Gramaření na hory, ultralight výbava

94 nepřečtených
  • pocestny

    Ve vedlejším vláknu se zrovna začaly rozebírat ultralehké stany, a padlo pár zajímavých tipů. Před delší dobou tu v jiném vláknu o turistice někdo dával odkazy na ultralehké batohy (asi Scret, neco kolem 50l @ 500g), a už to nemůžu najít. Začal jsem hledat ma netu nejake titanove ešusy, ale nevybral jsem zatím nic. Alespoň ze druhou nafukovaci karimatku uz jsem si našel :) urcite vezmu jednu neoairku (taky se to tu dříve probíralo). Nehledě na určité nevýhody, bych v rámci gramaření uvažoval i o péřovém spacáku. A mimo to které potraviny v poměru energie/hmotnost vychází dobře?

    Ve výsledku se akci dá sbalit o 2–3kg lehčí batoh batoh, než s tradičním setupem…

    A tak jsem si říkal ze by tohle téma zasloužilo vlastní vlákno. Byl bych vděčný, kdybyste se podělili o své osobní zkušenosti nebo alespoň o zajímavé odkazy na ultralight produkty nejrůznějšího turistického vybavení.

    0 0
    • krabica  

      http://www.nalehko.com se tímto zabývá. Uvažuju nad nafukovačkou od Klymitu, nebo tou NeoAIr.

      0 0
      • fargo.  

        Ahoj. O nafukovačce Klimit jsem taky uvažoval, ale po přečtení několika reakcí uživatelů jsem ji zavrhl. Jednalo se o nekvalitní výrobek.

        0 0
        • Manzak  

          A co s nima bylo? Mam jednu, tu s tim integrovanym polstarkem, a povazuji ji za skvelou koupi, zadne problemy s kvalitou nepozoruji.

          0 0
      • HonzaG  

        Já uvažuju o tomhle http://www.nalehko.com/…ght900_eshop , ale nevím, jak je to s tím připalováním jídla v titanu… máte někdo zkušenosti? Líbí se mi, že by se naplacato pěkně vešel do rámový brašny na kolo:)

        0 0
      • Džey Ár  

        NeoAir můžu doporučit. Je lehká, to je jasné, ale i pohodlí je nadstandartní. Jen rozměry by větším kusům nemusely stačit.

        0 0
    • scret  

      nn, priznam se dobrovolne, ja to nebyl:)

      0 0
    • black.horse  

      http://shop.pod7kilo.cz/ nedávno jsem si všiml ještě tohoto eshopu zabývající se lehkým vybavením.

      0 0
      • HonzaG  

        No nevím, stany tam mají 3, obyč alu hrnce, z titanu jedna lžíce… nic, co by neměli v každým outdoor shopu. Nevím, jestli by se s tímhle člověk zbalil pod 7 kilo. To jako nenarážím na post, ale ten obchod jsem asi nepochopil:)

        0 0
    • pocestny  

      K těm karimatkám, šli byste radši do … nebo … a proč?

      • Therm-A-Rest NeoAir Xtherm Regular (R:5,7 @ 430g)
      • Therm-a-Rest NeoAir XLite Regular (R: 2,2 @ 340 g)

      Asi bych zvolil XLite, pokud bude hřát stejně jako moje stará „klasika“ Therm-A-Rest ProLite regular (R:2,1 @ 460g). To číslo tepelného odporu nevypadá nic moc, ale hřeje výborně ve srovnání s klasickou pěnovou karimatkou. A co je zajímavé, po 6 letech stále ještě neutíká vzduch, takže důvěra ve značku tam je.

      0 0
      • scret  

        Pro Liteku mam uz nejakou dobu a musim potvrdit, ze funguje a je spolehliva…

        0 0
      • pocestny  

        Oprava údaje: Therm-a-Rest NeoAir XLite Regular má u nového modelu (kulatý tvar) R: 3,1 @ 350 g, takže má asi něco vyšší teplotní odpor a hlavně o 60g nižší hmotnost než ten předchozí model XLite (obdélníkový tvar, kde píšou na obalu 410g).

        0 0
    • HonzaG  

      Pro mě byly teda „objevem roku“ loďáky Sea to summit s membránou. Používám na kolo 20l verzi – narvu tam spacák, na něj hadry a klidně i nafukovačku… připásám na dýlku na nosič a je to krásně lehká brašna:)

      http://www.seatosummit.com.au/…n-dry-sacks/

      0 0
    • Lister  

      Jako alternativu ke klasickým hardshell bundám třeba Marmot z materiálu NanoPro Membrane. Sice nemá tak velkou udávanou voděodolnost jako odolnější materiály (mě zatím neprotekl), zato ale dýchá velmi dobře. Na pravidelné používání s těžkým batohem to nebude – ten materiál je fakt lehký a asi se při drsném použití rychle onosí, ale jinak jsme spokojený.

      0 0
    • ziki007  

      Z batohů mrkni na Gossamer gear, používám model Mariposa a spokojenost, už má za sebou tři sezóny… Jinak ještě např. ULA Equipment… Stany se rozebírají jinde, ale ten Camp minima SL by stál za hřích.. Z nádobí jsem nenašel nic lehčího, než klasický hliníkový ešus, hrnek tahám plastovej. Nepro bunda např. Montane Mountain lite jacket, ten Pertex shield má vesměs pozitivní reference… Péřák za mě ano, to obávané vlhnutí peří se dost démonizuje a balím ho vždy do drysacku. Jídlo – na delší akce suším zeleninu a maso, k tomu brkaše, červená čočka,těstoviny, pohanka, žlutý hrách, rejže (rychlovarný varianty), koření. Pak oříšky, sušené ovoce, čokoláda, ovesná kaše (homemade). Do Kyrgyzu sbaleno 13,7 kg i s jídlem na 14 dní a to mám kilo rezervu na stanu ( ten stávající 2,3 kg) :-)

      0 0
      • Nimrod  

        já furt nevěřím zádovýmu systému u ultra light batohů. sic chápu, že pokud člověk ma lehkou výbavu, tak nemusí být zádový systém tak tuhý, jenže mi ty ultra light batohy přijdou už tak nějak za hranou kompromisu. navíc většinou neřeší nějaké odvětrávání zad. ale jen hádám takhle od monitoru, nikdy jsem neměl na zádech nic moc lehkýho, tak budu rád, když se k tomu někdo zkušenější vyjádří

        0 0
        • scret  

          taky mi to tak prijde… ale kdyz honis gramy, tak na pohodli tolik koukat nemuzes:) podobne jako na kole… je to urcitej kompromis zase v necem jinym… odolnost bude taky nekde uplne jinde…

          0 0
        • ziki007  

          Co se pohodlí týče, nemám problém. Záda hliníková výztuha + EVA sitpad, bederák širokej, rozložení váhy taky OK..... Nosí se mi stejně dobře, jako předtím velkej těžkej Deuter. Nesmíš do toho naházet věci halabala a narvat si nějaký špičatý věci k zádům, pochopitelně.Nej­větší daň je podle mě nižší odolnost materiálu proti proseknutí a oděru – do šutrů musíš pokládat opatrněji, nějaký sjíždění suťovisek po zadku, nebo prolejzačka polomem asi taky nebude to pravý. Ale za tři roky používání jsem pořídil jen dva šrámy – proseknuté dno o skalku a natržená síťová kapsa o větev – oprava za pár korun.

          0 0
      • mirabike  

        nojo dnes je jiná doba, na 14 dní do Tater jsem měl v roce myslím 1980 komplet včetně jídla a 1L vody 16,5kg.. všechno žrádlo v prášku, místo chleba knekebrót, ovesný vločky, plynovej vařič, místo karimatky igelitový bublinky dvojmo, 1. českej silonovej stan „A“ a česká krosna s Al kostrou :) ..tenkrát jsme se fakt snažili gramařit a kluk z jiný bandy, co šel s dalšíma s náma byl vybavenej konzervanma a měl krosnu přes 30kg.

        0 0
    • pocestny  

      Hmmm… Dlouho jsem hledal v nabídce a pročetl nějaké diskuze, a z toho jsem si postupně poskládal novou výbavu. Nakonec jsem teda vybral tohle:

      Stan Mountain hardwear Super Mega UL 2)

      • podle výrobce 980g, změřeno 1100g s obalem, už vyzkoušeno a napíšu k tomu více

      Sada nádobí MSR Titan 2 Pot

      • podle výrobce 309g, už vyzkoušeno a super, celkem jsem vychytal akční cenu, na výlety, kam jdu sám, beru jen jeden ešus, původně nerez ešus hodně vysoké hmotnosti

      Příbor Sea-To-Summit alpha

      • hliníkové slitina, hmotnost zanedbatelná oproti původní nerez lžičce

      A čekám na dodání zbytku vybraných věcí:

      Karimatka Therm-a-Rest NeoAir XLite Regular

      • podle výrobce 350g

      Spacák Sir Joseph Looping II 900

      • podle výrobce 1550g, jako jsou lehčí spacáky, ale měl jsem v tom jasno, a chtěl jsem prostě tento model, původní zimní spacák 2,4kg
      • na příležitostné použití přidám ještě péřové papuče, je mi to milejší než kupovat Looping 1200, do vysokých hor nechodím (maximálně Tatry), tyhle papuče budou super pro manželku

      Batoh Mountainsmith Haze 50L

      • podle výrobce 995g, moje původní batohy 1,8–3kg

      Taky vařič jsem dřív tahal těžký s velkou bombou. Teď mám alespoň VAR II + střední bombu. Ale pořád je co kupovat ;) Chybí mi lehká lopata, brzo budu muset koupit nové teleskopické hůlky, dříve jsem strašně chtěl turistický cepín (snad někdy jo), zjistil jsem že existují i hliníkové mačky (váží o 500g míň než ty moje, a kromě toho by už mohly být rychloupínací), …

      0 0
      • pocestny  

        Pár slov k Mountain hardwear Super Mega UL 2. Starý klasický 3kg stan dosloužil a dal jsem ho dětem na hraní na zahradu. Vlastně jsem dlouhé roky žádný stan nikam nebral, případně pětikilový rodinný, na menší výlety s dětmi. Hledal jsem něco lehčího a samonosného. Nakonec jsem po dlouhé úvaze vybral tohle – stan s těžko uvěřitelnou hmotností 980g (s obalem asi 1100g). Pozitiva: Konstrukce je dokonalá, detaily vychytané, velikost vhodná i pro velmi vysoké lidi, boty jsou v předsíňce v suchu, dvě karimatky se vejdou, batoh dám k nohám. Negativa: Extrémně tenký materiál, to by se dalo čekat, že. Ve větru to šustí, popsal bych to tak, že člověk má sem tam i pocit, že venku prší. Poprvé jsem spal na jehličí a zapomněl jsem podložku – příště pro jistotu vezmu kus krycí fólie pod ten stan (+150g). Na spaní na sněhu plánuji, že to napnu zleva a zprava pomocí teleskopické hole a předsíň sněžnicema. Otázka je, co to tropiko udělá v silnějším větru. Nemám k tomu materiálu tedy zatím přílišnou důvěru, to ukáže čas.

        Nejčastější důvod, proč jsem nechtěl ostatní stany: konstrukce nebyla samonosná, dementní barva, hmotnost blížící se 2 kg.

        0 0
      • black.horse  

        Co se týče hůlek, tak jako teleskopické lze doporučit Fizan Compact (viz Serža a vlákno běhání) a nebo skládací Black Diamond Ultra Distance Carbon (viz já a vlákno běháme) :-) jinými slovy, oboje lehoučké a prověřené, jde jen o to, jaký mechanismus Ti sedne více.

        0 0
        • pocestny  

          Díky za tip na hole. Ten konkrétní typ od Black diamond sice nechci (nedá se na to dát velký talířek), ale proti tomu skládání, jako takovému, nejsem. Musím si v tom udělat jasno.

          0 0
          • tromboonen  

            Proc by se nedal? Trocha bastleni a je tam, ale na skialpy je to stejne o nicem, kdyz mas jen jednu delku..

            0 0
            • pocestny  

              Asi by to šlo, ale pobavil jsi mě. Ty bys byl ochoten, kdybys jako já potřeboval hole s talířkem, koupit hole za 3500 bez talířku, a pak je přebastlit?

              0 0
              • tromboonen  

                No tak kdyz chci ultra lehke, koupim nejlepsi ultralehke jake jsou, kdyz tam chci talirek, tak si jej tam dam, how hard can that be? Jako bastlit neco co by to hole oslabilo, nebo neco slozityho to zas ne, ale tohle je na par minut, tak proc ne, pokud se Ti ty hole zdaji dobry..

                0 0
          • mm  

            Velký talířek dáš na Leki micro magic (taky z-poles).

            0 0
        • jIrI___  

          A ještě jako alternativu dalšího mechanismu přidávám Karrimor X Lite Carbon. V kameňáku stojí kolem 1000 Kč, podle mě skvělý poměr cena/výkon.

          0 0
          • nitraq  

            Tyhle rychoupínáky mám na holích Black Diamond a je to super mechanismus.

            0 0
          • pocestny  

            To se mrknu, jestli to někde uvidím na živo. To je fakt jako carbon nebo hliník potažený carbonem? A ta pěna na rukojeti necucá vodu?

            0 0
            • jIrI___  

              Je to karbon, jde to poznat už na poklep. S nacucáváním vody ti neporadím, protože v dešti nikam nechodím. Ale myslím si, že vodu to bude nacucávat stejně jako tužší pěnové gripy. Jinak na živo to můžeš vidět v Praze, Brně, Ostravě a Karlových Varech, SportsDirect tuším pobočky zatím jinde v ČR nemá :)

              0 0
              • mr.antik  

                i v Libereci..... ta cena je taková i na prodejně? Vypadaj dobře, i kdyby se mělo madlo přehodit…

                0 0
                • jIrI___  

                  Kupoval jsem je už nějaký pátek zpátky v Ostravě, byly v akci a stály necelých 700 Kč. Běžná cena je v kameňáku tuším kolem litru.

                  0 0
                  • mr.antik  

                    mám stejný model od Husky v hliníku, chce to vyzkoušet jestli jsou taky tak málo tuhé a kolik ubere karbon na hmotnosti (ta je asi spíš díky tomu objímkévému mechanismu)… ale cena je směšná

                    0 0
        • Martin  

          ty Fizany jsem kupoval před pár lety na sněžnice a super. tahám je jak kočka koťata v létě v zimě. lehoučké, držátko padne dobře do ruky, pokud se dotáhnou s citem, tak se při rozebrání dobře povolují a přitom nemají tendence se „shrnovat“.

          0 0
      • Džey Ár  

        Spacák už jsi koupil? Možná bych sehnal kontakt na člověka co dříve šil takhle kvalitní kousky, ale za jiné mince. Rychloupínací mačky jsou super, ale asi budeš mít problém sehnat za rozumný peníz boty na které je nazuješ. Řešil jsem to před třemi roky a nejlevnější na trhu byly myslím Meindl za 6000,–. Možná se situace změnila. Nádobíčko super. Dřív dělal za dobrou cenu z titanu i VAR, ale už se nedá sehnat.

        0 0
        • pocestny  

          Jo to jo. Jak jsem kupoval před rokem nové pohory na zimu, tak už jsem si rovnou koupil s tím pro případ, že bych v budoucnu měnil mačky.

          0 0
      • Manzak  

        Cepin. suluk46 ted spustil dodavku do Evropy, coz driv nedelal. Drahy jako hovado, ale gramareni se nepta, gramareni bere to nejlehci :)

        Ten batoh – Haze, mas ho jeste? Mel by byt snad vodotesny, je nebo neni?

        0 0
        • pocestny  

          Jasně s tím Mountainsmishem chodím ze všech báglů nejvíc, je super. Materiál není vodotěsný vůbec. Ale přešel jsem na drysacky. O vánocích jsem litoval, že jsem takový cepín neměl… trochu jsem musel riskovat bez něj, velmi nerad. Ale tohle je fakt trochu dražší kousek vzhledem k tomu, jak málo ho využiju

          0 0
          • Manzak  

            Jo, u ty vodotesnosti se vlastne mluvilo v souvislosti s nastupcem – Scream. jak to mas s tema drysackama, mas jeden velky kterym vysteles cely batoh, nebo sadu malych na ruzne veci?

            0 0
            • pocestny  

              To pouziju podle potřeby. 12,18,20,30l. Spacák zvlášť. Oblečení zvlášť.

              Například

              12l na letni spacak

              20l na zimni spacak

              30l na věci s dětmi

              Atp.

              0 0
        • Krov  

          Ta váha je fat dobrá, ale s karbonovým topůrkem bych měl pro některé použití divný pocit.

          0 0
          • scret  

            taky mne to napadlo…

            0 0
          • pocestny  

            myslím, že tohle by někdo využil pro turistiku, pro případ že spadne, zalehnout a zabrzdit, s tímhle se neleze

            Nicméně váha super, cena nic moc. klasické váží okolo 300–340g, ale taky stojí polovinu. jako třeba https://www.horolezeni.cz/…ide-u01b-050#…

            0 0
            • Krov  

              No jo, ale i při VHT se hodí mít cepín, přes který můžu jistit. Oni tomu vlastně sami ani neříkají cepín a v popisu píšou, že nemůže sloužit jako plnohodnotná náhrada cepínu s certifikátem UIAA. Lehký certifikovaný za rozumnou cenu je třeba camp corsa

              0 0
              • pocestny  

                tak to je ideál

                0 0
              • Manzak  

                Presne tak, nema to homologaci, ale pro nase ucely, ciste hiking, ji nepotrebujes. Zalehnout kdyz uklouzes na svahu, co vic chtit?

                0 0
                • Barak  

                  V postu, na ktery reagujes pise, co vic vyzaduje. Chce pres nej mit moznost i jistit.

                  0 0
        • black.horse  

          To je tak krásný a lehký a pěkný, že si snad musím vymyslet na co bych to mohl používat abych si to mohl koupit :-D

          0 0
          • scret  

            :))

            0 0
          • Manzak  

            Chapu :)

            Ja jsem si vymyslel PCT na pristi rok abych mel duvod si ho koupit. A pojedu si pro nej, takze i usetrim za to nehorazne postovne :D

            0 0
            • black.horse  

              No, občas chodím fotit krajinky a různé přírodní motivy a už se mi párkrát stalo, že jsem se s 20kg těžkým fotobatohem na zádech škrábal po něčem mokrém a kluzkém (a ani to nemusel být sníh), kde bych nejradši něco jako malý lehký skoro cepín měl, čím bych jebnul do země abych nebyl jak na tobogánu…

              0 0
    • Džey Ár  

      Ultralight batohy dělá Arcterix.

      0 0
      • pocestny  

        Jako jo. Koukal jsem na to, a našel jsem od nich pěknou 1,5kilovou padesátku (to je sice fajn, ale to už bych si spíš nechal svoji starou 1,75kilovou padesátku od Osprey). Fakt nevím, kde jsem to kdysi viděl ty 500g padesátky, protože to už nemůžu za boha najít… damn it. Nakonec jsem objednal ten 1kilový Mountainsmith Haze.

        0 0
        • Manzak  

          Mam 40l, 640g, je to malej obsah? Ja se do toho sbalim na par dni i se spanim, varenim, zradlem a pitim. Celkove sakumprask taham pod 10 kg i s 1,5l vody. Nosi se mi dobre (ale to je individualni).

          0 0
        • Manzak  

          A tady ta pulkilova 50

          Granite gear

          0 0
          • Džey Ár  

            Co je moc, to je moc :-). Ty záda bez výztuhy a hezky dokulata, to bych svým zádům neudělal. Troufám si tvrdit že nosit v tomhle 10+ kg bude pěkná tortura.

            0 0
            • Manzak  

              Tak to neni urceny na 10 + kg, je tam psana nosnost 9 kg. A je to proste bagl pro gramare co maji vahove vymazlenou vybavu, ale potrebuji vic litru nez je tech 40. Ja nemam o moc tezsi bagl a nosi se mi dobre, zalezi taky jak si to dovnitr poskladas. Tady spis si rikam, ze se budou slusne potit zada.

              0 0
              • Džey Ár  

                A proč pořád víc než 40l? To se nezabalíš do menšího? Já mám 35l a balím do něj spaní vařič i jídlo na tři dny. V zimě na skialp se vlezou i mačky a lopatka. Chce to dobrý péřový spacák 1,5 kg ten se zbalí do třetiny batohu a zbývá ti 20l na ostatní věci. Je fakt že mívám věcí (oblečení) poskrovně, ale moc si neumím představit že bych tahal větší, těžší bágl kvůli hadrám.

                0 0
                • Manzak  

                  Ztracis se v tom na koho reagujes. Ja prece nepisu, ze potrebuju 50l a vic. To chce zakladatel, ja jsem pouze poslal odkaz. Ale porad si dovedu predstavit situace, kdy 50–60l bagl vyuzijes, ty ne? Buh vi, kolik toho mas na ty 35l poveseny z venku. A na 1–2 tydenni prechod nekam do Skandinavie bys urcite s 35l nesel.

                  0 0
                  • Džey Ár  

                    Ouva, sorry :-). Z venku nic, v létě maximálně sandále a litrovku s pitím. V zimě cepín, když je to moc do kopce tak musím z boku mít místo na lyže. Tak dlouhé přechody jsem ještě neřešil. To by samo problém byl :-). Přechody zimní i letní na horách, hlavně na Slovensku, jsme vždycky měli na dva až tři dny. Někde v divočině kde se nedá spolehnout na nějakou chatu, tak samo příjde nějaká 50 vhod, na druhou stranu už by ale měla být spíše bytelnější a s dobrým systémem zad. Celkově si myslím že batoh (velký nebo malý) není tou výbavou na které by se mělo moc gramařit.

                    0 0
                • Barak  

                  Sbalit se na skialpy do 35l s jídlem, vařením a spaním venku si nějak nedokážu představit.:-)

                  Možná tak ještě na neledovcovou akci, ale stejně…

                  0 0
                  • scret  

                    to bych rekl, ani dost dobre nejde… Pokud clovek neni yeti:)

                    0 0
                    • Barak  

                      Znáš to, lidi jsou různí…

                      0 0
                    • Džey Ár  

                      Např. spacák mám 1,2 kg, to je možná celkem hrana, ale na jaro je to OK. Jednou jsem v něm musel trávit noc ve žďáráku ve sněhu při vichřici a –13°C. To už bych vážně nerad :-). Ale obvykle jsem někde venku až na jaře a takové extrémy nezažívám.Na spaní dále Neo airku a žďárák od Salewy. Nerez ešus s víčkem do něj bombu+ Var1 , mačky, lopatka, sonda. Lehké gtx šusťáky a šustka od Warmpeace. Beru jen jedno tričko s krátkým rukávem navíc. Na sebe zimní windstoperové kalhoty s laclem ZAMO (cyklo bez vložky), trička s krátkým a dlouhým rukávem a do baťohu už jen lehkou fleecu od Arcxteryxe. Jídlo klasa 3× polívka v sáčku a 2× mé oblíbené Mexické fazole v konzervě a spousta sladkého, čaj a cukr. Termoska s čajem (4 dcl) a 1,5 PET se studeným. Do víka mobil, doklady, švýcarák, čelovku. Ales :-)! Na dvě noci a vejde se to. Batoh M&W alp 35. Mám ho dobrých 10 let a to 35 v názvu jsou litry :-), ale nikdy jsem to tedy neprověřoval, důvěřuji výrobci. V létě je to ouplně na pohodu.

                      0 0
                      • scret  

                        to jses teda dobrej, i pri tom cos vyjmenoval, si nejak nedokazu predstavit, ze se zabalis do 35L… Predpokladam 1,2kg perak…

                        0 0
                        • Džey Ár  

                          Jasně péřák, nikdy jsem neměl nic jiného. Můj tata dříve šil sportovní věci, dělal i péřovky a spacáky, tak jsem dobře zásobený :-). Pro nás dělal jen z toho nejlepšího. Kdyby jste někdo potřebovali právě spacák, šil později pro tatu nějaký klučina z Příbora, tak se můžu poptat jestli ještě funguje. Kvalitou to měl plně srovnatelné s tím co najdete na trhu (s tím nejlepším spíše).

                          0 0
                          • Maato  

                            Ahoj, zkusíš sehnat ten kontakt? Potřebuji splašit něco na to zimní toulání a do Příbora to mám kousek. Díky za info.

                            0 0
                      • Barak  

                        Já bych tohle do 35l asi nenacpal.:-) Plus ještě krém na opalování, lékárnu, brýle, haršajzny, mapu, doklady …

                        0 0
                        • Džey Ár  

                          Krém jsem zapomněl. Kupuju jen malý v tubě, dětskou 50. Lékárnu neberu, to je pravda asi trochu chybička. Mapa je taky jasná, ale důležitější mi příjde GPS v telefounu, ukládám si vždycky místa pro bivak, kdyby něco.

                          0 0
                          • Barak  

                            GPS se může hodit, ale docela bych tě odradil od toho, mít jí v telefonu. V zimě jde baterka celkem rychle do kopru i bez toho, abys jí vycůcával ještě GPS a nabitý telefon se jednou může sakra hodit.

                            0 0
                            • scret  

                              *1

                              0 0
                            • Džey Ár  

                              Vím, koupil jsem letos novou baterku s největší kapacitou co se do daného tel. dělá. V autě se zapnutým GPS mi teď foun vydržel na trase Plzeň-Ostrava a baterka zůstala na polovině, tak snad výdrž v pohodě. Mám termoobal (celkem obyčejný od Burtona) a dobré je nosit na těle v igelitu. GPS nahazuji jen pro kontrolu, nebo zaznamenání bodu. Samo nějaká outdoorová navigace by byla lepší, zas je to krám navíc a ten foun prostě u sebe mít musím tak jako tak.

                              0 0
                              • Barak  

                                V pohodě, dělej jak myslíš. Nechci poučovat, na to nemám zas tolik nachozeno a čím víc toho mám na horách za sebou, tím víc zjišťuju, jak jsou skialpy nebezpečný a kolik různých faktorů je ve hře.

                                Mobil doporučuju nosit co nejdále od pípáku, zkus zapátrat na tohle téma na webu.

                                A ještě přidám jednu osobní zkušenost. Budeš-li někdy v situaci, kdy budeš potřebovat přivolat vrtuli, počítej s tím, že díky stínění, špatnému signálu atd. může spojení vypádávat. Svojí situaci a polohu pak budeš s operátorem řešit třeba 2 hodiny na 15 hovorů a v takovém případě budeš sakra rád, že sis nespotřeboval baterku na telefonu nějakou GPS aplikaci.

                                Skol!

                                0 0
                                • black.horse  

                                  Jeden bezpečnostní tip… v rámci jednoho běžeckého Skymarathonu jsem si nainstaloval tuhle app od Horské služby sice tak trošku doufám, že to nebudu na horách potřebovat, ale přijde mi to jako rozumná věc, na těch běžeckých závodech to nakonec někdo použít musel (posílal přes v SMS GPS souřadnice), protože jeden závodník vedrem zkolaboval a musel pro něj vrtulník… mile mi překvapilo, že i Horská u nás se snaží držet krok s technickou dobou:-)

                                  0 0
                            • krabica  

                              Na svého Oregona jsem už rezignoval, používám mobil ve vodotěsném odolném pouzdře a powerbanku. Práce je s tím mnohem pohodlnější a vydržím v klidu týden bez zásuvky.

                              0 0
          • pocestny  

            Počítám s hmotností 10–12 kg například na něco na způsob zimního přechodu NT, nebo 9–10 kg na takové to běžné toulání po Jesech. A z různých důvodů preferuju spíše padesátku, je to prostě optimální velikost. Kdo se dokáže sbalit v zimě na týden do 40tky, tak respekt. Hned bych ale dodal, že ten Mountainsmith je velice MALÁ padesátka. Ušetřili hmotnost na konstrukci zad a chybějícím víku, ale jinak je to pořád normálně použitelný batoh, a mám z něho dobrý dojem. Teď mi došel domů a jak na něj koukám, tak …

            Plusy: Materiál vypadá daleko pevnější, než jsem čekal. Bederák je pěkně udělaný, recenze v tomto nekecala. Délka zad je OK. Boční kapsy a kompresní popruhy jsou hodně prakticky řešené. Ramenní popruhy jsou taky v poho.

            Mínusy: Ta pěna v zádech mohla být tvrdší, takže při špatném sbalení to jde taky dokulata. Ale když vidím ten 500g Granite Gear Virga, že ty záda nemá vyztužené vůbec, tak jsem rád že jsem si vybral Mountainsmith. Ve skutečnosti jde jen o 43litrový batoh (50 l má po úplném naplnění té horní části). Náklad se viklá do stran více, než je u „pevných“ batohů zvykem.

            PS: Ten odkaz na Granite Gear jste tu dali trošku pozdě ;) ale i tak moc díky.

            0 0
        • krabica  

          Docela lehký je Osprey Exos, cca 1,2 kg. Má pořádná odvětrávaná záda se síťkou. S 46L variantou jsem šel GR20 a super.

          0 0
    • ememem1  

      hm, 600g karimatky to je nalehko jak svina.

      0 0
      • Auditor  

        A co bys doporučil?

        0 0
        • ememem1  

          pozri, bud idem gramarit alebo idem na pohodlie. ked na pohodlie tak nafukovaciu, neni o com.

          ked gramarit a este ne moc draho tak mimo zimnych podmienok tak cca 8mm penovu PE karimatku (okolo 200g, tie najdrahsie aj okolo 15g), ked na zimu resp. mam trocha viac penazi tak asi lepsie EVA material, na zimu okolo 12mm, tam tie najdrahsie su okolo 350g. kadopadne by som vyberal ak sa da rebrovanu.

          samozrejme zalezi o co ti ide, aj v minus 20 sa da par noci vydrzat an 150g PE penovke ale je to skor bivak jak prespanie.

          0 0
          • pocestny  

            Tady někdo doporučoval 600g karimatku? Dej si kafe.

            Na zimu už jedině nafukovačku. Na léto to je úplně šumák, už jsem spal i na alu-sluneční cloně z auta, když jsem si ji omylem vzal místo alumatky. Nafukovačka se v létě akorát prorve o šutry.

            Pěnové karimatky nehřejou jako nafukovačky, a v zimě je to poznat. A jestli někdo kupuje pěnovou karimatku, je to fuk, jestli vezme EVA nebo obyčejnou. Podle mě (ne)hřejí obě stejně. Pod kámošem s EVOU normálně roztál sníh, jako pode mnou.

            0 0
            • ememem1  

              to zalezi od toho co potrebujes. do bivakov na serioznejsie akcie by som nafukovacku nebral, prilis velka moznost poskodenia a na sikmine sa na tom neda sediet ani lezat, smykas sa dole. zas je fakt ze je to skladnejsie.

              a co sa tyka tych hmotnosti – ked mi ukazes nafukovacku vo velkosti „regular“ (ak budeme brat oznacovanie velkosti podla thermarest-u) pod pol kila ktora ma lepsie vlastnosti jak dobra EVA karimatka tak budem rad.

              0 0
              • Paja  

                Reagoval jsi na zakladajici prispevek, kde je uvedena Neoair, ktera ma v regular velikosti 350 g.

                0 0
    • gargamel  

      Krátká nafukovací karimatka, končí pod zadkem, 305g. Vozím na bike na různý přejezdy a loudání.

      0 0
    • black.horse  

      Prosím o nějaké tipy na UL batoh… hledám dost specifický druh batohu: objem v rozmezí 25–40l, váha čím méně tím lépe, ideálně v rozmezí dejme tomu 600–800g, nějaké kapsy přístupné s nasazeným batohem na drobnosti (mobil, mapa, tyčinka, rukavice, čepice, drobné kusy oblečení, případně foťák-kompakt), možnost upevnit a sundat trekové hole bez nutnosti sundat batoh (klidně si vyřeším vlastní upínání gumičkama, pokud na batohu budou vhodná přístupní poutka. Možnost snadného uchycení pet lahví na vodu do vnějších kapes (pokud půjdou nandat/vyndat bez sundavání batohu, bude to ideál). Variabilně možnost použít dovnitř vak na vodu. vnější síťované kapsy či očka/přezky na zavěšení oblečení pro jeho uschnutí je výhodou. Chci bederák i prsní popruhy. A na konec asi největší zádrhel, mám 192cm, takže by zádová část měla být dlouhá. Budu v něm nosit zátěž do 10kg váhy.

      Účel: 1denní turistika na delších trasách (nárazově možná dvoudenní) s občasným během a pokud vše půjde dle plánu tak účast na dálkových pochodech resp. ultra bězích.

      Aktuální stav – používám na delší trasy SALOMON ADVANCED SKIN 12 SET ale když jsem to použil na trase 24h/80km, byl mi prostor 12litrů málo a u větší váhy (voda+jídlo) bych ocenil spíše něco s bederákem kvůli rozložení váhy než mít vše na ramenou. Naopak co se týče kapes na drobnosti, vodu, hole atd ten batoh resp. vesta mi vyhovuje mnohonásobně více než běžné batohy. Hodně jsem doufal v nový model Salomon Peak30 a mám už jej doma, ale po vyzkoušení doma zvažuju, že jej vrátím do eshopu. Bohužel na moji tělesnou výšku je příliš nízký a buď nemohu použít kapsy na lahve nebo nemám bederák v pase. Navíc boční kapsy jsou ideální spíše na 0,5–0,7l lahve ne na 1–1,5l.

      Je mi jasné, že sháním něco co asi ani neexistuje a že vlastnosti které jsem si oblíbil u specifické běžecké vesty těžko budu hledat u střeního batohu, ale i tak zkouším, zda někdo něco zajímavého poslední dobou nepotkal.

      0 0
      • podvlada  

        Co se týče ultramaratonů, zkus se zeptat Bystrouše (bystrous). Ultras běhá (a to dobře), od tvých 192 cm taky nebude daleko a kromě běhu (klasický maratony, ultramaratony, vertical kilometer, …) má zkušenosti i s biatlonem a samozřejmě bajk. Problém může bejt to, že jeden z největších sponzorů je zrovna Salomon, tak nevím, jestli bude mít zkušenosti s ostatníma značkama (když zrovna S. máš zkoukntý), ale třeba poradí s tím, co nosí on nejen za batoh, ale i výbavu, případně jak ji řeší.

        0 0
    • pocestny  

      Manzák tohle vlákno vyhrabal po 2,5 letech, a všechno se už zatím posunulo v čase… Většinu z toho, co jsem tady řešil už nějakou dobu používám. Doplnil jsem ještě třeba bundu Rab Muztag. A některé z těch věcí jsem už někde blíže popsal ve vedlejších vláknech.

      Ještě by to chtělo třeba

      • kousek tyveku
      • opět (pořád) řeším Béčkové pohorky
      • lehké nepropro kalhoty (po dobré zkušenosti s Muztagem by to mohlo být něco z eVentu)
      • nějakou bundu od Raba bych vzal i pro ženu
      • Stan MSR Papa Hubba NX, protože kdo se má tahat s dětma s 5kg stanem…
      • Spacáky Panyam600, Magic125zip, Junior150
      • lopatu, cepín, alu mačky

      …no jako fajn, ale mám ted trochu jiné starosti, takže asi zatím nic nebude :-)

      0 0
      • scret  

        waters prodava

        0 0
      • pocestny  

        zajímavé…2 roky jsem toto vlákno neviděl. A zbývá mi koupit lopatku, a alu mačky zatím v plánu nemám :-D A stan jsem vyřešil levněji z číny.

        0 0
    • Smazaný účet  

      Borci, zajímal by mě váš názor na tohle https://www.aliexpress.com/…8331074.html

      Hledám alternativu ke starému kastrolku, který se mi ne úplně vleze do bikepackové brašny na gravela (překáží uši).

      600ml varianta vypadá zajímavě, podle recenze uživatele by se do ní mohla vejít 230g kartuše, takže bych ušetřil trochu místa v brašně.

      Gramy honit nehodlám, ale spíš mi jde o to místo, protože kastrolek musím do brašny dávat trochu šikmo. A on pak dělá trochu randál.

      Máte někdo zkušenosti? Předem díky.

      0 0
      • pocestny  

        Doome, sorry, že jsem neodepsal, už jsi to vyřešil? ta recenze z června je tvoje, co? Vypadá to prakticky.

        0 0
    • ememem1  

      to je jednoduche, ultralight veci su povacsine ultra neodolne pripadne maju ina napr. manipulacne nedostatky. je to proste vec priorit a penazenky.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.