• ubo

    Ahoj borci,

    nemáte někdo zkušenosti s nějakými GPS trackery na kolo?

    Abych mohl sledovat polohu kola na dálku, např. kvůli krádeži atd.

    Potřebuji, aby se nemusel nabíjet alespoň několik měsíců, nebyl vidět.

    Máte něco?

    0 0
    • milan.v  

      Pár vláken k tomuto tématu už tu je…

      https://www.bike-forum.cz/…ategorie/gps

      0 0
    • MTBIKER doporučuje

    • Johny_r  

      Trackito vypadá solidně. Nabíjí se párkrát za rok, je celkem schované (možnost instalace do vidle zespodu) a dělá to, co po tom chceš (když se kolo hne, začne vysílat pozici, takže v mobilu vidíš kudy se kolo pohybuje). Otázka je, jestli to reálně něčemu pomůže. Četl jsem různé historky o tom, jak přijdeš na policii s tím, že víš, kde je tvoje kolo, a oni stejně bez povolení k domovní prohlídce nemůžou do baráku. Nevím, co je na tom pravdy, ale zatím jsem od nákupu upustil a řeším to solidním zámkem, který náhodný zloděj nepřekoná a pojištěním.

      0 0
    • Velomiwookie  

      Tak aspon nejaka znamka, ze to k necemu muze byt.. Tak koho to tu bylo? :) https://www.novinky.cz/…nou-40383826#…

      1 0
    • Paukner44  

      Několik měsíců ti nevydrží žádný. Většinou to bývá několik dní max tak 10. Navíc musíš počítat, že bude muset mít v sobě sim kartu s daty, aby bylo možné polohu zjistit a odeslat.

      0 0
      • xpj  

        Když by se použilo tohle https://www.tindie.com/…set-tracker/ s nějakou rozumně velkou baterkou, přidal se akcelerometr (pokud tam není), napsal se superúsporný kód, tak to několik měsíců vydržet může.

        0 0
        • virtualcop  

          Tak jdi do toho – možná si objevil díru na trhu :)

          Každej z těhle systémů (které principielně jsou bezesporu OK) selhává dlouhodobě na více faktorech.

          Napájení – akceptovat dobíjení každejch pár dnů (aktivního provozu) se nikomu nechce a časem ho to většinou přestane bavit (není to telefon, co píchneš na kabel u nočního stolku nebo v kuchyni na lince). Musí se buď nabíjet powerbankou někde ve sklepě (x hodin), nebo modul vyndavat a nabíjet separátně (vyndavání opruz, pokud je to někde v sedlovce či vidlici, nebo úplně neřešitelné, protože je to nějak „přidělané“ vcelku napevno).

          Druhá věc je datová SIMka – mimo pár speciáních tarifů ze zahraniční, žádný ze zdejších operátorů nenabízí (nenabízel, když jsem to sledoval) ideální vhodný tarif na přenos pár kilobajtů dat, nebo nějakou „předplacenku“, kde by sis za rozumné peníze (stokoruny, ne, tisíce) předplatil data třeba na rok a dále se o to nemusel starat.

          Nabídka se asi zlepšila (hlavně díky různým senzorům, co využívají stejný či podobný princip), ale i tak nic moc.

          Největší problém – přesnost, spolehlivost, „dosah“ respektive výkon…

          Všechny tyhle čipy používají (logicky) hodně úsporné a vcelku málo výkonné GPS a GSM moduly s minimálními anténami. Stačí dát kolo do sklepa či do technicky trochu upravené garáže (a že ty profi zloději s tímhle počítají a mají třeba garáže či prostory, kde satelit nechytíš a GSM signál rovněž ne) a je to zase k ničemu.

          A to už úplně pomíjím fakt, že ti „profi“ zloději (co se krádežemi lepších kol dobře živí) si v dnešní době třeba ještě v upravené dodávce (kde nechytneš GPS ani GSM) kolo rozhodí tak, aby si prohlédli místa v sedlovce, středu, vidlici… prostě tam, kam se se tyhle trackery obvykle dávají. Ti lepší dokonce nemusí prohlížet, ale projedou to nějakým čínským scanerem vcelku za pár stovek, který jim rychle řekne, zda kolo něco v pásmu GSM nevysílá – pak samozřejmě buď „operují“ a tracker najdou a zničí či vyhodí, v případě velkého problému klidně vyhodí i celé kolo někam do škarpy, okolo které jedou (to je asi ideální, pro minulého majitele, ale zas tak často to asi nebude – těch pár minut, než tracker vypraparují a pak si klidně popojedou dál, je nic neohrožuje :)

          Tedy – principielně dobrá věc, ale na kole díky těm mnoha specifickým faktorům špatně řešitelná a hlavně dlouhodobě provozovatelná.

          To není nic proti technologii – kdyby existoval funkční tracker, který i při malé velikosti vydrží bez nabíjení reálně alespoň 30 dní a hlavně budu mít jistotu, že alespoň z běžných domovních prostor je schopen chytat signál a vyslat tak správné GPS souřadnice, už ho dávno mám a používám :)

          1 0
          • xpj  

            Pěkně rozebrané a já s tím souhlasím.

            Ten modul, co jsem posílal, nepoužívá GSM, ale LoRa a tam není problém se SIM a daty, ale s tím, že to pokrytí není tak velké a omezení množství a velikosti posílaných dat.

            1 0
            • virtualcop  

              Já k LoRa akorát vím, že existuje, ale konkrétní technologie jsem nestudoval a nevím, zda je to případně připojitelné" k nějakému systému, který by z toho „tracker“ mohu udělat.

              Ale nastuduji si :)

              Jen prostě technologie trackerů (a zvlášť s umístěním a provozem na kole) má mnoho „problémů“, které ani tak nevycházejí z principu, ale spíše z té obslužnosti, výdrže baterie, relativně nízkému výkonu a v neposlední řadě i těm právním problémům, se i po úspěšné lokaci kola k němu taky fyzicky dostat a zabavit ho.

              0 0
          • Dan205  

            Twist na den, platíš 1 Kč za 1 MB, při dosažení 10 MB máš dalších 90 MB v ceně těch 10 Kč. Těch pár kB dát tě teda vyjde na korunu.

            0 0
            • virtualcop  

              Opravdu ty tarify teď nesleduju, třeba už něco rozumného v nabídce teď je. Ale princip všech těch předplacenek byl takovej, žes to musel jednou za měsíc „nabíjet“ třeba minimálně dvoustovkou, tarify nejlevnější, jen na pár megabajtů dat vycházely podobně. Takže to nebylo ani úplně levné (vůči použití) a ještě si to musel každej měsíc řešit. V době, kdy jsem to zjišťoval, tak fungovalo jen pár nabídek z ciziny, že nabití/zakoupení dat stačilo myslím jednou za rok a bylo i přes datový roaming v částce od cca. 500,– (to už je pro většinu normálních lidí akceptovatelné, vůči použití).

              Koupit nějakej obvyčejnější datovej tarif a platit měsíčně v podstatě několik set – to se asi chce málokomu, kdo by ten tarif měl „jen“ na hlídání kola podobným přístrojem.

              0 0
    • Lachy  

      Nedá se to Trackito odpálit taserem?

      0 0
      • virtualcop  

        Tak skoro všechno se dá „odpálit laserem“ (když to bude na blízko a laser bude mít třeba 300W :))

        Takovej ti asi za pár vteřin to kolo i rozpůlí :D)

        0 0
        • Marskatin  

          Ale na laser se neptal:)

          1 0
          • virtualcop  

            aaaaa… sorry, už blbě vidím :)

            Tak taserem nevím – já bych se teda asi do kola netrefil, ani celkem na blízko (taser je forma střelné zbraňe, která vystřeluje elektrody na drátkách).

            Asi myslel spíše elektrický paralyzer (tedy tu „rukojeť“, co má elektrody na sobě a po zmáčkutí spouště/tlačítka vysílá do těch elektrod výboj).

            Tam se obávám, že pokud nemusí být tracker vodivě spojený s kolem (což asi nemusí, pokud je třeba v karbonové sedlovce, karbonového kola), tak tomu ani paralyzer nic neudělá.

            Což samozřejmě neplatí, pokud by se přímo nedotkl elektrodami přímo třeba kovové části trackeru – tam asi zničení rychle hrozí :)

            0 0
    • Tomcat  

      Problémy stejně jako u diskusí na téma iTag je přesnost . která v paneláku neurčitý konkrétní byt. Nebo se netrefí do konkrétního domu. A hlavně když přijdete hystericky na policejní stanici , že na souřadnicích těch a těch se pravděpodobně nachází váš majetek a ať tam rychle vlítnou, tak spíš vlítnou na Vás.....

      0 0
      • virtualcop  

        Ano, to je další „poddruh“ problému s těmito přístroji – běžnému člověku přijde absurdní, že policajti nemohou i přes přinesené či dokonce online informace z trackeru vlézt někam do paneláku (odkud tracker vysílá) a udělat domovní prohlídku všech 50 partají, které tam bydlí (protože pokud se přeci jen sejdou dobře okolnosti a tracker zavysílá polohu i na pár metrů přesně, bližší info, než je to v baráku čp. xxyy nejsou). Pokud je to nějaká garáž či malý domek s jedním majitelem – OK, pokud je to panelák v sídlišti…smůla.

        Domovní prohlídku musí na žádost policejního orgánu „vyžádat“ státní zástupce, kterému musí k ní udělit souhlas soudce. Prohlídku jiných prostor (garáže, pozemku…) může v určitých situacích a bezodkladně provést i policie sama (ale následně o ní zažádat defakto stejným způsobem). Nebo pokud k tomu dá majitel pozemku/garáže písemně svolení.

        Tedy i pokud vše technicky zafunguje na jedničku (tracker vysílá, udává celkem přesnou polohu v rámci pár metrů), mohou další okolnosti smutně vést k tomu, že majitel kola pak může tejden smutně sedět před panelákem se sto partajemi a koukat, zda náhodou někdo zase nevyjde s jeho kolem ven. A nikdo s tím nic nenadělá – zákonně na to není technické řešení.

        1 0
        • JachymP  

          No vidíš, mě policajti našli podle GSM signálu ukradený mobil a vrátili mi ho. Jasně, to je jiná technologie, ale chci tím říct, že pokud policajti mají lokalizační údaje, dokážou ukradenou věc v některých případech zajistit.

          0 0
          • Tomcat  

            Jenže to bylo o okolnost a né o technologii. ;-)

            0 0
          • virtualcop  

            Srovnávat mobil a tracker na kolo je poněkud…divné :)

            Ona technologie je vcelku stejná a podobná, ale předmět krádeže je jiný :)

            Principem dnešních mobilů je to, že jsou po spuštění na GSM síti, v rámci připojených a zalogovaných služeb na nich lze spouštět na „vyžádáná“ GSP lokaci či GSM triangulaci a pokud je mobil trošku zabezpečenej nějakými hesly a účty, není ani pro znalého zloděje tak úplně snadné přístroj „vymazat“ tak rychle a tak dobře, ale jej nešlo dohledat. A principem mobilu je být na síti a fungovat jako telefon (i pokud jej zloděj chce prodat), zatímco u trackeru chce zloděj primárně jej nalézt a zbavit se jej (pokud kolo neukradne klasickej feťák, kterej pojede do nějaké relativně nejbližší zastavárny či bazaru, kde se klidně S-Workse za 200 tisíc zbaví za litr, dva).

            Pokud policjati mohou (zákonně – vyplývá především z trestního oznámení a výše škody), je vcelku předpoklad, že se dá ukradený a zabezpečený, vcelku nový a dražší mobil dohledat a případně i vrátit majiteli.

            Respektive – šance je tam mnohem větší.

            U trackeru bych to tak odhadl, že na cca. 50% procentech to ztroskotá na tom, že se rychleji vybije (když neustále hledá signál GPS a GSM někde ve sklepě, garáži, baterka lehne do pár hodin. Případně pokud dojde k lokaci na úrovni sídlištního desetipatrového paneláku, psal jsem, co se pak děje (vcelku nic – místo je zjištěno, ale zákon neumožňuje nějaké prohlídky či postupy, které by byly reálně funkční k nalezení kola). Ptát se po zazvonění u jednotlivých bytů je sice možné (a klidně se dá i vytipovat, že na této adrese bydlí vyhlášený drban a zloděj kol), nicméně dopadá to takto " Dobrý den, máme podezření, že vašem bytě je ukradené kolo a vy s tím dle našich záznamů máte bohaté zkušenosti". „Dobrý den, žádné ukradené kolo tu nemám, máte vy povolení k prohlídce? Nemáte, takže nazdar a neobtěžujte mne…“

            Ten přínos bude tam, kde se opravdu ideálně sejde více okolností k dobru a místo vysílání bude nějakej pozemek, garáž, bazar atd., kam reálně policajti už nějak budou moci zákonně vstoupit a něco s tím dělat.

            1 0
    • Sinpa  

      Je tu někdo s Trackitem?

      Poslední dny nereaguje na telefon a teď jsou koukám i stránky nedostupné.

      Do vypadá jak kdyby zavřeli krám.

      0 0
      • Sinpa  

        Tak reakce od podpory:

        „Dobry den, od víkendu čelíme útoku na náš server, který jsme úspěšně zlikvidovali, ale po aktualizaci nám bohužel padá server. Intenzivne na tom však pracujeme. Provadime celkovou preinstalaci a aktualizaci, zítra by to melo byt vyresene. Moc se omlouvame za vznikly problem. O data nemusíte mít obavy, vše je uchované a zabezpečené. Děkujeme za pochopení. Tym Trackito“

        0 0
        • Tomcat  

          Tak útok na sever nebo napadený server je technicky krapet rozdíl… a obavy o data jsou na místě.

          0 0
        • kadlec  

          Tak zitra bylo vcera stale to nefunguje

          0 0
          • Sinpa  

            Taky pořád nic. Hlavně že mi přišel e-mail, že si mám prodloužit tarif :-)

            0 0
            • kadlec  

              Pekne me s tim serou. Uz to je 5 dnu nefunkcni a clovek si na to musi prijit sam.

              To si nemusim platit alarm, kdyz nefunguje.

              0 0
              • Slavik  

                To abyste se báli vyjet na kole :-)

                0 0
                • kadlec  

                  Copak vyjet, ale nekde ho nechat. Pod prdeli mi ho nikdo nevezme.

                  Ale kdyz s nim jedes na dovolenou a musis to nechat nekde ve spolecny kolarne, tak krome 10kg retezu jsem rad i ua toto.

                  0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.