hroznový cukr: kdy, kolik, proč,...?

182 nepřečtených
  • r6r6r6

    Jaké máte zkušenosti s klasickým hroznovým cukrem z lékárny/drogerie? Zajímá mě především:

    1. proč ANO/NE
    2. pokud ANO, tak v jakém množství, v jakém okamžiku a s jakým očekáváním

    Tedy, za jak dlouho začne „působit“ a jak dlouho „působí“, zda je lépe brát postupně po jedné tabletě, nebo lze i 3 tablety dohromady?

    Předem děkuji za VYZKOUŠENÁ doporučení.

    0 5
    • TJK  

      podle me na to jdes moc vedecky… si vem balicek a uvidis… ja to snim kdyz zapomenu na jidlo a citim hladak… vetsinou snim 1–3 max… pokud nezeres cukry jak protrzenej a nepijes tuny sladkyho sajrajtu tak te to nakopne za par minut… ale je to na chvilku.

      3 0
      • Jakobo  

        Fakt nevim, jestli spadam do te kategorie jedlika tun cukru, caj si osladim rad, sladke primerene jim take, kolu a pod. sladiny nepiju. Nicmene snist par kostek cukru (jestli sacharozy, nebo nejakeho toho jednoducheho) se mnou neudela lautr nic. Pokud mam hlad a melu z posledniho, tak pak pomuze jen nejake normalni jidlo – komplexni strava. Stejne tak nejake gely – 0 efekt. Mozna je to tim, ze jsem odjakziva chudy (nemyslim ted ani tak duchem) bez speku, jakmile je zaludek prazdny tak konec. Zkousel jsem parkrat v praci sezrat nejaky cukr u kavovaru, kdy jsem zustal pozdne do vecera a nemel jsem svacinu, domu jezdim na kole hezky kus a 500 m vyskovych, ale fakt nic, snad jeste horsi, ze to nastartuje metabolismus a stejne neni z ceho brat.

        Takze i pro toho zakladaiciho, dobra poznamka. Mozna to ani nebude fungovat a stejne lepsi, nez nejakou fuktozu, glukosu mit v batohu rohlik s kusem salamu. Minimalne se z toho neposere. Tyto vyzivove experimenty v ceske kotline se samoskou kazdych 1000 metru moc nechapu. A hlavne bacha na rozhozeni hladiny cukru v krvi, pac tim se da taky celkem uspesne nastartovat cukrovka (pokud je v rodine).

        Pro zakladatele: Asi ses mlady, jinak by ses takhle blbe neptal. Zer normalni poctive jidlo. Hlavne se najez nez vyjedes a pak az se vratis. Pozdeji v reprezentaci ti pak uz jidelnicek upravi a jeste budes rad vzpominat na knedlo vepro.

        0 0
        • novas752  

          No když už na kole fakt cejtíš že meleš z posledního tak tě to na chvíli pomůže. Ale pak samozřejmě zase meleš z posledního ještě víc

          0 0
        • psbiker  

          Mám to podobně, cukr mi moc nepomůže. Šedivá je teorie, jen strom života věčně zelená se.

          0 0
    • scalar  

      Nepleteš si to s něčím?

      0 0
    • cyklista86  

      „hroznovy cukr“ je proste cista glukoza vyrabena z kukurice. Nevim proc se tomu rika hroznovy cukr. :D Glukoza je nejrychlejsi forma jednoducheho cukru. Proste neni potreba zadna enzymaticka reakce, hned se to vstrebava do krve. Coz ma sve vyhody a nevyhody. Vyhoda je v tom, ze nezatezujes traveni a mas okamzity nastup ucinku. Nevyhoda muze byt v tom, ze ta hladina cukru v krvi muze klesnout moc rychle a/nebo tvoje telo jako reakci na ten rychly narust glukozy v krvi vylouci moc inzulinu a to ti taky nasledne rychle snizi krevni cukr.. Vetsina sportovnich gelu pouziva jako zdroj cukru maltodextrin. To je taky cukr vyrobeny z kukurice. Jen je rozdil v tom, ze to nejsou jednotlive molekuly glukozy, ale spojene retezce, takze telo ty retezce napred musi enzymaticky rozlozit a az pak se vstrebaji do krve. Takze ma pozvolnejsi nastup ucinku nez cista glukoza. Coz je ve vetsine pripadu zadouci.. Pak mas jeste rychle cukry jako sacharozu(klasicky cukr) ten se sklada s molekuly glukozy spojene s molekulou fruktozy. Fruktoza je specificka v tom, ze se nevstrebava primo do krve, ale jde do jater. Kde ti doplni jaterni glykogen. Proto plno sportovnich mixu pridava k maltodextrinu jeste fruktozu.. Takze jestli si chces neco pripravit do flasek doma, tak doporucuju maltodextrin https://4fitness.cz/maltodextrin/ v kombinaci s klasickym cukrem. Tim padem tam mas 3 druhy cukru a kazdej funguje trochu jinak tzn. mensi sance ze se z toho poseres kdyz to s nim prezenes a ze se ti rozhaze hladina cukru v krvi.. Priklad do 500ml bidonu das 40g maltodextrinu a 20g cukru.. Pomer cukru a tekutin zalezi od pocasi a kolik potrebujes vyglgat tekutin. Cim vetsi vedro tim delas mensi koncentraci a naopak.. Jinak ten hroznovy cukr(dextroza) tu tam maji taky https://4fitness.cz/dextroza-1-kg/ Jak rikam na te bych to nestavel, ale sacek s dextrozou jako vyprostovak kdyz by na tebe sla hypoglykemie je dobra vec. Ja casto jezdil na samotne glukoze je to fakt super palivo, ale jak zacnes, tak to tam musis davkovat fakt co 15 minut.. :) V lekarne/drogerii nic nekupuj. Je to v porovnani s tema velkyma balenima treba od 4fitness mnohem drazsi.. Jinak teda ale jako zdroj energie na kole si klidne vystacis i s normalnima potravinama bohate na cukry. Plno lidi jezdi na banany, datle, rozinky, ruzne zelatinove sladkosti, slazene napoje.. Prasaci zerou i snikrsky, zakusky a pod.. Ale nadbytecnemu a nezdravemu tuku bych se vyhl a pral bych tam jen cukry..

      12 0
      • snas89  

        Diky

        0 0
      • r6r6r6  

        Diky za vysvetleni. Da se tedy rict, za jak dlouho hroznovy cukr „zabere“ a jak dlouho „funguje“?

        0 1
        • cyklista86  

          No kdyz mas prazdny zaludek, tak do krve se ta glukoza dostane treba do 10 minut, ale jak dlouho funguje to zalezi na tom v jakem ses stavu, kolik ji das a pod.. Ono je nejdulezitejsi se hlavne do toho stavu hypoglykemie vubec nedostat. Coz treba u profiku je problem pouze v extremnich pripadech, protoze ti vedi co a kolik jejich telo potrebuje. Necekaji az maji uplne vymlacene zasoby glykogenu jak hobbyci. Vetsinou zacnou jizdu nejakou tycinkou, rice cakem nebo necim, proste aby zvedli hladinu cukru v krvi a tu pak nasledne udrzujou podle intenzity od 50g cukru na hodinu po treba i 120g cukru na hodinu. Coz je pro vetsinu lidi nepredstavitelne snist na kole behem 5 hodinove jizdy treba 450–500g cukru.. Ale to je jeden z duvodu proc jsou schopni podavat takovy vykon a nasledne z toho zregenerovat.. Nekdo bude tvrdit, ze hobby jezdec nic takoveho nepotrebuje. No ja netvrdim ze potrebuje 100g cukru na hodinu, ale kdyz vemu v potaz, ze kazdej druhej jezdi vic intenzivne nez by mel a jeste k tomu kdyz nema vubudovanou tu adaptaci na vytrvalost jako profici nebo lidi co jezdi 20–30 tisic rocne, tak ti spaluji jeste vic cukru za hodinu nez ten profik.. Takze ty cisla nejsou uplne tak mimo… Ale to si musi kazdej vyzkouset, aby poznal ten rozdil mezi tim kdyz sni za 5 hodin jizdy dve nejake musli tycinky, kde je ja nevim 50g cukru a mezi tim, kdyz da tech 50g cukru za jednu hodinu.. :) Nejvetsi kouzlo je fakt v tom, ze clovek co to takhle dodrzuje, tak nema zadne navaly hladu po jizde. Takze v konecnym dusledku kalorickej prijem treba stejnej jen s tim rozdilem, ze ta jizda byla mnohem kvalitnejsi, kdyz bylo dostatek paliva..

          7 0
          • ms82  

            Souhlas. Jezdit a pit cukrovou vodu. Zbytek prijde :-)

            0 0
        • J1RKA  

          tak sem aspon dej odkaz, myslis ty rolicky?

          0 0
        • Cabasekxxx  

          Já ho vozím jako poslední záchranu. Když někde náhodou fakt dojde. Zabere to za pár minut, ale je to prostě nouzovka na dojetí někam kde sníš něco rozumného. Jak ti píše cyklista86, ideální je při jízdě pořád doplňovat. Někdo častěji někdo méně, to už si musíš vyšpekulovat ty co ti sedne. Já raději zobu menší a častěji. Prostě si co chvíli kousnu nějaký musli tyčky nebo něčeho.

          0 0
      • ms82  

        Mas to pekne sepsane. Ale mas tam par chyb. Maltodextrin je sice polysacharid, ale ma vetsi GI nez glukoza, cili se vstrebava rychleji. Dale neplati, ze kdyz zacnes s cukrem, nemuzes uz prestat. Proste jen po dobu prijmu cukru setris sve glykogenove zasoby ve svalech a jatrech.

        Na normalni strave se jiste da jezdit. Pokud chces ale trenovat, nic lepsiho nez cukr se vymyslet neda :-) A cukr ma taky tu vyhodu, ze narozdil od jinych „slazenych napoju“ vis, co v tom bidonu mas a neprijimas veci, co nechces.

        0 0
        • cyklista86  

          No u toho maltodextrinu muzou byt jeste rozdily jak dlouhe jsou ty retezce, ale i tak maltodextrin proste neni tak rychlej cukr jako samotna glukoza. Proc to ma na papire stejnej nebo vyssi GI jako glukoza netusim.. Ale treba fakt, ze mas v infuzi glukozu a ne maltodextrin je asi taky z nejakeho duvodu. Nebo proc ti davaji vypit roztok glukozy kdyz te testujou na cukrovku a ne roztok maltodextrinu? Jinak s tim davkovanim cukru. Tak uvedu priklad. Kdyz nebudes prijimat nic a pojedes, tak ti budou postupne klesat zasoby glykogenu, pojede se ti hur a hur, ale hypoglykemii bys treba po 2 hodinach nedostal. No kdyz tam kopnes treba po hodine 30g glukozy, tak nekomu muze vystrelit inzulin az moc a tim jak se rychle vstreba naraz, tak i rychle naraz klesne ta hladina a protoze je v krvi furt zvedlej inzulin, tak si logicky privodis hypoglykemii. Tomu predejdes, kdyz tam das dalsi davku glukozy, predtim nez ti ta hladina klesne moc chapes to? Zase s maltodextrinem mensi sance, ze se ti tohle stane oproti glukoze. Dalsi dukaz, ze malta proste neni tak rychlej a agresivni cukr..

          0 0
          • ms82  

            Jsem rad, ze tu ostatnim radis, protoze s vetsinou souhlasim. Ale tady nemas pravdu. GI ma maltodextrin vetsi, protoze se rychleji vstrebava. Neco si o tom precti. Vstrebava se v tenkem streve a stepeni na glukozu je tak rychle, ze to nijak neblokuje. Proc se nekde nepouziva, to asi zalezi kde. V infuzi asi nechces maltodextrin, kdyz ho treba v jatrech neumis stepit. A kdyz Ti davaji pit roztok, tak asi se lepe kontroluje reakce na glukozu, kdyz je homogenni, kdezto maltodextrin neni standardizovany a je to mix.

            A k tomu cukru behem aktivity, tady taky nemas pravdu. Kdyz si das cukr v prubehu, tak se zadny inzulin nezvedne. Svaly vysavaji behem namahy cukr z krve dostatecne, takze k zadnemu narustu v krvi nedojde, a tudiz se nezvysi produkce inzulinu. To je prave vyhoda, ze existuje na inzulinu nezavisly transport, jinak by sis vypestoval cukrovku jen tim cukrem na kole.

            0 0
            • cyklista86  

              No jiste svaly si berou pri zatezi i nejake cukry bez inzulinu to ale neznamena, ze se ti ten unzulin nezvedne vubec. Vsechno to zalezi od te davky kterou do sebe naraz das. Kdyz si srknes 5–10g tak se ti asi nezvedne, kdyz tam ale posles 30–40g tak se ti zvedne. Jinak me nevysvetlis jak muze byt glukoza pomalejsi, kdyz se nemusi na nic stepit, ale rovnou se vstrebava. Samotna glukoza ti da uplne jinej kopanec nez kdyz si das klasickej gel kde je maltodextrin.

              0 0
              • r6r6r6  

                Dekuji vam obema za zajimave nazory a zvlaste ocenuju, ze se bavite slusne a pouzivate vecne argumenty. To svedci o vasi inteligenci! Tohle je debata, ktera ma smysl, vazim si toho :)

                Je pravda, ze jste se dostali do detailu, ktere nejsem ve sve situaci schopen pobrat. Loni jsem jezdil na tatrankach a ted bych tomu chtel dat nejaky řád.

                Chtel jsem zaradit hroznovy curk jako rychlou energii a zajima me, je na telo zapusobi (jako reseni akutniho problemu chybejici energie). Zaznelo tady, ze nastoupi za cca 10 minut. Lze tedy rici, ze bude pusobit zase jen 10 minut, nebo treba i hodinu?

                Je lepsi si vzit 3 tablety naraz, nebo radsi po jedne s odstupem (jakym)?

                Cim nahradit tratranky, kdyz jedu treba 8–10 hodin a uprostred mam obed nebo jine klasicke jidlo? (nejake tycinky?)

                Obvykle jsem dal kazdou hodinu tratranku telo skvele fungovalo, ale chtel bych je vymenit za neco „zdravejsiho“.

                0 1
                • kubad  

                  ještě doplň v jaké jedeš zátěži, to je hodně důležité

                  0 0
                  • r6r6r6  
                    1. HROZNOVY CUKR + TATRANKY

                    …jen vytrvalost s tim, ze na konci, nebo v nejakych usecich musim „maknout“.

                    1. HROZNOVY CUKR

                    Nebo ted jezdim intervalove treninky 1h az 1:20 a stava se, ze po 45 minutach mam malo energie, tak chci pouzite hroznovy cukr.

                    0 1
                    • J1RKA  

                      tepy si meris, nebo z ceho usuzujes, ze jde o vytrvalost nebo interval. to zeti dojde po 45 min mi prijde, ze stim jezdenim zacinas

                      0 0
                      • cyklista86  

                        Zacina a nebo uz do te jizdy jde s vycerpanym glykogenem ve svalech/jatrech. Jinak by nemel met problem jet hodinu v kuse „bomby“ no.. Kdyz to teda neni kazdy den a neni z toho pretrenovany heh..

                        0 0
                • ms82  

                  Na kole nechces resit chybejici energii. Strava na kole (at uz to bude cokoliv) ma za cil tomu predchazet. Idealne resis uz jidlo pred kolem (alespon normalni pravidelna strava) a na kole postupne doplnujes cukr, abys predesel „hladaku“. Zaroven tim predejdes i totalni panice tela po dojezdu, kdy sezeres vse, co najdes, protoze jsi na kole pil jen vodu.

                  Jak ale poznamenal kubad, zalezi, v jake intenzite jedes. Bezne se doporucuje na kole pokryt cast vydane energie (treba 1/2), zbytek se doplni beznou stravou s vyssim obsahem sacharidu v prubehu dne. Nizsi intenzita tedy znamena mensi vykonanou praci v prubehu stejne doby a tudiz mensi (s)potrebu cukru.

                  0 0
                • cyklista86  

                  Zase jsem psal slohovku, ale smazal jsem to. No 8–10 hodin to uz je hodne dlouha jizda. Tam je fakt dulezity jist hned od zacatku. Obecne proste se soustred na sacharidy a ne na tuky a vlakninu tzn. nejaka orechova tycinka ktera ma ja nevim 15g cukru a 10g vlakniny asi nebude to prave orechove. Tatranka taky nema nejak moc extra energie z cukru. Je tam dost tuku to te zasyti, ale neda ti to potrebnou davku energie z cukru. Kdyz mas uprostred klasike jidlo, tak v tom case uprostred pred a po tom obede bych vyplnil taky jeste necim komplexnejsim. Butto treba nejake pecivo s marmeladou nebo nejakou domaci musli tycinkou a mezi tim uzobavat nejake gumove medvidky, susene ovoce. V piti by jsi mel mit taky nejake cukry. Klasicka slazena mineralka je ok.. Proste musis do sebe dostat kazdou hodinu nejakou dostatecnou davku cukru. minimalne treba 40–50g. To mas za 10 hodin 500g sacharidu a ty tu resis jestli si mas dat 3 tablety hroznoveho cukru kde je ja nevim 10g cukru? Vidis ten nepomer? Proste musis jist mnohem vic, aby jsi tomu telu daval nejakou energii.. :) A piti je taky zaklad v lete aspon 500ml na hodinu.. No a den pred tou jizdou si neboj nalozit poradne sacharidu ryze, testoviny.. Aby to jidlo melo aspon 150–200g sacharidu. Rano pred jizdou to same kotel nejake kase, palacinky…

                  1 0
                  • VojtaXY  

                    Mi se osvedcily raw tycinky. Diky datlum maji dost cukru.

                    0 0
                    • Tencovozikmin  

                      Nevěřím,vždyť datel není vůbec sladký.

                      3 0
                      • J1RKA  

                        kor, kdyz ti v tycce vyjde vic nez jeden zobak, tj fakt voser :D

                        3 0
                      • VojtaXY  

                        To zalezi, z jakohe stromu ho vezmes. Strava ovlivunje chut datla vic nez si myslis.

                        0 0
                        • Tencovozikmin  

                          No budu si muset nějakého datla utrhnout ať zjistím jestli je lepší z dubu nebo lípy :-)

                          0 0
                          • vaclaw  

                            To spíš záleží, co tam bydlí za hmyz, ne? Leda by ten hmyz chytal příchuť toho stromu, nebo jako med. By pak byl lipový datel, lesní datel nebo akátový datel…

                            0 0
                            • Tencovozikmin  

                              No ty budeš taky dobrý datel,ale češtinářské okénko je jinde,takže končím.

                              0 0
                              • ufoncz  

                                To bys měl, protože vaclaw má v příspěvku lepší češtinu než ty v obou komentářích kolem toho jeho.

                                0 0
                                • Tencovozikmin  

                                  Až utrhneš sladkého datla a uděláš z něj raw tyčku,tak si můžeš pošmáknout ufounku :-))

                                  0 1
                            • o.unca  

                              Je to dost pravděpodobné, že chuť datla bude ovlivněna jeho stravou, stejně jako cyklista je ovlivněn stravou i STRAVOU.

                              0 0
                              • vaclaw  

                                A není tedy rovnou lepší jist cyklisty? Samozřejmě jenom ty, co se vyznají ve stravování (i Stravování), tím by se ne úplně znalý jedinec vyvaroval přešlapů.

                                0 0
                  • Alojs01  

                    Na 8–10hodin nechces jist jen skadky/cukry. Tam uz proste nejaky tuk/slany byt musi…:-))

                    0 0
                    • cyklista86  

                      Nikdo nci takoveho nepsal.

                      0 0
                      • ladys  

                        10g vlákniny špatně, tatranka taky- málo cukru, moc tuku :) Předpokládám, že nevaris z vody a máš dostatek osobních zkušeností.

                        0 0
                        • cyklista86  

                          A proc necitujes tohle?

                          " Kdyz mas uprostred klasike jidlo, tak v tom case uprostred pred a po tom obede bych vyplnil taky jeste necim komplexnejsim. Butto treba nejake pecivo s marmeladou nebo nejakou domaci musli tycinkou"

                          Jinak ano je to z mych osobnich zkusenosti, ze tycinka typu nut bar plna vlakniny a tuku je ti na kole k hownu. To uz radsi vsema deseti hlasuju pro tatranky.

                          0 0
                          • Cyklofanatic  

                            Ono to stejně vše záleží jakým se jede tempem, jak má clovek natrenovano a zregenerovano. Mám zkušenost, že i když třeba jedu delší vylet kolem 100 –120 km v kopcích a hlídám si pečlivě intenzitu, tak jsem nikdy neměl problém ujet to na normální stravu s dostatkem pití (minerálka bez bublin) – přiměřená snídaně, zastávka na oběd + v batohu třeba banán, tatranka, toast apod. To vše samozřejmě za předpokladu, že má člověk před tím něco už najeto. Úplně něco jiného pak bylo, kdyz jsem před lety jezdil na XCM závody kolem těch 70–80 km, to už byla alchymie a těch krizí, kdy už jsem nemohl šlapat ani po rovině bylo dost :).

                            0 0
                            • J1RKA  

                              presne tak to nejak bude, ja potrebuju prvnich 15–20 min na rozjeti, a nenechat se hecnout, pak seto jinak semnou tahne celou cestu :D idealni stav je nemit tachac a koukat jenom na tepy a mladase nechat vyblbnout :DDD

                              0 0
                              • cyklista86  

                                Ano pokud vyjedes s tim, ze si udelas peknej celodenni vylet na pohodu, tak ti staci rizky s chlebem. Tady je ovsem rec o sportovni jizde.

                                0 0
                                • J1RKA  

                                  nj pak ale definuj sportovni jizdu, treba 100km prevyseni cca 1700 a prumer 20km/h uz muze nekomu prijit jako sportovni :D a ja tohle jezdim s pritelkou, ktera to uz nevnima jako vejlet

                                  0 0
                                  • cyklista86  

                                    Sportovni jizda tzn. ten rizek s chlebem asi nebude schopny pozrit a nebo kdyz jo, tak ho asi pak vyvrhnes. :D

                                    0 0
                                    • J1RKA  

                                      :D tak to kazdopadne, zase kolik lidi z BF dokaze jet 6–7 hodin sportovne? vono treba staci, kdyz mas po hodce jizdy kopecek z 800 na 1200 na 4km, to se pomalu nejde ani napit :D

                                      1 0
                                      • cyklista86  

                                        Kazdej muze jet 6 hodin sportovne. Jen to co to znamena sportovne bude met kazdy jinde. Ja treba na kole nemuzu jet na kochacku 8 hodin. Proste na tom sedet nevydrzim kdyz se nesnazim trochu do tech pedalu slapat. Nejakej celodenni vylet s rychlosti 15km/h bych nedal ani nahodou.. :)

                                        0 0
                            • psbiker  

                              Na 100km s v kopích nic nepotřebuju, dokonce ani vodu, když není horko. Napiju a najím se před a no problemo. Sráčovská kultura tzv. ‚odborníků na výživu‘ nás bohužel brzo převálcuje.

                              3 3
                              • vrazdit  

                                vidím to podobně, navíc každý to má trošku jinak s metabolismem, vytrvalostí atd., co jednomu „tutově funguje, mám to vyzkoušený“ druhému může třeba dost nesednout… kdo má alespoň trochu najeto a není tupý, tak ví, co jeho tělo potřebuje a co je schopen zvládnout… a navíc chybami se člověk učí a to tělo se v průběhu času adaptuje na to co dostává za záhul/palivo :)

                                2 0
                              • cyklista86  

                                A k cemu to je, ze ujedes 100km bez jidla a piti? Precne o tom casto vyklada Hacecky. Byvaly profik, ktery se ted komplexne stara jak o profiky tak hobby sportovce a presne to co tu pises on nejcasteji popisuje jako nejcastejsi nejvetsi nesmysl co u hobby sportovcu vidi. Oni(ty) si mysli, ze to je nejaka znamka neceho. pritom to nema pozitivni vliv ani na zdravi, ani na vykon a ani na naslednou regeneraci. Takze to je neco jako kdyby ses prastil kladivem do palce u nohy a jasal na vsechny strany jaky jsi borec.. Gratuluju. Jsi fakt BOREC!

                                6 0
                                • psbiker  

                                  Ujedu to bez problémů. Pití vozím, ale nerozumím proč co 50 km dodávat energii z vnějšku. Můj metabolismu a tělo tomu rozumí.

                                  0 0
                                  • VojtaXY  

                                    Tvuj jo, ale ne kazdy ma synchronizovany metabolismus a styl jizdy.

                                    Mas dostatecna natrenovane a tvoje telo je schopne davat dost energie z tuku na dostatecny vykon. Urcite jezdis v rozumnem pasmu vykonu a mas nizsi pozadavky na cukry.

                                    Kdyz nekdo pojede hodinu v tempu, tak bude mit problem mit dost cukru, aby ten vydej uspokojil.

                                    0 0
                                    • J1RKA  

                                      ale zase nedostatek treninku resit hromadou cukru?

                                      0 0
                                      • VojtaXY  

                                        Hromadou urcite ne. Ale pouzivat nejakou tycinku neni problem.

                                        0 0
                                        • J1RKA  

                                          no jasny, kazdej podle vlastni chuti, vetsina je stejne vic placebo :DDD ale porad lepsi nezli nic

                                          0 0
                                          • VojtaXY  

                                            Ja pouzivam raw tycinky, ktere mi pomahaji. Nejake specialni energeticke tycinky nepouzivam, protoze je nepotrebuju.

                                            0 1
                                      • ms82  

                                        Touhle vetou akorat davas najevo, ze nevis, o cem je sportovni vyziva.

                                        0 0
                                        • J1RKA  

                                          no samozrejme, proto jsem tady na BF, abych to zjistil, no a ten cukr, natom urcite neco pravdy bude, proto je ted tak drahej :D

                                          0 0
                                          • ms82  

                                            Uz se to tu probiralo dostkrat. Je spousta borcu, co jezdi na vodu nebo dokonce pranu. Nikdo jim to nebere a urcite je to taky vykon. Tazatel v tomto vlaknu nevypada, ze by ho zajimalo ujet co nejvice bez toho, aniz by cokoliv pozrel. Tudiz otazka spise smerovala na to, co je optimalni. A cyklista86 odpovedel k veci. Pokud nekdo chce jezdit neoptimalne, klidne. Ale neni treba s tim vsude tapetovat. Ano, je to vykon, ano vsichni to ocenujeme :D

                                            3 0
                                            • J1RKA  

                                              ok, ale zase pokud sportujes treba hodku – hodku a pul, tak vpodstate nejni potreba vubec nic resit, to si telo poradi < pokud teda aspon trochu sportujes > a neni 35 ve stinu, naprosto samo, znam lidi, ktery vybehnou na pul hodky a jsou schopny vypit pul L vody < nebo cehosi >

                                              0 0
                                              • ms82  

                                                Ano, neni potreba. Ano, neni to optimalni. Predpokladam, ze ten clovek pak neresi ani stravu mimo kolo, takze nesplni 10 gramu sacharidu na kilogram vahy na den, takze zase zpet u toho, ze netrenuje optimalne.

                                                1 0
                                                • J1RKA  

                                                  10g ano, ale jsme na BF :D prijde mito proste moc, nebo to aspon upresni, zeje to vztazeno na optimalni vahu, nebo lepe na hmotnost svalu. rozumim, co tim chces rict, ze pokud nedodas telu sacharidy tak si vpodstate sahne na svalovou hmotu a to nikdo nechce. nicmene pokud se budem pohybovat v hobby tak bych rekl, zeje lepsi mit stravu slozenou z komplexnich sacharidu, nezli to doplnovat chroupanim Lipa :D a tipnu si, ze vetsina z nas ma dost tuku, aby ho mohla pouzit jako palivo.

                                                  0 0
                                                  • ms82  

                                                    A vis, ze spalovani tuku nefunguje, kdyz mas prazdne zasoby glykogenu ve svalech? :-)

                                                    Prvni clanek, co google vytahne. mluvi o vaze, ne ciste vaze svalu. To jen pro upresneni.

                                                    Oddelil bych tady ruzne potreby ruznych sportovcu. Pokud se bavime o optimalnim treninku, je tohle jasne doporuceni. Pokud nekdo chce sportovat pro hubnuti, protoze bumba moc pivaku, tak to doporuceni bude vypadat jinak. Na co je ovsem treba davat si pozor, je hubnuti pri narocnejsim treninku. Muze se taky stat, ze telo je ve stresu, protoze denne vydava mnohem vice, nez prijima. A tudiz si kazdou kalorii setri, bazalni metabolismus klesa, regenerace ji mizerna a jakmile clovek prestane sportovat, vaha okamzite vyskoci. Je lepsi jist primerenou davku sacharidu pro pokryti treninku a se zlepsujici se kondici pujde vaha dolu sama. Z cukru na kole jeste nikdo nepribral. Je na to ale vhodny wattak, kdy clovek skutecne vidi vykonanou praci a podle toho muze doplnovat energii.

                                                    Ano, komplexni sacharidy jsou urcite lepsi. Ale dostat do sebe pul kila sladkych brambor nebo pet bananu neni na kole zadny med. Mimo kolo je to ovsem zasadni. Dorticky nebo kostkovy cukr nejsou to prave orechove :-)

                                                    2 0
                                                  • VojtaXY  

                                                    Na hubnuti je nejlepsi dlouha nizka zatez s kratkymi intenzivnimi useky. Idealni je rychla chuze a k tomu obcas opakovane kratke sprinty na zrychleni metabolismu.

                                                    Cyklistika ve vetsim objemu byva vetsinou nevhodna na hubnuti nebo je to pomale.

                                                    0 1
                                                  • ms82  

                                                    Na hubnuti je podstatny energeticky deficit a uz mene podstatne je, jak se vytvori. Bez aktivity ho lze dosahnout jen hladovenim a pri prezirani ho nelze dosahnotu vubec. Cyklistika ma narozdil od sprintu vyhodu, ze se da provozovat hodiny, takze muze vytvorit energeticky deficit lehce. Telo ale nechceme ztrestat, ale vytvorit mu podminky, aby mohlo hubnout. Takze byt jeden den v minusu 4000 kcal a pak se tyden valet a prejidat neni idealni. Stabilni mirny deficit vede k cili s nejvetsi pravdepodobnosti.

                                                    7 0
                                                  • VojtaXY  

                                                    A to je problem cyklistiky. Vetsina lidi jezdi tempo a pak vyzira lednicku, aby doplnili energii po hladaku.

                                                    1 0
                                                  • J1RKA  

                                                    no protoze se blbe stravujou :D

                                                    0 0
                                                  • vrazdit  

                                                    to není žádný problém, když jezdíš prostě dost, tak to stejně nedožereš :)

                                                    0 0
                                                  • Hagner  

                                                    To není problém cyklistiky, ale cyklisty :-D Cyklistika je sport kterej ti pomůže, ale daleko podstatnější je, že si cyklista musí sám udělat jasno co vlastně chce a co do sebe chce cpát ;-) To za něj cyklistika nevyřeší :-) Vlastní zkušenost, v podstatě jsem fungoval, tak jak píšeš a logicky nic :-) Potom jsem začal fungovat, tak jak píše ms82 a bez problémů šla váha dolů a relativně i rychle. Jde o to naučit se jíst.

                                                    3 0
                                                  • J1RKA  

                                                    mas pravdu, ale uz sem tahas watak, kolik lidi ma na kole watak a kolik ho nema a presto si mysli, ze trenuje nejlip na svete, a kolik z nich si aspon dojde ke sportakovi na zmereni < kondice > ano na webu toho dohledas spousta, tak to nebudem zbytecne plevelit, i tenhle vlakno urcite vzniklo na zaklade nejakyho odkazu na cukr.

                                                    0 0
                                                  • Melvin  

                                                    V dnešní době ho má snad každý, kdo to s tréninkem myslí alespoň trochu vážně.

                                                    0 1
                                                  • J1RKA  

                                                    koukal jsem do galerie, a vypada to, ze tu tech, coto mysli fakt vazne. moc nejni, ale v diskuze tu probihaji na urovni treneru staji TDF a spickovejch laborantu :DDD

                                                    0 1
                                                  • Hagner  

                                                    Mám ho na obou silničkách, byl jsem línej pořád přehazovat pedály :-D

                                                    0 0
                                                  • J1RKA  

                                                    jedna vlastovka jaro nedela :D, taky mame v parte wataka, ale dovolim si tvrdit, ze na 100bikeru ho bude mit max jeden

                                                    0 0
                                                  • Hagner  

                                                    Máš divnou bublinu :-D

                                                    0 0
                                                  • J1RKA  

                                                    ale diky za ni :D

                                                    2 0
                                • vrazdit  

                                  někdo jezdí na kole, aby mohl v průběhu co půl hodiny jíst, jiný se třeba práská kladivem do palce, někdo se nechá mlátit v ringu do hlavy, někdo leze na hory, někdo nabírá nesmyslné svalstvo, někdo chlemtá lahváče u TV, kdo je jaký borec si musí každý přebrat ve svojí kebuli… každý má jiné návyky/požadavky od života a je to dobře… :)

                                  0 0
                                  • cyklista86  

                                    Ano to je v poradku, ale kdyz nekdo neco takoveho napise, tak uz to ma rozvest co tim sleduje a pod.. Pak se muzeme dobrat nejakemu vysledku. Jestli to je ale jen takovy vykrik do tmy, tak z toho si nikdo moc teda neodnese.. Proste takove to „pche vy tady resite kolik toho snist za hodinu. To ja jedu pul dne a nemusim jist a pit vubec nic.“ No super jaky takovy koment ma prinos?

                                    3 0
                                • Jakobo  

                                  Hlavne se neodvolavej na profiky a uz vubec na vedecke studie, ty najdu na cokoliv s jakymkoliv zaverem pri volbe vhodneho modelu a korelace. Profici maji v prve rade nazory podle sebe, co vyhovovalo jim a platnost teorie je omezena pouze do prichodu dalsiho vyzivoveho verozvestce. Podivej se do historie, jak se menily nazory na vyzivu. Nejaky Hacecka (neznam) bude zase jen clanek toho retezu. Mam doma CSSR knihu o cyklistice nejak z 60. let, kde je doslova psane dobry cyklista behem treninku / zavodu nepije. Tehdy se to bralo stejne tak dogmaticky, jako ty taky ted dogmaticky vysvetlujes svoje nebo prevzate poznatky o litrech vody s rozpustenym cukrem. Za me je to cele kravina. Nevim, kolik ma ten borec roku a jak moc jezdi, na to se tady bohuzel zatim nikdo jeste nezeptal, ja cekam, ze je to nejaky junior. Rozhodne bych mu nedoporucoval projelvat se litrama sirupu. Proboha, kdyz to vsechno sectu to by snad dalo pul kila kila cukru na nejakou mou delsi vyjizdku?!? Vic to ale nebudu rozebirat, svuj nazor jsem napsal hned na zacatku. Kazdopadne zakladateli bych poradil, at se na prvnim miste ridi vlastnim ousudkem a nezere to, z ceho je mu blbe, jednoduse napsane.

                                  0 1
                                  • Melvin  

                                    Jenže ta věda se za tu dobu taky dost posunula. Však je to teď i vidět v profi pelotonu, kdy se řeší každý detail stravování.

                                    0 0
                                    • vrazdit  

                                      Ale vyřeší se houby, zase vyhraje ten nejlepší cyklista, ten s nejsilnějším týmem, nebo s největším štěstím… Když to zrovna nebude ten nejprosypanější, tomu je ta věda asi tak nejblíže… :)

                                      0 1
                                      • skaj  

                                        To je naivni nazor jak za krale klacka:) Jedno je jiste – zcela urcite nevyhraje na profi urovni ten, co stravovani/do­plnovani energie neresi. At uz primo pri zavode, nebo pri priprave na nej. Rozdil je tak markantni, ze ho talent nikdy nesmaze.

                                        1 0
                                        • cyklista86  

                                          Ty me chces rict, ze kdyz si das do nadrze o pulku mene paliva nez potrebujes, ze nedojedes do cile? Neverim. Tak to auto do toho cile dotlacim no.. :D

                                          0 0
                                          • vrazdit  

                                            ja chci rict, ze ti top profi závodníci už třeba pracují i s řízenou dehydratací, aby byli v poměru W/KG v posledním kopci v topu :) takže já chápu, že je potřeba doplňovat energii a pít, ale vše je to taky potřeba dělat úmerně výkonu a tvojí přirozené potřebě… pokud prostě nepojedu 100 km závodní šrot, což já prostě nepojedu, tak nevím, proč bych do sebe cpal nesmyslné množství cukrového roztoku, ze kterého se tak akorát pobliju… moje tělo má celkový příjem sacharidů fakt dost, vím kolik vydržím i při poměrně velmi dlouhých vyjížďkách a vozím s sebou vždy něco co při delších jízdách pozřu, případně se někde stavím, ale dělat z toho vědu, jestli cukr štěpit nebo neštěpit převařením, to už je prostě overkill… když vezmu to tvé nádržové přirovnání, tak nevím proč bych vezl plnou nádrž benzínu, když vím že pojedu většinu na elektriku, a z benzínu si jen ucucnu a dobiju to všechno večer doma :)

                                            0 0
                                            • skaj  

                                              No to co pises je vsechno relativne rozumny, ale reagoval si na prispevky o profi pelotonu s porovnavanim vedy stravovani v profi pelotonu. To se pak spatne pozna, ze pises o necem uplne jinym:)

                                              0 0
                                              • vrazdit  

                                                jasně, v profi pelotonu ty špičky budou v této „vědě“ asi hodně vysoko, přesto ale většinou vyhrává ten nejtalentovanější jezdec, řekněme „přírodně nejpřipravenější“… pak právě v porovnání s těmito profíky je poměrně směšné, řešit na úrovni vyjížďkářů na BF jak štěpit cukry, abys jich do sebe mohl nacpat během vyjížďky půl kila, aby ti náhodou neseklo… nehledě na to, že pokud nemáš svalů víc než je zdrávo, tak je nemusíš živit ani cukrem, ani kyslíkem, že cyklisto :) ale zase jsi pak „cyklistická chudinka s osteoporózou“, protože nic mezi tím asi neexistuje?…

                                                1 1
                                                • J1RKA  

                                                  baterka :D

                                                  0 0
                                                • skaj  

                                                  Však je to teď i vidět v profi pelotonu, kdy se řeší každý detail stravování.

                                                  Tvoje odpoved:

                                                  Ale vyřeší se houby, zase vyhraje ten nejlepší cyklista, ten s nejsilnějším týmem..

                                                  Coz je proste uplna kravina, at to zkousis okecavat kudy chces. Vyresena strava je jedna ze zakladnich podminek pro to, aby mohl nekdo vyhrat. A troufnu si tvrdit i vubec dojel. Pokud nebude mit Pogacar dlouhodobe „vyresenou“ stravu, namaze si ho kdokoliv z lidi v profi pelotonu. Ac ma talentu na rozdavani.

                                                  Jinymi slovy, v prispevku na ktery reaguju si o jezdeni na urovni BF nemluvil vubec, jen napsal uplny nesmysl o profi zavodeni.

                                                  1 0
                                                  • vrazdit  

                                                    dobře, možná to vyznělo jinak, ale tak nějak si myslím, že od jisté úrovně je to zcela jasné, že člověk, který za rok ujede mezi 20 a 30 tísíci km, je v nejlepších týmech světa a platí mu za to, aby byl nejlepší, má stravování navýsost pořešené a taky ví co mu funguje a co ne…

                                                    to moje „vyřeší se houby“ bylo myšleno ve vztahu k tomuto předpoladu, že na úrovni borců sahajících po GT podiu asi nebude rozhodujícím to, že někdo si vezme málo cukru, když jim to sází DS z auta a mají na to snad i aplkace, někteří si to píšou i na představec do seznamu, kdy co a kolik… takže tam se řeší samozřejmě všechno, ale vybouchnutí skrze nedostatek cukru bude spíše vyjímkou, třeba v případě nějakých žaludečních problémů… ve výsledku je to o fyzických schopnostech jezdce a taktice/síle týmu…

                                                    takto to stačí k pochopení? :)

                                                    0 0
                                                  • Melvin  

                                                    Nebyl to zrovna Froom co jedou vybouch, protože mu došlo?

                                                    0 0
                                            • cyklista86  

                                              Takze napred me tu vysvetlujes jak si kazdy dela co chce a tak to ma byt a pak nam(me) vycitas, ze si tady pocitame cukry a dohadujeme se o co jak stepi a pod.? Vsak si jezdi ja jez jak chces. Nikdo te k nicemu nenuti, tak nebud tak vztahovacnej.. Dekuji.

                                              0 0
                                              • vrazdit  

                                                já to vlastně ani nějak zásadně nechci vyčítat, akorát mě prostě vždycky nakopne ta tvá snaha o strašně správné a nejdravější stravování, založené na makroživinách a přesných poměrech všeho, což mi přijde alevždycky strašně v kontrastu s normálním životem a nějak nedávám to spojení s tím kulturistickým pozadím (nemyslím pr*del :))

                                                prostě tady taky diskutuju a mám na věci trošku takový jiný pohled a prostě mi může být u zadku, kolik do sebe mám dostat cukru/sacharó­zy/glukózy/če­hokoliv, když vím, že třeba v horách bych tu tvou předpokládanou dávku nikdy neunesl a chcípnul bych daleko pravděpodobněji než když budu připravený a srovnaný s tím, že třeba zažiju menší /větší nepohodlí a třeba nějaké ty svaly ztratím na úkor přežití/zvládnutí nějakého výkonu… dřepovat s čtvrttunou v posilovně je pro mě prostě jiná planeta a život/výkon/sport považuju něco dost jiného…

                                                samozřejmě chápu, že to má každý jinak, ale prostě někdy s něčím polemizuju a snažím se tvůj pohled pokřivit mým nastaveným zrcadlem :) peace!

                                                1 0
                                                • cyklista86  

                                                  Nevim co tu furt meles o kulturistech jako kolovratek. V posilovne jsem byl naposledy pred cca 9–10 lety. Jinak nevim proc do tohoto vlakna vubec lezes, kdyz neco takoveho nechces resit. Me zase treba nezajima technicka stranka kola. Tak do takovych vlaken nelezu a nevykladam jim tam ze resi uplne kraviny. Takze jak rikas nech druhe si pocitat cukriky a stepeni a enzymy. Vubec si takove komentare necti a pak aspon nebudes zbytecne zabijet cas sobe a ani ostatnim..

                                                  0 0
                                                  • vrazdit  

                                                    tak to sorry, ale ten tvůj jídelníčkový kolovrátek co tu meleš zase ty a tvé svalnaté řeči o nezpevněných kostech jsou jasným indikátorem… chceš mi říct, žes nejel objemovku jako kráva? :)

                                                    0 0
                                                  • cyklista86  

                                                    To byla rec o extremu v podani world tour vrcharich. To nema s timhle vlaknem nic spolecneho. Jestli mas naladu se dohadovat o nicem na Novinky.cz je ring volny..

                                                    0 0
                                                  • vrazdit  

                                                    vidíš to, já diskutuju zrovna tady… a pokud prostě něco nesouladí s tím, jak to vidím já, tak prostě napíšu nějaký názor, tak to na diskuzních fórech chodí… nevím jestli si to uvědomuješ, ale pravda není automaticky všechno to, co si myslíš/považuješ za správné ty, ač máš mnoho věcí podložených „těma posledníma nejchytřejšíma youtube kanálama“ tak život může běžet i úplně jinak, tak to prostě je :)

                                                    3 0
                                                  • cyklista86  

                                                    Ty nediskutujes. Pises nesmysly uplne mimo tema tohoto vlakna a chces se jenom hadat. Coz neprinese nikomu nic. Svuj nazor si napsal. Ty tu stravu neresis. Delas si to jinak. Ok. O cem chces debatovat dal? Taky si myslim ze o nicem. Super..

                                                    1 0
                                                  • vrazdit  

                                                    já se nechci jen hádat, ty sem píšeš něco, co má sice rozumné základy, zcela nepopiratelně o tom něco víš a máš snahu pod touto „záminkou“ lidem radit, ale když se na to podíváš, co si z toho ten člověk může odnést, tak leda to, že skončí totálně rozhozený po konzumaci neúměrného množství cukru, protože o tom člověku nevíš zhola nic a ty tvé rady máš ozkoušené možná tak sám na sobě a moc nejsi ochoten připustit, že jsou i lidé, kteří můžou fungovat rozdílně… a když to napíšu, tak to npřinese nikomu nic, ale ty tvé kila cukru určitě všem hodně pomůžou v tréningu, páč když je pak náhodou nedodáš, tak asi chcípneš… :) neber si to pořád tak osobně :)

                                                    0 0
                                                  • cyklista86  

                                                    Vzhledem k otazce zakladajiciho bylo jasne, ze ani nevedel co ten „hroznovy cukr“ vlastne je. ja mu to vysvetlil a nasledne to trochu rozvedl a nasledne to zakoncil vetou „Jinak teda ale jako zdroj energie na kole si klidne vystacis i s normalnima potravinama bohate na cukry. Plno lidi jezdi na banany, datle, rozinky, ruzne zelatinove sladkosti, slazene napoje.. “

                                                    To dalsi uz je debata mimo zakladatele tohoto vlakna s lidma, ktere to taky evidentne zajima. Ty misto toho, aby jsi reagoval na zakladatele vlakna mas jen potrebu prudit. Nijak jinak se tve komentare nazvat nedaji. Meles neco o profiakch, kulturistech a ja nevim o cem vsem. Nic z toho nema s timhle vlaknem nic spolecneho. Jen to, ze jsi asi na me z nejakeho duvodu vysazeny. Tak me mas napsat SZ a tam se vybrecet. Mozna bych ti i odepsal, kdyby to melo hlavu a patu. Ale kdyz nemas nic k tematu, tak me proste ignoruj. Dikec..

                                                    0 0
                                            • J1RKA  

                                              vnimam to stejne

                                              0 0
                                  • ladys  

                                    Co platilo v 60. letech neplatilo o deset let později… Sportovní výživa s řízeným dopingem udělala velký pokrok.

                                    Valit do sebe tuny cukru při nízké intenzitě je blbost, na to stačí jídlo v kapse. Čím více se zvyšuje intenzita, tím více je potřeba doplňovat sacharidy a to se z jídla nedá. Dle trénovanosti a genetiky má člověk zásoby glykogenu, až dojdou, končí…

                                    0 0
                                    • VojtaXY  

                                      Zalezi na delce. Pokud pojedu nizkou intenzitu do 2–3 hodin, tak neni problem. Jezdim ale casto 4–5 hodin a tam uz je potreba doplnovat pro vetsinu lidi.

                                      0 0
                                      • cyklista86  

                                        Ne pro vetsinu lidi, ale KAZDY kdo chce optimalizovat treningovou adaptaci, vykon na tom kole, naslednou regeneraci a hlavne pokud si to proste chce uzit na tom kole, tak musi behem tech 4–5 hodin dostatecne jist. Tady neni rec o tom co clovek dokaze, nebo ceho je schopen. Tady je rec o tom co je optimalni a to je trochu rozdil..

                                        2 0
                                        • J1RKA  

                                          jenze, vetsinou tyhle dlouhy jizdy jsou prave otom, < co clovek dokaze, nebo ceho je schopen. > znam spoustu zacinajicich :D

                                          0 0
                                          • cyklista86  

                                            No a proc si to delat jeste tezsi tim, ze se budu omezovat v jidle, protoze mam nejakou nesmyslnou predstavu, ze bych nemel tolik jist a uz vubec ne cukry a pod.. Ale ono se to si myslim az tak casto nedeje. Kazdej normalni clovek proste kdyz potrebuje energii, tak ji i prijima. To jen tady na BF je proste z nejakeho duvodu hrozne cool machrovat s tim, ze nepotrebuju jist a pit..

                                            1 0
                                            • J1RKA  

                                              vporadku, doplnovat energii urcite, ale zase nejni umera, vic jim – vic mito pojede :D to je potreba pripomenout

                                              0 0
                                  • psbiker  

                                    Na nic bych se neodvolával. Prostě se napiju a jedu. Žížu po dojetí zchladím pivem. :D

                                    1 1
                              • Cyklofanatic  

                                Na jednu stranu chápu tenhle trochu punkovej pohled…..ale…taky bych tu stovku v nějakých přimerenych podmínkách po zpevněných cestách asi zvladnul, hlavně kdybych třeba musel někde trochu mimo civilizaci. Ale abych to takhle dělal dobrovolně? V čem bude ta přidaná hodnota? Moc smysl v tom nevidím.

                                0 0
                                • psbiker  

                                  Nikdo tě nenutí, máš žízeň tak se ***** napij. Poslouchej signály těla, o tom to je..

                                  1 0
                                  • Cyklofanatic  

                                    Říkám svůj pohled a vůbec Ti to nenutím. Mne se naopak při delších a třeba několika-denních štrekách (napr. 5×100–120km) osvědčila spíš pravidelnost v pití i jídle, ne až když přijde hlad a žizeň, to je pak krize na spadnutí. Současná vlna různých výživových poradců mi ale také nic neříká.

                                    0 0
                              • ladys  

                                Super pro ledviny :)

                                0 0
                          • ladys  

                            Řešíš tyčinku a pak ho zabiješ jídlem :D A kde sežene odpoledne na vesnici pečivo s marmeládou? V zásadě s tebou souhlasím, ale zbytečně to dramatizuješ a jak někdo píše níže. O tom člověku nevíme vůbec nic a nemusí mu pomoct ani kilo cukru, pokud nemá najetou základní vytrvalost. Prostě mu dojde, taky jsem si to absolvoval. A než tatranka je lepší horalka, není tolik opatlaná čokoládou :)

                            0 0
                            • cyklista86  

                              „A kde sežene odpoledne na vesnici pečivo s marmeládou?“

                              To je problem si vzit s sebou?

                              0 0
                              • J1RKA  

                                Treba suseny merunky mi prijdou lepsi a orisky k tomu.

                                0 0
                              • ladys  

                                To pojede s krosnou? Osobně bágl netahám, zásoby na pár hodin se musí vejít do dresu. Dřív stejně dojde voda…

                                0 0
                              • Hagner  

                                Nemám rád pomačkaný koblihy :-(

                                0 0
              • ms82  

                It is often suggested that there are differences in the rate of digestion and absorption of oral MDs compared to oral glucose. While glucose will be immediately available for absorption upon arrival in the small intestine (Man et al., 2006), MDs need to be digested by α-amylase and maltase first. The digestion of starch and MDs starts in the mouth by salivary α-amylase. This enzyme has the ability to breakdown MDs into maltose, a disaccharide consisting of two-linked D-glucose units. It appears that salivary amylase plays a rather small role in the MD breakdown due to the relatively short time that MDs reside in the mouth (Lebenthal, 1987). Subsequent to arrival in the stomach, the gastric contents need to be transferred into the small intestinal duodenum for digestion and further transit in the gut. The rate of gastric emptying is regulated by volume effects activating stretch receptors and small intestinal receptors, which sense the composition and quantity (load) of the macronutrients in the gastric effluent. As a result, the gastric emptying of CHO solution is regulated in such a way that an almost constant energy output from the stomach is realized (Brouns, 1998), explaining why diluted drinks (low macronutrient- energy content) empty more rapidly from the stomach than concentrated drinks (high macronutrient-energy content).

                Pancreatic amylase, secreted in the small intestine, plays a final role in hydrolyzing the α, 1–4 linkages of MDs (Gray, 1975), a process that leads to the formation of maltose units. Maltose is either taken up by the gut epithelium directly or further broken down by brush border maltase, resulting in free glucose. The obtained free glucose is actively transported across the apical membrane of the enterocytes, and subsequently across their basement membrane into blood (Gray, 1975; Kellett and Helliwell, 2000; Ferraris, 2001). Due to the difference in digestion and absorption, when compared to glucose, it has often been suggested that low-DE MDs, as complex CHOs, will require more time for digestion and absorption, resulting in a lower glycemic response (Zhang and Hamaker, 2009). This suggestion, however, is a misconception and is not supported by any research data. In contrast, the enzymic digestion of MDs appears to take place at a high rate leading to an absorption rate not being different from absorption after ingestion of pure glucose, as reflected also by comparable post-ingestive insulin responses at rest and during exercise, as well as oxidation rates during exercise (Hawley et al., 1992; Wagenmakers et al., 1993; Jeukendrup, 2004).

                Zvyraznil jsem ja.

                Odkaz

                0 1
      • mart910  

        Já jezdím s G30 , když si do toho přimíchám ještě ten Maltodextrin tak by to šlo ne? Kolik cca g by jsi dal na jedno balení (340g) mohu-li se tě zeptat?

        0 0
        • cyklista86  

          No tak je to z 80% dextroza(gluko­za/hroznovy cukr) a pak jedla sul, nejaky Ecka.. Kdyz si das do vody trochu morske soli a vymackas tam citron a pridas cukr tak to mas to same jen cena bude 10× nizsi.. Nevim kolik je jedna davka. Takze nevim kolik si das do jedne flasky toho pripravku a kolik tam bue te glukozy, a nevim kolik chces prijmout cukru za hodinu takze to tezky rict. Rozhodne bych do te dozy nic nepridaval. Ten cukr si pridavej do te flasky zvlast podle potreby.. Tezke radit kolib by jsi mel prijmout cukru to zalezi natolika faktorech. Plno lidi ti tu rekne, ze mas jezdit 100km na pulk jablka a 200ml vody.. Ale jinak vetsinou se doctes, ze zhruba 0.5g az 1g cukru na 1kg vahy za hodinu je takovej zaklad. Tzn. treba pro 70kg typka 35–70g cukru na hodinu(podle intenzity) a trenovani davaji i pres 100g na hodinu. Ti uz ani neresi nejake na kg vahy a pod. Proste ma treba 60kg a vytrenuje to traveni tak, ze dokaze prijmout treba 120g za hodinu..

          0 0
          • mart910  

            Jasne takze 2:1 maltodextrin/o­byčejný… Ještě mě zajímá toto Někde jsem viděl, že si to tam ještě přidávají, má to nějaký smysl?

            0 0
            • cyklista86  

              Ne. U MCT tuku prezenes o par gramu davku a poseres se..

              1 0
              • mart910  

                Kdyz dam 40g maltodextrinu (glukoza) a 20g normal cukru (glukoza/fruktoza 1:1) tedy pomer 2:1 tak nedocilim toho „optimalniho“ pomeru glukoza:fruktoza 2:1 ne? To by vychazelo v tomto pripade na 50g glukozy a 10g fruktozy. Nemel by byt ten pomer naopak, 1:2?

                0 0
                • cyklista86  

                  Nejake pomery bych neresil. Tam jde o to, ze kdyz davas vyssi davky tech 80 a vic cukru na hodinu, tak je lepsi to proste kombinovat s fruktozou. Kdyz davas tech 50–60g na hodinu tak tam ani ta fruktoza byt nemusi. Ja taky nedavam vic jak 60g na hodinu to je pro me strop, ale stejne mixuju maltodextrin s trtinovym cukrem kvuli chuti.. :) Samotnej maltodextrin je nic moc chutove..

                  0 0
                  • J1RKA  

                    covece, mam maltu jako pripravek podporujici spis hubnuti, tohle je pro me novej rozmer, nicmene radsi se zazeru dopredu :D

                    0 0
        • ms82  

          Ja si zacal delat cukrovou vodu presne proto, abych tam nemel jine latky nez ten cukr, sul a maximalne citronovou stavu. A kolik toho davat? Jak pise cyklista86, do 60 g/hod staci jen glukoza/malto­dextrin. Nad je treba pridat fruktozu. Dnes jsem jel lehkou vytrvalost, za hodinu spalenych cca 800 kalorii (kcal, do toho se nechci poustet), takze kdyz chci pokryt polovinu na kole, znamena to 400 kalorii prijmout, coz je presne 100 g cukru. Mel jsem cca 85 g krystalu (protoze je to mensi otrava nez maltak a fruktoza) za hodku, zbytek se doplni ze stravy, deficit neni velky.

          0 0
          • cyklista86  

            Btw muzes vyzkouset jednu vychytavku. Z toho cukru si udelat „simple syrup“. Das jeden dil cukru do 1 dilu vody na plotnu a jak to zacne varit a cukr se rozpusti, tak to nechas schladnout a je hotovo. Pri tom zahrati by se mely od sebe oddelit ty molekuly fruktozy a glukozy. Takze to bude jeste sladsi diky te volne fruktoze a je to teda snadneji vstrebatelne. Z normalniho cukru se cloveku muze docela nafouknout bricho, kdyz ho da moc naraz.. Tohle by se melo vstrebavat jedna radost. Takze idealni si udelat proste do jednoho bidonu ten koncentrovanej syrup a v druhe flasce jen cistou vodu na zapiti..

            0 0
            • psbiker  

              Ještě kapku kyseliny do směsi, aby napomohla hydrolýze.

              0 0
            • ms82  

              Moc fruktozy ma stejny efekt. A nejsem si teda jisty, ze ma sacharoza vetsi osmolaritu nez fruktoza, rekl bych spise opacne nebo nejhur stejne.

              0 0
              • cyklista86  

                Nechapu jak moc fruktozy? Proste jedine co se stane s tim cukrem kdyz si udelas ten syrup je, ze se rozpoji ta glukoza od te fruktozy. Takze by to melo byt mene stresujici pro traveni.

                0 0
                • ms82  

                  Zadny stres ze stepeni sacharozy nevznika :-) Naopak, roztok sacharozy ma mensi osmolaritu (jedna molekula misto dvou), takze pruchod zaludkem bude rychlejsi. Traveni v tenkem streve probiha stepenim na glukozu a fruktozu a dale stejne, takze v tenkem streve uz rozdil v osmoralite neni. O tom enzymu stepeni se mi nepovedlo najit, jestli nejak limituje vstrebavani, ale pochybuji o tom. Hlavni omezeni bude v pruchodu cukru pres stenu tenkeho streva.

                  0 0
                  • cyklista86  

                    No ja sem o tom simple syrupu cetl na nejakem pro metabolickem foru, kde to proste zerou jako „rocket fuel“. Ono to ma proste mnohem vyssi GI kdyz ta glukoza neni vazana na tu fruktozu. Jinak normalni cukr ma prave diky te vazbe nizkej GI. Vetsina lidi vubec netusi, ze ma treba varenej brambor, ryze mnohem vyssi GI nez normalni bilej cukr.. :) Pritom jedno „komplexni cukry a to druhe "jednoduche“..

                    0 0
                    • ms82  

                      Necti metabolicka fora ;-) GI je mira ovlivneni cukru v krvi po konzumaci pevneho mnozstvi nejake substance. Pro glukozu je urcena jako 100 (stejne jako bod varu je urceny jako 100 st C). Ostatni latky se s tim porovnavaji. Kdyz si das misto 100 g glukozy 50 g glukozy a 50 g fruktozy, uvidis nizsi GI, protoze fruktoza se zpracovava v jatrech a nemusi jit nutne do glukozy v krvi. Jelikoz je sacharoza pul na pul glukoza a fruktoza (zanedbam, ze je to molarne, ne vahove, do toho uz se mi nechce), tak GI po pozreni 100 g sacharozy bude rovnez nizsi. A bude zhruba presne stejne stejne jako kombinace fruktozy s glukozou v pomeru 1:1, protoze sukraza (nevim, jak se to cesky pise) – enzym, ktery to stepi, to nijak nebrzdi.

                      No a potom je treba taky uvazit, co komu vadi. Ze ma stolni cukr mensi GI nez jine potraviny, jeste neznamena, ze je zdravejsi. A taky jsme se zde bavili o cukrech na kole. Zpracovani fruktozy v jatrech se bude lisit v zatezi a na gauci.

                      0 0
                      • cyklista86  

                        Jiste ze ta vazba mezi fruktozou a glukozou v cukru to vstrebani glukozy do krve brzdi. Proto ma taky nizsi GI. normalni cukr opravdu nema takovej nastup ucinku jako cista glukoza. To mam vyzkousene. Jinak nikdo netvrdi, ze je cukr zdravej protoze ma nizsi GI nez treba varene brambory. Jiste ze neni zdravej kdyz to nema absolutne zadne mikroziviny. Ani ty ktere jsou nezbytne pro metabolizmus toho cukru samotneho jako treba vitamin B1. Nicmene si nepamatuju, ze bych z klasickeho cukru nekdy dostal hypoglykemii. Coz nemuzu tvrdit treba o bramborove/ry­zove kasi.

                        0 0
                        • J1RKA  

                          kuci, tohle mi prijde uz jako velka veda, vemte si nejakou pohodovou vyjizdku, 120km cas kolem 6:30 tj vpodstate napohodu, cestou se zastavis na pifku plus kafe, colu a boruvkovej kolac. do batohu hodis banan a smesku kesu orisku s rozinkama. tomi napriklad staci, jo a v binonu vozim nejakou tabletu se spetkou soli.

                          0 0
                          • cyklista86  

                            Hm ja su socka co nerad utraci pri kazde jizde x stovek za kaficka a zakusecky. Stavuju se maximalne pro piti kdyz dojde a nebo kdyz uz jsem hodne v prdeli, tak si dam kolu. Tim jak nepiju zadny stimulujici napoje a ani zadne stimulanty neberu pravidelne, tak ta kola jednou za cas je pro me jak lajna koksu.. :D

                            0 0
                            • J1RKA  

                              tak bavime se o 6i hodinach nakole, to asi nejezdime denne :D, a zase usetrim za obed, kterej bych si normalne dal. ted jsem nasypal do kola asi 6tkc jenom abych mohl nasednout a vyrazit, pac komlikace se zalomenym sroubkem a prasklym prevodnikem, klasicka opicka :DDD

                              0 0
                          • ms82  

                            Jestli jedes 120 km 6.5 hodiny a regenerujes cely tyden, tak skutecne staci normalni jidlo a pivo si taky klidne das. Pokud jedes tech 120 km okolo 4 hodin a dalsi den mas rovnez trenink, tak to chce poresit lepe.

                            1 0
                            • J1RKA  

                              nejni potreba regenerovat tyden, vetsinou druhy den, je kratsi projizdka, tam akorat planuju km/nastoupane metry, jinak vyjizdky 65–85km do 1500 vyskovejch, klidne 3 po sobe a pak vytocit nohy. bavime se tedy o MTB, aby nedoslo …

                              0 0
                              • ms82  

                                Rychlosti na MTB neumim posoudit a rekl bych, ze jsou neporovnatelne, neb bude mit kazdy jiny teren. Myslel jsem samozrejme silnici. Pokud ale slapes 6.5 hodiny (a klidne tam muzou byt sjezdy, ktere slapat nemuzes), ne se jen koukas kolem sebe, tak je jedno, co mas dalsi den. Pokud vlezes na kolo v pristich par dnech a chces tomu rikat trenink, tak je potreba jist. Jak na kole, tak mimo nej. Jinak je to placani se.

                                0 0
                                • J1RKA  

                                  uz jezdim pro radost :D ale stejen 1–2× do roka odber krve, testosteron jestli jsem jeste chlap :D a pak mam kamose, comi michaj prirodni bonule, neco piju pri a hlavne to co piju po. nicmene pifko je stejne vyborny a v mnoha vecech nenahraditelny :DDD

                                  0 0
                                  • matbiker  

                                    Teď jsem četl článek, kde byly zmíněny i různé vědecké průzkumy před a po maratonu a bylo tam psáno, že nealkoholické pivo je po výkonu v mnohém lepší než různé speciální nápoje. Alkohol je po výkonu kontraproduktivní, to víme že, ale.....

                                    0 1
                                    • vrazdit  

                                      …ale chutná to :)

                                      0 0
                                    • J1RKA  

                                      hehe, mame v grupe holcinu ca mela maraton pod 3:15hod a 1500m pod 4:10min tak o pifku vim svoje :DDD

                                      0 0
                                    • dr nick riviera  

                                      Tak to je jenom takový výkřik. Po výkonu potřebuješ tekutiny, sůl, sacharidy a proteiny. Tekutiny a sacharidy tam jsou, sůl a bílkoviny ne.

                                      0 0
                            • cyklista86  

                              Tak on ani nemusi hned druhy den nasledovat dalsi trening. Ono staci, kdyz nemas zrovna sedava zamestnani.. To se pak jakekoliv pretazeni, nachlazeni, pretrenovani, nedojezeni a pod. muze zacit kumulovat a resi se to pak dost tezko. Kdyz si nemuzes dat na 14 dni oraz a nohy nahoru.. :)

                              0 0
                        • ms82  

                          Zkus si to precist jeste jednou. V textu jsem vysvetlil, proc ma stolni cukr mensi GI a neni to kvuli stepeni enzymem.

                          0 0
    • mart910  

      https://www.bike-forum.cz/…vy-cukr.html a dalsich X vláken…

      0 1
    • onur  

      …fruktoza sa uklada do pecene. Presne to je moj problem, mam dost tuku na peceni, a uz to ide do zapalu.

      Ako sa toho co najlepsie zbavit? Abstinujem uz 8 rokov.

      0 0
      • cyklista86  

        A ty ztucnela jatra mas z jakeho duvodu? Obezita nebo alkohol? Jak si na to prisel ze je mas ztucnela. Z ultrazvuku a mas vysoke jaterni enzymy + triglyceridy?

        0 0
        • onur  

          cez ultrazvuk to zistili, aj zmeny na strukture pecene.

          Testy v norme, zatial. Ale podla lekara, ultrazvuk je viac smerodatny, nakolko napr. AFP marker moze byt v norme ale ultrazvuk uz vidi zmeny.

          Ztucnele to je kvoli nadvahe, hoci som to mal aj ked som bol vahovo v norme.

          0 0
    • grafik  

      Moje vyzkoušené doporučení je:

      Ne nepoužívám. Na závodech na občerstvovačkách preferuji: chleba se sádlem, sůl, meloun, někdy koláček; vše v přiměřeném množství.

      Hroznový cukr tak možná ráno do čaje. To co spálím, jednou lentilkou hrozňáku rozhodně nedoženu. Chce to hlavně vyvážit, ne jen po dobu závodu/tréninku cucat a mlsat sladké, to je tak na poblití, ačkoliv si tělo stejně řekne …

      Po závodě, jako první hledám stánek s točeným.

      1 1
      • cyklista86  

        By me zajimalo jestli ti co s tebou zavodi a jsou mezi prvnima taky jedi na obcerstvovackach chleba se sadlem? :D

        0 0
      • Melvin  

        Tak někdo jede na závod závodit a jiný zase najíst. Otázka pak je, jestli není lepší ušetřit za startovné a udělat si výlet a na jídlo se zastavit v restauraci.

        1 1
        • Alojs01  

          To by se pak ale nemohl chlubit, ze jezdi zavody…:-)

          0 0
        • grafik  

          Otázka pak je, jestli není lepší ušetřit za startovné a nikam nejezdit a navařit si doma.

          0 0
          • Melvin  

            Jenže to ti vypadlo to kolo. Jinak neber to nijak špatně, je to jen můj pohled. Já prostě, když jezdil závody, tak jsem to jel tak, abych byl co nejdřív v cíli. Když se chci projet na pohodu, tak za to nemusím dávat 500.

            0 0
            • cyklista86  

              Tak ja to chapu, ze nekdo jezdi na zavody kvuli te atmosfere, ze je mezi lidma kteri maji stejny konicek s kteryma se muze projet a pod.. Ale jak pises kdo chce jet sve maximum na tom zavode, tak pokud to je nejaky 50km MTB zavod a ne nejakej ultramaraton na celej den, tak clovek asi pojede v takove intenzite, ktera se neslucuje s tim se dusit chlebem..

              0 0
              • Melvin  

                Právě, tazatel se zeptá, jestli jíte hroznový cukr při tréninku nebo po závodě a někdo mu odpoví, že si má dát chleba ze sádlem, že to tak dělá na závodech. Prostě v tomhle kontextu je třeba rozlišovat závod jako „sportovní výkon“, nebo jako „social event“. Kdy u druhého se strava nemusí řešit a člověk prostě jí na co je zvyklý.

                0 0
                • cyklista86  

                  BF no.. :D

                  0 1
                • ms82  

                  Pozval bych ho na zavod do vrchu, ktereho jsem se ucastnil. Stena 24%, tam bych mu udelal obcerstvovacku s chlebem se sadlem. Poradatele to nenapadlo :D

                  0 0
                  • J1RKA  

                    onehda jsem jel sazavskyho blizaka, a tam byla obcerstvovacka asi 50 pred krpalem, to stejne nepolknes ani banan :D

                    0 0
            • grafik  

              Jasný. Vždyť to co píše je v pořádku …

              Já když jedu závod, tak mám největší radost: když si můžu v cíli s dcerou plácnout HI5, když mi pak ujídá špagety : )

              1 0
    • Hagner  

      Cyklista psal, že jsou potřeba cukry, tak jsem ho vzal za slovo ;-)

      0 0
      • ms82  

        A dals 3 hodky tempa? :D

        0 0
        • Hagner  

          :-D

          Ono to nebude tak horký :-) Ten vpravo musí čtyři dny odpočívat, což je u mě potenciální problém :-) Tak abych mu předešel udělal jsem ještě jednu buchtu k okamžitýmu použití :-)

          Proložím tempama a ono to půjde :-D

          1 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.