Dotažení hlávka - co dělám blbě?

54 nepřečtených
  • RomanKa

    Zdar,

    předevčírem se při jízdě z času na čas na nějakém hrbu ozvalo ťuknutí, včera to už bylo častější, tak zastavím, zkontroluju hlávko – je v něm maličko vůle, tak 1 mm, dojedu domů, že to dotáhnu… Ale vůbec se mi to nedaří.

    Normálně povolím představec a chci to trochu dotáhnout, ale ať dotahuju jak chci, volné je to pořád cirka stejně. Tak jdu na internet a hledám a prý má být představec o nějaký milimetr dva nad krkem vidle, protože jinak se jen přitahuje krytka složení a nedotahuje se hlávko.. přitom moje vidlice byla přesně zarovnaná s vrchem představce. Ale normálně to tak dosud fungovalo… Tak jsem sehnal ještě malinkou podložku, ale vůbec to nepomohlo.. můžu dotahovat a dotahovat, až už to začíná klást celkem silný odpor, ale vůle tam pořád je..

    Máte nějaké rady/tipy? Složení by mělo být TANGE IS22AE-SCT INTEGRATED Díky moc

    0 0
    • Smazaný účet  

      Zkratit krk nebo pridat podlozku pod vicko, treba jenom 3mm.

      0 0
      • jecnak  

        +1

        0 0
      • RomanKa  

        Jakto že to teda do té doby fakčilo? I z výroby to tak bylo, nic jsem s tím nedělal… pak jsem měnil představec a znova to šlo, tak nevím..

        Ale jo, podložku jsem přidal, je to cirka o milimetr výš, další podložky nemám, tak asi budu muset dokoupit. Uvažuju jestli na to nemůže mít vliv i krytka (i když nechápu jakým způsobem by mohla), protože to byl jen takový tenký plastový bazmek a když to brácha jako „expert“ jednou chtěl spravit, tak jak dotahoval, napraskla…

        Je to tento typ https://twitter.com/…414342705153

        Akorát mě nepropadl šroub, ale naprasklo to po obvodu, kde je vylisované logo a začíná se to prohlubovat. A bojím se, aby to neprasklo úplně, protože už vidím, že mi ten prostředek zajede do vidlice a už to nevytáhnu :D Dá se to nahradit jakoukoliv odpovídající krytkou nebo musím napsat do Canyonu?

        0 0
        • bathed  

          … Chápeš přibližně jak to hlavové složení + krk vidlice + představec + podložky + KRYTKA + ježek v krku + šroub co to celé drží pohromadě, funguje?

          0 0
          • IndyCZ  

            0 0
          • RomanKa  

            Jen velimi přibližně, z videí na netu a trochu počtení bf fóra, skládat zkoušku bych z toho fakt nechtěl, jsem začátečník, co se snaží techniku a servis kola pochopit a zkoušet, takže si to klidně nechám pokorně vysvětlit :)

            0 0
            • bathed  

              To víčko je tam myslím dost zásadní. Vyměň víčko za hliníkové a pomalu dotahuj.

              0 0
        • Nikovlas  

          Stačí, když krytka není v kontaktu s krkem vidlice ani po dotažení. Je možné, že s tou jednou podložkou je tam ta mezera tak malá, že při dotažení se to o sebe opře – pak už nedotahuješ hlávko, ale jen mačkáš krytkou krk vidle. Proč to předtím fungovalo? Jak to máš dlouho? Jestli krátce, tak mě napadá, že to ještě nebylo úplně usazené a teprve si to do sebe všechno posedalo a proto je teď potřeba to víc utáhnout…

          0 0
          • RomanKa  

            To kolo má najeto cirka 10 tisíc, od změny představce 4, dosud to fungovalo normálně – jak je to možné nevím, proč se to povolilo nevím taky, ale tipuju otřesy od polorozpadlých silnic… :)

            Hodím sem fotku, jaká je tam teď mezera… a na druhé vnitřek po vyšroubování šroubu, ale to asi nikoho nezajímá :)

            0 0
            • Smazaný účet  

              mezera vypada vpohode, jezek nevypada jako jezek.

              proc to predtim fundovalo a ted nefunguje netusim.

              0 0
              • RomanKa  

                Jen dodám, že na fotce je už jedna tenká podložka přidaná, v původním stavu, který vydržel rok a půl byla ještě menší /prakticky žádná/ a fakčilo to taky. Já že to jen povolím a dotáhnu jako minule, rozebírat hlávko se mi fakt nechce, protože se bojím, že bych ho už nikdy nesložil :D

                0 0
              • Bubaaak  

                Víčko vypadá plastové, tak jestli si „nesedlo“

                Zkusil bych jiný, jestli si Pražák, tak jich mám asi deset zadara…

                0 0
                • RomanKa  

                  Jo, víčko je plast, co znamená „nesedlo“ ale netuším. Tady jsem našel jeho obrázek http://uploads.tapatalk-cdn.com/…e1aa00b0.jpg

                  Akorát jak jsem psal výš, při utahování nakřaplo, viz obrázek kde, takže při utahování zůstává ta široká objímka nahoře na představci a utahuje se jen ten tlustý prostředek (ta paprsková část). Uvažuju právě nad tím, jestli to není tím, ale zase – to víčko je prasklé už strašně dlouho a i s takovým jsem to už několikrát dokázal seřídit :/

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    vymen vicko a je to…mohna se ti to opira o tu plasotovou tycku na sroubu…sundej ji.

                    0 0
                  • Bubaaak  

                    Asi jsem debil, ale co je ta distanční trubka na tom šroubu pod víčkem?

                    Šel by vyfotit ještě ježek s nasvícení?

                    0 0
                  • bathed  

                    Dolů je vnitřní část ložiska opřená o konec krku a vnější o spodek hlavy v rámu…

                    Nahoře je vnější část ložiska zaseknutá v rámu a ta vnitřní čás ložiska suvně na krku…

                    Na horním ložisku je krytka hlavového složení a nad ní potřebný počet podložek (= výška řidítek)

                    Na podložkách je představec.

                    Krk musí být uřezaný tak, aby byl jeho konec níž než je popsaná sestava…

                    Uvnitř krku je zaražený ježek, což není vůbec nic jiného než blok se závitem na šroub hlavového složení…

                    Hlavové složení funguje správně (bez vůle) tehdy, když je horní a dolní ložisko STAŽENÉ

                    Takže: tys to stažené měl, někdo ti prasknul tu krytku. Pak stačilo prudší brždění nebo rána od díry v silnici a tobě se jenom o nějakou desetinku hnul představec po krku nahoru… A protože máš víčko prasklé (jako tu krytku, nic tomu drobném hnutí nebránilo.

                    Abys to měl v cajku, musí se ti opřít horní ložisko do hlavy přes podložky a představec a to tak, že přes to víčko taháš pomocí ježka a závitu v něm tu vidlici nahoru.

                    Už? :-)

                    0 0
                    • RomanKa  

                      No jo, tak nějak jsem si to představoval :) Já nejdřív doufal, že to prostě maličko dotáhnu a bude to fakčit.

                      Pak, když jsem zjistil, že to víčko je asi nepoužitelné (a bojím se, že když trochu přitáhnu, tak mi ten střed zajede do krku vidlice), tak jsem aspoň doufal, že to provizorně zbastlím a stáhnu jen tím šroubem bez víčka a přelepím izolepou – aby mi to fakčilo aspoň přes víkend, kdy jsem s tím kolem měl nějaké plány… (jo, zní to jako zrůdnost, ale tak.. :D) Tak teď asi musím koupit víčko. Akorát nevím kde, v té naší díře to do cyklo krámu už nestihnu a ani nevím, jestli by to tam měli.

                      Jsou ta víčka univerzální? Jako že chci víčko na 1 1/8, tak jsou všechna stejná – i s velikostí šroubu? Resp. nemůžete pro mě (jako ******) hodit nějakou ukázku z netu? Dík

                      0 0
                      • bathed  

                        když budeš fakt velké hovado, vyřešíš to normální klempířskou podložkou, kterou posadíš sezhora na představec a bude mít díru na šroub (zas obyč imbus) který zašroubuješ do ježka. Teoreticky bys to takhle mohl složit, stáhnout a dotáhnout objímku (představec) a pak ten bastl vyšroubovat a vrátit tam esteticky přijatelné prasklé víčko s orig šroubem, než pořídíš nový funkční díl…

                        0 0
                        • RomanKa  

                          Byl jsem fakt velké hovado, resp. aspoň jsem to zkusil, akorát jsem neměl vhodnou podložku (resp. možná bych ji našel, ale v dílně je nesku-nesku-nesku-neskutečný bordel a nechce se mi skrz něj hrabat, tak jsem použil dvě, co byly po ruce – voila, FUNGUJE to :D

                          Akorát je to na nominaci do hack/bodge of the week.

                          Aspoň vím, čím to teda bylo a že to funguje, takže jestli se mi bude chtít (bude?), vyměním to za původní krytku. A až se vrátím, koupím novou.

                          0 0
                          • creater  

                            No když teď máš utažený představec, tak klidně můžeš ty podložky zase vyndat a dát zpátky původní vičko, jak už ti někdo radil, teď už to drží představec :-)

                            0 0
                            • Nikovlas  

                              Já bez momenťáku míval problém správně utáhnout představec, aby se mi nepootáčely řidítka (bál jsem se stržení závitu, což se mi kdysi povedlo). Řeč je tedy o biku. Když by měl představec držet krom vodorovné síly (otáčení kolem svislé osy) i svislou sílu (tlak na hlávko), výslednice by byla větší a riziko pootočení řidítek taky. Proto mi připadá lepší hlávko držet tím šroubem přes ježka.

                              0 0
                              • Goob  

                                Cože? Jak držet přes ježka? Tím se jen vymezují vůle ve složení, celé to pak drží jen představec, šroub skrz ježka můžeš klidně vytáhnout. Za předpokladu, že nedáš někde ránu a nepootočí se ti řidítka. A mimochodem, tam fakt nepůsobí jen radiální síly.

                                0 0
                                • Nikovlas  

                                  Dokud nepovolíš šroub v ježku, tak tu sílu přenáší ten. Radiální síly od utažení představce mají za úkol udržet dostatečnou třecí sílu, aby nedošlo k pohybu. Když představec drží i sílu od hlávka, skládá se společně se silou otáčející řidítka. Ale beru, že na silničce se asi nestává, že by se pootočila.

                                  0 0
                                  • Goob  

                                    Absolutní nesmysl, sorry. Šroub v ježku jen vymezuje vůle v ložisku, nic nikde nedrží.

                                    0 0
                                    • Nikovlas  

                                      Takže ho po utažení představce povoluješ? Jestli ne, tak drží.

                                      0 0
                                      • Nikovlas  

                                        Beztak je to fuk – to hlávko se stejně neutahuje nijak na krev, takže ta síla je spíš nevýznamná…

                                        0 0
                                      • Vilém  

                                        Vubec tam byt nemusi. Normalne jsem vozil prazdnej krk.

                                        0 0
                                        • Nikovlas  

                                          To připouštím. Zvlášť na silničce. Ale na biku, kde hrozí, že ty řidítka pootočím, by současně hrozilo, že se mi při tom povolí hlávko (zvlášť, pokud bych to nedokázal narovnat bez povolení představce) – a bez víčka bych to neměl jak utáhnout.

                                          0 0
                                          • Vilém  

                                            Vozil jsem to na horaku s pevnou vidli, nic co popisujes se nestalo.

                                            0 0
                                          • Goob  

                                            To ano. Ale šroub sám o sobě se na svoru představce s vidlí nijak nepodílí (pro hnidopichy: samozřejmě podílí, naprosto zanedbatelně a není to jeho funkcí).

                                            0 0
                                          • bathed  

                                            Já ti nevím: vážím 90 kilo a rejdy jsem pootočil jenom při fakt těžkém držkopádu, kdy jsem se po tom kole poválel..... Normální smrtelník to běžně pootočit nedokáže, leda že by měl sílu jak Ivánek z Mrazíka :-)

                                            0 0
                                            • Nikovlas  

                                              Já to už otočil hodněkrát – ale zřejmě málo utažený. I když by ta šance byla fakt malá, připadá mi zbytečný riskovat, že po pádu budu dojíždět závod s řidítkama otočenýma o 30°, protože to nebudu moct povolit a narovnat – a to kvůli pár gramům…

                                              0 0
                                      • bathed  

                                        Víčko se šroubem to jenom vymezí – ne na krev jak jsi správně napsal. Vlastní fix ale na 100% řeší svorník představec – krk. Ostatně – kdyby třeba přesně v tomhle případě měl šroub do ježka nějaký význam jakožto ‚pevný‘ prvek, nebylo by to víčko plastové… To jak jsi tu psal žes přerval šroub, tak to je dáno tím, žes ho musel přetáhnout a to vůbec nemuselo být v momentu, kdy se to stalo. Když dotahuješ momentovým klíčem a dodržíš momenty, které vidíš na fotce a nemáš mastný vnitřek představce nebo krk, popřípadě tam nemáš prach, povolit (posunout) se to fakt nemůže a šrouby nepřerveš…

                                        0 0
                                        • Nikovlas  

                                          Už momenťák mám, takže je to v pohodě – ale ruce mám prostě nešikovný :-)

                                          0 0
                            • bathed  

                              A nebo pokud je jeho stará emo, máznout to černým lakem na paznechty :-)

                              0 0
                          • Goob  

                            Jde i stylově.

                            0 0
                          • bathed  

                            Ty s tím pojedeš? To je blbě na ajerodynamiku, ne? :-)

                            0 0
                  • Vilém  

                    Prekontroloval bych taky toho „jezka“ v krku. Zda je dotazeny a drzi v krku.

                    0 0
                    • bathed  

                      Je fakt že by mohl být hnutý o chlup nahoru… Každopádně tou prasklou krytkou (víčkem) to nestáhne…

                      0 0
                      • Vilém  

                        To nestahne. Trosku orisek je to, ze v te jeho krytce neni klasicky M6 sroub, ale neco mensiho, coz nevim jak do normalniho vicka sedne.

                        0 0
                    • Smazaný účet  

                      jo..neni to bezny jezek…

                      0 0
                      • Bubaaak  

                        Vidle vypadá na Carbonu, tak to bude obluda :-)

                        Vilém na dobytka přes podložku :)

                        0 0
                    • RomanKa  

                      Jsem v ráži a mám elán se do toho pustit – jak na to? :D

                      0 0
            • Joe_Pike  

              Mezera je podle mě malá… Přidej 3 mm podložku

              0 0
    • bathed  

      No, ten krk musí být z logiky věci o nějaký ten miliimetr níž (tudíž kratší) než je výška hlávko + podložky + představec..... Pokud to máš ‚zarovno‘, tak to neplní základní funkci :-)

      0 0
    • Nikovlas  

      Jak pozoruješ tu vůli? Sledováním předozadního pohybu při zabrzděném předním kole? Jedná se skutečně o vůli v hlávku? Nejedná se třeba jen o posun brzdových destiček a tudíž pootáčení kola?

      0 0
      • RomanKa  

        Klasicky, zabrzdím a třepu s tím dopředu dozadu, když držím krytku hlávko pod podložkama, tak se tak o milimetr hýbe.

        0 0
        • Nikovlas  

          Tak to bude asi hlávko…

          0 0
        • Goob  

          Akorát bacha, tenhle pocit pohybu taky může dělat lehoučké pootáčení vidle při tom kývání.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.