• blaza84

    Zdravím, dovolte jeden off topic :) Co říkáte na tento notebook? http://www.alfacomp.cz/php/product.php… Původně jsem chtěl spíš toto http://www.alfacomp.cz/php/product.php… , ale to HP u nás mají v akci za 8 000,–. Počítač bude určen na kancelářskou práci, s hraním nejnovějších herních pecek se nepočítá :-) Jak si HP stojí? V poslední době slyším spíš kritiku. Díky

    0 0
    • nooski  

      Kvalita HP je dobrá tak možná pod květináč. Kor tyhle levnější. Ale asi bych se o ten květináč bál…

      0 0
    • oddie  

      Za ty prachy…

      0 0
    • mike-x  

      HP

      hlinikový kryt

      větší a rychlejší HDD (320 oproti 250GB, 7200otáček oproti 5400)

      HDMI (připojení na vetší LCD bez problému a i se zvukem)

      kvalitnější webkamera

      Bluetooth

      Lenovo

      výkonější procesor o cca 30%

      numerická klávesnice

      Na zábavu a multimedia bych volil HP na práci asi Lenovo i kdyz ten rozdíl výkonu není zas tak velký

      0 0
      • Life will kill you  

        koupil bych ten levnejsi. 30% vykonu cas rozpusti jako nic. poznat by to bylo akorat v kratsim case, ale to by muselo vypadat jinak zamysleny pouziti.

        0 0
        • Kaco  

          nyslim ze 30% vykonu rozdilu mezi dvema modely bude i za 100 let, i za tu dobu se muze bit do hlavy, ze jeho pocitac mohl byt o jednu tretinu vykonejsi.

          Jinak mam HP notas (ale vyssi model, Pavilion za 24 K) a jsem s nim hodne spokojeny. Mam ho dva a pul roku. Kupoval jsem notas v jednu dobu spolecne s dalsima kamosema – dva z nich maji Della, treti Lenovo… a uz je nekolikrat museli reklamovat vsichni, Hp zatim bez reklamace. Na druhou stranu bratr ma levnejsi HPcko (12K) asi rok a je to hrozny krap, porad mu to zlobi.

          0 0
          • alinceb  

            Měl sem HP Pavilion DV2000, custom poskládaný za cca. 1450USD. Za rok používání mi shořela grafika → nutná výměna základní desky. Nechal sem ho opravit (na vlastní náklady, protože US záruka je jen rok) a za delší rok a půl mi shořela zas…HP never more…nakonec sem ho prodal a koupil Vaio – konečně perfektně funkční stroj…;)

            0 0
            • Kaco  

              jo Vaio měl tatík a byl nadšený:) a navíc je moc pěkné :)

              0 0
              • alinceb  

                Přesně tak…mamina mojí drahé polovičky si nedávno pořídila mladšího brášku – oba jsou krásně bílé a designově čisté:) Vaio chválím kudy chodím…:)

                0 0
            • Tomcat  

              HP za to nemohlo problém je na straně nVidia firmy. Použitý pájecí materiál vyvolával studené spoje.

              Jinak je to příklad jak ušetřil v USA a pak si to vyžrat.

              Osobně se zase mlátím z „výpočetní techniky“ od Sony. Sony pokud dělá audio je to super, ale cokoliv s It je komedie konče PS3. Velice byla vtipná zvlášť deaktivat virtualizace v biosu.

              Jinak chcete levné NTB? Tak budou mít výdž něco málo přes záruku , nebo vydrže moc ale budou zase přes 50k. To samé auto zvykejte si.

              0 0
              • alinceb  

                OK tak pokud byla chyba u nVidie, tak měli provést takovou opravu i mimo záruku – byla to evidentní konstrukční chyba. Vím, že to bylo kartou a taky vím, že to nebylo jen u HP, ale třeba i u Dellu. Pokud vím, tak to bylo způsobeno poddimenzováním větracích otvorů a přehříváním grafiky.

                Na Vaio mi nešahej – po pravdě sem ještě nepotkal člověka, který by si na něj ztěžoval…

                0 0
                • alinceb  

                  EDIT: stěžoval

                  0 0
                • Tomcat  

                  Problém byl u všech výrobců , dokonce se chyba projevovala i u samostatných grafických karet a mnoho jich umírá i dnes tedy skoro dva roky od zaevidování tohoto problému. Problémem byla víc „ekologická“ hmota ve spojitosti s technologii ballgrid. Teplotní roztažnosti materiálu způsobovala trhliny a to samo ovlivňuje chování vodivého spoje. Chyba se nemusela projevit u všech strojů během záruky. Takže bacha na ojeté notebooky a grafické karty z Aukra s chipem Geforce 8×xx nebo 9×xx ( i první GTS 2×x

                  )

                  Chápu pohled zklamaného majitele, ale zkuste mít trochu empatie pro prodejce a výrobce. Rozbije se během záruky je to za servírováno, rozbije se to po záruce máte smůlu. Nikdo vám nebránil si dokoupit rozšířenou mezinárodní záruku. Prostě jste vsadil a prohrál. Smutné je, že tenhle přístup mají lidé i u ojetých aut, nebo i horských kol. Pokud člověk nemá materiální zdroje je takový přístup nezodpovědný.

                  0 0
                  • alinceb  

                    Ono popravdě když dám za notebook 1450USD, tak očekávám, že dostanu kvalitu a ne, že se mi po roce vysype jako nějaký lowend za 600USD. Problém se fakticky stal ještě v záruční době, ale než mi počítač přišel z ČR do USA (v té době ho doma používala přítelkyně), abych ho mohl poslat na opravu, tak záruka uplynula a já měl smůlu – opravu jsem musel zaplatit ze svého…

                    Ona ta International Waranty mi příjde jako dobrý způsob, jak z lidí tahat peníze. V USA je navíc ten problém, že mají povinnou jen roční záruku a pak prodávají takové šmejdy, jako bylo toto HP. Tam to ale nikdo moc neřeší, protože je to mnohem konzumněji založená společnost než třeba v ČR – lidé se tam obyčejně k věcem chovají dost špatně a pak nemohou očekávat, že jim delší dobu vydrží…

                    Pokud výrobce zjistí na své straně technologickou chybu, která výrazně ovlivňuje funkci jeho výrobku ve větším měřítku, tak by měl takovou chybu bezplatně odstranit. Tak jako to udělala třeba Toyota u svých aut, když zjistila závadu na brzdném systému. Ale to je pouze o tom, jaké obchodní renomé si chce daný výrobce zachovat. U mě tímto HP nadobro skončilo a už si od nich nikdy nic nekoupím…

                    0 0
                    • Tomcat  

                      Ono popravdě seš naivním před x lety NTB za 1500 USD byl průměrný NTB. Tak o jaké kvalitě je řeč? To jestli to sou pro tebe velký prachy ,nebo ne, stím nic neudělá.

                      Koupil si v USA a snad si nevěděl, jaký práva z toho plynou? Tohle je, ale už známý ne?

                      Ano NTB které odešli v záruce byly reklamovány, to že si to ty nestihl není problém HP. A že to odešlo po záruce tedy po době kdy ti ne-zaručí funkčnost je v pořádku.

                      Jinak aféra s Toytou co já vím není ještě uzavřena , v USA se můžeš soudit o věci který v v EU byly o pohrdání soudem nebo o psychiiatrii. To je narážka nato, že v mnoha řídících jednotkách byl poslední zaznamenaný povel sešlápnutí plynu ne brzda.

                      To s NTB byla tvoje volba, ty si za to neseš zodpovědnost , bylo to tvoje rozhodnutí ty si koupit NTBs takovou zárukou !

                      0 0
                      • alinceb  

                        O tom se nebudu hádat. Každý na to máme svůj pohled. Před 3mi lety byl ntb kolem 1500USD solidní vyšší střední třída (našlapaný MacBook stál cca. 2200USD). Po ne zrovna OK zkušenostech s Acerem sem se rozhodl pořídit kamarády doporučované HP a to byla chyba.

                        Mimo jiné mně hodně zklamal přístup samotného HP, které si v rámci pozáruční opravy nechalo zaplatit nové díly a do počítače mi nacpalo repasované díly, které opět po roce odešly (vím to, protože po druhém blackoutu počítač rozebral kamarád co dělá v servisu a zjistil, že na desce jsou neorginálně přepájené spoje a další nevýrobní úpravy). Samozřejmě, že byla moje volba koupit počítač v USA a taky sem si za to zaplatil.

                        To, že mi továrním servisem opravený počítač znovu odešel na tu samou závadu a že se ani nikdo neobtěžoval mi říct, že zde je nějaká chronická výrobně/konstrukční závada, která povede k opakování problému, je pro mě prostě neomluvitelné…HP never EVER again

                        0 0
                    • Ruprt2  

                      bečíš na špatném hrobě.

                      Doba záruky je legislativní záležitost.

                      U nás se prodává totéž zboží jako v USA, ale i kvůli delší záruce je dražší.

                      Často si ji můžeš ještě prodloužit nebo zkvalitnit, ale za to se taky platí.

                      A co se týče Toyoty, tak Toyota tvrdí, že to nebyla závada, ale že si lidi spletli pedály. Ta údajná oprava je jenom proto, aby vyšla Toyota vstříc, aby si nepoškodila jméno.

                      0 0
                      • alinceb  

                        Však o tom mluvím. Nebrečím kvůli záruce, vlastně nebrečím vůbec – pouze popisuju svoji negativní zkušenost s HP. A přesně jak řikáš – Toyota to udělala, aby si nepoškodila dobré obchodní jméno, na kterém zjevně u HP nikomu nezáleží…u mně a nejen u mně si HP svoje jméno nenávratně poškodilo…

                        0 0
                        • Ruprt2  

                          jistě chápu tě.

                          Ale rozměr problémů je v těchto případech dost neporovnatelný.

                          Cenově, kategoriálně i mediálně.

                          Ale taky bych asi na HP na tvém místě zanevřel.

                          0 0
              • maajkee  

                třeba PS2 mám už léta a pořád funguje parádně :)

                0 0
    • marapara  

      Z těchto Lenovo

      0 0
    • maajkee  

      tyhle hápéčka nakoupil šéf přítelkyně do kanclu, asi 10 kousků, z toho už 3 byly na reklamaci a přítelkyni už nefunguje poklepání na touchpad :) Já bych do něj rozhodně nešel, navíc díky konstrukci má strašně nízko displej, kterej už i tak na notebookách je nízky, že se člověk musí nezdravě hrbit.

      0 0
    • blaza84  

      už sem měl peníze v kapse a chtěl jsem pro něj jít, ale když to tak čtu …

      0 0
      • Nainen  

        U notebooku za 25 tis. (ASUS) mi po třech letech shořela grafika a byl vzhledem k ceně opravy prakticky na odpis. Je to všechno spotřebák, tak bych klidně koupil některý z těch tvých dvou levných pokud ti výkonově stačí. Aspoň tě pak nebude tolik bolet až je budeš po pár letech zahazovat…

        0 0
        • alinceb  

          EŠUS nebrat…

          0 0
          • kassar007  

            By me zajimalo co bys musel brat, aby to za neco stalo :-)

            0 0
            • Smazaný účet  

              No přece shnilý jabko…

              0 0
              • kassar007  

                na tom nefungujou moc programy co potrebuju :-( … jinak mi to prijde jako dobra volba. Treba sony vypada dobre, ale nevim jak je to s kvalitou

                0 0
                • alinceb  

                  Sony vypadá dobře a s kvalitou je na tom taky dobře…;) Leží mi tu na stole…:)

                  0 0
            • maajkee  

              tak já myslím, že třeba Dell si celkem pořád drží kvalitu a hlavně mu opravdu funguje servis do druhýho dne. Známej dělá přímo pro Dell servisáka.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Ale to že jsou ošklivý jako noc už je věc druhá, to samý toshiby..

                0 0
                • maajkee  

                  no to je spíš otázkou vkusu každýho ;)

                  a přdevším nevim, na co hezkej notebook :)

                  0 0
                  • Ruprt2  

                    na to na co hezké kolo :-)

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Ale hezke kolo vylepsis hezkou porci bahna…zkus to s notebookem;)

                      0 0
                      • kyl  

                        Ten můžeš třeba pokydat jogurtem:-)

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Cece…nedavno sme si nechtne zprasil notebook. Nejaky nachcipany a jak sem porad smrkal, pustila se mi krev z nosu. Sem to netusil, zacal smrkat a v tom sem si pciknul. Papirovy kapesnik ten napor nevydrzel a notebook vypadal jako by mne u nej nekdo zabil…

                          0 0
                    • maajkee  

                      Tak ale počkej, to bych asi zas nesrovnával, na notebooku čumíš hlavně na displej, na kolo koukáš většinou jako na celek.

                      A já mám například hnusný kolo a taky mě to vůbec nevadí :)

                      0 0
                      • Ruprt2  

                        hnusný kolo máš, takže s tebou je v tomto směru debata vážně marná :-), ale na kolo nečučíš jako na celek, ale tak na přední plášť shora, popř na řidítka

                        0 0
                        • maajkee  

                          Hele to je nesmysl :)

                          Především jsi se chytil uplně toho nedůležitýho. Šlo o to že to jestli jsou hnusný nebo ne, je na vkusu každýho.

                          Mně třeba na tomhle obyč Dellu nepříjde nic hnusnýho, tak nevim :)

                          0 0
                          • Ruprt2  

                            ježiš to je hnusný :-)

                            No zrovna mě je to taky jedno. Ale chápu, že jiným lidem ne.

                            0 0
                            • maajkee  

                              ale tak logicky, je lepší mít notebook z jehož designu nepadám na prdel ale funguje a když přestane tak mi ho do druhýho dne přijdou opravit, nebo krásnou designovou jebku, která když se podělá, tak musím odnést do krámu a pak čekat 30dní, než mi tu krásnou jebku zase pošlou zpátky? :D

                              0 0
                  • Smazaný účet  

                    Ano, každej hodnotí podle něčeho jiného. Já teď mám TravelMate (a ten podle dnešních měřítek krásnej taky asi není) ale mě se líbí, proto jsem ho vybral (i když vybíral jsem hlavně podle výbavy, ceny a nelesklého displeje a všech plastů). Kvalitní je, tichý je, nepřehřívá se (momentálně CPU 37, HDD 32, GPU 44) nikde se neprohýbá (i když trochu víko), cenově totiž taky není uplně nejníže (18 bez DPH). Což se o těhle pod 10 říci nedá, tam to bude všechno kvalitativně ± stejný. V ceně 15–25 bych raději bral Acer než Asus, a cenově výš bych nevím z čeho vybíral. Asusy teď šly obecně s kvalitou strašně dolů, mám to potvrzeno od více majitelů notebooků v ceně 20–37 tisíc. Uvidím, jak dlouho mi vydrží Acery, ale tipuju, že víc než je záruční doba.

                    U Dellu se mi líbí snad jen Alienware.. Které jsou cenově všechny 40+.

                    0 0
                    • maajkee  

                      Jasan, ale jak říkám u Dellu je super ten servis, pokud notebook potřebuješ každej k práci a vydělává ti, tak to vidím jako nejlepší volbu.

                      Jeden Acer jsem měl taky, sloužil v pohodě bez jedinýho problému 3 roky.

                      0 0
                      • HKou  

                        Dell má sice super servis, na druhou stranu jsem ještě neviděl Dell, co by v servisu nebyl.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          +1 :-D

                          0 0
                        • maajkee  

                          A kolik jsi prosimtě viděl Dellů? :) dva? :)

                          0 0
                          • HKou  

                            Zevnitř nebo zvenku? :)

                            0 0
                          • Mr.Duck  

                            Já asi kilo, a žádná hitparáda, skoro bych řek že co mě prošlo rukama notebooků, tak ty delly na tom sou kvalitou provedení snad nejhůř..

                            Osobně bych bral asi HP, ale ty plenova taky nebejvaj marný. Vyhnul bych se různejm acerum asusum a podobně, ale v týhle cenový relaci se blbě vybírá :(

                            0 0
                            • maajkee  

                              skoro bych řek že co mě prošlo rukama notebooků, tak ty delly na tom sou kvalitou provedení snad nejhůř.

                              Tak jo :) radši bych toho už nechal…

                              0 0
                              • Mr.Duck  

                                Myslim to vážně :) Léta sem dělal v servisu, a teď nedělám nic moc jinýho :P

                                0 0
                                • maajkee  

                                  No jelikož je ti 22 a píšeš že jsi léta dělal v servisu, tak nevim co si o tom myslet :D

                                  0 0
                                  • alinceb  

                                    To mě taky zaujalo…:D

                                    0 0
                                  • Mr.Duck  

                                    No 4 roky zhruba no :) Myslim že mi stihlo projít rukama notebooků víc než dost, a od každý zmiňovaný značky sem jich minimálně pár měl rozebranejch do posledního šroubku :P

                                    0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      Skutecne do posledniho..i do toho nejposlednejsiho z poslednich? Ono se to dost predcenuje, ale dycky se na nejaky zapomene;)

                                      0 0
                                      • Mr.Duck  

                                        Tak disk sem u nich nerozebíral, dobrá :)

                                        0 0
                                        • Ruprt2  

                                          no a je to tady :-)

                                          0 0
                                        • Smazaný účet  

                                          chachaaaa…a cele se ti to sesypalo jako domecek z karet:DDD

                                          0 0
                                          • Mr.Duck  

                                            Vůbec ne, disk už dělá někdo jinej, třeba samsung nebo tak, to mě o kvalitě notebooku poví kulový :P

                                            0 0
                                            • Smazaný účet  

                                              No jo..ale od chvile, kdy se ukazalo, zes netvrdil pravdu, tak uz nema smysl brat na tve argumenty ohled:DD

                                              Notebook kupujes jako celek, pokud se „v nem neco posere“ tak mas po ptakach at je to displey od papasonic, disk od samsung nebo stabilizator napeti od chjungjing a syn…

                                              0 0
                                    • maajkee  

                                      Takže už od 18ti jseš fachman? To jsi stihnul ale asi jen výuční list ne? :)

                                      0 0
                                      • Mr.Duck  

                                        Ale kdeže popleto, sem dělal při škole asi ne :P

                                        0 0
                                        • maajkee  

                                          Při střední škole jsi dělal ještě v servisu? :D já teda nevim, ale my měli na střední povinnou výuku od rána do odpoledne. Nevim jak bych stihnul ještě být zaměstnanej v servisu. Ty musíš bejt zkrátka asi superman :)

                                          0 0
                                          • Ruprt2  

                                            v jeho škole nebyla tak náročná výuka.

                                            Mrkni do profilu :-)

                                            0 0
                                            • Mr.Duck  

                                              Přesně, pohoda :P

                                              Ne, rozumně sem dělal od nástupu na vejšku, to sou necelý 4 roky no…

                                              0 0
                                              • maajkee  

                                                No a je to tu, takže nakonec to jsou 3,5 a to možná ani ne, protože říkáš, že už tam neděláš :) Takže oni to ty „léta“ fakt nebudou :D

                                                0 0
                                                • Mr.Duck  

                                                  No teď dělám skoro to samý, akorát se do HW míň šťourám, ale rukama mi ho projde víc a vidim jak se rozpadá jeden za druhym :P

                                                  0 0
                                                • Ruprt2  

                                                  a ještě na vedlejšák na kdovíjaký úvazek :-)

                                                  to Duck: Určitě ses v mnoha rýpal. Ale zrovna mnohaletou praxí bych nenazýval :-)

                                                  0 0
                                                  • alinceb  

                                                    Já sem se zamlada taky pořád vrtal v compech (386, 486, 5k86, pentium I apod.)…je to taky už mnohaletá praxe?:D

                                                    0 0
                                                  • Ruprt2  

                                                    no tak já se v tom případě vrtám v kompech asi od třinácti, takže už mám 17let praxe.

                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    Přesně, to já jsem se kdysi vrtal i v 286ce :) heč! :) Všechno jsme zjišťoval metodou pokus-omyl :)

                                                    0 0
                                                  • Ruprt2  

                                                    takže máš taky větší praxi? :-)

                                                    To jsme to téma zase potopili co? :-)

                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    Jasan, první počítač jsem rozvrtal asi ve 12ti letech, takže už mám taky tak 16let praxe, jo jo, ty LÉTA praxe, to ničím nenahradíš! :D

                                                    Všude se teď o mě rvou! :)

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    Ha, tak to ja mam mam 12 let prace konstrukce parnich stroju…ve dvanacti sem postavil svuj prvni…a posledni navrh je zatim ruzne po papirech a po hlave:)

                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    no vida, jaký jsme tady praktici! :D

                                                    Tož já jsem v 15ti letech stavěl se strejdou jeho barák, ve 20ti jsem stavěl s bráchou jeho barák a ve 24ech jsme s bráchou stavěli barák našich, takže po těch 13ti letech bych vlastně mohl dělat klidně někde stavbyvedoucího! :)

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    A ted si vem ty odborniky, kteri 40 let v hospode debatujou o vedeni statu…oproti nim jse absolutni bridilove!

                                                    0 0
                                                  • Ruprt2  

                                                    Hej to je závěr!

                                                    To si snad někam napíšu :-)

                                                    0 0
                                                  • alinceb  

                                                    No 286 sem měl taky. Marně vzpomínám, co to bylo za značku. Monitor byl 12" dvoubarevný CRT (černo/oranžový). To byl v podstatě náš první počítač (5,25" HDD 80MB, 286, 256kb grafika, 2MB ram)…A pak se mi dostal do ruky ještě prehistoričtější kus – nějaká plechová potvora bez disku, jen dvě 5,25" disketové mechaniky…:D

                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    Jo jo, něco takovýho jsem měl taky, taky to nemělo disk a jednou disketou jsi tam zavedl systém a z druhý mechaniky jsi spouštěl nějaký bombastický prográmky :D

                                                    U tohodle počítač jsem já měl zase zelenej monitor, obraz ukazoval v odstínech zelený :D

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    Takovy zacatky nepamatuju, ale nahravani her z kazety do stareho komodora a nasledujici parbu na cernobile televizi, to jo. Asi nejlepsi bylo, kdyz po pulhodine nahravani nekdo zakopl o draty a vsechno bylo v coudu:D

                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    jo jo, to byla vůbec hi-tech tyhle commodory, didaktiky a atárka :) To když tenkrát někdo měl doma, tak měl u spolužáku vyhráno a byl bůh a mohl si vybírat kamarády :D

                                                    My chudší jsme měli doma jen videohry od vietnamců :D

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    hehe…to jo..u vetnamskych videoher byla navic desna spotreba joysticku…nam se porad nejak lamaly:DD

                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    Jo jo, ale měl jsem souseda kamaráda, to byl fakt ďábel a předělal mi pak ty joysticky, že neměly tu páku, ale dal místo tý páky jen 4 čudlíky a udělal z toho vlastně takový gamepady :D od tý doby se ale pak neposraly :)

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    super..my to latali ruznyma lepidlama a drivkama z nanuku:)))

                                                    0 0
                                                  • Ruprt2  

                                                    to se muselo držet jenom dvěma prstama úplně dole aby to nebylo na takové páce.

                                                    ono jak se tě Joyů sešlo ze pár, tak už se požívali mezi sebou na náhradní díly. Takže spotřeba nebyla nekonečná.

                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    Jenže každej to právě slintajíc a hypnotizovaně zírajíc na obrazovku držel až na hoře a rval to silou aby se ta posraná figurka, nebo autíčko hejbalo rychlejc! :D

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    jo, presne:DDD

                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    Sakra, prej jsi mi vyfouk ty racekingy ty padouchu! :D

                                                    0 0
                                                  • Ruprt2  

                                                    šmejdi a já byl třetí :-)

                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    :D

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    :DDD

                                                    to vite, osobni predani je lakadlo:)

                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    GRRRR :D

                                                    0 0
                                                  • Mr.Duck  

                                                    No mnohaletou asi ne, ale hrabal sem se v dost noutbůcích abych si udělal přehled. Samozřejmě to neni dost přesný na to, abych podle toho nakupoval pro nadnárodní společnost, ale pro osobní úsudek mi to bohatě stačí :)

                                                    Jinak kdybych měl brát jak dlouho se hrabu v PC, tak jako sem začínal commodorem no, ale to neni moc směrodatný :)

                                                    0 0
                                      • jIrI___  

                                        V 18-nácti jsem maturoval, takže stihnout se to dá ;)

                                        0 0
                                        • maajkee  

                                          no jo, to jseš ale jeden s těch třídních prcků :D Do konce prázdnin ty stějně bylo 19 :) Takže nedá :)

                                          0 0
                                          • Mr.Duck  

                                            Že ste to neřešili za čtrnácdní. To tam budu mít vo číslo víc a bylo by to bez řečí, plantážnící.

                                            0 0
                                            • Ruprt2  

                                              tak se už přiznej, že ještě chodíš na základku a máme to za sebou :-)

                                              0 0
                        • martinpav  

                          Prave ti z takého píšem. V bývalej práci ich mali servisaci na starosti cca 1500 + desktopy + servery a podľa ich vyjadrenia s nimi neboli o väčšie problémy ako s IBM (teraz lenovo). Služby však boli u Dellu výrazne lepšie (ale to sa môže líšiť podåa krajiny).

                          0 0
                    • alinceb  

                      V cenové hladině 15–25 tis. bych se hlavně vykašlal na Acer i Asus a koupil Sony nebo Toshibu…;)

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Já si myslím (můj názor), že je to stejně jedno co vybereš. V téhle cenové hladině to bude nekvalitní všechno stejně, i tvoje předražená Sony :0)

                        0 0
                        • maajkee  

                          přesně tak, akorát dell má nejlepší servis :D

                          Jinak já měl mrdky jako Acer, Fujitsu Siemens, HP a s žádným jsem neměl problém :)

                          0 0
              • oddie  

                Dell mám jako služební. Dobrý, ale za svý bych si to nekoupil, zbytečně vyhozené prachy.

                0 0
                • martinpav  

                  Záleži na čo si to kupuješ. Ak na surfovanie tak je to kravina, ak na prácu, je pre teba omnoho dôležitejší servis. Ja som ho kupoval za svoje ale zase si na seba bez problémov zarobil.

                  0 0
                  • oddie  

                    Většinu práce kupodivu dělám na Asusu EEE, protože se dá tahat všude s sebou. A funguje mi pěkně dlouho. Kdysi jsem někde slyšel, stran servisu, že než kupovat nějaký drahý značkový, je lepší si za stejnou cenu koupit dva neznačkové – a pokud bych si něco kupoval za své, půjdu spíš tímto směrem.

                    0 0
                    • jIrI___  

                      Počkej, až se ti jednou vysere v době, kdy budeš potřebovat rychle dělat na nějakém projektu do práce a bude ti hořet termín, nic příjemného. To je pak člověk za rychlou opravu a případné zapůjčení náhradního notebooku sakra vděčný.

                      0 0
                      • oddie  

                        Ano, v takovém případě je přesně lepší mít ten druhý notebook než ztrácet den odvozem do servisu, čekáním na opravu, doinstalace zapůjčeného náhradního notebooku tím, co případně potřebuju je pak už totálně mimo mísu.

                        0 0
                        • martinpav  

                          Dell nikam nenosíš. Príde ti servisák do kanclu, vymení vadnú časť a ideš ďalej. „Zásah“ je Next bussines day.

                          0 0
                          • oddie  

                            Notebook nemám od toho, abych s ním seděl v kanclu :) Jak funguje Dell servis vím, vždyť jsem psal, že jej mám služební… a mimochodem, ten next bussines day, kdy se to podělalo v pátek a o víkendu jsem potřeboval dělat už jsem taky zažil.

                            0 0
                            • martinpav  

                              Kde som napísal že s ním musíš sedieť v kancli?

                              Všal máš EE, mohol si robiť :).

                              Toto nikdy nevyriešiš dokonale, ja mám dojem že keď sa to začne srať tak je to reťazová reakcia ktorú skončí až dovolenka :).

                              0 0
                              • oddie  

                                No taky jsem byl hodně rád, že ho mám :) A žena jednou taky… Ona je to v podstatě taková hračka, ale když to člověk potřebuje táhnout s sebou na nějakou drobnost a nemá místa nazbyt, k nezaplacení. A ta výdrž taky super, na to, co to váží.

                                0 0
                    • martinpav  

                      To ti samozrejme neberiem. Strašne záleží ako ten ntb používaš. To čo robím by som tam síce spustil ale za značných obmedzení a strášne pomaly. Ja mám 14.1, necelé 2 kilá, na baterky cca 5 hodín. Viac potrebujem výnimočne (vačšinou tak do 3 hodín). Výkonovo som však niekde úplne inde.

                      Mať náhradu je fajn, ale tá mne nič nerieši. Pokiaľ sa nepokazí disk tak je pre mňa výhodnejšie využiť NBD u dellu ako držať ďaľší ntb navyše. Pokiaľ kľakne disk tak to tak či tak znamená cca 2 dni straty.

                      Čo sa týka ceny, pri požiadavkách aké som mal boli rozdiely cca 100E čo bolo zanedbateľné.

                      Ale myslím že už sme dosť mimo tému, pri cene 10K je podľa mňa úplne jedno čo kúpy. Komponenty a kvalita budú ± rovnaké.

                      0 0
                      • oddie  

                        To jo. Teď už trochu koukám, čím bych to EEE nahradil, hlavně kvůli displeji, a je to docela bída, buď je to těžké, nebo drahé :) takže asi bude muset ještě sloužit. Každopádně do dalšího půjde SSD disk, za ty dnešní ceny…

                        0 0
                        • jIrI___  

                          Já čekám na další pokles SSD, furt je to na můj vkus a využití drahá sranda. Ale je to krok kupředu, snad se za pár let budou dělat i takové 500 GB za rozumné ceny :)

                          0 0
                          • oddie  

                            Mně stačí malej, já jsem celkem spokojenej i s dnešní nabídkou.

                            0 0
        • mike-x  

          výrobce grafiky asi nebude ASUS, tohle se stavá u všech značek

          0 0
      • mike-x  

        Ono není co řešit vždyt 80% dilů je v obou od stejných výrobců (Intel atd…) jde spíš o výbavu a obal, a navíc servis v Brně má lepší a rychlejší rozhodně HP když už by přišlo na věc…

        0 0
        • kyl  

          Jo,čekal jsem 3 týdny a to jen vyměnili ramku a taky to bylo v Brně a ještě sem se musel starat sám jestly je to opravené(byl v záruce).

          0 0
    • Tina  

      Mne v pondelok „odišiel“ noťas. Momentálne je v servise. Avšak som s nimi dohodnutá, že skôr ako ho začnú opravovať mi zavolajú cenu opravy. Ak to bude viac ako 1500,– Kč tak to nenechám spravovať pretože myslím, že tú hodnotu už po 4 rokoch nemá :) A rozmýšlam, že pôjdem do tohto http://www.alza.cz/…-d193005.htm. Nevyznám sa v tom avšak počula som, že Lenovo je celkom fajn. Na kancelársku prácu myslím, že stačí, nie? Prípadne by mi niekto kto sa v tom trochu vyzná poradil niečo iné v tejto cenovej kategórii? Nemôžem si teraz dovoliť nič drahšie pretože som si minulý týždeň objednala na ježiška cestný rám :)

      0 0
      • TurboLama  

        V téhle cenové kategorii bych bral jedině repas (IBM nebo Dell), viz usanotebook.cz, gigacomputer.cz.

        0 0
        • Tina  

          Hm, a vedel by si poradiť konkrétne, ktorý s tej ponuky? Nie je Lenovo vlastne bývalé IBM?

          0 0
          • TurboLama  

            Nepíšeš co od toho vyžaduješ, na kancelářskou práci budou stačit všechny. Vzal bych třeba tohle IBM, nebo tenhle Dell . Oba modely mají oproti tomu Ideapadu lepší displej s vyšším rozlišením, výkonnější procesor, určitě mnohem lepší mechanické zpracování… Sice je tam pouze šestiměsíční záruka, ale vsadil bych se že takový repas vydrží mnohem víc než moderní low-end notebook.

            0 0
            • Tina  

              dík za typy :) Viem, že som vlastne nepovedala, žiadne požiadavky. Mne sa u toho „moderného low-endu“ od Lenova páči, že má aj numerickú klávesnicu, ktorú často používam a „modrý zub“ a veľký HD. A vraj má LED podsvietený displej, ale v skutočnosti neviem aký je tam rozdiel oproti tým displejom na tých repasoch. U IBM sa mi páči skvelá výdrž batérie a u DELL pevná konštrukcia. Tá by sa mi pri mojej šikovnosti veru zišla :)

              0 0
              • jIrI___  

                Na kancelářské práce je numerická klávesnice sakra užitečná věc. I když se to třeba z počátku nezdá :). Jasně, dá se koupit zvlášť do USB nebo bezdrátová, ale už to není ono.

                0 0
            • Tomcat  

              A z receptáře lakomé Barky.

              Jasně poradní nějaké kvalitní eshopy, s o to víc kvalitníma ojetýma notebookama. Fakt super rada pro člověka kterej neumí vybrat ani novej.

              Časy se mění a tenhle odpad už má zasebou. Pokud chce někdo luxusní psací stroj prosím. Ale…

              Pokud chce někdo soudobý notebook , kterýs zvládne solidně přehrát 720p video bez škubání . Případně připojit mobil přes bluetooth nebo novou TV přes digitální výstup tak asi těžko.

              Vzhledem k zastarání hardware je to dost drahej špás.

              0 0
              • TurboLama  

                Tak 720p video bez škubání zvládne přehrát i 4 roky starý notebook s Pentiem M. Nevšiml jsem si že by ten Ideapad, případně jinej notebook v daný cenový relaci měl digitální video výstup. K Thinkpadu se dá dokoupit dokovací stanice s DVI. Bluetooth uznávám, ani jeden z odkazovaných repasů ho nemá, ale pokud ho někdo vyžaduje, stačí lehce připlatit za lepší model.

                0 0
                • Tomcat  

                  720p video bez škubání zvládne přehrát i 4 roky starý notebook s Pentiem M… …A ještě tu o sněhurce

                  0 0
                  • maajkee  

                    ale má pravdu kluk :)

                    0 0
                    • Tomcat  

                      Ne nemá, tyhle starý NTB nemají HW urychlování pro dekodování nových formátů videa.

                      0 0
                    • Ruprt2  

                      nemá pravdu

                      0 0
                      • tonik666  

                        Takovej notebook vlastním (5 let starej Acer s Pentiem M) a 720p video bez škubání přehraju.

                        0 0
                        • maajkee  

                          to jim nevysvětlíš :)

                          0 0
                          • Tomcat  

                            Ale samo že vysvětlí pokud uvede hardware konfiguraci a SW a samozřejmě formát toho co přehrával.

                            Mě stačí taky pro video P-M s 512MB RAM , 40kou diskem a Intel grafický deakcelerátor. Jenže jel sem na Linuxu takže odladěnost na horším HW byla vyšší než na novějším stroji s XP.

                            0 0
                            • maajkee  

                              720p video bez škubání zvládne přehrát i 4 roky starý notebook s Pentiem M… …A ještě tu o sněhurce

                              Tož uznej že to bylo hodně radikální od tebe ;)

                              0 0
                              • Tomcat  

                                Pokud to je položené obecně tak radikální to není. Já se prostě lidem za takové staré NTB nezaručím. Nebudu jim garantovat že to takhle bude fungovat. V tomhle oboru naivní optimizmus nemá co dělat.

                                0 0
                                • Ruprt2  

                                  souhlasím.

                                  0 0
                                  • maajkee  

                                    nemáš proč :)

                                    0 0
                                    • Ruprt2  

                                      ale já mám stejný názor, pokud máš 4 roky starý ntb a přehraješ tam video 720, tak určitě nemáš průměrný ntb své doby.

                                      80% notebooků nejsou notebooky, ale odpad, které jsou za trest.

                                      Prodejci a výrobci z toho udělali módní záležitost a celé je to o „designu“ módní výbavě a ceně.

                                      0 0
                                      • maajkee  

                                        Já mám doma dokonce 5 let starej Acer, naprostej průměr p-m, 1GB RAM, win xp, žádný zbytečný další srajdy, kmplayer, cccp kodeky a video 720 bez nějakých problému přehraju.

                                        Tak nevim no, ale nechme toho, každej jen plácá ze svý zkušenosti :)

                                        To že to je dneska jen o módě v tom máš naprostou pravdu. Teda asi kromě Dellu :)

                                        0 0
                                        • Ruprt2  

                                          no vidíš, tak jsme se shodli. Jenom bych dodal, že 1GB RAM před pěti lety a průměr?

                                          můj ntb před třemi roky stál 32K a měl 1GB a to bylo sakra dobré.

                                          0 0
                                          • maajkee  

                                            no bylo tam původně 512MB, na 1GB je to snad upgrade co zvládne každej :)

                                            0 0
                                            • Ruprt2  

                                              už to z tebe leze :-)

                                              0 0
                                              • maajkee  

                                                Tak ale operačka jen snad takovej spotřebák, že to se nedá zahrnout do konfigurace :)

                                                0 0
                                                • Ruprt2  

                                                  každý počítač je sestavý vlastně jenom z takových spotřebáků ;-)

                                                  0 0
                                                  • maajkee  

                                                    No ale v notebooku většinou nic kromě paměti a HDD jen tak nevyměníš :)

                                                    U klasickýho PC platí co říkáš :)

                                                    0 0
                                                  • Ruprt2  

                                                    to, že to TY nevyměníš, nemění nic na tom, že je to jen lego :-)

                                                    Ale jo dalo by se s tím co píšeš souhlasit.

                                                    Já teda vyměnil bez problémů i baterku. Mám třetí :-(

                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    No jo, tak baterka :D U toho nemusíš odšroubovat ani jeden šroubek :)

                                                    Ale u procáku, desky to je většinou složitější :)

                                                    0 0
                                                  • soc  

                                                    jsou tam šroubky?

                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    No jasně? Ty jsi viděl nějakej notebook aby byl jen secvaknutej? :) Než se dostaneš dovnitř, většinou musíš odšroubovat minimálně nějakej dekl.

                                                    0 0
                                          • jIrI___  

                                            Tak to jsi špatně vybíral :). Moje 4 roky stará Toshiba za necelých 25k měla taky RAM 1 GB (teď má 3 GB).

                                            0 0
                            • tonik666  

                              Konfigurace Pentium M 1.73GHz, 512 MB ram, 7200 otáček disk, Win XP.

                              Přehraju na tom video z HD kamery Canon, které je 1920×1080, H264. Je to nekomprimované, takže proto :)

                              0 0
                        • Ruprt2  

                          něco takového jsem předpokládal, protože by jsi to jinak nepsal, ale to určitě není pravidlem.

                          Máš štěstí.

                          0 0
                    • Frostty  

                      Nemá pravdu.

                      0 0
                  • jIrI___  

                    1080p plynule přehraju na 4 roky starém noťasu s CoreDuo a integrovanou grafikou, ale jen v přehrávači Splash Lite. Se 720p není problém v jakémkoliv přehrávači. Jetý noťas bych si ale nekoupil, holt když se v tom člověk neorientuje a neví, na co si dát pozor.

                    0 0
                    • Tomcat  

                      Hmm a HD a half-HD video z youtube nebo jiných portálů jak?

                      Podle mě to nádherně okecáte ve stylu …mě to funguje … …mě to stačí… zkuste to nějak prosadit když u 75% lidí to tak není.

                      0 0
                      • jIrI___  

                        HD z youtube taky v pohodě, ale jen 720p. Nicméně na moje rozlišení 1280×800 není důvod 1080p vůbec pouštět. Na zkoušku jsem to ale zkusil :)

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          mě teda notebook full hd 1080 plynule nepřehraje :(

                          ale co nechápu, tak když píchnu usb stick do TV tak ta přehraje full hd krásně :)

                          0 0
                          • jIrI___  

                            Zkoušel jsi 1080p přehrávat v tom Splash Lite?

                            0 0
                          • Mr.Duck  

                            Mě třeba na cca 3–4 roky starym ntb fullHD chodí tak napůl..

                            V SMplayeru to běhá naprosto v pohodě, ale jak je to stream ve flashi, tak je to jak kde. Třeba na youtube to nikdy neni 100% plynulý, ale tak jako že někdy celkem ok, někdy se na to nedá koukat. No a z některejch serverů to obecně běhá v pohodě, a někde i bideo v horší kvalitě blbne, ale to přisuzuju spíš tomu flashi..

                            Nicméně žádný dělo to neni, a mimo flash to zvládá naprosto v pohodě.

                            model name : Intel® Pentium® Dual CPU T2310 @ 1.46GHz

                            stepping :13

                            cpu MHz :800.000

                            cache size :1024 KB

                            0 0
                      • TurboLama  

                        Hardwarová akcelerace h264 přes GPU je pěkná věc, ale ne vždycky funguje, narozdíl od softwarového dekódování přes procesor. Potřebný výkon závisí samozřejmě na parametrech enkódování, rozlišení, bitratu a také kvalitě dekodéru (viz CoreAVC), ale se 720p videem nemůže mít problém libovolné dvoujádro. Takže máš pravdu v tom, že starší notebooky nemají hw akceleraci h264, ale nemáš pravdu v tom že se na nich nedá plynule přehrát 720p video.

                        0 0
                        • Tomcat  

                          Ano nejde na nich za dost častých podmínek přehrát ani PAL. Ono samotná CPU pokud má pomalou sběrnici, pomalé paměti + 4200 nebo 5400 otáčkový disk je fakt „dělo“.

                          0 0
                          • TurboLama  

                            Na tohle už nejde reagovat jinak než: wtf :D

                            0 0
                            • Tomcat  

                              že to sou sračky za velký prachy a i nový Acer, který mám rád asi jako Suntour a Meridu, sou nový za stejný prachy lepší.

                              Značkovej NTB oceníš když je novej pro záruku a takové věci jako NBD servis.

                              Pokud je po záruce je o přesně opačně, servis je ******** drahej. Tedy pokud to neupravuje u nějakého Frandy z horní dolní, kterému bych nedal ani zformátovat disketu. Protože kvalita a serioznost těhlech oneman show obhodůbazarůservisů evokuje reklamu na jeden AAAbsolutně provařený autobaz bylo by to „prověřené a kvalitní“.

                              Pro běžného uživate je takový NTB, pokud nemá člověka který se o něj bude starat pomsta.

                              Pro pochybné prodejce to je spása, protože to je nádherný způsob jak postupně se zákazníkem vyjebávat. Nejdřív disk, pak větráček, baterka, podvícení, klávesnice… hezky po kapkách, to bude vejvar. Je zákazník má furt starý notebook. :-

                              0 0
    • camlost  

      sice cenove mimo, ale zase to vypovida o „kvalite“ HP.

      Dell D630 (core2 duo, 1366×768, …) vs. HP EliteBook 8540w (core i7, 1920×1080, …) – Dell je mnohem lepe zpracovany. dvirka od dvd mechaniky licuji, display se nekrouti pri zavirani, HP pri zmene intenzity podsviceni divne blika… bylo by toho vic.

      vzhledem k rozdilnemu stari samozrejme nema smysl srovnavat vykon nebo vybavu tech dvou, ale zpracovanim je ten Dell uplne nekde jinde. ja bych si nakup HP uz rozmyslel (ackoli stary HP, na typ bych se musel jit podivat) mi slouzi dobre a popisovanymi neduhy netrpi – bude z nej pekny vanocni darek.

      0 0
      • Mr.Duck  

        Tyhle starý Delly máme v práci a ujdou no. Ale řek bych že tam je to se stejně starejma HP na dost podobný úrovni. Nový Delly řady E je ale bída. Bejvalý sem teď kupoval právě HP, a je rozhodně výrazně bytelnější..

        0 0
    • Tina  

      Uf, takže je to tu plné rôznych názorov. V IT technike sa nevyznám. Je mi však jasné, že za málo peňazí bude málo muziky. Je mi jasné, že nemôžem očakávať od Suntouru vlastnosti Lefty. Ja však nehodlám investovať do noutbuku viac peňazí ako je bezpodmienečne nutné. Prečítala som si rôzne názory, aj pre aj proti. Ja potrebujem noťas na kancelársku prácu. Teraz mám požičaný jeden noťas a numerická klávesnica mi hodne chýba, takže to bude jedna z podmienok. Samozrejme, že noťas používam na browsovanie po nete, púšťam si nejakú muziku alebo si pozriem nejaký seriál. Na kvalitný film si vždy rada zajdem do kina. Veľké plátno nič nenahradí. Inak doma si filmy radšej pozriem na velkej uhlopriečke LCD TV. Pravdepodobne sa asi rozhodnem pre nové Lenovo v cene do 12k. Asi by som sa bála ísť do nejakého repasu s krátkou zárukou. Nemám chuť zažiť za niekoľko mesiacov po skončení záruky opätovné zálohovanie dát a prehrávanie všetkých dát niekam inam. Len za stiahnutie dát zo starého noťasa na iný notebook si firma vypýtala 1.200Kč bez DPH!!!

      0 0
      • martin_bakov  

        nove lenovo za 12k je dobra volba na kancelarskou praci, ohledne pretahavani dat to chce znat nejakeho ITmana nez platit takovy prachy za prenos dat…

        0 0
        • Tomcat  

          Hele jeto hnusný , otázka jestli itmani chtějí znát takové lidi? Vždycky si vzpomenu na tričko …No, I will not fix your computer…

          Počítač opravíš kamarádům, rodině , ale pokud to nemáš v práci, tak ostatní lidi mají útrum. To že pokud to někdo dělá pracovně si za to řekne takové peníze se ani nedivím. Osobně ty by ses chtěl handrkovat s někým kde co na disku mámělnebo si myslí že měl?

          0 0
          • martin_bakov  

            Co jsi tedy chtel rict ? Nemam problem obcas dotycneho odmitnout ze tohle delat nebudu

            (reinstalace windows,odvirovani, obnova smazanych dat…)

            a nebo naopak rad pomuzu kdyz vidim ze to bude snadne

            (jak ve wordu udelat cislovani stranek, nejde mi rozbalit rar soubor, nemuzu prehrat video)

            ;)

            Zakladem je nenechat na sobe stipat drivi !

            0 0
            • Tomcat  

              Že tvoje je rada …ohledne pretahavani dat to chce znat nejakeho ITmana… je sice pro Tinu myšlená dobře a lidsky jen jednostranně.

              Jak říkám je to kamarád, rodina pomůžu, ale ostatní ne! Jesli se chceš dostat do problémů tak si hraj na samaritána a opravuj každému počítač na požádání. Jen si myslet, že to máš pod kontrolou je podle mně naivita, protože to jestli to bude snadné, nebo na tobě bude někdo lámat dříví ty nekontroluješ.

              0 0
              • martin_bakov  

                beres to tema nejak vazne ne ? rekl sem snad ze pomaham cizim lidem na pozadani ?!

                0 0
                • Tomcat  

                  Je to moje práce a i hobby nedokážu to nebrat vážně. No ..pomaham cizim lidem na pozadani… trochu jsem to tak pochopil

                  0 0
      • camlost  

        predne, zalohovat data je naprosta nutnost, pokud by jejich ztrata zpusobila nejake potize.

        protoze kazda technika jednou selze. a kazdym dnem je ta pravdepodobnos­t vyssi.

        0 0
    • Volf  

      Lenova mám v rodině tři a super. Jsou to N200 nebo jak se to jmenuje a super. Když jsem si SÁM ulomil na jednom přepínač na Wifi, tak to vůbec neřešili a v rámci ZÁRUKY vyměnili. Prostě tam pořád cítíš duch IBM. Před tím jsem měl Toshibu Satellite co stála v době kdy jsem si ji kupoval cca 60 000 a cokoliv udělat ze strany servisu byl obrovský problém i za peníze.

      0 0
      • TurboLama  

        Lenovo nemá s IBM nic společnýho, kromě Thinkpadů, ale ani ty už nejsou co bývaly. Tím nechci říct že je to špatná značka, ale s IBM bych to nesrovnával.

        0 0
        • Volf  

          Já to nesrovnávám, ale prostě tím že pod ně patří se tam musí něco dostat. Kdyby to byla jen péče o zákazníka, tak je to hodně.

          0 0
          • TurboLama  

            Ale Lenovo nepatří pod IBM, IBM prodalo svoji PC divizi Lenovu v roce 2005, pak ještě nějakou dobu trvala vzájemná spolupráce, ale dneska už to opravdu nemá nic společnýho.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.