• elisha

    Nazdar, chtelaa jsem se vas zeptat na vas nazor ohledne zen (zacatecnic) v downhillu a jak nejefektivneji se da zacit jezdit? Dik

    0 0
    • Bubaaak  

      Pošleš sem fotku a poprosíš někoho, ať jde s tebou na kopec :)

      0 0
      • elisha  

        A asi takova hloupejsi otazka: je idealnejsi zacit na horskym kole nebo je lepsi hned investovat do DH kola? :)

        0 0
        • Strakááč  

          Hloupa nejni.. pokud se na to citis.. jsi jakoby takova ta co se neboji sebou nekam seknout… a nebat se… tak bych si to nejdriv sel vyzkouset do bikeparku a pujcit si tam kolo a uvidis.. ale bejt ť bou se dam radsi na enduro nebo trail toho je po cesku mnohem vic a nejni to asi takova zabijarna ;) ale ti ti nechci rict.. aby jsi o dh nepremejslela.. vyzkousej to a uvidis…

          0 0
          • elisha  

            Podle me je vzdycky nejhorsi zacit. Ani bych se nebala padat jako se bojim toho, abych nasla nekoho, kdo by mel dost vytrvalosti se mnou zacit jezdit. A doporucil by jsi mi nejaky dobry bikepark?

            0 0
            • Carloss  

              tak můžeš začít i sama ne? Jinak nejefektivnější je si pořídit kolo (nebo půjčit, abys získala představu) a začít jezdit. Portfolio kol do bikeparku je velké. Pro lehkou a (oproti chlapovi) slabší ženu by v parku mohlo dlouhodobě sloužit i nějaké enduro s moderní geo- úplně nejlépe s pružinovým tlumičem.

              0 0
              • elisha  

                Jojo, zacit muzu i sama. Ale vzdycky je lepsi byt s nekym ;-) a dekuju za info. Ja mam horske kolo, takze zacnu na nem a uvidim, jak to bude dale vypadat. Dik :-)

                0 0
              • elisha  
                Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
                0 0
              • elisha  
                Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
                0 0
              • Smazaný účet  

                Jezdit sama, kor na zacatku, je naprosta hovadina…progras nizky jako prace a bude se bat, ze se nesebere, kdyz se vysype…

                0 0
                • Carloss  

                  tak zrovna v parku se většinou někdo, kdo ti zavolá havrany, najde :) Jinak s tebou souhlasím, jen to beru ze svého pohledu, kdy se moji známí nedokážou domluvit ani na pivo natož na kolo. A navíc mě nikdo nemá rád.. tak jezdím sám :)

                  0 0
                  • Pedro404  

                    Taky nejseš 19letá holka, nebojim se, že by zakladatelka neměla s kym jezdit, když bude chtít:)

                    0 0
                  • Atilla  

                    Tak mimo víkendy zejí BP prázdnotou. Začínat sám je blbost a ještě větší začínat sám v bikeparku. Napřed je důležité se naučit základy. Rovnováha, bunny hop a pak může teprv někam do bikeparku s někým kdo jí natáhne a vyhecuje na věci na které má skill.

                    0 0
                    • Pedro404  

                      Základy typu rovnováha a baňák sou určitě super, ale nedovedu si představit, že člověk, kterej chce začít jezdit sjezd, bude nejdřív před barákem několik hodin pilovat trackstand a bunnyhop, než pojede poprvý do parku, a ani mi to pro nějaký základní ježdění nepříde extra nutný.

                      S neježděnim sám bych určitě souhlasil, už jenom kvůli tomu, že někdo zkušenější kdyžtak poradí techniku.

                      0 0
                    • Carloss  

                      ok, takže bude 1–2 roky trénovat aby se mohla poprvé povozit na modré v parku :)

                      0 0
                      • Atilla  

                        Hele, sorry ale bunny hop se dokáže naučit za den pokud jí někdo správně povede. Napřed se taky musí naučit jezdit a stát na kole, brzdit. Vím jak to vypadá když lidi co vůbec nic neumí naženeš do parku. ¨

                        Varianta A: furt pod brzdama = křeč, tlama

                        varianta B: To dám = tlama

                        výsledek variant A-B už s váma nikam nejedu.

                        0 0
                        • Pedro404  

                          Moje holka třeba bunnyhop neumí, nebo ho minimálně bojkotuje a netrénuje, což mě sere, ale v parku jí to nijak neomezuje, což nechápu, ale je to tak.

                          0 0
                          • JakeF  

                            Tak ono skočit skok s rovným nájezdem je akorát o tom, abys nezatáhnul brzdy a na odrazu měl těžiště nad pedálama… Na to fakt bunny potřeba není. Komplet hlava.

                            0 0
                          • Atilla  

                            Ale to není pro to, že by jí to omezovalo, ale pro to, že když ho umíš, tak máš kolo víc v ruce a pod kontrolou. osobně si bez toho nedokážu bez něj představit, proč se ***** přes kořeny když je můžu přeskočit. Proč šlapat před skokem když si můžu nadskočit na bouli a zrychlit. Proč jet na skok rychle, když na něj můžu jet pomalu a pěkně si ho potáhnout,…

                            0 0
                            • Pedro404  

                              Tak jako nevylučuju, že jezdí stejně rychle jako já, protože baňáka dám sice na asfaltu, ale na trailu ho stejně nedokážu aplikovat:)

                              0 0
                              • kesu  

                                Tyjo já teda pokud jezdím celej den a jsem na tom s fyzičkou jako obvykle, tak už se pak taky vynasnažím, abych se nemusel hnout… :)

                                Ale když se blížíš k nějaký díře, tak zvednout si to na zadní a pak bunny a hop za to, tak je to dobrej pocit. Ještě když to kolo v tom bordelu necháš pod sebou tak nějak plout, to je prostě radost.

                                0 0
                                • Atilla  

                                  Odrazit se do zatáčky, ve vzduchu si kolo pěkně naštelovat a pak to do ní zaříznout až hrabanka lítá, to je kuwa pocit. V poslední době dám radši méně jízd, ale každou se tam prostě snažím narvat co to jde a ne na kole jen vyset a čekat kam tě to pošle.

                                  0 0
                              • Atilla  

                                Tak to je dost škoda, ne? Jestli víš tak třeba na té žluté co vede na JC(fotili jsme na začátku kola) dám těch banáču cca okolo 20. Když jsem stahaný a nemám sílu jen se vezu, tak rychlost o dost nižší, fun factor nula a vydrncanost větší.

                                0 0
                                • Pedro404  

                                  Na tomhle typu trailu s relativně hladkym povrchem (jestli to je ten, co myslim), kde se navíc můžeš jen tak pro srandu odpálit z nějakýho kořenu nebo šutru, to ještě celkem zvládám, protože to je podobný tomu asfaltu, ale využít ten pohyb na odpalu skoku, abych letěl vejš/dál, to né, to mě dycky akorát rozhodí. Holt v létě potrénuju:)

                                  0 0
                                  • mr.antik  

                                    mám to tak stejně… zpevnit, máximálně udělat jen hodně decentní proti pohyb na odrazu, ale nic velkého jinak křivák nebo něco horšího

                                    0 0
                          • Dodoun  

                            Btw. Super foto :))

                            0 0
                      • Strakááč  

                        Atilla určitě nemyslel učit se bunnyhopa do detailu správně a to samý reovnováhu.. stačí najít půlhodinku nudy a takhle zkoušet a blbnout a přitom se dostane rovnováha.. mezitím může v klidu jezdit.. ale chce se to naučit aspoň 20cm bunnyhop jak má být.. ono to pomůže… určitě to chce pořídit EN FR bazarový aby si zvykla na čem to vůbec jezdí a jezdit bude.. prostě mezitímhle treningem rovnováhy atd jezdit BP a čímdál víc si bude dovolovat.. myslím si, že kdyby teď začla tak na podzim už uvidíme velký pokroky je to jen o tom kolik času se do toho dá :)

                        já dal strašně moc času do bunnyhopu a stejně ho neumím správně :)) a na fullu bych ho neudělal asi :)) rovnováha se dá naučit v celku rychle hlavní je se uvolnit jako když člověk běží nebo jde.. je to podobný a jednoduchý..

                        0 0
                        • Atilla  

                          Za čtvr roku expertem..-..

                          0 0
                          • Strakááč  

                            já, nebo vycházíš z „myslím si, že kdyby teď začla tak na podzim už uvidíme velký pokroky je to jen o tom kolik času se do toho dá :)

                            jinak bunnyhop se za den nenaučíš.. to by musela mít naježdíno něco víc.. a takhle skoro od nuly to chvilku trvá.. já než přišel na ten pohyb, tak to trvalo dost dlouho, protože jsem měl zezačátku moc rychle pohyb předního a zadního kola zasebou, a pak se to pomaloučku prodlužovalo až do teď, že už to ujde.. ale dobrý je se to naučit, protože z toho počátečního pohybu vychází plno věcí jako je třeba tahání na odpalech který se opravdu hodí.....

                            0 0
                            • JakeF  

                              Tak tohle Atillovi změní život. Ještěže tě tu má, abys ho to naučil…

                              0 0
                              • Strakááč  

                                ne jen kecám o tom jak jsem to měl já a za den se to nenaučí nikdo…

                                třeba si z toho elisha něco veme. atillu to fakt neučím… :))

                                0 0
                                • mirabike  

                                  hele sorry, ale tys to neměl, ty to ještě máš a chvíli mít budeš.. jestli dáš bunny na HT a na fullu ne, tak děláš něco hodně špatně a sám nevíš co.. tak prosímtě neraď, na to jsou tu fakt jiní.. a nic ve zlým, každej, kdo poprvý sjede schody, tak je z toho nadšenej a hned má potřebu to učit ty, co to ještě nedali, ale ne nadarmo, když chce někdo dělat ofiko instruktora, tak musí zvládnout dost náročný zkoušky, aby nenadělal víc škody, než užitku ;-)

                                  0 0
                                  • kesu  

                                    Bunny se naučí za chvilku, ale já bych nutně potřeboval naučit villie nebo jak se to jmenuje. Bez toho jsem prostě před hospodou úplně narnej:(

                                    0 0
                                    • jonti  

                                      to se potrebuji naucit taky, na kole uz jezdim pres 20 let a porad nic :(

                                      0 0
                                      • JakeF  

                                        Když se to cíleně budeš učit, tak to za pár týdnů umíš… Někdo to má v krvi a jde mu to skoro hned, já kolikrát jel cíleně jenom trénovat na letiště a pak mraky pokusů různě po vyjížďkách, až to začlo postupně jít.

                                        0 0
                                  • Strakááč  

                                    No dobře, na fullu bych ho uz dal, kdybych na nem nejakou dobu jezdil a zvykl si,.. ale byl bych rad za dvacet centimetru.. ja na fullu nejezdim a asi ty bylo tim, ze jsem na nem byl tak deset minut a nejsem zvyklej… na svojem ht – dirtu padesat skocit, jde a mam pocit, ze 60 by se mi taky nekdy povedlo.. ale technicky se to da porad zlepsit… a skocit jeste vejš… nemyslim.si, ze padesat je zrovna malo :)

                                    0 0
            • Marshall  

              Jako dobrej bikepark pro začátečníka bych osobně doporučil Lipno ( otvíraj 29.4.) , tam neni vůbec čeho se bát, i když ty to asi budeš mít trochu z ruky.

              Jestli chceš začít „downhill“ na běžným horským kole, tak tě to podle mě spíš odradí. Pojedeš krokem, vůbec si podle mě nevychutnáš jízdu a s downhillem to nic moc mít společnýho nebude. Je to úplně odlišný od celoodpružených kol s vyššími zdvihy. Být tebou zajedu do bikeparku s půjčovnou a nejdřív si to vyzkouším.

              Ale ať už začneš jakkoliv, hlavně se nestyď pořádně se obalit chráničema. Celkově se s nima budeš cítit jistější. :)

              0 0
        • heyjoe84  

          Hlavně jezdit a jezdit, a na začátek ani tak nezáleží, na čem. Můžeš začít trénovat na bikrosové dráze, nebo v pumptracku, kde se budeš učit dovednosti jako kopírování terénu, pumpování, skákání lavic a dvojáků, a dál bunny a manuál. A projíždět terény v okolí a posouvat svoje možnosti. Super službu udělá na začátek třeba pevný freeride, 4X, nebo dirtové kolo.

          0 0
      • Strakááč  

        Přesně :)) a nebo je dobry na ten kopec jit sam a nechat si poradit od nekoho tam :))

        0 0
      • scret  

        idealne v bikinach…

        0 0
    • Pedro404  

      Nejlepší je asi zajet do parku (pro začátek bych zkusil třeba Rokytnici, Ještěd, ideálně Špičák, ale ten otevře až v červnu) a pučit si tam vyloženě DH kolo, ať máš představu, co od toho čekat. Pokud tě to chytne, sehnat podle finančních možností vlastní jetý nebo nový kolo a jezdit co to dá.

      Pokud bys sháněla parťačky, můžeš zkusit oslovit holky tady https://www.facebook.com/DHgirlsCZ

      0 0
    • blaza84  

      Uč se radši vařit! :)

      0 0
      • elisha  

        Neboj, umím. A věř mi, že uvařit pro rodinu je občas velký andrenalin ;-)

        0 0
        • Tomkac  

          jako holka to budeš mít lehčí… není tak velká konkurence jako u chlapů… ale moc tomu nedávám že u toho vydržíš… časem zjistíš, že to není úplně prdel… pak se párkrát hodně vysypeš a budeš přemýšlět jestli pokračovat nebo ne… ale držím pěsti…

          0 0
          • Strakááč  

            což o to.. vysypeš.. ale v jakej rychlosti, terénu (stromy, ostrý budry, atd) a tak.. proto je podle mě enduro takovej nejlepší střed..kdy si můžeš užít zábavy skoro na všem s tím, že to je ovlasatlenější (lehčí) dá se s tím někam dopravit a tak.. :)

            jinak ještě ty tvoje fotky.. :DD to s tebou nebude jezdit jen jeden.. ale celá skupinka........ a možná tě budou i vozit.. pražáků tu je dost.. :)) ale to by bylo právě lepší se dát na enduro :)

            0 0
          • Smazaný účet  

            Je mlada…to to tolik neboli…ale ja tak nejak zjistiju, ze mne uz nebavi vysypavat se do kameni…

            0 0
            • nomecz  

              Boli to stejne ale rychleji se to hoji a srusta :) ne jak u nas poloduchodcu

              0 0
            • wilda81  

              Co ty letos vůbec? Celou sezónu budeš u žabožroutů?

              0 0
        • Smazaný účet  

          No tak zalezi jak dlouhy mas retez…jestli te pri servirovani netaha:DD

          0 0
        • blaza84  

          Tak to jsi šikovná holka :)

          A jak to vidíš s tím downhillem? Pár věcí ti tu napsali, tak co na to říkáš? :)

          0 0
    • jonti  

      Domluvit se s nekym kdo jezdi, jet s nim, kolo si pujcit v bikeparku nebo jinde, vyzkouset si to, a pozdeji si nejake lepsi kolo koupit. Pocitat s tim, ze se nejspis nekdy i zranis a nejaky taky material znicis.

      0 0
    • -b-n-x-  

      Jestli ještě žádné mtb nemáš, tak asi nebude úplně špatné si nebo pořídit. Rok, dva na tom jezdit, a v průběhu toho si párkrát zajít do bikeparku, kde si vyzkoušíš normální dh. A určitě si najít nějakou lokální partičku se kterou se bude dát zapařit :-)

      0 0
    • mr.antik  

      Sám nevim ale takhle okolo… Sjezdaři naší éra začínali na MTB zpravidla tak, že vzali libovolný MTB, vytlačili to na kopec na nějakou cestu/trať, vzali třeba integrálu achrániče a jezdili.

      Dneska je jiná doba, takže koupit levný nebo bazarový DH bajk není problém, vytáhnout ho na víkendy do parku taky ne. V týdnu pak na nějakém pevňáku drtit pumptracky, drity, bikrosky někde poblíž. K tomu posilovna, vytvralost.

      Ničim z toho chybu neuděláš.

      0 0
    • JakeF  

      Pořiď kolo a vyraz občas na Točnou, tam je vždycky jistota, že buď někoho potkáš nebo aspoň zavolá sanitku :). Kolo ideálně ne rovnou sjezďáka, ať do kopce natrénuješ taky trochu fyzičku a nemusíš shánět někoho s autem, ale full dost pomůže. Netřeba hned lítat do bikeparku, když nemáš zkušenosti, protože tam když se nerozstřelíš sama, tak tě sejme nějakej rychle jedoucí jezdec… Navíc bikeparky jsou dost drahá sranda, pokud nemáš kondici a po pár jízdách budeš vyřízená.

      0 0
      • Smazaný účet  

        eeeeh…ja ti nevim, ale vzit sjezdaka a vyrazit po vlastni ose na kopec, dvakrat to za den otocit a vychlusany se vracet mi nepripada jako to prave. Zjisti ze a) do kopce to ***** nejde, b) ani tlacit to neni takova sranda, c) ze prvni jizdu bude porad na brzdach, d) ze druhou taky.

        Za mne jednoznacne nekoho zbantovat, vyrazit do nejakeho bikeparku s pujcovnou a jednoduchyma tratema. hopnout na nejaku uplne easy trat a jezdit…****** se na skakani, ale spise si vyzkouset a osahat jak je to s chovanim kola v bordelu…pokusit se si uvedomit co dela kolo, jestli by mohlo byt neco jinak…nebat se zeptat na kazdou hovadinu. Treba i „co si mam zaradit kdyz jedu dolu“, pobavit se jak brzdit…

        Neni vubec dobry padat zaprahnout se za nekoho, kdot o ma zmakle se slovy „jed za mnou, provedu te uplne easy skockem“…pokud predtim tak akorat zvlada obrubnik…

        „za nasich dob“ jsme, jak pise mr. antik, blbli v lese…inu proc ne…ale bude resit kolo. Proste pokud chce vyzkouset DH, tak at jde to parku. Nebude to DH ani nahodou, bude to drncani na lehkych tratit na brzdach a se strachem v ocich, ale to *****…

        0 0
        • JakeF  

          Však píšu, že sjezďáka ne…

          Bejvalka si sedla na sjezďáka když už měla něco naježděnýho na svým XC fullu a stejně to na ní bylo moc těžký, moc široký řidítka a potenciál kola neměla šanci využít. Taková 120 – 140ka full vystačí holce na dlouho, než se dokáže dostat na limity kola.

          0 0
          • alinceb  

            Tak. Pořídil bych AM/EN bazarovku a začal brousit lokální traily (Točná, Hostivař?). Až bude mít trošku najeto v lehčím terénu, tak bych si dal nějaký holčičí technický kemp a pak až začal řešit lano.

            Vjet bez jakýchkoliv zkušenosti do bikeparku je tak poukázka na chíru…

            0 0
            • Strakááč  

              udělal bych to stejně.. prostě projezdit traily kterých je v okolí prahy spoustu dojela by tam v pohodě sama i v rámci fyzičky to všechno bych realizoval na nějakým slušným bazarovým enduru aby sis zvykla na větší zdvihy… začal bych se snažit trénovat techniku a tak.. ale klidně nějakej jednodušší bikepark s půjčeným DH kolem na zkoušku a zkuzsit si to, abys věděla jak to vypadá..

              0 0
            • Pedro404  

              Nesouhlas. Stačí vybrat park s nějakejma jednoduššíma trailama, kde je riziko zranění i pro začátečníka minimální. A díky lanovce za den projede to, co na trailech za tejden, takže bude hned po prvnim dni vědět, jestli je to něco, čemu se chce věnovat dál.

              0 0
          • kesu  

            Už je to tu zas, jako holka nevyužiješ a libovolně doplň..

            Prostě hovadina na Ntou. 120 až 140mm kolo není na naučení DH naprosto k ničemu a bude se na tom akorát trápit. Chce to kolo k tomu určený, trať na to určenou a k tomu si na den dva zaplatit instruktora, případně si najít někoho, kdo umí nejenom jezdit ale i učit.

            0 0
            • JakeF  

              Prošel jsem si s tím s holčinou, která se učit chtěla, i na tom kempu byla… Ale velký kolo prostě objektivně neměla šanci utáhnout a víc to kolo řídilo jí, než naopak. Na využití sjezďáka je potřeba síla a rychlost, lehký kolo jí sloužilo daleko líp. Třeba přejíždět překážky nadzvedáváním kol si fakt nedovedu představit, jak by se učila na sjezďáku s pružinama, bunny hop už vůbec ne… Pokud se chce občas sklouznout v bikeparku po flow lině, tak asi sjezďák fajn. Navíc český bikeparky zas nejsou žádný extra brutality, vždyť se většina z nich jezdí v endurovým Kolo pro Život…

              0 0
              • kesu  

                No tak pochopitelně pokud jí to chytne, tak si kolo musí nechat naladit na sebe. A že s tím mám svoje zkušenosti jakej je to boj. Ale zase vydrží 500g ráfky, no vlastně nic, moje žena je ničí víc než já.

                Šárka normálně na DH kole jezdí a v mým okolí na tom jezdilo několik holek a úspěšně. A některý na tom i začínaly. Prostě to chce vyzkoušet pod dohledem někoho, kdo to umí naučit. Ježdění trailů je něco jinýho než bikepraky (byť každý má něco do sebe) a tazatelka se ptá jasně na DH.

                DH kolo naopak umožní nesoustředit se na „drncání“ a víc si dát bacha na správný přenášení váhy, odrazy a tak. A pokud umíš bunnyhop tak ho dáš stejně na DH jako na XC. A možná naopak, na silničce se bojím vyskočit i na obrubník (ikdyž je to docela sranda). XC kolo se mi tahá docela blbě, prostě žádná radost. Ale vytáhnout pěkně do vzduchu DH mašinu to je rpostě radost. Ikdyž objektivně možná nejlíp to jde na enduru.

                0 0
                • JakeF  

                  Nesoustředit se na „drncání“ ti slušně osazená 140ka umožní taky. A nejsi s ní odkázanej na ježdění pouze v bikeparku… A nakonec kdyby vzala něco typu Reigna, tak to bude i v bikeparku schopnější kolo, než ty polorozpadlý 20kg sračky, co půjčujou třeba na Špičáku.

                  A jak sám píšeš „pokud umíš bunny hop, tak ho dáš stejně na DH“… S tím souhlas. Ale učit bych se ho na něm nechtěl.

                  0 0
                  • kesu  

                    bodově:

                    „Nesoustředit se na „drncání“ ti slušně osazená 140ka umožní taky“ – HOVADINA

                    „nejsi s ní odkázanej na ježdění pouze v bikeparku“ – zakladatelka chce jezdit DH, to bez lana nejde

                    Reign má v poslední evoluci geometrii skoro DH kola, proč ne. Ale stojí peníze a proč to do toho dát, když si to předtím nevyzkouší. A pokud na tom fakt začne jezdit tak z toho po sezoně nezbude nic.

                    A pak ten tvůj Bunny, jako super, že to připomeneš v každý diskuzi. Ale na první víkend do bikeparku to fakt není potřeba.

                    0 0
                    • JakeF  

                      Hele, asi se neshodnem… Základní rozpor je ten, že já to beru z pohledu „naučit se jezdit“ a ty to bereš z pohledu „naučit se sjet základní bikeparkovou flowlajnu“… Na to je určitě lepší si vzít sjezďáka rovnou.

                      0 0
                      • kesu  

                        Jezdit se naučí, až bude na 14 denní dovolený s DH kolem a bude celou dobu pršet a sněžit. Do tý doby musí zvládnout kolo ovládat, pak to začne bejt sranda.

                        0 0
          • Atilla  

            Já ti nevím, ale u nás by holkám 120–140 na moc dlouho nevydrželo. Základ je sehnat někoho kdo jí pomůže dostat kolo do ruky. Když neumíš brzdit a přenášet váhu, tak si stejně nikde nezajezdí a nebo si přisvojí špatné návyky.

            0 0
          • Smazaný účet  

            Kde pisu „sjezdaka ne“? pisu, ze jak chce zkusit sjezdaka, at si ho pujci (nebo at to je odolny enduro = fr kolo) a vyrazi s nekym brousit jednoduche traily do parku…

            0 0
            • JakeF  

              Já že jsem psal, že „sjezďáka ne“. Mi přišlo podle tý reakce na můj příspěvek, že jsi mě špatně pochopil…

              0 0
              • Smazaný účet  

                Ja te pochopil a psal, ze pokud si chce poridit sjezdaka, at si ho pujci a provetra.....polita a bude mit predstavu…ocividne nema moc zkusenosti, aby vedela do ceho jde…a jestli ji v parku pujci enduro nebo DHcko je sumak…prste to bude treba jine kolo, nebo ji bajka pujci kamos…

                Co jsi psal mi prislo jako cypovina a tak jsem to napsal…protoze radit nekomu, kdo chce vyzkouset jezdeni v parku, at si poridi nejaky kolo a jede drtit tocnou cypovina proste je…:)))

                0 0
      • kesu  

        No to by to vyhrála teda, na Točný se naučí z ježdění DH kulový a ještě se nadře a dle tvýho doporučení i na blbým kole.

        0 0
        • JakeF  

          Proč? Takovej Zvolouš je těžší než cokoliv, co jsem viděl v ČR bikeparcích… A pokud naskáče Malou Točnou, tak pak naskáče s prstem v nose i většinu skoků v ČR bikeparcích.

          0 0
          • Atilla  

            Mě teď řekni jak člověk co neumí stát na kole začne skákat točnou a jezdit Zvolouše.

            0 0
          • kesu  

            No právě a co jí Zvolouš dá?

            Nahoře se lekne, pak to celý svede dolu a nic z toho. Faktor zábavy nula. Je to akorát sypající se hromada kamení. Ikdyž je fakt, že jsem to už několik let nejel, dal jsem to párkrát a stačilo. Nebaví..

            A skákání je určitě ten pravej začátek, nejdřív se naučit jezdit po zemi..

            Taková ta lehká lajna na Špičáku má pár klopenek, kořínků, kamení a nějaký malý dřevo. Když se bude snažit za víkend na ní dá skoro všecko. K tomu má šanci zvládnout jak jezdit v klopenkách a kam dávat váhu. Oproti tomu na Točný jí bude někdo nutit trénovat někde na parkáči (to je vopruz snad pro každýho), pak jí ukáže skoky který nedá a završí to sjezdem, kterej jí bude připadat prudkej. Takže z celý vyjížďky je zajímavý akorát nalejt pár piv u posledního Kelta nebo jak se to jmenuje.

            Tohle ježdění je naopak pro zkušený a ne pro začátečníka

            0 0
            • JakeF  

              Však neříkám, že má letět na Zvolouše když bude mít na kole ještě cenovku… Pro začátek je hromada lehčích trailů.

              Pokud to bereš takhle, tak asi ok… Nicméně že by potřebovala na lehkou lajnu na Špičáku sjezďáka, to fakt ne… Vždyť i tu „expert only“ sekci jsme jeli v rámci enduro závodu. Andy to tuším tenkrát vyhrála na 140 Giantu.

              0 0
              • kesu  

                Nikde neříkám, že to nejde projet na XC kole. Jde, když se napoprvé jelo Enduro na Špičáku, tek jsme jezdili na DH kolech s lidma co měli Endura a na lámání chleba došlo až v dost palbě na Štrůdlu, kde vyplaval na porvch jako první rozdíl v gumách a pak i následně v dalším. Ale na kole k tomu určenýmu se jí bude líp přemejšlet nad těžištěm, otáčením nohou, pozorností a tak.

                0 0
                • JakeF  

                  Pokud plánuje v dohledný době jezdit Štrůdl, tak DHčko proč ne, tam už EN omezuje… Nicméně to je podobný, jak s tím Zvoloušem na Točný. To prostě chvíli trvá, než se na ten level člověk dostane. Zvlášť pokud to člověk chce jet a ne jenom přežít…

                  0 0
                  • kesu  

                    No a právě pokud si to člověk chce projet, naskákat to málo co tam je a aby to mělo trochu nemám to slovo rád ale flow, tak to chce umět s těžištěm, klikama, poskočit si a pak hlavně mít kolo, co když to úplně nevyjde čistě, tak to dá. Takže slušný brzdy, 1250g gumy, široký řídítka, fuknční vidli no a hurá pro DH/FR kolo. Problém je, že naladit to pro lehkou holku je za trest.

                    0 0
                    • JakeF  

                      Jenže na Štrůdlu už to potřebuješ občas i potáhnout. Pokud nemáš rychlost, tak občas docela dost… A to se na sjezďáku lehký holce fakt neučí dobře. Když by měla něco typu SJ FSR nebo Liv Hail, tak to požere dost. Může na tom jezdit celej rok a do bikeparku stačí na dlouhou dobu jenom přehodit gumy. Za rok-dva když jí to půjde, tak jí sjezďák posune zas o level dál.

                      0 0
                      • Atilla  

                        Tak na štrůdl pokud nechceš jet chicken line, tak už to musíš mít docela v ruce. Jako zdrncat se to dá, ale zábava to fakt nebude.

                        0 0
                        • kesu  

                          Já tu trať mám fakt rád, když se to drží trošičku v kulích tak to fakt moc hezky pluje…

                          0 0
                          • Atilla  

                            Tak vím, ale taky vím, že ty co to nedokáží držet pod krkem si tam moc srandy nenajdou

                            0 0
                            • Pedro404  

                              Já ty nejhorší pasáže Štrůdlu dycky bral jako takovou trialovou průpravu na trénování rovnováhy v malý rychlosti a bavilo mě to:)

                              0 0
                              • kesu  

                                Já jsem se nějak na Štrůdlu naučil koukat daleko před sebe, kolo nechat plavat a soustředit se pouze na směr a to jak tě to vyplivne do další zatáčky. A rvát to hlava nehlava přes šutry na nějakým trail Giantu prostě nejde. Ostatně Šárka měla Reigna a vím naprosto přesně kolik úsilí to dalo udržet v provozu, když to jezdilo 3–4 týdnu ročně v parcích.

                                0 0
                                • JakeF  

                                  No na Enduru jsem se tam držel dost schopnýho jezdce na DHčku, jde to… Ale bez diskuze o tom, že to kolo už trpí extrémně a jezdit takhle každej víkend, tak k tomu určitě vlastního sjezďáka pořídím, EN bajk by to dal tak sezónu. Navíc Štrůdl už je trail, kde to na EN přestává být zábava.

                                  0 0
                                  • kesu  

                                    No hlavně ono to pak po sezoně sice pořád drží po hromadě, ale hazka má vakl a řadí divně. To je ti na DH kole jedno, ale na Enduru mě to fakt štve. Další věc je vidle. Jakmile jedeš trochu v kulích, tak je chod Boxxera jinej než Piku. Stejně je to u Mattocu a Dorada (a to mají mí identický vnitřnosti). Jediná vidle co to dávala porovnatelně byl pružinovej Totem s DH tlumičem. Tlumič je kapitola sama pro sebe, brzdy v ČR DH nepotřebuješ, ale na dlouhý černý trati třeba v L2A se dá upéct skoro cokoliv. No a pak kola, to je vysloveně radost..

                                    0 0
                        • JakeF  

                          No vždyť právě… A naučí se tu práci s kolem lehká holčina tím, že bude drtit dokola červenou na těžkým sjezďáku, kterej jí na tý lajně odpustí víceméně cokoliv? Podle mě na Štrůdl člověka připraví líp třeba právě ten Zvolouš – prudký zatáčky po rozbitým padáku, zatáčení po šutrech, občas potřeba i v těžší pasáži potáhnout přední kolo.

                          0 0
              • Pedro404  

                Tak vono de sjet všechno na všem, že jo. Ale jestli zakladatelka řeší primárně DH (což předpokládám ví, co znamená), tak by si měla koupit DH kolo, pokud nemá takovej rozpočet, aby si mohla na začátek koupit lehčí enduro a po sezóně v bikeparkách ho za toho sjezďáka stejně vyměnit.

                0 0
                • JakeF  

                  No to je druhá věc, pokud si rovnou koupí DH, tak je zase odkázaná na bikeparky, což z Prahy máš celkem z ruky a každej víkend to máš tak za 2 litry… To už za 2 roky našetří na slušnýho sjezďáka a na EN může jezdit i ve všední dny odpoledne…

                  0 0
                  • Atilla  

                    Dle mě se to zase moc přehání s tím DH. Vzhledem k tomu že v čr jsou na sjezdáka tak dvě tratě. Něco jako je to enduro EVo je ideál, dá se na tom dojet a sežereto všechno co je třeba.

                    0 0
                    • JakeF  

                      Souhlas… Možná bych teda řek tři, černá v Koutech je na hraně, ale já bych to uznal :).

                      0 0
                      • mr.antik  

                        tak ono ze začátku půjde hlavně o rolety na „hladších“ tratích

                        0 0
                        • JakeF  

                          Na ty je každopádně sjezďák nejlepší, ale zase taky neříkám, že to má jezdit na HTčku…

                          0 0
                    • Pedro404  

                      Tak muj „sjezďák“ s dvoubrejlí má taky jenom 65 stupňů hlavu, celkově bych řek, že geo bude Evu podobná, a vyhovuje mi… Spíš mi dodává jistotu citlivý odpružení s dobrym tlumenim a dělá mi dobře ten pocit, že když to zahodim na šutr, tak do toho neudělám díru, protože sem socka a nechci shánět novej rám.

                      EDIT Ale kešu dole má recht, že když takový kolo naladíš do parku, tak už moc jezdivý neni.

                      0 0
                    • kesu  

                      Ale to jo, jenže když se na takový Evo dají DH gumy, široký řídítka, slušně fungující tlumič a vidlice. Jednopřevodník s napínákem tak už na tom stejně nikam dojet nejde. Respektive jde, ale radost to není.

                      0 0
                      • Atilla  

                        Ale prd přehodiš gumy a jede v klidu. Zbytek je na tom kole v základu. S Denisou jezdím dost často, takže u tom mám trochu přehled. Do parku jen dá DH gumy, vymění převodník za 36z a vyhodí teleskop.

                        0 0
                        • kesu  

                          Já to tak měl. Měl jsem na 901 dva tlumiče, dvě vidlice, dvoje řídítka, dvoje kola…

                          Jako jde to, ale..

                          0 0
                          • Atilla  

                            Tak jako na druhou stranu jezdit V10 Rokytnici nebo Ještěd je prostě pruda.

                            0 0
                            • kesu  

                              Hele párkrát jsem si vzal i 901 postavenou tak nějak na14kg a ve výsledku stejně radši jezdím na v10. Ale je fakt, že některý tratě, který mě na 901 bavily už moc nejezdím. Ta 901 s Totemem a vzducháčem byla perfektně ovladatelná a nebyl to takovej tanker. Ono se to geometrií moc neliší, ale ten chod je jinej. Zase já od tý doby co mám V10 preferuju co nejtěžší DH tratě. Třeba tu pohárovou Val di Sole bych mohl snad jezdit donekonečna. To je prostě radost. Ale třeba lávky jsem už pěkně dlouho dobrovolně nejel.

                              Každý má prostě něco, ale stejnak si vždycky vezmu v10 ikdyž tu mám i menší kolo. Ale já jsem na ty nekonečný zvdihy už zvyklej. Ostatně ten tady pořád zmiňovenaj bunny jsem se naučil na kole s 200 mm zdvihama.

                              0 0
                              • Atilla  

                                Chápu, že pokud trávíš nejvic času na WC tratích tak DH ano. Ale jak jsme říkali v ČR jsou 3 tratě na DH a jako otec 2 dětí se za hranice dostanu tak max 3× za rok. A i v těch lokacích většinou není žádný problém to zajet na EN/FR kole a ve výsledku to je kolikrát lepší než na DHčku.

                                Jsem zvědav na DD gumy od maxxisu, pokud zvládnou parky a budou se chovat podobně jako butyl, tak už pro mě DH smysl postrádá protože nebudu muset ani přezouvat, max převodník vyměním.

                                0 0
    • kesu  

      Pokud mohu doporučit, vyber si nějaký kemp určený pro holky a zkus to tam. Je toho hodně zaměřenýho na základy, ale jsou i v bikeparcích (Špičák, Monínec). Doporučoval bych Špičák, půjčit odpovídající kolo a zaplatit instruktora na den. Osvojíš si základy a neznechutí se ti to. A že se na dobře zvládnutých základech pak rychle a dobře staví. Pokud máš kamarádky nebo kamarády co jezdí a umí i učit, můžeš to zkusit i tak.

      Každopádně kolo do bikeparku je pouze DH nebo FR, krátkodobě lze použít i Enduro. Na naučení je ale lepší mít odpovídající. Rozhodně nezapomeň na chrániče. A v klidu zapomeň na přírodní „FR“ lokality. Bikeparkový traily nabízí pro začátečníka (při správný volbě trailu) podstatně lepší možnosti něco se naučit a nerozstřelit se hned pořádně. Jo a to, že tě sestřelí rychle jedoucí biker zezadu je nesmysl, sjezdaři jsou v tomhle docela soudný a povětšinou ohleduplný. Stačí se před rozjetím dívat za sebe..

      0 0
      • mr.antik  

        ve finále to může být nejlevnější řešení protože během odpoledne zjistí, je to dřina jako prase a že to za těch pár fotek na instáči nestojí

        0 0
        • JakeF  

          No jestli jí půjčí na Špičáku tu polorozpadlou 20kg sračku, tak k tomuhle závěru dospěje skoro určitě…

          0 0
      • elisha  

        Takhle nejak bych si to predstavovala, zaplatit si instruktora, pujcit kolo a zkusit, jestli to ma cenu nebo ne. Chci se tohle naucit, protoze to je sport, ktery me zajima a nedelam to jen kvuli fotce na instagramu, na to fakt nejsem. Chci vedet, jestli to dokazu. Proste se naucit neco novyho a to, jak jsi to napsal me docela motivovalo! I kdyz pravda, ze v kalhotach trochu budu mit taky :-D

        0 0
        • mr.antik  

          a na kole teď jezdíš jak? Normání mtb polňačky, cyklostezky?

          0 0
          • elisha  

            Cyklo, polnacky, ale prave ne tak casto a chtela bych se tomu zacit vic venovat.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Tak sup do nejake lesika a litat po korenech…a mezitim naplanovat nejakou navstevu parku.)

              0 0
            • novas752  

              Tak to bych spis radil nejdriv vlitnout treba i na normalnim mtb do lesa. Jestli jsi z Prahy, tak je tu spousta moznosti – Prokopak, Tocna, Krcak, Hostivar…

              Protoze od jezdeni po cyklostezkach a polnackach je byt jen „cesky“ DH fakt docela daleko.

              Treba vyraz na tu Tocnou, tam je rozmanitost asi nejvetsi. Zacina sezona, jak odsud z BF, tak z facebooku (skupina bajkovani v praze a okoli atd.) se pomerne casto lidi domlouvaj na vyjizdkach, tempo je vetsinou pohoda, tak se pridej. Pro zacatek nejaky jednodussi traily (pesiny), to muzes v klidu jet na obycejnym hardtailu – napr. K a Okolo Libusskyho potoka, Cholupicky potok, Centrifugu, Stromy nebo Velblouda, vrchni cast Hocimina na vrcholu Sance, Nad Jagermaistrem nebo Rychlej na hradisti Zavist a spoustu dalsich.

              A lepsi celopero (trailbike, enduro nebo i to DH) si muzes vyzkouset zadaco v Radotine az bude testvikend (nekdy koncem dubna az zacatek cervna).

              0 0
            • mr.antik  

              Tak to ti nic nebrání začít „se tomu věnovat“.

              Fyzičku, sílu,na to tom můžeš makat hned od zítřka

              0 0
    • Elwing  

      Ahoj, koukám, že se tady zase chlapi klasicky začali hádat, co je pro nás holky nejlepší :-) DH je pro holky dost tvrdý sport a když o tom uvažuješ, tak asi na to budeš mít povahu – což je důležité! A hlavní je tvoje nadšení pro ježdění. Jestli tě potěší každý prudší sjezdík nebo drncání na kořenech, tak budeš v bikeparku nadšená, také jsem to tak měla :-)

      Upřímně, opravdu nevím, jak bych s tím začínala, nebýt přátel. Ale dneska se dá najít spousta kempů zaměřených na technické ježdění. Na některých ti i půjčí adekvátní kolo. Pokud jsi dobrodružná povaha, tak se asi dá na sociálních sítích domluvit a zajet s někým do bikeparku a tam si půjčit vybavení. Prostě moc nad tím nepřemýšlet a něco podniknout. Taky jsem si dřív říkala, že bych se chtěla věnovat snowboardcrossu, haha, samozřejmě jsem o tom jen chvíli kecala a pak na to úspěšně zapomněla :-)

      0 0
      • Smazaný účet  

        No tak kdyz holky nevi co chcou, chlapi se proste musi zapojit do problemu:)

        0 0
      • mr.antik  

        Každopádně vzhledem k tomu, že v ČR jezdí závody do 10 holek, trošku pravidelnějc tak 5 holek, ale reálně mezi sebou bojují 2–3, podle toho, která je zrovna víc polámaná, tak je šance na bednu veliká

        0 0
        • Elwing  

          To jo, pokud chce závodit, tak to je hezká motivace. Já znám jen tu „starší“ generaci holek závodnic a ani jedna u toho nezůstala a ani je ježdění na sjezďáku nebaví a všemožně polámané jsou taky. Možná je lepší si to nechat jako zábavu.

          0 0
      • elisha  

        Ahoj, coz o to mit povahu, muzu si klidne rikat, ze odvahy na to mam dost, ale i tak je mozny, ze se na kopci sprajcnu a jak se rika „dal vlak nejede“ a proto to chci vyzkouset, abych vedela. Po pravde radsi bych jezdila pro zacatek s holkou, protoze od te budu brat vytky lip jak od chlapa :-D Ale bohuzel zadnou stejne prdlou kamaradku, ktera by se mnou jela, nemam. Jen tak btw, mam horsky kolo, pro zacatek je to zatim ok nebo je lepsi si hned poridit nejaky bazarovy enduro ci lepsi?

        0 0
        • novas752  

          Pro nauceni zakladu jizdy v terenu to bezproblemu staci. Naopak se na tom da naucit trosku snadneji – obycejny mtb kolo (xc hardtail) tak snadno neodpousti chyby a jasneji te na ne upozorni. Takze pro nauceni cteni terenu, vyberu cisty stopy, predvidavosti a zakladni praci s kolem je to imho i lepsi nez nejaky tezky full, ktery zvladne mnohem vic nez ty v soucasnosti a tak to na nem muzes poslat kamkoliv si troufnes bez velkeho premysleni.

          0 0
        • alinceb  

          „Horský kolo“ je hodně širokej pojem. DH je taky horský kolo, stejně jako XC (máš pravděpodobně ty). Dej sem fotku kola (pro některé teda raději i sebe v bikinách :D) a pak se dá říct, jestli se to pod tebou při projíždění BP nerozpadne a nebo se nazbiješ třeba kvůli nebrzdícím brzdám…

          Nejrozumnější asi bude, když hodíš kolo do auta a zajedeš do nějakého BP. Osobně jsem teda zatím projel jen 2 – Ještěd a Rokytnici, ale tu Rokytnici asi můžu pro začátek i doporučit, protože kromě hlavní DH lajny plné skoků jsou tam i méně náročné, šlapavější traily. Nejdřív si můžeš zkusit nějaké lehčí traily na svém kole a pak si půjčit kolo u nich v půjčovně a porovnat rozdíl.

          0 0
        • mr.antik  

          na bikrosku nebo nějaký ten uhalazený sjezdík stačí cokoliv. Radši trošku širší řídítka a kratší představec, nějaký ne uplně hladký gumy, pedály ze kterých nekloužou boty. Hlavně ty chrániče na kolena/holeně a lokty.

          Na kopci zasunout sedlovku a není moc co řešit – velmi brzo uvidíš co je potřeba dál.

          0 0
        • Bubaaak  

          Nevím kolik toho máš najeto na lesních cestách, ale třeba v Modřanský rokly, nebo vedle na závisti u Zbraslavi, je pár hezkých cest i na obyčejný mtb. Dá se tam pro začátek naučit číst trasu, překonávat mírné nástrahy…

          Radit ti můžem do zblbnutí, ale ptáš se dost všeobecně, bylo by lepší aby si tu někoho vytáhla a zjistila na čem si a co potřebuješ

          0 0
        • Elwing  

          S holkama je problém, taky jsem většinu času najezdila s klukama. Jak píšou ostatní, jde o to, jaké horské kolo máš, ale myslím, že zajezdit se dá skoro na čemkoliv.

          Já myslím, že to není úplně o odvaze, časem budeš získávat jistotu a odvaha přijde sama. Naopak být bez zkušeností odvážný, to si akorát koleduješ o zranění. Spíš jsem myslela, že to není moc holčičí záležitost – klučičí společnost, špína, modřiny, špatné vlasy pod helmou … a v neposlední řadě je to dost fyzicky náročné.

          0 0
          • elisha  

            Toho jsem si vedoma. Ale tak spina se da smyt, krvavych modrin mam uz ted dost. A ta fyzicka narocnost, no, musim si to proste zkusit na vlastni kuzi…

            Ale diky za info. Zacnu na sobe makat a nejak se k tomu poradnemu jezdeni dostanu!

            0 0
            • JakeF  

              Holky z Prahy celkem jezdí. Sice spíš XCčko, ale s aktuálním kolem toho moc víc nevymyslíš a od některých se tam dá i celkem odkoukat a naučit něco z techniky. Zkus sledovat FB, možná třeba tuhle skupinu.

              0 0
    • Tomkac  

      bych se na to vysral a koupil enduro, nebo trail bike… těch pár fotek na FB si udělej v bikeparku na půjčeném kole a v půjčené výstroji… Pokud by si to začala brát vážně a závodit, tak si připrav hóódně peněz…

      0 0
      • Tomkac  

        ale stejně, vyser se na moje kecy a jdi do toho… většina lidí (90%) co jsem s něma jezdil český pohár nebo wbs (tehdá wbc) už to taky nedělá… ale byla to super doba..

        0 0
      • elisha  

        Nechci zadny fotky na fb, to mi je docela u pr*ele ;-) zazitky jsou lepsi jak nejaky pripodelany fotky. Chci si to vyzkouset a zkusit jit pres svoje hranice, zazit adrenalin a to nemyslim skakani z mostu nebo neco takovyho, poradny adrenalin. Proc myslej vsichni, ze to je kvuli fotkam?

        0 0
        • Smazaný účet  

          Jak dlouho planujes srustat?

          0 0
        • JakeF  

          Takovejch nadšenců už jsem viděl… K adrenalinu fakt netřeba tahat DHčko, i s HTčkem na Točný můžeš mít adrenalinu plný kalhoty. Ale jestli chceš mermomocí zkusit sjezďáka, tak do auta se vejdeš a třeba ze Špičáku už mám ozkoušený i to vyzvedávání spolujezdce ze spádový nemocnice po cestě domů :).

          0 0
        • Tomkac  

          ty fotky neber tak vážně… většinou 50% lidí které potkám bikeparku neumí pořádně jezdit a je to u nich jen taková póza… rádoby-drsnost… prakticky se dá říct, že teď už je to strašně rozšířený sport a dělá to kde kdo.. adrenalinu bude dost… až zaletíš pořádnej gap, drop, step up, kdy na tebe bude řvát celý bikepark… pak ti to trochu vleze do hlavy a budeš na správné cestě… já si třeba kliční kost nikdy nezlomil… ale stihl jsem třeba ruce, prsty, stehení kost… Jo a je docela dobré začít cvičit a jíst, ať se obalíš svalama…

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.