• gamster

    Zase trochu dotaz mimo, ale věřím že se mezi bikery najde vlídná duše, která mi pomůže i s tímto problémem.

    Chci kupovat notebook, ale nevím jestli si vystačím s obyč. VGA nebo mám spíš hledat s HDMI. Rovněž chci k tomu koupit 24" LCD, a tady je ten zakopanej pes-je ten rozdíl tak markantní.Drtí to HDMI VGA na plné čáře, či jen ten rozdíl tak malý, že pro obyčejného člověka, který dělá na PC obyč. věci(office,fil­my,internet,něk­dy hry) nehraje tak velkou roli.

    Kabel bude do 1m dlouhý, takže nějaký rušení, či šum z důvodu dlouhé štreky u VGA nehrozí.

    Máte někdo PC s obojím připojením, jaký je to rozdíl?

    Díky

    Anketa: Jaký port máte na PC(NB)?

    VGA
    2x
    4%
    18x
    38%
    DVI
    18x
    38%
    0 0
    • MlokCZ  

      Pro 24" monitor jedině hdmi nebo DVI (případně může být displej port jako má třeba Dell). Obecně by to sice mělo slušně fungovat přes vga, jenže vga výstupy jsou ve většině případů hodně domršené a pak je to hrůza a rozdíl oproti DVI/hdmi je obrovský.

      Přes vga počítej s tím, že to bude téměř jistě aspoň lehce mázlé a to i text, takže naprd.

      Notebooku připojených přes vga jsem viděl desítky a jen vyjímečně to funguje srovnatelně s digitálním připojením.

      0 0
      • jIrI___  

        S tím máznutým textem máš recht. Mám noťas a 24" monitor spojený přes VGA. Primární účel byl monitor k posteli na sledování filmů, ale občas jsem na něm chtěl dělat i nějaké projekty do školy. Jenže kvůli tomu rozmazání textu se to fakt nedá. Původně jsem si myslel, že hlavně je to kvůli tomu, že jsem koupil nejlevnější 24" monitor, ale tím to není. Takže monitor zůstal napevno u postele, při filmu člověk to rozmazání nepostřehne, a spojení přes VGA nedoporučuju.

        0 0
      • Lister  

        Souhlasím s Mlokem. Osobně mám štěstí a moje HP má VGA výstup dobrý, skoro srovnatelný s DVI z velkého počítače, ale tohle štěstí nemusí mít každý.

        PS: porovnání je na kvalitním 24palcovém LCD.

        0 0
    • winprog15  

      pri beznej praci,tj office,web ti bude stacit aj VGA,kebyze mozno aj DVI nebude na skodu,ale potom uz filmy a podobne ked budes chciet HD,tak HDMI bude vyhodou,ale neviem,ci NB zvladne HD filmy prehravat tak plynule ako PC alebo prehravac ;) ale pri beznej praci kludne VGA alebo DVI,podla toho,co bude lacnejsie :)

      0 0
      • MlokCZ  

        A teď napiš kolik těch notebooků si viděl připojených přes vga a hdmi/dvi, nejlépe na větším monitoru a těsně po sobě a jak dlouho si u toho seděl.

        Je to přesně naopak, u filmu se to většinou ztratí a rozdíl vidět není, ale ta ostrost písma…

        HD filmy v 1080p zvládne v klidu jakékoliv dvoujádro (a že je to notebook je fuk).

        0 0
        • op  

          Zalezi na kvalite VGA vstupu konkretniho monitoru. U kvalitnejsich monitoru se rozdil nepozna – umi syncnout analogovy signal na pixely, naopak DVI je nachylnejsi na kvalitu signalu a nekdy muze poblikavat (zalezi hoodne na kvalite kabelu) – preci jen pres DVI digitalne tece hodne dat.

          Napriklad me dva monitory EIZO FlexScan S2031 a Samsung Syncmaster 971P rozdil nepoznas. Kupoval jsem si kvuli moznosti pouziti DVI docking station k notebooku (Lenovo T61) – notebook totiz nema DVI a byly to vyhozeny penize.

          Ale obecne u levnejsich monitoru souhlas – text bude pres VGA mazly.

          S HDMI zkusenosti nemam.

          0 0
          • Polka  

            Pres DVI-HDMI mam pripojenou k PC bednu, pres analog LCD 22" monitor Samsung, protoze druhy DVI na PC stejne neni a uplne v pohode, zadny mazly texty jsem nikdy nepozoroval, vse pekne ostry.

            0 0
          • MlokCZ  

            Na vstupu monitoru samozřejmě záleží, ale pokud je pomršený už výstup z notebooku, tak to ani sebelepší vstup nezachrání.

            Doma máme Eizo S1910 a přechůdce Samsungu 971P, v práci pak NEC 2470WNX a na všech byl s některými notebooky problém, když nejsou přes dvi/hdmi (a byly v tom i dražší Delly).

            Výrobci prostě často na kvalitu D/A převodníku u notebooku kašlou a to i u drahých kvalitnějších notebooku, počítají automaticky s použitím digitálního přenosu.

            Já měl v posledních několika letech vždy doking station, ono je to dobré nejen kvůli digitálníu připojení monitoru (u posledního Dellu bych ji ani kvůli připojení monitoru nepotřeboval, má displej port).

            Kdybych se s tím setkal v jednom případě, tak na to ani tak důrazně neupozorňuju, jenže já se s tím setkal u cca 75% případů (možná i více) a těch případů byly desítky (jak různé notebooky, tak monitory).

            0 0
        • K2  

          Moje firemní Hp ve spúolupráci s firemním Dellem 19" a domácím LG 23" pře analog jede bez problémů (písmo) NB nepatří k nejlevnějším (nevím jestli to má vliv:)

          0 0
      • mr.antik  

        to bych chtěl vidět, jak u filmu v DVD rozlišení poznáš neostrost při rozlišení displeje Full HD a víc…

        0 0
        • mr.antik  

          Teda sorry, píšeš o HD rozlišení, no ale stejně, film je film, pímenka jsou pismenka…

          0 0
    • dua  

      Řešil bych prvně notes, jaky ma CPU, RAM, GK, HDD a další příslušenství, nevybíral bych rozhodně podle výstupu na monitor. HDMI je dražší nejen na NB, ale taky na monitoru :) Takže tak… :o)

      0 0
      • drtyc  

        souhlas. dvi->hdmi redukce/kabel je za 250,– v tesku. takze nez si klidne vystacis s dvi. hdmi je o tom, ze mas jeden kabel na digitalni video a analog? nebo digitalni? audio to vse v jednom. pokud ten laptop to nema integrovany a vsecko na jednym tistaku a nepocita s tim uz predem, tak stejne potahnes zvuk oddelene.

        0 0
    • Smazaný účet  

      rozhodně ber to nej co je, za rok by tě to mohlo mrzet. Já mám na notesu jen obyč VGA, myslel jsem že to nikdy nebudu potřebovat ale chtěl jsem se připojit u kámoše ke kalibrovanému Eizo monitoru a přes redukci na DVI to jaksi nebylo ono.

      0 0
      • Kubiczech  

        Souhlas. Hodně ntb má taky jak VGA tak i HDMI.

        0 0
        • MlokCZ  

          Mít oboje také není od věci, ale už to nevyužije asi tak často. VGA se hodně hodí při častém použití notebooku s projektory na různých akcích, protože velmi často ty projektory ještě DVI/hdmi vstup nemají.

          0 0
    • Ruprt2  

      VGA je zastaralý a analogový

      DVI je nástupce VGA a je digitální.

      Vtip je v tom, že NB je digitální, LCD je digitální a VGA je analogový.

      Takže z notebooku s VGA musí signál do převodníku, aby vznikl signál analogový a v televizi musíš mít zase převodník, aby ten analogový signál převedl na digitální. To jistě chápeš, že je něco špatně. Někdo tvrdí, že rozdíl pozná, někdo tvrdí, že ne.

      Co se týče HDMI, tak se hodí nebudeš mít pak problém připojit notebook k nějaké novější televizi. Moje zkušenost s HDMI je, že jsem měl velký problém nastavit správné rozlišení, ale to byl pravděpodobně jenom problém mého compu.

      Na druhou stranu nejsem si jistý, jestli je to vhodné kritérium pro výběr notebooku.

      0 0
    • Martin  

      analogový VGA nebrat, obraz stojí za houby :-)

      0 0
    • drtyc  

      dsub je analog tomu tusim rikas vga. zalezi na tom jak kvalitni prijmac toho analogovyho signalu bude v telce a jak kvalitni bude ta karta ze ktere to poleze. nemusis „skoro“ nic poznat nebo to muze byt videt i ze trech metru. kazdopadne pres vga na 32" v HD rozliseni co jsem zkousel svuj laptop, tak neni nic moc videt z te vzdalenosti 1,5m

      0 0
    • biker007  

      v praci mam k notasu Dell s integr. gafikou pripojenej 24" montor dell (1920×1200). jede to pres vga. kolega vedle ma stejnej monitor pripojenej ke grafice NVidia Quadro pres dvi a zadnej rozdil nepozoruju. podstatne vetsi vliv ma to, jakej monitor k tomu pripojime. ale obecne – kupovat dnes notase (a chtit k tomu pripojovat monitor)tak jdu do neceho s dvi nebo hdmi. ale spis pro pripadne propojeni s televizi..

      0 0
    • PatrikL  

      aký notebook chceš konkrétne kúpiť? Potrebuješ ho teraz alebo počkáš aj nejaké 2–3 týždne? A inak – samozrejme s hdmi – http://notebookblog.cz/…i-vga-a-dvi/

      Analóg je starý a prekonaný.

      0 0
      • gamster  

        Ohledně toho noteoboku, zatím nemám žádnýho vyvolenýho kandidáta.Nepot­řebuji ho hned,kldině si měsíc počkám.

        Požadavky jsou asi takové(nehcic ani tak poradit s výběrem ntb):

        Velikost:13,3"-14"(pokud možnov matném provedení)

        buď Intel CULV SU7300(a jim podobní),AMD Neo X2, plnohodnotý C2D

        Výdrž min 5h

        4GB RAM

        Optická mechanika

        HDMI ;)

        Cena:do 25 000Kč

        Jinak MlokuCZ,rovněž preferuji Dell, už kvůli NBD, ale zatím jsem nenašel jediný Dell, který má HDMI(tenhle port nacházím jenom v Acer Timelinech,Asusech ULX,ale u Dellu nic)

        Zatím se mi tak líbily:

        HP Probook 4310s,Lenovo SL410,Lenovo Edge,Acer 4810TG, Asus UL80Vt(ten bych bral všema deseti, kdyby se všechno plastové neblýskalo jak psí kulky).

        0 0
        • PatrikL  

          … ja by som počkal teda na nejaký notebook s 32nm intel procesorom (+ dx11 40nm ati), to je taká malá revolúcia oproti terajším notebookom ;)

          0 0
        • MlokCZ  

          Delly mívají displej port, který je nejuniverzálnější. Ale zase musíš mít pak na něj redukci.

          Třeba ten co teď mám ho má a v parametrech na webu to napsané taky mají:

          http://www1.euro.dell.com/…6500/pd.aspx?…

          Na té stránce to je uvedené jako „port displeje“.

          A třeba tenhle menší ho má taky:

          http://www1.euro.dell.com/…6400/pd.aspx?…

          0 0
          • gamster  

            TO jsou sice velice povedené kousky,už jen ta šasi u té řady E(mlask mlask), ale moje finanční prostřeky jsou omezené.Já jsem myslel jestli nevíš o Dellu ±20 000, který má HDMI(DVI).

            0 0
            • MlokCZ  

              Tak ceny já moc ceny nesleduju, takže tohle jsem neřešil, jen jsem dal odkaz na modely kde vím, že to mají. A v práci když se notebooků kupuje více, tak jsou za úplně jiné ceny, proto se mi asi nezdaj tak drahé, když nějakou tu cenu zahlédnu a proto mi nenapadlo, že budou tyhle modely nějak moc mimo limit.

              0 0
        • alinceb  

          No z vlastní zkušenosti můžu říct, že jsem žádný extra rozdíl mezi HDMI a VGA portem nezaznamenal (combo HP Pavilion DV2000/C2D T7300/GF 8600M/4GB RAM a LCD 21,5" BenQ). Obraz byl krásně ostrý. Pracoval jsem obvykle v ACADu a všechno šlapalo dobře. Jinak sem jel spíš přes HDMI (když už tam je, tak ho využiju).

          Co se týče toho HP, tak mi po roce shořela grafika (to neběžela přes HDMI). Nechal jsem vyměnit desku (za nekřesťanské prachy, bo jsem měl jen roční záruku z USA) a teď mi po dalším roce a půl shořela znovu. Takže pro mě NO MORE HP ON MY DESK!NO!NEVER!!!

          Teď jsem koupil nový compl resp. příští týden mi dojde. Dlouho jsem váhal, co koupím. Chtěl jsem zase něco graficky výkonného s HDMI a nakonec jsem vybíral mezi 13.3" Toshibou U500–17f ( http://www.alza.cz/…-d142313.htm ) a 14.1" SONY Vaio CW1S1e (http://www.alza.cz/…-d142261.htm ). Volba padla na Vaio (design, značka a hlavně cena). Koupil jsem ho na Aukru za krasných 17600K + pošta. Fungl nové bílé s plnou zárukou. Když budeš chtít, dám ti info jak šlape. Každopádně nesplní tvoje požadavky na matné provedení a výdrž baterie. Něco za něco. Dell se ti myslím hodně prodraží. Lenovo nebrat ( už to není nezničitelné IBM jako dřív bylo ). O Asusu a Aceru si myslím taky svoje. Jediné značky, které uznávám jsou (po špatných zkušenostech): Toshiba, Dell, Vaio, Apple. Já už si jiný počítač nekoupím.

          0 0
    • Ricci  

      na 24" monitor nic ine ako DVI nema zmysel davat…

      0 0
    • dieegoo  

      Připojuju svůj 23" FullHD monitor k notebooku HP 6530b prostřednictvím VGA kabelu a není s tím sebemenší problém, písmo ostré, žádné artefakty, nic.

      Asi by bylo dobré to předem ozkoušet třeba u kámoše, určitě někoho ochotného najdeš. A kdyby ne, tak v nějakým elektru, když řekneš, že si to chceš zkusit připojit na svůj zdroj, měli by ti vyjít vstříc.

      0 0
      • Ricci  

        A uz si to niekedy priamo porovnal s DVI vystupom? Divil by si sa,o kolko to moze byt este lepsie…

        0 0
        • dieegoo  

          Jo, monitor je standardně používanej s desktopem, ke kterýmu je připojenej přes DVI. Když ale pracuju na notebooku a potřebuju větší prostor, přepnu akorát vstup na Dsub a rozdíl prostě nepozoruju (slepej nejsem :)).

          0 0
          • Ricci  

            No ja mam grafiku s VGA aj DVI vystupom,takisto moj 22" monitor ma analogovy aj digitalny vstup a ten rozdiel v ostrosti obrazu je pozorovatelny aj pri mojich dioptriach :-)

            0 0
            • Lister  

              Podpořím Diega – viz můj příspěvek výše. Mám HP a připojuji ho na 24palcpový monitor s matricí A-MVA. Rozdíl mezi vstupy malý až zanedbatelný. Jde ale jen o štěstí, většina NTB na tom bude pravděpodobně mnohem hůře.

              0 0
    • pepino  

      Hlavně myslím, že ntb dneska bude mít DVI nebo HDMI, VGA už těžko.

      0 0
      • jecnak  

        VGA maji nove notesy zcela bezne – ciste z duvodu kompatibility s projektorama, ktere maji casto jen VGA, respektive historicky je VGA beznejsi.

        0 0
        • pepino  

          No já teď novej kupoval, asi jsem se blbě díval.Je to od výrobců hezké, že zachovávají zpětně kompatibilitu s analogem. U všeho to ale nedělají.

          0 0
          • pepino  

            Hm, tak pardon, skutečně se dělají. Mně to přišlo nelogický, když analog je v DVI výstupu. No mea culpa.

            0 0
        • pepino  

          Jinak mi nějaký nový ntb s analog výstupem vypiš, dík. Pokud by měl někdo problém připojit analog na digi výstuup, dělají se převodníky-u nás cca 1000kč, za hranicemi cca 500kč.

          0 0
          • jIrI___  

            Stačí párkrát kliknout myší ;-). Namátkou Lenovo , Sony , Dell , HP a spousta dalších modelů.

            0 0
          • jecnak  

            Lenovo T400, X200s urcite hafo dalsich. DVI maj asi ty nepracovni notesy. K T400 i X200 jsou totiz doky, kde je DVI+VGA, respektive DP+VGA.

            0 0
      • Tomcat  

        VGa je velice časté, zvlášť pokud lidi chtějí levné NTB = budou do toho cpát staré věci.

        0 0
        • pepino  

          Redukce jim nestačí?

          0 0
        • pepino  

          A proč tam nedávají cinche, S-video? To jsou taky staré rozšířené bazmeky.

          0 0
          • mr.antik  

            Ten VGA konektor tam je asi hlavně kvůli připojení projektorů, jen v nějakých supermoderních zasedačkách nebo školících místnostech ti nabídnou třeba DVI kabel…

            Se stolním monitorem se spíš počítá přes dokinu a ta televize přes HDMI.

            Větší přežitek bych viděl třeba takovej modem…

            0 0
            • pepino  

              Asi jo, já mam na ntb jen DVI-I výstup, redukci na VGA jsem koupil za 50kč na dealextremu, tak jsem myslel, že to napadne i průměrného managera, i když dnes je manager i prodavač v trafice:)

              0 0
              • mr.antik  

                já zas nějak nevim k čemu bych to DVI připojoval… To HDMI ještě je celkem logický

                0 0
                • pepino  

                  redukce dvi-hdmi? na dx zas pár korun.

                  0 0
                  • jIrI___  

                    Proč všude cpát redukce, když je možnost napojit zařízení na přímo? Si představ situaci, že máš mít prezentaci na nějakém mezinárodním seminář, kde mají projektor třeba jen na VGA a ty si zapomeneš vzít jednu malou redukci. Redukce jsou a vždycky budou jen určitá nepříjemná nutnost.

                    0 0
                    • pepino  

                      OK, ať daj na ntb všechny možné výstupy, na mobily taky a je to.

                      0 0
            • Smazaný účet  

              modem je často bundle se zvukovkou, takže když osazuješ na MB něčí zvukovku, dostaneš s tím i modem…

              a fakt to tak je, výrobce desky není výrobce čipů :-) nakupuje čipy kde se dá…

              0 0
    • StuntJ  

      KDyž už, tak už s HDMI, VGA je dnes mrtvé a HDMI jde připojit dnes snad na každou televizi či monitor. Anebo noťas s obojím, ty dnes stojí okolo 11 000,–Kč …

      0 0
      • alinceb  

        Nezlob se na mě, ale notes s HDMI za 11000,– není ntb, ale takový DVD přehrávač, který se umí připojit na net a psát ve Wordu…A monitory s HDMI jsou cenově přeci jen někde jinde než bez. Rozdíl je cca. 1/4 ceny…

        0 0
    • jecnak  

      Je dobre prevadet digitalni signal na analogovy, vezt ho titernym kablikem bez stineni a pak ho zas prevadet na digitalni signal? V dobach lampovych monitoru VGA smys melo, bylo logickym interface, ale dnes je to na hlavu postavene necim takovym posilat signal mezi digitalnimi zarizenimi.

      Moje doporuceni – kup si k notesu replikator portu ci dock a mas tam vystup jak VGA, tak DVI nebo display port ci HDMI. Mezi HDMI,DVI a DP existuji redukce, ktere prevadeji signal prakticky bez ztraty kvality. Navic k replikatur pripojis slusnou klavesnici a mys…

      0 0
    • bu11et  

      Analog D-Sub(VGA) uz je spis znouze nebo pokud by byl hodne velky cenovy rozdil tak se onem da uvazovat

      pokud ale budete kupovat nejaky kvalitnejsi 24 LCD tak urcite propojit pres DVI a bacha na HDMI nekdy je problem s rozlisenim 1920×1200 a cpe tam jen 1920×1080 s novou specifikaci HDMI 1.3 uz problem neni ale zadaleka jeste neni na vsech zarizenich

      optimalni je duallink DVI-I znej lze pripojit monitor jak analogove pres D-SUB kdyby byl potreba pripojit starsi monitor tak digitalne a duallink DVI umoznuje rozliseni az 2560×1600 tedy 30palsu LCD, single link „pouze“ 1920×1200 tedy 24palcu LCD

      0 0
    • Smazaný účet  

      asi takhle

      24" LCD je digitální, notebook je digitální

      Když to potáhneš přes D-SUB, proběhne konverze z digitálu do analogu v notebooku a pak opačně v LCD. To jistě kvalitě nepřidá.

      Notebooky s HDMI bývají obvykle pozicované jako „multimediální notebooky“ = šasi na hovno (plast), záruka jen zákonná, baterka po roce v háji (a nevyreklamuješ jí = opotřebení)

      Notebooky s DVI jsou často „business“ kategorie = nadstandardní záruky, magneziové šasi, na baterku i po čtyřech letech tři hodiny provozu…

      BER NOTEBOOK S DVI

      0 0
      • gamster  

        Mluvíš mi úplně jak z duše.

        kdyby ty zasr* multimediální ntb nebyly z toho leštěnýho plastu, a byly co se týče kvality zracování trochu an úrovni, tak ej to pro mě jasná volba

        Na druhou stranu, zase nejsem ,,buisinessmen", takže ani tyto ntb si nemůžu dovolit.

        Zlatá střední cesta.

        Zeptám se ještě takhle, né každej ntoebook má DVI a HDMI zároveň. Jeden má buď jen DVI, nebo buď HDMI – oba jsou to digitální přenosy, to vím.

        Existují nějaké redukce, dekodéry,…, když bych v ntb měl DVI, ale na LCD HDMI? Udělalo by to něco s kvalitou obrazu?

        0 0
        • PatrikL  

          redukcia z dvi-d a dvi-i na hdmi existuje, strata kvality nie je – tie jednotky a nuly budú stále rovnaké :D

          0 0
        • Smazaný účet  

          BTW druhá finta – při stejné úhlopříčce bude lepší počítačové LCD, než LCD TV, protože na danou úhlopříčku mívají počítačová LCD vyšší rozlišení

          na LCD TV ti často napíšou HDMI ready, má to úhlopříčku jak kráva, nativní rozlišení je ale malý a jen si to umí full HD obraz překonvertovat…a nebo je to zase velký jak svině a má to skoro centimetrový pixely

          si vem, jaký máš nativní rozlišení u 24" LCD

          1920×1200

          a vem si srovnatelnou LCD TV – ta bude HDMI ready a bude mít tak 1280× něco (nevim zpaměti)

          počítačový LCD pochopitelně bude mít DVI vstup = nic neřešíš

          navíc počítačový LCD můžeš koupit s IPS panelem (když už se PVA nedělají)

          LCD TV koupíš jen se sračka TN panelem

          0 0
          • MlokCZ  

            Všechny slušné LCD TV nejsou TN, maximálně ten nejlevnější odpad.

            S rozlišením máš pravdu, tam bude maximálně fullHD (tedy 1920×1080) a to na větší úhlopříčku. Ale zase fullHD LCD s větší úhlopříčkou bude mít větší využití a pracovat se na ní dá také celkem dobře (doma sedím u počítače téměř výhradně u 46tky LCD TV).

            A velká obrazovka s fullHD a strach o velké pixely není opodstatněná. Protože sedíš výrazně dále, tak se oku pixely zdají o hodně menší než u LCD monitoru. Teď srovnávám svojí 46tku s 1920×1080 ze dvou metrů s 24 LCD ze 60cm. Skvělým srovnávacím testem je vadný subpixel, čistě náhodou mám na TV i monitoru jeden vadný subpixel stejné typu, tedy takový, co je na bílé ploše červený. Na monitoru když nahodím bílou plochu přes celou obrazovku ho najdu okamžitě. Na TV jak je už relativně malý z té vzdálenosti ho někdy nenajdu vůbec pokud nejdu blíže (a to vím kde je).

            A pokud vezmu cenu, tak 24tka NEC 2470WNX co mám v práci stávala kolem 15tis. a za 15–18tis. se dnes dá koupit už vcelku slušná 40 LCD TV s full HD a s S-PVA/S-MVA displejem.

            Takže ani s cenou to není u TV tak hrozné.

            0 0
            • Smazaný účet  

              můžeš prosím přidat odkaz na „40 LCD TV s full HD a s S-PVA“??

              za 15–18kKč?

              hned si jí poběžím koupit :-)

              0 0
              • Lister  

                Samsung řady 550

                Jelikož Samsung S-PVA vyrábí, tak tam velmi pravděpodobně přesně tenhle panel bude. Jinak LG řady 3000 je taky dobrá volba.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  nemáš pravdu, tato řada LCD TV Samsung má TN panely (viz reklamace vadných pixelů)

                  PVA (S-PVA) se už pár let nevyrábí, jelikož tato technologie sice byla nejlepší, ale drahá…navíc Samsungu hrozily soudní tahanice ze strany Fujitsu (autora technologie MVA)

                  je nahražena IPS (S-IPS) – jenže za tou stojí konkurence, takže to asi Samsung mít nebude

                  0 0
                  • Lister  

                    Tak jestli to jsou TN panely, tak to jsou Ku***sky dobré TN panely, to by prakticky popíralo veškeré další snahy o jiné matrice. Opravdu se S-PVA panely nevyrábí? – To je mi divné, běžně se dají koupit Eisa, které ten panel mají. IPS používá do televizí Sony. Samsunga jsem vždy bral jako jasného S-PVA zástupce. Většinou používají svoje panely, ale občas berou i od subdodavatelů.

                    Mimo jiné co se tedy píše v té reklamaci u pixelů??

                    0 0
                    • Lister  

                      PS: IPS nenahrazuje S-PVA, ty technologie nejsou generačně rozdílné, spíše spolu dlouho spoupeřily, každá má své přednosti a i své slabiny.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        nemyslel jsem, že IPS nahradilo PVA technologicky, ale spíš pozičně, tedy pro použití v high end displejích…a to z důvodu nižší ceny technologie

                        0 0
                        • Lister  

                          Jo jo to máš pravdu. Ze začátku byla dražší, ale jak se zaplatil vývoj, tak asi radikálně zlevnili, protože IPS byl před cca 3 lety cenově poměrně Highend o S-IPS ani nemluvě.

                          0 0
                    • Smazaný účet  

                      no, EIZO je trochu jinde, ti nikdy moc nekoukali na cenu, ale spíš na kvalitu a S-PVA je stále nejlepší co v lcd bylo…

                      ale řeč byla o „40 LCD TV s full HD a s S-PVA za 15–18kKč“

                      ;-)

                      0 0
                    • Smazaný účet  

                      BTW přímou informaci „v této LCD TV je tento displej“ jsem nenašel, ale našel jsem desítky popisů reklamací vadných pixelů a podle popisu se jedná o projev charakteristický pro TN panely, ne pro PVA/MVA/IPS

                      jinak od MVA upustilo i Fujitsu a to je tvůrcem té technologie – je to prostě moc drahý

                      radši kupujeme do top modelů IPS panely :-)

                      0 0
                  • MlokCZ  

                    Ono se u více modelů dělá více typů panelů, takže je vždy třeba konkrétně řešit daný kus TV.

                    Tady jeden ze zdrojů pro jeden z modelů:

                    http://www.avforums.com/…neup-32.html#…

                    Tady další Samsung s S-PVA panelem, i když tohle je už dražší kategorie:

                    http://www.flatpanelshd.com/review.php…

                    Moje 46A786tka je také S-PVA panel (také i dle vadného subpixelu).

                    Takže rozhodně Samsung S-PVA panely vyrábí. Jen u těch levnějších modelů vždy být nemusí. Tam je to loterie s jakým panelem vlastně daný kus TV koupíš.

                    0 0
                    • Lister  

                      Zvláštní jak u té 7000 chválí pozorovací úhly, přitom jsou poměrně špatné a zcela odpovídají tomu co jsem mohl vidět i u řady 6000, 650 a 750. Když si ale představím kvalitu podání, tak mi prostě nejde do hlavy, že by to mohlo být TN. No ale i kdyby – pokud Samsung dokáže z TN vydolovat obraz srovnatelný s IPS u Bravie, tak by to mohlo být vlastně fuk.

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Jak jsem teď doplnil odkaz níže, tak TN panely jsem tam neviděl snad žádné v tom přehledu.

                        Stejně je nejdůležitější jak se v praxi komu daná TV zdá.

                        A úhly jsou horší u některých panelů zase díky LED podsvícení, takže jen dle pozorovacích úhlů se nedá o panelu říct vůbec nic.

                        A s tou poslední větou také zcela souhlas.

                        0 0
                      • MlokCZ  

                        Hlavně by se to teď mohlo více pohnout u full LED modelů. Dořešil jsem komplet zvuk v obou pokojích a teď tomu v druhém pokoji chybí pořádná TV (té CRT bych se chtěl zbavit).

                        Takže nejspíš přijde na řadu varianta 46a786tka do druhého pokoje místo CRT a do obýváků něco nového.

                        Bohužel situace je ale taková divná a zatím není žádný ideální výběr. Naštěstí na to nikam nespěchám a nechci investovat hned.

                        Líbil by se mi Samsung 8500, ovšem to co s ním předvádí je hrůza. Tím myslím neustálé oddalování na evropském trhu + cena tady bude taky určitě hodně vysoká.

                        Chtělo by to více konkurenčních full LED modelů.

                        A s velikostí to bude také oříšek, 55tka nakonec bude i do obýváku moc velká (šlo by to při sezení zcela u zdi, ale to je zase naprd na zvuk), takže by to chtělo ideálně 50tku, jenže ty zase ve full LED nějak nejsou.

                        Takže nakonec možná bude druhá 46–47čka, aspoň se ušetří.

                        0 0
                        • Lister  

                          Tak ono se to zase rozjede, po určitém útlumu to zase vypadá, že by full LED mohl být v kurzu – i letos se dá najít model – ten co má LG je super, jen teda ty pozorovací úhly jsou asi takové jak popisuješ u fullLED – obraz ale velmi hezký.

                          Na příští rok myslím Samsung, Toshiba, Sharp. Reklamní snímky vypadají fantasticky, ale to bude asi dost nadsazené. Minimálně se ale novým modelům nedá upřít zvýšený počet zón – další krok k dokonalosti.

                          PS: odkaz níže nějak není :-)

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            Na tu LG se budu muset někde pořádně podívat. Cena super a byla by aspoň 47čka, tedy aspoň ten palec navíc.

                            0 0
                    • MlokCZ  

                      Tady další vlákno s velkým přehledem panelů, je to pěkný guláš co je kde použité.

                      Každpodádně téměř vše je PVA/MVA, takže jediné co se dá říct, že žádné větší použití TN panelů u Samsungu fakt nehrozí.

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Tak tady i ten zapomenutý odkaz, ještě, že jsem ho měl pořád v clipboardu :-)

                        http://www.avsforum.com/…owthread.php?…

                        0 0
                        • Lister  

                          Jak jsem čekal, dost často AUO, neboli takový malý subdodavatelský MVA guru (dodávají prakticky všem – mám to v monitoru od Benq a nemůžu si stěžovat)). Občas i S-PVA přímo od Samsungu. Co jsem pročítal tak se u nás se vyskytují u 650 oba panely – jak AUO, tak přímo Samsung.

                          0 0
                      • drtyc  

                        jestli to nebude taky tim, ze maji nejaky patenty na snizeni chybovosti mva a asi zadnej na tn? nebo me pamet sali? snad ne.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          MVA je Fujitsu technologie, nemyslím že na to bude mít Samsung nějký patenty ;-)

                          0 0
                          • drtyc  

                            samsung mel neco svyho casu na reprinting na odstraneni chyb z vyroby… ale jestli to bylo pro mva to uz fakt nevim jak to dopadlo.

                            0 0
        • MlokCZ  

          Redukce můžeš používat jak chceš, pro obraz oběma směry. HDMI-HDMI je výhodné v případě, že to budeš potřebovat i pro TV a povedeš přes HDMI i zvuk. Pokud je to DVI z počítače do HDMI monitoru/TV, tak u některých ATI lze přes redukci dostat i zvuk i když standardně DVI zvuk nepodporuje (ATI má speciální redukci a využívá na zvuk nepoužitých pinů na DVI).

          U Dellu pak displej port je právě to univerzální řešení, z toho dostaneš jak HDMI, tak DVI (a tím myslím nativně, tedy HDMI se zvukem jak má být).

          0 0
    • kafac  

      Mam vedle sebe na stole dva 22" monitory Siemens jeden pres DVI druhej Pres D-Sub a obraz naprosto stejny…

      0 0
      • Smazaný účet  

        nojo, v tomhle případě to ale bude tím, že tyhle jsou výjimečně dobrý ;-)

        0 0
      • honny  

        to budiz, ale nema smysl brat automaticky horsi moznost

        0 0
      • MlokCZ  

        A oba máš připojený na notebook? Ptám se proto, protože u stolních grafik bývá obecně D-Sub výstup kvalitní a problémy jako u notebooku se vyskytují jen minimálně. Tedy pokud to nemáš pro notebook, tak je to pro tazatele nicneříkající informace.

        0 0
        • drtyc  

          podle me je to uplne jedno. zalezi na modelu. jak u notebooku, tak u desktopu. jinak nejcastejsi artefakt co byva videt a neporadi si s nim ani vyladeni pri kalibracnim obrazci – teda to co po vyladeni nejcasteji jeste obcas zustane, tak byvaji „prskance“ na radku zprava doleva. vetsinou svetlejsi nebo „blikajici“

          0 0
    • tark  

      DVI/HDMI je jistota, VGA je sázka do loterie. Na notebooku mi fungovaly bez problémů 19", 19" wide, 22", pohoda, pak jsem to připojil na 24" a … max. 1600×1200, rozmazané jako kráva… A něco podobného se mi stalo i u stolních PC.

      0 0
      • mr.antik  

        tak tohle nechápu, jestli mám stejný rozšlišení na 22 nebo 24 tak zrovna tomu kabelu je to uplně jedno. Neměl jsi spíš problém s grafickou kartou notebooku? Že prostě 1920×1200 nepodporovala?

        0 0
        • Lister  

          Neměl jsi spíš problém s grafickou kartou notebooku? Že prostě 1920×1200 nepodporovala?

          myslím, že přesně tak to bylo – teda aspoň nevím o 24 palcovém LCD s poměrem stran 4:3 a rozlišením 1600×1200

          0 0
          • tark  

            však ne :) Právě tam byl nějaký problém s grafikou. Normálně ukazovala jen rozlišení 1024×768, 1280×1024, 1400×1050, 1600×1200. Ale když jsem připojil širokoúhlý, tak přibyla další volba – rozlišení toho monitoru (19" wide 1440×900, 22" wide 1680×1050)… Ale tady prostě nic. Žádná volba 1920×1200 se neukázala a navíc max. ostré rozlišení bylo 1024×768…

            Proto VGA u mě osobně už nikdy více. :-)

            0 0
            • Lister  

              No to ale nebyl problém VGA ale grafiky, protože nic většino nezvládla, takže ani nemohla nabídnout.

              0 0
    • kesu  

      Ahoj,

      měl jsem 22 LG přpojenou k notebooku přes VGA,ted to mam přes DVI (nebo teda přes minidisplay port u applu) a řekl bych,že je to lepší.Taky opadly problémy se sháněním stíněného kabelu a s nastavováním rozlišení.Problém ale je,že většina starších projektorů má VGA

      0 0
      • mr.antik  

        velká většina notebooků bude mít i to VGA, v tom bych problém neviděl

        0 0
        • pepino  

          Himl, další:) vypiš mi, prosímtě, tu většínu ntb s analog. VGA výstupem. Já teď notes kupoval a nějak jsem si toho nevšiml.

          0 0
          • mr.antik  

            když vlezu třeba na alza.cz a náhodně kliknu na jakýkoliv notebook tak všechny ho maj…

            0 0
          • obda  

            tak zkus nejaky lepsi – treba tenhle mam ja. Neni to zadny levny smejd a ma jen VGA …

            0 0
            • kesu  

              mel jsem Acera ten mel DVI i VGA,Bracha ma Lenovo a to ma VGA a mii display port.Muj Macbook ma minidisplay port a ten se da redukovat jak na DVI tak na VGA ale kazda redukce stoji 1000Kč..:(

              0 0
            • pepino  

              Sorry, příště se tedy podívám po lepších ntb, co mají jen VGA výstup.

              0 0
    • Lister  

      Jedna připomínka: pokud uvažuješ o nákupu levného 24palcového LCD (tedy TN), tak bych se možná i podíval po monitoru s integrovaným tunerem – ono se to občas hodí.

      0 0
    • smith22  

      Já spíš nechápu co je to poslední dobou za trend, že si všichni kupují Notebook místo PC a očekávají od toho všechny služby a vymoženosti které mají PC sestavy.Ano doba se trochu změnila a dnešní špičkově vybavené Notebooky co se hardwarové stránký týče nabídnou uživateli téměř vše co by dostal v PC sestavě plus třeba navíc web kamera a to všechno v relativně málém provedení oproti klasické PC sestavě.Ale i tak musím namítat.Znám, spoustu lidí v mém okolí co vlastní NB a před jeho koupí tvrdili, že jej mají stejně jen na prácí ale skutečnost je úplně někde jinde, pracovně jej využívají ani né z 5% a většinou ho vůbec na práci nepoužívají.Podle mě to je jen jakási obhajoba na otázku proč NB a né PC sestavu.Potom přijdou otázky typu: Proč mě ta hra nejede, proč se seka?Kam mám připojit ten HD monitor,televi­zi?Proč se to tak zahřívá když hraju hry?Proč to padá?Mám přece novej NB to není možný.Očekávají od toho to samé co od PC sestavy.Přitom sem jim před koupí řikal ,, Za ty peníze co dáš za NB by si mohl mít mnohem vykonější stroj v podobě stolního PC,, nene měli svůj rozum a neposlechly.Můj názor je ten, že ačkoliv jsou dnes NB špičkově vybaveny tak jsou určeny především na tu práci a běžné uživatelské aplikace a na věci jako HD filmy a podle někoho sem tam hry(ve skutečnosti tím myslí, že hraje dost) by radši měl sáhnout po PC sestavě.

      Spíše mě to připadá jako nějakej módní trend této doby.Něco ve smyslu: Nebudu vybočovat z řady, půjdu se stádem.

      Mě prostě NB nemuže nabídnout to co mě nabídne klasické PC s kvalitním Full HD monitorem a koupil bych si ho jen jako náhražku za PC na cesty když někam pojedu a potřeboval bych být mobilní a to bych ještě moc uvažoval jestli v dnešní době špičkově vybavených mobilů v kterých je naprosto všechno co ke komunikaci a práci potřebujete jestli si NB vůbec kupovat.

      Co se týká těch co NB používají opravdu na práci nemám samozřejmě jediné připomínky.

      0 0
      • jIrI___  

        NB má oproti PC jednu zásadní výhodu, kvůli které si ho, podle mě, 90% lidí kupuje – lehkou přenositelnost a v rámci možností i univerzalitu.

        0 0
        • smith22  

          jj to je jasný, o tom žádná ale já to spíš myslel v souvislosti že se rozhodují buď NB nebo PC ale po koupi NB jim NB stejně leží na stole v pokoji a (ven, do práce nebo dokonce ani z toho pokoje) ho vživotě nevynesli.Leží jim prostě v jedné místnosti tam kde by jinak mohlo ležet mnohem vykonější PC.Znám dost takových případů

          0 0
        • mr.antik  

          a taky menší spotřebu, miň elektroodpadu z nich je, zabírá míň místa, většínou líp vypadá.

          Lidí který kupujou počítač jen kvůli poměru cena/výkon moc neni. A stejný je to i aut, kol a všeho ostatního.

          0 0
      • pepino  

        Tak tyhle lidi, co popisuješ, si maj koupit herní konzoli. Ty PC nepotřebujou(když jim nejde hrát hra, připojit TV…)

        0 0
        • smith22  

          Tak to zas nemůžeš brát takhle jednostranně…oni samozřejmě chtějí hrát ty hry, sledovat HD filmy atd. ale chtějí také dělat i ty věci které by jim konzole asi určitě neumožnila..po­žadují multifunkční zařízení v jednom …akorát nazačátku před koupí asi nepochopili že pro tyto jejich potřeby a nároky by bylo vhodnější PC…chtěli něco co pěkně vypapá, zabírá málo místa atd. ale v konečně fázi zjistili že po stránce jejich potřeby a nároků je to pro ně nedostačující.

          0 0
      • Smazaný účet  

        jo jenže ti lidi si kupujou notes hlavně kvůli tomu aby mohli serfovat v posteli, na hajzlu, na dovolené…

        0 0
      • kesu  

        ahoj,

        hele ja s tim moc nesouhladím,mam buka jak na práci tak i na normální použití,v práci i doma mám druhej monitor a klasické PC uz bych nechtel ani za nic.Vadí mi,že mám pak každej počítač jinej,musím nosit všude extrení HD atd.Takhle mám všechno najednou..Je ale fakt že hry vubec nehraju

        0 0
        • Lister  

          Mám to stejně. Mám jak velké a celkem výkoné PC a pak NTB. I když jsem doma, tak prakticky výhradně pracuju na NTB, protože mi to stačí. Na ten text a surfování to není problém. Když mi chybí velká plocha, tak to píchnu do externího monitoru a jedu dál. I když bych mohl dělat na velkém PC tak ho prostě nezapnu, raději si tam zapojím ten NTB (a to i když nemám dokovací stanici a musím tam napojovat všechny potřebné kabely) – výhody v takovém zapojení jsou zjevné – všechny soubory po ruce, ergonomie je pak jak u klasického PC, zlomková spotřeba a nízký hluk (jistě, že jsou i tichá PC, ale to něco stojí).

          Co se mi v poslední době hodně zalíbilo jsou malé stolní PC velikosti větší knihy. Z mého pohledu je to geniální nápad – výkon dostatečný, spotřeba oproti těm elektrárnám zlomková, v neposlední řadě jsou hodně tiché protože jsou to vlastně malé NTB bez monitoru (některé ale nemají optickou mechaniku – bohužel). Kdyby někdo chtěl PC opravdu jen na net psaní ve wordu atd, tak tohle bych mu doporučil na doma já. V případě potřeby se taková krabice dá jednoduše chňapnout a přenést jinam.

          PS: no a na hry budu mít stejně asi konzoli u TV, tak to pak ten velký budu moct prodat.

          0 0
        • obda  

          Nesouhlasím. V práci i doma mám desktop, na cestování pak 1,1 kg ntb. Desktop doma funguje taky jako televize, DVD rekordér, HD player, pro manželku atp. V práci bych k noťasu stejně musel mít monitor, klávesnici – a navíc dokovací stanici. Ale i když Lenovo X200s není žádný šmejd, tak disky i procák má pomalejší, než běžněj desktop. Na cestách se s tím dá v pohodě žít, ale nevidím potřebu to mít furt. ROzdíl v ceně desktopu a doku bude tak 15 tisíc, a pár let mi vydrží. Měl bych navíc trochu obavy, kolik let by při používání 8–10hod. denně vydržel ten ntb, a jak rychle by šla do kopru baterka.

          Všude mám Ubuntu (na ntb byly Win 7, ty sem tam nechal vedle Ubuntu) a synchronizace přes net (ostatně všechny důležité pracovní věci jsou na zálohovaném serveru, maily na IMAP serveru) bez problémů. Používám Subversion, Unison a Google. Je fakt, že má práce neobnáší GB dat.

          0 0
          • mr.antik  

            Nespolehlivosti se na starých pracovních R51 začala objevovat tak během čtvrtého roku (prostě po záruce a morálním zestárnutí). Používání nonstop v práci i doma. U novejch strojů nevim jak to bude.

            Prostě ať si to každej nakombinuje tak, jak mu to vyhovuje, každej děláme něco jinýho a potřebujeme jiný vlastnosti než jen výkon, obrovskej displej, grafickou kartu atd…

            0 0
      • drtyc  

        no kdyz jsem porizoval laptop, tak v tom hrala roli spotreba/chlazeni. desktopy skoro vubec v tech levnych verzich nemely pouzitelny usporny vlastnosti. maximalne tak suspend, kdyz s tim vubec nedelas. speedstep nebo tak v te dobe na levnym desktopu ee, takze pokud si u toho sedel, tak to topilo treba ne na 100% ale na 70% urcite. laptop pritom tak na 40%.

        0 0
      • roud  

        Dneska se dá koupit notes skoro o stejný sestavě jako sou dnešní PC (jedinou nevýhodou je že si to zaplatíš) tak proč mít doma upíchlou velkou mrdku když můžu mít jeden počítač kterej můžu užívat doma, v práci, na dovolený atd. ? ? ?

        0 0
        • Krys  

          Tak, každému podľa jeho potreby.

          Napríklad je by som počítač, na ktorom skladujem napr. fotky za niekoľko rokov neťahal so sebou na dovolenku. Aj keď tie fotky mám zálohované.

          Tá domáca veľká mrcha, je proste taký prístav, v ktorom majú svoje zázemie noťasy, foťáky, prenosné disky …

          0 0
          • roud  

            Kvůli fotkám se chystám koupit dvouterovej externí disk a ten mít doma jako sklad všeho důležitýho…

            0 0
            • MlokCZ  

              Pokud Ti na fotkách záleží, tak určitě nestačí je mít na jednom externím disku.

              0 0
              • roud  

                tak i ten může odejít ale neni žádnej způsob jak data skladovat trvale DVD i CD časem zoxiduje disk i flash může odejít takže já volím cestu velkýho externího uložiště je to 1000× bezpečnější než je mít v pc který používám každej den…

                0 0
                • MlokCZ  

                  To jistě, taky jsem myslel to mít třeba na dalším disku. Já mám fotky trvale na třech HD ve třech různých počítačích a z toho jeden ještě preventivně není doma v bytě.

                  Flashka a DVDčka asi moc nehrozí, tedy u mě vůbec, na to mám dat sakra hodně.

                  0 0
                  • Krys  

                    Ono sa to tak nejak aj odporúča, jedno operatívne, teda časté zálohovanie a jedno „veľké“ dlhodobé zálohovanie. V ideálnom prípade by jedno z tých dvoch zálohovacích metód (väčšinou to dlho obrátkové) malo mať médium fyzicky uložené úplne inde ako to druhé.

                    Príklad: doma ktorýkoľvek raid s redundanciou dát. V práci (na druhom konci mesta) externý disk, ktorý občas prinesieš domov a syncneš zo stavom doma.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Já to mám ještě jednodušší o to, že mám rychlé připojení, takže i na ten počítač mimo domácnost zálohuju po síti, takže je to jednoduché.

                      0 0
              • drtyc  

                tak tak. ten jeden externi disk pripojis do toho pocitace ve kterym mas druhou kopii fotek, aby si je synknul.

                odejde zdroj. spali interni disky i ten externi. kde mas fotky pak?

                0 0
          • Lister  

            A i v té velké mrše se ty disky pořád točí a zvyšuje se tak jejich možnost smrti. Na zálohu používám externí HDD(dávám přednost 2,5palcům, páč jejich kapacita už je dostatečná), v počítačích tak mám jen soubory, které aktuálně používám a když je nepotřebuju tak zase na externí, který jinak stojí a točí se právě jen v případě zálohování nebo nahrávání potřebných dat zpátky.

            0 0
            • MlokCZ  

              Jistě, taky se tam ten disk točí, ale jako první bezpracná záloha pro časté (naplánovaná automatická záloha na druhý disk třeba každou noc) nebo rovnou online zálohování (raid 1) je to nejjednodušší.

              Samozřejmě je k tomu dobré mít zálohu druhou někde mimo ten počítač, třeba na tom externím disku.

              0 0
              • Lister  

                Asi ideální stav, ale pro většinu lidí nereálný (myslím takovou tu většinu, co neví co je RAID atd…) a i spousta těch co ví, jsou na něco podobného líní.

                Osobně mám jednoduchý systém a v podstatě to bude asi hodně podobné, jako píše níže Krys – v NTB minumum osobních věcí, jako třeba fotky atd, přece jen to pořád někam tahám a lidi jsou svině.

                Ve velkém počítači jsou všechny tyhle důležité věci na HDD – fotky a dokumenty. A každý takový soubor má zálohu na externím hdd, který je jinak vypnutý.

                Věci, které se dají postrádat – videa, mp3, se vyskytují tak nějak difuzně, protože kdykoliv o něco z toho přijdu, tak se to dá do několika minut zase někde stáhnout.

                Nepracuju z žádnámi složitými programy, abych musel zálohovat nastavení, data apod.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Jen ty mp3, pokud je to slušná sbírka v dobré kvalitě (nebo dost velká část ve flac), tak sehnat to zvonu je velmi komplikované a na hodně dlouho.

                  Videa neskladuju vůbec (tedy ani nezálohuju), co jsem už viděl, to rovnou mažu.

                  0 0
                  • Krys  

                    Mp3 by si teoreticky mal mať len z toho, čo máš doma na kúpených albumoch. :)

                    0 0
                    • Lister  

                      Z každého zakoupeného DVD, HDD či jiného paměťového media platíš autorský poplatek, takže opravdu jen čistě teoreticky.

                      0 0
                      • Krys  

                        To máš pravdu, ten autorský poplatok, či ako sa tomu nadáva, dobre zamiešal s tou vinou/nevinou. :))

                        0 0
                        • drtyc  

                          jaka vina nevina? dyt se dalo se zmenou kvality kopirovat i za dob kazet a nemusel si mit original a od toho byl ten autorsky poplatek. pokud sis pro vlastni potrebu poridil kopii ve zmenene kvalite, takze kdyz si od kamarada pujcis audiocd a ulozis ho do mp3 coz je ztratovy format, tak si muzes plait i bez originalu pro vlastni potrebu podle staryho autorskyho zakona to takhle slo. podle aktualni kdo vi kolikate novely 2000+ uz si nejsem tak uplne jisty. tam uz se mozna bude saskovat s tim originalem.

                          0 0
                    • MlokCZ  

                      Ne neměl, nic takového v tom zákoně napsané není. Ten zákon jsem si studoval kdysi pečlivě.

                      Mít doma mp3 a filmy i když nemáš koupený album nezákonné není, i když se občas některé „organizace“, které tu ani vlastně právně neexistují se snaží tvrdit opak.

                      Zákon porušuje pouze ten, kdo stažení materiálu umožní. Takže tu spousta lidí zákon neustále porušuje (třeba na rapid to někdo musí nahrát), ale ti co si to stáhnou to nejsou.

                      Samozřejmě u SW tohle neplatí, tam si nesmíš ani nic stáhnout.

                      0 0
              • fousek  

                2 NAS, oba v mirroringu, popripade jeste magneticky pasky

                0 0
                • MlokCZ  

                  Jasně, možnosti jsou, ale tohle už leze docela do peněz pro domácí použití. Ještě ten NAS pokud bude využíván nejen k zálohování, tak ten by se ještě dal.

                  0 0
                  • fousek  

                    Tohle uz je docela paranodni reseni, vetsinou staci ten mirroring v PC a neunahlenej uzivatel.

                    To tvy reseni praktikuju taky, ale mam problem se synchronizaci, ne vsechno je vsude

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Taky mimo byt zálohuju jen něco, to nejdůležitější jako fotky. Třeba vyhoříš nebo tě vykradou a zálohování doma bude k ničemu (a tohle není zas tak nereálné).

                      0 0
              • drtyc  

                ej. raid neraid. to resi jen jednu z nekolika moznych pricin vypadku. je to ta nejchabejsi ochrana a rozhodne bych nadal rovnitko mezi raid1 a zalohy. rozhodne nespolihat na ni vyhradne. chrana pred blbym uzivatelem co to z tech disku smaze to neni. stejne tak kdyz se zblazni OS kvuli spatne pameti zapise nekam kam nema a a prepise ti mapu souboru na disku. pak budes muset hledat co se da poskladat pomoci vselijakych ntfsrecovery a ja nevim co jeste pouzivas.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Ale jistě, raid řeší jen část problém, to máš samozřejmě pravdu. Ale jako první úroveň, která jede online je to výborná věc (a také je to dobré na systém, kdy bez raidu1 mám systémový disk sice občas ozálohovaný aby při pádu disku nebyla instalace všeho znovu, ale nemám tak aktuální stav). Zálohy pak budeš mít samozřejmě stejně, ale ty už nemáš online, ale jen jednou za čas.

                  Já třeba raid1 používám jen v práci, doma ne. Doma využívám u dvou disků většího výkonu, protože často dělám diskově náročné operace, kde z jednoho to data čte, po úpravě na druhý zapisuje a dva disky ten výkon extrémně zvednou (narozdíl od raidu0, který v tomto případě nepřinese téměř nic).

                  Raid1 také neslouží na ty další potenciální problémy, od toho je záloha, raid1 je pouze pro fyzický výpadek jednoho z disků.

                  0 0
                  • drtyc  

                    me to nevysvetluj. mam na 4 discich doma 1+0 pro domaci pouziti na nejcasteji pristupovanych oblastech. 5 na odpadni data a to co se moc casto nevyswapuje. 6 na fotky a osobni data.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      A to nemáš problém s tolika disky? To pak v případě, že dáváš někdy větší přijde pěkně draho a navíc pro tiché PC bych tam tolik boxů ani nenacpal.

                      Já si to nedokážu přestavit mít doma tolik disků.

                      0 0
                      • drtyc  

                        4×250. staly pres desitku. tolik co deska s procakem svyho casu. bylo to jeste v dobe co byl komp ve spajzu kvuli hluku i chlazeni a z nej dlouhy draty na stul. disku tam casem bylo 7 + dvd mechanika + hotswap ramecek na dalsi 4. ale ted uz je to jen historicky artefakt na kterym teda ty fotky a osobni data porad jsou. a upgradovat propustnost disku nebude potreba stejne driv nez bude 10Gbit sitovka…

                        0 0
            • Krys  

              Písal som, že zálohujem? Ukáž, aha, jasne, písal. Nj, nenapísal som ako zálohujem. Tá tvoja metóda je dobrá, si myslím.

              Dobre, ešte raz a inak. Je by som počítač, na ktorom skladujem napr. fotky za niekoľko rokov, neťahal so sebou na dovolenku, pretože na dovolenke je zvýšená pravdepodobnosť krádeže alebo zničenia.

              Na dovolenku som ochotný vziať, nejakú lacnú škaredú šunku, prípadne tam nebrať počítač žiaden, väčšinou aj tak stačí telefón. Ale nikdy nie svoje najlepšie najvymazlenej­šie delo.

              A znova pripomeniem, trochu inak, že každý má iné potreby, každý očakáva od počítača niečo iné. Preto to každý rieši trochu inak.

              Nebudem už ale písať o možných scenároch, pretože sa určite nájde niekto, kto ten zoznam scenárov bude považovať za neúplný.

              0 0
          • MlokCZ  

            Přesně tak, každé má svoje výhody a nevýhody a je na každému, co vyhoví lépe jeho potřebám.

            A jen doplním, že notebookem stále není možné (a asi ani nikdy nebude) plnohodnotně nahradit každý stolní počítač.

            Stále jsou tam omezení ve více věcech, jen pár zmíním:

            • do notebooku nedám větší množství velkých disků kvůli většímuúložišti a kvůli zálohování (pokud mám data o která nechci přijít aje jich hodně, tak jiná pohodlná metoda než je mít na více discíchnení – ideálně jeden zálohovací disk v daném počítači ať už proruční zálohu nebo přímo v raidu 1 + ještě sem tam záloha na diskv jiném počítači)
            • pro notebooky nejsou k mání ty nejvýkonnější grafiky
            • cpu jsou také ještě lehce omezené, sice čtyřjádro k mání je, alejen na nejnižších frekvencích
            • některé další přídavné karty pro notebooky také nejsou
            0 0
            • roud  

              tak postupně mám v noťasu 500Gb disk podle mě docela stačí dnesa je možnost mít i dva co se grafiky týče mám 230GT s gigáčem ramek a neni na tom nic z her ani programů co by mě neběhalo na max, co se cpu týče mám čtyřjádro právě na tý malý frekvenci a ujišťuju tě že krom her a stříhání videa ho nemáš vůbec šanci vytížit na 100% a co se skrývá pod pojmem přídavné karty nevím za mě nooťas bezproblémů dokáže nahradit stolní pc pokud nekupuješ nakou levnou plečku…

              0 0
              • MlokCZ  

                Někomu to stačí. Hry třeba nehraju, takže grafiky mi nezajímaj, ale novější hry ve větším rozlišení se zapnutým AA dokážou zatopit i nejdražším kartám pro stolní počítače, takže když je někdo opravdu hráč a chce kvalitu, tak to u notebooku naprosto nehrozí.

                Co se týká disků, tak 1× 500GB je pro mě směšně malé, právě hlavně kvůli tomu, že vše zálohuju na více disků (ale mám tu i hodně dat, třeba jen fotek tu mám hodně přes 100GB, třeba megdatabáze šachových partií, kterou mám koupená převedená na strom zabere také desítky GB).

                A takový převod té šachové DB na strom, což dělám několikrát do roka trvá skoro 24 hodin na tom výkonném stolním počítači a to pouze díky 8GB RAM a tomu, že to jede z jednoho fyzického disku na druhý. Na notebooku jsem to jednou zkusil pustit a trvalo by to cca 14 dní (během kterých by se na tom notebooku nedalo nic dělat)…

                A co se týká cpu tak to, že nevíš jak ho využít a nepotřebuješ ho tak využít, tak to neznamená, že nemám šanci.

                Nejen, že šanci mám, ale běžně a poměrně často vytěžuju výrazně výkonnější čtyřjádro než máš v notebooku na 100% a to video netříhám.

                Jsou dvě použití, kde potřebuju silný cpu a to často (protože to jsou dvě činnosti, které jsou hlavní využití toho počítače). První je Rybka (šachový SW, využije libovolný počet libovolně výkonných jader na 100%, je jen otázkou kolik je kdo ochotný do toho nacpat prachy pro navýšení výkonu).

                A pak přehrávání filmů. Tohle se nezdá a spoustě lidí bude stačit i slabší dvoujádro, ale pokud přehráváš HD filmy v 1080p originál BD disky s datovým tokem 40Mbit/s+, k tomu použitý reclock s nastavením na maximální kvalitu zvuku, tak občas je potřeba výkonnější čtyřjádro, aby to zvládlo.

                A na použití DXVA nelze spoléhat (a hlavně pak pořád to přepínat sem tam, když to přes DXVA zrovna nejede).

                Nemluvě o tom, že takové stahování z rapidshare při 10+ vláknech najednou také sebere nějaký ten výkon cpu a když to pak jede během filmu. Nebo když synchronizuju disky z druhého počítače po gbit síti, tak ta integrovaná grafika si také vezme dost výkonu počítače.

                A pokud to má zvládnout oboje během přehrávání 1080p filmů s vysokým bitrate (+ ten reclock na nejvyšší kvalitu zvuku)…

                V práci mi tu zase běží MSSQL server i lokálně na stanici + pár virtuálních stanic, takže výkonu také je třeba hodně a notebook také naprosto nehrozí.

                On je na vše také velmi potřeba co nejrychlejší disk (tady hodně pomůže ve stolním více disků), protože disk je dnes velkou brzdou systému. Také až klesnou ceny, tak se chystám disk aspoň na systém nahradit.

                PS: Já notebook mám navíc i tak a to hodně výkonné dvoujádro + 4GB RAM (na všech stolních počítačích mám minimálně 8GB RAM) a oproti tomu stolnímu je to opravdu extra slaboučké a hodně velký rozdíl. Slabé čtyřjádro by to nevytrhnulo.

                0 0
                • roud  

                  Tak zase postupně hry mi běhaj naplno i s vyhlazováním jedinej crysis se mi chvilkama cukne takže ten výkon je opravdu dostačující, co se týče disku je možný že někomu nebude stačit, co se týče procesoru tak šachovej software kterej by ho zabil používá opravdu jen jedna miliontina uživatelů počítačů to neberu jako argument ¡video sem zapoměl ale bezproblémů to zvádne, virtuální stanice bezproblémů zvládne na obyč pc máš navíc jen o malinko vyšší takt procesoru nic víc,schrnuto a podrtrženo krom toho že máš velkej nárok na úložnej prostor tak neni nic co by nooťas nezvlád oproti normálnímu PC jinak si myslim co se práce s videem a virtuálníma stanicema týče tak to opětově provádí jen minimální počet uživatelů…

                  (opět končím závěrem že jediný výhody stolního PC sou disky a možnost uložení více dat + vyšší takt procesoru kterej ale opravdu využije jen minimum lidí)

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Tak to buď hraješ v nějakém nízkém rozlišení nebo se spokojíš s poškubávající se hrou.

                    Jen tak namátkou jsem našel dvě hry v testu:

                    http://www.svethardware.cz/…06DECA6.html

                    Minimum na rozumné hraní vidím GTS 250 a i to může bude spíš málo, protože pod 30 snímků to bude padat každou chvíli. Takže spíš až tak od GTS 260.

                    A už poměrně starý FarCry2:

                    http://www.svethardware.cz/…04F0E9C.html

                    Jen o pár snímků lepší, tedy potřeba skoro stejné karty jako ta předchozí.

                    O Crysis se nemá cenu ani zniňovat, tam ne že si to občas u tebe cukne, ale v nejlepších detailech a vyšším rozlišení z toho budeš mít slidshow.

                    http://www.diit.cz/…/28345/32256

                    Na velmi vysoké detaily je třeba až to úplně nejvýkonnější na trhu, tedy Radeon HD 5770 a ani ten neudrží přes 40fps průměr.

                    Tedy pro hráče notebook opravdu naprosto nepřichází vůbec v úvahu.

                    Jak jsem ale na začátku psal, tak každý ať vybírá dle toho co potřebuju a spoustě lidem ten notebook stačit bude. Jen to neprezentuj tak, že každému v pohodě stačit bude, z více důvodů stačit nebude, i když to bude pro menšinu uživatelů.

                    0 0
                    • roud  

                      hraju to 1600×900 víc mi noťas nepodporuje a na plynulou hru s 30fps mam skoro plný detaily takže nevidim problem i do noťasů se dělaj výkonější grafiky ( co se týče crisis je to zas extrem a asi jedna z nejnaročnějších her dneška ) a přitom to hratelnost u ní neni nic extra… u běžnej her ala cod6 atd neni problém mít vše upně na max při FPs okolo 50–60 i když hraju přez net a držim si pingy kolem 30 co víc chceš ? ? ? kolik lidí si myslíš že hraje crysis na max rozlišení a detaily na stolním PC ? drtivá většina lidí ho ani nespustí natož aby ho hráli na noťasu takže zase si nepřišel s ničim převratnym noťas zvladne vše co stolní PC jen si tu výbavu v něm tvrdě zaplatíš… Používám ho i v práci na autocad a solidworks jak 2D tak 3D a taky neni problém (i když u her sou ty nároky o něčem jinym) suma sumárum prostě musíš uznat že mám pravdu :O)

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        To, že někdo hraju na menší detaily v menším rozlišení neznamená, že to tak chce hrát každý.

                        A to jsem ani nezačal řešit opravdové pařany fps her, kde jsou požadavky typu, aby hra nepadala pod 60fps (občas i 100fps). Já jsem takový hráč nikdy nebyl, takže jsem tohle nikdy nepožadoval, ale znám takových spoustu.

                        Tedy já nic takové nechci, jak jsem psal, tak hry už dlouho nehraju, ale spousta hráčů ano.

                        0 0
                        • roud  

                          Myslim si že sem(byl jsem) dost velkej pařan abych to moh zhodnotit a to že má člověk 60 – 100FPS mu je akorát k tomu aby měl dobrej pocit k ničemu jinýmu naničem jinym mu tto nepřidá třeba se tu najde někdo kdo mě znal než sem začal jezdit na kole a něco ti o mym hraní her poví ;O]

                          0 0
                        • Lister  

                          Musím potvrdit: dlouho jsem s trápil s hraním na FPS kolem 30, pak jsem si pořídil nový komp, který zvládal full HD s FPS přes 60 a můžu říct, že jak to padá pod 40, tak je to opradu sakra znát.

                          A to jsem jen hráč amatér a teď jsem vlastně už skoro rok nehrál nic.

                          0 0
                          • roud  

                            to je podle mě blbost nad 30bys neměl bejt schopnej poznat rozdíl…

                            0 0
                            • Lister  

                              ano, to jsem si dlouho myslel, ale u FPS, to je bohužel znát hodně, u automobilových sdimulátorů taky.¨

                              Ale jinak s tebou sohulasím, že cokoliv nad 60 už je jedno, protože monitor ti stejně víc než těch 60 snímků v klasickém nastavení nedá. A i kdyby dal, tak tohle už poznají jen ultrasenzitivní jedinci.

                              0 0
                              • roud  

                                pokud ti nepadá pod 30 a i kdyby 40 snímků tak bys neměl rozeznat rozdíl 30 snímků je naprostá plynulost obrazu…

                                0 0
                                • MlokCZ  

                                  Je vidět, že opravdu hráč nejsi (to nemyslím jako urážku), takže pak chápu, že tuhle problematiku neřešíš. A to, že jsi třeba někdy hrál od rána do večera nebo prostě hodně neznamená, že jsi opravdu „hráč“.

                                  60fps z opravdu hráčů, co znám pozná každý a není to jen jejich utkvělá představa, viděl jsem v reálu při turnaji (myslím, že to bylo ještě v Quake 3 areně), jak při účasti těch nejlepších, tak jeden z nich ve chvíli, kdy musel hrát na horším stroji, kde je právě někde kolem průměru 30–40fps, tak najednou měl výrazně horší výsledky a dostával od ostatních na pr…

                                  Jakmile přešel na stroj s více fps, hned byl v pohodě.

                                  Na 30ms ping by ti řekli, že se takhle nedá hrát a že s takovým pingem nemáš žádnou šanci (samozřejmě když je to na serveru, kde lepší nemá nikdo, tak šanci máš v pohodě).

                                  I když jsem kdysi před více lety hry docela hrál a nebyl úplně špatný třeba zrovna v Quake 3 areně, tak na téhle akci jsem si jen chvilku zkusil a byl jsem permanentně mrtvej a ani se nestačil vždy rozkoukat.

                                  Více fps nad 30 snímků prostě dělá pro přesné zaměření, když jsou všichni nestále v rychlém pohybu hodně. I když oku se to může při 30fps zdát jako zcela plynulé.

                                  Byli i tací, co tvrdili, že musí mít 100fps a že jim 60fps nestačí. Tam jsem praktický důkaz, že by to skutečně bylo třeba neviděl, takže nemůžu posoudit.

                                  0 0
                                  • roud  

                                    mrkni se někdyna net jak hrajou eliťáci s jakejma pingama a fpskama budeš se divit ale spousta z nich hraje na menším rozlišení při normálních fps ( a osekaný grafice aby jim nevadily přebujelý efekty který se akorát pletou oslňujou atd. Nikdo prakticky nehraje že by zapnul hru dal vysoký rozlišení a maximální detaily.. profi hrají je něco jinýho než když si doma občas zastřílíš quaka… věř že sem se hodně nahrál cska etčka a utčka taky sem kdysi chtěl mít vysoký FPS ale po čase pochopíš že to o tom neni ;O]

                                    0 0
                                    • MlokCZ  

                                      Já takový hráč nejsem, já jsem jen psal, co jsem zažil v praxi na turnaji.

                                      Jediné co bylo i tenkrát, že tihle hráči neřeší skutečně max. detaily a přizpůsobí to maximu fps případně bez nich.

                                      Na netu dnes je to ale něco jiného, protože tam to zcela zabíjí ty pingy, takže to nemůžeš srovnávat.

                                      Ping pod 20–30ms má dnes málokdo a když to tam takhle mají všichni, tak se pak možná i ty fps ztratí, když to stejně zabíjí všem ten hrozný ping.

                                      A hrál si to na slušné úrovni po lan? Protože jen po lan, kde je ping malý (tedy neznatelný typu do 1ms) se tohle projeví hodně.

                                      Na té akci to byl jednoznačný důkaz, že to o tom vyšším fps, takže tady mně nemůžeš přesvědčit o opaku.

                                      A u mě to občasné hraní Quake kdysi jeden čas znamenalo tak 20 celo nebo vícedenních akcí na lan akci většinou s osmi hráči a více (a na těhle akcích jsem patřil k lepším). Takže zase tak málo jsem kdysi nehrál. A i tak jsem na té akci, co jsem psal dostal hrozný kouř a ani si neškrtnul.

                                      0 0
                          • drtyc  

                            60fps hratelny? poud si vzpominam, tak na kolejich nekteri odmitali hrat pod 80fps, ze jim to pak kazilo statistiky. bezne 130fps na 120Hz monitorech je zaklad profi hrace.

                            0 0
                            • roud  

                              vidiš a víš vůbec že ve většině her jako et cs atd je standartně nastaveny max FPS na 100 takže ti to ani víc neukazuje ? a ti co to odmítali hrát sou kokoti nad 100fps na 1000000000000­0000000000% rozdíl nerozeznáš už jen kvůli stavbě lidskýho oko který to neni schopný postřehnout ten rozdíl…

                              0 0
                              • drtyc  

                                no kdyz mas v "beznych situacich tech 130, tak je to taky o tom, ze to bude padat min a pod tech 80 to padne min casto nez kdyz zacinas na tech 100… byl to tusim jeste quake… csko se nekdy v te dobe teprve programovalo.

                                0 0
                                • roud  

                                  quake je širokej pojem vzhledem k tomu že už je asi pět dílů… a CS už je tady proklatě dlouho přez 10 let určitě…

                                  0 0
                    • drtyc  

                      tak farcry 1 daval x700 pro radeon 1280×1024 s dvojnasobnym antialiasingem bez problemu svyho casu. bez antialiasingu sem to jeste podtaktovaval, aby to neupeklo zdroj. stejne ho pak dalsi hra uvarila. ale samo pokud zapnes maximalni antialiasing, tak mas slideshow snad uplne v libovolny kombinaci.

                      0 0
                • MlokCZ  

                  A ještě jsem nezmínil jednu věc a ta bude na první pohled vypadat zvláštně a to hlučnost při použití jako htpc.

                  Notebook by se na první pohled mohl zdát, že bude tichounký a bude na tom naopak lépe (oproti odfláknutému hlučnému stolnímu PC samozřejmě bude).

                  Ale pokud přehrávám hodně věci 1080p, jak jsem psal v mojem případě, tak skoro pořád jede to 4-jádro na 50% výkonu+ (samozřejmě někdy jak jsem psal při další činnosti současně klidně i ke 100%).

                  A takové dlouhodobě běžící čtyřjádro není až taková sranda (i při tom nižším taktu v notebooku) chladit zcela potichu.

                  A v případě nedostatku místa v notebooku je nevyhnutelné nasadit vysootáčkový větrák, který nikdy nemůže být zcela tichý jako stolní PC postavené s ohledem na ticho (tam není problém postavit i výkonně čtyřjádro, které bude z půl metru zcela neslyšitelné i při zcela tiché místnosti).

                  Při použití jako HTPC je tohle nutná věc.

                  A pak jsem nezmínil další věc a to neustále připojování kabelů, to také není zrovna zábava. Zvlášť když třeba u TV u HTPC je vše hezky schované a blbě přístupné.

                  Dále operativnost, tedy když to je HTPC, tak když přijdu k TV, tak to musí běžet okamžitě a ne startovat 1–2 minuty (i při hybernaci na disk, která by se dala použít to docela trvá).

                  Prostě těch oblastí na co se notebook nehodí je spousta, i když to jsou prakticky vše specifická využití a určitě to takhle bude používat jen menšina uživatelů.

                  0 0
                  • roud  

                    hlučnost ? pořiď si procik od intelu a vystačíš si s pasivnim xD xD xD aktivní mam jen na grafice a ten máš u stolního PC stejnak takže podle mě zas krok trochu mimo… co se připojování TV týká mám k noťasu antenu na TV jinak kabelů máš stejně jako u stolního… a myslim že řešit kabely už je mališko mimo klávesnici mam na noťasu plnou a myš bezdrat net wifi nebo mobil takže akorát síťák víc k běžnýmu pc nepotřebuješ takže máš na NT max 1–2 kabely to mě nepije krev…

                    0 0
                    • Lister  

                      IMHO, když už domácí zapojení k velkému monitoru, tak komplet včetně klávesnice, ale to je vlastně jedno, protože když budeš mít koimplet kláývesnice+myš, tak stejně zapojuješ je jeden přijámač do USB.

                      Když jsem to nakousli – existuje něco jako bezdrátová klávesnice s tuchpadem – taková věc by se mi hodila.

                      0 0
                      • jIrI___  

                        Klávesnici s trackaballem jsem už viděl, s touchpadem ještě ne.

                        0 0
                      • roud  

                        k čemu klávesnici když mam na noťasu plnou klavesnici i s numerickou ? myš bezdrat zapojim malej bazmek do usb stejně se dá případně řešit i ta klávesnice nechápu co že dnešní lidi furt řešej kabely net taky bezdrát když máš doma router můžeš mít i síť bezdrát jediñej kabel co dnes potřebuješ je ten co strčíš do zásuvky aspoň já to tak doma mám ;O]

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Tak pokud to htpc, tedy k TV, tak to je zcela nutné, mít trvale několik dlouhých kabelů přes celý obývák opravdu není dobrý nápad, takže notebook musíš postavit k TV a vše mít bezdrátem.

                          Navíc jak píšu níže, bezdrát není pro mě plnohodnotná síť.

                          0 0
                        • Lister  

                          Protože noťas je těžký a blbě se umísťuje, a někdy vadí ve výhledu ten vypnutý displej (multiscreen řešení nepoužívám).

                          Navíc v zátěži bude hřát, tak ať je radši někde dál.

                          0 0
                      • MlokCZ  

                        Proti myši je to ale hodně nepohodlné. Nemám to rád ani u noťasu, když si zapomenu myš.

                        Doma to řeším tak, že u htpc v obýváků vedle křesílka mám vytvořenou plochu v ideální výšce a dobře dostupnou, takže mám v křesle plnohodnotně fungující bezdrátovou myš (k bezdrátové klávesnici).

                        A najednou připojení obojeho také není vždy, protože jsem ještě neviděl komplet, kde by mi sedla myš i klávesnice, takže mám oboje zvlášť (Logitech G7 + Microsoft Ergonomic 4000). Je ale fakt, že mně to komplikuje ta ergonomická klávesnice, tam je to se sety s myší tragédie (ta myš, co je v setu u té klávesnice je jeden velký ergonomický omyl, aspoň pro moji ruku).

                        A když už ty kabely, tak síť je další kabel, gbit síť kabelem je gbit kabelem a wifi tohle plnohodnotně nenahradí. A samozřejmě, že využívám rychlost gbitu a to pořád (zvlášť na synchronizace záloh).

                        A ono vlastně i na připojení do internetu, které mi také jede kolem 20–30MB/s (tedy hodně nad limitem 100Mbitu).

                        0 0
                        • roud  

                          zas extrem kolik uživatelů ma doma rychlejší net jak 10Mb ? popravdě ani nvm kolik má limit wifi ale down mi zvládá 1mb což bohatě dostačuje naprosto nacokoli… co ti mám říct k zapomenutý myši nvm max že je to tvoje blbost…

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            Tak třeba v Pilsfree, co jsem připojený v Plzni, tak net 100Mbit+ má doma odhadem více než 1/3 členů, tedy cca 4000 lidí. Z těch 4tis. lidí je přitom hodně přímo na gbitu (závisí jestli zrovna v dané oblasti mají v baráku všechny switche gigové nebo ne, postupně to ale směřuje k tomu, že jsou gigové všude).

                            Tedy takových lidí je spousta.

                            A na cokoliv 1Mbit? To máš jeden blbý film (15GB – což už je rip, jinak by mohl mít i 40GB) jeden a půl dne tahání při 100% vytížení linky.

                            Ale hlavně jsem myslel gbit jen lokálně, chci ozálohovat z jednoho počítače do druhého 100GB+ a ono to kupodivu pěkně dlouho trvá i na gbitu (brzdí mi někdy disk někdy síťovky, které mám jen integrované, takže jedu kolem 60–70MB/s, lepší síťovky nemají smysl, stejně většinou přes 70MB/s by nedaly ani už disky).

                            Zapomenutá myš byla jen ilustrací toho, jak moc jsem pak nadával, že musím používat touchpad, abych zdůraznil, že nedoporučuju klávesnici s touchpadem, že to myš pořádně nenahradí. To bylo také na Listera, takže mi na to nemusíš říkat nic.

                            0 0
                            • roud  

                              nesmíš všechno tahat ve FULLHD pak se nediv že potřebuješ tak rychlý linky a tolik úložnýho prostoru opět jde o extrem nezlob se na mě tahle rychlý linky u nás maj převážně firmy doma prakticky nikdo protože to tu za a nikdo nenabízí nebo za b nabízí ale za takovej peníz co si to normální člověk dom nepořídí… Co se týče toho tahání v plný kvalitě k čemu ti je že film má 40giga na 500GB disk jich střelíš 12 a máš ho plnej někomu stačí DVD full nebo Rip takhle mám na 500Gb přez 100filmů všechny v hodně slušný kvalitě… jak už sem psal ukazuješ vše na velice extrémních případech ke kterejm se většina uživatelů nedostane…

                              0 0
                              • jIrI___  

                                Zrovna s HD filmy je v poslední době strašný boom. Dřív jsem si taky říkal, že kvalitní Rip stačí. Jenže pak jsem stáhl pár HD filmů (720p, víc mi na noťas nepotřebuju a ani je nezvládá) a už se horko těžko vracím k Ripům. Filmy, na které se těším stahuju jen v HD, nějaké horší kousky klidně v Ripu. Pokud tu ale je ta možnost, volím raději HD. Navíc nemám potřebu si je všechny uchovávat, takže ani nepotřebuju TB disky :)

                                0 0
                                • roud  

                                  Jako o kvalitě nemá cen diskutovat ale vzhledem k tomu že v dnešní době neexistuje datový uložiště na kterym bych si tz filmy moh schovat přijde mi to jako kravina… většina lidí prostě nemá takovou linku aby si každý dvě hoďky mohli stáhnou jeden film ve fullhd skouknout smazat a stahnout další (nemluvě o pirátství;O])

                                  0 0
                                  • jIrI___  

                                    S tou rychlostí máš recht. Na kolejích mám HD film stažený za 10 min, doma mi to trvá několik dní :-D.Pokud chci HD film co nejdřív, tak u běžných linek to moc dobře proveditelné není. Je to jako u všeho – každé má svoje plusy i mínusy.

                                    0 0
                                  • MlokCZ  

                                    A proč je potřebuješ skladovat? A o té lince píšu níže, těch uživatelů jsou už dnes mraky, co takovou linku mají. Odhaduju níže že minimálně 100tis. jich v ČR bude.

                                    0 0
                                    • roud  

                                      viz níže u nás nikoho krom firem a státních organizací neznam…

                                      0 0
                                      • drtyc  

                                        tak nevim, ale 30G linku treba v adamove muze mit kdektera socka. kdysi sem to videl za 400 mesicne nebo to bylo 800 proste pod litr… to byl pruzkum toho co se kde da sehnat za ty prachy co sme platili v brne, kde je pomerne draz. minimalne pri zapocitani tech tech propustnostnich limitu a agregaci.

                                        0 0
                                        • roud  

                                          kdybych tu měl možnost mít tak rychlej net tak už ho dávno mám a je rozdíl mít 30mb linku a stahovat 30mb/ps

                                          0 0
                                    • roud  

                                      A další a prostej jednoduchej důvod je že si je můžu prostě pustit naprosto kdykoli a nemusim na nic čekat…

                                      0 0
                                      • MlokCZ  

                                        Tenhle důvod samozřejmě beru a je jasný (to je důvod i u rychlé linky, přeci jen zcela okamžitě to není ani na gbitu, přeci jen zdroj stejně většinou více než 10MB/s nedá, i z rapidu při více vláknech to přes 10MB/s většinou nejede).

                                        Ale na to jich nemusíš mít přeci desítky, ale stačí pár. U filmů bych desítky do zásoby ani nenašel, protože bych nevěděl o ničem dobrém.

                                        A u seriálů koukám průběžně.

                                        0 0
                              • MlokCZ  

                                Snad nečteš ani co píšu. Napíšu konkrétní příklad, kdy jen v Plzni má takovou linku více než 4000 běžných domácích uživatelů a ty na to reaguješ, že takové linky mají převážně firmy a doma prakticky nikdo.

                                4000 lidí je v Plzni nikdo? Plzeň není až tak velké město. Tohle mi přijde jako už velmi významná část domácností a tedy žádný extrémní případ (i když to není samozřejmě ještě většina).

                                A takovýchto lokálních sítí je v ČR hodně, ať už na systému občaského združení nebo přímo komerční poskytovatel (optiku až do domu dnes už na spoustě míst komerčně začíná poskytovat více firem, samozřejmě je to omezeno na větší města hlavně na paneláky, protože tam se jim to vyplatí, ale celkově na počet domácností to udělá hodně, třeba jeden příklad už dlouho existují s větším počtem zákazníků je NetBox v Brně, tam se jedná opět o nějaký 10tis. domácností nebo kolik teď už mají). Samozřejmě ne každý takový přístup má, ale můj odhad je, že tak 100.000 domácností bude v ČR doma takhle připojených (už jen další partnerské KLFree má dalších několik tisíc lidí a těch firem typu + třeba ten zmíněný NetBox).

                                A 100tis. domácností není žádná vyjímka, ale spousta uživatelů.

                                A to nemluvě o tom, že UPC už je dnes na HD filmy také dost rychlé a to je hned dalších 200tis. domácností nebo kolik to přesně UPC má lidí s netem (i když samozřejmě někteří mají ten nejpomalejší tarif, který už nebude nic moc na to).

                                Pokud máš velkou TV (to znamená 40"+, spíš ale více), tak pokud nekoukáš na HD, tak si vyhodil prachy za TV, protože SD je nekoukatelný hnus na velké úhlopříčce.

                                Velkou úhlopříčku má doma už kde kdo, tedy je to zajímavé pro čím dál více lidí.

                                Já znám osobně hodně lidí, co vše tahají pouze v HD a stále jich přibývá. Někteří co netahají v HD často jen proto, že mají pomalou linku.

                                A pokud jde o peníze, tak např. v Pilsfree se platí 300Kč/měsíčně, takže je to levnější než spousta mnohem pomalejších připojení.

                                A co se týká disku, tak tan nevidím žádný problém. Film si stáhnu abych se na něj podíval, takže se podívám a smažu. Nejsem žádné Warezové doupě, abych doma schovával tisíce filmů. Takže co se týká filmů, tak mi stačí místo klidně na 3 filmy a s tím nemůže mít problém nikdo.

                                0 0
                                • roud  

                                  Neboj se čtu to… a beru to konkrétně podle svýho města který má 100 000 obyvatel což není málo a takovej poskytovatel tu neni ani naše firma nemá 100Megabitovou linku a to net platíme dost tvrdě… co víc na to chceš říct ? buď rád že tuhle možnost máte víc se na to fakticky napsat nedá… uvědom si prosím že to že tuhle možnost máte neznamená že ji má celá republika…

                                  0 0
                                  • MlokCZ  

                                    Skutečně ta možnost pro nikoho v Hradci není? To bych se dost divil.

                                    Máte tam HKFree, které je stejně jako Pilsfree součást sdružení NFX (které bylo založeno více sdruženími pro snadnější stání se členem Nixu a tedy hlavně pro levnější zařízení rychlého internetu).

                                    A neznám detaily z HKFree, ale když kouknu na graf vytížení jejich linky do NFX:

                                    http://www.nfx.cz/grafy/HKfree/…

                                    tak dle těch čísel tam musí být na 100Mbit spousta lidí, protože jinak by nedokázali takový trafic dlouhodbě generovat (vím jak se vyvíjelo Pilsfree a jaký trafic kolik tak domácích uživatelů s jakým připojením dokáže generovat).

                                    Tím netvrdím, že zrovna tam, kde bydlíš přesně Ty, že bude 100Mbit+. Jistě to je jako v Pilsfree, tedy, že přímo na kabelu je jen část domácností a část jede přes bezdrát.

                                    Každopádně ale ve městě téměř jistě tahle možnost je pro poměrně dost lidí.

                                    A tohle ani netušíš, že tam máte?

                                    0 0
                                    • roud  

                                      HK Free znám a do 100megabitu má hóóóóóóódně daleko… HK free tu má spousta lidí co zapne pc nahází úlohy stahování do pořadníku a vesele si stahujou celý měsíce bohužel tu ty linky od nich sou těžce sdílený mezi spoustu uživatelý a na některejch větvích seš rád že se podíváš na email toť HKFree

                                      0 0
                                      • MlokCZ  

                                        Tak jistě, na některých větvích to může být hrůza, ale aspoň někde to musí běžet rychle, protože kdyby to tak bylo ve všech částech, tak ten trafic celkový prostě nedaj.

                                        Ale tak snad se to tam zlepší postupem času, Pilsfree taky mělo ze začátku skoro všude bezdrát i na páteřních spojích a postupně se na všech páteřních spojích dává optika a bezdráty ruší kde to jde.

                                        Koukám dle mapy, že je to tam skoro všude samé AP, takže hodně bude bezdrátů. Ale nejsou tam zobrazené další detaily jako spoje a tak, tak jen z toho těžko říct.

                                        Každopádně minimálně ten, kdo bydlí v místě, kde máte přístupový bod linky do Prahy (která dle grafu musí být minimálně 400Mbit), tak ten 100Mbit mít bude.

                                        Je ale možné, že takových bude minimum, to bez interních informací můžeme jen hádat.

                                        Je fakt, že Pilsfree je ze všech těch čelnů NFX jednoznačně nejdále (taky se lze podívat, že Pilsfree ve špičce generuje trafic do NFX až k 1,5Gbit), co se týká velikosti, rozvoje a infrastruktury sítě, proto těch uživatelů na kabelu tady je nejvíce.

                                        Pro srovnání, tady je odkaz na veřejně přístupnou mapu Pilsfree a je tam vidět, jak je tam spousta optiky a ethernetu (optika je červeně, ethernet je modře, kam vede modrá je tedy vždy 100Mbit+).

                                        0 0
                                        • roud  

                                          Tady je na HK Free připojeno tisíce lidí některejm to hodí několik mega když to dobře de ale do 100 je to tu hodně daleko :O( jinak bych to už měl dávno doma…

                                          0 0
                                  • Krys  

                                    Ale veď to je celý tvoj problém.

                                    Nemáte tam rýchle pripojenie za rozumné peniaze, tak to považuješ za nezmysel.

                                    Ty máš bezdrátovú myš, tak myš s drátom je blbosť.

                                    Ty si nehral na 130fps, tak že tí čo to tak hrajú sú kokoti.

                                    Ty si lietadlo…

                                    Atď.

                                    ;)

                                    0 0
                                • roud  

                                  k tomu tahání taky by se mi líbilo mít fullHD ale k čemu mi to je když to prostě neni kam uložit ? k čemu mi je film když má 40giga a na disk se mi jich vejde 12 ? to bych doma musel mít 10×500Gb abych už měl aspoň sbírku svejch oblíbenejch filmů… dneska prostě takovy kapacitní uložiště pro potřeby obyčejnejch lidí neexistuje…

                                  0 0
                                  • Lister  

                                    Trochu to překrucuješ…

                                    Full HD samozřejmě neznamená vždy full Bluray. Proč si nestáhnout 1080p rip, který má třeba 10–15GB, ne průměrný disk pak nacpeš až 100 filmů. Nebo si stáhneš 720p což je proti SD (o ripu s 300 řádky ani nemluvím) pořád neporovnatelný a přitom to oproti kvalitnímu 1,4gb ripu bude třeba jen 3× větší.

                                    Stačí na to průměrná linka, průměrné uložiště a průměrná TV.

                                    Máme doma 8MB linku, běžně stahuju věci v 720. Třeba na anime se už ani jinak nedívám. Když je dobře zaseedováno tak mám film doma do 3–4 hodin (rip během cca 40minut). No a pokud si uděláš nějakou zásobu, tak už můžeš stahovat klidně i dva dny, protože vždy je na co koukat.

                                    0 0
                                • drtyc  

                                  ale zase v brne, kdyz mas ucastnika na 20G lince, tak pocitej s tim, ze jde o studentsky byt, kde je vic pocitacu nez lidi a jeden ucastnik je v takovym pripade 6–10 lidi, takze byt s nekym takovym v agregacni skupine je docela narez. obzvlast ve spicce takovejdle „ucastnik“ nebude kolisat, ale pojede porad nadoraz. na mensim meste idealne neuinverzitnim ti tohle nehrozi.

                                  0 0
                                  • MlokCZ  

                                    V některých případech jistě, ale často už taky ne. Tam, kde je dostupný rychlejší net za rozumnou cenu pro více domácností je pak už vždy spousta těch, co traffic mají malý a mají rychlou linku.

                                    Vidím to na vývoji Pilsfree, uživatelů je tu už dost přes 10tis. a přibývají velmi rychle další a celkové vytížení linky do NFX už roste jen velmi pozvolna (linka je 2× 2GBit, takže má v tuhle chvíli obrovskou rezervu a je to tedy pouze o tom, co uživatelé vygenerují za traffic).

                                    A tam kde je kabel, tak se žádné omezování přenosu dat už ani řešit nemusí, jediné co se řeší všude, tak že některé typy spojení mají větší prioritu.

                                    Omezovat rychlost se musí pouze na bezdrátech, kde je více uživatelů.

                                    0 0
                                    • drtyc  

                                      no proto ignoruju ve svy meste jednu neziskovku… cela nova ulice… vykop zdarma delalo mesto predem. stacilo tam hodit kabel v prvni etape do zeme od nikud do baraku. ted v druhe etape napojit a jak se dokope treti etapa, tak uz by opticka pater byla co by kamenem dohodil… holt maji tu ted akorat wifi kurvitko a jestli tu budou davat nekdy optiku, tak rozkopou nekomu asi chodniky… proste radost to planovani. v kabelovce nechrapali a ten kabel do zeme hodili…

                                      0 0
                    • MlokCZ  

                      Nejde o počet kabelů, jde o to, že htpc u TV je pořád, hezky schované, že ani není vidět a ty kabely tam jsou také pečlivě schované. Problém je ten, že notebook musíš přinést a připojit a mít všechny kabely někde dostupné a pořád je zapojovat.

                      Pasivně chlazený notebook jsem tedy ještě neviděl, notebooků s Intel cpu jsem měl už řadu. I když není někdy větrák přímo na procesoru, tak je vedle a fouká vzduch přes pasivní chladič cpu. Při dlouhodobějším vytížení pak foukající vzduch ven z notebooku je vyloženě horký, jak se to celé v tom malém uzavřeném prostoru přehřívá a stačí na to dvoujádro.

                      A nemluvě o tom, jak se hřeje často celý notebook a v mnoha testech se můžeš podívat na ty teploty, jsou často velmi zajímavé.

                      A samozřejmě mluvím o intel cpu.

                      A také htpc slouží u TV jako zdroj obrazu, ale i zvuku místo CD přehrávače. A tedy je nedílnou součástí audio/video sestavy. Takže když zrovna tam notebook nebude připojený a budu na něm něco dělat jinde, tak si nikdo nic nepustí. A dávat tam notebook, aby tam pořád ležel s jeho nevýhodami a ještě by to bylo dražší je nesmysl.

                      Na stolním počítači u htpc samozřejmě na grafice nemám větrák žádný (větší pasiv) a v počítači nejhlučnější větrák supertichounký 800-otáčkový. Na extra výkonnou grafiku už většinou nutný větrák je, ale opět stačí velký pasiv + supertichý 12cm 800 otáčkový větráček. Samozřejmě originál chlazení na supervýkonných stolních grafikách bývá tragédie co se týká hlučnosti.

                      V ruce jsem měl hodně desítek notebooků a ještě jsem neviděl nikdy žádný, který by byl při delším provozu blízko maximálního výkonu zcela tichý (mojemu postavenému htpc se žádný ani nepřiblížil tím jak byl tichý), to je jen zbožné přání majitelů.

                      Tiché jsou dnešní výkonnější notebooky pouze když nejsou déle více zatížené, pak samozřejmě otáčky automaticky stáhnou a najde se spousta tichých kousků.

                      0 0
                      • roud  

                        Teplota u procesoru stoupne k 60°C při opravdu vysokém zatížení Ale i několik hodin provozu v tomto režimu neni problém co se týče grafiky ta opravdu slyšet je ale řek bych že ne o moc víc než aktivní chladič u běžnýho PC a pokud máš ultravýkonou grafiku určitě bych to neřešil pouze pasivním chladičem. (právě u aktivního poznáš kolik odvede tepla a zvýšená teplota na grafice ti může vízt ke snížení výkonu) u stolního PC nechápu proč mít pasivní dnešní aktivní chladiče se dělaj ultratichounký nebo použít nákou kombinaci pasivní s aktivním a vůbec o něm nevíš – k těm kabelům jedinej co musíš mít je sí´tovej nic víc dneska už de prakticky vše ostatní bezdrátově ( vítej v dnešní době ;O] )zase sme u toho že stolní PC se dá noťasem v klidu nahradit ale už se nám tahle debata zvrhává k řešení blbostí ala kabely (dobře by se o tom dalo pokecat u piva :O) )

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Nechápu ty narážky vítej v dnešní době. Já vše mám bezdrátově i u htpc (což bych tak musel řešit i u notebooku, pokud bych ho chtěl použít v obýváku k TV). Jak ale chceš řešit hdmi bezdrátem opravdu nechápu, takže musíš umísit notebook k TV a mít i klávesnici bezdrátovou.

                          Grafiku mám pasivně, protože nemám supervýkonnou, takže není nutné tam další větrák.

                          HTPC mám zpracované opravdu precizně jak po HW, tak po SW stránce (včetně výborné skříně s výraznějším polstrováním pro další ztišení, včetně disků v antivibračních a odhlučňovacích boxech), včetně nejtižšího řešení (kromě vody, která by byla ještě tižší, i když tižší nepotřebuju, když ani při zcela tiché místnosti PC z půl metru neslyším, možná sem tam náznak disku, tam ani ty boxy zcela nestačí), takže mi nemusíš řikat, jaké jsou dnes dostupné větráky. Vyřešit takový zdroj byl trošku oříšek.

                          Běžné PC (taková ta sestava co koupíš běžně bez speciálních požadavků v krámu) je superhlasitý šrot (šrot myslím, co se týká hluku) a jako htpc zcela nepoužitelné, s tím nemá cenu srovnávat, tam na tom bude notebook samozřejmě dobře.

                          A to s tím, že o chlazení vůbec nevíš, to asi nemáš moc praxe se stavbou supertichých počítačů, vůbec to není tak jednoduché, jak to prezentuješ. Bez odhlučněné skříně ani větráky typu Noctua na 800 otáčkách nestačí na zcela úplně tiché PC.

                          S disky je pak vůbec potíž a jsou slyšet i u netbooků, kde s tím už nic neuděláš (tedy pokud nemáš u notebooků nějaké nízkootáčkové, ty jsou ale zase zcela nevýkoné, jak dáš 7200 otáčkový, tak už tichoučký není).

                          A pokud budeš mít notebook ještě přímo u sebe, tak to je o to horší. U htpc, které je 3m od tebe a ještě k tomu může být částečně zakryté to něco málo hluku snese a neslyšíš ho.

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            sorry, že vám do toho vstupuju, ale kolik tak mají ty htpc spotřebu?

                            0 0
                            • Lister  

                              Ideál tak kolem 50 v klidu. Ale to je funkčně omezený, pokud tam nacpeš i TV a SAT karty, tak to bude víc.

                              Maximum podle použitých komponent.

                              No ale můžeš si teoreticky postavit HTPC na NTB základu a tam by šlo jít mnohem níž a 60W by bylo maximum. Problém by ale mohl být prostorový zvuk.

                              0 0
                              • drtyc  

                                tak nevim co je to htpc, ale fit-pc, desky itx formatu osazeny uspornyma chipsetama a procesorama a treba mac mini a podobny hezky maly usporny krabicky se daji poridit, ale zase neni to na hry a ani na full hd realtime komprese. i kdyz fitp-pc bude asi mimo multimedialni kategorii.

                                0 0
                                • drtyc  

                                  minimalne v tv-time nebo jak se to jmenuje je nejaky motiona adaptive tv filtr a ten to v plnym pal nezvladalo ani na via c3 samuel 2, tak ta geoda na tom bude tak podobne, takze pokud chces pouzit nejaky filtry a postrpocessing slozitejsi nez ten nejtrivialnejsi, tak bych pocital spis kolem 100W nejaky posledni uckovy single core, ale to je zase docela paleta.

                                  0 0
                                  • MlokCZ  

                                    Pokud navíc přidáš náročnější filtry, tak nemáš ani s dvoujádrem šanci a čtyřjádro je nutnost. Tedy o single core nelze ani uvažovat.

                                    V praxi to tak dlouhodobě provozuju, takže vím při čem mám jaké zatížení svojeho htpc a s filtry + reclock z toho dostanu i 70%+ vytížení cpu při špičkách (nejnáročnější scény). I bez reclocku by to bylo už 50% plus, tedy na hranici dvoujádra.

                                    A použití CoreAVC poslední verze, které umí asi nejlepší rozdělení dekódování pro více jader + je nejméně HW náročné beru jako samozřejmost.

                                    Takže pak se dostane na těch mojich 85W idle/130W 100% zátěž, i když na grafice by šlo ještě pár watů dolu (nemám integrovanou, ale mám nejméně žravou co se dnes dá sehnat z neintegrovaných).

                                    0 0
                                    • drtyc  

                                      tak posledni asi nejlepsi 2 krokovej filtr na odstraneni sumu z vhs co se hodi i na mizernej analogovej signal z telky je slideshow pokud se mu zada dost snimku pred a po na dopocitavani sceny/sumu a velkej vektor pohybu. jak jen se to jmenuje… no kazdopadne to neni v zadnym pripade ani na ctyrjadro, takze obcas je potreba heads up a zauvazovat jestli neni levnejsi proste poridit lepsi zdroj signalu ;-)

                                      0 0
                                      • MlokCZ  

                                        Tak takové zdroje já neuvažoval. Uvažoval jsem, že zdroj je vždy digitální (tedy když jedu z htpc, tak BR ripy a TV ripy nebo přímo origoš BR disky a DVD) a filtry měl na mysli věci jako kvalitnější upscaling při zdroji v 720p na 1080p, apod. Věci na odstranění šumu nepotřebuju, tak nekvalitní zdroje nepoužívám.

                                        0 0
                                • MlokCZ  

                                  V htpc nepoužitelné. Minimum je slušné dvoujádro (a pokud to má někdo pořešené do detailu jako já s použitím reclocku a tedy k obrazu navíc realtime dekódování AC3 + jeho zpětné kódování, aby se dalo poslat přes s/pdif, tak dvoujádro nestačí, tedy možná nějaké na supervysoké frekvenci ano, ale to pak nízkofrekvenční čtyřjádro má spotřebu stejně nižší, takže to dvoujádro nemá smysl), jinak nezvládneš BR disky nebo i kvalitní ripy v 1080p s vysokým datovým tokem.

                                  Samozřejmě v dost případech to řeší grafika, pak netřeba ani to dvoujádro, jenže na grafiku a DXVA se nelze spolehnout, že takhle půjde všechno, takže bych si nikdy nepostavil htpc, kde by nebyl dostatečný procesor na přehrávání náročného HD videa bez pomoci grafiky.

                                  V zařízeních typu popcorn jsou pak specializované procesory na video, takže tam to zvládnou i s mnhohem menší spotřebou než u htpc. Pak to ale neumí vše jako htpc.

                                  0 0
                                  • drtyc  

                                    jo full hd. me to porad vypadava z hlavy. ten uckovy singlecore by byl tak na full pal a neco malo rezervy do pripadnyho upgrade software.

                                    0 0
                            • MlokCZ  

                              Záleží jak je postavené a co od něj požaduješ. Malá spotřeba pro použití pouze jako HTPC, tak jak napsal Lister.

                              Hodně záleží jakou použiješ grafiku, jestli integrovanou (což se hodně používá na HTPC) a i další periférie něco udělají, takže jak moc kvalitně řešíš zvuk, apod.

                              Já to svoje mám univerzálnější (není to čistě používané jen jako htpc) a hodně výkonné, takže to není typické htpc. S htpc má spoločeného jen to, že je supertiché + na daný výkon stavěné na nízkou spotřebu.

                              A má reálných 85W v idle a při 100% vytížení všech čtyř jader má 130W (měřeno).

                              A také ho mám ve velké krabici, tedy tím také není typické pro htpc. Místa na něj ale mám dost a je zakryté, takže obývák nehyzdí a ve velké krabici se mnohem snáze a levněji řeší výkon x ticho, takže nebyl jediný důvod stavět do malé krabice.

                              Stavěl jsem ale před rokem a něco, mám tam Intela Q9400. Dnes bych našel vyhovující (tedy se stejným nebo větším výkonem) cpu s nepatrně menší spotřebou.

                              0 0
                        • Lister  

                          Jen k tomu: u stolního PC nechápu proč mít pasivní dnešní aktivní chladiče se dělaj ultratichounký

                          • řešil jsem co za fan do skříně. Koupil jsem vychvalovaný Nexus, kterýje prý při 800otáčkách úžasně tichý, tak ho tam šoupnu napřímo bezregulace a ouha. Takový větrák jsem v počítači už dlouho neměl. Takjsem vytáhl ten regulační odpor co s ním naštěstí přišel, zregulovalto na nějakých 500otáček a až pak teprve začal být slyšet míň nežzdroj – Saesonic (no a ten taky není tak tichý, jak bych si představoval).Takže z mého pohledu: jakýkoliv větrák na grafice je většinou jakvrtulník. Grafiku mám samozřejmě pasivní, na procesoru je nic moc AC, alei přesto je po drobných úpravách tím nejtišším větrákem ve skříni.Až budu stavět příště, tak pude na procesor nějaký opravdový kushliníku, na grafiku taky (ta se klidně může něčím přifouknout) a dozaduněco opravdu tichého – asi budu muset opravdu zainvestovat de něčeho jakoPapst nebo Noctua, protože jinak jsem nebyl s ničím spokojený. Akorátještě ten zdroj, to bude problém.Jo a disk mám samozřejmě v boxu, ale přesto to řve, takže příště už jen 5400 otáčkové kousky s vysokou hustotou zápisu a i tak půjde do boxu.
                          0 0
                          • roud  

                            Co se týče větráků tak pokud se nepletu některý maj dokonce garantovanej maximální hluk co vydávaj ( i když nvm jak je to s jejich dostupností určitě se dá něco tichýho sehnat ) co se pasivu týče já bych se tomu vyhnul viděl sem už několik atlonů jak klekli i pod aktivnim natož pasivnim ( vzali sebou bohužel i desku :O( co se disku týče už několik let sem neměl v PC jinej než se 7200 a ani mě nenapada jakej by mělo pínos se k nim vracet možná bych bejt tebou zkusil disk od jiný značky…

                            0 0
                            • Lister  

                              Disk je WD řady AAKS – tedy řada speciálně navržená pro co nejmenší hluk. Příště jdu opravdu do toho 5500otáčkového s vysokou kapacitou, protože díky hustším deskám jsou parametry výkonu srovnatelné a hluk bude produkovat výrazně menší.

                              Jinak ten můj příspěvek nebyl dotaz . co byste navrhli, jen konstatování že pasivní řešení (no ono to pasivní většinou není, páč větrák ve zdroji a jeden outtake fan tam většinou bude) má svůj význam, protože dost lidem můžou ty větráky vadit.

                              0 0
                              • roud  

                                mě to přijde naky divny mě u notesu disk neni slyšet prakticky vůbec a u stolního jen trochu nic hroznýho i když znám lidi kterym disky hrabou pěkně hlasitě…

                                0 0
                                • Lister  

                                  Mě nevadí jak hrabe, ale jak se točí :-)

                                  Ale to je fuk, prostě jsem extra náročný na to, že PC nesmím slyšet, protože mi to prostě při práci vadí.

                                  Souhlasím, že disk v NTB je slyšet minimálně a právě proto si chci příště pořídit takto pomalý 3,5palcový a pro jistotu ještě půjde do boxu.

                                  0 0
                                  • roud  

                                    v pohodě :O)

                                    0 0
                                  • drtyc  

                                    jo jinak pokud se zapne acoustic management na disku, tak vetsinou je to „hrabani“ tissi, ale ten kraval z otaceni je prave porad stejnej, takze chapu. taky mam takovej kousek co piska a jinak neni slyset seekovani. idealni pro hluchy duchodce co to piskani uz neslysi.

                                    0 0
                                • MlokCZ  

                                  Notebooky jsou většinou na disky strašně šizené. Klidně tam můžeš mít i jen 4200 otáčkový nebo v lepším případě 5400 otáčkový, proto bývají tižší.

                                  Ovšem výkon bývá tragický. Pokud chceš lepší disk do noťase, musíš cíleně chtít 7200 otáčkový a ten už pak tak tichoučký taky právě není.

                                  0 0
                                  • Smazaný účet  

                                    a víc žere (kratší doba provozu na baterky), víc hřeje (víc běží větrák = vyšší hlučnost, kratší životnost)

                                    podle mě pokud to není mobilní workstation je 5400rpm dost…

                                    4200rpm už se snad neosazuje, my jsme s nima přestali někdy před čtyřmi lety…

                                    0 0
                                    • MlokCZ  

                                      S tou spotřebou je rozdíl zcela minimální, viděl jsem několik měřených testů a rozdíl spotřeby se dle otáček téměř nelišil nebo dokonce vůbec.

                                      Disk je dnes nejslabším článkem celého HW a pomalý disk je na celkovou odezvu systému hrozně moc znát (i když je dostatek paměti).

                                      Už jsem zkoušel počítač s rychlým SSD diskem (na kterém byl systém) a tak velké zlepšení v odezvě celého systémů a spouštění aplikací, to už jsem hodně let nezažil. To jen hezky dokazuje jakou slabinou ty disky jsou.

                                      A pokud navíc je ten disk pomalejší…

                                      Já si naopak myslím, že i 7200 otáček je hrozná brzda celého systému (po navrácení se k počítači s klasickým i když rychlým 7200 3,5 diskem ve stolním PC to byl šok, jak je to nechutně pomalé i přesto, že jinak je to výkonná stanice s 8GB RAM) a snad budou časem zcela nahrazeny. V tuhle chvíly jsou ale ty rychlejší SSD disky zatím pořád dost drahé a pěkně notebook prodraží.

                                      Tedy podle mě je i 7200 pomalé a není to dost, natož 5400 otáčkový.

                                      0 0
                                      • Ruprt2  

                                        Mloku nepodléháš trochu reklamní masírce? Nevím přesně co je tvůj obor, ale vypisuješ se tu jak je pro tebe klíčová kapacita disků, na kterou máš větší nároky než (řekněme) nadprůměrný uživatel.

                                        A teď tu chválíš SSD disky, které jsou kapacitou naprosto tragické ne-li přímo nepoužitelné.

                                        Jejich výhoda leží spíše ve velikosti, a energetické (ne)náročnosti a odolnosti.

                                        Dle testů se ukazuje, že vyšší rychlost je nevýznamná a i s tou energií to nakonec nebude tak horké.

                                        0 0
                                        • fousek  

                                          Myslim ze Mlok dokaze ocenit vyhody SSD. Nevim proc by mel mit systemovej disk vic jak 10GB, pokud ma 0 odezvu a je preci jen „kapku“ rychlejsi nez standartni 3,5" tak si nic vhodnejsiho nedokazu predstavit.

                                          0 0
                                        • MlokCZ  

                                          Ne, poslední SSD disky jsou rychlostí úplně někde jinde, nesleduješ vývoj. Platí to pouze pro pár nejnovějších a dost drahých.

                                          A samozřejmě nejsou zatím určené na data, ale kvůli velikosti jen na systém. Tam se ale projeví nejvíce jejich rychlost na odezvě systému.

                                          Kromě toho, že jsem v praxi měl možnost vyzkoušet, tak jsem viděl i nějaký test posledních a tam bylo spousta věcí, kde vycházely několikanásobně rychleji než rychlé klasické disky.

                                          Najdu ten test.

                                          Měl si možnost pracovat s počítačem s nějakým z nejrychlejších současných SSD disků?

                                          0 0
                                          • Ruprt2  

                                            OK, v tom máš asi tedy pravdu.

                                            A já žádnou novinku neměl. To je taky fakt.

                                            0 0
                                          • drtyc  

                                            ma to ale jeden hacek. kazdej kdo ma trochu rozum, tak misto toho, aby kupoval ssd, tak si koupi za ty prachy k disky radsi 32G ramky navic.

                                            0 0
                                            • PatrikL  

                                              hlúposť, každý kto má trochu rozumu si dokáže určiť priority a vie čo potrebuje, keď má už dosť ram a ďalšej diskovej kapacity a chce zlepšiť napr. odozvu pc tak prečo si nekúpiť nejaký ssd ktorý výrazne pomôže v niektorých prípadoch? A 32G ramky to je nejaký preklep alebo to myslíš vážne? :)

                                              0 0
                                            • MlokCZ  

                                              Takhle to rozhodně nefunguje. Samozřejmě hodně Ramky je dobré mít, ale ať ji máš sebevíc, tak se to použití SSD disku ani nepřiblíží.

                                              Na tom počítači, co jsem to testoval bylo samozřejmě RAMky spousta, sice ne 32GB, ale jen 16GB, při testování ale nebylo pouštěno nic paměťově náročného, takže systém mohl cachovat v téměř celé ramce.

                                              Jenže to je stejně k ničemu pro ty situace, když cokoliv poprvé načítáš z disku a ty jsou nejčastější.

                                              0 0
                                              • drtyc  

                                                a o tom to je. kolik lidi se dostane do situace kdy neco „poprve nacitas“… jo do laptopu, kde mas hybernaci, tak ti ti urychli. u desktopu, kterej zapnes jednou za den a pak ho nechas v suspendu je v ramce porad vsechno…

                                                co to fakt urychli je boot pokud se zrovna neceka na adresu z dhcp, ktery neni dostupny a tomu podobny situace, ale kdyz mas kolisave vytezovany komp, tak tam proste nacpi vsude vic ramky, zvedni v elvtune hodnoty pro zpozedni zapisu a sraz dolu cteni a neni co resit.

                                                0 0
                                                • drtyc  

                                                  vlastne hybernaci to neurychli pac tam to neseekuje, ale jede sekvencne, takze tam je dulezitejsi propustnost disku.

                                                  za me ssd ma jjedinou vyhodu. nedela kraval. tim to konci.

                                                  k nerozbitnosti mi staci padu odolny klasicky disky.

                                                  na kapacitu cokoliv jinyho nez ssd

                                                  a na propustnost raid.

                                                  no a pak je tu jeste bezpecnost dat pri opotrebeni uloziste…

                                                  a to vsechno jsou pro me dulezitejsi nez bezhlucnost a rychly cislo v testu butterfly cteni a random seek testu.

                                                  0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Četl si vůbec ten test těch posledních rychlých SSD, co jsem dával odkaz?

                                                    I raid0 ze dvou Velociraptorů dostal od těch rychlých SSD při jakémkoliv čtení (i sekvenčím) totálně na pr… a byl mnohem pomalejší.

                                                    Tedy i obnovení z hibernace bude mnohem rychlejší z toho SSD.

                                                    Jen při zápisu se jako jediný Velociraptor v raid0 těm SSD vyrovnal (ale nebyl lepší). Obyč disk bez raid0 i při zápisu mnohem pomalejší.

                                                    A kdo má jako systémový disk Velociraptory v raid0? Já bych si je tam nedal, ani kdybych na to měl zbytečné prachy, možná tak jedině v raidu10, ale to bych zase měl už v PC tolik disků (ještě další aspoň 5. na data), že takhle také ne.

                                                    Takže rozumnou metodou bez tolika disků nemá klasický disk šanci ani při zápisu, prostě je pomalejší mnohonásobně úplně ve všem.

                                                    Ale asi si ten test ani nečetl, protože jinak bys nepsal o nějakých čísle v random seek testu, když ten SSD je oproti klasickému jednomu disku mnohem rychlejší naprosto ve všem a o tom to je.

                                                    To co píšeš platí pro levnější pomalejší SSD, ale o těch tu vůbec nebyla řeč.

                                                    Ale jak jsem psal, zkus aspoň jeden celý den pracovat s počítačem, který bude mít jako systémový disk třeba ten Intel, co jsem testoval já a pak napiš znovu.

                                                    0 0
                                                  • fousek  

                                                    Ja jsem stavel tatovy do firmy s velociraptorem, ale bez raid 0. Ani nepotrebuje vetsi disk.

                                                    Moc nechapu na co je potreba mit v pracovnim PC (u kancelarskyho neni potreba ani vykon) vic jak 20gb disk, co zabira tolik mista krome hudby, fotek, filmu a her?

                                                    Databaze je asi lepsi kdyz bezi na serveru a dokumenty s postou zabiraj do 5gb.

                                                    0 0
                                                • MlokCZ  

                                                  Sedím trvale u počítačů, které nevypínám vůbec ani do suspednu, tedy pouze restarty cca 1× měsíčně s updaty a v RAMce všechno nemám ani omylem i při 8GB RAM a načítám z disku neustále něco. V tom extrémním případě typu 32GB RAM by to samozřejmě bylo lepší, ale ani tak by tam nebylo zdaleka vždy vše.

                                                  A takové extrémy (více než 16GB RAM) nejsou jednoduchou ani levnou záležitostí, dotaneš se cenově za komplet ještě mnohem výše i než za ten drahý SSD. Běžná deska to ani nezvládne.

                                                  Pokud je počítač opravdu používán, tak RAM používá nejen na cachování a každou chvíli systém musí cache uvolnit (pár běžících virtuálních systémů + testovací instance MS SQL si chvílemi dokáže vzít opravdu hodně RAMky).

                                                  Asi je tohle opravdu marné vysvětlovat (kdo nezkusí nepochopí), zažij někdy aspoň jeden den práce s takovým rychlým SSD diskem a pak napiš názor, jak se Ti takový systém zdál.

                                                  Já to zažil a jen zopakuju, že rozdíl v odezvě je obrovský.

                                                  0 0
                                                  • drtyc  

                                                    tak ja beru, ze to je prinos pro urcity situace, ale rikam, ze vetsina lidi by ty prachy mela prednostne vrazit do neceho jinyho nez do ssd, co jim bude vic platny nez tohle placebo vykonu. je to asi tak systemove, jako kdyz vlada da pastelkovne a ponizi pridavky na deti misto toho, aby podporila socialni pracovnice a jine „donucovaci“ sluzby, aby ty rodice co deti zanedbavaji se o ne staraly.

                                                    0 0
                                                  • drtyc  

                                                    jinak proc cpat do testu kolikati 15krpm? raptory, ktery maji blbej pomer cena velikost a akorat maji otacky a kraval. a navic jen dva. proc asi? aby ty ssd vypadaly lip nez blbe. tak proc se na to radsi nepodivat realisticky. treba takhle:

                                                    5 * 1.800,– SAMSUNG HD103UJ HDD 1TB Serial ATA/300, 32MB cache, 7200RPM, Spin Point F1 v raid 0

                                                    proti

                                                    1 * 10.000,– INTEL X25-M SSD , 160GB (34nm), 2.5",MLC, High Perf.

                                                    a zvaz jaky mas priority po tom co to vyzkousis. ty samy prachy. uplne jina aplikace.

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    V tom testu samozřejmě byl i klasický levný 7200 disk, stačilo by se do toho testu podívat.

                                                    Raptor v raidu0 tam byl pro srovnání s tím nejvýkonnějším z klasických disků při praktickém užití, aby se jasně ukázalo, že klasické disky už prostě nemají šanci a že už nejsou lepší ani při zápisu, kde ještě nedávno měly SSD ztrátu na nejlepší klasiku.

                                                    V testu také bylo několik dalších výrazně levnějších SSD disků (opět se tam stačilo mrknout), které byly menší než ten Intel a pomalejší jen o trošku (a stále rychlostně mnohem rychlejší než klasický 7200 otáček disk). Takže pokud někdo chce srovnávat něco cenově bližšího, tak to tam samozřejmě bylo také.

                                                    Tedy ten test se na to dívá zcela relasticky. Ovšem bavit se stále nad tím testem, když jsi ho zřejmě ani nečetl nemá smysl.

                                                    Naopak to co navrhuješ mi přijde k ničemu, k čemu srovnávat hrušky s jabkama (tím myslím proč srovnávat obrovskou kapacitu se SSD)?

                                                    Osobně nic testovat nepotřebuju, SSD jsem testoval a vím co by mi to přineslo. Bylo by to sice super, ale tolik peněz za to nejsem zatím ochotný dát, takže není co řešit.

                                                    SSD disk by byl samozřejmě jen navíc na systém, ostatní klasické disky na data je potřeba mít stejně dle potřeby na kapacitu.

                                                    0 0
                                                  • drtyc  

                                                    tak k tem levnejsim bych volil pro srovnani aneb utlucem vas cepicema.

                                                    9 * 1.100,– WD WD3200AAKS HDD 320GB 7200ot. SATA II 16MB cache

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    A k čemu takové šílené srovnání? Řeknu to na rovinu, cpát do počítače více jak 3–4 klasické disky mi přijde padlé na hlavu a tohle srovnávat taky.

                                                    K čemu takhle přecpávat case (tolik disků do většiny ani nepůjde), řešit pak chlazení, hluk, spotřebu a hlavně při poruchovosti neustále nějaké měnit.

                                                    Deska tolik disků taky nedá, na vytvoření pořádných raidů je potřeba pořádný řadič (bude stát tolik co ten drahý SSD disk).

                                                    A ten levnější SSD disk v testu Kingstone NowSSD V+ je cenově kolem 4tis. Kč, žádných 10tis. Kč.

                                                    0 0
                                                  • drtyc  

                                                    no tak ja to otocim to co si napsal. k cemu takove silene prachy za tak malo mista, kdyz to jde i jinak ve srovnatelnem vykonu.

                                                    raidy softwarovy. overhead je pod 0.1% procesoru. slusna deska zvladne 8 disku aniz by se zapotila stejne tak case. a je to v bezne lowcostove desktopove variante.

                                                    0 0
                                                  • fousek  

                                                    Me pripada ze si nikdy nevidel nic lepsiho nez 7200 desktopy, protoze by si o prinosu rychlejch disku nepochyboval.

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    A to ty rychlé klasické disky jsou pořád nic, s Velociraptory jsem pracoval hodněkrát a je to příjemné zrychlení oproti klasickým levným 7200 otáčkovým diskům, zejména při některých specifických použití pro práci s velkými objemy dat se to opravdu hodí.

                                                    Ale ta odezva systému z které jsem byl tak nadšený při testu toho Intel SSD tu stále není téměř vůbec.

                                                    0 0
                                                  • drtyc  

                                                    ses prepocital. staci mi 7 kroku. jako 1 raptor vs. 1 7200 otackovej disk ani slovo, ale tady se bavime o 2 vs 5. nebo 2 vs 9.

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Já nikomu SSD nenutím i sem psal sám, že bych za to ty prachy zatím nedal.

                                                    Už mi tahle diskuze přestává bavit. Stále jsi nejspíš ani nečetl ten článek, jinak bys tu nepsal pořád o nějakém nahrazení rychlého SSD disku klasickými disky pro dosažení srovnatelného výkonu. Už naposledy opakuju, že to ve srovnatelném výkonu nejde ani s Velociraptory v raid0 (i ty v dost věcech jsou třeba i 10× pomalejší). Obyčejných disků můžeš nacpat na desku do těch pseudoraidu, co na desky dávají kolik chceš (i když je to dle mě zcela nesmyslné řešení) a výkonem se tomu ani nepřiblížíš.

                                                    Jen ale zopakuju, co žu jsem psal. Vyzkoušej si takový rychlý SSD disk v aspoň jeden celý den, pak se vrať ke klasice a pak může pokračování debaty mít nějaký smysl.

                                                    0 0
                                                  • drtyc  

                                                    precetl jsem co je dole odsud i dalsi dva marketingovy zvasty co tam u toho jsou. je tam prave to porovnani s tema dvema raptorama. jinej sem tu nenasel, ale zas tak sem to tu nezkoumal. ten tyden pc tuning. proste kazdej ma svy potreby a dokud nebudes trvat na tom, ze to potrebujes do laptopu, tak ssd fakt nepotrebujes az na velmi specificky pripady jsou to jak oba rikame vyhozeny prachy.

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    A ten 7200 otáčkový Seagate v tom testu je tedy co, když si ho četl?

                                                    0 0
                                                  • drtyc  

                                                    ten je tam jen jeden. to ma fakt nulovou vypovidaci hodnotu „kombinovanych“ testu jako je „instalace“, „startovaci cas“. tam mas na sobe sekvencne zavisly ukoly a prodlevy, ktery kdyz das tech disku vedle sebe 9 se budou ruzne prekryvat, takze nemuzes vzit to cislo jednoho disku a vydelit 9, protoze to tak proste nebude fungovat.

                                                    0 0
                                              • Smazaný účet  

                                                Windows ti skoro permanentně zapisujou do swapu, kromě toho, že na SSD to ztrácí výhodu rychlého čtení je základní problém ten, že swap sedí na jednom místě a přepisuje se neustále furt dokola. Jak dlouho myslíš, že to ten SSD disk vydrží?

                                                0 0
                                                • MlokCZ  

                                                  Permanentně mi do swapu určitě nezapisují, když už možná 10 let na všech počítačích jedu bez swapu, když mám dost RAM (u XP to bylo ještě takové pochybné, tam se nějaké to swapování mohlo stávat i s vypnutým swapem).

                                                  V případě použití swapu to problém být může, to jistě, i v tom článku to také je popsané, jak se chovat ke swapu za současných podmínek (já to neřešil, když swap nevedu).

                                                  Kromě pár ojedinělých aplikací které bez swapu nefungují (já takové nepoužívám a dlouho na žádnou už nenarazil), tak při dostatečné RAMce je swap k ničemu.

                                                  0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    A jinak s tím, že by odešel hned to není také tak žhavé, vše je to opět v tom článku velmi dobře popsané. Tím myslím jaké mechanismy ty SSD disky mají, aby se s tímto vypořádaly.

                                                    Jediné, co se nesmí nikdy dělat nechávat zaplněný SSD disk téměř celý. Pak mu nezbývá prostor pro rozprostření zápisu a je nucen opravdu už zapisovat pořád na stejné místo.

                                                    0 0
                                                • fousek  

                                                  swap nacpat na SSD je ale naprosta blbost. (to ze si ho win davaj defaultne na systemovej disk, svedci o profesionalite pristupu:-)

                                                  0 0
                                        • MlokCZ  

                                          Takže tady test posledních rychlých SSD disků. Raid 0 ze dvou VelociRaptorů dostal ve většině praktických použití totálně na pr…

                                          Rorzdíl tedy obrovský a ne nevýznamný. Nevýznamný rozdíl byl dříve nebo dnes s levnějšími SSD, ale ne se špičkou.

                                          A měl jsem možnost pracovat na počítači právě s jedním z toho testu a to konkrétně s Intel X25-E. Samozřejmě na něm byl jen systém a ne data. Reakce systému byla oproti rychlému 7200 otáčkovému disku úplně někde jinde a návrat na svoje počítače, kde mám klasické disky byl ošklivým šokem. Nejvíc jsem si tu svižnost systému uvědomil právě po návratu na klasický disk.

                                          Průšvih je jediná věc a to cena. To co např. tenhle Intel X25-E stojí bych zatím nebyl za něj ochotný dát ani náhodou. Takže až časem budou ceny několikanásobně níže, tak si něco takového pořídím.

                                          Všimni si v testu zejména spouštění aplikací. To je prostě paráda a takhle to bylo s téměř každou aplikací (já jsem na počítači neměl Autocad, který testují, u jiných aplikací to bylo ale stejné).

                                          Pro ten Autocad spuštění na běžném disku 36s, na SSD 3s. Takové rozdíly pak okamžitě zaznamená i ocení úplně každý i zcela neznalý běžný domácí uživatel, který ani neví co to je SSD.

                                          Ale zatím to díky ceně pro něj nebude.

                                          0 0
                                          • MlokCZ  

                                            A zapomněl jsem na odkaz:

                                            http://pctuning.tyden.cz/…lnem-provozu?…

                                            To co v závěru autor toho testu popisuje, tak jsem měl úplně stejné pocity, jen narozdíl od něj jsem musel vystřízlivět z nadšení a vrátit se ke klasickému disku.

                                            0 0
                                          • fousek  

                                            On i Velociraptor je kapku jina liga nez jakejkoliv 7200 desktop disk. Nabihani OS asi tak polovicni doba. S tim Intelem to musi bejt jako kdyz zapnes kalkulacku:-)

                                            0 0
                                      • Smazaný účet  

                                        asi záleží na konkrétním SSD disku, co se týče čtení, je určitě rychlejší než klasický disk, zápis je ale obvykle pomalejší…je otázka způsobu využití disku, jestli celkové I/O operace budou s SSD rychlejší nebo ne

                                        druhý háček je v limitu počtu přepisů v modulech SSD disku, těžko soudit teď, kdy ty disky ještě v běžném provozu nejsou tak dlouho, to si povíme po pár letech

                                        další limit je malá velikost SSD disků – když do notebooku dám jen jeden disk, určitě mi 60 GB stačit nebude…a 300 GB SSD disk jsem běžně osazený ještě neviděl…existuje to vůbec?

                                        jediné dvě nesporné výhody SSD disků jsou nižší spotřeba a nárazuvzdornost

                                        0 0
                                        • MlokCZ  

                                          Životnost může být problém, po pár letech intenzivního použití může jít disk do kytek, to je jasné. Když navíc ty opravdu výkonné, co za to stojí jsou šíleně drahé (nebo zase šíleně malé), tak je jasné, že to pro nikoho zatím moc není.

                                          A je také jasné, že i když někdo má prachy, tak je to leda na systém a k tomu na data to chce druhý velký klasický disk.

                                          Ovšem, že celkové I/O operace u těch nejlepších jako je třeba ten Intel, co jsem chvíli zkoušel, tak to je už jednoznačné a to zvlášť oproti klasickému jednomu disku (běžně v počítači nemám VelociRaptory v Raidu0).

                                          Pomalejší není ani oproti těm VelociRaptorům v Raidu0 nikdy, maximálně sem tam se to pro některou činnost sobě vyrovnají (třeba kopírování z disku na ten stejný disk, tam se při zápisu Velociraptory v Raidu0 vyrovnaly tomu Intelu, ale běžný 7200 otáčkový disk se stejně nechytal – a tohle je asi nejslabší test pro ten SSD vůbec).

                                          Kdo takový rychlý disk nezažil, tak se to ale těžko vysvětluje jaká to je paráda, vůbec jsem nečekal takové excelentní chování a takové zlepšení celkové odezvy systému jsem už hodně let nezažil s žádným novým výkonnějším HW.

                                          0 0
                                          • Ruprt2  

                                            Jo vzdávám to zaspal jsem. Kvalitativně šly evidentně dále než co jsem se o to zajímal naposledy.

                                            Na druhou stranu já se o SSD úložiště nezajímám ze dvou velmi zřejmých důvodů.

                                            1. kapacita
                                            2. cena

                                            Tím pro mě vlastně neexistují. Ale pravdou je, že pokud někdo neřeší cenu ani kapacitu, nebo slouží pouze jako doplňkový systémový disk pro účelově laděný comp, tak určitě ano, dávám vám za pravdu.

                                            Ale původní myšlenka SSD byla nahradit HDD v noteboocích. vysoká cena a nízká kapacita měl být pouze dočasný problém. Nicméně kdysi (cca rok) jsem viděl komentář, že i samotní výrobci doufali v rychlejší posun, zejm. v těch kapacitách.

                                            Otázka je nakolik je to pravda a nakolik je ono zpomalení uměle vytvořené právě výrobci, kteří se chtějí v prvé řadě napakovat a zaplatit si svůj výzkum. To skutečně ukáže asi až čas.

                                            0 0
                                            • MlokCZ  

                                              S cenou a kapacitou samozřejmě zcela souhlas, proto SSD také zatím nemám a mít jen tak nebudu. Za až tolik peněz mi to zatím nestojí.

                                              0 0
                              • PatrikL  

                                „řada speciálně navržená pro co nejmenší hluk“ – skôr je to klasický mainstream disk, ktorý je navyše už dosť pomalý a neaktuálny… To, že je jeden z najtichších 7200 otáčkových diskov je pravda – ale kupoval sa pre výkon, nie hluk :).

                                Pre najmenší hluk sú tu 5400 otáčkové disky.

                                0 0
                              • MlokCZ  

                                Nevím jaké je defaultní nastavení AAM u AAKS řady. Tuším, že tahle řada má jen AAM vypnout/zapnout, tedy jen dva režimy. Zkontroloval bych jak je to nastavené. Jestli je AAM vypnuté (tedy hlučnější a výkonnější), tak bych ho rychle zapnul. Zrovna u tohoto disku je rozdíl mezi vypnutým a zapnutým co se týká hluku při seekování velký.

                                0 0
                            • drtyc  

                              vetraky nevybirat podle hluku, ale podle precerpanyho vzduchu. pak kdyz zpomalis, tak byva min hlucny ledasco, ale ta ucinnost nekterych je zoufala, takze to topi vic a toci vic nez je treba.

                              0 0
                              • roud  

                                mě to neříkej mě vše funguje jak má :O)

                                0 0
                              • MlokCZ  

                                Je jasné, že je vždy třeba volit hluk x kolik přečerpá vzduchu. Ono ale vysokootáčkové větráky nelze stejně moc zpomalit, protože při větším zpomalení už se pak při zapnutí sami nerozběhnou a tedy ty supernízké otáčky z nich vůbec nedostaneš.

                                500 otáček se dá dostat většinou právě už jen z nízkootáčkových, které mají třeba max. 800 a ještě se mohou zpomalit, jako třeba ta Noctua v odkazu, co jsem dával.

                                Jinak ale je třeba stejně vycházet z testů, protože nikdo asi nebude mít nervy a peníze si objednat 40 větráků a srovnávat jejich parametry v praxi.

                                0 0
                                • drtyc  

                                  tohle obcas resi chytrejsi obvod co tam posle chvilku vic pri startu. horsi je to potom s kontrolou, jestli se jeste porad toci, kdyz skonci v poloze, kdy si obvod mysli, ze se toci na ohrome moc otacek a jen se tam tak ztuhle trepe…

                                  0 0
                                  • MlokCZ  

                                    Jasně, metody řešení se najdou, ale další komplikace navíc, to si můžu rovnou koupit správný větrák jaký potřebuju.

                                    0 0
                          • MlokCZ  

                            U některých disků stačí poladit nastavení AAM. Při nastavení na quiet jsou pak slušně tiché a klidně pak lze mít tichý disk 7200 otáček když je v boxu + je zatlumená skříň (zatlumení pomůže hodně i když nasávací otvor pro vzduch vepředu a vzadu vypouštěcí je otevřený přímo do skříně, ale skříň mi stojí ke mně kolmo, takže otevřená je do jiného směru a tedy zatlumení boků se dost projeví). A chce to mít také dobře zavěšený box ve skříni. A také dost to ovlivní i samotná skříň.

                            Taky ty dva ventilátory, co jsou přímo u otvorů, ty mám také jen na 500otáček. Zdrojový jede také ne minimum, protože mám hodně nadimenzovaný zdroj a při odběru pod 35% svého maximu větrák skoro stojí.

                            Z větráků se mi nejvíc osvědčily Noctui, konkrétně tyhle:

                            http://www.czechcomputer.cz/product.jsp…

                            Na 500ot. zcela neslyšitelné, na 800ot. také pořád velmi tiché a z dobře vyřešného casu také nejsou slyšet (možná ten přední a zadní by nepatrně byl, na 800ot. mám jen na cpu, přední a zadní na 500; možná i na cpu s tím obrovským pasivem by stačilo i 500, ale když to na něm není slyšet a také to hodně ochlazuje ramky, tak jsem nechal 800).

                            I v testech tenhle větrák podával jedny z nejlepších výsledků (dle měření hluku) a přitom ještě celkem slušně fouká.

                            0 0
                            • roud  

                              Tohle mi přijde jako zajímavá věc chlazení ramek myslíš že to k něčemu je nebo to bereš prostě jako + toho jak to máš udělaný ? mám pocit že sem viděl i ramku s pasivem na sobě tehdy mě to dost překvapilo…

                              0 0
                              • MlokCZ  

                                Tohle hrozně záleží na tom, co tam máš za ramky a na jaké běží frekvenci.

                                Mám DDR2 1066MHz s poměrně nízkou latencí (5–5–5–15), konkrétně tyhle:

                                http://www.czechcomputer.cz/product.jsp…

                                A mám 8GB, takže ještě navíc 4 kousky vedle sebe.

                                A tohle je typ pamětí, který hřeje možná vůbec nejvíce, takže pasiv na nich je samozřejmostí (bez něj by se uvařily), ale i přes pasiv mají i přes to, že jim pomáhá větrá z cpu nejvyšší teplotu v počátači (vyšší než cpu v idle, cpu má 50st., ty ramky o trošku více, rukou se o ně skoro spálíš).

                                Je to proto, že DDR2 na vyšších frekvencích běží na dost vysokém napětí (2,1V).

                                Dnes už bych kupoval DDR3, ty se hřejou méně. Před rokem a něco ale ty z toho odkazu stály o hodně méně (těsně pod 2tis. s DPH místo skoro 3tis. co stojí teď). A DDR3 byly naopak výrazně dražší a ještě bych musel brát jinou desku kvůli DDR3, takže tenkrát nebylo co řešit i přes to jejich větší topení.

                                0 0
                              • drtyc  

                                samolepici pasivy na ramky a lepici pasivy na chipset a akticy na chipset a neprilis topici integrovany vga s malym tichym pomalym vetrakem vetrakem lepim na disky, aby se neprehrivaly pokud chybi poradnej pruvan ve skrini. ono disk co ma 80 taky neni idealni. krom toho pokud tam zacne neco rezonovat, tak ta samolepka a to „zavazi“ na ni to trosku utlumi.

                                0 0
                            • PatrikL  

                              treba vyskusat aj nieco ine ako noctua, ono je jednoduche kupit skoro to najdrahsie a s istotou kvality a dobrych prevadzkovych vlastnosti, umenie je najst medzi 4× lacnejsimi vyrovnaneho supera ohladom hlucnosti :) Napr. mam taky pocit ze nejaky Gelid 120mm je po zregulovani velmi tichy a pritom ma stale slusny prietok, stoji asi nejake 4 eura… Alebo aj enermax magma je dobry…

                              0 0
                              • MlokCZ  

                                Vycházel jsem zhruba z 5ti megatestů větráků včetně zahraničních, kde měřili dohromady tak 100 různých větráků (a spousta dražších než ta Noctua). A když to tak vyšlo ve všech testech, tak jsem opravdu neměl potřebu experimentovat. Samozřejmě je možné, že existuje nějaký levnější stejně tichý nebo dokonce tižší.

                                Cena těch větráků byla stejně v celkových nákladech na to hptc zanedbatelná a kromě toho experimentování už jen ty pohodlné redukce 800×500 otáček se mi taky líbí (nerad takové věci dobastluju doma).

                                Takže já neměl co řešit a z mojeho pohledu to byla ideální volba. Jinak bych volil jen kdybych předem měl ověřenou informaci, že je nějaký jasně lepší.

                                0 0
                          • Lister  

                            Tak hodím to sem, když jsem se bavili o těch discích, mám totiž problém:

                            Včera jsem nainstaloval do skříně nový Samsung F2 1TB. Hlavním důvodem bylo ticho. Bohužel po nainstalování do skříně a zapnutí se tento disk začal chovat velmi nekultivovaně. Točení ploten je velmi tiché (i když jsem to čekal ještě lepší), ale při seeku vydává disk velmi hlasité zvuky. Seek se nedá přeslechnout, doslova rozezvučí celou skříň (zkoušel jsem disk i v ruce, část zvuků, které způsobují vibrace, zmizela, ale seek je přesto velmi hlasitý). Srovnávám s WD AAKS 320GB, který má seek mnohem tišší (když je v boxu tak neslyšitelný) naopak ale více hvízdají plotny. Dal jsem ten Samsunbg do zavřeného odhlučňovacího boxu, ale přesto je stále velmi hlučný – v porovnání s volně naistalovaným WD je ten seek i přes uložení v boxu tak 2× více hlasitý. Mám tento kus považovat za vadný a zkusit uplatnit reklamaci. Bohužel je takto pro mě nepoužitelný. PC mám celkově velmi tiché, většina komponent pasivní nebo nízkootáčkové ventilátory a tohle to celé zabíjí. Zkoušel jsem i nastavení AAM na největší ticho, ale prakticky s nulovým efektem.

                            0 0
                            • MlokCZ  

                              Nemám tenhle disk z praxe vyzkoušený v odhlučněné skříni a tichém prostředí, takže nemůžu hodnotit, jestli je to tak ok u daného kusu.

                              Každopádně reklamace je v tomhle ohledu bez šance.

                              A box vždy hůře ztišuje seek, tedy do tichého PC je vhodnější ta kombinace u WD (tedy tižší seek a hlučnější otáčky.

                              0 0
                              • Lister  

                                No kdyby to bylo v běžných intencích, tak bych o tom ani neuvažoval. Běžně se o něm píše, že je seek sotva patrný. Můj kus ale jde slyšet z pokoje až na chodbu (nepřeháním). Prostě nejde přeslechnout i na 5 metrů. Bez boxů je to úplně nepoužitelné, vibruje a ozývá se to v celé skříni – prostě k vzteku.

                                0 0
                                • MlokCZ  

                                  Tak to už je opravdu extrém. Zkusit to reklamovat samozřejmě můžeš.

                                  0 0
              • MlokCZ  

                Přídavné karty jsem myslel specifické věci, které jdou většinou mimo běžné uživatele, ale kdo je má, tak jiná cesta není.

                A může to být cokoliv, třeba lepší střihová karta. Něco sice existuje i v externí verzi, ale pokud daná karta potřebuju opravdu rychlý přenos dat a je PCIexpress, tak se externě dělá obtížně.

                0 0
                • roud  

                  ok tohle beru jako argument ale zas je to věc kterou využije jeden uživatel z 10–50000 co maj pc ?

                  0 0
    • Wentura  

      Možná to už někdo psal, nechce se mi to celé číst.

      VGA ne, je to staré analogové rozhraní, ne moc kvalitní.

      DVI je digitální, takže máš obraz 100% co vyjde z notebooku.

      HDMI je digitální jak dvi rozšířené o digitální zvuk.

      Takže jestli to chceš na jen na monitor – DVI

      Jestli budeš z notesu třeba pouštět film do telky/domácího kina je třeba HDMI

      0 0
      • ravo  

        To, že je něco digitální neznamená, že to nemůže být rušeno.

        0 0
      • drtyc  

        zalezi na tom kine/telce. nektery modely si poradi i s tim zvukem oddelene – minimalne to co mam doma. nektery mozna ne.

        0 0
    • ravo  

      Mnoho z uvedených problémů z kvalitou vga může a má příčinu zde:

      http://www.cablek.com/…s-resolution

      0 0
      • drtyc  

        nejvetsi problem byva pokud mas ve stene pojistky a z druhe strany steny mas monitor. pak muzes mit kabel metr a stejne je to hruza des.

        0 0
      • ravo  

        s kým s čím… „Z“ kvalitou. Lehce se červenám :-)

        0 0
    • mairj  

      určitě hdmi, to ti přenese digitálně obraz i zvuk! Pro mě super snadné propojení s tv (stačí jeden kablík hdmi-hdmi)

      0 0
    • Kosta  

      Zdravím,

      řeším jeden problém. Mám 22" monitor s VGA vstupem, nový ntb má výstup pouze HDMI. Nechce se mně dávat 600,– za adaptér. Na aukro jsem našel tento adaptér.

      V případě, že potřebuju jenom propojit monitor s ntb, nepotřebuju přenášet zvuk a VGA na starém ntb mně stačilo, bude tento adaptér fungovat?

      P.S. Neplánuju kupovat nový monitor, nejsem *******, že jsem si koupil ntb bez VGA, nejsem nadšenec, který postřehne lehce vyšší kvalitu atd atd. :)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.