• kokabura

    ahoj, mám docela nevšední dotaz. Jak jezdit na kole v klidu!? kolo mě baví ale když jedu sám, jedu nadoraz, když vím, že to jede tak šlapu, nedokážu se omezovat.. samozřejmě mám radost z dosažených cílů,rychlosti, vzdálenosti ale pak musím mít velké pauzy na regeneraci.

    Když jedu s manželkou, dokážeme spolu courat doslova celý den. Dokáže mi v tomhle nějak pomoct technika?

    Že bych si nějak vysledoval průměry (tepů?kadence?) co jezdíme spolu a pak bych se toho držel sám? – jezdíme hodně terén

    Všiml sem si, že na okruzích co znám spolu jedeme nějaký průměr, když jedu sám mám ho o cca 2–5km(záleží na terénu) větší ale jsem nesrovnatelně víc zlikvidovanej.

    dokáží toto například fenix3 pro které se už asi 1/3 roku rozhoduju?

    a ještě jedna otázka: když spolu jedeme mám samozřejmě větší silové zásoby, doposud vedle ní šlapu všechno silově (sám se snažím spíš kadenčně nebo jak to nazvat) co je v takové situaci lepší? síla vs kadence?

    neřešil už někdo něco podobného? :)

    0 0
    • JFtryall  

      Ano resil, pores meric vykonu a budes mit hned jasno. Sparujes si to s hodinkama a muzes se v datech hrabat donekonecna. ;-)

      0 0
    • atty  

      Pořiď si tepák na řídítka (výstup počítače s HR na obrazovce) a jak se dostaneš do nějakého navoleného pásma, uvidíš sám, že máš zvolnit (přehodit na lehčí, pokud to jde, nebo prostě zpomalit). Počítače i hodinky maj obvykle možnost nastavit si alarm na nějakou hodnotu tepovky (F3 nevyjímaje) a tu nepřekračuj (pokud nechceš). Samozřejmě to do nějaké stojky nejde vždy (když se tam sotva vyškrábeš na kašpárka s maximálním úsilím), ale pro jízdu v mírnějším terénu je zpočátku tepovka slušný ukazatel, jak se „honíš“. Samozřejmě je optimální znát svůj ANP práh (dá se relativně základně otestovat i třeba na těch hodinkách).

      Kadence vs. síla je na diskuzi, ze které nebude jasný výsledek (zvlášť při jízdě na biku v terénu) – je dobré se naučit frekvenčně dobře a rovnoměrně šlapat a nedupat zbytečné extrémy (těžký převody s kadencí 40), ale spíše se snažit rozumně a stejnoměrně dupat vyhovující frekvencí cca. 70+.

      Ale je to stejně hodně indivindi – a to i mezi profíkama, co šlapat rozhodně uměj a silově maj úplně jiné rezervy než my.

      Taky je otázka, co je tvým cílem – zda se co nejméně unavit při vyjížďce, nebo nějak trochu regulérně trénovat atd. U prvního se díky lehčím převodům, sledováním tepovky a rozumnému tempu můžeš ANP hranici prakticky vyhnout (samozřejmě pokud nepojedeš nějaká pekla v terénu nebo xy kilometrů do velkýho kopce), pokud chceš „trénovat“ a zvyšovat si kondici, samozřejmě se „výdusům“ nevyhneš – ale to se jezděj třeba intervaly se střídáním zátěže, kde je zase optimální to sledovat na „waťáku“ či na časovejch úsecích (i ty intervaly jdou na F3 spustit).

      A odpověděl sis sám – když se nechci uhnat a nemíním „trénovat“, tak prostě zvolím lehčí převody, příjemnou kadenci a jedu „na kochačku“, né se „utavit“ a jet maximum, co tělo dovolí a počítač bude furt pípat, že jsem na hranici maximální tepovky – taková „vyjížďka“ je pak skutečně i o několikadenní regeneraci :)

      Když se nechceš moc unavit, je základ prostě neřešit rychlost, průměrku, maximálku, čas příjezdu, ale sledovat tepovku a když by začala lézt nad vytyčenou mez, tak prostě zvolnit. Jiná rada asi neexistuje… :)

      0 0
      • kokabura  

        Jezdim pro zabavu, proto resim nejake omezeni, ktere bude evidentni. Zlepsovani se nebranim, naopak! Prijde mi ale omezujici se v pondeli vymlatit a do ctvrtka se davat dohromady. Zkousel sem vyrazit ikdyz sem cejtil nohy a nejde to uslapat. Tomuhle stabu bych se prave chtel vyhnout.

        Bavi me jezdit na „prumery“, nechci se plouzit a kochat, rychlost me bavi ale ocividne bych potreboval znat nejakou mez za kterou uz bych nemel jit.

        0 0
        • novas752  

          Tak si jeste skoc ke sportovnimu doktorovi na laktatovou krivku a aerobni/anaerobni prahy, z cehoz ti vylezou tepovy zony.

          0 0
          • atty  

            +1

            Budeš pak znát svoje přesný prahy a pokud chceš i „trénovat“, můžeš si o tom pak přečíst tunu informací, jak optimálně trénovat a regenerovat, aby si „trénoval“ a zlepšoval se, ale při tom se za jednu jízdu „nevymlátil“ na tejden dopředu.

            Bez ANP prahu to bude spíš o tom, že buď pojedeš extra v klidu a bez únavy (a bez nějakého většího přínosu a zlepšení) nebo druhý extrém – zbytečně se budeš „ničit“ a přetrénovávat, což je dlouhodobě ještě horší, protože pak to může odnášet celkový zdravotní stav, kolena, vazy atd.

            0 0
            • kokabura  

              To uz teda zni az moc vedecky :) zacnu procitat co a jak

              0 0
              • atty  

                Tak je to základní rozdělení v každém vytrvalostním sportu – prostě tělo se za tím prahem přepne do úplně jiného režimu, energie se získává z jiných látek a dochází k extrémnímu zatížení organismu (u méně trénovaných je rychlý nástup vyčerpání a únavy a s tím spojené nutnosti odpočinku a regenerace). Orientačně se to dá zjistit z testů, co si uděláš sám, od specialisty na trenažéru to budeš mít přesně i s laktátovou křivkou a rozložením tepových zón (jak funguješ na určitých prazích tepové frekvence). Sice se to s kondicí, věkem a dalšími parametry mění, ale je to prostě základ, který pomůže.

                https://www.sportigo.cz/co-je-anp/

                0 0
      • Hmilan  

        Zrovna pro mě aktuální téma s tím, že mám podobný problém jako autor tématu. Každou vyjížďku, kterou jedu sám, jedu skoro jako o závod a zvolnit moc nejde, nohám se nechce. Pak jsem ale zbytečně unavený, nestihnu se zregenerovat, bolí nohy a další den či obden se nechce…

        Přemýšlel jsem tedy na nějakým základním cyklocomputerem (vyhraje asi Sigma Rox 8.0 ), který měří kadenci a TF. Akorát teď laboruji, jak určím svoje meze a podle toho zkusím jezdit.

        Máte nějakou zkušenost, jak importovat lehce data z cyklocomputeru do PC nebo do nějaké webové aplikace nebo u Sigmy je to vše přes placené rozhraní, nevíte?

        0 0
        • novas752  

          Meze urcis z vysetreni a zatezoveho testu na laktatovou krivku u sportovniho doktora. Vsechno ostatni jsou jen vice ci mene presne odhady.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Existuje něco jako „sportovně specifická zátěž“. Takže prahy a výkony pro různé sporty jsou různé a opravdu přesné jsou jen u vysoce trénovaných a průběžně se ve formě udržujících jedinců. O metodice a relevantnosti výstupů z běžně prováděných testů bez verifikace hodnot opakováním výkonu těsně pod LT a opětovným změřením laktátu si můžeme popovídat příště.

            0 0
    • JendaH  

      Fascinující, já mám přesně opačný problém, když jedu s někým, kdo je rychlejší, tak podávám lepší výkony, ale sám se flákám.

      Nedávno jsem si pořídil pulsmetr a pomáhá mi to (že když je tam málo, tak bych měl fakt přidat). Tak třeba by to pomohlo i tobě – naopak.

      0 0
      • kokabura  

        Mam tu naslapanyho kamarada a kdyz s nim jedu je to pokazde moje smrt. Jednou zacas to jde. To co ze sene dostanu me az samotneho prekvapuje. Nicmene to nejde praktikovat moc casto.

        0 0
      • iron.hide  

        tiez to mam tak isto, ale podla mna to je problem v tom, s kym sa jazdi – ja jazdim s vykonnymi partakmi a tak prirodzene musim slapat rovnako rychlo ako oni, a pritom pri solo jazdach sa obcas flakam, fotim a podobne… s partakmi sa nestiham ani vychcat, nieto este fotit.

        a ten co zalozil temu to ma opacne – manzelka je menej vykonna, a tak sa jej automaticky prisposobi a ide pomaly s nou.

        Akurat neviem preco to riesi, je to tak ako som popisal – normalne a prirodzene.

        0 0
        • iron.hide  

          inak este nech sa zakladajuci spyta aj tej manzelky, ci jej vyhovuje tempo. On ide sice lazo-plazo, ale ona toho moze mat po celom dni uz plne zuby. Empatia chlapci, empatia

          0 0
          • kokabura  

            Jezdim se zenou a ona semnou, dobrovolne a nenucene, samozrejme! Ja bych rad pro sebe nasel nejaky ideal. Kdyz jedeme spolu jedu podle ni. Naucila se jezdit v hacku takze kde to jde tam ji taham aby odpocivala. Takle spolu domazeme projezdit tydeni dovolenou a oba si to uzijeme!

            0 0
    • Coural  

      Nejjednodušší je si při jízdě pěkně nahlas zpívat. Když se u toho nezadýcháš, je to OK a ty se flákáš. Chce to nějakou klasiku jako je Beatles, bacha na Metal, ten zrychluje. Jinak jsem jezdil leta s tepákem a funguje to hezky, teď se bojím, že bych podle něj zjistil, že jsem po smrti a nevím o tom.

      0 0
    • Lachtis  

      Dřív jsem měl ten samý problém, jako ty! Nicméně bylo to v mých bikovým začátcích a zejména mě ke změně donutily delší maratony. Dřív jsem jezdil závody cca 40 – 45 km a tréninky jsem měl ± taky kolem těch 40 km, ale prostě jsem jezdil na max. Pak jsem přešel na maratony 50 – 80 km a bylo po srandě. Křeče, únava, zkrátka tělo nebylo z tréninků zvyklé jezdit takové dávky a v takovém tempu. Začal jsem tedy upravovat tréninky s tím, že jsem chtěl najezdit více km, ale ne na krev, tzn. do kopců, kde bych mohl točit těžší převody, jsem si naopak podřadil, na rovince jsem udělal totéž a tak jsem postupně změnil můj styl chrta na již normální tempo, které mé tělo zvládne.

      Další velmi dobrou pomůckou je tepák! Ten používám již pravidelně a kdybych si jej pořídil před těmi 6 lety, mohl jsem se tomu celému vyhnout. Zjistíš si svá pásma a na hodinkách si nastavíš v jakém intervalu chceš jezdit – upravuji dle typu tréninku nebo pro závod. No a když pásmo překročíš, hodinky Ti začnou řvát, že máš zvolnit (nebo naopak přidat :-) ) a ty tomu upravíš jízdu (vyjma třeba extrémních kopců, kde to už míň nejde)…

      Za mne si kup ten tepák, pro začátek je to super pomocník a fungují i třeba za 5–6 stovek z dekáče – sám jej mám s hrudním pásem a na to, co potřebuji mi bohatě stačí :-)

      0 0
      • kokabura  

        Ja si u sebe vsiml, ze kdyz prekrocim nejakou hranici najezdu, tak dokazu drzet tempo, da se rict kopec nekopec a jedu v „pocitovem“ klidu. Ale to mam vetsinou na konci tech 40–50km vyjizdek. Kdyz pak jedeme se zenou 60+ tak se do toho stavu dostanu rekl bych driv. Sam ale nejsem schopen zjistiz jak to dosahnout i na solo vyjizdkach driv.

        Tacy mluvi asi jednoznacne ten tepak. Kdyz jedu kopce ktery mam najety a vim jak je sem schopnej vyjet, tak se nedokazu donutit zvolnit, proste ho zase vyslapu a nahore uz je pozde.

        0 0
    • oddie  

      Já to mám přesně naopak, když jedu sám, tak se courám :)

      Tak jezdi víc s manželkou, ne? Nebo jestli nemá čas, pořiď si milenku ;)

      0 0
      • kokabura  

        Desne se mi libi zdejsi oznaceni manzelky, takze ho prvne pouziju!

        Ma kralovna by asi nebyl spokojena s porizenim dalsi zeny na jezdeni :D

        0 0
        • oddie  

          Je třeba to podat diplomaticky, jako je outsourcing je IN, že jí ubyde práce a tak… ;)

          0 0
    • AussigBiker  

      To je mentální nastavení. Se snaž míň chtit a víc se kochat. Důležitý je vědět proč, pak budeš vědět co s tim dělat. Pokud na nic netrénuješ, tak měřič výkonu, tepáky, hodinky a všechny bazmeky jsou zbytečný, je to o hlavě. Pokud nevadí investice, tak to klidně všechno nakup, stejně se ale budeš muset mentálně přenastavit.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Tady ty rady na nákupy věcí za (deseti)tisíce jsou klasika BF. Přitom stačí sledovat na obyčejným tachometru průměrnou rychlost a svoje tělo. To trochu řídit mozkem, aby se člověk neuhnal.

        0 0
        • novas752  

          Ani ten tachometr vůbec nepotřebuješ. :) Stačí si říct že jedu kochačku a jedu kochačku.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Já to myslel po těch všech nákladech v ceně novýho kola jako nejjednodušší variantu a základní pomůcku. Když už to nepozná sám jak se dře.

            0 0
            • MlokCZ  

              Samotný tachometr je spíš horší než nic. O stavu organismu ti neřekne vůbec nic a když je únava, tak naopak svádí k tomu jet stejný nebo skoro stejný průměr (nebo rychlost v daném úseku) jako jindy.

              To už je pak lepší jezdit bez ničeho, pak nevidíš, že jedeš pomaleji a snáze při únavě pojedeš nižší tempo.

              0 0
              • kandik psi zub  

                od doby co jsem vyhodil z kol tachometry se muj svet na kole tak nejak dal do poradku :)

                0 0
                • Lister  

                  Konečně nekdo rozumný :-)

                  0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  „Jak rychle jedeš? Jakou máš průměrku? Kolik kilometrů už jsi ujel?“

                  „Nevím, ani mě to teď nezajímá. Ukazuje mi to teplotu 27,5°C, jedu 2:57 hodiny a točím 94 rpm.“

                  0 0
                  • kandik psi zub  

                    „Jak ses dneska projel, maj dýr?“

                    "masif, maj bič. "

                    to abych vam poodhalil neco konverzace mezi mnou a moji pani, kdyz vecer dorazim z prace na kole.

                    0 0
                  • ms82  

                    160–180 wattu a 95 rpm. Je to jeste daleko.

                    0 0
                    • JFtryall  

                      Proc tak vysoka kadence?

                      0 0
                      • ms82  

                        Silu postradam a 90 rpm je prirozene. Na delsi a mirne sviznejsi vyjizdce to pak dava pri pohledu na comp je na rovine zrovna 95 rpm. Prumer mivam ovsem stabilne 88–92.

                        0 0
                • oddie  

                  Mně se nějak nenamontoval na nové kolo, občas mi trochu chybí kvůli zvědavosti, kolik ten výlet vlastně byl, ale když to jó chci vědět, naklikám to holt pak do mapy.cz… Furt si říkám, že bych ho měl konečně namontovat, ale už víc jak rok se mi to nedaří.

                  0 0
                  • kolond  

                    Obdobně jsem montoval měřič kadence. Tak jsem to dlouho odkládal, až se někde ztratil.

                    0 0
                • Pain  

                  +1 pravda :-)

                  0 0
              • kokabura  

                Presne takle funguje muj tachometr, radi jezdit porad stejne

                0 0
        • popokatepetl  

          by mě zajímalo co mi řekne průměrná rychlost… ani průměrná TF neřekne vůbec nic… můžu jet s průměrem 155TF a přijet odpočatý nebo s tím samým průměrem a úplně zřízený. :-)

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Po třech hodinách na 155 bpm vždycky absolutně vyřízený.

            0 0
          • Smazaný účet  

            No vidíš, někdo s tím vystačí a někdo potřebuje na hobby ježdění celý výpočetní středisko. Jezdím běžně něco kolem 50 km a krom vody si neberu nic. Gely, jídlo a nevím co ještě kdo do sebe cpe nejím a nikdy jsem neměl problémy s hlaďákem. Orientuju se jen podle rychlosti (i průměrné) a jak to cítím vnitřně, tak jsem myslel, že je nás takových víc. Evidentně moc ne :-)

            Nevykládej, že když jedeš průměr v terénu 30 a pak 20, že nepoznáš rozdíl. Nemusíš zacházet do extrémů, čistě jednodušším pohledem na věc.

            0 0
            • popokatepetl  

              tak ono 50km je taková rychlovka. taky to dokážu odjet bez tepáku, ale pokud to jedu nějak cíleně, ne jen zkontrolovat krajinku tak je to lepší. Dobrý pomocník je to u delší trasy cca 200km, kdy je tělo zkraje čerstvé a bez potíží bych jel více než co mi rozum praví. Bohužel průměry v terénu 30km/h nezvládnu tak možná proto to vidíme jinak. Podle mě rozdíl třeba 3km/h na průměru je rozdíl mezi normálním tempem a slušným tempem.

              0 0
              • MlokCZ  

                A ještě bych doplnil, že jedna věc jsou dlouhé trasy jak píšeš, ale ještě navíc se k tomu přidá jak na tom budeš další dny.

                Zejména na dovolené když je možnost jezdit více než jindy, tak je opravdu „super“ se první dva dni odrovnat (a přitom ty první dva dni to může být na vyjížďkách pocitově úplná pohoda) na zbytek dovolené.

                A s tím na začátku vyšší tempo se to hezky rozebíralo ve vláknech s wattmetrem. V podstatě téměř nikdo neumí bez wattmetru odjet více hodin rovnoměrného tempa, které je v jeho možnostech. Až s wattmetrem pak jezdci pochopí, že na začátku drtí moc a na konci už neudrží co by šlo udržet (a ve výsledku mít i celkově lepší výsledek).

                Ani tepák k tomuhle nestačí (tepy pro stejný výkon po dlouhou dobu nejsou konstantní).

                0 0
              • Smazaný účet  

                30 v terénu asi tady skoro nikdo, to bylo samozřejmě nadsazený, když jsi psal, že ti průměrná rychlost neřekne nic.

                U vzdáleností nad 80 km v terénu (nad 120 silnice) už se samozřejmě dostáváme jinam, tam už to snad ani člověk bez doplnění energie nevydrží, nebo by musel jet hodně opatrně. Takový nájezdy jsem ale u toho kdo se ptá neočekával.

                0 0
            • MlokCZ  

              Tohle je právě dané tím jestli patříš mezi ty co automaticky jedou vyšší tempo (aniž by se snažili to cíleně drtit) nebo mezi to co automaticky se flákají.

              Tyhle dvě skupiny se nikdy navzájem nebudou chápat.

              A jak píšu výše, tak ta rychlost je k ničemu. Nejen, že nereflektuje aktuální stav organismu (a pak ten problém při únavě se snažit jet podobně jako jindy stejný úsek), ale ani aktuální podmínky (vítr, stav povrchu, atd.).

              0 0
              • Smazaný účet  

                Asi nejsem v ani jedné skupině. Jezdit úplně na flákačku mě nebaví, většinou mám průměr kolem těch 20 v terénu (možná podle měřítek BF borců to flákačka je), když je víc silnice (jeté na MTB kole) tak do 24 km/h.

                Během jízdy, když už ženu moc velkej průměr, tak si v hlavě řeknu „bacha, jedeš moc rychle, ještě musíš dojet domů“ a uberu. To je celý. Asi nezapadám do vědeckýho týmu profi jezdců týmu BF. :-)

                0 0
          • atty  

            Průměrná rychlost Ti opravdu nic neřekne (pokud to není stále stejná a vyzkoušená trasa za úplně stejných podmínek (vítr atd.). Nicméně průměrná tepovka (pokud nejseš ve stavu po nějaké nemoci, nebo před nemocí či jinak rozházenej) Ti řekne docela dost – pokud samozřejmě nedosáhneš průměrné tepovky „intervaly“ – chvíli maximální výdus, chvíli odpočinková část – tam pak při stejné průměrné tepovce můžeš jednou přijet odpočatý, po druhé dobitý. Ale takhle to asi tazatel nemyslel a pokud se není schopnej „uřídit“ mentálně a sám, může bejt tepák slušnou pomůckou do začátku – pokud ho člověk „poslechne“ a nad určitou tepovkou, která mu třeba odpípá plánovaně zvolní.

            0 0
            • MlokCZ  

              Ani na stejné trase aktuální ani průměrná rychlost nic neřekne. Ověřeno na stovkách projetí stejné trasy do práce. Aktuální stav organismu + podmínky s tím vždy hrozně zamávají.

              0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              A ještě existuje druhý stav – únava z přetížení, kdy už tepy nahoru nejdou, zvláště při menších a malých kadencích šlapání. Odlišit trénovanost/a­daptaci popř. zevl tempo od předsmrtných záškubů vůbec nemusí být snadné.

              0 0
              • atty  

                Mlok + Krab: janě, je to tak, jak píšete, ale z logiky otázky mi prostě dává největší smysl maximálně pořízení tepáku za pár stovek, dle kterého se za běžných podmínek dá slušně orientovat. Nějak nepředpokládám, že tazatel chce v rámci řešení svého „problému“ nakupovat kliky s wattmetrem a prostě techniku za desetitisíce, jen aby se dokázal „neuhnat“ :)

                0 0
                • Smazaný účet  

                  +1

                  0 0
                • MlokCZ  

                  Já bych také wattmetr ani nedoporučoval. Pro cílený trénink je to sice nejlepší prostředek, ale v jeho případě bych si tím ani nebyl tak jistý.

                  S tepákem se více naučí na začátku poznat svoje tělo jak reaguje. Uvidí věci typu, že hned po vyjetí tepe třeba o 10–15 tepů míň když je unavený a dle toho hned přizpůsobí jízdu. Tohle mu wattmetr neukáže.

                  A jak píšeš, stačí i jakýkoliv nejlevnější tepák. Potřebuje hlavně aktuální tep.

                  U tepáku je akorát nepříjemné muset pořád řešit hrudní pás, což mě třeba přestalo bavit a tepák jsem před pár lety přestal používat. Sice to bez něj je pro hlídání o něco horší, ale přeci jen se už znám poměrně dobře za těch mnoho let s tepákem, tak to celkem jde. Do stavů jako kdysi dávno před tepákem (trpět na konci každé delší vyjížďky) se už opravdu nedostávám teď ani bez tepáku.

                  0 0
                  • JFtryall  

                    Watty ti to taky ukazou, protoze v unave ses vsude niz klidne o 30W a telo vubec nereaguje. Nekdy ale staci to proste drzet a po cca 40 minutach se to zase chytne a funguje to. Tohle ti tepy nereknou protoze nekomu se muzou srovnat a nekomu zase ne. Je to cele slozita strojovna. Takze abys realne zjistil jak ses na tom, tak staci par minut kolem sweetspotu- tepove ses v unave o dost niz nez normalne, ale watty nevis a myslis si ze jedes pomalu a po par minutach ti vykon stejne spadne. S weckama to ale drzis presne a kdyz mas problem vydrzet radove minuty, tak vis, ze to je dost spatny. :-) mnohem lepsi, nez lustit tepy.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Ale už tam máš těch pár minut kolem sweetspotu, to bych jako netrénující (ne cíleně) hobík při únavě neměl vůbec náladu ani zkoušet.

                      Když se s tepákem znám už hodně dobře, tak jsem už poznal jak na tom jsem dle tepů hned jak jsem vyjel a i bez toho, abych musel vůbec zkoušet trošku vyšší intenzitu.

                      Na druhou stranu to vyžaduje už opravdu dobře znát svoje tělo a jak tepově reaguje (vozil jsem tepák skoro 20 let a to opravdu pořád), což nějaký čas trvá a někdo se to opravdu dobře nenaučí ani po několika letech.

                      Pro cílový trénink je jasné, že tepák bude horší. Jak píšeš watty v únavě v tu chvíli vůbec netušíš. Pro potřeby zakladatele vlákna je ale ani vědět nepotřebuje.

                      Ale uznávám, že jak nemám žádné dlouhodobě zkušenosti s wattmetrem, tak tam nevidím vše. Stejně to bude asi nejvíce o tom naučit se znát svoje tělo a to bude nutné s obojím. A s wattmetrem to pak přinese toho daleko více.

                      Ale ty ceny…

                      Trénovat cíleně se nechystám, ale už jsem několikrát uvažoval o wattmetru i jen z pohledu možností testování techniky (zejména pláště), což by mi s tím bavilo.

                      Ale pořád mi zatím odrazuje cena. 15tis. Kč třeba za Stages je hodně a zvlášť když už bych ho pak chtěl na obě kola (když už bych ho na jednom měl, tak by mi na druhém chyběl).

                      0 0
                      • JFtryall  

                        Muzes zkusit zen XCadey, jak resil Jura. Lezou z toho relevantni data. Muj sparing to vozi a vystup je srovnatelny se Stages. Asi bych se toho uplne nebal.

                        Jinak ten sweetspot to neni nijak narocna vec, to tam vlastne bezne v kopci lidi maji- prvni minuty to neni vubec nic hrozneho. Prave ale v unave to zacne nenavratne padat po par minutach a vis, ze to proste neni ono. A tepy se skoro nehnou. Zjistis to taky, ale takhle vis dost presne co a jak a navic muzes pak v dalsich kopcich jet presne tu zonu, kde to je jeste zvladatelne a postupne se rozjizdet- a na tretim kopci muzes klidne ozit a zrychlit. Tohle bych s tepama treba nikdy nedal. :-)

                        0 0
          • ms82  

            Pri prumeru tepovky 155 bych po vyjizdce delsi nez 20 minut mel problem slezt z kola ;-)

            0 0
        • JendaH  

          Tady ty rady na nákupy věcí za (deseti)tisíce jsou klasika BF.

          Pulsmetr z Aliexpressu rozhodně nestojí tisíce.

          Přitom stačí sledovat na obyčejným tachometru průměrnou rychlost

          To nepomůže, protože kopce a vítr.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Jestli jsi to nepochopil, tak to byla reakce na rady kup si wattmetr atd. Toho tady je víc než dost. Viz „pores meric vykonu a budes mit hned jasno. Sparujes si to s hodinkama a muzes se v datech hrabat donekonecna“ Ti rozumnější radí tepák, ti nejvíc při zemi radí si udělat pořádek v hlavě a řídit se rozumem. Mně orientačně pomáhá tachometr, samozřejmě s přihlédnutím na počasí, vítr a kopcovitost terénu, tak jsem to sem hodil. Když pojedu proti větru v bahně, asi nepojedu průměrem jak za sucha na silnici. Tady ty vědecký metody jako wattmetry a tepáky za mě nebyly a dneska už se k nim nemíním jako amatér uchylovat. Bral jsem i tady tento dotaz jako od amatéra. Dost lidí komentovalo, že jezdí úplně bez jakéhokoli ukazatele a taky neumírají na nedostatek grafů o výkonu přímo na cestě. Dneska se dělá věda z každýho prdu. U profi ježdění to chápu, ale u ježdění pro zábavu mi to přijde zbytečný. I když, třeba se tady formuje další družstvo na Cape Epic v amatérské kategorii. Podle toho teoretizování bych tu vybral celej klub na Tour de France. Zajímalo by mě kolik toho tu kdo nakecá a kolik najezdí. Odhaduju to na tisíce měsíčně.

            0 0
            • oddie  

              Tepák není špatnej. Kdysi jsem si ho pořídil a trochu mi něco napověděl, moc dlouho mi teda nevydržel, po vybití baterky v pásu jsem ho odložil, ale i za tu relativně krátkou chvíli mi dokázal vizualizovat pocity a odhadnout ten slavný práh, který neradno příliš překračovat, jinak se člověk brzy zničí. Dávno jezdím bez něj na ten odhad, ale do toho začátku mi to trochu pomohlo. Nebo si to aspoň myslím, abych si ospravedlnil, že jsem si to válející se někde v šuplíku tehdy pořídil :) K těm novějším serepetičkám už jsem nečuch, takže watty, komy a jánevímčím se to tu ještě hemží jdou někde plně mimo mě… Teda pravda, připadám s trochu out, když i můj starší šéf už má ty děsně chytrý hodinky, co mu spočítaj kroky a kalorie na cestě od garáže ke kanclu, zatímco já chodím pěšky bez těhle věcí úplně zbytečně :)

              0 0
            • JFtryall  

              Prosimte k tomu se radsi nevyjadruj, kdyz o tom ocividne nic nevis a vedet nechces. Kdyz nekdo uvazuje o Fenixech, tak asi neni uplnej chudak. Kdo jezdi pro zabavu, tak stejne bude jezdit tak jak mu to vyhovuje a nebude to nijak systematicky resit nebo hlidat vystup. Meric vykonu neni nijak zavratna investice, rozhodne jedna z nejlepsich co se v cyklistice da udelat. Ono by taky celkem stacilo, kdyz by nebyly ukrajinsky platy. :-))

              0 0
      • kokabura  

        Tohle prave s tachometrem nedokazu. Pred vyjezdem si nastavim v hlave nejaky prumer co bych chtel + prumer do kopcu co znam. Jakmile ale vyjdeu tak zjistim, ze to jede a sem okamzite nad hodnitama co sem si nastavil, tohle vydrzim po nejakou dobu. Pak uz cejtim, ze jedu dost u hrany tak zvolnim ale v okamziku kdy se rozdejcham uz nohy samy zase navysujou tempo.

        0 0
    • Ondraj  

      Taky s tím zápasím. Řeším to tak, že než vyjedu, tak hlava ví, jestli jedu na výkon nebo na vytrvalost a max efektivitu a pak se přepnu do toho režimu. Střídám kratší trasy cca do 40 km a delší 80+.

      0 0
    • popokatepetl  

      kup tepák a po nějaké době budeš vědět. Dá se podle toho poznat i únava. Pro takové to základní měření to stačí.

      Než vyjedu tak si vyberu trasu a tempo jakým to pojedu, samozřejmě se v horách jezdí blbě nízké tempo, ale dá se pohlídat maximum. Někdy se to zvrtne, ale to je jiné téma. Na závodech to sleduju jen abych nešel nad 185Hr pač nad tudle hodnotu to dlouho nevydržím a pak prudce zpomalím, ale tepy zůstanou :-)

      0 0
      • kokabura  

        Tohle zni jako ideal, najit maximum a to nepresahovat. Pripadne mit jeste neco na tu kadenci a slapat porad v idelnim rozmezi.

        0 0
        • MlokCZ  

          Ani s tím tempem (dle tepáku) to ale není tak úplně jednoduché. Jak píšu níže, tak dle aktuální stavu organismu se tepy dost posouvají a to se musíš naučit poznat. Podle rychlosti už to nejde vůbec, protože v různý den stejná rychlost na stejné trase může znamenat úplně jiné zatížení organismu (a to jak změnou podmínek typu vítr, tak dle aktuálního stavu organismu zvládneš jiné věci).

          0 0
          • popokatepetl  

            Kromě nemoci to ale až takový problém není… pokud vím že jsem odpočatý a nejsou zatuhlé nohy, tepy se po krátkém rozjetí srovnají a jdou krásně a lehce nahoru, dolů – ideální to napálit :-). Když jsem po náročnější akci tak se zkraje nemůžu dostat přes 150TF… na to stačí pár intervalů a nějak se ta tepovka a tělo naformátuje na normální průběh, ale je jasné že je potřeba se šetřit. Po nějakém extrému dokážu jet slušné tempo ale tepovka nepřeleze 130TF, jakékoliv další zrychlení je ale nemožné.

            0 0
    • MlokCZ  

      Někdo má prostě tendenci do toho šlapat více a dělá to automaticky a pro pomalejší jízdu se musí cíleně snažit a zase jiní to mají naopak (bez snahy se flákají a pro vyšší tempo se musí snažit).

      Já jsem byl kdysi jednoznačně v té skupině, kdy se mi to samo rozjíždělo vždy do vyššího tempa.

      Před mnoha lety (kolem mojich 20 roků) jsem kvůli tomu pořídil tepák a ten pak mnoho let (skoro 20 let) vozil.

      Bez tepáku mi to před těmi lety vůbec nešlo. Sice jsem se dokázal uhlídat, abych to nenapálil úplně na max, to těžké není a poznáš to spolehlivě i bez tepáku. Ale už mi nikdy nešlo se hlídat ve střední intenzitě, kdy pocitově se mi jelo vždy dobře, ale přesto to bylo moc velké tempo na delší trasu. Bez tepáku jsem tak vždy poslední hodinu (na delších vyjížďkách typu 4h+) umíral.

      S tepákem jsem se postupně naučil znát svoje tělo a konečně jsem se dokázal pohlídat i na dlouhých vyjížďkách a přestal jsem na konci vyjížděk trpět.

      I s tepákem jsem se občas neuhlídal a přepálil to, ale to už jsem vždy předem věděl, že se to stane. Jen jsem chtěl prostě dát nějaký výjezd, kde to bez maximálního výkonu nešlo (a věděl jsem, že několik takových maximálek na dané dlouhé trase bude už problém).

      Teď pár let tepák už nevozím a i přesto, že svoje tělo jsem se naučil znát opravdu dobře za těch 20 let s tepákem, tak stejně ne vždy poznám kde přesně mezi prahy se pohybuju a jestli to není na dlouhé vyjížďce už lehce moc.

      Mezi prahy je to nejtěžší poznat. Uvedu na příkladu. AP 145, ANP 170. A při dlouhé vyjížďce je sakra poznat, jestli jedeš 3+ hodin do kopce přesně na AP nebo o kousek výše typu 150–155 tepů. I v tom druhém případě je to pro mě pořád pohodová komfortní zóna a ani dle dýchání se to moc nepozná.

      I s tepákem se ale musíš naučit znát svoje tělo. Dle únavy a aktuálního stavu organismu tepy lítají dost nahoru dolu (a to včetně i většího posunu prahů), takže nikdy nepůjde jezdit stylem, že nějaká přesná hodnota tepu bude vždy znamenat totéž.

      Po nějaké době s tepákem se ale naučíš znát svoje tělo a jaké má tepové odezvy a naopak už pak dle tepu okamžitě poznáš jak na tom jaký den jsi a že třeba máš zvolit pro daný den při únavě o to pomalejší tempo.

      0 0
    • Lister  

      Jednoduche pravidlo -hlavne se nezadychat!

      0 0
      • blaza84  

        a nezpotit se

        0 0
        • Lister  

          To neumím ale to prvni si uhlídám velmi jednoduše.

          0 0
        • novas752  

          To bych v letnich teplotach nedojel ani na prvni kopecek.

          0 0
        • JFtryall  

          Ja se zpotim i v kompenzaci to je individualni…:-) ale dechova frekvence a vubec zasobeni kyslikem je alfa omega. A podle prevodu se to uz pak odhadnout da, kolik se jede Wecek, ale clovek musi mit dobrou techniku slapani. Ja jsem tepak zahodil a nestyska se mi, akorat me to rozptylovalo.

          0 0
    • petr81cz  

      mam svoji takovou trasu, ktera ma kolem 30–40 km.

      a ja jsem byl ten typ, kdyz sednu na kolo, tak proste jedu a zadne flakani, to jsem proste neumel.

      Prijel jsem domu prijemne unaven a to mi stacilo,

      Pak jsem si poridil hodinky a ty maj i alarm na tep. Kdyz preleze 140 t/min, tak mi zavibruji. Mno, zjistil jsem, ze musim hodne zvolnit. Na tech 40km jsem mel problem treba i s vodou. V pulce jizdy jsem mel prazdnej bidon :) Od te doby co si trochu hlidam tep, tak zjistuju, ze po tech 40km se ani jednou nenapiju. Proste to telo dava uplne v pohode.

      Ale samozrejme prijde vetsi stoupani a bum prask, tepovka vystreli raketove nahoru. Ucim se jezdit pomalu do kopce, ale to mi nejde…

      0 0
      • JFtryall  

        Musis na zacatku doradit lehky prevod a prvni minuty jedes klidneji, nez bys jel normalne. Tepovka zacne postupne rust, nemelo by se stavat ze ti vystreli nahoru a pak pada- pada i vykon protoze ses na zacatku pretahnul. Ve finale bys kopec mel vyjet podobnou rychlosti- druhou pulku totiz jedes rychleji nez bezne, ale v mnohem lepsim stavu to cele stoupani absolvujes.

        0 0
      • iron.hide  

        po prve – preco to riesis, preco ti tak vadi >140t/min? ved sa chces prijemne znicit, nie?

        2 – zober si na bajk viac vody, na to sluzia camelbeky, alebo aspon pramen v polke trasy

        0 0
        • petr81cz  

          jo, na 40km to je v pohode, to se prijemne znicim. Ale kdyz se jede 80+, tak me to lehce receno sestreli :))) Tam se uz musim vic hlidat. Jinak samozrejme rezervoar taky mam, ale kdo ma potom tu teplou vodu pit :)

          0 0
    • Lomivan  

      Jezdi pouze s manželkou a máš to vyřešené :D

      0 0
    • Smazaný účet  

      Ja jezdit pomalu neumim. Uplne nesnasim ty vylety, kdy se clovek coura 22km/h na bajkovi a jezdi cely den. Vzdycky mam pocit, ze takova jizda s nizkym tepem vlastne nema pro telo zadny prinos.

      Nejradsi jedu sam, na 2h si vyjedu a dupu tomu z plnych.

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Paradoxně se najdou takoví, kteří Ti budou tvrdit, že právě zevl jízdy v nízké intenzitě jsou ty, které mají největší přínos. Nebo stejný, jako šroty. To jako jezdíš šrot každý den, měsíc v kuse?

        0 0
        • Smazaný účet  

          Nic extremniho. Denne do prace 25km, odpoledne stejna cesta z prace a pak uz nejezdim. V sobotu ty 2h na bajkovi stravim a nedele vetsinou volno.

          Nemuzu si pomoct, ale kdyz jedu z prace a mam to za 46–50min, tak sem mnohem spokojenejsi nez kdybych mel jet nekam na cely den a courat se treba tech 22km/h na rovince.

          Zrovna zitra jedu s kamosem splnit odznak 100mil na Garminu. V planu je prave ona “pohodicka” kolem tech 22km/h.

          Kilometru moc za rok neudelam.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Aha, osazenstvo B-F se rádo složí a pošle Ti k Břeclavi nějaké své nadbytečné kopce, abys měl cestu do a z práce trochu veselejší. To asi nemáš 25 km/300 výškových metrů?

            0 0
            • Smazaný účet  

              Jen 140m prevyseni na ceste do prace.

              O kopce tu nejaka nouze neni, mame tu prece Palavu :-P a da se nastoupat i vice nez 1000m na 50km …

              0 0
              • Smazaný účet  

                1000 m stravových nebo reálných? To se mi na 50 km kolem Pálavy nezdá, pokud to není víckrát přes. I když, nějaký Kolo pro život bylo taky na Jižní Moravě a divil jsem se těm metrům na trase kolem Hustopečí.

                Něco přes 1000 m stravových na 50 km jezdím po Moravským krasu a ještě ne vždycky. To už musím přes ty nejvyšší kopce v okolí a dolů do údolí. Ale zase máš najetý velký vzdálenosti. Kolem 1000 km měsíčně, to nemám ani autem.

                0 0
                • ms82  

                  Kdyz to meri treba necim bez barometrickeho altometru, tak to nasbiras hned. Co vidim na strave z mobilu nebo nekterych hodinek, tak mi zpusobi deprese, protoze me uz po 1500 vyskovych metrech dost boli nohy ;-) V posledni dobe ale blbne altometr i v me 520.

                  0 0
                • Smazaný účet  

                  Presne tu trasu sem myslel – KPŽ Hustopeče. Pravda, neni to primo palava. Na palave se budu zitra motat a budu to mit presne zmereno, tak muzi dat info. Kdyz sem tam byl naposledy, tak sem jeste nepouzival hracky od Garminu.

                  0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Tak to pak chápu, že nepotřebuješ na kole odpočívat.

                Máš 140 m na 25 km na jedné cestě, kdyby byly cesty do a z práce stejné, tak 280 m/den, za 5 dní je to 1400 m na 250 km. Jezdíš jen tam a zpátky, dvě krátké vyjížďky.

                Něco málo ještě zachráníš za 2 hodiny o víkendu, dejme tomu další 1000 m na 50 km, když se budeš hodně snažit. Sedmý den světíš sváteční, takže za týden max. 2400 v.m. na cca 300 km.

                A teď si představ, že se kopcům vyhýbám, co můžu, takže zbůhdarma brousím kilometry po největší rovině v okolí, dokud mě to baví (přesto taková vyjížďka nasčítá na 100 km skoro 800 v.m.). A občas ještě od kol(a) odpočívám poklusáváním. Nenajedu tedy nijak zásadně větší objem kilometrů, než Ty (po silnici do práce mám nejkratší 22,5, na MTB lesem klidně jen 16 km), z celku u mě připadá určitě 3/4 ujeté vzdálenosti na silničku, MTB mám pro zábavu a odpočinek.

                Za předešlých 6 celých týdnů mi to vychází na průměrně ~400 km/týden, ale se 6.400 v.m., dle garminího barometru.

                Takže když mám ten pocit/potřebu (nebo to přeženu s poklusáváním) ploužím se odpočinkově krajinou na silničním kole jako včera odpoledne, AVG rychlost 25,4 km/hod, AVG tep 118 bpm, ujeto 98 km, nastoupáno 972 v.m.. Kdyby tolik nefoukalo, bylo by to ještě příjemnější.

                0 0
                • popokatepetl  

                  mě vychází lehce pod 1000m na 100km… ale mám jen GPS měření a kdo ví jak přesně to funguje :-)

                  ted jsme jeli silnici v kopcích a na 84km to dle GPS hodilo 770m a podle mapy 1180m

                  0 0
                • Smazaný účet  

                  Ja to respektuju. Ja jen proste momentalne nemam cas jit nekam v tydnu na 2h jezdit nebo o vikendu na cely den. Zachranuju to alespon tak, ze jezdim do prace na kole a pridavam na intenzite.

                  Moc nenastoupam a moc toho nenajezdim.

                  Zitra je to tento rok teprve po druhe kdy vyjedu nekam dele nez na nejake 2 hodiny.

                  0 0
                  • Namtos  

                    Já taky nemám čas, ale když už někam vyrážím, tak radši do kopce a vracet se z kopce. Jinak to mám s časem jako ty, když jedu na cca 2,5h někdy tři, tak nastoupám podle Mapy.cz na 45km nad 900m.n.m. A co jezdím rád takový malý okruh 26km tam nastoupám přes 500. To víš Šumava není Pálava..

                    0 0
                    • arny71  

                      Myslíš třeba tuhle Pálavu? ;-)

                      Jinak samozřejmě, pokud to nevezme 2× přes ten Mikulov, tak nastoupat 1000 vm na 50 km na Mušově je nesmysl.

                      0 0
          • JendaH  

            Kilometru moc za rok neudelam.

            2*25 * 220 pracovních dní + 40 * 50 sobot je 13 tisíc, to mi teda přijde docela dost.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Pán je vtipálek jak se tak dívám …

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Kdo je tady vtipálek? Někdo tady tvrdil, že jezdí denně do práce 2× 25 km/140 v.m. a vždycky nadoraz výkon a nedovede/necítí potřebu jezdit zvolna. A k tomu ještě jednu víkendovou dvouhodinovku.

                Tak se prostě snažíme najít, co na tom nesedí. Buď je pán Superman nebo to není tak úplně denně nebo je to blíž nebo to není zas takový šrot nebo tam není uvedené převýšení nebo ani jedno z předešlého.

                0 0
                • mikub  

                  Třeba myslel, že je vtip těch 220 pracovních dní :)

                  0 0
      • Lister  

        Předpokládám že když ti napíšu že mám dlouhodobý průměr kolem 10km za hodinu tak si asi poklepeš na čelo a doporucíš mi spíše pěší turistiku.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Ja nikoho nesoudim podle toho jak jezdi. Jenom sem reagoval na zakladatele vlakna a vicemene sem se s nim shodl.

          Jezdis pomaleji, ale zase treba nastoupas o mnohem vice metru nez ja. Kazdy si proste jezdi to svoje.

          0 0
        • DragON  

          Přesně, když mám na horáku průměr 15 km/hod. tak valím jak sviňa. :-D Nechápu, kde berete ty průměry 25–35 km/hod. Zkusím vzít GPS na favála, kolik mě hodí průměr podél Vltavy do práce. Ale to taky jezdím na kochačku abych nedojel zplavenej, protože v práci sice je sprcha, ale fakt hnusná… :-D

          0 0
          • Smazaný účet  

            15 je na mě pomalu, jezdím MTB kolem průměru 20. 25–30 (podle trasy a podmínek) jezdí ti nejlepší na Kole pro život, na světovým poháru to podle mě víc nebude, tam jsou těžký tratě. Nejrychlejší na Cape Epic mají do 25, jestli si dobře pamatuju, ale v tom vedru, vzdálenostech a převýšení to je až zázrak. Silniční profi Tour maji myslím běžně přes 40 km/h.

            0 0
            • raw 4  

              Tohle porovnání je fakt k pousmání…srov­navas hrušky s jablky..ale hlavně, že je to ovoce, viď?

              0 0
              • Smazaný účet  

                To bude tím, že nic nesrovnávám.

                0 0
                • raw 4  

                  :-) tak určitě…

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    To jako myslíš, že tím, že jsem napsal, že jezdím průměr kolem 20 a za to napsal dalších X příkladů, že se srovnávám s profesionálním sportovcem? Tak to's mě fakt pobavil hodně. Nemám potřebu se porovnávat s nikým, jezdím z 99 % sám a se závoděním jsem už dávno skončil, asi před 25 lety (to byla jen silnice), jezdím jen a pouze pro zábavu.

                    Jestli máš nějakej problém, tak stravu mám volně viditelnou z profilu, takže si čísla může každej ověřit. Jezdit průměrem 20 severně od Brna (jižně klidně víc, to je placka) není nic speciálního, ale určitě si nebudu myslet, že bych objel trať světovýho poháru s průměrem 20, nejsem padlej na hlavu.

                    Prostě tam kde jezdím (aby to tady bylo teda podle Tebe do detailu), za podmínek jaký jezdím, na kole na jakým jezdím, s větrem jakej fouká, při teplotě jaká je a s přihlédnutím k dalších vlivům jezdím kolem průměru 20 km/h. Kdyby Ti tam ještě něco chybělo, tak si to doplň.

                    Tady máš včerejší jízdu a nalož si s těma informacema podle svýho, vítr jsem neměřil a teplotu tam máš :-)

                    Už jsem toho napsal víc než dost, takže za mě stačí. Kdybys chtěl i GPX trasy a chtěl si udělat pěknej výlet, rád pošlu do zprávy.

                    0 0
                    • šimlos  

                      Mrknul jsem na Stravu a slušný průměry dáváš vzhledem k převýšení.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Díky. Jezdím jen lehčí terén. Lesní a polní cesty mám nejradši, turistický značky, a než se dostanu do lesa a z lesa bývá tam i silnice. Tím to vyskočí. Jezdit čistě po lese po kořenech a těžkým terénu, bylo by to horší.

                        0 0
            • hovado_cz  

              Tak záleží asi na milionu věcí převýšení, povrch, pláště, typ kola, stupeň běžný únavy, stres, vítr, venkovní teplota, jestli tě někdo “táhne v háku”, turisti motající se ti do cesty nebo jestli se ti vůbec chce jet kudla atd atd.

              0 0
            • dědek mohy  

              Nino měl v Novém městě průměr něco málo přes 18 km/h.

              Pokud si dobře pamatuju, tak Jolanda v Albstadtu měla něco málo přes 13 km/h.

              I proto nevěřím lidem, kteří tvrdí, že v těžkém terénu jezdí průměry 20+…

              Já jezdím průměry kolem 22 když jedu rovinky, pokud v terénu a v kopcích, tak jsem rád za 16. Ale já jsem sračka, a nejezdím šílenosti typu trať SP =)

              0 0
              • hovado_cz  

                jenomže to je zase tak, srovnávat XCO okruh (nehledě na na to že v Albstatu byly fakt hovna) vs projížďka po lese plus definovat čemu už se může říkat „těžkej terén“. Strava si s poměřováním pindíků poradila asi nejlíp – všichni maj stejný segment tj +/- stejný podmínky a i to se musí brát s rezervou :-)

                0 0
                • kolond  

                  Dle dosažených časů na některých segmentech nejdou mnohé brát ani s rezervou. Platí jak pro jízdu po rovině (rychlost víc než 50, někdy i přes 70km/h), tak do kopce.

                  0 0
          • novas752  

            Neni mtb jako mtb.

            0 0
    • hovado_cz  

      Řekl bych, že v “motivaci” jet pomalu ti nepůže žádná elektronika to je o hlavě. Spousta mých známejch nedokáže jet pomalu ani do krámu pro rohlíky :-)

      Ale na tohle mi pomáhá trenažer – jedu tempo, který mi sedí nikam se neženu stejně nemam kam :-) venku mi to de hůř :-D

      0 0
      • kokabura  

        tak nějak si snažím namluvit, že se budu snažit jet v nějakém rozmezí a to nepřesahovat.. ale kdo ví

        e: dneska sem vezl kolo na servis a opět sem se tam přiřítil uhnanej a splavenej :D

        0 0
        • hovado_cz  

          Sportestr sem zkoušel, chvíli ti to “pípá” pak tě to začne štvát tak vypneš feedback :-) takže ti je to ve finále k prdu, když si to nesrovnáš v sobě ;-)

          Btw: snažím se řídit takovym tim obecnym pravidlem “musíš mít tempo takový, kdy seš schopnej se bavit s parťákem” – ale taky se necham někdy “urvat” do mrtva :-) – proto sem poslední závod jel jako “support” pro ženu :-)

          0 0
    • rekkklumi  

      Musím se prostě smát, tady většina BF pseudoodborníků radí ať jezdíš s tepákem, wattmeterem, sporttestery a podobnýma blbostma..

      Jezdíš jako profík, máš kolo za 200k, závodíš? Pokud tohle splňuješ, ano pak to má smysl.

      Jenže jestli jezdíš jen pro zábavu, tak tady řešíš prakticky nicotné „nic“. Utratíš tisíce za blbosti, co si stejnak výkon ani nájezdy nezlepší.

      Když nemáš naježděno a netránováno, tak ti ani wattmeter za 10k nepomůže, a pokud po 40km nemůžeš (neznám tvůj zdravotní stav), tak je problém úplně někde jinde, když ti někdo nastoupí v kopci při tvoji max tepovce tak ti stejně nic nepomůže.

      Moje doporučení je jezdit podle pocitu, jedu tak abych dával přiměřenou frekvenci bez pumpování stabilní rychlostí bez zadýchávání. Pokud tenhle základ nezvládneš, nemáš na kole co dělat a nic ti nepomůže.

      0 0
      • JFtryall  

        Primerena frekvence. Po 40km nemuzes, kolo za 200K, pseudoodbornici. Neni nad dobre rady. :-D

        0 0
      • xtonda  

        Tohle je dost hloupý komentář, tazatel tu neřeší závodění ani systematický trénink. Řeší se tu, že někdo má tendenci jet moc vysoké tempo když jede sám a pak konec delší vyjížďky už není moc příjemný nebo pak potřebuje dlouho na regeneraci. A rovněž tu zaznělo, že i když se pocitově jede dobře, tak to stále může být moc vysoké tempo. Tak proč si nepomoct nějakou tou technikou, zvlášť když tepák se dá koupit pod tisícovku, z Číny kolem pětikila.

        0 0
        • Maka123  

          Tepák je dobrá věc na zjištění svých sil a plánování jízdy.

          0 0
          • platypus  

            Dyť jo, ani nemusíš znát svoje prahy, prostě jedeš a sleduješ jestli tepovka neleze nahoru a už se nevrací, ňáký rozmezí deseti tepů kde je tělu ok, nepotřebuješ ani pípání bacha anaerobní zóna.

            0 0
            • novas752  

              Ono se daj po čase přibližně vypozorovat. Každý si může vypozorovat nějakou hranici do kolika tepů (± pár v rámci aktuálního stavu a podmínek) dokáže jet velmi dlouhou dobu aniž by přijel popravenej nebo mu došlo. Já to mám okolo 145 průměrný. Pokud jedu míň, tak můžu jet dlouho a dlouho aniž bych přijel nějak moc unavenej. Naopak když mi to vyleze nad 170 tak jsem obvykle do hodiny totálně kaput. :)

              0 0
              • platypus  

                Je to tak, akorát je rozdíl jezdit druhým nebo devátým rokem, kiláky se nedají okecat, chce to trpělivost… Když se jezdí jenom imrvére krátký šrot nikam to nevede.

                0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                A ještě nezapomínat, že průměr je velmi ošidná hodnota, jiný efekt bude mít hodina na konstantních 145 tepech a jiný intervalový trénink s velkými krátkými špičkami a mezi tím pianko. Přestože obojí je použitelné a při správné ordinaci přínosné.

                0 0
                • platypus  

                  Přesně tak, je půlka června není problém zajet třicet kiláků za hoďku, dvacet minut na rozjezd, rozdýchání a pak tam posílat intervaly na těžkej převod a mezitím něco na vydýchání.

                  0 0
                  • novas752  

                    Hoši ale tady se nebavíme o tréninku ale „jak jezdit na kole v klidu“. Takže nějaké ± konstantní tempo.

                    0 0
                    • rekkklumi  

                      Základ je si koupit wattmeter, tepák, sportester, navigaci a vsechno zo narcat na kolo, potom pul roku pocitat waty a hledat tepovky, zacit sypat s pak nakonec strjne zjisti, ze jezdi uplne stejne, jako predtim bez vsech tehle blbosti.

                      Ale chapu to, doporucit hobikovi co jezdi sotva 40km wattaky, tepaky apod. Chce fakt odvahu..

                      Ale jo, obchodnici musi z neceho zit, prachy se musi tocit.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Oni o koze a ty o voze.

                        0 0
                      • novas752  
                        1. Já (a snad ani nikdo jinej) mu wattmetr nikdy nedoporučoval.
                        2. Navigaci buď nutně musíš mít nebo jí nepotřebuješ, mě osobně stačí mobil v kapse a jednou za čas se kouknu na mapu.
                        3. Sporttestr a tepák je jedno a to samý, a pro něj by byl velmi užitečný. Když si tepy neuhlídá sám, tak mu to bude hlídat tepák a když vyleze moc nahoru tak mu pípne apod. I na hodně dlouhý vyjížďky turistickym tempem je to užitečný, každej výlet do červenejch čísel ubírá na síle. Nejlevnější se daj pořídit za pár stovek, to je jak za novej řetěz, jestli se ti zdá že se budou prachy točit…
                        4. Můžeš místo retardovanejch keců něco doporučit ty. ;)
                        0 0
                        • AussigBiker  

                          1. Hned druhej prispevek :)

                          0 0
                        • platypus  

                          V něčem má pravdu, tepák je dobrej na jaře na budování vytrvalosti kde jsou tři základní podmínky čas, tepy, kadence a rovina, jak se to začne vlnit a kopcovatět tak než tepák je lepší výkonnostně slabší manželka nebo namožené koleno.

                          0 0
                          • ˘Ö˘ Krab  

                            Ad ‚výkonnostně slabší manželka‘: jen ten rozdíl výkonnosti nesmí být moc velký.

                            Kdyby manželka dovedla jet tak, abych se trvale držel alespoň na 110 bpm, tak bych si pískal. Ale protože nedovede, tak jedu rovinky a sjezdy všechny „studený“ a ve stoupáních pak zákonitě trpím, protože je jedu z nuly a navíc úplně mimo jakoukoliv komfortní rychlost i převod. Jet je sám, tak je prostě „vyletím“ za pár sekund nebo minut, zase vozit s sebou zbůhdarma celý rok zbytečně další 2–3 lehčí převody kvůli těm pár společným jízdám mi přijde zbytečné. Výlety s manželkou jsou tak jedny z vůbec nejtvrdších tréninků, jaké jsem ochoten dobrovolně podstoupit.

                            (A je jedno, kolik vezu navíc bagáže a na jakém jedu kole, ani MTB vs. její karbonová silnička a trasa po rovině a po silnici nesmaže rozdíl dostatečně. Ženská strategie a taktika jízdy, včetně evidentně náhodné volby zařazeného převodu, jízdní stopy, načasování a délky použití brzd, pro mě zůstávají i po tolika společných letech naprostou záhadou.)

                            0 0
                            • kankrlicek  

                              Řešil jsem to tak, že roviny jsem nechal na ni, jakoukoli vlnu či kopec jsem ji tlačil, pod kopcem počkal. Unaveni jsme byli oba stejně. :)

                              0 0
    • doubeq  

      Hele já sem tohle vyřešil prostě tím, že si hlídám průměrnou rychlost pomocí ukazatele průměrný rychlosti na tacháku (2 šipky, bejvá to někde bokem od aktuální rychlosti a buď svítí ta nahoru nebo dolu ;-) ) a prostě nad nějakou, která mi zrovna vzhledem ke stavu těla vyhovuje, nejdu, mám ji jako limit. A taky se vyplatí střídat styl tréninku – někdy silově, někdy kadenčně, zase vzhledem k únavě.

      0 0
    • LM  

      Když chci jet fakt na pohodu, tak mi pomáhá dýchat celou vyjíždku jenom nosem – je to takový samoregulační :-)

      0 0
    • R-A-D-I-U-S  

      Když teda víš, že jedeš na doraz, tak prostě zvolni ;-)

      Nevím jak dlouho se věnuješ cyklistice, ale za dalších 10–15 let to určitě budeš umět ukočírovat (i bez elektroniky).

      0 0
      • doubeq  

        Bez elektroniky…to je vono, už sem to taky nedobrovolně zkoušel, dokonce a je to fajn na volnou jízdu.

        0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Fakt nevím, co tady všichni řeší. Když chci jet na kole v klidu, tak jednoduše jedu v klidu.

      0 0
      • Pain  

        +1

        0 0
      • oddie  

        Já mám spíš opačnej problém, chci jet šrot, ale furt jedu v klidu :D

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Na to je také jednoduchá rada: zůstaň v klidu. Já se jí držím a funguje to dokonale, touhu jet šrot jsem už hodně dlouho neměl. Jak říkal náš soused MUDr. Kyselák, blahé paměti: „Mladá paní, všech vášní prost.“.

          0 0
          • oddie  

            Což o to, já se toho většinou držím a zůstávám v klidu, ale parťák na orienťáku trochu prská, že jsme mohli objet ještě něco :D

            0 0
        • AussigBiker  

          Jo, to se mi taky stává :-). Si říkám jakej šrot nejedu a pak mě nekdo v klídku předejde :D.

          0 0
        • šimlos  

          Jojo, to znám:-)

          0 0
      • prsoo  

        no já to třeba plně chápu. řeknu si, že se jedu jenom projet (do práce) a přijedu splavený jak borůvka, protože to prostě tak krásně jelo…

        ale už se mi to daří vcelku eliminovat, nejvíce pomohlo sundání tachometru – když jsem viděl, kolik zrovna jedu nebo jaký mám průměr, furt jsem měl nutkání číslo zvýšit. teď už měřím jenom hodinkama, na které za jízdy blbě vidím a nic už mě nenutí jet na krev :D

        0 0
        • kokabura  

          Asi do zacatku zkusim sundat tachometr.. neco na to bude!

          0 0
          • Smazaný účet  

            Možná by nebylo marné, místo sundávání tachometru a podobných nesmyslů, začít při jízdě na kole používat i hlavu. Normální svéprávný člověk přece při jízdě nebo běhu dokáže kontrolovat a po nějaké době a získaných zkušenostech i docela přesně odhadnout tempo, při kterém sice potrénuju a zároveň se nezničím. Pokud se na jedné vyjížďce zničím tak, že další čtyři dny nedokážu točit nohama, tak příště prostě pojedu volněji. Žádná velká věda…

            0 0
            • Smazaný účet  

              +1

              0 0
            • AussigBiker  

              +1. Tohle hrocení za každou cenu je dle mých zkušeností u lidí, který nikdy moc nesportovali a ze začátku nejsou schopný pochopit, že méně je někdy více. Párkrát se dostanou průseru (hlaďák, dojdou síly v půlce kopce nebo v druhym kopci) a to většinou pomůže :-).

              0 0
              • prsoo  

                no vidíš a tohle třeba jde úplně mimo mě – ve svých 30ti sportuju od mala, na kole jezdím (a ne málo) od nepaměti a přesto se mi to pořád stává. Je to všechno jenom o hlavě a tu, i když sebevíce chceš prostě nepřenastavíš – když jedu na kole, nebaví mě jet kochacím tempem. na lyžích mi to taky nejde, stejně tak běžky, plavání…prostě jakýkoliv sport, který jsem dělal/dělám. Že mi na kole dojde se mi stává, ale že by mě to při další vyjížďce přinutilo výrazně zpomalit jsem zatím nevypozoroval. Ano, možná pak každý druhý kopec nedrtím ve stojce a jedu více na frekvenci, ale že bych zařadil malou placku a vzadu velké kolečko taky ne.

                Aneb co není v hlavě, musí být v nohách :)

                0 0
                • AussigBiker  

                  Já to mám úplně opačně, respektive si z nějakýho důvodu umim rozložit síly s ohledem na to jestli chci hrotit nebo jet na pohodu :-).

                  0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Ano i ne. Sportuješ odmala a soustavně, takže prahy máš položené jinde, než běžná populace, relativní výkonnost budeš mít jistě nadprůměrnou. A je Ti jen 30.

                  Jsi výkonnostní sportovec, závodíš pravidelně? S kým svou výkonnost srovnáváš? Dělají Ti šroty dobře? Jestli ano, není co řešit. Pro spoustu lidí je to vlastně jediným sportovním cílem – jednou za dva až tři dny tam lupnout hodinku absolutního šrotu na kole (na víc nemají čas), až se z ní vzpamatují, tak si dají opáčko. Kolik ročně na kole(ch) najedeš?

                  Je ale dost dobře možné, ba vlastně pravděpodobné, že bys to mohl, při drobných změnách v pojetí, ale stejné časové dotaci „tréninku“, drtit ještě daleko víc.

                  Jedna věc je totiž nastavení v hlavě a druhá pak Tvá absolutní výkonnost v dlouhodobém horizontu a její progres. A přínos trvalého šrotu bude dlouhodobě menší, než přínos proloženého zevlu. Přestože jet na kole pomalu je fakt vopruz.

                  0 0
                  • prsoo  

                    dříve jsem hrával závodně basketbal, volejbal a pak atletiku. se vším jsem postupně skončil ať už kvůli zdraví (nevydrželo koleno) nebo ztrátě chuti – nebaví mě a nikdy mě nebavilo vlastní poměřování sil s někým dalším. Rád soutěžím a překonávám pouze sám sebe.

                    S dvěmi malými dětmi a starším barákem k tomu na kolo nezbývá skoro žádný čas, proto alespoň 3× týdně jezdím do práce 30km tam, 30 zpět a beru to jako takovou časovku :) při tom se snažím posouvat sám sobě hranici, tzn na začátku sezóny prumer alespon 26, teď 28 a koncem léta to už budu doufám jezdit s prumerem nad 30. proto se mi moc nestává, abych jel výletním tempem – mám svůj cíl a za ním si jdu. a i když si jeden den řeknu, že se dneska jedu fakt jenom projet do práce, ještě nikdy se mi to tak úplně nepodařilo (nejhorší je vidět někoho jet před sebou, já ho prostě musím dojet a předjet – což mě vrací tam, kde jsem byl na začátku – je to o hlavě, kterou horko těžko změním).

                    ano, pomalejším stabilním tempem na delší vzdálenosti bych asi dosáhl lepší výdrže a celkového zlepšení, ale při takové krátké vzdálenosti na to prostě není čas…

                    0 0
                    • ˘Ö˘ Krab  

                      Vytrvalostní sporty jsou od jisté hranice (objem nebo výkon) především o sebedisciplíně.

                      A zatímco ve sportovních hrách máš nad sebou bič pravidel a rozhodčího, tady si ho musíš uplést sám. Nebo dál jezdit 6 × do týdne časovku à 30 km, ale nikdy ji nepojedeš tak rychle, jako kdybys ji 1× jel na rozjetí, pak 3 × v tempu na techniku, 1 × na doraz a 1× na vyjetí. Nebo jednou týdně vstát o hodinu dřív a místo 30 km jet 50 v kuse.

                      0 0
                    • Espen  

                      Já měl zas po 20 letech basketu problém jezdit dýl jak 1,5h(délka tréninku). 1,5 h pohoda, pak hlava vypla a já sotva dojel domů. Už vydržím dýl 2–4 hodiny, ale pořád mi je ta 1,5h nejideálnější pro mě, pak se začnu nudit.

                      0 0
                      • ˘Ö˘ Krab  

                        To chce vypnout část hlavy (tu časoměrnou) preventivně už při nasednutí na kolo. Pak ubíhá cesta veseleji.

                        0 0
                      • Rychlej turista  

                        Tak v neděli v 09:30 hod. odjezd do Plzně. Tam pokec se Saganem a odpoledne zpět. Dva zevlovací švihy po třech hodinách :-)

                        0 0
                      • AussigBiker  

                        To jo, to je jasny, kolo (cokoli) ze zacatku odrazi co jsi delal (zavodne) pred tim. Pak zalezi jak se prenastavi hlava. Pokud 1.5h staci, tak nema cenu se trapit, kdyz to ma byt konicek pro radost.

                        0 0
            • Hmilan  

              No to jsem si přesně říkal před pár dny taky… Do práce to mám 50 tam, 50 zpět a zítra jsem si chtěl udělat švih 100+ tak jsem si říkal – hlavně se nesmím přes týden zničit… Jel jsem každou cestu „na pohodu“, hlavně vyšší kadence, žádné zadýchávání, čas byl o cca 20 minut více než normálně, když ženu… Po každé cestě vytočím posledních x km nohy, udělám strečink…

              A dnes ráno jsem vstal, sakra cítil nohy (hlavně stehna) a už jsem věděl, že bude špatně… Dnešních ranních 50 km bylo utrpení a zítra už vím, že na 80% nepojedu…

              Co teda teď? :D

              Poznámka: nejezdím s tepákem ani s kadencí (zatím).

              0 0
              • AussigBiker  

                No co, jezdit, jezdit, jezdit, to se podda :). Samozrejme zalezi jak to sedne. Ja se pokusil 3× svih 93 km, nastoupano / naklesano 800–900 m. No a vyslo mi to jednou. Poprvy mi nejak zahadne dosla voda, nikdy takhle hodne nepiju nebo sem si ji vzal malo, sily byly. Nebylo kde ji sehnat, pulku jsem dojel vlakem, byl jsem rad, protoze zaroven vypla hlava, takze i kdybych tu vodu sehnal, tak bych stejne mozna skocil na vlak. Podruhy vsechno v pohode, pocit, ze muzu druhej den zas. No a potreti na me lezlo nejaky nachalzeni, po 30 km totalne hotovej, zase jsem pulku dojel vlakem, poslednich 10 km jsem vylozene dosoural :).

                Ona ta priprava na vykon zacinau normlanich lidi (mysleno ne u profi sportovcu) idealne par dni pred tim – spnkovej rezim, zavodnit se, zadnej stress, dobra strava, proste bejt co nejvic v pohode. Vsechno je idealne si takhle naladit a i to neni zaruka. Po vykonu zas regenerace – dobra strava, dostatek spanku…

                0 0
                • mikub  

                  Tohle všechno řešit kvůli 93 km vyjížďce?

                  0 0
                  • AussigBiker  

                    Bike forum :). Tohle vsechno resit abys byl celkove v pohode. Nevim jak ty, ale kdyz jsem nevyspalej, hladovej, ve stresu a buh vi co jeste, tak rozhodne neresim kolo :). Jestli mas za tezko bejt v pohode, tak musis mit tezkej zivot :).

                    0 0
                    • gerrard  

                      Bavis se tu o 93km. Na silnicce si za 4 hodky doma a jeste si das v pulce sodovku a parek. Kdyby ses bavil o 200km, tak je to jina. Pokud, ale tim svihem myslis 93km v profilove a technicky narocnem terenu na MTB, tak to je pak jina a na to je duvod se dukladne pripravit.

                      0 0
                      • AussigBiker  

                        Tak já nemám fyzičku, mám to za 4h 50 min na štěrkoletu, průměr necelých 20 km. Jinak čistej čas třeba 8 hodin páč to nedám v kuse a dělám jednu

                        pivní pauzu. Si představ, že pro mě to je výkon jak pro tebe etapa na Turmalet. I takový lidi jsou mezi vámi :-).

                        To ale vůbec není pointa mýho příspěvku, je taky potřeba číst na co reaguju a případně napsat kolegovi na kterýho jsem reagoval a poradit mu, když tu každej jezdí TdF. Já u sebe vim co a jak. On jezdí 2× 50 a někdy se mu stane, že je hotovej i když jede na pohodu. Napiš jemu, ne mě, jestli máš co. Jsem zvědavej na případný názory (nerejpu).

                        Nicméně nedá mi se nezeptat, to vy fakt sportujete nevyspalí, dehydrovaný, hladový nebo třeba hned po tom co sežerete kilo bůčku a pod stresem a ten sport si užíváte? :-) Proti gustu..

                        0 0
                        • vrazdit  

                          ja kdyz jsem nevyspaly, nejak zniceny treba z prace a tak, tak kolo je bozska mana, ktera me neuveritelne nabije… a po poradnem dni na kole je spanek vzdy nejvydatnejsi…

                          0 0
                        • gerrard  

                          Ty tu pises pohadky, jak se chystas na 90km, ktere objedu v klidu na pohodu i ja s moji jatecni vahou. A to co pises jako posledni odstavec se telu snazim nedelat, uz sem si ho zhuntoval dost.

                          0 0
                          • AussigBiker  

                            Ještě jednou. Přečti si na co reaguju a zkus debatu vnímat v kontextu, jestli to dokážeš. Ale spíš si myslim, že je to marný, je to marný, je to marný :-)

                            0 0
                        • mikub  

                          Tak jestli tam dáváš 3:10 dlouhou pivní pauzu, tak se nedivím, že to je ostrý výkon. To by dal asi málokdo.

                          0 0
                          • AussigBiker  

                            Vidim, ze diskuze je zbytecna. No jo no, bf :). Viz vise, zkus se zamyslet na co reaguju a treba necim rozumnym prispet.

                            0 0
                            • arny71  

                              Ale on nereaguje na to, na co (údajně) reaguješ ty. On reaguje přímo na tebe, co ti na tom neštymuje?

                              0 0
                    • mikub  

                      Mám dvě malý děti, takže těžko dopřávám tělu to, co píšeš. A na kolo jezdím právě proto, abych si vyčistil hlavu. Když jsem hodně nevyspalej, sice ten průměr není tak vysoký (protože s tím je dost často spojená nechuť se zmáčknout, případně mě nepustí tepová frekvence), ale už dlouho se mi nestalo, že bych si vyjížďku neužil.

                      Těch 93 km bylo myšleno mírně s nadsázkou, ale přeci jenom je to delší odpolední projížďka a je to spíš o hlavě, než že bys musel několik dní předem dělat vše proto, abys to zvládnul. Věř tomu tělu víc ;)

                      0 0
                      • AussigBiker  

                        Zvladnu to nevyspalej, nikde sem nespal, ze ne. Ano, souhlas s tim, ze je to desli odpoledni vyjizdka taky jezdim takhle po praci, abych si vycistil hlavu, vo to nic. S hlavou problem neni, jednu sezonu jsem to jezdil 1× tydne, mam to najezdeny a vim, ze to dam s prstem v nose. Samozrejme by slo se zmacknout a dat ve vetsim fofru, tycka za jizdy a tak. Ale nemam duvod hrotit.

                        Myslis prumer tak vysoky jako ja? No ja podle zdejsich meritek couvam… Na HT byl pred 2–3 rokama prumer nizsi (myslim cista jizda, bez pauz, najednou to ted neujedu, fyzicku po letech nicnedelani postupne buduju). Chodil pravidlene nekolik sezon pres tejden cvicit 3× tejdne a je to znat. O vikendu kolo nebo relax. Ted zas planuju pres tejden pres sezonu vic kolo.

                        Nicmene jak uz jsem tu nekolikrat psal, reaguju na kolegu nademnou… Me by zajimalo (nerejpu) co bys mu tak poradil. Ja radit nepotrebuju. Svoje telo znam a vim co a jak.

                        0 0
                        • mikub  

                          Myslel jsem, že utahaný mám průměr nižší proti sobě samému, než když jsem v pohodě (ale to zase není tak překvapivá informace, jenom s tím počítat).

                          Kolegovi nahoře bych poradil, že když bude jezdit 100 každý den, tak to nemá šanci jako běžný pracující uregenerovat (kdyby byl na té úrovni, aby to zvládnul, nemusel by sem psát dotazy). Jinak je z dostupných informací těžko dál radit. Ano, to co jsi původně psal bezesporu pomáhá. Dá se tím připravit na jednu delší vyjížďku párkrát do roka. Nelze to ale aplikovat na každodenní ježdění. Aneb, vím, že by mému výkonu pomohlo, kdybych více spal. Jen realizace pokulhává (nebudu psát, že to nejde, ale mám asi jiné priority ;)

                          Jo a ještě, nahoře píšeš něco o osmi hodinách, teď říkáš delší odpolední vyjížďka. Jak se mám sakra vyznat, co jak myslíš????

                          0 0
                          • AussigBiker  

                            Jj, u mě taky realizace pokulhává. No myslim to tak, jak píšu. Nevim, jak bys tomu řikal ty, já tomu nijak neřikám :-). Prostě se po práci sbalim a vyrazim na kolo… Rád bych jednou tejdně dal těch ~90 km a 1× neco kratšího + kolo o víkendu. Ale to jsou plány, teď jsem zraněnej a nachcípanej. Je to super vyčištění hlavy a pěkná projížďka, mám tam kochací místa a jedno, co mi sere (posledních cca 10 km :-) ). Těch 90 km mi trvá cca těch 8 hodin, páč to prostě najednou neujedu a je mi to jedno, dám tyčku, vovoce, posedim u vody, po cestě mám záchytný místo na jeden, dva píváky v druhý půlce, posezení u vody. V létě je to fajn. Na OH netrénuju, takže čas je mi buřt a to je na tom právě taky to pěkný.

                            Jako jednou tejdně jít na kolo to je úplně jedno, ale pravidelně (sportovat cokoliv) to už právě chce spánek, nejíst sračky, bejt v pohodě…

                            0 0
                            • ˘Ö˘ Krab  

                              … neslopat zrzavou vodu.

                              0 0
                              • AussigBiker  

                                Před ne, v průběhu se může :-)

                                0 0
                                • petyn  

                                  V pátek jsem jel k bráchovi za Hustopeče. Trasa 108 km a dal jsem to za 4 hod a 16 min čisté jízdy. Sjel jsem si ještě 1 v Mariánském údolí a jel tak nějak v klidu a v sobotu s ženou 40 km kochačku – to jsem bral jako regeneraci. A zrzavý bylo v Adamově a kdesi před Hustopečema. To dodává energii :)

                                  0 0
                • Hmilan  

                  Spánek a strava, o tom žádná… Když jezdím do/z práce, nemám na piva nebo ponocování ani pomyšlení (ne, že bych nechtěl, ale vím, jak to dopadá…)

                  0 0
                  • AussigBiker  

                    Ja to mam tak, ze kdyz chodim pres tejden cvicit, tak nemam cas na hospodu, jako chut by byla, ale proste neni cas a jsem utahanej a usnu raz dva. A chodit na (kruhac) s opici nebo nevyspalej jsem zkusil no a je to na pikacu :)

                    0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                A to jako, že jezdíš 100 km denně do-z práce, celoročně? To bys najel 2000 km/měsíc jen přes pracovní týden a pak se ještě projížděl 100+ o víkendu? Jako uregeneruji, myslím, hodně, dovedu povolit, ale tohle bych asi úplně nedal. A třeba ve vedru nebo ve větru bez tepáku a teploměru už vůbec ne.

                Stovku sice dám třikrát (i víckrát) po sobě, ale abych byl potom schopen něčeho dalšího, tak musím od začátku zvolna a hlavně další dny ještě výrazně ubrat. Samozřejmostí je dost a dobře jíst ve správných časech, dost pít (ionty). A kvalitně a dost spát. Nájezdům > 2000/měsíc se už musí podřídit příliš mnoho věcí.

                Stanov si, pro začátek, nepřekročitelný týdenní cíl někde kolem 500 km a s těmi si potom hospodař podle nálady a vůle. Je dobré jeden den v týdnu nesednout na kolo. Ten den měl být u Tebe nejspíš dneska.

                0 0
                • Hmilan  

                  Jezdit jsem to teď začal, ale stejně to nejezdím pravidelně… Díky služebkám a nepravidelné náplni práce se to nedá dlouhodobě udržet. Ale za posledních pár týdnů jsem to několikrát po sobě jel a už teda cítím limity.. Dnes jsem už jel, ale odpoledne zpět autem…

                  Každopádně když jsem začal jezdit, pořídil jsem po výkonu glutamin a při výkonu dostatek iontů (cca 1,5 l na těch 50 km).

                  Ale i tak to chce asi víc regenerace…

                  Každopádně k té trase – ráno je do mírně do kopce, cca 200 m nastoupaných a 20 m dolů a zpět je to už svižnější z kopce takže se to celkem dá. Do kopce je to ale na sever takže když fouká protivítr, po ránu nic moc :-/

                  0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Ta nepravidelnost může být Tvou záchranou. Glutamin Tě nezachrání, ve velkých objemech Tě nezachrání žádný doplněk. Regenerem se dají dobře řešit občasné akutní stavy – nebo spíš pokud víš, že jsi to přehnal a další den je potřeba jet zase a akutní stav by pravděpodobně nastal.

                    50 km/+200 m je rovina. Ale protivítr nebo jakýkoliv boční vítr je na kole ošidná věc, na ten se právě hodí tepák nebo ještě lépe kombinace tepák + kadence, pak vidíš, že pocity u obojího (tepu i kadence) někdy dost klamou, v únavě o to víc. A ani 1,5 l na 50 km nemusí stačit, teď v teple (a když se dívám na Tvou fotku v profilu) určitě ne.

                    Kolik jsi toho najel v minulých letech? Protože najet dejme tomu 3× v týdnu 100 km, zjednodušeně 1.000 /měsíc při sezóně IV.-IX., tj. 6 měsíců, dá 6.000 km/rok. To už vůbec není pro začátek málo a chce to nemalý základ z předešlých let. Ale jde to.

                    0 0
                    • Hmilan  

                      Máš pravdu, někdy i těch 1,5 l nestačí ;-)

                      V minulých letech jsem toho právě moc nenajel, vždy tak v rozmezí od 1000 do 1500 km. Měl jsem vždy pouze bajk HT a letos jsem si koupil celopéro a silnici, HT šel do světa.

                      Bohužel jsem se ale musel letos rozloučit s během, který jsem hodně s bajkem kombinoval (špatné kyčle a váha 100 kg/194 cm) a tak jsem začal více jezdit na kole.

                      Letos mám, shodou okolností, dosažený nájezd minulého roku, tzn. 1600 km. Celkově bych letos chtěl dát něco mezi třemi a čtyřmi tisíci.

                      Chtěl bych tomu samozřejmě dát i nějaký „rámec“, abych neřešil jenom kilometry, ale spíš jsem to bral tak, že letos si dám rok „nula“ a od příštího roku bych začal se systematičtějším tréninkem.

                      Nebo máš na to jiný názor?

                      0 0
                      • ˘Ö˘ Krab  

                        (Rozepsaný příspěvek mi 2× sežral výpadek elektřiny a internetu, možná se budu opakovat.)

                        Jestli jsi měl typický nájezd 1 – 1,5 tis. km /rok a letos budeš na čtyřnásobku, tak už jen v hodinách aktivity je to obrovská procentuální změna, kterou Tvůj metabolismus nečekal. A navíc nájezd z MTB se na silnici tolik nepočítá, to spíš technika (opačně to ale funguje). Kolo není na kyčle také nic moc.

                        Navíc, pokud jsi vloni rozředil 1500 km do 6 měsíců, tak to máš 250 km /měsíc. Kolik že to teď chceš jezdit týdně? Není se prostě čemu divit.

                        [Mohu soudit jen podle sebe. Do cca 4 tis. km mi to ‚ale vůbec nejede‘, pak už mi to ‚prostě nejede‘. Takže si demokraticky vyber, kde zakončíš tento rok :-).

                        Střídám silnici a XC MTB. Má to zásadní výhodu, protože si přece nebudu ojíždět vzorek na MTB pláštích po asfaltu, takže jezdím zvolna a beru to výhradně jako odpočinek a kochací zábavu, čemuž nahrává i fakt, že nejdelší úsek, kde se dá v okolí „jet tahem“ má jen asi 4 km (na silnici 10× víc). Letos jsem na MTB takto nabrouzdal zatím cca 1000 km po nenáročném povrchu a v pomalém tempu a pořád ještě mě to baví. Kdybych měl fulla, určitě bych to hrotil a někde se zrakvil.]

                        Možná, pokud to má být Tvůj rok „NULA“, tak naopak řeš hlavně kilometry (hodiny/intenzity), aby sis zjistil, co a v jakém tempu a opakování jsi schopen jezdit, co má ještě smysl. Výborně se mi osvědčila aplikace Stravistix pro Stravu a zejm. FitnessTrend, pokud nahráváš jízdy s tepem, tak Ti to ukazuje, jak moc jsi v deficitu a kam směřuješ s kondicí, neřku-li s formou (obrázek v příloze). Pro malé intenzity a hodně vytrvalostních aktivit dovede smrtelnou únavu předvídat lépe, než bych čekal. Nejde o absolutní hodnoty, ale trendy a třeba porovnání mezi roky.

                        Odhaduji, že bude optimální jezdit max. 200 km v pracovním týdnu a o víkendu 1× ~100 km k tomu. Tu dvoustovku rozložit tak, abys jel v pondělí ráno, úterý večer, středa pauza, čtvrtek klidně zvolna ráno a svižně odpoledne, pátek ráno a sobotu dlouhou štreku, neděle pauza. S takovým nebo podobným rozložením bys to měl hladce zvládat. Stejně zjistíš, že jsi pořád na kole.

                        0 0
                        • ms82  

                          Jen zareaguji na stravistix. Pouzivam nove, ale mam dve poznamky.

                          Nez jsem dostal virozu, ktera me slusne vyradila, byl jsem hluboko v overload zone (takze se to dalo cekat asi).

                          Pozorovani cislo dve souvisi s wattmetrem. TSS z wattaku leze podstatne mensi nez z tepovky. Napriklad 6 hod v sobotu dava ~500 trimp (ss dle tepovky) nebo ~300 TSS dle wattu. To ma samozrejme velky dopad na spoctenou fitness i fatigue (a tudiz i vyslednou zonu, ve ktere se pohybuji). Jak s tim nalozit, zatim nevim.

                          0 0
                        • Hmilan  

                          Super, díky moc za vyčerpávající odpověď, určitě mi takovéto informace pomůžou… ;-)

                          0 0
                          • ˘Ö˘ Krab  

                            Jen tady ještě nepadla jedna věc. Jezdíš 50 km přes 2 hodiny. Za tu dobu bys měl zcela plánovaně, zvlášť pokud trasu opakuješ v témže dni a více dnů po sobě, asi tak 2× jíst – něco malého netučného sladkého. A to přestože (nebo právě protože) chceš asi i trochu zhubnout. Protože Tvých 50 km není 50 km, ale polovina denní stovky a třeba jedna šestina trojdenní třístovky. Není to osamocený sprint, ale část ultratrasy.

                            Je potřeba trénovat metabolismus, aby nesklouzával do „nouzového režimu“. Tím pádem i během dne je celkem dobré přejít na menší jídla po cca 3 hodinách. Když zrovna nejedeš ten den na kole, najdi si ráno půlhodinu na svižnou procházku před snídaní (neběhej), tělo zůstane v „laufu“ a po sednutí na kolo nebude tolik protestovat.

                            Primárně buduj výkon a vytrvalost, na hubnutí času dost. Zkoušet kombinovat vytrvalostní sport se snížením (často drastickým) příjmu není dobrý nápad, pokud nemáš za sebou obrovský vytrvalostní základ (jakože nemáš). Rady typu: ‚začni sportovat a přestaň žrát‘, fungují jen pro velmi časově limitované aktivity, což není Tvůj případ.

                            Naopak, nebraň se třeba ani krátkodobému zvýšení příjmu, jen si lehce hlídej, co jíš. Potřebuješ (zatím) hlavně dost sacharidů („tuky hoří v plameni sacharidů“), z těch jsi schopen rychleji regenerovat, tzn. jak doplňovat vyčerpaný glykogen, tak udržovat v rychlosti vlastní metabolismus, tj. i spalování vlastních tuků. Tukový katabolismus se Ti ale rozběhne naplno až tak po měsíci soustavné zátěže, možná 6 týdnech. Tou dobou bys měl být schopen začít jezdit bez únavy, pokud si nezpůsobíš zbrklostí nějaké zbytečné zranění z přetížení, které by Tě vyřadilo.

                            A pak samozřejmě kvalitní bílkoviny v přiměřeném množství. Kuřecí maso je jen vycpávka (ale rychle stravitelná), vepřové je zbytečně tučné, hovězí (vařené) je super, když máslo, tak pravé nebo arašídové či kešu, jestli sneseš, tak jogurty.

                            Hlavně nezapomeň, že i v únavě a bez chuti je potřeba pořád kvalitně jíst. A do toho stavu se, když se bude dařit, záhy a opakovaně dostaneš. Občas si namasíruj nohy nějakou dobrou emulzí nebo mentolovou mastí, ulevíš jim a druhý den nebudeš cítit, že už máš za sebou nějakou tu stovku kilometrů.

                            0 0
                            • Hmilan  

                              Jíst se snažím, i během jízdy. Mám napečené vlastní proteinové tyčinky na cesty takže ty si dávám. I během dne se snažím jíst každé 2–3 hodiny, dopoledne více sacharidů a odpoledne více bílkovin. Polotovary a minutky nejím téměř vůbec. Takže přes týden je to celkem dobře nastartované, horší jsou víkendy (oproti týdnu rozhozený čas spánku, návštěvy, oslavy atd., však to znáte..).

                              Už se dlouhou dobu chystám na vypočítání denního příjmu kCal, jestli nejedu na dluh, tak teď je asi správná chvíle.

                              S tou emulzí jsem to začal praktikovat až nedávno, do té doby jen čas od času masáže nebo sauna.

                              Jinak už mám doma konečně připravený tepák takže jsem zvědav, co mi to napoví.

                              0 0
                              • ˘Ö˘ Krab  

                                Živit se za jízdy proteinovými tyčinkami mi nepřijde optimální řešení, tak dlouho tahem zase nejedeš. Proteiny nejsou sacharidy – viz můj předešlý příspěvek. Proteinové tyčky si dávej po jízdě.

                                0 0
                                • Hmilan  

                                  Dobře, upřesním to :) Recept se jmenuje proteinové tyčinky, ale v podstatě je tam hodně ovesných vloček (50% vloček, zbytek protein a suché plody) takže to používám i při sportu, dodá mi to rychle energii a navíc je to dobře sbalitelné do dresu…

                                  0 0
                                  • arny71  

                                    Ovesné vločky jsou rychlé sachry? Fakt? A já žiju v domění, že obsahují dost vlákniny a komplexní sachry a proto se mají jíst v dostatečném časovém odstupu před výkonem, ne během něho. :)

                                    0 0
                                    • JFtryall  

                                      Podle toho jak intenzivne jedes, flapjacky jsou v pohode, normalne to funguje. Navic je to vetsinou doslazene i nejakym druhem monosacharidu, takze proc ne.

                                      0 0
                                    • Hmilan  

                                      Nejsou úplně rychle, ale je tam i trocha medu… Beru, ze rychle cukry budu mit tady dost z iontoveho nápoje ne?

                                      Ale co se týká jídla, je to zvláštní, ale při jizde mam lehky pocit hladu a když dojedu, hlad přejde a naopak jim, ze vim, ze bych měl a ne proto, ze bych měl hlad…

                                      0 0
                                      • ˘Ö˘ Krab  

                                        Z ionťáku a dost? Ani náhodou. Iontový nápoj neslouží primárně k dodání cukrů, spousta z nich dokonce žádné neobsahuje.

                                        S jídlem po jízdě klidně i hodinu počkej, jen tím prodloužíš účinek jízdy.

                                        0 0
                                      • novas752  

                                        Doporučuje se minimálně 50–100g sacharidů na hodinu svižnější nebo náročnější jízdy.

                                        Půl litru ionťáku obsahuje přinejlepšim 30g (za předpokladu že dávkuješ isotonicky a vypiješ půl litru za hodinu).

                                        0 0
                                        • JFtryall  

                                          100g sacharidu je moc-kdyz beres opravdu sacharid a ne vahu cele potraviny.

                                          0 0
                                        • ˘Ö˘ Krab  

                                          Zkoušel jsi do sebe dostat 100 g sacharidů na každou hodinu jízdy, to je na větrnou čtyřhodinovku minimálně 300 g jen v sacharidech? (Zbývající dojíš před a po jízdě).

                                          0 0
                                          • kokoska.rokoska  

                                            Čekal jsem, že se ozveš :-) Samozřejmě souhlasím.

                                            Jen doplním, že „za nás“ platil úzus, že maximální vstřebatelné množství sacharidů za hodinu je kupodivu vcelku nezávislé na tělesné hmotnosti i konstituci a kompozici a je právě shora ohraničeno 100 g. Dle chování výrobců gelů (doporučují 3 gely na hodinu, 1 gel = 30 g sacharidů) a docela aktuálních informací ze sportovní medicíny nedaleko od ČR to vypadá, že onen úzus mnoha změn nedoznal. Ale třeba mi důležité aktuality unikly…

                                            0 0
                                          • Hmilan  

                                            Mas neco vyloženě s čím jsi spokojený a co je v pohode, co se tyce baleni do dresu?

                                            0 0
                                          • novas752  

                                            Já mám jen 70kg, takže spotřeba logicky nižší.

                                            Ale i tak 150–200g dá oběd, 10–25g za hodinu dá hypotonickej ionťák, takových 50 nějaká dobrota na konci (to máme 250–350g na 4h jízdu) + 1 banán a 2× bebe v růběhu = 350–450g. Takže jo, zkoušel. :)

                                            0 0
                                            • MlokCZ  

                                              To si jako dáš třeba maso a k tomu např. 700g vařené rýže k obědu?

                                              0 0
                                              • novas752  

                                                700 né. :)

                                                150g rýže v suchym stavu, takže cca 400–450 uvařený a pak nějaký to maso, a omáčka nebo zelenina v rizotu + polivka ještě. :) Pak půl až hodina pauza a jede se.

                                                Zatim můžu sežrat hromadu úplně čehokoliv a stejně se držim na 72–75kg při 178cm. Na kole sedim tak 3–6 hodin týdně, teď přes prázdniny to bude snad aspoň okolo 10.

                                                0 0
                                            • mattew1  

                                              Tak vseobecne se cukrum priklada zbytecne velka dulezitost. Skoro pul kila cukru to mi prijde jako masakr :D

                                              0 0
                                              • novas752  

                                                Neni cukr jako cukr. Vyloženě sladkýho zase tolik nejim, delších sacharidů ale hodně no.

                                                0 0
                            • Sipal  

                              Třeba mi poadíš…jezdím tak 4–5× týdně, bike, cca 45 km na 2 hodiny bez jídla (nemám pocit že by mi chybělo), svižnější tempo, ale bez tepáku takže přesněji neřeknu. Rád bych něco shodil, ale i když mám letos najeto 178 hodin na biku, tak mám dole asi 2 kila. Neomezuju se v jídle, ale zas mi přijde že nijak moc nežeru, jím pravidelně menší porce po 3 hodinách, a čekal jsem teda aspoň nějaký pokles. Neměl bys k tomu nějaký komentář? Cíl je budovat kondičku (tedy ne cíleně závodní trénink, ale dát stovku aniž bych s tím měl problém) a zároveň shodit z 90 na dejme tomu 85 kg. Je to blbých 5 kilo, ale nejde to. Jezdím dlouho, vytrvalost a základ mám podle mě OK. Díky.

                              0 0
                              • novas752  

                                Já bych si na 2h svižného tempa určitě vzal banán nebo aspoň hypotonickej ionťák.

                                Tělo pak domu přijede hladový (a možná i dehydrovaný) a začne syslit do zásoby.

                                0 0
                              • Smazaný účet  
                                0 0
                              • ˘Ö˘ Krab  

                                Nejsem Yura a křišťálová koule má dovolenou. Já si spíš hlídám, abych těch 85 nevážil, protože mi to subjektivně nevyhovuje :-). Asi bude rozdíl v tom, co považuje kdo za ‚svižnou jízdu‘ a kolik do ní investuje.

                                [Pro porovnání mám od 15. dubna na kole ty samé hodiny, jako Ty. Před tím jsem od začátku roku odpočíval :-). K tomu ještě nějakých 46 hodin poklusu. Jenže u mě sumárně dle Stravy květen 1.922km/87hod­/27.800 v.m., červen zatím 2.053km/91hod­/28.800 v.m.; na MTB z toho cca 1.000 km, na silnici spoustu větru.]

                                Podle mě ses prostě plně adaptoval na dlouhodobou zátěž víceméně pořád stejnou komfortní intenzitou a nacházíš se v dlouhodobě stabilizované bilanci příjem/výdej. Jezdíš MTB, takže do kopce to možná drtíš, ale technické sjezdy člověk jaksi moc nešlape, takže nohy víc odpočívají. Víc času tomu dávat asi nemá smysl a není možnost, řešení je třeba hledat jinde.

                                Napadá mě několik věcí, jak to změnit.

                                1. Koupit si tepák a všechny vyjížďky poctivě někam salátovat pro porovnání. Jednou za čas, třeba co deset dní, si dát nějaký delší kritický úsek po čitelném povrchu (do kopce, třeba) na čas. Objektivní pohled na tepy, průměrné tepy, čas a i zcela neobjektivní watty odhadnuté Stravou vyvedl už mnohé z růžového snu.
                                2. Rozdělit si důsledně vyjížďky na kochací, tempové a intervalové. A tomu přizpůsobit i výběr trasy a povrchu. Tím bys měl dosáhnout jednak zvýšení výkonnosti, jednak cíleně trochu rozkolísat metabolismus.
                                3. MTB v terénu si nechat pro zábavu a na vytočení nohou, kalorie (hlavně tempové) drtit na silnici. Vopruz.
                                4. Byť malou část nemalé časové dotace věnovat běhu. Auau.
                                5. Pravidelně závodit.
                                0 0
                              • kudlanka32  

                                tak cvicenim vetsinou nezhubnes, protoze telo omezi jiny aktivity aby usporilo energii a navic se ukazalo, ze skutecne mnozstvi spotrebovane energie az tak nezavisi na fyzicke aktivite jak si lidi mysli…je to max 1/3 z denniho prijmu. Hlavni odber jsou ledviny a mozek, kosterni svalstvo je prekvapive ucinne a usporne.

                                ve sciam si poctes vic

                                omezit stravu, ale jen trochu o max 150–200kcal denne, po jizde si dej neco sladkeho, treba pomerancovy dzus, presnidavku (ziskas sacharidy i vitamin C) pac telo doplnuje glykogen a vsechno zpracuje. Vymen tuky za bilkoviny, napr misto jogurtu ke snidani si dej skyr…a podle vseho male zmeny vedou k lepsim vysledkum. Kdyz vyradis potreviny co mas rad, tak nebudes ani stastnejsi ani hubenejsi…pac se neudrzis a pak toho sezeres 3× tolik. Telo je hrozne citlive, i nadbytek 50kcal ti hodi za dekadu treba desek kilo navic…

                                0 0
                                • ˘Ö˘ Krab  

                                  Spíš nepíše, jestli k těm 90 kg má 185 nebo 170 cm výšky. S takovým množstvím hodin už je spíš problém nehubnout, zvlášť, pokud kila nejsou v tuku, ale ve svalech. A to je další problém – kolik z jeho hmotnosti jsou svaly (ATH) a kolik hřejivé funkční sádlo. Problém je opravdu spíš v intenzitě a adaptaci, až pak v potravě – pokud jinak žije plusmínus zdravě a neprokládá jízdy grilováním a pivařením.

                                  0 0
                                  • Sipal  

                                    Já se nechci moc rozepisovat, to pak stejně nikoho nebaví nebo to sklouzne jinam. Jinak teda mám 187 cm, teď mi někde změřili 20% tuku, ale tím přístrojem co se drží v rukou, takže hodně orientačně. Každopádně úplná koule nejsem, ale hubenej taky ne. Budeš mít pravdu s tou adaptací, drcením kopců (letos 61 km up) a vypuštěním rovinek. Zkusím si hlídat tepy a dát tomu nějaký řád. Doufal jsem že ten objem prostě všechno převáží a sádlo půjde samo, ale asi to takhle nefunguje. Běh bohužel ze zdravotních důvodů nemůžu. Silnici zase spíš z psychických ;-), měl jsem, jezdil jsem docela dost, ale nebaví mě to, i když efektivitu nezpochybňuju. Každopádně díky, dám tomu nějaký čas a uvidím co se stane.

                                    0 0
                                • Wojtkingson  

                                  O tom odběru energie mozku a ledvin jsem taky někde četl, ale přišlo mi to jako blbost… Jo pokud jsi cyklista bez svalů s velkým mozkem, je to asi možný. Ale co jsem četl, tak mozek a ledviny spotřebovávají fakt hodně kcal v přepočtu na gram své váhy, ale když máš 3kg mozek vs 20kg svalů, tak to je přece jen o něčem jiném. Cvičení si naopak myslím, že je hodně důležitý, minimálně k udržení oné svalové hmoty, která třeba pálí míň než mozek, ale pálí. Plus moc kardia v kombinaci s nedostatkem regenu, deficitu ve stravě může vést k zvýšené produkci kortizolu a pak se můžeš snažit jak chceš, ale Tvoje tělo je v nouzovým režimu, kdy se drží veškerou energii, kterou může a ty s tím tímto způsobem nicmoc neuděláš.

                                  0 0
                                  • kudlanka32  

                                    heled pisu co jsem cetl, mas tam i odkaz, muzes si to nacist taky…metabolismus se meri izotopy oznamkovanou vodou a je to velmi presne. vysledek byl takovy ze lovec a sberac spotrebuje 1750kcal, stejne jako obezni american a jen o malo vic inuita za polarnim kruhem 2300…intuice tady opravdu nefunguje

                                    0 0
                                  • ˘Ö˘ Krab  

                                    Zase kortizol?

                                    0 0
                                • kokoska.rokoska  

                                  Nechci se dohadovat o věcech o nichž vím málo, ale onen poměr spotřebované energie platí pro průměr celé populace, nebo pro (aspoň hobby) sportovce?

                                  Všemožné váhy a kalkulačky se u mě vždy doberou k dennímu bazálnímu metabolickému výdeji okolo 1700–1750 Kcal a prosté součty z TrainingPeaks za posledních 7 dní mi dávají denní průměr ~2300 Kcal spotřebovaných sportem. A nenapadá mě, kde bych spotřeboval dalších 2000+ kcal, aby sport byl jen třetinou. A to už vůbec nezmiňuji kolegy, co mají výkonnostní ambice a „makaj“ doopravdy.

                                  0 0
                                  • kudlanka32  

                                    ja taky ne, ale za prvy cislo, co vypadne treba z Polaru je 3600kcal za vyjizdku, jde jen nejaky odhad ze srdecniho tepu…kdyz to prepocitas na jidlo, to nejde ani snist. Druha cast rovnice je prijem, kde cislo na potravine je jen cislo, zmereny nejakou metodou. Ale kazdy individuum ma jiny metabolismus (genetika), v jinym stavu (momentalni situace) a jinou sadu bakterii, ktery maji vliv na mnozstvi skutecne ziskane energie z dane potraviny. Navic jedinec jedouci etapovy silnicni zavod je trochu extrem, ktery vyzaduje i specialniho doktora :) Protoze kdybys mu odebral krev tak ho poslou rovnou do nemocnice.. Proto rikam ze intuice tu moc neplati.

                                    0 0
                                    • Wojtkingson  

                                      Zajímavý, nad tímhle jsem nikdy nepřemýšlel, jaká je vlastně účinnost při příjmu potravy. Např. sním tabulkově 1000Kcal, ale mám z toho třeba 700kcal, protože tam bylo hodně tuku, který můj trávící trakt nepobral. Nebo mám problém s laktózou a dal jsem si nějaký mléčný výrobek. Atd

                                      0 0
                                    • kokoska.rokoska  

                                      V zásadě souhlasím, já jen poukazoval na to (byť „jakoby“ s otazníkem), že výše zmíněný poměr zjevně neplatí pro sportující populaci, neb i běžný hobík se pohybuje úplně jinde.

                                      Mimochodem, 3600 Kcal za vyjížďku určitě nasbírat jde, ale ta vyjížďka pak nápadně připomíná regulérní závod. Třeba u mě kolo Knappenmanovi (180 km @ 4:43 hod) vzalo ~3400 Kcal. Nevím, jak to dělá Polar, ale onen odhad operuje nejen s tepem, ale i váhou a údaji z wattmetru. Jasně, stále je to jen odhad, ale poměrně realsitický. A to, že v závodě nemůžu nikdy sníst tolik, kolik spotřebuji je jasné.

                                      0 0
                                      • Rakosnik  

                                        Jen doplnim, ze pokud mas wattmetr, tak je udaj o spotrebe energie celkem presny. Spotrebovana prace je jasna (vykon x cas) a efektivita lidskeho organismu je take znama – udava se zhruba 22 – 25 %. Vetsinou to SW prepocitava ze na 1KJ prace je potreba prijmout 1Kcal v potrave.

                                        0 0
                                      • kudlanka32  

                                        oni se vylozene vytrvalostnim sportem nezabyvaji, jelikoz to byli americani, tak hlavne resi proc poulace nehubne i kdyz prokazatelne vic cvici…ale ten lovec-sberac vlastne by mohl připomínat vytrvalce, jen nejede v takovy intenzite…na druhou stranu clovek na stavbe ma sporebovat vyrazne vic, ale v realu nespotrebuje o tolik vic, o kolik vic vyda a kdyz spotrebuje, stane se obezni. A to proto, ze telo setri…evolucne je to dany tim, ze jsme opicaci s velkyma mozkama a nemuzeme si dovolit spotrebovat neomezene mnoho energie, jelikoz neni vzdy dostupna…a tak telo umi setrit.

                                        Napriklad poklesne vykon imunitniho systemu (coz neni az tak spatny, omezi se treba zanetlive procesy), extremne sportujici zeny prestanou tvorit vejce, bunky se prestanou delit a zacnou recyklovat. Telo spori, protoze jde o preziti.

                                        0 0
                              • platypus  

                                Mně přijde že dvě hodiny jsou málo, jako na udržení ňáké kondice dobrý, hubnout začínám až zařadím tři až čtyři hodiny tak třikrát až čtyřikrát do týdne, když se zadaří no… Ta stovka to chce spíš umět ujet v klidu než že by na to člověk neměl, jako hobíci co jezdijou závody tak musej mít najeto protože se jede určitý tempo které netrénovanej člověk prostě nedá si myslím.

                                0 0
                                • ˘Ö˘ Krab  

                                  Jet v klidu … už jsem tady psal o (myslím předloňském) hobby MTB Rakovnickém Cyklování, kde zaváděcí vůz prostě zrychloval, aby pole trochu natáhl. Po kilometru už jelo čelo 40 km/hod. Sjezdy po bahně jezdilo čelo 56 km/hod.

                                  Na HopMan duatlonu jezdí hobíci běžci cyklistickou část sice po rovině, ale po kamenech, s AVG>30 km/hod. O hobby závodech si nedělám nejmenší iluze. Nejedou v klidu, prostě jedou 1–3 hodiny šrot, který netrénovaný člověk dá do 5 minut a pak v křečích umírá :-).

                                  0 0
                                  • platypus  

                                    Nejspíš jsme si nerozuměli… Když člověk umí jet v klidu tak dá stovku, dvě stovky atd prostě je to o tom udržet určitej komfort, když teda nejsou echt hnusný podmínky, takový normální ježdění českou krajinou 20–25st.

                                    0 0
                                • kokoska.rokoska  

                                  No a třeba já (a více mých kolegů) to mám tak, že hubnout začínám automaticky vždy na jaře, kdy končí plavání/najíž­dění/nabíhání objemů a přijdou intenzity.

                                  0 0
                                  • platypus  

                                    Jo, to beru, Ty jezdíš určitě „trochu“ víc, jak se ptal Sipal tak v tom vidím sebe, mně se váha ustálila taky, průběžně jezdím to co on, teďka bylo ideální cyklistický počasí tak jsem trochu víc jezdil (myslím delší a častěji) a bylo to poznat, jestli si to teda nenamlouvám :-) tak proto ode mě ta rada.

                                    0 0
                                  • AussigBiker  

                                    Jojo, to potvzuje co se ted pise. Ze vlastne nikdy neplatilo to, ze se mas pohybovat v aerobni zone, ale hezky pekne inezity na hubnuti :).

                                    0 0
                              • gregorus  

                                Dvě kila za půl roku není tak špatný, pokud by to fungovalo dlouhodobě, ne? Jinak já mám najeto letos trochu méně hodin, hubnout sice cíleně nechci, ale taky jsem sledoval, co to s mojí vahou udělá, a ono vůbec nic. Podle mne 7h týdně je sice slušná porce z hlediska tréninku, ale z hlediska energetické spotřeby metabolismu to má pořád relativně malý význam – někde kolem 6–8% navíc oproti klidové spotřebě. To se dá přežrat velmi snadno, zvlášť pokud člověk získá dojem, že přece může, protože se hýbe.

                                0 0
                            • Hmilan  

                              Tak jen se pochlubím včerejším testem. Koupil jsem tepák, napojil na Endomondo, kde se zóny počítají z maximální a klidové ranní frekvence podle vzorce nějakého Karvonena. Jel jsem tak nějak normálně jak normálně jezdím. Foukalo ze severu takže prvních 25 km jsem jel s větrem v zádech, druhou polovinu už proti. Celkem tedy 54 km s průměrnou rychlostí 26,12 km/h s časem 2:04.

                              A tohle je výsledek…

                              0 0
                              • Breakpain  

                                Prd tomu rozumim a nevim, jakym stylem trenujes, ale nemel bys mit vetsinu casu v Z2 zone?

                                0 0
                                • Hmilan  

                                  Já tomu taky prd rozumím, ale co jsem tak nějak stačil „pobrat“ tak bych měl být v zóně Z2, Z3 max. Do anaerobní Z4 bych neměl lézt téměř vůbec…

                                  0 0
                                  • Rychlej turista  

                                    Pokud jsi jel během dvouhodinového švihu tak nějak normálně 45 minut v anaerobní zóně, tak to znamená, že jsi buď ukrutně trénovaný nebo je ta tabulka s pro tebe nastavenými hodnotami hodně mimo. Takže bych to viděl tak, že ty zóny na obrázku pro tebe prostě neplatí a budeš muset ty hodnoty v nich dost posunout. V žádném případě bych to ale neviděl jako něco špatného a rozhodně bych tě neodepisoval, protože pokud dokážeš během dvou hodin jet 94 minut bez problémů na takových tepech, tak máš před sebou světlé zítřky :-)

                                    0 0
                                  • ˘Ö˘ Krab  

                                    Po tomhle bych asi umřel :-). Tedy neumřel, ale další den bych byl v útlumu.

                                    Ještě záleží, jestli jsi celou dobu v Z4 byl v kuse (nějaký protivítr) nebo to bylo po chvílích a mezi tím ses vrátil níž.

                                    Předpokládám, že až se dopracuješ někam ke 3.000 km v této sezóně, tak se poměr času mezi zónami změní – jednak budeš mít trénovanější tělo, jednak budeš vědět, jak na to a včas povolíš. Ten tepák byl dobrý nápad.

                                    0 0
                                    • Hmilan  

                                      Svaly trochu bolí, ale jenom tak, že vím, že jsem něco včera dělal… Jinak se cítím dobře.

                                      Z4 byly spíš jen takový špičky viz graf, zatím nejsem tak daleko, abych udržel rychlost/kaden­ci/tep na stejné úrovni po delší dobu. Počítám s tím, že teď díky tepáku trochu začnu poznávat, jak pracuji a třeba se to začne lepšit.

                                      0 0
                                      • ˘Ö˘ Krab  

                                        Máš to celé dost rozlítané, je z toho vidět tři věci: potenciál, netrénovanost a nevyježděnost.

                                        Vždycky to trochu napálíš, pak Ti začne docházet, tak zvolníš a tak pořád dokola. Něco o tom vím :-).

                                        Zkus jednu pomalou vyjížďku jet tak, že když se začneš blížit 140 bpm, tak mírně zvolníš, ale jen natolik, aby ses nedostal pod nějakých 133–135 bpm. Klidně si na 138 bpm nastav pípnutí.

                                        K tepáku jedna zásadní věc: důležité jsou Tvé pocity a Tvůj výkon. Co si o pásmech myslí tepák (programy) je jedna věc, realita může být jiná. Je potřeba hledat rozumné způsoby soužití.

                                        0 0
                                        • Hmilan  

                                          Jj tak to prostě je, vždycky jedu chvíli v tempu, pak se potřebuji protáhnout, odpočnout atd.

                                          Každopádně mám kolikrát pocit, že s dechem stíhám tempo, ale hrozně mě začnou po chvíli pálit stehna tak musím zpomalit a tak pořád dokola.

                                          Tepák mám teď napojený na mobil v kapse takže statistiky kontroluji až po skončení jízdy, ale budu muset pořídit i cyklopočítač, abych vše viděl online.

                                          A díky za první odstavec – trocha podpory vždy potěší ;-)

                                          0 0
                                          • novas752  

                                            Nešlapeš moc silově a menší kadencí (otáčky klik za minutu)?

                                            0 0
                                            • Hmilan  

                                              Senzor kadence ještě nemám, ale když jsem si to laicky zkusil spočítat tak se snažím držet tempo cca 90 o/m. Další věc co se taky učím je kruhové šlapání, abych nezabíral pouze stehny, ale celou nohou a ten stehenní sval mě potom tak nepálil..

                                              0 0
                                              • ˘Ö˘ Krab  

                                                To přijde. Jen upozorňuji, že 90 rpm, pokud se podíváš kolem sebe, tak je zhruba na dvojnásobku normálu :-).

                                                0 0
                                                • Hmilan  

                                                  To jsem už zaregistroval :-D

                                                  0 0
                                                • Smazaný účet  

                                                  To snad ne? Já se tedy rozhodně nemůžu považovat za trénovaného jedince, ale z vyjížděk se vracím s rpm kolem 88 – 92 (včetně pauz) a nejlépe se cítím v kadencích mírně pod 100. Vůbec si nedovedu představit drtit převody s kadencí pod 50.

                                                  0 0
                                                  • novas752  

                                                    Se koukni jak šlapou výletníci po cyklostezce okolo řeky, zejména ženy. Přeci nebudou šlapat rychle jak nějakej závodník, jim stačí jet pomalu, per tam velkou a hurá 50rpm. :)

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  
                                                    0 0
                                              • novas752  

                                                Tak to je asi jenom netrénovanost no.

                                                Ono chvíli trvá, než se sval přizpůsobí, zlepší se prokrvení a hopodárnost spotřeby energie, zvýší se tolerance laktátu atd.

                                                0 0
                                                • Hmilan  

                                                  Snad se to časem zlepší… Každopádně jsi psal prokrvení, to je taky diskuze na celé další téma :D

                                                  0 0
                                                • ˘Ö˘ Krab  

                                                  Ekonomika pohybu roste jen s kilometry, to je pravda.

                                                  Hlavně na kruhové šlapání je potřeba ty svaly na končetině mít a mít je v nějaké vzájemné (dynamické) rovnováze; bude nějaký čas trvat, než mu dorostou (protože jinak se v běžném životě moc nepoužívají).

                                                  A další věc je nervosvalová koordinace, to může být objektivní kámen úrazu, jsou i jedinci, kteří prostě tak komplexní pohyb hladce nejsou schopni opakovaně a ve velké frekvenci udělat a nijak je to nenaučíš. Ale těch je málo.

                                                  Jestli je schopen střednědobě nohy na 90 rpm roztočit, tak to je velmi dobré znamení.

                                                  0 0
                              • mikub  

                                Podle mě jsou ty zóny dost nízko. Hlavně zóna „Anaerobic“ začíná podle mě na nízkých tepech a je zbytečně široká. 30 letý chlap ale nemůže jet na 155 tepech v anaerobním režimu ;)Takhle vypadá můj graf TF, když jedu hodinu závod (tzn. absolutní šrot). Jen ty zóny mám jinak.

                                0 0
                                • Hmilan  

                                  No jo, ale jak chceš teda ty zóny sakra vypočítat :D V případě, že se mi zatím nechce investovat do laktátové křivky…

                                  0 0
                                  • Rychlej turista  

                                    Máš novou hračku ta si hraj :-)

                                    Pro začátek pořeš anaerobní zónu. Pokud jsi srdečně zdravý, tak si její hranici posuň na 170 a dej si 35 – 40 minut 2 – 5 tepů nad ní, 172 – 175. Měl bys z toho být na šrot – jako po dobře zajeté klasické časovce. Pokud to dáš a na šrot nebudeš, tak to zase o něco posuň. Pokud to nedáš, bude ze dvou možných důvodů: buďto nejsi tolik trénovaný, aby to nohy daly nebo je to moc vysoko. Počítám, že to bude ten první případ :-)

                                    0 0
                                    • Wojtkingson  

                                      35 – 40 minut nebo 3,5 – 4 minuty?:D Tyhle tepy, to by na mě byl trochu hardcore to takhle vysoko udržet, ale někdy to schválně vyzkouším.

                                      0 0
                                      • Rychlej turista  

                                        A jak chceš jet časovku? Tak, abys přijel odpočinutý? Něco přes půlhodinová časovka se jezdí pár tepů nad ANP, aspoň já to tak dělal :-)

                                        0 0
                                        • Wojtkingson  

                                          Tak jsem to nemyslel, spíš že bych to na téhle úrovni asi ani nebyl schopný udržet 10 minut.

                                          0 0
                                          • mikub  

                                            Byl, jenom o tom nevíš. Ono tohle jet jako sólo trénink je už hodně na morál.

                                            0 0
                                          • novas752  

                                            Tak každý to má jinak, já mám max. 197 a tepy do 175–180 dokážu udržet určitě přes 10 minut.

                                            Před třema týdnama jsem jel 14 minut avg 187 s výstupem až na max, a to už ke konci dost bolelo. :)

                                            0 0
                                • ˘Ö˘ Krab  

                                  Myslím, že – i vzhledem k udané (ne) sportovní historii – jsou zóny víceméně správně.

                                  0 0
                              • ms82  

                                Solidni. Pro porovnani prikladam muj vcerejsi trenink. Zony jsou posunute a Tvoje Z4 je tam rozdelena na dve. Ale hranice jsou stejne. Byl to hodne tezky trenink a dnes rano jsem se sotva plazil :-)

                                0 0
                                • Hmilan  

                                  No vidíš a přitom dle grafu bys měl být v pohodě ;-) Ale dobrý ;-)

                                  0 0
                                  • ˘Ö˘ Krab  

                                    Od těch dvou nebezpečných šílenců se nesmíš nechat zviklat. Netušíš, co jsou zač. Ti dva v pohodě sportovat neumí, jejich pohoda se pohybuje přibližně někde mezi metabolickým kolapsem a akutní zástavou oběhu. Oni nikdy na kole v klidu nejeli, jejich trenér zde vystupuje pod nickem ČakNoris.

                                    Než začneš trénovat intenzity, najeď si nějaké pohodové objemy v rovnoměrné zátěži, ať si zkalibruješ své schopnosti.

                                    Jezdíš cca 50 km, takže jsem si dovolil vystřihnout ze své nedělní vyjížďky podobný úsek, mírné stoupání a žlutá linka přibližně ukazuje rozsah otevřené krajiny s protivětrem nebo ostrým bočákem (to už vyjde nastejno).

                                    Watty jsou orientační, co Tě zajímá, jsou tepy a kadence šlapání. Vůbec nejpěkněji by rovnoměrnost jízdy ukázal Power Variability index – jakmile se flákáš, tak roste, bude cca mezi 1,20 a 1,27, zatímco u rovnoměrné jízdy se dá dosáhnout i pod 1,1 i se změnami směru větru a sklonu trati.

                                    Soudě podle sebe, tak pro středně trénovaného jezdce s jistou mírou zkušenosti je tohle takové dálkoplazecké maximum, aby se další den byl schopen pohybovat alespoň v regeneračním režimu Z1 a nic ho nebolelo, popř. aby si takovou vyjížďku zopakoval.

                                    0 0
                                    • Hmilan  

                                      A jak se potom má tady v tom člověk vyznat ;-)

                                      Jak si psal, prvně musím najet objemy na pohodu a trochu srovnat ty hory ;-) Nyní by to teda chtělo computer, ať to vše můžu sledovat online při jízdě…

                                      0 0
                                      • ˘Ö˘ Krab  

                                        Připni si mobil na řídítka. Pořiď senzor kadence, ať si urovnáš dojmy a pojmy. Až Tě přestane bavit rovnoměrná jízda taknějakskoro­porovině, tak si vyber v okolí největší kopec a dej ho párkrát nahoru a dolů a snaž se držet stejné rychlosti výjezdu.

                                        Pochopíš, že v pestrosti je síla a jet každou jízdu „skoro nadoraz“ nedává potřebný efekt.

                                        0 0
                                      • Rychlej turista  

                                        Ty zóny si určitě posuň. Pokud by byly pravdivé, tak bys jel docela kudlu a v tom případě by ti tepy jako netrénovanému okamžitě a tolik nepadly, jakmile přestaneš šlapat.

                                        0 0
                                    • ms82  

                                      Jako silence jsi doufam nemyslel me ;-) Snazil jsem se naopak ukazat, ze jel dost ostre na svoji kondici, ponevadz dle tepovky jsem se skoro flakal vic ja a trenink na pohodu rozhodne nebyl.

                                      0 0
                                      • ˘Ö˘ Krab  

                                        Potrefená husa … ale ano, souhlasím, že jel hodně na hraně, byť se to mnohým tak nezdá. Rozhodně to nebyla jízda na kole v klidu, jak by se dalo vyčíst z názvu vlákna.

                                        0 0
                              • popokatepetl  

                                ty zony budou nesmysl. jako první pokus funkčnosti tepáku dobrý :-) Kde si vzal to maximum? Na maximální tepy je dobré jít běhat do prudšího kopce. Rozběhat se, první výběh tak na 90%, seběhnout pomaličku dolu, zklidnit tepy a druhý výběh to narvat co nejvíce to vytočíš, můžeš zkusit třetí pokus naplno, ale už to zřejmě nepřekonáš.

                                Běh je důležitý protože na kole se tak nevyšroubuješ.

                                tepy pod 100 TF bych do nějakých zón vůbec neuvažoval, to si sportovci zavazujou boty a nesportovci leží u televize. Pak bych se zabýval aerobním prahem. Jeď na kole rovinu (odpočinutý) a zavři pusu. Když to bude pod tak pohoda, výrazně nad to nedáš a mírně nad to bude po chvíli nekomfortní. Plus mínus autobus budeš vědět. Anaerobní zónu je třeba vypozorovat jak psal turista.

                                0 0
                                • ˘Ö˘ Krab  

                                  Takhle raději ne. Je to a) nepřesné b) zbytečné c) zavánějící imobilizací sportovce. A každý to má s tepy úplně jinak. Až si trochu něco najede a srovná ty velehory v grafech, tak bude sám vědět a i názor sporttesteru na jednotlivá pásma bude víceméně odpovídat skutečnosti.

                                  Zapomínáš, že zátěž je sportovně specifická a snažit se přenášet tepy mezi během a kolem není jednoduché. Teď je netrénovaný začínající cyklista, houby víme, jaký je běžec.

                                  0 0
                                  • Hmilan  

                                    Běhal jsem rád, ale teď už bohužel moc nemůžu. Každopádně běh špatný – půlmaraton 2:05 s vypláznutým jazykem ;-)

                                    0 0
                                  • popokatepetl  

                                    vsadím boty, že to bude přesnější než ty vypočtené Z1 až Zxx. Zony mu to vypočítalo z klidu (ten si snad změřil někdy ráno) a maxima. No někde to maximum musí změřit ne. Na kole je maximum níže než při běhu. Stejně je to hodnota k ničemu. Já kdybych jel na kole při svém maximu 197tf tak se rozpadnu. U toho běhu nejde o to kdo je jak dobrý běžec, ale o max intenzitu. Tu má i ten nejhorší běžec, stačí se rozklusat a pak to napálit půl km. Pokud bude mít max 170 nebo 210, bude to celý posunutý jinak. Třeba tvoje AVG 131 pojedu jedině na výletě s děckama. Normálně to budu mít kolem 150, tempo kolem 165 a závod kolem 175TF.

                                    0 0
                                    • Smazaný účet  
                                      0 0
                                    • ˘Ö˘ Krab  

                                      Tak. A teď se podívej touto optikou na jeho zóny a jeho záznam z trasy. Vidíš tam něco jako u sebe?

                                      Kdyby býval měl Hmilan ty ambice, tak by na grafu bylo třeba 15 kompletních plynulých přechodů přes celé AP až k anaerobnímu prahu, ani by mu to nedalo tolik práce :-). Jak ho podezřívá R_T, tak jel docela kudlu, vzhledem ke své trénovanosti a konstituci.

                                      Nestačí se rozklusat a pak to 500 m napálit. To platí teoreticky pro velmi trénované běžce středotraťaře, ale mnohdy ani pro ty ne. Neběžec má problém dát 500 m naplno, vlastně vůbec v nějakém submaximálním tempu, protože tak daleko běžel naposledy na základní škole. A i jinak se metodicky testy provádějí s více mezistupni zátěže.

                                      0 0
                                      • kokoska.rokoska  

                                        Přesně tak, Krabe!

                                        Abych přidal svoji trošku do mlýna, když už zmiňuješ ty středotraťaře, že :-)

                                        1. TF Max mám na kole i na běhu stejné, ± chyba měření.
                                        2. TF Max při běhu snáze dosáhnu na rovině na čtvrtce/půlce, než v kopci. Tam ho pravděpodobně nedosáhnu vůbec, protože prostě nejsem kamzík a do kopce běhat neumím.
                                        3. Tepové „prahy“ (AEP, ANP, LTHR, bla-bla-bla, cokoliv) mám na běhu i na kole jiné.
                                        4. Ano, už jsem někdy v životě běžel a kupodivu už jsme i seděl na kole :-)

                                        Takže, minimálně z mého pohledu, jsou návody pana kolegy popokatepetla cokoliv, jenom ne následováníhodné…

                                        0 0
                                        • ˘Ö˘ Krab  

                                          Díky za podporu!

                                          Ještě bych přidal něco málo o odhadech dle software sporttesterů. Ať si kdo chce dělá jakékoliv zjednodušené testy, realitu zobrazí pouze skutečný zátěžový test s měřením laktátu. A dobře funguje jen na dobře trénované lidi, pro ostatní má význam velmi orientační a proměnlivý

                                          Mám doma jednoho trénujícího běžce-vytrvalce řekněme obstojné úrovně, zvláště na „kopečky nahoru a dolů“. Rovinky nic moc a překážky na steeplu neumí technicky, protože je netrénuje a nikdy netrénoval.

                                          Ale jelikož sportuje velmi systematicky a strukturovaně, jeho tempa jsou snadno rozlišitelná a intenzity v celé škále od nízké až po mezní, nikoliv tak-nějak-jak-se-mu-zrovna-chce. Všechno sportování zaznamenává důsledně do hodinek 735XT, používá tepák a nespoléhá na měření na zápěstí. Hodinky mu následně průběžně generují nějaké odhady VO2max a časů a temp, podle jeho pocitů se mu zdály navržené hodnoty celkem pravdivé.

                                          Nedávno prošel laktátovými testy „field“, tedy nikoliv v laboratoři na běhátku nebo ergometru, ale na stadionu. Jeden den stanovili metodici tempa podle dosavadních zaběhnutých časů, provedli běžcům testy na laktát. Podle nich pak upřesnili prahová tempa na další den a pak se při nich opět podle laktátu přesvědčili, že stanovení bylo správné. Podstatné je, že se vždycky skupinka byla schopna držet na sekundy přesně potřebného tempa – a to „běžci z leknutí“ nedovedou.

                                          A teď kouzlo: Garminí LTHR tempo se lišilo cca o nějaké asi 4 s/km, VO2max třeba jen o 3 g/l. Odhady časů na desítku i půlmaraton se shodovaly v intencích statistické chyby. Podobně na tom byli i další sportovci z testu, kteří disponovali patřičnou technikou a historií záznamů.

                                          Takže i pro ty, kteří vytrvalostně sportují soustavně a dlouhodobě, jsou odhady elektronických udělátek přesné až velmi přesné. Pro běžného nepříliš trénovaného smrtelníka v dobré kondici jsou naprosto dostatečné.

                                          0 0
                                          • ms82  

                                            To se hodi, kdyz s behanim zacinas (ale beres ho vazne). Sve (aktualni, ne nejlepsi nebo chtene) LT tempo ale +/- 4s uz po par letech behani myslim odhadnu taky. Tim nechci rict, ze ty hodinky jsou k nicemu – naopak, je dobre mit nejakou kontrolu ci druhy nazor. Chci ale rict, ze je hlavne dobre se vyznat sam v sobe a ziskat trochu cit pro odhad temp.

                                            0 0
                                          • kokoska.rokoska  

                                            Jj, průběžně sleduji a Panáka zdravím, výkonnost má obdivuhodnou a že zkusil steepl je obzvláště chvályhodné – škoda, že to o tak malinko necinklo :-)

                                            Co píšeš právě o Panakovi a 735 potvrzuje Tomáš s 935 ⇒ pro vrcholový sport a dostatečně mladé závodníky jsou odhady VO2MAX i Race Predictor dost přesné. Bohužel pro mě je Race Predictor naprosto mimo mísu a sveřepě tvrdí, že desítku bych měl dát okolo 32 a maraton za 2:30. Jak správně podotýkají zlí jazykové, asi si mě plete s Evou V.N. :-)

                                            0 0
                                    • ˘Ö˘ Krab  

                                      Zóny to počítá předpokládám podle statistického průměru, nic nenaznačuje, že by se z něj nějak vymykal. Není extra trénovaný.

                                      U toho běhu nejde o to kdo je jak dobrý běžec, ale o max intenzitu. Tohle si nech patentovat a vysvětli to třeba na závodech v běhu do vrchu, kde se valí do kur**ského kopce hodinu v tahu a pak se nakonec sprintuje na konci seběhu do cíle. Že je zbytečné být dobrým běžcem, intenzita to vyřeší. Takhle to není. Špičkové rovnoměrné intenzity (a takové mají vypovídací a výkonnostní hodnotu) po dobu delší jednotek sekund dávají pouze trénovaní a dobří běžci.

                                      Nejhorší běžec na svou špičkovou intenzitu nedosáhne prostě proto, že ji nemá natrénovanou a protože to neumí! A totéž platí pro cyklisty, plavce a podobně. Na své časy z plavání i běhu z dob konce socialismu se mohu dívat už jen s nevěřícím výrazem, protože neběhám a neplavu, resp. nic z toho dostatečně netrénuji.

                                      0 0
                                      • popokatepetl  

                                        bylo to myšleno že max TF dosáhne (nebo se přiblíží) svým maximálním úsilím jak trénovaný tak uplněj začátečník (pokud u toho nezkolabuje :-) Na kole jsem ještě nikdy nedosáhnul max TF jako při běhu.

                                        Mě jen přišlo nesmyslné mít anaerobní zónu od 152 do 190 tak jako tomu je na tom grafu Z4 + Z5.

                                        Ale nechám toho, vy jste sportovci a odborníci.

                                        0 0
                              • Karlos14  

                                Ty zóny mám skoro stejně jak ty. Na běžné vyjížďce 40–50km mám průmerné tepy 150–160. A takhle to zvládám 4× týdně. Asi jsem vysokotepec :) je mi 28 let a svou maximálku jsem odhadl na 205 tepů (tu jsem měl při max nasazení na cílové rovině závodu)

                                0 0
                                • ˘Ö˘ Krab  

                                  Ano, to jsou ty paradoxy. Ale kolik vás takových je, pane Mára?

                                  0 0
                                  • Karlos14  

                                    Jen tak na ukázku dávám i já svoje zóny z vyjížďky. AVG mám 165 tepů

                                    Měřené je to ze zápěstí hodinkami Amazfit Pace 1, takže přesnost nic moc, ale zkoušel jsem i hrudní pás a výsledky byly podobné.

                                    S podobnými tepy jezdím několikrát týdně a zvládám to. Určitě jsem nejel na krev a ještě jsem měl rezervy… Je to divné :) Ostatní dávají podobné výjezdy kolem 140t

                                    0 0
                                    • Karlos14  

                                      jo a je to na MTB

                                      0 0
                                    • ms82  

                                      Ja vim, ze jsem to vyse udelal rovnez, ale nejde porovnavat tepovky ruznych lidi. Teda jde, ale ma to jista omezeni :-)

                                      Predne mas dost vysokou maximalni tepovku, takze i „normalni“ tepy budes mit vyse nez napr. ja. Potom zalezi rovnez na absolvovanem vytrvalostnim treninku. Kdyz jsem zacinal behat (drive nez jezdit na kole, kdyz mluvime o treninku a ne poflakovani se), bezny beh jsem mel 155–160 tepu pri me max tepovce 184. Ted je 155–160 tepu stredne tezky az tezky trenink.

                                      Proste v zacatcich sportovani nestiha kardiovaskularni system, ale ten regeneruje celkem rychle. Pozdeji uz podstatne zatezujes i nervovy a svalovy system, ktere regeneruji pomaleji.

                                      0 0
                              • ˘Ö˘ Krab  

                                Jestli to jde, zkus vygenerovat grafy pro každou část trati zvlášť.

                                0 0
                            • Hmilan  

                              Ahoj,

                              tak se za vracím k rozboru tepových zón. Zkoušel jsem více jezdit v klidu, víc si hlídat tep a nakonec jsem zjistil, že podle výpočtu dle programu jsem nejvíc v anaerobní zóně. Problém je ale v tom, že anaerobní zóna začíná při 152 tepů/min a mně se to často pohybovalo kolem 155 takže těsně nad hranicí, ale už jsem prostě byl v Z4.

                              Myslíš, že bych si měl dolní hranici Z4 posunout výš nebo spíše jezdit a budovat vytrvalost a čekat až se TF sama sníží?

                              Díky…

                              0 0
                              • JFtryall  

                                Na lepsi zhodnoceni tepovych zon by sis mel udelat nejaky domaci testik, abys plus minus vedel svoje avg tepy na kterych dokazes vyjet nekolik kopcu. Nizkotepci to maji kolem 160–165, lidi co maji maximalku kolem 175–180 cca. Ja to mivam kolem 171 pri zavodni maximalce cca 182–184. Takovy ten rozumny aerobni prah pak vychazi v kopcich kolem tech 150–160. Hodne ale zalezi na momentalnim stavu organismu, teplote okoli atd. Proto mame radsi Wecka. Protoze v unave nebo ve vetsi zime muzes mit klidne o 10–15 mene a moc se tomu nechce nahoru. Navic clovek se neciti buhvijak. Ve vytrvalosti je vhodne se zamerit na kvalitu slapani a kopce zacinat v klidu, v prudkym snek v rovinatejsim miste doradit tezsi prevod a tep by mel pozvolne rust az na vrchol stoupani.

                                0 0
                              • ˘Ö˘ Krab  

                                Vypadla na mě ze skříně křišťálová koule.

                                Podle mého Ti to pořád nesedí, nehledím na absolutní hodnoty, ale na statistické rozdělení. Pokud jsi takto jel v klidu, tak to buď nebylo v klidu nebo máš pásma úplně jinde. (Pokud se tedy nejedná o velmi specifický trénink vysoce disponovaného sportovce špičkové úrovně.) Ani nemusíš mít horní práh (ANP) stanovený špatně, vlastně to nehraje roli, protože dovedeš jet pouze dvěma výkony: ON & OFF. Prostě ses stále ještě nedostal ke schopnosti nastavit si rovnoměrnou zátěž a tu souvisle držet.

                                Při jakémkoliv hodnocení/sebe­hodnocení narazíš na dvě zásadní věci: netrénovanost (malá adaptace) a nedisciplinovanost (když ono to jede … honím průměrku …). Takže, aby to mělo smysl a něco jsi dokázal cíleně udělat, musíš se naučit jezdit ve všech těch meziprahových pásmech a hlavně držet po dobu minut (až desítek minut) zvolený výkon.

                                SILNIČNÍ CYKLISTIKA JE SPORTEM TRPĚLIVÝCH!

                                Výškový profil ze záznamu je rovina a víceméně se nedá předpokládat množství prudkých změn směru, pokud jsi jel sám a nestřídali jste pravidelně tahouna, tak jsou to, IMHO, tepy člověka naprosto nevyježděného v tempu. Vždycky to rozkulíš, dojedeš komfortní strop, pak si odpočineš/musíš odpočinout. Byť subjektivně pořád jedeš v tempu a v záběru, není tomu tak, tělo naštěstí obsahuje pojistky a trochu zvolní. Vložil jsem pro zvýraznění pozorovaného žlutou křivatici.

                                První cca polovina je trochu jiná, na druhé by se sem-tam dala při troše dobré vůle najít nějaká ‚plata‘, i mírné stoupání je schopno generovat plynulý protiodpor a na tom se výkony jezdí i začátečníkům snadněji. Podle toho, jak jsi ale jel poslední „stoupání“ na třikrát nebo čtyřikrát, a také jak přehnaně Ti tepy letí na každé vlnce, tak to byla spíš náhoda až z nouze ctnost. Podle křivky bych tipoval na to, že by Ti naměřili malé reálné VO2 i VO2max, ať již kvůli malé schopnosti svalů pálit cukry nebo malé funkční kapacitě srdce nebo plic. Všechno z toho se tréninkem zcela zásadně mění a zlepšuje.

                                Jen tak okometricky by ses měl být schopen, s ohledem na udaný absolutní tepový rozsah, i při relativně svižné jízdě udržet mezi mnou vloženou červenou a purpurovou linkou – tj. cca mezi 135 a 148 tepy. Celou dobu a bez výjimky, už těch 148 je i s rezervou na překmity. A když jet rychlé tempo, tak cca v pásmu 148–156 tepů, po zelenou linku, ale soudím, že tam se dlouho neudržíš, takže zatím nezkoušet na celých 50 km.

                                0 0
                                • Hmilan  

                                  Díky za vyčerpávající informace!

                                  Jen takový poznatek z dneška – stejná ± průměrná rychlost a tepy úplně jinde než včera a to jsem dnes cítil horší fyzičku a teplota byla taky o dost vyšší.

                                  Ty výkyvy jsou daný hodně tím, že jedu přes střed města, abych se dostal na stezku takže samé křižovatky a auta způsobují to vlnění… Půjdu to zkusit někam na delší trasu…

                                  0 0
                                  • ˘Ö˘ Krab  

                                    Tohle rozdělení vypadá už očekávatelně.

                                    Vyšší teplota Tě možná držela na uzdě, pocitově horší fyzička asi nebyla úplně reálná.

                                    Zkus nějakou trasu s úseky, kde se bude dát jet a šlapat vždy alespoň 10–15 minut v kuse. Ani nemusí být delší.

                                    0 0
                • Smazaný účet  

                  Podle některých komentářů se nám tady formuje početná skupina invalidních důchodců. Moc mi nejde do hlavy, jak se dá skloubit ježdění na kole pro zábavu s nájezdy tisíců km měsíčně, a k tomu ještě mít rodinu a pracovat, nebo mít i jiný koníčky a zábavu kromě kola. Od takových nájezdů už začínají upouštět i profi sportovci a to je kolo jejich práce. Asi tomu zase nerozumím, jako ostatně skoro ničemu v tomto tématu :-)

                  0 0
                  • novas752  

                    Lidí co najedou 2 000 a víc měsíčně tu vážně moc neni.

                    0 0
                  • Smazaný účet  
                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Já si říkal. Říct doma, že se vším končím a jdu jezdit denně celý odpoledne po práci na kole až do večera, asi bych dopadl podobně. Rozvod by byl jasná věc. Asi jsem podpantoflák, když jedu max 2× týdně na pár hodin :-)

                      0 0
                      • popokatepetl  

                        jezdím 250–350km týdně, spíše k té spodní hranici, max. mám 500 za týden. Pokud situace dovolí (nejedu služebně, nevezu děti, neprší, není náledí) tak jezdím do práce na kole, cestou zpět si to natáhnu buď lesem nebo na silnici. Než se doma rozkoukají tak jsem doma. O víkendu podle rodinného plánu. Někdy krátké 3 hodiny, občas celodenka, někdy jedeme s rodinou nebo jen manželkou, párkrát do roka vyjíždím ve 3–4 hodiny ráno a do oběda jsem doma se slušným nájezdem. Čas to bere, ale pořád stíhám poměrně hodně věcí vybudovat ve srovnáním s okolím.

                        0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    S čím máš problém? Když se podívám na těch pár jedinců, které sleduji na Strava.com, tak jsou většinou stále ještě výdělečně činní, přesto najedou kýžené tisíce km, většinou (ještě, pořád, už) mají rodinu, z dalších koníčků u nich mohu potvrdit běhání a plavání, oboje v hojné míře.

                    Kteří konkrétně profi cyklisté (z ranku silnice, CX, XC) najedou pod 10.000 km/rok? Extrémem je Nino, ten dá údajně jen cca 14.000, z toho 1/2 silnice + 1/2 XC. K tomu ovšem spoustu dalších fyzických aktivit, které jsou pro něho velmi důležité a dělají z něho toho, kým je. Jenže to se bavíme o kilometrech cíleného a strukturovaného tréninku, ne o popojíždění po naší překrásné krajině.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Problém nemám s ničím, jen mě to udivuje, kde ty lidi berou čas a energii a jak to vysvětlí doma, že je nikdo skoro nevidí.

                      Ty menší nájezdy jsem nedávno četl u více lidí, ale už nevím kdo to byl. Paradoxně ti lepší. Jak říkáš, víc na úkor kola trénují techniku. Samozřejmě i jezdí, ale míň, než bývalo zvykem. Když jsem viděl nějaký videa se Saganem a Schurterem, i nějaký ženy, až se mně z těch mučících technik u tréninku dělalo špatně, ale samozřejmě chápu přínos, když je člověk vidí co jsou schopní předvádět nejen na mokré silnici, ve sjezdech, a na hnusným povrchu jako je Paříž-Roubaix, nebo v humusu jak byl letos Albstadt.

                      0 0
                      • ˘Ö˘ Krab  

                        Kdo šlape na kole, nezlobí doma :-). Jaký si to uděláš, takový to máš.

                        Aby bylo jasno, ty menší nájezdy znamenají spíš pod 20 tis. km/sezónu. Ale menší jsou hlavně v porovnání s dobami, kdy se běžně jezdilo 25–30 tis. A musíš ještě zohlednit, kolik z toho je v silničním profipelotonu závodních km.

                        0 0
                  • AussigBiker  

                    :D. Pravdu mas.

                    0 0
                  • Rychlej turista  

                    Hodně dělá ježdění do práce. Kdo jezdí autem, tak pro toho je cesta do práce čistá ztráta času. Si to spočítej – kolik to dá ráno a kolik hlavně odpoledne. Než přijedeš z práce, převlíkneš se a vyjedeš. Když jedeš na kole, tak máš jen za tu dobu najeto hafo km.

                    0 0
                    • oddie  

                      Přesně.

                      0 0
                    • Smazaný účet  

                      Jedu 4 km tam a zpět a to jedu radši autem (ne, nechci to chodit pěšky), protože to autem je 10 – 15 minut, za ten čas se ani nestihnu nahastrošit do buznaoblečku, treter a helmy a vytáhnout kolo před barák. Pak musím stejně z práce domů kvůli psovi atd., takže protažený cesty domů nepřichází v úvahu.

                      Stejně bych nerad, aby se mi z kola stala místo zábavy řehole, asi mi to pro zábavu 2× týdně stačí, takže to jen tak probírám ze zajímavosti. Vás to asi baví takový nájezdy, podle toho co vidím.

                      0 0
                      • ˘Ö˘ Krab  

                        Od vyjížděk 2× týdně můžeš čekat právě jen vyjetí si 2× týdně, což je ale přesto přibližně dvakrát častěji, než u 90% populace. Ještě bys mohl ty 4 (5) km občas běžet a psa jít venčit v rámci vyklusání. :-D

                        0 0
        • Ondraj  

          Na tohle jsem nedávno taky přišel.

          0 0
      • novcze  

        asi tak, přehodím si v kopci o jeden na lehčí převod, točím stejně a jedu v klidu

        0 0
    • novas752  

      Dnešní večer si například o klidnou vyjížďku přímo říkal.

      0 0
    • kokabura  

      Tak me vysledky jsou nasledujici;

      Koupem fenix3 + hrudni pas

      Nez shodim tachak tak prelepeni dispele.

      Zacal sem nalepkou na tachaku abych nevidel prumerku, na hodinkych mam nastaveny tepy + hodnoty pro me zajimave, na zadnem displeji nemam prumernou rychlost..

      Tepy 120–140 tady dokazu tocit cely den

      140–160 pro me idealni zona na solo vylet

      160–170 v prudkych kopcich

      170+ to nevydrzim dlouho takze to jsou ve vetsine pripadu posledni metry pred vrcholem, jinak podrazuji nebo zvolnim tempo.

      Musim rict, ze to je perfektni pomocnik.

      Rozjizdky diky kontrole tepu jsou paradni, nemam po par km okno s vypadkem, nez se zase muzu vratit do tempa.. cela vyjizdka je nyni takova ustalena. A hlavne, muzu jezdit bez bolesti casteji!

      Za me perfektni pomocnik a jeste sem si udelal radost hodinkama!

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Hůůráá slááva!

        Alespoň někdo pochopil, o co jde a jak to použít pro své dobro. Ono totiž 3–5 km/hod na průměrce navíc může znamenat také dvojnásobek výkonu nebo tep o dvě pásmy nad optimem, na které tělo momentálně má.

        0 0
        • kokabura  

          Paradoxne se mi nijak zvlast nezmenila, jen dokazu celou vyjizdku tocit konstantne a nehonim se za aktualnim cislem.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Ale to je to kouzlo, jet v průměru stejně rychle, jen při menší sebedevastaci. Když takto vydržíš jezdit dost dlouho, tak zjistíš, že buď můžeš točit ještě rychleji nebo sice stejně rychle, ale spoustu času na převod o zub těžší.

            0 0
            • jiriga  

              taky na to touzebne cekam:-) zatim bida, na to bych se vysplhal alespon na 25km prumer, mam tepovku kolem 145–150 dle profilu:-( Uz se tesim az budu jednou jezdit 27km a tepovka se prevalovat nekde kolem 135:-) jenze nemam bohuzel moc sanci na jednolitou jizdu v trvani 2 a vice hodin…takze se tam nedostanu asi nikdy:-)

              0 0
              • Rychlej turista  

                Průměr snadno zvedneš, pokud si každý kopec prodloužíš o 50 m :-)

                0 0
                • jiriga  

                  to jo:-) no, nic ,dnes rano z prace uz se bud loudat v kompenzaci…ale clovek uz je z tech tepovek magor, se furt akorat divam, jestli jsem porad v pasmu a spis se sanzim jet rychleji (nez minule),ale s nizsi tepovkou. nekdy je lepsi to nemit a prsote jezdit dle pocitu. vycistit hlavu:-)

                  0 0
                  • JFtryall  

                    Tepy jsou zlo. :-)

                    0 0
                  • Rychlej turista  

                    Vždyť ti to píšu, zabiješ tím několik much najednou: podstatně zvedneš průměr švihu, neorganizovaně potrénuješ nožky s krátkodobým výletem do vyšších tepů, přestanou tě děsit vrcholy kopců a jako vedlejší efekt budeš naopak ty děsit spolucestující, zvyklé se přes vrchol jen překulit :-)

                    0 0
                    • Maka123  

                      Mě pomohlo a pomáhá snižovat tepy a zvyšovat rychlostní průměr – jezdit,jezdit a zase jezdit. Všechno má svůj čas.

                      0 0
              • šimlos  

                Jezdit sám a mít průměr 27km není málo..

                0 0
                • ms82  

                  Z vlastni zkusenosti bych rekl, ze porovnavat (si) prumery, je dost k nicemu. Pokud nekdo vazi 90 kg a na kole uz alespon jednou sedel, tak zvladne dejme tomu 2 W/kg. Abych mohl jet stejne rychle s mymi zhruba 60 kg, musel bych jet na 3 W/kg. To je dost zasadni rozdil.

                  Smiril jsem se s tim, ze na rovine me to vzdycky odfoukne a na casovku se zrovna taky nechystam. Ale moje vaha se da zase vyuzit v kopcich, na to se soustredim.

                  Tim nechci rict, ze neni treba jezdit. Ale nekdy je lepsi tu prumernou rychlost prestat sledovat uplne :-)

                  0 0
                  • jiriga  

                    Tak 27 nemam, dam sotva 25 a to ještě musí být nějaký slušný profil.minule jsem dal 100km, ale navratovych cca 50 už bylo tak nějak po rovině. Průměr byl necelých 24km/hod a 138tep.nicméně posledních 25km už jsme jel tepovku průměr takových 147 až 150.

                    Nicméně souhlas, ta průměrná rychlost nemůže někdy zase až tak směrodatná, obzvláště, když pojedu třeba proti větru :-) niceně nějaký segmenty mám na jetý a dokážu to nějak porovnat i s kamosemá co jezdí. Porad jsem šnek. Jezdit a jezdit je cesta, jen si nejsem, že me tam ty dvě hod max souvislé jízdy dostamou :-)

                    0 0
                    • bodlak2  

                      Co tě omezuje na max. 2h jízdy ? Píšeš, že si dal 100km a to muselo trvat déle.

                      0 0
                      • jiriga  

                        To bylo teď přes léto, dovolene a taky jsme býval přes týdne sám doma:-) teď už rodina a více jak 2 hodny dam tak 1/2 do měsíce.

                        0 0
                    • Maka123  

                      Iba trénink robí majstrov!

                      0 0
                    • ms82  

                      To vis, ze dostanou. Dve hodiny v kuse bohate staci, ale samozrejme pravidelne. Jasne, pokud nekdo trenuje na ultra endurance zavod, mel by na tom kole neco odsedet. Ale vytrvalost si postupne vytrenujes i na dvouhodinovych vyjizdkach. Zacinal jsem behem a i po roce pobihani jsem mel pri lehcim behu tepovku pres 150. Vetsina behu byla do hodiny, cemuz by odpovidalo zhruba 1.5 hod kolo. Zhruba po dvou letech byl lehky beh do 145 tepu a tempo mirne rychlejsi. Nyni je lehky beh okolo 140 tepu.

                      0 0
                      • jiriga  

                        ono bohuzel beh je trochu jny mix zateze a ty dve hodky jsou v klidu na vykonnostni rust (u behu. U kola jsou ty dve hodky celkem hranicni, ale nejak se s tim poperu:-)

                        0 0
                        • ms82  

                          Nevim, jestli koukas na youtube kanal GCN. Byvaly prezenter Matt Stephens byl mistrem Velke Britanie v silnicni cyklistice s 8 hodinama treninku tydne, kdy vetsina byla neco pres hodinu. Detaily tam urcite dohledas.

                          0 0
                          • jiriga  

                            jojo, sleduju, tohle si ovsem musim vyhledat. Urcite verim , ze cesty nejake jsou.dik za tip

                            0 0
                        • ˘Ö˘ Krab  

                          Plácáš nesmysly.

                          Nevím, co chceš trénovat a na jaké úrovni, ale běh, myšleno opravdu běh, se na republikové úrovni u běžných vytrvalců (myšleno steeple, trojka, pětka, desítka) vejde v pohodě a se zárukou trénink do hodiny, a to včetně rozklusu a výklusu. Ani na půlmaraton nebudeš většinou potřebovat víc. Jedná se ale o strukturovaný trénink, kdy (sice minoritní) část tréninků je tempová a část intervalová. Věc jiná je délka tréninkového blooku.

                          Podle sezóny a cíle se ale výrazně posuneš i jen poklusáváním, protože to vypadá, že máš trochu problém s během jako takovým. Ani tak nedává 2 hod trénink smysl, tak dlouho totiž uspokojivou techniku nebudeš schopen udržet a jen si budeš mršit klouby.

                          Podívej se na Radka Brunnera na Stravě, to je ultravytrvalec, jak dlouho mu tréninky trvají. Další čas už nic nepřináší, pokud není vyplněn odpovídajícím tempem. Nebo neběháš o pozici v absolutním pořadí výzvy (kilometrů za měsíc), to je potom jiná.

                          U kola záleží, na co trénuješ. Základní vytrvalost spolyká spoustu času, ale dovedu si představit, že i ta se bude najíždět po padesátikilome­trových úsecích, tedy právě pod ty dvě hodiny. Jestli to má být na kratší závody, tak něco přes hodinu bude stačit, když v tom bude řízeně a cíleně třeba 20 minut skorošrotu nebo chutné intervaly nebo pár kopců. Mně osobně se základní kondici výrazně podařilo podpořit i jen jízdami na trekovém kole do cca 50 minut ve zvlněném terénu, pravda, v pracovním týdnu většinou 2× denně a zdaleka ne všechno nadoraz – což bývá zásadní chyba nedočkavců.

                          Myslím, že extenzivním pojetí „tréninku“ jak jízdy na kole, tak poklusávání, se mi (měřeno objemem) podařilo dostat na celkem obstojnou úroveň. Kdybych něco z toho opravdu trénoval, tak budou časové nároky spíš menší, ale utrpení větší.

                          0 0
                          • jiriga  

                            no vsak ano, u behu to nezpochybnuji vubec, nybrz naopak:-) Na kole to zrejme v danem casovem useku nebude obecne tak efektivni a s takovymi vysledky jako u toho behu (ok, kkoukam na Matta:-). Kazdopadne je treba ten cas vyuzit co nejlepe a michat jednotlive komponenty treninku, vcetne „loudani“…zkratka to vyzaduje vice planovani, pripravy a hlavne discipliny. Je fakt, ze na nejake „zavody“ v trvanii 2–3 hodin by to mohlo stacit. Nevim ,ale i tak ty dlouhe vyjizdky nekde asi budou chybet, si myslim…

                            0 0
                            • ˘Ö˘ Krab  

                              Je skoro jedno, když to dobře naplánuješ, jestli budeš nahánět kilometry na dlouhých štrekách nebo opakováními. Naopak, na kole se dá většinou dosáhnout lepší efektivita vzhledem k snadnějšímu rozlišení intenzit. Což u běžců už vyžaduje opravdu železnou kázeň a obrovskou zkušenost (nebo dobrého trenéra).

                              0 0
                              • jiriga  

                                uvidime jak se mi podari jezdit a drzet planu pres zimni mesice, to bude challenge:-) obecne mi spatny pocasi nevadi, jen me stve to oblekani/svlekani…

                                0 0
                                • Breakpain  

                                  Trenazer …

                                  0 0
                                  • jiriga  

                                    poslednich 8 tydnu davam v prumeru 8 hod tydne, bez vikendu. Ale bude to tedy sakra tezke to takto udrzet i pres zimu..;-)

                                    0 1
                                    • novas752  

                                      V zime si muzes klidne dat kola min a misto toho zapojit jine aktivity (beh, bezky, plavani) nebo posilovnu.

                                      0 0
                                      • jiriga  

                                        jjojo, i to mam v planu. ale pres tyden zase tolik moznosti nemam:-) nicmene , bud jeste rozchodim starou silnicku nebo hodim slicky na bajka. preci jen to bude ve tme bezpecnejsi.

                                        0 0
                                        • novas752  

                                          No… Osobne se bezpecneji citim v terenu nez na silnici i v naprosty tme, v terenu mam svuj osud ve svych rukou. :)

                                          Ale kdo ma v tech srackach jezdit no. Vzdycky vyckavam az to zmrzne, pak se jezdi krasne kdyz je holomraz nebo cerstva troska snehu.

                                          0 0
                                          • popokatepetl  

                                            V zimě je třeba se na to vy*rat. I hlava si musí odpočinout. Jezdím do štědrého dne a začnu jak sleze sníh. Neříkám že si nevyjedu když jsou podmínky, ale o trénování nemůže být řeč. Jedu tak abych se nezpotil, nepromrzl, neuklouzl takže pro dobrý pocit. V zimě jsou běžky, lyže, běh, plavání, posilovna.

                                            0 0
                                          • jiriga  

                                            nastesti to mam do prace prakticky jen po stezce, takze minimum provozu. s tim mrazem souhlas, ma to neco do sebe. loni jsme zase vytahl zimni s „hroty“ a byla to parada;-)

                                            0 0
    • Smazaný účet  
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.