inverznu alebo kalsicku pruzinu?

44 nepřečtených
  • mdk

    Tak teras riesim dilemu…prechadzam tready ale este som nijak nedospel k zaveru…Ako som zatial precital tak premna bi bola asi vhodnejsia inverzna prehadzovacka a to z toho dovodu ze jazdim viac do kopca ako z kopca a prehadzujem v plnom zabere niekde v kopci…A este ked mam inverznu tak musim mat radenie rapidfire alebo je to jedno?

    Anketa: Aká pružina?

    23x
    53%
    20x
    47%
    0 0
    • kubad  

      K rapidům se standartně dává klasika, k duálům inverz.

      Klasika sice s dualama funguje, ale není to ono.

      S rapidama fachčí jak klasika, tak inverz bez problémů, zkoušel sem oboje, ale mě to víc sedí s klasickou přehazkou.

      0 0
    • Radek Broz  

      Jak jezdíš víc do kopce? To pak jedeš dolů autem? Jinak ti o přece musí vyjít stejně;-)

      0 0
    • mr.antik  

      Mě to teda vadí v při jízdě do kopce (rapidfire). Při podřazování mi o rychlost nejde, ale když potřebuju v kopci nebo dát těžší a rozjet se, nebo jít ze sedla, tak mi vyhovuje teda klasika. S dualama nevim.

      0 0
    • bam  

      Jsem myslel, ze v zaberu se lip radi proti pruzine, tzn. v tvym pripade by byla lepsi klasika. Na inversni s RF se mi libi ze se clovek muze mnohem rychlejc rozjet nez s klasikou.

      0 0
      • mr.antik  

        je to hodně o zviku, mě se teda rozjíždí mnohem líp s klasikou. Parkrát lehce cvaknu a sílu na místo řezení soustředím do nohou. Ale tenhle dred je asi zbytečný, protože to každej rád jinak…

        0 0
    • petebike  

      s dualama jedine inverz – nechapu jak muze treba merida davat dual a klasiku…? mno jinak na rapid fire normalni klasiku, za tech X tisic km jsem si na to zvyknul…

      0 0
      • TinkTink  

        Vidis…a ja k dualum zadnou jinou nez normalni nevozim, protoze mi to tak mnohem vic vyhovuje…

        0 0
        • petebike  

          nj ty si vzdy neco najdes :-D…nechapu… :-))))

          0 0
        • petebike  

          nj ty si vzdy neco najdes :-D…nechapu… :-))))

          0 0
          • TinkTink  

            Co se da delat…mne ty inverze proste vubec nesedi, nevyhovujou atd… :)

            0 0
        • rarášek1  

          I moje žena, po první vyjížďce na dualech chtěla do zadu klasiku. Mě je to jedno, protože Sram dělá jeden druh :-)

          0 0
    • vlk  

      Já jezdím rapidfire s inverzní přehazkou.Dříve jsem jezdil klasické přehazky.Inverzní přehazka se sice trošičku hůže seřizuje, ale když to seřídíš, tak to nemá chybu.hlavně s rapidfirepáčkami kdy ti to vlastně funguje naopak,palcem tlačíš na težší převody. Výhoda je obrovská.Na lehčí převody, protože to tlačí pružina co tlačí stále stejně a na páčce je prostě zásek po každém zařazení to řadí mnohem jistěji než klasika a není problém, jak někteří tvrdí zařadit o více převodů zaráz.prostě cvakneš 2× či 3× apod.za hcvíli ti to ani nepřijde.A ještě lepší je to ,když na vrcholku řadíš těžší převody na sjezd, máš tam třeba ve dvou záběrech palcem ihned nejmenší kolečko.Já si nemuho na inverzní stěžovat-supr je prostě ta přesnost řezení na lehčí převody.Ahorát co k ní doporučuji sehnat avid kolečko.je trochu více náchylná na bahno v té poslední části bowdenu.A nevzdat to hned, hůře se sice seřizuje, ale stojí to za to.Seřizuje se samo přesně opačně než klasická.

      Já bych šel buď do inverzní a když už do klasiky, tak do Sramácké.

      0 0
      • jaski  

        souhlas

        0 0
      • bam  

        Taky souhlas. Mam na kole sice klasiku, ale az ji znicim, dam inversni.

        0 0
      • enrico  

        taky souhal, inverz, uz by som nemenil

        0 0
      • Veeteck  

        A co delas v blate, kdy sila pruziny nestaci, aby ti preradila nahoru?

        0 0
        • vlk  

          mám xt 04 inverzní a k tomu avid kladku.Přehazka už byla několikrát komplet obalená bahnem, tak, že nejen nebylo poznat co je to přehazku, ale ani nebylo poznat zda tam přehazka vůbec je :o) A přesto mi to bezproblému přehazovalo.pro­blémy byly, když jsem používal vzadu tu poslední část komplet bowden,který se zanášel. prostě bez kladky jsou vždy nahouby a to všechny shimana. On sram ví, proč tam má něco jako kladku standardně. Takže v zadu v ohybu žádný bowden ani nokon apod a je to vpohodě. Dokonce mám pocit, že to v bahně řadí lépe než klasické lx 03.Tu kladku mám právě kvůli bahnu.Jinak sílu pružiny neřeším, zatím je OK a ža se jednou vytahá, není nic lehčího než vyměnit pružinu za novou.

          0 0
          • vlk  

            PS:Nechápu, proč Shimana nedávají ke svým přehazkám kladky standardně.Co si vzpomínám tak někdy v roce 96 měli xtr kladku standartně jako neoddělitelnou část přehazovačky. Dle mého je to alpha omega pro chod v bahně a ve sněhu.

            • Jinak jistě ti tu hodně lidí potvrdí, že bahnu se nevyhýbám a skoro jej i vyhledávám.
            0 0
            • JSt  

              covece, tak ti nevim… kladku nemam, inverz nemam, sram nemam a radi to v kazdych podminkach. co delam spatne? ;-))

              0 0
              • vlk  

                Otázka je jestli jezdíš v bahně apod, a na co si zvyklý(možná je někdy lepší nevyzkoušet-nenamlsat se- vyšších sad).

                Když si spokojen tak to neřeš a buď šťastný.

                0 0
                • JSt  

                  bahnu se vylozene nevyhybam, snih naopak vyhledavam ;-). jsem zvykly na saltr lx, a ze radi bez obtizi i v blate. jo, su spokojeny ;-), neboj. jen me zarazi, co maji ostatni za problemy. kdyz to neradi na 100%, poladim sroubem na packach, kdyz ani to nepomuze, vymenim za 10kc ten posledni bowden (jednou, dvakrat do roka). zadna veda…

                  0 0
                  • vlk  

                    Já už také žádné problémy nemám a jsem spokojen.

                    0 0
              • pepek  

                Nesmíš tak utěsňovat a vyměňovat ty bowdeny a bude Ti to brzo taky z ****** řadit, jak některým soudruhům. Mám stejný problém: klasika, obyč bowdeny a řadí to furt. Pouze lanko není nigde odkryté :-)

                0 0
        • Jenda  

          na to se da rict a co delas kdyz sila pruziny nestaci preradit na lehky prevod. Jak uz jsem psal kdysi v jinym prispevku – u shimana mi prijde ze kdyz raminko prehazovacky napina retez tak ma zaroven snahu hazet prehazovacku smerem k ramu takze u inverzu ty obe pruziny na lehkych prevodech spolu celkem dobre spolupracuji, naopak u klasiky pri tezkych prevodech se trochu perou. Takze pri zablacenym kole (zadelanejch bovdenech) jsem mel vzdycky mensi problem zaradit na lehky prevod s inverzem nez na tezky s klasikou. Velkou vyhodu inverzu vidim taky v tom ze pri rychlym prerazovani do kopce proste nacvakam o kolik potrebuju a retez preskoci daleko kultivovanejsim zpusobem nez kdyz to u klasiky rvu lankem – tedy mensi riziko pretrzeni retezu ci jine neprijemnosti s nim. Zaver – ke klasice bych se uz nevracel a to jsem byl nez jsem to vyzkousel jeji zaryty zastance. Jedina vytka by byla ze nez jsem se s ni 100% szil trvalo mi to pres 4000 km:-) P.S. radilo to velmi slusne i na lonskym Krali Sumavy a to byl podle me velmi solidni Saigon

          0 0
      • MlokCZ  

        Tak mě tohle co tobě sedí právě ani trochu nesedí.

        Jezdil jsem rok duály (který mě nevadily a rychle jsem si na ně zvyknul), který opravdu vyžadují inverzní, jinak by to s nima bylo hodně divný. A právě celou dobu mi na tom vadila jediná věc, že nemůžu řadit na těžší převody o víc najednou a to že na kopci můžu shodit o víc, to jsem nikdy moc neocenil – na kopci téměř nikdy o moc na menší pastorky neshazuju, protože tam stejně skoro vždy dávám větší převodník.

        A s přesností řazení jsem nikdy neměl žádný problém ani u klasiky ani u inverzní přehazky. Když bylo vše v pořádku a dobře seřízené, tak to bylo přesný vždy na všem.

        Já osobně bych tedy u duálů šel do inverzní, jinak určitě do klasiky.

        Ale hlavně tohle není na to, aby mu někdo radil. Je to prostě o tom, co komu víc vyhovuje.

        0 0
        • MlokCZ  

          A ještě jsem se upsal v té nejdůležitější části.

          Tam mělo být „že nemůžu řadit na lehčí převody o víc najednou“

          0 0
      • kubajs mtb  

        taky souhlas

        0 0
      • namestek  

        Souhlas, mam na kole taky RF packy a inverzni XT05 prehazovacku a naprosto me to vyhovuje, zadny problemy s razenim ani pri velkem zablaceni nemam.

        0 0
    • marapara  

      Já jsem zase zastánce klasiky s rapidfirem, inverz mi prostě nesedí. Ale to už záleží na vkusu jednotlivých soudruhů ;)

      0 0
      • pali  

        som na tom podobne skusal som inverz ,ale vraciam sa na klasiku s rf

        0 0
    • BB  

      jezdil jsem obojí a na obojí se dá zvyknout. Ale přece jen dávám přednost klasice, protože mám rád, když odstavuji kolo, tak dám malou placku, malý pastorek a obě péra v šaltru si pěkně uleví. Ví, že je to blbost, ale mám prostě dobrý dojem, že jsou péra povolená.

      0 0
      • enrico  

        Prave si napisal, ze davas prednost péram v pruzinách na úkor kríženia reretezu. Keby si mal inverz, mozes dat malu placku, velký pastorek, pružiny si oddechnou a kríženie retezu vynechás.

        0 0
        • JSt  

          to si oddychne jen jedna pruzina.

          0 0
          • enrico  

            jak jedna, obidve predsa, ked prehadzovacku odpojis od lanka, tak ti vybehne na najvacsi pastorok a prešmykač na najmensiu placku, bavime sa o inverznej prehadzke

            0 0
            • PePu  

              A ta, která slouží k napínání řetězu, na tom bude jak? Invers nemám, ale tipuju, že si zrovna moc neodpočine.

              0 0
        • BB  

          no křížení řetězu není vůbec žádný problém, pokud řetěz není pod zátěží a to při odstaveném kole skutečně není.

          0 0
    • slavekRM  

      K otočnému řazení Sram Attack jsem vozil oba typy přehazky. Vždycky to jen chvilku trvalo než jsem uvědomil, že musím cvakat na druhou stranu. Neviděl jsem žádný podstatný rozdí. Snad jen opravdu při řazení na lehčí převody v záběru inverzní přehazka řadí citlivěji.

      0 0
    • vlk  

      Se mi líbí jak je v hlasování vyrovnáno.Jde vidět že žádná nemá navrch a záleží čistě na každém, co komu vyhovuje.

      0 0
      • enrico  

        skoda ze nemozem hlasovat dvakrat :-) ale vlastne este jeden clen rodiny moze hlasovat, idem sa spytat, co Saške viac vyhovuje :-)

        0 0
      • Saška  

        tak je to jasné:)

        0 0
        • vlk  

          :o)

          0 0
          • Verte  

            Manželka má inverzní. Je s ní spokojená, ani neví co to je. Vyměnit ji za „normální“ nepotřebuje protože jak říká stejně vždycky přehodí opačně.....

            0 0
    •  

      Zdravíme pozemšťany!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.