Dotaz na funkčnost hydraul. brzd

23 nepřečtených
  • Anatol J.

    Dobrý den, prvně – děkuji všem, kteří sem chodí a píšou poznatky. Několikrát jsem čerpal. Za druhé – nejsem zas tak znalý diskutér a pouze rád jezdím na biku, nic vrcholového, proto mne prosím nekamenujte…

    Mám dotaz – před 3 lety jsem dostal nový bike, chtěl jsem aby byl lehký a hlavně dobře brzdil (to bylo hlavní kritérium). Prodavač mne tehdy ukecal ponekud výrazněji překročit rozpočet a zakoupit takové, co má kotoučové brzdy (do té doby jsem neznal).

    A jsem opravdu spokojen.

    Rád bych s Vámi prokonzultoval následující – brzdily fakt výborně, loni před dovčou na Šumavě jsem si nechal u prodejce vyměnit zadní destičky – byly sjeté, vyměnil mi i kotouč.

    I po roce však mám pocit, že ty původní brzdily účinněji, teď v podstatě nelze kolo zablokovat. Brzdí, to jo, ale „není to ono“. Tvrdil, že se musí zajet, no něco to pomohlo, ale výrazně ne.

    V čem může být chyba?? Mezi pův. předním kolem a „novým“ zadním je citelný rozdíl – u původních stačí lehce zabrat, u zadní musí člověk použít výraznějšího úsilí.

    Nápis na pákách je Avid Juicy Three.

    Nově instalované komponenty jsou dle obalu, který jsem si vyžádal kotouč – Alligator

    Destičky – MRX-61 sintrované, s popisem „Avid Juicy 5/7 hydr. + BB7 mech. semi metallic ultra stop compound“.

    Děkuji za názory a rady.

    0 0
    • TJK  

      zacal bych odmastenim kotouce a jemnym prebrousenim desek a hlavno bych nechal nove naplnit a odvzdusnit brzdy, tam vidim za ty 3 roky pravdepodobne bez servisu, nejvetsi problem.

      0 0
    • Ossis  

      Ještě mě napadá, jesti jsi předtím neměl organický destičky?

      0 0
    • kesu  

      doporučuju pořádně odmastit kotouč a koupit nový destičky,nejlépe originály když si s nima byl spokojený. Ikdyž na juicy 3 me brzdily obdobně i jiný druhy destiček.

      0 0
    • Anatol J.  

      Děkuji za poznatky.

      • jediný důvod k výměně byla značnější obržděnost původních,bál jsem se je tam nechat na Šumavu
      • do té doby brzdily senzačně na 110%, tedy nevím proč měnit kapalinu aodvzdušňovat (ad. 3 roky bez servisu – nejdu, dokud nemusím, mám s tímdost špatné zkušenosti)
      • kotouč očištěn mnohokrát
      • organické/sin­trované – může prosím někdo rozvést jaký jev nich rozdíl, resp. jak je pro příště poznat. Resp. jaké jsou druhy, aťvím, co třeba chtít? Původní tam byly od výroby (avid), nevím jak poznatjakého druhu…

      Díky, ať to všem dobře šlape!!

      0 0
      • mr.antik  

        avid většinou dává sintrované (U Juicy trojek ale nevim), takže v tom by to být nemělo.

        0 0
      • Rychlej turista  

        Taky prý dost záleží na tom, čím se odmašťuje.

        0 0
      • mr.antik  

        Jinak pokud má páka stejný hod jako předtím, žádné propadání, žádný měkčí chod, tak bych opravdu řešil problém v kotouči a deskách.

        Pokud máš ten starej kotouč, tak ho skus nahodit a koupit jiný desky, stejně je dobré mít rezervní, když je sjedeš třeba někde na dovolený. Případně vyměnit předek za zadek (přední stejně asi moc nebrzdíš :-)

        0 0
      • marapara  

        Organické destičky jsou trochu ze „šetrnější“ směsi, tedy hlavně ke kotouči. Brdzí dobře už od začátku, postupně se ještě víc rozbrzdí a pak brzdí skvěle. Jsou většinou tišší, nepískají tolik jako sintrované, ale mají nižší životnost.

        Sintrované destičky jsou s příměsí kovů v brzdné směsi, často více pískají při brždění. Musí se zajet, aby brzdily dobře, pak brzdí dobře, hlavně když se víc zahřejí, možná tolik pak nevadnou jako organiky. Jejich výhody je ještě vyšší životnost, nevýhoda menší šetrnost ke kotouči, tím pádem se víc sjíždí.

        Za sebe můžu doporučit třeba organické Koolstopy, jak jsem psl výše. Vozím je rok na fullu a brzdí fakt výborně. Mají poměrně silný účinek od začátku, ale když si člověk zvykne, tak se dobře dávkují. Po roce ježdění, cca 2300km, hlavně v terénu, mám jen na fullu, mám asi 2/3 brzdné směsi, možná i kapku víc. Takže to se sjížděním není tak hrozné.

        0 0
    • Ruprt2  

      zkus dát kotouč a desky z předního na zadní.

      Tím zjistíš, jestli je to těmito díly. Jestli ne, tak tak nechat odvzdušnit.

      nebo říct někomu zkušenějšímu a ten pozna na první dotyk jestli v tom máš vzduch.

      Postupně vyloučit až najdeš vyníka.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Přesně tak, zkus to prokombinovat. Problém může být i v kotouči – Aligator možná dobře vypadá, ale…

        0 0
    • miloso  

      skús hodiť foto toho kotúča, ako píše Ossis moc deravé kotúče nie sú dobré. Na ten zubatý alligator nie je dobrý ohlas.

      0 0
    • biker90  

      Měl jsem minulou zimu podobný problém (brzdy Shimano LX). Koupil jsem si nějaké levnější destičky, už nevím, co to bylo za značku. Chvilku to bylo relativně dobré, ale jenom za sucha. Pak se to pořád zalepovalo a účinnost tak 50% proti originálním. Ve sněhu nebrzdily skoro vůbec. Aby toho nebylo málo, tak se ještě zavzdušnila brzda :).

      Na jaře jsem koupil tyhle Asi nejsou moc šetrné ke kotouči, ale nemám s nima sebemenší problém (už jsem najel kolem 5t km a mají ještě tak 50%).

      Jak už tady někdo psal. Zkusil bych prohodit přední a zadní destičky a uvidíš.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.