Jak má fungovat řazení na MTB?

55 nepřečtených
  • felly

    Ahoj bikeři,

    mám asi hodně laický dotaz, přestože jezdím (jen rekreačně) už delší dobu… Mám už druhou desítku let kolo Author Spirit Shok (řazení gripy SRAM 7.0, přehazovačka SRAM 7.0, přesmykač Deore, kliky SR SunTour 9 speed). Vzadu to řadí stále velmi dobře. Problém mám s řazením vpředu, na menší převodník to dostanu jedině dole pod kopcem, nesnese to žádný, ani minimální tah. Musím úplně uvolnit řetěz, otočit gripem a pak opatrně šlápnout… Jak je řetěz jen trochu napnutý, tak ho přesmykač z velkého ani z prostředního převodníku dolů nedostane. V servisu mi tvrdí, že ani podstatně dražší kola neřadí lépe, ale tomu nevěřím. Připadá mi, že převodníky svou kvalitou neodpovídají ostatním komponentům, jsou z docela obyčejného plechu, kroutí se a deformují. Nebo je slabá pružina v přesmykači, že nedokáže překonat napnutí řetězu?

    Vzhledem k najetým km a věku se chystám vyměnit kazetu, řetěz, převodníky… Prosím o popis, jak by řazení mělo fungovat normálně a o radu, jaké komponenty nakoupit, aby tak fungovalo. Peníze samozřejmě hrají roli do té míry, že nechci kupovat zbytečně. (Např. proč dát za přesmyk XTR o tisíc víc, když by stejnou službu udělal XT?)

    Děkuji za rady.

     
    0 0
    • Medviedok  

      normalne fungovat ti to musi aj v tom zlozeni ako to mas, lebo je to dostatocne vysoka trieda. Radenie na prevodnikoch funguje tak, ze v kopci ked znizim tah, tak zo stredneho na maly to pri dostatocnej frekvencii pedalovania zlezie, ked je uz presmykac zaneseny spinou z predoslej jazdy tak mozno trochu menej ochotne. Kluc je necakat s radenim na prevodnikoch prilis dlho, radsej skor prehodit na mensi prevodnik a pripadne to este kym ides rychlejsie vyvazit preradenim na mensi pastorok aby si moc nestratil rychlost, a potom v kopci uz len radit postupne vacsie pastorky.

      Podla mna je to nespravnym serizenim, pruzina bude silna dost. Este taka vec, ak mas retaz shimano, tak tie sa mi zda radia o cosi lepsie nez sram, aj ked zas tie sram dlhsie vydrzia.

      0 0
    • vysmátej bajker  

      První řetěz po 10letech? snad jsem to pochopil špatně.Chce to při odstavení kola odřadit pak to ta pružina v přesmyku vydrží-teď bude nutno vyměnit,taky může být už vymačkaný převodník.Skoro jsem zapomněl že může být zanesen bovden.Vše XT bude jistě dobrá volba ale zdvojnásobí se cena kola, Deore bude stačit:).

      0 0
    • camillio  

      Ahoj, s tím smykem mi to připomíná moji starou silničku, kde je pružina už natolik jetá, že se to chová téměř přesně jak popisuješ – musím hodně uvolnit tah na řetěz, aby to shodilo. Ono to na převodníku nikdy nebude řadit v brutálním tahu, ale to vyměknutí je fakt markantní.

      S komponentama neporadím, anžto pokud je to kolo takhle staré, tak sám nemám moc páru co s tím. Nejspíš bych šel do něčeho novějšího, zvláště při současných slevách.

      0 0
    • Daf  

      No v plnem zaberu to logicky musi radit hur. At uz se jedna o spickovou sadu, nebo nejakou zakladni. Pri razeni na pilach to chce trochu ubrat silu v zaberu uz kvuli tomu ze se muze zasukovat retez. Ale podle toho co pises tak musis skoro prestat slapat. To zase uplne normalni neni. Pokud by to spatne radilo jen na malou placku, tak bych rek ze mas bud kratkou osu, nebo vymackany ctyrhran na klice. V obou pripadech je mala placka moc blizko ramu a presmyk to nepobere. Postacila by vymena osy za delsi. Jestli to ale radi spatne i na prostredni, tak za predpokladu ze je vse dobre serizene, to muze byt jeste ohnutym presmykacem, nebo zkratka vytyhanou pruzinou v presmyku. Tady pomuze uz jen novy presmykac nejlepe v klasickem provedeni. Napr Alivio pokud mas kliky s nejvetsim prevodnikem 42z. Se 44z bych doporucil LX. Jestli chces i kliky tak LX-ka se dnes v e-shopech daji koupit za super ceny.

      0 0
    • vla  

      Jednou jsem se v jedné prodejně ptal servismenů, zda XT (mám LX) přesmykače řadí lépe na nejmenší pilu, když jsou převodníky trochu v záběru. Dostal jsem řádné kázání o tom, že neumím řadit, protože když se řadí, nesmí být na řetězu žádný tah. Asi 10 minut mě nepustili ke slovu a když, tak bylo všechno špatně. Když to prý řadí přesně v servisním stojanu, tak to prostě řadí správně a basta. To jsem se toho dozvěděl. Za celodenní vyjížďku to jsou stovky přeřazení na pile, vzadu si to ani netroufám odhadnout a s rostoucí únavou  holt někdy řazení ve stoupání sprasím. Svůj podíl na tom má i špína co se nachytá na převodníky, jak už tu kolega zmínil. Vliv má i opotřebování převodníků i řetězu. Jako nové mi to řadilo na malou placku podstatně lépe. Ale také je to možná tím, že jsem v té době ještě nejezdil po Beskydech.:-) Fatální vliv na řazení střední-malá pila má ale u mne „ohnutá přehazovačka“. Mám držák přehazky z bláta a stačí malé ťuknutí a rovná se. Jednou mi někdo bouchnul přehazovačku ve sklepě a já bez vědomí hříchu v kopci posílal Shimano do pekel, pak jsem si na kopci obrátil kolo a koukl zda jsou kladky přehazovačky rovnoběžně s převodníkama a ajhle, nebyly. Rovnání patky se už tu dost probíralo. Patka z bláta má kromě nevýhody citlivosti na zacházení jednu velkou výhodu. Dá se snadno narovnat i v terénu. Stačí pevně chytit za místo které nejde poškodit a kalibrovaně škubnout.. Takže abych to shrnul – kromě čištění a mazání a seřízení, ještě sem tam mrknout na na rovinu kladky-převodníky.

      0 0
      • Medviedok  

         ze kalibrovane trhnout :)) ;)

        Ak mate v meste 2 servisy, tak ten jeden s kazatelmi by som vynechaval.

        0 0
        • vla  

          Na druhou stranu jsou to šikovní chlapíci a umí. Jsou to bývalí ortodoxní závoďáci a jediné správně servisované kolo je pro ně zřejmě kolo připravené na závod. Kdyby se při tom kázání pousmáli, chodil bych tam častěji.:-)

          0 0
          • Medviedok  

            Tak ked ti tvrdili toto: „protože když se řadí, nesmí být na řetězu žádný tah.“ tak je mi celkom jasne preco toho asi moc nenazavodili a skoncili v dielni s bicyklami… V obchode je to vzdy o ludoch a o ich pristupe k zakaznikovi. Tak im treba.

            0 0
    • chodec  

      Už jsem tu kdysi púopisoval své zkušenosti s přesmykem.

      Deore toswing – za boha jsem neodřadil na malou placku bez úplného odlehčení (to často v kopci nejde). Šteloval jsem sám, štelovali v servise – nic – stále jsem to nedokázal zprovoznit. Pak jsem dokonce posílil pružinu (druhou zaháklou zvenku, co přesmyku pomáhala dolů) – řazení se sice trochu zlepšilo, ale stále to bylo dost nic moc a navíc jsem zase začal mít problém seřídit přehazku na velkém tácu.

      Pak jsem pořídil Sram X.Gen downswing – zlepšení se nedá slovy popsat. Přesmykač beze změny čehokoliv dalšího řadil v libovolném tahu,  za všech podmínek. Prostě nechal si líbit sebevětší prasečinu. Každopádně běžné řazení v kopci bylo najednou bez zaváhání a bez odlehčování. Když člověk chtěl být hodně ohleduplný, tak stačilo opravdu odlehčit jen náznakem, tj. aniž by člověk skoro zastavil, jak to dřív vyžadovalo Deorko.

      Na novém kole nešel downswing a při sestavování bylo skladem jen Shimano. Sáhl jsem tedy po Shimanu XT - výsledek je poměrně slušné řazení, které sice nemá tu nekompromisnost X.Genu, ale řadí dolů celkem slušně i v běžném provozu a pokud mu člověk vyjde jen trochu vstříc, tak není zatím problém. Co mě na něm začíná vadit je, že po cca 2500 km najetejch začíná trochu rachotit – zatím to je jen akustická záležitost bez vlivu na funkci, ale trochu mě to začíná vadit hlavně na kočičích hlavách – Sram měl v době prodeje starého kola nalítáno okolo 3500–4000, od té doby na něm jezdí kámoš tak dalších 1500 a ani náznak nějakého rachocení se nekoná. Ale jak píšu, to je jen estetika – s Deorkem je to stále nebe a dudy.

      Má zkušenost s posledníma třema sadama tedy říká – Deore-topswing pokud jde o řazení na malou placku je jen pro vztek, cokoliv lepšího a hlavně downswingy od Sramu ti bude řadit výrazně lépe.

      P.S. Trochu slušné převodníky práci přesmyku dost usnadní – tam bych sáhl po Shimanu nebo ještě tak po Truvativu – s těmi (v tomhle pořadí) chybu asi neuděláš.

      0 0
      • kubad  

        souhlas, mohutnost smyků od Sramu a síla pružiny je hodně poznat hlavně když odřazuješ v záběru

        0 0
      • MlokCZ  

        Ono vůbec byly obecně někdy problémy u staršího typu klik a Shimano přesmykačů i při správné délce osy to prostě ideálně nikdy nechodilo.

        Taky tím zmršením řetězové linky u Hollowtech II si Shimano tenhle problém vyřešilo (můžeme jen spekulovat, jestli to bylo schválně nebo důvody byly ještě jiné pro tu řetězovou linku Hollowtech II), místo aby to pořešili už dávno předtím lepší konstrukcí přesmykače.

        0 0
        • Medviedok  

          jo! Dalsi spiknuti imperialistickeho molochu jmenem Shiamno odhaleno!

          Uz mu len porad ze si ma ten epikonek nechat upravit u milanka, ty nas obchodny a predovsetkym predajny agent, polobuh a vseznalek. Lebo inak mu zlomi ruky, zejo.

          0 0
          • Fak  

            :D si delas prdel ne? na to ze ses na bike-foru mesic to tu  zacinas pekne zasirat nesmyslama a blbyma kecama, bud se vzpamatuj nebo tady ze sebe udelej jeste vetsiho vola, to je na tobe :)

            (PS: pro mne osobne MlokCZ neni polobuh, ale clovek co se v kolech fakt vyzna a nejedna jeho rada mi pomohla – vcetne vyberu MTB, toz tak)

            0 0
            • Schoscha  

              Donedávna měl takhle blbý kecy Stihac, Medviedok mi ho v mnohém připomíná.Možná je to reinkarnace :-)

              0 0
              • kubad  

                je to reinkarnace a jedna táž osoba.

                první nick mu jeden uživatel crackl :-), ale on se sem vloudil znovu pod jiným nickem :-(

                0 0
          • chodec  

            ??? – šlápl ti někdo na kuří oko nebo co to předvádíš? :/

            0 0
      • Fak  

        mam presne tutez zkusenost – Presmyk Deore Topswing – na prd, po 1000 km se vychodil a ted s nim lze hybat jak prase, proste je to nejake vyvechtlane, hodne lidi mi rikalo ze to je nešvar topsvingu. Prehodit na malou placku je na prostrednich pastorcich teer nemozne, musim praradit vzdy i vzadu skoro na nejlehci nez se presmyk uraci shodit retez na maly prevodnik.

        Nastesti uz mi od Grinche postou leti Sram XGEN a podle tvych zkusenosti si maxilmalne polepsim :) uz se tesim.

        0 0
        • JSt  

          polepsis si urcite, ale musis se smirit s tim, ze ti v zadnym pripade nepobere celou kazetu. v idelanim pripade 7 z 9 patorku. coz neni zadny zasadni problem ;-).

          0 0
          • Fak  

            nepobere kazetu vy smyslu ze v tech krajnich moznostech nepujde prehodit talir nebo ze bude drhnout retez o voditko presmyku?

            jinak prevody s extremni pripadem krizeni retezu pokud mozno nejezdim, takze s tim ,,nepokrytim" bych problem mit nemel, halvne ze to bude radit ochotneji nez to Deorko.

            0 0
            • JSt  

              jo, bude ti strejchat retez o voditko. pak jeste kvuli silnejsi pruzine budes muset vyvinout vetsi silu na pacce razeni. ale jinak to muzu jen doporucit ;-).

              0 0
              • Fak  

                tak to je v pohode, ten neliby zvuk retezu mne vzdy propadne upozornit at si dam rozumejsi prevod :)

                0 0
                • Zlatka  

                  jj taky se řídím zvuky a když jsme u těch zvuků tak pak je také důležité průběžně zkontrolovat závity ! :)

                  Zjistíte to úplně jednoduše: nadzvihněte kolo asi 10 až 15 cm vysoko a pusťte ho zpět na zem. Pokud při dopadu uslyšíte šramot, šrouby jsou uvolněné a je zapotřebí je dotáhnout.

                  Na co si dát pozor

                  Kolo ve formě!

                  0 0
                  • Fak  

                    no tak ten clanek je masakr, ino Blesk.cz :D  Vyberu dalsi perly, kterymi bychom se meli ridit:

                    v žádném případě nepoužívejte silný čisticí prostředek, jelikož tak můžete zničit nebo poškodit důležité části kola, například pedály

                    Kdo sedí rovně, nenatáhne si žádný sval. Abyste výšku správně nastavila, pomůže vám, když si ji odměříte. Řidítka by měla být nastavená o 10 cm výš než sedadlo. – kurna, musim poladit posed, at si nenatahnu sval :D 

                    o urovni toho clanku si myslim sve :D to vlastne ani neni clanek, to nekdo splacal za 2 minuty, hh

                      
                    0 0
                    • Medviedok  

                      jasne ze z blesku necakam nejake perly o cyklistike, ale vzhladom na to komu je to urcene celkom ocenujem ze tam vobec pisu o cyklistike. A zas nie je to magazin pre sportovcov, ale pre panie co ked prejdu 10 km vlastnou silou tak je to zivotny vykon a aj taketo rady im mozno pomozu, aj ked z tvojho pohladu je to na smiech.

                      0 0
                      • ufonek  

                        To máš samozřejmě pravdu, ale to nic nemění na tom, že to působí dojmem, že dotyčný těch pár řádků „vyblinkal“ v nesvéprávném stavu aniž by si svůj výtvor vůbec přečetl.

                         
                        0 0
                      • Lišák  

                        Z Tebe vypadne občas i něco rozumného (viz tohle) , tak proč se ve většině svých příspěvků v podstatě shazuješ?

                        0 0
                        • Medviedok  

                          zo mna furt vypadava len rozumne, ale niekedy prispevky presahuju uroven publika (neovladam to umenie prisposobenia sa, vzitia sa do koze adresata tak majstrovsky ako ten autor clanku z blesku), a to to potom nevie prijat a stravit, a vznikaju nejake rusive sumy… :))

                          0 0
                          • Lišák  

                            Ale prd. Často tady plácáš „nesmysly“ vyčtené z propagačních materiálů a neuznáš, že pokud má někdo osobní a dlouhodobou zkušenost s danou věcí (a navíc porovnání s konkurenčními výrobky), že by mohl mít pravdu.

                            0 0
                            • Medviedok  

                              no tak jo. Hlavne to „vyctene z propagacnich materialu“ to si maximalne vystihol :) Si dobry.

                              0 0
                              • Lišák  

                                Pokud to vyčtené nemáš, tak máš vzácně stejné myšlenky, jako marketingová oddělení výrobců velomateriálu.

                                0 0
                          • Fak  

                            nic pro ti tobe nemam a porad jeste hledam ten spravny uhled pohledu na tebe dle tvych komentaru :-D nektere jsou uplne normalni a rozumne, ale pak se nekde s nekym zacnes nesmyslne hadat a presvedcovat ho ze jen ty mas pravdu nebo rovnou urazet…

                            chtelo by to trochu soudnosti a mene toho prehnaneho sebevedomi (zo mna furt vypadava len rozumne, ale niekedy prispevky presahuju uroven publika) . Byl tu jeden takovy (Olkyc si rikal) a ten taky mel jen svoji pravdu, rozumel uplne vsemu, mel neskutecne natrenovaho hodin i km a proto byl ze vsech nejlepsi a nejchytrejsi. A kdyz se mu nekdo snazil vysvetlit ze nema pravdu tak ho Olkyc nazval malym deckem a dalsimi vyrazy a porad musel mit svou pravdu a sral se do vsech threadu a prudil lidi… takze zkus o tom popremyslet, byla by skoda dopadnout jako Olkyc a svym chovanim si zajistit titul ,,prudic BF". :)

                            0 0
                            • Medviedok  

                              a kde je teraz?

                              0 0
                              • Fak  

                                no obcas mam pocit ze se prevtelil do nejakeho nove registrovaneho uzivatele, ale jeho styl je nezamenitelny a uz se docela dlouho neozval (nastesti), takze asi se venuje sve oblibene cinnosti stani v ulicich a buzerovani chodcu, kteri nahodou slapnou kousek vedle chodniku (jeho oblibena cinnost) a dalsim uchalkym, kterymi oplyva. V neposledni rade prichazi v uvahu tez moznost, ze svym prudictvim tak dlouho nekoho sral, az se mu to vymstilo a nyni jiz jeho duse poskakuje na onom svete :)

                                 
                                0 0
                                • Medviedok  

                                  no to neni vubec k smichu, ale jak se rika, ta nase povaha ceska…

                                  0 0
                                  • Fak  

                                    no mas pravdu, k smichu uz to s nim pak moc nebylo, spi k placi… jinak uz je to postarsi pan a pravdepodobne si svym chovanim leci nejake modraky z detstvi, to jsme byli jeste Ceskoslovensko vis, takze o ryze ceske povaze bych nebyl plne presvedcen… ale to je fuk, myslim ze cesi a slovaci maji k sobe hodne blizko a tech XY let spolecneho statu zejmena za komancu nas vychovalo uplne stejne :)   ale na narodnosti nesejde, v kazdem narode sjou lidi normalni a blbci

                                    0 0
                                    • Fak  

                                      modrak = mindraky ( i kdyz modraky mozna taky, kdo vi :-D )

                                      0 0
                                    • Medviedok  

                                      tak ale to som tak myslel, ze ty si Cech pocitam, ked pises v cestine, ze o tom moc pochyb nebude.

                                      :D

                                      0 0
                                      • Fak  

                                        sak jasne ze jsem Cech, jen mi tva poznamka Ta nase povaha ceska prisla jako rypnuti do vsech Cechu, tak sem ti chtel rict, ze ta nase povaha ceska a ta nase povaha slovenska jsou podobne :)

                                        0 0
                                        • Medviedok  

                                          to bolo rypnutie cisto do teba ked vidim ako sa tesis pri predstave ohladom nech uz je to kohokolvek, ze:

                                          „nyni jiz jeho duse poskakuje na onom svete :)“

                                          lebo to je totalna ubohost (u nas aspon)

                                          0 0
                                          • Fak  

                                            tak jednak jsem psal ze je to jen uvaha a ze je mozne za na sve chovani doplatil a jednak jsem za tu vetu napsal smajlik :), takze mysleno ze srandy …

                                            0 0
                              • Lišák  

                                Tady

                                 

                                A taky jeho návštěvní kniha je fajn čtení… Schíza je parádní věc :-)

                                0 0
                                • Medviedok  

                                  je to na dle citanie, niekedy to musim prestudovat. Ale tak nejak to budi skor sucit.

                                  Ze vam ale je za nim obcas smutno, obcas se vam posteskne? :)) No, vidno, ze mate dobre srdcia.

                                  0 0
                                • Medviedok  

                                  inac celkom sympos, a hentaky montazny stojan ani ja nemam! (ci to je len ve vyloze? :)

                                  0 0
                                • kojot  

                                  si delas prdel, ale nezapomen, ze spal s reprezentantama a tlacil nakladak celem!

                                  tak bacha!! :-))

                                  to byly casy…

                                  0 0
                  • lidumil  

                    Kdybych chtěl dát řidítka výš než sedlo, takl bych musel nechat navařil na vidli ještě asi 50 cm krku :-)

                    0 0
                    • Medviedok  

                      no tak to si boh a najsamvacsi asi byker na foru. Alebo aspon ten najsamvacsi.

                      :D

                      0 0
                      • Schoscha  

                        buď si lidumila nepochopil, nebo si to špatně zařadil.každopádně je to mimo mísu.

                        0 0
                        • Medviedok  

                          no asi som teda nepochopil. Tak mi to prosim ta vyloz co tym chcel dotycny akoze povedat.

                          0 0
                          • Schoscha  

                            Přečti si prosím na co Lidumil raguje a co komentuje.Není to nic složitýho.

                            Pokud Ti to nesepne hledej závadu někde mezi klávesnicí a židlí.

                            0 0
      • felly  

        Díky Chodče,

        udělal jsem to přesně jak píšeš. Kliky, převodníky, řetěz a kazetu XT, přesmyk SRAM X-gen. Jediné s čím nesouhlasím je, že změna nejde slovy popsat. Je to jednoduché: Prostě to funguje! Zkusil jsem přehodit ze střední pily na malou v největším tahu, jakého jsem schopen. A ono to bez jakéhokoli protestu okamžitě přehodilo. Prostě paráda…

         
        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.