Jak široká řidítka jsou na silnici vhodná

7 nepřečtených
  • robsol

    Vybírám si jako doplněk k MTB i silniční kolo. Trochu mě po těch letech co jsem se silnici už nevěnoval zarazilo, že šíře řidítek osazená na koelch je většinou kolem 42–44 cm. Na MTB vozím 76 cm. Tak mi to přijde hodně málo a dost nepohodlné.

    Jaké jsou v současné době trendy v šířce řidítek a jsou ty 42–44 normální nebo je potřeba je rychle vyměnit za nějaká širší?

    0 0
    • orm  

      42–44cm je standardni rozmer silnicnich riditek. Nektere gravely maji riditka sirsi, 46cm, a i vice, ale podle me uz je to kontraproduktivni. Silnicni kolo ma jiny posed nez mtb a jine pozadavky a neda se to porovnavat. Pokud nemas pres 2 metry a hodne siroka ramena, tak bych riditka sirsi nez 44cm nedaval.

      0 0
    • tromboonen  

      Nech si vyrobit na míru berany nejmíň 80 cm :)

      Silniční rodla jsou ideální na šíři ramen, ale ne celkovou, ale přesně mezi ramenními kloouby (ty výstupky co máš na ramenou), prostě tak, aby jsi při držení za páky měl paže rovnoběžně, nikoli byť jen o 2 nebo 4 cm „roztáhnuto“. To pak prodlužuje posed, zvětšuje ohnutí páteře atd. Někteří profíci dokonce schválně vozej o dost užší rodla, kvůli aerodynamice, ale to už je extrém. Rozhodně je blbost vozit širší, s MTB a důvody proč tam se vozej to naprosto nesouvisí.

      0 0
    • robb  

      Vozím na silničce i cyklokrosce 42 cm a přijde mně to akorát. Někteří profící vozí i 38 cm. Důležitější je asi tvar oblouků. Mně vyhovuje když je to dole pod pákami rovné, než kdyby tam byl oblouk. Ale je to hodně individuální záležitost.

      https://www.primeshop.cz/…8mm-44cm.jpg

      0 0
    • jardalee  

      ono je to trochu tak ze na silnicnim kole byva delsi predstavec ,takze i s uzsima riditkama mas slusnou paku a taky netocis s balonem 2.2palce :) a nejezdis v tezkym terenu ,prave proto na gravelu byvaj i 46cm kvuli vetsim pneu a terenu

      0 0
    • Petulda  

      Jako doplnek k biku mam gravel a tam jsou 46 cm. Chvili jsem si na tak uzka ridotka zvykal, ale ted uz mi to prijde prirozeny a pohodlny. Neboj se toho.

      0 0
    • robsol  

      díky všem za informace.

      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce