• Aleshek

    Řeším výměnu koleček (stará za nová) a nevím, jestli o tom přemýšlím správně, čili mě zajímá, jak byste to řešili vy.

    Mám brusle K2 Mach 90 . Kolečka tam jsou 90mm/83A/ILQ9. Už mají něco za sebou, pomalu je potřeba je vyměnit. V některých ložiscích je bordel, takže při jízdě „šustí“. Přemýšlel jsem, že bych je nějak vyčistil, koukal jsem různě na net a vypadá to jako poměrně komplikovaná záležitost, nejvíc mě zaujala metoda ložiska vyvařit viz článek: http://cestovani.idnes.cz/…o-cesku.aspx?… . Pro sichr bych si předtím koupil (asi) komplet sady koleček (kdybych ty ložiska nějak vyku*vil). Přemýšlím, že bych šel do 90/85A, neboť ta současná mi přijdou pomalá a mám zato, že větší tvrdost → větší rychlost + delší výdrž. Je to tak ne?

    Ta stará kolečka bych po pokusu (pokud by byl úspěšný) ještě „dorval“ v horším počasí. Jak vlastně poznám, že to mají ložiska „za sebou“? A poslední věc, kterou nevím, jaké mazivo a kde ho sehnat? Díky za rady.

    0 0
    • ross.p  

      Na čištění zapouzdřených ILG ložisek bych se vykašlal, je to fakt jeb**ka, za 6 kil koupíš nová devítková ložiska, třeba SG9 od RB.

      0 0
    • šlapatko  

      Nadar ložisky ABEC či SG si moc nepolepšíš.ILQ 9 jsou o třídu lepší a dají se čistit.Čistění je taková poslední fáze, pak už jsou ložiska horší a horší.Ložiska vyvařuju jen když zmoknu.Je škoda vyhodit je po prvním dešti.Do pár hodin začínají reznout a jsou nenávratně v prdeli.Mažu je silikonovým olejem.Kupuju ložiska ILQ 9 pod značkou Tempish, výjdou kolem 800kč a jsou levnější neř ILQ od K2.Oboje vyrábí Tvincam, jen K2 si je cení jinak.

      Kolečka jsou věc druhá, nejvíce se řeší velikost a tvrdost koleček.Momentálně jezdím kolečka K2 90mm/85A.Nejsem moc spokojený , opravdu trvá než se rozjedou.Rychlejší kolečka byly, Powerslide FSK 84mm/84A.Jsou špičaté a opravdu jedou lépe:-) K2 jou pohodlnější na hrubém asfaltu a přejezdech po městě.

      Dle internetu pořídím další kolečka Powerslide Infinity.90mm/85A­.V testech vycházejí snad nejlépe, cena výkon.

      0 0
      • pernaaa  

        :) co člověk to názor

        Vážně jsou podle tebe ILQ o třídu lepší? Na předešlých bruslích jsem měl ABEC 5 a na ty jsem nemusel šáhnout hodně dlouho. Teď na K2 mám ILQ7, tuším, a už to nechci. . .

        Ale třeba jsem vychytal blbý kusy :(

        0 0
        • šlapatko  

          ILQ 9 1200km, potom jsem je utopil a nestihl vyvařit.ABEC není špatný, kus od kusu.Je to jen norma.U ILQ vím co kupuju.Samozřejmě zmetek může být všude:-)

          0 0
    • pernaaa  

      mám taky K2 a s těma ILQ ložiska je to porod jako prase. Podle mě jsou ABEC mnohem lepší. Co jsem se dočetl, tak ILQ nepodléhají prakticky žádným specifikacím jako ABEC. Co je na tom pravdy ale nevím, ložiska mi ale každopádně odešly neskutečně rychle. Jestli jsem na nich najel 500km, tak je to hodně.

      Tvoje úvaha, větší tvrdost>větší rychlost je správná, ale nemusí to platit o výdrži. Výdrž záleží hlavně na směsi kolečka. Koupíš například supertvrdý kolca 8ks za 500 noname a do půl roku je klidně můžeš měnit zase. Kdežto třeba koupíš kvalitní lebeda 8ks za 1500+ klidně na úrovni 84a a vydrží ti „věčnost“. Já jsem se zamiloval do urban a freestyle. Místo toho abych kupoval třeba za 2 litry kolca a k tomu ložiska za 6 kil, tak radši pošetřím na nový brusle od RB, konkrétně mám v plánu koupit twistery.

      0 0
    • Endless  

      cisteni lozisek – hodit na 2–4 min do variciho vody, pak je na chvili nalozit do oleje – klidne i normalni rostlinny, po jednom je protocit, ususit.

      k vyberu – za me jsou nejlesi Matter, maji smes ktera vydrzi dost dlouho (na freestyle bruslich pri jezdeni slalomu na Matter Crazyglue kazdy den – obden cca 2–4 hodin vydrzeli skoro celou sezonu – pro srovnani, bezna fitnessova kolecka byla za tyden sjeta az na zamky) a zaroven dobry profil.

      Jsou ale hodne tvrda, pokud te zastihne dest, tak i s temi nejmekcimi jses nahranej. A pak taky cena, jedna sada je kolem 2 tisic..

      0 0
    • vitan  

      u fitnesek bych volil cestu kompromisu a šel do RB

      s SG9 ložikama tě vyjdou v setu do 1390kč včetně rozpěrek nebo případně výborná ložiška od PWSD, která mají lehce vyjímatelnou prachovku a můžeš z nich udělat olejová.

      0 0
    • Kubiczech  

      Když už je tu tohle vlákno – mám kolem metráku a sháním kolečka, která vydrží déle než jedno projetí (v obchodě doporučený Powerslide šel totálně do kopru po dvou kilometrech).

      Popravdě tomu dvakrát nerozumím a ani mě to moc nebaví, takže bych ocenil nějakou tu radu z vlastní zkušenosti podobně těžkých. (: Díky

      0 0
      • šlapatko  

        Nazdar váha sedí :-) Dlouho mi vydržely powerslide FSK 84mm/84A.Momentálně mám K2 90mm/85a taky drží a nedrobí se.

        S vahou kolem 100kg, potřebuješ tvrdou směs.S měkou to nejede a hlavně se kolečka drolí.

        Tvrdé kolečka jedou, ale více drncají a na vlhku kloužou.

        0 0
      • Tomcat  
        • 100nebude problém, špatně vybraný kolečka ano.
        • potřebuješ na hokej, rychlobruslení, nebo agresivní ( přes 59mm senedělaj skoro)
        • podle mně nej budou ty hokejový na zátěž jsou dělaný
        0 0
    • Tomcat  
      • většina ložisek nejde čisti ani mazat. U nižší normy se tonevyplatí
      • vůly v ložisku vyčištění a namazání mepomůže
      • kolečka se prohazují křížem
      • sada koleček + ložiska = běžná cena bruslí v „supermarketu“ (eurosportu)
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.