• silent.cry

    Ahoj bikeři.

    Za pár dní si domu přivezu kolo Scott Genius 760 2019 (140 vidlice a 150 tlumič) . Z kola jsem nadšený. Jediné nad čím stále přemýšlím je obutí. Továrně má nasazené Maxxis Rekon 27.5×2.80 kevlar. Jestli má někdo Geniuse ať takového či jiné řady připište mi prosím své zkušenosti. I co vše na něm jezdíte( traily , enduro závody aj.). Popřípadě i název trailu (oblasti) ať můžu mít lepší představu co si pak na kole můžu dovolit. Jestli má někdo na kole 29 taky si rád přečtu + a – I dojmy z kola jako takového.

    Díky moc .

    0 0
    • novas752  

      Si myslim že, když to píšeš takhle, dovolit si na tom můžeš vše kam tě pustí hlava, v prudkých úsecích nebo dlouhých sjezdech se asi ozvou slabé brzdy (je to základní řada Altus dělaná tak na cykloturistiku) a v delších rozbitých úsecích tě asi vyklepe základní tlumení (zejména ta vidlice, je dělaná spíš na xc než na blbnutí v terénu).

      Tovární obutí bude špatný na větší vrstvě bahna – malé špuntíky se nemají o co zakousnout a přes velkou šířku pláště se to špatně prořízne skrz bahno na podklad. Jinak asi ok, taky záleží na tlaku a duše/bezduše.

      0 0
      • silent.cry  

        Docela jsi me nahlodal. Do 60.000 bys mi misto Geniuse 760 doporicil jake kolo?

        0 0
        • novas752  

          Něco s méně drahou značkou a lepší výbavou.

          Na těch pluskových pláštích trváš?

          Jestli ne tak možností máš spoustu. Canyon Spectral, YT Jeffsy, Giant Trance, Kellys Thorx, RockMachine Blizzard TRL, Merida One-Forty, Focus Jam, Ghost SL AMR, Qayron Carma 140, RB Bandit 475… Možností s výrazně lepšim osazenim je mnoho.

          0 0
          • silent.cry  

            Jaky presny tip u Canyonu Spectral a Ghostu SL AMR ,Focus Jam mas na mysli. Mam na kolo 60.000

            0 0
            • Charlie_R  

              Výrobci mají napsané ceny u každého modelu, je to jednoduché :-)

              0 0
            • novas752  

              Ty které se ještě vlezou do ceny.

              Nikde nepíšeš kolik vážíš, měříš, jakym stylem jezdíš a v jakých terénech se plánuješ pohybovat. Takže těžko radit blíž.

              0 0
              • silent.cry  

                186 cm, 85 kg. Rad bych enduro jako hobik. Nemuzu napsat jakym stylem jezdim protoze to bude muj prvni full. Tak ze naprosto zacatecnik.

                0 0
              • silent.cry  

                do ted jsem jezdil jen hobby XC maratony. Uz nejakou dobu jsem pokukoval po enduro kole. V lete jsem mel na 14dni pujceneho spesla sice elektrokolo ale 180 ve predu i vzadu. Tim se me rozhodnuti o enduro kole jeste ujasnilo. Ja si vsak dam rad do tela i ve vyjezdech tak elektrokolo nechci. A ani ne tak velke zdvihy. 140–160max at mam i na pohodu prejezdy. I na ukor rychlosti proti XC. To neresim. Scott Genius se mi libi pro twinlock a jeho geometrii ramu. Pisi z pohledu lajka s full koly. Rad bych si casem vyzkousel i enduro zavod jako hobik. Jako hobik bych rad kolo kolem 60.000 ± treba 3.000. v obchode ti kazdy vychvali to sve. Nevim kdo mi tady pise ,zavodnici enduro ci hobici. Je mi 40 let tak uz nebudu zadna strela pri sjezdu. Ale i tak si to chci casem poradne uzit.

                0 0
                • novas752  

                  Ono to ani neni o těch zdvizích, největší brzda ve srovnání s XC jsou pláště, tlusté měkké s agresivnim vysokym vzorkem prostě jedou hůř než lehké, užší, xc pláště s tvrdší směsí a malinkym vzorkem. Na druhém místě je posed – širší, kratší. Tlumič zamkneš při přejezdu bezproblému páčkou na něm, vidlici zamykat vůbec neni potřeba pokud do toho nedupeš do kopce ve stoje – což je na takovym kole blbost. Na enduro závodě budeš dostatečně vyfluslej z kopce dolu a do kopce budeš rád že nějak jedeš. :)

                  Volbu zdvihů chápu. Geometrii má každé druhé trail/enduro velmi podobnou.

                  Na nějaké závodění si připrav ještě něco bokem na lepší helmu, chrániče kolen, někdy je vyžadovaná integrálka a/nebo páteřák. (To máš dohromady dalších 7–15k)

                  Jezdím trail/hobby enduro, skokan začátečník, mechanik (ale žádnou ze zde zmiňovaných značek nevedeme).

                  0 0
          • Smazaný účet  

            Doporučovat Spectrala? To jako vážně?

            0 0
            • silent.cry  

              Rozved to please. Co bys navrhoval? 60.000 je rozpocet

              0 0
              • Smazaný účet  

                Praská… hledej na B-F…

                S rozpočtem do 60ti hledej spíš ve výprodejích. U toho Scotta se mi nelíbí tlumič a vidle, zbytek obsazení moc neřeším, stejně to časem obměníš. Základ je stavět na dobrém rámu.

                0 0
                • silent.cry  

                  Co neni na te vidli a tlumici u te 760 ok?

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Vidlice je základní řady s nejobyčejnějším RL tlumičem a pouze SoloAir komorou, Xfusion tlumič není standard ale něco speciálního pro Scott s měnitelným zdvihem (potenciální problém se servisem v budoucnu).

                    Za posledních pár let ježdění jsem zjistil, že chci na kole co nejvíce standardních a běžně dostupných komponent, minimum specialit. A volím takové značky, které mi v okolí běžně oservisují.

                    0 0
                    • novas752  

                      Jo ten tlumič je taky pravda. Proti speciálním komponentům mám rovněž odpor. Ale tak aspoň je to „standartní“ rozměr = jde to vyměnit.

                      0 0
            • novas752  

              Ano to jako vážně. Problém s praskánim zadní stavby zdá se u nových kusů vyřešili, neni důvod nedoporučit.

              0 0
    • kubad  

      nechápu proč to řešíš když si ho za pár dní přivezeš – to s měl řešit dřív

      za mě poměr výkon cena nic moc

      0 0
      • silent.cry  

        Mam danou jen zalohu a datum vyzvednuti v unoru 2020.jeste mam cas to zmenit. Za ostatni vlakna sorry nevim jal to smazat. Muj limit je 60.000

        0 0
        • theedge  

          Trochu plašan ne ? Znáš poučku dvakrát měř a jednou řež ?

          Objednáš kolo, píšeš že za pár dní bude doma a že jsi z něho nadšený. Až pak zjisťuješ kdo na tom co jezdí. Pak z tebe vypadne že bude k vyzvednutí v únoru. Nějak ti nerozumím :-)

          0 0
          • silent.cry  

            Je to muj prvni full tak bylo nedseni po svezeni asi spise o emocich. Kazdy obcas udela chybu a ja si ji uvedomuji.

            0 0
            • Davidakta  

              Cokoliv koupíš, tak tam bude nějaký kompromis. Nicméně, první sezónu se ani nepřiblížíš limitům kteréhokoliv kola a po sezoně můžeš něco vyměnit

              0 0
              • silent.cry  

                Tak ze by ses nebal koupiit ani toho scotza 760? Nez se vyjezdim?

                0 0
                • Davidakta  

                  Jestli už ho máš objednaný, tak to neřeš. Z nějakého důvodu sis ho objednal, asi se ti líbí.

                  0 0
                • novas752  

                  Jo vždyť pohoda, chce zkusit enduro, tak přeci kolo s xc vidlicí a brzdama jako na kole za 15 000 bude to pravé, vždyť je to jenom 60 000, příští rok do toho může nacpat dalších 40 aby to za něco stálo…

                  0 0
                  • Davidakta  

                    Ty tam máš za 60k nějakou raketu?

                    0 0
                    • novas752  

                      Raketa to zrovna není, to za 60k ani být nemůže, to je potřeba tak dvojnásobek a víc. Ale:

                      • Nemá to vyšponovaný XC párátko místo vidlice (a to mám 75kg, ne 85 jako tady zakladatel vlákna). A má to alespoň základní použitelný tlumení.
                      • Má to brzdy, sice to neni nic extra, ale brzdí výrazně, výrazně lépe než brzda určená k rekreační cykloturistice. A opět, mám o 10kg méně než silent.cry A taky kotouče to má maličko lepší než naprostý základ za 200Kč/kus na tom Geniusovi, na které ani nejdou použít metalické destičky.
                      • Má to sice základní = těžší, ale odolný výplety a kvalitní náboje na průmyslových ložiscích, ne konusový náboje řady Alivio opět určené na nenáročné použití. A má to XD ořech na který jde nasadit normální kazeta, ne 600g ingot NX se zmenšenym převodovym rozsahem.
                      • Nemá to nesmyslné dálkové zamykání odpružení, tak nějak to chápu na závodnim xc kole, ale na trail/enduru, k čemu?

                      Momentálně ho mám 2 a půl roku, nalítáno asi 5000km, prasim na tom, skáču na tom, dávám tomu pravidelnou péči a všechno drží, mimo spotřební materiál (pláště, mlíko, řetězy, destičky, ložiska, lanko, bowden) a oblíbené gripy jsem na tom nic podstatného/drahého neměnil, pro příští rok chystám buď nové kolo nebo větší přestavbu na 1×12 Shimano + lepší brzdy. (Takže zhruba 15–17000Kč). Možná si udělám radost tlumičem, ale to je spíš rozmar než že by mi původní v něčem nestačil.

                      0 0
                  • silent.cry  

                    Ok brzdy bych si mohl nechat vymenit pred privezenim domu. Fakt jsou to takove katastrofy?

                    0 0
                    • novas752  

                      Ano jsou, obvykle se objevují na obyčejných kolech do nějakých 15–20 000, na to jsou i určené, je to řada Altus. Na trail/enduro je potřeba něco co brzdí = minimálně Shimano M6000, M520 a vyšší čísla nebo Sram Guide R nebo Sram Code. Jiné značky slušných brzd jsou na sériových kolech osazovaný málokdy.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Sram Guide R prosím ne! Sice to brzdí, ale po dni v bikeparku se začala propadat páka. Shimano, pokud možno čtyřpístkovou řadu. Samozřejmě čím vyšší, tím lépe. Ale jako rozumný kompromis bych viděl čtyřpístkové SLX 7120, nebo Zee.

                        0 0
                        • novas752  

                          Jo tak jako neni to zrovna zázrak techniky, ale aspoň brzděj celkem použitelně. A ten muj kus je teda spolehlivej, s metalickejma deskama. A hlavně je výrobci hodně dávají na trail/enduro kola okolo 60k osazené sram řazenim. Guide T je to samý akorát mají jinou hnusnou objímku.

                          V případě výměny bych o T ani R neuvažoval. Tam jsem víceméně jednoznačně pro Shimano a nutně nemusejí být čtyřpístkové, ale když už tak už no. :)

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Dokud po nich chceš takové to XC ježdění, je to fajn. Vydržel jsem na nich jezdit skoro dvě sezóny. Problém nastal až v bikeparku.

                            0 0
                    • Nutribird  

                      Ještě mě napadá Trek Slash ALU 2019, kola vitovsky, snad Praha, nyní sleva 63000,– výprodej. Stejně osazený jako 2020, jen jiná barva. To by mohl být dobrý kandidát, ale co ta tvoje záloha ?

                      0 0
                      • silent.cry  

                        Zaloha je jen 1000 to muzu ozelet.

                        0 0
                        • novas752  

                          To bych klidně oželel, za to bys tak tak sehnal nějaký trochu slušný kotouče. :)

                          0 0
                        • Nutribird  

                          Tady máš odkaz. Za ty peníze asi nic lepšího neseženeš, má velice dobré recenze a ty Guidy R asi hned tak na hranu nedostaneš pokud začínáš.

                          https://www.kola-visek.cz/118219/slash-8/?s=27

                          0 0
                          • silent.cry  

                            Diky za tip. Co 27.5 vs 29 kola na enduro jezdeni ? Nemam zkusenosti porovnani. Jsou 29 i tak dost hrave a agilni?

                            0 0
                            • novas752  

                              Bych řekl že když na to dopředu nemáš svuj názor, bude ti to jedno. Mě osobně třeba ty 29" kola nesednou tak jako 27,5", ale zase spoustu lidí to má opačně.

                              Fyzika mluví jasně, 29" je trošku těžší, trošku hůře zrychluje, trošku hůře mění směr, trochu menší tuhost výpletu. Ale zase má lepší prostupnost – samo o sobě projede větši nerovnosti, lepší přilnavost a je stabilnější…

                              0 0
                              • silent.cry  

                                na 27,5 bys měl nějaký tip. Jinak ten TREK vypadá dobře co jsem četl. Na 29 kolech jsem už jezdil, v zapůjčení a moc nadšený jsem z nich nebyl. 27,5 mi jsou bližší také po krátké zkušenosti. Kdybych už zůstal u toho GENIUSE 760 a dal tam brzdy SLX7120 je to už na hobby enduto ježdění nebo mě brzo zklame i vidle a tlumič co je v základu ? S tím, že bych si tam ještě dal místo 27.5×2.8 plášťů něco užšího s větším gripem.

                                0 0
                                • Nutribird  

                                  32 mm nohy na enduro nechceš, to bylo před 5 lety na trail kolech a dnes mají 34. Novas už ti to psal, to kolo na enduro není osazené.

                                  0 0
                                  • silent.cry  

                                    OK tak že to máme výměnu brzdy min za SLX7120 , vidle za širší 34 mm S tím, že bych si tam ještě dal místo 27.5×2.8 plášťů něco užšího s větším gripem. máš nějakou vidli co mě do startu nezrujnuje ale poslouží ? Jinak moc díky za ty informace. už se pomalu orientuji na co se aspoň dívat při výběru. to lajk ze začátku vážně netuší =o( a v obchodě upřímnost čekat vždy nemůže.

                                    0 0
                                  • silent.cry  

                                    Stale hledam nekde na netu neco o te vidli pouzite na tom Scott geniis 760. Ten parametr ze to na nohy jen 32mm. Posles mi odkaz please.

                                    0 0
                                • novas752  

                                  Hele tlumič by tě asi nezklamal, do té doby dokud by nepotřeboval servis.

                                  Vidlice si myslim že by tě začala štvát docela brzo. Neni tak citlivá jako trail/enduro vidlice, tlumení nemá oddělený olej a vzduch, za jízdy se to míchá a tlumení nemá konzistentní projev ani v průběhu zdvihu ani v průběhu času/sjezdu. Jinými slovy ti to oproti trail/enduro vidlici s dobrym tlumenim rozemele ruce. Samozřejmě týká se to pouze rychlejší jízdy v rozbitém terénu, na nějakých hladkých trailech v trailcentrech á-la Jedovnice, Singltrek pod Smrkem atd. bude tak nějak použitelná i ta XC vidlice. Zkrátka když RockShox tak vidlici s 35mm nohama a Charger tlumičem (takže Pike, Lyrik nebo Yari ale tam je potřeba pohlídat, jestli je to verze s Chargerem nebo jen Motion Control tlumení) a ideálně s Debon Air pruženim, ale to se tam dá celkem levně doplnit. A od Foxu cokoliv s nohama 34 nebo 36.

                                  0 0
                                • Nutribird  

                                  Jestli to taky nebude o zvyku. Nebudou ty 27+ pomalu stejně veliké jako 29 ?

                                  0 0
                            • Nutribird  

                              To nevím je hodnocen jako hodně jezdivý a obratný. Chci jej také koupit, ale 2020 červené. Přecházím z 27,5 Giant trance. Pokud chceš 27,5 koukni na Radon Jab, celokarbon. Kolem 60k to bude bída a vždy bude třeba investic. Ten Trek za ty peníze super podle mě. Třeba se vyjádří Novas. Mohl by umět porovnat. Třeba toho Radona tady nedávno probíral.

                              0 0
                              • novas752  

                                Koukal no, ale na výrazně slevněnou verzi asi za 90. Entry level modely jsem nějak moc nestudoval.

                                0 0
                                • Nutribird  

                                  Pořád to bude, ale kolo úplně jinde než to co chce koupit, vůbec modely 2019.

                                  0 0
                                  • novas752  

                                    Jo to je jasné, Radon jsem už zmiňoval kdesi nahoře, tam je slušnej poměr cena/výbava jistotou.

                                    0 0
                              • Smazaný účet  

                                Ten Trek vypadá dobře. Yari RC je na začátek OK, případně dá Charger 2.1 RC2 tlumič. Ten je skvělý a Yari je vlastně levnější Lyrik a bude tužší než Pike. Debon Air to má, s Chargerem 2.1 to bude top vidle.

                                Rozhodně bych dal přednost tomu Treku před Scottem.

                                0 0
                          • silent.cry  

                            TREK SLASH 8 2019 vs TREK REMEDY 7 2019 ?

                            0 0
                            • Nutribird  

                              No tak je to 27,5 to chceš, bral bych vyšší verzi, ale je přes rozpočet. Moje volba je Slash. Zkus pohledat a poptat se, třeba bude někde dobrá nabídka.

                              0 0
                              • silent.cry  

                                TREK SLASH 8 2019 – píšou Pláště:Bontrager XR4 Team Issue s možností použití bezdušového kitu, vysoce odolné bočnice, 120 tpi, aramidová ochrana, 29×2,40"

                                tak že 29tky,ale i tak asi ok oproti Scott genius 760 které je stenjě na 27,5+ což je stejných 740mm jako 29

                                0 0
                                • novas752  

                                  Slash a Remedy je co se týče rámu velmi podobný, liší se to jen velikostí kol, jinak je to stejná konstrukce atd. Prostě Remedy je takovej Slash 27 a naopak.

                                  A mají jedno společné, na obou mě štve Knockblock. :) Je to dá se říct drobnost ale naštve to třeba při převozu kola uvnitř auta, při skladování ve stísněnym prostoru apod.

                                  0 0
                                  • silent.cry  

                                    Kazdopadne je nad cim premyslet. S tim geniusem 760 jsem se koukam hodne unahlil. To je tak jak je po mem starem authorovi kazde full kolo nyni WAU. Zacinam koukat fo vse o kole vlastne nevim a na do jsem se vubec nezameroval.

                                    Ale vypada moc pekne

                                    0 0
                                    • Nutribird  

                                      Líbit se musí no. Třeba zjistíš, že to enduro až tak nedáváš a stačil by trail bike, ale i tak jsou 32 mm nohy málo a osazení za ty peníze nic moc. Taky jsem byl s Trencem spokojen a až teď kdy jsem se trochu naučil vidím, že to není ono.

                                      0 0
                                • Nutribird  

                                  Remedy je 27,5. Pokud chceš opravdu enduro kolo a nemáš prachy, musíš hledat funkční celek. Ty Treky stojí normálně kolem 80 k, nyní ve slevě. Dobrý rám s dobrým základem, použitelné kolo. Nebo přišetřit a vzít něco co bude ok bez potřeby něco měnit. Já chci 29, proto Slash a i osazení se mi víc líbí.

                                  0 0
                                  • silent.cry  

                                    Prehledl jsem . Mas pravdu

                                    0 0
                                  • silent.cry  

                                    Co tenhle Commencal ?

                                    https://www.fdfbikeshop.cz/…origin-2020/

                                    0 0
                                    • novas752  

                                      Blbost. To je kolo na bikeparky ne na normální ježdění. A na tom řazení zase tolik nezáleží, nicméně Sram SX ja fakt peklo.

                                      0 0
                                      • silent.cry  

                                        Jen tak se vratim ke kolu Scott Genius 760 – na co je takove kolo vlastne urcene? Na XC jezdeni mi zas tak moc neprijde a na enduro uz se snad nehodi. Co toto kolo vlastne nabizi majiteli ?

                                        Kdo z vas zna Lysou horu. Sjelo by se na nem pohodlne po cervene i tlute turisticke znacce ? Ptam se pro predstavu co to kolo vlastne asi umi ci neumi.

                                        0 0
                                        • silent.cry  

                                          Zvladlo by kolo Scott Genius 760 tento drop ? Je na 9minute tohoto videa?

                                          Trek Slash 8 by to zvladl ?

                                          https://m.youtube.com/watch?…

                                          0 0
                                          • Smazaný účet  

                                            Ty chceš abychom tady věštili z videa schopnosti nějakého konkrétního kola? To snad ne…

                                            Každé kolo zvládne skoro každý drop, otázka je jen v jaké pohodě a jak dlouho ;0)

                                            Edit: tak jsem teda na to video kouknul a můžu říct, že takový drop bych nejel já :-D

                                            0 0
                                          • Nutribird  

                                            Proč si myslíš, že je to o kole ? Obě kola zvládnou to co jezdec. Pokud budeš mít dobrou techniku můžeš jezdit na ht a můžeš to dávat líp než někdo na fullu. Jinak Slash i Remedy jsou dělané na hrubší terén, jsou na to stavěné a obě zvládnou určitě víc než Scott. Pokud chceš 12 rychlostní kolo díval bych se ať má XD nebo mikrospline ořech. Tedy Sram minimálně GX Eagle a Shimano SLX. Brzdy taky nepodceňuj, měl jsem XT 785 odešla přední a přechod na Zee byl úplně jiný svět. Najednou mnohem jistější jízda. Zadní zůstala XT a 180 kotouče. Zkus si taky sám pohledat nějaké recenze a videa jednotlivých kol. Sám si udělej obrázek, ty na tom budeš jezdit.

                                            0 0
                                            • silent.cry  

                                              Z tech tri mnou vypichlych kol je u me asi nejzajimavejsi Ttrek Slash. Na druhem Remedy a od scotta upoustim. Ted uz jen zda 27.5 ci 29 kola

                                              0 0
                                          • novas752  

                                            Ano, ale Genius už na to není úplně dělaný, je to na pomezí trailbike/enduro = veškerý trailcentra, enduro závody, menší dkoky ano, velký skoky resp. skoky na rozbitej dopad už moc ne. A levnější osazení dlouhodobě zvládnou ještě méně než na co je dělaný rám samotný, třeba ta vidlice by si tady už docela pobrečela.

                                            Taky to neni jen o té odolnosti a spol, odpružení na to určené se dá lépe nastavit, Recon má akorát nastavení rychlosti odskoku a tlaku vzduchu = tvrdost. Základní trailová vidlice má místo zamykání z řídítek aspoň tu kompresi (na takovej skok jí utáhneš a vidlice tlumí i dopad, ne jen návrat ze zdvihu nahoru utaženym odskokem. A taky se dá vložkovat vzduchová komora =ovlivňovat tvrdost pružení v průběhu zdvihu. Na Reconu to jde ale musí se to bastlit, vidlice to oficíálně neumí.

                                            0 0
                              • silent.cry  

                                Vyssi verzi mas na mysli 29 kola nebo i osazenim je lepsi Slash.

                                0 0
                            • novas752  

                              Remedy 7 2019 má brzdy ještě mizernější než ty shimana mt200. Ale jinak celekm ok, hlavně má celkem slušný kola.

                              0 0
                • Nutribird  

                  Koukni na Radon Jab, Slide trail, jsou tam solidně osazená kola.

                  0 0
            • Nutribird  

              Koukni na Radon. Tam najdeš kola velice solidně osazená.

              0 0
              • theedge  

                jj s rozpočtem 65k taky doporučuju Radon Slide Trail. Na výšku 185 za mne uritčitě 29"

                0 0
    • Martin_534  

      pokud bys měl zájem budu mít na prodej RM Blizzard TRL 50–29 2019, vylepšenej o XT8000 brzdy, vidli RS Revelation 160 s 35mm nohama a kola Flow MK3 s Mitas Hilander plastema

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.