Fizik:Gobi x Specialized: Phenom x Selle Italia: SLR

81 nepřečtených
  • Mender

    Vím, že jednotlivá sedla už tu byla probírána, ale stále si z toho nějak nemohu vybrat. V individuelních diskuzích každý píše, že má výborné zkušenosti, tak jsem se rozhodl zorganizovat malou konfrontaci. Třeba mi to pomůže se konečně rozhodnout.

    Případně uvítám doporučení k jednotlivým modifikacím uvedených sedel.

    Díky všem

    Anketa: Hlasování

    30x
    37%
    0 0
    • Mender  

      Tak se mi napotřetí podařilo toto vlákno založit a omlouvám se všem, které jsem zmátl předchozími neuspěšnými pokusy.

      0 0
    • Dolek  

      za mě Fizik Gobi. Ostatní jsem sice nezkoušel, ale Gobi mám na svém kole a oproti standardnímu Bontrager je komfort nesrovnatelně lep­ší.

      Váhově taky dobrý (navážil jsem o pár gramů víc než udávaných 229g – tuším něco kolem 250g)

      SLR je o něco lehčí a mohla by to být taky dobrá varianta

      0 0
      • McBlacky  

        ty nejvyšší bontrager jsou váhově okolo 150 a jsou hodně super. Záleží jaký jsi měl

        0 0
      • jIrI___  

        Nejlevnější Gobi váží 273 g . Ale komfortní je hodně, o tom žádná.

        0 0
      • Mirek1  

        Mám přesně opačnou zkušenost. Asi půl roku jsem vozil Gobi. Nebylo to špatný. Ale pak praskly lyžiny, vyreklamoval jsem ho a koupil starýho dobrýho Bontragera FS2000 (myslím, netvrdím). A bylo to zase bezva. Každej má zadek jinej, mě prostě seděj Bontragery.

        0 0
    • jojina20  

      To záleží na tvém pozadí co ti sedne, v tomto se radit nedá.

      Měl jsem na test Phenom, nesedl.

      SLR, nesedlo.

      Fizik Aliante, sedlo.

      0 0
    • McBlacky  

      sis vybral sedla, která jsou dost rozdílná

      osobně jezdím:

      SLR TT 135gr, je to kratší sedlo, na svou váhu dost pohodlné – ve srovnání s podobnými váhově. Na závodní HT už nebudu dávat jiné.

      Phenom 143, CrMo – nevím jestli se dělá i jiná verze než s dírou, tohle sedlo přestože má jen CrMo lyžiny je hodně povedené a pohodlné, opět to je rovné sedlo. Momentálně ho vozím na fullu

      Arione Ti – silniční verze Gobi, delší rovné sedlo, umožnuje velký posun vpřed a vzad, jezdil jsem ho jak na bajku tak na silnici.

      gobi jsem měl možnost testovat a mě osobně nesedí zvednutá vrchní část.

      Obecně jsou řekl bych sedla rovná a zvednutá a preference uživatelů se různí stejně jako u „s dírou nebo bez“

      0 0
      • roud  

        Záleží na zadku na SLR sem trpěl jak pes na arione a gobi naopak pohoda jinak s tim posunem souhlas hlavně u toho arione…

        0 0
    • scret  

      mam SLR gel-flow a na jare prvnich 300km je krusnejch, pak jak clovek zacne jezdit vic, je to pohodlny kreslo…

      Gobi jsem jel chvili a prislo mi pohodlny, ale nevim jak na tom bude po par hodinach v sedle… letos pravdepodobne na jednom bajku vyzkousim…

      dal mam SLR T1 a je to super sedlo, nejlepsi co jsem kdy mel!

      0 0
      • tuleník  

        Mám Gobi XM aj SLR XC Gel Flow.

        Gobi na HTčku… sadol skoro hneď a je to OK.

        SLRko… prvých 250km bol des a bes, potom sa to zo dňa na deň prelomilo a je to OK – je na Zestym.

        0 0
      • treatt  

        Na jare to boli na kazdym sedle :)

        0 0
    • ove  

      Gobi i SLR jsem v létě testoval.Každé asi půl sezóny.Nakonec jako vítěz vzešel Fizik.Je pohodlnější a moje pozadí ho sneslo klidně každý den dvě až tři hoďky.SLR se dalo jezdit tak obden,jinak sem měl odřeniny.Gobi Kium s váhou 229 gramů není peříčko,ale slušný kompromis.Dopo­ručuju.

      0 0
    • mastihuba  

      za mne asi gobi, ale ty ostatní jsem nejezdil.před tím jsem měl rival 130 od spešlu a taky docela ok. Podle mne je to dost o zvyku.

      0 0
      • McBlacky  

        nebylo ti úzký? standart je 143. 130ky se dávají pro malé postavy nebo extrémně uzkou pánev. Ty čísla jsou rozteče dotyku kostí se sedlem, lze měřit na BG Fit podložce.

        osobně jsem 130 jel chvíli a to se fakt nedalo. 143 no problem

        0 0
        • mastihuba  

          kde se to měří?

          0 0
          • McBlacky  

            mají to téměř ve všech obchodech kde se prodává specialized. najdi si ve svém okolí a zavolej.

            0 0
          • Paja  

            treba u hanaka?

            0 0
          • treatt  

            U Tebe doma – vem misku, vysypej piskem, snehem nebo podobnym materialem, dej na zidli a sedni si v mirnouckem predklonu – najdes dva vytlacene dulky, to nejhlubsi misto je to, ktere Te zajima, to je prave vytlaceno od panevnich kosti. Jednoduse zmeris…neni to tak presne, ale na vybrani rozmeru 130 – 145 to plne staci, ten rozdil je obrovsky..

            0 0
            • ememem  

              len bych si dovolil podotknut ze ta osova vzdialenost „dulkov“ neni priamo sirka sedla, maju k tomu este volaku tabulku a nemeria sa to tak ze si len prosto sadnes a treba si pri tom sede zdvihnut kolena co najvyssie a pripadne si ich pridrzat rukami.

              0 0
    • Daf  

      Mám dlouhodobé zkušenosti s Gobi a SLR. Gobi je měkčí, příčně vyboulené a podélně prohnuté. SLR je tvrdší a placaté sedlo což mi právě vyhovuje. Gobi je pocitově velice pohodlné, ale člověk na něm sedí větší plochou zadku a to mi vadilo. Musel jsem si neustále poposedávat a nikdy jsem si na to nezvyk. Na SLR jsem si asi 14 dní zvykal, ale nedám na něj dopustit. Sedím v podstatě jen na sedacích kostech a to mi právě vyhovuje. Mám taky pocit, že se SLR dokáže částečne podle zadku vytvarovat.

      0 0
      • McBlacky  

        nj při tvé váze jenom na sedacích kostech :)

        jak to vidíš letos – budeš zase víc jezdit?

        0 0
        • Daf  

          Čoveče nevím, nevím. Po deseti letech závodění už nějak nemůžu najít motivaci. Vyměk jsem co si budem povídat :) Asi si zas začnu bika užívat jako když jsem začínal. Nejspíš se ale na nějakém závodě objevím…

          0 0
    • pajasimi  

      kdyby jsi se rozhodl pro gobi, prodávám jednoho viz pells v mým profilu, na ceně bychom se dohodli, mail taky v profilu

      0 0
    • Honzyn  

      Krome toho Phenomu jsem je mel pod zadkem nebo jezdim vsechny.Sedla od Speslu mi nesedi,nedam dopustit na klasicky Flite od Selle Italia(model 1995 tocim uz na x.-tem kole),na 29-ce mam to Gobi,take je skvele,ale tezsi.SLR je idealni volba,je nejlehci,ale spis na zavodeni.

      0 0
    • RadoXC  

      Gobi som mal na silničke a najazdil som s ním asi 8000 km, max. 500 km za víkend. Perfektne sedí na moju prdel. Problém bol, keď som minulú jar išiel takmer 100 km proti vetru (otáčal sa spolu so mnou) a ani chvíľu som nemohol ísť zo sedla. Tak mi strpol vták, že 2 dni som nevedel, či som chlap. Od vtedy jazdím na silničke Phenom Gel (asi 4000 km) a som spokojný. Takmer rovnako pohodlné sedlo ako Gobi, ale má dieru.

      0 0
      • Mender  

        To je to z čeho mám obavu u sedla bez díry, proto váhám u toho Gobi. Nejsem žádný extra polykač kilometrů, ale občas mám problém s hemoroidama a proto asi podvědomě inklinuju spíš k sedlu, kde nebudu sedět na celé ploše.

        0 0
        • jIrI___  

          Před Gobim jsem měl taky sedlo s dírou a říkal, že nic jiného nechci. Jak jsem vybíral nové sedlo, tak jsem si tady pročetl historii a naprostá většina lidí byla s Gobim spokojena (narozdíl třeba od SI SLR). Tak jsem to riskl, koupil Gobi a byla to srpávná volba. Nepřítomnost díry nijak negativně nepociťuju. Ale jak už bylo psané tisíckrát – 100 lidí, 100 různých prdelí.

          0 0
          • Rychlej turista  

            Je to dáno konstrukcí Gobiho, má pružný a vyvýšený zadek a zřejmě proto většině lidí vyhovuje i přes absenci díry. Mi u Gobiho vadí ostré boky, které, pokud se sejdou se švy kalhot, už po 8 hodinách rozedřou stehna. Mám ale model 2006 a u nových už to třeba trochu zahnuli dolů. Proto jsem Gobiho vyměnil za fajnového Thoorka s hezky zaoblenými boky, který však praskl během jediné 24 hodinovky a tak je Gobi zpět. Tak si zatím dávám pozor na to co oblékám a je to bez problémů.

            0 0
        • krokus  

          Taky mám problémy s hemoroidy (a ještě navíc s fissurou), ale řekl bych, že přítomnost díry není až tak zásadní. Mám SI SLR bez díry a s dírou a nemyslím si, že verze s dírou by vůči vůči pozadí nějak výrazně šetrnější.

          Zkoušel jsem i „protihemeroidové“ sedlo SMP, ale vůbec mi nevyhovovalo. Hrany toho sedla jsou velmi ostré, mé problémy se kvůli němu spíš jen zhoršily.

          0 0
    • frederick  

      Já jsem měl půjčené všechny 3 sedla o kterých je řeč. Všechny byli dobre…gobi hodně rychlé. Selle podle mě, až příliš tvrdé a Phenom to vyhrál. Navíc je jinak tvarovaný a netlačí na důležitá místa(a to je lekařsky podlozěné). Takže za mě jednoznačně Phenom…at uz normalni, nebo měkči gel..:)

      0 0
    • Mender  

      Díky všem za dosavadní reakce. Zatím žádný pronikavý výsledek hlasování, takže nezbyde, než všechny sedla otestovat. Má někdo nějaý tip kde se dá zapůjčit k testování Selle Italia. Jde mi o Moravu, někde na trase Olomouc – Brno. Fizik i Specialized vím kde půjčit.

      0 0
      • Rychlej turista  

        Já nehlasoval, protože z těch sedel jezdím jen Gobiho. Z SLR mám jen kit carbonio a to na silničce, na bajka bych si ho asi nedal. A to třetí neznám vůbec. U Gobiho bych ale viděl nejmenší pravděpodobnost, že šlápneš vedle, protože většině lidí, co ho zkusí, vyhovuje.

        0 0
      • misko  

        kde sa da prosim ta na Morave pozicat Specialized?

        0 0
        • dj.1  

          Letos jsem si pořídil Phenom a za sebe může doporučit. Před ním jsem vozil Ritchey Comp. Phenom nesrovnatelně pohodlnější. Jen před koupí je nutné si nechat v obchodě přeměřit „zadek“, aby jsi si koupil správnou velikost.

          0 0
          • Chiron  

            No mě v obchodě říkali, že ty spešlácké sedla jezdí od nich víc lidí už nějakou dobu, podle měření mají mít tu širší variantu, ale většina postupně zjistila, že ta užší jim sedí víc. Já budu teď testovat Phenoma, tak snad mi padne. Zadek ještě teda přeměřený nemám, ale to se zařídí, jak si ho budu půjčovat. Akorát bohužel na test mají jen tu širší variantu.

            0 0
        • jIrI___  

          Testovací Spešly má snad každý druhý krám…

          0 0
          • misko  

            tak ja len nechapem preco si to ten kazdy druhym kram nevycapi na web stranku ze ma aj tuto moznost:)

            0 0
        • jmanek  

          Edit: smazáno – error :)

          0 0
        • Mender  

          Třeba V Olomouci u Kořínka – http://www.bikecentrum.eu/

          0 0
    • kesu  

      řeším stejný problém akorát mimo fizik nesedí mi ta placatá střední část takže zbývá phaenom 143mm a SLR gel flow nebo SLR XC. chci si tenhle týden toho phaenoma vyzkoušet..

      0 0
    • johny9  

      Na biku vozím Fizik Gobi XM a naprostá spokojenost. Na silnici mám po několika testech Specialized Avatar Gel a gaučink ;o)

      0 0
    • Chiron  

      Nemáte někdo srovnání Phenomu s Gobi co se tvrdosti týká? Měl sem půjčený Pehnom, měla by to být ta gelová verze, ale zkrátka nějak mi nesedl a přišel mi hodně tvrdý. Fiziky bohužel nikde v blízkém okolí půjčit nejdou. Tak bych rád věděl, jestli vůbec má cenu jet někam dál abych si ho půjčil nebo aspoň ohmatal. Jinak bral bych asi tu nejlevnější variantu XM Mg, ale Gobi by se snad ve výstelce lišit neměly ne? Díky

      0 0
    • Wil  

      Našel jste někdo váhu toho Phenoma (šířka 143mm), popřípadě nemohl by ho někdo zvážit kdo ho vlastní? Předem díky!

      Jinak jsem měl Ritchey wcs marathon a to mi hrubě nesedlo, pak jsem zkoušel wtb devo, fizik gobi, sella italia flite. Nechal jsem si změřit ve spešlu kosti na zadku a vypadá to, že pro mě nejspíš bude sella itali max flite nebo Phenom 143mm. Takže z vlastních zkušeností radím testovat, testovat, dokud nějaký nesedne. A nekupovat podle váhy a vzhledu jako já Ritchey wcs marathon :-)))

      0 0
      • Wil  

        Tak nějaké hmotnosti jsem našel tady:

        http://www.bike-forum.cz/…9-sedla.html#…

        0 0
      • kesu  

        nejvyšší verze má mít pod 200g

        0 0
        • PolsondeSide  

          No já nevím, měl jsem půjčeného Phenom 2011 143mm a nějak mi nesedl, připadá mi, že vůbec netlumí nárazy a chvílemi sem si připadal jak na kozlíku v IFA :-)

          Prdel mě z něho bolela vcelku dost ale je jaro a já nejsem zajetý, ostatně u momentálně testovaného SI si připadám podobně.Zajímal by mě názor ostatních na nový Phenom 2011 kdo ho má nebo testuje…

          Sháním ten starší model ale bohužel..

          0 0
          • Chiron  

            Měl sem na testování, nejdřív byl porod ho vůbec nastavit tak aby mi seděla výška, vzdálenost atd. Ale s tím sem počítal. První vyjížďka byla nejhorší, každopádně sem na něm najezdil okolo 200km a sedací kosti prostě řekly ne. Sedlo i přes to že to byla gel verze mi přišlo tvrdé. Jinak ze starého sedla sem zvyklý že pruží víc, ale ono je to takový plastový šunt. Ale co mě nepříjemně překvapilo, bylo že sedlo mělo v lyžinách vakl. Když sem měnil těžiště na sedle, tak v předním uchycení lyžin dost znatelně lupalo. Nevím kolik lidí ho mělo předemnou, ale moc asi ne. Jinak mám spíše vzpřímenější posed, představec do negativu nemám, rodla sou tak nějak na úrovni sedla nebo spíš lehce pod.

            Právě proto bych rád znal porovnání tvrdosti z Gobim, ale jaksi asi nikdo nemá vyzkoušeno :/

            0 0
      • siafu  

        Phenom SL 130 & Phenom SL 143

        0 0
    • smash_mouth  

      Jezdil jsem Spesla Phenom (pujcoujou napr v SP Kolo), protoze jsem ho dostal kolem, ale na kazdodenni jezdeni nic pro mne, moc tvrdy a plochy, dvouleta zkusenost. Pak jsem mel pujceny GOBI kium(pujcujou v bikestore). Rozhodnuti bylo jednoduchy a rychly (GOBI) vsechny verze sou stejny lisej se jen vahou tj konstrukcí lyžin. Myslim že cenove je nejlepší ta nejlevnejsi nebot ja jsem koupil kium verzi a byla o 5 dkg tezsi nez uvadel vyrobce :O. Od té doby co mam gobika, tak si na bolesti sedacich partii ani nevzpomenu… Selle pujcujou v bicyclecafe, ale nez jsem se tam dostal s kolem na servis tak jsem to nevydržel a koupil G :)

      0 0
      • kesu  

        já mám opačnou zkušenost, phenom mi vyhovoval (testovací) a na gobi nevydržím ani 10km:(

        0 0
        • smash_mouth  

          Hlavne ze jsme ve finale oba spokojeny :-) .. ale musim rict ze na GOBI jezdi v mem okoli cca 5 lidi.

          0 0
    • Kubiczech  

      Máte někdo srovnání Toupé a Phenom? Dneska se mi „Tupéčko“ poroučelo a hledám nějakou náhradu. Toupé mi sedlo ve všech ohledech a kdyby byl Phenom podobný, jen biková varianta, tak to něj jdu hned. Ve výběru mám Phenom 143 Pro (nevíte někdo váhu? hledám, nenacházím) a SLR (trošku se bojím malé šířky oproti Spešlu, ale třeba Filante mi celkem sedlo).

      0 0
      • HKou  

        Toupe na silnici je super. Chtel jsem ho i na MTB, ale vyrobce pak neposkytuje zaruku, tak jsem vzal Phenom (143, Ti) a musim rict, ze je to hodne podobne sedlo. Citim se prakticky stejne na biku i na silnici.

        0 0
        • Kubiczech  

          Díky. Já měl Toupe z druhé ruky na biku a ač jsem to nečekal, sedlo mi naprosto dokonale. Bohužel dneska prasklo, tak jako jich na mtb praskne většina. Jen mě trošku mrzí váha toho Phenoma, kterou čekám někde kolem 200g+… Ale snad bude stejně pohodlné a vydrží víc.

          0 0
      • oldaka  

        Vozil jsem SLR, ale musel jsem jej prodat, nemohl jsem si na nej zvyknout. ted jezdim Phenom 143 a supr.

        0 0
      • frederick  

        kdy jsi mel zájem…mám na prodej Phenoma 143mm, ale gel verzi…je o krapet mekčí, nez normálni phenom…

        0 0
        • cvalda69  

          Já bych zájem měl, je to verze 2010 nebo 2011, Ti nebo CrMo ? Dík

          0 0
    • Atrey17  

      Já vozím už pár let Gobi a jsem plně spokojenej. Ale u sedel se nedá radit. Chce to vyzkoušet. Na Specialized jsem slyšel jen to nejlepší, tak že vyzkoušet a rozhodnout. Chybu neuděláš s žádným.

      0 0
    • Jetson  

      Tak to po letech zase oživím.

      Dneska jsem si projel Phenom Comp Gel a po cca 25 km jsem byl překvapený, když jsem nahodil zpátky Gobi XM jak pohodlné může sedlo být. Přitom jsem si testovačku bral právě proto, že mne po zimě Gobi nějak ne a ne přestat tlačit.

      Docela mne překvapila i váha Phenomu 143 – 300g oproti Fiziku 264g. Nějak jsem čekal, že to bude opačně.

      0 0
      • JakeF  

        To jsi fakt navážil? Já ho zatím neměl čas sundat, ale tohle je celkem brutalita… Na druhou stranu alespoň se bude levně odlehčovat :D. Jinak mně teda Phenom Comp sedí hodně pěkně, i když žádnou celodenní vyjížďku v něm ještě nemám, v terénu příjemně pruží.

        0 0
        • Jetson  

          Navážil. Dneska jsem zkusil ještě jednou 30 km a pořád stejné. Gobi není sice úplně a absolutně dokonalé, ale přeci jen. Taky jsem zjistil příčinu změny oproti loňsku. Začal jsem jezdit druhé Senzor kalhoty, na kterých jsem šetřil a je tam nějaká entry vložka. Vzal jsem starší kalhoty a hned zase Gobi sedělo lépe.

          0 0
          • Jetson  

            Nové info. Po BG Fitu je vše jinak. Naměřená pr.el 140mm a doporučeno sedlo 155 až 168mm. Zkusil jsem obojí. Phenom 155mm a nějaké jiné od S (Avatar?) 168mm. Nic nebylo pořád dobré. Až Aliante XM od Fiziku si sedlo se sedací partií od prvního km a na první pokus 50km, aniž bych musel na zadek myslet.

            0 0
      • jIrI___  

        Měl jsem to stejně. Gobi mě už na konci minulé sezóny po 10 km tlačil (předtím 3 roky byl jako křeslo…) a testovací Phenom mi přišel ještě horší :). Pak mi tu kdosi napsal tip na Silverado Comp za 400 Kč, tak jsem ho za ty prachy objednal a prvních 20 km bylo peklo, ale od té doby paráda. Hmotnost o dost vyšší než základní Gobi, takže nic pro gramaře :)

        http://stusa.rajce.idnes.cz/…ty_hmotnosti#…

        http://stusa.rajce.idnes.cz/…ty_hmotnosti#…

        0 0
        • l.smetana  

          Nemohl by jsi mi přeměřit jeho nejširší místo, případně napsat kde si ho kupoval? Klidně do mailu. Díky

          0 0
          • jIrI___  

            Nejširší místo se špatně měří, cca 135 mm.

            Kupováno tady (ale měli ho skladem).

            0 0
            • l.smetana  

              To je málo,škoda :/ Potřebuju, alespoň podle stávajícího sedla, kolem 145. Díky

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.