• Smazaný účet  

      Jsem nejdriv cetl „fisting“…to asi ne?

      0 0
    • black.horse  

      No, jsem zvědav zda někdo něco odpoví s osobní zkušeností a podrobnými informacemi…

      Já za sebe mohu referovat jen jednorázovou zkušeností se 7denní půstem, vzhledem k tomu, že zajímavé to začalo být až tak po 2–3dnech, kdy jsem přestal mít hlad a tělo se stabilizovalo, tak mi to přijde málo. Naopak po návratové fázi jsem z toho těžil několik měsíců (menší žravost, nulová chuť na junkfood – totální změna chutí a preferencí k lepšímu), jediné negativum bylo krátkodobé snížení silového výkonu (vytrvalostní byl celkem OK). Za mě osobně stojí na zvážení 1–2× do roka klidně zkusit. Ty krátkodobé půsty se mi v tom kontextu jeví spíše jako zbytečné výkyvy, po tak krátkém vysazení stravy se spíše rozežeru… 2–3dny bych považoval za minimum.

      0 0
      • Delkim  

        Intermittent Fasting je přerušované hladovění kdy nejíš nic např. mezi 22 a 14 hodinou.

        Ty popisuješ krátkodobou hladovku.

        0 0
        • AussigBiker  

          Tuhle kratkodoby pusty 8–12 hodin prej fungujou, musis samozrejme upravit stravu svymu dennimu a sportovnimu rezimu.

          Ja jedu permanent feasting bez ohledu na to jak sportuju :)

          0 0
        • jonti  

          Muze to byt zajimave, ale nevim, jestli je rozumne to kombinovat s treninkem rano pred praci a potom jist az obed.

          0 0
          • plzakj  

            S vytrvalostnim rozhodne ne, nebo jen vyjimecne. Abys nepalil svalovou hmotu. Max kratkej silovej v posilovne. Nezkousel jsem, ale uvadeji pri IF zvysenou produkci rustovyho hormonu.

            Pro vykonnostni sportovce to podle me neni a nebude. Pro nekoho, kdo ma malo pohybu nebo travi vetsinu dne v kancelari je to myslim dobrej rezim stravovani. Hlavne je to dlouhodobe udrzitlny. Ne nejaka jednirazova dieta.

            0 0
      • bezdratova.sprcha  

        A normálně jsi přitom sportoval?

        0 0
        • black.horse  

          Ne, jen 3× denně 30–60min procházka se psem a pak chození do práce apod, ale sport jsem na ten týden vynechal a nasadil zpět až v rámci návratové fáze… A jak jsem psal, na chvíli se to negativně podepsalo na silovém výkonu než jsem na mrtvolu apod zvednul cca stejně. Jestli to budu (asi ano) opakovat, tak ponechám pohodové výklusy a kompenzační vyjížďky…

          0 0
          • bezdratova.sprcha  

            Pro mě je problém že v práci tahám dost těžké věci, takže se bojím jak bych to dával. Ideál asi začít v pátek, pokračovat víkend, a pak doufat že v pondělí toho nebude moc.

            0 0
            • black.horse  

              Já bohužel/bohudík mám kancl práci, takže fyzický stres nula, max občas psychický… takže se mohu při sportu libovolně gumovat a v kanclu zregenerovat:-) nevýhoda je, že zase naopak sportovat prostě MUSÍM, i proto abych měl dostatek pohybu a spálených kalorií a kompenzoval to sezení v kanclu (takže jako vždy oboustranná mince) – teda já to potřebuju i z psychických důvodů, pro mě je každý sport balzám na duši a bez něj bývám prý nevrlý:-) V Tvém případě bych začal středa-čtvrtek, dal startovací fázi, pak víkend na plno a v pondělí uvidíš jak bude tělo reagovat… každopádně to chce mít hlavně rozumnou návratovku a v průběhu dost tekutin. Obecné návody jsou, hlavně nic nehrotit a poslouchat svoje tělo a nelámat přes koleno…

              0 0
              • bezdratova.sprcha  

                Tak já to mám v práci hlavně o těch těžkých věcech. Běžně manipuluju s plnou vahou 10–50kg břemen a až 100kg břemena musím nějakým způsobem přesunovat (jen výjimečně však táhnu plnou vahou, většinou je to o technice). Jakmile si na to člověk zvykne, je to naprosto v pohodě a osobně vidím velkou výhodu v tom, že nemusím nijak extra posilovat doma, a to ani záda. Stačí mi se akorát pravidelně protahovat.

                Mám teď měsíční mezisezónní pauzu a nějakou hladovku jsem už zvažoval, tak si říkám že právě v té pauze by to bylo asi nejlepší. Zbývá mi jen týden, jsem už velmi odpočatý, nepotřebuju víc jak 7hod spánku a ani hlad moc nemívám, tak to asi zkusím spustit a uvidím :D

                0 0
        • Smazaný účet  

          já taky držím dietu…ale normálně při tom žeru

          0 0
    • plzakj  

      Jedu na tom od srpna. Vynechavam snidani. 7kg dole. Dopoledne se cejtim naspeedlej, jako nikdy predtim :-)

      102–103kg >> 95–96kg.

      Ted jsem trosku prestal resit cukry, tak uz neschazuju tak rychle, ale porad to jde tak –0.5kg mesicne.

      0 0
      • bezdratova.sprcha  

        Mě přijde docela divné vynechávat snídani. To už spíš oběd nebo večeři, ne?

        A hlavně teda jak to skloubíš se sportem?

        0 0
        • plzakj  

          Vetsinou sportuju po praci. Takze vecerim po sportu.

          Pres tyden jsem dopo v praci. O vikendu, kdyz uz mam ten luxus, ze muzu na kolo dopo, tak si neco dam. Ale da se i na lacno. Jen chybi vybusnost :-)

          U IF je vyhoda, ze si kazdej muze zvolit rezim, kterej mu vyhovuje. 16/8, 18/6 …

          Me to vyhovuje takto. Ani moc neresim presny casovy hranice, ale vetsinou jsem tech 16 a vic h na vode s citronem. A funguje to dobre. Beznej den zacinam polevkou kolem 12 :-) Kavu bez cukru a mlika si rano dam.

          0 0
    • Espen  

      Tak v takovém nějakém rytmu už jedu spoustu let. Vždy mi bylo nadáváno, že špatně jím (nepravidelně) a ono je to najednou cool :-D. Dělám 12-ky denní, noční, šichty se střídají a krátký – dlouhý týden. Na noční jím v deset nejdýl, další jídlo až druhý den, když opět přijdu do práce. O volných dnech nesnídám, pak až oběd (stačí mi hustá polívka), někdy až večeřím, když nemám aktivitu. Když bude kolo, oběd dám.

      0 0
      • plzakj  

        Jo. Podstata IF je, ze nechas telo vycerpat glykogenovy zasoby (8–12h) a nechas ho jet na tukovy zasoby 4–6h. Redukujes tim i nahly nastupy inzulinu v dusledku zkonzumovanych cukru. Diky tomu telo muze 1) palit zasoby 2) nastartovat nektery ‘samoobnovovaci’ mechanismy, jako pri pustu. Jist pak muzes podle toho, jak skutecne potrebujes. A ne, kdyz dostanes hlad, protoze ti po 2h od chlebu s marmeladou spadnul krevni cukr. Lidi, co jsou navykly na delsi rozestupy mezi jidly – jako treba ty, nebo na IF, v podstate nepocitujou takovej ten klasickej hlad.

        0 0
        • Espen  

          Přesně jak říkáš. Někdy se i stane, že večer zjistím, že jsem celý den nic nejedl. Když dostanu jakoby hlad, tak vím, že mě do půl hodiny přejde a normálně funguju, aniž bych se prostě musel najíst. Celej život sem myslel, jak je to špatně a ono to tak hrozný není. Normálně můžu na kolo všechno. Dokonce mám pocit, že se cítím líp než zrovna teď, kdy jsem se snažil jíst pravidelně a už přibral 3 kila. Předtím cca 10 let stejná váha ±kilo, dvě. Takže díky za tohle vlákno. Hned se vracím ke svým špatným stravovacím návykům, abych prospěl svému tělu :-D.

          0 0
          • plzakj  

            No jo. Doktorka Katerina se 4 svacinama denne by to asi nechapala. Na me se kouka divne i okoli, kdyz nesnidam :D

            Ale 8cm v pase, neustale klesajici vaha a daleko silnejsi a energetictejsi pocit mi rikaj, ze to funguje. Jim a jezdim furt stejne. Akorat mi prechod IF pomohl jeste vic odstranit jednoduchy cukry z jidelnicku. Predtim jsem 2 roky jezdil “intenzivne” na kole, rocne kolem 3tis a nabral jsem 5kg. Protoze jsem si myslel, ze kdyz citim “hlad”, ze se mam najist. Takovej ten “hlad” z poklesu cukru v krvi jsem naposled cejtil v srpnu v prvnim tydnu na IF.

            0 0
            • Espen  

              Taky než jdu na kolo, něco do sebe cpu, aniž bych měl hlad, přeci takhle nemůžu vyrazit. Tak koukám, že můžu. Vůbec sem netušil, že něco jako IF vymysleli :-D. Zkus jeden den v týdnu nejíst vůbec, další dny je pak ten příjem jídla menší. Jeden čas sem to tak dělal.

              0 0
    • TheJD  

      Ja cetl nejakou studii, ve ktere zjistovaly vliv toho, kdyz bude clovek sni stejne mnozstvi jidla jako driv, ale v kratsim casovem useku. Presne od 8 do 14 hodin misto od 8 do 22. Vysledky meli takove, ze lide po nejake dobe zhubli a pry se citili lip.

      Kdyz to zhodnotim, tak vidim dva problemy. Prvnim je jidlo po odpolednim sportu a druhym je posunuti tohoto „okna na jidlo“ na odpoledne az vecer, tedy treba 15–21.

      Je jasne, ze pokud by to clovek chtel dodrzovat, tak nemuze po odpolednim sportu jist, coz vede cloveka k myslence si cele to „okno na jidlo“ posunout. Tim by ovsem znegoval vyhody, na ktere ta studie poukazuje, tedy na to, ze rano ma clovek jine zazivani nez behem dne a jine nez vecer, kdy je podle studie nejmene zdrave jist.

      Osobne to vidim tak, ze pro nesportovce muze byt prinosne to vyzkouset, ale pro me nema smysle se o neco takoveho pokouset a bude lepsi se drzet klasiky-velka snidane, klasicky obed a vecer jidlo podle potreby a miry pohybu pres den.

      0 0
      • bezdratova.sprcha  

        No já osobně to mám taky tak že velká snídaně (buďto něco na styl běžného obědu, nebo nějaké vajíčka) no a pak teda uvidím až jak odpoledne. V práci nejím, takže nejdřív se k jídlu dostanu po třetí hodině, reálně však až kolem čtvrté.

        Pak je teda problém jak to udělat s jízdou. Můžu se plně najíst před, a tím pádem ale znevýhodním v intenzitě (jídlo začne naznačovat že bychtělo cestovat opačným směrem než by mělo). Navíc se pak často stává, že mám hlad i po jízdě.

        Můžu se najíst během jízdy, ale zase jsem limitovaný na to co kde jde koupit a musím zastavovat.

        Nebo se můžu najíst po a to mě zase to jídlo posuna no hodně pozdní hodiny, v některých případech až po osmé hodině.

        A vynechat snídaní pro mě ve sportovním zatížení ve všední dny prostě nejde. Do osmi hodin mám opravdu velký hlad. Zvláštní je že když ráno sednu na kolo a jezdím, tak hlad nemám a můžu klidně 1–2 hodiny jezdit než ho dostanu.

        0 0
        • TheJD  

          Ja myslim, ze tady ty moderni stravovaci rezimy jsou hodne modni zalezitostni, ktera pro nesportovce muze byt i prospesna, ale pro sportovce to asi nebude zadne terno. Kdyz clovek vezme v uvahu, jak se stravuji zavodnici na etapovych zavodech, kdy maji velke snidane, behem zavodu jen malo jidla, po zavode nejakou svacu a nutricni napoj a velkou veceri treba ve 20 hodin, po ktere nekteri jeste maji malou druhou veceri napr. ve forme jogurtu s necim, tak mu potom nejde do hlavy, jak by mohli podavat nejake vykony, kdyz maji vlastne uplne spatnou zivotospravu. Je to sice kratkodoba zalezitost jen v delce zavodu, ale kdyby to bylo tak spatne, tak to asi bude hodne znat.

          0 0
        • plzakj  

          Mas nejaky problem s nadvahou?

          0 0
      • plzakj  

        Proc je problem se najist vecer po sportu?

        0 0
        • TheJD  

          Pokud chces dodrzovat plan, kdy jis jen v rozmezi 8–14 hodin, tak ho budes jidlem po odpolednim sportu porusovat.

          0 0
          • plzakj  

            Staci si udelat casovej slot tak, aby ses mohl najist po sportu. Treba 12–18. A vubec to nemusi byt kazdy den stejnej cas. Ja to delam, jak mi to vyjde. Nekdy 10–16, vetsinou 12–18. Ale nekdy 12–20. O to zas tolik nejde.

            IF jen nektery dny jde taky. Jsou plany treba 5:2, nebo ob den. Pokud nechces nejak vyrazne schazovat, tak to nemusis praktikovat tak casto.

            Za my telo se akorat lip prizpusobilo tomu kazdodenimu. Nemam pocity hladu. Kdyz to pak teba nejakou oslavou nevyjde, tak mam pak treba pocit hladu dalsi dny, nez si zas zvyknu.

            0 0
            • TheJD  

              Ty jsi vubec necetl to, co jsem psal. Ted budu citovat sam sebe: „Je jasne, ze pokud by to clovek chtel dodrzovat, tak nemuze po odpolednim sportu jist, coz vede cloveka k myslence si cele to „okno na jidlo“ posunout. Tim by ovsem znegoval vyhody, na ktere ta studie poukazuje, tedy na to, ze rano ma clovek jine zazivani nez behem dne a jine nez vecer, kdy je podle studie nejmene zdrave jist.“

              0 0
              • plzakj  

                No, co jsem zatim za pul roku o tom cetl ja a vykousel ja, tak rozhodne neni potreba se fixovat a jist 8–14.

                0 0
            • bezdratova.sprcha  

              No ale zase pak jíš pár hodin před tím, než jdeš spát, což není asi ideální.

              Mě to prostě přijde použitelné spíše pro lidi se stereotypním životním stylem, nic ve zlém. Pro mě je základ aktivního dne pořádná snídaně a další jídla až podle potřeby. V tak krátkém časovém okně nebudu dopředu vědět jak se vlastně potřebuji najíst.

              0 0
              • plzakj  

                Jim max v 8, vetsinou mezi 5–7. Spat jdu po 23h. Vstavam v 6. Snidam ve 12 :-)

                Neni to zadny dogma. Proste kazdymu vyhovuje neco jineho.

                0 0
    • Smazaný účet  

      Taky vyzkoušeno. A stále praktikováno. Nejvíce mi to vyhovuje vynechávat odpolední a večerní jídla, tj, nejím většinou od 14/15:00 až do snídaně. A to několikrát do týdne, kdy není čas na sport.

      Nebo naopak, vynechám snídani a oběd a jím až odpoledne. Sport mám odpo/večer po jídle.

      Každému vyhovuje něco jiného, ale realně to skloubit se sportem je dost hardcore. Pokud nemám pár hodin před tréninkem nějaké energeticky nabité jídlo, trénink je o ničem a nebaví mě to.

      0 0
      • TheJD  

        To zni zajimave, praktikovat to pouze ve dny bez aktivity. To mozna zkusim.

        0 0
    • jIrI___  

      Kdysi jsem na to narazil na nějakých dietářských stránkách a zkusil to vzkoušet. Nějak jsem neřešil detaily, jen jsem se držel pravidla, že první jídlo jsem měl v 9:00 a poslední v 17:00, tzn. 16 hodin jsem byl bez jídla, na pití jen neslazený čaj nebo voda. Ze začátku to u mě chtělo fakt silnou morálku tenhle režim udržet, ale po třech, čtyřech týdnech mi to už přišlo tak nějak normální. Během tří měsíců jsem shodil 9 kg. Tenhle režim jsem pak však navzdory příznivým výsledkům zrušil ze dvou důvodů – začal jsem v rachotě dělat na tři směny a nechtěl jsem, ať se ze mě stane asociál větší než teď :). V podstatě jsem se díky tomu poměrně přísnému režimu po práci úplně přestal scházet s lidmi, protože když se jde večer na pizzu nebo koleno, tak se prostě jde na pizzu nebo koleno a ne na džbán vody :))

      0 0
      • BB  

        to je škoda, mohl jsi jít na tu pizzu i na to koleno, akorát druhý den nesnídat. Jak čtu tak tam nemusí být striktní režim 9.00 a 17.00 každý den, klidně jsi to mohl střídat.

        0 0
        • jIrI___  

          To jsem samozřejmě zkoušel, ale vydržet druhý den třeba až do 13 h bez jídla už bylo nad moje síly. Při tom jsem si vlastně uvědomil, že žiju jen jednou, tak si to přeci nebudu kazit nějakým nucením a ne nezbytným omezováním se :))

          0 0
          • BB  

            Tak to mám stejnou zkušenost, jeden rok jsem přestal pít víno po večerech (nic moc, tak 4–5 deci). Za rok jsem sice zhubl o 5 kilo, na kole mi to jezdilo jak nikdy, ale život byl najednou strašně smutný a nakonec jsme měl infarkt. Tak jsem zase raději začal popíjet :-)

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.