Existují ješte pohodlná kola?

47 nepřečtených
  • combajnero

    Rád se projedu na pohodu v lese,pěšinkách,pol­ňačkách atd. prostě v přírodě a kochám se.

    Měl jsem několikaletou pauzu a teď me všecko z kola bolí.krom nohou (pochopitelně )hlavně dlaně a zadek, občas mrtví chodidla, bolí za krkem, tu a tam mě píchne v koleni a jiné drobnosti.

    Jako kluk jsem jezdíval na libertě a nic mě nebolelo. připisoval jsem tedy jevy výše uvedené hlavně postavě zmrzačené žrádlem.

    Domluvili jsme si kámošama pohodovou sobotní jízdu, abychom spálili ještě nějaké přebytečné kalorie. Jenže mé lehké turistické kolo se mi den předtím jak jsem „tvrdě“ trénoval na akci, polámalo. Kamarád se proto nabídl, že mi na již domluvenou vyjížďku nějaké svoje půjčí.Když jsem to viděl chtěl jsem raději zůstat doma.

    „Tak na tomto nikam nejedu.“Na tomhle mě nikdo nikam nedostane.„Přece nepojedu na takovým křápu.“

    Byla to stará rezavá rozvrzaná herka nejasného stáří a původu s koženým sedlem, vysokýma vlaštovkama jaké mívala snad jěště moje babka, když jezdila před válkou do krámu.Sem tam to nějaký gramař odlehčil flexou. Tu a tam zas nějaký tuner něco přidal.

    „Buď v klidu ty vole, neboj, to projelo celou afriku!“ To mě uklidnilo.

    Tak jsem to vzal pod krkem a šli sme s milou herkou ruku v ruce dom.Cestou jsem si říkal, že to stejně asi skrečuju.Už jsem vymýšlel výmluvy. To koleno je fakt špatný. Celou noc mi nebylo dobře etšě teď ráno jsem byl několikrát na hajzlíku. asi jsem musel něco špatnýho sníst. Možna ten prošlý godhajík.Přece to nevyhodím,když to stálo tolik peněz.

    Doma se žena zjevila a tvrdila, že to nemám v hlavě uplně v pořádku jestli pojedu na tomto.

    Nicméně druhý den ráno jsem přijel na smluvené místo. Kde jsem sklidil významný posměch.Jiné přivítání vlastně ani nečekal.Cože to mám za novinku a jak to vypadám. Nepojedu přece na takovým stroju v nových hadrech.No ne? Montérky se hodí víc.Hmm…somrák s bandou pózerů. Nesourodá skupina.Do báglu ještě nějaký nářadí, lepení. Svačinu a dostatek tekutin. Co kdybych přeci jen někde zůstal trčet.Vyžebral jsem eště pumpičku.Nastavil ideální tlak ve spuchřelých pláštích. Dostalo se mi od některých ironického poplácání po zádech a vyrazili jsme.

    Svítíčko krásně slunilo cesta skvěle ubíhala kluci přijímali sázky na kolikátým kilometru s tím švihnu do strouhy a pojedu dom vlakem. Srandičky nepřestávaly. Jenže milému Já se postupně začali rovnat vrásky na čele, roztahovat koutky, z kopca jsem si začínal dokonce zpívat.Po půlhodině mě ještě nic nebolelo,za hodinu pořád nic. Nastavoval jsem slunci tvář.Opět jsem se začínal kochat. Hlavně pomalinku nikam se nehenat. Nenechej se vyhecovat od blbců na njú super kolech. Cesta bude ješte dlouhá. Cha…Kdeže chmury mé jsou dnes :) jsem neuvěřitelně happy. Chlapci už toho mají plné zuby vše je bolí.Těžknou jim nohy. Nepotrénovali :) studený pot jim stéká po čele.Koutky jim klesaji. Ne! Celá brada. Už se mi nesmějou.Občas zaslechnu nesměle „Dopr.. stejně seš dobrej že jedeš na takový mrše. To tě teda obdivuju.“

    Zářím štěstím. Na kopci jsem první.Vítěz. Dnešní den se opravdu vydařil.

    A já se ptám. KDE JSOU POHODLNÁ KOLA?! Existují ještě? To moje určitě není. Raději oželím rychlost a výkony a budu jezdit na kole kde mě nic nebolí vydržím na něm klidně i půl dne a budu mít dobrý pocit. Proč jezdite Vy? Když ne pro dobrý pocit.Máte z kola radost?

    Závodníky honící se za slávou a lidi dopravující se do práce za výdělkem nepočítám.

    PS: Kámoš věděl co má doma za poklad. Snad o tom chtěl přesvědčit ještě nekoho jiného.O tom, že by ho prodal nechce slyšet.Snad mi ho brzy aspoň opět půjčí.

    0 0
    • maajkee  

      Pořiď fulla a hotovo.

      0 0
    • zat.  

      to víš že sou jen zaleží kolik doněj chcež nebo si ochoten narvat peněz :-)

      0 0
    • Kalic  

      chtělo by to fotku.

      0 0
      • combajnero  

        Fotku bohužel nemám, ale pokusím se stručně popsat, jak vypadalo. Hnusně! :)

        0 0
    • Člověk a jeho svět  

      Tak pořiď starou vránu, když myslíš, že to bude lepší. Taky se mi zdá, že dříve, za mého mládí, mi ta kola jezdila jinak. Jenže jak říká klasik, nostalgie je mocnější než libido.

      Pravda je taky to, že dřív se neřešilo, dřív se jezdilo. Nešlo to do takových komerčních obrátek. Dva roky staré kolo bylo pořád bráno za nové, dneska je to minimálně morálně zastaralý střep.

      Každý ať jezdí na tom, po čem touží, co si zdůvodní ;)

      Nicméně nejsi první, od koho slyším, že se mu na starém kole jezdí líp než na novém (konkrétní případ snad ještě ocelový rám, osazení Alivio, vidle která držela kolo, ale určitě moc nepružila a už vůbec netlumila versus karbon na XT, Fox, průměrné záplety).

      0 0
      • 4xMM  

        Cože, kolo je po dvou letech pro tebe „zastaralý střep“? Proč??? Tak tomu říkám konzumní přístup…

        Je přece na nás, jak moc převezmeme z toho komerčního, reklamního šílení, které se na nás odevšad valí, kdy je nám vnucováno že „musíme“ stále kupovat nové a nové věci, jinak že prý budeme „out“ a kdesi cosi.

        Co by u kola mělo za dva roky tak dramaticky zastarat?

        Mám kolo přes 10 let staré, Author Traction, OK trochu vylepšené (vidle…) – a jsem stále víceméně spokojená, až na nějaké menší mouchy, které se snad dají ještě vychytat, vyměnit nějaký ten díl apod.

        Jasně že bych časem nebyla proti novému ;-), ale přednost mají teď kola a obecně sportovní vybavení dětí, které rostou a tam to pak holt leze do peněz (i přes využívání slev atd.), výdajů je i tak dost, tak co… a nezblázní se to. Jezdíme? Jezdíme, tak co. :-)

        0 0
        • Člověk a jeho svět  

          Zcela jsi mě nepochopila – já se jen snažil vystihnout současný trend, který ty více popisuješ. Je to na každém, jaká si nastaví pravidla. Někomu nevadí deset let staré kolo, někdo jezdí, dokud to drží pohromadě, někdo sleduje trendy, chce to nejlepší, nejnovější – záleží na vkusu každého soudruha.

          Nicméně zakladatel nahodil myšlenku, že na starém to jde lépe než na novém. S tímto já nesouhlasím, tedy alespoň v tom, co mohu posoudit (na deset a více let staré silničce bych fakt jezdit nechtěl).

          0 0
          • 4xMM  

            Ale jo, v tom zase souhlasím, snad jsem tě fakt špatně pochopila…

            Samozřejmě neplatí automaticky „starší = lepší“, jestli to autor tak myslel. Stejně jako nemusí vždy platit „nové = lepší“. Když si někdo koupí nové kolo, ale dostatečně vše neuvážil a nevyzkoušel, může se mu na něm pak jezdit paradoxně hůř než na starém, které ale měl už jaksi doladěné, aby mu sedlo, a byl na něj zvyklý.

            Vlastně vůbec nevíme, co ono kolo byle přesně zač, třeba sem ještě dá fotku, ať si to umíme představit. ;-)

            0 0
            • Člověk a jeho svět  

              Já asi tuším, co to mohlo být za kolo – viz něco podobného, co má zakladatel v profilu.

              PS: To vlákno není myšleno jako recese?

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                To spíš vypadá na nějakou Esku.

                0 0
              • combajnero  

                Vůbec ne to co mám v profilu. To už stojí nějaký rok bez využití. Ale špatný taky nebylo, jen jsem při své váze přešel na silné gumy a rovná řidítka.

                0 0
          • jonti  

            Mám asi 13 let starou silničku na titanovém rámu. Po přesednutí z nové silničky za 65k ten rozdíl cítím asi 5 minut, potom se mi už jede stejně dobře. Kdybych musel, jezdím dál a neřesím.

            0 0
    • Mr.Dan  

      Nestručná odpověď na to, proč jsem v posledních několika letech jezdil výhradně na ukrajinách a proč je i nyní ještě občas velmi rád na kratší vejlet vytáhnu.

      0 0
    • McBlacky  

      i dneska se dá vybrat kolo s pohodlnou geometrií a na něm vytvořit turistický posed ze kterého nebude zkrácený kancelářský krysy nic bolet ;-)

      Materiál ocel, titan, nebo carbon (tady ale vybírat dobře, aby byl pohodlný).

      0 0
    • xshreck  

      Krásný příběh :)

      měl bych jendo vysvětlení … moc Tě sralo posmívání kolegů, tak jsi se hecl – a necítil bolest!

      a druhé je, že si stačí trošku poštelovat posed. Stačí milimetry a už bolí kolena. Cntimetry a skučí záda…

      Není problém si dát na nové kolo vysoké vlaštovky, dát výš řídítka, kratší představec. A zakoupit kožené sedlo. Všehcno jde, když se chce. Jenže musí se udělat víc, než jen ukázat prstem „tohle kolo se mi líbí to chcu“ …

      0 0
    • karliner  

      Pěkný popis výletu pivních strejců.

      0 0
      • McBlacky  

        závidíš, že v cafe connaisseurs si to neumíš tak užít jo :)

        0 0
        • karliner  

          Café connaisseurs prochází drobnou krizičkou :-) Ze čtyř otců zakladatelů je jeden smrtelně uražený a druhý odešel na sólovou dráhu.

          0 0
    • JSt  

      pohodlna kola uz neexituji, vsechna jiz davno exitovala.

      kdyz pominu preklep v nazvu vlakna, unika mne smysl otazky v souvislosti s nasledujicim textem. ptas, se jestli jeste existuji pohodlna kola a pak si sam odpovis, zes prave na takovem pohodlnem kole jel. cili ano, evidentne existuji. ;-)

      0 0
    • nitraq  

      Jasně že existují. Stačí mít správný sedlo, pěnový gripy a správně nastavený posed.

      0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      To je jednoduché. Navštiv s lahvinkou opět kamaráda, lahvinku předej a v nestřežené chvíli si přeměř čtyři vzdálenosti, které jsou na obrázku červeně (modře jsou pomocné čáry).

      1. sedlo od šlapacího středu (od osy po průmět sedlové trubky do horní

      plochy sedla)

      1. sedlo za šlapacím středem (od kolmice spuštěné ze špičky sedla ke

      středu)

      1. snížení řídítek (vzdálenost vodorovných rovnoběžek vedených

      horní plochou sedla a horní částí řídítek – ve Tvém případě místem, za které řídítka držíš)

      1. vzdálenost od špičky sedla po řídítka (pro zjednodušení opět do

      místa, za které řídítka držíš).

      Zjištěná čtyři čísla ulož ihned na nejméně pět nezávislých a dobře chráněných míst, je tak vyšší pravděpodobnost, že alespoň jednou je vždycky v případě potřeby najdeš.

      Následně dopij s kamarádem láhev (bude-li ještě co) a vyraž do cykloprodejny proměřovat. Neboj, nebudou se na Tebe dívat divně, už jsou zvyklí, na kole nikdo normální nejezdí.

      Uvaž, že se dají měnit a ladit zejména tyto komponenty: sedlo, výška sedla, délka sedlovky, předozadní poloha sedla, sklon sedla, výběr délky a výšky rámu (délka sedlové trubky, délka hlavové trubky), délka představce, sklon představce, výška představce, šířka řídítek, tvar řídítek, úhel natočení řídítek …

      Nakonec Tě stejně z prodejny před zavíračkou vykopnou. Nenech se odradit, druhý i třetí den to ještě nebude jiné. A nezapomeň, že je v okolí určitě víc prodejen, přehnané kolegiality prodavačů a varování před Tvou návštěvou se nemusíš obávat.

      Pohodlné kolo podle svého jednoduchého zadání nejspíš najdeš, když ne, můžeš si ho (nechat) postavit.

      0 0
      • combajnero  

        Kdybych tu občas něco nečetl , myslel bych, že si děláš srandu. Ale jak říkáš na kole nejezdí nikdo normální. !Nebrat jako urážku!

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          V okamžiku, kdy vytáhneš metr, budou vědět, s kým mají tu čest. Ještě je možnost zapůjčit si dotyčné kolo znovu, dojet na něm do prodejny, oni si to všechno oměří a nastaví sami.

          0 0
          • Člověk a jeho svět  

            Já si myslím, že zakladatel nehledá nové kolo, které by mu sedlo, spíš chce pokecat o tom, že dřív bylo všechno lepší, tráva zelenější…

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              O to právě jde. Možná, ale kdyby se svezl na Kole a nepokoušel se plečku zastoupit superplečkou, byla by tady nuda.

              0 0
            • Japhy  

              A kondomy taky dělaj horší. Tenkrát držely jak přibitý, dneska sklouzávaj.

              0 0
    • Kokpilot  

      Nechces psat porno pribehy?

      0 0
      • Člověk a jeho svět  

        Porno s příběhem je cca deset let mrtvou záležitostí :)

        0 0
      • combajnero  

        Psát? Určitě ne. To se nedá ani číst.

        Lepší prožít.

        0 0
        • zat.  

          prožít jo -tak já poslední dobrý pornák sem měl před měsícem a pul když si mě přiletěl při přeletu na glajdu vyfotit mačo v ultralightu a udělal my takovej uplav že sem to rozhejbal až dvěstě metru nad zemí (no moc dobrý to nebylo).

          0 0
    • highlander  

      Pořiď si lehokolo, to je pohodlné :-)

      0 0
    • winter78  

      Áno, dnes je to o trendoch. Tam ti núkajú zaručené pohodlie na 29", tam zasa zaručenú rýchlosť na 27,5" , 26" sú màtve, crossy sú pre dôchodcov a cesta je rúhanie sa ako príchod s pentagramom na sväté prijímanie. No a full…to je „božstvo“ ;-).

      Po tom všetkom to človek okúsi (áno, okrem 27,5" všetko) a nakoniec skončí na obyčajnom „màtvom“ 26" zimáku, ktorý bol spočiatku urobený len na dochádzanie do práce, ktorý sa mu stane bikom na ktorom nabehá(m) drvivú väčšinu ročných km. Má hnusné široké trekingové mäkké sedlo, má odporné blatníky , hladké gumy, pevnú vidlu…a nie je problém urobiť na ňom 72km okruh v každom počasí. A o 7-rýchlostnom radení radšej pomlčím, kurwa jedna funguje stále skvele a za pár éčok mám urobený kompletnú výmenu v prípade úplného opotrebenia.

      ;-)…

      0 0
      • combajnero  

        Přesně řečeno.

        0 0
      • scret  

        ty musis mit ale smutnej zivot:)

        0 0
        • winter78  

          Nevieš si ani predstaviť aký smutný…od toľkého smútku som sa normnálne začal rehotať a rehocem sa už pekných pár rokov ;-)…však hovorí sa že ak človek pije a pije a pije tak sa dá prepiť až do úplnej triezvosti ;-).

          0 0
    • jan.pernik  

      Pohodlná kola? Těm se říká kola Holandského typu. Pohledej.

      0 0
      • combajnero  

        Pohledám. :) Ale nic novýho kupovat nebudu. Mám 4roky novýho Singulara. Teď zbývá jen poladit to pohodlí. Gripy Author Ergo. To je snad výsměch. Skusím ty pěnový nebo silikony. Sedlo taky měněno za gelový. A přece to bolí. Míň a jinde, ale bolí.

        0 0
        • maajkee  

          Každýho kdo jezdí na kole málo bolí ze sedla prdel a to z jakýhokoliv. Není to přeci křeslo u televize.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.