Jaký je rozdíl mezi slitinou 7005 a 6061 ?

97 nepřečtených
  • smith22

    Lidi fakt by mě zajímalo jaký je rozdíl mezi slitinou 7005 a 6061?Která je lepší, která horší, nebo to je nastejno.No prostě všechno co o tom víte.

    0 0
    • Tleskač  

      7005: 93,35%Al, 0,13%Cr, 1,4%Mg, 0,45%Mn, 0,03%Ti, 4,5%Zn, 0,14%Zr Al 6063: 98,9%Al, 0,7%Mg, 0,4%S

      0 0
    • cabbage  

      tabulka se složením a pevností materiálů je na bajk.cz

      0 0
    • Tomcat_1  

      Kdysi jsem se ptal na podobnou vec. Pokud mas na mysli, ktera slitina je lepsi u kola, nekdo (myslim ze bud jecnak, nebo Blacky?) mi odpovedel, ze nez ten rozdil poznam, tak mi driv upadnou nohy :-) S cimz se ztotoznuju.

      0 0
    • MAJX  

      TEORETICKY by měl být hliník 6-tkové řady lepší – pevnější a tužší a to díky tomu,že se celej rám po svaření „peče“. Toto má několik fází,které trvají různě dlouho a to při různých teplotách – výsledkem by měla být eliminace pnutí v materiálu,která je způsobena svářením. Proto je taky 6-tkovej hliník dražší a vlastně i tak složitej na výrobu,že se toho drží málokdo. Jezdím už několikátý kolo Gary Fisher (ten ze 6-tky vaří) a rozdíl sem při přechodu ze staršího rámu nepoznal (nijak markantně – spíš sem to přisuzoval svým pocitům).

      0 0
      • hanz  

        nejsem uplně informovanej ale nepeče se i 7005? co vím tak se už vařit musí z předpečených trubek jinak by hrozila deformace při pečení celýho rámu.

        0 0
        • MAJX  

          Jestli se peče nebo ne poznáš podle označení co je na rámu – např. u mýho kola to je třeba 6061 T6 – a to T6 na konci značí tepelnou úpravu. Nevím jestli někdo 7-čkovej hliník nepeče,možný to je – takovej přehled nemám,ale kvůli tomu aby ho nemuseli píct se používá právě ta 7čka.

          0 0
          • vlk  

            Byl jsi o pár sekund rychlejší-7005 T6 rámy jsou běžné-mám jedno takové HT doma.

            0 0
          • hanz  

            Nevím jestli někdo 7-čkovej hliník nepeče,možný to je – takovej přehled nemám,ale kvůli tomu aby ho nemuseli píct se používá právě ta 7čka.

            tomu nerozumím

            0 0
        • vlk  

          jj, ale on se peče(zapéká) i po svaření a to dokonce několikrát. Dnes už je to docela běžná věc. Jinak To pečení by nemělo určovat číslo slitiny, ale ta značka co bývý za tím třeba T6 a toto číslo by mělo určovat-teď přesně nevím zda kolikrát to bylo zapékáno nebo určitý postup při zapékání. V podstatě jsou rámy 7005 t5 nebo běžněji 7005 t6 a tyto jsou 100 pro zapékány. Nejsem na to žádný odborník-mám to vyčteno z netu, tak mi odpuste drobné nesrovnalosti.

          0 0
        • Mamut  

          Moze a nemusi. 6-ka sa musi. 7-ka sa moze. Bez pecenia casom sama vytvrdne, ale dosiahne asi iba polovicnej pevnosti, nez ked sa pecie. V podstate vsetci aspon tocha seriazny vyrobcovia pecu aj 7-ku. Existuje aj kompromis pri zvarovani z predpecenych trubiek, ale zvary su potom aj na prd. A tusim, ze tato moznost nespada pod serioznost.

          Zdroj: nejaky prastary Cykloservis. Odhadom asi tak z pred 5 rokov. Len tak z hlavy.

          0 0
      • MAJX  

        Hmm – zajímavá tabulka – jenže všechny testovaný 7-čkový hliníky tam jsou s tepelnou úpravou – což většina rámů vyrobená ze 7čky nemá …

        0 0
        • vlk  

          Popravdě já bych si rám ze 6 nebo 7 bez tepelné úpravy nekoupil. Má ji i můj stařičký RockMachine CPS 4,0.

          0 0
          • MAJX  

            Tak nevím – narychlo sem prolítl pár stránek výrobců kol a jedinej kdo se k tepelné úpravě rámů „přiznal“ je RB – zbytek nikde nic takovýho nepíšou – ani třeba merida,která má na svých stránkách,že vaří z 6-tkovýho hliníku,mají tam snad i jak vypadá ten rýžožrout co tu trubku nesl ze skladu,ale o tepelné úpravě ani zmínka – což by u 6tky asi být mělo … Možná to dělaj všichni výrobci kol a asi jim to přpadne tak samozřejmý,že to ani neinzerují – raděj se rozepíšou o kvalitách přehazovačky SIS :-)

            0 0
            • vlk  

              www.mountainbike.cz/clanek.shtml?… www.superior.cz atd. Někteří výrobci to možná berou jako samozřejmost-a většina lidí se po tom nepídí co to t6 znamená.

              0 0
            • goofy  

              Tepelne se upravuji skoro vsechny ramy. Nektere lepe, nektere hur. Neoupraveny bych si nikdy nekoupil. Nekteri vyrobci se s tim velkoryse chvastaji, jinym stacci zkratka T6 za materialem ramu a berou ro jak samozrejmost. Treba takove Norco to tusim ani nikde neuvadi a ramy urcite taky tepelne upravuje…

              0 0
    • peeet  

      Pečení…zapékání? Vaří tu někdo něco? Kdo to vymyslel…tenhle pojem? Označení T6 za číslem materiálu určuje doporučené tepelné zpracování a né návod k vytvoření křupavé kůrčičky…například u materiálu 7075 kterej se používá u klik a převodníků…se jedná o – Rozpouštěcí žíhání : doporučené hodnoty teplota: 525 °C výdrž: 0,5 hod chladnutí ve vodě a následnýho Stárnutí: teplota: 190 °C výdrž: 12 hod chladnutí na vzduchu

      A pak dobrou chuť :D

      0 0
      • Nimrod  

        pokuď vim, tak 7075 se nedá snad ani vařit… ale nejsem si jistej, tak mě neukamenuj

        0 0
        • Houba2  

          no taky jsem ještě neviděl vařenou kliku :-) kliky se kovají, ale tak jako tak se to musí vyžíhat kvůli zjemnění struktury materiálu a dosažení přibližně stejné struktury a velikosti zrn v celém výkovku.

          0 0
      • easyrider  

        Hele tohle se dá někde vyčíst (net) a nebo pracuješ v oboru?

        0 0
          • vlk  

            PS: omlouvám se nějak špatně se to zařadilo.

            0 0
        • peeet  

          Studuju na ČVUTu v oboru a dostal jsem do ruky spoustu materiálu k Al slitinám + nějaká ta konzultace s lidma, co do toho hodně vidí. Existuje taky knížka „Encyklopedie hliníku“ a tam to všechno je…BTW: víte že ve Strojmetalu v Kamenici vyráběly výkovky klik pro Campu?!

          0 0
          • Vilém  

            Jo fotky tech klik sem nekdo daval,teda jako polotovary.

            0 0
            • peeet  

              A nevíš kdo??? Snažil jsem se to z lidí ve Strojmetalu dostat, ale bohuže :( No zkusim vyhledávání :)

              0 0
    • Ruprecht  

      hele, nějak tě vůbec nechápu: v threadu o výběru kol píšeš: //smith22 (31.01.2007 22:13:15) 62.168.35.xxx …Jinak ten rám a ta vidle je samozřejmě lepší než na té Meridě ale zas je to slitina 7005 a Merida už má 6061 // . Což vypadá, jako že seš na tyhle věci odborník, a o den později se nás ptáš,jaký je mezi těmi slitinami rozdíl?

      0 0
      • smith22  

        Můj názor je ten, že u nás je rozšířenější slitina 6061.Nebo proč teda velká většina lidí vozí rám s touto slitinou a ne 7005?Na tom asi něco bude.Ale je fakt, že záleží na dalším zpracování a úpravách toho daného materiálu.Kámoš se mě na to ptal a když sem mu řekl tento názor tak se mu to nějak nezdálo a jelikož se mu sem nechtělo registrovat, poprosil mě jestli bych nezaložil thread na toto téma.Asi tak.

        0 0
        • smith22  

          Jo a odborník na slitiny samozřejmě nejsem ale myslím, že stačí přečíst kvanta a kvanta odborných recenzí a různých studií na netu,dát dohromady všechny nasbírané informace a z toho už lehce vydedukovat ,,pro a proti,,

          0 0
      • Lukin  

        :) Taky jsem si toho vsiml. Je to k pousmati.

        0 0
        • smith22  

          Ty seš taky k pousmáti když tady reaguješ na příspěvek ke kterému sem už dávno podal jasné vysvětlení.Nejdřív si pořádně čti příspěvky a reakce na ně aby ses pak nemusel cítit trapně když se tady o něčem vyjádříš.

          0 0
          • Ruprecht  

            no teď si tomu nasadil korunu :-))))))

            0 0
            • smith22  

              No ty aby ses nepřidal RUPRDE.Běž radši místo těch blbých kidu dělat něco užitečnějšího.To nemáš nic jinýho na práci nebo co?

              0 0
              • Ruprecht  

                Soudě podle tvých reakcí bych řekl že máš asi nějaký komplex, ne? Já pouze decentně vyjádřil pochybnosti o tvé kompetenci někomu radit ve věcech, se kterýma nemáš žádnou, nebo minimální zkušenost. A nekomol mi nick, jsem na to háklivej.

                0 0
    • jipík  

      Slitina Pevnost v tahu Tvrdost (Brinel) Složení slitiny Al 6061 3 3 98,1%Al, 0,020%Cr, 1%Mg, 0,28%Mn, 0,6%S Al 6063 5 5 98,9%Al, 0,7%Mg, 0,4%S Al 6101 4 4 98,9%Al, 0,6%Mg, 0,5%S Al 7005 2 2 93,35%Al, 0,13%Cr, 1,4%Mg, 0,45%Mn, 0,03%Ti, 4,5%Zn, 0,14%Zr Al 7075 1 1 90,07%Al, 0,23%Cr, 1,6%Cu, 2,5%Mg, 5,6%Zn

      0 0
    • Cobol  

      Taky bych chtěl dodat, že i když není nějaká slitina tak pevná jako jiná, tak se ztý třeba měkčí udělá trochu masivnější rám a tím se to dorovná (taky snad se to nějak trochu projevuje v provedení(tvar a síla trubek) a geometrii???). Nevým jak je to z objemovejma hmotnostma, ale kdyby to bylo, že třeba čim měkčí směs tim lechčí na jednotku oběmu a tim masivnější rám, vyšlo by to nastejno jako čim pevnější, tím větší hmotnost na jednotku objemu a tím subtylnější rám – chápu že tahle poslední věta je spíš přání – páč skutečnost bude asi trochu jiná (možná trochu dost) Ty oběmový hmotnosti by mě docela zajímaly v porovnání s pevností – nevíte někdo něco o takové tabulce???

      0 0
      • vlk  

        O takové tabulce nevím-ale když se mrkneš do té na bajk.cz a koukneš na procentuelní rozdíly v těch přísadách-zjistíš že to jsou rozdíly 1–2 procent-tak ta váha zas tak moc nebude kolísat, aby se tím vyrovnávaly ty rozdíly v pevnosti

        0 0
        • Cobol  

          jenže mám pocit, že objemová hmotnost není tak ani o složení (samo že je – ale když je rozdíl v příměsích několik málo procent???), ale spíš o vnitřnim uspořádání materiálu – uspořádání atomů na mřížce??? Snad kdyby někdo věděl mohl by nás poučit. U mě jsou to spíš doměnky – nemohu říct, že to vím.

          0 0
    • Aja  

      Hele, resis tady slitiny a jestli cervenou nebo stribrnou, misto aby si resil ze ta tvoje Merida co planujes koupit nema vidlici!?!?

      0 0
      • smith22  

        No to možná podle tebe nemá ale zas na druhou stranu nevíš, že pro to kolo už mám doma připravenou vidlici z předchozího kola.Už sem tu i několikrát psal že mi u Meridy sedí hlavně ta geometrie rámu.Asi tak.

        0 0
        • Aja  

          To si taky mohl rict drive, to celkem meni pohled na vec!

          0 0
          • smith22  

            To maš pravdu to sem mohl.To nemohl nikdo z Vás vlastně vědět.A na tu vidlu s té meridy už mám i kupce tak z toho aspoň něco kapne.

            0 0
          • dada  

            jo. je treba o to vic trapny nekomu to kolo doporucovat kdyz tu jeho vidli doma nema......viz thread vyber kola…

            0 0
            • smith22  

              Ale ten dotyčná tam psala,že jezdí 2000km ročně a na to podle mého názorů je ten nějakéj Suntour dostačující.Kurňa čtěte si ty příspěvky celý pak se tady musíme handrkovat jak babky na trhu.

              0 0
              • smith22  

                Ta dotyčná.kua už zas ty písmenka

                0 0
              • dada  

                ja najedu asi taky tak ale moje pristi kolo mit vidli bude a jak psala luka – aby vidle fungovala i pod lehkou holkou nemuze to bejt nejaka mrcha!

                0 0
                • smith22  

                  Tadle vidle na té Meridě pod lehkou holkou fungovat bude to nemusíš mít strach.Sem s tím kolem jezdil u Šírera a prodavač mi do ní nabízel i vložku kdyby se mi zdála moc měká.Ale proč bych si kupoval vložku když mám doma vidlu dobrou.A měká teda byla ale náhodou jde na ní seřizovat aji tuhost.Co bys taky chtěl od té vidle za ty prachy.Říkam na 2000km ročně stači.Až to vyboucha a začne jezdit trochu víc hodí si tam něco lepšího.

                  0 0
                  • dada  

                    XCM – Reba = cca 800g takovej tuning miluju ale radsi bych kvuliva tomu tu rebu rovnou.....matts lite 06!

                    0 0
                  • Aja  

                    Nestačí! … ja sem Suntoura menil po 1 mesici! A 2000 neni zas tak malo myslim.

                    0 0
                    • smith22  

                      Kdoví taky cos s tím kolem dělal.Jestli si s tím skákal 2m skoky tak to se pak nediv.To ta holka stím asi tak řádit nebude.I když kdo ví? :-))

                      0 0
                      • Aja  

                        To prece nemusis skakat 2 metry aby si docenil trosku funkcni vidlici. Proste ta citlivost je o nicem. Problem nastava kdyz si pujcis kolo od kamarada a zjistis jak ma vlastne vislice fungovat.

                        0 0
                        • smith22  

                          To máš teda pravdu.Znám tuto situaci.To ale nesmíš dělat, pujčovat si kolo s lepší vydlicí,to se pak namlsaš a nebudeš chtít nic jinýho.Taky ale jsou to rozdílný ceny a tomu samozřejmě odpovída výkon a funkčnost.To máš jako by si jezdil ve Felicii a zkusil si se projet Mercedesem.Jenže každej na toho Mercedesa nemá.To je ten problém.

                          0 0
                          • Luka  

                            i „levnou“ vidlici muzes (pozor, rikam MUZES a ne BUDES…tedy kdyz budes chtit aby fungovala, neni to problem) mit funkcni… aaach jo… je tu zase jeden brouk pytlik, kterej tvrdi ze vsechno co je drahy funguje lip, vydrzi vic… ech ech… slitni zase na zem…

                            0 0
                  • Ruprecht  

                    //Sem s tím kolem jezdil u Šírera // … ty seš prostě kouzelnej :-), jen fakt nevím co tě nutí radit ostatním s těmahle zkušenostma…

                    0 0
                    • dada  

                      je tu uz dva tejdny........

                      0 0
                    • smith22  

                      No rozhodně lepší než přijít do malé prodejny čumět na to kolo půl hodiny a pak ,,tak jo já si ho teda vezmu,, bez toho aby ses na tom projel.Térén a nějaký 2 roky ježdění abys věděl jak se to kolo chová za určitých okolností ti to sice nenahradí ale je to hlavně abys sis vyzkoušel velikost rámu.Protože každé kolo i při stejné velikotí může mít odlišnou geometrii(myslím tím ty dálší míry).nejen velikost.Nebo pak nevím o co ti stím rypáním furt jde.Toto fórum je od toho aby si lidi sdělili své názory a zkušenosti a né aby se tady handrkovali.Viz. pravidla fóra

                      0 0
                      • smith22  

                        To platí pro Ruprechta.A co má jako být,že em tu jen 2 týdný?

                        0 0
                      • Aja  

                        Promin ale ono to fakt zni komicky: „…Tadle vidle na té Meridě pod lehkou holkou fungovat bude to nemusíš mít strach.Sem s tím kolem jezdil u Šírera …“

                        0 0
                        • smith22  

                          Však tam nejezdíš jen dokola(kolečka)­.Uprostřed je bedna se stoupáním a nerovnostmi.Tam můžeš ,,otestovat,, tu vidlu.Otestovat v uvozovkách.Není to terén jak venku.Ale když si kupuješ nějakou drahou vidli tak jak víš jak se bude chovat?Jedině když sis půlčil kolo od kámoša jak už tady psal a nebo spolíháš na recenze a značku, která by měla zaručovat určitou kvalitu.

                          0 0
                          • smith22  

                            Nic chlapi, to by sme se tady mohli škubat taky do nekonečna.Jdu radši protáhnout Bike.Tak zatím

                            0 0
                  • Luka  

                    NESOUHLASIM.

                    • Kolik vazis ty a kolik to devce?
                    • Jak agresivne jezdis a co chces od vidlice oproti zene? CHapej, ze vubec netusis co zenska potrebuje od vidlice. Prece to neni o mekke nebo tvrde vidlici, ale predevsim o tom JAK chodi. K cemu mi bude vidlice co bude sice mekka, ale odtrhne se az po 20kilech? A ktera vidle je „mekka“ pro 70ti kiloveho jezdce a kdy pro 50tikiloveho? Myslim ze vidlice bude velkej problem. ale otazka je, jestli to slecna dotazovatelka bude vubec resit… vis kolik lidi jezdi na vidlicich ktere stoji za houby? A ver tomu, ze to nejsou jen suntoury… blbe serizena vidlice (nebo blbe nafoukana, s blbou pruzinou atd atd) je bezny jev. …
                    0 0
                    • kesu  

                      konecne na tu blbost nekdo zareagoval,mi­mochodem coz o to,zjistit co zenska potrebuje od vidlice jeste neni tak tezky…:D:D

                      0 0
    • Volf  

      Tady koukni je to z Vela 6 / 2003.

      0 0
      • smith22  

        Díky moc.Konečně jsme zpět u tématu.

        0 0
      • Volf  

        a ještě tady: www.strongframes.com/…_tech/specs/

        a tady máš něco o oceli když jsem hledal materiály: www.truetemper.com/…ubing/ox.asp

        0 0
      • orca.1  

        RB: jsme skromný a nejlepší a tak děláme i ty naše rámy… Už zase se mi chce zvracet.

        0 0
      • kudlanka32  

        he he to jsou strasny kecy, bych spis rekl ze mega vhodnym materialem na pevny kolo je titan (maaalo kdo to umi udelat tak tuhy jak je treba) s mirne tajemnyma vlastnostma co se unavy tyce, ocel ktera je v tomhle lety proverena a pak dural na celopera, kterej ma nepekny unavovy vlastnosti, blbe se spojuje (zvladnuto), je lehkej a krasne koroduje:) a protoze je modni tak uz je tak levny ze se z nej vari uplne vsechno zato ocel je skoro exkluzivni matros…

        0 0
    • enjoy  

      tak takovy blbiny jsem resil pred cca ctyrmi lety:-) bud v klidu a dej s tim pokoj:-)

      0 0
      • enjoy  

        jo,chci rict,ze jsem to tu necetl,to je ti asi jasny,protoze jsi se tohle tady uz asi stejne docetl.takze zase nepisu nic novyho,ach jo:-)

        0 0
    • Fuck8r  

      a nevíte co je za matroš : Columbus Zonal ? … mě se na něm dělá Spyder … měli tam na výběr:

      AL slitina 7005 Columbus Zonal Easton Ultralight Carbon Monokokot

      jo a ještě nějaký hydroforming či to ale to už je jen profilace trubek a né o matroši ne ?

      0 0
      • yoggi  

        Columbus Zonal tak s toho mam aj ja bajk a author ho dost pouziva.

        0 0
        • Fuck8r  

          tak to vypadá že, Columbus, Easton i Hydroforming nejsou materiály, ale jen různé profilace a zeslabování trubek a vše je většinou ze 7005-ky :-)

          0 0
          • mountaineer  

            Columbus a Easton-vyrobci a dodavatele,hy­drofoarming je technologie.

            0 0
          • Tomcat_1  

            Columbus, Easton, Dedacciai, Kinesis – vyrobci. Vyrabi ruzny materialy, jde o to, ze jde o „znackovej“ material – vyrobce si ruci za kvalitu. Hydroforming je fakt jen zpusob tvarovani trubek.

            0 0
            • Fuck8r  

              takže když jsem si objednal Spyder LOBO z Kolumbusu – tak je to rám ze „značkovejch“ trubek ale svařovaný (a lepená šavle) někde ve Vjetnamu :-) a stříkaný v ČR …

              www.spyder.cz teď nejede :-(

              0 0
          • enjoy  

            ty jo mas v tom solidni bordel:-D sorry jenom za hloupou invektivu,ale fakt si me dostal:-)

            0 0
            • Fuck8r  

              no jo tak když tam má Spyder u kol napsaný:

              !!!->MATERIÁL<-!!! :

              ALU 7005 (nevím kdo to dělá) Hydroforming (nevím kdo to dělá a z jakého matroše) Easton Ultralight (nevím z jakého matroše) Columbus Zonal (nevím z jakého matroše) Carbon Monokokot (nevím kdo to dělá)

              tak to je pak těžký že 8-)

              0 0
              • vlk  

                Moc tě nechápu-tobě nestačí vědět složení, že jde o trubku z eastonu nebo ze 7005 -Vždyť to je přesně dané složení slitiny-tak to budou mít všichni výrobci stejný ne?

                0 0
                • vlk  

                  Tím chci říci, že Easton(je jen jedna firma) vyrábí jen jedna firma a pokud by to dělali i jiné firmy v licenci, že složení bude stejné.

                  0 0
              • vlk  

                Jinak hydroforming je druh zpracování-úpravy trubky.Tam taky jako myslíš, že bude rozdíl mezi výrobci.

                0 0
              • kesu  

                vidis z toho plyne pouceni:priste si kup karbon:D

                0 0
    •  

      Baník pyčo!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.