• Gorr GrimWolf

    Moje poslední vlákno o výběru pláštů na downcountry styl ježdění skončilo (jak je tady vždy zvykem :)) ve výběru nové vidlice s větším zdvihem, teleskop a varianta nového kola všeobecně. Momentálně jsou celkem fajn ceny na zánovní kola a tak si říkam, jestli to nevzít rovnou takhle. Logika je, že do BMC teď postupně vložím 15–20 tisíc (teleskop, adaptér na sedlovku, potencionálně vidlice…) a nakonec zjistím, že mi to nestačí a budu pošilhávat po fullu tak jako tak. S tím, že tahle investice se 100% z kola nevrátí.

    Asi by stačilo full řešit až na jaře, ale mám strach že tahle pěkná kola na jaře za tyhle prachy nebudou a já si budu rvát vlasy, že sem to nevzal teď. Například BMC ve variatnách 2024 zdražilo a varianta, co mám v odkazu je katalogově za 5,400–5,800 EUR.

    Mám

    Momentálně mám BMC Twostroke. Postupně z toho dělám víc a víc downcountry kolo, momentálně přehazuju na trailovější pláště (Wicked Will/Nobby Nic) a řeším nákup teleskopu. Už do toho hážu celkem dost pěněz – skoro všechno už jsem jednou vyměnil a rám má svoje limity. Především omezený výběr teleskopu kvůli 27,2, chybí tomu do budoucna UDH patka (líbil by se mi Transmission) a vzadu je místo tak maximálně na 2,4 pláště, kdy rám mám oblepený fólii aby se nevydřela barva z rámu.

    Jezdím

    Převážně terén, přesunům se vyhybám, plácání po asfaltu mne na MTB nebaví. Rád jezdím technictější věci, posouvat se v tom. Ale zároveň se nekochám, zkouším jezdit vždycky v tempu jak směrem nahoru, tak dolu. Okolo mám věci prudšího charakteru, hodně 15–20% up/down. Absence teleskopu je na tom celkem znát. Přes léto pak celkem dost Brdy, kde mi chybělo celopéro – na kořenech a dalších věcech se na HT nedalo sedět a pořádně šlapat. V plánu jsou MTB závody.

    Varianty

    Co z toho byste brali Vy? :) Díky a sorry za spam!

    0 1
    • novas752  

      Hele vyzkoušej si nejdřív jakejkoliv DC a jakejkoliv lehčí trailbike. Aby sis na jaře nerval vlasy že si nevzal to druhý, víš jak. ;-)

      1 0
    • Lachtis  

      Naprosto te chapu a myslim, ze uvazujes racionalne.

      Asi kdybys nenapsal, ze chces jezdit zavody, tak bych ti pomalu doporucil spis trailbike, ale downcountry by pro tebe bylo asi fakt idealni.

      Co si budeme, sam mam vic kol i ht, a jak pises, s ht nejake tezsi veci nejsou to prave orechove, takze ja osobne, byt mam ht rad, tak do tohoto bych, nesel. Tedy do ht bych prachy necpal a prodal jej. Pokud teda neresis prachy, resp. servis? Tam je ht v plusu. Ale predpokladam, ze chces vhodne kolo a servis je druhotny.

      Za mne pak dava smysl ten downcountry stroj, ktery ti splni vse pozadovane. A jako fanda BMC nemuzu, nez souhlasit s vyberem, tedy Fourstrokem :-).

      1 0
      • DePaX  

        Jak je vůbec masírkou přesně definováno DC? :)

        0 0
        • novas752  

          XC základ postavený trochu víc do terénu? Teleskop, trosku zubatější pláště, trošku vic zdvihu, trošku tužší vidlice a silnější brzdy…

          3 0
        • TK75  

          Jsem se kouknul a asi podle toho, kdo to píše :)

          Nižší xc zdvihy a vaha na trailove geo (nic strmejsiho než 67) https://www.mbr.co.uk/…-bike-398081

          akorát xc váha není jak by si člověk řekl u deseti nebo podobně ale spíš od 12 kg po skoro 15 kg

          0 0
          • Tatut  

            No a taky bych napsal, že XC fully už z nabídky většiny výrobců zmizela ne? Takže za 1–2 roky až vsichni navrhnou nové modely to bude standartni XC geo :)

            1 0
      • Gorr GrimWolf  

        Servis si hodně řeším sám, baví mne to, ale sem si vědom, že to je náročnější než servisovat HTčko. Výhodu ve fullu vidím i v tom, že by to bylo víc komfortní pro malou na Shotgonu, co se vozíme spolu :)

        0 0
        • Lachtis  

          Full jednoznačně, já jsem se svým starým BMC Fourtsroke mega spokojenej, ale novej Fourstroke bude zase úplně jinde. Ale systém pružení zůstal, což je dobře, protože virtuály jsou za mne nejlepší. Ten servis zase tak hrozný není, ale je toho samozřejmě víc, máš tam víc ložisek, tlumič, ale s tím člověk při koupi fulla prostě musí počítat.

          Asi kdybych si měl koupit jen jeden bike, tak bych uvažoval stejně, tedy já bych dnes koupil downcoutry stroj se 120/120, teleskopem a 2,4 plášti. To je kolo, co zvládne maratony, traily a nebude to lenoch. A u mne by to vyhrálo BMC, ale u mne hraje roli i to, že jsem fanda BMC :-D. Ovšem, kdybych nechtěl už závodit nebo i klidně závodit, ale bez očekávání nějakého hezkého výsledku, tak mám asi jen fatbike, ale já jsem pacient a to je off topic:-D

          0 0
          • Lišák  

            protože virtuály jsou za mne nejlepší

            Mohl bych se zeptat, jestli na tohle virtuálu je poznat pedalkick back? Já jel jen na jednom virtuálu, ale to tahání za pedály mně hrozně vadilo. Protože nezávodím, tak jsem vždycky měl přepákovaný jednočep, nebo čtyřčep (chvíli jsem taky vozil takový hybrid čtyřčepu s virtuálem, ale ten zamykal pružení i při stání na pedálech, takže v terénu na prd.).

            0 0
            • Lachtis  

              Ja to nijak nevnimam. Osobne mi virtualy sedi jak prdel na hrnec. Uz kdyz jsem v roce 2017 resil koupi fulla a testoval ruzne typy kol/pruzeni, tak jsem mel jasno. Virtual mi vyhovuje v tom, ze je ze zacatku hodne citlivy a pak uz progresivni. Zase naopak pri dupani ve stoje se pohupuje, ale to asi kazdy system, ale udajne virtualy vic (?). Ale ja jsem frekvencni jezdec, takze tohle neresim. Proto i locky nemam a nepotrebuji.

              0 0
              • Lišák  

                pri dupani ve stoje se pohupuje, ale to asi kazdy system, ale udajne virtualy vic

                To by mělo být snad naopak, ne? Virtuál by měl zamykat pružení tahem řetězu. Proto tam není tak potřeba lock.

                1 0
                • Lachtis  

                  Nerekl bych, ve stoje se pohupuje

                  0 0
                  • Lišák  

                    A jezdil jsi nějaký jiný systém? Abys měl porovnání.

                    0 0
                    • Lachtis  

                      Jj testoval jsem vse mozne a mne ten virtual sedel nejvic… proto padla volba na BMC tehda

                      0 0
                      • Lišák  

                        A i tak se Ti zdálo, že virtuál se houpe víc? Já po té jedné zkušenosti už žádný virtuál nezkoušel.

                        0 0
                        • Lachtis  

                          Nn, mne se to nezdalo, ze by houpal ve stoje vic, ja to spis slysel, ale realne to podlozit nemohu… Takze kde je pravda Ti bohuzel nereknu.

                          0 0
                        • Lachtis  

                          Docela hezky maestro, coz stary Giant mel (virtual), popisuje Imro v tomto 3 roky starem videu a ja s nim souhlasim. Tak mrkni:

                          https://m.youtube.com/watch?…

                          0 0
        • Azmir  

          Ten servis u fullu mi přijde jako strašný mýtus. Když servisuješ vidli, tak k tomu prostě přihodíš tlumák a jednou za pár let vyměníš ložiska. Většina lidí tady na bf(včetně mě) dřív vymění kolo, než je třeba řešit ložiska :)))

          5 0
          • J1RKA  

            Loziska jsou dobrý jednou za čas aspoň protocit

            0 0
          • Tatut  

            Zapomel jsi na běžnou údržbu – umývání, čištění…

            A pazvuky

            0 0
    • Azmir  

      Nezapomínej, že všechny tyhle slevy jsou z přestřelených covidových cen.

      100k po slevě, ale pořád tam jsou jenom průměrné komponenty(základní kola, deore brzdy, slx sada…). Když to porovnám s https://www.biker-boarder.de/…3059598.html kde je elektronické řazení, lefty, kashima tlumák, carbonové kola, tak mi to přijde jako nebe a dudy.

      Být tebou bych si klidně počkal, kol je hodně a prodat je není komu. Na jaře budou ty výprodeje zřejmě ještě větší, než teď na podzim.

      1 2
      • Gorr GrimWolf  

        Já tam mám ten Cannondale také, ale spíš jako lowbudget variantu přeházení věcí z BMC Twostroke na Scalpel rám, ale je to takové… Rám bez UDHčka, do budoucna asi velký problém, plus geometricky to není úplně ideální (hlavovka víc oldschool, je to kratší – nutnost delšího představce).

        0 0
        • Azmir  

          Já to zrovna nemyslel tak, že ho máš koupit. Dokonce zastávám názor, že ze scalpelu dc kolo udělat moc nejde, je to prostě chrtí mašina a tím že tam dáš vidli se 120 mm zdvihem toho moc nezměníš(třeba epic je jiný příběh).

          Jde spíš o tu výbavu za tu cenu. Kola která dneska po slevě stojí 150–200k by reálně měla stát okolo 100k. A jelikož ty kola nemá kdo kupovat, tak prodejci budou neustále snižovat. Zatím se zkouší, co zákazník zkousne, ty opravdové slevy teprve přijdou. Pro kolo jako ta Orbea by mi přišla adekvátní cena okolo 70–80k, určitě ne 100k.

          0 0
      • Lachtis  

        Jenze ten Cannondale je spis klasicke maratonske kolo, viz geometrie a zdvihy 100/100… jako vybava je jasna, o tom zadna, ale tazateli jde o kolo k danemu ucelu a na to tenhle Cannondale uplne neni. Jemu by spis vyhovovalo moderni mtb se zdvihy 120 s moznosti sirokych pneu (2,4).

        0 1
    • ZdeNECK1  

      Takže tě to baví v terénu, nechceš úplně šneka, ale nezávodíš, za mě směr dobrý, pryč z HT, idealně moderni XC/DC full:

      nešel bych už do 100/100, protože nezávodíš, hledal bych 120/110nebo120, moderni geo – položená hlava – více fun factor, větší stabilita, delší reach, kratky představec, vahově bez pedalu do cca 12kg.

      bez UDH už bych kolo nekupoval, Sram zde udává prim a ten jejich transmission má prostě budoucnost! up and downs – určitě teleskop, určitě široké ráfky cca 30mm vnitřkem, aby na to pasovaly pneu 2,35–2,4 nebat se nizke tlaky, každá desetina baru uděla velky rozdil! Značku nespecifikuju, bral bych něco, s rozumnou zárukou, praská všechno :), chybí ti tam spark ve 120 nebo ve 130mm, a epic evo. Těžko říct, co bude na jaře, ale výrazné zdražení nečekám, sklady jsou plné a někteří výrobci vyčkávají s novým modelem než vyprodají modely staré.

      2 0
    • ZdeNECK1  

      Ještě se někde naživo podívej na ‚čistý kokpit‘, vím, že na to to nejezdí, ale je to prostě jiný – moderní, když je tam elektrika, a nový brzdy sram, kde jsou schovaný hadice za řídítkama, kdyz nezavodiš, ani bych netrval na locku tlumení na řídítkách, pro některé je to srandovní, ale u mě hraje v roce 2023 roli i ten čistý kokpit – pokrok nezastavíme

      1 0
      • Gorr GrimWolf  

        To se mi líbí na Orbea. Vím, že na to dost lidí nadavá, ale mne se to právě kvůli té čistotě líbí a asi bych to ocenil. Právě ty nové brzdy od SRAMu tu mám…

        0 0
    • tomxxx  

      Z výběru bych bral jednoznačně BMC. Má to virtual a líbí se mi. Základní modely jsou dobré, protože nemají tu integrovanou sedlovku – lepší servis.

      Nekomentuju cenu, tam asi sezeneš lepší poměr cena/výbava jinde, ale nebude to mít BMC rám :)

      Sám bych si koupil co nejvýhodněji klidně základní model a postavil na něm něco pořádného.

      2 0
      • embi  

        to bmc je sexy:))

        0 0
      • Gorr GrimWolf  

        Četl sem že zadní stavba je citlivější než například Epic nebo OIZ i za cenu troch vyšší váhy. Takže výhoda? Dle recenzi je OIZ a nebo třeba Spark dost závislej na používaní lockoutu, u BMC netuším :) Zatím se v zadním odpružení moc nevyznám :))

        0 0
        • snas89  

          To je prave ten virtual. Sel bych do nej.

          0 0
        • Lachtis  

          Virtual, coz je bmc, fakt tolik zamykani nepotrebuje. Sam mam starsiho bmc fourstroke a zamykani jsem demontoval a uz jej zpet nedam. V tomhle jsou virtualy super.

          0 0
        • embi  

          oiz jede bez lockoutu v pohode (osobni zkusenost). nevim cos cetl. Spark moc ne.

          0 0
        • tomxxx  

          Citlivější… Mám epica Evo a bral bych ho výrazně méně citlivého.

          Spíš by se virtual neměl tolik houpat při šlapání.

          0 1
        • tomxxx  

          Citlivější… Mám epica Evo a bral bych ho výrazně méně citlivého.

          Spíš by se virtual neměl tolik houpat při šlapání.

          0 0
        • plzakj  

          Virtual je navykovej. Koukni jeste na Intense.

          1 0
      • Gorr GrimWolf  

        Napadá někoho ještě nějaká varianta rámu? Nejvíc se mi líbí právě to BMC – jiná než ta mnou postnutá varianta LT One už by vyžadovala změnu vidlice+tlumiče abych se dostal na 120 zdvihy. Zrovna SID Select+ je celkem ok vidlice, jak je na tom tlumák RockShox SIDLuxe Select+ uplně nevim, ale zbytek bych popřehazoval na SRAM X01, Level Stealth 4p brzdy a hotovo :)

        0 0
        • Azmir  

          Už ti tu zazněl třeba ten Epic EVO. Do 100k by ses měl vejít i s vyšší verzí COMP se sidem. Kolo se 120 mm zdvihu dělá ale snad každý, takže je jedno, jakou značku si vybereš. Když najedeš na jejich stránky, podobné kolo tam najdeš.

          0 0
          • Gorr GrimWolf  

            Vím, že na Epic EVO se pěje dost chvála – 120 zdivhy, lehký rám a moderní geo. Nicméně do téhle masovky jsem jít nechtěl, takže se Spešlu chci vyhnout – leda by mi ho někdo dal za 50% :)) Ale minule sem chtěl to samé s mojím hardtailem a pak se začal dávat v německu k sadě/kolům zadarmo :))

            0 0
            • Ukrutony  

              No, masovka… Vzhledem k donedávna tristnímu poměru cena/osazení jich podle mě moc nejezdí. Takže na to kolik lidí má to stejný se vyser, stejně z toho výměnou pár věcí uděláš vlastní unikát :D

              Nebo musíš jezdit tak rychle, aby tě nikdo jiný na stejném kole nemohl dohnat :D

              0 0
        • TK75  

          YT yzzo

          Transition Spur

          0 0
          • MJ24  

            YT izzo core 4

            už směřuje k trailu, ale vedle toho BMC váhově si nevede špatně

            0 0
            • krabica  

              Mám YT Izzo Uncaged 7 na 120 mm zdvihu, to by asi vyhovovalo víc, ale už se nedělá.

              0 0
              • MJ24  

                Sedmička je super na tom by se dalo objet i závodně maraton, jenže když srovnávám geo tak tam jen narvali 130 vidlu? což to kolo nezpomalí. Bude to jen o pláštích co chce jezdit a co nasadí. Myslím, že z toho může být kolo co pořád jede a nechá si naložit

                0 0
                • krabica  

                  Jo ještě ten jiný zdvih zadní stavby je jen omezením zdvihu tlumiče, nicméně odpružení je XCéčkové SID/Sidlux, takže váha dolů, přitom funkce OK…

                  0 0
                  • jonti  

                    sid a pike se dost lisi prubehem, pike chodi i houpe vic, i kdyz ma podobny zdvih.

                    0 0
                    • TK75  

                      Chápu to tak ze když chci nahradit sida 120 právě pikem, tak bude urcite lepší vzít 130?Mám právě obavu abych se 120 Pikem potom nešel víc do zdvihu z kopce..jsem zvyklej ze Sid ma dobrou podporu středního zdvihu a nepropadá se

                      0 0
                      • krabica  

                        Jestli se Pike propadá víc než Sid, tak potěš koště… :-D Na mně je to i u Sida moc… :-)

                        0 0
                        • jonti  

                          chodi jinak. nepropada se nijak prilis, skace se s nim o dost lip. Asi by i ten Sid sel vyladit, na min agresivni jezdeni je ale ok.

                          0 0
                        • TK75  

                          No tak opravdu ano…víc jak Sid

                          Sice ostatní veci okolo jsou sama pozitiva, ale jak jsem zvyklej neco slitnout tak Sid drzel lip.Takže jsem dal oba tokeny a uz je to podobný…ještě tam tak jeden nebo dva dám a potom už to snad bude ok

                          Ale bez tokenu drží hur

                          0 0
                      • jonti  

                        kdyz je zdvihu dost je dobre ho vyuzit.

                        nejvic se to projevuje kdyz je uprostred trailu kratsi slapavy a rozbity usek, tam ve stoje ten pike houpe o dost vic nez je rozdil zdvihu.

                        0 0
        • snas89  

          Moondraker f podium (zrovna novy ram)

          Ibis exie

          Intense sniper – mam a i ted super. Ale uz se ceka nova generace, tsk bych tady uz pockal.

          1 1
          • Dejv0  

            Seš si jistej, vzhledem k tomu, že upravili zadní stavbu pro udh patku? Mě z toho smrdí, že se do novýho modelu moc nehrnou. :)

            0 0
            • tomxxx  

              Tak ona by úplně patka stačila. Pak kdyby trochu poladili vnitřní vedení – hlavně zadní brzdy a furt je to v pohodě aktuální rám.

              0 0
        • embi  

          select+ je to vicemene to samy jako Ultimate. U toho BMC bych spis upgradoval vyplety.

          0 0
    • svoban  

      Co třeba Ghost Lector FS? Já jsem s ním velmi spokojen.

      1 0
      • embi  

        zavodis? co je na tom kole tak super?

        0 0
        • peter3531  

          ja ano a maximalne mi vyhovuje, cim rozbitejsi teren tym lepsie. Ale na preteky typu kpz s 50% asfaltu budu asi ine biky vhodnejsie ????

          1 0
        • svoban  

          Nezávodím. Eightpins je supr.

          0 0
    • Jan D.  

      To ses nechal rychle zviklat:)

      0 0
    • peter3531  

      to BMC nie je az tak ultralajt…

      https://weightweenies.starbike.com/…iewtopic.php?…

      0 0
      • kandik psi zub  

        …a teda jak procitam ten thread, tak kvalita nebude nejaka palba teda......

        0 0
      • tomxxx  

        Lehký není, ale je to navážené s věcmi, co se na rámu normálně neváž, rám bez tlumiče má pod 2kg, s foxem cca 2,2kg, to je ještě good a daň za virtuál. Takový obyč rám Canyon Lux je hmotnostně dost podobný.

        Na gramaření neni o čem, tam to chce Epica Evo a jsi s rámem včetně tlumiče na nějakých 1850g v M i na obyč verzi, S Works tak o 100g níž.

        0 0
      • plzakj  

        Ten BMC FS nema to stale tu integrovanou teleskopku?

        Intense sniper nebo Pivot Mach4 :)

        0 0
        • MJ24  

          mají to některé vyšší modely ale ty se zdvihy 100/100 a ten autodrop má myslím jen 80mm (zas to myslím chodí samo i dolů

          0 0
        • tomxxx  

          Základní modely nemají. Top model má tu hovadinu, co jezdí sama i dolů.

          2 0
    • filipes  

      Proč chceš DC (zdvihy 120) a nikoliv trail bike (zdvihy cca 130–140)?

      Na trailbike taky můžeš makat a člověk si nepřipadá uplně blbě jako na vyložené pomalém kole…

      Můžeš se pustit už do vyloženě těžších věcí, kterých je v Brdech požehnaně (kde ideál je pořádné enduro, nikoliv trail bike).

      Když budeš mít na trail bike dvoje kola velmi různě obutá a robustní, tak pokryješ obrovský rozsah ježdění.

      DC má imho smysl, pokud to máš na traily daleko po rovině, nebo pokud jezdíš s někým kdo jezdí rychle a na trailu bys jim nestíhal, případně pro hobby maratonské závody.

      Nechal bych si HT na výlety a doplnil to trailem aka nový Canyon Nerve.

      0 0
      • Gorr GrimWolf  

        Jezdim na tom komplet v lycre jako na silnici a sem zvyklej do toho furt dupat ???? Takze ten pocit, ze to kolo jede je pro mne celkem dulezitej.

        Mozna i je to jen muj pocit, ale trail bike bude o dalsi 1–2kg tezsi… A to se realne blizi nekam k 15kg za trail bajk. Celkem skok od 10–11kg jezdiveho HT.

        0 0
        • ceo  

          Při trochu podobném posedu udělají nejvíc pláště. S velkým odstupem. Na HT s NN/WW nebudeš onmoc rychlejší než na trail biku co moc nehoupe a se stejným obutím.

          0 0
          • Gorr GrimWolf  

            Ja asi vyzkousim oboje. Co je prototyp idealniho trail bike? Trek Fuel?

            Nicmene se klanim k tomu downcountry. S ohledem na zavody (rad sem zavodil na silnici) a tu snahu z toho mackat maximum.

            0 0
            • ceo  

              Rozhodně vyzkoušej. Trošku se bojím, že obecně z fullů budeš zklamaný. Full není na celkové trase pomalejší, ale pocit záběru HT někomu může chybět. Tlumič si nějakou energii vezme.

              Zase – mačkat max z HT a fullu – obojí zvládnou skoro všechno, ale pocitově to je něco jiného. Musíš vyzkoušet.

              Dobré HT máš, zkus se projet na YT IZZO, Scott Spark, Giant Anthem, Giant Trance 29, SC Tallboy, Transition Spur

              0 0
            • ceo  

              Tohle by ti mohlo napovědět

              https://www.youtube.com/watch?…

              0 0
            • DePaX  

              TTF je good „universal“, ale preplácíš značku.

              0 0
              • Azmir  

                Původně jsem o Top Fuelu taky uvažoval, ale po vyzkoušení jsem od něj upustil. Fuel mi v přímém srovnání přišel pořád moc tvrdý a závodní. Člověk si před skokem říká, jestli to bude ok. Když přesedneš na fuel ex, nejede o moc hůř, ale mnohem líp žehlí a v rozbitém terénu a na skocích podrží o level lépe.

                0 0
                • DePaX  

                  Psal, že rád dupe v Lycře :)

                  0 0
                  • DePaX  

                    Jaký kompromis mezi XC a radostí v tech. úsecích je pro něj nejlepší, zjistí stejně jen on sám, zdejší mudrci mu udělají jen guláš v hlavě.

                    0 0
          • filipes  

            Kdž jsem stavěl, tak mi rozdíl vycházel 1 – 1,3 kg při stejných kolech a pláštích. 700g ram, 300g vidle, 100g tlumic, 100g brzdy.

            To není velký rozdíl, na to že rám má větší rezervu pevnosti, Pike má RC2 tlumič versus nějaký simple v SIDu, top brzdy, atd.

            Jak psali ostatní, největší rozdíl dělají gumy a (minimilně pocitově) také karbonové ráfky.

            0 0
        • MJ24  

          ARC8 jako supr DC kolo bych si představil třeba i tohle , ale cenově už je to bohužel jiná písnička

          0 0
          • filipes  

            wow, to je velká paráda. Docel zajímavý je obrovský reach a ten zero-offset představec…

            0 0
    • HonzaV  

      Co zkusit Trance Advanced 29? Ale je skoro 14kg.

      0 0
      • Azmir  

        Giant je cenove strasne prestreleny, za 100k+ ve vyprodeji dostanes oholene kolo.

        0 0
        • libisenuj  

          Je to tak. Z Gianta se stala jedna z nejprestrele­nejsich a nejnekoupitel­nejsich znacek…

          1 0
          • Lubka6  

            Kámoš někdy v 2019 kupoval Trance na Foxu a komplet SLX za 49k v akci. Tehdy byl Giant snad nej v poměru cena/osazení. Dnes je úplně mimo. Taky celkem přestaly být vidět

            0 0
    • Gorr GrimWolf  

      Většina se tu schodla na BMC, což sem nečekal. Nějaký specifický důvod (mimo virtual pivot) proč ne Orbeu nebo mnou nezmíněného Sparka?

      Ještě sem se díval na Santa Cruz Tallboye. Na Komkingu je furt nabídka za cca 53 tisíc rámovka s tlumičem. Dá se tohle kolo nasetopovat třeba trochu víc jako XC? :)) Na SIDu místo Pike, jenom 120 zdvih přední vidlice a nechat ho tak na 12/120 zdvihách?

      0 0
      • tomxxx  

        Tallboy XC fakt není, to koukej raději po Bluru. U velkých značek asi neuděláš chybu nikde, každý ti bude doporučovat to, co on by si koupil.

        Mně se třeba Spark hrozně nelíbí a Orbea (předchozí generace) mi nesedla, ačkoliv jsem to kolo malém koupil. Ale funkčně budou v klidu.

        1 0
      • MJ24  

        Tallboy vypadá supr a za ty kačky paráda. Jenže už je to opravdu spíš trail. Ono to bude takové DC pro sjezdaře, která má doma sjezďáka, nebo plnotučné Enduro a chce odolnější DC. Bojím se, že by to pro tebe bylo už moc co se týká pocitu z rychlosti do kopců a pod. Ale ty musíš vědět co by sis představoval a jak tomu budeš nakládat dolekopcem.

        0 0
      • TK75  

        Pike se dělá taky od 120…a vahove to je taky pěkný

        Teda když už o tom pišeš tak zrovna tohle mi přijde celkem nepodstatny…jestli pike nebo sid

        Mě se líbí jak ma udelanyho tohodle Epica s Pikem

        https://www.theproscloset.com/…zed-epic-evo

        0 0
      • jonti  

        BMC dělá kvalitní, hezká a drahá kola. Je tam pořád trochu na exluzivita, která třeba už u Specialized není.

        Orbea teď dělá fajn mainstream kola, podobně jako Canyon.

        Scott má v ČR špatný marketing, prakticky o něm není slyšet, i když dělá fajn kola.

        Všechno to jsou kola, co splňují zadání a bude se na nich jezdit velmi dobře.

        Osobně bych se zaměřil nejvíc na kolo, co se ti nejvíc líbí a vybral správnou velikost. Taky je možné, že ti žádná velikost vybraného modelu moc sedět nebude a lepší bude vzít jinou značku (můj případ u Treku, kde jsem mezi L a XL a ani jedno není ideální). Nebál bych se ani toho Trek Top Fuela, YT Izzo nebo SC Tallboye, po osazení plášti typu Wicked Will ještě docela jedou. Na závody to není ideální, podobně jako není ideální můj ne-RC Scott Spark, ale pár závodů ročně s tím jde objet slušně.

        0 0
        • embi  

          To jestli je BMC kvalitni bych si nebyl jisty https://weightweenies.starbike.com/…iewtopic.php?…

          Plus je to tezky jak prase. Za co presne si tam priplacis?

          0 0
          • Lachtis  

            Jsem asi slepej, ale nevidim, co je na nem ohledne kvality spatne? Ramy umi, to ze se neco nekdy nepovede je u kazdeho vyrobce – viz stare teamelite 01 s planzetami…

            A vaha? No jasne, je to virtual, ten bude mit vzdy gramy navic, protoze vic cepu, dve vahadla = vic vahy. Ale virtual je za mne nejlepsi

            0 0
            • nomecz  

              byly serie Roadmachine ktere praskaly jak na bezicim pasu, ale uz je to par let

              0 0
            • embi  

              Pivot Mach 4 SL rozhodne neni tezkej ram a je to virtual. Typek v tom vlakne si koupil letos 3× BMC a vsechny ramy KO.

              0 0
              • Lachtis  

                2,5 kilo i s tlumicem, osou, stredem neni na virtual nic hrozneho…

                Pokud mel 3× BMC tak pak by me zajimalo, co konkretne s tim ramem resil a taky jak jezdi :-D to jsou docela zasadni informace. Jinak je to takove placani

                0 0
          • jonti  

            Osobne bych z virtualu spis nez BMC vzal Ghost, kvalita zpracovani dobra a je to levnejsi.

            Zadny vyrobce nema v soucasnosti lepsi technologii zpracovani karbonu nez ostatni, muzes si jen vybrat mezi vetsi tuhosti nebo nizsi hmotnosti. Par set gramu behem jizdy nezaregistrujes, ale prilis nizkou tuhost pocitis vyrazne.

            0 0
            • Lachtis  

              Ghost je taky fajn. Ono je to pak uz asi jedno… zalezi na konkretnim kusu a cene a pak uz na cloveku, ktera znacka/kolo je mu sympatictejsi. Ghost se mi taky libi, ale ja bych vzal BMC :-), proc? Protoze BMC, to je prave to subjektivni rozhodovani a sympatie ke znacce. A tak to kolikrat ma mnoho uzivatelu.

              Ale treba pri vyberu HT a fatbiku uz mi byla znacka sumak a chtel jsem to nejlepsi a nejvhodnejsi a sympatie ke znacce sly stranou :-)

              0 0
          • tomxxx  

            Hmotnost je v pohodě, těch prvních 2,5 kg je navážených s množstvím kravin, co se normálně do hmotnosti rámu neuvádí – střed, osa, objímka

            Kvalita teda zklamání, je vidět, že BMC se nezlepšilo.

            Když to vidím, jsem rád za Epica Evo, tam je side kvalita v detailech horší než byl Epic 2018, ale není to nic hrozného.

            0 0
            • Lachtis  

              Co tam vidis blbe? Jsem asi slepej :-)

              0 0
              • tomxxx  

                Tak se koukni jak ten karbon vypadá po oškrábání laku. Strašně moc defektů, které jsou kytované. Každý rám má něco takového, ale né v takové míře.

                0 0
                • Lachtis  

                  Aha, tohle ja nerozeznan resp. mam za to, ze je to struktura karbonu/pryskyrice…

                  Docela me teda i zarazi informace, ze kytovani se dela… ja zil v tom, ze tohle je pasova vyroba/strojni. Jako chapu, ze to pak lidske oko kontroluje, zda stroj neudelal chybu. Ale ze pak ve fabrice je jeste clovek, co kytuje strojem udelany ram :-0? Tak to cumim…

                  0 0
                  • tomxxx  

                    Tak to jsi žil úplně v bludu. Karbonové rámy se dělají ručně. Otrok v číně to musí naskládat do formy, pak to další otrok čistí, borusí, leští, kytule, lakuje. Něco málo se dá zautomatizovat – frézování závitů, lakování jako v automoto, ale to je tak vše.

                    1 0
                    • Lachtis  

                      Dik za osvetu

                      0 0
                      • TK75  

                        pocitam ze jedine hlinik je varen na kvalitni pocitacem rizene lince D

                        0 0
                        • tomxxx  

                          Nemyslím si, že to bude standard. Spíš bych to viděl na strejce se svářečkami

                          0 0
                    • Cyklofanatic  

                      To jsem teda taky nevěděl, zajímavý. Škoda, že tu kvalitu karbonu nikdo nějak nezávisle netestuje. Bylo by zajímavý znát kvalitu jednotlivých značek a jejich karbon rámů.

                      0 0
            • Gorr GrimWolf  

              Já sem to vlákno viděl už předtím a byl sem z toho trochu zklamaný – váha mne až tak moc netrápí, jsou tam rozdíly, které podle mne nemá smysl na DC kole řešit.

              Ale to pod lakem nevypadalo úplně ideálně – nicméně, to co je pod lakem nejezdí a kdo má srovnání se zbytkem rámů? Pro mne je asi důležitější jestli je lakování kvalitní a v pořádku, detaily/vedení vnitřkem dávají smysl a jsou funkční. A hlavně jestli to kolo vypadá dobře :))

              Moc recenzí na ten rám není, ale něco málo, co sem našel si to kolo extrémně chválí. Super pozice na kole, která je dost progresivní. Perfektní kinematika, kde je cítit rozdíl oproti jednočepům a navíc se mi líbí, že to není vysloveně závislé na lock-outu.

              0 0
      • filipes  

        Pike muzes snizit na 120, hlavni pointa Pike je Charger RC2 tlumic, ktery funguje vyborne a je relativne tezky. Do SIDu se davaji jednoduche, vyrazne mene fungujici tlumice zamerene na hmotnost. Rozdil v chassis bude max 100g…

        Snizenim vidle zvysis uhel sedlovky, coz v urcity momemt muze pro XC-style jezdeni vadit vice, nez vyssi vidle.

        0 0
        • deadmead  

          Ahoj, nejsem si jistý, ale nemá náhodou PIKE nohy s větším průměrem? Je to 34 nebo 36mm?

          SID je štíhlý kočka, to bude 32 nebo 34mm. PIKE je masivnější a proto také více materiálu a těžší. Odměna je větší tuhost.

          0 0
          • nomecz  

            pike je 35mm, SId se dela ve dvou variantach 32 a 35 mm

            0 0
          • TK75  

            Ten 120 Sid ma stejne 35 nohy jako Pike i Lyrik

            Není to stihla kocka

            To je 100 Sid…s 32 nohama

            Mám ho doma takže to vím stoprocentně ))

            1 0
          • tomxxx  

            Oboje je 35mm, Sid 35 je oholený Pike. Pokud zrovna nevážíš metrák, je asi na 120 mm Pike zbytečný, když se nebavíme o tlumící patroně, ta je na Piku fakt lepší.

            Na XC kolo bych Pika nedával.

            0 0
            • Atilla  

              Ale Sid extrémně trpí na vakl a to opravdu hrozně.

              0 0
              • TK75  

                Me přijde ze chudák 120 Sid je na kolech s kterejma se da jezdit zpusobem ze na to ta vidle asi primo uplne delana nebyla…jako když to dával Transition na Spur a jede se do lesa a natvrdo,protože geoska to dovolí…tak to dlouho nemůže vydržet v supr stavu )

                0 0
                • Tomcat  

                  Hele to je věc RS a zrovna je to firma ze země kde můžou naprosto svobodně žalovat lidi za cokoliv . Takže asi vědí co dělaj.

                  0 0
              • Jan D.  

                Snad s tím něco udělali, lidi na to už tak nenadávají. Ale oficiálně jsem to nikde nenašel.

                0 0
                • Atilla  

                  U nového modelu prý předělal RS pouzdra, ale do teď jsem neměl v ruce jedinou sid co by vakl neměla. A většina ho měla už z výroby.

                  0 0
                  • scoty  

                    Mám letošní Select + na DC od jara, najeto cca 2000 a v poho.

                    0 0
                  • rejdy  

                    Jak se ten vakl u SIDa z tvý zkušenosti nejčastěji projevuje? Když jsem měl vůli v pravý noze u Reby, tak to ťukalo jak lehce povolený hlávko. Ale řeším teď v rámci rodiny jednoho Sida, kterej při jízdě nic, ale jakmile stojím vedle kola a pustím předek z pár cm na zem, tak to drnčí, jak kov na kov…

                    0 0
                    • Ukrutony  

                      Mně drnčením zepředu na sérii nerovností, které to nějak rozvibrují. Je to fakt různé. Dlouho jsem myslel že to jsou destičky, ale asi ne. Hlavko jsem vyloučil tak, že zamáčknu přední brzdu, jemně houpu kolem vpřed-vzad dokud neucítím, že to někde klepe, a hmatem hledám, kde je „klepání/vaklá­ní/jak to nazvat“ nejsilnější. Když takto držím spodní nohy, není v podstatě o lokaci vůle pochyb. Mám dva SIDy select, jeden lítá jak blázen a druhý jen trochu, přičemž oba mají nájezd nula nula nic, takž to musel být z výroby. Při jízdě ale asi kromě občasného hluku nic špatného nepozoruji.

                      0 0
                      • Atilla  

                        Něco se dá celkem schovat hustým olejem, třeba motorex supergliss

                        0 0
                      • rejdy  

                        Při jízdě je tam jen občas takové malé zadrnčení, původně jsem podezříval koncovku lanka v páčce teleskopky. Jinak to ale z 99 % při jízdě nepoznám. Asi jak se vidle zatíží, zanoří do sagu tak se to opře. Když ale přední kolo dám např. na schod, tzn. kolo je pak jakoby do kopce, vidle víc položená, tak stačí pustit přední kolo z 1 cm a jak to pneu rozvibruje, tak to drnčí jak taška s nářadím. Pořád jsem bádal, odkud to je, přední destičky jsem vyndal, jestli nedrnčí ve třmenu, no a nakonec ve 2 lidech, kdy jeden klasicky houpe kolem s přední brzdou stisknutou a já dám prst mezi kluzák a podkovu a je to jasný…

                        0 0
                        • Atilla  

                          A je to namazané? Absence oleje tohle hrozně zvýrazní

                          0 0
                          • rejdy  

                            Z výroby…, takže asi žádnej zázrak. Rozdělaná zatím nebyla, najeto nula nula nic, ale už je domluvenej servis, tak uvidíme pak.

                            0 0
                        • tomxxx  

                          Jestli to dělá málo, může pomoct obyčejný komplet servis vidle.

                          0 0
                        • Ukrutony  

                          Přesně, nejvolnější je to ve vysunutém stavu bez zátěže, stačí zanořit o dva cm a výrazně se to zredukuje. A to co praví Attila je asi taky pravda. Moje vidla ještě nenajezdila ani na 50h servis, a vzhledem k pověsti RockShoxů suchých z výroby v sobě asi moc maziva nemá. Oproti druhému SIDu který už spodní nohy dělané měl je nějaký tuhý :D Takže po servisu se to možná zlepší.

                          0 0
                  • Jan D.  

                    Moje po 600km taky dobrý. TK75 tu svoji už taky prasí dost dlouho a pokud vím bez vaklu.

                    Řekl bych že upravili už tu verzi 2021.

                    0 0
                    • Atilla  

                      Tak já jsem na to hrozně citlivý, ale cca 10ks sid 35 a všechno vakl jak povolené hlávko

                      0 0
                    • Ukrutony  

                      Jestli něco upravili, tak to muselo být později. Jednoho SIDa jsem koupil na kole m.r. 2021, ten lítá jek blázen, a druhého jsem koupil samostatně na přelomu 2021/2022, a taky má vakl

                      0 0
                      • Jan D.  

                        Já kupoval letos na jaře.

                        A to jsi to ani nereklamoval?

                        0 0
                        • Ukrutony  

                          Ne, přišel jsem na to dva týdny zpět, do té doby jsem si nevšiml :D A kdybych nečetl bike forum, spokojeně bych jezdil dál a sváděl drnčení na destičky :D Ono totiž třeba to kolo z roku 2021 jsem koupil v doprodeji z itálie, jezdím na něm až od letoška, a řešit to tam by se mi ani nechtělo. Nevím jestli tě zastoupení RockShoxu nepošle tam, kde jsi kupoval. Předpokládám že ano

                          Upřímně nevím jestli se s tím stresovat, když to v podstatě ničemu nevadí.. snad :D

                          0 0
                          • Jan D.  

                            Tak já bych to reklamoval, když to stojí tolik peněz. Ať se jdou bodnout s takovým šuntem. Na Sidu mi nefunguje pořádně lockout, takže teď v zimě to pošlu na reklamaci. Uvidím jestli dostanu patronu z nového Sida nebo jak to vyřeší.

                            0 0
                      • Jan D.  

                        Jediný co se mi o té úpravě ze strany RS je nějaký komentář v zahraničím fóru, kde někdo píše co mu psali přímo z RS, ale těžko si to nějak ověřit, leda jim taky zkusit napsat:

                        „They are all affected. Even production dates from 2022. SRAM told me that new batches of lowers are expected to arrive at their service center by the end of October. So it’s safe to assume anything with a production date prior to that will have issues.“

                        https://www.mtbr.com/…ved.1200894/

                        1 0
                        • TJK  

                          strcim to sem :)

                          Pokud mate problem se SIDem na DC kole tak tam dejte Lyrik ULT snizeny na 120 a mate klid :-D

                          0 0
                          • Jan D.  

                            Proč ne:) Ale Sid je levnější jak reba, tak to nekup, že jo:D a mě by stačil Pike.

                            0 0
                            • TJK  

                              ja mam i jinou alternativu ale ta se tady nikomu libit asi nebude, ale jinak to je jinej vesmir :-D

                              0 0
                          • TK75  

                            Ten by se mi na 130 libil

                            0 0
                            • TJK  

                              vsechno jde… tady je XC provedeni na 110 :)

                              0 0
                              • Jan D.  

                                To jsi jak vykouzlil?:)

                                0 0
                                • TK75  

                                  Až budou vánoční odměny asi mistra poprosim jestli nemá doma na prodej…klidne nějakou nepovedenou :D

                                  0 0
                                  • Jan D.  

                                    Tam se nemá co nepovést, maximálně ji znovu přelakuje:D

                                    0 0
                                • TJK  

                                  zkratil 170mm shaft :)

                                  0 0
                                  • Jan D.  

                                    Zkrátil a udělal novej závit? A horní nohy mají dole rezervu dostatečnou? Jakože jsi nějak měřil na jaký nejnižší zdvih můžeš jít?

                                    0 0
                                    • TJK  

                                      vcem potrebujes resit nohy :) vzdycky jdou na doraz stejne, je jedno jakej mas zdvih preci, akorat s kratkym shaftem je mas permanentne zasunuty o 5–6 cm niz nez normalne :)

                                      shaft je cepovanej do seal headu takze pomratit , navrtat a spojit cepem nebo sroubkem a zalepit

                                      0 0
                                      • Jan D.  

                                        Ajo vlastně:D

                                        Aha, tak to s tím je docela dost ******. A 120 ti nestačilo? To se dá na lyrika a yari normálně koupit, pokud vím.

                                        0 0
                                        • TJK  

                                          nevim o tom ze by to slo nekde koupit… ale ano stacilo by to…

                                          0 0
                                          • Jan D.  

                                            Minimálně na Yari to jde, ale ta má shaft stejný jako lyrik, ne? Nebo měla. Pro verze do 2021 120mm shaft existuje, na novější nevidím: https://r2-bike.com/…from-My-2016

                                            0 0
                                            • TJK  

                                              vypada to podobne… ale uz sem to chvili nerozdelaval

                                              0 0
                                              • Jan D.  

                                                Oficiálně to možná nejde, ale když se podíváš sem do tabulky kompatibility shaftů, tak čísla shaftů pro Lyrik a Yari se až po 150mm shodují. U Yari to ale pokračuje až do 120mm, u Lyrika to v tabulce už není. Takže jestli jsi dokázal shodit na punk Lyrika na 110, proč by tam nefungoval shaft na 120 z Yari, když jsou jinak až po 150mm kompatibilní.

                                                0 0
                                                • TJK  

                                                  ja se po tom nikdy nepidil, ani sem netusil ze se na takovy velky vidle tak kratky shaft dela :) vic za tim nehledej… za 9 stovek to neni draha vec jen na vyzkouseni

                                                  0 0
                                                  • Jan D.  

                                                    Před pár lety jsem měnil Yari ze 160 na 140mm tak jsem na to narazil, že to existuje. Ale už jsem ji dávno prodal a teď tu trochu zvažuju novou, pač je za pěknou cenu a právě možnost měnit zdvih od 120 po 180 mm vidím jako velký potenciál pro různé pokusy:D

                                                    0 0
                                                  • TJK  

                                                    jojo to je fajn

                                                    0 0
              • tomxxx  

                To měla především 32, o 35 nevim, navíc to měly první verze a 2024 verze „tmavě modrá“, už má posunuté gufera a měly by to řešit.

                0 0
                • embi  

                  2024 je úplně nová vidle. všechno nový. damper, csu, spodní nohy…

                  0 0
      • Edwin  

        Na nezávodní ježdění je Tallboy úplně v pohodě XC. Do Brd ideální. Na závody už je to pak dost těžký.

        0 0
    • dee.k  

      Hááá přesně můj případ. Cca od 2020 jsem se začal víc zabejvat technikou. KTM Scarp Elite v předchozí geom (70° hlava) bylo na mě pocitově krátké chtěl jsem položenější vidli.

      Spark nebyl dostupnej. Štěrba dělá na podzim slušný slevy a i přes to, že mi jejich obsluha není vůbec sypatická, koupil jsem loni Scalpela (100/100) chtěl jsem SE, ale jak píšeš, taky si rád přišlápnu a bál jsem se houpání. CD SE nemá lockout na řídítkách. TAkže jsem vyměnil vidli za SID35 120mm a tlumiš FOX stačilo vyjmout doraz. Vznikl 190×45 = 120mm, Mám tedy nyní „Scalpel Carbon 3 SE“ Čímž mám 67° hlavu a zdrvihy 120+120. Zkátil jsem představec, vyměnil kola, přidal teleskop. A jsem hodně nadšenej.

      Furt jsem začátečník, ale těší mě, že jsem letos projel komplet Vysočina Arenu, XC Touškov, Trilogy 2023, apod.

      Cannondale ma fakt ukrutný slevy nových kol, takže ted prodávat CD bude každopádně se ztrátou.

      K prodeji nemám racionální důvod ale kdybych měl kupce za rozumný prachy, šel bych OIZ: zelenej Goblin se mi hrozně líbí, BSA třed, 3st.lockout, block hlava. Přikládám starší moje srovnání.

      0 0
    • honzabike  

      jestli mas prachy jdi do canondale scalpel se, neudelas chybu.

      0 1
    • Gorr GrimWolf  

      Tak mi to trochu vykrystalizovalo a vícméně jsem rozhodnutý poslat BMC dál, viz inzerát. Ten clearance vzadu vidím jako menší issue – u kol, co nejsou karbon to má tendenci škrtat rám (měkkejch hlín co mám já), do toho řešit adaptér na teleskop, který bude max 120mm a stejně bych to časem poslal dál, protože mne na kole láká šlapat i přes kořeny a další důvody (resell value). Kandidáti na koupi teda následující, exoty co bych rád, jsou za ty prachy nesehnatelný a konfekci Specialized/Canyon škrtám:

      ORBEA OIZ M20 – 90,000 CZK

      Líbí se mi paintjob, vůbec profilace značky – jejich bluepapers jsou naprosto boží, kam se na to hrabe BMC, kde chybí i základní manuál. V recenzích se zmiňuje, že v základním módu by to mohlo žehlit trochu lépe, ale zase to ***** jede. Kabely přes hlavovku jsou asi oser, ale dobře to vypadá – navíc jezdím shotgun s dětma, což to dost limituje. Vybavení je prostě lepší než BMC – GXko s karbon klikama, do toho jejich kola na DT Swiss 350 nábách. Teleskop prý nic moc, ale vejdou se dvě lahve a navíc nějak rozumně (550ml a 750ml). Ženě se nelíbí.

      BMC Fourstroke LT One – 95,000 CZK

      Geo ještě o něco víc downcountry než Orba. Nevím, co čekat od toho vysokého BB dropu, ale jelikož jsem debil a škrtám dost na součásném BMC, tak to bude pro mne asi lepší. Je to delší a o něco víc nakopnuté, což se mi líbí :) Vybavení horší – SLXko a těžítka DT Swiss M1900 za ty prachy nic extra, zase prodejní hodnota lepší – prodávat nějaké QUOC kola, či jak se to jmenuje nebude asi výhra. Podle mne jich tady bude jezdit málo (jestli nemaj na cestě dva tankery kol a pujde to na jaře o dalších 1500 eur dolu a la Bike24 a černý Twostroke FIVE) a tlumič/vidlice jsou v použitelné variantě – SID SELECT+. Super teleskop. Naopak lahve uplně debilně – ale jsou dvě – nad sebou (takže boční vstup, bože!) a vejde se 2×550ml. Barva se líbí ženě.

      Co z toho byste brali Vy?

      0 0
      • embi  

        Ty geometrie tech kol jsou vicemene totozny. Jenom naboje DT350 maji cenu celych tech vypletu na BMC. Teleskop na Orbee bude o neco tezsi, ale nevim pro by mel byt nic moc. Orbea zehli dobre, bmc nevim, nejel jsem.

        0 0
      • plzakj  

        Za mne VP :-)

        1 0
      • scret  

        Tvl, neslo by to trochu cesky? :-))

        1 0
        • halfbikert  

          Za tohle jsme v Národním obrození nebojovali. :-D

          0 0
          • scret  

            Preesne :-D

            Ted ale vazne, je potreba ve 30ti letech mluvit jak pubertak? Kdy kazdy paty slovicko je nucene anglicky nebo pocesteny anglikanismus?

            0 0
            • kandik psi zub  

              je to trochu krinži, co? :)

              0 1
            • Ukrutony  

              Proč nuceně? Může to být profesní deformace.

              Dost zdejších uživatelů navíc nedokáže vyplodit smysluplnou větu ani v češtině :D A to ani nemluvím o těch, kteří se v reálu beztak vyjadřují jako štamgasti čtvrté cenové a plevelná slůvka typu „voe“ sem nepíšou jenom proto, že čtyři údery do klávesnice navíc včetně mezery se jim nechce

              Stavět se v tomto prostředí do role ochránce čistoty jazyka je takové „Don Quijotství“ :D

              0 0
              • scret  

                Kdybych se stavel do role ochrance cistoty cestiny, asi bych si dal zalezet na interpunkci apod., nemyslis? ;-)

                Asi jsem divnej nebo treba precitlivelej, ale osobne mi ta preanglictinovanost prijde v tomhle veku az trochu jako pubertalne hloupa. Ale chapu, ze je to hlavne muj problem.

                0 0
                • Radek Broz  

                  Ani ta diakritika není úplně od věci.

                  0 0
                • Ukrutony  

                  Však smajlíka jsi za tím výrokem zaregistroval žejo :D

                  Naopak, řekl bych že prznění psaného jazyka až na samotnou hranu pochopitelnosti u ochránců tradičních hodnot a čistoty čehokoli patří ke koloritu :D Takže mi to nepřišlo nijak podezřelé :D

                  Čímž teď nemám na mysli tebe konkrétně :D

                  0 0
              • halfbikert  

                Deformace… Kámoš se teď vrátil po 7 letech z Austrálie a mluví česky úplně normálně :-)

                0 0
                • MichaelSimek  

                  Já co naposledy byl v ČR tak jsem teda uplne normalne nemluvil (7let v NZ), asi bude zalezet i na tom jestli tam nekdy cesky mluvil nebo ne nebo proste talent na jazyky a mluveni a tak, ktery ja nemam :)

                  0 0
      • ceo  

        Já bych na to hlavně sednul. Zkušenosti na vyhodnocení geo nemáš. Za mě je absolutně nejdůležitější geo a projev. Komponenty jsou jednak víceméně spotřebák a ovlivňují hlavně výhodnost nákupu, ale spokojenost je dána geo a projevem.

        „Výhodně“ koupit něco co pak neustále ladíš, protože to není ono, ve finále bude stát daleko víc. Takže pokud někde není vyložený servisní *******, to už bych raději vybíral podle barvy než jestli tam je nx nebo gx hazka apod

        0 0
        • Gorr GrimWolf  

          Ja pochybuji, ze se k tomu BMC dostanu. Mozna sednout nekde v kramu, max objet okolo baraku, ale nejaka poradne testovacka – nevidel sem. Ale zkusim se jeste optat…

          0 0
        • Gorr GrimWolf  

          Ja pochybuji, ze se k tomu BMC dostanu. Mozna sednout nekde v kramu, max objet okolo baraku, ale nejaka poradne testovacka – nevidel sem. Ale zkusim se jeste optat…

          0 0
      • tomxxx  

        Řešil bych rám, tlumič, vidlici, ostatní se dá vyměnit celkem snadno. Záplety budou vždycky kompromis, slušný číny jsou hotové kolem 20 tisíc. Pokud nechceš elektriku, tak SLX/GX bohatě stačí, maximálně bych odlehčoval na kazetě, klikách.

        1 0
      • wilda81  

        Orbea a BMC nejsou konfekce? :)

        1 0
        • TK75  

          Na to jsem se teď chtěl přesně zeptat :))..s dodatkem ze jestli nechce uplne konfekci tak by měl jít do něčeho jako Reeb Sst nebo něco od Orange atd co není u nás úplně na každym rohu

          0 0
          • Tomcat  

            Konfekce neni o tom jestli je regionálně rozšířený. Musí vsadit na garážové nebo custom programy

            1 0
        • Tomcat  

          Sou jen málo kdo z těch lidi co tu hledají kole skladem… využije direct prodejní model a custom konfiguraci což některé výrobce odlišuje.

          0 0
        • Gorr GrimWolf  

          Tak ono z toho, co se zminovalo, je vicemene konfekce vsechno. Koupis kolo, co ma presnou konfiguraci a ma ho X dalsich. Mel sem spis zminit, ze chci neco, co je mene zastoupene (neni to uplny mainstream) a je mi zaroven sympaticke – ale tohle je hodne osobni zalezitost. Ja Orbea vnimam jako mene zastoupenou, ale mozna tim, ze se nepohybuji v MTB sfere ????

          0 0
    • Gorr GrimWolf  

      Vybrano! Beru nakonec BMC Fourstroke LT :)

      4 0
    • mcz  

      co říkáte na DC kola Merida 2024 ? např. One-Twenty ve verzi 700, 130/130mm, váha 15,1Kg

      https://www.merida-bikes.com/…e-twenty-700

      0 0
      • Lachtis  

        Ze za 80 tkc si to koupi leda blazen, kdyz za treba 75 tkc ( vcetne postovneho a balneho) muzes mit karbon a k tomu jeste s mnohem lepsim osazenim, nez ten sh.t od meridiy…

        https://www.canyon.com/…-8/3170.html?…

        3 0
        • mcz  

          Neuron CF 8 pěkné kolo :) diky za tip, jdu hledat prodejce, který bere „nepřímé“ peníze

          Mám nějaký benefity z práce řekněme z 1/4 v hodnotě kola. Merida by měla jit koupit tak ji mám v hledáčku…

          0 1
        • MJ24  

          nebo IZZO a máš další prostor k poladění třeba pohonu apod

          1 0
          • krabica  

            Nebo lehce připlatit za vyšší verzi Core 3 a máš super kolo, které už není třeba ladit…

            1 0
            • mirorek2  

              no 1500 :-) lehce

              0 0
            • Azmir  

              A co získáš navíc? Víceméně GX vs NX za příplatek 40k mi moc výhodný nepřijde. Kola furt nic moc a fox performance funguje dobře. To za ten příplatek klidně předěláš na komplet elektronické X.0 a ještě si k tomu koupíš carbonové kola a drobnosti.

              0 2
              • mirorek2  

                no hlavně celokarbon rám, což imho za to teda stojí

                1 0
                • Azmir  

                  Co ti to dá? 100 g ušetřených na zadní stavbě nebo jak to poznáš na funkci?

                  0 3
                  • Polka  

                    Zejména tehdy, pokud výrobce přestane vyrábět náhradní zadní stavbu a ta tvoje ti rupne. Samozřejmě toho, kdo mění kola jak na běžícím pásu, se tohle nemusí netýkat.

                    2 0
                • MJ24  

                  toho jsem si nevšiml, nějak jsem to nestudoval, ale pořád za 2000,– myslím, že se o tom dá uvažovat

                  0 0
              • Tomcat  

                Reakce se větvíte na doporučení Izzo Core 2 od YT. A a rozdíl Canyon od YT není 40000,–. Izzo Core 2 je aktuálně za 2000Euro

                Pokud to mělo být jako doporučení Meridy tak takový rozdíl ceny tam není a za druhé Merida nemá know how na AM , FR, DH kola jako YT , Canyon nebo třeba Nukeproff, Commercal a podobní což jsou stálice na poli téhle kategorie kol. A Merida ONE-TWENTY 700 nebude super ani s nevyšším SRAM transmission protože rám je základ a ten je nic moc.

                0 0
                • Tomcat  

                  Chyba na na Core 3 ale ani tam není rozdíl 40000,–

                  0 0
                • mirorek2  

                  tak a teď česky

                  2 0
                • Azmir  

                  Core 2 je za 2000 a core 3 je za 3600, rozdíl 1600 euro. Jaký používáš kurz, že to není okolo 40k a kolik to teda dle tebe je? :)))))

                  0 0
                  • Tomcat  

                    Jo takhle 3 a 2 mezi sebou. Jenže začlo ro hrozně drahou Meridou…

                    Merida 79990

                    Canyon 73700

                    YT 2 48996

                    YT 3 88212

                    Ja to myslel tak YT 3 , ani Canyon není dražší o 40000 než kolo co navrhoval(Merida) .

                    0 0
                • mcz  

                  Co mají špatně na té stavbě rámu u Meridy? Jsem laik co jezdí XC HT a chtěl jsem posunout hranice do světa DC. Někdo bere DC kolo jako spíše XC rám na větším zvihu a druhý zase jako TRAIL na menším zdvihu.

                  0 0
                  • Azmir  

                    Taky nevím, kde to vyčet. Merida one forty vyhrála snad ocenění trail bike roku a one twenty by měla být one forty na menších zdvihách(možná to tak už není, nevím).

                    0 0
                  • Tomcat  

                    Pokud ostatní maji kompozit tak třeba rám…

                    0 0
                    • mcz  

                      a já jsem myslel, že budeš třošku konstruktivní například k technickému řešení zadní stavby a ono to skončí jen u hliníkového rámu misto carbonu. Jinak v carbonu tento stejným rám maji jako řadu NINETY-SIX.

                      1 0
              • krabica  

                Celokarbon rám, GX AXS je super funkční sada, na rozdíl od NX, RS Ultimate je top odpružení, na rozdíl od základu Fox, kola na nábách IndustryNine jsou takyjinde, než nějaký OEM základ s HG ořechem, kokpit RF Turbine R, je taky top, na rozdíl od Affectu… Ty prachy tam prostě jsou…

                4 1
                • gargamel  

                  Ty zapletený kola jsou dle popisu u obou stejný, jen se liší v ořechu..

                  0 0
                • Azmir  

                  NX funguje seřízené obdobně, je jenom o dost těžší. Fox performance fakt není základ od foxu. Mezi turbine a affect není zas takový rozdíl, hlavně spíš opracování. Obojí je těžké a turbine navíc ještě drahé.

                  Za 40k navíc to za mě nestojí. Jak jsem psal, za to si tam dám X.0 transmission místo obyčejného GX a pořádné carbonové kola a ještě mi zbyde na představec a řídítka v carbonu…

                  0 2
                  • gargamel  

                    Ale na YT 3 není obyč GX, ale AXS.

                    0 0
                    • Azmir  

                      Vidíš moje chyba, toho jsem si vůbec nevšim. Škoda, že to je starší AXS a ne transmission.

                      1 0
                • embi  

                  i9 naby teda zadna hitparada

                  0 0
                  • TJK  

                    proc myslis? Nejak spatna zkusenost?

                    0 0
                    • embi  

                      design kde se pocita s ohybem osy, aby doslo k dosednuti vsech zapadek… proste za kazdou cenu mit co nejvic POE… Co na tom, ze je to kontraproduktivni z hlediska vydrze naboje i jizdnych vlastnosti.

                      3 0
                      • StMartin  

                        Je to tak, jsem majitel náboje i9 hydra. Je tam počítáno s ohybem osy, která je navíc špatně konstrukčně navržena.

                        Jsou tam ostré hrany mezi rozdílnými průměry hřídele. Rádo to v tomto místě praská, což se ostatně i po půl roce ježdění stalo mě. i9 již snad vydalo zrevidovaný design osy. Podpora produktu je ale na vysoké úrovni, stačilo zavolat a druhý den byla nová osa doma (starý design). Osu jsem ale nepoužil, nakreslil jsem si a nechal vyrobit vlastní. Snad nesmrtelnou. Kdyby měl někdo podobný problém, nechal jsem vyrobit navíc 1ks, který mi tu leží.

                        0 0
                        • TJK  

                          aha diky za osvetu… to bych cekal ze tyhle zakladni konstrukcni nedostatky tam proste nebudou.. zvlast pokud i student stredni prumyslove skoly vi, ze ostre prechody na osach i hridelich bez prechodoveho radiusu jsou napetove kriticka mista… a navic treba Hope melo stejny problem x let zpet na strasich NE-Evo nabojich (Pro 2 myslim) .. tak pokud konstruuju technicky top dil, pak by bylo fajn se inspirovat jinde a co nedelat…

                          Na druhou starnu je to trosku dan za vahu… staci se podivat jaky naboje jsou nesmrtelny a kolik ty naboje vazej…

                          0 0
                          • StMartin  

                            Holt u téhle značky neplatíš za kvalitu, ale za značku. Na té ose je ještě jeden problém, uložení pod ložiska jsou s velkou vůlí, aby byla výměna ložisek co nejjednodušší. Tím pádem se vnitřní průměr ložiska protáčí na ose a hliníkovou osu postupně vydírá. Tuhle nábu jsem si koupil hlavně kvůli zvuku, který se mi libí. Váhu jsem při koupi vůbec neřešil, navíc jsem z ní udělal těžší, moje osa je z jiného materiálu. Klidně bych si ji koupil znovu, ale musela by mít zrevidovaný tvar osy. Jinak bych ji poslal zpět…

                            0 0
                      • TJK  

                        souhlas.. ten hona na POE je v urcity fazi naprosto zbytecnej a kontraproduktivni.. pro normalniho smrtelnika jezdiciho normalni MTB / EN staci desetina a je to az az… mozna tak na nejaky trialovy prislapavacky a blbnuti je to fajn, tam bych ale asi radsi resil totalni odolnost.

                        0 0
                      • kejda  

                        Doplním – i9 Torch, praskl ten zubatý kruh, zodpovědný za hluk :) viz foto. Napsal jsem do ameru, a za týden dorazil balíček s celým novým nábojem. Platil jsem akorát přepletení kola. Nájezd cca 20 tisíc určitě, 1× ložiska. Kola jsem dal synovi a teď mám Hydry a zatím všechno v pohodě.

                        0 0
                    • Atilla  

                      Mě se po pár set km začal vymačkávat ořech u praporků. A když vezmu, že samotný ořech stojí půlku DT 350… navíc ta přehnaná honba za POE

                      1 0
                  • suslos  

                    Torch nic moc a Hydra průšvih, to jo… ale tady jsou základní 1/1 který by měly být naopak hodně fajn, jen nejsou tak bling

                    0 0
          • Gorr GrimWolf  

            Tahle verze má hliníkovou zadní stavbu, ale asi to nevadí :) Taky sem koukal na IZZO, nakonec BMC nemají v mojí velikosti…

            0 0
            • MJ24  

              jsem zvědav co nakonec vybereš a jak budeš spokojen oproti HT

              0 0
              • Gorr GrimWolf  

                Letos sem to odpískal. Výprodeje všude možně, ale pro mne lepší samotnej rám – budu asi přes zimu lovit/čekat na rámovku něco z variant Fourstroke/SPUR/AR­C8/Izzo.

                Na BMC sem poslal teleskop, Ground Control pláště, sehnal lepší/lehčí karbon kola a budu asi prohazovat SID SL za plnotučného SIDa. To bude asi zatím stačit :)

                2 0
                • ceo  

                  Schwalbe se neosvědčily?

                  0 1
                  • Gorr GrimWolf  

                    Nebyl sem s nimi az tak mic spokojeny, navic sem zadni riznul, coz se mi stalo poprve. Cekal sem od te modre smesi, ze bude asi lepivejsi. Navic byly celkemuzke na to, ze to byla 2.4.

                    0 0
    • Mirapro  

      Letos v únoru jsem kupoval izzo 3 za 2850 éček, mají i lepší akce než teď. Rozdíl v zadni stavbě v recenzích ocenily kvůli pevnosti, ale myslím že běžný uživatel to sotva pozná.

      2 0
      • ceo  

        Fully nejčastěji křupnou v zadní stavbě. Moznosti opravy AL a karbonu pak pozná i běžný uživatel.

        AL zadní stavba na karbonovém rámu je pěkné šméčko, od kterého se naštěstí už vesměs upustilo

        1 0
        • scret  

          Bohuzel neupustilo :-/ kdyz se podivas na levnejsi verze karbonu, tak se to stale hojne praktikuje…

          0 0
          • ceo  

            Možná se pletu, ale Trek, Specialized, Giant jako velcí producenti a stejně jako TOP výrobci už jedou jen full carbon nebo full AL

            Hliníkový zadek vídám jen u low cost producentů, kteří to ještě kvůli ceně zkouší. GT to ještě taky pořád dělá.

            0 0
            • Mirapro  

              Zajímala by mě osobní zkušenost nebo kdo opravdu poznal rozdíl. Měl jsem na Norcu optic zadní stavbu v hline r. v. 2021 a nevědět to že je z hlíny neodvážil bych si po jízdě říct Al nebo Carbon. Nikomu nepraská a v recenzích top bike. Občas žasnu kolik tu je odborníků

              0 0
              • krabica  

                Tak mrkni třeba na Canyon Spectral, ten praskal v hliníku jak na běžícím pásu…

                0 0
                • Lišák  

                  Ale to už je pár let zpět, ne?

                  0 0
                • Mirapro  

                  Předchozí generace, ale co to má společného s tématem rámu carbon/al?

                  0 0
                  • krabica  

                    Hlavně, výhoda carbonu je, že když praskne, tak ho opravíš, hliníkový rám můžeš vyhodit…

                    1 0
                    • Atilla  

                      Za kolik to opravíš?

                      0 0
                      • Azmir  

                        Tak 2–6 tis, včetně lakování, že skoro nepoznáš, že něco bylo opravováno.

                        0 0
                        • Atilla  

                          Fakt jo? Já když poptával opravu ráfku, tak 4 tis.

                          0 0
                          • tomxxx  

                            To musel být hrozně rozsekaný, ja platil za opravu ťukance na ráfku litr.

                            0 0
                            • Atilla  

                              Delaminovala se stěna.

                              0 0
                            • Breakpain  

                              Tak to se neopravuje ani na hline ani na karbonu ne, to je estetika. Resis, kdyz to rupnes :). Ja teda nevim, ale kamos zlomil spodni ramovku a bylo to neco kolem 10 co rikal :). Jako je fajn, ze to jde opravit, ne ze ne :). On byl ale vcelku vytoceny :)

                              0 0
                              • tomxxx  

                                Byl prdlej, jen zůstal pohromadě.

                                0 0
                              • scret  

                                Bracha na podzim zlomil zadni savli u Epica a oprava stala bura a je to jak novy… Ani to nepoznas…

                                Kdyz by to byla hlina, musel bys koupit celou zadni stavbu… :/

                                1 0
              • wilda81  

                Tak záleží jestli Norco dělá hlínu schválně nebo si na karbon zadní stavbu nevěří. Svolávačku na karbonové rámy už mají vyzkoušenou z minulosti :)

                0 0
                • Mirapro  

                  Odůvodnění jsem četl snížení vyrobni ceny, coz bych pochopil, protože za to málo nechtěli ani s Al zadní stavbou. Každopádně i přes hybridní ram to byl povedeny bike

                  0 0
                  • wilda81  

                    Povedený, ale já bych ho právě kvůli té AL zadní stavbě vyřadil při výběru. O kolik by byla cená celokarbonu vyšší? 5 tis.? To už se v celkové ceně kola ztratí.

                    A kdo jde po ceně, tak sáhne po komplet AL.

                    1 0
                • Paja  

                  Revolver je celokarbon, Optic i Sight maji zadní stavbu alu, Range zase celokarbon.

                  0 0
                  • jeniiiik  

                    Sight má spodek hliník. Vrch karbon.

                    A příští rok bude všechno jinak..;)

                    0 0
                    • wilda81  

                      Spodek karbon, vrch hliník? :)

                      2 0
                      • jeniiiik  

                        Hehehe…karbon oboje.

                        Tu je aktuální.

                        0 0
                        • TJK  

                          ja vidim spodek hlinikovej… vsak tam mas videt svary

                          5 0
                          • marshalll  

                            Však píše o tom co přijde ;) A vyfocenej je pak aktuální… To se nijak nevylučuje :)

                            1 0
                            • TJK  

                              jo tak ted uz tu poznamku chapu… nejak mi uzekla ta vazba na predchozi prispevek

                              0 0
            • scret  

              Napada mne ted minimalne Norco, YT a jsou i dalsi…

              Ale jo, bylo by asi blby, kdyby TOP producenti, ktery strilej ramy s cenovkou 90 a vic vc. tlumaku to meli uhli/AL…

              0 0
        • plzakj  

          Imo to krupne, kdyz se ti zadre lozisko/cep a dostane to ranu. Chce to se o to trochu starat.

          0 0
    • Ciman  

      Transition SPUR

      Tady ho mají za hubičku

      https://www.trailtoys-shop.de/…arbon-gx-fox

      Mám taky a je to super

      1 0
    • Ciman  

      Nebo v plný vůni

      https://www.trailtoys-shop.de/…n-gx-axs-fox

      1 0
    • janovec8  

      Nevim jakou potřebuješ velikost, ale než za 4 000 euro jít do M20, tak bych si asi připlatil za M10, kde fakt neni potřeba nic měnit v budoucnu a ten rozdíl cca 20 000 se fakt vrátí jen na na karbonovejch kolech a na kashimě.

      https://www.baseshop.cz/…black-black/

      0 0
      • TJK  

        karbonovy kola budiz ale priplatek z kashimu je fakt jako splachnout prachy do hajzlu a ani si s nime neutrit zadek :-D

        7 1
    • TJK  

      kdyba nahodou nekdo shanel hezkej DC bike tak myslim. ze tenhle Revel stoji zs to…

      Ramovka vcetne SIDa a SID Ultimate vidle

      https://www.koloshop.cz/…timate/62879?…

      1 0
      • scret  

        Ty jsi hajzlik vid? ;-))

        0 0
        • TJK  

          sam o nem premyslim… mozna poslu do Sveta Topfuela :-D

          0 0
          • scret  

            Nepremyslej ;-)

            Aspon Fuela jednou projed, az me omrzi Revel, bude na prodej :-D

            0 0
      • Gorr GrimWolf  

        Koukal sem na GEO, az tak downcountry mi to neprislo. Ale kinematika pry paradni :) Zajimavy!

        0 0
        • scret  

          A co to je? Je pravda, ze si pod DC kazdy predstavuje neco jinyho – jeden napr. Epica Evo a druhej treba Santu Tallboye ;-)

          0 0
          • DePaX  

            Tak je třeba vytvořit další marketingovou škatulku, ať se cykloprůmysl točí :)

            Trochu to připomíná začátky grevlmánie, kdy taky jsou min. 2 hlavní směry…

            0 0
            • scret  

              Tak ono prece vubec nejde o nejakej nazev… 120kovy kola tu byly vzdycky, jen se tomu rikalo jinak…

              Zamereni,geo a urceni se posunuje, takze co driv bylo enduro, dnes je vlastne trail bike… Co byl trail, je dneska DC atd.

              Ale bud v klidu, porad se na tom musi slapat, pokud to nema motor :))

              0 1
              • DePaX  

                Taky bývalo AM…

                0 0
              • snas89  

                Na druhou stranu mi prijde, ze ty fully se 120 zdvihem jsou dnes schopnejsi a rychlejsi nez driv. (Geo, vaha).

                Ale je to jen muj dojem. Nejezdim zase tak dlouho a nemuzu rict na zaklade vlastni zkusenosti:)

                2 0
                • suslos  

                  Rozhodně, ale obrovsky záleží jaký konkrétní kola/geo.

                  Tallboy se nezalekne „enduro“ ježdění, kdežto Epic Evo ano.

                  1 0
                  • Ukrutony  

                    Na druhou stranu, který blázen s enduro choutkami by si koupil Epic Evo :D

                    0 0
                    • suslos  

                      Jasný, prehanim, ale pro demonstrováno toho v čem jaky kolo více vyniká je to jasný.

                      0 0
                    • Tomcat  

                      Tak lidi sou různě divní , například si kupují gravel protože prý chtějí pohodlí… Někdo si pak po přechodu z kol ala ...... , může na EVO připadat jak na déháčku.

                      1 0
                    • embi  

                      to si umím v klidu představit:-)

                      0 0
                • scret  

                  Jak pisu, z kopce jsou urcite schopnejsi, geo posunutejsi a celkove i tezsi… Driv jsi mohl mit klidne 160mm bajk do 13kg, dneska jsi rad, kdyz se do toho vlezes se 120 top bikem…

                  Jinak slapat se na tom musi furt :-))

                  0 0
                  • jeniiiik  

                    Dříve taky bylo třeba specialized enduro na 25mm kolech, které vážily cca 1650g. To je dnes mimo i na DC/Trail. ;)

                    0 0
                    • TJK  

                      myslim ze leze provozovat hlinik i karbon s takovouhla vahou… jen samozrejme zalezi kde a jakym stylem… myslim ze dneska se odolnost strasne prehani a kolikrat lidi jezdej na DH odolnejch komponentexh stylem ze by na to stacilo XC :)

                      2 0
                      • suslos  

                        nebo a nebo taky pořád podceňuje a zadní kola mají v totální smrti a od toho jak jim tam šmajdá gume zleva doprava a naopak mají akorát vydřené řetězové/sedlové vžpěry :-)

                        0 0
          • Gorr GrimWolf  

            To je takova filozoficka debata ???? Se to presne mlati od nejakejch vysokozdviznej XCcek az po spis trail biky a la Tallboy.

            Pro mne je to kolo s geo progresivnejsi nez XC, ram ma kinematiku, kde se nehraje na gramy a resi spis funkce (nezalezi tam tolik na lockoutu) a furt je to max 120 zdvihy (sidlux a SID vidle).

            Tenhle Revel moc pekny, skoda jen ze tam hlavovka neni spis 66.5–66. Ale rekl sem si ze stejne pockam na jaro ????

            0 0
            • TJK  

              co je na HA 66 spatne? Me to prijde slozeny az az… naprosto vpohode na to na co je to staveny

              0 0
              • suslos  

                imho geo naprosto TOP :-) poletí to všemi směry

                1 0
              • Jan D.  

                U toho Revela vidím HA 67,5°.

                0 0
              • Gorr GrimWolf  

                Na HA 66 naprosto nic! Tohle hledam. Ale u Rangera sem dohledal 67.5. Tak mozna spatne hledam :)

                0 0
                • scret  

                  Musel bys sahnout napr. po YT Izzo

                  1 0
                  • Gorr GrimWolf  

                    Jo, dneska sem dojel 2.5 hodiny v těch sračkách, převážně les a fakt bych pohodlnost fullu uvítal :))

                    0 0
                  • krabica  

                    U Izza mi přijde teda lepší geo

                    0 0
                    • scret  

                      Jo, to jo…

                      0 0
                    • scoty  

                      Ale u DC si představuji hmotnost kolem 11 (Thrill H.) a ne kolem 15 (Izzo).

                      Chci tuhý, lehký kolo aby to hlavně jelo a druhák to umělo sjet kopec.

                      1 0
                      • Tomcat  

                        Izzo Uncaged 13,95

                        Izzo Core 4 12.8

                        Izzo Core 3 13,8

                        Izzo Core 2 12,8

                        1 0
                        • snas89  

                          Coz je porad hodne:)

                          0 0
                          • Tomcat  

                            Tak jistě , při průměrným hmotnosti toho retra tady Core 2 nebo 4 je lehčí než něčí trekové kolo :-D

                            0 0
                            • snas89  

                              Moje kolo ma cca 11 kilo a rozhodně to nemám postavený na váhu.

                              13 mi přijde na dc hodně. Sorry jako:)

                              0 1
                              • Tomcat  

                                A chápeš že ty a a tvoje kolo průměr B-F něděš , že to není o tobě? Víc lidí jezdí „Scalarovy HT XC“ s tím, že mu to vydrží za se xx let. Víš co se tu po materiálové krizi událo? Kolik lidí se probere ze spánku zjistilo nebo spíš nezjistilo jak a kam se to posunulo ?

                                Tahle diskuze je dost akademická nebo spíš elitářská . Young Talent míří na naprosto jinou skupinu lidí než Intense nebo Santa či Sworksy. Stejně tak třeba BMC z opačné strany. Ta všednost je prostě něco jiného.

                                2 0
                              • Azmir  

                                Nemáš to na váhu, ale máš tam 32 sc vidli, 125 mm teleskop, carbon kliky, 25 mm ráfky… Hlavně, že tvůj chrtí Epic má 12,5 kg, ale tam tě to nesere. Ale DC kolo, aby mělo nejlépe 8 kg s minionama a 3 kg rámem…

                                1 1
                                • Gorr GrimWolf  

                                  Tady je BMC v té rádoby DC variantě. A to tam jsou hodně lehká kola, myslím, ževětšina lidi si dá spíš nějaké DT Swiss XMC 1501 – což nahodí dalších 300–350 gramů. Chybí tam váha páčky na teleskop, plus bowden k ní. Dalších cca 100 gramů? Většina lidí bude mít na vidlici cca dalších 100 gramů, ta Ultimatka je fakt lehká. Zase tam mám napočítané pedály.

                                  Nejlehčí rámy jsou na cca 2,0kg s tlumičem (XCčka na 120tkových zdvihách) – ale kdo tu bude mít S-Works nebo OMX rám či ekvivalent top of the line karbonu. Nějaké víc downcountry rámy budou na 2,5kg.

                                  Takže všeho všudy budeš na minimálně 12kg s downcountry rámem. Méně fakt těžko.

                                  0 0
                                  • Tomcat  

                                    Carbon rám Orbea Oizo 2023 1,798g na 120mm zdvihu . Tedy žádná cenová kategorie Swork…

                                    Něco mi říká , že z toho jste zmatený jak lesní včely.

                                    0 0
                                    • Gorr GrimWolf  

                                      OMR je o 200g víc než OMX jehož váhu tu zmiňuješ ty. Taky dost pochybuju, že by někdo plánoval na OMX s flatmountem vzadu dělat DC kolo, ale možná jo. Každpádně těch tvojich 1,798g je OMX rám z topovejch řad – tedy něco jako S-Works.

                                      0 0
                                      • Tomcat  

                                        Jenže on nestojí co Swoks ! ano OMR ani OMX. Za cenu celýho kola na OMX není ani nejvyšší nesworks.

                                        Bez slevy máte dvě nejlevnější Orbea OMX za cenu jedno nejlevnějšího SWorkse bez slevy… OMR je i pod nejlevnější Epic Evo vtipem s Reconem za skoro 100k v emku 12.72kg

                                        OMX – 1740g

                                        OMR – 1950g

                                        Celý kolo i s OMR je pod 12kg doknce s dušema co se vážilo.

                                        Fourstroke má postmount , Orbea má post mount Epic SW Evo taky takže ?

                                        0 0
                        • krabica  

                          Izzo Uncaged 7 má 11,7kg

                          0 0
                          • novas752  

                            No jo, ale na xc pláštích a xc odpružení. To už je pro ten rám zbytečně podstřelený. Stejně jako zase Uncahed 11 je trochu přehnaný opačnym směrem.

                            0 0
                            • krabica  

                              To XC odpružení funguje fajn, možná předek by se mohl trochu míň nořit.

                              0 0
                              • TK75  

                                90 – 95 psi na cca90 kg jezdec..Select fungoval v tomhle dobře.Nedavas tam málo?

                                Že by byl Ultimate jinej?

                                0 0
                                • krabica  

                                  78 psů na 78 kg, chci aby to i trochu žehlilo. Lyrik se mi noří méně.

                                  0 0
                                  • TK75  

                                    Lyrik je asi hodně dobrá vidle…já měl pred Sidem Aurona a ten mi teda moc neseděl ))

                                    0 0
                      • scret  

                        Zas na druhou stranu scoty, 11kg je v dnesni dobe slusny i na XC bike… u DC to jde taky, ale clovek musi zatlacit na penezenku… A i to Izzo se da vahove sundat nekam pod 13 a to uz je na to kolo hodne slusny…

                        Ale jsme zas u toho, kdo si co pod tim pojmem DC predstavuje…

                        0 0
                        • TK75  

                          Nejlíp zatlačit na váze jezdce :) deset kilo dolů a hned je to znat..narozdíl od kila na kole

                          2 1
                          • scret  

                            To je tady takova univerzalne vtipna rada, ktera je ale absolutne o nicem :)

                            Nekdo ma proste rad lehke kolo a pritom se jenom rad projede a zaroven nejezdi na vykon.

                            0 0
                            • J1RKA  

                              ano

                              0 0
                            • TK75  

                              Bral jsem to podle sebe…před rokem jsem měl lehčí kolo a o deset víc, teď mám těžší kolo a jezdí se mi lip

                              Ja to mám tak ze mi vyhovuje váha okolo 13kg (plus mínus kilo) když je lehčí uz mi tolik nesedí z kopce a když je to těžší jde mi hůř do vzduchu.Nechtel bych 11kg ale ani 16kg.Sám mám 90 kg

                              1 0
                              • scret  

                                to se bavis ale o tom, ze mas jedno kolo…

                                Jinak ja jezdim i na 9,6kg kole a jezdi se mi na nem porad dobre :)) A z kopce treba uplne stejne jako kdyz melo 11kg :))

                                0 0
                                • TK75  

                                  Mám jich vic :) ale bavím se o pro me pouzitelnym mtb do lesa který mě baví nejvíc.Jsem to za poslední tři roky prostridal jak s vahou tak s geo a došel jsem k tomu co píšu.Váha pro mě není tolik důležitá když je rozumná)

                                  0 0
                          • Tomcat  

                            Až na tu fyziku(kinematiku)…

                            0 0
                        • scoty  

                          Já jsem s tím kolem udělal zhruba tohle, akorát trochu jiné komponenty. Nákup 74, výsledná cena 86, hmotnost včetně pedálů a košíku 11,2 jako v článku. Úhel 68 mi vyhovuje.

                          https://acros-components.com/…-thrill-hill

                          1 1
                          • scret  

                            za ty prachy je to hodne slusny!

                            0 0
                            • scoty  

                              Já jsem to dělal z TH 3, které je v základu na XT. RS jsem nechal a měnil jsem rodla, šaltr, gripy, sedlo, gumy a pedály xtr.

                              0 0
                          • Paja  

                            Ty jsi tomu nějakým hlávkem položil hlavovej úhel? Na stránkách mají u Thrill Hillu hlavu 69,5°.

                            0 0
                            • scoty  

                              To je úhel pro verzi se 100mm vidlicí.

                              0 0
                              • TK75  

                                Ještě že tak…s 69.5 je zakaz v ráji :))

                                0 0
                                • scoty  

                                  Na Valdštejně žádná cedulka nebyla, ale když odvoláš, řeknu ti kde je trail na druhém obrázku… :))

                                  1 0
                                  • scret  

                                    hele Scoty a jak se chova ta SIDka pod tebou? Nekrouti se to moc? Dik

                                    0 0
                                    • scoty  

                                      Tak je to 34/120 verze Sect+ Tuhá mi přijde dost a menší skoky zvládá v pohodě. Baští dobře. Oproti Ultimate bych řekl jednodušší servis tlumiče, ale srovnatelné vlastnosti. Už jsem ji dělal. A do kopce to s tím lockem fakt letí. Vážím 86.

                                      0 0
                              • Paja  

                                Myslíš, že ty necelý 2 cm udělají 1,5°?

                                0 0
                                • scoty  

                                  Podle tlaku ve vidli :) Moje starý LV má 67,8 a přijde mi to pocitově dost podobný. Zatím jsem ani neřešil, jestli by to šlo výměnou hlávka třeba ještě o stupeň položit..?

                                  0 0
                                • TK75  

                                  2 cm = 1°

                                  Taky záleží na tom jakou ma vidle délku osa/korunka

                                  Sid 120 ma 531 ale třeba Yarina 120 ma o centak víc

                                  0 0
                                  • Gorr GrimWolf  

                                    Mne to na BMC hodilo dle kalkulačky jeden 1°. Sem si říkal, že to bude vypadat divně, ale naopak tomu rámu ta tlustější vidle a vyšši předek dost sluší :)

                                    1 0
                                  • Paja  

                                    Právě, čekal bych s větším sagem 120 vidlice tak 0,75° ale třeba je ta vidla celá delší.

                                    0 0
              • scret  

                Revel ma 67,5’

                0 0
              • scret  

                btw. a neslo by tam hodit hlavko se zmenou uhlu?

                0 0
            • scret  

              Jako 67,5 neni v dnesni dobe uplne pecka jako z avokada, ale jezdit na tom pujde… Mozna vyssi vidle by taky o chlup pomohla

              0 0
              • suslos  

                není potřeba, na tohle kolo nebudeš dávat Assegaie :-)

                1 0
                • scret  

                  Dal bych tam Rekon/Rekon Race…

                  Jen premyslim, jestli tam spis nahodit rovny riditka nebo 20mm rise…

                  1 0
                  • suslos  

                    A na takový gumy je ta geo úplně ideální :-) Lítal jsem na TopFuelu Renegade/Renegade 2.4 a bylo to super :-D

                    Vyzkoušej prvně, jestli bys musel kupovat, válej se mi na poličce 20mm, klidně půjčím.

                    0 0
                    • scret  

                      Zvazuju kanibalizovat Jeffsy ;-)

                      0 0
                    • TK75  

                      Jo…taky mi to tak přišlo.Renegade/GC 120Sid a 67/68 ha bylo přesně k sobě ideální.Zábavný to je hodně

                      2 0
                      • Gorr GrimWolf  

                        Jak sem tu minule popisoval, tak jezdím GC 2.35 GRID v T7 variantě. Na tu hodinu vedle baráku to nevadí, ale dneska sem jel na delší trasu a teda lepí to neskutečně. Díval sem, že ty ostatní Specialized gumy už nemaj takovej objem, takže asi koupím Rekon na předek, dozadu Rekon Race a hotovo. Aspoň to trochu pojede.

                        0 0
                        • TK75  

                          Objem mají stejnej…Renegade Fast Trak i GC všechno 61 na 30 rafku

                          Jinak smes T5 Control by byla pro tebe lepší nejspíš…není „lepiva“ jako T7

                          I ten GC poznám jestli mám vzadu T5 nebo T7

                          Dobra guma je Renegade T5 Grid

                          1 0
                  • TJK  

                    Rovny ;)

                    GC asi zbytecky, ja se ho budu nejspis zbavivat a dam kombinaci Renegade / Fastrak

                    0 0
                    • ceo  

                      Počkej do jara. Mě dnes Racing Ray/Thunder Buřt na blátě shodil.

                      0 0
                      • TK75  

                        Na to nepomůže stejně nic :)) ja se rozvasnil včera s novou vidlici az jsem zapomněl že není léto.Klasika. …mokrej koren, predni kolo a jako tresnicka potom spd aby to bolelo

                        0 0
                        • ceo  

                          Me shodil na polňačce. Trochu sikmina a sjel. Kdybych měl větší rychlost, tak to přejedu, ale ta jistota tam chybí, proto nižší rychlost.

                          A taky po dlouhé době na spd

                          0 0
                      • Gorr GrimWolf  

                        Ja sem v tomhle ohledu spokojenej s GC a T7 smesi. Na mokrych sutrech a korene to drzi dobre. V blate je znat, ze ten vzorek je dost hustej, ale zase ma vyssi spunty, tak to neco sem tam zvladne.

                        0 0
      • Bafoon  

        Nadherna zelena

        0 0
      • lazza  

        Uff, ještě že mi je to malý..

        Sakra

        0 0
    • mathosh  

      Možno by som kukol aj Cube Stereo One44. Celokarbónový rám, udh, nastaviteľné hlávko a úložný priestor v ráme. Model Race na XT a Kashime sa pohyboval okolo 12kg a aktualne sa da zhanať okolo 3000e.

      1 0
    • dee.k  

      Vážně míněná otázka, proč nevzít Lector FS SF Pro, kterej ted může bejt i pod 100tis?

      0 0
      • Tomcat  

        že to je víc XC než downcountry, že to má jen 100mm zdvihu, že to má integrovanou teleskopickou sedlovku = kurvítko, Hmotnost na XC přes 13,25…

        To kolo vypadá dost starý takže pod 100k by mělo být jako samozřejmost…

        0 0
        • embi  

          má to 120mm zdvihu, je to virtual, zadnej flexpivot… co si na bikeforu člověk nepřeče :D :D

          0 0
          • Tomcat  

            Stránky nějaké firmy Ghost :.....

            https://www.ghost-bikes.com/…s-sf-pro-lc/?…

            0 2
            • embi  

              world cup xc je vic downcountry nez co jezdi jakejkoliv pepik na Izzu :-)) nevim co se tim snazis rict. asi jenom to, ze tam taky pisou 120mm?

              2 0
              • Tomcat  

                A proč by se DC vyrábělo přestavitelný na 100mm? Třeba protože primárně to DC není… Protože pro většího jezdce = těžšího jezdce, je těžší ladit 100mm zdvihu , než pro 120mm. Ten Ghost mi připadá koncepčně jako straší kolo než třeba to Izzo nebo Canyony.

                Nevím že Izzo píše něco o DC , za to Ghos píše o XC a Ghost kategory use 3 …

                0 0
                • svoban  

                  Myslím, že velikost S má vzadu 100 mm + vidle od výrobce 100 mm. Všechny ostatní velikosti vzadu 115 mm a ve předu 120.

                  0 0
                  • Azmir  

                    Dyť to máte v těch odkazech přímo napsané, tak proč se o tom zbytečně hádáte a teoretizujete

                    • Fox 34 Float SC Factory FIT4 Remote 100 mm (XS-S) 120 mm (M-XL)
                    • Fox Float DPS Factory Remote 100 mm (XS-S) 120 mm (M-XL)
                    0 0
                    • tomxxx  

                      To je zase fajn, že mají naladěno na dva stroky tlumiče podle velikosti (nebo na dva jinak dlouhé tlumiče?)

                      0 0
                    • Ukrutony  

                      Co na tom, že je to někde napsané… Tomcat se dlouhodobě profiluje jako negramotný :D

                      0 0
                      • Tomcat  

                        A možná že Tomcat nejen je negramotný, ale dokonce tvoří fake podklady , max travel tam Ghost vůbec neuvádí. :-*

                        0 0
                        • jeniiiik  

                          Tu to máš. A je pravda že v popisu rámu mají chybu. Je tam 100mm

                          0 1
        • svoban  

          Můžu se zeptat, proč mi to kurvítko funguje k plné spokojenosti dva a půl roku? Kde dělám chybu?

          0 0
        • Azmir  

          Ještě bys mohl napsat, kde si vyčet, že to má 13,25 kg. To má můj hliníkový Giant Trance 29", rozhodně ne toto.

          0 0
        • jeniiiik  

          Hehehe… Ty jsi mimo. ;)

          1 0
        • svoban  

          Je to XC nebo DC?

          0 0
          • tomxxx  

            To je gravel.

            4 0
          • TJK  

            normalni jizda na kole po lese a kameni… :)

            2 0
          • Azmir  

            To je dopad? :))

            1 0
          • krabica  

            To je otázka, co třeba Rychleby, XC, nebo DC? Jezdím je na Izzu se Sidem a na pohodu, ale na enduru to jde víc pustit.

            0 0
          • Manas  

            Kdyz to jedu s detma, tak je to vyjizdka .. kdyz toho neni moc za sebou a exponovane .. tak je to rodinna lekrace (deti 7 a 10) … ale to je jen uhel pohledu.

            Za me to je hezka vyjizdka a technicka legrace :)

            0 0
      • tomxxx  

        Mně teda přijde třeba anti squad celkem extrém. Spíš mi přijde logické, aby to bylo naladěný, čím víc si ve zdvihu, tím menší antinsquad je. Ten ghost to má přesně naopak. Ale nejel jsem na tom. Plus ma Ghost hodně specifickou geometrii. Je to dlouhý jak tejden a spíš jsou ty velikosti šouplé, že každému vyjde spíš menší velikost než u jiné značky.

        https://linkagedesign.blogspot.com/…fs-2021.html?m=1

        0 0
    • Gorr GrimWolf  

      Schválně sem to procházel a nikdo nezmínil Rocky Mountain Element :) Koupi sem sice odložil na příští rok, ale je pravda, že se toho moc v tomhle segmentu nevyskytuje, speciálně pokud se řeší trochu atypické požadavky (UDH, dva košíky, HTA pod 67, steep sedlovka).

      Někdo nějakou zkušenost s ním? Vypadá to moc zajímavě, v recenzích (speciálně na Pinkbike) je to chválené a řikal sem si, že by byla zajímavá záležitost ten rám postavit na 120 vidli místo 130 PIKE/34. Zadní stavba je fakticky horstlink.Celkem velká pohodlnost, dolekopcem asi ve stylu Spuru, možná trochu dál.

      0 0
      • jeniiiik  

        Testovací kolo jde půjčit u dovozce. Nedávno jsem jim psal.

        0 0
      • tomxxx  

        Vzhledem k tomu, kolik je na trhu kol, tak je celkem zbytečný si kupovat něco tak ošklivého, jako je novej Element.

        1 0
        • jeniiiik  

          Mi se líbí. Co je na něm ošklivého?

          1 0
          • tomxxx  

            Mám rád subtilní rámy, ale tohle je už jak anorektik. Navíc ta geo je už přepal na takové kolo. Vypadá to jak chrtí XC, ale geo to má pomalu jak enduro (s nadsázkou).

            0 0
            • Atilla  

              Tak to kolo má opravdu geo jako enduro, ale jede jako XC. Kdyby nebylo tak drahé, tak už ho mám doma.

              1 0
              • Azmir  

                Tak to můžeš dost ušetřit a koupit RB, to jede dokonce jak silnička :))

                0 0
                • DePaX  

                  TR měl :) Něco jako Suzuki Jimny, jetý byl dražší než nový, protože nové nejsou (nebyli).

                  0 0
                • kejda  

                  Luxus…:)

                  0 0
              • tomxxx  

                Ten byl dobrej.

                0 0
                • Atilla  

                  A co na tom bylo dobrého? Že je to XC kolo, které má geo skoro endura?

                  0 0
                  • tomxxx  

                    A k čemu ta geo je, když to teda jede jako XC?

                    Ono to tak úplně jako XC nepojede, ale zároveň to nebude odolný ani jako lepší trailbike, když je to tak subtilní?

                    0 0
                    • Atilla  

                      Aby jsi na tom při XC tréninku mohl na prudké traily a neobjíždět všechno jako ti XCčkaři od nás?

                      0 0
                      • Azmir  

                        Ale to je spíš v jezdci, než kole, ne? Na svěťáku se jezdí dost pekla mi přijde a Elementa k tomu nepotřebujou.

                        0 0
                    • scoty  

                      Podle mně největší rozdíl dělají pláště. To je nejvíc limitující záležitost. Prostě drapáky nejedou a xc šlupky zas tolik nepodrží…

                      3 0
              • suslos  

                Jak píšeš, TR Spur a právě tento nový RM jsou za mě pořád jediný pravý DC kola na trhu :-)) zbytek jsou XCčka s kompromisy a nebo lehký trail biky (izzo).

                1 0
                • jeniiiik  

                  Ještě Tallboy, ten zatím vede kvůli šuplíku v rámu. Mezi těmi třemi bych vybíral, ale ty ceny. Tallboy za 1750€ jsem prošvihl. :/

                  0 0
                  • suslos  

                    Tallboye už svými schopnostmi nevnímám jako DC kolo, ten má mnohem větší přesah k těžšímu ježdění. Rám je taky o cca půl kila těžší, vidli na něj dáš klidně 36tku apod.

                    Ale kolo je to neskutečný, jen na něm nepostavíš „na pohodu“ 11,5–12kg DC build.

                    2 0
              • Gorr GrimWolf  

                Pro mne varianta cislo jedna na postaveni DC kola ma jare :) testovacku uz resim, tak sem zvedavej. Zbybejva jeste TR Spur, ale ten ram myslim nema UDH a jeden kosik taky nepotesi.

                Jeste kolo, co je tomu castecne podibne je Top Fuel, vic jako XC ale to je dost stredni proud.

                Kdyby se tak nekde valelanta oranzovo cervena ramovka Elementu ???? Dam na to SID a preskladam veci z BMC. Beru hned!

                0 0
                • Atilla  

                  Spur má UHD jako všechny TR.

                  0 0
                  • Jan D.  

                    Já taky myslím že ještě ne. Neřekl bych že všechny tr mají udh. Mrkni na jejich stránky.

                    0 0
                  • Gorr GrimWolf  

                    On má nějakí jejich Universal Transition patku, ale SRAM UDH nemá. Což do budoucna nic moc. Na webu SRAM kompatibilní Spur vedení, také není.

                    0 0
                • Tomcat  

                  Když to tak čtu a vzpomenu na jiné. Napadáme zásadní otázka a na jaře se něco změní?…

                  1 0
                • tomxxx  

                  Top Fuel je větší kladivo.

                  0 0
                  • DePaX  

                    TTF bývá k vidění i na těžších tratích SP XC…

                    0 0
                • Azmir  

                  Přijde mi, že možná budu jediný, kdo Top Fuel „zhejtí“, ale je to aspoň z praxe a ne vyčtené z recenze. Top Fuela jsem ted na podzim zkoušel a jak jsem se těšil(byl to adept na koupi), byl jsem zklamaný. Nevím, jestli to bylo tím, že jsem předtím jel Fuel Ex, ale působilo to na mě až moc XC dojmem. Bylo to tuhé, tvrdé, šlo to za pedálem(ale ne o moc líp, než Fuel Ex), ale v terénu dost bída. To s čím jsem na Fuel Ex neměl problém a jel jsem jak v peřince, tak na Top Fuelu mi přišla drncačka a ze všeho jsem měl strašný respekt. Z kopce dolů o dvě třídy horší, než Fuel Ex. Takže pokud z downcountry preferuješ spíš to „country“, než „down“, tak pak může být Top Fuel zajímavý. Na cokoliv víc, než XC závody bych si radši koupil Fuel Ex(gen 5, ne toho nového mastodonta) a obul jezdivější pláště.

                  0 0
                  • DePaX  

                    Tak teď už chápu, proč se mi nezlepšuje skill :D

                    0 0
                    • TK75  

                      No ale ono to tak klidně může byt…jestli má to tvé kolo 67.5 hlavu tak s tím jsem spoustu věcí co jsem byl zvyklej jezdit na kole s 64.5 ( v sagu 66) uz nedal.Nedoda to sebevědomí a není to vůbec na jistotu na strmejsich věcech.S geo pod 66 jsem se zlepsoval a s geo nad 67 HA jsem nikam nedošel během půl roku.Záleží asi i na výšce riditek a x věcech plus to bude u kazdyho jinak ale na nějaký víc technicky ježdění to teda aspoň u me s takovým kolem nebylo

                      2 0
                      • DePaX  

                        68° :)

                        0 0
                      • Azmir  

                        Jak říkáš, to co jsem jel hodinu předtím a byla to pohoda, jak v peřince(Fuel Ex), tak na Top Fuelovi jsem měl smrt v očích už z dálky. I když jsem věděl, že já i kolo to v pohodě dáme, vůbec jsem si u toho nepřipadal jistě. Pozoroval jsem práci tlumiče, vypadal, že žehlí všechno, ale reálně mi to přišlo strašně „hardtailovo“ tvrdé.

                        0 0
                        • Tomcat  

                          Může být, záleží i na rychlosti , nejen pružení ale tlumení, kokpitu… Ovšem něco mi říká že Full je přeskočení vývoje například to hustý DC ježdění na fotce výše :)

                          0 0
                  • novas752  

                    To je 100 lidí 100 chutí, za mě byl Fuel EX gen 5 dost mizerný kolo. Těžký, na ten zdvih dost tupý a zároveň střed zdvihu dost prázdnej.

                    0 0
                  • becis  

                    A já zrovna Top Fuela vlastním, jako druhé kolo ke Slashy. mám to postavené docela dost do XC a jsem z toho nadšený. Přijde mi že to kolo zvládne poměrně hodně z kopce a nesjedu na něm jen ty nejkrkolomejší a nejprudší věci, ale 100 lidí 100 chutí :)

                    0 0
                    • Azmir  

                      Já to myslel spíš pocitově, než že by to nedalo kolo. Jasně, že to ten top fuel dá, ale je to „jiné“ a směrem k horšímu – prostě míň zdvihu, míň jistoty. Ty to ještě asi navíc vykompenzuješ technikou, která mi chybí, takže je ta propast ještě větší.

                      0 0
            • jeniiiik  

              Mě třeba bere Mondraker Raze, ten boční profil s horní piditrubkou je super. Takze mi ten RM rám tak subtilní nepřijde.

              0 0
      • TK75  

        Jsem na něj koukal a to je opravdu hodně zajímavé kolo.Jak Rocky šoupnul o 4.5° hlavu oproti staršímu modelu to je pěkný.Kratší zdvih a pěkná geo

        0 0
      • mcz  

        RM Element akorát nemá UDH patku, má svou která je ale s UDH kompatibilní, v případě upgreadu řazení lze osadit i Sram T-type.

        https://www.bikeaction.cz/…kit-12-x-1-0?…

        0 0
      • mcz  

        díky za tip, po 2 měsících koukání po kolech jsem pořídil Element 50 Carbon.

        2 0
        • Gorr GrimWolf  

          Dej vedet jak se ti na tom jezdi, sem zvedavej co ostatni rikaji na Elementa. Nejake upravy oproti seriovce?

          0 0
          • DePaX  

            Důležitý je snad, jak ty se na něm cítíš, ne co říkaj ostatní.

            0 0
          • mcz  

            zvykám si, zkouším nastavení geo na pozici 3 tj neutrální. Taky po zimě nabírám tempo pomalu :-D ale tak z kopce to žehlí pěkně a do kopce HTčko jelo rychleji. Snad to bude jen pocit. Pneu a komponenty tam mám původní, řazení XT jak ve předu i vzadu, pneu REKON/REKON 2.4 základní směs DC

            0 0
            • Gorr GrimWolf  

              Já sem zatím dal dvojku, která má spolu se čtvrtou pozici největší travel (125mm oproti 115 u první a třetí pozice). Zatím řeším nastavení – tlumič foukám o dost víc než doporučuje manuál, ale dle zkušeností na fórech nejsem sám. Překvapilo mne jakej to má vzadu grip, do kopce mi to příjde, že to jede fakt pěkně a moc se to nehoupe. Mám to na Transmissionu, pláště doteď Wicked Will/Nobby Nic, ale přehazuju na GC/GC T7. Přední vidla FOX 34 GRIP2.

              0 0
    • Gorr GrimWolf  

      Proberu to tady z klinické smrti :)) Směřuju to k rámovce, kvůli financím – mám tady v krabici fakticky druhé kolo, chybí jen ráu a tak bych ideálně přestrojil momentální BMC na nový rám a Twostroke poslal se zbytkama do světa, takže by to nevycházelo na moc extra peníze. Prodávat ty díly jednotlivě se mi moc nechce.

      Našel sem Mondraker F-Podium DC RR rámovku, za relativně pěkný peníze (cca 50k) s tlumičem a příslušenstvím. Nějaký důvod proč to tady někdo ještě nezmínil?

      Virtual, hezký design a celkem sympatická značka. Geo není extra progresivní aka Spur nebo Element, ale je to úplně ok :) Navíc jde dát angle headset a přiblížit to někam k 66° HA, což už je na potřeby DC/XC víc než dost. UDH to má…

      0 0
      • Lachtis  

        Mne je F-podium take sympaticke, je to virtualek, takze pro mne taky ideal. Ale nejezdil jsem to nikdy, takze realne nemohu rict, ale urcite bych jej mel taky v seznamu.

        0 0
      • J1RKA  

        https://flowmountainbike.com/…review-2023/ kdybys chtel pocist

        0 0
      • TJK  

        Me porad prijde lepsi Revel z Koloshopu se SIDem a Tlumicem za 40k… kdybych si nekoupil Topfuela.. tak uz ho mam doma…

        0 1
      • jonti  

        Fajn kolo, ale angle set bych tam nedaval, porad je to DC kolo a nedelal bych z toho trail. Kdyz chces lehky trail, tak lepsi koupit Tallboy, Spur nebo Izzo nebo Sparka.

        0 0
        • Gorr GrimWolf  

          Já sem na nějakých 80% rozhodnutý pro ten Mondraker :) Příjde mi to asi jako ideální rám na moje použit (pokud pominu BMC Fourstroke v nesehnatelné XL velikosti jako samotná rámovka). U každého kola co sem měl ve výběru je něco. SPURu chybí UDH, Izzo mi nesedlo designovým jazykem, Tallboy je víc trail než XC a Spark je zase dost drahý a nelíbí se mi závislost na lockoutu. Revel mne nějak vizuálně neoslovil, navíc je v pohřební černé.

          To F-Podium je XLko, velikostně ideální – potřeboval bych něco delšího něž současné BMC s 460 reachem, kdy mám pocit, že mi při zatežování vidlice ve stoje chybí délka a prodlužovat to představcem nechci. Tohle je o cca 30mm delší, takže můžu v klidu mít svůj 60mm představec a pomůžu si o cca 2cm.

          0 0
          • TK75  

            Jestli ti u hardtailu kterej má 460 reach bez sagu (v sagu potom víc cca 480) ti přijde málo tak bych koukal u fulla kde se to naopak zkracuje na něco co ma reach přes 480

            Nebo mi neco uniká??

            0 0
            • Gorr GrimWolf  

              Modraker má reach 490, takže mám pocit, že to je právě ideální.

              0 0
            • novas752  

              Rozdíl v Reachi je v sagu rozhodně pod cenťák.

              0 0
              • TK75  

                Tak si opri kolo o zeď a označ si kde je grip…když si stoupnes do pedálu tak to jde celkem dost dopředu

                0 0
                • TK75  

                  Tady to má Nukeproof pěkně napsaný..

                  Reach 475 jde v sagu na 490 u ht

                  0 0
                  • J1RKA  

                    tomuhle bych chtel jednou rozumet, na tohle jsem uplne blbej

                    1 0
                    • theedge  

                      Vidlice se u tral HT zanori do SAGu takovych 35mm a osa toho otaceni je ve stredu zadniho kola. Tudiz celej predek vcetne hlavy klesne a lehce se tim v horizontalni rovine prodlouzi …

                      1 0
                      • J1RKA  

                        diky, nj u HT to chapu, ale mel jsem namysli FULLa, pardon :D tam vtom plavu

                        0 0
                        • Lišák  

                          Když máš stejý sagy, tak se nestane nic. Když je na vidlici sag menší, než na tlumiči, zmenší se úhel hlavy a zkrátí reach. A naopak.

                          0 0
                          • J1RKA  

                            jj diiky, ale jak dole pise TK75 < … realita je potom klidně jina než bych rekl podle čísel :) a že mi sedí reach kratší, než jsem si myslel > tak takhle funguju taky :D jeto prekvapko, kdyz nato kolo pak sednes

                            0 0
                          • novas752  

                            No to neni tak jednoduchý – většina dnešních kol má progresivní přepákování zadní stavby = sag na tlumiči neodpovidá realnému sagu zadního kola. 25% sag na tlumiči může být klidně 35% na zadnim kole. Zároveň se často vozí trochu větší sag na tlumiči než na vidlici – protože se to pak z kopce vyrovná.

                            0 0
                • novas752  

                  No např. na mym ht je to se 140mm vidlí při sagu 25% rozdíl 12mm v Reachi. Dle měření v cadu. Takže teda přes cenťák, ale furt to má ke 2 daleko, to by musel být nějakej 160mm peklostroj se sagem 30% – tam by mi to vycházelo 21mm.

                  0 0
                  • TK75  

                    Dik za upřesnění, ale nejde jen o sag..psal ze mu přijde při jizde vestoje těch 460 statickych malo, to bych se ja asi dival na vic nez 480 nebo 490 u fulla

                    0 0
                    • Gorr GrimWolf  

                      Ja sem rad, ze sem si timhle potvrdil, ze by Lko bylo male :) Pohraju si pak i s vyskou riditek, ktera ma 100% vliv na tu jizdu z kopcea a uvidime.

                      0 0
                      • TK75  

                        No ja jsem si už několikrát potvrdil ze realita je potom klidně jina než bych rekl podle čísel :) a že mi sedí reach kratší, než jsem si myslel

                        Takže výběr online je jedno velký překvapení :D

                        0 0
                        • Cyklofanatic  

                          Přesně

                          0 0
                        • Gorr GrimWolf  

                          Jo, tohle vybírání je samozřejmě vždycky malinko loterie :)) Úplně ani nesouhlasím s tím, že sednout si na to kolo ti pomůže. Právě naopak mne se na kole ne vždy ideálně sedí jen tak – až když se tomu naloží a opravdu jedeš, tak si ty věci sednou. Ale to sem měl víc na silnici, než tady.

                          Logiku mám spíš takovou, takže lepší větší než menší na MTB, protože radši bych si zakracoval představcem než prodlužoval.

                          0 0
                          • novas752  

                            Ono tam jde hodně i o jizdní vlastnosti – delší kolo má delší rozvor a někdy i delší zadní stavbu = je to v rychlosti stabilnější ale zase trochu méně mrštný.

                            0 0
                      • MJ24  

                        kolik měříš? že se ti L zdá malé, já právě při koupi Twostroke řešil jestli XL nebude moc na 185cm, ale je to OK a asi s L bych tak spokojený nebyl, ale třeba Fourstroke má v XL reach už 500 a to by bylo pro mě moc

                        0 0
      • snas89  

        Moondraker tady obcas zminujeme.

        Znamy vozi vetsi zdvihy od nich a spokojenost.

        0 2
    • Mirapro  

      Prosba mimo diskuzi, není mezi vámi někdo s Orbeou OIZ H ale jen rok 2023 , nebo někdo kdo se v nich vyzná. Pokud ano poprosím SZ Díky Mira

      0 1
    • Gorr GrimWolf  

      Moje nesrmtelné dilema samozřejmě pokračuje, takže asi poslední status change z mojí strany. S ohledem na to, že mám HTčko, sem si pujčoval Mondraker F-Podium v XLku (předposlední verzi, ta co se dělá v DC variantě, ta současná je pak pouze v jedné verzi). Jestli mi to vyzkoušení něco dalo, tak že najednou je terén o level jednodušší a pro stejnou zábavu je třeba chodit do těžších/prudších věcí. O 2,5cm delší teleskop je paráda, ale s ohledem na pláště, co jezdím bych si uměl představit progresivnější geometrii (jak úhel sedlovky, tak hlavovky) a navíc to XLko je asi větší než je nutné.

      Optikou těhle informaci sem pak projel kandidáty a zeštíhlel výběr na následující. Něco je víc XC a něco naopak víc trail. Scor byla asi věc nejvíc mimo, ale vlastně by se mi to kolo líbilo…

      • BMC Fourstroke 2023
      • Mondraker F-Podium 2024
      • Transition Spur
      • Santa Cruz Tallboy
      • Rocky Mountain Element
      • Scor 2030 (nouzovka)

      Mondraker je víc XC v téhle verzi, BMC se jako rámovka nedělá – oboje pak až asi až moc XC. Scor je něco jako jezditelnějš/šla­pavější Spectral 125, kolo podle mne mega pro někoho kdo nezávodí. Tallboy se hodně houpe, je to víc trailové kolo. Za mne ideální varianta z výběru nesehnatelný (za rozumný peníze) Rocky Mountain Element.T

      Takže v rozstřelu zůstal asi letos nahrazený novou generací Transition Spur.

      Spur není virtual, jak sem chtěl. Barvy veskrze hnusný a dost se loupou. Jasná volba od začátku tohohle tématu, což nemám rád :D Ale jsou k sehnání jetý na bazaru, geo dává smysl, navíc je to jezdivý dle testů a dá se s tím i do kopce. Za 1,300 EUR co bych mohl mít rámovku, asi jasná volba :) Občas skončíte s kolem, ne co chcete, ale co potřebujete… Aspoň nebudu mít strach s tím lehnout, protože to orvaný už dojede.

      0 1
      • becis  

        Proč nemáš ve výběri i Treka Top Fuel?

        BMC Fourstroke (67,5), Mondraker Podium (67) mají vysokej hlavovej úhel, ty bych kvůli tomu z výběru vyřadil.

        0 0
        • Gorr GrimWolf  

          Chtěl sem se tomuhle Treku vyhnout (ikdyž na silnici sem jezdil asi 5 ruzných kol od nihc) kvůli tomu, že jsou tady dost zastoupený a pak je ten rám za nesmysl. Nebo sem ho neviděl za nějakou rozumnou cenu – jestli je ale někde Top Fuel za pěkné peníze (2k EUR za rám) v nepohřební černé/černé, tak sem s tím…

          0 0
          • TJK  

            Ibis Ripley? v karbonu ? Jezdil jsem Ripley AF a mam ted TopFuel… jako vic XC je Top fuel vyrazne zivejsi raketa… jako DC bych asi zase rekl ze geometricky bude Ripley AF schopnejsi… klasicke Ripley neni tak moc slozene… zaradil ybch do vyberu…

            AD tvuj zebricek: hlasuji jednoznacne pro Spur! sam jsem ho dlouho hledal ale nebyly…

            2 0
          • becis  

            Aha netušil jsem že sháníš jen rám, tak to pak chápu. Nicméně sám Top Fuela vlastním a je to super kolo. Teď se djaí sehnat i celá kola za zajímavé ceny.

            0 0
      • ceo  

        Kolo, který jsi nechtěl ti radost dělat nebude.

        Hledej dál

        Intense sniper T – mívají super akce i na rámy

        Scott Spark (bez RC)

        Nový Merida se povedly

        Specialized epic Evo jsi vyhodil proč?

        0 0
      • Tomcat  

        No jste hezky případ. Moc bych se nedivil když v Dubnu zjistíte že jste v pr_eli ještě víc než teď. Koupíte v panice RockMachine, Artuše nebo Apače.....

        Pokud jezdíte teď ono HTčko bude lepší z výběru i to co se vám líbí barvou. Kdyby jste už fulla delší dobu měl těžší rozhodování bych chapal vic.

        0 0
      • ceo  

        Mně přijde že tě to do techniky trochu (víc) táhne. Vykašlal bych se na hledání univerzála. Ripley je super a zvládne moc, po vyježdění a ztráty rychlostních ambicí může sloužit skoro na všechno.

        Ale pokud chceš ještě nějak bajkersky růst a to i v technice, skončíš jako většína XC + enduro. Nechal bych se BMC na švihy a klasické XC a k tomu za mě třeba Mondraker Foxy – na 160/150 strašně dobře jede, je to virtuál, je lehké (na kategorii) podle obutí AM/Enduro, ještě roky tě nebude v technice nijak omezovat a celodeňák bez problémů (když to neobuješ na MaxxGrip :)). Zvládne bajkparky, pak pokud tě technika chytla stejně občas zabrousíš..

        Až přijde čas a v XC zpomalíš a v technice přestaneš hledat nové výzvy (a budeš v technice jinde než teď), to bude čas na Ripley jako jediné.

        0 0
      • novas752  

        Podle toho prvního odstavce bych ti doporučil vyzkoušet ještě nějaký vyšší zdvih – aby sis ty ostřejší úhly nemusel jen představovat. ;-) Abys pak dost brzo nezačal šilhat ještě po většim a netrhal si vlasy. :-) Stává se to totiž docela často…

        Nevím teda odkud z Prahy jseš, ale v jihozápadnim okolí se dají docela pěkně uživit i čistě trailový kola apod a třeba takový Smuggler má k tomu Spuru nepříjemně blízko. :-)

        0 0
        • Tomcat  

          Ono mě připadá že se motá v truhu a plýtvá sílu na srovnání nějaký full trail nebo DC kol mezi sebou. Ale jeho postavení , že to má porovnávat proti svému HTčku. Takže klidně aď si pro začátek koupí kolo, který se mu jen líbí. Ten rozdíl bude obrovský.

          0 0
    • MichaelSimek  

      Asi to nebude uplně cisty DC, ale ja mam Pivot T429, zavodim na tom XC a XCM (a nejsem jedinej) a vrele doporucuju

      0 0
      • Tatut  

        Není to tetitko?

        Btw ta kola se prodávala za nesmysl. Už to jde sehnat levneji?

        0 1
        • Tomcat  

          To je jak Toyota vs Lexus . Jako by versus , přitom je to marketing a co si pamatuju Pivot není zas tak samostatná značka a plní nějakou roli prémiový v rámci x firem pod jednou matkou. .

          0 0
          • Tatut  

            nevěděl jsem..

            já jezdil na testovačce s ceníkovou cenou 250t na XTčku a nijak extra mne to nenadchlo, strašně těžké, líné kolo. Pak jsem si půjčil ebajk s PIVOT Shuttle SL a ten byl nahoře na sjezdovce za 2 minuty (bez lana). Mnohem použitelnější kolo :D

            0 0
          • MichaelSimek  

            Co vim tak pivot porad vlastni jeho zakladatel (ale ruku do ohne za to nedam) a pivot je celkem samostatna znacka a dela si co Chris Cocalis chce delat

            0 0
          • novas752  

            Pivot je samostatná firma.

            Koncerny jsou např. Superior/Rock Machine atd., Cannondale, GT, Madison…, Fox, RaceFace, Easton…, Sram, RockShox, Zipp…

            0 0
        • MichaelSimek  

          Nejlehci to neni, ale zalezi jak si to osadis, ja taky nejlehci nejsem a vahu proti predchozimu xc nepoznam

          1 0
    • Gorr GrimWolf  

      Pro info, vyreseno. Nakonec sem vzal Rocky Mountain Element. Nebyla to nejvic ekononicka varianta, ale byl to ram ktery sem chtel a tahlo mne to za nim. Pujde o custom stavbu.

      4 0
      • mcz  

        kolego ať slouží kolečko, taky jsem šel do Elementa a jak říkáš nebyla to zrovna ekonomicka varianta :-D

        0 0
    • H8me  

      Sezen si Tallboye V4 nebo 5 a neudelas chybu – do 100k by ses mohl vzit a kdyby ne, tak jsou tu pekny i bazarovy kousky ;) – aha uz vidim, zes koupil :D tak nic, ale Rocky Mountain Element asi taky super volba!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.