• pegas

    Tak me napadlo co tu jeste nebylo:-)Zacnem necim jednodusim na rozjezd..

    Máme k dispozici devítilitrovou a čtyřlitrovou sklenici. Jak s jejich pomocí odměříme šest litrů?(pokud na to nekdo neprijde tak reseni dam zitra vecer:-)..do te doby si lamte hlavu,ale je to jednoduchy..:-)

    0 0
    • srance  

      naplnim 4litrovou sklenici a preliji do 9litrove, pak jeste jednou, tudiz tam budu mit 8 litru. znovu naplnim 4 a doplnim 9litrovku do plna a vyleju ji. tudis jsem odlel z 4litrove sklenice pouze litr vody a mam tam 3 litry. ty tri litry vleji do prazdne 9 litrovky. naplnim 4litrovku a prileji k tem trem litrum do devitky tudiz tam mam 7 litru. Opet naplnim 4litrovku a doleji do devitilitrovky. tudiz mi zustane v 4litrove sklenici 2litry. ted vyleji 9litrovou sklenici vleji ty dva litry z 4 znovunaplnim 4 prileji a mam 6 litru :-)

      zjednodusene vzdy budu plnit do plna 4litrovou sklenici a prelivat ji do devitky az do plna. az bude 9litrovka plna vyleju ji a ten zbytek co zustane v 4litrovce vleji do 9litrovky a pokracuji tak dokola a az pri 6 doleti tam je 6 litru.

      0 0
      • pegas  

        de to jednodusejc…

        0 0
      • BigDog  

        Moc komplikovaný. Zkrátka tu čtyřlitrovku naplním do půlky, obsah naleju do té větší, a tohle zopakuji ještě dvakrát.

        0 0
        • srance  

          to takhle nejde. to muzu rovnou napsat ze do devitilitrovky naleju dvetretiny (2/3) a mam sest litru. :-) jak uhodnes pulku ze 4 litru to te chci videt. To je matematicke reseni a ne nejake odhady.
          Jestli je nejake jednodussi reseni tak jsem zvedavy. Ja byl vzdycky expert na zbytecne zdlouhave reseni ktere ale bylo take spravne.

          0 0
          • BigDog  

            No tak dobře :o)) Naplním devítku, odleju 2× do čtyřky. V devitce zůstane litr. Ten přeliju do čtyřky. Znovu neekologicky naplním devítku, a odleju tolik do 4l, že zůstane 6 litrů

            0 0
            • srance  

              taky moznost, ted by to mohl nekdo prijit s treti moznosti. Sem si vzpomel jak jsem u takovych prikladu travil skolniho casu haba kuk. Super. Doufam ze se toto vlakno rozjede. Skusim pohledat sesit kde sem si psal opravdove perlicky na palici

              0 0
    • Vrci  

      naplnit 4, přelít do 9,znovu 4 a přelít a znovu. Ve 4 zůstanou 3 litry. Devítilitrovou vyliji naleju 3 litry a 4 litry.

      0 0
      • Vrci  

        jo chceš 6 a ne 7, když mám 3 litry udělám si značku na 4 a znovu doplnim

        0 0
        • pegas  

          takze reseni je: Naplníme devítilitrovou sklenici, dvakrát ji odlejeme do čtyřlitrové, takže nám zůstane 1 litr. Ten odlejeme do čtyřlitrové sklenice. Naplníme devítilitrovou sklenici a odlijeme z ní do čtyřlitrové (zbylé tři litry). V devítilitrové nám pak zbyde 6 litrů.

          0 0
    • Krys  

      Němý si chce koupit kartáček na zuby. Předvádí činnost čištění zubů. Tímto způsobem se mu podaří vyjádřit prodavači a uskuteční se prodej.

      A jestliže si chce slepý koupit sluneční brýle, jak by se měl vyjádřit on?

      0 0
    • Honza729  

      Rebus

      Urcite znate princip rebusu. Kdo vylusti rebus v priloze, je skutecne chytrej clovek. Je v nem zakodovana ceska jednoducha oznamovaci veta. Zadny chytak,zadna zaludnost, jen logicke mysleni.

      Tak do toho :-)

      0 0
    • Nehas  

      Také mám jeden: Co znamená tento vzkaz? 106!Cu

      0 0
    • cabbage  

      Taky bych měl jednu:

      najděte informaci: Ona se tady celkem pravidelně vytváří dost divná společnost, která brání jakémukoliv vysvětlování a právě proto jsem takové základy ohledně vidlic shrnul na svých stránkách. Do vysvětlování pletoucí si tuhost vidlice a odpružení se zde zrovna nehrnu, tam by měli zasahovat pokročilí a měli by ulehčit práci s neustálým opravováním zcela začátečnických chyb. Namísto toho se zde ale již lehce pokročilí pouštějí do složitých debat, na které evidentně nemají základy a to ani takové, které jsou právě na mých stránkách a zde se bijí za své pravdy a své chápání, které je, dle nich, lepší. Největším nešvarem je že lidi prostě nečtou, neposlouchají se a bojují o to více za své zaručené pravdy, většinou vygoglené kdesi na síti. Tady potom v převaze množství prosazují mnohdy ty „své“ pravdy. Takovýmhle skutečně občas naruším jejich sebevědomí a získám si tak nepřátele, jsem ale vždy rád, když se najde víc lidí, kteří záležitostem ke kterým se vyjadřují rozumí a jsou přesto schopni se ještě posunout dále v poznávání složitějších detailů. Toho poznávání je ještě spousty a nejde ovšem pokračovat pod taktovkou neznalců – viz třeba vzdálenější debaty o grafu charakteristiky, kdy už jenom informace, že graf nezačíná od nuly vedla k doslovným bojům spousty nicků o své nicotné a nic neřešící pravdy. Abych odbočil od debat o odpružení, tak nedávno tady byl thread o karbonových vláknech na bikových rámech. Vše se tam rozebíralo s ohledem na technologie a vzhled vláken ale neviděl jsem tam jediný názor, který by řekl, že není důležitá jakkoliv zvolená technologie ale výsledný efekt, který je dosažen. Z karbonu jdou vytvořit jak extra tuhé a nekomfortní rámy, tak i rámy doslova měkké a nabízející tím komfort. Já bych viděl debatu k tomuto tématu v hledání podstaty a případně i laboratornímu měření, které by našlo odpovědi právě na tyhle otázky. Protože nikdo nikdy nevygoglil takovýhle postup, byl bych jistě překřičen. Takhle nějak si ale představuju trochu techničtější přístup k biku a praktické rozlišování, které může jednoznačně pomoci s výběrem. Tohle je prostě můj pohled a pokud se najde víc takových, které to osloví a kteří navíc nejsou líní a přiloží ruku k dílu a nějaké společné výsledky nakonec vytvoří, tak si myslím, že to stojí za to aby byli hájeni, namísto toho aby na ně neználci pořádali doslova štvanice, protože oni sami nejsou schopní ničeho pozitivního.

      :-P

      0 0
    • ptak1000  

      Tři muži přišli do motelu : Recepční uvedl, ze pokoj stoji 30 Kč, a tak každý z mužů zaplatil 10Kč. Všichni odešli na pokoj. Po chvíli recepční zjistil, ze cena je nižší a činí 25 Kč. Vzal tedy 5 Kč a poslal poslíčka, aby je vrátil. Ten však nevěděl, jak rozdělit 5 Kč na tři stejné díly, proto každému z mužů vrátil jen 1Kč a 2Kč si ponechal. To znamená, ze každy z mužů nakonec zaplatil 9 Kč…Je to tak?? To je dohromady 27 Kč… Je to tak?? Posliček má v kapse 2 Kč…Je to tak? To je dohromady 29 Kč… Je to tak?? Tak kde je ta koruna?

      A teď machrujte…

      0 0
      • Honza729  

        :-))

        0 0
      • emarco  

        25 stál pokoj, takže každý zaplatil 25/3 + 1

        0 0
      • Běžec  

        Všechno „je to tak“, ale je to habaďůra – pokoj stál ve skutečnosti 25 Kč, každý zaplatil 9 Kč, tj. dohromady 27 Kč a ty přebytečný 2 Kč má poslíček (a ty 3 Kč mají každej po jedné)…

        0 0
      • oyster  

        Nespadla do kamen? no jo, uz mi to nak leze na mozek..:-)

        0 0
      • hribik A1  

        kua, to je ale lacny motel! kde ho najdem? ked sa mi tam aj strati koruna, je to stejne jedno, aj tak je to velmi vyhodne ubytovanie (okrem toho je to notoricky znama hadanka)

        0 0
    • pegas  

      Zločinec byl odsouzen k trestu smrti. Smí vyslovit jeden výrok. Pokud bude pravdivý, kat jej utopí, když bude nepravdivý, kat ho pověsí. Jaký výrok by měl vyslovit, aby vyvázl živý?

      0 0
    • Kryton  

      Hádanka – co je to vánoční rýma?

      0 0
    • destr  

      3 manici jdou do hotelu a zaplatí si pokoj za 30 kč, každej zaplati 10. Odejdou na pokoj. Recepčni si ale všimne, že pokoj, který jim dal, stojí jen 25 a tak de, a každému vrátí korunu a 2 si nechá. Každý tedy zaplatil za pokoj 9 kč. Ovšem 3 × 9 + 2 = 29. Kam se poděla ta koruna?

      0 0
      • blue  

        do vyhledávání se poděla!

        0 0
      • Blade  
        • Precteno ptak1000 Muž (14.11.2007 16:29:57) 85.160.0.xxx

        2×> Hlavolamy a hadanky:-) (^ odpověď na 1× ^) Tři muži přišli do motelu : Recepční uvedl, ze pokoj stoji 30 Kč, a tak každý z mužů zaplatil 10Kč. Všichni odešli na pokoj. Po chvíli recepční zjistil, ze cena je nižší a činí 25 Kč. Vzal tedy 5 Kč a poslal poslíčka, aby je vrátil. Ten však nevěděl, jak rozdělit 5 Kč na tři stejné díly, proto každému z mužů vrátil jen 1Kč a 2Kč si ponechal. To znamená, ze každy z mužů nakonec zaplatil 9 Kč…Je to tak?? To je dohromady 27 Kč… Je to tak?? Posliček má v kapse 2 Kč…Je to tak? To je dohromady 29 Kč… Je to tak?? Tak kde je ta koruna?

        0 0
      • cat  

        Kdes to slysel?:)

        0 0
      • destr  

        Hmmmm, tak pozdě…to je pech :D

        0 0
        • destr  

          Mno já přišel v noci z práce, kde mi to řekli, tak sem to sem hned buchnul, že než to zapomenu…a pak sem teprve četlo ostatni přispěvky a ono už to tady bylo :-)

          0 0
    • Pebe  

      sice je to starší kvíz, ale což v textu se ukrývá česká hora

      0 0
    • Jane  

      tedy něco pro dlouhé zimní večery…:-) máme k dispozici následující informace:

      1. Brit bydlí v červeném domě
      2. Švéd chová psa
      3. Dán pije čaj
      4. Zelený dům stojí hned nalevo od bílého
      5. Majitel zeleného domu pije kávu
      6. Ten, kdo kouří PallMall, chová ptáka
      7. Majitel žlutého domu kouří LM
      8. Ten, kdo bydlí uprostřed řady domů, pije mléko
      9. Nor bydlí v prvním domě
      10. Ten, kdo kouří Marlboro, bydlí vedle toho, kdo chová kočku
      11. Ten, kdo chová koně, bydlí vedle toho, kdo kouří LM
      12. Ten, kdo kouří Sparty, pije pivo
      13. Němec kouří doutníky
      14. Nor bydlí vedle modrého domu
      15. Ten, kdo kouří Marlboro, má souseda, který pije vodu

      Otázkou je, kdo chová slona?

      0 0
      • Vrci  

        Další verze na Einsteinův hlavolam.

        0 0
      • Nehas  

        němec.

        0 0
      • hribik A1  

        Na podnikovém výjezdním školení v Krkonoších se vyspala office junior managerka Julie s junior executive managerem Alexem a senior executive managerem Gregem (ne najednou). Facility manager Denis se vyspal s senior sales representative Ferdinandem. Technical support coordinator Petra ho vykouřila na pánském záchodku research and development specialistovi Josefovi. Julie to udělala v autě rukou témuž Josefovi, zatímco Josef mluvil telefonem s Gregem. Sales representative Ferdinand to udělal senior accountant managerce Věře v křoví při outdoor team trainingu. Kdo se po fúzi se strategickým partnerem stane senior executive managerem namísto Grega, který odstoupí ze zdravotních důvodů, když:

        • Věra orgasmus pouze předstírala
        • Ferdinand se neudělal, protože mu v kritickém okamžiku zazvonil mobil
        • zbavit Josefův oblek Hugo Boss skvrn stálo čtyři a půl tisíce, které Josef vyúčtoval firmě jako nákup spinek do sešívačky
        • Greg před školením prokazatelně neměl kapavku
        • Denis ho má menšího než Alex
        • Alex ho má většího než Petra
        • Julie přišla během školení do jiného stavu

        :D

        0 0
    • spyder  

      A co vám říká zákon o zachvání hmoty??? Tenhle obrázek ho popírá. Teda jen do doby než se na něj pořádně podíváte …

      0 0
    • pegas  

      muz jede do desateho patra vytahem,dalsich pet jde pesky.proc?

      0 0
      • Shooter1  

        Protože je malý a nejvyšší tlačítko ve výtahu, na které dosáhne, je 10. patro ;-)

        0 0
      • srance  

        no dalsich pet jde pesky bo je plny vytah. :-) Taky moznost

        0 0
      • destr  

        bo se rozbil

        0 0
      • cabbage  

        protože jim ujel?;-)

        0 0
      • kleky  

        Protoze vytah je umisten ve vyskove budove, ktera ma odfazovane vytahy :) Do vytahu co jezdi 10–20 patro se nevesel, tak nastoupil do vytahu 1–10 a zbyetk holt dosel :) Ale v Cechach se to asi nestalo, protoze tolik vejskovej tu zatim nemame ;), ale ta nejvyssi se uz konecne dostavuje (viz. foto)

        0 0
    • pegas  

      Jedna topinka se smaží deset minut – pět minut z každé strany. Na pánev se vejdou dva chleby vedle sebe. Za jak dlouho nejrychleji osmažíte na jedné pánvi tři topinky?

      0 0
      • srance  

        pokud je bran chleba jako topinka tak 15minut.

        0 0
        • pegas  

          nejses nejakej chytrej?:-DDDD..musim dat neco tezsiho..

          0 0
          • srance  

            chytrej ne je to logika a matematika. Jen nedavej ty Rebusy (milijardokuprum atd. to je trosku z jineho soudku – spis vseobecne znalosti a davani veci do souvislosti) ani jeden jsem nedal krom toho trojuhelniku.

            0 0
            • Honza729  

              :-))))Rebusy jsou z podstaty veci PRAVE o logice :-))

              0 0
              • srance  

                nejdulezitejsi jsou ale o oseobecnych znalostech. Dame ten priklad

                • rumem co je Cu- Chemie, !- cesky jazyk, 10na9– matematika. Az toto ¨prelozis¨ pak muzes pracovat dal.
                • PR EL pochopim ze mam dodat D takze si rekni jeste D. Ale nebyt toho ze vim ze existuje hora jested jsem v jiz zminovane PRDELi
                0 0
                • Honza729  

                  No, to prave ne. Protoze se jaksi predpoklada, ze znalost hory Jested je soucasti tzv. vseobecneho vzdelani. Proto jsi zcela spravnou logickou uvahou dosel k reseni :-)

                  0 0
                  • cabbage  

                    otázkou je, co všechno patří do všeobecného vzdělání;-)

                    0 0
                    • Honza729  

                      Jested jsme brali na zakladni skole v Prvouce. Ty ne ?

                      0 0
                      • cabbage  

                        sme zvědavej jak bys na základce pochopil tohle: 106! :-P

                        0 0
                        • Biker jak Pes  

                          já myslím, že mocniny jsou na základce naprosto běžnou záležitostí … :P

                          0 0
                          • cabbage  

                            myslim, že kdybych ti na základce zadal faktoriál z 106 tak to pošítaš ještě dneska:-P tedy kdybys věděl na základce jak se počítá..

                            0 0
                            • cabbage  

                              *počítáš.

                              0 0
                              • Biker jak Pes  

                                Nepočítám, jenom jsem se tady nebyl. :D Nebyl bych si tak jistý, brácha to měl na základce snad v 7. třídě… :D Jenom nevím, proč někdo nahoře plete faktoriály do češtiny…

                                0 0
                                • hribik A1  

                                  a preco kdekdo plete tachometre na bajky, sak tie patria povodne do aut :)

                                  0 0
                            • JSt  

                              otazka chvilky, jen se mi to sem nechce pastovat. ma to nejakych 60 700 cifer ;-).

                              0 0
                    • srance  

                      vseobecne vzdelani – no kdyz to das treba polakovi tak o jestedu nevi nic. Podle me logika je o uvazovani a dani si veci do souvislosti ze zadani aniz bys vedel dalsi fakta

                      0 0
                      • srance  

                        nechci rikat ze jsem polak to byla jen ukazka a nic proti nim nemam. Hlavolamy by mel vyresit kazdy bez rozdilu na to odkud pochazi, rasy atd… Podle me ten clovek musi mit faktor X

                        0 0
                        • Honza729  

                          Ale houby......nektere hlavolamy proste pracuji s mistnimi nazvy, no.....zase se jen slovickari :-/

                          0 0
                        • cabbage  

                          To bys musel vyloučit jakékoliv hlavolamy s číslicemi a písmeny..

                          0 0
                          • srance  

                            hlavolamy vznikly nejdriv mechanicke (jezek v kleci, pokladnice s mechanickymi zamky posouvadel . atd.) pak se rozvijeji do ruznych oblasti opticke – puzzle, matematicke – cislice, a ja nevim jake dalsi ale jak jsem jiz psal pak jsou hlavolamy na ktere potrebujes vice znalosti a pak uz to neni jen o logice.

                            0 0
                            • hribik A1  

                              v tomto threade su povolene aj hadanky, nemusia to byt len hlavolamy

                              0 0
                              • srance  

                                ano my jsme se zavali bavit ze rebus by mel byt o logice. Proto jsme to zavedli az takhle do extremu. Ja tady nepsal ze to se nepatri

                                0 0
                        • hribik A1  

                          preco by kazdy existujuci hlavolam musel byt medzinarodny, znamy v celom svete a nemohli by existovat lokalne hadanky, ktore sa tykaju regionu, statu (ako je ten pripad s jestedom – ktory obyvatel cz ho nepozna?) apod.?

                          0 0
                • McBlacky  

                  jasně je to logika :)

                  pr – jako povel pro kone /Kůň/ přidáme chybějící D /d/ el je člen ve španělštině což je taky A v angličtině. /a/

                  po lehké úpravě to sice není zeměpisně správně, ale když mi dojde tak takhle označuju nejeden kopec :) navíc v Estonsku mají takové město a koneckonců výše je přiložen obrázek z google earth…

                  0 0
        • gyngy  

          prosim o vysvetlenie, asi som debil … ;-)

          0 0
          • cabbage  

            máš 3 chleby – každej potřebuješ opékat 5 minut z každé strany takže: prvních 5 minut: opékáš chleby čísla 1 a 2 , 2. 5 minut: opékáš chléb 1. z druhé strany a chléb č.3 z první 3. 5 minut: opékáš chléby 2. a 3. z druhých stran – č.1 už je opečný;)

            dohromady: 15 minut

            0 0
            • gyngy  

              wuaaaa, ja som fur tuvazoval, ze dam na panvicu 2 chleby a zaberie mi opecenie 10 minut, potom dalsich 10 treti chlieb. V skutocnosti by som to tak aj robil ;-)

              0 0
              • kleky  

                tohle je matika ne realita :D

                0 0
              • cabbage  

                Mě vrtá hlavou ten 75m provaz na 100m skále…

                0 0
                • srance  

                  sorry to reseni na provaz jsem popletl

                  0 0
                  • cabbage  

                    imho by to šlo jen v případě že:

                    1. je povoleno šplhání po provaze i směrem nahoru
                    2. je povoleno s provezem skočit 25m volnám pádem(a zarazit se 25m nad zemí)
                      • potřebuju aby bylo povoleno a i b.. ale protože obojí je prakticky blbost tak neznám řešení.
                    0 0
    • atrex  

      Horolezec na skále vysoké 100 metrů, ta je hladká jako sklo, nemůže po lézt dolu. Nahoře je jedno oko, druhé v 50 metrech. On má lano dlouhé 75 metrů, baterku, karimatku, spacák, batoh, nůž, pánvičku a tři roláky. Jak se dostane dolu? Ne, na pomoc mu nikdo nepříjde, jak se tam dostal neřešíme, je to fuk.

      0 0
      • Kryton  

        Co kdyby skočil? V jakém stavu se dostane dolů přece taky neřešíme.

        0 0
      • Pi†el  

        kdyz vezmeme v potaz, ze bezny prutah dynamickyho lana je 33%, tak muze na dvojtem lane ke kruhu a pak dolu a nebo na jednoduchem lane az dolu..

        0 0
      • kleky  

        A co takle. Uvaze nahore, sleze 50m, uvaze, vyleze nahoru, odvaze no a pak uz se jen zhoupne :). Pokud je to fakt v pulce tak by to mohl i prezit :D

        0 0
        • Pebe  

          a těch 25metrů provazu navíc? :-D

          0 0
          • jirkacv  

            ty tam muzou klidne viset dolu ne :)

            0 0
          • kleky  

            nikdo nerekl ze mam pouzit cele lano :D. Uznavam spravne to urcite neni, tyto hlavolamy myvaji jina reseni, ale nepripada me ze ma teorie porusila nakou zadanou okrajovou podminku ;)

            0 0
            • Pebe  

              a taky nepíšeš že bys ho někde zkracoval nebo uvazoval napnuté mezi oky :-P

              0 0
            • atrex  

              jestli ti to, že má přežít, připadá jako okrajová podmínka…

              0 0
        • atrex  

          rozhodně ne, tohle je logická hádanka

          0 0
      • Nehas  

        Normálně. Nahoře uvážu lano na pevno. Potom na něm uvážu uzel zvaný zkracovačka. V ní je v jendom místě lano trojité. Přeříznu jeden (jeden konkrétní nefunguje to pro libovolný) ze tří pramenů. Dokud je lano napnuté zkracovačka drží. Slaním k nižšímu oku, uvážu se, odlehčím lano a třepáním zkracovačku nahoře uvolním. Stále mi zbývá cca 60m lana po kterém slezu dolů.

        0 0
        • atrex  

          ne

          0 0
          • Blade  

            No nejspíš to má jiný řešení, ale pokud to ta Nehasova zkracovačka dovolí (v uzlech se nevyznám), tak je to velmi eležantní řešení ;-)

            0 0
      • dodo  

        a co kdyby privazal na lano panvicku, 3 rolaky, nuz, batoh, spacak, karimatku – myslite, ze by to tech 25m neudelalo?:D:D:D

        0 0
      • Biker jak Pes  

        Ještě by si mohl udělat ze stanu padák a skočit těch zbývajících 25 metrů… :D

        0 0
      • hribik A1  

        zviaze tie rolaky a spacak lanom tak ze mu vznikne padak a potom skoci :DDD

        0 0
      • Krys  

        Napadlo ma takéto, nie úplne košér, riešenie. Zlezie dole na 50m. Tam uviaže koniec lana. Vylezie hore lano odviaže a voľne ho prevlečie cez oko. Takže lano je teraz priviazane na 50tom metri, a hore je voľne prevlečené, zvyšných 25 metrov voľne visí (koniec je vo výške 75 metrov). Horolezec sa spustí tých 25 metrov. Tam pustí voľný koniec lana, padá 50 metrov. Zastaví sa 25 metrov nad zemou. Lano je až po zem, takže ten zbytok po ňom zlezie. Otázka je, či sa po 50 metrovom páde na tom lane udrží. :)

        0 0
        • cabbage  

          Proto sem se zajímal jestli může šplhat nahoru a jestli může skočit s lanem – prý ne(tedy tak jsem to pochopil)

          0 0
          • pegas  

            kurna a na co ma ty serepeticky- baterku, karimatku, spacák, batoh, nůž, pánvičku a tři roláky?…v tom bude nejaka vydrbavka

            0 0
      • jonas  

        Uvaze nahore, sleze k dolnimu kruhu a uvaze druhy konec. Vyleze nahoru, odvaze, protahne lano kruhem tak ze visi 25m dolu a v kruhu zavaze. Sleze doprostred a volnej konec na fest privaze doprostred 50m kusu. Vyleze nahoru a od kruhu odrizne 50m kus, hodi dolu. Sleze ke spodnimu kruhu a privaze volnej konec 50m kusu. Vyleze doprostred, rozvaze uzel a spodni 50m kus chyti do smycky kterou udela na zbytku co visi seshora. Sleze ke spodnimu kruhu, jeden konec odvaze a ma 50m volnyho lana na spodnim kruhu.. Nechtel bych to delat na skale.. :-)

        0 0
        • hribik A1  

          ked hore odreze ten 50metrovy kus a hodi ho dole, tak po com teda zleze k tomu spodnemu kruhu?

          0 0
          • jonas  

            Nahore ma privazanej ten 25m kus a ten je zase spodkem privazanej doprostred 50m kusu, takze kus po tom a kus po tom…

            0 0
        • Krys  

          To bude ono. Rezanie lana som nebral do úvahy.

          0 0
        • Pebe  

          akorát bych teda nechtěl uprostřed mezi kruhy, na skále hladký jako sklo, držet se zubama za lano a „rozvaze uzel a spodni 50m kus chyti do smycky kterou udela na zbytku co visi seshora.“ :-)

          0 0
        • McBlacky  

          jde to i jinak. odřízne 5m ba začátku

          lano provlíkne, jeden konec hodí dolů a na druhý přiváže všechny krámy co má. slaní na jedničce ke kruhu /zajistí se těma 5m/, váha předmětů převáží a začně lano protahovat okem. až mu dojde lano, půstí ho – věci i s lanem by lětěly 15m volným pádem a pak by se musel chytit. což by se mu mohlo podařit, když jsem četl o výstupech v Alpách třeba Bonatti na Dru tak si myslím že tohle by bylo úplně v normě :)

          0 0
      • jizby  

        Z násady pánvičky udělá rýgl.

        Podrobněji:Ho­rolezec vezme pánvičku a zabalí ji do roláků a pak do batohu s věcma tak, aby držadlo koukalo ven. Pak udělá na konci lana smyčku na krejčák. Na kratší konec smyčky uváže za popruh batoh. Doporučuju baterku a nůž nedávat do batohu, ale vzít do kapsy. Oko smyčky prostrčí okem a zarýgluje trčící násadou od pánvičky tak, aby pánvička se zátěží s věcmi mířila dolů. Zatíží lano, aby pánvička držela tahem lana. Vhodnou volbou zátěže si ev. nastaví, aby lano jeho váhou dobře drželo a současně po odlehčení držadlo vypadlo. Pak na volném konci slaní k spodnímu oku. Zajistí se tam a a až pak uvolní tah lana. Pánvička zatížená dalšími věcmi spadne, lano se uvolní a vše padá dolů. Dá si bacha, aby ho batoh netrefil. Protože to bylo svázané dohromady, vytáhne to k sobě a udělá na spodním oku to samý a stejně slaní až na zem.

        0 0
      • Mamut  

        Sekne lano na 25m kus a 50m kus. 25 uviaze jednym koncom navrchu a druhym doprostred 50m kusu (tak, aby sa 50m kus mohol vo vytvorenom oku posuvat). Na tomto celom sa spusti do stredu steny. Ttahanim za lubovolny koniec 50m lana ho vytiahne z oka. Je v polke steny a ma 50m lana. Dalej je to jasne. Jonas to ma podobne, ale zbytocne na tom cvici.

        0 0
        • jonas  

          No jo sakra, vzdyt on si to muze namerit predem..

          0 0
        • atrex  

          Sláva!

          0 0
          • Kryton  

            To zavazování na spodním oku se zdá dost problematický. Tím uzlem nahoře přijde o kus lana a on by naopak potřeboval rezervu na další zavázání, než shodí lano dolů. Aspoň dva roláky bych do toho řešení přidal :)

            0 0
          • jizby  

            Jaká sláva, moje řešení je lepší.

            0 0
        • McBlacky  

          ovšem na tohle ti 75 lano nebude stačit. pokud to je 50 metrů :)

          0 0
    • Pi†el  

      Kolik kol má kolo, když jedou dvě kola kolem dokola ?

      0 0
      • Honza729  

        osm ?

        0 0
      • hribik A1  

        zaujimave zadanie, trosku nejednoznacne…uloha ma niekolko rieseni: jedno, ak prve kolo je okruh, druhe kolo je tiez okruh, tretie kolo je bajk dve hocikedy ked prve kolo je bajk, nech uz ostatne su hocico dve ked prve kolo je koleso, druhe je bajk, ostatne nech je hocico dve ak prve kolo je okruh, druhe je bajk alebo koleso, tretie je okruh styri, ak prve kolo je koleso, druhe je kruh, tretie je bajk

        ostatne moznosti sa mi hladat nechce, nejsom tu na hodine matematiky aby som hladal vsetky riesenia a podmienky k nim

        0 0
        • Pi†el  

          kazdy pochopi zadani jinak, takze vysledku muze byt nekolik.. dobre ty

          0 0
      • pegas  

        2?

        0 0
    • Krys  

      Príde učiteľ do triedy a hovorí: „Tak deti, táto miestnosť má 15 m štvorcových a slniečko svieti pod uhlom 20 stupňov, koľko mám rokov?“ Udivené deti s otvorenou pusou nevedia. Prihlási sa Móricko a hovorí: „48 rokov.“ Na to učiteľ povie: „Móricko, ako si na to vlastne prišiel?“ Móricko odpovie: „Ja mám doma bratranca, ktorému je 24 rokov a tato hovorí, že je len polovičný debil.“

      0 0
      • Biker jak Pes  

        :D Znám něco podobného:

        Student je u zkoušky a profesor mu dává příklad: „Jedete v autobuse a je vám velké horky, co uděláte?“ „Rozepnu si bundu.“ „To ale nestačí, je vám strašné horko, co uděláte?“ „Otevřu okno.“ „Dobře a teď mi vypočítejte, jaké aerodynamické změny nastanou při otevření okna.“ Student samozřejmě neví a je úplně v háji. Tímhle způsobem profesor potápí jednoho studenta za druhým až je stav Profesor:studenti 10:0. Pak je na řadě mladá studentka. Samozřejmě opět stejný úkol: „Jedete v autobuse, je vám velké horko, co uděláte?“ „Rozepnu si bundu.“ „Ano, ale vedro je strašné, bunda nestačí.“ „Sundám si tričko.“ „Vy mě nechápete, je vám šílené vedro, vzduch v autobuse je nesnesitelný, skoro k nevydržení.“ „Ještě si můžu sundat podprsenku, ale okno neotevřu ani kdybys ses posral ****** !!!“

        0 0
        • cabbage  

          Znám to s termodynamickými změnami a můžu říct, že ten ftip dostal novej a mnohem(opravdu mnohem) hlubší rozměr po tom, co jsem měl termomechaniku ve škole..

          0 0
    • Biker jak Pes  

      Na vodě stojí (plave) loď. Z lodi visí žebřík až do vody. První příčka je 30 cm nad hladinou. Mezery mezi jednotlivýma příčkama jsou 50 cm. Kolik se potopí příček, pokud hladina stoupne o 1 metr a zanedbáme-li šířku (tloušťku) příček?

      0 0
    • Motyll  

      Je autobus a v něm 7 dětí.
      Každé dítě má 7 batůžků.
      V každém batůžku je 7 velkých koček.
      Každá velká kočka má 7 koťat.
      Každá z koček má 4 nohy.

      OTÁZKA: Kolik nohou se nachází v autobusu?
      Počet nohou je zároveň heslem k otevření přílohy.
      Pokud zvládneš přílohu otevřít, napiš do ní své jméno a mail pošli dál.
      Posli tento mail přátelům a příbuzným, které baví přemýšlet.

      Nápověda: Autobus nejspíš někde stojí a řidič si odskočil
      nepočítejte…

      0 0
    • Vymi  

      kdo z vas ma sklerozu? (cekam ze se nekdo ozve :-))

      0 0
    • Mamut  

      Mas 2 rovnake lana. Kazde po zapaleni na konci hori presne 30 sekund nez cele zhori. Odmeraj 45 sekund.

      0 0
      • fousac  

        z jednoho pouziju jenom pulku…

        0 0
        • Wakan  

          zapalim z obou stran, pockam az dohori, zapalim druhe lano…

          0 0
          • fousac  

            nebude jednodussi ho zapalit v pulce??

            0 0
            • Wakan  

              Jak se tak na to (az ted) divam, tak neni. Treba nejaka cast lana hori rychleji, v zadani je jen, ze cele lano hori 30s. Jinak o tom, zda je jednodussi namerit presnou polovinu, ci zapalit oba konce, by se dalo pokecat… :)

              0 0
    • fousac  

      kolik slepců je potreba k vymene zarovky???

      0 0
    • Jirik123  

      mam tu jednu chotovku:-)

      Japanese IQ test – Vaši úlohou je převézt na druhou stranu řeky všechny lidi.

      freeweb.siol.net/da­nej/riverIQGa­me.swf

      instrukce: Pro START klikněte na KRUH

      Pravidla jsou následující

      1. Na prám smí maximálně dvě osoby.
      2. Otec nesmí být s žádnou z dcer bez přítomnosti matky.
      3. Matka nesmí být s žádným ze synů bez přítomnosti otce.
      4. Vězenkyně nesmí být sama s žádným členem rodiny.
      5. Pouze policajt a rodiče mohou řídit prám.

      Klikněte na postavy pro jejich nalodění a vylodění. Pro jízdu na druhý břeh kliknětě na sloupek s červenou hlavicí.

      Posilám test, který prý Japonci používají pro přijímaní do zaměstnaní na místa v IT sektoru: ubject: IQ test – průměrný člověk by to mal zvladnut za 15 minut

      Podaří se Vám je převézt na druhou stranu??? Jde to.

      0 0
    • jizby  

      Navrhněte organizaci dopravy 3000 banánů na vzdálenost 1000 km aby se jich do cíle doneslo co nejvíc. Máte na to velblouda, který unese najednou max 1000 banánů a žere 1 banán na 1 km.

      0 0
      • halo  

        533

        0 0
        • jizby  

          dle mého správně

          0 0
          • kleky  

            s jednim velbloudem krmenym prubezne jsem se k tomu tez dopocetl. Vtipnejsi vypocet s plnenim naraz viz nize :D

            0 0
      • kleky  

        lze donest 833 banánů.

        0 0
        • Jirik123  

          vyslo mi to stejne:-)

          0 0
        • jizby  

          ukaž výpočet! :-)

          0 0
          • PietroUL  

            Vyjdu se třema velbloudama, každej nese 1000 banánů. První velbloud krmí všechny tři, takhle dojdou na 333. km. V cestě pokračujou dva. Druhej velbloud krmí oba dva a dojdou teda o dalších 500 km dál tzn. na 833 km. Zbejvá poslední velbloud s plnym nákladem a do cíle 167 km, během kterejch sežere 167 banánů. 1000 – 167 = 833. Jen škoda těch dvou velbloudů odsouzenejch na smrt uprostřed pouště :)

            0 0
            • Blade  

              „Máte na to velbloudA“

              0 0
            • jizby  

              ano, velbloud je jen jeden a při řešení se počítá s tím, že se musí vracet. Jinak by to byla úloha stajná, jako s těmi autíčky, jak jedou přes poušť a přelejvaj si benzín z nádrží.

              0 0
              • kleky  

                Dobra. Tedy dalsi jinej pokus :) Co vyuzit vlastnost velbouda a nekrmit ho prubezne, ale banany do nejnatlacit :). Pak me vyslo ze by mohl donest 1000 bananu ;) Ptate-li se jak tak takto: 1000 na zada – 1000 do huby. Na 500km to slozi a vrati se. zbytek rozdeli 500 na zada – 500 do huby. Na 500km hodi 500 na zada a 500 do huby a dojde :)

                0 0
      • pegas  

        od kdy velbloud zere banany?:-)

        0 0
        • jizby  

          odedávna

          0 0
          • pegas  

            Dospělý velbloud tak denně zkonzumuje 10–20 kg čerstvých rostlin. Jeho jídelníček je velmi pestrý, ale také často dost skromný. V době dešťů, kdy je vegetační období rostlin velmi krátké, spásá sezónní rostliny, které se nazývají letničky neboli efeméry. Ale živí se i keři a stromy. Svojí tlamou se širokými pysky může velbloud spásat mnoho druhů rostlin včetně trnitých, například akácie, které mají hrozivě dlouhé trny. Je málo známé, že velbloud požírá i slanomilné rostliny, kterými se živí jen málo živočišných druhů. Přestože je velbloud býložravec, žvýká někdy staré kosti, nebo sluncem vysušené kousky gazel, pravděpodobně proto, aby z nich získal fosforečno vápenatou minerální složku. Na jihu arabského poloostrova, je vidět velbloudy jak požírají zbytky ryb, které na pobřeží zanechali rybáři.

            0 0
            • pegas  

              a mozna se asi pletu ale neroste banan nahodou v tropech?a ne na pousti?

              0 0
              • jizby  

                nevím, co řešíš. To je přece jedno, kde banán roste. Velbloud ho sežere, když mu ho dáš. A na startu máš přeci tisíce banánů! Bluurrrp

                0 0
                • pegas  

                  :-D..to byla jen rejpava poznamka,kterou jsi dal rozvedl:-))

                  0 0
                  • Blade  

                    Když se podívám na rozsah příspěvků vás obou: 1 slovo vs. cca 121 slov.. Nevim nevim kdo to dál rozváděl ;-)

                    0 0
                    • pegas  

                      ja sem podal jen konstruktivni odpoved ze velbloud banan nezere..

                      0 0
                      • Blade  

                        heh konstruktivní.. jen si řek, co žere takovej velbloud ve své domovině:o) Určitě to nebylo obhájení či vyvrácení faktu, zda velbloudi žerou banány :-)

                        0 0
                        • Kryton  

                          Ovocný flame :)))

                          0 0
                        • pegas  

                          no kdyz jses takovej rejpal tak me dokaz zda velbloud zere banan nebo ne..napsal jsem konstruktivni odpoved na to co je stravou veblouda…to ze tobe to nestaci neznamena ze ten vebloud skrz tebe zacne zrat malinovej dort se slehackou jenom proto, aby ti obhajil ze kdyz to ve sve domovine nema,tak to bude zrat..

                          0 0
                          • Blade  

                            :)) Jaká furt konstruktivní odpověď? Jen jsi sem překopíroval výčet toho, co žere velbloud ve své domovině, nic jinýho :o) To je jako říct, že gorila nežere jabka, protože ty v tropické Africe nerostou :-) Kapišto? ;-)

                            0 0
                            • pegas  

                              tucnak nezere zirafu protoze zirafa na Antarktide nezije…co jinyho by melo zvire zrat nez to co je v jeho domovine…to co jim dava na zradlo clovek je vec jina…

                              0 0
                              • Blade  

                                Tučňák ti žirafu nesežere i kdyby mel stokrát chcípnout hladem ;-) Nicméně: //od kdy velbloud zere banany?:-) // V tom případě, vzhledem k tomu, co jsi v předcházejícím příspěvku napsal, by odpověď zněla: Od té doby, co ho jima člověk krmí:o) Jo a hádat se, že zvíře něco nežere, protože to ve své domovině nemá a toto považovat za směrodatný, je docela úsměvný ;-)

                                0 0
                                • pegas  

                                  a ty mas dukez ze clovek dava velbloudovi banan?:-DDDD

                                  0 0
                                  • Blade  

                                    Nemám, pouze nechápu, kde ty bereš tu jistotu, že velbloudi banány nežerou :o)

                                    0 0
                                    • pegas  

                                      a kdo mluvi o jistote?..ja se v prvnim prispevku ptal otazkou…

                                      0 0
                                      • Blade  

                                        Ty ses neptal, tys rejpal :-) a pak: ja sem podal jen konstruktivni odpoved ze velbloud banan nezere.. a // tak me dokaz zda velbloud zere banan nebo ne..napsal jsem konstruktivni odpoved na to co je stravou veblouda… // čímž si chtěl říct, že velbloud banány nežere a přes to nejede vlak.. není to z tvé strany jistota? ;-) Když už rejpeš, tak rejpej s humorem a když už ten ti dojde, tak ho nahraď fakty ;-)

                                        0 0
                                        • pegas  

                                          podal jsem odpoved co zere vebloud..tys me zatim nepodal zadnou odpoved ani zda vebloud banan zere ani ze ho nezere..jen placas…apropo kdybych mel jistotu tak se zeptam: dokaz me zda velboud banan zere..ale ja se zeptal na obe moznosti:dokaz zda velbloud zere banan nebo ne, protoze nevim..s me strany to jistota neni, to rikas ty..a za dalsi ses dotoho zas zacal plest ty,coz mluvi za vse..a pokud se podivas tak u obouch mych odpovedi na jzbytovksy je smajlik,tudiz to beru s humorem…a pak jsem podal zatim jediny fakt ze velbloud asi banan nezere…takze nechapu tvou posledni vetu, kde jsi zas na ni prisel…

                                          0 0
                                          • Blade  

                                            Ano, ze začátku smajle byly, teď už tě humor evidentně opouští :o) …a pak jsem podal zatim jediny fakt ze velbloud asi banan nezere… Jakej fakt prosimtě? :o) Ano, skutečně nemám důkaz, že velboud žere banány, ale až půjdu příště do Zoo tak to vyzkouším a patřičně zdokumentuju :o) Nicméně o to mi tu nejde, já chci jen od začátku, co sem se do tohodle vožil, poukázat na to, že tys nic kontruktivního o tom, zda velbloud banány žere nebo ne, neřekl. ;-)

                                            0 0
                                            • Honza729  

                                              Oba si o tom nejdrive neco nastudujte a pak se zeptejte znova a fundovane, ano ?

                                              :-)))))

                                              0 0
                                            • pegas  

                                              to bych se usmajlikoval kdybych mel na kazdou tvou reakci reagovat :-D …pro tebe asi fakt musim poridit fotku veblouda jak mu loupu banan,protoze nekolik let pozorovani veblouda vedci s presnym popisem co zere viz.vyse ti nestaci : www.ingema.net/…1/clanek.php?… nevim co vic konstruktivniho ti muzu dat nez to ze jsem nikde nenasel ani zminku o tom zda velbloud zere banan…zatim jsem nasel milion odkazu co zere velbloud, ale banan mezi tim nebyl…druha otazka je to ze ho zrat muze,ale treba mu nebude chutnat:-D..kazdopadne to nemeni nic na tom ze jsi mi nicim nenaznacil ze by ten bana zrat mohl..

                                              0 0
                                            • pegas  

                                              www.zoobrno.cz/…=&wQmoVRBZs= www.zoozlin.eu/katalog.php?… www.biolib.cz/…xon/id33502/ vidis tam snad nekde ze mu davaj banan jako potravu?

                                              0 0
                                              • Blade  

                                                Zas a opět pouze výčty na základě pozorování velbloudů z jeho domoviny.. :-D Prosím tě, furt si nehraj se slovem „konstruktivní“ :) až něco, co podáš, budeš chtít označit za konstruktivní, tak jedině důkaz o tom, zda žere nebo nežere :o) To, že někde něco není psaný neznamená, že to nemusí být pravda, už to chápeš? ;-) A víš co? Docela bych se i vsadil, že když velbloudovi dám banán, tak že ho sežere ;-)

                                                0 0
                                              • jizby  

                                                Příjemně strávený odpoledne, což? :-) Už jsi to mohl mít spočítaný.

                                                0 0
                        • fousac  

                          „Mamí, mamí, proč jen mám ten hrb. Ostatní zvířátka se mi posmívají…“

                          „Ale neblázni,“ utěšuje malé velblouďátko máma velbloudice, „s hrbem vydržíš v poušti týdny bez potravy, mnohem déle než ostatní.“

                          „Jo, a smějou se mi, že mám šikmý oči,“ popotahuje velbloudě nozdrami.

                          „Nech, ať se ti smějou, až přijde písečná bouře, ty schováš oči a zavřeš nos, ale oni…“

                          „A když já mám taková veliká kopyta, proč je nemůžu mít tak štíhlá a elegantní jako kůň?“

                          „Bořila by se ti do písku a klouzala po kamenech.“

                          „Mamí, to je vlastně všechno fajn, co my máme a ostatní zvířátka ne,“ usmívá se velbloudek skrz slzy, pak ale svraští čelo:

                          „A mami, k čemu je mi to všechno tady, v ZOO?“

                          0 0
      • srance  

        vebloud chcipne hlady bo se nevrati

        0 0
      • jizby  

        Druhý level této úlohy, trochu těžší:
        Kolik banánů minimálně musíme mít na startu, když nám půjde o to, aby se dalo dosáhnout cíle a návratu na start?

        0 0
        • kleky  

          pri prubeznem plneni me vyslo 7705 :). Docela draha prochazka velblouda :D

          0 0
          • jizby  

            Mě vyšlo míň, než 4000. Možná bysme se měli bavit o postupu výpočtu. Obě úlohy se řeší nejlíp s představou postupových táborů podobně jako to dělaj horolezci. Teď jde o to, jak mají být rozmístěny. Druhá úloha je těžší jen o trochu. Prakticky je to totéž.

            0 0
    • pačes  

      HÁDANKA ZE SIREK. Máme ohradu ze sirek, uvitř sirka je káva, jak ji dostaneš jedním tahem z ohrady ven, aniž bys ji vzal do ruky?

      0 0
      • hribik A1  

        ked je to pohlad na pohar kavy zvrchu, tak vezmes ktoru si zmyslis, a kava sa vyleje, cize mozes zacat vestit z logru :) ked je to celny pohlad na pohar kavy, vezmes spodnu a kava sa vyleje, cize mozes zacat vestit z logru :) ked je to ohrada, tiez vezmes ktoru si zmyslis, a uz sa to nebude dat nazvat ohradou :)

        0 0
        • pačes  

          Někam uteklo R, takže to bude asi kráva

          0 0
          • hribik A1  

            tak kravu naozaj nevezmes do ruky :D ale staci otvorit vrata, tu sirku co si ju zobral z ohrady akoze vrata das niekam mimo akoze byk (ked moze byt sirka krava, preco by nemohla byt aj byk) a krava sama zdrhne :)

            0 0
            • pačes  

              Všechno špatně. Býk nemůže být ako krava, natož sirka a už vůbec ne sirka co má nohy a uteče sama ven.

              0 0
      • sway  

        vezmu jednu sirku, pootocim ji, a spojim ji s dlouhou sirkou vevnitr. A krava je venku

        0 0
      • kleky  

        Asi to neni spravne reseni, ale lepsi nake nez zadne :) Je-li krava ten ulomek sirky (pokud neni, tak nebyl popsan vyznam toho ulomku, coz patricne mate :D), tak pootocenim sirky v pravo dole o cca 30° po smeru hod. rucicek se z ohrady stava spirala a tim padem krava je free :D

        0 0
        • pačes  

          už jsi byl blízko Kleky!!!

          0 0
          • jizby  

            Tak otevřít ohradu a fouknout.

            0 0
            • pačes  

              To ne, z ohrady by nemusela vypadnout jen kráva

              0 0
            • hribik A1  

              taky vietor, ktory odfukne kravu, sa v nasich zemepisnych sirkach nevyskytuje zas tak casto, to by slo tak na floride :)

              0 0
          • kleky  

            Ha, takze stejna sirka, jen budu tocit podel hlavicky. No a kdyz se to vydari tak pri te rotaci migne do te uvnitr, ktera se roztoci a kopne kravu ven :D (viz obr)

            0 0
    • Smazaný účet  

      12−1^2=12−1^2 vlevo vytknu jedničku, vpravo rozložím podle vzorce a2-b2 z toho a2-ab+ab-b2 a z toho (a+b)(a-b) 1(1–1)=(1+1)(1–1) po vykrácení 1=1+1

      kde je chyba? :-)

      0 0
      • MlokCZ  

        nemůžeš dělit rovnici nulou – tedy nemůžeš dělit výrazem (1–1), tedy poslední krok je nesmysl.

        0 0
      • Krys  

        keďže
        (1–1)=0 tak
        1*0 = 2*0

        a to je úplne v poriadku

        0 0
      • jizby  

        Jestli chcete vidět, jak na tohle téma tvořej matfyzáci, tak mrkněte sem: www.kolej.mff.cuni.cz/ Vlastní výpočet je v odkazu „Riemannova zeta funkce“

        žrádlo, co? A nejlepší je, že ten výpočet a jeho smysl je myšlen zcela vážně jako ilustrace metod v teoretické fyzice. Autor (mj přeložil EV od Greena) je fyzik strunař, aktivně působí na Harvardu.

        Přiznám, že todle mi hlava moc nebere. Co vám?

        0 0
        • jizby  

          odkaz se samozřejmě zmršil, neklikat,
          ale vzít celý řádek přes „ctrl c“

          0 0
      • tri3lobit  

        aka chyba vsak 1+1=1 je uplne dobry vysledok… staci zaviest take cosi ako boolovska algebra a hned ti to da zmysel…;)

        0 0
        • hribik A1  

          staci pozret na nieco ako politicka scena a hned ti prestanu pripadat divne aj ine, ovela divokejsie vysledky :-)

          0 0
          • tri3lobit  

            hmmm tak tomu by som veril…:D len to nie je exaktna matematicka veda tam hore dole par nul vsak 6 ci 7 nul kto by to pocital…:D:D:D

            0 0
            • hribik A1  

              slovaci stavali dva kilometre dialnice. na vystavbu vypisala vlada verejnu sutaz, a prihlasil sa rakusky, ukrajinsky a slovensky podnikatel. rakusky ponukol: „postavim to za 400 milionov. 250 za material a terenne upravy, 50 na mzdy a zvysok je marza firmy“ potom dal ponuku ukrajinec: „postavim vam to za 300 milionov. 200 za material a terenne upravy, 20 na mzdy a zvysok je marza firmy“ prichadza slovak, bez papierov, bez projektov a suska uradnikovi: „dve miliardy 300 milionov“ uradnik len vyplesti oci: „na taku sumu ste ako prisli?“ „miliarda pre vas, miliarda pre nas a najmeme ukrajinca“

              0 0
      • die.catana  

        Chyba je v tom, že tady není žádné a, b. Pokud do jedniček zavedeš a a b, tak hodnota čísla se změní o dejmetomu index b. Prostě krácení nemůžeš provést. Stejně tak jako, že nemůžeš aplikovat vzoreček.

        0 0
    • morelon  

      Dôkaz rovnosti 0,999…=1

      x = 0.9999… 10× = 9.9999… 10× – x = 9.9999… – 0.9999… 9× = 9 x = 1

      0 0
      • Krys  

        1/3 = 0.3333…

        3*0.3333… = 0.9999…

        3*(1/3) = 1

        ;)

        0 0
      • sway  

        zlata aproximace, co…

        0 0
      • SODOVKA  

        Podle mě tam máš chybu :) 10×-x není rovno 1, protože x = ,99999999 a né jedna :)

        0 0
      • excite  

        Jeee, zrovna vcera jsem to tady nekde cetl. Kapitola 1.4.7 Jina zavedeni R a)…; 0,99..9=1; … :)

        0 0
    • aip3  

      Snad to tu nikde ještě neni..

      Jsou 2 bratři, jeden vždy mluví pravdu a druhý vždy lže – oni to o sobě vědí. My však nevíme který z nich mluví pravdu a který lže. Tito 2 bratři stojí na rozcestí (1 příchozí a 2 neznámé cesty) – jedna z neznámých cest vede k hradu (tam se chceme dostat). Máme jednu otázku a na tuto otázku se můžeme zeptat pouze jednoho z bratrů (nevíme, který mluví pravdu a který lže) tak, abychom se vždy dostali k hradu.

      Jaká bude otázka a vyhodnocení abychom se tedy vždy dostali k hradu?

      0 0
      • Pi†el  

        Kterou cestu k hradu by vybral tvuj bratr ?

        0 0
        • aip3  

          Bohužel – pokud by ses ptal třeba pravdomluvného tak by tě poslal tou, co by vybral jeho bratr a jelikož on lže – poslal by tě špatně.

          0 0
          • Pi†el  

            ..no ale vime, ze jeden mluvi pravdu a druhy lze.. tudiz, nam oba dva odpovedi, ze jeho bratr by nam ukazal spatnou cestu.. takze pujdeme tou druhou, nez nam ukazou.. Nebo snad ne ?

            0 0
            • Krys  

              Nevieš, ktorý hovorí pravdu a ktorý nie.

              0 0
              • Pi†el  

                to je ale jedno.. Ptam se: Kterou cestu ukaze tvuj bratr ?

                Kdyz se zeptam toho co mluvi pravdu, tak mi rekne, ze jeho bratr ukaze tu SPATNOU cestu.. Kdyz se zeptam toho co lze, tak mi rekne, ze jeho bratr ukaze spatnou cestu.. Takze my oba ukazou na spatnou cestu, tudiz pujdu tou, na kterou neukazali.. Je to jasny..

                0 0
                • aip3  

                  Je to jakoby dobře, ale tvoje otázka je nekompletní. Na tvoji otázku by ti asi odpověděl „tuhle“ nebo „špatnou“. Tak dejme tomu, že ti řekne, že ukáže špatnou – ale ty nevíš která je ta špatná – pokud ti na ní teda neukáže – což tvoje otázka nezahrnuje. Ta pravá otázka by měla vypadat asi takto: KDYBYCH SE ZEPTAL TVÉHO BRATRA NA CESTU K HRADU, POSLAL BY MĚ TUDY?

                  • pokud odpoví NE půjdu cestou na kterou ukazuji.
                  0 0
                  • Pi†el  

                    no dobre, dobre.. ale to uz je slovickareni.. princip je porad stejnej

                    0 0
        • aip3  

          Ale jako – je to dobrá cesta :-) Myslim tu úvahu..

          0 0
      • Krys  

        Tu niekde sme to rozoberali: bike-forum.cz/forum/qu­iz/676312/forum­.html

        Ale s tým hradom a bratmi je to krajšie. :)

        0 0
        • aip3  

          Škoda :-) Tak to nemá cenu sem psát odpověď.. Ale diky :-)

          0 0
    • pegas  

      Z bodu A směrem k bodu B, domů, vyjde muž se psem na 20 km dlouhou cestu rychlostí 4 km za hodinu. Společně s ním vyběhne pes a běží až k domovu. Tam se otočí a běží zpět naproti pánovi, který za tu dobu popošel o kus dále. U pána se opět otočí a běží k domovu a zpět a tak pořád dokola. Pes běhá rychlostí 30 km za hodinu. Kolik kilometrů naběhá pes?

      reseni dam zitra..

      0 0
    • jirka802  

      Nevíte někdo, jak rozluštit tu řadu písmenek ? http://www.sdilej.eu/…4fbcb152.jpg

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.