jaké sedlo? brnění pinďoura / otlačené sed.kosti

121 nepřečtených
  • hary jablonec

    loni, na konci dlouhého kopce jetého v sedě, kdyby mě některá cyklistka chtěla vyk…t, tak o tom ani nebudu vědět, bo mě tak brněl a mravenčil pinďour. Toto jsem vyřešil sedlem s dírou. Fakt je to hodně znát. Jenže, mové sedlo S.I. SLR mě zas tlačí do sedacích kostí, že mi připadá, jako bych seděl celou vahou jen na 2× 2cm2. jen na těch dvou bodech. To asi taky není to pravé, ne?

    Máte někdo podobné problémy?

    0 0
    • RacerX  

      Nechat původní sedlo a brnění využít ve vlastní prospěch…;o)

      Jinak, každý to bude mít jinak, ale platí jedno pravidlo a u sedla dvojnásob…zkoušet, zkoušet a zkoušet. Stejně tak zkus měnit lehce sklon sedla + předozadní posun. Víc ti stejně nikdo neporadí, protože každá prdka je originál.

      Takže good luck a co nejméně toho brnění v pinďourovi.

      1 0
    • Smazaný účet  

      Mylsim, ze sezeni jenom na tech dvou sedacich kostech, jak zminujes, je spravne. nikde nic netlaci na trane a nedochazi k omezovani prutoku krve. Na druhou stranu prdel je rposte trochu osedet…

      A zakladem je dobra cykloplina…

      0 0
      • TJK  

        tak tak.. do detailu souhlas… mozna bych zkusil jednu vec.. a to zjistit jak siroko od sebe mas ty panevni sedaci kosti nebo jak se tomu rika… je mozny ze mas na sebe uzky sedlo a nebo mozna naopak siroky… ale bez testovani se k vysledku a k sedlu, na kterym vydrzis cely den, nedostanes…

        0 0
        • hary jablonec  

          a kosti mám od sebe cca 11–12cm. jaká tomu odpovídá šířka sedla?

          0 0
          • TJK  

            takze neco uzsiho… to je myslim 125mm a sirsi jsou kolem 135/145…

            0 0
      • hary jablonec  

        jen aby se ty dva body, kosky kostí oseděly a nevznikla z toho chronická otlačenina, nebo něco pod. A že to řeším až teď, když si vzpomenu na černý plast na favoušovi před 30 lety. Tehdá ale, si vzpomínám, stačilo 14 dní osedět a celej rok byl v poho. Buď je člověk víc rozmazlenej, nebo mi tvrdne zadek.

        ale díky za ujištění, že to je vlastně v pořádku, že si mám přestat stěžovat

        0 0
    • Georrge  

      prdel si sice zvyknout musí na každé sedlo, a sedlo nesmí tlačit na měké tkáně a na nářadí, ale když ti sedlo opravdu sedne, tak si nebudeš muset ani moc dlouho zvykat. Mě parádně sedl spešl avatar, obecně mi přijde že spešl má výborné sedla.

      0 0
    • Kejmil  

      Když brní je to ještě vklidu, horší je když přestane brnět, šáhneš do trenek a vono tam nic nenahmatáš, takovou paniku už nikdy nechci zažít, ještě že vizuální kontrola uspěla, ten pocit že jsem ztratil wercajg… pfff. :D.A tak jsem koupil WTB Vigo a luxus… má ho víc známých a všeci chválí, tže asi i vcelku univerzální bude, ale stejně je to těžko no.Občas se postavit, prokrvit prostatu, nebo co to je a zas klid.

      0 0
    • yetti  

      Najdi nejblizsi cykloprodejnu, kde maji k dispozici testovaci sedla Specialized. Nech si zmerit vhodnou sirku sedla a vypujc si neco jako Avatar nebo Phenom. Kdyz nic jineho, tak alespon zdarma zjistis, zda je to lepsi nebo horsi

      0 0
      • Sugar67  

        Přesně tak – nech se na prodejně Specialized změřit a pak si potupně vyzkoušej několik sedel (a nemusí to být jenom SPecialized – testovací má myslím aj Fizik). Taky jsem to tak udělal a taky jsem celkem jednoznačně vybral AVATARa.

        0 0
      • hary jablonec  

        vypadá fakt dobře. a je pravda, že jedno z prvních sedel jsem koupil od cyklistů v hlinsku a byl to spešl. jenže tenkrát tu značku tady nikdo neznal, včetně mě

        0 0
    • bochov  

      Měl jsem ty same problémy kvůli tomu jsem koupil to same sedlo co maš ty a chce to asi sedlo prosedět zatím mam na něm najeto asi 400km.

      0 0
    • 159753  

      Pracuji v síti Cyklo Point. Měl jsem stejné problémy. Po 20ti km jsem umíral. Jezdíval jsem nějaký základnější Fizik. Četl jsem o tom hodně a prakticky jsem došel stejně jen k testům (každý píše nco jiného a přišlo mi, že nakonec se řeší hmotnost, což mi je ukradené). Nakonec jsem vybíral mezi Gobi, což všichni doporučovali a SMP. Zvolil jsem SMP Glider, ptže jsem vsadil na díru uprostřed a jsem již několikaletý spokojený uživatel. Mám jej i na MTB i na silnici. Není to nejlehčí sedlo, na první pohled vypadá bolestně, ale s občasným postavením ze sedla jsem na něm dal loni 200km v tahu a nebrečel jsem za jízdy bolestí..

      Doporučuju v rozumné cenové kategorii SMP TRK MAN (ten bere většina lidí a ještě nikdo mi nepřišel říct, že by nebylo dobré a to se jich prodá opravdu mraky) nebo Extra. Já si vzal Glidera, ptže je kožený a má úzkou špičku, tzn více vyhovuje tvar a díky kůži je nezničitelný.

      Jestli jsem dobře koukal jsi kousek od Liberce, kde je jedna pobočka. Vsadím se, že když jim pisneš email, zarezervují a půjčí ti testovací sedlo a to je asi nejlepší cesta. Tzn vyzkoušej a uvidíš sám, jestli na mé zkušenosti něco je.

      0 0
      • bochov  

        Také o něm uvažují

        0 0
      • TJK  

        imho teorie je jedna vec ale jak rikas… tohle se musi natestovat a osedet…

        0 0
      • hary jablonec  

        díky. koukám na obrázek sedla a uvědomuji si, že ho má známej a je fakt, že si chválí. mně tenkrát, když jsem ho viděl, přišlo . . no takový touriš, ale dnes se na to dívám jinak

        0 0
      • krosmen  

        Mohu potvrdit. Jsem několik let spokojeným uživatelem právě sedla SMP TRK Man a mohu ho vřele doporučit. Dříve jsem měl naprosto stejné problémy jako zakladatel vlákna, a tohle sedlo je opravdu super. Nedostatečné prokrvování už neznám, prdel je v pohodě a díky poměrně velkému středovému otvoru taky dobře odvětrává. Dokonce přes zimu jezdím v kalhotách bez cyklovložky a třeba ani 150km není problém.

        0 0
    • vasek80  

      Měl jsem úplně přesně stejné problémy a vyzkoušel jsem snad 10 sedel. Žádné mě toho úplně nezbavilo, ale s některým mi to začínalo na známém kopci už po prvních 100 výškových a s jiným až po 500. Některá sedla mi způsobovala i brnění a totální znecitlivění palce a nebo malíku.

      Aktuálně mám sedlo Selle Italia Max SLR Gel Flow a jsem spokojenej. Brnění a mrtvění se ještě dostavuje většinou po hodině a zejména když mám více vrstev oblečení v rozkroku, ale stačí si na půl minutu stoupnout a šlapat ve stoje a to umožní prokrvit se a pak je zase na čas klid.

      0 0
    • scoty  

      Jediné sedlo s prakticky nulovým tlakem na perineum je SQlab.

      http://www.sq-lab.com/…dsattel.html#…

      0 0
      • Bafoon  

        mno jo, ale kde otestovat? tři šířky a 610 vs 611 :)

        0 0
        • hfx9  

          Bikemax, třeba v Olomouci nebo Brně.

          Sám jsem zakoupil a spokojenost.

          Vstřícnost personálu v Olomouci příkladná.

          0 0
    • Bulda  

      někdo jo …takže rozhodně sedlo NEVODIVÉ! :)

      http://www.bike-forum.cz/…-uhadne.html

      jak píše LaM: hlavně pořádnou vložku do gatí

      moje zkušenost: nezáleží ani tak na polstrování sedla, ale na jeho tvaru, pak může bejt klidně i bez gelů, potahů apod. (mě se nakonec nejlíp sedí na starým Rollsu, ze kterýho jsem sundal kůži i pěnu a zůstala jen plastová skořepina, v původním stavu se na tom nedalo sedět)

      0 0
      • vasek80  

        No a já zase naopak mám nejméně problémů, když jedu úplně bez vložky. Jakmile ji mám, tak se prokrvení zhoršuje ;-)

        0 0
      • Peslezedirou  

        Myslíš toho novějšího, kterého dával author na bajky? Mě zas vyhovuje sedlo, které má uprostřed kolíbku, špatně se mi sedí na rovných sedlech.

        0 0
    • Goob  

      Ježiš díky za tohle téma. Mám ten samý problém: brnění do pinďoura, následná necitlivost, následná necitlivost malíčku na pravé noze. Stačí se odlehčit a zmizí to. Specialized Avatar vypadá schopně, asi ho zkusím.

      0 0
      • Sunshine 29  

        Tak a mám to taky…Měnil jsem polohu sedla a začlo brnění, se sedlem si hraju a je to o fous lepší ale už se mi s tím hýbat nechce (vše v rámci milimetrů) protože mi ten posed prostě vyhovuje. Sedlo mám Fyzik Gobi XM už dva roky a ok. Jezdím bez výstelky, vozil jsem vnitřní kraťasy od Endury a prostě mi nesedly.

        Doporučíte kraťasy bez šlí, s dobrou vložkou pod volné bikové?

        Díky.

        0 0
        • scoty  

          Fyzik Gobi je tímto pověstné…někteří tu říkali, že 100vka novodur je pohodlnější…:) Výstelka ti rozhodně nepomůže.

          https://www.bikemax.cz/…ve-race.html

          0 0
          • Sunshine 29  

            Tuhle informaci jsem přesně nepotřeboval, respektive co jsrm zběžně koukl na sedla co se mi líbí a mají drážku/ díru tak je to cca 4k.

            No co už :)

            0 0
            • Yura  

              Jenom se na to SQ podivam a vim ze bych po 10 minutach nevedel jak na tom sedet. Mam na kole velo za 300kc, ktery je docela ok. Ted hledam neco tvarove podobneho(pozvolne zuzovani ke spicce) , ale aby bylo trochu sirsi, aspon 145.. Sedla typu fizik apod, ktera jsou delana na 60kg decke zadecky jsem uz davno vyloucil. Spesl dela dostatecne siroka sedla, ale tvary uplne na hovno. Je to vopruz ty sedla no. Ale casto to ani neni sedlem samotnym za predpokladu, ze tvar a sirka neni uplne spatne.. Vetsinou predozadni poloha a sklon dela neskutecne moc. No a pak taky predstavec, vyska riditek.. Plno lidi treba soupe se sedlem a pritom by ale potrebovali treba kratsi/delsi predstavec nebo si nehrat na profika a zvednout riditka..

              1 0
              • gemini  

                Fizik dělá i verze large, tedy šírší – konkrétně Antrares large má 155 mm…

                0 0
                • Yura  

                  Hm kdyby mel ten arione tech 155, tak by to mohlo byt dobry..

                  0 0
              • Sunshine 29  

                Juro ty jsi znalec všeho a zároveň prvotřídní žiďák:)

                Já si teda na profíka tak trochu hraju a představec i řídítka zůstanou tam kde jsou. Jo a píše se dětské, ne děcké (nijak se mě to nedotýká, mám s bagáží 90kg +).

                0 0
              • jiriga  

                Já jsem náhodou narazil na selle Royal saba, které jsem měl na půjčeném bmx GF02.cely víkend jsme na něm jezdil a najednou jsem zjistil, že mě nic nebrání:-) a to jsem z něj měl velké obavy.navkc selle je tuším vlastněné fizikem, takže asi levnější varianta.ted ho scháním , e není to jednoduché.neni už v prodeji , ale prakticky pouze jen ke kompletaci kol.ted jsem ho našel v Německu a už je objednáno:-) jinak mám někde mezi 89 a 93 , takže žádný děcko :-)

                0 0
    • Tehu  

      Měl jsem asi 1–2 měsíce z5 podobné problémy(brnění pindoura :)). Vyzkoušel jsem Fabric, Wtb a nakonec mi padnul Specialized Phenom.

      0 0
      • Sunshine 29  

        To nerad slyším, já se kdysi zařekl že cokoliv Specialized mi nesmí do baráku :)

        0 0
        • Yura  

          Sedla, tretry, helmy od S proc ne..

          0 0
          • Sunshine 29  

            Jsem zásadovej :)

            0 0
            • Radus  

              Specialized henge po 4 tis km prosedlé takže nebrat . Teď mám nový wtb pure tlak pouze na sedací kosti . Prostě pohodlné váha 95 kg . Tvar sedel jsem dával do galerky . Sedací kosti mám 13,5 cm a na sedle sedim kde mám .

              0 0
              • Sunshine 29  

                Já možná právě nesedím kde mám, respektive budu muset zkusit poposednout víc dozadu.

                Díky za tip, sedlo zkouknu :)

                0 0
                • Rice  

                  Pro nastavení místa sezení na sedle vpředu/vzadu je nejlepší sedlo lehce naklonit špičkou nahoru/dolu, posunutim dopředu/dozadu většinou skončíš v tom stejnym místě. Při naklonění (změně místa sezení) se může o pár mm změnit ideální výška vysunutí sedlovky (a tim vyhovující náklon sedla), takže to pak chce dorovnat a znovu otestovat. Pro naladění se mi osvědčilo na sedlo položit rovný prkýnko, digi vodováhou v mobilu zjistit úhel naklonění a dál ladit podle změřenýho úhlu. Jeden čas jsem s tim taky laboroval, tak přispívám k tématu.

                  0 0
                  • Yura  

                    Ja jsem ted posunul sedlo trochu dopredu, protoze jsem mel furt pocit, ze sklouzavam a nesedim na kostech a je to rozdil jako prase. Jako kdybych sedel na uplne jinem sedle. :)

                    0 0
                  • Sunshine 29  

                    U mě je to trochu voser, protože mám šrouby u zámku sedlovky lepený loctitem + na lyžinách montážní pastu takže to není jen o povolení šroubů.

                    Navíc ten diskomfort se projevuje po dvou třech hodinách v sedle.

                    Sedlo jsem posunoval vzad protože jsem tak dřív jezdil tak to zkouším dát do „původního“ stavu + jsem ještě o maličko sklonil špičku. Uvidíme.

                    Ale díky za radu.

                    0 0
                    • -b-n-x-  

                      Nemáš jezdit takové dlouhé trasy :-)

                      Co jezdím jen tak hodinu až hodinu a půl (10–20km), zrak se sedlem nemám vůbec žádný problém :-)

                      Kdysi jsem jednou jel na horáku cca 160km při snad 35°C a asi po 60km jsem měl nějaké podobné problémy co se tady řeší. Akorát teda já měl ještě i nějaký úpal, či co.

                      0 0
                    • Sunshine 29  

                      Pánové a co sedla Ergon?

                      0 0
                      • jIrI___  

                        To je podobný případ jako třeba Tundra – někomu perfektně sedí, jinému ani trochu. Nic mezi u těchto sedel neexistuje :)

                        0 0
                        • atty  

                          Ergon SM3 pro mne zatím nejpohodlnější sedlo ze všech, co jsem postupně zkoušel (zkoušel jsem SDG Duster, Fizik Tundra a Antares, nějaký WTB, Scape, Selle Italia X1 a ještě nějaké další obyčejné, co už si nevzpomenu). Na Ergonu jezdím přes rok a vydržím nejdéle, ale vždy tak jednou za 3 měsíce mne začne ukrutně bolet pr*** jakoby otlačením, řeším to tak, že na tejden přehodím na SDG (co mám jako záložní), tejden jezdím a pak zase vrátím Ergona a je to v pohodě.

                          Takže sám cítím, že by se určitě našlo pro mé pozadí ještě pohodlnější sedlo a furt řeším, jeslti nezkusit ty „supersedla“ ala Ergowave 611 nebo 612 v Active verzi. Jenža dát 4k za sedlo, co mi taky nemusí sednout a budu ho s významnou ztrátou prodávat…

                          Sedlo je asi největší problém na kole, všechno ostatní člověk zjistí poměrně rychle, jeslti mu to vyhovuje, u sedla se musí pár set kilometrů čekat, aby si sedýnka zvykla, pak ještě může laborovat se sklonem (třeba právě u Ergonu mám sklon čumáku nějakej stupeň dolu, aby to bylo OK), k tomu je xy podobnejch modelů, z nichž jeden může být super a druhý už vůbec ne, většinou několik šířek a ikdyž mám sedací kosti naměřený, tak to nemusí znamenat, že sedlo pro tenhle rozměr bude vyhovovat a ještě výrobce udělá za rok model V2, Evo, Versus a zase je všechno jinak.

                          Na Ergowave dělá nejmenovaný obchod celkem férovou nabídku – možnost zakoupení, ve 14 denní době bez poškození samozřejmě vrácení, pokud by neslo známky poškození, tak –10% (což je férové, relativně vyšší pořizovačku nekomentuji – něčím se taky živit musí). A prý těchto typů Ergowave sedel prodali tenhle rok už cca. 100 a nevrátilo se ani jedno (což může být jen propaganda, ale já tomu i celkem věřím – komunikoval jsem s obchodem o možnosti zápújčky/zakou­pení).

                          0 0
                          • jIrI___  

                            Měl jsem SQlab 611 Active a Ergon za zlomek ceny mi sedl podstatně více. To je ten paradox u sedel – podle ceny se absolutně nedá orientovat :)

                            0 0
                            • atty  

                              Takže 611 Active Ti sedla méně, než Ergon? Tak to mi moc dobré vyhlídky nedává – sice každá pr*** jiná, ale obvykle když sedí více lidem nějaký typ sedel, tak jim budou podobně sedět/nesedět i jiná (samozřejmě taky s výjimkama – už jsem i tady četl, že Ergon jako dobrý, ale SQLab ještě daleko lepší)…

                              Achjo, achjo… :)

                              0 0
                              • jIrI___  

                                Chce to vyzkoušet. Měl jsem jeden z prvních modelů, třeba ho za tu dobu nějak pozměnili. Říkal jsem si, že špatné není, ale dokázal bych si představit i něco lepšího. Pak se ke mně na zkoušku dostal Phenom (který byl horší než 611) a právě Ergon SM3 a to jsem poznal lahodu pro moji prdel :)). Je ale pravda, že nejsem žádný ladič, takže by možná pomohla změna sklonu. Já to prostě jednou nastavím ± do roviny a pak jezdím, nebaví mě nad tím laborovat.

                                0 0
                              • čel.A  

                                Zkoušel jsem teď 611 active. Pro test musíš lyziny obalit duši, aby nedošlo k poskrabani. Na sedle se sedí úplně vzadu, je potřeba to dobre poladit – predosmer a i sklon. Za me nej co jsem kdy jezdil. Hned jsem koupil 611 na bika, ještě při koupím 612 na silnici. Skvěle promakana sedla. Až když jsem na tom jel, tak mi to vše docvaklo, neporovnatelne se zbytkem konkurentů. Fakt se sedí jen na kousku kosti, přední části se nikde nedotykas, jen při velkých stojkach, kdy jdeš na předek sedla.

                                0 0
        • tydytek  

          Jsem se zarekl uplne stejne, po sesti sedlech co nesedly jsem vzal Romina a zasadovost je pryc :-)

          0 0
        • Espen  

          Taky Spešl nemusím, ale na obou kolech mám sedla. Na silnici Phenom, na biku Riva. Můžu na nich sedět celý den!!!

          0 0
        • Breakpain  

          Testuj, testuj … Ja skoncil u specialized Toupe a hlavni duvod vsech problemu byla nedostatecna sirka sedel. Potrebuju proste 155mm, mam sedaci kosti daleko od sebe. Kazdopadne, to je jen jen zaklad. Rozhodne mi kazde sedlo tvarem nesedne. Chtel jsem Toupe opustit (moc toho nevydrzi na MTB), ale tak nejak jsem nenasel adekvatni nahradu. Takze jestli najdes bezproblemove sedlo, bud rad a udelej si zasobu :D.

          0 0
          • Yura  

            Kolik mas tu sirku sedacich kosti? Muzes otestovat na kusu kartonu…

            0 0
            • Breakpain  

              Karton není po ruce, byl jsem se měřit ve Spešlu a vyšlo mi 14cm … schválně si ještě někde ten karton vyhrabu ;) …

              0 0
              • Yura  

                14 cm stred stred tech promacknutych dulku? Tak to je hodne no.

                0 0
          • krabica  

            Smůla je, že 155 mm sedel není moc na výběr. Mám 155 mm Phenoma a je to zatím nejpřijatelnější sedlo, co jsem jezdil, ale výhra to není. Někdy budu muset zkusit SQ-Lab.

            0 0
            • Breakpain  

              To je pro mě Toupe, Phenom bylo peklo :). Ale souhlas, Toupe je velmi dobré, ale rozhodně tam je ještě rezerva na zlepšení … to mě docela deptá :D

              0 0
              • RadoXC  

                Každý máme inú prdel. Lepšie sedlo ako Phenom gel som zatiaľ nejazdil (aj keď možno existuje). Pred mesiacom som dal sólo 350 km a pohoda.

                0 0
        • Petr L2  

          :-)

          0 0
      • Tencovozikmin  

        Phenom je nej.

        0 0
        • detoxy  

          Taky jsem měl stejný problém a dlouho vybíral sedlo, nakonec jsem kvůli jistotě šel do Spec. Toupe, které problém docela slušně vyřešilo. Nicméně je docela tvrdé. Nyní mám na novém kole Bontrager Paradigm R a je velmi podobné Toupečku, ale je ještě pohodlnější, protože je měkčí.

          Obecně si myslím, že pokud ti brní pinďour, tak to chce podélně rovné sedlo (bez prohnutí) a nastavit potom správně sklon. Pokud máš sedlo prohlé, tak ať nastavíš jakýkoliv (použitelný) sklon, vždy se ti inkriminovaná partie opře o přední část sedla. U těchto sedel v podstatě nepomáhá nastavení sklonu.

          0 0
          • BB  

            Tak tohle není pravda, třeba sedla WTB, která jsou pro mě nejpohodlnější, jsou prohnutá v předozadním smyslu. Přední část se sice možná opře, ale protože sedlo má podélný žlábek, tak inkriminovaná partie je neopřená a může se prokrvovat. Alespoň pro mě je zásadní věc to, aby sedlo bylo ploché ve smyslu příčném a aby mělo vzadu něco jako „velrybí ploutev“ (jak to nazývá WTB), na které sedí ty dvě kosti a která je lehce zvednutá, aby byla dobrá opora ve stoupání.

            0 0
            • tydytek  

              Souhlas.. Já měl tyhle problémy právě na plochých sedlech. Romin, který je vzadu zvednutý, je pro mě naprosto OK.

              0 0
    •  

      Taky me obcas boli prdelka a necitim ptaka, myslite ze dost pomuze i cykelvlozka? Samozrejme beru i v potaz vymena sedla. Nicmene nejsem ten typ cloveka co sedi a honi kilacky, ja jsem radsi pro srandicky a blbunky. Siroka sedla mi nevyhovuji, tlaci me a prekazi u kolen pri technickych pasazich. Jaka cykelvlozka je ta nejlepsi? Imho klidne si i priplatim. Bolest zadku a obcasne znecitliveni pindiku se dostavi po cca 2–3 hodinach pri jizde v sedle, nicmene za den toho najedu max 5–6hodin (cca 50–70km max) a s velkou hodinovou prestavkou behem cykelvyjizdky. Sedlo mam uzke-kratke-tluste a spicka sedla je mirne naklonena nahoru kvuli sjezdu a tem zminovanym blbinkam.

      0 0
    • jarouš2  

      Šířka sedacích kosti ale není vše. Ještě musíš brát v potaz jestli sedíš vzpřímeně nebo natáhnutý. Viz výběr sedla od fizik, podobně to má i Prologo.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Jenže sedla si hold musí každý odsedět, v tomhle mu těžko někdo poradí. Já vozím víc jak 15 let Gobi na všech kolech a jsem spokojenej, narozdíl od tazatele… Posed a prdel má hold každý trochu jinak…

        0 0
    •  

      Stejný problém jsem měl taky, po dvaceti minutách jízdy do kopec mi začal pindik odumirat. U speslu se to zlepšilo ale nebylo to 100 po hodině jízdy do kopce začínal mravencit taky (po rovině ne) Ted jezdím SQlab 611 ergowave a pohoda i po dvou hodinách jizdy jenom do kopce nic. Kosti mam 13,5cm od sebe a SQLab mi doporučil 15cm široké sedlo.

      0 0
      • čel.A  

        Me na AM/En ježdění více sedel klasicky 611Active. Je trochu více polstrovany. Z MKT materiálu SQ Labu jsem vyčetl, ze u klasické active verze je rozdíl předek/zadek cca 1 cm, u ergovawe jen 0,5 cm. Navíc ten jejich údaj v procentech o zatížení prostaty, měkkých tkáni hovoří trochu více ve prospěch klasiky.

        Suma sumarum jsou SQ Lab pecka, jen to chce více nastudovat, je tam dost variant pro všechny.

        0 0
        • GULIN  

          Mám Sq lab 612 a nic lepší jsem fakt neměl.

          Začínal jsem na Phenomu, Fizik tundra,pak Ergon, Bontrager evoke a nyní 612.

          Brnění zmizelo úplně a to jsem měl problém skoro se znecitlivěním už po pár kilometrech.

          Člověk opravdu sedí jinak než na jiných sedlech a pomáhá to.

          Rozhodně pokud je možnost doporučuji vyzkoušet

          0 0
        • atty  

          A rozdíl verzí 611 a 612?

          0 0
          • čel.A  

            Spíše je to o active vs ergovawe. Mají trochu jiné „převýšení“. Za me 611 active je na bike ideální. Na XC 611 ergovawe, na silnici 612 ergovawe.

            0 0
            • Yura  

              Ja nechapu jak fungujou ty sedla, ktera jsou vzadu zvedla. Teorie ma byt takova, ze sedim na kostech a co je niz se nedotyka toho co nema, ale ja na takovem sedle proste „sjedu“ a sedim presne tam kde nemam.. Proto stylem pokus omyl jsem zjistil, ze cim rovnejsi. Tim vic stabilni plochy na sezeni. Pak uz je to jen o dobre sirce abych nesoupal vnitrkem stehen a taky to sedlo musi trochu pracovat a hybat se. To me sklamalo u sedla force. Tvarove vypadalo super, ale ta skorepina na ktere je to polstrovani se ani nehla lol. Nechapu na co takova sedla vybec delaji. To uz vyjde uplne na stejno, kdyz si tam dam kus dreva..

              0 0
              • čel.A  

                Já to měl úplně stejně. Pokud jsem měl trošku prohnuté sedlo, tak jsem vždy sjel dolů a vpřed a už to bylo špatně. Pak si člověk může hrát s předozadním posedem jako, že dáš špičku mírně dolů, ale pak jsem sjel dopředu o to rychleji. U SQL na to jdou trochu jinak. Tam když dáš sedlo vodorovně, což má být, tak předek je automaticky o cenťák níže. A ty sedací kosti ti nesjedou dopředu, protože ta sedací zadní část je v rovině.

                Fakt to chce vyzkoušet, až když jsem na to seděl, tak mi to docvaklo. A to jsem předtím shlédl x videí, kde to ukazují, ale vlastní zkušenost je vlastní zkušenost.

                0 0
                • Yura  

                  Njn tak snad se k tomu sedlu nekdy dostanu. :)

                  0 0
            • atty  

              OK, moc díky, asi vyzkouším 611 ergowave – jestli budu mít zadek jako na polštářku :)

              0 0
    • GULIN  

      Pokud by měl někdo zájem o zápujčku případně i koupi za rozumný peníz mám jednu nevyužitou 612-ku ergowave active S tube v šířce 140mm.

      0 0
    • Clasik  

      Mate nekdo nejake zkusenosti se sedly Chromag?

      0 0
      •  

        Jo, jsou super, za hodne chechtaku hodne muziky.

        0 0
      • krabica  

        Kdyby tě to ještě zajímalo, tak jo a jsem spoko s Trailmastrem LTD. Dokonce můžu jezdit bez vložky delší trasy a nemám problém.

        0 0
    • I_H  

      Memáte někdo prosím zkušenosti s Ergon SMC4? Dle jejich „Saddle Selector“ bych měl mít Ergon SMA3, ale SMC4 se mi zdá, že je lepší pro zde zmiňované partie. Díky.

      0 0
      • scoty  

        Když je to sedlo z profilu rovné, tak z povahy věci nemůže na perineum netlačit. Nějaké kanály uprostřed nehrají roli, když tě to tlačí na kraji… Za mně jedině Sq Lab.

        0 0
        • I_H  

          No tak nad SQlab jsem také uvažoval, 611 ergowave active byl protikadidát, právě z té vyvýšené zadní části mám ale obavy a právě proto Ergon, no musím asi nejdřív vyzkoušet.

          0 0
          • jIrI___  

            Ergon a SQlab mi přišly jako dvě naprosto odlišna sedla – na SQlab jsem trpěl (i když jsem si to dlouho dobu vzhledem k ceně nechtěl připustit :D ), na Ergonu naopak jako v bavlnce. Ale je fakt, že většina lidí to má přesně naopak :)

            0 0
            • čel.A  

              A můžeš popsat proč si trpěl? U SQL by si měl sedet jen na dvou kostech.

              0 0
              • jIrI___  

                Prostě mi nesedlo a bolel mě z něho zadek, líp to asi specifikovat neumím :). Já v podstatě na žádném sedle nikdy neměl problém s mrtvením pinďoura apod., jak tu někteří popisují, ale vždycky mě spíše bolely sedací kosti, což byl případ i toho SQlab.

                0 0
                • čel.A  

                  tak v tom případě je to v pořádku. U SQL se sedí jen na sedacích kostech a pokud to máš dobře nastavené, tak je nemožné tlačit dlouhodobě na měkké tkáně. Jinak sedel SQL dělá poměrně dost, od ultra tvrdých po ultra pohodlné city sedla. Volil bych podle potřeb a podle sportu… Za mě jedině SQL

                  0 0
                  • GULIN  

                    Taky se hlásím ke spokojeným majitelům SqLab.

                    Mám 611 ergowave a spokojenost veliká.

                    Měl jsem i Ergon a ten nevyhovoval.

                    Každý máme jinak fajnovou zadel

                    0 0
          • scoty  

            ne ergowave, ale tohle

            https://www.sq-lab.com/…-TiTube.html

            0 0
            • I_H  

              v čem je lepší? Co jsem se dočetl, tak má TiTube je o 2,5 cm delší, má titanové ližiny, lepší pro perineální oblast,… ERGOWAVE® je zas novější a jinak tvarované…

              0 0
              • scoty  

                jsi to popsal:)preferuje minimalizaci tlaku na perineum ,,,ergowave je zase jakoby sportovnější..

                0 0
              • čel.A  

                Vyzkoušel jsem obě verze. Na AM bike mi výrazně víc sedel ten klasicky SQL. Je dělaný i na hrubsi zacházení. Na silnicku zase ergowave, sedí se na nem více v předklonu a je na to konstruované.

                0 0
                • I_H  

                  a co šířky týká? I když jsem to psal níže… podle tabulky je MTB (XC) +2 cm a v obchodě mi doporučili s ohledem na vzpřímenější posed na fullu s 4 cm představcem +3 cm (AM), tak nevím…

                  0 0
                  • scoty  

                    Na webu maj návod, jak změřit šířku.

                    0 0
                    • I_H  

                      nemám problém se změřením šířky sedacích kostí, ale mám problém jakou šířku zvolit, jestli rozteč + 2 cm, nebo rozteč + 3 cm ?!?

                      0 0
                      • scoty  

                        Mam 12,5 kosti…sedlo 15…a parada:)

                        0 0
                      • pendergast  

                        Na spomínanom videu máš od času 1:40 obrázok s typmi posedu a číselnou hodnotou (v prednom kolese), ktorú treba pripočítať v cm k nameranému rozostupu sedlových kostí.

                        Tak si to porovnaj so svojim posedom a podľa toho pripočítavaj.

                        0 0
                      • čel.A  

                        Mám 11,5cm a vzal jsem 14cm a v pohodě. Měl jsem na test různé modely 13cm i 14cm. Jezdím YT Jeffsy.

                        0 0
                        • I_H  

                          jj, mám taky Jeffsy 29 :) a stejnou rozteč 11,5 cm :) :) :) a přemýšlel jsem jestli sedlo 14 cm, nebo 15 cm, takže 14-ka :) díky.

                          0 0
    • Joe_Pike  

      V momentě, kdy najdeš sedlo, které Ti vyhovuje, si rovnou kup 2–3 kusy. Já si dodnes nadávám, že jsem si kdysi nekoupil víc exemplářů Ritchey WCS Biomax 2013

      0 0
    • Idas  

      Napred by kazdy mel vedet jak siroke sedlo potrebuje.

      A jak se to zmeri?

      https://www.youtube.com/watch?…

      0 0
      • I_H  

        u SQlab na MTB podle tabulky +2 cm a v obchodě mi doporučili s ohledem na vzpřímenější posed na fullu s 4 cm představcem +3 cm, tak nevím…

        0 0
        • doubleingram  

          Specialized mi jasne rekli 143, Bontrager mezi 138 a tou vyssi co maj, nevim kolik to presne je. Takze uplne jednoznacny to neni.

          0 0
    • ceo  

      Před x lety jsem kupoval nové kolo a měl na něm 13cm sedlo, pak problémy popisované výše, které jsem řešil na URL. Chtěl jsem měnit sedlo, ale z cca. 13cm přechod na změřených a doporučovaných 16–17cm mi přišel nemyslitelný. Dostávat se přes tak široké sedlo jsem si nedokázal představit. Nakonec se zadek oseděl a problémy přestaly.

      Loni jsem si pořídil AM na kterém bylo širší sedlo. Vydrželo asi 5 min a dal jsem zpět staré, užší.

      Měření mohou dosti klamat. Pokud jsou problémy dlouhodobé, nic jiného nezbude, ale nějakou dobu po výměně bych nechal zadku na navyknutí.

      0 0
    • mastihuba  

      zacal bych spravnou vyskou a sklonem sedla. 90% techto problemu prameni z toho ze je sedlo vysoko. pak clovek zjisti ze to neni o hledani toho jednoho sedla.

      0 0
    • jarouš2  

      Hodně dělají i kraťáky. Kup si nějaké s kvalitní vložkou. Nemohl jsem usedět na Fizik tundra. A to mám docela vekou prdel. Jiné sedlo bych nechtěl. Stačilo pořádně seřídit posed a koupit nové kraťáky. A ne staré prosezené..

      Stejně tak záleží jak vzpřímeně sedíš..

      0 0
    • kerim  

      Ahoj, vytáhnu tohle vlákno. Dotaz na majitele SQlab – o kolik máte větší šířku sedla než šířku sedacích kostí? Změřil jsem si 11, objednal 14 a poslali mi 16, tak nevím jestli ho rovnou vrátit, nebo risknout vyzkoušení a pak ho případně prodat.Je to od pohledu hrozný pádlo :-)

      0 0
      • Maran1  

        Ahoj, max o 2. Tedy 13. Dle mereni v bikemax. Namerili mne 12 a mam vel. 14. A 16 Ti snad ani poslat nemohli. Největší vel. je 15, alespoň u MTB 611

        0 0
        • kerim  

          No ,tohle je 610 Ergolux, tam doporučujou + 3cm a po vybalení je na blistru 16 cm,???

          0 0
          • Maran1  

            Jo tak to joo :) to jsem nevedel. Tak to zalezi na tobe, ale asi bych ho osobne vymenil za velikost 14. 16 je zbytecne moc si myslim :)

            0 0
          • čel.A  

            Měl bys mít max +3cm. Co na tom budeš jezdit?

            0 0
            • kerim  

              Chci to zkusit na gravel a pak bych to prubnul i na full a celopevňáka, pokud by sedlo .. Už jsem domluvil výměnu za 14cm, je to jejich bota, pošlou správné a tohle odvezou. Oni ten Ergolux dělají 13–17, reálná šířka je ještě o 1cm větší.

              0 0
      • Nutribird  

        Rozměr sedla není od hrany sedla k hraně. Mám doma 2 × 130 a ani jedno 130 na šířku nemá. Ono to bude jinak, ale na vysvětlení nemám znalosti.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.

Podobné diskuse