• Roman11

    Máte někdo zkušenosti s gripy ERGON? Mám při delších vyjížďkách docela problémy s bolestí malíkové hrany zápěstí a tyhle gripy by mohli pomoci. Zvažuji model GS1 nebo s rohama GS3. Jezdím fulla.

    0 0
    • voytaa  

      Osobní zkušenosti nemám, ale z hlediska ergonomie mají logický tvar, přece jen výrazně zvyšují plochu, kam si zapřeš dlaň. Na tvůj problém by to skutečně mohlo být řešení. Když vezmeš model komplet s rohy, možnost střídání poloh rukou zase trochu zmenší zatížení dlaní, otázka je ale taky, jestli rohy vozíš teď, každý preferuje něco jiného. Každopádně ergon na mě působí, že ty tvary promýšlí, ostatně za to posbíral i několik designových cen. Jinak myslím, že je tady vozí Mlok, takže se s tebou určitě podělí o konkrétní zkušenosti…

      0 0
    • vladaza  

      zkoušel jsem odlehčený model GX1 a nevyhovoval mi – příliš tvrdý, nulové tlumení vibrací, tvar mě taky nenadchnul, možná jsem měl vzít civilnější /těžší/ provedení, dal jsem je pryč, bez vyzkoušení je to podobné jako u sedel, co jednomu sedí, druhý zatracuje

      0 0
      • Seky  

        Každej to máme jinak s tím souhlasím. Já jezdím GX1 k plné spokojenosti a právě mi vyhovuje jak to křídlo lehce propružuje, to u GP1 nebylo. Je to zkrátka subjektivní pocit.

        0 0
    • Seky  

      Jezdím GX1 (viz. můj profil) a 100% spokojenost. Po zlomenině ruky jsou to prakticky jediný gripy na kterejch vydržim i 50 km v kuse v lese (na kulatejch dám, tak tak 10 km a po asfaltu). Předtím jsem jezdil GP1 a taky dobrý, ale ty GX1 mají odlehčený křídlo a ono trochu pruží, takže ve výsledku pohodlnější. GS1 nevím je to celkem novinka a asi moc lidí to nevozí. Tvar je stejnej jako u GX1, ale asi tam nebude odlehčený křídlo, takže to nebude moc pružit. Před koupí doporučuju osahat a vybrat si velikost.

      0 0
    • MlokCZ  

      V historii jsem tu o Ergonech psal nejméně 20×, takže jen stručně.

      Vozím GR2 mag už několik let a to i pro techničtější ježdění na fullech. Na vlajdách jsem také míval problém s malíkovou hranou ruky a to klidně už i po 2 hodinách (při dobře vybraném úhlu vlajd, při špatném klidně po 15 minutách).

      Na Ergonech nemám ani náznak problému ani při 7h+ vyjížďce (zrovna předminulý víkend jsem jel 7,5 hodiny vyjížďku a pohoda).

      Některé se dělají ve dvou velikostech, je nutné zvolit správně (já vozím GR2 v té menší velikosti).

      GS a GX verze mi tvarem tak dobře nesedí (mají jiný tvar než GC, GP a GR verze), to bude ale individuální a je nutné vyzkoušet.

      0 0
      • Danikklotz  

        Ahoj, 2 roky jsem jezdil GX1, byly v pohodě, ale chtěl jsem něco většího. Pořídíl jsem GP1 vel. L, ale to bylo už moc, hlavně u palce (mají větší obvod). Vyměnil jsem si je za GP1 vel S a super. Ty jezdím už druhou sezonu a stejne jako Mlok je to super. Přítelkyně jezdí GX1 a je taky spokojená. Jezdíme i technické věci.

        0 0
        • MlokCZ  

          Pro ty technické věci bych jen doplnil, že je třeba si vyzkoušet, jestli při dlouhých prstech nevadí ta ergonomická část pro konce prstů.

          Já mám krátké prsty a malé dlaně, takže mi to nevadí vůbec. Dokážu si ale představit, že někomu to vadit bude.

          V tomhle může pomoct u některých to odlehčené křídlo. Tím je i ze spodní strany ještě více vybrané než třeba u GR (tam je také trošku a místo na prsty to zvětšuje, ale jen trošku).

          0 0
      • Roman11  

        Díky za radu. Vyhledám Tvoje předchozí příspěvky. Kde by se dali vyzkoušet? Mám trochu obavu z toho malého růžku u GR2, spíš bych možná volil GR3. Ty jsem ale v prodeji nikde nenašel. Když si změřím šířku dlaně, tak mám 9 cm.

        0 0
        • MlokCZ  

          GR mají teď přepracovaný růžek, který je o 1cm delší než dříve a je teď nově karbonový a pogumovaný. Pogumovaná vrstva je příjemnější, na fullu bych s touhle kombinací měl ale větší strach, že to nevydrží (když se občas zahodí kolo, na těch starších GR2 mám růžky slušně sedřené, ale vydržely opravdu hodně). Na celopevňáka bych si ty pogumované klidně dal, škoda, že nejsou k mání i v tom původním kratším provedení.

          Mně naopak sedí více ty krátičké.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Ergony mi leží v hlavě už delší dobu, mám ale spíš zkušenost, že pokud je roh kratší než dlaň (malík se nevejde před grip), je v podstatě zbytečný…

            0 0
            • MlokCZ  

              Ono je to tím, že u Ergonů držím rohy úplně jinak než jsem držel klasické rohy.

              Spíš je používám jako rozširující plochu která navazuje na tu ergonomickou část a tím se pak krásně opírám dlaní o velkou plochu vytvořenou jak gripem, tak tím růžkem.

              Takže mám dlaně položené směrem dolů. A ten extra krátký růžek mi vyhovuje proto, že za jeho koncem pak ještě prsty ohýbám, což mi na tom o 1cm delším už nevyjde.

              0 0
              • MlokCZ  

                A pak je ještě používám pro jízdu ze sedla (a tam mi ty kratičké taky bohatě stačí). Nemám rád jízdu ze sedla při natočení rukou za úchop na gripu. To je hrozně nepřirozené.

                A zvlášť na celopevňáku jezdím ze sedla hodně, na fullech už tolik ne.

                0 0
                • Roman11  

                  Jakou máš šířku dlaně a délku ruky od zápěstí až na konec prostředníčku? Já mám šířku 9 cm a délku 19 cm. Myslíš že vel. S u GR2 by byla O.K.?

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Šířku mám taky cca 9cm a tu délku jsem teď naměřil 18cm. Jak komu bude ta velikost si netroufám odhadovat.

                    0 0
                    • Roman11  

                      Díky za info a rady. Objednal jsem tedy GR2 ve vel. S, snad sednou. Až je prubnu, tak dám vědet.

                      0 0
                    • Roman11  

                      Tak mě dnes dorazily ty GR2. Hned jsem je nasadil a vyrazil na projížďku. Trochu jsem laboroval se správným nastavením úhlu gripů i rohů. A poznatek po první krátké cca 30 km vyjížďce – jednoduše paráda. Velikost S jsem zřejmě trefil, sedí dobře. Uvidím až pojedu něco delšího, ale už teď je jasné že to je oproti kulatému gripu nebe a dudy. Až na tu cenu. I když to pohodlí za to fakt stojí.

                      0 0
      • ememem  

        ja uz trocha dlhsie rozmyslam nad gx2. problem je v tom ze neviem ci mi sadnu a vyskusat to nemam kde. v com konkretne ti oproti gr2 nesedeli? ide mi o to ze podla toho co pises mam asi priblizne rovnako ruku a aj rovnake poziadavky napr. v tom ze si tusimze tiez zhanal vlajdy s minimalny zahnutim a pod.

        a este byc sa chcel spytat ci nevies jestli maju gs2 a to nove gr2 rovnako dlhe rohy, nove gr2 ma mat nejaky dlhsi co by mi dost vyhovovalo a pri oboch len pisu ze je to „3 fingers bar“.

        dik.

        0 0
        • ememem  

          a este jedna vec. nejdu na vlajdach tie rohy moc von? ide o to ze mam teraz vlajdy 4 a 5 stupnov(RF) lenze ich budem musiet pomaly vymenit a bohuzial uz nic podobne najst neviem, vsetky sa pohybuju cca 5–6 a 8–9 stupnov co je uz pre mna dost ale asi si nepomozem len mam strach ze ti rohy pojdu uz moc von. aj bezne rohy na vlajdach maju tento problem, vozim preto wcs ergo ktore su dost zahnute a je to ok ale sa proste tej kombinacie viac zahnute vlajdy a menej zahnute rohy obavam.

          0 0
          • MlokCZ  

            Na mojich vlajdách s cca 6,5st. výsledným úhlem jsou GR2 hezky výrazně zahnuté směrem dovnitř.

            0 0
            • ememem  

              tak som sa presiel na gx2 carbon leichtbau 2011 (uz s tymi dlhsimi rohami). mal som trocha obavy ale som docela prekvapeny, nema to najmensiu chybu. su tak akurat tvrde, super pohodlne (co sa dalo cakat), paradny a vdaka vybornemu tvaru a tym vybratiam zo spodu na prsty 100%-ne isty grip(co uz som moc necakal a prave toho sa obaval). rohy sa drzia tiez paradne(co som takisto pochyboval) a aj na vlajdach su nasmerovane dovnutra ako maju byt. hmotnost minimalne vyssia ale v sucte gripy+rohy tych cca 35g navyse na par oproti tomu co som mal (specializexc grip + rohy wcs ergo) rad vymenim za pohodlie a istotu uchopu. pre ludi s kratsimi prstami je z ergo gripov prave gx2 asi najvhodnejsi kedze je zo vsetkych asi najsubtilnejsi(os­tatne sa mi uz zdali trocha velke.) ale to bude individualne.

              0 0
              • ememem  

                este bych dodal ze jak pisal mlok naozaj sedia trocha lepsie na viac zahnutych riaditkach, skusal som ich na povodne rf dues(4 a 5 stupnov) a potom na nove easton ec90sl (6 a 8 stupnov) a pasuje to na ne resp. do ruky o nieco lepsie.

                0 0
                • Trog  

                  Hmm.To zní zajímavě já mám Ritchey WCS a když silově svírám řidítka při jizdě do prudkého kopce(při závodech) tak mi přijde, že největší nápor cítím na prsteníček a malíček(tzn. větší sklon by mohl pomoct k rovnoměrnémnu rozložéní ůchopu).

                  0 0
        • MlokCZ  

          To se těžko popisuje, neseděly mi tak dobře tvarem a trošku mi některá místa v ergo části tlačila. To bude především o tvaru ruky.

          Nové GR2 jsou o ten 1cm delší, ještě jsem je ale nezkoušel. A ta délka růžků může být trošku zavádějící. U Ergonů skoro každý začne držet růžky jiným způsobem než klasické rohy, takže často sedí i právě kratší.

          Tady budeš muset prostě některé zkusit.

          0 0
    • martinn13  

      Mám GX1 na fullu a super.

      Dříve jsem měl na užších řidítkách rohy, ale používal jsem je hodně asi hlavně kvůli rozšíření úchopu. Po přechodu na širší vlajdy s kulatými gripy nic moc, ale s GX1 se to vyřešilo.

      Za mne rohy buďto na celou ruku nebo žádné.

      0 0
    • black.horse  

      Mám po letech ježdění podobné problémy a Ergonama jsem to vyřešil. Mám je na všech kolech, GX-1, GX-3 a GC-3 na zimáku. Osobně bych volil buď bez rohu nebo spíše s větším a pogumovaným (neklouže a drží se líp se spocenou rukavicí). Mezi-verzi s malým rohem jsem měl taky, nebylo to zlé, ale větší se líp drží (a hlavně líp plní úlohu přesunu úchopu dopředu ve stoupáních), takže ty s tím malým rohem prodávám…

      Ale jinak na Ergony nedám dopustit, má to svoje nevýhody v estetice a hmotnosti, ale zdravotní přínos to vyváží. Samozřejmě jako u všeho, nemusí to tak vyhovovat každému.

      0 0
    • Trog  

      Zdravím

      Já tedka jezdím tyhle

      http://www.kupkolo.cz/…au_5420.html

      a vyhovůji mě celkem dobře,rohy mě ale zas tak moc dobře do ruky nepadnou to zahnutí mi přijde hodně velké.Za rohy se držím hlavně při jízdě ze sedala a výjmečně do prudkých NEtechnických kop­cu.

      Měl jsem zlomeninu vřetení kosti a 5 metakarpu na jedné ruce a kulaté madla jsem nemohl ani čut,hned mi brněla ruka že sem v ní neměl vubec cit a nemohl ani řadit.

      I tedka mi to děláva pravidělně dělává jak na silinici tak na biku,ale určitě tyhle madla pomohla.

      Doporučuji těm co měli úraz a trpí mravenčením dlaní.

      0 0
      • Georrge  

        no tyhle závodní odlehčené ergony jsou docela tvrdé :) mám je (GX-1) a občas mi dlaně mravenčí, občas si říkám že jsem radši měl vzít ty pohodlnější (GC tuším) a nehonit tolik ty gramy :) ale s tím mravenčením je to tak, že se ukáže jen někdy, a většinou jen na pár kilometrů a pak to zase přestane… takže s ergonama spokojenost. BTW jezdím bez rukavic, ty by mi možná pomohly (další a měkčí vrstva).

        0 0
        • Roman11  

          Jak už jsem pasal, koupil jsem na radu Mloka ty GR2. Mám je týden, absolvoval jsem zatím celkem asi 3 nebo 4 vyjížďky, všechny ale maximálně na 3,5 hodiny. Musím zkonstatovat, že bolest v malíkové hraně dlaně se ani ke konci vyjížďky nedostavuje. Variabilita úchopů přes navazující rohy je značná, gripy jsou dostatečně vyměkčené, pogumované rohy se skvěle drží, přesto že jsou kratší. Musí se sice držet trochu jinak než jsem byl zvyklý dříve, díky plynulému přechodu gripu na roh je úchop ještě pohodlnější. Nemám co bych vytknul. Téhle investice fakt nelituju.

          0 0
        • Trog  

          Bez rukavic nejezdit…moje jizva přes celou dlaň by mohla povídat..:)

          Jinak k těm příspěvkům niže o ceně…Taky mi přijdou dost drahé,ale jsem spokojen a koupil bych je znova(koupil jsem je za tisíc,údajně ve slevě z 1500 viz. odkaz výš),tak to zas tak nebolelo no.

          Ale třeba dnes na maratonu v České třebové říká: gripy za litr???!!To bych teda nedal…A to jezní na carbon Treku za moooc…

          Ruku na srdce,1500 kc za dvě madla na řidítka…

          0 0
          • black.horse  

            Radši dám 1500kč za dvě madla s kterými jsem non-stop v kontaktu, než bych si kupoval jiný sračičky za který lidi utrácej, aniž by to mělo takový dopad na pohodlí a bezprostřední pocit z kola.

            0 0
    • Glob  

      Používám necelé 2 roky GC3. Bolest karpálního tunýlku se u mě dostavovala sice až po delších vyjížďkách, ale i tak to bylo nepříjemné. S Ergonama naprostá pohoda. Fungují a vzhled neřeším. :)

      0 0
    • cukerko  

      Podla mna su ergony drahe, ja mam bbb ergofix bhg-13 a uplna spokojnost. Myslim ze sa s ergonmi daju porovnat

      0 0
      • Georrge  

        tak to mi věř že nedají :) jednou jsem je koupil, přece středně drahé ergonomické gripy musí být super, ale pak jsem se hodně dlouho bil do hlavy že jsem rovnou nevzal ergony… aspoň jsou na měšťákovi takže nepřišly úplně vniveč. Jsou sice z měkčí a naomak příjemnější gumy, ale hodně se propadají (špatně drží tvar) a kroutí se. Navíc ten boční plast, co drží to křídlo, tak ten musel vymyslet debil, protože ******** tlačí na delších vyjížďkách a nemůžeš tak cestovat rukou po gripu. V tomhle případě prostě cenový rozdíl je i funkční rozdíl :)

        0 0
        • o.1  

          To nic nemeni na tom ze tie ergony su niekolkonasobne predrazene. Mne najlepsie sadli stary typ Author ergo (novsi typ ma iny tvar) s pogumovanymi rohmi author alebo BBB za zlomok ceny. Tie gripy BBB som iba drzal v ruke a az tak sa mi nezdali ale existuje kopec inych ktore su za par euro a mozu ti sadnut ovela lepsie.

          0 0
          • ememem  

            niekolkonasobne? oproti tym tvojim authorom pri troche hladania tak cca dvojnasobne. uz len pouzite materialy su ale pri ergonoch uplne inde. a cenou to mas jak zo vsetkym, niekto vyvynie a potom cinan opajcuje za korunu nalepi sa nalepka a ideme…a zrovnanie s BBB ergogrpiom je uplne scestne, ten BBB ergogpip je uplne nepouzitelny. uprimne povedane v tomto mi dokonca ani spesl ergogripy nepripadaju byt extra vydarene.

            0 0
          • o.1  

            este by som dodal, ked tu ludia pisu ze ich vozia „aj“ v technickom terene, tie authoracke vozim hlavne prave koli tomu ze v zjazdoch a technickom terene je to s nimi vyrazne lepsie ako s beznymi gripmi (lahsie a citlivejsie vedenie smeru malikovou hranou)

            0 0
        • cukerko  

          No za mna su bbb ok a nemam ziadne vyhrady. Ale je pravda ze som nikdy nic lepsie v rukach drzal tak porovnat neviem.

          0 0
      • MlokCZ  

        Nedají a to ani náznakem. Může se stát, že někomu sednou, ale mají mnoho rozdílu od Ergonů.

        Kdysi jsem je zkusil (přímo na svojem kole, tedy nejen krátký test u někoho) a po pár vyjížďkách šly pryč. Za mě hrůza. Nejen že mi naprosto nesedly tvarem (to je individuální, ale i tak mi přijde, že prostě to nemají dotažené jak by mělo být), ale mají spoustu dalších problémů. Vozil jsem je s těmi růžky.

        Gripům zcela chybí spodní vybrání, takže i přes moje krátké prsty to už byl nepoužitelný úchop pro technické ježdění ve chvíli kdy při jízdě ze sedla ve sjezdu se trošku změní úhel rukou. Horší přechod na růžky. Růžky mají úhel příliš ven, takže i na méně zahnutých řídítkách je to problém, na více zahnutých katastrofa.

        Za mě jsou to vyhozené peníze za ty BBB.

        0 0
    • nobody  

      uvažuju nad Ergonama a to GP1 nebo GC2. Jak to máte s velikostí, nemám je kde vyzkoušet, tak bych rád trefil velikost napoprve při objednání z netu.

      Délku od zápěstí po konec prostředníku mám 19cm a šířku dlaně 9,5cm. Jakou velikost bych měl vzít?

      0 0
      • nobody  

        a ještě co znamená ta velikost na stránkách Ergon S – 6,5 – 8,5 a u L – 8,5 – 10,5?

        0 0
        • Danikklotz  

          To je podle mě velikost ruky/rukavice. Jakjsem psal nahoře, já mám velikost asi 9 (asi jako ty), ale Lka mi přišly velké.Stejnou zkušenost i kamos co ma ruku vetsi… hlavně u palce byly široke. Mám GP1 S a super oproti GX1/GS1. ženě budu dávat GC1, má ráda rohy, já jsem zvyklý bez nich. Moc doporučuju.

          Dan

          0 0
        • Seky  

          Ruku má 18cm/8,5cm a sedí mi velikost S. Jedny GP1 se mi doma válí bez užitku tak jestli máš zájem tak ti je klidně přes zimu můžu pučit na ozkoušení (prodávat je nechci, oni se ještě někam hodí). Pokud chceš napiš si o ně na mail co mám v profilu.

          0 0
        • nobody  

          takže podle měření tady mám velikost 23cm a to je velikost 8,5.

          Takže radíte raději vzít ty menší? Ty větší jsou už pro slona :)

          0 0
      • MlokCZ  

        Mám podobnou ruku, i když asi ještě užší (záleží jak se měří šířka, jestli s palcem nebo bez; mám cca 9cm včetně palce v nejširším místě) a tu délku také o pár mm ještě méně.

        A sedí mi perfektně ta menší velikost, tedy S. Tu větší bych nemohl mít vůbec.

        0 0
        • nobody  

          prosím tě, ty vozíš ty krátké rohy, předpokládám, že držíš řidítka částečně za rohy a gripy (při úchopu dlaněmi k sobě). Zkoušel jsi i ergon gripy bez rohů? Jak se drží ergony bez rohů při úchopu dlaněmi k sobě, jde to? Jedná se mi hlavně o jízdu po rovině, asfaltu.

          0 0
          • MlokCZ  

            Bez těch růžků jsem je nikdy nezkoušel (a ani nebudu). Nejen, že ve výjezdech hodně používám opření se o celou plochu (tedy i grip i růžek), ale také při jízdě ze sedla se držím téměř vždy za ty růžky (za gripy ze sedla jen když to je techničtější a nějaké přehmatávání nehrozí). Nemám rád při delší jízdě ze sedla ve výjezdu (a jezdím ze sedla poměrně dost, v poslední době i na fullech) držení se za gripy (jakékoliv). To jsou ruce nepříjemně vytočené.

            A také se ve sjezdu při úchopu za gripy rád vnější hranou ruky opírám o ty růžky. Tím mám jistotu úchopu na úplném konci řídítek.

            Jen se opřít o samotný grip dlaněmi k sobě by jít určitě mělo celkem ok. Tohle omezeně jde i na klasickém gripu a tady s tou větší plochou by to mělo jít jen lépe. Ale nezkoušel jsem.

            0 0
    • king-bike  

      nebrat,jedine ESIgrips

      0 0
    • folty.hans  

      Jinak, už jsem se ptal v jiném vlákně, ale vozíte někdo Ergony bez rukavic ? Pokukuju po konkrétně po GX1

      0 0
      • tonik666  

        GX1 jezdím a měl bych obavu, že bez rukavic budou po zpocení klouzat. Zatím jsem je jezdil jen s koženýma dlouhoprsťákama. Zato ESI jsou bez rukavic ok :)

        0 0
    • folty.hans  

      Jinak, už jsem se ptal v jiném vlákně, ale vozíte někdo Ergony bez rukavic ? Pokukuju po konkrétně po GX1

      0 0
    • nobody  

      nevíte v kterém eshopu mají gripy Ergon GR2 vel. S skladem?

      0 0
    • MlokCZ  

      Když téma bylo obnovené, tak by mi taky zajímala jedna věc. Koukám na aktuální nabídku Ergonů a vidím už dokonce 4 varianty růžků (až rohů)

      http://www.ergon-bike.com/…/product/gp2

      http://www.ergon-bike.com/…/product/gp3

      http://www.ergon-bike.com/…/product/gp4

      http://www.ergon-bike.com/…/product/gp5

      Zajímaly by mě délky jednotlivých variant, zejména gp2 a gp3. Vyhovuje mi délka starých GR2 mag. První přepracovaná verze s pogumovaným růžkem byla mírně delší, asi o 1cm. To by měla být atkuální verze gp3. Otázka je, jestli délka zůstala. A pak o kolik je ta kratičká varianta gp2 kratší.

      0 0
      • nobody  

        nevíš, kde v ČR se ty GR2 vel. S dají koupit?

        0 0
        • MlokCZ  

          To nemám nejmenší tušení. Nikdy jsem Ergony v ČR nekupoval, dostupnost tu byla vždy bídná.

          Já tu tedy jedny poslední nerozbalené GR2 mag. v té menší S velikosti mám.

          A až zjistím jak jsou dlouhé ty gp2 x gp3, tak mi možná ty gr2 mag. zbydou :-)

          0 0
          • fofot  

            Kdyby se chtěl těch Tvých Ergonu zbavovat tak dej echo, diky

            0 0
      • Nimrod  

        gp2 jsou dlouhý… podstatně delší jak starý gr2 mag. od osy po ose cirka 8,5 – 9cm

        edit: sorry, melu kraviny, měřím novější gr2… nepřemýšlím

        0 0
        • MlokCZ  

          Novější GR2 budou nejspíš to samé co 2012 GP3 (akorát všechny GP 2012 mají jiný materiál gripu) a mělo by to být o ten 1cm delší než staré GR2 mag.

          Zůstává hlavní otázka délky nových 2012 GP2, zda jsou ještě znatelně kratší než staré GR2 mag nebo ne.

          0 0
          • Nimrod  

            také si myslím, nejdřív jsem jen koukl na odkazy a vidím, že tenhle roh mám.. a až moc pozdě mi došlo, že ne

            0 0
      • MlokCZ  

        A když už to vlákno bylo vytaženo, tak doplňuji informace, které jsem od té doby zjistil. Vyzkoušel jsem z nových jak GP2, tak GP3:

        • GP2 jsou už extra krátké, pogumované jsou jen z boku a zespodu (nejsouna horní straně), vadí mi u nich vnější hrana z vrchní strany, kteráje poměrně ostrá a není to tam tak zaoblené jako u staršíchGR2 mag
        • GP3 jsou o něco delší než původní GR2 mag, jsou pogumovanéi z vrchu a ta vnější hrana z horní strany tam tak výrazná jako u GP3není, drží se dobře, jak jsou delší, tak je držím posunuté a už tozačíná být i znát na protažení posedu, což se mi moc nehodí.
        • změněn systém spojení rohu a gripu, přijde mi to vychytanější nežu starších, kde se musela vkládat ta hliníková vložka, navíc není užsamosatná zátka, ta je součást rohu
        • díky té změněné konstrukci rohu jsou posunuté asi o 3–4mm více nařídítka, takže úchop je o malinko užší oproti starším modelům a prozachování by musela o to být širší řídítka

        GR2 mag i když jsou kovové tak mi stále sedí nejvíce, až budu muset na nějaké přejít, tak to budou GP3. Zatím zůstávám u GR2 mag.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Dle prispevků budes tady asi jeden z nejpovolanejsich na problematiku Ergonů ;-)…jsem rozhodnuty koupit GP3 a rad bych se zeptal jak je u nich reseno uchyceni na riditka…je tam nejake objimka na dotazeni nebo tak neco? Diky

          0 0
          • MlokCZ  

            U všech Ergonů s rohy stahuje grip místo samostatné objímky přímo roh. Drží to dobře (samotný grip je dostatečně tuhý na to, aby stačilo dotažení na jedné straně), ale má to nevýhodu pro nastavování. Jak jeden šroub drží obojí, tak když chceš hnout jen s natočením rohu nebo gripu, tak vždy hrozí, že si nechtěne pohneš i s nastavením toho druhého.

            0 0
          • atty  

            Mám GP3 na HTčku a nedám na ně dopustit, i když esteticky (dle některých zdejších mravokárců) to vypadá hrozně. Objímka i při lehkém utažení drží celý grip velmi dobře – nikdy se mi nestalo, že by se mi grip nebo roh pootočil. Problém je trošku nastavení jak píše Mlok – díky jednomu šroubu, který povolíš a který drží zároveň roh i grip je ideální nastavení trošku složitější – prakticky nejde pohnout jen s gripem nebo jen s rohem, aby to neovlivnilo polohu toho druhého. A kdo je citlivý na každý milimetr nastavení gripu s opěrnou plochou a rohu, ten pak třeba i tři vyjížďky ještě nastavuje (i milimetrové změny polhy jsou pro mne hodně znát a prostě mi to trvá, než si to zase nastavím přesně tak, jak mi to nejvíc vyhovuje. Nicméně potom pro mne ideál – pohodlnost a možnost změny úchopu to vyváží. Zkoušel jsem různé klasické gumové i pěnové kulaté gripy, nicméně GP3 mi vyhovuje maximálně, akorát je prostě trošku opruz si je ideálně nastavit (na místě to fakt nejde, teprve při trošku delší jízdě mám jasno, že třeba roh na pravé straně chc ještě o milimetr výš a levej grip zase víc dolu).

            0 0
            • Smazaný účet  

              Diky za info chlapy… a na modni policii nedbam;-)

              0 0
              • pavel.b  

                Také jsem uvažoval o GP3, ale po vyzkoušení v krámu jsem vzal GP4. Takže doporučuji vyzkoušet oboje.

                Jsou opravdu děsně pohodlný a i materiál je docela příjemný.

                A na kole v reálu nevypadají nijak zle.

                0 0
    • Saurik  

      Ahoj lidi. Našel jsem tohle vlákno o gripech a rohách Ergon, tak svůj dotaz hodím sem.

      Právě dnes si je chci objednat a když hledám nejlevnější shop tak v jednom narážím na nápis, že tyto gripy nejsou vhodné pro karbonová řídítka. Samozřejmě mám tu smůlu, že je mám právě karbonová. :-)

      Mám zájem o tento model:

      http://www.ergon-bike.com/…/product/gs3

      Ale i když se uskromním a klikám na jakékoliv jiné Ergon modely, tak nápis, že nejsou vhodná pro karbonová řídítka nacházím u všech modelů.

      Nevíte proč přesně nejsou vhodná? Mohu řídítka namontováním gripů poškodit? Nevíte o nějakém nouzovém náhradním řešení? Rád bych si svá karbonová řídítka nechal a zároveň na ně umístil gripy této značky. :-(

      Díky za každou radu a nápad.

      0 0
      • newbie  

        tady se k tomu na mtbr vyjadřuje někdo z Ergonu…

        0 0
      • ememem1  

        maju pomerne velky utahovaci moment tusimze 6–7Nm cize nie kazde carbon rajdy to znesu bez ujmy, pokial je pre ne vyslovene uvedene ze sa na ne rohy montovat mozu malo by byt OK, odporucam pouzit na monztaz pastu, odhadom ide potom zniznit utah. moment cca o 1Nm.

        0 0
        • MlokCZ  

          U nových modelů je 5Nm pro ty GP2 (superkratičký růžek, proto asi menší moment). Od GP3 (i ty co chce) mají 7Nm.

          Modely bez rohů předpokládám, že budou taky jen těch 5Nm jako GP2.

          0 0
      • MlokCZ  

        Pokud řídítka nemají vyloženě povolené rohy (montáž stahovací objímky na konec řídítek), tak bych je tam rozhodně nedával.

        Musí na to mít zesílený konec nebo občas některá řídítka mají na konci hliníkové koncovky.

        Zesilující vložky do řídítek mohou někdy pomoct, ale vůbec ne vždy je lze vložit (ne tak málo karbonových řídítek má nekruhový vnitřní přůřez a nelze tak rozpěrné vložky použít a u některých řídítek bych se bál i přes použití rozpěrných vložek).

        Osobně bych moc nedoporučoval dávat stahovací objímku na konec řídítek ani u hliníkových superlehkých extra zeslabovaných modelů.

        0 0
      • Seky  

        Mlok ti to popsal hezky. Pokud chceš bližší radu co s tím napiš jakej typ řidítek máš? (myslím tím výrobce a modelový označení).

        0 0
        • Saurik  

          Nedokážu si představit jezdit bez rohů! :-(

          Takže to musíme nějak vymyslet.

          Řídítka mám originál k tomuto kolu:

          http://www.haibike.de/…,detail.html

          Tedy jsou ty řídítka označeny jako:

          Handlebar

          Haibike Ergo-Flatbar Carbon, 640mm

          Nejsem si jistý, že maximální možný moment utažení u nich zjistíme. :-( Zkusím výrobci napsat, bohužel jsem mu psal už před týdnem a nechce se mu se mnou komunikovat. :-(

          0 0
          • Seky  

            Hmm, tak to bude oříšek. Zkusil bych to asi takhle. Pokud je vnitřní profil řidítek kruhový, tak bych poptal nějakýho šikovnýho řemeslníka se soustruhem, aby to vysoustružil z kousku hliníkový trubičky vložku průměru, která bude pasovat do řidítek. Síla stěny stačí když zbyde mezi 1,5–2mm a déleka pohodleně do 2 cm. Tuhle vložku potom zalepit do konce řidítek a bude vystaráno. U nekruhovýho tvaru řidítek to bude asi problém.

            0 0
            • Saurik  

              Už mám člověka, co mi vyrobí vycpávky řídítek z nějaké trubky na soustruhu, tak snad to strefí tak přesně, že budu moci rohy utáhnout a neuslyším křupání karbonu. :-) Dám Vám vědět, jak jsem dopadl, zda vše maká, nebo kupuji nová řídítka.

              0 0
          • Smazaný účet  

            Pokud nemůžeš bez Ergonů žít, tak si kup za 500,– AL rodla a máš klid…

            0 0
            • Saurik  

              No já předpokládám, že když klasický rohy dám na karbonová řídítka, tak bude úplně stejný problém jako u Ergonu. Utáhnu to dost, aby se ty rohy při záběru na silnici nemohla pohnout a hrozí, že tím utažením objímky poškodím řídítka. Chápu, že Ergon je tak slušný, že na to myslí a raději na tu možnost poškození karbonu lidi upozorňuje. Nějaký obyč rohy za 300 Kč, to neřeší.

              0 0
              • Smazaný účet  

                mluvím o řídítkách…

                0 0
                • Saurik  

                  Jo takhle, sorry za nedorozumění.

                  Ale v každém případě jsem zvyklý a nerad bych měnil klasická rovná řídítka mezi 60 a 70 cm + rohy.

                  Takhle radikální řešení, to bych raději někomu prodal karbonová řídítka a koupil nějaké odlehčené hliníkové, které zvládnout utáhnutí těch Ergon gripů.

                  0 0
    • jahodovejKolac  

      srovnani „zavodnich“ verzi GS2 a GX2

      http://forums.mtbr.com/…-post14.html

      0 0
      • Saurik  

        Díky za porovnání. Nemáš porovnání starších GP a novějších GS?

        Jde mi o větší pohodlí a výrobce na webu ani nepopisuje přímo rozdíl mezi těmito řadami. Sice má GP mezi performance řadou (takže výkon) a GP mezi Racing (takže závodní), ale také jsem našel, že novější GS nahrazují GP, takže je to i jakoby novější model a v tom případě by mohl být ergonomicky lepší a propracovanější. Ale přednost dávám pohodlí, takže si teď nejsem jistý jestli GP3, co doporučuje Mlok, nebo GS2/3. Docela se mi líbí verze GS3 white. :-)

        0 0
        • MlokCZ  

          Každý má jinou ruku a sedne mu něco jiného. Já bych o GS řadě neuvažoval ani sekundu, GP řada má minimálně pro mě naprosto nesrovatelně lepší ergonomii samotného gripu. Ono se to na první pohled nezdá, je to milimetr sem, milimetr tam na dalším místě a pak v celku to je úplně jiné.

          Ono dříve to bylo tak, že GR2 mag byly dost nechutně těžký, přes 300g, tak byl větší důvod pro gramaře sáhnout po těch lehčích. Současná řada GP šla s hmotností hodně dolu a i když GP3 mají mírně delší rohy než GR2 mag, které nahrazují, tak jsou někde kolem 200g (vše je váha komplet všeho dohromady).

          Dnes nevidím jediný důvod chodit do GS řady, pokud náhodou někomu nesednou více tvarově, což ale pochybuju, že by se běžně stávalo (vyjímky se samozřejmě najít mohou).

          0 0
          • Saurik  

            Ok, házím do nákupního košíku GP3 a uvidíme. :-)

            0 0
          • Seky  

            Jo máš pravdu chce si to osahat. Já začal s GP řadou a skončil jsem u GX. Každej má ruku jinou těžko radit.

            0 0
            • MlokCZ  

              Akorát bohužel to chce delší zkoušení a nestačí krátké osahání. A k tomu je ještě velmi důležité je mít přesně nastavené. Ono stačí je třeba o pár stupňů natočit moc směrem nahoru a najednou ze super úchopu může být peklo.

              0 0
              • Seky  

                Jo přesně já GPčka jezdil rok než jsem přešel na GX. Jo správný nastavení je hodně důležiý taky jsem s tím laboroval a nakonec vozím každej grip trochu (jen opravdu trochu) pootočenej jinak, ale to už jsme spolu probírali v jiným vlákně tak cca před rokem :-)

                0 0
                • MlokCZ  

                  Já to tam připsal hlavně pro Saurika, vím, že jsme to už řešili.

                  A taky vozím každý pootočení trochu jinak (konkrétně pravý mírně více dolu).

                  0 0
                  • Seky  

                    Já zas pravej víc nahoru kvůli zlomenině ruky :-)

                    0 0
                  • Saurik  

                    GP3 objednáno, po tom na čem jsem teď jezdil, budu sto procentně spokojený. :-)

                    Spíš se bojím, že to nezvládnou ty karbonový řídítka, tak uvidímě.

                    0 0
    • Rammsteinfan  

      Mám ruce XXL a proto chci GS3 kvůli delšímu rohu. Jenže mám Gripshift a gripy tudíž potřebuju zkrátit, páč jsem tenhle typ ve zkrácené verzi nikde neviděl, nemá s tím někdo zkušenosti jak to jde? Nerad bych zku.vil takhle drahou věc.. :-)

      0 0
    • vMiky  

      Tak jsem koupil Ergon GP3 a musím souhlasit, že vůbec nebolí zapěstí (po 100km). Jen jsem trochu neodhadl velikost a kopil si S.

      Pokud byste měl někdo zájem, tak je vyměním za L (Praha, připadně i dle dohody). Případně prodám, viz inzerát v bazaru.

      0 0
    • venaCZ  

      Mohu se zeptat některého majitele Ergonu GP1 jak je to s měkkostí, trochu se obávám toho korku. Koupil jsem neuváženě FORCE WIDE v terénu je to jako se sbíječkou, tak chci něco příjemnějšího na delší trénink. Díky

      0 0
      • my_dudesty  

        Žena má normální gumové GP3 a samotného mě překvapilo, jak jsou příjemné na úchop. Ta rozšířená část docela pruží a hlavně to vyřešilo problémy s brněním malíkové hrany.

        Kamarád si pořídil nějaké čínské kopie ergonů a ten materiál byl nesrovnatelně hor­ší.

        0 0
      • Spikelet77  

        Taky jsem pokukoval po tech s korkem, ale nakonec jsem zvolil Ergon GP2 a musim jen pochvalit. S puvodnimi gripy jsem mel uchop tak, ze me to nutilo mit uchop tak, ze jsem palce tlacil k telu a malicky od tela. Pro me naprosto neprirozene a bylo to neprijemne. Navic mam karpaly na obou rukach naprosto v prde.i, tak jsem hledal reseni. Ergony GP2 to vyresily naprosto perfektne. Uchop s nimi je uz vyrovnany, nemam pocit, ze bych palce tlacil k telu a malicky od tela. Perfektni opora dlane, zapesti uz nemam zalomene, takze karpaly jsou uz v pohode. Material velice prijemny a pruzny, vzhled taky pekny a hlavne to funguje, kdyz ma nekdo problem s karpalnima tunelama. Jen cena to trochu kazi, ale za to pohodli a ulevu to stoji.

        0 0
        • venaCZ  

          A v těžší terénu alespoň částečně tlumí vybrace? Jinak díky za komenty.

          0 0
          • Spikelet77  

            Nejezdím žádný těžší terén, takže s tím ti neporadím. Ale když jezdím po kostkové cestě, tak nic necítím, ale to může být vidlicí.

            0 0
    • Roxteedy  

      Mám ERGON GP5 verze L. Gumové. Existují ještě z Bio korku. Tam výrobce uvádí, že při výrobě neumřel ani jeden delfín :) Ale já měl strach o životnost, tak jsem do nich nešel. Přeci jenom tlak upocených rukou nejsou pro korek ideální podmínky.

      +padnou jak ulité na míru

      +špičkový tvar i materiál

      +velmi snadná montáž montáž

      +díky výborně vymyšlené konstrukci velmi pevně sedí na řidítkách

      +hodně možností nastavení

      +velmi dobrý CZ návod

      • nevýhoda je cena kolem 2tis Kč. Za 1500 je měl kolokrám, ale nejsou je schopni dodat :( A v nabídce je mají stále, tak nevím, co si mám o tom myslet…

      Jsem nadšený. Konečně mám gripy, kde mně nebolí ruce ani po týdnu, kdy najedu stovky km. Je to opravdu špičkový výrobek. Vše propracované a dotažené do detailu. S nastavením je dobré si trochu pohrát. Pak opravdu naplno oceníte možnosti těchto gripů. Mně to trvalo cca 40km jízdy s inbusem v kapse na různých terénech. Ale teď je to fakt pecka.

      Je to skutečně prémiový výrobek, který díky vysoké ceně nekoupí každý. Já to považuju za vynikající investici.

      Možný, kdyby výrobce cenu snížil, tak by se mu dramaticky zvedly prodeje. A snáze by do velkých sériích rozpustil náklady na vývoj.

      0 0
    • File12  

      Trošku jiný gripy než jsou požadované ale mám zkušenost s GE1 na enduro kole. Super sedí, drží i přes pády. Jsou pořádně silné takže na moje dlaně super.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.