• MrazyC

    Ahoj, prosím o radu, dnes jsme jel ráno do práce a málem jsem umrzunul – zapomněl jsem si rukavice:-) Teplota okolo 10°C s větrem … počítám, že maximálně do budoucna budu jezdit do teploty +5°C.

    Můžete mi prosím někdo doporučit jak vrstvit oblečení, přiznám se, jsem v tom trochu mimo (na fotbal vezmu funkční triko a dres a jdu na to:-)

    Teplota 10°C – jaké kalhoty – dlouhé nebo 3/4, typ? Vršek – první vrstva, druhá vrstva? Bunda?

    Teplota 5°C – kalhoty dlouhé – typ? Vršek – první vrstva, druhá vrstva, třetí vrstva, bunda?

    Díky moc Kamil

    0 0
    • Malej  

      Kamile na tohle prakticky není univerzální odpověď. Každý snaší teploty jinak. Mě zima nevadí, ideální je pro mě teploty 15–20° Nad 25° umírám horkem.

      Dneska cesta do práce v krátkem dresu a kratasech – MTB kratasy a pod ně elasťáky. Tachometr ukazoval 10° a byla mi trošku zima, takže bych vzal spíše tenké termo a na něj cyklodres.

      Kolem těch 5° pořád jezdím v kraťasech ale jak to jde níž tak beru kalhoty, protože při nižších teplotách docela trpí kolena.

      V zimě kdy je pod nulou, tak termo triko se zesílenými zády, na to buď zateplený cyklodres (-10° a více či jen s dlouhým rukávem (0/-5°, dlouhe kalhoty a cyklokalhoty). Na obličej nějakou masku a na krk šátek nebo nákrčník. Od té doby co jezdím na kole i v zimě tak snesu nižší teploty lépe. Jinak na boty nedávám nic termo.

      0 0
      • Ricci  

        okolo 5C jazdis v kratasoch??? Zrejme nejaky lepsi oddiel :-)

        0 0
        • allrose  

          jasně přes dlouhý

          0 0
        • Malej  

          Tak mě zima na nohy ani není, kraťasech chodím skoro pořád, kromě zimy.

          0 0
          • goofy  

            O zimě to není. Mě taky není na nohy zima, ale počkej, co ti na to za pár let řeknou kolena…

            0 0
            • Malej  

              Proto když už je fakt zima, tak si beru tepláky. Dřív jsem to nedělal.

              0 0
              • goofy  

                Není třeba tepláky, ale dost pomůžou návleky na kolena. Vozím je, když se teplota blíží k cca 15°. Jinak mám kraťasy a dres z krátkým, ale kolena si už raději hlídám.

                0 0
                • Lister  

                  Volné 3/4, návleky na kolena, tenké ponožky a merino podkolenky, pokryjí teplotní rozsah od nějakých 20 st až skoro do mrazu.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Tohle máme každý jinak. Já bych takhle zmrznul :-)

                    Hodně používám 3/4. Jezdím v nich mnohem raději než v krátkých + návleky na kolena (tuhle kombinaci moc rád nemám a používám v podstatě jen jako rezervu v létě, kde ty návleky na kolena vozím do rezervy i když je vedro a většinou je tedy vůbec nepoužiju).

                    Teď v neděli když bylo první 2,5 hodiny trasy dopoledne 17–18° jsem jel také raději rovnou v 3/4 i když jsem věděl, že se pak oteplí. Raději než krátké + návleky na kolena jsem si vzal sebou krátké na převlečení a odpoledne když bylo přes 20° už jsem jel v krátkých.

                    3/4 mám jak spíše tenké, tak zateplené (roubaix) a i přesto mi to stačí na mnohem menší rozsah teplot, konkrétně:

                    • spíše tenké (konkrétně tyhle pro představu http://eshop.kalas.cz/…-power-cerne) vozím nejvíce mezi 15–20°, krátkodobě snesu lehce pod 15 a naopak i lehce přes 20
                    • teplé 3/4 (roubaix) vozím do 10–15° a k tomu také používám kombinaci teplé podkolenky; ale i v kombinaci teplé podkolenky je to pro mě tak maximálně do 7–8° krátkodobě (pokud jedu při stabilních méně než 10°, tak automaticky beru dlouhé roubaix čapáky) a naopak ke 20° bych se v těch roubaix 3/4 uvařil
                    0 0
                    • Lister  

                      V té kombinaci jsem uvažoval volné 3/4 kalhoty. Upnuté mám taky. Jsou zateplené a na silnici nemám problém v nich vyrazit do 19 st a vydržet až někam k deseti – ale to už je hraniční

                      Zvažují nechat si někde ušít 3/4 vnitřní kalhoty do těch volných 3/4 protože návleky taky moc nemiluju – ale žít se s tím dá. Nebo koupit kvalitní tenké 3/4 a jen zdvojit kolena zepředu.

                      0 0
                    • MrazyC  

                      Díky, začínám, co jsou prosím tě ty ČAPÁKY?

                      0 0
                      • MrazyC  

                        Nemám rád upnuté věci (mám trošku větší pozadí z hokeje:-)) proto jezdím v MTB kraťásech ENDURA – je vhodné nosit ty elastické 3/4 i pod kraťasy? díky

                        0 0
                      • Pavel  

                        Čapáky jsou dlouhé zateplené cyklistické kalhoty. Můžou (ale nemusí) mít i cyklovložku.

                        0 0
                  • goofy  

                    Sice mám volné klasické, ale s podkolenkami a návleky jde jezdit jak říkáš. V báglu pak občas vozím paclite gatě, kdyby začalo lít/hodně foukat.

                    0 0
            • -b-n-x-  

              Vidim, ze uz taky pobolivaji kolena co? :-)

              Zajimave je, ze letos jsem si na lyzich neco udelal s levym kolenem (asi natazene vazy), a i pri vylozene teplem pocasi (30+) se necitim uplne v pohode. Ovsem staci na nej dat ten navlek a je to ok. Druhe koleno je pritom v klidu.

              0 0
              • goofy  

                No to vis… Lyze a kolo, nejvetsi lahoda pro kolena… :-) Ja treba nemam s chladem problemy, ale kolena jsem si zacal hlidat. Obcas jsem citil tupe pnuti a ty navlaky hodne pomohly. Vozim je ale az kolem cca 15 – 18 stupnu podle pocitove teploty.

                0 0
    • Lister  

      Já bych je vrstvil na sebe :-)

      Těžko radit, tohle je individuální, v historii je toho hodně, včetně jednotlivých popisů, co kdo vozí.

      V aktuálních podmínkách je docela opruz, že ráno je docela zimo a odpoledna je docela teplo, co bude fungovat ráno, v tom se odpoledne uvaříš.

      Kdybych jel dnes ráno do práce, tak si vezmu buď 3/4 kalhoty nebo volné krátké a nasadil bych si nákoleníky, lehké dlouhé rukavice, vzal bych lehké spodní triko s dlouhým rukávem, Přes to dres s krátkým rukávem a tenkou větrovku. Odpoledne bych si nechal krátké volné a dres s krátkým a vše ostatní hodil do batohu.

      0 0
      • MrazyC  

        Lehké spodní triko – může to být např. toto?

        https://www.mall.cz/…r-panske-s11?…

        nebo musí hřát?

        https://www.mall.cz/…multi-2-pack?…

        Mám v tom strašný nepořádek, z internetu nepoznám, co má být první vrstva, nebo druhá a třetí – pěkně popsané to mají na moira.cz ale tam nakupovat nechci – stačí trochu suchý zip a prádlo je zničené – osobní zkušenosti s jejich výrobky.

        Díky

        0 0
        • Lister  

          Suchým zipem se ti zatrhne skoro jakékoliv funkční prádlo.

          0 0
          • MrazyC  

            Měl jsem na sobě toto:

            http://obleceni.online-sport.cz/…odre-panske/

            http://www.sportisimo.cz/…aute/105113/

            a šustákovou bundu – asi jsme zimovřivej:-)

            Pořídím si ty návleky na kolo…

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Včera byla stejná teplota, do práce to mám 16 km přes dvě údolí (nahoru-dolů-nahoru-rovina-dolů-dolů-nahoru-rovina).

              Měl jsem na bike krátké ponožky, dlouhé nezateplené cyklokalhoty s vložkou (Lidl), tenké termotričko s krátkým r. a středně tlustý dres/bundičku s dlouhým rukávem (obojí Lidl). K tomu dlouhoprsté tenké rukavice (Lidl) a batůžek na zádech (v něm tenkou větrovku ‚co kdyby‘). Moc jsem to nehnal a bylo to přesně ono.

              V tomtéž jsem se pak proti větru vracel v podvečer domů, jen jsem si chvílemi pro termoregulaci porozepnul zip, pravda, zpátky jsem jel bez rukavic.

              Dnes jsem tutéž trasu ráno běžel – opět cca 10°C, na to stačily kompresní podkolenky (Force), slipy (Lidl?), tenké elastické tepláky (Lidl) a tlustší běžecké triko (pro změnu Lidl). Triko jsem si do výběhů o pár cm rozepínal u krku.

              Záleží mj. také na tom, jakou intenzitou a jak dlouho/daleko je potřeba jet nebo běžet. Výše popsané varianty by šlo pro kratší trasu / vyšší intenzitu ještě odlehčit.

              0 0
      • Lister  

        A v jakém stylu to má být? Pod pojmem stylové oblečení na jízdu do práce si představím něco jiného, tohle je prostě bežné cyklistické oblečení, čímž netvrdím, že je špatné.

        Poznámka k té zateplené bundě – osobně mám raději více tenkých vrstev než jednu zateplenou – ta je méně praktická, takový tlustý kus materiálu je docela neskladný a ve výsledku tyhle věci používám opravdu minimálně, jenom když je fakt kosa a vím, že se nebudou měnit podmínky. Do současných podmínek nepoužitelné.

        0 0
      • Lenka.05  

        Mně se zrovna tahle řada od Kalaše líbí, místo 3/4 bych volila kraťasy a návleky na kolena, je to asi praktičtější.

        Jinak já přišla docela na chuť návlekům na ruce, koupila jsem si v nějakém výprodeji takové pletené a jsou moc příjemné a krásně drží. V kombinaci s vestičkou super, nemusím vláčet v batohu žádný velký kus oblečení.

        0 0
        • Lister  

          Z čistě praktického hlediska s ohledem na co největší kompromis jsou dobře navrhnuté 3/4 kalhoty naprosto super záležitost.

          0 0
          • scota  

            Já jsem si ty 3/4 od Kalase pořídil nedávno a musím říct, že jsem moc spokojen. Jsou velmi univerzální, na kolena mi nefouká a pod koleny je hustá síť, takže se nepotím. Teplotní rozmezí je daleko větší než pro klasické kraťasy.

            0 0
            • Lister  

              Mně by u nich chyběla jedna věc – zapínací větrání na stehnech. Mám to tak a je to hodně efektivní.

              0 0
          • Lenka.05  

            Já vím, ty je máš rád :)

            0 0
            • Lister  

              Samozřejmě, hlavně proto, že v nich dobře vypadám.

              A navíc to jsou jediné volné kalhoty, které mi za jízdy nesjíždí.

              0 0
              • Lenka.05  

                Tak to je jasný, jedině ve věcech, ve kterých vypadá člověk krásně se dá chodit :) Ze mně 3/4 od Endury vyrostly a menší jsem ještě nekoupila. Zatím mi stačí volné kraťasy + návleky, po ztrátě Endur jsem si koupila Gore a jsou super, dostatečně dlouhé a nesjíždějí.

                0 0
    • novas752  

      Ja okolo 10°C k my naproaty spokojenosti vozim kratky termopradlo + mtb sortky a navleky na nohy + silnejsi ponozky a dlouhy rukavice + dres a mikinu na kolo

      0 0
    • allrose  

      je to těžký,od teploměru odečtu 3–5 stupňů(slunce,vítr) a oblíkám,dnes ternotriko dlouhé,vrchní triko krátké,návleky na kolena,rukavice vždy(dnes fakt zima)…odpo z fachy(nad 20C) zabalim ternotriko,návleky a šup domů,(pod 20 odpoledne-dlouhý triko,vesta/krát­ký,fční mikča možná návleky na kolena)

      0 0
    • MlokCZ  

      Vrstvy oblečení se skládají zhruba takhle

      http://st.depositphotos.com/…ckground.jpg

      Ohledně oblékání, jak již bylo napsáno, je to individuální. A není to jen o tom, jak kdo snáší zimu, ale i o stylu jízdy, trasy a na jakém kole. Na rovinatou jízdu po asfaltu se do stejné teploty obleču jinak než na kopcovitou trasu v terénu.

      0 0
      • allrose  

        moc neskládám,ale zvládl bych to lépe :-)

        velké rozdíly teplot/terénu během dne je vždy o kompromisu,ro­zepínání,slíká­ní (5km sjez a člověk pěkně vymrzne a ještě rád si zašlape do krpálu)

        0 0
    • MrazyC  

      Díky všem za odpovědi, rady a tipy! Ohledně stylu na tom mi moc nezáleží, do práce jedu v cyklistickém, v práce se normálně přestrojím do obleku, mám tu sprchu. Vozím batoh na zádech, tudíž věci z rána si odpoledne vrazím do batohu, takže můžu mít věci na ráno i odpoledne. Existují nějaké prodyšné elastické kalhoty s vycpávkou, že bych je dal pod kraťasy (kraťasy mám endura army s vložkou odepínací, větrání na bocích).

      0 0
      • goofy  

        Třeba si nechat ušít vnitřní kraťasy od Sýkory. Vnitřní vložku si vybereš jakou chceš, materiál je síťovina a v té nejdražší variantě to kdysi vyšlo na 400.

        0 0
      • allrose  

        existuje,v zimě to vozím(do 10C tuto kombinaci),je v tom docela teplo na .....,doporučuji raději návleky na nohy

        0 0
        • goofy  

          Aha. Já to pochopil, že chce nějaké prodyšné vnitřní kraťasy s vložkou. Tak nic :-)

          0 0
      • Lister  

        Existují nějaké prodyšné elastické kalhoty s vycpávkou

        Takových je snad většina ne? Jestli se teda bavíme o dlouhých kalhotách.

        V zimě to tak velmi často vozím a do terénu je to vlastně moje nejpoužívanější kombinace do chladu. Dokopce často jen v těch úplých, ale jak se to zlomí nebo se víc ohladí, tak přetahuju volné kalhoty aby neprochladly citlivé partie.

        0 0
        • MrazyC  

          Jasně že existují, je jich mnoho proto se tu dotazuji – nějaký osvědčený typ, abych nekoupi něco k ničemu…Díky!

          0 0
          • Lister  

            Docela dost kalhot mám od Kalase. Používají slušná sedla a v poměru cena výkon vychází velmi dobře. Sice mám doma i kalhoty s lepší vložkou, ale tam se už bavíme o skoro závodních kraťasech za 3–4 tis.

            Jestli chceš zateplené, tak hledej něco, kde bude napsáno nejčastěji Raubaix. Dělají se i dlouhé tenké, pro ty jsme ale zatím nenašel využití – vlastně fakt nevím, k čemu se hodí.

            0 0
    • zdenek  

      Dnes ráno 12°C: krátké kalhoty + návleky na kolena, tričko Moira Mono + krátký dres + návleky na ruce, HAD na hlavu. Dnes bych tedy místy snesl i celoprstové rukavice a návleky na boty, ale blbě by se to vezlo domů.

      Výhoda návleků je v tom, že je odpoledne cestou z práce nacpu do kapes dresu.

      0 0
      • MrazyC  

        Návleky na kolena taky včera zakoupeny. Tak snad to již bude ok:-)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.