je tu jaro a já bohužel začal brát ATB.-/

52 nepřečtených
  • jesperx

    Bohužel se stalo, to čeho jsem se obával. Celý minulý týden mi nebylo dobře, v pondělí jsem byl v práci, ale už večer jsem se cítil slabý,malátný, rýma, kašel. Ovšem nic co bych nikdy neponznal – myslel jsem si, že se tím moje tělo dovede vypořádat jako vždy. Následující 3 dny jsem ale byl doma na sick days (vůbec poprvé jsem je využil) a v pátek jsem šel znovu do práce, jelikož jsem věřil, že už mi opravdu je líp. Byla to chyba, myslím, že jsem se tam dokonale odrovnal, cestou domů mně trápil tedy jen velký kašel, ale už v noci na sobotu mi bylo jasné, že mi tělo vyšle pořádný signál, že takhle tedy ne.

    Víkend jsem trávil s různě rostoucími horečkami (max. 39,3), části bolestí kolen,nočním pocením,schvá­ceností a zimnicí a dnes už po letech zamířil k lékaři.

    Paradoxně jsem se ráno už necítil zas tak zle, horečky byly tytam, teplota v normě, jen občas trochu silně zakašlu, každopádně doktorka mi jen zběžně prohlídla krk a nasadila ATB.-/(v krku mně paradoxně skoro neškrábalo). Pochopitelně bez CRP testu.-/Takže ode dneška až do neděle budu baštit Penbene (má někdo zkušenosti?). ..Už ani nepamatuju, kdy jsem měl ATB naposledy – snad 7–8 let,nevím,a to jsem se často domyýšlivě chlubil, že kromě několikadenních rýmiček a kašlíků už jsem x-let nebyl vůbec nemocný.-/.

    Venku mezitím začíná jaro, a já si už jen s povzdechem vzpomínám, že jsem si ještě na počátku března liboval, že i v tom časovém presu který mám (práce, rodina) mám najeto ještě více než vloni tou dobou:-). Teď už druhý týden bez kola a dalších xx dní budu muset počkat. Nevím jaké jsou vaše zkušenosti po léčbě ATB, samozřejmě jsou různé druhy těchto léčiv, ale je pravda, že zhruba týden po dobrání žádná větší fyzická aktivita a pak postupně krůček po krůčku? Jsem smířen s tím, že nějaké hobby MTB maratony tak do června asi můžu rovnou vypustit (na květnový Bezděz mám dokonce zaplacený i startovný:-) ..)

    Pochopitelně jde o to se plně vyléčit (i když, hergot, já už se cítím relativně dobře i teď – porovnání s víkendem je jako noc a den), každopádně uvítám i pohled někoho z Vás s podobnými zkušenostmi (kdy jste usedli opět do sedla?za jak dlouho po dobrání jste byli na úrovni před vypuknutím zdravotních lapálií ? apod

    0 0
    • Ice-goofy  

      Do týdne po ANT jsem už sportoval jak před nemocí..

      0 0
    • zdendos-rb  

      proč si nedojít do laborky střihnout crp test na vlastní náklady? stojí to okolo stovky (dle místa). Sice už je to teď jedno, ale já, když už jdu k doktorce, tak jedině s výsledkem crp, myslím že mi to ušetřilo pár deka prášků :-)

      jinak tejden po atb bych byl hodně opatrnej a dělal jen aktivity v nízké intenzitě a postupně přidávej… podle pocitu.

      0 0
    • daymaker  

      dobre je, pak v klidu pomalu začni… týden volněji, znáš své tělo nejlépe… pokud ucítíš náznak „něco špatně“, tak ještě radši pár dnů oraz… proč hned odepisovat půlku sezóny? myslíš, že např. profíci nemají rýmičku, nebo chřipku?

      0 0
    • karliner  

      Jsem rád, že jsi se o svůj TLP podělil s ostatními.

      0 0
    • 321910336  

      penbene v pohodě, zatím moje první a poslední antibiotika. šel jsem k doktorce až když jsem kvůli bolesti v krku nemohl usnout. po dvou dnech zabraly a týden po dobrání už normálně sport bez omezování

      0 0
    • Smazaný účet  

      moc to hrotis..:)

      0 0
    • jandys  

      ne ze bych se tim doslova řídil, ikdyž doufám že už sem moudřejší a žádnej sport bych nehrotil. Podle odborníků se tělo z ATB vzpamatovává ROK!..to je trochu nemyslitelný. Čeho bych se držel je skutečnost, že minimálně 14 dní po dobrání ještě klid, v opačným případě je to záhul na srdce a jednou ti to nemusí projít. Až budeš příště cítit náznaky nějaké nemoci tak se pořádně dopuj syrovým česnekem (českým), to je známé přírodní antibiotikum a všeobecně takovej přírodní saponát vhodnej třeba i proti plísním :)

      0 0
      • karliner  

        S tím česnekem – doporučuješ český, máš nějaký spolehlivý recept, jak český poznat?

        0 0
        • jandys  

          jasně ;) ..vypěstovat si ho na zahradě nebo koupit od nějakýho místního pěstitele

          0 0
          • karliner  

            Jasně. Ale vypěstovat na zahradě česnek není nic jednoduchého, není to mrkev. K tomu místnímu pěstiteli – za český lze podle zákona (nebo vyhlášky nebo co to je), lze považovat i ze španělské, italské, čínské nebo jiné sadby v Česku vypěstovaný. Proto se ptám, jestli je nějaký lepší způsob, jak ho poznat než slepá důvěra v tvrzení nějakého sedláka.

            0 0
            • antt  

              vetřít do topinky nebo do oka

              0 0
            • jandys  

              nebudu si hrát na nějakýho odborníka, do toho mám hodně daleko, ale v tomto směru bych se asi řídil tím, o jakou jde odrůdu. My pěstujeme modrý paličák, těch odrůd je ale hromada. Takže pokud bych šel na trh kupovat česnek, napíšu si pár nejznáměnších odrůd českýho česneku a podle toho nakoupím. To že mě může někdo odrbat je věc druhá, ale to je prostě každodenní věc. Jako laik se řídím podle chuti, čím silnější chuť, tím „lepší“.

              Od věci by nebylo sledovat značky kvality typu regionální potravina, český výrobek a podobně..

              0 0
              • karliner  

                To je asi nejlepší způsob – zapamatovat si názvy českých odrůd. To je pravda.

                0 0
                • jandys  

                  Není to sranda no, proto bych si to psal a když bych byl spoko, kupoval bych už jen od jednoho zdroje a basta. Mám obrovský štěstí, že máme možnost pěstovat ho doma z českých sazenic a tudíž v náš česnek vkládám veškerou důvěru.

                  0 0
      • kandik psi zub  

        dopuj, dopuj- do prvniho vredu…

        0 0
        • jandys  

          sorry…učit člověka jak jíst (česnek) aby neměl žaludečný problémy fakt nebudu

          0 0
          • kandik psi zub  

            hm, kdybys myslel informace ktery tady poustis jako opravdovou pomoc, tak se na jizlivy kecy vyseres a reknes i to Bé, tzn. jak se futrovat cesnekem a neznicit si pajšl.

            0 0
            • jandys  

              já to právě schválně tajím abych ublížil co nejvíc lidem…jídlo se má vypít, tekutiny pokousat = jednoduchej recept

              0 0
            • Petr.T.M  

              A jak tedy jíst česnek a nezničit si pajšl?

              0 0
              • tom xtr  

                Tak tohle už se mi už kdysi dávno po léčbě česnekem podařilo, žaludek začal protestovat + vřed. Od té doby už jen česneková tinktura (extrakt z česneku rozpuštěný v lihu) a je to bez problémů, akorát teda drahý, nebo vyrobit sám doma (pozor na kovy při lisování).

                0 0
              • kandik psi zub  

                nevim. Jediny co vim je ze to se zaludkem muze nadelat celkem paseku. Konkretne s vredama po cesnekovych kanonadach ma zkusenosti napr. muj otec, ja jsem se cesnekem s oblibou cpal leta, ale pri prvnich naznacich „nepohody“, paleni zahy apod. jsem se taky zacal krotit.

                Jandys asi ve svym ostrovtipu skrejva radu " poradne kousat" – netusim.Mel jsem pocit, ze to dela drtiva vetsina myslicich bytosti, totiz ze jidlo kouse, aby se najedla.

                Proste bych to uzavrel ze vseho s mirou. A ve chvili, kdy je cloveku tejden zle, chrchla zeleny humusy z paty, a ma neco takovyho opakovane, tak je celej slavnej cesnek zpravidla k prdu…

                0 0
                • Mr.Dan  

                  TO jo. Pak už pomůže leda zázvor a chilli, ale v dávkách, který jsou pro 99 procent český populace peklem na zemi.. :)

                  0 0
                  • Petr.T.M  

                    S tím chilli se to musí postupně zvykat. :-) Sem zvědav, jestli budu schopen v létě jen tak pozřít vypěstované Habanero, nebo to budu muset zpracovat do omáček. :-)

                    0 0
                    • Mr.Dan  

                      Po kouskách a bez semínek by to jít mohlo. Ale celý najednou i s vnitřkem, to je zkrátka jackass. Vždyť Indové nebo Mexičani takhle silný chilli do omáček celý přidávaj a pak ho zase často po dovaření vyndaj, i na ně je to prostě moc!

                      0 0
                      • Petr.T.M  

                        No, a co si pak myslet o těch, kteřá vávají Morugu a podobné chuťovky taky jen tak sakumpikum celý naráz. A co teprve, když při tom hrajou klasickou muziku: http://www.youtube.com/watch…

                        0 0
                        • Mr.Dan  

                          Haha, konečně má ta muzika pořádný grády! Dokonce i bez zvuku. Chudáci hlavně ti dechaři…

                          0 0
                      • Jimm22  

                        Už to jím pár let, takže Habanero dávám jako chuťovku. Jalapeňo prakticky nepálí, dobrá je Jolokia a Trinidad moruga scorpion. Ale tu morugu jen po kousíčkách, ta je fakt strašně jedovatá. Kdo to sní na lačno, tak si zadělá na pořádný křeče a zvracení :)

                        0 0
      • Fidži_CZ  

        Podle odborníků se tělo z ATB vzpamatovává ROK!

        A jakej odborník toto napsal?

        0 0
        • Peslezedirou  

          Ono asi záleží na jedinci, někdo bere ATB a po vysazení je fit v celku rychle. Někoho to paralizuje na docela dlouho. Bral jsem ATB na podzim 25 dnů a doteď to není úlně ok, stále mám malou imunitu proti virozám…

          0 0
    • HonzaRez  

      ATB, ANT, TBC, NTB, SNB, TLF – kua hoši kam na ty zkratky chodíte…?

      0 0
      •  

        Jestes zapomel MTB…Jo a ATB je – All Terrain Bike? :o)

        0 0
        • vlasto  

          Taky jsem chvili premyslel, na jakemze typu bajku to ted musi jezdit a jestli mi neco uniklo:-)

          0 0
      • Dejv94  

        ještě LTE – Laserový Taktický Eliminátor.

        0 0
    • Hynas  

      Chudáčku majinký…tak ty jsi nemocinkaný.

      Naštěstí existuje kromě FB i BF a tak to víme už všichni, uf.

      0 0
      • zdendos-rb  

        ! :-)

        0 0
      • jesperx  

        Také existuje funkce zvaná blokování vláken ne?;-)

        0 0
        • Hynas  

          Existuje.

          Ale někteří uživatelé vč. tebe by se ale měli zamyslet na úplném začátku, jestli zrovna takový výplod je vůbec třeba na BF vkládat.

          0 0
          • Marskatin  

            Ty jsi necita. Nechápeš, jak trpí…

            Já kdybych měl vidinu, že nesedu měsíc na bajk a že mi uteče maraton, tak se asi pověsím.

            0 0
            • Hynas  

              Jsem. A nechápu. Kór když je to taková kokotina ve srovnání s problémy jiných.

              0 0
    • Jimm22  

      Že seš to ty, tak já si k těm 2 hoďkách do a z práce naložím ještě odpoledne 2 hoďky krosení po lese :)

      nemáš zač

      0 0
    • ladias  

      Já loni neodolal nádhernýmu počasí (touhle dobou to bylo) a vědomí, že kámoš získává v treninku náskok a 2 dny po atb jsem si s nim dal 2 hodiny v kopcích a na krev. Večer se mi začali objevovat fleky po celým těle, ráno bolest celýho těla (klouby, svaly) taková, že jsem schody z patra šel po jednom krok sun krok (a myslim si že snesu bolest)opírajíc se půl vahou o zábradlí. Na pohotovosti mě dali nějakej pudr že jako na nějaký vosypky. V pondělí mě už začala otejkat i huba, takže sem trochu začal mít podezření, že to asi nebudou obyčejný vosypky… :-)

      Obvodní mě poslala do fakultky na kožní, kde když viděla sestra jak jsem i ve ksichtě oteklej tak mě vzali přednostně. Po tom co sem se přiznal doktorovi co sem prováděl tak mě celkem zjebal jak malýho Jardu a poslal mě rovnou na oddělení si lehnout. Krevní obraz ti už neřeknu konkrétně, ale CRP a bilirubin jsem měl tak vysoký, že doktoři byli dost vyděšený.

      Dostal jsem kapačky a nějaký antihistaminika a pobyl 8dní. Pak ještě kontolní náběry který ještě nebyli uplně OK když mě pouštěli. Aby mě pustili domů, musel jsem slíbit, že nesednu 3týdny na kolo. Takže jsem začal zvolna po 14 dnech. První tejden opravdu krátký výlety, ale pak už normálně.

      Závěrem: věděl jsem že po dobrání atb nedělám dobře, ale osobní zkušenost je osobní zkušenost :-)

      Na druhou stranu odepisovat závody v červenci je trochu hysterický. Já jel škodabike v Plzni v půlce května a pak Krále krátkou… je fakt, že ani jedno jsem nevyhrál :-)

      0 0
    • pOne  

      Je to asi individualni. Ja letos v unoru navrat po nemoci s ATB uspechal a z puvodnich planovanych 2 tydnu pauzy (tyden marodeni s ATB, tyden oraz po nemoci a ATB) byl temer mesic a pul nuceneho gaucovani… Pro cloveka zvyklyho denne sportovat nic moc.

      Jinak casto nemarodim (letosni zima teda vyjimka – asi 4× kasilkorymickovy anabaze a nakonec z toho bylo vyse popsane). ATB kvuli nemoci jsem bral naposledy snad nekdy pred 25 lety na zanet stredniho ucha, co si vybavuju.

      0 0
      • Jimm22  

        ATB je bezva věc, u mě se letos projevila alergie na penicilín po 10 dnech užívání ač nikdy jsem problém neměl. Celej jsem ******** otekl, měl závratě, všude fleky, svědění a blbej tlak. Takže pár dní žrát oblbováky abych to všechno kolem přežil a pak další dávka ATB. No bezvadnej měsíc na práškách. Moc bych to nepřeháněl po dobrání, taky jsem nevydržel a jezdil, ale jestli to bylo tím nevím. Každopádně jsem poučen

        0 0
        • jesperx  

          Já nic uspěchávat neplánuju. O víkendu v poklidu doberu, další týden žádné sportovní aktivity a možná ten následující zlehka projetí. Nemá cenu se nikam hnát…

          0 0
    • kotew CZE JIHLAVA  

      Ahoj Jesperx,každopádně ti přeju brzké uzdravení,doufám jako celý BF.

      Celkem je mi podivné že ti pí.Doktorka nasadila ATB bez odběru krve a moči,ale jako dneska se radši nedivit.

      A za mě tady bych to na BF neřešil,pochybuju že je tu více Doktorů než srdcařů bajkerů.

      To je jako když tady na BF někdo nadhazuje a řeší pana prezidenta a je mi úplně jedno jestli tam sedí ten nebo onen.

      A doufám že seš rodílý pražáček,Já abych se nemusel stydět za nějakou náplavu z Moravy.

      0 0
      • jonti  

        mne to moc nepřekvapuje, kdyz má v ordinaci ten den 10. pacienta se stejnými příznaky a za poslední dva týdny dvoustého, tak rovnou vidí kde je problém a má i experimentálně ověřeno, který typ ATB na to funguje nejlíp.

        0 0
    • rasto  

      no tak to nasere.

      potesim Te ale – dnes rano se mi do hokny jelo nadherne. byly sice 3°, ale slunecno. velice hezka a svizna jizda. uz se nemuzu dockat konce pracovni doby, az to zabalim a posvistim zpet! prebytecne ranni hadry povezu pod dresem, abych se neuvaril.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.