identifikace (downhill?) veterana

38 nepřečtených
  • jipoid

    zdravim,

    mam tady neco pro znalce cyklo historie:-)

    mam cca 15–20 let stare kolo (viz fotky) a vubec nevim co je to zac, v podstate ani vyrobce (Google moc nezabira kdyz dohledavam dle napisu na nem). je to spis takovy prehistoricky downhill. mam tehto par otazek:

    1. pozna nekdo co je to zac? bylo to aspon ve sve dobe kvalitni kolo?
    2. daji se rict trochu o jednotlivych komponentech, jestli jsou/byly kvalitni? neco zajimaveho?
    3. ma podle vas cenu s timto kolem neco delat? nebo jej nechat v klidku umrit?
    4. chtel by jej nekdo? :-)
    0 0
    • -b-n-x-  

      Uz jsem to nekde videl.

      1. Nevim, ale asi nejake Tesco kolo. Nebylo kvalitni.
      2. Tlumic i vidlice podprumerne, ram uplna sracka. Zajimaveho nic.
      3. Nema smysl. Ono uz umrelo pri vyrobe.
      4. Muzes zkusit nekoho najit kdo se necha „opit rohlikem“ :-)

      edit: Jeste dodavam, ze tohle v zadnem pripade neni DH a ani nikdy nebylo. A ani neni 15–20 let stare. Dle pouziti V-brzd, to bude starsi nez 20 let. I kdyz na tyhle shity se jeste nejakou dobu davaly Vecka, i kdyz se uz vsude normalne montovaly kotoucovky.

      0 0
      • Richards  

        Jasně, nekvalitní Tesco kolo s vidlicí Suntour DC 80 . Jako já už takovou historii nepamatuji, ale s Tesco kolem to má společného asi tak že je to kolo. Tím nechci říct že je to nějaký super kultovní kus který se dá prodat za 1000Eur ale určitě to byla ve své době taková slušná střední třída kola. Viz. zadní stavba a tlumič. To opravdu nejsou komponenty z Olpranu Laser nebo jak se to jmenovalo.

        Jasně, tu vidli tam mohl někdo dát i dodatečně, ale má to Mg nohy a váží 2,45kg což není úplně marné.

        0 0
        • kubad  

          Jako vtip dobrý :)

          0 0
          • Richards  

            Proč ? Taky myslíš že je to v kvalitě Olpranu z Tesca ? Jasně není to ověšené nějakou super sadou ale na Tesco je to zase jiný level. Ale jak říkám. Otázka co na ten rám někdo navěšel až následně.

            0 0
            • kubad  

              Možná vyšší level než Tesco, každopádně ale hodně nízký level,

              0 0
        • -b-n-x-  

          Slusna stredni trida? No, nevim.

          Ja mel v roce 98 nejaky hot-rock, ktery byl asi tak na podobne urovni (hlinik, dvoubrejle zluta kangaroo vidla), vecka, a uz tenkrat to byl hrozny krap. A tohle na pohled vypada snad i hure (ale nemusi to tak nutnee byt).

          0 0
          • Richards  

            Jestli je to osazení původní tak Alivio 8st kolem roku 1998–2000 na co bych to tak tipoval úplný lowend určite nebyl. A ten nápis na boku – …Superior by mohl i naznačovat co to bylo asi zač…

            0 0
            • -b-n-x-  

              Pod Aliviem byl uz jen Altus. Teda pod tim asi je jeste nejaky jiny shit, ale o tom uz se asi bavit nemusime. Me prave Alivio prislo vzdycky spise takovy low-end. Stred byla v te dobe stx a deore lx ne?

              0 0
            • Smazaný účet  

              tyhle alívka jsem měl na kole z 97

              tehdy myslím sup eště neexistoval

              0 0
    • jipoid  

      dik,

      jsem si to tak trochu myslel.

      ono vypada downhillove, ale prakticke zdvihy a geometrie neodpovida dnesni dobe, jsem myslel ze je to tim starim a jinou dobou. pokud to nikdy DH nebyl, pak ten ram nechapu :-)

      0 0
      • AussigBiker  

        Mrkni třeba na Olpran Laser, celopéro za pár šupů, rám stejnej vzhled :-)

        0 0
        • Japhy  

          Soused přes ulici Olpran Laser má. Musejí to stavět z kosmických materiálů, protože soused má dobrejch 130 kg a nějaké ty stovky kiláků ročně najede a zjevně to furt drží. Je teda znát, že místo tlumiče je jen pružič, protože každou nerovnost to ještě několikrát zopakuje, je docela prdel ho při jízdě pozorovat.

          0 0
      • -b-n-x-  

        takovych kol „ram nechapu“ se bohuzel vyrabi porad tuny. A je jich docela hodne videt i v ulicich. Asi to kupuji rodice svym malym „DH/FR“ jezdcum :-)

        0 0
    • jipoid  

      no jak to tady tak ctu, tak me skoro mrazi, ze kdyz jsem jej nedavno zkusil projet (nadivoko lesem, endurko) tak ze jsem se nezabil. fakt mi prislo ze az na to ze to nebrzdi, mlati retez a neradi, tak to odpruzeni z kopce docela funguje a i par skoku/schody byly ok. fakt me prislo ze je to sice desne retro, ale z kopce to celkem funguje. mona je to tim ze jako byvalej trialista zaskacu na cemkoli.

      dik teda, doporucim ho vyhodit :-)

      0 0
      • -b-n-x-  

        No a kolik to vazi?

        Predpokladam, ze to muze mit tak cca 20kg. No a proste ta poctiva ocel neco udrzi. A vidlice a tlumic taky ruzne nerovnosti proste poberou. Akorat, ze rozdil bys poznal tak, ze byses hned projel na normalnim celoodpruzenem kole. To uz nerikam na DH :-)

        0 0
        • jipoid  

          no ja vim jak se chovaji soucasna endura nebo dh, jasny ze to nebylo „ono“, ale rozdil jsem fakt tipoval na tech 20 let vyvoje, neprislo mi to zas tak tragicky. kdysi jsem videl na yt sjezd z nejekych devadesatek, a ten dojem z te jejich jizdy byl podobnej :-)

          jo a k tem 20 kg to asi ma

          0 0
          • -b-n-x-  

            Tady asi nejde ani tak o rozdil v tech letech. Podobna kola se vyrabeji a prodavaji porad. Jenze na rozdil od opravdovych DH/FR kol, se tady uplne kasle na vlastnosti a vyvoj. Ono taky proc to resit, kdyz se prodavaji za 100–200 dolaru.

            0 0
            • jipoid  

              jasny, kazdopadne dik. osobne jsem myslel ze ten tlumic/pruzina nejsou zas tak zly a menitelna geometrie zadku indikuje, ze to nemuselo byt ve svy dobe zle kolo…

              0 0
    • raschi  

      S Olpran Laser bych to úplně nesrovnával, tohle je podle mne kategorie odpovídající dnešním kolům za 10–15 tisíc. Zadní stavba vypadá na hliník, má to osazené nějaké alivio s docela pěknými hliníkovými klikami a dvoupáčkovým řazením, vidle je s magnéziovýma nohama, ahead hlavovka, náboje parallax, dvoustěnné ráfky, i ten tlumič se tváří, že má (nebo měl) nějakou funkci (na rozdíl od té pružiny na Opran Laser). Ročník bude někde kolem 2000 (zhruba v té době se prodávaly ty SR Suntour DC80). Ten rám je ocel nebo hliník?

      Každopádně bych se projetí na něm vůbec nebál, když se dají nové brzdové špalky a poladí řazení, tak to může být docela pěkný retrobike. A s tou vidlicí s brýlema vypadá krutopřísně :)

      0 0
      • jipoid  

        zadni stavba je dural. o ramu nic nevim, nepoznal jsem to, stejne tak jsem s tim nebyl na vaze. rok 2000 asi odpovida, aspon podle toho co mi bylo receno.

        kazdopadne to zni optimisticteji :-)

        0 0
        • raschi  

          Stačí zkusit magnetem (když nenajdeš žádný jiný, tak klidně tím z předního kola). Ale podle velikosti svárových housenek bych i ten rám tipoval na nějaký hliník. A určitě bych zařízl sedlovku, aby nevyčuhovala spodem ze sedlové trubky (to je věc, co se mi na tomto typu rámu snad nejvíc nelíbí)

          0 0
      • -b-n-x-  

        K tomu DNM tlumici. Ja jej (mozna jiny typ) kdysi (kolem roku 2000) sam kupoval, protozee byl za cca 600,–Kc. Vydrzel asi tak 1 rok. Ale i kdyz „fungoval“ tak stejne moc netlumil.

        0 0
    • Richards  

      Zkus se odpíchnou od třeba od té vidle. Třeba se podaří dohledat i další historii tohoto kousku.

      viz. třeba

      https://www.amazon.fr/…p/B0784YV13S

      0 0
    • adam320  

      Cau, neni to ta rumunska firma explorer-bikes.ro ?

      Jinak tyhle tlumaky v zacatcich pouzival Mrazek, desnej vtip, ale tak byla jina doba zejo

      0 0
    • Jáchym 1  

      Je to prakticky Superior.Samozřejmě v té době nebyl vyráběn pod fa.BFI.

      On ten Supík prodělal nělolik kotrmelců co se týká vlastnicví značky.V jenu dobu se objevil i jako EXP

      0 0
      • mr.nikdo  

        Jop. Exp.

        Neco takove u nas porad jezdi :)

        0 0
      • Soreno  

        Přesně prodávalo se to společně se Supem, mám HT do města na rámu EXP Destroyer :))) rok kolem 1998–99 tak nějak.

        0 0
    • wladeq  

      Neee, je to tak do srotu, DNM tlumice byly pred patnacti lety jakztakz volba, kdyz jsi nemel na normalni tlumic, dalo se na tom jet…vidle jakbysmet…proste historicky trup ;)

      0 0
    • Espen  

      Tohle pobavilo

      0 0
    • jeniiiik  

      Tohle se u nás prodávalo normálně na krámu. V Opavě v Opavelu.;) Jako děcko jsem na to chodil koukat. Jen bylo červené a nemělo dvoukorunku. Bylo mi tak třináct, takze těch cca dvacet let je dobrý odhad jak psal někdo výše.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.