Frézování sloupku vidlice aneb jak narážíte spodní misku hlávka?

50 nepřečtených
  • OCG

    Možná to tu někde je, ale ani dlouhé hledání nepomohlo. Chtěl jsem se jen zeptat na váš názor na jednu věc: potřebuju narazit spodní misku hlav. složení a dnes mi jeden servisman říkal, že se to musí dělat tak, že se ofrézuje spodek sloupku, tam, kde je přesah a pak se to celé narazí. Prej ten přesah je z výroby moc velký. Doteď jsem to vždy dělal tak, že jsem to za pomoci trubky narazil na sloupek a hotovo. Viděl jsem to tak v několika servisech, na ivelo v domácí dílně to dělají stejně. Chce si jen servisák vydělat nějaké peníze navíc (chce po mně, ať tam tu vidlici nechám na hodinu, že mi to ofrézuje a docela hrozí, že nic frézovat nebude a normálně to tam narazí, za což si naúčtuje kilo) nebo se to tak skutečně dělá? Pro mě je nějaké frézování velkou novinkou…

    Anketa: Jak nacpat spodní misku na sloupek?

    7x
    88%
    1x
    13%
    0 0
    • mechanik  

      No kdysi dávno byli na 1" hl.sl. dva rozměry spodních kroužků 27mm a 26,4 myslím a na to menší se to frézovalo dnes narazím a neřeším… nebylo by od věcí to ofrézovat sedělo by vše přesněji, ale nutné to není to spíš hlavová trubka na rámu na té záleží více :-)

      0 0
    • Volf  

      K tomu servismanovi si raději kolo nedávej. Jinak se to dá narazit klidně i přes dřevěnej hranolek a dokonce tady kdosi jednou psal, že to narážel pomocí trubky z vysavače.

      0 0
      • OCG  

        He, díky moc, Volfe, tohle mě fakt nenapadlo! :o) Každopádně jsi mi ušetřil kilo. Sice jsem si trošku ohobloval vnitřek té hliníkové trubky z vysavače, ale co, miska je na vidlici a servisák ať se jde bodnout. Stejně mu moc nedůvěřuju, onehdá mi nasazoval kliky (ještě 4hran) a když sundával starý, prej že to bylo moc dotažený. Pak ty samý kliky sundával, a prej který prase to tam dávalo, že to je hrozně dotažený! Lehce jsem špitl, že on… :o)

        0 0
        • Volf  

          To víš my to děláme z lásky a oni za peníze / za malý / :-))))

          0 0
    • nooski  

      No, když sem ten bazmek dával na vidli od horalal, tak jsem neměl po ruce žádnou vhodnou trubku a do sklepa pro nějaké dřívko se mi nechtělo, tak sem ukrad v kuchyni vařehu a přes ní jsem to paličkou natloukl:) Pěkně pomalu ze všech stran a bylo to.

      0 0
    • Extremist  

      Pokud mas Ahead, tak to jde nalisovat i pomoci jezka.

      0 0
      • reborn_biker  

        parkrat sem to taky skousel pomici jezka, ale podarilo se mi jezka zlikvidovat a bylo treba ho vymlatit ven. mozna by pomhlo misky namrazit, jak se tu nekdo zminoval.

        ja od nedavna preferuju natlaceni zavitovou ticy + opravdu to de samo

        0 0
        • Extremist  

          Ja jsem pochopil z prispevku, ze chce OCG narazit pouze spodni konus. Misky do ramu samozrejme delam lisem. Ale konus by pres jezka mel jit.

          0 0
        • yetti  

          Ne namrazit ale ohrat – to na 100% funguje, ale vetsinou to jde normalne nasilim :-)

          0 0
          • Houba2  

            No nevím jestli je ohťátí zakalené misky dobrej nápad. Pokud to totiž pťeženeš s teplotou, tak by se ti mohlo stát, že misku popustíš a snížíš tak její tvrdost

            0 0
            • Volf  

              kovarna.webzdar­ma.cz/stranky/za­kladni_postupy/ka­leni1.htm Tady máš jen hodně hrubě popsaný teploty kalení a popouštění.

              Když se bavíme o ohřevu tak se pohybujeme v teplotě max. 60 st. a tím nic nezkazíš.

              0 0
              • assassin  

                myslim ze ohrivat neco o 60stupnu kvuli lisovani nema vyznam.. to o kolik se to roztahne je tak malej rozdil ze to se tam podari nalisovat i za studena…zvlast kdyz je to na hlinik, to se ty teploty srovnaj sotva to na to polozis…

                0 0
                • Volf  

                  Já tady taky neprosazoval ohřevy. Ale souhlasím s tebou.

                  0 0
                  • vlk  

                    JJ rozdíly jsou minimální -záleží z čeho ta miska a případně krk vidle je.U hliníkového krku vidle to nemá smysl ten kroužek nahřívat.

                    0 0
                  • assassin  

                    jasny chapu, mas nejspis na mysli ze tezko nekdo nad varicem pozna jestli je nad nebo pod popousteci teplotou:)
                    pokud je prumer z vyroby spravne dostane to tam za studena, pokud ne tak ho asi zahrivani nezachrani (obzvlast jestli je miska kalena)

                    0 0
                • yetti  

                  Neohriva se na 60, pac to opravdu nema smysl, ale tak na teplotu 200–250 nejednoduseji v troube a divil by ses jak se krouzek natahne. Vleze pak na vidli uplne bez nasili. Na kole jsem to pouzil jednou, kdyz to jinak neslo, ale bezne se takhle ve strojarine nalisovavaji loziska a cokoli jineho, cemu se nehce za studena.

                  0 0
                  • assassin  

                    ja mam preci jen trosku z technickeho vzdelani .. takze to dokazu i spocitat… v tomhle pripade je to zbytecne, nebo je neco spatne… tenhle spoj urcite neni nutne udelat tak tesnej aby vyzadoval lisovani za tepla, protoze neprenasi zadnej kroutici moment… pokud tak tesnej je tak je nekde chyba…

                    0 0
                    • yetti  

                      Problem je v tom, ze obe soucasti maji hodne velke vyrobni tolerance, takze nekdy se to sejde, ze to nasunes skoro rukou a nekdy to musis brat hodne nasilim a kdyz ani to nejde, tak jednoduzsi nez nez obrabet sloupek je krouzek nahrat a nahnat ho tam za tepla. Je to takove nouzove, ale ucinne „quick and dirty“ reseni s minimem nasili :-)

                      0 0
                      • Andrzej  

                        ty tolerance jsou predepsane dobre, ne velke, ale vyrobci na to celkem kaslou

                        0 0
                      • assassin  

                        copak to tam nahnat…spis bych chtel videt jak nekdo ten za tepla nalisovanej krouzek sundava dolu pri vymene hlavka… ja si radsi pod tenhle koruzek vysoutruzil jeste jeden tenkej s odsazenim na sroubovak abych pak nepacil o vidli…az budu hlavko sundavat…

                        0 0
    • reborn_biker  

      rekl bych ze pokud mas novej ram tak bud budes mit trubku zferovanou z vyroby a staci natlacit misky – nejlip spesl lisem nebo zavitovou tyci + podlozky a matky. ten servisak by ti navic zariznul krk vidlice, namastil hlavovy slozeni – neprijde mi to jako njaka zlodejina za 100–200,– kdyz nemas naradi nebo ses lama. pak bych rek, ze muzes koupit ram, kde je hlavovka frezla jen tak nahrubo a pak by se asi urco hodil servis s frezkou.

      taky je otazka jestli chces narazit misku ke kery mas narazenej krouzek na vidlici /stejny hlavko/. jesli chces opravdu jenom narazit novou misku ke starymu hlavku a neni hlavova trubka ramu vyvaklana, staci natlacit misku a neni treba nic frezovat.

      0 0
      • OCG  

        ne ne, misky v rámu už mám, spravilo to kuchyňský prkýnko na krájení, hadr a pár ran kladivem. Asi jsem se blbě vyjádřil, šlo o naražení spodní misky ložiska (nebo jak se tomu říká, ty uvádíš „kroužek na vidlici“) na sloupek vidlice, ne spodní misky hlav. složení do rámu.

        Borec mi tvrdil, že kdybych byl strojař, tak vím, že ten přesah na vidlici je z výroby moc velký a hlavně nepřesný, takže se ten přesah musí o cca 1/10 mm zfrézovat. Frézka prej vezme i dosedací plochu na korunce a tak je zajištěna naprostá přesnost. Pokud to na sloupek jen tak narazím, podle jeho slov (a uváděl příklad nějakého drahého hlav. složení, kde tahle miska takovým úkonem praskla) riskuju zničení sloupku vidlice nebo prasknutí té misky. No hleděl jsem na něj jak puk, bo o tomhle jsem v životě neslyšel… A pán si před rokem vzal 250 Kč za přehození klik na 4hranu, takže ho tak trochu podezřívám, že chtěl VERY EASY MONEY.

        Jinak ještě jednou díky Volfovi, trubka od vysavače a hadr to spravili během minuty a ještě pohodlně v ložnici… :o)

        0 0
        • marapara  

          blbost

          0 0
          • OCG  

            mně to taky přišlo jako krávovina, pro jistotu jsem to zkontroloval na ivelo, a tam o nějakém frézování ani zmínka a Volf byl naštěstí dost rychlej :o)

            0 0
        • Volf  

          Volf je strojař :-))

          0 0
        • mechanik  

          No v něčem s ním souhlasím taky jsem strojař a opravdu může ten kroužek prasknout…ale zas tak žhavé to není :-)

          0 0
          • OCG  

            no počkej, já dělal strojárnu střední, něco málo si pamatuju… ten kroužek je ocelovej a má docela silnou stěnu, takže šance, že by praskl je podle mě dost malá, obzvlášť v momentě, kdy stačí jedna rána kladivem do trubky, přes kterou ho narážíš, a kroužek sedí na dně (tedy že ten přesah není tak velkej, aby rozepřel kroužek natolik, aby prasknul). To by musel být naprasknutej nebo by tam musela být nějaká vada materiálu z výroby, ne? Nebo tam jsou tak velký síly?

            0 0
            • Andrzej  

              nejsou vsechny krouzky stejne…

              0 0
            • mechanik  

              Říkám jen to že se mi to opravdu stalo…některé kroužky nejsou až tak masivní a navíc jsou většinou tepelně upravované tak že křehké :-)

              0 0
    • marapara  

      Já tohle dělám normálně šroubovákem a kladivem. Už jsem to párkrát dělal, když jsem přehazoval vidlu z jednoho biku na druhý, na každém byla jiná miska. Stačí vrazit šroubovák pod misku klepnou kladivem, párkrát kolem dokola a až se trochu posune, tak jen otočit šroubovákem a miska je venku. Zpátky to nasunu na krk, vemu šroubovák,přiložím jej na hranku a oklepávám po kolem dokola, až to sedne úplně. Akorát si musíš dát pozor, aby ti šroubovák neodskočil a neklepls do drážky misky. Ale při troše opatrnosti to není problém. Taky neříkám, že by to nebylo s trubkou lepší, ale nechce se mi ji shnánět, tak to řeším takto, protože se to nedělá tak často. Je to otázka pár minut, tak minuta až dvě :)

      0 0
      • libi  

        mam identickej postup, páč nemam žádnou trubku po ruce. nikdy sem nic nezničil, stačí nebejt uplně levej.

        0 0
    • vlk  

      narážím trubkou a když je to hodně nafest, tak sloupek stříknu silikonovým olejem a misku hodím na chvíli do horké vody-trochu se roztáhne. Ofrézovávat-to slyším prvně a bál bych se toho, ta miska musí být nafest, jinak hrozí že to pak bude při jízdě vrzat.přinejhorším bych raději trochu zbrousil tu misku než vidlu.

      0 0
      • marapara  

        Jo, tohle dělám také. Předtím lehce máznu vazelínou, než to tam začnu naklepávat.

        0 0
    • Extremist  

      Predevcirem jsem resil opacny problem – konus byl volny. Stacily 4 Alu prouzky ze zaluzii a poradne kladivo. Konus sedi jako pribity.

      0 0
    • marekmaue  

      no já když vyměnuju mysku tak to jen trochu sjedu pilníkem a v pohode to tam natluču gumovou paličkou .. :-)

      0 0
      • OCG  

        hmm, a já myslel, že k výměně myši u PC vůbec nic nepotřebuješ :o) Marku, tvoje češtinářka z tebe musí být naprosto zoufalá… :o)

        0 0
        • Volf  

          A neb by měla vracet část svýho platu:-)

          0 0
          • OCG  

            Volfe, já jsem taky učitel a nehodlám vracet část svýho platu, protože a) někdo je lemro a prdí na to, b) protože někdo na to tu hlavu nemá, c) protože je ve své podstatě těžko naučitelnej, neboť má dyslexii nebo jednu z těch ostatních poruch…:o)

            0 0
            • Volf  

              To máš pravdu, protože jsou třídy, kde by učitel musel peníze ještě nosit:-)

              0 0
              • Volf  

                Já jen, že jsem si před tím vzpoměl na takovej ten otřepanej vtip:

                Poznámka v žájdě ,, Váš syn opět nedonesl domácí úkol ,, odpověď ,, Váš žák včera opět nedojedl večeři ,,

                0 0
    • assassin  

      nezkoumal jsem jakym postupem je vyrabena ta trubka, ale pokud je tam prumer na nalisovani tak je nejspis obrabenej, dost mozna je soustruzenej i zbytek „dulezitejch“ prumeru a to vse se dela na jedno upnuti do stroje… jakekoliv dalsi „frezovani“ kdy predpokladam ze nejaky prumer je vodici a podle nej se pohybuje nastroj co to „frezuje“ (tezko rict jak vypada stroj co zrovna tohle obrabi) nemuze byt presnejsi uz jen kvuli tomu dalsimu upnuti…

      pokud by opravdu byl ten prumer spatne a neslo to nalisovat tak mi prijde jako jednodussi upnout do soustruhu misku hlavka a diru projet nozem na nakej lepsi prumer…

      0 0
      • Andrzej  

        ja spis myslim, ze ta freza je hlavne na srovnani dosedaci plochy na korunce vidle, podle mne skoro zbytecna vec. jinak jsou ty prumery sloupku nekdy soustruzene, na lepsich vidlicich ten hlinik nevim. vetsinou je stejne vetsi problem s miskama do ramu, tam ty prumery byvaji nekdy dost rozdilne, na levnejsich miskach to neni zadna sranda, nekdy to jde narazit i rukou, nekdy je presah nekolik desetin, nekdy je trubka ramu tak kriva ze vystruznik to vezme jenom na nekterych mistech atd…

        0 0
        • assassin  

          jj tak to zni uz lip,tam by to opodstatneni melo… ikdyz pokud ta miska sedi na dostatecne dylce tak asi ani trochu kriva „celni“ dosedaci plocha – to jest na korunce – by tomu nemela vadit… ale ja nejsem servisak a neznam vsechna mozna provedeni vidlic, ty co sem videl s timhle problem nemeli…

          0 0
          • Andrzej  

            no prave ze ja sem s tim taky nikdy nemel problem, je to zhruba tak jak rikas…

            0 0
    • martt  

      Starostlivi mechanici pri montazi noveho hlavoveho zlozenia dosadacie plochy skutocne prefrezuju. Nie je to ziadna veda, je to zalezitost na par sekund.

      Ostatni na to kaslu. Ma to pre nich jednu vyhodu, ze hlavove zlozenie potom vydrzi menej a dalsie predaju skor.

      Toto sa ma spravit s vidlou www.parktool.com/…eadhowto.asp?…

      a toto s ramom www.parktool.com/…eadhowto.asp?…

      0 0
      • assassin  

        no nebo to chce vybrat takovou vidlici a ram kde uz tohle udelali pri vyrobe… za tech x tisic by snad mohli ne?

        0 0
        • martt  

          Uprimne povedane som taku vidlu este nikdy nevidel.

          Niektore ramy su spracovane uz z vyroby ale casto je to prelakovane, vtedy ho treba ofrezovat vzdy.

          Pokial tie plochy neprebehnes frezkou, tak nemas sancu zistit, ci su rovnobezne, takze je lepsie to spravit pri kazdej vymene.

          Ak na to vyprdnes (ako vacsina z nas vratane mna), tak uz aj desatina milimetra nerovnobeznosti sposobi, ze hlavove lozisko stoji namiesto na tridsiatich gulickach iba na jednej a velmi rychlo ide do haja.

          0 0
          • martt  

            Este by som dodal, ze to vyraba aj kovys v cesku, takze aspon lepsie servisy by si ju mohli dovolit kupit. Presviedcat zakaznika, ze to prefrezovanie je zbytocne svedci o nekompetentnosti servisu.

            V tomto katalogu kukni polozky 220×x a 23×xx www.kovys.cz/…t%202006.pdf

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.