• orm

    Ahoj,

    chtěl bych se zeptat, zda vadí malá horizontální vůle tlumiče na čepu?

    Koupil jsem nový tlumič, ale tlumič má menší šířku na čepech než starý tlumič. Kupovat nová oka mně přišlo zbytečně drahé, pokud bych je vůbec sehnal, proto jsem použil vymezovací podložky, které jsem dal na čep mezi rám a oka tlumiče a vše pořádně dotáhl. Tlumič má stále malou vůli. Více podložek tam už nedám.

    Osobně mně připadá, že to nevadí, respektive, že je to žádoucí, ale rád bych měl jistotu. Za radu děkuji.

    0 0
    • kubad  

      Vadí to bohužel

      0 0
      • orm  

        Ahoj,

        díky za rychlou odpověď. Mohl bys prosím tě více rozvést v čem to vadí. Tuhost by měl zajišťovat čep na rámu. Chápu, že bude vadit velká vůle, ale toto bude menší než 0.1mm. Vadí tedy i toto?

        Osobně to nechápu. Šířka nového tlumiče je 22mm, šířka starého je 23.5mm. Na nový jsem dal na každou stranu podložky v šířce 2mm, ale stejně tam po dotažení, když pořádně zaberu, vůle je, tak nevím co dělám špatně :-)).

        Zkusím si s tím ještě pohrát. Jiná možnost není, protože mně přijde, že oka na původním tlumiči mají nestandardní šířku, 23.5mm a 25mm a jiná oka bych nesehnal.

        0 0
        • kubad  

          Vlozky se upravují na miru, nebo si nech udělat přesně redukční podložky, pokud zůstane vůle během chvilky se to vymlati a bude to k nepoužití.

          0 0
          • orm  

            Ahoj, díky, chápu.

            Tak jsem přišel na to v čem je problém. Na neštěstí to neodstraní žádné, sebe přesnější, podložky. Důvod je v nepřesnosti těch originálních vložek v samotném tlumiči

            Okem tlumiče je protažena trubička, ve které je pak čep, a na to se pak nasunou kroužky. Problém je, že šířka té trubičky je 22.8mm, ale šířka na těch kroužcích je 22.65mm. Vymezovací podložky, respektive rám se dotýká té trubičky a tlumič se tedy může hýbat do boku, jezdí po té trubičce.

            Toto by se projevilo na každém rámu. Otázka tedy je, zda je to chyba nebo konstrukční úmysl.

            0 0
            • allrose  

              Ta trubička kterou prochází šroub se opírá pevně o kyvadla,zbytek je přes těsnící o kroužky natěsno…trubičky v obou systémech musí mít stejnou šíři

              0 0
    • LM  

      Ožívím téma. Mám stejný problém na Spectralu s RS Monarch tlumičem.

      Tlumič je uchycen na hliníkovém válečku délky 22.2 mm, po stranách oka tlumiče je na každé straně vymezovací/těsnící hliníkový kroužek – ale už z výroby byla mezi těmito kroužky a vahadlem na každé straně drobná mezera – cca 0.5 mm dohromady.

      Celkem dlouho to fungovalo, ale teď se trochu obrousil horní bushing, takže s tou horní trubičkou jsem schopen posouvat do stran rukou (stále je ale potřeba vyvinout velká síla, vůle tam není). Spodní drzí, s ní rukou nehnu, tam je potřeba lis.

      A teď problém:

      • Jak se to začalo nahoře hýbat, tak má tlumič tendenci zajet nahoře ve vahadle doprava (vahadlo/krou­žek/oko tlumiče na sobě – vše kov na kov) a dole doleva (rám/kroužek/oko tlumiče na sobě – vše kov na kov).
      • Když jsem to zjistil, tak jsem to rozebral, trubičky vycentroval zpět do středu oka, mezi hlíníkový kroužky a tlumič dal trochu vazelíny a zase to složil.
      • No po první vyjíždce je to zase posunutý nakřivo :-/

      Co s tím?

      1. vymezit vůli něčím nekovovým mezi hliníkovýma křoužkama a tlumičem
      2. koupit do horního oka RWC jehlový ložisko, do spodního dát polymerový nízkotřecí bushing a novou heavy duty vložku kde to bude vše přesně 22.2 mm
      3. nějaký jiný nápad? :-)

      ps: nechápu jak to tam můžou mít z výroby takto uchycené…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.