E-MTB – technika, rady, zkušenosti, novinky

913 nepřečtených
  • dawka

    po dlouhém zvažování tedy zakládám vlákno o technice specifické pro e-bike, vhodnosti a výdrži komponentů, technických novinkách, samotném ježdění, výběru elektrokola a všem, co příznivcům této kategorie přijde přínosné nebo podnětné. Budu moc rád, pokud budete mít nějakou vychytávku, dotaz pro ostatní, nebo jen tak pokecáme.

    Vláken o běžných cyklo-komponentech, které mají biky a e-biky společné je tady mnoho a je tady také dost vyježděných borců co toho už dost vyzkoušelo a můžou dát solidní recenzi a srovnání. Také je tady již dost filozofických vláken o smyslu elektrokol, kde se to dá pár let ještě dokola řešit.

    Upozorňuji, že toto vlákno je pouze pro majitele a příznivce elektrokol. Nebudeme tady řešit smysl elektrokol ve vesmíru. Věřím, že kdo si e-bike pořídil, tak asi ví proč. Proto žádám případné pisatele, aby na nějaké útoky ortodoxní hlasité menšiny vůbec nereagovali a pokud možno všechny tyto typy příspěvku ignorovali i když budou zaměřeny přímo proti vám samotným. Pokud to půjde, budu tyto příspěvky (které se nedrží tématu) dle mého uvážení blokovat. Komu toto téma bude vyloženě vadit, může využít možnosti Blokovat téma.

    0 0
    • dawka  

      Pro začátek by mě zajímalo, jestli někdo tady jezdí FLYON od Haibike. Z recenzí jsem vyzvěděl, že motor je dost hlasitý a má dost spotřebu. Je to k normálnímu ježdění na větší vzdálenosti, nebo spíše na vyblbnutí v terénu?

      0 0
    • Alojs01  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    • Jarunak  

      Za sebe muzu doporucit retez KMC pro ebike. Vydrzi min 1000km.

      Dale pro majitele motoru Brose mobilni aplikaci Blevo.

      0 0
    • va-bo  

      Mám Specialized Levo FSR (celopéro) s pohonem Brose něco přes rok, najeto cca 7000 km. Hned na začátku jsem vyměnil vidlici, namísto Revelationu na 150 jsem nasadil LYRIK Ult. na 160 mm a trochu pozměnil převody. Vepředu jsem dal převodník 34 z (namísto 32) a dozadu kazetu Sh XT 11–46 (namísto SRAM 11–42). Už mnoho let jezdím bezduše, tak i tady jsem na ně přešel, foukám tak na 1,6 –1,8. Dozadu jsem dal navíc vložku CoshCore, protože se mi párkrát stalo, že na šutrech plášť trochu odfouknul. Řetězy používám KMC E11, s výdrží tak do 2000 km. Původní kotouče a destičky SRAM jsem nahradil sadou od firmy GALFER, účinnost brzd se trochu zlepšila. Tovární nastavení motoru jsem ponechal. Baterie střídám dvě (500 a 700), dojezd na 500 tak do 65 km a na 700 jsem dojel max 87 km. Většinou jezdím na nejnižší dopomoc – tak 90%. Občas se mi stane, že posledních 10 km už dojíždím bez napětí – dá se to.

      0 0
      • dawka  

        Vzadu ti přehazovačka Sram pobrala 46 zubů, řadí to bez problému? O kolik článků jsi prodloužil řetěz? U sebe taky přemýšlím o 46 zuby vzadu, nebo přejít na Deore 11s – 11–51 + novou přehazku.

        0 0
        • va-bo  

          Přehazku jsem musel trochu poštělovat tím podélným šroubkem (je asi napůl závitu) a řadí to v pohodě, subjektivní pocit z Shimano kazety – je to řazení hladší. Řetěz je trochu delší, ale články jsem nepočítal, ale můžu spočítat. Pokud je řetěz na 11z pastorku, tak je ramínko zhruba vodorovně. Pak je i na 46z rezerva. Sram řadil taky spolehlivě, ale tak nějak jako u tanku T34.

          0 0
        • va-bo  

          Spočítal jsem články řetězu, aktuálně je jich tam 118. Ale už nevím, kolik bylo původně.

          0 0
          • dawka  

            Super, díky, asi do toho taky půjdu a dám tam taky 46z kazetu. Momentálně mám řetěz 111článků, tak to trochu poměřím a uvidím, kolik přidám.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Jenom pro ilustraci. Ruzne jsem laboroval ale nakonec mi přijdou pro mne nejlepsi prevody pro to co jezdim tyto : 29" 38/11–46 SunRace nebo 34/10–42 Sram. Jezdim takovy ten maratonsky misung s velkym prevysenim.

              0 0
              • dawka  

                No právě jezdím taky takový Allround, většinou po horách s převýšením, hodně celodenní výlety, nebo hledám nové cesty a místa. Mám převodník na 16z což vychází u Bosche jako 40z. Vyjedu všechno, ale potřeboval bych lehčí převod abych vyjel nějaký kopec bez baterky nebo na nejnižsí přípomoc. Nechce se mi měnit 11 převodů za 12. Chci zůstat u 11-ti převodů.

                0 0
            • Radek68  

              Taky jsem vyměnil na kole Haibike Sduro fullnine7 původní kazetu se 42 zuby na SunRace 11–46 a jízda v kopcích je mnohem lepší. Řetěz Sram PC-1110 se 114 články vydrží cca 1500 km, kazeta má zatím cca 2500 km a je v pohodě.

              0 0
              • dawka  

                Super, díky, to jsem potřeboval slyšet. Kazetu už mám doma, ještě čekám až dojedu celkem zánovní řetěz na původní kazetě a budu také měnit. Jko první tam dám asi nějaký lepší řetěz, pak asi budu zase jezdit od Sramu PC-1130.

                Měnil jsi s kazetou taky pastorek a kladku?

                0 0
              • Chlebovnik  

                1500 km na 1110 s e-bikem bych chtěl teda vidět.

                Mně tolik nedá ani na 10kg XC HT a to mám 65 kg prosím. Měním při 0,5 – 0,55.

                0 0
                • xtonda  

                  Mě řetězy vydržej kolem 2000, PC1110 i HG54, ale PC1110 mi na desítce nahovno řadil, tak už to nekupuju.

                  0 0
                • Nitroglycerin  

                  Mně vydržel SHIMANO CN-HG7000 2,5 tisíce km na éčku, pak už bylo potřeba měnit řetěz i 15z pastorek na starším Boschi. Kazeta je dobrá. Ale tak já na tom jezdím normálně jako na kole, využívám všechny převody, přípomoc spíš menší než větší.

                  0 0
                • dawka  

                  Mně průměrně vydrží řetěz tak cca 800–900km (Bosch s 16z pastorkem a napínákem). Ten malý pastorek asi dává řetězu zabrat a jezdím dost po horách. Věřím, že jestli někdo jezdí rovinatější terény, tak mu může řetěz vydržet déle.

                  Až dojedu řetěz, tak budu dávat kazetu 11–46 Sunrace a mám taky nakoupené ve slevách 16z pastorky od Sramu X-sync2. Tak asi dám i nový pastorek. Opotřebení pastorku (origo Haibike) nejsem schopný rozpoznat, rád si nechám poradit. Napínací kladku nechám.

                  0 0
        • Klikos  

          Mám taky FSR 2020 a GX 11s vezme v pohodě 11–50 od Sunrace (na 32 origo převodníku) a je tam i dost místa pro nový shimano deore 11s s 11–51 zuby. Nemám vyzkoušený, ale mám ho montovat kamarádovi, tak to zkusím. Z nového řetězu 1130 co měl 120 článků jsem myslím 3 vyhazoval (ale to nevím přesně, musel bych spočítat). Řadí to v pohodě, hlavně s tím člověk vyjede fakt o hodně prudší věci a plynuleji

          0 0
          • dawka  

            Díky za info, dej potom vědět jak to dopadlo u kámoše. Půjdu to zkusit s tou Sunrace 11–46. Nemám sice GX, mám Sram NX, tak uvidíme. Očekávám od toho že více vyjedu na eco režim.

            0 0
          • Chlebovnik  

            To musí být lahůdka to řazení na nejmenších pastorcích.

            0 0
            • Klikos  

              Pred FSR jsem jsem 4 roky jezdil HT (mám ho stále na cykloturistiku s ženou) a tam mám to samé 11–50 na Shimano SLX 11s a v pohodě. Na GX se single clickem řazením je to o mnoho lepší než na SLX, tam to nechodí tak jemně. A jelikož každá vyjížďka teď tady v Beskydech je o hromadě blata, tak nějaké drobné nepřeřazení neřeším, ale člověku to přidá více výškových metrů v dojezdu, protože na 50 vyjedete o hodně více než na 42. Kazeta od Shimana 11–51 má navíc lepší rozložení jednotlivých pastorků = Deore CS-M5100 (11–13–15–18–21–24–28–33–39–45–51) vs. Sunrace MX80 (11–13–15–18–21–24–28–32–38–42–50). Ten závěrečný skok 42–50 funguje dobře, ale u toho shimana to bude asi jemnější. Napíšu jak dám kazetu na kolo.

              0 0
      • PAM  

        Ty jsi to hodně vyšperkoval. Pěkně

        0 0
      • kesu  

        Mám totéž a potvrzuji, že se na kole dá jezdit i bez dopomoci, najezdil jsem letos takto několik vyjížděk. Jinak dojezd na eko mi vychází kolem 2000m výškových a cca 100km. Pokud člověk jede co to dá, je strop někde kolem 1600m a cca 65km.

        Poladil jsem ale na AXS a to teda vřele doporučuji. Mimochodem jaký máš tlumič?

        0 0
        • Jarunak  

          K tomu AXS mas 11, nebo 12 kazetu.

          0 0
          • kesu  

            nepřišel jsem na to, jak to rozchodit na 11, takže mam klasiku sram 12. Ale on se ten rozsah nakonec hodí, jezdím to s 36t převodníkem a když se s tím jede bez přípomoci tak se 50 t vzadu hodí.

            0 0
            • Jarunak  

              Kliky a prevodnik jsi nechal puvodni?

              Patka prehazky se take musi vymenit?

              Take uvazuji o upgrade na AXS, takze diky za jakoukoliv radu/doporuceni.

              Kolo mam v podstate stejne.

              0 0
              • kesu  

                Kliky jsem měnil za Carbon, ale jenom pro pocit, hliníkové jsou stejné. Hazka AXS dá 10–52 zubů, takže s tím problém není. Ohledně 11s neví co to dá, nezkoušel jsem. Převodník jsem měnil za 36t hliníkový a zatím drží, Co je problém je origo spešl vodítko, to jsem musel dost poladit pilníkem. Ale funguje to.

                Já jsem si z toho dělal nedávno srandu, ale za největší přínosy MTB mám:

                1. celoodpružené kolo (bez toho bych nejezdil)
                2. kotoučové brzdy (no to už bych taky asi bez nich nedla)
                3. elektrokolo
                4. AXS
                0 0
                • Smazaný účet  

                  Kesu a va-bo co rikate na zadni stavbu u vasich kol co se tyka tuhosti ? Hlavne pri razeni v trochu vyssi wattazi smerem dolu.

                  0 0
                  • kesu  

                    Tak na Spešl nadprůměrný výkon:D. Jako takový to ustřelení celý zadní stavby při odřazení na těžší pod zápřahem se neděje tolik jako třeba u prvního E geniuse, ale jako chirurgicky přesný to fakt není. Nevadí mi to ani v terénu, kde to chce nějakou trefovačku, ale ideál to teda není. Neměl jsem ale pocit, že by to bylo horší než na dalších ebikách, na který jsem jel. Když se to ale srovná třeba s celokarbonovovu V10, tak ta je tuhostí někde jinde. Každopádně celokarbon Sworks je prý lepší, ale už to stálo fakt nesmysl.

                    0 0
                  • va-bo  

                    Souhlas. Neřekl bych, že se to nějak kroutí. Vakl v uložení zatím není. Problém s nepřesným přeřazením na lehčí pod záběrem jsem nezaznamenal. Mám kazetu XT a ta řadí docela přesně a potichu. Mám ještě Konu Hei Hei se zadním trojúhelníkem bez čepu a nepoznám rozdíl (při řazení). Jinak rozdíl v projevu ve prospěch Spešlu kolosální hlavně při cestě dole kopcom. Jak jsem někde četl nedávno, Levo si cestu nehledá, ale vytváří.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Mi slo ne o řazení, to nesouvisi s „ustrelovanim“ zadni stavby pod zadkem pri razeni v tahu pod vyšší wattazi ale o to svejknuti pod zadkem. Na eHT to neznam, tady – Ghost Slamr hybrid si musim davat pozor pri razeni v tahu.

                      0 0
                      • va-bo  

                        Přiznám se, že nejsem úplně v obraze, o co se jedná. Dneska jsem zkoumal nové traily, jel jsem stoupání 20% v bahně (potůček proti) a nezaznamenal jsem žádný problém při řazení. Jel jsem prostřední dopomoc, na Turbo už to hrabalo.

                        0 0
                        • kesu  

                          Normálně jedeš do kopce třeba nějak kolem 15km/h, šlapeš na vyšší dopomoc a dáš tam menší pastorek (pořád v tahu) a v tom se koukáš na zadní stavbu, jak se celá žvejkne do strany. Ale Levo není nějakej extra průšvih..

                          0 0
                  • tomfree  

                    Pokud je zadní stavba karbon,je to tužší.

                    0 0
        • Smazaný účet  
          0 0
          • kesu  

            tak 65km je minimum, jak jsem psal, na eko kopcema to dá 100. Reálně mě 700Wh baterie vůbec neomezuje, jsou vyjížďky, kdy si omezím i ten eko režim a ujelo by to tak opravdu hodně přes 100km.

            0 0
            • jecnak  

              Souhlas

              0 0
            • Jarunak  

              Muzu take potvrdit. Dnes jsem zkousel v aplikaci Blevo (mod Smart Eco) nastavit dopomoc az od 210W na pedal tzn. motor pomahal az kdyz jsem musel zabrat vetsi silou jak 210W na pedal. Spotreba baterie po 30km pouze 5%. Nastoupano 300m. Baterie 700Wh.

              0 0
            • Smazaný účet  

              U mně je to takhle : 75kg ja/20.2kg Ghost Slamr/1000m nastoupanych/60km a nastaveni viz foto. Ale v zásadě je jedno jestli jedu na Eco nebo Boost. Bud jedu za min ale dyl nebo za vic ale rychleji.

              0 0
          • Janes  

            Přečti si to ještě jednou a zkus pro změnu pochopit, co se Ti snaží říct. Nikdo z nás prostě nejezdí na plnou PŘÍPOMOC…

            0 0
            • Pepe72  
              Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
              0 0
            • Vhalasta  

              A jaký má smysl uvádět, kolik se ujede na E-MTB? Vždy záleží na tom, kolik vložíš vlastní síly.

              0 0
              • Janes  

                Jaký smysl? Dovol, abych Tě upozornil, že toto je má odpověď na venkovana, zeptej se jeho… ale..

                0 0
                • Smazaný účet  
                  Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
                  0 0
          • mirage  

            A toz, co bys pro kolecko a poradny dojezd neudelal. Toz jednu malu baterecku v batohu prece uvezes,no ne :-))

            0 0
        • va-bo  

          Tlumič originál Deluxe, sag 25%, zatím vyhovuje i když někdy jde na doraz.. Nejsem si jistej, jestli to má cenu měnit.

          0 0
          • kesu  

            To je škoda, je to suveréně nejslabší díl toho kola. Nechal jsem to trošku poladit a je to lepší, ale stejně bída.

            0 0
            • va-bo  

              Ono těch tlumičů 210×52,5 v na­bídkách moc není. Už jsi teoreticky o něčem uvažoval? Pokud tam bude ještě expanzka, tak už tam nevleze bidon. To by ale nebyl zásadní problém, stejně vozím batoh. Možná by tam vlez i tlumič 210×55 ? Nebo vinutá pružina ?

              0 0
              • Smazaný účet  

                CaneCreek dělá a krab ma v nabidce. Ted jsem tam kupoval vzduchovej ale 210×50.

                0 0
                • kesu  

                  tak to urcite ne, ja skoncil replacementem ramu

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Nerozumim …

                    0 0
                    • kesu  

                      ccdb kvuli sve konstrukci nedava ramy se zavesenim clevis

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Jasný, ja teda ani moc neskacu ale ve sjezdech korenech kamenech to peru rad velkou rychlosti. Ten vzduchovej neni tak citlivej jako to same v peru ale zase to pro moje jezdeni vynahradi jinak.

                        0 0
                        • kesu  

                          Ty máš ale jiné zavěšení, u tebe problém nebude žádný. CCDB je nejlepší tlumič na trhu co se funkce týká..

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Tlumic ma dokonaly spektrum nastaveni. Perfektni je dvoji nastaveni rebound a nastaveni pomaly komprese. Proste si to clovek vyladi dokonale k obrazu svemu. A tokeny jsem doplnovat nemusel, progrese sedle přesně.

                            0 0
                            • kesu  

                              hlavně se nastavení minimálně promítají do sebe, je to fakt super komponent. Servisně je to horší, ale co už..

                              0 0
                • Smazaný účet  

                  Mimochodem chodi dokonale, pruzina pro mne uplne neni a vahova uspora neni malo, rovnych 400gr.

                  0 0
                  • Pepe72  

                    Jj, pružina je moc těžká . Špatně se s tím jezdí nahoru i dolů :-)

                    0 0
                  • dawka  

                    Nádhera :-)

                    0 0
                    • cyborg  

                      Já zase miluju ten jakoby paradoxně vzduchový polštářek, na kterým se na pružině vznášíš :D A půl kila navíc mi za to naopak stojí. Proti gustu..

                      0 0
            • va-bo  

              Kouknul jsem na fotky a na těch asi novějších máš tlumič CC, je to lepší ?

              0 0
              • kesu  

                principielne tam jde 210×55.ccdbil se rozlitnul po 30km na 4 dily, durazne nedoporucuju. Chodilo to s tim ale o 300% lip. Mam ted pripraveny Fox DPX. Kazdopadne ten RS jsem nechal trosku vykuchat a chodi to o dost lip nez v zakladu. Mizernou funkci tlumici casti to ale neresi.

                0 0
            • va-bo  

              Docela jsi mě nahlodal s tím tlumičem. Začal jsem o tom přemejšlet :-).

              0 0
              • kesu  

                v tovarnim stavu je to nejhorsi tlumic jakej jsem jezdil. Problem je s nahradou…

                0 0
                • Jarunak  

                  Tak jaky tlumic na to Levo doporucujes?

                  Taky me to zajima. Diky

                  0 0
                  • kesu  

                    ccdb se mi rozlitnul – nedoporucuju

                    fox x2 je stejny konstrukce – nedoporucuju

                    na us foru tam davaj:

                    ohlins – nevim, nektery praskaly ale uz pred lety

                    fox float – to tam dam ja

                    dvo – to se nerozlitava a prej chodi

                    posledni moznost je kuchjout RS – bikelive

                    0 0
                    • va-bo  

                      Koukal jsem na DVO Topaz, celkem jednoduchej, má jen základní štelování, podle recenzí jen trochu problémy s prolínáním oleje. Přijatelná cenovka.

                      0 0
                    • kejda  

                      Nemám zkušenost s ebiky, ale dva kámoši to jezdí, jeden Levo a druhý Treka. Žádné trable s tlumáky nemají, oboje jsou kola okolo 120–150 tisíc, takže tam mají nějaké sériovky, RS de luxe apod.

                      Tvrdit o tlumičích, cos napsal výše, je imho naprostá hovadina. Zatížení tlumáku na ebiku vs biku je hoodně podobné, záleží, jak tomu naložíš…Na CCDB jsem najel pěkných pár tisíc a krom na hovno servisu v Krabcycles bych ho jezdil dodnes. Fox X2 – nevím, co by se na něm mělo rozlítnout.

                      Teď mám přes 10 tisíc na DPX2 a ještě nebyl v servise, akorát jsem si vyměnil fox fluid sám doma.

                      0 0
                      • kesu  

                        nemáš zkušenost s ebiky, ale nazýváš můj příspěvek hovadinou..

                        Ujišťuji tě, že třeba CCDB tlumičů jsem měl 5, takže vím co píšu. Levo má clevis zavěšení, které tlumiče láme a láme ty, o kterých jsem to napsal. A věř mi, že to vím jistě.

                        0 0
                        • kejda  

                          Clevis zavěšení, pokud se teda nazývá takto, jezdím od roku 2013…Na Ibisech

                          0 0
                          • kesu  

                            podivej se jak dopadl TJK s CCDB a Ibisem…

                            0 0
                            • kejda  

                              Může se stát, byť nevím, co se mu stalo, ale to ještě neznamená házet všechny tlumiče do jednoho pytle. Já s tím takovou zkušenost nemám.

                              0 0
                              • kesu  

                                konkrétně CCDB vysloveně u pružiňáků píše, že je to na tenhle typ zavěšení nevhodné. Týká se to bohužel i vzduchový, byť teď už měly za sebou nějaký upgrade. Není to jediný případ ale vlastnost.

                                A hlavně já od začátku píšu na dotaz jaký tlumič na LEVO a tam jsem si jist, jak CCDB tak X2 je na to nevhodný!

                                0 0
                                • kesu  

                                  A tady máš další CCDB luplý přímo na Levu:

                                  https://www.emtbforums.com/….2175/page-2

                                  čekám tvoji omluvu

                                  0 0
                                  • kejda  

                                    Takových fotek prasklého tlumiče, klidně i Foxů, RS a jiných najdeš na netu stovky… to je jako bys napsal, že XT brzdy jsou na hovno, protože jich několik tisícovek pumpuje (z počtu statisíců, nebo i milionů prodaných kusů). A statisíce uživatelů jsou spokojeni maximálně. Ibis primárně v letech 2015 jiný tlumič jako standard nepoužíval, a fungovalo to, i když třeba někomu praskl. Vada výroby, dlouhá páka? Nevím.

                                    Já reaguji toliko na přísné odsouzení na základě nějaké zkušenosti tady z českého rybníčku, což má prakticky nulovou vypovídací hodnotu. Čímž se tě ovšem nechci dotknout. Beru to jako reakci na důraz, každý tlumič na Levo. Já sice ebike nejezdím, ale jezdí se mnou lidi, co jej mají, konkrétně Levo 2018.

                                    0 0
                                    • kesu  

                                      Tak ještě jednou pro tebe, evidentně si nerozumíme:

                                      • reagoval jsem na va-bo a psal jsem, že tlumič RS co tam je je bída, protože mizerně chodí. Nepraská ale. O tom jak chodí tyhle levné RS tlumiče jsou toho tady popsaný stránky. To, že to někomu nevadí je věc druhá. Va-bo to má ale hezky poladěný, tak jsem mu nadhodil výměnu tlumiče. Přínos je veliký.
                                      • psal jsem o levu 2019, ne o žádným jiným kole (ikdyž bych na clevis zavešení ten tlumič nedal ani jinde)
                                      • tlumiče konstrukce CCDB jsou na to kolo nevhodné a tím myslím globálně, vždy a pořád. Ostatně to psal i CC na svých stránkách, bohužel až poté, co se to rozpadlo mě. Prostě nejde o žádný můj pocit, ale fakt. Což ostatně dokazuje, že je spešl přestal na svá kola používát. Postě NEVHODNÉ. Místo toho se dá použít třeba Fox. Bál bych se akorát X2, protože konstrukčně je to velice podobné CCDB. Nemám u toho ale osobní zkušenost.

                                      A konečně CCDB coil měl odjakživa postatně větší snahu praskat při namáhání v ohybu. Taky už to mnohokrát předělávali. Naposled co si pamatuju na Demo. Ikdyž na ty Stupmjumpery (kam to taky CC nedoporučoval dávat- pouze bez záruky) a jim podobný kola to taky už nějak poladili.

                                      A konečně, měl jsem ten tlumič v době, kdy to byla naprostá novinka před více než 10 lety, takže vím opravdu jistě na co bych to nedal a to je LEVO 2019+.

                                      0 0
    • Pepe72  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    • Smazaný účet  
      0 0
    • Smazaný účet  
      0 0
      • Slavik  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
        0 0
      • Pepe72  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
        0 0
      • Smazaný účet  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
        0 0
      • jecnak  

        Shimano EP8 e-drive nabízí až 756 Wh akumulátor, což docela řeší dojezd.

        0 0
        • kesu  

          Hele jo, ale je pro to už opravdu extrémní použití. Já bych možná po 2 sezonách na Ebiku spíš zkusil něco jako je Levo SL nebo ta nová Orbea. Tzn baterie kolem 350 + možný extender. Já těch 700Wh vůbec nevyužívám. Celý jsem to nevybil nikdy a na posledních 15% jsem se dostal jednou dvakrát. Ono to člověk hodnotí jinak po prvních pár vyjížďkách a jinak po roce. Většina lidí kolem mě na Ekolech po roce přestala lítat, snížila dopomoc a pak jde ten dojezd hodně nahoru.

          0 0
          • jecnak  

            Ono je těch 756Wh ze dvou interních aku, kdy jeden můžeš nechat doma, když chceš lehčí kolo třeba na skoky a nahoru jezdíš lanem. V civilizovaných zemích by šlo třeba si nechat jeden aku nahoře na kopci, na který se vracíš na baterky a pak, až první vybiješ, jezdit na druhý.

            0 0
            • kesu  

              Tak to je pak super, já bych přecijen možnost dostat hmotnost ještě dolu uvítal. Když to taháš celej den někde v bikeparku do vzduchu je to otravný

              0 0
              • Pepe72  

                Máte těžký život.

                0 0
                • kesu  

                  Hele já se mám skvěle!

                  0 0
                  • Janes  

                    Člověče, já vlastně taky. Možná by se PePo divil :-)

                    0 0
                  • Pepe72  

                    Tak to má být :-)

                    0 0
                    • Janes  

                      Děkuji, první rozumný, co z Tebe tady vypadlo, kéž by to bylo upřímný.

                      I když, jsi Chachar, tak se Ti dá snad i věřit.

                      0 0
                      • dawka  

                        Tak kolo co má v profilu a sám si postavil je opravdu pěkný kousek, takže nechápu proč nejezdí a hejtuje. Do tohohle bych to opravdu neřekl, že má tohle zapotřebí.

                        0 0
                      • Pepe72  

                        Když jsou lidi šťastní či spokojení je to fajn. Bohužel můj pohled na současnost i budoucnost jsou neoptimistické. Můj trenér říkal: v mládí je budoucnost. Já si to už 10let nemyslím.

                        0 0
                • dawka  

                  Taky s mám parádně :-)

                  0 0
          • Janes  

            Přééésněěě, ona je tu ještě jedna věc, o které se zde zatím nemluvilo, a to, že kriplové (jako já), kteří už by seděli jen doma, protože třeba už daleko a hlavně vysoko, nedojedou, a přestalo by je ježdění bavit, chytěj druhej dech a snižují poměr přípomoci, jak jim, pro některé paradoxně, stoupá fyzička.

            0 0
            • dawka  

              Já mám baterku 500 a začal jsem letos jezdit s kámošem co má 750Wh, takže jsem taky musel přejít na velmi časté používání režimu eco, abych nebyl brzda. Je třeba holt trénovat i na klasickém kole, samozřejmě pokud to jde.

              0 0
            • Pepe72  
              Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
              0 0
        • Smazaný účet  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
          0 0
      • Smazaný účet  

        Diky za odkaz Senochrupe, batoh vypada paradne a super, ze mluvis k tematu a ne z cesty jako tady napr. Ratel, Psík, Cyborg, Kovar a dalsi hloupí ci nemocni lidé, jinak netusim proc by tak cinili.

        0 0
    • dawka  

      Teď na podzim a hlavně v zimě je dost velká vychytávka neopren na baterku (nebo na trubku s baterkou). Letos jsem neopren používal celý podzim/zima a musím říct, že to jde poznat. Taky jsem rovnou pořídil i neopren na tlumič, takže ho čistím mnohem méně častěji než vidlici.

      0 0
    • kovar  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    • Pepe72  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    • Smazaný účet  

      kluci nemáte někdo zkušenost s dětským ebajkem?

      pro juniora…

      viz např. https://domisport.cz/…ur-1-0-2020/

      0 0
      • Janes  

        Věk, výška a váha, případně cyklozkušenosti…to by pomohlo, jinak je to plácání do vody.

        0 0
        • Pepe72  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
          0 0
      • Pepe72  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
        0 0
      • Smazaný účet  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
        0 0
      • dawka  

        S děckama jezdíme na klasických kolech, kluka nebaví kolo, nebo chceš aby s tebou jezdil dlouhé štreky?

        0 0
      • ratel  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
        0 0
      • psbiker  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
        0 0
      • massey  

        Ahoj. Já mám. Koupil jsem devítileté drobné a hubené dceři tohle : https://ekolo.cz/…m-e-junior-1?…

        Samozřejmě že na začátku bojovala při rozjezdu a zastavení – váha kola vs její váha nevychází dobře. Ale zanedlouho si vše sedlo, na zahradě jsem párkrát udělal opičí dráhu a letos jsme najezdili po horách a i jinde cca 800 km. Zvládla to v pohodě, baví ji to. A ano, možná nebude nikdy jezdit na normálním kole. Stejně jako já už nechci auto s manuálním řazením, můj táta už nechce nikdy topit uhlím a můj děda si kdysi pořídil sekačku místo kosy. A nikdo se kvůli tomu nevěšel ;-)

        0 0
        • ratel  

          Smutne detstvi s baterkou. Taky asi v životě nepozná co je sport, přemáháni se a snaha něco dokázat bez pomoci kouzelného tlačítka. To vše kvůli linym rodičům.

          0 0
          • massey  

            Přesně kvůli příspěvkům jako je tenhle na tohle fórum skoro nechodím. Kvůli lidem, který mají ve všem hned jasno. Elektrokolo pro obě děti jsem koupil hlavně proto, abych se dostal mimo asfalt a frekventované cesty. Absolutně ničeho nelituji. Díky nim jezdíme v terénu, v kopcích a bez aut. Na normálních kolech jsme jezdili jen po pěkných cyklostezkách a většinou po rovině. A to tvoje přemáhání se a sport…sám jsem to zažil, od 12 let do 18 jsem nedělal nic jiného než závodní cyklistiku a na poměrně solidní úrovni…a pro děti nic z toho rozhodně nechci. A co ce týká naší údajné rodičovské lenosti…no ty to přece musíš vědět nejlíp. Je s podivem, jak tohle téma neustále přitahuje lidi, co mají potřebu nenávistně komentovat. Asi nějaký problém v jejich životech…

            0 0
            • Janes  

              Děkuji.

              0 0
            • nooski  
              Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
              0 0
            • ratel  

              Co je špatného na tom názoru? Tady nejde ani tak o fyzickou lenost jako spis o psychickou. V terénu se nedá jezdit bez baterky?

              0 0
              • massey  

                V terénu se dá jezdit samozřejmě i bez baterky. A výborně. Ale mne už prostě baví jezdit s baterkou. Je mi 41 let, fyzičku mám spíše nadstandardní a líný myslím nejsem, ale prostě mne to baví víc. Stejně ale třeba dělám sportovní jachting, ale nelezu neustále na fórum uživatelů motorových člunů, abych tam kázal svoji pravdu. A přitom mne jako někoho, kdo jezdí na plachty, lidi s motorem opravdu kolikrát ohrožují.

                0 0
                • mirage  

                  "ale nelezu neustále na fórum uživatelů motorových člunů, abych tam kázal svoji pravdu ". Tak na forum o motorovych clunech nechodis rozdavat sve pravdy, ale na forum o kolech na normalni pohon bez baterie, tak tam chodis rozdavat rozumy. Musis na forum o Eckach :-) nebo mopedy

                  0 1
            • Smazaný účet  
              Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
              0 0
            • ratel  

              Jestli s od 12 do 18 nedělal nic jineho než jezdil na kole tak to ti nezávidim. To pak chápu i to elektrokolo pro dítě. On sport totiž je hlavně o radosti, to ti asi nedošlo.

              0 1
              • massey  

                Dělal. Bavilo mne to a dělalo mi to radost. A teď mi dělá radost elektrokolo. A dětem taky. A největší radost mám z toho, když se i díky elektrokolům dostane všichni pryč od kyselých lidí ;-)

                0 0
            • hawrda  

              Kup dceři občas oběd a posaď ji na normální kolo.

              Vím co říkám, mám doma taky devítku.

              Teď bude fasovat na 2021 Focus 27,5.

              Bez motoru samo.

              0 1
              • DjOriech  

                ebike nebo normalni, hlavne ze je decko venku… nechapu proc to tady furt resite, jak dementi…

                0 0
            • cyborg  

              Já s tebou úplně souhlasím :) Obecně tady na fóru to schytáš v jakémkoliv vlákně ani nevíš jak, ale psát tu o ebiku ? To si nabíháš na vidle s rozběhem, bohužel.

              0 1
        • hawrda  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
          0 0
    • Pincek  

      E kolo uznávám a sám si ho občas pujcim, ale dětem bych to nedával. Jednak je to dost silný a děti dost nezodpovědné :) a hlavně jak si v mladí zvykne na takové úlevy, už ho na normalni kolo nedostaneš…

      0 0
      • ratel  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
        0 0
    • kejda  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    • va-bo  

      Ještě poznámka ke Spešl Levo. Podařilo se mi rozstřelit plastový spodní kryt baterky (upevnění baterky v rámu). Ani to nebyla moc velká rána. V Bikecentru Radotín sehnali nový, tak jsem koupil hned dva. Cena 1150,– za kus odpovídá značce, i když je na obalu napsáno Made in China :-) .

      0 0
      • dawka  

        Myslím, že u mého Haibike bude cena podobná, jak to potřebuješ není co řešit.

        Všimnul jsem si, že máte v ěch vašich Spešlech motor, s řemenicí, to musí být dost znát když se šlape bez zaplého motoru ne? Nebo tam máte volnoběžku?

        0 0
      • Klikos  

        Taky se mě to podařilo, kryt na starší evoluci M1 byl poctivější. Cena dobrá, mě řekli 1450, tak jsem ho slepil mammutem, přilepil na něho linoleum ve tvaru, aby drželo (taky mamutem) a zatáhl cernou folií na psaní křídou (+ použití horkovzdušky na vytvarování), zatím to drží a už tam je vidět i dalších pár průstřelů, ale ochránila to ta vrstva toho lina… Ale vyřešené to kluci nemají a cena kousku plastu za 1400 to si může dovolit fakt jen spešl

        0 0
        • va-bo  

          Mně ten původní svařil kamarád svářečkou na plast, Kosmeticky to vypadá dobře, ale otvor pro upevňovací imbus je trochu mimo. Tak jsem koupil nový (raději hned dva). :-) Cenovka je docela dost, ale není to všechno. Chtěl jsem koupit náhradní magnet na snímání otáček zadního kola, na náhradní set kol. Nabídli mně nový za 1.000,– Kč, tak jsem ho raději vyrobil z hliníkového plechu+magnet asi za 1–2 hodiny.

          0 0
    • va-bo  

      Tak se to zase zvrhlo na diskuse ečka versus ne-ečka. Jako vždycky :-).

      0 0
    • hawrda  

      Dobré ráno.

      0 0
    • Pincek  

      Dobre ráno, rad bych přidal svou včerejší zkušenost s kolem Heavy Tools,které máme pujcene primárně pro přítelkyni https://www.voicebike.cz/…-2020-1_p166

      Byli jsme na 60 km vyjizdce s převýšením 700 metru. Ona elektro, já normalni. Musím říci, ze bez el. kola bych ji do kopců nedostal, takhle ji to bavilo a byli jsme oba spokojeni z krásného dne, proto moc nechápu, ze tady má někdo pořad potřebu posozuvat potřeby lidi podle těch svých a ikdyz el kola nemusí, stále sem přispívá a šíři jen tu svou pravdu. Ale zpět k tématu. Kolo je osazene Boschem 4 generace a 625 WH baterkou. Vrátili jsme se se 3 dilky z 5, tedy více jak polovina dojezdu. Motor je hodně silný, ale taky je docela slyšet, nevím jestli je to motorem, nebo rámem, ale mě by to docela otravovalo a byl by to pro mě vážný důvod kolo nakoupit. Naopak přítelkyni to zase bylo jedno :) kolo jako takové není spatne, je na pevných osách a má pohodlnou geometrii, co by mohlo být lepší jsou brzdy a hlavně vidlice. Nevím proč se na kolo za více než 70 000 dává pruzinova, vzduchová by zážitek posunula o rad vyse. Dneska budu kolo testovat já, mužů se večer rozepsat o mé zkušenosti.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Jenom k te baterii. Prvni dva dilky vydrzi nejdele, potom se vybiti citelne zrychluje. Chce to ozkouset. Proste neplati, ze kdyz prvni dilek indikace vydrzi na 15km tak to same u posledniho dilku /tak tretinova kapacita cca /.

        0 0
        • kesu  

          Teda to si nemyslím, pokud nebude vysloveně chladno, není pro to technický důvod. Levo ani Bosch co mám já to nedělá nebo je to pro mě nerozeznatelné.

          0 0
          • va-bo  

            Myslím, že to je pocitová záležitost. S ubývajícími čárkami se zvyšuje četnost jejich kontroly a tak se zdá, že to ubývá rychleji. Ale dá se to asi změřit, pokud někdo chce. Já to tedy začínám dost řešit až když mám poslední dvě z deseti a jsem 25 km od základny. :-)

            0 0
            • kesu  

              Záleží jak je to nastavené, třeba Škodovka má u PHEV odskákaný čárky taky dost nelineárně. Na první čárku (jedna z osmi) připadá skoro 20% kapacity baterie.

              0 0
          • Smazaný účet  

            U Shimano Steps baterky to tak je, mam dve a obe se takto chovaji. Dohromady mam na nich za posledni rok najezdeno 10.000km.

            0 0
            • dedek55  

              Zdar. Nemáš zkušenosti s tou mělnickou firmou co dělá repase baterek ? Jsem tam volal a bylo mi řečeno že tam dají Panasonic baterie s větší kapacitou a ta stoupne z 504 wh na 750 ?.

              Vlastním taky Ghosta 6.7. Řízení (elektronika) v baterii bude plně funkční a nastavena na tuto kapacitu. (záruka dva roky).Moc naježděno letos nemám asi 6000 (dvě operace,doktor trucuje a zakazuje kolo a navíc ještě řeším pohřeb mé Matky:-( )

              Ale pro příští rok bych moc rád tu kapacitu navýšil . Moje dojezdy se pohybují 60–70 km (800m výškových) ale pokud jezdíme Fatru nebo Sulov tak dojezd je 40–50km 1200 výškových.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Ahoj, tu firmu neznam ale jsou v tomto segmentu tady uz nejaky patek a maji to dost rozjeté. Jestli do stavajiciho obalu dokazi dat 750wh, sel bych do toho taky. Asi pujde hmotnost aku nahoru ale tak něco za něco.

                0 0
                • va-bo  

                  Na Spešlu střídám baterky 500 a 700. Rozdíl ve váze je 700 gramů, to není úplně málo.

                  0 0
              • kesu  

                pokud vím, jsou tam baterie 18650, maximální kapacita je 3600mAh. Tzn 3,7×3,6×40=532Wh.

                mimochodem články třeba zde:

                https://www.ebay.de/…174450789159?…

                Jedinou možnosti zvýšit kapacitu by bylo použití baterií 21700. Ty má třeba Tesla Model 3 a Spešl Levo 2019+.

                https://www.ebay.de/…293764245425?…

                pak by mohlo vyjít přes 700Wh.

                0 0
                • dedek55  

                  O něčem takovém ten člověk mluvil . Problém je v řídící elektronice baterky , bez toho je to na nic. Ale snad to dokáží nastavit aby to fungovalo.

                  0 0
        • Jáchym 1  

          U Bosch motrizace by měla poslední verze FW upravit v BM rovnoměrné využití(vybíjení) všech článků.

          0 0
        • Dvojan1  

          Přesně tak. Hlavně poslední dílek je hodně rychle pryč.

          0 0
      • Pincek  

        Mám za sebou zhruba 2 hodinové testování kola (přitelkyně si to rozmysela a chtěla jet i druhej den, tak jsem se s kolem pro ni vracel a pak už jel na kole svém jen za svoje :)) Poznatky jsou takové, že bych si na kolo zvykl. Nejsem nějakej závodak, spíš kochací typ a to mě plně vyhovovalo, když jsem se pomalu „drápal“ po rozbahněné lesní cestě do kopce se střední přípomocí a tepovka bylo pořád kolem 130, jindy to mám tak 170 – 190. Je to jiný druh cyklistiky, člověk musí víc uvažovat u řazení, jinak mám pocit že by mohl prasknout řetez. Zvuk kola mě už pak tak nevadil, ale i tak si myslím že by na tom měli zapracovat. Kolo jako takové, je poctivé, bytelné, na mě až moc, oba máme kolem 70 kilo a kolo je asi stavěné na 100 jezdce. Brzdy jsem haněl zbytečně, zjistil jsem že to kolo z půjčovny je skoro nové, najeto 300 km, takže se brzdy postupně zejely a nebylo to tak špatné jak jsem si myslel. Vidlice by asi taky pod 100 kg chlapem pracovala líp, ale stojím si za tím, že na kole za 75 000 Kč prostě pružinová nemá co dělat. Baterie je 625 WH a nepovedla se nám ani jednu vyjíždky vyždímat více, než že zbyly 3 čárky. A to vždy s 700 metrovým převýšením. Do kopce stačilo většinou přípomoc tour, jen když byl dlouhý asfaltový nudný kopec, použival se režim turbo. Na rovinkách se použival režim eco, který si myslím na požití po rovinách úplně stačí, váhu kola to vykompenzuje a jezdec si přeci jen i mákne. Po tomto povedeném víkendu silně o pořízení elektorkola pro přítelkyni zvažujeme. Stačil by nám i slabší motor Bosch Active, který je tišší, ale do lepších kol se už moc nedává. Moje požadavky jsou pevné osy a to na trhu s tímto motorem splnují asi jen 3 modely, 2 drahé cannondale a jeden starší Focus, který skoro nejde sehnat.

        Máte někdo Focus Jarfa 6.7 2019? Zajímaly by mě vaše zkušenosti, je to náš horký kandidát, pokud ho ještě někde seženeme ve velikost S, nebo M.

        0 0
    • hawrda  

      Jenom pro pořádek,nechci tu teď napadat éčka, ale jeden dotaz bych měl.

      Ta cena za to kolo, 75 000 po nějaké slevě s danou výbavou.Kolik z toho je cena toho pohonu s baterkou?

      Odhaduji, že by se bez motoru pohybovalo tak někde lehce nad 25 000Kč?

      0 0
      • Smazaný účet  

        Ty se ptas jako důchodce člověče zlatá. Penize sem penize tam, dulezita je radost ze zivota.

        0 0
        • Lišák  

          Spíš ho zajímá kvalita toho vlastního kola, na němž je baterka a motor.

          Kolo za pětadvacet na pohodové jezdění na výlety už by celkem šlo.

          0 0
          • hawrda  

            No pravé, ďas 80 tisíc za ecko.

            Z toho připadá cca 2/3 na pohon a baterku.

            Zbytek komponentu je tak nějak na hrane(něco deore,něco uz šrot).

            Normalne bys takové kolo nekoupil.

            0 0
            • Nitroglycerin  

              Ale no tak, já kupoval 2 roky zpět e-fulla za 80k, má to čtyřpísty BR-MT520, FOX Float EVOL LV 140 mm tlumič, FOX Rythm 34 Float, 140mm vidli, Bosch Performance CX, 500 baterka, teleskopku … nejsou to top komponenty ale jezdit se na tom určitě dá:-)

              0 0
              • kejda  

                To je velice slušné osazení…

                0 0
                • Nitroglycerin  

                  Kupoval jsem Conway 527 EMF, pak ho dokonce ještě zlevnili ale už je pryč.

                  Akorát má šíleně dlouhou zadní stavbu, obratné to vůbec není a na zadní se mu moc nechce (taky to asi neumím). Je to kolo, co jede dobře rovně, no. Něco jako Suzuki GSX-R 1300 Hayabusa mezi motorkama. Rychle ale radši jenom rovně:-)

                  0 0
                  • va-bo  

                    Dobré odpružení, plusový kola – drtič trailů.

                    0 0
                  • kejda  

                    Woe :). Teď jsem si cvrknul… no, každej ví, že Hayabusa je takovej nadupanej cesťák…

                    0 0
                    • Nitroglycerin  

                      Kámoš jí má (já ne). To říkal on … rychle jo ale moc to zatáčet neumí

                      0 0
                      • kejda  

                        já ji znám, nikdy jsem moc nepochopil, na co byl ten výkon, když ten rám byl docela blato a brzdy to úplně nezvádaly. Ale jako nejrychlejší sériovka to na top speed na letišti nadávala hodně

                        0 0
                        • Nitroglycerin  

                          Tak to je asi pro radost, něco jako muscle-car. Však není nutný jezdit vždycky na plnej kotel ale při cestě z předvánočního nákupu se to může hodit:)

                          0 0
                          • kejda  

                            jojo, muscle car, měl jsem Chevy Monte Carlo 71, na klice 350 koní, ale chtělo to vybírat rovnější cesty, jinak to jelo do zatáček podobně, jak ta Busa :))))

                            0 0
              • hawrda  

                No a teď to porovnej s tím Heavy Tools, co tam má Pincek.

                https://www.voicebike.cz/…-2020-1_p166

                Ten je taky za 80k.

                0 0
                • Nitroglycerin  

                  Nový motor, lepší baterka ale ostatní žádná sláva. Do toho bych nešel. U mého starého Bosche se ten 15zubový malý pastorek holt musí občas měnit, Stojí ale 300 Kč, měnil jsem zrovna včera, není to taková hrůza

                  0 0
      • va-bo  

        Spešl chce za 500 baterii 23 tis. , za 700 33 tis. Cena motoru tak kolem 30, plus nějaká kabeláž, ovladač atd.

        0 0
    • va-bo  

      Je to tak. Až na výjimky jsou na všech kolech (ečka) do 100 tis vidlice Suntour řady XCR nebo XCM. V lepším případě ocelové vzduchovky, ale spíš pružinovky. Rozdíl v ceně proti lepším suntourkám tak 3 tis. v konečných cenách. U OEM nákupů bude rozdíl ceny daleko nižší. Je to první adept na výměnu.

      Ještě se vrátím k tématu „děti a ečka“. Myslím, že nejlepší způsob jak nadosmrti zošklivit dětem cyklistiku, je vyrazit na výlet po horách v kombinaci máma, táta ečka, dětičky klasická kola, sice malá velikost, ale váha skoro stejná jako dospělácká. Ještě smrtelnější kombinace je – táta na ečku dávno na kopci, nasranej, že z plánovaných 80 km po horách se najede nejvýš 20 a v 1/3 kopce funící manželka a dětičky na klasických kolech, dost často ze supermarketu. Pak docela chápu ty vraždy v rámci rodiny. Nicméně jsou výjimky, hlavně v řadách tatínků, v mládí nebo i ve stáří jezdících po různých závodech, kteří chtějí cílevědomě ze svých ratolestí vychovat taktéž vrcholové sportovce. Ty samozřejmě postihne těžká nevolnost při představě, že by měli stejné peníze jako za karbonový HT dát za nějaké posr.. ečko.

      0 0
    • hawrda  

      Radost ze života je samozřejmě důležitá, ale vyhazovat peníze oknem asi nechce nikdo(možná Onuce).Ten rozklad ceny u takového éčka by mě ale zajímal.

      Já bych tedy za tohle tu sumu nedal.Sorry jako:).

      0 0
      • va-bo  

        Chápu, nic proti tomu.

        0 0
      • Smazaný účet  

        Tak je jasny, ze kvalitni ecko nejni pro kazdeho, kdyz pominu „vznesene“ duvody :).

        0 0
        • hawrda  

          To je asi fakt, naštěstí ho nepotřebuji.

          A to mi připomíná, že musím za chvíli vyrazit na přiměřený okruh.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Az dostanes pocit, ze jej potrebujes, tak dost kramu podporuje socialni reseni v podobe splátek ;). Jinak kvalitni ecko ht koupis uz pod 80 000kč viz treba a napr. RaceBike.

            0 0
            • hawrda  

              Díky za radu, ale na dluh jsem nikdy nic nepořizoval, a určitě s tím nebudu začínat.

              Není proč.

              0 0
        • va-bo  

          Tak tak. Je to jako s autama, Dacie taky odvede práci, ale Audi je Audi.

          0 0
          • massey  

            Já mám baterku 882. A stejně to v horách někdy nevydrží…ale stovku i v horách dám vždy. A jelikož jsem nechtěl mít doma závoďáky, ale na druhou stranu jsem nechtěl pořád někde čekat a koukat na otrávené obličeje, tak to máme všichni. Jinak když budete řešit repase baterií, tak můžete zkusit pana Nováka, Chlumec nad Cidlinou – výrobce elektrických motorek ( to už opravdu kola nejsou :-) – firmy Novakola. A ještě jedna drobnost : když někde potkáme ortodoxního cyklistu nejlépe na silničce, který má pořád řazení na rámu, protože to je nejvíc a ten do nás začne šít ( aniž bychom se ho o to prosili či jinak navazovali kontakt ), tak mu s úsměvem říkám, že děti ta E – kola mají jen do té doby, než dorostou na terénní motorku. Což je samozřejmě legrace, ale to on už se nikdy nedozví…praskne mu cévka a má už pak jiné starosti než řešit nás ;-)

            0 0
            • massey  

              A jelikož ani čiré zlo není jen zlem a nic a nikdo není čistě dobrý, tak jedna fotka z dnešního rána. Byla zima jako 

              0 0
    • JBC  

      Konečně smysluplné téma kde se někdo snaží korigovat výlevy jedinců šířících „svatou pravdu“ cyklistiky.

      Mám za sebou první sezonu na éčku a z ní vyplývající následující poznatky:

      Osobně na kole nejezdím primárně za účelem nahánění kilometrů a budování špičkové fyzické kondice, to přenechávám jiným. Kolo používám už především pro zábavu a na „vyčištění hlavy“ a to splňuje éčko myslím velmi dobře. Ale ani zde nejde údržba fyzičky úplně stranou, i když na klasickém biku je to samozřejmě dřina větší.

      Největší přínos vidím v tom, že se nevydá tolik energie do kopců nahoru a tato úspora se dá lépe využít na tréning techniky ve sjezdech, případně se nechá ten sjezd trénovat vícekrát. V technice, a hlavně v letech vzduchem, jsem letos udělal pokrok, o kterém se mi na jaře ani nezdálo, a ani jsem nedoufal, že v tomto životě ještě zvládnu. Tady úplně nemůžu souhlasit, že je technická jízda (kameny, kořeny, skoky, bikeparky) ne éčku obtížnější, tento názor nesdílím.

      Pokud jde o techniku, jezdím na stroji v profilu. Kdybych pořizoval dnes éčko nové, určitě bych se už nehonil tolik za výkonem, reálně mi stačí poloviční a uvítal bych nižší hlučnost motoru. Baterie na enduru svižnou jízdu v terénu mizí docela rychle, tady nemá smysl dělat kompromisy, čím větší, tím lepší. Mám 770Wh a to je svižnou jízdou v těžším terénu tak na ± 50km. Pokud ale jedu v klídku, např. ve skupině s klasikářem, je asi reálné 100km najet.

      Měl jsem obavu z životnosti komponent, ale ta se ukázala jako lichá, než jsem nabral větev do hazky tak měl řetěz 1500km a šel na druhý zub měrky, na brzdách mám aktuálně 1700km a stále původní desky! To jsem na žádných brzdách ještě nenajezdil. Po všech směrech můžu XT8120 jenom doporučit. Mám ale už 4té hlávko a snad už na delší dobu poslední. A co mi opravdu chybí, je bytelná ochrana motoru a převodníku, už jsem 2× zanýtoval řetěz do převodníku a plastový kryt motoru je dávno KO.

      Negativa éčka vidím ve dvou věcech:

      1. Je potřeba řešit a plánovat nabití baterie. Prostě rozmyslet si, že za 5 minut vyjíždím není moc reálné. A nechávat baterii nabitou stále na 100% není moc optimální pro její životnost.
      2. Kombinace skupiny éčkaři a klasikáři není také moc optimální, jedni se nudí a druzí jsou nasraní. Sice věřím, že někde to fungovat může, ale to bude spíš výjimka. Vůbec asi nejhorší je kombinované rodinné ježdění, což teď řeším u nás. Letos jsme si kola různě měnili, nakonec jsem manželce objednal taky nové éčko. Nicméně kompletní rodinný přechod na éčka je na takovou menší hypotéku :)

      Ještě bych teda přidal jedno negativum – ortodoxní bikeři, kteří musí za každou cenu cpát druhým svůj názor na svět, to je možná horší než ty první dvě.

      0 0
      • hawrda  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
        0 0
      • Jarunak  

        Muzu se zaptat co pouzivas na ecku za retez?

        0 0
      • ratel  

        Cetl s v magazínu článek …proč jezdit na e-bike…? Tam píšou o tvém bodu 2…viz partnerské výlety. Proč tu není poradna …neco jako Mila Sally, chci e-bike, co mám dělat?

        0 1
    • cyborg  

      Zajít na garanční prohlídku se opravdu vyplatilo :) Rozflákal jsem spodní kryt, který pak 3 měsíce během lerých jsem najel 1200km postupně ubýval.( je to shit :/ budu muset vymyslet armor).. No než přišel nový dostalo to docela kapky. Poslední týden to už cákalo skoro rovnou na kabely :) Ideální testnout kolem komína jak to snese hell.. a půjčit nadtěšenýmu kamarádovi, který miluje bahno viz poslední věta na faktuře:D btw: Hell to sneslo bez ztráty kytičky. A jinak čumím jak prase, na super cenu na faktuře, která snad ani nekryje materiál a že si kluci mákli. V pondělí si pro to jedu. Jak se mi podařilo odpálit kazetu během 1200km to je na delší povídání..

      0 0
      • Chlebovnik  

        Jak se mi podařilo odpálit kazetu během 1200km to je na delší povídání..

        Kdyby ses aspoň nestyděl a přiznal se, že to máš odblokovaný. A že jako každý správný hustokrutopřísný e-biker jsi to permanentně drtil na nejmenší pastorky.

        0 0
        • massey  

          Tak třeba já se nestydím, odblokovaný kolo mám. Zvažoval jsem to přes rok…nakonec do toho šel. Sice to bere víc z baterky, nicméně výhody převažují. Ale co to má společného s drcením na nejmenší pastorky fakt netuším. Na displeji mám nastavenou jen kadenci a jezdím 95 – 105. A to v terénu na nejmenší pastorky teda aspoň já nedám. No ale patřím do té skupiny vyhnilých přípomocářů s psychickou leností, tak to bude asi tím. Kazetu odděláš jednoduše, prostě přejedeš životnost o 200 km a je to hotový…taky to mám za sebou. Motor tomu holt hodně pomůže.

          0 0
        • cyborg  

          Na odblokování řeč nepřišla a ano, samozřejmě to mám.. geniální věc třeba do města, kdy jedeš 55km/h což znamená, že tě auta, autobusy, náklaďáky nepředjíždí.. když chceš. A vůbec se nestydím, proč bych měl ? :)

          0 0
          • Chlebovnik  

            Děláš kolem toho zbytečný cavyky. Kdyby jsi tedy rovnou napsal:

            Kazetu jsem musel měnit už po 1200 km, protože mám elektrokolo odblokované a po městě jezdím 55 km/h na nejtěžším převodu,“ bylo by to hned všem jasné.

            Místo toho jsi naprosto nepochopitelně napsal:

            Jak se mi podařilo odpálit kazetu během 1200km to je na delší povídání..

            Ne, není.

            1 1
            • Jarunak  

              Nechapu proc to vubec resis a jake tve prispevky maji v tomto vlaknu pridanou hodnotu

              0 0
          • mirage  

            Jen bacha, az se s nekym nesrazis, kolo by slo na expertizu a platis vse ty. Ve Francii je za to pokuta i 30 000 €.

            0 0
            • Janes  

              A jak dokážou, že v okamžiku střetu měl odblokováno? Samotná možnost odblokování tlačítkem trestná není, nemusíš přeci kolo používat pouze na veřejných komuniíkacích, na které se toto omezení vztahuje,

              0 0
              • mirage  

                Nic ti nebudou dokazovat, najedou do displee, uvidi ze to je odblokovano a mas vydelano. Cipnute muzou jen na nezpevnene cesty. Dedy ne na cestu a ne na cykloztezku.

                0 0
                • Janes  

                  Je vidět, že nevíš, o čem mluvíš, jenom meleš. Po zastavení, nebo i po jen vypnutí přípomoci za jízdy se kolo samo přepne do zablokovaného režimu. A včil mudruj…

                  A tohle, kromě toho, že cykloztezka patří do jiného vlákna, je ta největší, raději řeknu… neznalost..

                  Cipnute muzou jen na nezpevnene cesty. Dedy ne na cestu a ne na cykloztezku.

                  0 0
              • Smazaný účet  

                To prokazovani mi taky neni jasné s tim tlacitkem. Ale u nas v Sasku jak policajti vidi ecko, ktere jede po rovine nebo do kopce podezrele rychle se zjevne malou namahou, tak zastavuji, nalozi te i s kolem samozrejme do dodavky a jede se do jejich technicke haly na prohlidku. Kámoše takhle chytli, nemel cip ale US limit pripomoci a napoprve dostal lidovych 100euro a v recidive pry bude pokuta vyrazne vyšší.

                0 0
                • cyborg  

                  Mno Policie je jedna věc.. Ale prdel nastane teprve,když pojišťovny nebudou chtít plnit. A když v tom bude škoda na majetku, zdraví, ušlý zisk, nebo třeba léčebné výdaje v zahraničí.. tfuj tajxl..

                  0 0
                  • va-bo  

                    Bude vždycky záležet na druhu a rozsahu pojištění.

                    0 0
              • ratel  

                Nechytí mne = vše v pohodě viděno očima emopedisty. Jak jednoduché. Ony citované auta, autobusy, náklaďáky jezdi mimo veřejné komunikace?

                Někde v zapomenutých vláknech o zhoubě cyklistiky většina emopedistů horuje pro mírné zvýšení povolené rychlosti na cca 30 km/h s tím, že určitě nepotřebují více. Že by doba pokročila a s jídlem rostla chuť?

                0 1
                • Janes  

                  Můj názor, že americká varianta by stačila téměř všem, zůstává konstantní. A pochopils vůbec, co jsem napsal a na co jsem se ptal? Proč jsi mi na to neodpověděl a meleš tady zase ty Tvoje exkrementy. Ratlíku.

                  0 0
                  • ratel  

                    Netykej mi, nepasli jsme spolu husy:-)

                    0 0
                    • Janes  

                      To opravdu ne, já pásl koně .-)

                      A ještě tu odpověď na můj dotaz bych prosil, ať to nezakecáme…

                      0 0
                      • ratel  

                        ptáš se na …A jak dokážou, že v okamžiku střetu měl odblokováno?

                        nevím, neřeším to z pohledu vyšetřování. Jde mi tak nějak o princip, víme?

                        0 0
                        • psbiker  

                          Oni to řešit nebudou, ilegální úprava, tečka.

                          0 0
                          • Janes  

                            Můžeš už konečně pochopit, že tento způsob úpravy, o kterém mluvím, není protiprávní?

                            0 0
                            • psbiker  

                              Novější e-kola bez protiprávních zásahů rychleji nepojedou. Máš pak vozidlo nezpůsobilé k provozu po pozemních komunikacích se všemi důsledky.

                              0 0
                              • ratel  

                                …chtělo by to e-právníka. Nebo dva, jednoho normálního cyklistu a jednoho emopedistu. To by byla bitva! Ale kdo to bude platit?

                                Uděláme sbírku?

                                0 0
                                • psbiker  

                                  A e-ombudsmana. Proti 25 km/h diskriminaci. Nakonec petice za zrychlení už proběhla, asi to nedopadlo..

                                  0 0
                            • mirage  

                              máš to kolo čipnuté a jede ti kolik po čipnutí? Jezdiš po cestě jen 25km?

                              0 1
                              • Janes  

                                Na první otázku jsm tu odpovídal několikrát, najdi si to. A ta druhá opět dokazuje, že jsi mimo mísu.

                                0 0
                                • mirage  

                                  hlavně že ty jsi v míse :-)))

                                  0 1
                                  • Janes  

                                    Vidím, že jsi mimořádně chápavý, takže výjimečně jenom pro Tebe. Žádné omezení, aby e-kolo jelo max. 25 km v hodině neexistuje. Jak bys chtěl zařídit, aby se z kopce nerozjelo? Automaticky vystřelený brzdící padák, nebo tak něco? Ono je totiž tak, že se v té rychlosti odpojí přípomocný motorek, a je jenom na Tvých nohách, nebo zemské gravitaci, kolík z toho vymáčkneš. Konec přednášky, děkuji. J.

                                    0 0
          • ratel  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
            0 0
        • dawka  

          Ty si opravdu myslíš že odblokování kola znamená zvýšení výkonu?

          Navíc na fotce nevypadá že by jezdil po městě (nevím teda jak to vypadá ve vašem městě)

          0 0
          • psbiker  

            Po čipnutí už nemá tzv. kolo a na lesní cestu už nesmí.

            0 0
            • dawka  

              To máš samozřejmě pravdu.

              0 0
              • Janes  

                Nemá, záleží na tom, zda to tam budeš v odčipovaném režimu provozovat. Pokud tam pojedu se svým upraveným kolem a pojedu v zablokovaném težimu, ničeho se nedopouštím.

                0 0
                • Chlebovnik  

                  Alibismus.

                  0 0
                  • Janes  

                    Ty máš asi problémy s chápáním psaného textu, že…

                    0 0
                  • ratel  

                    E-mopedista se ani ve snu nedopustí myšlenky, že by odblokování použil na veřejné komunikaci. To my jim křivdíme. Těch 50 km mezi auty viz výše je selhání jednotlivce samozřejmě.

                    0 0
                    • Janes  

                      Ano.

                      0 0
                      • cyborg  

                        Pro všechny účastníky provozu je bezpečnější a lepší když už jedu po silnici ve městě, čemuž se vyhývám jak nejvíc to jde. Ale když už, tak jedu stejně ryche jak auta, protože mě prostě nemusí předjíždět a já dobu nutnou k přejetí tohoto úseku zkrátím na minimum. O tom, že to je o držku vzhledem k zákonům vím.. a mnohem radši dostanu pokutu, než aby mě někdo v autě sejmul.

                        0 0
                        • dawka  

                          Tohle vidím stejně, tdy ty čipy mají smysl.

                          0 0
                          • Janes  

                            Má to ale jeden zádrhel, na který je třeba si dávat bacha. Z vlastní zkušenosti z před pár let…stojím na vedlejší autem a zleva vidím nějakou ženskou na kole, říkám si, pohoda a vjel sem tam, že to v pohodě dám, jenže jsem jí měl během chvilky za kufrem a gestikulovala a nadávala jako špaček (právem). Měla takový to e-kolo, co vypadá jako skládačka, vůbec jsem tu rychlost nepředpokládal.

                            0 0
                        • psbiker  

                          Bohužel nemáš pravdu, řidič nečeká od kola rychlost 50sát :) Navíc pravděpodobně prasíš a předjíždíš kolony zprava. V 15ti ještě budeš muset něco najezdit, abys pochopil, co legálně můžeš a co je relativně bezpečné. Tyto dvě kategorie se nemusí překrývat.

                          0 0
                          • cyborg  

                            Je mi 42, živím dvě děti. Na asfaltu navíc na silnici pro motorová vozidla prakticky nejezdím.. dobře jezdím tak z 1%, ale vyhejbám se tomu jak čet kříži. .Jezdím tak abych nikoho neomezoval, nevyvolával nebezpeční situace, uvědomuju si svoji vyšší rychlost a kvality českých řidičů..

                            0 0
                          • dawka  

                            Na klasickém kole taky předjíždím kolony zprava, to mi chceš jako říct, že ve městě na kole stojíš s autama v koloně?

                            To teda klobouk dolů :-)

                            0 0
                            • psbiker  

                              Ano dá se i tak, měl jsem spíš na mysli situaci, kdy se kolona pohybuje 20–30 a kolega předjíždí zprava 50sát :)

                              0 0
                            • cyborg  

                              Mě se tyhle situace vyhýbají protože tam prostě nejezdím. A kdyby jo, tak si tak dvacítkou kolem aut k semaforu asi najedu. A kde to dává smysl volím radši chodník než silnici. Já bych ježdění na kole po silnici I. a II. třídy zakázal.

                              0 0
                            • mirage  

                              Ano, stojim s autama v kolone, nepredjizdim je zprava. Sam to jako ridic nemam rad. Ridic nakladaku muze necekane popojet a neceka ,ze se mu tam nekdo zprava mota.

                              0 0
    • Klikos  

      Levo battery extender – možnost přidání další kapacity baterie

      Kdyby někdo uvažoval o rozšíření kapacity baterií, tak jsem našel zajímavou možnost (protože repase starých je u Leva velký problém, respektive skoro neřešitelný)

      Řešení, které se dá koupit:

      https://levo-range-extender.com/en/

      • je i více výrobců – ve směs na stejném principu – baterie z číny, napájecí kabel s 2mi konektory osazený 2mi odporovými diodami

      Návod na domácí výrobu:

      https://www.emtbforums.com/…kenevo.4471/

      Budu v zimě dělat, jen řeším jakou baterii koupit, protože je více typů a na HT se mě vleze cokoliv

      Jak to bude hotové, dám tady fotky a postup

      0 0
      • kesu  

        Super, jsem moc zvědavej, jak ti to půjde a držím palce! Osobně bych se moc nepouštěl do experimentů a použil stejný články jako má originál baterie. Jinak v 18650 mi přišly nejlepší články Samsung, takový fialový.

        0 0
      • va-bo  

        Nevyšpekuloval jsem z obrázků, kam připojej konektor z přídavné baterie. Musí se vytvořit extra přípojka na biku? Pod krytem originál konektoru moc místa není. Levo SL má extra konektor pro rezervu.

        0 0
        • Chlebovnik  

          Tohle mají známí na Levu a na Kenevu a moc si to pochvalují. Myslím, že dostaneš nový kabel motor ↔ primární baterie, který má ale „Y“ větvičku, a ten volný konec pak jde do extenderu. Celé se to pak tváří jako jedna velká baterka.

          0 0
          • kesu  

            Podle rozkresu u nich na stránkách to tak vypadá. Krom toho se musí určitě oddělit baterie od sebe diodou, což také řeší. Přináší to ale zase pak nějaký odpor navíc. Konektory Specialized používá nějaké průmyslové, nějak si pamatuji, že to je tohle:

            https://www.google.com/search?…

            0 0
            • Klikos  

              Musím tam být 2 odporové diody, pro každou baterii 1, aby tekl proud stejným směrem a ta přidaná baterie nezačala nabíjet tu hlavní. Princip je celkem jednoduchý, v napájecím kabelu se rozstřihne modrý a červenéný drát (napájecí dráty) z těch se vytáhnou dráty do těch 2 odporových diod a těch pak jedna pro hlavní baterii (originální) a druhá pro externí. Baterie se dá koupit na aliexpressu – jen si člověk musí vybrat co mu vyhovuje, cena 4 – 6 tisíc je přijatelná. Na 4 straně toho fora je dobře vidět i ideální řešení (šedé Levo HT) – do toho plastového krytu byla našroubována 4 pinová letecká přechodka s gumovou krytkou.

              0 0
              • Vilém  

                Odporova dioda, to je prosim co?

                0 0
                • dedek55  

                  Také by mne to zajímalo :-)

                  0 0
                  • Klikos  

                    Správně je to usměrňovací dioda (kolega v práci to nazývá odporová a já to od něj chytil). Je to součástka, která usměrňuje proud jedním směrem. Kdyby tam nebyla, tak by se ty baterie nabíjely navzájem a kolo by nejelo, protože BMS (kontrolní panel pro nabíjení baterie + v levu počítač) v hlavní baterii by se přepnul do režimu nabíjení. Takto se vede proud jedním směrem k motoru. Po zapojení druhé pomocné baterie čerpá motor proud z obou současně. Na obrázcích je zařízení ukázáno…

                    0 0
                    • dedek55  

                      No termín „odporová dioda“ neznám , a asi nejsem sám . Zřejmě se bude jednat o Shottkyho diodu viz třeba wikipedie : Oproti diodám s PN přechodem má Schottkyho dioda menší úbytek napětí v propustném směru (Schottkyho dioda 0,3 V, křemíková dioda s PN přechodem 0,7 V) a vyšší proud (až stovky nA) v závěrném směru .

                      Výhodou proti hrotovým diodám je také vyšší mechanická odolnost a kratší tzv. zotavovací doba. Schottkyho diody mohou přejít z vodivého do nevodivého stavu za dobu menší než 1 ns. Jednoduchost výroby umožňuje vyrábět diody s velmi malou plochou přechodu.

                      Tomu bych rozuměl , a má v tomto použití své opodstatnění.

                      0 0
        • kesu  

          To by mě taky zajímalo, originální kabeláž je u Leva bohužel hodně slabý místo a nechtěl bych to zbytečně stresovat…

          0 0
        • va-bo  

          No jo, je tam konektor Rosenberger. Musí se určitě nainstalovat rozbočka, protože pod originálním víčkem místo není, pootevřené víčko by překáželo klikám.

          0 0
    • va-bo  

      Zkoušel jsem dostupnost DVO Topas na Koloshopu. Není dostupný, nemáte někdo tip na jiného dodavatele?

      0 0
      • kesu  

        a není to takový to dvojče Santuru?

        0 0
        • va-bo  

          Myslíš Suntour TriAir ? Kouknu na to.

          0 0
          • kesu  

            Ale za to nedám ruku do ohně…

            Případně vzít tohle:

            https://www.krabcycles.cz/…2-5-mm-BAZAR

            na zkoušku proč ne

            0 0
            • va-bo  

              No jo, zkusím je oslovit. Cenovka dobrá. Ten DVO asi nesehnatelnej.

              0 0
            • va-bo  

              Tak jsem to objednal, uvidíme. Díky za tip.

              0 0
              • kesu  

                neni za co, mam za to, ze je jak novej

                0 0
                • va-bo  

                  Mám tlumič doma, ještě musím vyřešit vložky, protože tam už nejsou futra. Tlumič vypadá jak novej, má Kashima pístnici.

                  0 0
                  • kesu  

                    Ahoj,

                    hele kdybys náhodou nechal dělat ty horní (spodní je bez pouzdra), nech mi prosím taky udělat jedny navíc. Ne ten mosaznej váleček, ale až pak ten hliníkovej s kroužkama…

                    0 0
                    • va-bo  

                      Jo, nejdřív zkusím někde objednat hotové. Pokud neseženu, tak nechám vysoustružit dvoje (asi z hliníku to bude stačit). Ozvu se.

                      0 0
                      • kesu  

                        originál jsem bohužel nesehnal, kdyby se ti to povedlo, budu vděčný..

                        0 0
                        • va-bo  

                          Objednal jsem na koloshopu tohle: https://www.koloshop.cz/…dra-6mm.html. Cena je docela brutální, ale zdá se, že by to mohlo fungovat. Jsou to dvě plastová futra ve tvaru T, dva O-kroužky, dvě postranní plastové podložky a rozpěrný váleček. Neměli rozměr 20 mm (délka válečku), tak jsem tam dal původní z RS Deluxe. Tlumič jsem nafoukal na 25% sag asi tak 190 psi. V dílně se zdá, že chodí krásně, odpoledne to vyzkouším v praxi.

                          0 0
                        • va-bo  

                          Nová informace po prvním testu. Ten FOX je fakt jiná liga než Deluxe. Váleček do horního oka od RS se neosvědčil. Má průměr 12,7 a když si sedly ty futýrka tak chytil vakl. Nic moc, ale na kořenovce to protivně klepalo. Tak jsem nasadil originál od Foxe, průměr 12,74. Šel tam ztuha a to je dobře. Měl jsem délku 19 a tak jsem to dohnal 1 mm podložkou. Odskok jsem poladil a zatím to mám na 4 kliky od nejrychlejšího. Tlak 190psi je dost málo, budu přidávat po 10 a uvidíme.

                          0 0
    • Jarunak  

      Dnes jsem nasadil na Levo vlozku do plaste 29×2,6" Tannus Armour.

      Musi se dat mensi duse v mem pripade max. 2,4".

      Melo by to zabranit pichnuti duse a prorazeni plaste pri nizsim tlaku v pneu.

      Testoval jsem ve sjezdu na korenech, vlhkem listi, kamenech… a musim rict, ze adheze byla perfektni a krasne to vyzehli drobnejsi nerovnosti.

      Tlaky v pneu – predni 1,5 zadni 1,6 bar a dalo by se jit jeste niz.

      Takze vrele doporucuji.

      0 0
      • tomfree  

        V dnešní době bych duši asi neřešil.

        0 0
        • Jarunak  

          Ahoj, ja se bavim o vyssi vaze ecka, jezdce a zbesile jizde v podhustenych pne­u.

          Podhustene bezdusove plaste bych neriskoval.....teda asi by se to dalo vyresit take nejakou vlozkou, aby se pripadne neprocvaknul plast. Parkrat jsem potkal borce s prorazenym plastem, dokonce me to stalo jednu dusi co jsem musel darovat, takze k tem bezdusakum jsem trochu skepticky, nebo jsem k tomu jeste nedospel.

          Byl to proste takovy pokus o ktery se rad podelim.

          0 0
          • tomfree  

            Vozím na levu bezduše už celý rok a zatím žádný problém.

            0 0
            • Jarunak  

              Pouzivas puvodni rafky a plaste, nebo tam mas neco jineho?

              Mas tam take vlozky proti procvaknuti?

              Asi ty bezduse take casem vyzkousim. Na klasicke kolo bych nevahal, to bych predelal na bezduse, u toho ecka zkousim duse s vlozkama ponevadz vyssi vahu moc neresim, ale jinak se to chova moc dobre, byl jsem mile prekvapen.

              0 0
              • tomfree  

                Mám karbonové kola,původní pneu a cushcore vložku vzadu,ale až je dojezdím budou jiné pneu,tyhle mne nenadchly.

                0 0
          • jecnak  

            Spis bych doporucil bezduse a inserty. Kazdopadne jsem zvedav na tve zkusenosti.

            0 0
            • Jarunak  

              Ano toto je take cesta. Kamarad ma na ecku bezduse a tvrdi, ze to v ostrejsich zatackach trosicku plave, nebo se to zvejka, mel bych strach, ze se to vyzuje.

              0 0
              • tomfree  

                Když jsem zkoušel normální ečko,vadila mi měkká zadní stavba,plavalo to,že bych si všiml plavání kvůli gumám to ne,jezdil jsem i v bikeparku a oproti normálnímu kolu mi vadila spíše hmotnost než něco jiného.

                0 0
              • kesu  

                Pluska jsou v tomhle směru průšvih strašnej, předpokládám, že důvod je, že jsou skoro na všech elektrokolech.

                0 0
                • Jarunak  

                  Souhlasim, na ecku neresis valivy odpor a vyssi vahu pneu, ale zase na druhou stranu je to pohodlne svezeni.

                  Vyzkousim bezduse 29×2,3 ale az na jare, ted na zimu necham 29×2,6 s dusi a vlozkou.

                  Ta vlozka co jsem tam dal ma 300g coz by bylo na klasickem kole uz hodne znat.

                  Mleko + ventilek vychazi vahove lip, ale jak jsem psal, na klasicke kolo bych tu vlozku s dusi nedaval.

                  0 0
      • dawka  

        Pěkné, to už můžeš s podhuštěnými koly zůstat opravdu v klidu.

        0 0
    • dawka  

      Tak jedno foto z nedělního výletu. Celkem už jde poznat, že je chladno, dneska jsem ujel 65km, 1257 výškových a baterka mi došla 400m před barákem. Výhledy v Beskydech krásné.

      0 0
      • hawrda  

        A na těch 400m jsi si zavolal odtah:)?

        0 1
      • ratel  

        Tak na motorce byva zima, to je jasne, kdyz neslapes. Kup si totok , ale nevim jestli ti baterka nedojde jeste drive.

        0 1
      • Smazaný účet  

        Kam jsi jel, na Visaleje?

        0 0
        • dawka  

          Jel jsem ráno vlakem do Bystřice (2 zastávky za Třincem), pak už na kole na Ostrý, dále přes Kalužný na Slavíč, pokračoval přes Kozí hřbety na Bílý kříž, pak přes Švarnou Hanku a před Gruní po zelené do Masarykova údolí, pak kolem Šancí přes Ostravici, Frýdlant a Bašku domů. Celkem málo lidí, na CZ-SK hranici krásné výhledy, akorát mezi Bílým křížem a Švarnou Hankou šílené davy.

          0 0
    • massey  

      Znáte tu situaci, kdy sedíte v hospodě u stolu s kámošema třeba z volejbalu. Vedle u stolu jsou fotbalisti. U dalšího stolu sedí třídní sraz po 15 letech. O kus dál zase štamgasti…vedle rodinná oslava a tak dál. Hospoda plná, všichni se baví o svých věcech, vše běží má, nikdo se navzájem neruší, nevadí si, neosočuje, nechytračí…Ale pak se najednou objeví zoufalec, který nemá žádné kamarády, sedí sám na baru, zapijí žal…a pak se vydá mezi stoly otravovat. Obchází jeden stůl za druhým a všude otravuje, nikde ho nechtějí…no a teď jak nám zavřeli hospody, tak otravují i tady ;-)

      0 0
      • dawka  

        To jsi trefil, to jsou takoví, kteří nemají žádné koníčky, v reálném životě žádné kamarády, tak otravujou tady.

        0 0
      • kovar  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
        0 0
      • Smazaný účet  

        Tady takovy zoufalec narozdil od realu nemuze dostat pres tlamu. V tom je ten internat naprd.

        0 0
      • Janes  

        Ale já se tu neobjevil poslední dobou, narozdíl od Tebe..... já jsem u tohohle stolu jenom zestárnul a zmoudřel :-).

        0 0
        • dawka  

          To asi nebylo míněno na tebe.

          0 0
          • Janes  

            Nevím, jak to skoronováček massey myslel a jsem děsně vztahovačnej :-))

            0 0
            • Smazaný účet  

              Podle mne to myslel tak, ze si v nasem eckovem tematu pokojne diskutujeme a najednou přijde nejaky nestastnik a zacne do nas rypat, provokovat a urážet. Ja jej doplnil, ze tady bohuzel nemuze dostat pres pastiku narozdil od realu v te hospode treba.

              0 0
              • massey  

                Přesně tak jsem to myslel :-))) Ono je to ale fakt občas trochu nepřehledné, kdo na co a koho reaguje. Je pravda, že si Bikeforum spíše zakazuju, vnímám tady dost často negativní vibrace :-))) Ale když jsem zahlédl vlákno o příznivcích ebiku tak jsem byl potěšen – zvlášť po přečtení úvodního odstavce o pozitivní cenzuře negativních komentářů.

                0 0
                • Janes  

                  Možná ses měl nejdříve zamyslet nad tím, proč je v tomto vlákně cenzura nutná.

                  A nepřilévat oleje do ohně.

                  0 0
                  • massey  

                    Rozhodně jsem nikdy neměl v úmyslu záměrně přilévat olej do ohně. Celé to začalo tím, že jsem jen reagoval na dotaz ohledně dětí a ebiku. Jen jsem sdělil svou vlastní zkušenost – to jsem myslel, že je jedním ze smyslů fóra. Ale kdybych tušil, jaké peklo se tím rozpoutá, už bych to znova neudělal. Tedy myslím tu reakci…ebiky bych určitě koupil znova, toho rozhodně nelituji ;-)

                    0 0
                    • Janes  

                      Přijmi mojí omluvu, celé Tvé vystoupení jsem pochopil opačně. Já už vidím ironii a trollení všude, sakra, asi si budu muset dát chvíli pohov…

                      0 0
      • Smazaný účet  
        0 0
      • bessinka  

        Prostě venkovan.

        0 0
    • va-bo  

      Na impertinence vůči E-MTB vůbec nereagujte, nemá to smysl. Je potřeba je dohnat, předehnat a ujet… :-)

      0 0
    • massey  

      Když jsem zvažoval odblokování kola, tak jsem pořád váhal. Jedna věc je legislativa, potom zásah do kola, záruka…ale to odpojování v 25 km/hod mne opravdu vadilo. Tahle rychlost je prostě u kola s průměrem kol 29 palců hrozná. To věčné odpojování a zapojování přípomoci motoru mi opravdu vadilo a kazilo mi jinak výborný dojem z jizdy. A opravdu si myslím, že US limit by mi to řešil. Nepotřebuju jezdit padesát po asfaltu…a stejně si myslím, že když už z toho vytáhnu skoro 50 km/h, tak to vydržím jen velmi, velmi omezenou dobu. Stejně tak by to možná řešily 26 palcová pomalejší kola ;-) Nakonec jsem se dostal k možnosti nechat si kolo odblokovat softwarově přes dovozce kol, který disponuje programem, který to umí. Stálo to 80 eur – což je prý licenční poplatek za použití toho programu a bylo hotovo. Po odblokování mi ten člověk říkal, ať si stáhnu do mobilu aplikaci E Tutor Pro. Že se přes ní dá kolo opět uvést do původního nastavení např. pro případ výjezdu do zahraničí a poté zase přes tu samou aplikaci odblokování obnovit. No musím se přiznat, že jsem nebyl v tomhle moc úspěšný. Aplikace v porovnání s E tube a nebo s ST Unlocker není tak přehledná, špatně se mi páruje s kolem…a i když se mi to podaří spojit, tak tam nikde tu možnost " vraceni" limitu 25 km/h nenacházím. Tak jsem se chtěl zeptat, jestli náhodou nemáte někdo něco podobného a neslyšeli jste to taky. Díky!

      0 0
      • Janes  

        ale to odpojování v 25 km/hod mne opravdu vadilo. Tahle rychlost je prostě u kola s průměrem kol 29 palců hrozná. To věčné odpojování a zapojování přípomoci motoru mi opravdu vadilo a kazilo mi jinak výborný dojem z jizdy. A opravdu si myslím, že US limit by mi to řešil. Nepotřebuju jezdit padesát po asfaltu…a stejně si myslím, že když už z toho vytáhnu skoro 50 km/h, tak to vydržím jen velmi, velmi omezenou dobu.

        ..naprostý souhlas, právě jsi popsal, co nás k odblokování vedlo, sám jsem velkým zastáncem zavedení limitu 32–35 km. Pokud by se tak stalo, kolo si dobrovolně zablokuji.

        0 0
        • dawka  

          Taky souhlasím, myslím, že kdyby dali do legislativy limit 32–35km/h, nikdo by neměl potřebu čipovat.

          0 0
          • Pincek  

            Chlapy,

            jak jsem už výše psal, jsem příznivec elektrokol, to jen pro pořádek :) Ale jestli se můžu vyjádřit ke změně limitu přípomoci, tak za mě je to dostatečné tak jak to je. Je to totiž jako se vším, ono by za chvilku nestačilo ani těch 30, nebo 35, což už je slušná rychlost tzv na zabití. Nemůže to brát podle sebe, asi relativně zkušených a zodpovědných bikerů. Musí se to brát jako celek a to já bohužel často vidím kolem sebe lidi, co si to ekolo půjčí aniž by na něm pořádně uměli jezdit a už si to valí naplno. A toto je pak riziko pro nás všechny účastníky provozu. Ono zvednutí limitu o 10 km za hodinu na rovné přehledné lesní cestě, nebo široké cyklostezce či silnici není problém asi pro nikoho, ale ruku na srdce, kolik takových míst u nás je. Dost často se spolu proplétá mix pěších cyklistů, ebikerů, kočárků, koloběžek, běžců atd. A tam je to úskalí. Né každý je zodpovědný a ono srazit se někým v 25 Km/h a v 35 km/h je dost zásadní rozdíl, co se týče fyziky, dalo by se říci skoro dvojnásobný… V ideálním světě by to bylo krásný, ale v tom dnešním to s dost podsatnou skupinou jedinců, co o svém jednání moc nepřemýšlí nejde.Ve fyzilole nás taky učili, že tělo každého je schopno uspokojivě zvládat jen rychlost, kterou je schopno samo vyvinout pomocí běhu. 25/km/h dokáže běhat slušná část populace, 35 km/h nedokáže běhat téměř nikdo a proto jsou pak ty reakce i při relativně nepatrně zvýšené rychlosti často tragické… Při zvýšení limitu až by pak přišla na řadu třeba i buzerace v podobě řidičského oprávnění a z mého pohledu by to buzerace zase tak nebyla, jak jsem psal výše a jsem rád, že zatím můžeme relativně svobodně jezdit…

            0 1
            • Janes  

              Myslím, že skutečnost je taková, že právě proto, že je 25, a je to málo, je hoodně vysoké procento odblokovaných kol. Po zvednutí by čipování vymizelo, jako zbytečné.

              0 0
            • dawka  

              To co píšeš dává logiku, ale je potom paradoxní, že dražší kola, kde jsou dostatečně dimenzované brzdy, tuhé rámy, kvalitní pláště a odpružení se musí čipovat, kdežto většina levných čínských kol se špalkovýma brzdama, malými průměry kol stačí, žvýkačkovým rámem stačí jenom přepnout do limitu pro USA a fičí si 32km/h. U levných kol se jim nevyplatí dělat pro evropu a USA dva typy výrobku, takže si majitel vybere. Nicméně chápu jak to myslíš a něco na tom je.

              0 0
            • massey  

              Souhlasím s tebou. Naprosto. Napsal jsem, že mně osobně by zvýšení limitu přípomoci řešilo onen nepříjemný pocit se zapínáním a vypínáním motoru. Ale co by řešilo problém můj, by zase asi opravdu mělo negativní dopad na spoustu dalších lidí. Já si myslím, že na kole jezdím dost dlouho a docela dobře, že jsem v tuto chvíli schopen to odblokování zvládnout. Nicméně, mám rozum a moc dobře vím, že se mi už párkrát stalo, že jsem byl do zatáčky o chlup rychlejší, než bylo záhodno. Takže ano, zvýšení limitu třeba o 7 km/hod by mohlo být nebezpečné…jenže při stávajícím stavu si to většina nechá odblokovat bez omezení. Ještě něco málo co mne osobně vedlo ke koupi elektrokola. Kdysi jsem závodil. A docela dobře. Dokonce tak dobře, že jsem nedělal nic jiného…což vedlo k opakované mononukleóze a ukončení ježdění. Pak jsem se různě ke kolu vracel. Jsem naprosto zdravý, ale už to nikdy nebylo ono – vždy jsem měl v hlavě, jak mi to jezdilo před tím a jak mi to jezdí teď. Jako kdybych v hlavě neuměl jezdit pomaleji. A co mne sere nejvíc, že jsem byl vždycky nejlepší v kopcích. Tam mne to bavilo…ale potom jsem se kopcům snažil vyhnout. Teď poslední roky dojíždím na kole do práce. Autem 22 km, na gravelu oklikou 27 km, na ebiku přes kopce a les téměř bez asfaltu 29 km. Vstávám ve 4:55, v 5:10 vyjíždím. První tři kilometry pořád do kopce. Bez snídaně, rozehřátí…ano, nejsem tak morálně a fyzicky silný, abych jezdil pořád…ale na ebiku jezdím od konce února do začátku prosince. Protože prostě připomáhá. Protože mně zase baví kopce. Protože mi umožňuje jet o chlup rychleji a to mé hlavě vyhovuje. Vlastně by se dalo říct, že mám taky takové drobné zdravotní postižení. Jezdím sám, potmě, v dešti, v mrazu. A připomáhám si. A díky ebiku jedu skoro celou cestu bez aut. Na gravelu jedu v podstatě jen po asfaltu, hledám menší cesty a jen trnu, kdo mne zezadu v půl šesté ráno sundá, když spěchá na šestou do fabriky. A co se týká toho odblokování…do kopce k ničemu, z kopce taky a na rovině jedu na Eco 27 – 34 km /hod a to fakt točím kadenci jako bývalý silničář. Takže ty příběhy jak někdo valí konstantně 50 km/hod… nevím. Na Turbo chvilku a stejně musím být dobrý cyklista, abych to rozjel. Pro mne je ten motor na kole něco jako kámoš. Sám bych kolikrát nevyjel. Ale když jedu s kámošem, tak se kousnu a jedu. Sám bych na ten kopec znova nejel, možná jednou. Ale s kámošem tam jezdím opakovaně, i když je to hnusák kopec ;-) Nebo jedu zkusit nové cesty, nové kopce…S kámošem jezdím do práce na kole, a ne autem. No, ale je fakt, že pokud existuje něco jako typický ebiker, tak já to asi úplně nebudu. Ale kdo je typický ebiker, že jo… Nicméně jisté je, ze mne to baví, těší a zůstanu u toho.

              0 0
              • Janes  

                Ježkovy voči.....tohle by měl číst každý prudič, co si myslí, jaký je bezpřípomocný tvrďák a e-bikeři líná lejna…spoustu věcí cítím podobně, byť ne na Tvojí úrovni, vždycky jsem byl amatér a vyměkl jsem víc nežli Ty… děkuji Massey.

                0 0
              • Pincek  

                Všechno co píšeš je z mého pohledu vpohodě, správné a nikoho tím neohrožuješ, proto si myslím že není problém ve výrobku,ale v uživateli. Nemyslím samozřejmě Tebe, myslím obecně uživatele, který není ohleduplný apod. Právě díky těmto lidem mámeu nás tolik zákazů, příkazu apod. V některých je prostě stále zakořeněné, že co není zakázano, neřeším a co je zakázáno, snažím se nějak ošulit. Někdo to šulí uvážlivě a není jedinej problém, pak je tady plno egomaniaků, co si dokazují v širokém spektru životních příležitostí, jací jsou skvělí. kdybych to měl přirovnat k příkladu ze života. V autě mám najet hodně přes 300 000 km, přesto že budu mít teprve 33 let. Denně potkávám idioty a deně potkávám normální lidi. Jenom kvůli idiotů je ale všude přehršel značek, úprav rychlosti stopek apod. Jsou místa, kde je 50 nesmyslná a nemá cenu tam těch 50 jet, pak jsou místa, kde 50 má opravdu smysl. Jsou lidé, kteří u toho nepřemýšlí a jedou všude stejně,at je vidět, nebo není, můžu jet 50 pojedu 50, je tam 50, jaktože jedeš 60, nepustím tě, ikdyž nevím, že třeba spěcháš do porodnice. Ten příměr se silničním provozem asi není 100%,ale myslím že to dost ilustruje situaci co se odehrává v lavách podstatné části populace. I kdyby to bylo jen 2% idiotů, bude za ně trpět 98% normálních řidičů, ti vidět totiž nejsou. Kdybych to měl ještě přirovnat k politice, vyspělí národ by nedovolil mít na Hradě dvakrát za sebou takového „reprezentativního“ člověka. Jednou se stane, ale když už se takto projevil, dodnes nechápu, že tam jsou lidi schopni mu to zase hodit :/ Pardon za tahání politiky tam kam nepatří

                0 0
              • JBC  

                Máme to dost podobně, nejezdím teda do práce na kole, ale jezdím např. pravidelně k rodičům, letos jsem tam byl z 95% na biku. Kdybych neměl éčko, tak tam jedu autem, takže ta lenost v souvislosti s motorem je z tohoto úhlu pohledu docela diskutabilní. A to objevování nových cest u mě taky funguje, když se do toho nemusí investovat tolik energie, tak je člověk k novým dobrodružstvím vstřícnější :)

                Rychlostní limit přípomoci je na dlouhou diskuzi. Z kopce pojede i nezkušený biker klidně 60km/h i bez přípomoci, a brzdná dráha bude delší než na rovině, takže za mě to dělení na zkušené a nezkušené jezdce v souvislosti s limitem rychlosti nedává úplně smysl. Jezdím od začátku s vyšším nastavením, měl jsem půjčené kolo s limitem 25km/h a byl to docela šok, na nudné přejezdy je to prostě málo. Těch 35km/h bych osobně viděl jako rozumný kompromis.

                0 0
              • dawka  

                Sice jsem si éčko nekupoval na dojíždění do práce, ale stala se z toho moje oblíbená činnost. Ráno taky 5:10 vyrážím do práce, smažím si to 30 kiláků po liduprázdné dyklostezce do práce rychlostí 35–40km/h, přes město mě nějak auta taky moc předjíždět nemusí, v práci jsem skoro stejně jako bych jel autem, takže nemusím končit později. Ani se nemusím ráno sprchovat, protože v 5 je ještě chládek a jedu prostě v režimu rýchlý přesun.

                Přes práci kolo dobiju a ve tři odpo už vyrážím domů pěkně lesními cestami bez aut, 40 kiláků pěkných singlů a šotolinek. Solidní poježděnec.

                Na víkendové celodení vyjížďky horami, čip vůbec nezapínám, tady bych se bez něj obešel.

                0 0
            • kejda  

              25 kiláků za hodinu běhá slušná část populace? Tak možná v Keni…

              0 0
              • Smazaný účet  

                A to jedině když přijede pomoc od nějaké té ADRY nebo když se snaží chytit někoho komu chtějí useknout končetinu :DD

                0 0
                • kejda  

                  Oni totiž furt utíkají, před něčím, nebo před někým…

                  Dneska jsem si dal 12 km, že bych se jako zařadil do té slušné části populace, no a jako nejlepší tempo 4:06 na prvních třech km. Pak už to bylo jen horší:))).

                  A to jsem podle toho utopisty měl celou hodinu držet tempo 2:24/km :))). Že on si vzal nějaké prášky?

                  0 0
                  • psbiker  

                    25 km/h je mimo, dokonce i pro běžného Keňana běžícího pro rohlíky

                    0 0
                    • kejda  

                      Tak kdyby za ním jel džíp a na korbě dva bubáci s mačetou, možná by se překonal. Jinak samozřejmě naprostá kokotina, co napsal mistr Pincek

                      0 0
              • zhuffa  

                vyvinout rychlost 25km/h neznamená jen uběhnout za hodinu celých 25km. Stačí třeba uběhnout stovku za 14s. Nebo i 10m za 1,4s.

                0 1
                • kejda  

                  Ale takto to pisatel nejspíš nemyslel.

                  Já mám taky brutální zrychlení, ale tak možná deset sekund :)

                  0 0
                  • Pincek  

                    No pisatel jak píšeš Mr Pincek to myslel přesně tak jak to napsal, tedy to ,ze dokazememe dobre reagovat v rychlosti co sami dokážeme vivinout při běhu což 25 km/h je pro většinu populaci reálné. Pokud ty to nemis, nejsi ve většinové zdravé populaci, protože dat 100 metru za 14 sekund zvládají většinou i atleti na základce. Nikde jsem nepsal ze tu rychlost musis udrzet hodinu nebo ze je to nějaká průměrná rychlost. Je to proste maximální aktuální rychlost, během které se obycejnej člověk stihne dobre rozhodnout, tak nevím kde jsi vydedukoval, ze tak musí běžet hodinu to by byl udaj v tomto případě úplně bezpredmetny :D to by tvou logikou nemuselo být jen hodinu, proč ne třeba 10 hodin Antone Pavlovici :)

                    0 1
                    • kejda  

                      No tak děkuji za vysvětlení. Sice je to nesmysl, cos napsal, ale budiž, nikde jsi nepsal o okamžité rychlosti či zrychlení vztaženo na populaci a jejím věku. Stovku jsem dával v 15ti letech za 12,3 s na tartanu. A to nebylo bůhvíco. Což bych dnes dal tak možná leda na inlinech.

                      Ale každopádně doporučím, UČIT SE ČEŠTINU, a hned začít, než začneš psát nějaký delší příspěvek. Aby ses do toho zase nezamotal…

                      0 0
                      • Pincek  

                        Na fóru mě moc čeština nezajímá, respektive se me nechce opravovat to, co sesmolil slovnik telefonu :)

                        0 0
                    • bessinka  

                      ze dokazememe dobre reagovat v rychlosti co sami dokážeme vivinout při běhu což 25 km/h je pro většinu populaci reálné.Opět pěkný příklad demagogie a pravopisu. Většina běžné populace se musí umět rozhodnout ve 130 km/h na dálnici.

                      0 0
                      • Pincek  

                        :D aha, tak to pak jo, když už tak už, proč troškaři piloti letadel se musí umět rozhodnou dokonce i 800 km/h…Asi moc neumíš rozpoznat, ze reakční doba stále stejná, jen ze při 25 km za hodinu ujedes pravé těch par metru než při těch 130. Jeden příklad za všechny, nedávno bylo v televizi

                        Video z nehody kdy paní je

                        A v protisměru a srazila se s dodávkou ( oba odhadem přes 100 km na tachometru) než se srazili byla v tom protisměru vidět tak 6 vteřin, kdyby je-li oba 25 km za hodinu vidět by byla nasobne času déle a tedy ta reakce obou mohla být lepší než ze to do sebe naplno naprali. Nevím kdo je tady demagog

                        0 0
                        • kejda  

                          Akorát ta dodávka vůbec nebrzdila, ani nehnula, takže šofér možná nedával spíš pozor.

                          0 0
                          • Janes  

                            Taky si myslím, určitě v tom byl mobil, nebo přelaďování rádia, či podobná kratochvíle, času měl dost, aby uhnul.

                            0 0
                            • Pincek  

                              Jo to ke otázka druhá, ze i tak to mohli vyřešit lépe, kdyby ale je-li oba pomaleji, toho času by bylo zase víc předpokládám ze jestli si hrál s telefonem tak by na nej nekoukal víc jam 10 vteřin v kuse. To je celkem jedno, je. To byl ilustrační příklad jak rychlost ovlivňuje dobu na správně rozhodnutí. Trebo to toho dodávkách tak překvapilo ze byl tak oparenej ze nebyl schopen reagovat, precijen auto na dálnici proti sobě necekas… já teda taky doufám, ze bych byl schopnej reagovat lépe…

                              0 0
    • Janes  

      .

      0 0
    • va-bo  

      Trochu matematiky. Přibližný výpočet kadence u 29" kola, převod 34/11

      Rychlost 25 km/hod – potřebná kadence 57, rychlost 33 – kadence 75, rychlost 40 – kadence 91, rychlost 50 – kadence 114.

      Jak dlouho dokážete ušlapat kadenci 114, aby ečko jelo s přípomocí 50 km/hod. ? Já teda ne.

      Podle cyklistických inženýrů je maximální přenos síly ze svalů do převodů kola při kadenci 80–90.

      0 0
      • psbiker  

        Na pade a víc to chce odpovídající techniku pro e-pilota :)

        http://www.unicooltech.cz/…et-500-750w/

        0 1
        • va-bo  

          Jo jo, přestavoval jsem asi tři nebo čtyři kola na tenhle pohon. Docela hrůza. Jako když se namontuje motor z tanku do Trabanta. Nic proti Trabantům.

          0 0
          • xtonda  

            BBS02 motor z tanku? Co je pak BBSHD?

            0 0
            • va-bo  

              Jo jo, pravda. Nejlepší na tom je, že skoro všechny přestavby se dělaj na trekingová kola tzv. „ze supermarketu“. Smrtící kombinace. Jednoduché ráfky, ráfkové brzdy, slaboučký rám a vidlice za 700,– , pneumatiky 32 mm. Já bych se na tom asi bál. :-) Ale zase asi kupa adrenalinu.

              0 0
              • Janes  

                Ani za boha bych na něco takovýho nesedl, na to se mám moc rád.

                0 0
              • xtonda  

                Jo, na nakole.cz před časem řešila nějaká ženská instalaci BBSHD s 1kWh baterkou na měšťáka s nábojovou převodovkou.

                0 0
              • dawka  

                To jsou zrovna ty stavby, kde si i bez čipování nastavíš USA limit 32km/h.

                0 0
        • Janes  

          Díky za tip, asi si tím předělám tohohle svýho měšťáka, a budu konečně king, díky, díky , díky.

          0 0
          • psbiker  

            Není zač, jako slabší však vidím ty brzdy.

            0 0
            • Janes  

              Jak, slabší brzdy, vzadu je poctivé Torpedo, brzdí i ve sněhu a námraze. Letos jsem ale vylepšil přední brzdu a došlo k brutálnímu vytunění a přeměně singla na tříkvalt..Torpedo ale samozřejmě zůstalo, přes to vlak nejede.

              0 0
              • psbiker  

                Torpédo ok, v rovinách, jenom asi trošku problém to dát dokupy s nějakým tím motorem, aby se odpojil při protišlapu:) Ta přední s těmihle ráfky má asi dost mizernou účinnost. Nezapomeň, jede to pak až 60 km/h!

                0 0
                • Janes  

                  Tak jsi mi rozkopal bábovičky :-)).

                  Jinak, ta přední brzda, kromě slabé přípomoci torpedu, zastává také funkci klaksonu. Vyluzuje takový zvuk, že nemusím ani zvonit..lehce přitáhnu páčku a už se lidi klidí z cesty :-)

                  0 0
      • cyborg  

        Na Shimanu to nejde.. na 34/10 docela v pohode. A dat ddpredu 36, tak ses uplne v pohode

        0 0
    • va-bo  

      Koukněte na nový E-Riot od Ghostu (na MTBS). Vypadá moc pěkně. A není předražený.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Doplnim kolegu ve zbrani.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Me spis zaujal Author celopero ;).

          0 0
          • va-bo  

            Jo, proč ne. Je to trošku něco jiného, je levnější. 27,5", hliník, čtyřčep, pohon Shimano. Mám ke značce Author trochu nedůvěru, asi neopodstatněnou. Měl jsem kdysi oranžového Egoista, fungoval dobře. Jeto asi jen taková antiauthorová fo­bie.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Jezdim od nich druhym rokem Magnum 2018 a nemam pri sve narocnosti vyraznejsich výhrad.

              0 0
              • va-bo  

                Je to asi jen v mý hlavě. Znám zase lidi, co by si za nic na světě nesedli na Kelyše, mně se zas ty jejich kola docela zamlouvaj, hlavně celopéra. Jak chystaj toho Theose, na to jsem zvědavej.

                0 0
          • Smazaný účet  

            Nebo tahle Orbea, echtovni zalezitost.

            0 0
            • cyborg  

              To je hezký, hlavně ta váha.. ! a to nemám Orbeu rád. Jinak mě by teda taky stačilo 30–40Nm motor, kdyby to přineslo nějakou váhovou úsporu.. Ale menší baterka fakt ne.. těch 500–600W mi přijde jako minimum.. chtěl bych spíš 1000.

              0 0
              • va-bo  

                Jdou podobnou cestou jako Spešl Levo SL. Jen minimální přípomoc. Ale na ježdění trailů obráceně (do kopce) to moc není. Je, ale málo. Zase na druhou stranu úspora váhy je markantní. Zatímco na komponentech se šetří gramy, na baterkách stovky gramů.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Těch je, jen s Fazua systémem je cca 12 výrobců, namátkou nejznámější Lapierre nebo Nox ale ta Orbea zatím vede a nejen v cenách :-)

                  0 0
                  • va-bo  

                    Jo jo, vím o tom. Každopádně je to taky zajímavá cesta. Těch kategorií e-biků bude čím dál víc.

                    0 0
              • Smazaný účet  

                Je tam moznost pridavne baterky.

                0 0
            • Smazaný účet  
              0 0
            • Chlebovnik  

              Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.

              Jsem pouze napsal, že se mi to elektrokolo nelíbí. Vypadá krabicoidně. Přitom pěkných elektrokol je tolik – Levo, Rail, PowerPlay od Rock Machine, …

              To se tady jako bude diskuze cenzurovat tím způsobem, že budou povolené jen pozitivní názory na vzhled všech elektrokol? To snad ne! Ještě si to pořádně rozmysli.

              EDIT: Měla to být reakce na elektrokolo GHOST.

              0 0
              • va-bo  

                Je potřeba chválit. Toho není nikdy dost. Ten Kellys taky nebude na cykloturistiku po Šumavě to pravé ořechové.

                0 0
              • dawka  

                Sorry, za tohle se ti omlouvám, vzal jsem to zablokování jedním vrzem spolu s tvými hejty níže. Tvůj názor na GHOST jsem odblokoval.

                0 0
                • Chlebovnik  
                  Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
                  0 0
        • Chlebovnik  

          Jak se tahle krabice může někomu líbit?

          0 0
    • dawka  

      To teda koukám, baterka 925Wh, no to by mě zajímala váha toho kola.

      BULLS E-Stream EVO AM FIT 29 925Wh (2021)

      Baterie: 925Wh

      Typ rámu: celoodpružený

      Motor: Brose

      Typ motoru: Brose FIX GX ULTIMATE

      Velikost kol: 29"

      191 099 Kč

      0 0
      • JBC  

        To je pro enduro odpovídající kapacita.

        0 0
        • dawka  

          To tvé kolo co máš v profilu je celkem slušná práce, funguje stále bez problémů? Ta spodní trubka vypadá dost kapacitně, jakou kapacitu baterie tam máš? A na kolik tě vlastně cca vyšla tahle stavba co se týká potřebných komponentů?

          0 0
          • JBC  

            Kolo stále funguje, dnes se chystám vyrazit. Během provozu jsem musel řešit (předělat) hlavní čep zadní stavby a upravit uchycení baterie v rámu. Ale s kolem nezacházím zrovna v rukavičkách, na kat.6 to asi původně číňan nezamýšlel :) Rám to snáší obstojně a zatím až na lakování drží.

            Kapacita je 770Wh, původně jsem myslel, že přes zimu předělám na články 2170 někam kolem 1000Wh, ale asi s tím ještě příští sezonu odjezdím. Nijak zásadně mě ta kapacita neomezuje, ale dovedu si představit větší.

            Spíš hodně zvažuji přechod na motor M500 (má stejné zástavbové rozměry) protože je tišší a úspornější a max výkon M600 nevyužiju, i když jeho agresivita v terénu občas přijde vhod.

            Určitě musím přes zimu vyřešit ochranu převodníku a motoru, to je docela slabé místo a upřímně moc nechápu, proč to skoro nikdo nemá ani strojích za 200t+ vyřešené. Dovedu si představit, že se i přes převodník může motor celkem zásadně poškodit, nebo i zlikvidovat.

            Tak jak je to na foto to vyšlo na 120t, kromě sedla všechny komponenty fungl nové.

            0 0
            • dawka  

              Super, díky za podrobný podpis, kolo je opravdu parádní.

              0 0
      • Nitroglycerin  

        To je mazec, cenovka ovšem taky:-)

        0 0
      • dedek55  

        Mě zaujalo tohle nejen vzhledem . Ale ta cena :-)

        0 0
        • dawka  

          Kvalitní bajk, tu cenu tam asi taky dělá nejnovější motor od Shimana EP8 + baterie 720Wh. Osazení tam je taky kvalitní. Rám v kombinaci s karbonem…

          0 0
          • Chlebovnik  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
            0 0
        • va-bo  

          Na ten Theos jsem byl zvědavej. Konečně víme cenu. No jo, maj novej materiál rámu – kompozit s ocelovým vláknem. Váhu taky neuváděj, počkáme si na nějaké testy. Cenovka odpovídající novince a reklamě :-).

          0 0
      • va-bo  

        Někde uváděj motor Brose, někde Panasonic. Asi to bude jedno hnízdo. Váhu biku neuváděj nikde, ale ultralight to nebude, rám hliník komplet, celkem robustní vidle a nosnost 150 kg. Ale drtič trailů to bude každopádně. Jak už jsem psal – stopu nevyhledává, stopu vytváří.

        0 0
      • Chlebovnik  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
        0 0
    • massey  

      Tak jsem udělal další krok k větší bezpečnosti v silničním provozu – snad trochu vykompenzuje tu hrůzu s odblokováním kola. Koupil jsem reflexní nažehlovací pásky a polepil softshell bundu a čapáky. Kolik to vydrží v pračce nevím, ale svítí to ukrutně.

      0 0
    • Pincek  

      Tak věci vzaly rychlý spád a přítelkyně je od včerejška majitelkou nového elektrokola :)

      https://www.focus-bikes.com/…6-jarifa-6-7

      Dneska, nebo zítra bude první vyjíždka, pak poreferuji. Jediné co je na výměnu je vidlice, na elektokole je moc měka a přijde mi že se trochu kroutí ikdyž ma pevnou osu. Bohužel koukám, že vidlice moc nejsou, stačila by jí levněšjí ( Rock shox Judy a její ekvivalent) vzduchová s boost pevnou osou 110×15, někdo nějaký nápad kde vidlu sehnat a aby nestála 6 000 a více? Dříve se dala koupit v pohodě kolem 5 000, tedka bud blbě hledám, nebo nejsou :/

      0 0
      • dawka  

        K tomu kolu a v cenové relaci co píšeš by mohla být akorát vidle třeba SR SUNTOUR RAIDON Boost RL-R 29 15QLC

        SUNTOUR RAIDON,

        Celkem jednoduchý servis, zdvih si můžeš nastavit 100–130mm. Pořizoval jsem si ji na pevňáka a jsem s ní na takové méně náročné ježdění spokojený.

        0 0
    • Pincek  

      Díky z@ tip, bohužel není skladem, psali ze dostupnost momentálně neví, spis až po novém roce :(

      Našel jsem jednu v decathlonu https://www.decathlon.cz/…8538540.html

      Co na ni říkáte, parametrove vypadá slušně

      0 0
      • va-bo  

        Má to vnitřní nohy průměr 30 mm, asi se bude kroutit taky. Vidlice Manitou nikdy nevynikaly přílišnou tuhostí.

        0 0
      • dawka  

        S vidlemi Manitou nemám žádné zkušenosti, toho raidona bys možná někde ještě našel skladem.

        skladem u dodavatele

        0 0
    • hawrda  

      Dobrej pastorek na městském e-stroji:).

      0 0
      • va-bo  

        Dobrej singlespeed, šlo by to předělat na ozubenej řemen. Nulová údržba.

        0 0
    • massey  

      Vypadá to hnusně, montuje se to děsně. Snad to aspoň bude funkční. Je to tento : https://www.kupkolo.cz/…s75_z105452/ Teoreticky je montáž snadná…prakticky ale ani jedna ze tří dodávaných velikostí – délek připevňovacích pásků na mou zadní vidlici nepasovala. Respektive nepasovala s gumičkami dodaných spolu s blatnikem. Tak jsem nakonec po všech možných pokusech dal svoje vlastní gumové podložky, které mi zbyly z různých computerů atd a narval to tam. Vypadá to docela bytelně, nicméně ještě jsem to za jízdy netestoval – včera jsem přivezl teprve kolo po velkém servisu domů. Dám vědět. Odhodlal jsem se k tomu potom, co jsem si na zimu koupil nemravně, ale opravdu nemravně drahou bundu. Sice tuším, že mi ji spíše než bláto zničí nakonec batoh, ale aspoň něco málo, co jsem mohl udělal…jak půjde bunda na jaře do skříně, tak blatník jde taky dolů.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Kdysi jsem používal jiný typ od Zéfalu a celkem se to osvědčilo, bylo lepší mít hnusné kolo ale suchou prdel :-) Tvl a teď se dívám, že to už je 8 roků, letí to :-(

        0 0
      • tomfree  

        Nejlépe se v zimě jezdí na sněhu,tam blatníky netřeba :-)

        0 0
      • hawrda  

        Ono to ecko je hnusne samo o sobě, tak to ty blatniky už moc nezhorsi.

        0 1
      • massey  

        Tak jsem otestoval blatník. Super drží, nekýve se, nevydává zvuky, fakt super. Snad jen jedna malinká vada na kráse…vůbec nechystá vodu. Což je u secího stroje docela vážná závada. Po dvou kilometrech jsem měl zadek durch…když jsem přijel domů, tak jsem ho vytunil. Super. Teď by už to mělo fungovat…no ale zase to vydává strašný zvuky, když se kroutí ze strany do strany a dře o plášť. Tak jsem ho musel zase přeinstalovat na vidlici. No a potom zase dře o rám při propružení…ještě jedna vyjížďka a strhnu ho a rozšlapu :-)

        0 0
        • Smazaný účet  

          Zkoušel jsi něco takového? Já to pořídil jak jsem koupil Spešla a od té doby to sporadicky používám když musím vyjet a je mokro. Je to hnusný ale je to funkční má to i nějaké výhody. Stálo to málo, rychle se to sundavá/nandavá, samo se to při velkém propružení niveluje, jednoduše se to při ráně posune v kloubu :-) Nevýhodou je, že pokud to dobře neupevníš, má to tendenci vyosovat a je třeba to hlídat, časem jsem to vyladil a mám štěstí, že se to trefilo na to rozšířené místo sedlovky na kterém to lépe drží :-)

          0 0
          • Janes  

            Už docela dlouho používám tenhle, výborné je, že ho můžu přehazovat z kolana kolo, jak potřebuju.

            https://www.koloshop.cz/…dni-29-.html

            0 0
            • Nitroglycerin  

              Na normálním Stumpíkovi jsem pár let používal totéž (v sadě i s předním), kupoval jsem po první návštěvě Singltreku pod Smrkem:-) Velmi se mi tyhle blatníky osvědčily i když hezky taky nevypadají.

              Ale pobere to vodu a bláto z širokejch pluskovejch plášťů? Ještě jsem na éčku nezkoušel.

              0 0
          • massey  

            Díky za tip ! Asi to bude brzo na pořadu dne !

            0 0
          • Janes  

            Koukám, že nedostatkem medvědího čeneku asi netrpíš? Hezká plantáž.

            0 0
        • va-bo  

          Já jsem kdysi koupil nafukovací blatník Topeak Air Fender. Funguje vcelku dobře, hlavně chrání zadek. Mám ho jen minimálně nafouknutej, takže v případě pádu se jen ohne a pak zas sám narovná. Nevím, jestli se dá ještě sehnat. Když se úplně vyfoukne, dá se srolovat do batohu.

          0 0
          • massey  

            Tak tohle jsem v životě neviděl ! To čumím !!!

            0 0
            • va-bo  

              :-) Je tam auto ventilek a dá se to přifouknout, tak to trochu ztvrdne. Když se vzduch vyfoukne, tak to jde srolovat do batohu. Je to z takovýho silnýho igelitu. Parkrát jsem sebou fláknul i v zimě v mrazu a nic se tomu nestalo. Nastavení pozice je taky snadný, má to dva klouby, které se uvolní zmáčknutím čudlíků ze strany. Ten igelit tvoří takový malý polštářky, který zachytávaj vodu a bahno, takže ani při jízdě to necáká do stran.

              0 0
        • kejda  

          dej pak fotku, po tom rozšlapání

          0 0
        • Lišák  

          Vezmi starou vzpěru od blatníku z Favorita, dvě plastový objímky od blikaček, nebo podobné, aby pasovaly na zadní stavbu a zadní část blatníku tím „vyztuž“. Vozil jsem to roky na zimákovi (bez těch objímek – v patce byly otvory. Objímky jsem používal na zimní silničce.).

          0 0
    • Lappierre2001  

      Ahoj,

      uvažuji nad vylepšením vidlice ( suntour aion už moc nestačí), a chtěl bych se zeptat jakou vidlici by jste mi doporučili na kolo LAPIERRE Overvolt AM 600+ Carbon ? 27.5+kola. Zdvih buď nechat na 150mm, nebo zvýšit max na 160mm a cenou tak do 20 tis, jak nové tak bazarové. Přikláním se buď ke značce fox, rockshox nebo Ohlins.

      Nejezdím závodně, ale většinu času jezdím enduro a nějaké přírodní traily(kořeny, kameny, nějaké menší skoky )

      Díky za všechny rady

      0 0
      • kesu  

        F36 asi za 20 nedáš

        Lyrik do 20 bude, možnost 1.

        lákalo by mě zkusit Z1: (asi půjde sehnat i výhodnějc jinde)

        https://www.koloshop.cz/…oss-Red.html?…

        No a já vybral Manitou Mezzer a po sezoně jsem z ní nadšenej, do 20 by asi taky šla.

        0 0
        • Lappierre2001  

          Zátím mám dva favority a to:MARZOCCHI BOMBER Z2 2020 nebo Rockshox Lyrik select+

          Jsou to cca na stejně úrovni vIdlice ne ?

          Nejvíc bych chtěl fox36 a víš ale ten je dost nereálný sehnat do 20 tis a u foxu34 rhytm si myslím ze bych si moc nepolepšil oproti aionu co teď mám.

          0 0
          • cyborg  

            Tak Maruna a Fox muze byt skoro to stejne.. zalezi na modelu. Lyrik nebo Maruna jdou v hezkym stavu sehnat na bazaru mezi 10–15k. Ja sel do Lyrika Select, bohuzel bez plus, ale za paradni penize, tak jsem neodolal. Chodi to hezky..ale.. na druhem kole jsem predelal Yari na pruzinu a ta ted zehli a celkove asi chodi i lip. Tak premyslim ze bych do Lyrika taky zkusil strcit pruzinu :) Ale je to dalsich 300gr nahoru no :(

            0 0
          • kesu  

            Ale Z2 vychází z F34 ne? Vem radši Z1, ebike je těžkej a je to namáhaný..

            0 0
        • Lappierre2001  

          Co ještě říkáte na tyhle dvě rockshox ZEB a Yari ? https://www.bike24.com/p2382710.html?…

          https://www.bike24.com/p2375612.html?…

          0 0
          • cyborg  

            Yari je převlečený starý Lyrik. Má to 10let starou motion control patronu, trpí trošku na propadání do zdvihu. Doporučuju předělat na pružinu, nebo koupit novou patron, což naštěstí lze. Ale pak už dává větší smysl jít rovnou do Lyrika.. Zeb je vevnitř to samý jako nový Lyrik. jen to má větší pevnost a váhu a taky cenu.

            Na tvých 68kg je imo Zeb zbytečnost a je to nedražší řešení. Podle rozpočetu bych se rozhodoval mezi Lyrikem a Yari.

            0 0
      • va-bo  

        RS Pike taky funguje dobře. Nebo Revelation, což je skoro to samé, s jednodušším tlumením. Lyrika pod 20 tis. sežene asi jen v zahraničí.

        0 0
        • kesu  

          nefunguje pike se v zatezi krouti a pak skoro nechodi. Nedal bych za to ani 1/3 zvazovanyho rozpoctu

          0 0
          • va-bo  

            Není to tak. Kolega ho má na Stumpjumproj, váží 80 kg a je to v pohodě.

            0 0
            • kesu  

              Měl jsem tu hrůzu na Levu asi 2 měsíce (Charger 2, vzduch) a byla to příšernost. Mezzer je úplmě něco jinýho po všech stránkách. Nechci to už ani vidět.

              0 0
        • Andy5  

          Ano na bike24 mají nyní Lyric ultimate 160mm za 710 E (cca 19000 Kč)

          0 0
      • Lappierre2001  

        Co ještě říkáte na tyhle dvě rockshox ZEB a Yari ? https://www.bike24.com/p2382710.html?…

        https://www.bike24.com/p2375612.html?…

        0 0
    • dawka  

      V sobotu bylo super počásí na vyjížďku, na severních svazích sice trochu chladno, ale na jižní straně už to bylo lepší. Fotky Kozubová, Velký Lipový a ještě příkládám fotku, jaké koleje dokážou udělat v Beskydech lesáci – nácvik jízdy po kladině :-)

      0 0
      • massey  

        Pěkný koleje !!! No, něco na tom asi bude, když se řekne, že les je prostě pole, na kterým rostou stromy… Na poli, kde se sklízí co rok nám to divný nepřijde, v lese který roste minimálně devadesát let na to nejsme tak zvyklí. Taky vymýšlím někdy kudy budu na jaře jezdit do práce a z práce. Teď spíše po asfaltu…a docela zima. Sice testuju novou bundu Castelli Alpha ROS, ale zima prostě ráno je…

        0 0
      • Smazaný účet  

        Tvl, to není cesta, to jsou nějaké odvodňovací kanály ne? .-)

        0 0
        • dawka  

          Je to lesácká svažnice na Velkém Lipovým.

          0 0
        • palo7  

          To bude vyfrézovaný od ebiků a motorek :-D Takto by to aspoň tvrdili na Nově a Novinkách a spousta lidi by tomu věřila

          0 0
      • va-bo  

        Taky jezdím převážně v lese. Myslím, že ještě asi 2 – 3 roky a bude pokoj. Už nebude co těžit a svážet. Hrázovinu, co tam zbyde, už nebude nikdo řezat, nikdo to nezaplatí.

        0 0
    • va-bo  

      Že prej jsou ečka neohrabaná a těžká.

      https://dolekop.com/…g-full-force

      Copak to tam ten chlápek má za vidli ? :-)

      Samozřejmě, že většina z nás by to takhle nedávala, já aspoň ne.

      0 0
    • va-bo  

      Dyť je to jen zábava.

      0 0
    • cyborg  

      Neodolal jsem nabídce a upgradoval kotouče. Líbí se mi možnost dát čidlo na paprsek kotouče (prtože přemýšlím, že ten paskvil z továrny překopu).. No, ale váha zadního kola je děsivá :) Assegai, Deore 51z kazeta, insert, mlíko, ty kotouče jsou taky těžký svině, mno a Ghost záplety asi taky nebude žádná sláva..a stejně jsem se docela zděsil

      0 0
    • bessinka  

      Jak se říká. Za ty prachy, co jsi do toho nacpal, by jsi měl nový kolo.

      0 0
    • bessinka  

      Ještě že tě nám, venkovánku můj strážníčku.

      0 0
    • Mike  

      https://youtu.be/GYyTzqHG5lk Theos od Kellysu uz i v anglii. Zajimave cca od pulky

      0 0
      • tomfree  

        Zajímavé to bude,až se od keců posunou k praktické ukázce.

        0 0
      • hawrda  

        Jenom další elektrokrám.

        0 1
      • va-bo  

        Mně se líbí, i cenovka je zajímavá. Základní model na 150 mm za 140 tis. No ten nejdražší na 180 mm za 210 je hezčí. Ale na turistiku po horách by stačil ten v základu.

        0 0
    • česílko  

      Ahoj,jezdí tu někdo SUP EXF 909/2019?

      https://superiorbikes.eu/…te-black-red

      Chtěl bych se zeptat na chování zadní stavby,zda není moc měkká. Jsou výpadky(ERRORY) pohonu při jízdě v terénu?

      Zadní tlumič je Debon?

      Jsou nějaké mušky,masařky?

      Děkuji.

      0 0
      • massey  

        Zdar, já mám eXF 949 R 2019, tak nevím jestli ti s něčím poradím. Zadní stavba bude asi stejná, jen jiný tlumič. Asi nemám s čím jiným srovnávat, ale měkká mi rozhodně nepřijde. Výpadky motoru nemám. Na rozdíl od Giantu Fathom, který máme taky doma a ty se občas vypínají…kdoviproč. Vzhledem k tomu, že se jednalo o topmodel, tak mušky ani masařky neočekávám.

        0 0
        • česílko  

          Ahoj,stran zadní stavby mám trochu fobii z Leva 1 gen. V tahu jsem velmi často slyšel, jak dřou desky o kotouč, a to nemám rád. Poslední 4 roky jezdím 3× Levo ht a po letošní cenové ůpravě už koukám jinde a zvažuji celopérko.Tento model je teď za dobře a sháním nějaké info.Jak dlouho to kolo jezdíš?

          Děkuji.

          0 0
          • kejda  

            Mohu potvrdit, když jedu s kámošem, co ho má, Levo Gen 1 tuším 2018, tak je symfonie cinkání. Seřízením kotouče to není :)

            0 0
            • česílko  

              U jedničky je to vlastnost a dvojka je cajk.

              Nedaří se mi najít na netu uživatelskou recenzi na tu 909.Pokud někdo ví, prosím odkaz.

              Děkuji.

              0 0
          • massey  

            Hele, zadní kotouč určitě necinká, celkově je to kolo na DT Swiss hrozně tiché…čas od času se stane, že začne někde pocvakavat kolem šlapání ale většinou po umytí přestane. Já jsem za celopero vděčný každou jízdu. Třípolohove ovládání zadního tlumiče i přední vidlice najednou je naprostá pecka a využívám to pořád. Kolo mám rok, najeto šest tisíc a kromě dvou utržených přehazovaček bez problémů.

            0 0
    • va-bo  

      Zajímavý článeček, ale spíš pro Pražáky.

      https://mtbs.cz/…gorie/servis#…

      0 0
    • payo  

      uz treti mesic drandim mini ebike City Sponge. Neni to klasicke elektrokolo ale je to kolo a je elektro :)

      Uz mam nalitano temer 2000km (cca 20–25km denne). Prvni vec co byla – vymena sedla za gelove, pak i vymena sedlovky, protoze cinsky smejd se nedal dotahnout. Nedavno prisla rada na baterku – z 8ah na 24ah, z originalnich 36v na 48v. rapidne se zvysil dojezd a narostla i maximalka. Kontroler je tam origos 36/48v.

      Co mi zacalo chybet tak slapatka – porad premyslim ze bych je pridal. V originale za ne chteli 7tis coz mi prislo moc.

      Co vsechno potrebuju abych je pridal? Na zadnim naboji je zavit cca 2–3cm – tam by teoreticky stacilo nasadit jedno kolecko?

      Ale jak je to s cvrkem? staci volnobeh u slapatek, nebo musi byt i vzadu at to neni furtslap?

      0 0
      • va-bo  

        Byly by dobré nějaké fotky. Z obrázků na netu jsem nevykoumal nic.

        0 0
      • dawka  

        Taky bych kouknul na nějaké foto.

        0 0
      • nooski  

        Není to kolo, maximálně tak odrážedlo. Mimochodem v současném stavu to přece nesplňuje legislativu.

        0 0
        • payo  

          splnuje, zapnul jsem omezovac na 25kmh, takze to ma trochu lepsi vykon do kopce a neprekracuje max rychlost povolenou

          0 0
      • va-bo  

        Jestli je na zadní nábě závit 35/1 (nebo kolik to je, neměřil jsem, jen odhaduju), tak by nebyl problém tam našroubovat cvrčka. Spíš bude výzva zabudovat středové složení tam, co jsou stupačky. Legislativu bych v tuto chvíli fakt neřešil. :-) Všude kolem jezdí tolik přibližovadel, které neodpovídají původnímu ES prohlášení o shodě, že to fakt není potřeba nějak řešit.

        0 0
        • payo  

          Kdyz jsem odsrouboval stupacky, je tam normalne dira, tunel, bez zavitu. fotky kdyztak dodam pozdeji.

          jinak ceskou legislativu to splnuje na 100%, tu evropskou na 95%. nema to minimalni otacky motoru aby zabral plyn takze se da rozjet z nuly. zbytek plni

          0 0
          • va-bo  

            Myslím, že to není jízdní kolo, takže omezení na dopomoc do 25km/h se na to nevztahuje. Jaký průměr a délku má ta díra pro stupačky? Jestli tam půjdou narvat nějaká ložiska a osa středového složení ?

            0 0
            • payo  

              prumer 4, delka 7.

              rozmontoval jsem to jeste jednou a je tam zavit … Da se nejak poznat ktery?

              0 0
      • payo  

        tady je zadni naboj a stred

        0 0
        • va-bo  

          Podle fotek bych typoval, že to nebude problém. Vzadu určitě půjde našroubovat jednokolečko s volnoběžkou, cena tak kolem 250,–. Vepředu se podívej, jestli je tam na jedné straně pravý a na druhé levý závit. Pak by to bylo BSA. Půjde tam jakákoliv osa s BSA závitem a k tomu kliky.

          0 0
          • payo  

            Tak jsem namontoval stredovku BSA, kratke kliky, dozadu volnobeh a vsecko gra i zpieva! Diky moc…

            0 0
    • dawka  

      V neděli u nás napadl čerstvý snížek, tak jsem byl pojezdit. Přiznávám, že jsem většinu času jezdil na na vyšší stupně pomoci motoru :-)

      0 0
      • tomfree  

        U nás taky napadl,s těmi vyššími stupni souhlasím :-)

        0 0
      • psbiker  

        Hele a to už neujedeš 20km podél řeky po rovině bez přípomoci?

        0 0
        • dawka  

          Nehledej v tom zbytečně vědu, v pátek jsem si dal okruh na klasice a v něděli na sněhu jsem šáhl zase po éčku. Prostě to tak je :-)

          0 0
    • dawka  

      Měl bych dotaz, jestli někdo měnil převody na Bosch 3.gen (malý převodník). Chystám se vyměnit po cca 4000–5000km zadní kazetu, na kole kde mám Bosch 3.gen s 16z převodníkem. Měnili jste taky ten origo Haibike převodník? případně napínací kladku? Zuby na převodníku jsou poměrně masivní a nepoznám na nich opotřebení. Víceméně počítám s výměnou převodníku za sram, ale kladka se mi zdá v pohodě.

      0 0
      • Jáchym 1  

        Po 4000km určitě i pastorek motoru.Jen malý problém.Cena toho origo pastorku s krytem.Dal jsem Connex bez krytu za 300kc.Kladka je masivní a řetěz na převodník dobře vede.Možná kontrola ložisek(průmysly)

        0 0
        • dawka  

          Díky, vyměním teda určitě taky ten pastorek. Origo pastorek nebudu kupovat, dám tam asi od sramu Převodník X-SYNC 2 16T Bosch. Krytku tam dám a budu potom kupovat jenom ty pastorky. Kladku ponechám původní.

          0 0
          • Jáchym 1  

            Právě,že ten origo pastorek má tu krytku na pevno.Je z jednoho kusu.

            To je ten,,problém''

            0 0
            • dawka  

              Krytku jsem pořídil tuto:

              Miranda Bosch Drive Chain Guard

              Dá se sehnat třeba tady:

              Kryt pastorku Miranda

              700kč je ale taky celkem palba, výhoda je, že tato krytka se měnit už asi nikdy nemusí.

              0 0
            • dawka  

              Dá se koupit i v různých barvách :-)

              0 0
              • Jáchym 1  

                Tak to dík za info.Tenhle kryt používá např. Cube.Jsem to rešil na úrovni origo NW pastorku s krytem od HaiBike(dle požadavku)Pak proběhla ta ekonom-verze.

                0 0
    • Smazaný účet  

      Hele lidi, co si myslíte o tomhle?

      0 0
      • kejda  

        Jako bych viděl Trek Rail 7. Obě moc pěkné vzhledem

        0 0
      • Jáchym 1  

        https://www.bike-life.cz/…peach/d38483

        Nesrovnávám jízdní vlastnosti.Norco je jistě machr v oboru.Jen porovnání ceny-výbavy.

        0 0
      • dedek55  

        No kolo je to hezký…kultovní značka. Ale baterka 500wh…to je dost málo. Tedy pro někoho kdo váží 70 kilo by to stačilo. Já jsem bohužel trocha nadváha :-))

        Já koukám po tomhle

        0 0
        • Smazaný účet  

          Ten Kellys mě sice zajímá ale na něj můžu jen koukat, bo ta cenovka je mimo :-) Ale líbí se mi, že použili 1×11. Já si dokonce myslím, že 1×10 v rozumném odstupňování je na elektro vhodnější, silnější řetěz, cena dílů apod. Proto mě to Norco zaujalo a baterie 500Wh není v mém případě omezení a v nejhorším lze použít ten jejich extender. Víc mě zajímalo jestli tam někdo z vás kdo už jezdí elektra nevidí nějakou slabinu. Třeba ten motor Shimano STEPS E7000, já o něm někde četl, třeba tady že není marný i když není tak silný jak ostatní.

          0 0
          • JBC  

            S tím řetězem jsem byl vyveden z omylu, na 10sp není „silnější“ než 12sp, čep je stále stejný, řetěz vydrží stejně. Osobně jsem za 12sp rád.

            Co se týče těch kol, tak prostě si nemůžu pomoct, ale z těch značkovějších mi přijde Cube cena/výbava bezkonkurenčně nejlepší. Modely 21 disajnově docela zajímavé. Kdyby jsi něco málo přidal (nebo našel prodejce, který dá slevku), tak tohle je o kilometr lepší stroj:

            https://www.cube.eu/…greynorange/

            0 0
          • va-bo  

            Taky si nemyslím, že čím víc převodů, tím líp. Kdyby za to nechtěli takový ranec, docela bych zkusil novou sadu 1×8 od Sramu. U ečka větší rozdíly v převodech, podle mne, nejsou na škodu. Aspoň když se zlomí kopec, jde to odřadit rychlej. Proto jsem Sram vyměnil za XT, tam jde odřadit po dvou. I když se mi zdá, že Sram má ty páčky po ergonomické stránce v lepší pozici.

            0 0
            • dawka  

              Ta sada od Sramu – SRAM EX1 1×8 bypadá dobře, rozsah 11–48. 8 rychlostí by mi taky stačilo, ale ta cena je celkem hardcore: řazení 1000kč, přehazka 3500kč, kazeta 9000kč.

              Vypadá ale pěkně.

              0 0
              • va-bo  

                Hlavně ten ranec za kazetu, to je fakt moc. Je to dražší než 12-ka.

                0 0
                • JBC  

                  Jezdil jste na tom někdo?

                  Taky mě to lákalo, záleží co se na tom bude jezdit, je to de facto 1,5 převodu na 12sp. Když jsem zkoušel ve stoupáních řadit o 2 převody, tak je to prostě moc, ten skok je velký. Ale jezdím 38t převodník, přesuny po rovinách 40km/h, klidně bych zkousnul ještě jeden lehčí převod navíc.

                  0 0
          • tomfree  

            Ono hlavně ta 11ka,alespoň od sramu funguje perfektně i v bahně,ramínko není zbytečně dole,takže je méně na ráně,řetěz je relativně levný.

            12ka zdaleka tak dobře nefunguje,kromě axs,řetěz drahý a nikdy jsem neměl pocit,že bych potřeboval větší rozsah,než těch 10–42.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Presne tak.

              0 0
            • kesu  

              teda mě pořádně 11s nikdy nefungovala, na rozdíl od 12, která mi od SX, přes GX až po AXS fungovala vždycky na 100%. Rozsah 10–42 je na ebike až dost.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Ahoj, ja mam na Slamru 1×11 tzn 38/11–40 a staci mi to i do kolmych kopcu. Kazetu xt a razeni plus hazedlo xtr a chodi to bezchybne. 1×12 bych nechtel kvuli vetsim skokum a o to vetsim prdam do zadni vidle pri razeni v tahu a tomu se nekdy v kopcich i tezsim terenu nevyhnu.

                0 0
                • JBC  

                  Do kopců pomůže motor hodně, to taky jezdím max. na 3. nejlehčí převod, ale na technických trialových pasážích bych ještě jeden lehčí převod uvítal, a to mám 38/11–51

                  0 0
                • Jano86  

                  TY máš tiež elektro????

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Ánó ja tiež ;). Supe vjec ;) na rest day dvakrat v tydnu mezi kolem. Nejzabavnejsi forma regenerace, hned po oprenych nozisek o zeď a mazleni se s " kraličkem" ;).

                    0 0
          • dedek55  

            No a co Ghosta , Stíhačka to jezdí. Jízdní vlastnosti dle mého špičkové , akorát ta váha…24kg. Ale zas na druhou stranu je to velice klidné a hlavně ukočírovatelné kolo. Co se týče baterky tak 625 wh je taky v pohodě.

            0 0
      • dawka  

        Osazení v pohodě, ale motor nic moc a baterka 500 už je taky spíše dolní hranice.

        0 0
        • JBC  

          Na enduro je 500Wh málo.

          0 0
          • tomfree  

            Pro normální lidi,co nejezdí přesuny po rovinkách 40km/h to stačí,mám 700wh a je to příjemná jistota,ale většinou mi dost zbyde,běžný nájezd je cca 60km a 1800 výškových.

            0 0
            • JBC  

              Taky umím na klidné XC vyjížďce přijet domu po 50km se 70% v baterce, ale pokud si to mám fakt užít v terénu, tak na 50km nestačí ani těch 770Wh.

              0 0
              • tomfree  

                Nevím jak brát užít v terénu, když z kopce je ti baterie a motor k ničemu.

                0 0
            • va-bo  

              Spotřeba fakt záleží na stylu jízdy a terénu. Známá ujede na 500 baterku přes 100 km, ale já v tomhle chladným počasí tak kolem padesáti a to jezdím na nejslabší podporu, sice bahno ale ne žádný brutální terén, zkrátka eko program. Na dvouhodinový odpolední švih to stačí.

              0 0
            • dawka  

              500Wh baterku, když chci, tak dokážu v Beskydech vybít i za 30km. To se ale opravdu vozím na e-mtb režim a jezdím rychle.

              0 0
    • JBC  

      Tak to fakt vypadá, že příští sezóna bude z hlediska zásobování hodně bídná. V červnu jsem objednával kolo pro paní, mělo být v srpnu, pak přesun na listopad, teď zase až únor, tak doufám, že už to dopadne. Je teda pravda, že kdybych chtěl jinou barvu, tak je kolo aktuálně skladem, ale z černou bych jí moc nepotěšil. Taky řeším nějaký upgrade svého a v podstatě to samé – vidle možná v dubnu, pružiny nejsou. Ani číňani pořádně nic nemají, na motory čekačka 2 měsíce atd. Kdo se rozhoupe na jaře, ten si asi moc nepojezdí…

      0 0
      • dawka  

        To můžu potvrdit, na éčko jsem si nakoupil nějaké náhradní převodníky na jaře a kazetu letos na podzim. Teď chci přes zimu trochu oživit druhé kolo a sehnat něco od shimana je teda dost pracné, někdy už v tuhle dobu i nemožné.

        Tak jsem zvědav po novém roce, ceny nejspíše také stoupnou.

        0 0
    • Jáchym 1  

      Tak jsem využil počasí a dočasné majetnictví E-gravelu.4E Engrave 2021.

      Využjíval jsem pouze 1.úroveň přípomoci z pěti.Baterie vydržela 90km.Posledních 15km za svý :)

      Motorizace FSA,motor v zad.náboji,ba­terie plně integrovaná.

      0 0
      • dawka  

        To ses teda pěkně projel, já teď dřepím s Covidem doma, tak se věnuji servisu a úpravám garáže.

        Jakou kapacitu má v tom gravelu baterka?

        0 0
        • Jáchym 1  

          Tak brzké uzdravení :)

          https://www.bike-life.cz/…modra/d39544

          Ať to nemusím přepisovat.

          Jen na této testovačce jso kola Vision Trimax 30mm TLR.

          Oproti E- Mtb třeba s Bosch motorizací je poznat,,jen"těch 40Nm.Ale má to připomáhat,což bohatě splňuje.

          Má to super geometrii.Moc příjemný poježděníčko.

          0 0
          • dawka  

            Díky, snad to bude brzy za náma. 42Nm motor a 250Wh baterka bude na tohle kolo asi tak akorát, vyžehlíš s tím kopce a není to tak těžké na jízdu bez motoru.

            0 0
    • dedek55  

      Přeji VŠEM ! Tede éčkařum i neéčkařům at' se daří atd :-)

      Jen bych prosil méně té záště a nenávisti co se tady v poslední době rozmohla ......

      0 0
    • dawka  

      Trochu jsem si během svátků potunil parkování pro e-bika. Malou poličku na položení nabíječky, oko ve stěně s nosností 2,5t na zamknutí kola a taky jsem si přivedl elektriku pro nabíječku. Ostatní kola parkuju v cklo-stojanu, kde se mi pluskové pláště e-biku nevlezou. Ještě nějké drobné servisy a po karanténě můžu vyjet.

      0 0
      • Jáchym 1  

        Oko super,jen ten zámek bych povýšil.Abus v nějaké vyšší třídě apd.

        Jestli je to nějakej společnej prostor.

        0 0
        • dawka  

          Zámek nevypadá, ale je to Abus určený pro motorky (i když už postarší), je to nějaký typ s Kalenými O-kroužky na povrchu. Mám to ve sklepě pod rodinným domem, oko je kotvené do Železobetonové stě­ny.

          0 0
          • Jáchym 1  

            A,tak to se omlouvám.Fakt vypadá jak 300kč.

            Pak je vše v pořádku.

            0 0
    • massey  

      …jak na Nový rok, tak po celý rok. Teda snad bude i tepleji než dneska po ránu. Limitující jsou nakonec ale prsty na nohou, respektive asi boty. Navzdory tomu, že jsem zainvestoval do dražších zimních, tak to stejně koncem druhé hodiny není příjemné. Ale jinak to bylo fajn. A je tak umrzlo, že zase vytáhnu bike…tedy ehm E-bike a zkusím to zase do práce lesem. Jo, a blatník jsem sundal. Radši špinavý záda než ošklivý kolo :-) Tak ať to v novém roce jezdí ve zdraví !!!

      0 0
      • dawka  

        Pěkné, zítra mi končí karanténa tak doufám, že polmalu začnu taky jezdit. BUdu teď taky jezdit hlavně E-bike, protože klasiku si přes zimu trochu přestavuju, tak bude chvíli mimo provoz.

        0 0
      • Jáchym 1  

        Navážu.Dnes jsem to nemohl nevyužít.

        Brněnsko,Bobra­va.Celkem divočina.Pod sněhem schované zmrzlé koleje v blátě+ sem tam utajené kaluž.

        Ale paráda.

        0 0
        • Janes  

          Cioranovi praskne žilka :-)

          0 0
        • dawka  

          Paráda, já vyjel dneska, jen atak na testovačku a seřízení. U nás cesty naprosto parádní 2–3 cm vrstva sněhu na vyhrnuté cestě bez kolejí, gumy parádně seděly, žádný led. U nás v lese se už nedá, je tam na kolo už moc sněhu.

          0 0
          • Jáchym 1  

            Tady sníh na místech kam svítí slunce dost odtál.Už je místy blato.Myslím,že přes týden zmizí úplně,bohužel.Dnes jsem si to ještě užil.

            0 0
    • 3bike  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován moderátorem.
      0 0
    • dawka  

      Celkem zajímavý test nového pohonu od Shimana EP-8.

      Test nového pohonu EP-8

      0 0
      • Jáchym 1  

        Už se na tu osmičku dost dlouho čekalo.

        Nemohli vychytat mouchy.

        Škoda,že RM a SUP používá naterie Dartfon.Nelze ji diagnostikovat na Sh.diago.

        Zajíma by mě test s Sh.baterií.

        0 0
    • dawka  

      Jo jo, srovnání baterií by mě taky zajímalo.

      Osobně jsem zvědavý, jakmile příjde u mého kola čas na repasi baterií, jesti už budou nějaké lepší a půjde u mého kola zvýšit kapacita.

      Mám tam bateriový blok Bosch InTube 500Wh – takže velikost obalu je daná.

      0 0
    • dawka  

      Tak včera u nás ideální podmínky na projížďku, sněhu akorát, krásně to drželo stopu, kaluže pod sněhem ještě nezmrzlé. Akorát jsem musel dvakrát nehtama škrábat námrazu z brýlí :-)

      0 0
      • va-bo  

        Pěkné. Já jsem v karanténě. Má ten neopren na baterce nějaký přínos? Je nějaké srovnání se zateplením a bez?

        0 0
        • dawka  

          Tak snad ti ta karanténa dopadne dobře, já byl doma s Covidem přes vánoce (takže všechny kola vyservisované).

          Neopren, dle mého názoru, určitě přínos má. Parkuju v garáži, kde je cca 15 stupňů, takže když dám neopren, tak baterka první půl hodinu ani neví, že je venku. Určitě to o něco dojezd prodlouží a nemá ta baterka takové teplotní výkyvy při výjezdu / sjezdu. Není to sice nějaký úplný zázrak, ale vliv to určitě má. Další pozitivum je, že potom oblast trubky, kde je baterka je naprosto čístá a bez vlhkosti. Mám neopren i na zadním tlumiči a když ho občas zkontroluju a promazávám, tak je po oddělání neoprénu krásně čistý.

          0 0
          • va-bo  

            Marodí manželka, ale zatím lehký průběh. To je dobře. Taky servisuju :-). Jak ten neopren čistíš od bláta? Ruční praní v kýblu? Nebo kartáčem na biku bez „demontáže“?

            0 0
    • dawka  

      U nás se dá říct taky lehký průběh, já a žena mírná únava, kdybych neztratil čich a chuť, tak skoro bez příznaků. Na dětech to ani nešlo poznat. Chuť a čich se nám po týdnu vrátil.

      Neopren čistím jenom kartáčem nasucho, jde to dolů dobře. Někdy na kole ale spíše jen tak v ruce. Většinou po jízdě ten neopren sundám a nechám kolo vyschnout.

      0 0
    • C40  

      Zdravím všechny příznivce.

      Měl bych technický dotaz, asi spíš pro odborné elektrikáře, zda se dá baterie elektrokola dobíjet z autobaterie.

      Pokud se dostanete do míst mimo civilizaci, kde není možné dobíjet ze sítě.

      0 0
      • tomfree  

        Jedině přes speciální nabíječku,která obsahuje měnič napětí.

        0 0
      • xtonda  

        Použiješ měnič 12V na 230V https://menice-napeti.heureka.cz/ a standardní nabíječku

        Ale z baterie auta to kolo nabiješ tak jednou

        0 0
        • Klikos  

          Přes měnič z obyčejné autobaterie v osobním autě to ani nezkoušej = za prvé by jsi potřeboval měnič minimálně 375w (při 12v co je v autě – odběr cca 30A = což nedá zapalovací zásuvka a určitě vyhodíš pojistku, která tam bude tak maximálně 15A), následně pokud si někdo myslí, že když má třeba dobrou novou baterii 72 Ah, tak z té vyčerpáš tak maximálně 30A. A jak to celé funguje = nabíječka elektrokola (třeba spešl) nabíjí 4A = 4Ah x 36V = 144w za hodinu = doba nabíjení 500w cca 3,5 hodiny = pokud mám po jízdě stav baterie třeba 30%, tak potřebuji k plným 500w = 350w : 144w (za hodinu) = cca 2,5 hodiny. Ale baterie v autě je 12V, takže výpočet je jednoduchý 144w co potřebuji za hodinu : 12V = 12Ah x 2,5 hodiny = 30Ah + je potřeba připočítat tak 20% navíc proudu za převod 12V = měnič 230V. Čím levnější měnič, tím větší ztráta. Je sice hezké, že BMW pro Specialized udělalo nabíječku, nicméně ta je jen 2A a tak nabíjíte 2× delší dobu a pokud nemám v autě třeba druhou baterii, tak bude určitě problém = protože pokud vycucnu startovací baterii, tak neodjedu. Navíc startovací baterie není vhodná pro takové pokusy. Čerpám z vlastní zkušenosti, kdy jsme tohle opravdu dlouho řešili pro nabíjení kol v obytném voze. Nabíjíme 2 kola 500w a 460w = a pokud nebyl pořádný solár a pořádný nabíječ DC-DC 45A (lidově booster), tak jsme nabili kola jen 1× a bylo po srandě…

          0 0
          • kesu  

            Teda nechci ti do toho kecat, ale dokud jsem lítal s modelama letadel, tak jsem byl schopnej z 100Ah autobaterie nabít 4 a i 5× baterku (22,2V a 5Ah). Takže něco jako obdobu 500W by to dalo a to bylo rychlonabíjení (80% do 20 minut) včetně aktivního chlazení měniče DC-DC. Spíš naprd bylo, že to ta autobaterie mockrát nedala, povětšinou šla do dvou let pryč.

            Ale jakmile si to nastartoval dávalo do bez problémů. O bateriích v PHEV autech, kde je 12V systém nabíjen z trakční baterie ani nemluvě.

            0 0
    • va-bo  

      Dotaz. Pohon Yamaha, error 64. Předběžná diagnóza – voda v motoru. Má někdo zkušenost ?

      0 0
      • Jarunak  

        Ahoj, vseobecne voda motoru nevadi. Takze co nejdrive rozdelat a vysusit. Dale doporucuji nastrikat/naim­pregnovat kontakty treba timto:

        https://www.alza.cz/…d2899001.htm?…

        0 0
        • va-bo  

          Nahlásilo to chybu 64 a už to nešlo zapnout. Předběžná cena opravy z autorizovaného servisu 1.000 Euro.

          0 0
          • Jarunak  

            Po vysuseni, vyzkousej restart motoru.

            1. Turn off (if not possible to turn off remove battry and put it back again).
            2. Turn on.
            3. Then push the on/off button again and keep pushing it until high, std and eco light turns on
            4. Select the eco mode with arrowbuttons and confirm with the light on button
            5. Push light button and both the arrow buttons at the same time
            6. System wil turn off. Wait 5 minutes while the system restarts.
            7. If this not clear the error then go to your dealer
            0 0
      • Jarunak  

        Se divam, ze mas Levo. To ma prece motor Brose a ne Yamahu.

        0 0
        • va-bo  

          Jo jo, Yamahu má kamarád a má problém. Zkusíme to restartovat podle návodu výše. Díky.

          0 0
    • bessinka  

      Bohužel jinak výborná Yamaha nemá žádný servis a ani žádné dostupné náhradní díly. Pouze nový motor a ten bude asi nedostupný.

      0 0
      • va-bo  

        Tak tak. Prodejce kola pošle motor do Německa na opravu. Předběžná cena opravy 1.000 Euro.

        0 0
      • va-bo  

        Poslal mi fotku vnitřku. Tam asi nic než servis nepomůže. Nejspíš problém simeringu (Gufera) u hřídele.

        0 0
        • dawka  

          To vypadá jako směs vody a maziva, asi tam bylo dost vody :-(

          Možná by to šlo pořádně vysušit a očistit, pokud nejsou nenávratně zkorodované kontakty.

          0 0
    • Mike  

      Asi prototyp Kellys Theos na RobRides emtb foru

      https://www.emtbforums.com/…14997/page-2#…

      0 0
      • dedek55  

        Jo jo , má se začít prodávat v červenec-srpen ,Mám na něj políčíno .Kamarád slíbil že jakmile se objeví tak jeden z prvních bude můj :-) Ale zatím mají problém s tím novým Shimanem , při testovacích jízdách jich pár popraskalo (motorů) , prý to odlehčili až moc.

        0 0
        • palo7  

          To je zajímavý, Meridě která je od začátku u výroby Shimano motorů (testují se na jejich rámech) ty problémy nemá. Dokonce už se na nich jezdili testy a vše už loni. Taky jsou už i vČR a SR v prodeji. Spíš bude problém že Shimano nestíhá skoro nic vyrábět a spousta malých výrobců podcenila objednavky. Ale tento problém má dost menších výrobců, ne jen Kellys.

          0 0
          • Mike  

            Ja slysel ze ze ep8 je v pohode, ale ze totalne se shimanu sesypali fabriky na brzdy a mnoho kolum chybi prave ty. Na nektere modely je pri lhuta 2 roky. Mozna mohli v kellysu prehoditna sram i kdyz ten je v brzdach prave slabsi. Ja bych oaobne radsi XT 4 pisty jak sram code nebo co to maj

            0 0
    • va-bo  

      Zkoušel jste někdo Crank-Stick? https://www.crankstick.de/…crank-stick/?…

      Asi by to šlo vyrobit i doma.

      0 0
      • dawka  

        Zajímavé, předpokládám, že to je asi jenom pro servisní účely a né pro jízdu, ne?

        0 0
        • va-bo  

          Pro jízdu to není. Zajistí to, že lze otáčet řetězem na volnoběh obráceně pro účely čištění řetězu v pračce a mazání. U éčka nejde obráceně točit, neb je tam volnoběžka v motoru.

          0 0
          • dawka  

            Jasně chápu, řeším to tak, že ppoužívám na mazání výstavní stojan, který podpírá jenom zadní stavbu, točím si zadním kolem a kliky si dávám tak ať mi nepřekážejí v mazání.

            0 0
      • ferrycz  

        hmm za 10 eček :-) nebo stačí kousek suchého zipu a přivázat si kliku k talíři zdarma 

        0 0
    • va-bo  

      Nemáte někdo zkušenosti s dodatečně montovaným středovým pohonem Apache (Bafang) – hlásí to ER 21. Je někde tabulka chybových hlášek? Napsal jsem BP Lumen, zatím se neozvali. Díky.

      0 0
    • dawka  

      Shimano představuje odolnější alternativní Deore a XT s až 3× vyšší životností a prý rozumnou cenou.

      Nové řadící sady Shimano

      0 0
    • vlk  

      Potřeboval bych poradit, sháním rodičům elektrokola. Má smysl řešit zda mít na elektrokole 11sp nebo 12 sp? Rodiče budou určitě jezdit vždy s přípomocí motoru. Předpokládám, tedy, že pokud bude 11 spd hůře odstupňovaná, tak to vlastně motor dorovná a pocitově to bude jako by byly mezi převody menší skoky. A pokud by 12 sp měla jeden lehčí převod, tak na nejlehčí převod u 11 motor pomůže a dopomůže kopec vyjet stejně snáze. Je má úvaha správná, nebo je tam rozdíl nebo nějaký výraznější důvod proč přiiplatit za 12spd.

      A pak bych se chtěl zeptat, rodiče chtějí BOSCH CX 4 generace 85Nm motor-proti čemuž nic moc nemám. Co si myslíte o Bufang M500 95Nm motoru-rodiče se bojí že to bude cukat nepojede plynule a poruchovost-máte nějaké zkušenosti dost lépe vybavených kol má ten Bufang M500.

      Jinak jak je to reálně jak u těch Bosch motorů tak u Bufangu, když se dosáhne rychlost 25 km/h dá se ještě na vyšší rychlost došlapat svými silami, nebo motor nad 25 klade odpor.

      Jo a nemáte někdo zkušenost s tou karbonovou Sava 27,5" DECK 9.3?

      Děkuji za rady

      0 0
      • Jáchym 1  

        1.motorizace Bosch CX 4

        – je spolehlivá,příjemný projev,inteligentní EMTB mód,velmi dobrá servisní podpora.

        2.dá se,,přešlápnou­t,,25km/h bez výraznějšího nárůstu odporu způsobeného odporem motoru.

        3.klidně 11sp.

        4.Sava Deck-nemám zkušenost.

        Pro uplnost-Bosch má těch 85 jen na EMTB a Turbo.

        0 0
        • dawka  

          Máš nějakou zkušenost se servisní podporou?

          Mám kamoše servisující KTM elektrokola a říkal, že motory neopravují – mění je kus za kus (motor bosch cca 1000 euro).

          Pokud máš servis, kde opravují, nebo objednají jednotlivé díly, tak dej prosím kontakt (člověk nikdy neví, kdy se to může hodit) :-)

          1 0
      • palo7  

        Bosch super, hlavně režim Emtb kdy neresi přepínání dopomoci. Tohle umí a je dobrý motor i Yamaha. Převodu kkidne raději 10, bohaté stačí a jemnost u ebiiu neřešiš. Hlavní je rozsah, ale rodiče stejne asi nebudou jezdit brutál kopce ,tak nějakých 11–42, 46 určitě stačí. Dostávat to jde, ale když to budou ostrý oneu například 2.8, tak moc to teda nejede

        0 0
      • dawka  

        Já si taky myslím, že stačí 11sp, klidně i 10sp. Na elektrokole není třeba tak jemné odstupňování a komponenty (kazety, řetězy, převodníky) odcházejí rychleji, takže cenový rozdíl mezi 11sp a 12sp mluví jasně pro 11sp.

        Sram začal dělat sadu pro elektrokola i 8sp, což mi příjde super, protože i na 11sp s motorem často řadím o dva i tři stupně najednou. Hlavně si pohlídat rozsah, kde u elektrokola 11–42, 11–46 je už v pohodě.

        1 0
        • va-bo  

          Taky jsem uvažoval přejít na SRAM 8st. Než jsem si zjistil cenu kazety Sram XG-899 E-Block 8 sp.11–48. :-)

          1 0
          • Jáchym 1  

            To je úlet,co?

            0 0
          • dawka  

            Jo jo, ta cena celý tento dobrý nápad zabila :-(

            0 0
            • cyborg  

              já sem ten 8spd sehnal za rozumné prachy na bazaru.. Jsem s tím docela spokojený.. Jemnější odstupňování je v určitých situacích handicap, ale většinou je ty větší odstupy plus. Vzhledem k tomu, že na éčku odchází dva nejmenší pastorky je ta možnost je měnit u Sramu vyloženě spása.

              0 0
              • Lišák  

                Možná by stálo za to popřemýšlet, proč na éčku ty nejmenší pastorky tak rychle odcházejí. ;-)

                0 1
                • cyborg  

                  To je poměrně jasné proč. Na tom nic moc nevymyslis a řešení je taky jasne…Používat kazety kde jdou ty pastorky měnit. Na GX a výš to nasere a je to nesmyslně drahá sranda to provozovat

                  0 0
                • va-bo  

                  Nejmensi pastorky odchazeji na vsech kolech, nejenom na eckach. Je to logicke, v zaberu je nejmensi pocet zubu.

                  0 0
    • ampler  

      Ahoj začnu znovu v této skupině, Elektrokola – Přínos pro cyklistu III mě nepotěšila…

      • mám e-Cube Bosch4 625Wh asi 14 dní
      • vidlice vzduch, přehazka XT Shimano, ano cena byla vyšší
      • nejoblíbenější režim e-MTB, Turbo bych méně zkušeným vůbec nedoporučil

      Hodně jsem napsal v jiném vlákně, škoda, ale budu pokračovat tady, po koupi jsem osadil oboustranné pedály Shimano, řídítka mám raději víc tvaru vlaštovky, dal jsem BBB. Nabíjení eviduji v apce, kde mám tankování PHM, teď mám za sebou poprvé 72km v silně blátivém kopcovitém lesním terénu, baterie skončila na 20% a to mám váhově nad stovku…

      Jedna věc, na kterou bych chtěl upozornit, po návratu ze silného deště nebo plískanice doporučuji baterii vyndat, to bahýnko bylo všude a mohlo by dojít ke zkratu kontaktů. Nabíjel jsem mimo kolo

      Teď čisté, vypraný řetěz, už se těším zase, v mém věku bych dal kolo v zátěži tak 1× týdně, máme tu samé kopce, dnes s e-kolem každý den, celkem dost unavený, ale ne sedřený.

      0 0
      • MlokCZ  

        Jestli máš rád eMTB režim a ještě nemáš už od koupení (spíš mít asi nebudeš) nahraný nový SW motoru i ovládacích prvků, tak bych zvážil jít si to nechat upgradnout.

        A to z důvodu nového Tour+ režimu. Ten nahrazuje původní Tour režim (kdo ho nechce, je volba při nahrání nového SW nechat původní Tour režim). A má průběh podpory také ne lineární (jako ECO a původní Tour), ale od určité hodnoty dodávaného výkonu jezdcem je nárůst podpory exponenciální, stejně jako použíá eMTB režim.

        Rozdíl eMTB vs nový Tour+:

        • eMTB pracuje v rozsahu Tour – Turbo
        • nový Tour+ pracuje v rozsahu ECO – Turbo

        Koho to zajímá podrobněji, tak tady

        https://www.emtbforums.com/…22985/page-3

        Z toho vlákna vytahuji to nejzajímavější a to průběh jednotlivých režimů na obrázku.

        1 0
        • MlokCZ  

          Na obrázku označený průběh Magictour je ten nový Tour+ (je to jen ještě původní název než to šlo na všechny Bosch motory).

          0 0
          • radek.n1  

            A s tím tour+ máš už osobní zkušenosti? Váhám, jestli upgradovat a přijít o klasický tour :).

            0 0
            • MlokCZ  

              Ne, protoře nemám Bosch, ale Brose motor. Já pak obecně nejsem zas tak moc zastáncem takových průběhů jako má eMTB a nový Tour+.

              Když přidám na svém výkonu, tak to pro mě neznamená, že chci navýšit násobitel podpory od motoru. I při lineárním průběhu se podpora v absolutním výkonu navýší, ale pořád ve stejném poměru.

              Pro mojí situaci s mojí problematickou šlachou se ty režimy ani moc nehodí. Když chci šlachu šetřit a tedy se flákat, pak chci o něco větší podporu právě i na začátku průběhu a tedy přesný opak průběhu eMTB a Tour+.

              A pak ne tak málo jezdím i na éčku ze sedla a tam je to na hranici i při lineárním průběhu. Tedy i tak je navýšení přípomoci motoru někdy moc velké oproti jízdě v sedě a musím někdy (zvlášť když jedu s klasikáři) při jízdě ve stoje shodit o úroveň podpory níže nebo dokonce vypnout motor.

              Při tom průběhu jako má eMTB a Tour+ se tento problém ještě zvýrazní.

              Jestli váháš a ty měnící se průběhy jako eMTB ti sedí, tak to prostě zkus. Lze to zase vrátit zpět. Když už je provedený upgrade, tak vrácení zpět je jen změna nastavení, i když i tak budeš muset do servisu s tím (jen to bude hned hotové)

              0 0
          • Janes  

            Tak to je hodně dobrý, myslíš, že to půjde na starší Bosche? Mám dva roky starý motor…

            0 0
            • Janes  

              Aha, tak Akumo..

              https://www.akumo.cz/…i-rezim-tour

              Aktualizace softwaru Bosch

              60 min

              390,00 Kč

              Aktualizaci provádíme na počkání, získáte nejnovější verzi softwaru + je možná případná aktivaci, či deaktivace funkce Emtb, případně zvýšení výkonu na 85Nm.

              0 0
        • dawka  

          Fakt zajímavé, jenom se obávám, jestli ty nové režimy nebudou energeticky náročnější pro starší baterky. Osobně více výkonu nepotřebuji, u toho Tour+ se mi líbí, že začíná níže než eMTB, což je zase úspora při nižší zátěži.

          0 0
          • MlokCZ  

            Co se týká reálného vlivu na baterku, tak je to individuální dle toho jaký profil a jak se s tím jezdí. Dle toho průběhu a i dle zkušeností některých z emtbforums je dopad na baterku minimální (Tour+ vs starý tour). Co v jedné situaci ušetříš, to v jiné zase spotřebuješ více.

            0 0
        • ampler  

          Pravda, není to špatné, ale mě zatím sedí eMTB, na rovině to stejně přešlápnu nad 25, ale zdá se mi, jakoby ten motor mírně zabíral i výš, ale opravdu mírně

          Omezovač mi zapíná zhruba 26,7 hlavně jsem zvědavý na spojku, pořád jezdím na hraně omezovače

          0 0
          • Janes  

            pořád jezdím na hraně omezovače

            to by mi jeblo…

            0 0
          • MlokCZ  

            Více kopců a méně rovin a nebudeš muset řešit jízdu na hranici vypnutí podpory. Roviny po rychlém povrchu jsou stejně na éčku největší nuda. Když jedu sám, tak roviny nejezdím v podstatě vůbec.

            A pokud jezdíš více roviny, tak právě na ně by se ten režim Tour+ hodil. Na rovině (pokud to není nějaký terén se superpomalým povrchem nebo hodně technický) stačí velmi malá podpora motoru a stejně se k tomu limitu dostaneš hned.

            0 0
            •  
              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
              2 1
    • dawka  

      To je dobrý nájezd v kopcovitém terénu, když jedu beskydy cca 75km, 1200 převýšení, tak už musím nějaké rovinky za své a vracím se z vyjížďky s vybitou baterkou. Mám ale Bosch 3 generace, 500Wh baterku (3roky starou). Kámoš co se mnou občas jezdí má Yamahu s baterkou 750Wh, má už taky lepší nájezd, ale zase se mi zdá, že ta Yamaha více žere.

      Řidítka jsem nedávno taky měnil, zjistil jsem, že mi vadí vzepětí nahoru, tak jsem si dal rovnější, ale taky vlaštovky se zdvihem 30mm.

      0 0
      • ampler  

        Myslím že s mojí váhou bych s 625 dal těchto 75km určitě do vybití, trvalá zátěž režimu e-MTB je na displeji 61km, na ECO je 91km, ale ECO je dle mého názoru pro mě režim k ničemu, cucá to baterku a téměř nejede, na rovině dávám i OFF, mám tretry, jedu cca 30–35, odspodu střídám 2–6 kolečko, nevím zda to má smysl vypínat, čas ukáže

        0 0
        • MlokCZ  

          Tak nevím jak je úspěšný ten odhad dojezdových km u Bosche, u Brose na mojem ebiku ukazuje úplné hovadiny. Zejména u vyšší přípomoci bych najedu reálně několikanásobně více než mi ukazuje dojezd.

          A ty nájezdy jsou o mnoha faktorech. Já v kombinaci mojich 70kg + Brose + 750Wh mám dojezdy o hodně vyšší.

          Výškových dám tak někde v intervalu 1700–2500m. I když tedy ještě jsem nejel trasu na těch celých 2500m, je to jen odhad ze zbylé kapacity baterky na o něco lehčí trase.

          Z dovolené tu mám pro srovnání jednu lehčí převážně jezdivou trasu:

          • 1286m výškových
          • 79km
          • trasa byla spíš lehčí, tzn. z poměrně velké části (tak 70%) jezdivé cesty
          • cca polovinu jsem jel s klasikáři, kdy mám i nejmenší spotřebu energie z baterky
          • druhou cca polovinu jsem jel sám převážně na vyšší podporu (sport i turbo)
          • pořádný terén jen 5% a 25% lehčí terén (ale pořád opravdu terén, nic jezdivého typu pěkná šotolina)

          A dovezl jsem 40% zbylých na baterce.

          0 0
    • Hedus  

      Hned využiji zdejší vlákno. Pořídil jsem Kross Soil boost https://www.mojekolo.cz/…-1-0-630-wh/

      Kolo vyloženě do trailů. Nicméně jezdím i klidnější a delší výlety. Kolo má 1×10 řazení placka 38 a převody 11×36

      Rád si hraju s řazením, zkouším jezdit i na spotřebu. Měla by nějakou přidanou hodnotu změna placky na 34 nebo jiný rozměr a případně přepřáhnout na 1×11, nebo jen rozumná změna placky a kazety na současném 1×10 ? Pokud ano, co vše bych musel pořídit ? Jsem schopen si to vše vyměnit a seřídit. Neznám ovšem přesně označení a typ kazety, převodníku, přehazovačky tak, aby mi to pasovalo na současný stav kola. Můžete mi někdo, moc prosím poradit, případně poslat nějaký odkaz ? Díky všem předem :)

      0 0
      • va-bo  

        Nejjednodušší bude výměna kazety s větším rozsahem třeba na 11/40 (Sunrace CS-MX3 Black 10 sp. kazeta 11–40 z). Bude potřeba jen u přehazovačky zašroubovat podélný seřizovací šroubek. Investice tak 1350 Kč. Větší pastorek už by přehazka nemusela pobrat (ale nemám vyzkoušeno), třeba se někdo ozve. Jestli se trochu vyznáš v excelu, zkus hodit do tabulky převodové poměry a obvod kola (ujetou vzdálenost na jedno šlápnutí – jednu otáčku převodníku).

        0 0
        • Hedus  

          Našel jsem i tuto kazetu – Sunrace CS-MX3 Metallic 10 sp. kazeta 11–46 z

          Znamená to, že bych musel vyměnit i přehazku ? Pokud ano, jakou prosím, mrknu na ceny. Uvidím, zda taková investice má vůbec cenu,

          0 0
          • radek.n1  

            Na 11 46 jsem koupil nějakou obyč deore a funguje to parádně.

            0 0
          • va-bo  

            Přehazovačka s dlouhým ramínkem by to měla zvládnout. Je potřeba jen zašroubovat podélný seřizovací šroubek na přehazovačce, aby se trochu oddálila horní kladka od kazety. Nejlíp přehodit řetěz na druhý největší pastorek a pak ladit přehazování na nejvyšší tak, aby zuby kladky nekolidovaly se zuby největšího pastorku, ale zase aby nebyly zbytečně daleko. SRAM u 12-systému na to má takový přípravek, ale ten asi nelze pro 10-systému použít.

            0 0
      • MlokCZ  

        Tak jako první si sám musíš ujasnit, jestli lehčí převod potřebuješ nebo ne. A je to jednoduché. Pokud nejlehčí převod používáš a máš problém s tím, že nedovolí dostatečně vysokou kadenci, jakou bys chtěl, tak lehčí potřebuješ.

        Pokud na nejlehčí převod nejezdíš nějaké extra nízké kadence, tak ani spotřebu výměnou převodů nezlepšíš.

        Já v kombinaci 36 převodník a zadní 27,5×2,6" kolo používám i nejlehčí převod 36/51 (1×12 Shimano). A ne tak úplně málo. Více tenhle převod používám ale pouze když jedu s klasikáři, abych měl rozumnou kadenci a mohl při tom držet jejich tempo.

        Pokud jedu sám, tak i pro zkoušení extrémních výjezdů používám většinou jen třetí nejlehčí (36/39). Druhý nejlehčí pak opravdu výjimečně.

        38/36 by mi ale fakt nestačilo. Každý to má ale jinak, tedy rozhodnout se dle toho, co jsem psal.

        0 0
        • Hedus  

          Díky všem moc za názory. Nevím, zda to dobře popíšu, ale mám pocit, že mi chybí převody do kopců. Místo abych mohl řadit, musím přidat na přípomoci motoru. Na rovině, tak abych se nějak rozumně udržel s kámošema na normálním biku, mám také trochu problém najít kompromis mezi zařazenou rychlostí a přípomocí. Je fakt, že když se ve 25 odpojí motor, blbě se ta rychlost na e-biku udržuje. Možná i ta skladba kazety není ideální. Prostě nevím a nemůžu pořád najít ten rytmus :)

          Kadenci se učím udržovat vždy mezi cca 70 až 85.

          0 0
          • MlokCZ  

            Tak dle toho bych určitě do lehčího převodu šel. A zvlášť když jezdíš také i s klasikáři. Já jsem dokonce kvůli tomu uvažoval, že dám 34 placku místo 36, na extra prudké výjezdy (které se občas jezdí na vyjížďkách) je i těch 36/51 někdy moc (buď musím s kadencí už nepříjemně nízko nebo začnu klasikářům ujíždět, i když nechci).

            Ale nakonec to měnit nebudu. Ono by to nepomohlo nijak moc a s větší plackou je to o dost lepší pro výdrže celého pohonu a v mírnějších sjezdech si také sem tam rád přišlápnu (tím myslím v rychlostech daleko za dopomocí, třeba při 40–45km/h).

            0 0
          • Hedus  

            Co by udělal menší převodník třeba 34, což je asi nejjednodušší cesta částečné úpravy a jaký by tam pasoval ?

            0 0
            • palo7  

              originál a podle popisu najdi typ, ale je dost drahý a navíc i 34 s 36 je furt moc do rychla. Chce to tak 34–46, možná by na silné nohy stačilo 34–42. Ale kombinace Shimano a těžké převody si moc nerozumí

              1 0
            • va-bo  

              Koukám na unašeč od Shimana a ten má normální rozteč BCD 104 mm, takže jakýkoliv převodník NV (ne oválný). Já sám používám u BROSE převodníky Absolute Black 34z.

              1 0
          • dawka  

            Já měl na e-biku převody 40 převodník a 11–42 kazetu, snažím se řadit stejně jako na běžném kole a do větších kopců mi chyběly převody. Kazetu jsem nedávno vyměnil za 11–46 a je to trochu lepší, můj ideál je jezdit delší trasy s nižší přípomocí a k tomu jsou potřeba v Beskydech i lehčí převody. Určitě si vyměň převody ať to nemusíš pořád dotovat motorem.

            Pokud nemáš kolo čipnuté, tak stejně moc převody do rychla nevyužiješ, takže si klidně vyměň i převodník za menší.

            Kolo využívám občas i jako dopravu do práce, takže využiju i těžký převod.

            0 0
            • Hedus  

              :) Už mám převodník 34 na cestě. Chci koupit kazetu 11×46–50. Nejsem si ale jist, zda mi to pobere přehazka Deore, jak se tu někdo zmiňoval.

              0 0
              • radek.n1  

                Vyzkoušej a uvidíš. Když nepobere, koupíš jinou, která pobere :-).

                0 0
                • Hedus  

                  Věřím, že je tu dost odborníků, kteří jsou schopni adekvátně poradit. Nechce se mi vyhazovat tolik peněz zbytečně. Rozhodl jsem se pro tuto kazetu 11×46 deore https://www.dookie.cz/…eore-11-46z/?…

                  0 0
                  • PavelK10  

                    Mám to stejně převodník 34 a vzadu 11– 46. Větší než 46 vzadu bych nevyužil, do rychla z kopce bych větší rozsah občas snesl…

                    0 0
                  • palo7  

                    Když dáš ten převodník 34, tak vzadu 46 stačí. Víc už je zbytečný. Tech 50z by mělo význam jen kdybys nechal vepředu 38

                    1 0
      • va-bo  

        Tak tak, experimentování se meze nekladou. Jedna známá měla originál převody na Yamaze kazetu 11/42 – převodník 38z. Nechala si to vyměnit za kazetu 11/46 a převodník 42z a je spokojená . Připodotýkám, že je ročník 1952 a nejezdí roviny, protože u nás roviny nejsou :-)

        0 0
      • palo7  

        ten Kross se zbláznil, dělají z toho kolo na šotolinu :-(. Starší nižší model měl jen do 42z a 38 převodník a je to v kombinaci se Shimanem které potřebuje vyšší kadenci do terénu dost málo. Kdo jezdí rovinky a malé kopce ok, ale když chceš vyjet nějaký schod, kořeny v kopci apod. tak není šance a těch 36 je nesmysl. Ale asi je to tím že nemají materiál. Bratránek má loňský nejvyšší model Krosse a má vzadu 46z. Osobně mně i kombinace 38–46 byla v kombinaci se Steps 800 málo. Na Meridě jsem měl se SH800 34–46 a to už bylo dostatečné i na úplné stojky

        0 0
    • PavelK10  

      Já mám vpředu 34 a vzadu 11–46. Nejtěžší věci jezdím na 34–40, na 46 vzadu už je to moc pomalé do technických pasáží a chybí pak ta dynamika.

      0 0
      • ampler  

        Tak jestli jsem počítal dobře můj e-Cube

        • přední 38
        • zadní 12× 10–51, ale poslední 3 velké jsem vůbec zatím nepoužil
        0 0
        • palo7  

          jsi rovinkář, což jsi vlastně i výše psal :-)

          0 0
          • ampler  

            No jo rovinkář :-) při mé váze nad 100 a výšce nad 190 jsem kopce nenáviděl a tím i kolo, když zhubnu, budu jak tyčka od plotu, e-kolo je fakt úplně jiný směr

            • cyklista ideál je 60 kg ale určitě ne nad 190 :-))) e-kolo to pomůže vyřešit
            • mám silné nohy, těch 25 teď do kopce na e-kole přešlápnu celkem lehce, dřív ani omylem, brzdila mě váha, po lese 20 jezdím hodně s respektem, to tady můžete tvrdit, co chcete
            • výplet zatím nemám na svou váhu drátový, což by chtělo
            • údaje e-Cube mou váhu ani neřeší, takže jezdím nad váhový limit, snad to pode mnou nepraskne :-)))
            • extrém jsem nezkoušel, už na to nemám věk ani odvahu :-)
            0 0
    • Dvojan1  

      Má smysl na éčko použít oválný převodník? Bez přípomoci by to smysl mělo, ale za podpory motoru nevím. Po rovině jezdím hodně za své a tam by se to hodilo.

      0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
      • Chlebovnik  

        Na roviny mi při rozumné kadenci (80+) ovál nedává žádný smysl. Leda, že bys imrvére hobloval nízkou kadenci a drtil nejtěžší převody. Tam by to nějaký teoretický přínos mít mohlo.

        0 0
        • Dvojan1  

          Měl jsem na starém silničním kole velkou placku ovál a bylo to tedy dost znát oproti normálu. Přece jen na éčku mám jen 44z. Možná by se lepší šlapalo bez podpory a neměl by jsem tak namáhané koleno.

          0 0
      • va-bo  

        Oválný převodník má přece smysl pouze pokud má stabilní polohu vůči klikám, ke snazšímu překonání „mrtvého bodu“. Tam kde je přenášen na kliky nejmenší kroutící moment má ovál ekvivalent menšího převodníku, a v poloze klik s přenášeným největším kroutícím momentem, má ovál ekvivalent většího převodníku. U ečka se díky volnoběžce v motoru poloha klik vůči převodníku mění. Proto by bylo použití oválu u ečka velmi často kontraproduktivní (vždy, když by byla poloha klik vůči převodníku jiná, než ta správná).

        1 0
    • Chlebovnik  

      Jsem onehdá měl půjčený LEVO a převod 32×50 jsem tady v Krušných Horách teda využíval hodně často. Kadenci na elektrokole mám oproti klasice rozhodně o dost vyšší a řadím také častěji. Zatímco na klasice se krátkodobě do stojky hecnu, stoupnu si do pedálů a vylámu ji, na elektrokole prostě podřadím a roztočím vyšší frekvenci. Je velmi znát, jak elektromotor při vyšší kadenci téhne lépe. Naprostou většinu stojek jsem vyjel na 50% přípomoc, sem tam jsem na pár metrů až desítek metrů dal 100% Turbo mód. Zbytek – netechnická stoupání atd. jsem jel na 15 % = stále citelná přípomoc.

      Tak nevim no. Podle diskuze výše to na mě zatím působí tak, že místní osazenstvo:

      1. Nejezdí žádné pořádné kopce
      2. Jsou siloví motači nízkých kadencí (což je pro jízdu na elektrokole samozřejmě špatně)
      0 0
      • MlokCZ  

        Tak záleží jaké jestli aktuální už nové Levo nebo starší. Předpokládám, že to nebylo nové, tzn. ještě bylo s 29" zadním kolem.

        Dejme tomu 2,33m obvod kola (nevím co tam bylo za pláště, ale ± nějaký mm je fuk) a kadence 80ot./min.

        32/502,3380/6­0/3,6=7,16km/h

        Rychlost 7,16km/h je pro náročnější extra prudké výjezdy málo (pokud to není asfalt nebo jiný pevný povrch), je potřeba jet rychleji, aby to šlo vyjet.

        Je možné, že točíš ještě znatelně vyšší kadence, kdyby třeba 100, tak jsi na 8,9km/h.

        A pak v těch nejprudších výjezdech je tu jedna komplikace s extra vysokou kadencí. Když je to už moc prudké, tak to prostě nejde jet vůbec v sedle (tím myslím, že nestačí ani posun na sedle a přilepení se na řídítka) a musíš jít do správné polohy ve stoje v akorát posunu celého těla dopředu a k tomu nejlépe dát sedlo dolu ať je lepší prostor pro manipulaci s tělem před sedlem. A v tu chvíli je lepší točit zase o něco nižší kadenci.

        Já se snažím mít v hodně prudkých výjezdech jetých ještě v sedle rychlost 10km/h, když to jde.

        K tomu zadní kolo 27,5".

        Pokud nemáš omezení v nastavení i pro maximální přípomoc, tak u Leva se i při 50% přípomoci lze dostat na maximální výkon motoru. Tedy i na 50% režim z motoru dostaneš stejné maximum jako na Turbo, jen tedy k tomu bude potřeba přidat 2× tolik výkonu jezdce než u Turbo režimu. Ale netuším, jak jsi to měl nastavené.

        Tím tedy 50% režim nemusí být pro to, co se s tím dá vyjet nijak znatelně omezující proti Turbu a naopak může někdy i pomoct, protože lepší dávkování, když zrovna musíš z důvodu technického terénu ubrat.

        V technických náročných výjezdech jezdím právě u Brose skoro vždy na sport režim, který mám aktuálně nastavený na 55% (tedy téměř stejně jako jsi měl na Levu). Na Turbo je to většinou horší a to ho mám aspoň trochu stažené (ze 100% na 80%).

        Pro lepší srovnání by to ale chtělo konkrétní příklad kopce (klidně něco zmiň v Krušných, co jsi jel), aby bylo jasné, co si představit pod sklonem i terénem.

        0 0
        • Chlebovnik  

          Bylo to Levo 2021 29"/29". Měl jsem nastaveno 15/30, 50/50 a 100/100. Kadenci jsem točil vysokou, určitě 90+. Jsem jel třeba z Mariánský na Vlčí hřbet nahoru vedle červené vede trail, tak v obráceném směru. Nebo žlutou z Jáchymova na Božák, ale s odbočkou na Dub a přímo rovně do kopce až na vršek (není vyznačeno na mapě). V některejch místech jsem si i do kopce dával teleskop níž, abych snížil těžiště.

          V Rabenbergu jsem byl akorát na klasice, ale přišlo mi, že tam maj všechny ty výjezdy a spojky upravený a promyšlený, ať už ty asfaltový nebo ty přírodní stoupací traily.

          0 0
      • MlokCZ  

        A ještě je to o té přípomoci. Když jsi jezdil netechnické věci jen na defaultně nastavené ECO (tedy já ho u Brose mám taky 15%, tak předpokládám, že je to tak i u LEVO), tak tam je jasné, že to opravdu lehké převody chce. Na tenhle režim je to už jen o málo lehčí než na klasice. Je to cca +60% z výkonu jezdce, z toho část sežere vysoká váha kola a pomalé pláště. Pořád to je o něco lehčí než na klasice, ale ne už o moc.

        S tímhle přístupem pak přichází otázka, proč vlastně vůbec jezdit na ebiku, když si to po většinu času uděláš skoro stejné jako na klasice. A na klasice bys měl lehké kolo do sjezdů.

        Ne každý se chce na ebiku flákat, ale pak právě můžeš využít přípomoc k tomu, abys se v těch dlouhých výjezdech v horách neplazil krokem jako na klasice. A máknout si můžeš i s větší přípomocí.

        0 0
      • MlokCZ  

        A nebyl jsi náhodou zkusit LEVO v Rabenbergu? Jestli ne, tak určitě doporučuju.

        A pokud ano, tak tam jsi taky výjezdy jezdil jen na ECO. Jistě by to nebyl problém, jsou jen poměrně dost prudké. Šlo mi to z pohledu, že jsem tam ocenil, že jsem v tomto případě se mohl v těch výjezdech poměrně flákat a nijak moc nemakat a díky tomu jsem nebyl odvařený na sjezdy a tak jsem si to mnohonásobně více užil.

        0 0
      • va-bo  

        To jsem zvědav, co soudruzi zase vymysleli. A kolik to bude stát. Jestli to bude jen „nepatrné“ zdražení jako u Specialized ? :-)

        0 0
      • MlokCZ  

        Tak snad konečně uvidíme, jestli to budou jen nové větší baterie a Tour+ mód nebo ještě něco dalšího…

        Zatím mluví o novince počasí navíc na displeji. Teď o tour+.

        0 0
        • MlokCZ  

          Teď ebike flow app. Já bych tedy rád slyšel, jestli bude něco ohledně motoru samotného.

          Tak aspoň něco s app, půjde do jisté míry konfigurovat režimy s lineárním průběhem (ECO, tour, Turbo).

          0 0
        • MlokCZ  

          Potvrzena 750Wh baterka, nabíječka stále 4A.

          0 0
          • ampler  

            750Wh zase posun, mám 625Wh a nabíječku 2A, při nabíjení je pěkně žhavá, jsem zvědavý, kdy odejdou kondíky nebo nějaká ta tlumivka, ale 4A je pro baterii 16,7Ah už zbytečně moc, dám vědět, až se vyžhaví :-)

            Do rámu můžu dát 500Wh i 625Wh ale pouze s pomocí klíče, tedy nastavit doraz, ale to jen tak, určitě náhradní baterii v batohu tahat nechci

            0 0
        • MlokCZ  

          A motor beze změny, takže nic nového, co by se už nevědělo. Pro motor pouze update SW s novým tour+.

          0 0
    • ampler  

      Simulátor dojezdu, baterie, váha a styl terénu je jasným ukazatelem…

      https://www.bosch-ebike.com/…ge-assistant

      0 0
    • tsunami  

      Viděli jste s čím přišel Nicolai? Vypadá to, že míří na motorkáře, kterým vadí že jsou lovná zvěř, tak přesedlávají na “ekola”, stejně jako český Boxxbike.

      https://www.nicolai-bicycles.com/eboxx-ultra/

      0 0
      • ampler  

        Vývoj jde neustále kupředu, koupíš kolo a další rok je nové – jak se píše v článku pro rok 2022 – je ale nový systém kompatibilní s jeho předchůdcem? Bohužel ne. Společnost Bosch zásadně revidovala systém a předznamenala novou a chytrou éru v historii jejich motoru Performance Line CX. Proto tomu říkáme „nový“ inteligentní systém Performance Line CX, přestože je založen na stejném motoru…

        Nový displej Bosch Kiox 300 poskytuje všechna důležitá data o jízdě a stejně jako jeho předchůdce umožňuje po připojení k chytrému telefonu podrobnou navigaci…

        Baterie 750 Wh delší o 7cm než 625 Wh a váha skoro 4,5kg :-))

        Cena tak 170? :-)

        0 0
        • PavelK10  

          No podle mě ta kompatibilita měla být zachována. Škoda.Možná je k tomu vedla snaha udělat robustnější a spolehlivější kabely…

          0 0
      • MlokCZ  

        Celkově když pročítám podrobnosti žádný zázrak.

        Líbí se mi nové dálkové ovládání, které obsahuje vše důležité a je hezky zpracované a pak možné tam už necpat druhý větší displej.

        Líbí se mi, že konečně lze nastavit uroveň podpory, tedy aspoň u módů s lineárním průběhem.

        Líbí se mi, že už je také 750Wh baterie, ale ta hmotnost, ta je tedy hodně bídná. 4,38kg je fakt dost, když vezmu, že mám také 750Wh, která má 3,55kg a ještě k tomu v tom je i spodní kryt rámu (baterka se přicvakává na spodní rámovku a její spodní část je tedy součást pláště rámu.

        Výsledkem pak je, že třeba u Cubu u srovnatelně osazeného kola jako mám se dostanou na celých +1,5kg, což už není zrovna málo, když už i tak jsou ty ebiky těžké až až. A to je Brose motor o cca 100g těžší.

        0 0
      • ampler  

        Portál Heuréka uvádí jako Top 1 nejprodávanější produkt e-kolo Crussis s motorem Bafang Max Drive a baterií Samsung 720Wh, máte někdo zkušenost?

        Jen tak ze zájmu pro srovnání za cenu 42 což je polovina e-Cube nebo KTM…

        V prodeji jsou KTM se Suntour pružinou a brzdami Tektro za 90 :-))

        0 0
    • PavelK10  

      https://www.kolofix.cz/…-elektrokola?…

      Máte někdo s nimi zkusenost? Píšou i repase emotorů, tak by mě to zajímalo do budoucna …

      0 0
    • dawka  

      Na Bosch Performance CX se dá koupit sada pro repas – Blok motoru s ložisky a možná i nějaké kolečka ložiska zvlášť.

      Ptal jsem se v Ostravské Topkolo na servis a říkali, že nějakou opravu zvládnou, tento blok taky umí objednat a repasovat, ale většinu složitějších oprav posílájí do Bosche.

      Blok motoru – prodej

      1 0
    • PavelK10  

      Snad se ten servis motorů rozjede…na Brose mají opravnou sadu s řemenem cca za 4 tis…řikali kámošovi v servisu …

      0 0
    • Dvojan1  

      Oblečení na e-bike. https://www.electricbikers.cz/high-voltage?…

      0 0
      • Hedus  

        Jo docela pěkné, líbí se. Ale ty ceny !!! Jako startovací, pro reklamu a rozjezd to mohli udržet trochu níž.

        2 0
        • Dvojan1  

          Drahý to je. Mě vadí, že nemají vzadu kapsy.

          0 0
          •  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován.
            1 0
        • Modus2  

          Bavlněný triko za 700 Kč? Asi blbost. :-(

          0 0
          • PavelK10  

            Mi se celkem líbí…ale z Alíka jsou takové dresy max za 1/3…jen s etématikou jsem tam zatím nic neviděl…

            0 0
    • MlokCZ  

      Hm, tak i 750Wh baterka možná není ještě dost (bez nějakých nahánění možností nabíjet po cestě).

      Dnes důkladný test baterie. 102km, 1750m nastoupáno a více náročnějších výjezdů, kde jsem jel vyšší přípomoc. Skoro celé terén.

      Na ECO téměř nic, abych tu trasu zvládla moje zlobivá šlacha.

      Dojel jsem se 4% baterky.

      Jak to bude 100km+ terén, tak to už na těch 2000m+ výškových nebude.

      Ty jdou jen na o něco kratší trase nebo s lehčím terénem, případně bych musel sakra šetřit baterku, ale to už bych si z důvodu šlachy nemohl dovolit na takové trase.

      1 0
      • ampler  

        Díky za popis zkušeností, to se cení…

        Já to chci řešit při dlouhých trasách zásadně taháním nabíječky, mám tu nejsilnější Bosch 6A pro občasné dobíjení v terénu (jinak mám 2A) zásuvky jsou už téměř všude a taková hodinová přestávka nic není. Baterie sice moc ráda nebude, ale použití 6A jen občas nebude příliš rozhodující pro životnost baterie. Bohužel váha 6A je 1kg, ale jinak to nevidím, rozhodně třeba 2 dílky dobití bude lepší než nic…

        Jistě budou na různých stage přibývat dobíječky, ale baterií je spousta typů a vlastní nabíječkou aspoň zajistím správné napětí pro dobíjení…

        0 0
        • PavelK10  

          Giant dává 6A nabíječky na Yamahu motor, k Shimanu mám 4A nabíječku. Asi by tedy větší A škodit neměly když jsou i ty 6ky dodávány s kolem. Horší je spíše váha…ta 6A je o dost těžší než ta 4ka do batohu. Jak jezdíme delší trasy tak taháme obě nabíječky. Na celodenní výlet opravdu v terénu ani těch mých 756 Wh nemusí stačit

          0 0
        • stan.zak  

          Kdo dosud nevěděl: nabíječky

          2 0
      • MlokCZ  

        Srovnání další podobné trasy, kde jsem chtěl aspoň o malinko zlepšit výdrž baterie.

        Předtím jsem měl Tour režim nastavený na 35% (což je reálná přípomoc 140%, tedy dost) a na ten odjel největší část trasy, ale k tomu i něco na Sport a Turbo do pár nejtěžších výjezdů (které bych jinak vůbec nedal).

        Včera 110km, 1770m nastoupáno a dovezl jsem 9% baterky.

        Terénu bylo hodně podobně jako na té předchozí trase s tím rozdílem, že jsem na ní nejel žádný extra těžký výjezd (z pohledu éčka), nejtěžší výjezd byla červená na Kuchyňku směrem od Prahy a to je výjezd, kteří dávají běžně i klasikáři a zrovna kamarád, co jel včera se mnou ho vyjel (já se přiznám, že na klasice jsem ho nikdy předtím nedal celý a při nejlepším pokusu mi chybělo pár metrů na konci).

        Rozdíly v dopomoci byly 2:

        • Turbo jsem nejel ani metr (nebylo potřeba)
        • Sport režim jen párkrát pár metrů, nutné to sice nebylo, ale lépe jsem si tak danou pasáž užil
        • Tour režim jsem snížil z 35% na 30% nastavení (tzn. z reálných 140% na 120% přípomoci), což je pořád velká přípomoc, ale níže to s tou mojí problematickou šlachou na takové trase nepůjde (tedy minimálně zatím ne, uvidíme časem, mnohem více najetých hodin oproti klasice s nižším zatížením než na klasice zatím hodně prospívá pro šlachu, tak je šance, že na rozdíl od klasiky se ještě trochu zlepší)
        • ECO režim jsem jel zase jen minimálně, podobně jako poředtím (tady platí to samé, že na takhle dlouhé trase bych jinak šlachu přetížil a vykoledoval si zase problém na další dva měsíce, to si nemůžu dovolit)

        Kdybych měl v pořádku šlachu, tak by to šlo ještě hodně posunout s dojezdem. Odjet třeba 2/3 trasy na ECO by to posunulo ještě hodně.

        2 0
        • ampler  

          Klobouk dolů, já se taky přidám se zkušeností, režim e-MTB (alias Sport) 625Wh

          Trasa se střídala nahoru dolů, většinou louka a les, jel jsem co jsem mohl, při své váze bohužel 60 km a nazdar

          Mohl jsem zvolit režim ECO ale to mě nebaví

          Závěr jasný, Bosch FastCharge 6A sebou a někde na obědě baterku trošku oživit, otázkou je, kde budou k dispozici zásuvky 230V

          0 0
    • dawka  

      Tak letošní zima nic moc, že? Já byl pojezdit ve sněhu jenom jednou, ale byl to pěkný prašánek tady v podbeskydí :-)

      0 0
      • Cavendish  

        Svetr pro baterku?

        0 0
        • dawka  

          Jo jo, neoprenek musí být :-)

          0 0
          • Cavendish  

            Má to nějaký přínos?

            0 0
            • dawka  

              Není to úplně nějaký zázrak, ale účinek v chladném počasí to má. Tak cca půl hodiny až hodinu (podle teploty) baterka na vyjížďce nepozná, že je venku, takže jí zůstane garážová teplota (v garáži mám v zimě zhruma 13 stupňů). Taky to asi pozvolna chladne a pozvolna se otepluje, takže baterka nemá teplotní šoky.

              2 0
    • dawka  

      Zdarec, včera jsem dělal údržbu E-biku a přikládám foto pořádně ohoblované napínací kladky (Haibike, Bosch 2. generace). Kolo mám čtvrtou sezónu.

      2 0
    • dada  

      dotaz: budu si v alpách pučovat elektrokolo, full, jen tak na vyzkoušení a pro srandu.

      Má smysl si táhnout a nechávat namontovat vlastní pedály (crankbrothers) nebo je to na jeden/dva dny u e-biku vlestně jedno a vzhledem k dopomoci to dám v pohodě na platformách??

      díky

      0 0
      • tomfree  

        Dáš to na platformách.

        0 0
      • MlokCZ  

        To hlavně záleží na co jsi zvyklý. Ohledně šlapání to dáš v pohodě v platformách. Otázka je, co v terénu ve sjezdech.

        Já bych si třeba pedály pro sebe rozhodně vzal, protože bych se na platformách ve sjezdech tak akorát přizabil, jak už 25 let jezdím výhradně nášlapy. Pokud jezdíš občas i bez nášlapů, tak víš jak na tom jsi a problém mít nebudeš.

        A na ebiku je to ještě o něco výraznější jak je těžší, třeba když si trošku poskočíš.

        0 0
        • tomfree  

          Právě,že je těžší,takže je větší pravděpodobnost,že mu to někde klouzne a tam bude volná noha k opoře daleko užitečnější,než mít spd.

          0 1
          • MlokCZ  

            Neměl jsem s tímhle sebemenší problém ani na prvních vyjížďkách, co jsem ebike pořídil. A to se mi ze začátku samozřejmě sem tam stalo něco, co jsem nečekal. Třeba v trochu náročnějším terénu, když jsem někde musel skoro stát a pak při nastavené příliš velké dopomoci příliš přišlápnul a neočekávně moc zrychlil.

            Oproti tomu bez nášlapů se mi kdysi podařilo sedřít nohu i jen když jsem na 2 minuty projížděl manželky kolo (to ani nebyl ebike) po tom, co jsem na něm něco servisoval a chtěl to vyzkoušet, že je vše ok.

            Toho podvědomého mnohaletého zvyku, že nášlap nohu prostě podrží i bez jakékoliv snahy jezdce, se nedá rychle zbavit. Tedy miminálně mně ne.

            Těch vláken, kde se tu řešili platformy na které přecházel někdo z podobné situace (mnoho let na nášlapech) tu už bylo hodně. A většinou jsem tam viděl, že to trvalo tak půl roku ježdění na platformách než to bylo ok i na platformách. A sedřených nohou spousta.

            Tohle ale určitě dokáže sám posoudit, jestli bude nebo nebude jeho problém.

            1 0
            • tomfree  

              Ok,každý to máme jinak,pro mě je prostě větší rozdíl jízda na normálním kole vs ebike,než platformy vs spd.

              0 1
              • dada  

                To sem si pomoh…sem zmaten víc než předtím. Asi je vemu teda ;)

                0 0
      • roman 3D  

        zkoušel jsem u e-endurka platformy ale skončil jsem zase zpátky v nášlapech, větší jistota a lepší ovládání kola, na ht taky nášlapy

        0 1
      • va-bo  

        Jezdil jsem skoro 30 let na naslapech vseho druhu (SPD, Time, CB) na CB nejdyl. Na novem ecku jsem hned namontoval platformy a koupil k tomu boty. Je to v pohode, hlavne na trailech. Uz bych zpatky nesel.

        2 0
    • Radim 75  

      Tak jsem si říkal, že se podělím o svou zkušenost z éčka. Loni jsem vybral full Supa se shimanem Steps 7000. Výběr už moc nebyl, buď vraždy, nebo už příliš drahé kousky.. Musím říct, že jsem velmi spokojen, tři režimy pomocí, keře se dají v appce doladit, mám vše na minimum. Jen zmíním pro ty co vybírají, zapomeňte na ty maximální přípomoci pokud jste cyklisti, na střední ( trail) jezdím krpy, kde to spíš " neustojite". Chápu, že pro někoho je kollo s baterkou něco, co neskousnou, ale zkuste se na to podívat i jinak. Léta jsem „jezdil HT“ v Jeseníkách, ale po práci jsem prostě vyšťavenej a buď se nevykopu, nebo to otočím za prvním výjezdem. Včera stejná situace, krásné odpoledne, vyjedu, první louka, strniště, cítím, že tomu moc asi nedám po celém dni v práci. Tak jsem zapnul trail a jedu jak motorka, projel jsem pár otravných stoupání , dávám eko a překvapivě se cítím fajn, objevují novou krásnou trasu a dokonce po zastávce na Plzňu dávám další zajížďku a chrochtám blahem. Nakonec je z toho svižná padesátka s převýšením kilák, na HT bych to určo nedal. Před nákupem kola jsem se bál, aby časem nezůstalo v koutě, naopak, po roce hodnotím nákup jako jeden z povedenějších rozmarů. A na závěr pro ty pravověrné zastánce klasiky, zkuste se na ty éčkare kouknout i jinou optikou, všichni nesedí celý den v kanclu nebo nemají kondici drtit kopce aby něco viděli, případně jim to zdravotní stav, nebo věk nedovoluje.

      5 0
      • va-bo  

        Přesně tak. Dáš padesátku za 2 – 2,5 hoďky a na konci v pohodě pivko i když už ti táhne třeba na sedmý křížek. O tom to je. Když se chceš blejsknout před děvčaty, vyjedeš po schodech před nákupním střediskem nahoru :-) .

        0 0
        • jkcz  

          Jak poznas vegana – ze ti to do tri minut rekne sam. Ja nechapu, ze si to ecko musite furt obhajovat. Prece kdyz mi to vyhovuje, tak jezdim a neresim. A kazdy mi muze vlezt na zada.

          1 2
          • va-bo  

            Proč to čteš?

            1 0
            • jkcz  

              Protože mě zajímá technická stránka věci, nechcu umřít úplně blbý. Protože jsem pořídil éčko manželce a chci znát poznatky z praxe. Protože si časem něco takového pořídím taktéž.

              Ale proč bych se měl proboha kvůli tomu zpovídat a obhajovat, tak to fakt netuším :)

              0 0
      • roman 3D  

        naprostý souhlas, letos jsem na obyčejné šlapací nesedl a mám na éčku o pět kg méně:-), včera jsem byl na eco na Kozákově po turistický a jak jsem se pěkně spotil

        0 1
        • bessinka  

          Já tam byl včera taky. Měl jsem tam teda eMBT.

          0 0
          • roman 3D  

            to si tam dám příště než se trápit po lehké opici na eco, ale dal jsem to:-)

            0 0
          • ampler  

            já na eMTB jezdím nejčastěji, je to sportovní režim a to mě baví, doplňuje mi ty věkem ztracené síly, unavený jsem hodně, ale ne ztrhaný. Teď bohužel řeším problémy s řetězem, měl jsem točit 2–3 od novoty, u e-kola asi 0,4–0,5max ale je jsou to teprve nové poznatky, ovšem mnoho „odborníků“ má jasno už teď

            0 0
    • Radim 75  

      Pokud to znělo jako obhajoba, tak ne, přečti si téma vlákna. Takhle to mám já a věřím, že to může pomoct při rozhodování dalším.

      0 0
    • dawka  

      Zdravím pánové a dámy,

      jak to máte vy dlouholetější majitelé s baterkama? Já mám Bosch CX, 2.generace, baterie BOSCH PowerTube 500Wh. Letos mám e-bike čtvrtou sezónu. Kolo jezdí pořád parádně a baterku odhaduji tak na 80% původní kapacity. Jelikož mám už natrénováno jak jezdit úsporně a dal jsem lehčí převody do kopce, tak kolo pořád delší výlety s převýšením zvládá. Takže za mě zatím vše OK a repasi zatím nepotřebuji. Co vy ostatní, už jste někdo baterku repasoval? A jak Vám drží kapacitu, případně nějaké problémy?

      0 0
    • Radim 75  

      Já zatím sezónu, baterka cajk. Spíš se mi lepší kondice a používám menší přípomoc. Teď jsem přehodil pláště, byly tam wtb trail, v terénu super, ale na normální ježdění traktory. Dal jsem Continental race king, je to brutální rozdíl, jede to jak ďas ( úspora cca 400g! na každém kole). Výměny baterky bych se nebál, mám myslím dafron 500 možná by pasovala i 600 a určitě se dá repasovat.

      0 0
    • roman 3D  

      řeším výměnu plášťů smart sam 29×2,25 za něco objenějšího mezi 2,4 – 2,6. Přemášlel jsem jestli jít znovu do smart sam 2,6 nebo zkusit tyhle 2,4 wicked will (nejezdí je někdo?)

      https://www.cycology.cz/…ix-p1506348/

      0 0
      • va-bo  

        Na léto jsem nasadil Maxxis Ardent EXO TR 2,4 je to TLR. Docela dobrý univerzál, v blátě ale moc nestíhá, na asfaltu trochu hučák. Je trochu levnější.

        0 0
      • MlokCZ  

        Pokud to má být univerzální i na asfalt, tak pořád má zbytečně moc řídký vzorek. A přitom do pořádného terénu zbytečně nízký boční vzorek.

        Raději vozím vzadu Rock Razor (27,5"x2,6"¨), který za sucha v terénu velmi dobrý (za mokra jezdím minimálně) a přitom je příjemný i na asfaltu.

        Vepředu pak k tomu NN.

        Wicked will má přesně zaplnit mezeru mezi NN a Rock Razorem. Ale stejně se mi nelíbí. Kdyby byl vyšší boční vzorek, tak by to byla alternativa na přední když by se jezdilo méně terénu. Když je ale vzadu Rock Razor, tak vibrace na asfaltu jsou v pohodě i s předním NN (nejvíce udělá zadní plášť).

        0 0
        • MlokCZ  

          A pokud Wicked will, tak bych na éčku určitě nedával superrace verzi. Minimálně superground. Na zadní bych ale klidně dal rovnou supertrail.

          0 0
        • roman 3D  

          mě jde práve i dost o přejezdy po asfaltu, mokro v terénu vyjímečně. Vlastně mě i trochu vyhovoval i tem smart sam i když v ničem moc nevyniká ale zase se dobře odvaluje a nevrní.

          Vůbec nemám ozkoušený jiný značky, posledních 10 let jsem na všem měl různý vzorky jenom od schwalbe

          0 0
          • MlokCZ  

            Na éčku jak jezdím všechno a na rozdíl od klasiky mám jen jedno a nic na něm nechci prohazovat (že bych měl třeba dvoje kola), tak jezdím občas taky klidně i třeba jen asfaltovou trasu. Proto ten Rock Razor vzadu. Jezdit jen terén, tak dám i dozadu třeba NN. NN 2,6" vzadu ale vibroval už opravdu hodně, v určité konkrétní rychlosti to bylo extrémně nepříjemné.

            Teď jsem v Jizerkách a třeba včera po předchozích deštích se nikomu nechtělo do terénu a jeli jsme přes Ručičky na Voseckou boudu 90% po asfaltu. Dnes už bylo celkem sucho, tak před deštěm jsme dali včas nějaký ten terén, jen krátký okruh (Štěpánka a moje oblíbená zelená dolu – místy ještě trochu mokré, ale jen minimálně), aby se to dobře stihlo i s obědem než přišel ten déšť (časování vyšlo dobře, už jsme něco málo přes hodinu na chatě).

            Na klasice jsem byl už roky proti Smart samům, protože na ten průběžný vzorek moc dobře nejedou. Na éčko se ale celkem i hodí. Jenže je velká škoda, že jsou jen v těch levnějších provedeních s horší směsí i kostrou (před lety se dělal i v lepší verzi).

            Jen u Rock Razoru tedy na zadním nemám moc dobrou životnost. I na éčku mi všechno vydrží dlouho (třeba řetěz 5tis. km na shimano 12sp.), jen zadní plášť ne. Na tom dávám už o něco méně než na klasice. Na tom Rock Razoru jen cca 2tis. km s tím, že měním brzy (tedy zachování dobrých vlastností pláště).

            0 0
    • dawka  

      Jezdím taky Smart Samy 29×2,6, zdá se mi to jako dost dobrý univerzál a pro mé Allround ježdění je naprosto ideální. Ony ty Smart Samy v šířce 2,6 mají ty špalky i mezery mezi nimi o dost větší než třeba v rozměru 2,25, takže ta trakce i samočištění tam funguje dobře.

      0 0
      • va-bo  

        Jakpak se asi tvarili hosi ze Speslu, kdyz si tam nachal dat Ohlins a XTR ? :-) Ze by je to samotny napadlo, o tom pochybuju.

        0 0
    • kandik psi zub  

      dostal jsem ukol od tchana a tchyne : doporuc 2ks Ebiku, hardtail, 70kKc za kus. Muzete me neco doporucit? Jinak jim nejsem schopen poradit…staci principielne, jestli shimano, bosch, na co dat bacha? diky predem

      0 0
      • va-bo  

        Se Shimanem ani s Bosem neudelas chybu. Akorat bych se zkusil vyhnout prevodum 1×12. Kdyby to slo.

        0 0
        • roman 3D  

          přesně, podle mě 1×10 akorát

          0 0
          • psbiker  

            A výrobci éček nebudou mít co žrát :) Hezky motor z krouťákem jak motorka a 1×12, ať to hoří.

            2 0
      • palo7  

        Starší a kdo má rád pohodlí, tak berou Haibike. Maji většinou takový posed jak na hajzlíku :-)

        A od ní h klidne i Yamaha motor, bere od spodu, nemusí se frekvenční šlapat. Což někteří taky ocení. Shimano je spíš na rychlejší šlapání. Ale Bosch, Yamaha, Shimano ty vyšší třídy Bafangu jsou v pohodě.

        0 0
    • creater  

      Na Ohlinsu se dá koupit :-)

      0 0
      • va-bo  

        No jo, to jo, ale ze by SRAM prenechal takovou reklamu jen tak ? Jeste k tomu Shimano … :-) sranda…

        0 0
    • Alex.Anderson  

      Zdravím borci, měl bych dotaz na motor Panasonic gx ultimate.Švagr ho ma na Leader Foxu a zlomili se mu západky, skoro stejné jako bývají v klasickém ořechů.Ale! Ty klasické jsou menší a tvarově trošku jiné-vyzkoušeno=ne­funguje. A jelikož motor rozebrán ještě v záruce, reklamace smolík???? Nikde nemůžu sehnat tvarově stejné západky a nahr. dily na tento motor je nemožné sehnat.Nesetkal jste se nekdo s tim?

      0 1
    • roman 3D  

      něco nového pro fajnšmekry

      https://www.electricbikeaction.cz/…400-podpory/

      0 0
      • MlokCZ  

        Ten článek je ale úplně mimo.

        Navýšení podpory ze 340% na 400% pro závody nepřinese vůbec nic. Pro jezdce v závodě to bude pořád naprosto stejné, žádné zlepšení časů nebude.

        Tady je vždy limitem maximální výkon motoru (a ten se navyšovat nemá), ke kterému se při trošku přišlápnutí do pedálů bez problémů každý dostane i při 340%.

        Tohle maximalizování násobení výkonu jezdce se projeví pouze v přesně opačných případech. Tedy když se někdo chce hodně flákat a pak stačí i poměrně malý výkon jezdce k tomu, aby se dostal na maximum motoru. V závodě se ale nikdy flákat takhle nebude, protože i co největší přidaný výkon jezdce se počítá a rozhoduje.

        I mně ne moc výkonému stačí i jen 200%, abych se dostal na maximum motoru. Při 400% (Brose umí 400% už roky a maximální výkon motoru je ± stejný jako u Bosche, takže pro otestování to samé) stačí v reálu už opravdu poměrně málo výkonu jezdce k dostání motoru na jeho maximum.

        A pro představu konkrétní čísla pro Brose:

        • při 200% režimu je potřeba pro dostání se na maximum motoru, aby jezdec dodal 275
        • při 400% režimu je to „překvapivě“ jen polovina, tedy ani ne 140W

        Naopak je režim 400% spíš nepříjemný. Rychle se dostane na maximum motoru a následně když jezdec přidá na výkonu, tak to nemá skoro žádnou odezvu, jak už se to navyšuje pouze o výkon jezdce a motor už nic.

        Já mám schválně Turbo aspoň trochu staženo na cca 300% (už i tam se na maximum motoru dá dostat dost snadno a narazit tak na tu hranici, kdy přidaný výkon jezdce nemá už odezvu motoru).

        0 0
        • Andy5  

          Rob ve videu:https://www.youtube.com/watch?… vysvětluje, k čemu je to zvýšení ze 340 na 400% dobré.

          Jde hlavně o obtížná technická místa. Ale zase to zpoždění odpojování motoru může být i nevýhodou v technickém terénu.

          0 0
          • MlokCZ  

            S tím právě ale nesouhlasím.

            Já těch 400% (u Brose je to dokonce 410%) dlouhodobě mám a dlouhodobě jsem je jezdil. A právě v těch obtížných technických místech je to naopak spíš kontraproduktivní, protože pak mnohem snáz zahrabeš nebo se moc rychle rozjedeš i když nechceš. A to si myslím, že mi citlivý záběr (malá síla) docela jde.

            Právě abych mohl více používat i Turbo v technických prudkých pasážích, tak to mám stažené na 300%.

            Když jsem měl dost dlouho Turbo ponechané na maximum (410%), tak jsem pak často raději rovnou přepínal v takových situacích na nižší režim.

            Delší overdrive je někdy lepší, někdy horší, dle situace. Já bych přehnaně velký nechtěl, to pak v technických pasážích (kde je místy více zpomalovat nebo i skoro zastavovat) hodně nepříjemné. Já to mám na svém ebiku tak akorát. Tohle ale nedokužu posoudit u toho Bosche, protože bez vyzkoušení není jasné, jak je to přesně nastavené (narozdíl od těch % přípomoci, kde je to jasné už z těch čísel).

            0 0
            • tomfree  

              Tohle bude záležet na jezdci,mám brose a normálně mám nastavenou asistenci na 15 procent a výkon na 30,ale v technických výjezdech jedu na turbo na plno a dají se s tím vyjet neskutečné věci, no a kamarád se stejným kolem chodí pěšky,samozřejmě to předpokládá dobrou gumu,pokud někdo vozí nobby nic tak.....

              0 0
              • MlokCZ  

                Pláště to určitě ovlivní a mám tam jezdivější, jak s tím jezdím hodně vše (od technického terénu po klidně i asfaltovou trasu, když jsou sračky a já do nich nechci). To by pomohlo proti prohrábnutí. Ale už ne v těch situacích, kdy je v technickém výjezdu potřeba skoro zastavit.

                A technika jezdce určitě ovlivní nejvíce, to souhlas. Určitě bude spousta technicky lepších jezdců ve výjezdech než já, ale zase tak špatně na tom nebudu. Trénuju technické výjezdy docela hodně, protože mě to baví a už jsem si vyjel opravdu hodně výjezdů, které mě na klasice předtím nikdy ani nenapadlo zkoušet.

                Na druhou stranu on ten rozdíl 300% vs 410% už není až tak velký a možná by mi to už teď tak nevadilo (po delší době na ebiku, už to mám snížené hodně dlouho). Ale nemám rád to příliš brzké dosažení maxima motoru (na 410%), takže to určitě nevyšovat zpět nebudu. A i na těch 300% se dostanu na maximum motoru také ještě dostatečně snadno.

                Až na Sport režim (kde mám 200%), tam už se na maximum motoru dostanu obtížněji, ale i ještě tam to jde. Ale tam už uznávám, že pro technické pasáže to chce mít možnost dostat se na maximum motoru snadněji. Tedy v tomto případě už bych měl stejný pohled, že navýšení je přínos.

                Ale když u Bosche je to ze 340%…

                0 0
                • PavelK10  

                  Hodně bude mít vliv i váha jezdce, myslím že čím těžší jezdec, tím více využije výkonnější motor… při svých 100 kg se často dostávám na limity motoru Shimano e 8000, který má jen 70 Nm. Co jsem si zkusil Bosch 85 Nm na podobném kole, tak to byl znatelný rozdíl a u něj bych už opravdu řekl, že to na 100kg jezdce stačí i do těch nejprudších krpálů… Ta funkce v tom Race módu může být dost přínos do přímého prudkého stoupání, do různých schodů apod., akorát za tím schodem nesmí být hned zatáčka :)

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Jenže tady nejde o výkonější motor. Výkonější motor by jistě těžší jezdec využil, ten bych využil v hodně prudkých pasážích klidně taky. Ale ono to není vůbec o výkonějším motoru, maximální výkon je pořád stejný, jen to umí větší násobič.

                    Těžší jezdec → větší absolutní výkon → při větším násobiči bude ještě mnohem dříve na maximu motoru než lehčí jezdec. Na těch cca 137–150W (místo původních cca 160–175W), které stačí pak k dostání se na maximum motoru se dostane těžký jezdec úplně hned. Ten interval je tam proto, že neznám úplně přesně maximum Bosche, je někde mezi 550–600W. Tedy ten větší násobič využije spíš ještě méně.

                    Ty jsi vyzkoušel skok z reálně slabšího motoru na silnější (tedy opravdu rozdíl i v maximálním výkonu motoru). To je úplně jiná situace.

                    0 0
    • psbiker  

      Na co si dát pozor ohledně baterií, anglicky.

      https://www.youtube.com/watch?…

      0 0
      • dawka  

        Dost zajímavé, pro mě zbytečné, ale jde vidět, že to jde kupředu.

        0 0
    • Noowor  

      Kamarád má elektrokolo s motorem Panasonic GX ultimate (snad jsem to nespletl) a není spokojen s přednastavenými stupňi přípomoci jako je Eco, Standard, Hight, Auto.

      Existuje nějaká možnost, jak si u Panasonicu upravit přednastavené stupně asisience? Prodejce to neumí…

      Myslím dostat se přes nějaké kódy do nastavení, či poladit přes aplikaci apod. Obrázek je pouze inspirativní. Moc děkuji.

      0 0
    • doubleingram  

      Ahoj, dělal jsem telefonem aktualizaci softwaru u Shimano EP8, ale debil jsem omylem během toho připojí nabíjení, takže teď je z toho cihla a nejde to vůbec zapnout.

      Asi jedině servis že? Co jsem hledal tak je to potřeba připojit přes počítač.

      Jako servis mě napadá třeba kolofix, máte nějaké tipy na někoho lepšího na Praze ideálně Praha 4? Díky

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.