a pokud se znovu neprojeví, tak budu spokojenej, pokud se projeví, budu naštvanej a budu hledat dál, ale momentálně je u mě zapojeno všechno správně…

              0 0
            • gerrard  

              Nj, ale tos mel jenom dva kabely, to bylo v poradku. To co tam mel ted, to je to same jako kdyz by pri trizilovem rozvodu jeste pokazde spojil nulu a zem. Nechce se me premylset co vsechno to muze udelat, ale minimalne smycky ano a byt by to tozhodne nemelo.

              0 0
          • scota  

            Ano to místo se nazývá ochranný (nulový) můstek a ten je spojen s zemnícím páskem.

            0 0
            • Petr L2  

              Ty si někdy viděl nulový můstek v rozvaděči, tedy pokud se nejedná o průmyslový rozvaděč s a v něm zapojený zemnicí pásek? nepleteš si to náhodou s ekvipotencionální svorkovnicí?

              0 0
        • Mad_Cat1  

          No tak já nevím, ale problém ustal hned jak jsem odpojil PE od N svorky u přívodu do zářivky…Pak tam bylo ještě na pár jiných místech propojen modrý s žlutozeleným dohromady. A když u mě v obvodu tekl proud mezi fází s nulou, tak je přece nežádoucí, aby šel zároveň do zemnícího kolíku např. u zásuvky ne?

          0 0
          • Mad_Cat1  

            resp. ne že problém ustal, ale abych to napsal přesněji..dosud se znovu neprojevil ať svítím jak svítím a i když jsem měl spotřebič v zásuvce

            0 0
            • scota  

              Máš na tu garáž revizi?

              0 0
              • Mad_Cat1  

                Nemám nebo to nevím, to nepotřebuju. Někdo to postavil, zkolaudovalo se to, úřady to schválily a já to tak koupil. Obyčejná řadová garáž, kde je venku extra v budce elektroměr s hlavním jističem a v každý garáži je elektroměr určenej pouze pro odečty mezi náma vlastníkama. Ty garáže se asi v té době stavěly svépomocí a já nevím co jak si v té době dělali a nepovažuju to za důležitý… Stačí mi aby to fungovalo, světla svítily a občas si nabiju akumulátory u vozidel.

                0 0
          • Honzink  

            A když u mě v obvodu tekl proud mezi fází s nulou, tak je přece nežádoucí, aby šel zároveň do zemnícího kolíku např. u zásuvky ne?

            To je úplně šumák.

            Vona ta elekrika stejnak pude cestou nejmenšího vodporu, jak řikal starej Vóm, takže de po káblu a ne po těle.

            Oddělený PE a N vodiče sou proto, aby se líp prodávaly proudový chrániče.

            0 0
            • Mad_Cat1  

              to chápu, ale nerozumím tomu proč to nevyhodilo jistič když tam bylo vyšší napětí než bylo žádoucí

              0 0
            • Petr L2  

              PE a N jsou oddělené proto, aby chránič fungoval, hele nechte toho, tohle může ještě někomu spíš ublížit.

              0 0
          • BlickM  

            Vyřešeno? :-) to je dobře

            Vidíte, občas ty normy přecijenom k něčemu jsou :-)

            0 0
    • kesu  

      Tak zrovna včera telefon z jednoho bytu, že problikávají žárovky. Chvíli jsem přemýšlel, že na to zapomenu, pak mi to nedalo. Bytová rozvodnice rok stará a vše v ní v pořádku. Jinde v domě problém nebyl. Tak jdu k bytovým hodinám a slyším bzučení..

      Pod plombou napálený hliníkový rozvodný lano na jedný fázi, blbý je, že i ta fáze je načnutá:(. Takže bude nutná výměna páteřních lan.

      No a teď otázka, když už se to bude dělat, přemýšlím, že nechám vytvořit případné odběrné místo na dobíjení elektromobilu. Takže v nějakým rozvaděči nechám místo na jedny hodiny a odvedu z něj přípojku. Otázka je, co byste tam táhli? Nějak nemám představu, co žekněme dvě nabíječky můžou odebrat? Může stačit něco jako 4×5mm? Baterky v elektromobilech mají kapacitu mezi 20–100kwh. Předpokládám, že pro nízký tarif elektřiny pro nabíjení musí přípojné místo i celé vedení splňovat stejný parametry jako byt/kancl. Ale může být to připojné místo pouze pro garáž nebo je to vázaný i na „normální“ spotřebu?

      A pak poslední věc, nemusí to mít nějaký extra přizemění? Když se řešila rychlonabíječka pro elektroautobus, bylo uzemění fakt masakr, ale tam se to nebalancovalo. Nebo je nějaký rozdíl pro nabíjení jednou fází a při rychlonabíjení co se týká uzemění?

      díky

      0 0
      • vasek80  

        Úplně mimo původní otázku, ale potřeboval bych radu od slaboproudaře a nechce se mi kvůli tomu zakládat nové téma.

        Mám nevyužité autorádio Sony spolu s párem 3 pásmových 6×9" reproduktorů a chci si z toho udělat ozvučení pergoly. Pokud se dobře pamatuju, tak podobná autorádia mívají maximálně kolem 4 × 25W RMS, zesilovač bude mít nějakou účinost a tak tipuju, že minimálně 12 V a 50W bych potřeboval. Ideálně myslím, že něco jako v odkazu by mohlo fungovat celkem slušně. Co vy na to? Nebo řešit napájení nějak lepe a levněji? Bude to schované.

        http://www.svetsoucastek.cz/…2-t3-p52820/

        0 0
        • Erknold  

          já to řešil klasickým ATX zdrojem a funguje to. S dvěma repráčkama by to mohlo být i kompaktní. Akorát jsem ještě pak musel vyříznout díry dozadu a zatlumit vnitřek. Zavřená ozvučnice fungovala, ale nebylo to ono.

          0 0
        • gerrard  

          Ja su liny. Ja bych prodal autoradio na aukru a koupil normalni v obchode. :)

          0 0
      • oddie  

        No 4×5 určitě ne. Jestli se ptáš na to, co má odcházet od hodin ( byť v budoucnu), tak min. 4×10, více případně dle uvažovaného jištění. Ale aspoň v distribučním území PRE ten první kousek 4×10, a osobně bych stejně míň nedával, ani kdyby se to jinde smělo.

        0 0
        • ELx  

          Když, už, tak 5×10mm2 :-)

          0 0
          • oddie  

            Když už, tak 4×10. Viz připojovací podmínky. Jak to mají jiní distributoři nevím, ale v Praze takto.

            0 0
            • oddie  

              A nedalo mi to nepohledat, tak ČEZ distribuce i EON distribuce to mají v připojovacích podmínkách stejně, HDV min. 4×10 v mědi nebo 4×16 v Al.

              0 0
              • Michal223  

                Přívod k ER samozřejmě min. CYKY 4×10, nebo AYKY 4×16. Vyplývá to z toho, že přívod musí být v TN-C a dle současných norem, to je minimální průřez pro TN-C. Od hodin už to může jít v TN-S, to znamená 5-žilový kabel i o menším průřezu. Samozřejmě dle jištění a uvažované ztrátě napětí na delším vedení.

                0 0
              • ELx  

                To co má eon nebo čez v připojovacích vůbec není záruka, že to tak podle norem má být.

                Přívod do ER 4X , v ER rozdělení PE a N, za el.měrem už 5X.

                Je důležité, zhotovit rozdělení TN-C na TN-S co nejblíže k distribuční sítí a co nejdále od pevné instalace v objektech.

                0 0
                • scota  

                  No běžně by se měl dělat projekt – instalace – revize, ale jak je vidět ČR je ráj kutilů ;-)

                  0 0
                  • kesu  

                    Tak nevím co je sakra PRE po tom, co je za elektroměrem. Už stačí, že si vlastní rozvod neměřený části nemůžeš nechat udělat kým chceš a musíš mít jejich firmu. Přitom by stačilo na to mít revizi. O to stejný se snaží plynárny, taky se s*rou do toho, co je za plynoměrem.

                    0 0
                    • scota  

                      Tím jsem chtěl říct že průřez vodičů, jejich jištění, uzemněný atd. se nestanovuje odhadem na diskusním fóru, ale výpočtem podle délky, způsobu uložení, prostředí apod. Ta osoba (projektant) musí mít el. vzdělání, praxy a zkoušky.

                      0 0
                • Smazaný účet  

                  To dělení na TN-C a TN-S proč u elměru? Já to mam u domku rozdělený až v domovnim rozvaděči. Mam pocit že to je běžná praxe.

                  0 0
        • kesu  

          Ahoj,

          tak nakonec jsem se rozhodl (pokud na to bude místo v nožovkách), oddělit neměřenou část v nožovkách pro byty a pak pro výtah a případně zbytek a oboje půjde v 3×50+35 v mědi, od hodin pak dám pouze výtah a pro zbytek přípravu.

          0 0
    • standoslav  

      Mám dotaz: jak je to s žravostí výkonných PC na kterých dnešní mládež tráví hodiny/dny. Syn takto žije a má to zapnuté i celý den/noc, dokonce i když je v práci (naštěstí pracuje, tzn. i přispívá do domácnosti). Dejte mi někdo info. kolik bere třeba 400W , kdyz hraje, nebo je to jen zaplé a kolik asi KWh stojí. Měl bych to vědět, ale nechci zbytečně prudit, naštvat manželku, ony ty naše ratolesti rádv rozmazlujou a i kdyby ten jeho příspěvek pokryl jen tu jeho energii v PC, budou nakupovat, vařit, prát, žehlit , však to znáte. Dík.

      0 0
      • JMT  

        400W je světe div se, 0.4 Kw a za jednu hodinu to sežere 1kwh (to h značí tu hodinu) a 1 kwh tě stojí cca 2–7kaček, podle toho jakej máš tarif (čim topíš a tak)

        Takže jesli to jede měsíc v kuse tak to máš za cca 1500,– (při běžnym tarifu v bytě kde se topí plynem) nebo tak za cca 600 jesli to je RD kde se topí el…

        0 0
        • scota  

          Jedná se o spínaný zdroj s maximálním příkonem 400 W, takže typicky někde mezi 200–350 W cca 500 Kč měsíčně při nonstop provozu, ale moderní počítače usínají dle nastavení řekněme po 30 minutách..

          0 0
          • JMT  

            při těch 200–350w to máš za 500 ale fakt jen v objektu kde je levná el (RD s el topenim a tarifem na to) a jesli to má zapnutý 24h denně tak má třeba důvod a usínání nemá. Osobně to mám nastavený že neusne nikdy a už jede asi 4 roky (akorát jednou měsíčně reset protože wokna…:-)

            p.s. ale zas to solidně topí a ušetří za topení :-D

            0 0
      • kyl  

        To se nedá jen tak říct.Mám Pc zdroj 550W a momentálně je spotřeba 155W,pokud pustím nějakou hru,jde to až na 280W.

        0 0
        • Petr L2  

          Nejjednodušší je si koupit malý elměr, dá se koupit za pár stovek a ten ti to napočítá :-)

          http://www.srovnanicen.cz/…o%20zasuvky/

          0 0
          • standoslav  

            Rozumím všemu co píšete a ten el. měřič mi i ted skáče na obrazovce. Jde mi o to že už jsme sami bez rodičů na chalupě a jaksi ji neumíme zafinancovat a tak je třeba hledat úspory. Syn nám přispívá ale zbytek peněz utratí do mrtě a právě na tuto spotřebu mne upozornil šéf v práci, že to může dělat majlant. Pokud bych měřák koupil je ho schopen nějak obejít, zapojit PC jinak a „tato, kde jsi ?“--- nápad dobrý ale jedině na tajno.

            0 0
            • Deathwing  

              na tajno leda nekde u elektromeru pridat vlastni meric na vodic co jde do jeho pokoje, ale to by musel delat elektrikar.

              Tehle merak jde obejit tak ze se vytahne ze zasuvky a pc se pripoji primo, to by musel syn souhlasit s tim ze bude mit meric v zasuvce a bude si platit vlastni elektrinu + nejakej prispevek na domacnost.

              0 0
            • oddie  

              A to neutáhnete, protože platí málo, nebo jak? Promluvit si o tom, že když to neutáhnete, skončí i on na dlažbě, to by nepochopil, že je třeba něco připlatit?

              0 0
              • standoslav  

                Jo je to tady zralé na diskuzi a šetřit je třeba na všech frontách. Lehký problém je v tom, že tady v Ov je bytů (RPG) relativně dost, mladí je snadno získávají, stěhují se ke kamarádům, k holkám, zkusí to, nepoznali ale vojnu, mnozí ani intr.,koleje, nic, MAMA hotel je pohodlí, vše na dosah, teplo, světlo, lednice. Často se mnozí vrací k rodičům, jak spráskaní psi, s dluhama, v horších případech na drogách a kdo pak trpí, zase rodiče. Ale to jsme asi už moc uhnuli.

                Jinak se snažím doma osvětlení inovovat, zprvu to stojí peníze , ale snad to šetří.

                0 0
                • oddie  

                  Osvětlení na LEDky mám předělané už dávno, vlastní řešení, ne šroubovací LED „žárovky“, je to dobré, ale zázraky nečekej, osvětlení toho zas tolik nebere, ten pičítač udělá víc.

                  0 0
            • Petr L2  

              Můžeš, jeho zásuvky dát na jeden okruh a ten si v jističích pohlídáš opět elektroměrem.

              https://www.google.cz/#…

              0 0
          • scota  

            Za ty prachy bych raději koupil LED žárovku klasická 100 W = 13,5 W LED.

            0 0
      • Smazaný účet  

        Synkovi vysvetli, ze porno nema smysl tahat celou noct, at si to pusti online a proste to bude vypinat. Pokud na nej chces pritlacit, vem jmenovite vykony, tyden pozoruj jak casto to ma zaplne, nahod mu na stul kolik propali za proud, odecti od toho castu kterou ma predplacenou (ja nevim 4–6h denne po praci?) a o zbytek mu zvedni zalohy.

        Proste je to tvoje bydleni a ikdyz prispiva, tak musi respektovat tva pravidla…a pokud mu tam nebezi prace, je hovadina aby to jelo furt…

        0 0
    • Kouba_2005  

      Mám taky dotaz na zdejší odborníky. Potřebujeme koupit novej sporák, stávající je na plyn, ale chceme elektriku. Jelikož příprava ve formě nějakého tlustodrátu v kuchyni samozřejmě není, šli bychom cestou připojením do klasické zásuvky jištěné 16A jističem. Šel by takto připojit sporák s technickými daty na přiloženém obrázku? Nějak mě ta čísla matou. Díky za pomoc.

      0 0
      • Erknold  

        ne. To stačí na jednu plotýnku (1×16 A). Tebe zajímá předposlední řádek, který ti říká, že ten sporák potřebuje třífázový jistič 25 A.

        Bez zavedení třífázu si s elektrickým sporákem na 4 plotýnky neškrtneš.

        0 0
      • Smazaný účet  

        Ten predposledni radek definuje, jak to muzes napojit:

        Dva jistice po 40A, tri po 32A, tri po 35A a ctyri po 16A.

        Na 16A se da napojit tak trouba. Takze bud kombinovany, nebo dotahnout 3f vedeni z rozvadece (tohle by mel udelat elektrikar;))

        0 0
      • BlickM  

        Klasické plotýnky, nebo indukce?

        Máš v kuchyni alespoň dvě zásuvky na jiném okruhu?

        0 0
        • Smazaný účet  

          To prece nema vliv…

          0 0
        • Kouba_2005  

          Indukce nebo sklokeramika. Výkonově je to všechno kolem 9kW. Zásuvky bych tam asi dvě nezávislý našel, ale i to je asi málo. Ještě jsem nekoukal, jestli je to vůbec třífázově dotažený do bytu.

          0 0
          • BlickM  

            Tři fáze v principu nejsou třeba. Jde o to nějak rozdělit proudy mezi obvody (jističe).

            Pokud by šlo o odporové plotýnky, asi by to šlo nějak podělit, ale je to takové řešení neřešení. Nesmělo by se na stejném okruhu zapnout nic s větší spotřebou (pračka atd.).

            Zapomněl jsem tedy na troubu :-( myslel jsem, že jde jen o plotýnky.

            Kolik máš hlavní jistič?

            A ta „Multifunkce“ je coo?

            0 0
            • oddie  

              Z té tabulky celkem jasně vyplývá, že 3 fáze potřeba jsou. Pokud někdy chce pustit víc než jednu plotýnku naráz. Vzhledem k max. velikosti 1f hlavního jističe.

              0 0
              • Petr L2  

                Z té tabulky jasně plyne co má být v rozvaděči za jištění, dnešní plotny a sporáky většinou jedou pouze na fáze dvě. Nic to ovšem nemění na tom, že s 16A zásuvkou si elektrický sporák nebo čtyřplotnu nepustí. Jo a není problém narazit na mašiny co mají 18 KW

                0 0
                • kesu  

                  No jo tak ono když každej chce stejnou dynamiku jako má plyn tak to hold něco sežere. Povětšinou se snažím mít k varné desce 3×16A a zvlášť troubu. Ale vzhledem k tomu, že většina indukcí je dvoufázovejch jde poslední fázi použít na troubu.

                  Problém je, že když je k tomu dům kde je na elektřinu topení a ohřev TUV tak člověk aby si za rezervaci příkonu vzal úvěr. Nemluvě o tom, že i paušál už nad těch 3×25A stojí docela za to.

                  0 0
              • BlickM  

                Co přesně v tabulce udává, že musí být třífázový přívod?

                0 0
                • oddie  

                  Součet těch hodnot jištění v případě, že budou připojeny jen na jednu fázi. V porovnání s tím, co je reálně možné mít jako 1f hlavní jistič, zvláště když k tomu má být zapojeno ještě něco dalšího, nejen ten sporák.

                  0 0
                  • Petr L2  

                    Na jednu fázi ten sporák nejede, není to díky konstrukci možné, to šlo u starších modelů se sklokeramikou a odporovými plotnami, dnes se pracuje pouze na dvě fáze, ta možnost použít i třetí je tam proto, že se tím rozloží zátěž a je možné použít nižší jištění a slabší přívodní kabel :-) proto je tam v tabulce varianta 2×40, nebo 3×25. kolik takových sporáků si viděl v reálu ?

                    0 0
                    • oddie  

                      Nevím, kde bereš ten blábol o tom, že se dnes pracuje pouze na dvě fáze, 9kW desku mám 3fázovou. V reálu na ni zrovna teď koukám, a v reálu jsem ji i sám zapojoval, takže vím úplně přesně, jak to s ní je.

                      0 0
                      • Petr L2  

                        Moderní indukce takové jsou, není to blábol, to je realita. věř mi,

                        0 0
                        • oddie  

                          Že to tak fyzicky jde zapojit ti věřím, ale v bytě je to poněkud na ho…, když na dvě fáze stejně budu muset 3f přípojku, ale místo 3×25, které by na to stačily, bych musel mít silnější kvůli těm 2×40. To má smysl někde v provozu, kde taková přípojka je i tak, v bytě to smysl moc nemá.

                          0 0
                  • BlickM  

                    Protože ta tabulka vychází ze stardartní řady jističů a ještě s rezervou.

                    Proto 2×40 nerovná se 3×32 3×25 4×16

                    Podle mne 2×16 by na plotýnky stačilo.

                    0 0
                    • Petr L2  

                      Možná tě to překvapí, ale to 3×32 a 4×16 není varianta jištění, ale doporučený průřez měděného kabelu k jističi uvedenému před tím. Nech to být, nevíš která bije

                      0 0
                    • oddie  

                      No to určitě, když to má dohromady přes 9kW. To si nemusí pořizovat 4 plotýnkovou, když bude moct najednou pouštět jen 2. A při připojení na jednu fázi, pokud by to umožňovalo, by musel mít hlavní jistič 1×63A, to by byla blbost na n-tou to takto zapojovat, pokud by jej vůbec dali.

                      0 0
                      • BlickM  

                        9 kW je 40 A

                        0 0
                        • oddie  

                          A u té trouby bude sedět potmě a nebude si moct pustit ani rádio, aniž by běhal na chodbu k hlavnímu jističi, jo? To bude mít stará fakt radost.

                          0 0
                          • scota  

                            Pravděpodobně bude potřeba jistič 3×16A na sporák a domovni jistič 3×25A, tedy pokud chce používat např rychlovarnou konvici, nebo pračku, žehličku apod.

                            Stačí se podívat do vyúčtování co je na vstupu za jistič. Platí se za ňej totiž paušál.

                            0 0
                          • BlickM  

                            proto jsem se ptal jakej má hlavní jistič

                            0 0
                            • oddie  

                              Pokud má pouze 1f, tak dostatečně velký mít nebude, na to je skoro zbytečné se ptát.

                              0 0
                              • BlickM  

                                … a pokud má hlavní jistič 3×20 nebo 3×25 a zásuvkové obvody 16A ?

                                0 0
                                • oddie  

                                  Co s tím mají co zásuvkové obvody? Pro tu čtyřplotnu bude muset stejně udělat zvláštní přívod, a ne to strkat do stávajících zásuvek.

                                  0 0
                            • Kouba_2005  

                              Mno … vyúčtování byl dobrej nápad. Na faktuře je tohle … to nevypadá úplně pozitivně.

                              0 0
                              • BlickM  

                                Mno tak to máš vyřešené. Bohužel ne jak by sis asi přál. To je opravdu tak na dvě plotny.

                                Takže odpověď na tvůj první topic je NE. Ani bastl.

                                0 0
                                • Kouba_2005  

                                  nj, starej barák. Zásuvky napůl spínaný vypínačem na stěně, napůl natvrdo, žádný stropní osvětlení, všechno tahaný dvojlinkou v podlaze … stejně se mrknu ještě na ten jistič, co tam fakt je osazený.

                                  0 0
                      • BlickM  

                        Proč dvě?

                        2000W + 1200W na jeden 16A jistič

                        1700W + 1200W na druhý jistič

                        0 0
                • Petr L2  

                  nic

                  0 0
            • Smazaný účet  

              A nebudou ty dvě-tri fáze nutné, aby se využilo sdružené napětí?

              0 0
              • BlickM  

                To si nemyslim, že by plotýnky využívaly sdružené napětí.

                To by nepsali napájecí napětí 230V

                0 0
                • Petr L2  

                  Právě, že se používá, u moderních indukcí nepotřebuješ ani N stačí ti dvě fáze a PEN

                  0 0
                  • BlickM  

                    Však jsem psal, že u indukce neumim.

                    Asi už chápu proč se dohadujem. Beru to tak, že nepotřebuje třífázový přívod spešl pro sporák. Myslel jsem ty plotýnky rozhodit mezi dva okruhy tedy i fáze. Nenapsal jsem to přesně. Prostě mít dva přívody. Pořád se bavim o plotýnkách. Pokud tam má indukci a na sdružené … to už by bylo docela zvěrstvo.

                    0 0
                    • Petr L2  

                      Oni mají možnost využít kombinaci dvou, nebo tří fází a podle toho to jistíš, proto tam nenabízí, tak jako dříve u sklokeramiky možnost jednofázového připojení.

                      A ještě jednou se omlouvám za ten fuckup, někde jsem nechal na chvíli mozek, :-(

                      0 0
                      • BlickM  

                        Pokud jsi ho nechal třeba na oblíbeném trailu, je to OK, teda nemyslim fizicky ale myšlenky :-)

                        0 0
            • Kouba_2005  

              Multifunkce bude asi program trouby, třeba spodní + horní + ventilátor. Na jistič mrknu zítra, teď už tam nebudu rachotit.

              0 0
      • Smazaný účet  

        Některý sporáky jsou dělaný i na 1×16A, ale pak jede trouba zároveň jen s jednou plotýnkou…

        0 0
        • Petr L2  

          1×16 A je na varnou konvici, nebo na troubu u plynového sporáku co se dával za bolševiků do paneláků

          0 0
          • Smazaný účet  

            Z návodu Mory:

            Elektrický sporák je konstrukčně řešen pro připojení na zásuvku 230 V / 16 A. Z tohoto důvodu jsou jednotlivé funkce sporáku upraveny následovně:

            Vaření je možné provádět samostatně (bez použití pečící trouby), na všech třech varných zónách, přičemž pravá zadní varná zóna má omezený příkon a slouží především k vaření menšího množství potravin a k udržování teploty vařených potravin.

            Při použití pečící trouby je možné vařit na pravé přední varné zóně.

            0 0
            • ELx  

              Někteří výrobci vyrábí indukce, které lze připojit i na 1fáz/16A. Buď tam je funkce nastavení napájení nebo funkce Powermanagement, který automaticky reguluje výkon jednotlivých varných zon

              0 0
          • BlickM  

            Kontrolní otázka chlapi. Kolik rychlovarných konvic bude fungovat na jističi 1 × 16 A? :-) Samozřejmě myslim zapnuté konvice, tj budou ohřívat vodu a všechny najednou.

            0 0
            • scota  

              230×16=3680W takže max. 2 ks podle příkonu.

              0 0
            • oddie  

              A jakých? Ony se celkem liší příkonem…

              0 0
            • Smazaný účet  

              Mel by ses podivat jak se pocita vykon…

              0 0
            • BlickM  

              Řekněme třeba … tu co mam na stole, 1,5 kW

              0 0
              • scota  

                A dělit umíš?

                0 0
                • BlickM  

                  Umím :-) a když si nejsem jistý, použiju kalkulačku. Já bych třeba zapojil 4 konvice, co ty na to?

                  Ale je to trochu chyták :-)

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Zapojit muzes, ale pokud mas rozumne tluste draty, tak je nesmis pustit najednou…

                    Pochopitelne se tu bavime o beznem zapojeni spotrebic-zasuvka, ne ze to napichas do serie…

                    0 0
                    • scota  

                      Běžné zapojení je 3×1.5mm2 jisitč 16A, takže je to těch 3,6 kW.

                      0 0
                      • BlickM  

                        na 16 A jistič vodič 2,5 mm2

                        0 0
                      • ELx  

                        Běžné zapojení je 3×1,5mm2 jistič 10/13A

                        nebo 3×2,5mm2 jistič 16A

                        0 0
                      • Petr L2  

                        Běžné zapojení je 3×2,5 jištěno 16A. Pokud je tam 1,5 tak musí být jištěno 10A a je vcelku jedno co si kde spočítáš,,toh­le platí.

                        0 0
                    • BlickM  

                      nene do serie ne

                      Čtyři konvice paraelně na napětí 230 VAC jištěno jističem 16 A

                      0 0
                    • oddie  

                      Může je zapojit jako dvě dvojice, každou přes vhodně dimenzovanou sériovou diodou, celé zapojené tak, že každá dvojice bere vždy jen jednu půlvlnu a ta druhá tu druhou. Pak to ten jistič nevyrazí. Akorát – jistě překvapivě – bude mít každá konvice ten výkon pouze poloviční.

                      0 0
              • oddie  

                Pokud má konvice opravdu těch 1,5kW, 16A jistič velmi pravděpodobně udrží pouze dvě paralelně zapojené a zároveň zapnuté konvice. A to je ještě otázkou, zda nevybaví, pokud se zapnou obě úplně naráz.

                0 0
                • BlickM  

                  Já se s vámi nedohaduju kolik budou ty 4 konvice mít dohromady příkon, ani jaký tam poteče proud …

                  Jen co se stane, když je zapnu. Vynechám výrobní tolerance topných těles, správné/špatné provedení vedení, nefungující jistič apod.

                  0 0
            • BlickM  

              Díky vypínací charakteristice jističe konvice stihnou uvařit vodu. 4 jsou na hraně, 3 celkem s jistotou. Vypočítané dvě konvice by jistič měl udržet neomezenou dobu, kdyby nevypla po ohřátí vody.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Donutil jsi mne k samostudiu..takze se podelim na co jsem prisel, at z toho i ostatni neco maji a jenom nehazim ramena…

                (zaokrouhluju)

                Vypinaci casy pri nadproudech definuje norma ČSN EN 60898 (35 4170). Jsou ctyri tridy jisticu, A, B, C, D, ktere maji jinak definovanou zatez a tedy i vypinaci casy (podle razu pri zapnuti…jine jsou svetla, jine pro el. motory.)

                Do domacnosti se asi nejvice hodi skupina C, tedy zarizeni s proudovymi razy jako jsou svetla a vedeni s motory. Vypinaci charakteristiky jsou uvede treba tady:

                http://www.siemens.cz/…iles/1804_02$jistice.pdf

                Konvice o prikonu 1500W, konvice tedy 6000W a to to znamena, ze budou papkat 26A. Vedeni se mozna trochu zapoti. Znamena to, ze pro 16A jistic je jeho jistici proud prekrocen 1,63×. Vypinaci charakteristika (strana 5. v odkazovanem dokumentu, graf dole vpravo) nam rika, ze pri tomto nasobku nadproudu bude vypinaci cas mezi 40–60s.

                A jdeme do finale… do konvice (klidne kazde) dame 1L vody…studene (kdo by ohrival teplou vodu). Teplota z kohoutku bude rekneme 15°C (takova rozumna hodnota, ikdyz byva nizsi, ale budiz;)).

                Mame tedy konvici, ktera ma prikon 1500W a v ni litr vody, ktery potrebujem ohrat na 100°C, potrebujem tedy zvednout teplotu o dT=85°C.

                Energie potrebna k ohrati vody je dana mernou tepelnou kapacitou cv = 4,2kJ/Kg*K. Celkova energie Q je tedy: Q =mcvdT = 4,2*85=357kJ. (tu se jeste zamota hustota a objem, ale u vody to hezky vychazi "co litr, to kilo) Protoze zname prikon, snadno spoctem, jak dlouho musime ohrivat abychom voru dostali k varu: t=Q/P = 357/1,5 =238s… Tedy bezmála 4 minuty pri 100% ucinnosti konvice. Kdyby ucinnost byla 85% (bo konvici ochlazuje vnejsi vzduch), bude doba do uvareni 4:40.

                Takze zpet. Pokud bys chtel pustit 4 konvice najednou a ohrivat v nich vodu, tak by to slo, ale POUZE v pripade, ze by v kazde bylo cca 350ml vody (15°C) a ze by jistis vydrzel celou minut…

                ;)

                0 0
                • Smazaný účet  

                  No..a pokud jsem to blbe pochopil a sedy usek rozdeluje grafy vypnuti na tri oblasti „nevypne, vypne do hodiny a vypne pod hodinu“, tak by jistic pri vyse uvedenem prikladu asi vydrzel…prosim o dovysvetleni sede oblasti grafu.

                  Jo, a udajne je v bytech trida B…

                  0 0
                  • Petr L2  

                    Ne údajně, pro běžné bytové rozvody jsou určené jističe třídy B.

                    0 0
                  • BlickM  

                    Šedá oblast grafu, myslíš jako by šířku pásma? To je povolená tolerance. Prostě skutečná charakteristika skutečného vyrobeného jističe se musí nacházet v pásmu grafu.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Takze jsem to napocital na pripad nejrychlejsiho vypnuti pri nadproudu…na hraj sede zony.

                      0 0
                      • BlickM  

                        Přesně tak na nejrychlejší vypnutí, tj „nejhorší variantu“ pro mě.

                        0 0
                  • BlickM  

                    Graf jsi pochopil dobře, násobek jmenovitého proudu – čas.

                    0 0
                • Smazaný účet  

                  Jo…a taky je otazka, zda tech 230V zvladne realne protlacit skrz draty tech 26A…

                  0 0
                  • Petr L2  

                    Bože jak myslíš, že to funguje, co jsi tou formulací protlačit chtěl sdělit?

                    Jediné co tě má zaíjmat, je, jestli požadované zatížení daný vodič snese a proto tam ty jističe jsou, aby odpojili zátěž, která přesáhne za daných podmínek danou mez, čímž je vedení chráněné proti poškození.

                    Jo a jinak, zásuvky 230V jsou konstruované na max.16A, takže je jedno, co vypočítáš, ta zásuvka víc neunese a poškodí se.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      No..ale jak se pise vyse tak 16A jistic nema zadny problem par minut poustet peoud 30A…

                      0 0
                      • BlickM  

                        jj podle grafu v tvém odkazu v nejhorším případě cca 1,6 minuty

                        0 0
                  • BlickM  

                    Myslíš například kvůli odporu vedení? Nezmiňoval jsem délku. Ale instalace by měla dle normy zajistit vypnutí do 0,4 sec, což např při 16 A je někde kolem 80 A tj 230 V : 80 A = 2,875 Ohm Ale to je odpor včetně vnitřního odporu zdroje, odporu vedení, prostě celé smyčky, tzv impedance poruchové smyčky a ta by měla být měřena při revizi. Takže min 80 A se tam „protlačí“.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Ok. Nejsem elektrikar, tyhle cisla v hlave nenosim. 80A uz je docela sila:))))

                      0 0
                      • BlickM  

                        Taky to nenosim v hlavě, koukám do grafu :-) v hlavě mám jen těch 0,4 sec, to mi tam bylo jaksi vtlučeno :-)

                        0 0
                • allrose  

                  čtení k cigaretě a kávě …dobrý a dlouhé tak akorát…:-)

                  0 0
                • BlickM  

                  Naopak pro bytové instalace by se měl používat B, C je motorový ale i ten je možný použít. Ale to je teď pro tento případ jedno, charakteristyky pro A, B, C a D se liší až pro elektromagnetickou spoušť pro vypnutí při zkratu.

                  Šel jsi na to dobře :-) a podle charakteristiky v tvém odkazu vypínací čas vychází při 1,63 násobku cca 40 sec až řekněme 5 min. Já koukal do jiného obrázku, a tam ta křivka byla příznivější „pro mě“, zkusim znovu najít, nebo mrknu do historie, ale až v práci. A tam mi vycházelo pro 5 min přetížení 1,6 až 1,8 násobek. Konvice, co mam na stole, když je plná, vypíná po 5 min.

                  Ale jo, měl jsem si to ověřit na více grafech. Já vybral podle velikosti obrázku aby se dobře odečítaly hodnoty. Ale i tak jsem psal „4 jsou na hraně, 3 celkem s jistotou“ a ty tři by vyšly i podle grafu v tvém odkazu.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Jo…tri by sly…taky ale zalezi jak studena voda tece a kolik ji das do konvice…kazdopadne jsem se zase dovedel neco noveho:)

                    0 0
                    • BlickM  

                      Dal jsem plnou konvici, jestli má 1,5 l nebo 1,2 l nevim, teplotu vody jsem taky neměřil. Pravda je, že ledovou vodu třeba kolem 5 °C by to hřálo znatelně déle.

                      Teda doufam, že si to tu přečte šéf :-) mi hned přidá práci abych neměl čas se po ránu rozptylovat :-D

                      0 0
                  • Smazaný účet  

                    Jo…tri by sly…taky ale zalezi jak studena voda tece a kolik ji das do konvice…kazdopadne jsem se zase dovedel neco noveho:)

                    0 0
    • mxv  

      Zdar chlapci, když vidím, co je tu odborníků:), tak se taky dovolím zeptat. Mám nejjednodušší nabíječku autobaterie ( trafo-usměrňovací dioda-odpor) Chtěl bych vědět jakým proudem nabíjím. Když změřím nejlevnějším digitálním multimetrem, tak mi ukazuje cca poloviční hodnoty než analogový ampérmetr. Je některé měřidlo špatné nebo tam hraje roli pulzní průběh?

      0 0
      • Jakobo  

        Jenom 1 dioda nebo jsou tam 4 diody? V prvem pripade by bylo mozne, ze digital nestiha, pak bych veril tomu analogovemu.

        Navic pokud mas levny multimetr, draty budou mit maly prurez a v tech se hodne ztrati.

        0 0
        • mxv  

          jenom jedna, neni tam mustek, jo a draty tam mam k profi..

          0 0
          • Jakobo  

            Tak to bude tim. Digital nestiha a zobrazuje nejakou hodnotu mezi pulsy, v prumeru to bude neco uprostred.

            0 0
      • allrose  

        každý měří jinou hodnotu…digi střední,an asi špičkovou…najdi symboly a dohledej měřící metody

        0 0
        • mxv  

          ampermetr je tam s dost nevhodným rozsahem, ale podle času nabíjení to fakt vypadá že bude blíž.. Něco už sem právě hledal, ale našel jsem jen o napětí. Nabít sem nabil, jako vždycky, ale asi sem to neměl tolik měřit, teď mi to leží v hlavě:)

          0 0
          • BlickM  

            Ten ručkovej měří efektivní hodnotu. O jaké proudy se jedná? Feromagnetický přístroj není moc přesný na začátku rozsahu, navíc má nelineární stupnici. Je tam původní bočník, nebo nějaká úprava? Asi bych věřil víc hodnotě z multimetru.

            0 0
            • mxv  

              bočník žádný, stejně tak žádné úpravy, proudy kolem 5A.

              0 0
              • BlickM  

                Bočník tam je určitě :-) Ale když píšeš bez úprav … beru jako, že je tam originál, asi uvnitř, tj 5 A je opravdu na začátku rozsahu, takže dost nepřesné.

                0 0
                • mxv  

                  to je možné, já jako technik akorát vidím, že má nálepku otřesuvzdorný:) Jaký to má vliv na to, co řeším?

                  0 0
            • allrose  

              jak píše blickm,… „chybně“ měří oba,pro orientační měření postačí -prostě teče proud v přibližné hodnotě požadovaného

              0 0
              • standoslav  

                Prosím o pomoc při opravě vysavače, mám ho sice už jen na auto, ale i tak super stroj, Phillips a ať je to tady in topič „triatlon“. Pokud se někdo ozve, vysvětlím problém.Dik.

                0 0
                • Slavoš  

                  Napiš rovnou, co je za problém.

                  0 0
                • sodek  

                  Philips nám do vysavače zabudoval urvítko. Těsně po záruce se vysypal vypínač vestavěný na desce s elektronikou. Nešlo to vyřešit jinak, než vypínač nahradit drátovou propojkou (nebo vyhodit). Pravda, není úplně ideální zapínat rovnou zastrčením do zásuvky … ale funguje to dalších několik let. Minimálně počkáme, než dojdou nakoupené sáčky, nebo než vyhoříme. (vidím, že už je to staršího data)

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Kurvitko sice muze byt mechanickeho razu, ojebana soucastka, ale mnohem lepsi je instalovane kurvitko digitalni, ktere s postupem casu snizuje vykon/zhorsuje vlastnosti spotrebice.....

                    0 0
    • standoslav  

      Vypíná se, jsem to rozebral a od vypínače vede kablik do takové zkumavky, v ní to blikne a zhasne motor. Nesměj se tě zkumavce. Sezenu to celé nové ? Nebo je problém jinde?

      0 0
      • Slavoš  

        Co je na „zkumavce“ napsáno? Nejspíš to je rozběhový kondenzátor.

        0 0
      • BlickM  

        Kolik vede vodičů do té „zkumavky“?

        Po vypnutí (bliknutí) zkumavky a zastavení motoru, to po nějaké době jde zas zapnout?

        0 0
        • standoslav  

          Jeden k vypínací a druhý k motoru; jo za chvíli se to zapne.

          0 0
          • BlickM  

            … to by mohla být tepelná pojistka …

            Motor má větší odběr. Zkus vše vyčistit, promazat, pokud je to mechanická záležitost. Pokud je ale „načnutá“ izolace vinutí … už asi nepomůže nic.

            Točí se to normálně? Saje dobře?

            0 0
            • standoslav  

              Dík za radu; byl jsem i v prodejně nd., řekl mi že to je tep.pojistka, bimetal a že ji nemají. Mění prý motory a neví, zda tato je u motorů dodávána, samostatně ne, že to mám normálně propojit bez. Risknu to.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Normalne propojit…chmmmm­..pokud ted vyhazuje tepelna pojistka…jinak taky nadproudova ochrana, tak po premosteni to casem shori komplet. Rozebral bych cely ted drek, vycistil a namazal loziska…viz vyse.

                0 0
                • standoslav  

                  Jasně, vyčistíme to celé. Servisní říkal, že může už být ten bimetal unavený. Doma máme naštěstí Lux za 60t. a tento Philips mám na úklid hlavně auta. Vyčistím, přemostím a snad jste poslouží.

                  0 0
                  • BlickM  

                    Jo, to že se bimetal „unaví“ se stává a vypíná zbytečně brzy. Zkus ze začátku namátkově jak moror hřeje.

                    Pravděpodobnost, že vysavač ještě nějaký čas poslouží tu je.

                    0 0
                    • standoslav  

                      Tak jsem to zbastlil a motor se přehřívá a smrdí, takže buď koupím nový motor, nebo stejný stroj z bazaru, a nebo se na vaše vy… a koupím jiný laciný drek za litr. Jen mne sere to příslušenství a to, že ten Philips mi přirostl k srdci.

                      0 0
    • standoslav  

      B608C3H

      0 0
    • tomxxx  

      čau, vytáhnu tohle vlákno

      Není to nějakej elektrotechnik, kterej by poradil, kde sehnat kondenzátory přesné specifikace? Potřebuju vyměnit 4 v DVD přehrávači a úplně nevim kde to sehnat. V klasickym elektru bude mega náhoda, že by měli zrovna ty co potřebuju.

      0 0
      • oddie  

        Teď nevím, co že máš na mysli „klasickým elektrem“?

        0 0
      • kesu  

        Co tady?

        https://www.gme.cz

        0 0
      • Smazaný účet  

        ges, gme, vp centrum… potřebuješ akorát vyndat ty co tam máš a najít stejný (kapacita, volty, rozměry).

        0 0
        • tomxxx  

          Jo jo, mám je opsané, tak se tam zkusim poptat, rozměry jsou v klidu, místa je tam relativně dost. Díky, zkusim se poptat. Já právě ted zjistil, že nemusej být úplně stejné, takže to sehnat nějak půjde.

          0 0
          • Smazaný účet  

            hlavne dodrz polaritu, az to budes pajet zpet…

            0 0
            • tomxxx  

              Jo jo, to vim, díky.

              0 0
              • Slavoš  

                Vem na vyšší teplotu. Jsou o něco dražší, ale elektrolyty trpí na vysokou teplotu. Vysychají, to je ten problém.

                0 0
                • tomxxx  

                  Jsou tam 105°C

                  Pokud jsem to správně pochopil, tak u kondenzátorů stačí dodržet napětí a kapacita tak důležitá neni, stačí vzít nejbližší větší kterou budou mít a je to v suchu.

                  0 0
                  • scota  

                    Bez urážky, ale myslím že jsi nepochopil učivo základní školy.

                    https://cs.wikipedia.org/…/Kondenzátor

                    0 0
                    • krabica  

                      Tak nepětí může být větší, to není na škodu. Kapacita záleží na použití. Pokud je to ve zdrojové části a slouží k vyhlazení napětí, tak větší kapacita být může.

                      0 0
                      • scota  

                        Pak by mohlo být větší pouzdro a jiná rozteč vývodů. Pokud koupí stejné kondenzároty od lepšího výrobce určitě nic nezkazí.

                        0 0
                        • Petr L2  

                          +1

                          0 0
                        • krabica  

                          U kondíků bývá občas problém, že zařízení jsou osazeny obtížně sehnatelnými kusy, proto je dobré vědet, který parametr je nožno změnit. Rozměry je rovněž nutné pohlídat.

                          0 0
                          • tomxxx  

                            To je ten problem, sehnat se prave daj dost blbe, jasne ze bych koupil stejny. Jen mam obavu, ze tam jsou dost specificky, takze tolerance bude mala a budu muset sehnat stejny.

                            Proc rozmery? Kdyz se tam vejde, tak je to fuk, ne?

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              díry v plošňáku na nožičky… ;-)

                              0 0
                              • tomxxx  

                                no to jo, ale to se dá nabastlit :D

                                Kluci dík, myslim, že vyřešeno

                                0 0
                                • krabica  

                                  Nabastlit se to dá, ale záleží v jakém obvodu to je, někde musí být nožičky co nejkratší a na bastl není místo.

                                  0 0
                                • MatS  

                                  Do které části DVD ty kondíky potřebuješ? Předpokládám, že jsou fouklý elity ve spínaném zdroji. Jestli je budeš měnit, tak je potřeba použít speciální typy do spínaných zdrojů (low ESR), jinak ti tam vydrží pouze chvilku.

                                  Doporučuju HITANO. Běžně v GME skladem. Lze si tam zaškrtnout volbu low ESR.

                                  Jinak pokud budeš mít štěstí, budou to jen kondíky, ale je možné, že s nima šlo do kytek i něco dalšího.

                                  0 0
                    • tomxxx  

                      Fajn, wikipedie, to mas fuk, uz mi tu odpovedeli. Me elektro nezivi, fakt to neumim.

                      0 0
        • scota  

          maximální teplota a nízká impedance

          0 0
        • krabica  

          Popřípadě tme, farnell, když to předchozí nebudou mít.

          0 0
    • danis7  

      Dotaz na elektrikáře. Dneska, při pečení v elektrické troubě, mi něco vyhodilo pojistky, v bytě i na chodbě. Po zpětném nahození pojistek se mi trouba nerozehřeje na více než 100 st. C a zároveň začal bzučet jistič v bytě v okruhu, do kterého je trouba zapojená. Když pustím varnou konvici, která je ve stejném okruhu, tak bzučí taky. Pokud není odběr z toho okruhu nebo jen malý odběr, tak je jistič/stykač potichu.

      Má to bzučení nějakou souvislost s tím, že nepustí dostatek proudu do trouby, takže se trouba nerozehřeje na více než 100 st.? Nebo je to jen náhoda a odešla mi trouba i jistič/stykač?

      0 0
      • kyl  

        Máš všude dobře utažené šroubky na drátech?Takhle mi vyhazovala konvice když běžela zároveň s mikrovlnkou­.Podotahoval jsem v krabici všechny šroubky a přestalo to.

        0 0
      • MD1972  

        jaký jistič? hodnota 10A nebo 16A

        a při napětí 220v nebo jak je nově 240V

        je maximální odběr na jistič kolik?

        R= U x I

        0 0
      • BlickM  

        tak … pojistky, nebo jističe? Pokud jistič, je to ten „starý“ (hnědý bakelit, bo co to je)?

        0 0
        • danis7  

          Je to tohle. Skříň jsem rozebral jen abych se podíval odkud vychází bzučení.

          0 0
          • BlickM  

            a bzučí „to s tím žlutým tlačítkem“? To je proudový chránič a může mít vyhřáté kontakty třeba po přetížení.

            0 0
            • danis7  

              Bzučí ten oranžový poslední vpravo. Když na něj přitlačím, tak částečně přestane.

              0 0
              • BlickM  

                zkus konvici i troubu na jiném obvodu

                0 0
                • danis7  

                  A ta souvislost mezi bzučením a nemožnosti trouby rozehřát se na více než 100 st.C?

                  0 0
                  • BlickM  

                    Je možný, že je v háji topné těleso, vyhřátej jistič, nebo obojí.

                    0 0
                  • Smazaný účet  

                    trouba je hrozně primitivní, topné těleso buď jede nebo nejede. pokud to vyleze na stovku tak pak to vypne vadnej termostat, nebo se tam něco teplem roztáhne a přeruší přívod do tělesa

                    0 0
                    • danis7  

                      Termostat asi ne, protože trouba se pořád nahřívá, kontrolka svítí, ale přes ± 100 st. se nedostane.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        tak to bude asi to těleso, prostě se roztáhne a vypne se . To je jaká trouba? nějaká multifunkce? tam je těch těles víc, tak na nějaký jiný režim by to tím pádem mělo fungovat normálně

                        0 0
                        • danis7  

                          Je to kombinovaný sporák, vrch plyn a trouba elektrická. A nehřeje ani na gril, topné těleso s větrákem nebo topení vrch a spodek. Prostě 100 st. je max, furt se snaží, ale přes 100 nepřeleze.

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Podle mě to musí být termostat, vždyť tam už žádná jiná součástka není, max hodiny a relátko. Jedině snad že by to byla nějaká tepelná pojistka ještě. Zkus někde najít schéma, to by mohlo dost pomoct

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              Pokud by byl hodne veliky pruser v elektroinstalaci, lohla by mu stava do sporaku tect jeste pres jiny spostrebic…pak by netopil, ficko nevyhazovalo a zbytek se zdal vpohode…

                              termostat nebo porucha napajeji topnych elementu je asi pravdepodobnejsi…

                              0 0
                      • tomxxx  

                        A po 100 vypne úplně, nebo jen nehřeje ještě víc?

                        0 0
                        • danis7  

                          Jen nehřeje přes 100 st. Kontrolka ohřevu pořád svítí.

                          0 0
              • ELx  

                Tak ho zkus párkrát shodit a znovu nahodit. Může mít jen opálené kontakty a špatně převádí.

                0 0
              • MD1972  

                to je taky nápad zapínat takový odběr najednou,

                , to pálí topiče i lopata v elektrárně.......

                nejdřív udělej kávu a pak zapni pračku nebo myčku

                a bude klid

                0 0
                • danis7  

                  Najednou to neběží, vždy jen jedna nebo druhá věc.

                  0 0
                  • allrose  

                    A není to proudové relé..přepíná spotřebiče aby jsi nepřetížil přívod…když nedostatečně přepne a kmitá mezi spotřebiči ,vrčí a oba běží na půl..nebo je rozbité

                    0 0
      • mluno  

        Jistič bzučí, když je zatíženej, tedy právě třeba když běží rychlovarná konvice, nebo něco většího (v okolí jmenovitého proudu nebo nad něj, ale ještě před vyhozením). Muselo to bručet i předtím. Stejně tak by to mělo bručet při zapojení konvice do jiného okruhu (pokud tam není výrazně větší jistič).

        Takto na dálku se to těžko vyřeší, ale jestli si můžu tipnout, tak trouba byla zapojená na dvě fáze (bývá horní a spodní topné těleso připojené každé na jinou) a jedna nefunguje. A to může být vadou jističe nebo vadou trouby. Obojí je pravděpodobné. Druhá možnost by byl vadný termostat (pokud vypíná, přestože trouba nedosáhla požadované teploty, je to jasné). Většina sporáků má kontrolku, která svítí, jen když trouba topí, ale dalo by se to vysledovat i podle toho bručení.

        Kdyby byly jen povolené šrouby vodičů nebo vadný jistič (tak, že by omezoval proud), to by se poznalo, protože by to produkovalo dost tepla (byl by cítit, s prominutím, smrad). Tohle spíš vypadá na něco, co jsem napsal výše. Kdybych tam byl, změřim proud klešťáčkem a hned vim, která bije. No vlastně ono by to také šlo, elektroměr má přece doma každý a s jeho údaji by to na úsudek stačilo. Tak zkuste nejprve odečíst dva údaje při vypnuté troubě (třeba s odstupem hodiny, pak získáte přímo číslo ve watech) – to pro zjištění základního příkonu. A potom při zapnuté troubě, tam ale po kratší době, než stačí vypnout termostat (a potom dopočítat na celou hodinu). Přesnější by bylo počítat se stopkami otáčky kotoučku nebo záblesky diody (změřit čas třeba 10 záblesků nebo otáček), ale to je už pokročilá matematika (i když pořád kupecké počty) jak z toho určit příkon. A mělo by vám vyjít, že trouba bere nějaké jednotky kilowatů (řekněme třeba 3 kilowaty).

        Jenom tak zavzpomínám. Před mnoha lety nám přestaly jít dva vařiče. Když jsem se po letech k tomu dostal (to když jsem už byl elektrikář), konstatoval jsem, že vařiče vypadají v pořádku, stejně jako jejich přepínač. Tak jsem šel dále a měřil na sporákovém vypínači (místo, kam jsem se nejlépe dostal). Při vypnutém vařiči tam bylo normálně 3×380V, ale po zapnutí té plotýnky jenom asi 280, a proti nule skoro nic. Takže namísto nových kamen se kupoval nový jistič.

        0 0
    • Smazaný účet  

      Ultra lama dotaz:

      přestala mi svítit Ikea lampa i s novou 12V 35W halogenkou, koupil jsem aktivně zdroj vpravo na fotu, jenže význam těch „vlnek“ na pův. adaptéru mi docvakl až později :) Takže co koupit? Případně nefungovala by nějaká LEDka s tím novým zdrojem? Dík.

      0 0
      • Smazaný účet  

        halogenka by s timhle zdrojem mela taky behat…nicmene pokud je tam 35W zarovka, tak 30W adapterek toho bude mit plne brejle…

        0 0
      • Japhy  

        Copa to je za lampu? Přesně takový zdroj by se mi hodil k taky lampovému (ale trochu jinak) předzesilovači. Mám dva kousky a jen jeden zdroj. Ta Ikea by mohla být levná náhrada i když celý svítidlo zahodím.

        0 0
    • Mad_Cat1  

      Záhada zvonku:

      Máme bezdrátový zvonek nalepený na kovové poštovní schránce-nezvonil-vyměnil jsem baterie ve vysílači i v přijímači-nezvonil, tak si říkám, že ta kovová schránka to ruší, sundal jsem tedy a zase zvonil, tak si říkám, že ho přilepím na betonový sloupek u branky, přiložil jsem na zkoušku a zvonil, tak jsem ho přilepil silikonem a přestal zvonit, tak si říkám, že to ruší železné dráty v tom betonovém sloupku a musím to odizolovat, sundal jsem ho tedy a opět zvonil, vložil jsem mezi slupek a zvonek 5mm silný polystyren a opět na silikon přilepil na sloupek a..nezvoní. Kde je problém? Když to rukou přiložím a zmáčknu, tak zvoní, když to přilepím, tak nezvoní.

      0 0
      • plzakj  

        A kdyz ho drzis rukou a je prilepenej, tak zvoni? Nedelas tomu jen lepsi antenu? Zkus dat tu druhou cast bliz.

        0 0
        • Mad_Cat1  

          Když ho přilepím a zkouším zvonit, tak na něj taky sahám rukou a byl bych tedy jako anténa, ale to už nezvoní…

          0 0
          • Smazaný účet  

            mrkni jestli tam není špatnej kontakt. se mi u některejch věcí stává, že třeba blbě pasuje baterka, a když to trochu zmáčknu, tak si sedne.

            0 0
      • Petr L2  

        U bezdrátů nikdy nevíš, když ho držíš v ruce, jseš anténa a funguje zcela jinak, než bez tebe jako antény, rušit, nebo jinak ho může ovlivňovat mnoho věcí, dobré systémy bezdrátů umožňují instalaci posilovače signálu, pokud ani to nepomůže, nebo to koupit nejde, nezbývá, než konstatovat, že tady to fakt je problém …

        0 0
      • lunochod  

        Žádná záhada, elektronika typu šunt.

        0 0
      • kyl  

        Můžeš se tam postavit místo toho sloupku a zvonek přilepit na sebe,fungovat bude.

        0 0
    • Smazaný účet  

      Přátelé poradí někdo jak zapojit bezdrát vypínač? Jako na obrázku to nefunguje. Není to doufám do krabky nad vypínač?

      https://www.conrad.cz/…0-m.k1762770?…

      0 0
      • gerrard  

        Ten tvuj dotaz je trosku zmateny, ale zkusim te popostrcit:

        • to prvni je ridici vypinac to das kamkoliv
        • to druhe je spinac to das do krabicky, kde byl puvodni vypinac
        • na obrazku mas jen zapojeni zarovky, ale jeste tam musis pripojit puvodni dva draty, teda pokud to mas na jeden vypinac a ne na vic
        • elektrika zabiji, zavolej si elektrikare
        0 0
        • Smazaný účet  

          Mám vyvedený z pův. vypínače kabelem vypínač o 2 m dál. Chtěl jsem kabel zrušit, v pův. vypínači je klasika fáze, nula, zem.

          0 0
          • adam1  

            Tak jak psal kolega ,vypínač (vč.baterie)kdekoli (dosah mezi vypinačem a spínací jednotkou 70m)

            Spínací jednotku si dej taky kde chceš ,ale musíš tam mít fázi L ,N + vývod ze světla /spotřebiče

            Viz.foto

            0 0
            • Smazaný účet  

              No, takže krabka někde nad vypínačem, jak jsem psal?

              0 0
              • adam1  

                Vyfoť tu krabici kde byl původní vypínač

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Hliník v nízké krabici :/

                  0 0
                  • oddie  

                    Ten zaizolovaný je co? Přijde mi to, jak kdyby to bylo kdysi zapojené jako schodišťák.

                    0 0
                  • adam1  

                    Tak to je na rekonstrukci:))

                    Ten zaizolovaný červenou izolačkou jestli najdeš někde v krabici by šel použít jako N (u tebe PEN )

                    takže by šla spínací jednotka umístit tam

                    Pokud ne tak jak psal kolega spojit ty fáze ve starém vypínači a jednotku umístit do tělesa .

                    0 0
                    • oddie  

                      Do něčeho takového bych PEN vůbec nepouštěl, aby to nebylo v souběhu s fází, když je to v takovém stavu a izolace všelijaká. Propojil bych ty dráty původního vypínače a ovládací krabičku strčil přimo do světla, a byl rád, že ty dráty nevedou blízko sebe…

                      0 0
                  • Davidakta  

                    Krávo, ty jsi u mě v ložnici?

                    0 0
        • oddie  

          Do krabičky to dá jedině v případě, že je tam L i N drát, což u starší zástavby zdaleka není pravidlo. Pokud je u původního vypínače pouze spínaný jeden drát (L), musí se ta krabička dát přímo do světla (a původní spínač propojit natvrdo).

          0 0
    • Jakobo  

      Zdar. Delal jsem v praci ze srandy rozborku velke flexy (Hitachi G23MRU), ktera tam lezi a uz se nepouziva, pac je vyrazena. Musely se koupit nove, vybavene kickstopem a brzdou podle nejakych novych bezpecnostnich predpisu.

      Komplet rozebrat a vyfoukat prach, namazat loziska, nova napln do prevodovky. Chtelo by to jen nove loziska na rotoru, ty uz maji nejlepsi za sebou.

      Ze srandy jsem premeril stator i rotor, merak Fluke 187, odpor na 2 des. mista.

      Na statoru maji obe vinuti maji stejny odpor – dobre.

      U rotoru – test na svody komutatoru proti plechum negativni – dobre.

      Pri mereni odporu u protilehlych sberacu na komutatoru (180 °) maji vsechny polohy stejny odpor – dobre.

      Co me ale zarazilo. Pri 3. casti testu rotoru – mereni odporu o sousednich sberacu me prekvapilo zcela pravidelne stridani odporu. Pokud si dobre vzpominam na hodnotu, myslim 0.16 ohm a 0.19 ohm. Proste 0.16, dalsi 0.19, pak zase 0.16, pak 0.19 a tak dale kolem celeho komutatoru. Pokud bych cisloval po sobe jdouci kontakty sberace komutatoru, tak mereni 1–2 (0.16), 2–3 (0.19), 3–4 (0.16), 4–5 (0.19). Je dost mozne, ze normalni merak by tyto nizke hodnoty vyhodnotil jako 0.2.

      Nejsem si jisty, jestli je rotor v cudu. Zatezovy test jsem nedelal, pac zrovna ted palit kolejnice nepotrebuju a jinak motor se zda, ze bezi pekne. Ale cert vi. Nejak zasadne nejiskril pred cistenim a ted po vycisteni komutatoru jiskri jeste mene. Na jedne strane vubec, na druhe se jiskry tahnou par 2–5 mm. Uz jsem videl poskozeny rotor, kde jiskra bezi pres pul nebo cely prstenec, tak to vubec.

      Pokud je tu nekdo, kdo ty testy trochu zna byl bych rad za nazor, predem dik.

      0 0
      • BlickM  

        Kolik to má lamel a kolik cívek? Pokud chceš měřit odpor cívek, musíš měřit nějaký krok (1.- xx. lamela). Pokud měříš sousední lamely, měříš nějakou kombinaci. I když měříš na 2 desetiná čísla, např. mezizávitový zkrat nezjistíš.

        0 0
        • Jakobo  

          Toto je nejaka cinska nahrada. Asi lepe tady na videu je videt originalni rotor. Odhaduju nejak 28 poloh? Bohuzel jsem nepocital.

          Ja jsem postupoval podle nejakeho navodu, ktery se casto popisuje – ty 3 casti. 180 °, sousedni a proti kostre. Ale uz jsem take cetl, ze je to zatizene nejistotou. Pokud dobre chapu, musim jeste promerit s jinym odstupem lamel.

          0 0
          • BlickM  

            Zkus to roztočit, až bude příležitost a pokud to poběží hladce, neřeš. Měřením odporu se toho zas až tolik zjistit nedá.

            0 0
      • Smazaný účet  

        Lepsi je merit indukcnost civek rotoru, merenim odporu fakt nemusis odhalit problem mezizavitoveho zkratu.

        0 0
    • Smazaný účet  

      Jdi za elektrikarem profesionalem a zaplat mu odbornou radu a pripadne opravu!

      Tady si na kolarskym foru!

      0 0
    • Smazaný účet  
      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    • Jakobo  

      Tak dalsi dotaz.

      Chci pridat tlumivku na vystup levneho svareciho invertoru. Je to vicemene standardni reseni problemu spatneho zapalovani bazickych. Tlumivka 13 uH na 180 A, asi 10 zavitu, feryt, vzduchova mezera… Zapojeni seriove na vystup za nejakym diodovym usmernovacem, co je ve svarecce za trafem.

      Muj dotaz je zda je potreba pridat nejaky ochranny prvek proti napetovym spickam z civky a jaky a kam. Aby nedoslo k prorazeni diod v mustku nebo jinde. Je to vubec nutne u svarecky, kde je vystup trvale zatizeny? Napada me treba varistor nebo antiparalelne zapojena dioda nebo nejaka TVS dioda. Kam zapojit, paralelne k civce nebo mezi + a – pol na vystup?

      No, kdyby nahodou nekdo vedel o co jde…

      0 0
      • Jakobo  

        Vetsinou to vypada nejak takhle. Na tom zapojeni uz nejaky varistor nebo co je, ale to je jen obecne zapojeni a v te me svarecce varistor na vystupu myslim neni. Ja bych teda zapojil bud varistor paralelne k civce. Akorat nevim jaka energie je v tech spickach a jak to pocitat, jestli mam uvazovat plny proud (rekneme 100 A) a opakovane, to pak ten varistor asi neezvladne. Mozna by slo pouzit rychlou diodu podobne jako u civek rele, ale s rezistorem, ktery srazi proud na nejaky pripustny pro tu diodu (treba 20 A). Elektrice jakz takz rozumim, ale temto proudovym napetovym ochranam absolutne ne. Hledal jsem na netu, samozrejme v anglictine, nic moc jsem nenasel.

        0 0
    • Bruca  

      Tady jsou odborníci úplně na vše, takže se s dovolením taky zeptám :-)

      zacnu z druhého konce. Tchýně si koupila mikrovlnku nějaké značky domo, nebo tak nějak. Prodavač vychvalil, tak ji vzala. Mikrovlnka samozřejmě chcipla, v rámci záruky vyměněn magnetron. Jenže tchýni se nechtělo čekat, tak si mezitím koupila novou, už nějakou spolehlivější.

      No, mikrovlnka byla opravena a dneska jsme ji dovezli k mým rodičům, kterým shodou okolností chcípla mikrovlnka taky. (Nějaké velké jiskření a plameny uvnitř a tak)

      Mikrovlnku jsem strčil do zásuvky místo té původní, naskočila, ale za chvíli vyletěl jistic. Nahodil jsem ho a znovu. Zkusil jsem vedlejší zásuvku, stejný výsledek. Každopádně tyhle dvě zásuvky fungují, jak mají i nadale

      Zkusil jsem zásuvky na kuchyňské lince. Mikrovlnka zapnula, vše ok. Vypnul jsem ji, znovu zapnul…a najednou ticho. Jistic je nahozeny (nepomohlo shodit a nahodit), zkusil jsem preventivně úplně všechny včetně „proudoveho“ a tyhle zásuvky jsou prostě KO.

      „Tuzkovou“ zkoušečkou fáze svítí, nulak ani kolik ne.

      Multimetrem je mezi fázi a kolikem 240 V, mezi fázi a nulou ale jen 60 V. A nejlepší je, že mezi kolikem a nulou je 30–40 V!

      Když na kolik sáhnu rukou, ránu nedostanu, zkoušel jsem :D

      Přestaly fungovat tyto zásuvky, kam byla zapojena mikrovlnka, a přestaly fungovat i zásuvky směrem k jisticum. Predpokladam, že všechny jsou na stejném drátu k jistici. Respektive fungují všechny stejně blbě, žádný spotřebič v nich nefunguje.

      Mikrovlnka zpátky v krabici, půjde někomu omlatit o hlavu. Jistic preventivně vypnutý.

      Ale co dál? Nějaká myšlenka, kde hledat?

      Samozřejmě jsem volal známému elektrikáři, přijde se podívat, ale až tak v pátek nebo v sobotu. Tohle je totiž mimo moje chápání.

      Doma na baráku máme v zásuvkách jen 2 dráty, takže kolik a nula jsou propojené. Tady jsou samozřejmě tři. Predpokladam, že chyba bude někde v modrém, ale…

      0 0
      • krabica  

        A neblbnou třeba všechny zásuvky, které jsou za proudovým jističem?

        0 0
        • Bruca  

          Ostatní zásuvky na jiných jisticich jsou ok (napětí 240 V proti nulaku i koliku, mezi nulakem a kolikem 0)

          0 0
      • Tomas_82  

        Špatně bude ten nulák, můžeš to proměřit ohmmetrem, pravděpodobně se někde vypálil. Zkus projít jednotlivé zásuvky, nebude to nic komplikovaného. Samozřejmě prvně schoď jistič.

        0 0
        • Bruca  

          To už nechám na známém, tomuto už nerozumím :D

          Jako zásuvky a vypínače vyměním, ale toto je na mne už vyšší dívčí.

          0 0
      • Smazaný účet  

        Jenom technická, jakej je příkon mrklovrnky a jaký jsou jističe? Je možný, žes někde seškvařil špatně utaženej drát, já takhle solidně vypálil krabici za troubou.

        0 0
        • Bruca  

          To teď nekouknu, je to u našich, ne doma.

          jistic je, předpokládám, klasický 15A, ale nekoukal jsem

          Každopádně najednou utahnul rychlovarnou konvici, kavovar, ryzovar,… Pochybuju, ze by mikrovlnka měla větší odběr. Leda by dělala nějaké špičky

          0 0
          • Pentaroth  

            Jističe bývají 16A a taky to tipuju na vypálenou nulu.

            0 0
            • Smazaný účet  

              +1

              A pak shoří televize, lednička, pračka a router a v horším případě jí někdo pěkně koupí. Čím dřív se na to koukne elektrikář nebo revizák, tím líp. Určitě s tím neotálej! Vypálena nula je (bez přehánění) o život

              0 0
              • Bruca  

                Jistic na ty zásuvky je vypnutý, v pátek se tam staví známý elektrikář, tak uvidíme

                Každopádně dám vědět, co to bylo, třeba se to někomu někdy stane taky ;-)

                0 0
      • BlickM  

        Jak už psali jiní, vypadá to na nulák. Zkontrolovat svorkovnice.

        0 0
      • MatS  

        Jinak k tem mikrovlnkam. Je to celkem jednoduche zarizeni. Pokud neco uvnitr prskalo a jiskrilo, tak tam omylem nechali nebo dali i neco kovoveho, coz se nesmi.

        Toho opravare mikrovlnky by mely vykastrovat. Ocividne to delal poprve nebo ma v rukach nasrano. V mikrovlnce je trubickova pojistka, ktera pri pretizeni odejde, nemuze se stat, ze ti to chvili jede a pak vyhodi jistic a nedejboze spali draty. To znamena, ze bud tam byla pojistka vyssi hodnoty amper nebo zadna.

        0 0
        • Kouba_2005  

          BF proste nikdy nezklame. Hned se presne vi, co s tim je, cim to vzniklo a kdo presne za to muze :-D Informaci, co mel technik k obedu a v dobe opravy na sobe, taky poskytnes?

          Nam treba taky jiskrila mikrovlnka, nic kovovyho uvnitr nebylo, pouze byl zamastenej magnetron nebo jak se to jmenuje. To se vycistilo a je klid, od teto udalosti to funguje uz asi dva roky a zadnej problem.

          0 0
          • MatS  

            Nebude to treba tim, ze o tom neco vim? Mel si mikrovlnku nekdy rozebranou? Znas princip magnetronu a vis jak vypada? To ze opravar neodvedl dobrou praci je jasne, protoze to po oprave nepromeril a nevyzkousel. Jinak by se to nemohlo stat.

            Co se jiskreni tyce, jste necistili nebo nemenili slidovy kryt tubusu k magnetronu. Mastnota fungovala jako vodic a jiskri to a pak schori.

            0 0
      • Martin z Brna  

        Někde po cestě se upálila nula, klidně to může být i na můstku v rozvodnici. Padání jističe s tím nemusí souviset, obzvlášť, pokud tam jsou starý černý bakeliťáky. Mikrovlnka může být v pořádku. A nebo je to kombinace všech věcí dohromady. Stejně to nech na elektrikářovi :)

        0 0
        • Bruca  

          Tak se zdá, že byly povolené šrouby na čokoládě (říkala mamka, že říkal elektrikář), takže ta svorkovnice u jističů za to mohla…

          Jistice už jsou tam ty „moderní“ malé, ne staré bakelitove.

          Jinak pěkná prasarna, pod některými šrouby na svorkovnici jsou i 2–3 dráty na jeden šroub. Bodejď by se to pak nepovolovalo.

          Takže je vysvetlene i občasné problikavani světla na chodbe

          Takže to známý všechno poutahoval a zkontroloval, prý kdyby to zlobilo znovu, že se máme ozvat a zkusí tam předělat ty čokolády. Jenže tam na to není moc místa, očividně se při instalaci fest šetřilo a dali malou skříňku na jistice…

          Mikrovlnka prý normálně funguje. Takže ten špatný kontakt už asi jen dorazila :D

          0 0
          • Kouba_2005  

            To není možný! MatS psal, že za to může opravář mikrovlnky, kterej má v rukou nasráno! Takže tvůj elektrikář mamce lhal, MatS to přece musí už jen z popisu poznat mnohem líp :-D

            0 0
            • MatS  

              No jo no, mas radost? Tak si uzij tu chvilku slavy :-D

              Priznavam, necekal jsem, ze bude mit doma rozvody na pikacu. Nemam vestecke koule :)

              0 0
              • Kouba_2005  

                V klidu. To byla jen reakce na zdejsi rychle odhaleni jadra pudla jakehokoliv problemu bez znalosti blizsich okolnosti. Dost casto to je pak necim uplne jinym nez se zprvu zdalo, coz je i tento pripad. Cokoliv predpokladat je tu hodne osemetne :)

                My mame v baraku treba rozvody komplet v hline, stare bakelitove jistice, krome naseho bytu, takze podobne zavady jsou tu celkem caste.

                0 0
                • Bruca  

                  To jsme měli na baráku taky.

                  Teď jsme v nájmu a máme tu klasické pojistky. Pár jističů je tam taky, ale stejně většinou shoří dřív pojistka, případně to vyrazí hlavní jistic na baráku :D

                  0 0
            • Smazaný účet  

              Jsem se podíval co jsem tipoval já – vypálený špatně utažený drát. Cháchá.

              0 0
          • oddie  

            Jaká čokoláda? Do můstku není problém dát dva dráty do jedné díry.

            0 0
          • Smazaný účet  

            Povinnost to není, ale pozvat si jednou za 5 let revizáka na domovní rozvody není úplně od věci. :)

            0 0
          • scota  

            si kup Wago svorky

            0 0
      • sodek  

        Přestřihni červený!

        0 0
        • Bruca  

          Je tam jen hnědý, modrý a zlutozeleny. Který? :D

          0 0
          • parduba  

            Pro jistotu všechny.

            0 0
          • plzakj  

            Pod tim jednim sroubem ve svorkovnici?

            0 0
            • Japhy  

              Já našel u světla na půdu takovou kuriozitu, fáze leze do zdi hnědým a vylejzá žlutozeleným. No přece se ten zbytek nevyhodí a na normy sere pes… Po extchýnovi odborníkovi jsem to všechno musel rozpojil, propískat a znova zapojit. Takže s těmi profíky bych to tak úplně na jistotu neviděl, fušer se dá najít všude.

              0 0
              • oddie  

                Tak ono ani přeznačování není nic zvláštního. A to u nás se na ty barvy ještě docela hraje, leckde tolik ne, to je pak teprve peklo. Známej elektrikář mi ukazoval fotku rozvaděče v Německu, od toho bych asi rovnou utek, nebo by muselo stát úplný nesmysl, abych proměřil a popsal fakt úplně každej drát.

                0 0
                • Japhy  

                  Jsem amatér, ale jsou zvyklosti, kterých je moudré se držet i když to třeba normy nevyžadují.

                  0 0
                • Smazaný účet  

                  Akorat ze u nas je nornou zakazano preznacit zelenozluty ..ale beznemu frantovi je to sumak…

                  0 0
                  • BlickM  

                    A teď si představ, že někde naopak norma přikazuje přiznačení modrou na konci vodiče (připojení). A pak se v tom má takovej Franta vyznat :-)

                    0 0
                  • Smazaný účet  

                    Viděl jsme jeden byt nataženej komplet zelenožlutým. Prý k němu měl přístup a byl zadara. Zase to už tenkrát měl v mědi :)

                    0 0
                    • Japhy  

                      Možná se mi odborníci vysmejou, ale to bych tam snad aspoň navlíknul barevný korálky než nic. Může bejt, za socíku a postsocíku se muselo budovat poněkud kreativně. Naši např ke klasickým tuzemským dlaždičkám sehnali pár krabic zbytků nějakých italských, nakombinovalo se to a jakou to udělalo parádu. Designové svítidlo v kuchyni bylo taky prapůvodně nějaké osvětlení z rušený tovární haly. A krytina na chatě z cirkulárkou naformátovaných táců z jídelny nějakého JZD slouží dodnes. Lepší než brečet že nic nejde sehnat.

                      0 0
                • Kouba_2005  

                  Tak treba na Dukovanech nic divnyho. Otevres rozvadec, komplet cervenym. Otevres druhej, komplet modrym. Jo, akorat cedulky „barevne znaceni neodpovida CSN“ a vydelano.

                  0 0
                  • oddie  

                    No když jsem to viděl poprvé, myslel jsem, že je to vtip…

                    0 0
                    • Martin z Brna  

                      nedávno jsem byl opravovat částečně vyhořelej rozvaděč na jedné chatě, kombinace hliníku, mědi, tn-c, tn-s, vodiče různě přeznačený… původně jsem myslel, že to rozpletu a dám do pucu, ve finále jsem vyměnil rozvaděč, jističe, učesal, a utekl… a to bylo jenom pár obvodů

                      0 0
                  • Smazaný účet  

                    na co barvy, máš kraftwerkkennze­ichnungssystem, ne?

                    0 0
    • Smazaný účet  

      Jdi za elektrikarem profesionalem a zaplat mu za to ze ti odpovi a pomuze s problemem!

      A neprud tu s tim!

      0 0
      • Bruca  

        Aby si se nepokakinkal :D

        0 0
      • zdenal8  

        Tak i takový elektrikář profesionál může jezdit na kole a být na BF.

        0 0
        • AussigBiker  

          Jo a po sesti letech zakladatel vlakna asi nejakyho elektrikare nasel :)

          Koneckoncu elektirkaru na kolech cim dal tim vic. Teda pardon, eckaru :)

          0 0
          • capis  

            Víš kolik je tu lidí, kteří se třeba ptají jaké si mají koupit kolo, kam jet a co si obléknout? Tak proč by se neptal tady na to?

            0 0
    • Mr.Dawe  

      Připojím se do vlákna.

      Neměl by někdo zájem o melouch? Mělník.

      Natahání elektriky v zahradním domku v Ytongu. Více info do SZ.

      0 0
    • Jakobo  

      Hoj. Pokazilo se mi dynamo (alternator) v nabe Shimano Nexus 6 V 3 W. Asi nejaka elektrochemicka koroze hlinikoveho vinuti, pac drat vychazejici z naby se ulomil a byl uplne zoxidovany.

      Nabu bych sice reklamovat, uz jsem se predbezne domlouval s prodejcem, taky jsem mezitim koupil novou, ale nechce se mi prepletat kolo a s tim hlinikovym vinutim se stejnak brzo stane totez.

      Teoreticky by melo byt mozne navinout novy drat, ale medeny! Uz mam specialni klic na rozebrani dynama. Jen silne tapu, jaky musi byt prurez a pocet zavitu??? U dynama si moc nejsem jist.

      Myslim, ze pocet zavitu musi zustat stejny kvuli napeti, jen dam medeny drat 1,6× mensiho prurezu. Pocet zavitu zjistim az dynamo rozeberu. Je to asi jen jednoduse vinute na nejakou kostru.

      Nekde jsem taky videl, ze se pocet zavitu 1,6× navysuje, ale prurez zustava stejny. Tim bych ale asi mel vyssi napeti a proud, coz nechci. Napajim tim LED svetlo Busch & Muller.

      Ta med bude podle me lepsi, hlinik v elektru stal vzdycky za hovno. Shimano jej pouziva kvuli hmotnosti. Kdysi se u lepsich nab (XT) chlubili, ze je naba lehci diky pouziti Al vodice (oproti Cu u nizsich sad). Ted uz to asi neresi a delaji vse z hliny.

      0 0
      • krabica  

        Dynamům nerozumím, ale když budeš v tom vinutí, tak si můžeš navinout i transformátor pro změnu napětí, když ti nevyjde to správné…

        0 0
        • Georrge  

          Trafo je na prd. Lepsi je step up /step down driver, na kterem si nastavi vystupni napeti jake potrebuje. Navic mu to bude drzet vystupni napeti bez ohledu na napeti vstupu.

          0 0
          • Jakobo  

            Samozrejme, treba na nabijeni mobilu. Ovsem potom uz pracujes se stejnosmernym, musi byt diodovy mustek, ktery uz neni soucasti techto modulu a kde vznikaji pomerne velke ztraty, kdy u takhle mekkeho zdroje je pokles o treba 1–2 V vyznamny. Ale jde to resit treba pomoci Shotkyho diod, ktere maji nizsi ubytek. Ze v tom svetle B&M je nejake usmereni to vim, ale to uz by bylo nekolik modulu, takze modul jen pro nabijeni mobilu, svetlo musi jit naprimo.

            0 0
            • Georrge  

              Tak ono i zalezi, jestli to dynamo dava stejnosmerny pulzni proud, nebo stridavy (pak bychom tomu spis meli rikat alternator). Pokud stridavy, tak usmernovat uz nemusis, jen vyhladit (o to se postara ten modul).

              0 0
      • Smazaný účet  

        Dal bych stejny pocet zavitu. Budes rad, jak tam ten drat dostanes. Napeti dynama je stejne zavisle od jeho otacek. Pokud je ale problem elektrochemicka koroze, zameril bych se na jeho odstraneni, ne jenom na premotani. Jinak ti to vyhnije opet…nebo vyhnije neco podstatnejsiho, nez drat.

        0 0
      • BlickM  

        Uvažuješ dobře, ale přepletení bude podstatně jednodušší, než převinutí.

        0 0
        • Jakobo  

          To si nemyslim. Nejake civky jsem uz navinul, navinout 50–100 zavitu by nemuselo byt az tak narocne. To kolo je hezky vypletene, zkontrolovane tenzometrem, uz jen sundat plast, kolo umyt atd. je nejaka prace. Pri rozpletani se pak musi tridit draty, ktere tahnou nebo tlaci, napravo nalevo… Pak chystat centrovaci stolici atd.

          Navic pokud tam bude med a ne ten posrany hlinik, tak i mohu v budoucnu nabu otevrit a uvnitr vycistit. Ta hlina je fakt pruser, parkrat se drat zohne a praskne. Ten drat prochazi oskou, takze pri povolovani se ohnout musi nekolikrat.

          Pokud se neco podela nic moc se nedeje, preplest mohu vzdycky, nahradni nabu mam uz koupenou v supliku.

          0 0
          • BlickM  

            To je synchronní generátor s permanentními magnety?

            0 0
            • Jakobo  

              Asi jo. Jinak totez, co normal flaskove dynamo s tim rozdilem, ze magnety behaji zvenku kolem civky a ne uvnitr.

              0 0
              • BlickM  

                Stejný počet závitů, stejné zapojení cívek. Pokud se vejde, klidně stejný průřez. Jestli máš možnost, použij alespoň impregnační lak.

                0 0
          • Georrge  

            Hlinikove civky nech, vymen jen ulomeny konec za medeny kabel. Civky (pokud nejsou) zali lakem proti korozi a vydrzi ti to naveky.

            0 0
            • Jakobo  

              Mozna to tak dopadne, kolem civky je nejaka ocelova kostra a nevim zatim jak moc je to rozebiratelne, jestli to cele neni slisovane. Videl jsem 2 typy, bud nejake trafoplechy, nebo plechovy pavouk z kazde strany zohnuty pres civku. To uvidim, az se pustim do rozebrani.

              Ale problem bude, ze dratek bude asi ulomeny nekde uvnitr a hlavne spojeni hlinik-med bude problem. Ja ted ani nemam tu specialni kapalinu na letovani hliniku a bez ni hlinik nezaletuju, ani to jinak nespojim. Mechanicky krimpovat na to nebude misto a hlavne by to rychle zoxidovalo.

              Celkem mne zajima, zda to dokazu opravit a docela se na to i tesim. Pokazit uz neni co, bud se oprava podari, nebo to definitivne doseru a budu prepletat. Hlavne ta vydrz 3 mesice je des, pokud je slabe misto ten hlinik (opet, hlina do elektriky nepatri) tak to tim previnuti vyresim a hlavne do budoucna budu moci nabu servisovat. Je mozne uvnitr zbastlit nejaky konektor, cele vinuti zalit epoxydem a pak se nema co podelat. Pac jinak to dynamo funguje paradne. A davat 6000 ci kolik za SON s tim, ze na pravidelnou vymenu se dynamo nekam posila, to mi neni sympaticke. Az tak moc to dynamo nepotrebuju.

              0 0
              • Georrge  

                To bude cele slepene a zalite, myslim ze nedestruktivne to nerozeberes. Zkusil bych najit ten ulomeny konec a koupit letovaci kapalinu na hlinik. Proti oxidadi to zalijes lepidlem (epoxidem treba), coz bude fungovat i jako ochrana proti ulomeni.

                Pokud jde ten stred takhle vyndat, tak na co prepletat? Jen prohod ty stredy z noveho naboje do stareho.

                PS: nebo z ktere casti naboje vlastne vedou ty draty?

                0 0
                • Jakobo  

                  Menit rozhodne nebudu, to uz radeji preplest. Ten hlinik je fakt uplne na ho…, staci malo a zlomi se. Dratek vede drazkou v ose az za kontramatku, kde je ohnuty do uhlu a pripojeny na svorkovnici. Pri te manipulaci, kdy se musi drat narovnat a pozdeji na stejnem miste ohnout zpet realne hrozi ulomeni i u noveho. To je delane na jednu montaz a pak uz to nikdy nerozebirat. Druhy konec je asi uvnitr pripojeny na kostru.

                  Zalite v epoxydu to myslim neni, co se mi podarilo najit par fotek na netu. Mozna jen zalaminovane. Vice vinuti jako v asynchornnim motoru tam take neni, je to jednoducha civka, drat omotany kolem nejake kostry. Samozrejme je to alternator, dava to stridavy proud, proto jsem dal ten alternator do zavorek, ale neodborne to bylo a bude dynamo.

                  Pokud se podari nejak odmontovat ty plechy aniz bych je poskodil, nebo aniz by byly zalite, tak zbytek bude snadny. Civku vymlatit, navinout, omotat gazou, zalaminovat…

                  Ze je to ekonomicky nesmysl je jasne. Pokud se ale podari, budu mit funkcni dynamo, pac toto je na Shimanu nedoresene. Jinak super – servisovatelne konuse atd.

                  S tim poctem zavitu si ale porad nejsem jist, pocet zavitu necham stejny, ale co se stane, kdyz dam medeny stejneho prurezu (nizsi odpor)? Nikdy jsem moc nechapal tu samoreagulaci u techto druhu alternatoru. To uz je vyssi divci, syceni mg pole, induktance… Takze spis se domnivam, ze se musi zachovat pocet zavitu a soucasne i odpor, tedy pouzit drat s nizsim prurezem odpovidajici hline.

                  0 0
                  • Jakobo  

                    A samozrejme se prodava i civka jako ND, ale to uz je uplny nesmysl. Cele dynamo se da koupit za 5 stovek, civka samotna jak to tak byva bude IMHO za dvojnasobek.

                    0 0
                  • BlickM  

                    … „ale co se stane, kdyz dam medeny stejneho prurezu (nizsi odpor)? …“

                    sníží se ztráty

                    0 0
          • BlickM  

            Ono vyložení drážek, skládání vinutí, impregnace taky nebude jednoduchá. Ale pokud si chceš hrát a máš možnosti …

            0 0
      • MatS  

        Pokud to dynamo napájí jen světlo, tak bych ho zrušil. Ušetříš dost hmotnosti. A jako světlo si kup normální dobíjecí s vestavěným akumulátorem. Dnes jsou tyto světla dostatečně malá a výkonná s dost dlouhou dobou svícení na jedno nabití.

        0 0
        • Jakobo  

          To je pomerne tezke vysvetlovat, ale to dynamo (dokud fungovalo) bylo super. Led svetlo B&M svitilo dostatecne, namontovane napevno nad blatnikem, na riditkach nic nezavazi, nemusis hlidat baterky. Mam to na takovem mestskem bezudrzbovem priblizovadle se 7r Nexusem, ktere je stale pripraveno a na kterem jezdim i na nakupy – svetlo nemusim sundavat, aby jej nekdo neukradl. Toho maleho svetla si nikdo nevsimne, ulomit by asi slo, na odmontovani uz je nutny klic. Ma to skoro same pozitiva.

          Neco jineho je sportovni kolo, silnicka, horak…

          0 0
    • oddie  

      O tohle se musím podělit. Firma měla zasekat jeden (!) kabel procházející dvěma pokojema a zapojit zásuvky, co na něm už byly, jen provizorně v krabicích. Jeden by řekl, že na tom není co pos.at, ale tohle je výsledek. Otázka za sto bodov – co je na tom špatně? :)

      2 0
      • Kouba_2005  

        Fáze není na kolík, to je cajk! :-)

        1 0
      • MatS  

        Tak to je na facku. Asi mel vyhlasku 50 jen korespondencne.

        0 0
        • ladys  

          Tohle není o vyhlášce, ale o vzdělání. Podle mne neměl ani jedno. Projektanti to je taky taková skupina specialistů…

          0 0
          • jirik2003  

            Záleží jestli si pozval elektro firmu nebo nějaké UK. Elektro firma by to asi neudělala

            0 0
      • Jajjcy  

        Nic zvláštního taky už se mi stalo, že to prehodim. Ale pak musí byt následná kontrola přes chránič pokud tedy je. Pokud je to napojeno na starou instalaci, tak to na funkci nemá vliv

        1 0
    • AV  

      Poraďte prosím, jak najdu kabel v zemi bez kopání? Chceme stavět nový plot a ten kabel tam někde je …

      Děkuji

      0 0
      • Thomasek  

        Vytýčovacim přístrojem.

        0 0
        • AV  

          Alias theodolitem.

          Opravdu se domníváš, že by jím bylo možné vyhledávat v zemi schované elektro kabely?

          0 0
          • ladys  

            Máš vyjádření od správců sítí? Kabel jde orientačně vytyčit hledačkou. EGD to dělá bezplatně, aby jim to blbci pořád nepoškozovali..

            0 0
          • Thomasek  

            Není přístroj jako přístroj ;-)

            Např. tento: https://fokuselectro.cz/i?…

            0 0
            • ladys  

              Také se s tím musí umět. Kráter 2×2 uprostřed asfaltu a kabel nikde. Jen tenký telefoní kabel. Ten co to vytyčoval říkal,že ho tam vytyčuje, už 30 let… Dost často se dohledávájí věci virgulí a funguje to.

              0 0
    • Smazaný účet  

      Lama dotaz: jsou problém německé prodlužovačky se zásuvkami schuko bez kolíku (uni zástrčky nemám)? Mají totiž větší výběr různých zásuvkových lišt…

      0 0
      • krabica  

        Bez kolíku nebrat!

        0 0
        • Smazaný účet  

          Tak proč to v ČR vůbec nabízejí?

          0 0
          • StuntJ  

            Májí spešla tvar, aby tam šli jen bez kolíkové vidlice, např. sekačka, kultivátor a apod :)

            0 0
            • Smazaný účet  

              Přece by v CZ neměl jít koupit spotřebič, který nejde zastrčit do CZ zásuvky s kolíkem?

              0 0
            • StuntJ  

              Tu to jde krásně vidět, tam se 3 žilovýý spotřebič připojit nedá :)

              0 0
              • Smazaný účet  

                S tímto kdybych se setkal poprvé někde za šera s hladinkou, nevím, jak by to dopadlo :)

                0 0
              • sodek  

                Na některé Schuko dá, mají ochranný vodič ve formě kovového pásku u kraje. K tomu se běžná vidlice dá zapojit. Jestli to něčemu vyhovuje nebo nevyhovuje nevím, ale funguje to i s ochranou přes ten pásek.

                Tady se tomu nějak věnují ale nemám odvahu na stručný výcuc. Tedy zřejmě není to zakázáno ale nedoporučuje se.

                0 0
          • Floydie  

            Pokud pouzivate pouze odpovidajici zastrcky/vidlice, tak to bude v poradku a proslo by to i revizi. Predpokladam, ze jde o domaci pouziti.

            0 0
            • krabica  

              Osobně bych do toho nešel, pak člověk narazí na čistě kolíkovou vidlici a má problém…

              0 0
              • Slavik  

                To nevadí, že má problém, důležitý je, že ušetřil pětikačku…

                0 0
      • Japhy  

        Kvůli designu bych to rozhodně nedělal. Snad možná kdybys do toho plánoval zapojovat jen schuko spotřebiče. Fungovat to bude, u spotřebičů bez PE to je prakticky jedno, ale stejně bych se tomu vyhnul. Ne vše co je technicky možné je současně vhodné.

        2 0
        • ladys  

          Při nevhodném použití, je to životu nebezpečné.

          0 0
    • capo  

      Máte prosím někdo tip na DIN elektroměr, kterým bych buď doplnil nebo nahradil stávající jistič k 1 fázovému bojleru? Rád bych viděl jeho spotřebu, ideálně něco „chytřejšího“ abych to viděl i v čase přes appku… Funkci jištění potřebuji zachovat :). Koukal jsem na něco jako https://www.aliexpress.com/…4031097.html ale rád si nechám poradit.

      0 0
      • ladys  

        Počítej, že router musí být doopravdy blízko. Včera jsem zkoušel od jiného výrobce a zatím neúspěch , po spárování ho aplikace nevidí a zmizne i ze sítě. Musím z kouknout nastavení routeru.

        0 0
      • Dan205  

        Jistič elektroměrem nenahradíš.

        1 1
        • capo  

          Děkuji za kvalitní radu. Ale dá se nahradit elektroměrem s vlastním jističem, víme? Např https://chipmodule.cz/…google-home/.

          1 0
          • jirik2003  

            Tohle není elektroměr navíc charakteristika C rozhodně není na bojler

            2 0
          • oddie  

            A měření tam vidíš kde?

            0 0
            • Jakobo  

              Klestak kolem dratu :-) Pro presnejsi mereni omotat 3× a vysledek vynasobit 1/3. Samozrejme vtip.

              0 0
          • Peterko  

            Však to máš hned v tom odkazu dole.

            Wifi jistič s měřením spotřeby

            Zkušenosti s tím nemám, takže těžko říct jak to bude spolehlivé a přesné. Elektronicky se dá nastavit prahový proud pro vybyvení jističe.

            Osobně bych před to dal ještě klasický jistič, než se spoléhat na wifi elektronicý bazmek s Číny…

            Taky je vhodné mít bojler jištěný proudovým chráničem a tak nějak bych naznačil, že to není jako práce s buzolou.

            Zapojovat a opravovat takové zařízení by měl pouze kvalifikovaný elektrotechnik a nesprávným elektrickým zapojením bojleru můžete způsobit úraz elektrickým proudem, zkrat nebo přetížení elektroinstalace a následný požár.

            1 0
      • BSA  

        čínský jistič bych si asi do rozvaděče nedal… na kolik ampér to potřebuješ? já bych asi kuchnul chytrou zásuvku s měřením a vložil to do nějaký krabice před boiler.

        1 0
        • capo  

          Nějak tak jsem už uvažoval taky, proto mi i dával smysl ten první odkaz co jsem dával, což jen přidá to měření… S tím že jistič bych zachoval, jen ten drát z něj šel ješt přes tohle :).

          Uvidíme zda se přidá někdo s konkrétní zkušeností.

          Za prouďákem to samozřejmě celé je ;)

          0 0
      • jeffi  

        Na měření spotřeby bych do přívodu, kam je připojen bojler, dal watmetr.a odečítal si ho.

        Nevim proč wifi,

        0 0
        • BSA  

          sedíš v práci na hajzlu a koukáš, kolik je letos protopeno, ne…

          0 0
        • capo  

          Já to nechci chodit odečítat, chci vědět kdy se to spouští, na jak dlouho, a kolik konkrétně to bere. A na to potřebuju aby to automaticky logovalo a nahrávalo ta data někam. Nehledě na to že je to pohodlnější :)

          0 0
    • Japhy  

      Dotaz do pléna, pořídil jsem za mrzký peníz indukčku s drobnou závadou (výjimečně vypadává segmentový displej, asi nějaký studeňák nebo blbý kontakt na desce). Doma (TN-S) jsem jí dočasně na pokusy zapojil do 3f zásuvky (čtyřkolík) v dílně, PE a N propojené.

      A tak si přemýšlím jak vlastně provozovat staré 3f stroje (když bych si třeba půjčil míchačku) s čtyřkolíkem v TN-C kde už jsem samozřejmě dal pětikolík. PE a N už nikde za bodem rozdělení spojit nesmím, takže jak si udělat redukci, N na N a PE nechat nezapojený?

      0 0
      • Laudis  

        Mezi 4 a 5 kolikem se daji koupit redukce, samozrejme pokud mas klasika novejsi zasuvky typu CEE. Jinak si musis neco vyrobit. Pokud si nejakou bastlis, tak jako pracovni vodic pouzijes PE a N nepripojujes.

        1 0
        • Rincewind  

          Potvrzuju. V létě jsem takhle zprovoznil starou míchačku. Byl tam uhnilej původní vypínač a zásuvka čtyřkolík. Nahradil jsem to novým motorovým spouštěčem, k tomu kus kabelu (stačí čtyřžilový) se zástrčkou pětikolíkem. V zástrčce zapojené fáze a země (PE).

          0 0
      • Renda69  

        Pokud máš klasickej 3f motor, tak žádnou nulu nemá, tudíž modrý nepřipojíš.. On jaksi nulu nepotřebuje. Použiješ redukci 5/4 kolíky bez nuly. Takže 3f a kostru. Jestliže tam máš ovládání se stykačem ,relé a pod, tak už je nula třeba. Záleží na vnitříním zapejení spotřebiče.

        0 0
        • Japhy  

          O to mi šlo, kdyby tam bylo kromě motorové části ještě něco dalšího. Ale to budu řešit až takový problém nastane, u nějaké staré hoblovky nebo cirkulárky asi nic řešit nemusím. Jestli půjde koupit hotová, tim líp.

          Potom co jsem vyškubával za hrůzy po předchozím majiteli chci vše jak má být, žádné flikování. Koupil jsem to s důmyslnou soustavou prodlužek, do chajdy z vlastního (zbytečného) antoníčka s vlastníma (zbytečnýma) hodinama z upižlaného rohu dvířek kabel se zástrčkou s fází na kolíku.

          0 0
          • Renda69  

            Ještě dodatek, N a PE nesmíš spojit za chráničem, pokud není, tak spojit můžeš, nic se nestane. Rozděluje se to v rozvaděči u toho proudového chrániče, resp. v něm. Jeho funkce je, že hlídá proud do a ze spotřebiče. A to musí být shodné. Je třeba rozlišovat N (nulový vodič)a PE (kostra – zemění). Spousta spotřebičů nemá kostru – umělé lampičky, porcelánová světla a pod. Tam se zapojí pouze N ( a fáze, to dá rozum).

            0 0
            • Japhy  

              To že mám (vlastnoručně zadrátované) TN-C a že samozřejmě vím že PE a N už se nesmějí za rozvaděčem spojit jsem psal výše.

              To jen s 3f čtyřkolíkem jsem neměl jasno, nebylo mi jasný jak s tím v TN-C naložit. Na elektrika.cz jsem se akorát tak pobavil, lepší spolek frustrátů s padesátku aby jeden pohledal. Nikdy jsem tam nenašel smysluplnou odpověď na první dobrou bez urážek. Pro pobavení stav po koupi.

              0 0
              • Kouba_2005  

                Fotky cajk. To je jen provizorně udělaný, časem se to udělá pořádně … a už je tomu 20 let, ale prostě nebyl čas :-D

                Teď jsem dělal o víkendu u tchýně … prej že často mění pojistky a že jsou drahý. No, zasekal jsem si pěkně.

                1 0
                • Japhy  

                  Ty dva smotlé drátečky jsou hlavní a jediný přívod do chajdy, jak světla tak zásuvky. Z tý trojzásuvky to šlo zástrčkou do chajdy a v chajdě to taky končilo zástrčkou. Viděl jsem hodně, ale tohle zatím vede.

                  0 0
                • sodek  

                  Hliník viděti, osypky dostávati.

                  0 0
              • BlickM  

                Pleteš si zkratky :-) TN-C je čtyřvodičová (L1, L2, L3, PEN) TN-S je pěti (L1, L2, L3, PE, N)

                Podle normy do TN-S zařízení s 3f čtyřkolíkem nezapojíš.

                Pokud to bude tvoje zařízení, a bude potřeba N, je lepší vyměnit kabel a přepojit. Pokud půjčené a provizorně připojené, dá se aby to fungovalo a nebylo to nebezpečné. Ale nebute to podle norem.

                1 0
                • Japhy  

                  Jo, na tohle jsem špatnej, vždycky se trefim blbě. Latvia, Lithuania, Žebrák, Točník,…

                  0 0
                  • BlickM  

                    A co teprv TN-C-S :-)

                    Latvia a Lithuania se mi pletou taky a to jsem v Lotyšsku byl.

                    0 0
              • Renda69  

                Já nepsal o rozvaděči, ale CHRÁNIČI. To je podstatný rozdíl!

                Za rozvaděčem lze spojit, pokud není chránič, nic se neděje. Ale není to dle normy.

                TN-C = 3 fáze + PEN

                TN-C-S = 3 fáze + N + PE

                Na elektriku.cz není radno dávat bastly, tam to vždy strhají.

                ČSN nejsou závazné, pokud to uděláš po svém BEZPEČNĚ, není problém.

                0 0
                • Japhy  

                  Fíčkem mám jištěné vše kromě jednoho 1f okruhu v budoucí dílně. Takže to je pro mě takřka totéž. Na elektrika.cz mě nejvíc baví jak někdo provede výkop, dostane se mu ledové sprchy že se v tom nemá co hrabat a, pak se elektrikáři začnou hádat mezi sebou o výklad norem a plně si vystačí. Chajda by mi revizí určitě neprošla třeba jen kvůli průřezům co dům dal (samozřejmě vždy větší nebo stejný než by měl být), co taky třeba s klubem cyky 4×4, ale měl jsem pana Lorenc co mi vše odsouhlasil. Když to neshořelo za cca 40 let příšerně zflikované, rozhodně to neshoří po mém předrátování. :-)

                  0 0
                  • Dan205  

                    A co čekáš, že na elektrika.cz najdeš za informace? Chodí tam projektanti, řemeslníci nebo revizáci a ti se snaží jet podle norem. Takže když se tam objeví borec, co chce od ostatních schválit zásuvku hned nad vanou, všichni se do něj pustí. A že se hádají o normách, je normální, občas jsou v nich pasáže, které můžou mít různý výklad.

                    Druhá část tvého – doma si to uděláš podle sebe, může to fungovat dvě generace a v podstatě je to každému jedno. Ale kdybys to dělal jinému a byls za svojí práci zodpovědný, měl bys na to jiný pohled. To je celkem rozdíl.

                    2 0
                    • Japhy  

                      Hele, já to beru, ale často se ptají borci, kteří mají řádově větší teoretické znalosti, kdysi dávno vzdělání v oboru, jen se živí něčím jiným. Pak se zeptají na nějakou drobnost z praxe a dostanou takovou sodu že úplně žasnu. Od truhláře reakci „nešahej na to, uřízneš si prsty“ neuvidíš.

                      0 0
                      • Dan205  

                        Oni to berou ze svého pohledu. Vem si, že když se někdo zeptá na úplnou banalitu, i kdyby měl kdovíjaké znalosti, jen podle téhle otázky se pasuje na laika, protože jen podle textu nepoznáš, co je to za člověka. Jako kdyby sem pod nějakým nickem přišel Sagan a ptal se, jestli je lepší čep, nebo rychlospojka :)

                        1 0
                • BlickM  

                  Rada nad zlato.

                  0 0
                • Laudis  

                  Hele ony ty normy jsou ale to MINIMUM, overene dobrou praxi, ktere by se melo splnit proto, aby ta instalace byla bezpecna.

                  Jedna otazka, kdyz dojde k poruse na instalaci a urazu a dojde k soudu, ktery si vyzada znalecke posudky, na zaklade ceho si myslis, ze se ty posudky vypracuji a k cemu se prikloni soud? Toliko k (ne)zavaznosti CSN.

                  A to pisu jako nekdo, koho novy harmonizovany normy dost serou, protoze se to cte naprosto otresne a jeste abych pomale behal k pravnikovi pro vyklad…

                  1 0
                  • BlickM  

                    Drtivá většina norem závazné jsou, protože jsou určené zákonem, nařízením vlády, nebo vyhláškou. Ta „nezávaznost“ je o tom, že můžeš zařízení zabezpečit lépe, než určuje norma, ale musíš v případě potřeby být schopen toto dostatečně prokázat.

                    2 0
                    • ladys  

                      Nezávazné jsou hlavně proto, aby na tom mohl někdo vydělávat.

                      0 0
                    • Laudis  

                      Souhlas, o tom neni sporu. Proto pisu, ze norma je minimum a ne jsem pisnul do zavorky :-)

                      0 0
    • Vrci  

      Ahoj, existuje řešení kterým by bylo možné vlastní fázi (spuštění digestoře) sepnout cizí fázi (centrální odtah)? Nějaký stykač nebo relé?

      Nechci to sam instalovat, jen potřebuji informaci, co chtít po firmě.

      0 0
      • Slavik  

        Ano, odpověděl sis sám: Stykač.

        0 0
      • Japhy  

        Pokud to má jít do DIN lišty tak samozřejmě stykač. Kdyby to mělo jít třeba do krabice, hoď očkem na tohle. Narouboval jsem si tím na stavební vysavač přístrojovou zásuvku, typicky když do ní zapojím mafl, spustí se mi současně odsávání.

        0 0
    • Bruca  

      Ahoj, připojím se s dotazem na chytřejší hlavy :-)

      Mám u stolu s počítačem jenom dvojzásuvku, takže počítač, světýlko a vše okolo musí být připojené přes rozdvojku a prodlužku. Samozřejmě milion zbytečných kabelu..

      Dal by se že stávající zásuvky vytáhnout připoj třeba na lištu s 5 zásuvkami? Použít klasicky CYKY kabel s průřezem 1,5 by mělo stačit, ne? Monitor, NUC, repráky a světýlko, možná časem NAS, by to mělo utáhnout na pohodu, že? Prodluzka má možná i menší průřez.

      V krabičkách ty zásuvky propojit normálně měděným drátem, co se s ním tahají rozvody?

      Jen si nejsem jistý, jak propojit kolík a nulák, protože je to ve starém baráku a máme tažené jen 2 dráty. V klasické zásuvce zapojuju na drátu první kolik a pak nulu, ale u 5 zásuvek si nejsem úplně jistý, jestli propojit všechny kolíky najednou a s nulou to spojit v krajní zásuvce nebo jestli je propojit na každé zásuvce. Jak to má být správně? Nebo nejmíň blbě :-))

      Předběžně mám vybrané zásuvky a lištu Logus90 – je to použitelné?

      A je lepší použít zásuvky s klasickými šrouby nebo ty bezšroubové?

      https://www.rele.cz/standardni

      A nějaká zkušenost s detektory vedení pod omítkou?

      Děkuji moc za radu

      Brůča

      0 0
      • hawrda  

        A nehodilo by se ti něco takového?

        Jen nástřel.

        https://www.alza.cz/…d5706421.htm

        0 0
        • Bruca  

          Nevypadá to špatné, ale já těch zásuvek potřebuju aspoň 5, to je jedna věc. A druhá, že by to zabíralo místo na stole, protože počítač je pořád v elektrice. Ale je fakt, že by to mohlo vyřešit potřebu zásuvek, když chce manželka někam zapíchnout třeba šicí stroj nebo nabíječku. To by možná za zvážení pak stálo

          0 0
      • mais  

        Vytáhneš třeba tohle https://www.zasuvka.eu/…arva-kremova?…

        kabely normálně napojíš – já to třeba dělal tak, že jsem to dal přes současnou jednozásuvky, když byla a nikde kabel nečuměl – akorát si hlídej, aby jsi nepřestřelil parametry jističe.a pokud na to budeš lepit třeba i 3D tiskárnu, tak je dobré tam dát na její zásuvku něco, co odfiltruje její bordel, co je schopná poslat zpátky do sítě – např některým wi-fi routerům to nedělá dobře po těle

        0 0
        • hawrda  

          Ano, to je další rozumné řešení.

          0 0
        • Bruca  

          Nevypadá špatně, ale teď tam mám dvojzásuvku a tímhle získám jen 3 zásuvky navíc. Musel bych dát tak 2 vedle sebe nebo to zas řešit rozdvojkama.

          Ale řešení to není špatné – méně práce než zasekávat 5 krabiček :-)

          0 0
          • mais  

            Pokud budeš sekat, tak https://www.dek.cz/…ila-10ks-bal?… a můžeš si jich tam hodit kolik chceš… já dneska už dávám čtyř nebo pětizásuvku i za noční stolek

            0 0
            • BlickM  

              A bere toto revizák jako vícezásuvku? Jen se ptám. Neměl by.

              Ale uznávám, že je to lepší řešení jak „čínská“ prodlužka.

              0 1
              • ladys  

                Je to pět samostatných zásuvek. A za nočním stolkem je to stejné naprd,pokud do stolku neuděláš díru:D

                1 1
                • mais  

                  budík, lampička, nabíječka na mobil plus rezerva…hodí se např pro maroda, co sleduje na ntb film atd…

                  0 1
                  • ladys  

                    Jenže za skříňku se nikdo nedostane, nebo musí být 15cm od zdi. A nebo jsou ty zásuvky bokem. S revizakem jste o tom mohli diskutovat, ale to je asi tak všechno. Tyhle debaty jsme vedli také, jelikož v kancelářích je těch hniz mraky. A tím pádem to má větší vliv na cenu. Museli jsme dávat vícenásobné zásuvky z fabriky. Dělal to např. Legrand Mosaic. I když tam půlka zásuvek není používaná a s minimálním odběrem.

                    0 0
                    • mais  

                      Záležíš jakej stolek máš, my máme v pohodě posuvné. ..

                      Bohužel diskutuju s autoritami často – kdybych nediskutoval, tak určitě nemám doma takové řeší elektriky jaké mám, nemám tak řešenou FVE ani tepelné čerpadlo, O dalších disciplínách nemluvě…

                      0 0
                      • ladys  

                        Takže odsunuté stále:) Tvé řešení by u 10/10 revizáků co znám neprošlo.

                        Technická a SW řešení FVE, TČ jsou jiná věc, ale pořád jsou jasně dané podmínky.

                        0 0
                        • mais  

                          hele přisunuté stále – jednou osazeno a hotovo. Že by neprošlo fajn, ale z logiky a znalosti věci, je lepší udělat tohle, nebo tam dát jedno či dvojzásuvku a do obou rozdvojky pochybného původu ;)?

                          0 0
                          • ladys  

                            Aha, takže ten NTB se tam stále.. Ani kamarádovi by jsem to neudělal. Co třeba trestní odpovědnost?

                            0 0
                            • mais  

                              tak jasně někdo má problém s tím, že jde dopojit ke stolku ntb – btw nemáme je k zemi a spodní zásuvka jde použít bez posunu ;)

                              A trestní zodpovědnost za co? Za to, že jde strčit do zásuvky ntb, nebo že dávám přednost dát zásuvky do zdi a mít je pod kontrolou před pochybnýma roztrojkama – co klidně otáčí fázi, nebo ještě horšíma prodlužkama? Jasně zobligatorní heslo – já to tu nemám mohu revidovat je to ok a co si tam kdo dá jeho problém, je za mě špatně – elektroinstalace má pokrývat potřebu uživatele

                              0 0
              • mais  

                No měli jsme o tom diskusi . chtěl to brát jako samostatné zásuvky, ale uznal že stejně tam budou zařízení s prd odběrem a ze všech řešení je to nejmenší zlo – ty odběry by tam stejně byly akorát, smyčky prodlužek navíc a pokud si člověk dá ještě tu s tou pěkně svíticí klopkou…

                0 1
                • Dan205  

                  Když jsou zásuvky ve společné vícenásobné krabici (tzn. krabice pro x přístrojů je z jednoho kusu), pak se to může brát jako vícenásobná zásuvka. Já ale vždy beru, že co přístroj, to jeden zásuvkový vývod. Člověk nikdy neví, do jakých krabic to nakonec dají.

                  1 0
                  • mais  

                    Nejsem revizák. :) z 50tky jsem měl max projektanta – což eticky revizáka vylučovalo, takže na to vždycky koukám tak, aby to co nejlépe řešilo to, co je potřeba a nejlépe to krylo potřebu bezpščnosti. Takže k pračce a sušce vždy dávám vlastní jistič i klidně na jednu dvojzásuvku, ale pracovní zásuvkový pás mě nechává klídným…si vem, že to můžeš klidně udělat tak, že si tam uděláš krabici na 1× 2,5 (pro tebe jedna zásuvka), pak si tam někdo koupí diametral laboratorní stůl (ano i takový lidi znám, co to mají doma) – a ještě k tomu z toho vyvede rozdvojku pro počítač, tiskárnu atd… Takže pracovní mnohozásuvka mi přijde jako esteticky hezké a z pohledu možností nejlépe řešící problematiku, ano nemusí to být vždy podle normy, ale určitě je to mnohem bezpečnější, než dvě tři čong prodlužky za sebou

                    1 0
                    • Dan205  

                      Z pohledu projektu/reali­zace/revize je důležitá pevná instalace. Jestli si lidi prodlužkou připojí třeba topidla k rostlinkám, to už je jejich boj :)

                      2 0
                      • mais  

                        Dobrej alibismus, lepší co nejlépe řešit konkrétní potřebu ;) ale jo často to slýchám…litera papíru praví…

                        0 0
                        • Dan205  

                          Žádný alibismus. Lidi sami neví, co bude za pár let, co si tam zapojí. Pokud někdo řekne, že v místnosti bude mít 3× 3 kW, tak se návrh přizpůsobí. Jenže tohle je minimum případů, prakticky každý chce návrh „podle běžných zvyklosti“.

                          0 0
                          • mais  

                            Ano běžná zvyklost – aby autor měl co nejméně starostí, a co nejvíce peněz, místo aby aktivně řešil, co zákazník chce a jak si to představuje, ale to je práce… revizák je pak taky spokojen, pač je to přesně podle papíru a zákazník si pak vytvoří relativně nebezpečný prodlužkárium a vlastně je dost nespokojenej uživatel, že zásuvky:

                            1. nejsou tam, kde by je chtěl mít
                            2. je jich zoufale málo

                            Tohle je prostě stále přístup unifikovaný panelákov

                            0 0
                            • Dan205  

                              Fakt nechápeš, nebo nechceš chápat? Když ani sám zákazník neví, co tam ta pár let připojí, jak to chceš řešit? Když ti sám řekne, ať to uděláš, jak je zvykem…

                              0 0
                              • mais  

                                Ano zákazník sám tu diskusi většinu nezačne – neb on by věděl a představu má, ale řeší dost věcí, chce to mít odškrtnuté atd, nebo jednodušeji nemá takový tah na branku, aby si za tím všem na všech frontách stavby/rekonstruk­ce…tak si myslí, že to nechá na projektantovi, že je znalý a má zkušenost, tak řekne tu blbost „nevim“ a projektant to samozřejmě (až na výjimky, kdy projektant myslí) udělá tak, aby měl co nejméně práce…

                                Ale co lidi si to buď odpracují nebo brečí…

                                Věci jako tady bude televize, tamhle v pracovně stůl protože světlo, v ložnici bude postel tady…v kuchyni bude linka a dřez tady, v koupelně tady bude fen, tady se budou dobíjet zubní kartáčky (protože je tam skříňka nad umyvadlem)., tady bude pračka (protože sifony), když je tam výklenek na vestavěnou skříň tak to taky víš dopředu…

                                Hele to se prostě dopředu ví – a dokonce to jde odhadnout i u developerského projektu, co se pak rozprodává, ale ano musí se na začátku myslet a ne dělat hurá akce

                                0 0
                      • BlickM  

                        Tak doba, kdy se budou prodluzovačky revidovat taky přijde.

                        Ve společnosti už pod revizi spotřebičů spadaj i prodlužky.

                        1 0
                    • ladys  

                      Ono to, ale musí být podle normy. Doufám, že jsi to elektro neprojektoval.

                      0 0
                      • mais  

                        projektoval jsem dynamické aplikace – kde 50tka byla něco, co vůbec nepokrývalo potřebu, ale protože litera pravila, tak papír mušel bejt. A to co jsem dělal v té době často ještě vůbec normy nemělo…ty byly až expost

                        0 0
                • Bruca  

                  A co konkrétně je s tím svítícím vypínačem? :-)

                  0 0
                  • mais  

                    no, co si pamatuju, tak tam bývala nejaká ubohá doutnavka v sérii s okruhem ;) tak si představ třeba vysavač, fén nebo něco takového přes něco takhle iluzorního..

                    1 1
          • sodek  

            Podívej se, jestli si někde nepůjčíš vrtací kladivo s vykružovací hlavou.Pak to nerní taková trága.

            1 1
      • hawrda  

        Dle normy můžeš mít myslím max 10 zásuvek na jeden okruh (jistič).

        Ten bude u tebe nejspíš 16A.

        Pokud máš ještě dvou vodičový rozvod, tak ten zelenožlutý drát vedeš přes svorku kolíku na svorku pracovní nuly, a k další zásuvce stejně z ostatních svorek( kolík, pracovní nula).

        To vše v případě těch zásuvek se šrouby (pro mě je tohle řešení přehlednější).

        1,5 stačí.

        Jestli má 3D tiskárna jak zmiňuje mais cca 200W, tak je to v pohodě.

        A pokud nechceš mít zásuvky na pracovním stole, tak to co navrhl mais, je myslí výborné řešení.

        0 1
        • ladys  

          Na 16A 1,5?

          1 0
          • Slavik  

            Ano, snad to nemyslí vážně. Ale jó, třeba s tímto přístupem nevyhoří nebo se mu něco nestane. Doufejme.

            Použít klasicky CYKY kabel s průřezem 1,5 by mělo stačit, ne? Monitor, NUC, repráky a světýlko, možná časem NAS, by to mělo utáhnout na pohodu, že? Prodluzka má možná i menší průřez.

            V krabičkách ty zásuvky propojit normálně měděným drátem, co se s ním tahají rozvody?

            Jen si nejsem jistý, jak propojit kolík a nulák, protože je to ve starém baráku a máme tažené jen 2 dráty. V klasické zásuvce zapojuju na drátu první kolik a pak nulu, ale u 5 zásuvek si nejsem úplně jistý, jestli propojit všechny kolíky najednou a s nulou to spojit v krajní zásuvce nebo jestli je propojit na každé zásuvce. Jak to má být správně? Nebo nejmíň blbě :-))

            0 0
            • hawrda  

              OK, nikdo neví neví co má na té současné zásuvce za jištění, a ani jestli měď či hlínu.

              Klidně tam může mít teď hliník 2,5.

              Takže pokud by dodělal nějakou zásuvku navíc, tak by i ta 1,5 v mědi stačila. 2,5mm je samozřejmě jistota.

              Chtělo by to více informací k celkovému obrazu.

              Sporák, nebo rychlovarnou konvici tam dávat nemůže, nejsme v kuchyni, šicí stroj ano.

              1.5 mm 2 10 2.2 kW

              2.5 mm 2 16 3.5 kW

              0 0
              • Slavik  

                Ano, od toho ale existují normy. Za 10let zleniví, pořídí si k tomu tu rychlovarku, elektrickou vyhřívanou dečku s teplometem a je na problém zaděláno.

                Ano, je to zapojení na hulváta.

                Nejeden hasič by mohl vyprávět, co likvidoval následky tohohle kutilství.

                1 0
                • BlickM  

                  a co je v normách?

                  0 0
                  • hawrda  

                    že zásuvka vodič 2,5 a jistič 16A

                    že osvětlení vodič 1,5 a jistič 10A

                    5 0
                    • BlickM  

                      To tam právě takhle není.

                      Průřez vodiče musí odpovídat hodnotám jištění.

                      Pokud je na přívodu k zásuvce jistič 6A nebo 10A, může průřez vodiče být klidně 1,5mm2

                      0 0
                      • hawrda  

                        tak si odmysli to zásuvka/osvětlení :)

                        0 0
                      • BSA  

                        já nevim, není to spíš o proudový zatížitelnosti? samozřejmě s patřičnou rezervou.

                        né že bych to schvaloval, ale taky bych se toho tolik nebál. 90% lidí by nad tím vůbec nepřemýšlelo, prdli by tam pětipsa s 1 mm2 průřezem a hovno by se stalo. ;-)

                        0 1
                        • BlickM  

                          Tak samozřejmě, celé by se to mělo projektovat na předpokládané zatížení.

                          Ale tam kde už dráty jsou, se musíš přizpůsobit.

                          0 0
                    • sodek  

                      Toho bych se držel. Může si dát do zdi více krabic a nemusí to zavazet ven jako ta zmiňovaná nástěnná.

                      Bručo, nevím jak to u tebe vypadá. Taky bys mohl pouvažovat jestli nevytáhnout zásuvky nad psací stůl. Nebo nějaké nechat pod stolem a nějaké (třeba na nabíječku na telefon) vytáhnout nad stůl.

                      Ohledně zapojení dvoudrát stará instalace/třídrát, nejlepší by bylo, kdyby ti to na místě omrknul skutečný elektrikář.

                      0 0
                      • gerrard  

                        Konečně někdo rozumný. Pokaždé mně překvapí, když má někdo odvahu po internetu radit neznalci jak má zapojit elektriku.

                        4 0
                • hawrda  

                  Já s tím souhlasím.

                  Jen tak pro zajímavost jsem si teď otevřel zásuvku v jednom pražském hotelu.

                  Mám pocit, že je to instalace někde okolo roku 2000.

                  Zásuvky v hale 1,5mm2.

                  0 0
                  • oddie  

                    Aspoň maj tři dráty, já mám 2×1,5…

                    0 0
                  • suzuki  

                    …když budou jištěny 10A jističem no problém

                    0 0
                    • Esi  

                      Přesně na dobití mobilu 10A jištění stačí, na vysavač taky a víc v té hale asi nepotrebujes, on se ten rozdíl v ceně kabelu 3×1,5 a 3×2,5 docela napocita. Domu bych si to nedal mám v 3+1 20 zasuvkovych okruhu + světelné a neměnil bych

                      0 0
                      • hawrda  

                        Ano, nejspíš to tak bude. Do rozvaděčů jsem jim tam už nelezl:).

                        0 0
                • BlickM  

                  Nejeden hasič by mohl vyprávět, co likvidoval následky tohohle kutilství.

                  Hasiči ale většinou nelikvidujou následky špatně zvolených průřezů, ale vypálené svorky. Přechodový odpor – vypálení svorky – … A to norma přímo neřeší. Snad jen přeměření během revize, ale ani měření smyčky to nemusí odhalit.

                  0 0
                  • sodek  

                    Další skupina požárů dnes vzniá z trvale zapojených aušusových nabíječek čehokoliv, které navíc často zůstávají bez spotřebiče, zato v zásuvce.

                    1 0
                    • BlickM  

                      To máš pravdu a bohužel možná je to i častější.

                      Reagoval jsem na použití 1,5 mm2 pro zásuvku.

                      0 0
              • Bruca  

                Jak to říct, je to starý barák, už jsem tu při měnění zásuvek narazil i na kombinaci fáze v hliníku a modrý v mědi :-))

                V téhle jsou myslím oba měď

                Konvice tam nebude, jde jen o vyhození té prodlužky, žádný větší odběr už se neplánuje. PC má myslím 100W zdroj, taky žádná hrůza

                Zkusím vyfotit skříň s jističi, ale to některým slezou vlasy :-)))

                0 0
                • BSA  

                  No, spíš než jištění je zajímavý, jak jsou pospojovaný dráty někde v krabicích. Anebo uchycený v rozvaděči. Aby ta pětizásuvka nakonec nebyla nejsilnější článek rozvodů. :-)

                  0 0
                  • Bruca  

                    Někde jsem narazil na věnečky a někde byly ještě hliníkové dráty klasicky zkroucené a omotané izolackou. Do toho jsem radši už moc nerýpal

                    Z legrace tu skříň vyfotím a dodám fotku. Ale nebude to pro slabší kusy.

                    Když nám domácí pořídil Klímu a přišli elektrikáři, aby ji připojili, tak se ozvalo jen „no ty vole“ :-))

                    Někam to teda napojili přes věneček v krabičce, ale na kterém je okruhu, tak to vůbec netuším

                    0 0
                    • oddie  

                      Někam se to vždycky zapojí :)

                      0 0
                    • sodek  

                      Ovíjené spoje měly kolikrát lepší kontakt a trvanlivost, než nějaké korodující věnečky:) A hliník se z praktického hlediska měl přestěhovat do Humpolce někdy dřív, než ho komáři začali dávat masově do panelových, resp. veškerých staveb. Po takové době všechno zkřehne, dost často drát urveš, když potřebuješ vyměnit vypínač. Navíc třeba některé staré panelové krabice jsou mělké a nedáš do nich některé strojky, protože potřebují o fous větší hloubku. Ale to už jsme někde jinde, než u tvého dotazu.

                      1 0
                      • Japhy  

                        Zlepšovateli který přišel do paneláků s hliníkem by měli elektrikáři líbat ruce, takové objemy práce na takových let dopředu…

                        2 0
                        • Azmir  

                          Komunismus byl totiž tak skvělý, že ani měď nebyla…

                          1 0
                          • oddie  

                            Tak ono i kdyby tehdy byla, měl bys tam stejně jen dva dráty a stejně bys to předělával.

                            0 0
                            • Esi  

                              ale nepředělával, tak mžná pro troubu, pračku a sušičku. Drtivá většina domácích spotřebičů je celá plastová tak že na tom stejně nemá co probíjet. Stejně tak jako bych si nedával na všechny zásuvky proudový chránič kdybych nemusel kvůli revizi.

                              0 0
                              • oddie  

                                Ano, „jenom“ pro troubu, pračku a sušičku stejně buď rozkopeš byt, nebo tam naplácáš lišty, tak už pak neni moc rozdíl udělat to celý.

                                0 0
                                • Esi  

                                  záleží jak je ten byt kolem jádra postavený, já bych pro tyhle spotřebiče to byl schopný natáhnout normálně za linkou.

                                  Mám teda byt po rekonstrukce včetně kompletní elektriky, ale jinak by to šlo :-). Samo že to původně bylo kompletně hliník

                                  0 0
                    • Bruca  

                      Dobré, ne? :-))

                      0 0
                      • BlickM  

                        Ani to radši nebudu prohlížet na monitoru Rada zní: předělat.

                        0 0
                        • Bruca  

                          Tož dobrá rada. Ale my jsme tu v najmu a tohle fakt ze svého financovat nebudu

                          Na druhou stranu, všechna elektrika bezchybně funguje. Zatím. Očividně to dělal tatínek současného majitele.

                          A když to teda srovnám se stavem, v jakém to má ségra ve starém panelákovém bytě, kdy ji půlka zásuvek nejde, do některých se nedá zapnout ani vysavač, protože vyletí jistič, tak my to máme pořád zlaté. U ségry jsem měnil v některých krabičkách i vypálené věnečky, a jakože fakt vypálené. Ale majitel jejího bytu o rekonstrukci nechce ani slyšet. U nás je s ním aspoň dobrá řeč. A při najmu, co tu platíme, co bysme chtěli, že :-)

                          0 0
                        • jirik2003  

                          Z pohledu ČSN je to v zásadě dobře. Všechny živé části jsou dostatečně kryté minimálně IP 30. Přístup má osoba seznamená. Po elektrické stránce nemám problém. To jak to vypadá je věc druhá.

                          A vícenásobná zásuvka 2/3/4/5 je pořád jako 1 Zasuvka a stále platí 10 zásuvek na jeden okruh.

                          0 0
                      • gerrard  

                        A ty řešíš, že ti vadí prodluzka. :)

                        1 0
                        • Bruca  

                          Mně prodluzka nevadí, ale ženě vadí, že nemá kam zapnout šicí stroj. A když to vadí ženě, tak s tím holt dřív nebo později stejně musím něco udělat :-D

                          0 0
                          • sodek  

                            Ženy jsou v tomto směru hybatelky dějin. Potřebuješ vyměnit starý sporák? Bác ho a už to jede. Celá kuchyň, k tomu koupelna protože se rozbije společná stěna a k tomu rovnou zvětšíme průchod do obýváku a bez nových podlah by to taky nešlo. V tom všem už se elegantně schová generálka elektro na celém patře.

                            2 0
                            • adam1  

                              Musíš opatrně s tím kangem :))))

                              0 0
                            • Bruca  

                              Jasně, bez žen bysme ještě pořád žili v jeskyních :-))

                              Ale já si vlastně nemůžu stěžovat :-D

                              0 0
                      • Azmir  

                        To je celkem v pohodě, dá se v tom vyznat a není tam toho moc. Horší když vidám podobně staré, ale jsou úplně plné, za kryty jsou schované ještě právě tepelka a podobně, protože na din lišty se už nevešly. Všechno to je smotané dohromady, nic není označené a nikdo neví co kam jde a z čeho je vlastně napájené. A ještě jak to je částečně v hliníku…

                        0 0
        • mais  

          Deset zásuvek na jistič je fajn, jenže:

          1. tohle není řešení na velkej příkon, ale jako náhrada prodlužek, rozdvojek atd.
          2. deset zásuvek na jistič je z doby, kdy se do zásuvek dávaly věci, co měly výkonový odběr – dneska je to spíš řešení, jak zmenšit kablárium

          1,5mm na zásuvkovký okruh? no…já dělám vše v 2,5

          0 0
          • BlickM  

            Deset zásuvkových vývodů, ne zásuvek (dvojzásuvka i vícenásobná zásuvka).

            2. Spíš je to kvůli omezení přechodového odporu spojení, při napojování zásuvek v řadě.

            0 0
      • Dan205  

        Nemůžeš měnit průřez kabelu, musíš tam dát stejný typ, který už tam je. Změna průřezu se může dělat pouze s osazením správného jištění. Tzn. pokud bys chtěl za 3×2,5 (který má jištění 16A) dát 3×1,5, musel bys na přechod osadit jistič 10B. Takže pokud tam máš 3×2,5 a jištění 16A, musíš dát opět 3×2,5. Prostě typ kabelu musí odpovídat typu jištění.

        Jiná situace je, pokud mají zásuvky jištění 13A, pak už tam 3×1,5 může být. Já to takhle dělal do pokojů a ložnice. Ne kvůli ceně, ale protože s 1,5 se líp pracuje, navíc 13A má pořád víc než dostatečnou rezervou na běžné spotřebiče.

        1 0
      • Bruca  

        Tak krom té jedné zasuvky, co jsem chtěl předělat na 5zasuvku, jsem rovnou začal i s druhou na opačné straně místnosti. Když už se dělá nepořádek…

        Tak přívod do té druhé je 1,5 mm dráty, fáze je ve žluté barvě a nula je žlutozelená. A z téhle zásuvky vedla ještě odbočka přes zeď na zásuvku do druhé místnosti a to v 2,5 mm a jeden z nich měď a druhý hliník. To jde, ne? :-)))

        Naštěstí jsou všechny dráty očividně tahane husimi krky, takže když by se to mělo dát někdy dohromady, tak to nebude taková pohroma. Každopádně k té vedlejší zásuvce přes zeď to připojím přes CYKY, hliník moc rád nemám.

        Jo, a ty prodlužky mají průřez jen 1 mm, takže cokoli bude lepší než jak to bylo

        0 0
        • Esi  

          to je slušný :-), zkoušel jsi ten drát v tom husím krku popotáhnout ? jen jestli ho někdo po protažení někde nezajistil trochou malty, husí krky plné betonu je taková klasika :-) já jen aby jsi si nemaloval jak to bude jednoduché až to budeš jednou měnit

          0 0
          • Bruca  

            Zkoušel, pěkně chrastí až někam do krabičky

            Já to měnit nebudu :-D

            0 0
            • Esi  

              tak to je ta lepší varianta :-) tak ono pokud tam nechceš mít trvala zítěž přes 10A tak ta 1,5 stačí :-)

              0 0
        • cibi  

          :-)

          hele co jsem po koupi našel já

          elektrikář říkal něco o pojistce a a hasičích…

          0 0
          • Esi  

            Ten první obrázek to je brutus, ten druhy obavám se ze by v panelákách z 80 let s původní elektřinou našlo víc lidi, to už jsem viděl.

            0 0
        • sodek  

          Hliník – ekvivalent k 2,5 měď se na zásuvky dával 4. U světel 1,5 Cu / 2,5 Al. Což je další pecka pro ztíženou manipulaci.. Ohledně prodlužek, lanko má vyšší vodivost, než drát při stejném průřezu.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.