• Smazaný účet

    Vím, že tento dotaz tady byl asi milionkrát, už jsem tu nějakou tu hodinu četla a prostě se stejně neorientuju, tak po miliontéprvní…Já jsem primárně spíše přes koně a tam jsem poněkud více v obraze..:)

    Jezdím v podstatě 6 let na svém milovaném kole, konkrétně na:

    http://kolo.cz/…d-hydro-2008 , mám ho ve velikosti 16,5, protože měřím 163 cm.

    S kolem jsem vlastně spokojená, protože jsem asi stejně nikdy na ničem lepším neseděla..:)

    Jenže ho mám už dlouho a ročně najedu cca do 5000 km, z toho občas i někde po horách v terénu, jsem vcelku urputná, takže jezdím s kamarádama a přítelem, kteří mě nešetří. Aktuálně je můj problém hodně o tom, že přítel si koupil nové kolo na 29 kách a já se fakt co se týče tempa moc nechytám…Pravidelně kolo dvakrát ročně servisuju a měním, co je nutné…ale třeba vidlice mi vlastně nefunguje už 3 roky, ale jezdit se s tím dá, nedá se zamknout ani nijak jinak olivnit, prostě žije vlastním životem.

    To, že se svou výškou o nějakých 29 kách můžu zřejmě leda snít, jsme v klidu překousla. Ale lákalo by mě nějaké kolo alespoň 27,5, optimálně aby to byl fakt držák, na dizajnu nijak významně nebazíruju, jde mi spíše o váhu, funkčnost a prostě fakt vůbec netuším, z čeho to kolo poskládat anebo koupit zase nějaké „hotové“. Cenově bych se zase chtěla vejít do té dvack, protože hajtry jsou největší žrout peněz. ..:) Budu ráda, kdyby třeba doporučily něco přímo i holky, pokud se oreintujou a mají vlastní zkušenost s něčím, co by doporučily a vlezlo by se to do mých možností…

    0 0
    • Sup7  

      27.5" na hliníku, se vzduchovým Radionem, komplet 2/3×10 Deore a koly s rozumnou váhou by se dal za dvacet tisíc postavit.

      0 0
    • kudykam  

      nějak mi nejde narozum proč investovat do nového kola. 27,5" napojede nikterak rychleji oproti 26".

      Nestačilo by akorát vyměnit tu zlobivou vidlici za nějakou z TuningTestu?

      0 0
      • Smazaný účet  

        No, protože o novém kole jsem už uvažovala loni…je pravda, že si říkám, že pořád je prostě funkční až na nějaké maličkosti, asi jenom babský rozmar..:) Nicméně jela jsem na přítelově kole, má sice rám 19, takže pro mě fakt na prd, sedělo se mi blbě, celkově i řídítka má mnohem širší apod., ale na těch 29 jsem schopna šlapat 30 km/h, kdežto na mém kole na delších úsecích na cestách nestíhám…jako i kdybych měla mega kola, tak chlapa bohužel nikdy nedoženu, to je mi jasné, že o kolách to není..:) jenom mě napadlo, že tohle by mohl být určitý rozumný kompromis.. Nebo je reálné, abych s mojí výškou zvládala jezdit a fungovat na těch 29?

        0 0
        • nitraq  

          Otázkou je, zda ten rozdíl v rychlosti byl způsoben čistě rozměrem kol, nebo i kvalitnějším osazením. Co má přítel za kolo? A 29 se dá i na tvou relativně malou výšku, jen to pak vypadá zvláštně – viz např. tady. Nicméně najít dobře osazenou 29 do dvaceti je dost těžký, ne-li nemožný. To samý platí ještě víc pro 27.5, oproti 26 bude osazená o dost hůř, já bych do ní v tvojí cenový relaci nešel.

          0 0
          • Ravyo  

            Heh, tohohle Treka si koupila kolegyně co má asi taky 165cm a to kolo vypadá fakt divně, respektive ona na něm. Nevím, jestli je to nezvyk, nebo to, že má sedlo fakt dost nízko, ale nešla bych do něj být jí.

            0 0
            • Smazaný účet  

              ne, tohle vypadá fakt srandovně…:) do toho bych skutečně nešla… no nic, tak to vypadá, že opravdu ušetřím…:)

              0 0
              • Ravyo  

                No u nás je velká prodejna Trek a tamní prodejce prodávat umí :) Takže kolegyně ho doporučila dalším několika a jsem si jistá, že si ho koupí. On to fakt umí těm babám okecat bezvadně. Byla jsem tam s kolegyní a bavila se tím, co jsem všechno vyslechla, jak je Trek nejlepší kolo, jak baba má jezdit na babském rámu apod. :)

                0 0
                • nitraq  

                  Nevidím důvod, proč se tomu kolu vysmívat. Holky to namotivuje na víc ježdění, za svoje prachy dostali kvalitní produkt a prodejce prodal, všichni jsou spokojení. A že to někomu přijde směšný? No a co?

                  0 0
                  • AleZ80  

                    No, minimálně pak asi bude problém jít za sedlo…

                    0 0
                  • Ravyo  

                    Jestli to někoho namotivuje nevím, kvalitní produkt za ty prachy, to snad jo. Moc si nedovedu představit, že by na tomhle kolo šlo jít za sedlo. Ale to třeba moje kolegyně nikdy neudělá, to je fakt :)

                    Mně je jedno na čem kdo jezdí, ale ty kecy některých prodejců jsou pro mne teda fakt dost mimo. Přesvědčoval mně tam, že jsem vlastně úplně blbá, když jezdím na pánském rámu, protože dámský je dělaný přesně pro ženy na jejich tělo atd. Takže mě ani nepřekvapuje, že tam ty baby chodí rády a každá si odveze dámské kolo, mají to i s dokonalým výkladem jak neprohloupily.

                    0 0
                    • nitraq  

                      Řeči prodejců prakticky čehokoliv je třeba brát s rezervou. Nicméně si myslím, že tady to zas taková oblbovačka nebude a pokud ty holky/ženy jezdí jen silnici a lehčí terén, tak menší obratnost 29 je trápit vůbec nebude a naopak se jim může hodit snazší překonávání překážek. A dámská geometrie může přijít vhod, přece jen u žen je jiný poměr délky nohou k výšce postavy, otázkou je, zda geometrie tohohle Treku to reflektuje.

                      0 0
                      • Ravyo  

                        Jasně s rezervou to beru já, ale ten kdo jde koupit kolo a moc tomu nerozumí ten prostě bezmezně věří prodejci… A pak se na fóru řeší, že prodejce řekl, že… :D

                        Ale když se panáček pustil pak i do mně, že na pánském rámu jezdit nemám, protože se mi na něm jezdí špatně a jak to že vůbec nechápu, že dámský rám je přesně na mě a další kecy, no tak to narazil teda.

                        0 0
            • nitraq  

              Pravda, vzhledově to pro někoho může být grc. Ale myslím, že pokud drobnější holka chce 29, tak tohle není špatná volba. Za 27tis bych řekl docela rozumná sestava.

              0 0
          • Smazaný účet  

            Ono to tak úplně klidně dopadnout může, že se klasicky u koní něco vyse.., a pak mi prostě zůstane mé staré kolo, žíly mi to neurve:), jen to byl spontánní nápad, občas si tak něco přečtu někde o kolách, navíc jezdím většinou s lidma, co už právě mají kola na 29 kách a je to opravdu rozdíl…přítel má nějakého focuse, ale vůbec netuším, jakého přesně…

            0 0
            • AleZ80  

              Víc než rozměr kol udělají pláště ( a pak také hmotnost kol a chod nábojů, samozřejmě ). Co máš obuto ?

              0 0
        • Ravyo  

          Mno, to ti přítel moc nepomoh, když si koupil 29". Jak máš zpřevodované to svoje kolo? Možná by to šlo vyladit na nové 26" a budeš spokojenější než teď, ne?

          Já tohle budu řešit za dva roky, buď 29" ale mám 170cm, anebo zas 26" s pro mne lepší geometrií atd.

          Jo a můj muž chce krose, takže to nestíhání asi bude i u nás :)

          0 0
          • Smazaný účet  

            pláště mám zase schwalby velikost 2,1, jsem na ně asi nějak tak zvyklá za tu dobu..:) jinak kolo má převody sram x-7, akorát tohle jsou pro mě fakt jenom čísla a písmenka..

            0 0
    • kudykam  

      Dle mého je nejrozumnější řešení říct přítelovi ať sakra zpomalí… může být vůbec rád za to že s ním přítelkyně vůbec jezdí…

      Jinak za 20 tis. myslím že koupíš dost podobné kolo co máš teď, ale bude nové. Otázkou je jestli se to opravdu vyplatí nebo jen neinvestovat třetinu do upgradu stávajícího kola.

      0 0
      • Mogadi  

        Taky bych to videl na upgrade… Kdyz koupis na tuhle 26'' vidlici Epicon, kliky Deore se stredem Hollowtech II a nechas si zaplest nova lehka kola na nabach s prumyslovejma loziskama ses v tom za 10 000. Pokud nevozis, tak spatny nejsou taky tretry…

        0 0
    • Drno  

      Pokud jezdite hlavne zpevneny povrch, tak co zvážit crosovy kolo?

      0 0
    • Smazaný účet  

      Díky moc za názory a doporučení, zejména s tréninkem jsem se docela pobavila, příel je fotbalista, tak doufám, že trénuje jenom tam a ne na jiných hřištích..:DDD

      Takže myslíte, že je fakt lepší invetstovat do upgradeu? Asi to tak stejně dopadne a pak třeba někdy v budoucnu si fakt koupím něco na 29 kách..:)

      Vidlici Epicon mám zřejmě asi pohledat někde na eshopech, můžu případně poprosit o nějaký tip..? Btw těch vidlic je více typů, vybírat mám podle čeho…? Ty kola by mi napletli kde, jsem z Ostravska, víte, koho by šlo tady v okolí oslovit..? Se středama asi zatím počkám, vidlu vidím jako primární investici..teď jsou sena, tak aktuálně prachy poputujou do chřtánu jiných přů než cyklo..:)

      0 0
      • AleZ80  

        Epicon se musí předělat na olejové mazání, aby dobře žehlil. Takže buď koupit někde na eshopu a předělat doma, nebo ho koupit na tuning-test.cz rovnou předělaného.

        V prvním případě bych bral verzi X1, která lze snadněji předělat.

        Ještě se musíš rozhodnout, jestli chceš v případě předního kola zůstat u rychloupínáku, nebo koupit vidlici s 15mm osou ( znamená to jiný přední náboj ).

        Tady jsem našel nějaká kola na rychloupínáky:

        http://www.cyklobazar.cz/…apim-leader/

        http://www.cyklobazar.cz/…iss-xc1900-/

        0 0
    • Smazaný účet  

      Začíná to znít sakra složitěji než jsem čekala, přiznám se, že co do technického řešení kola jsem ráda, když ho umyju, ani destičky jsem nezvládla vyměnit tak, aby premávaly..:))) Takže na to budu muset někoho splašit..zřejmě bude jednodušší zkusit sehnat už rovnou předělanou, komplikovanost se tímto snižuje…u toho rychloupínáku bych asi zůstat chtěla, připadá mi to jednodušší, když bych něco potřebovala řešit…

      0 0
      • scret  

        jak te tak posloucham, tak zajdi radsi do servisu…:)

        0 0
      • AleZ80  

        Ta 15mm osa má taky rychloupínák. Výhoda je ve větší tuhosti v krutu a v nasazení kola vždy do stejné polohy, takže odpadá seřizování brzdových třmenů po opětovném nasazení kola. Nevýhodou je nemožnost použití stávajícího předního kola.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.