• Mr.Duck

    Ahoj!

    Chtěl bych koupit nový RB a vyvézt ho mimo EU. Co čtu po netu tak by při nákupu mimo EU nemělo být potřeba platit DPH, nýbrž daň bych měl zaplatit v zemi kam to importuju.

    Snažím se najít jak to v takovém případě funguje, máte s tím někdo zkušenosti?

    Dík!

    0 0
      • Mr.Duck  

        Diky, timhle linkem jsem zacinal, projdu so to jeste jednou a snad z toho dostanu rozum.

        0 0
    • Gwaihir  

      Jsi plátce DPH? Pokud ne, tak smolík. Zaplatíš ty DPH a ještě asi i příjemce – pokud tam mají DPH. Ale samozřejmě jde objednat přímo od výrobce s 0% DPH a musíš mu dát adresu dodání mimo EU a on ti to tam buď odveze sám nebo to odvezeš ty, ale budeš mu muset tu dopravu prokázat. Ale jestli k tomu bude ochotný… to nevím…

      0 0
      • Mr.Duck  

        No ja jsem ten prijemce, v CR zadny sidlo ani nic nemam, prokazani dopravy je to nejmensi, tudiz to budu kupovat od RB primo do CA, adresa na fakture bude mimo EU tak jako tak.

        Nakousnul jsem to s PH, a ze s tim nemaji zkusenosti a ze potreba mit VAT. Cemuz ja moc nerozumim a snazim se o tom neco vycist, ale ptam se tady protoze BF ma odpovedi vic nez google :)

        0 0
        • Velomiwookie  

          Nárok na vrácení daně zaplacené v ceně zboží nakoupeného v tuzemsku může uplatnit osoba, která v tuzemsku nepodniká, a která nemá místo pobytu na území Evropské unie a místo jejího pobytu ve třetí zemi je zapsáno v cestovním pasu nebo jiném dokladu totožnosti, který uznává za platný Česká republika.

          https://www.celnisprava.cz/…und_VAT.aspx

          Tje imo ten tax free form kde to dph na jeho zaklade proplaci v urcitych mistech, napr. na letisti, ale urcite i nekde v Praze. Pouzil jsem to parkrat opacne ze zemi mimo eu a bez problemu.

          0 0
          • Mr.Duck  

            Diky!

            Mam teda stale cesky pas, a tudiz v nem adresu, nicmene mam i kanadskou PR kartu a v ni kanadskou adresu na ktere realne ziju.

            Kouknu na ten link a snad budu moudrejsi, jeste jednou dik!

            0 0
            • adam320  

              Jo potvrzuji, pri koupi auta v CH a naslednym exportu cena bez dph(neplati pri koupi od fyzicky osoby). Rekl bych ze princip stejnej

              0 0
    • kubad  

      Pokud si to povezes sám, tak bych to neřešil. Jinak ofiko vývoz a v zemi kam to půjde doplatit clo

      0 0
      • Mr.Duck  

        Poveze mi to kamos. Kdyz nakupuju na e-shopech, tak vetsinou kdyz zvolim zem odkud objednavam tak jsou pak ceny bez dane a platim az pri importu.

        Pokud to ma byt nejaky velky ojeb, tak to asi neresim, ale je to nekolik tisic dolaru rozdil, nehlede na to ze tu dan tady v CA budu dost mozna platit tak jako tak, tak bych si to rad usetril, sem ted nak chudej :)

        0 0
    • rekvy  

      DPH – pokud budeš vyvážet ty jako občan – neplátce, tak se nemusíš registrovat, ani nemusíš být identifikovaná osoba. Protistrana s největší pravděpodobností zaplatí clo podle celního sazebníku a lokální DPH (např. ruskou, ukrajinskou nebo kde to posíláš). Základ pro výpočet daně se vypočte většinou podle nějakých tabulek nebo tě vyzvou k doložení ceny…

      tady se můžeš najít v tabulce:

      https://portal.pohoda.cz/…0%93-5-cast/

      DZFO (dań z přijmu fyzických osob) – pokud se bude jednat o tvůj přiležitostný příjem (chápej nejedná se o soustavnou podnikatelskou činnost provozovanou samostatně, vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem zisku), pak do 30 000 si v pohodě a nedáváš do přiznání, nad 30 000 daníš celou částku v §10 = 15%

      0 0
      • Mr.Duck  

        Jsem to moc dobre nepopsal, ja jsem ten zahranicni kupujici :)

        Procetl jsem vsechny ty odkazy a mezi tim googlil a snazil se v tom trochu zorientovat, ale nemam z toho moc rozum. Myslim ze kdybych si pro to sam letel, na letisti bych si nechal dane vratit a zni mi to jako celkem smysluplna situace, ale veze mi to kamos a nechci to nejak prehnane komplikovat.

        Mam moznost to poslat do shopu kde pracuju, tudiz by to slo do firmy na coz je evidentne potreba VAT cislo, coz jestli dobre chapu, je nejaky 15mistny identifikator? Tady mame GST a PST. GST je jedina dan co se plati na kola (5%), coz je take 15 mistne cislo ale nedari se mi najit jestli to je to cislo co je pro export potreba?

        0 0
        • kubad  

          ať to kamoš doveze jako svoje kolo na kterém tam bude jezdit, pokud je to čech nebudou to řešit

          ofiko je to tak nějak jak píšeš

          0 0
          • Velomiwookie  

            to ale neusetri moc na te dani :)

            0 0
            • kubad  

              však nepíše že chce ojebat DPH

              0 0
              • Bender382  

                A snažit se to udělat to podle zákona znamená ojebat?

                0 0
              • Mr.Duck  

                Ja to nechci ojebat, ja to chci legalne neplatit :)

                Je to jen ram, tak pocitam ze tady po privozu dan platit budu. I kdyby ne, nejde mi o to nic ojebavat, ale podle vseho co jsem vycetl chapu, ze na zbozi ktere koupis a vyvezes do zahranici (mimo EU) se nevztahuje DPH, a to je presne muj pripad.

                Jde mi o to, ze v CR je dan 21% kterou bych podle meho pochopeni zakona nemel platit. Tady je dan 5% a tu bych platit mel, no a to je sakra rozdil :)

                0 0
                • kubad  

                  při potvrzení vývozu by ti ji měl prodejce vrátit

                  0 0
                • oddie  

                  Potřebuješ potvrzení o vývozu, který by ti měli potvrdit, když to bude opouštět ČR (někam mimo EU), a na základě toho požádáš o vrácení DPH.

                  0 0
    • Gwaihir  

      Ještě si to trochu ujasněme. Nechci moc vyzvídat, ale o jaké částce se tu bavíš?

      Rám za cca 20000 Kč vč. DPH 21%, tj. DPH cca 3500 Kč místo cca 800 (tvoje 5% daň) + eventuelně clo?

      0 0
      • kejda  

        A to se vyplatí…nebo to RB bude strašnej špek v té Kanadě..

        0 0
        • BabbaJagga  

          Vždyť píše: „…sem ted nak chudej :)…“

          Když si k tomu připočte čas strávený papírováním a studiem zákonů a postupů, jak to legálně provést a vyvézt, potom je to teprve úspora…

          0 0
          • Mr.Duck  

            No ja prave na to se ptam, jestli je to jebacka a nebo se to da nejak jednoduse. Vypada to ze jebacka, tak to asi resit nebudu.

            Nicmene jo, rozdil 3500 vs 800(potazmo asi 1700 s clem) je v tuhle chvili pro mne docela podstatnej :(

            Nehlede na to, ze to pravdepodobne budu v Kanade muset danit tak jako tak, takze resim treba tech 800 vs 4300. Za to mam skoro SixC kliky, a ja potrebuju koupit kliky abych stary kolo prodal.

            Resp. 4588.5 vs 4588.5 + 1092.5.

            0 0
            • Mr.Duck  

              Nebo tak nejak, sem to vlastne spocital blbe myslim :) Ja mam v jednom mailu ze je cena na webu s dani a v druhym ze ne, tak v tom mam bordel. Tady jsou vsechny ceny bez dane a me z toho muze hrabnout!

              0 0
            • Radek Broz  

              Ber to bez záruky – nejsem účetní. Já to nedávno zjišťoval kvůli něčemu jinýmu a podle mě by to prostě RB mělo prodat bez dph (nejlíp teda tvýmu stopu, kterej má VAT – ten kanadskej půjde určitě jednoduše použít, i když tomu u vás říkaj jinak – třeba naše DIČ berou v US nebo Austrálii jako VAT) a dát do účetnictví vývozní celní deklaraci. Otázka je, jestli to není moc velká ******** pro ně (jelikož to asi nikdy nedělali) a jestli za ty ušetřený 3000 (btw: pokud to nejde tam nějak rychle vydělat, tak je taky něco špatně) stojí to, že jim případně bude volat nějaká úřednice z finančáku…;) Ideální by bylo konzultovat účetního, co s tím má zkušenosti.

              Jinak líbí se mi, že přispíváš k vyrovaný obchodní bilanci a zatímco lidi vozí Knolly a Norca sem, ty vozíš RB tam;)

              0 0
              • Smazaný účet  

                Nějak se v tom ztrácím :-O Ty 3.000,– jsou kanadský dolary nebo český koruny?

                0 0
              • Mr.Duck  

                Diky moc! To mi dava smysl, no jako jebacka to zni, asi to necham byt :)

                Jinak ono ani ne ze by to neslo vydelat, zivil sem se jako programator a nejaky $200 sem tam jsem moc resit nemusel, ale kvuli zdravi to ted nedelam (resp. jen pro sebe a zadarmo). Delam ted v bike shopu za $17 na hodinu s cimz by se dalo jakz takz zit, ale bydlim v jedne z nejdrazsich oblasti v kanade tudiz zaplatim ucty, jidlo a najem a zbyva mi na kolo par dolaru mesicne, kdyz zrovna nemusim natankovat (coz sem teda ted tak 3 mesice nedelal, ale vcera to zabolelo!)

                Ne ze bych si stezoval, mohl bych se prestehovat nekam do interieru kde je taky super jezdeni a ziti stoji doslova polovinu, ale jsem tu kvuli kolu, ziju pro kolo a tady je nejdelsi bajkova sezona a jedny z nejlepsich trailu co jsem jezdil, jen to bohuzel znamena zit od vyplaty k vyplate a nebo delat na stavbe a nemit cas a silu jezdit, bo sem slaby hovinko :-|

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.