Jak moc dotahujete sroub jezka hlavoveho u karbon ramu?

33 nepřečtených
  • tromboonen

    U hlinikovejch ramu s klasickymi otevrenymi lozisky v hlave mi toi nedela problem, ale ted mam karbon (silnici), v hlave ma zapouzdreny loziska, navic konicka, i kdyz to pritahnu jen dost malo, porad to pri otaceni baz zateze v hlave malinko drhne, nic extremniho, ale je to tam citit..

    Mam pocit ze aby to slo hladce musel bych to vicko predstavce vpodstate dotahnout jen naoko (a pak kontrolovat jestli se to vibracemi nepovoluje..) Je to vidlice s karbon krkem, mam tam tri podlozky a predstavec o cca 4 mm nad okraj vidlice, je tam karbon pasta, vse drzi, ale davam bacha abych nic nepretah..

    Jak moc to dotahujete?

    A je nejaka sekvence co tomu pomuze, treba dotahnout vicko malo, pak utahnout predstavec na krk vidle a pak dotahnout to vicko vic aby drzelo ale uz tolik nestlacilo loziska?

    Jak rikam na jinych kolech jsem s tim nemel problem ale tady jo, mozna jen moc plasim, muj prvni ceokarbon… Dik

    0 0
    • Libas  

      Možná to s tím nemá nic společného ale neměla by být u vidle s karbonovým krkem, nad představcem aspoň jedna podložka?

      0 0
      • Vilém  

        A to proc?

        0 0
        • blaf  

          nevim proc, ale nekteri vyrobci to opravdu doporucuji

          Above I understand (to keep you from crusinging the steerer by having load spread to the max.

          http://forums.roadbikereview.com/…-251993.html

          0 0
          • tromboonen  

            Asi z opatrnosti aby nekdo nerozmackl konec krku vidlice prilisnym utazenim predstavce… Muj vyrobce jen specifikuje, kolik max muze presahovat predstavec nad konec krku vidle, nejake milimetry, mozna o jeden min nez ty moje 4mm, ale pokud se to nepretahne, nemelo by nic horzit.. a je toi silnicka, takze zadne obr rany pri sjezdech a pod..

            0 0
            • Vilém  

              Jo, to by mohl byt duvod. I kdyz co jsem potkal „jezky“ do karbonoveho krku, tak to zpevnovali prave oni.

              0 0
    • Vilém  

      Dotahuji do okamziku kdy zmizi vule. Zbytek drzi predstavec, takze by se nic povolit nemelo.

      0 0
    • tonik666  

      tak aby šla vidle hladce. Na dlouhém imbusu v prstech utahuju za kratší stranu, abych neměl páku, a i tak nedotahuju úplně na max.

      0 0
      • tromboonen  

        OK, ja mam pocit, ze by to muselo byt jeste min aby to nedrhlo.. ale zkusim ten postup co jsem popsal, to mozna budou predstavec a podlozky uz chycene a bude se to dat dotahnout trochu vic (aby se nepovolovalo) bez toho, ze by to pres podstavec a podlozky dotahovalo (tolik) ta loziska..

        Dik vsem

        0 0
      • tromboonen  

        Nevim proc, ale system mi nedovoli zalozit nove vlakno, tak to dam sem, kdyz tak to nekdo repostnete..

        Vcera na me vylezlo z nejake reklamy tohle.. podezrele nizka cena, okamzity prodej kup ted, od zastavarny, nulovy popis, jsou tam cidla ale comp neni.. me to pripada jako corka, kdo by daval takove kolo do zastavarny.. nechybi to nekomu?

        http://aukro.cz/…9239627.html

        0 0
        • Breakpain  

          Al ram? Apex? Kola asi Cina? … nevidim duvod

          Co nestrelim na bazaru davam automaticky na Aukro … mne to divne neprijde ;-)

          0 0
          • tromboonen  

            No ja nevim, je to zastavarna, kdyby to nekdo prodaval v aukci, byl tam popis, proc ne, ale zastvarnickej panacek? Nedovedu si predstavit, ze by mu do zastavarny dal nekdo takove kolo, krome nekoho kdo jej cornul samozrejme.. jen me to zaujalo, je dost mozne, ze jej nekdo postrada.. kdyz tak to postni do hlavniho fora, me to nejak nebere nove vlakno..

            0 0
            • McBlacky  

              vypadá že už někam jelo, takže cena podle mě je adekvátní. Kdo ví co ty kola jsou za jebky. Pro bazarový prodej je noname čína horší než ksyria equipe, tak srovnatelný s jetýma axium.

              0 0
              • nitraq  

                Když už to takhle sklouzlo do offtopicu, měl bych na tebe zase jeden dotaz. Fuel EX 9.9 jetá bazarovka za 30. Stav podle prodejce a fotek dobrej, ale jasný, že to se pozná až na místě. Dá se odhadnout, jestli je původ okay nebo nějakej ilegál?

                0 0
                • tonik666  

                  Podle mě ok. Když jsem prodával svého Epica Marathon 2005 v původní ceně asi 110k, tak šel za 15, a to měl ještě dost věcí upgradovaných (mimo kol která byla obyč, ale nová).

                  Takže 5 let jetej top trek za 30 není úplně mimo. Nebo je spíš ještě drahej :)))

                  0 0
                • McBlacky  

                  30 je podle mě ok to bych mu klidně dal. Víc by dostal asi jen pokud by to šel po dílech ale ten opruz

                  0 0
                  • nitraq  

                    Mně spíš vadí, že k tomu kolu nejsou doklady a ani není registrovaný u treku na záruku. Mít to doklady, tak už ho mám doma a jezdím, ale váhám, váhám.

                    0 0
              • tromboonen  

                No tak ja u bazaroveho kola v tehle cenove kategorii beru kola jako extra polozku (prinejhorsim budou na valce nebo na zimu) ne jako rozhodovaci kriterium.. Jety je, ale bez prohlidky nezjistis, jestli je to kosmeticky a nekdo se o to staral, nebo je to spis plecka co na ni nikdo nesah..

                Za 15 kdybych chtel takove kolo tak si myslim hodne dobra cena (v zastavarne az podezrela jak jsem psal), za 15–18 ba cyklobazaru klidne prodavaj 10+let stary hlinikovy kola jeste s tykadlovejma Shimano sadama (nic proti nim), nebo sice novejsi, ale nejnizsi modely druhoradejch znacek se Sorou nebo dokonce 3×8… je otazka, jestli se vsechny za tu cenu prodaj, ale tohle mi pripadalo podezrele nizko, plus ten fakt ze je to zastavarna a ze to neprodaval v aukci.. ale kdyz myslis ze v poho..

                ja to sem spis daval jestli jej nahodou nekdo nepostrada :)

                0 0
    • Breakpain  

      Prizivim se, klasicke hlavko znam – neni problem.

      Ted na Super Six, kde je karbonovy krk je semi integrovane, dotahuje se to cele stejne nebo je tam v necem rozdil?

      0 0
      • tromboonen  

        Princip je stejny, ale zalezi na tvaru dosedacich ploch lozisek a jak moc pasujou do ramu, rekl bych.. ja je mam perfektne namazany, ale stejne i pri malem dotazeni tam je trochu citit drhnuti.. zkusim ten postup vyse, jen napad, ale melo by trochu pomoct..

        0 0
    • Hroch obojzhivelnyj  

      Prizivim se-

      Je v karbonovem krku silnicky potreba ten sileny rozperny jezek co vazi jak 1/4 riditek, aby zpevnoval sloupek vidlice, ci ni?

      Po utazeni predstavce tam uz jen drzi vicko, takze by se dal vyhodit a nahradit necim kosmetickym (jako to maj canyony, ale ty maj sroubovaci objimku hlavka).

      0 0
      • McBlacky  

        tune gumgum

        0 0
      • tromboonen  

        Ja ho teda vytazeny nemel – je tam cca 3cm dlouhej valecek misto jen jezka (big S), ale je z vetsiny z karbonu, mel by vazit nula nula prd..

        Ja osobne bych jej preferoval, prece jen ten krk pod predstavcem zpevnuje.. je mozne, ze je to jen prehnana opatrnost vyrobcu „kdyby to nekdo prilis utah at se to nezhrouti“.. ale stejne.. krome toho mam pocit, ze dalsim duvodem je, ze klasicky jezek ten ktrk roztahuje, na coz nemusi (temer jiste neni) ten karbon v tom miste delanej, vznikaly by praskliny, pod podlozkama to ma moznost se trochu roztahovat… to neni misto, kde bych chtel ruiskovat pro par gramu..

        0 0
        • Lada,s  

          Souhlasím s tebou. Tady to taky vidím jako gramaření na nesprávném místě

          0 0
        • McBlacky  

          mám na silnici gum gum roky a vidlici mám nejlehčí jakou před pár lety vyráběl giant na svoje top modely. bez problémů. Z povahy konstrukce to nezpevnuje nic :)

          0 0
        • Hroch obojzhivelnyj  

          Ja dostal s ramovkou neco takoveho co ma minimalne 6 cm a vazi 55g. Ten kuzel rozpira krk urcite niz nez je predstavec a to z principu dost velkou silou.

          0 0
          • tromboonen  

            Ja tam mam neco jako tohle

            od pohledu trochu subtilnejsi, kolk vazi nevim, nevydaval jsem to, ja zustanu u predstavy, ze je fajn mit tam nejake zpevneni te casti krku co se ji stahuje predstavec, ale jestli tam mas tech gramu „tolik“ tak porid neco léhciho jak rika Blacky nebo cokoli jineho, jen ne klasickeho ostreho jezka do hliniku, ten by moc pichal..

            0 0
            • Hroch obojzhivelnyj  

              klasiku ne, to je jasny.

              Mel jsem na mysli nejake tune hrochhroch, z narazeci matice a spuntu od chianti, mozna nejake vicko z tresne nebo hrusky casem…

              0 0
              • tromboonen  

                Tak to jo, zatky od chianti a tresnove drevo,, to zni jako dobrej tuning, akorat ty gramy mozna ve finale budou vyssi, ale to uz by snad o gramariunu neslo, ne? Kdybys potreboval to tresnove drevo dej vedet (nebo zatky od Riochy, Chianti nepiju..)

                0 0
              • McBlacky  

                hroch hroch se dá v klidu vyrobit. Mě se vydrolila po letech ta guma z gumgum tak jsem to nahradil jinou a funguje to dál. myslím ted tu horní černou, ta spodní bílá nedegraduje.

                ale jinak stačí dvě podložky, dvě gumy a šroub :)

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.