• RomanH

    Mám boty na běžky Rossignol X5 a za 2 roky se mi nepodařilo vychytat, abych se z delšího běhu (klasická technika) vrátil bez puchýřů (v průměru tak 2cm) na vnitřní straně pat. Na nohou mi ta bota krásně sedí, puchýře se objeví až tak po hodině klasiky (u bruslení ne). Zkoušel jsem tenké ponožky Craft, různé teplé termoponožky, spec. ponožky na běžky, kombinaci ponožek, tlustší vložku a nic. Klasická náplast bez polštářku se po chvíli zhrne, nejlepšího výsledku jsem dosáhnul s náplastí Compeed . I ta se ale po čase shrne – problém asi bude v tom, že se ve vniřní neoprenové botě noha spotí. Včera jsem zkoušel něco hledat na fóru Behej – někdo radí vazelínu, někdo naopak pudr proti pocení. Mě napadá ještě klasická TESA páska – ta by snad na noze mohla držet lépe než ty náplasti. Poslední variantou je koupě nových bot, ale tam bych chtěl mít jistotu, že u jiných to nebude stejné.

    Jaké jsou vaše zkušenosti ?

    0 0
    • metr-x  

      Zkus tu Tesa pásku a uvidíš,já mám podobný problém,ale s botama do haly,ve kterých hraju futsal,jsou to perfektní papučky,ale po hodině a půl,když je zuju mám pod oběma palcema puchýře,cca 1 cm.Nepomohly speciální ponožky,náplasti se,jak píeš,rychle shrnou.Já už to neřeším a vždycky tak půl dne po futsalu kulhám,pak se to spraví:D.A možná ten pudr proti pocení není špatný nápad.

      0 0
    • mastihuba  

      jezdi na kole, nebudeš mít dodřený paty :D

      0 0
    • Paja  

      Jak uz jsem rikal minulej tyden, obavam se, ze nic lepsiho nez nejakej flastr nevymyslis, ta noha ti tam musi dost jezdit, kdyz se ti za chvili klasickej flastr shrne, ne? Nebo mozna zkusit jinej flastr, kterej lip drzi, mezi ruznejma znackama jsou dost rozdily. Tesu prubnout muzes, za to nic nedas.

      Kazdopadne kamos takhle laboruje s nejakejma Atomicama uz nekolik let, puchyre se mu delaji furt, takze pocitat s tim, ze se to nejak „rozchodi“ se asi neda, mohla by to vyresit koupe jinych bot, ale to, ze ti nebudou delat to samy (nebo puchyre nekde jinde) ti asi nikdo nezaruci, pokud se to zacne delat po hodine jizdy, tak to stejne zkousenim v ksefte tezko poznas :o/

      0 0
    • dua  

      Jezdit na kole je fajn rada, ale někdy z rozličných důvodů musíš jít pěšky a v tretrách to není sranda :)

      Puchýř propíchni, nech vytéct vodu (plazmu) a zamazej to Niveou a zalep náplastí. Rychle se to dostane do stavu, kdy můžeš opět s pohodě chodit a všecko. Nakonec stejně tu kůži sundáš, ale pod ní už bude jakštakš normální kůže, otázka jedné noci nebo dvou :)

      0 0
      • RomanH  

        Vsak jasne, nasledky tak resim, akorat vetsinou misto kremu pouzivam novikov. Spise mi jde ale to, kdo co zkusil a s jakym vysledkem. Ted je na u me na rade TESA paska, pak vrstva indulony v obinadle a pokud ani to nepomuze, podivam se po nejakych kozenych botach, i kdybych se mel vratit ke staremu typu vazani. Pokud jde clovek 1× – 2× do tydne, problem to neni, puchyre se daji prezit, ale pri vicedennich akcich to neni nic prijemneho.

        0 0
      • Dzordano_Bruno1  

        Niveu si mažu na prdel, když mám vlka, ale mazat si ho na puchýř. JOJ! :D

        Jinak, pokud se dělají puchýře, tak je to špatně navrhnutá, popř. vybraná bota. Nic s tím neuděláš. Pokud jsou to boty už prošlápnutý, tak už vůbec nic..

        0 0
        • dua  

          Niveu si maž kaj chceš :D

          Myslím, že to je jeden s nejlepších krému na všecko :D Musí to prostě být krém, který je hustý a dát tam pořádnou vrstvu…

          0 0
      • kolombo  

        Dělám to naprosto stejně, propíchnout, vymačkat a nechat.

        Všechny ty drahé náplasti a podobné hojí daleko pomaleji a daleko dráže.

        Mimochodem, řeším podobný problém, ta pata se trochu pohybuje a tvoří se puchýř. Experimentování s ponožkami opouštím, zkusím vložky do bot.

        0 0
        • royal  

          taky propichuju, ale navic „prosivam“, t.j. udelam 2–3 stehy krz puchejr a zauzluju aby mohla pripadna dalsi voda vytejkat – kdyz jenom propichnu, tak se dirka zaceli a udela se novej puchejr.

          Jenom ty moji zensky se to nejak ekluje, ale uz si jednou nechala i jeden prosit a taky ji to pomohlo ;-)

          0 0
      • Smazaný účet  

        Pokud puchyr nevadi, radim nepropichovat. Totiz pod puchyrem se teprve tvori nova kuze a misto je nachylne na infekce.

        Ja nikdy nepropichuju, casem praskne sam a do te doby ma rana perfektni sterilni kryti.

        Na jakekoli rany(teda na puchyre sem zatim nezkousel), se mi osvedcit Hemagel.

        0 0
        • Volf  

          S puchýři má pravdu má kolombo, dua a roval. Propíchnout, eventuelně ,, zadrénovat ,, nití. Nejrychlejší způsob hojení.

          0 0
        • kolombo  

          Když to nepíchneš a nevymačkáš, tak to praskne a ta kůže se Ti strhne. Pak se to hojí daleko hůře.

          Mám to ověřené dlouhodobě, poslední dobou mi všechny boty po 40ti km nějaký puchýř vytvoří. Tohle, bohužel, v krámě otestovat nejde :-(

          0 0
          • Smazaný účet  

            Jo, na tom neco bude. Ja mel naposledy puchyre, kdyz jsem „zamlada“ pobihal v kanadach. Ted je mam maximalne na rukach, kdyz se spalim pri prikladani o kamna-a tam nejsou nijak namahane, takze je neresim, max. namazu.

            0 0
    • kryspin  

      jezdim klasiku a mel jsem hrozne puchyre z predchozich bot. co vyjizdka, to bolest a velice obtizna chuze cely nasledujici tyden. prestalo me to bavit, koupil jsem nove boty a problem mam porad, jen s tim rozdilem, ze puchyre mam jen prvni 1–2 vyjizdky a to musim jet vic nez 30km. dalsi vyjizdky se to nejak srovna a puchyre uz bud nejsou nebo jsou male a v podstate snesitelne. jen pro predstavu – na obou patach mam tak 2cm strzeny puchyr do ruda (navleknout na to boty je docela problem) a pod obema palcema mam na velikost celeho bricka puchyre. asi neco delam spatne. docela me pomohly na paty naplasti, kdyz to s delkou behu neprehanim a spravne si srobnam ponozkua botu, tak se neshrnou a vydrzi. ale co s briskama palcu fakt netusim.

      0 0
    • raceman  

      pouzivam http://www.medipos.cz/…00cmx5m.html?… na puchyre na kustkach v trekovych botach

      sice jim nezabrani, ale oddali jejich vytvoreni a kdyz uz se vytvori, tak neboli…

      0 0
    • Hádě  

      já mám z běžek obvykle prsty sedřený do krve ale nijak to neřeším, ono to splaskne…

      0 0
    • Feďa  

      Puchýře se mi dělají v běžkařských botách pravidelně po první sezónní jízdě. Odzkoušené mám speciální náplasti na puchýře, které mi umožní do zahojení s puchýřema normálně chodit, běhat i běžkovat. Letos jsem ty náplasti použil před první (i druhou) jízdou preventivně a měl jsem pokoj. Cena byla cca 70Kč/6ks.

      0 0
    • ZuzicK  

      Na běžky mi pomohly boty kde není na patě žádný šev (ani sebemíň plochý, ten mi u prvních bot taky dělal neplechu) a kvalitní ponožky (já používám Hikingy od Senzoru), od tý doby jsem neměla puchýř žádný. Mám docela levný boty od Alpiny (do 2000,–) a už se poohlížím po nějakých lepších.. vím, že to zase bude boj :(

      Náplasti jediný pomáhaly nějaký podobný hydrogelový jako ty Compeed, tuším, že to byly Urgo, měly se nechat na puchýři 7 dní a opravdu tam těch 7 dní držely (při chůzi/na běžkách/při koupání/…) a neodlepily se (dřív nešly odlepit ani silou :))

      0 0
    • vifon  

      Zdar, mam podobny problem s pravou patou. Vzdy som dostaval otlaky pri dlhych pesich turach v trekovkach.

      Mam osvedceny a lacny recept proti otlakom v podobe o naplasti Omniplast od Hartmann-Rico. Ta je bezne dostat v lekarnach, je textilna a ma velmi silne lepidlo z kaucuku. Ak ho nalepis na suchu nohu, nehrozi, ze by sa z paty zrolovalo.

      Tu je odkaz: http://cz.hartmann.info/CZ/78775.htm

      0 0
      • RomanH  

        OK, diky moc. Uz jsi tu druhej, co ji doporucuje, tak jeste pred TESA paskou zkusim zitra tuto – predsi jen mam ted nohy dodrane a davat tam v podstate prumyslove lepidlo, co bude na te TESA pasce, se mi nechce. Diky.

        0 0
        • mastihuba  

          neni lepčí jezdit na pivo vlakem než se takhle trápit? :D

          0 0
        • raceman  

          jeste doporucim si dat zalezet… na 8mi hodinovy trek v tatrach v lete sem daval pres kustky 3 vrstvy… sice se puchyre vytvorili, ale nebolelo to.. a kdyz sem druhy den pres puchyre priplacl novou tak slo chodit dal :-)

          dneska jsem dal jen dve vrstvy na rychlo a pak pri 6km sebehu z lyse v trekovych botach se to samo odlepilo… ale nesrolovalo, takze v poho :-)

          0 0
        • RomanH  

          Tak jsem si vcera posypal paty detskym zasypem, dal jsem pres to dve vrstvy te naplasti Omniplast, na to tenkou ponozku Craft + silnejsi Termo. Ani po trech hodinach klasiky se puchyr neobnovil (nohy mam jeste dodrane z minuleho tydne, proto jsem to jistil jeste tou teplou ponozkou) a Omniplast se na noze fakt udrzel (na rozdil od tech uplne obycejnych naplasti, a i tech extra drahych, co jsem uvadel v uvodu). Jeste jednou diky Vifonovi a Racemanovi.

          0 0
          • Paja  

            zrovna jsem se chtel zeptat jak to dopadlo;)

            0 0
          • raceman  

            neni zac :-)

            ale pouzit detsky zasyp me jeste nenapadlo :-)

            0 0
            • RomanH  

              To bylo na tom bezeckem foru – jak zabranit (oddalit) poceni :)

              0 0
              • pepek  

                Tak když je to od Hartmanu, tak sis měl hned v Bítyšce kópit 1 roli do zásoby. A ten dětský zásyp já sypu jen do plášťů a pak s tím jezdím – je to tak lepší, než jezdit na běžkách a dělat si puchejře :-)

                0 0
      • Smazaný účet  

        Jo, tahle izolacka je dobra. Obcas, si na stene pri lezeni utrhnu nehet u luzka a po zatejpovani timdletim muzu lozit dal, funguje i na drobna poraneni, jenomt o sundavani je „zabava“.

        0 0
    • Biker jak Pes  

      Zalepíme a jezdíme dál, nic se neděje …

      0 0
    • RUR  

      Zkoušel jsi dát 2, nebo tři vrstvy tenčích ponožek ideálně funkčních? Pokud ještě kritická místa přelepíš tejpovací páskou je imho nemožné udělat si puchýř. Běžkám sice mooc nehovím, ale při VHT na těžko to funguje prakticky u všech choulostivých lidí. Jinak bych vyhodil boty. Bota co dělá puchýře po delším používání je na houbeles.

      0 0
      • vifon  

        ked idem na celodennu VHT turu, tak prakticky vzdy sa zichrujem prelepenim paty. Je zaujimave, ze na lavu som snad nikdy otlak nedostal, ked tak len na pravu. Aj to len niekedy, ked som zabudol prelepit a pri naozaj dlhom chodeni 7–10 hod. Ten Omniplast od Hartmannu funguje na 100%. A to aj pri tyzdnovych backpackovych pochodoch.

        A samozrejme podstatne su dobre ponozky.

        0 0
    • rock  

      Za sebe mohu doporučit ten Compeed, co už zmiňuješ. Když se podaří ho nalepit na pokud možno suchou pokožku, tak drží slušně. V létě jsem to nosil, když mi sandály rozedřely nohu, a vydržely klidně 3 dny, včetně sprchování – opravdu jak ta druhá kůže, jak slibují na popisku.

      0 0
    • Pi†el  

      Ja mam pro tebe jeste jednu zajimavou variantu.

      Me se delaji puchyre z jednech pohorek, kdyz si je vezmu po dlouhe dobe. Pokud v nich chodim skoro den, tak je to vetsinou v pohode, delsi dobu uz kuze nesnese. Jedine, co se mi osvedcilo, je nechat nohy zcela uplne rozedrit. Clovek sice par dni fest trpi, ale kuze potom „vytvrdne“ a na nekolik mesicu mam nohy ok.

      Takze moje rada zni: nelepit, z kraje zimy rozedrit na srac, nechat zhojit a mas na zimu vystarana…

      0 0
      • Biker jak Pes  

        *rada pro masochisty

        :-)

        0 0
      • RomanH  

        :-)

        No to jsem zkusil. Fungovalo mi to u vojenskych kozenych kanad, ale u tech bezkarskejch neoprenu nee… Nicmene vypada, ze uz to mam vyreseno, ten Omniplast minule drzel.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.