Instalací Linuxu jsem přišel o data?

37 nepřečtených
  • Palec

    Třeba se i mezi cyklisty najde šikovný Linuxák:-)

    V PC mam 3 disky, každý byl pouze s jedním oddílem:

    C: 320GB – Win7 (SYSTEM)

    D: 1500GB – (DATA)

    E: 250GB – (ZALOHA)

    Instaloval jsem Linux Ubuntu 11.04 a postupoval dle tohoto návodu: http://wiki.ubuntu.cz/…stalac%C3%AD

    Při výběru přidělení místa jsem vybral možnost „Nainstalovat Ubuntu vedle Windows 7“. K mému překvapení se mi nezobrazila tato nabídka: http://wiki.ubuntu.cz/…stalac%C3%AD#… , ale okamžitě začala instalace systému.

    Problém který mám je následující: V linuxu, ani ve Win 7 už nemám přístup k datům z toho 1500GB disku , protože právě na tento disk se mi nejspíš nainstaloval Linux.

    Správce disků ve Win: http://imageshack.us/…06123529.jpg

    GPart v Linuxu: http://imageshack.us/…nshotngn.png

    Prosím, jak se zbavit Linuxu a obnovit data na tom 1500GB disku, tak aby byl opět s NTFS systémem. Předem mockrát díky.

    0 0
    • strby  

      sic jsem asi vic linuxak nez cyklista, ale obavam se ze ty data jsou fuc. Jista sance by byla kdyby ten reformat na ext4 neprobehl jako fullformat, ale i tak pokud bys z toho ty data dostal tak budou asi dost poskozena.

      0 0
    • Vilém  

      No jak pises. Nejakym zpusobem se ti povedlo naistalovat ubuntu na ten 1,5TB disk. Takze data papa, disk byl zformatovan jako EXT4:(

      0 0
      • Smazaný účet  

        Moc se nevyznam, ale neslo by rychlym formatem predelat souborovy system na NTSF a pak nejakou blbosti jako je undelete zkusit obnovit data?

        0 0
        • martin_bakov  

          funguje to velmi zhruba tak ze na pocatku partition (diskoveho oddilu) je seznam vsech souboru s odkazy kde na jake pozici disku se dany soubor nachazi – takova kartoteka da se rict. Presne tohle se mu smazalo a mozna si premazal i cast dat (diky instalaci OS), recovery tooly by ale stale mely byt schopny projet komplet cely disk jednu adresu po druhe (to bude trvat radove hodiny kdyz je disk tak velky) a nejake soubory mu to urcite vystoura zpatky.

          0 0
          • fousek  

            U filesystemu ext to neni tak jednoduchy:-) a zrovna prevod filesystemu na jinej filesystem data spolehlive likviduje, takze myslim ze v tomto pripade vysoura velikou 0

            0 0
            • martin_bakov  

              proto sem se ho ptal na to jak dlouho se to ‚formatovalo‘ u tak velkeho disku pokud by mel opravdu vsude napsat tu ‚0‘ (tj. neco jako full format) by to trvalo dlouho… ale na tuhle otazku mi bouzel neodpovedel.

              0 0
    • martin_bakov  

      jak dlouho trvalo formatovani disku/vytvareni partition ?

      Pokud to byl nejaky quick format – tj. disk se zformatoval v radu minut tak si myslim ze fyzicky se vetsina tvych dat na disku stale nachazi. Pro obnovu dat/nebo primo NTFS partition budes potrebovat nejaky recovery tool. Zkus nejake nastroje z Ultimate boot cd nebo hiren`s boot cd.

      Ted samozrejme plati to ze diskem nic nedelej, cim vic operaci a startu OS na nem udelas tim vic si muzes ty byvala data poskodit. Necekej ze zachranis vsechno.

      0 0
      • Palec  

        Chviličku to trvalo.. Obnova by snad měla jít s pomocí programu TestDisk. Jestli s ním máte někdo zkušenosti, nebo by mi někdo dokonce poskytl návod, bylo by to fajn. Nerad bych to pos*al ještě víc:(

        0 0
    • Mamut  

      Jednoducho, zo zalohy.

      Je extremne nepravdepodobne, ze formatovanie sa to dotklo viac ako par malo % povrchu, takze ak si tam nemal subory prilis fragmentovane, tak nejakym s recovery toolom a dostatkom casu mozes 90% vytiahnut. V usetrenom case si kup disk na zalohy.

      0 0
    • Mr.Duck  

      To je to ubuntu,jak si hraje na widle a zkouší si myslet že ví co uživatel chce líp,než on sám..pak to tak dopadá :-S

      0 0
      • obda  

        Musim se Ubuntu zastat, vzdycky se uzivatele zepta a uzivatel to musi odsouhlasit.

        0 0
        • Palec  

          No ale me se fakt nezeptal, v tom je ten problem. Vybral si ten nejvetsi disk a tam se nainstaloval:(

          0 0
          • juli  

            Neptá se, pokud to necháš na něm. Při ruční instalaci si nastavíš, kam hodit systém. Taky jsem to v Nattym posral i když jsem to před tím dělal mocX ručně.

            Vlítni s tím na forum.ubuntu.cz, je tam dost zkušených a ochotných lidí. Určitě tě navedou a poradí.

            0 0
        • Mr.Duck  

          Těžko říct,já ubuntu dlouho neviděl,ale tak jako tak,kdykoliv instaluju jakejkoliv OS,nehledě na distribuci,tak disky si radši udělám ručně. Zkoušet,jak si to poradí samo se mi na mejch datech nechce :)

          0 0
    • c0d3r  

      hosi nemate si hrat se sirkama :-) bohuzle mas po datech.. priste vetsiho majzla a hlavne: ZALOHOVAT, ZALOHOVAT, ZALOHOVAT !!!!!

      priste budes chytrejsi ;-)

      0 0
      • kyl  

        Mě se stalo něco podobného,jen jsem nepřišel o data ale nemůžu teď vyměnit v PC jeden disk.Mám taky disky C,D,E,na C jsem nainstaloval systém,vše v pohodě běží.Disk E je jen 160Gb a nic na něm není ale při instalaci se tam nějak nacpala složka Boot a já chtěl ten disk vyměnit za větší ale pokud ho odpojím tak počítač nenastartuju.Hlásí systém nenalezen.Složka má 13,8Mb a jak se tam dostala nevím a přesunout na jinej disk nejde.

        0 0
        • skvedo  

          Zkopíruj na jiný disk a uprav fstab, případně grub. Přesouvat to budeš muset jako root.

          0 0
          • kyl  

            Nerozumím ani slovo.:-(

            0 0
            • skvedo  

              Musíš tu složku přesunout jako správce a změnit v konfiguraci, kde ju bude hledat. Bylo by vhodnější se zeptat na serveru zaměřeném na linux, nebo mě zkus kontaktovat přes IM a podíváme se co s tím.

              0 0
    • frdrx  

      Píšeš „Při výběru přidělení místa jsem vybral možnost,“ takže sis vybral, kam to chceš nainstalovat. Jenom sis vybral blbě.

      0 0
    • Beeda  

      http://www.easeus.com/product.htm

      maybe help;-)

      priste cti a dodrzuj RTFM…

      PS:holt si to pecko stahnes znova:-D

      0 0
    • Martin  

      včera večer jsem si na tebe při instalaci poče vzpomněl a pro jistotu jsem instaloval pouze s připojeným systémovým diskem :)

      0 0
    • fousek  

      No a aby si dostal odpoved na posledni cast otazky, tak treba v tom gparted smazat partitiony a udelat jednu velkou a oznacit ji jako NTFS a pak ve widlich dat format pismenko:

      0 0
    • Palec  

      Takze zachrana dat se dari pomoci programu Photorec.

      Problem je, ze se nedochovaji nazvy souboru. Uvidim, kolik toho dokaze zachranit. A pak uz prijde na radu experimentovani. Tady bych vazne potreboval poradit s tim Testdiskem. Jde o to, ze i kdyz vidi NTFS partition, tak se nedostane ke strukture souboru, hlasi ze je poskozena, Nicmene NTFS partition opravdu vidi, viz odkazy: http://www.bike-forum.cz/…-o-data.html#…

      Takze jak to opravit? Mam zkusit write? No co me jeste napada je (a co uz tu psal luka aka mitro), ze ve spravci odstranim soucasne oddily disku, vytvorim opet jeden velky partition a necham rychle zformatovat na NTFS. Pak uz by mozna test disk mohl neco ukazat. Jenze to uz je zase dalsi format a s kazdym zasahem jdou dlasi data do haje.. Kdyby se nasel nekdo, kdo s tim ma zkusenosti..

      Jinak pro ty, co se mi tu smejou. Zalohu dulezitych souboru samozrejme mam. Akorat jsem prisel treba o hudbu, kterou jsem za ty leta pekne roztridil a tak dale. Toho je mi lito, kazdopadne to zrovna nehori.. Filmy a serialy, to vem cert..

      0 0
      • Beeda  

        nevim co resis, zachranovat data o hovne:-D

        0 0
      • martin_bakov  

        sorry ale nazvy souboru sou ted luxus, to sis prave vymazal :) Tim ze vytvoris NTFS partition si nepomuzes, pekne jdi jeden soubor za druhym kdyz jsou tak dulezity.

        0 0
    • M_ishak  

      Kdybych byl ve stavu, kdy bych se musel ptát, co mám dělat a na těch datech mi fakt záleželo, tak místo pochybných rad – teorií od lidí, kteří to taky nikdy nedělali, bych zainvestoval pár stovek a hrál na jistotu.

      0 0
      • Palec  

        No spis nez ve stovkach se to pohybuje v tisicich. A zase tolik mi na tech datech nezalezi.. Chybami se clovek uci. Uz jsem treba dostal vetsinu hudby zpet. Ted se chystam na dokundamenty ;-)

        0 0
    • ZuzicK  

      Připomělo mi to tohle :-)

      Kdo se moc ptá, málo googlí. — Spam nechodí po horách, ale po lidech. — Kam Facebook nemůže, tam nastrčí Like button. — Každý chvilku tahá torrent. — Všechno padá, co software má. — Co můžeš tweetnout dnes, neodkládej na zítřek. — Bez peněz do Apple Storu nelez! — Tak dlouho se chodí s Acerem do práce, až mu víko upadne. — Co na srdci to na Facebooku. — Bez kódu nejsou koláče. — Všude dobře s WiFi nejlíp. — Tak dlouho se chodí s otázkou na Seznam, až se zajde na Google. — Kdo chce kam, nabourá se tam. — Třikrát zálohuj a jednou formátuj!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.