Jak na vyplnění dotazníku českojede.cz !!!

11 nepřečtených
  • klema

    Jistě jste zaznamenali existenci tohoto dotazníků , který má státní správě pomoci s orientací v cykloprostoru. Podle diskuzí s bajkery si ale jist, zda je většina z nich zorientovaná v tvorbě , vyplňování a významu takového dotazníku. A už vůbec si nejsem jistý zda si uvědomují dopad takového materiálu na svoji budoucnost. A ta není ničím menším než to, zda budou jezdit po svých stezkách a cestách v původním přírozeném stavu, nebo zda jim to někdo „usnadní“ vylitím asfaltu.

    Proto si prosím udělejte čas na jeho správné vyplnění.

    http://ceskojede.cz/…ik-stemmark/

    Nebojte se vyplnit tento dotazník. Případně ještě jednou či pětkrát za přítelkyni , či babičku (co celý život jezdila na kole po hliněné polní cestě a neměla s tím povrchem nejmenší problém) a další členy rodiny a to správně. Pokud jej budete vyplňovat ze stejného PC , nezapomeňte si předtím odstranit soubory cookies. Takže s chutí do toho a půl je hotovo.

    Dotazník je jako většina věcí, které do terénní cyklistiky přicházejí seshora, od lidí co o věci nemají páru a je nepřehledně koncipován. Problém je otázka číslo 12, která vás bez varování přepne do sekce dotazníku pro obyčejné cyklisty. Není z toho pak poznat, že autoři se zabývají nejdříve „jízdou na kole“ a potom „bajkerstvím“, tedy jízdou v terénu . Na první pohled se může zdát, že je to skoro jedno, ale zdání klame.

    Když tedy formulář začne bajker vyplňovat ,a odpoví v číslu 12 kladně na dvě varianty:

    12. „Na kole vyjíždím:

    b)na vyjížďky a cyklovýlety převážně po zpevněných cestách (cyklostezky, silnice, cesty )

    Ano

    Ne

    do zaměstnání nebo do školy

    na vyjížďky a cyklovýlety převážně po zpevněných cestách (cyklostezky, silnice, cesty )

    na náročné terénní trasy (singltreky, lesní cesty )

    Ano

    Ne

    Tak dotazník nabídne bez varování první otázky kde „jezdí na kole“, myslí tím trekové kolo. , Část bajkerů to ale začne vyplňovat stylem kde jezdí na bajku. Protože to tak ze svého pohledu chápe. Je to naprosto fatální chyba, protože si právě řekl o vyasfaltování svých lesních , polních a poříčních cest. V dotazníku není výslovně upozorněno, že otázky pro terénní kolaře teprve budou následovat.

    Státní správa, pro kterou je dotazník určen, je totiž přesvědčena, že cyklistu baví jezdit jen na trekových a pod kolech, a pohybovat se výhradně po zpevněných pokud možno asfaltových komunikacích. Pokud tedy bajker jezdící na horáku uvede do těchto prvních otázek lokality kde se běžně pohybuje,tak se právě statisticky zařadil do proudu běžných kolařů jezdících denně do práce nebo na rodinné výlety na trekovém kole.

    Co tedy udělat pro svoji terénní budoucnost?

    Problém se projeví na straně u otázky 24., kde se v záhlaví dotazníku objeví:

    Jak jste uvedl/a dříve, na kole vyrážíte občas na vyjížďky a cyklovýlety převážně po zpevněných cestách, tedy po cyklostezkách nebo po silnicích. Následující otázky se vztahují právě k této rekreační cykloturistice.

    24. Aktivně jezdím na kole v období:

    Od této otázky odpovídáte na treková kola.

    29. Na cyklovýlety mimo bydliště/ mimo chalupu nebo chatu jezdím opakovaně nejvíce do těchto cykloturistických regionů ČR:

    Uveďte, prosím, pouze výlety po zpevněných cestách, nikoli terénní cyklistiku – max. 4 regiony/oblasti z níže uvedeného přehledu.

    Na otázek 29. uveďte převážně lokality nacházející se v nížinách např Jižní Čechy či , ať si do hor nepřivoláte cestářské stavební stroje.

    Doporučuju třeba uvést Moravské vinařské stezky – ty už vyasfaltové jsou. To samé Jižní Čechy a Šumava

    Otázka:31. Některé výlety začínají v místě vzdáleném od Vašeho bytu, domu..

    Na cyklovýlet do jiného regionu, který je vzdálený od mého bydliště /chalupy nebo chaty jezdím většinou:

    Zadejte vlakem, ikdyž třeba jedete autem. Občas biker vlak potřebuje a pak je nepříjemně překvapený že spoje co dřív kola brali už je neberou, že nejsou úschovny apod.

    33., 34. K orientaci na cyklovýletě nebo vyjížďce na zpevněných cestách používám:

    Zadejte : vystačím s tím, co je v terénu: informační mapové tabule.

    Otázka 36. Při jízdě na kole může nastat situace, kdy je třeba vybrat mezi nezpevněnou cestou s obtížnějším stylem jízdy a silnicí s malým provozem. Pokud byste měl volit vy osobně, kterou variantu byste si vybral?

    nezpevněnou cestu s obtížnějším stylem jízdy

    To je snad bez komentáře, je nutné ukázat, že lidé se nezpevněných cest nebojí.

    Otázkou 42 začíná naše sekce:

    V jedné z předchozích otázek jste uvedl/a, že na svém kole vyrážíte na terénní trasy, tedy na singltreky, traily a lesní cesty. Následující otázky se budou týkat právě bikerských vyjížděk na terénním (nejčastěji horském) kole.

    To je snad jasné: 45. Na výletě na terénním kole mě zajímá především: téměř nic, jedu zejména pro požitek z vlastní jízdy

    47. Na bikové výlety mimo bydliště / mimo chalupu nebo chatu jezdím opakovaně nejvíce do těchto regionů ČR:

    Uveďte, prosím, pouze regiony, kam jezdíte jezdit na horském kole – max. 4 regiony/oblasti z níže uvedeného přehledu.

    Vltavská stezka

    Na otázku 47 uveďte dle libosti kde jezdíte, nezapomeňte tam ale zařadit Orlické hory. Bohužel jsou tam prosazovány jisté záměry na vyasfaltování údolí Orlice. A to míst kde se právě jezdí na bajku. Ve stejném smyslu můžete taky uvést údolí Vltavy. Do kolonky na konci – Jiný region, můžete uvést i svoji lokalitu, kde máte nejakou zajímavou trasu. Je to opět s ohledem na to aby vám ji někdo časem nezničil.

    Otázka 49. Některé výlety začínají v místě vzdáleném od Vašeho bytu, domu nebo rekreační chalupy, tzn. cyklista se musí nejprve přesunout libovolným způsobem na místo startu výletu.

    Tato otázka je opět chyták . Je potřeba uvést vlak, ikdyž vlakem jedete třeba jen jednou za rok. Dráhy totiž rády ruší možnosti přepravy kol (jak jsem zjistil letos v létě) a je potřeba si tuto možnost zachovat!

    51. K orientaci na bikovém výletě v terénu používám: vystačím s tím, co je v terénu: informační mapové tabule .

    Jak jsem uváděl výše

    U otázky 54. Uveďte:

    obtížně hledám vhodné terény určené přímo pro horská kola a většinou jezdím po nevyznačených cestách, případně využívám některé pěší turistické trasy, které si sám/sama vyhlédnu

    U otázky 55.

    . Jako biker/ka jsem s nabídkou terénních tras určených přímo pro horské kolo: uvést

    spíše nespokojen/a

    rozhodně nespokojen/a

    Uvést, že jste spokojený (ikdyž možná momentálně jste), tak jste si právě pod sebou podřezal větev. Stát věnuje pozornost a peníze těm, kteří spokojení nejsou. Je to tak vždy a všude.

    0 0
    • Ricci  

      Uz len pri pohlade na prispevok som vycerpany…

      0 0
    • Bomba+  

      Fascinuje me, ze ma nekdo drzost urcovat druhym jak maji vyplnovat dotazniky…

      0 0
    • RomanH  

      Boha jeho, uz je to tu zase. Ja od statu nechci, aby mi budoval nejake bikerske trasy, ja si je najdu sam. Ale na druhou stranu, pokud by v okoli velkych mest udelal na polich ci polnich cestach asfaltove cyklostezky, abych se mimo silnici dostal rano co nejdrive do prace, tak bych to jen uvital.

      0 0
    • Internaut  

      Proto si prosím udělejte čas na jeho správné vyplnění.

      :)

      0 0
    • Vilém  

      Bez s tim nekam!

      0 0
    • Tomcat  

      To, že tam je nejasný výklad jsem si všimnul.

      Že hodně lidí to vyplní jinak než myslí je dost pravděpodobné.

      Taky, ale není problém přestat a před odesláním začít znova.

      0 0
    • karliner  

      Já bych to chtěl vyplnit správně, ale nevím jak, mohl bys to trochu rozvést? Na ty posměváčky a notorické rýpaly nade mnou prosím neber ohled, je nás hodně bikerů, co si přejeme rozvoj možností pro bikování!

      0 0
    • pepek  

      Máš šikovný nick. Nějaká příbuznost, nebo jen stejná povaha?

      0 0
    • MUSA  

      dej blbov. funkci a vymyslí dotazník a na manuál si pozve kamaráda :)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.