• Twister

    Dneska večer jsem jel Lávky a nestačil jsem se divit, co tam nějaký pylníček během minulého týdne vybudoval. Vznikly tu nějké kladinky, odrazy, lávky, dropík. Pro toho, kdo má rád takové dovádění, je to určitě velké zpestření tamního singlu. Ale já k tomu mám několik výhrad. Jednak je to všechno hala bala stlučené, takže to moc nevydrží a může to být i nebezpečné, druhak je to údolí docela frekventované a posílat skoky s dopadem přímo na pěšinu mi nepřijde příliš chytré. A za třetí přesně v téhle lokalitě jednám o obnově původních lávek přes potok oficiální cestou, takže se teď klidně může stát, že za mnou příjdou rozzlobení lidé z lesů, stavebního úřadu, odboru ŽP či magistrátu a budou se ptát, co jsme to tam my cyklisti postavili, když na tohle nám povolení rozhodně nevydali.

    Takže pokud jste někdo původce těch staveb nebo jste s nimi nějak spojení, prosil bych, abyste svou budovatelskou činnost pozastavili nebo raději přesunuli někam jinam, do odlehlé rokle, kde budete mít soukromí.

    Díky

    Twister

    P.S.: Jsem si vědom nebezpečí rozpoutání hlubokomyslné debaty o morálním aspektu toho, že já jsem si tam už rýpnul a někomu druhému stejné právo nechci přiznat. Když se nad tím ale zamyslíte, určitě uvidíte, že jde o dvě rozdílné věci.

    0 0
    • Pebe  

      byli jsme tam v neděli a taky jsem celkem koukal. Jediné pozitivné mi přišla ta lávka na posledním obrázku

      0 0
    • Buf  

      To je bohužel anarchistický přístup omladiny, nemají potuchu o Lesním zákoně. Navíc jakákoliv dřevěná stavba je problém a pokud to lze udělat jinak je lépe to udělat z hlíny a kamení. Ideální je používat materiál který je v dané lokalitě původní, tak jak to dělali naši předci.

      Skoky a FR lávky patří do bikeparku nebo na haldu. V přírodě je to nešvar. Bohužel i na Skaličáku omladina rozkope co se dá a to co tam Guru Fogl a Black kdysi vyjezdili ( jen málo kopali) je dnes rozbité a na XC nesjízdné. I Skaličák je normální les a nikdo nemá pokud vím souhlas vlastníka v lese kopat, někdy i to co udělal Blak je už zbytečné ( např. poslední násilně vyhráblé serpentýny pod kerchovem, které stejně zarůstají protože se tady dá jet do kopce rovně na střední). Singletrack neznamená že se musí klikatit jak by to vyjezdili borci po deseti pivech. Někdy si říkám, že je dobře že máme ochránce přírody a bojují proti anarchii bikování.

      Zákon povoluje po chodnících jezdit, nikoli stavět překážky ( skoky, lávky,…).

      No a když to není oficiálně postavená lávka a nemá majitele který se bude starat o údržbu tak to shnije jako na Skaličáku…

      Howg

      0 0
      • fousek  

        Ochranci prirody nejsou ochranci prirody, ale ochranci vlastnich zajmu, ktere prezdivaji na prirodu. Zabejvaj se kravinama, ale dulezitejma vecma, jako nahradni zdroj energie za fosilni paliva nevymyslej ani nahodou.

        Kvuli par lavkam v lese se zeme neprestane tocit a jedinej vysledek je parta kluku, ktery zbuzeruje stat za to ze si nekde v lese postavili par drevenejch lavek, ktery tam stejne do 10 let nebudou.

        0 0
        • Jenda  

          tak na jednu stranu mas pravdu, na druhou – kdyz se na lavkach prestane jezdit a jejich zbytky tam zustanou tak ten zbytek nic estetickyho neni – kopa hnijicoho dreva s hrebikama:-( Problem je ze ziskat na neco takovyho oficilani povoleni vpodstate nelze a i kdyz nahodou se to povede je to spouste lidi trnem v oku – bohuzel komunita mladych free… nebudu psat ani rideru ale spis zevlounu (nektery nemaj ani kola proste tlupa zevlaku) je problematicka – spis maj tendenci se kolem shlukovat a delat bordel – tech ktery opravdu jezdi je tam mensina a muzou bejt akorat nasrany na maldy kokotiky po kterejch musej akorat uklizet:-(

          Myslim ze kdyby to bylo nekde vic zasity tak to asi tak vadit nebude ale udelat to jak jsem pochopil hned vedle proflakly cesty je blbost.

          0 0
          • Mr.Duck  

            No jako zas super profláklá cesta to asi nebude, moc lidí bez kol sem tam nepotkal, a pro rodinku na cyklovýletě to nikdy nebyla ideální cesta, nicméně z celýho okolí točný je asi nejpravděpodobnější někoho potkat právě tam :-/

            Ale myslim že s těma zevlákama to tam nebude tak hrozný, bordel je tam spíš od debilů co si myslej že les je skládka, a to nejsou ty co tam jezděj na kole a stavěj lávky. Mě nedávno napadlo zkusit sebrat pár lidí a trochu to pročistit, třeba by nás za oplátku nechali postavit pár ptákovin na blbnutí, kdyby se to nechalo řešit s někym rozumnym, což je asi o klice :-/

            0 0
        • Honza729  

          No tak kdyby ochranci prirody mysleli skutecne ekologicky, tak budou prosazovat atomovou energii jako jedine dlouhodobe reseni dodavek energie. Jenze skutecnost je takova, ze lidi jako Bursik propaguji uhelne elektrarny, ktere pali nejen cerne, ale i hnede uhli, jakozto cennou surovinu pro chemicky prumysl.

          Xbliti.

          0 0
          • kovar  

            To je strašné !!! A ještě strašnější je, že Roman s Bursíkem v těch elektrárnách chtějí pálit i lávky!!!

            0 0
            • drtyc  

              chyba lavky myslet, ze se spokoji jen s lavky, ale pujdou i topora od lopat a krumpacu

              0 0
            • kudlanka32  

              to ne ale napady palit obili (jidlo!!) v uhelkach s fluidnim kotlem tu uz byly :) biomasa jako biomasa

              0 0
              • Volf  

                Když mohou zabírat ornou půdu na stavbu solárních elektráren, které se stavějí jen za účelem toho, aby se určitá skupina lidí napakovala, tak co po nich můžeš chtít obecně.

                0 0
                • Jenda  

                  kdyz se muze zabirat orna puda na stavbu gigantickejch prekladist zbozi ktery se staveji jen za ucelem aby se nejaka skupina lidi napakovala…

                  0 0
                  • Volf  

                    No když to vidíš takto, tak je asi nějaká diskuze zbytečná. To překladiště asi slouží primárně těm, které zásobuje, ale ta solárka pokud díky zeleným dává majiteli garanci býkupní ceny 15 ,– Kč za kilowatu na x let dopředu a bez zdanění je asi trochu jiný pakování.

                    0 0
                    • karliner  

                      Na druhou stranu je potřeba říct, že ti nikdo nebrání si najít pozemek a tu sluneční elektrárnu si postavit.

                      0 0
                      • Volf  

                        Vyšší princip mravní je to co tomu u mě brání, ale to je na dloujho

                        0 0
                        • kudlanka32  

                          no spis nedostatek prostredku nebo maly koule takhle zainvestovat…v dobe krize je to dost vyhodne, garantovany vynosy zajisteny statem. Kruci,to uz zas ziju v komunismu nebo co?

                          0 0
                        • karliner  

                          Jestli je tím vyšším principem mravním fakt, že na garantované výkupní ceny doplácí všichni nepřímo svými daněmi nebo placením účtů za elektřinu, kterou jim dodává polostátní monopol, tak bys potom podle stejného mravního principu třeba nemohl jezdit jakoukoliv veřejnou hromadnou dopravou (kterou stát masívně dotuje).

                          Ale dalo by se říct, že ti rozumím.

                          0 0
                        • kovar  

                          takové nazory jsou škodlivé, s takovýma vyššíma principma ten klientelisticismus nedovybudujeme

                          0 0
                      • Smazaný účet  

                        Ale muzes si koupit pozemek na hranici dvou kraju, postavit dve vetrne elektrarny proti sobe a jednou foukat na druhou;)

                        0 0
                    • Jenda  

                      a jeste mas kvuli temhle svinim zelenejm o cca 1% drazsi elektrinu:-)

                      0 0
      • pitos  

        Na Skaličaku toho zatím moc nehnije a překážky i les se neustále udržuje.

        Fakt nechápu,máš kolem sebe hory,můžeš jezdit celé dny a když budeš chtít nepotkáš ani jednu stavbu a ty si vybereš jeden kopec který tady za něco stojí,co se FR ježdění týče.

        Ano, vše co se tam za roky vybudovalo je nelegální,jen tiše trpěno ale nechápu co ti vadí,jezdit tam nemusíš.Pochop že jsou i jiné odvětví cyklistiky než ta „tvoje“ a bohužel některé to mají i dnes pořád dost těžké.A jak to tady tak čtu tak netolerance je velká i mezi bikery, takže se nějakým "ochráncůmů přírody už ani nedivím.

        Kdyby ti oficiální ochránci,lesáci a nevím kdo ještě trošku přemýšleli tak už dávno tady v Beskydech pustí jeden pořádný kopec na vybudování opravdového bikeparku a měli by klid.

        Ke konkrétní situaci zakladatele se nevyjadřuji,protože neznám lokalitu.Určitě ale nepodporuji stavby všude kde se komu zlíbí,chce to dost velký cit jak vše zakomponovat do přírody a aby to neobtěžovalo náhodné návštěvníky místa.

        0 0
        • Buf  

          Tak asi máme trošinku jiný pohled na věc. Já jsem původem horolezec a kdo udělal kdysi dříve cestu ve skalách tak to bylo svaté. Nikdo další neměl právo tam přidat kruh, skobu nedejbože vysekat stup nebo chyt do skály. A když někdo před léty udělal na Skaličáku singly ( Fogl a taky trochu já a pak Black – například v roce 1997 jsme tady dělali XC závody Lavina Cup a ta trať si myslím měla světové parametry)tak by tam neměl nikdo další dělat úpravy. Nevadí mi když si mladí udělají svojí trasu vedle, ale proč sahají do starých cest, které jsme jezdili na kolech s pevnou vidlí. Je přeci logické, že by na kopci měly být lehčí a těžší cesty ( alespoň na skalách to tak vždy fungovalo). Vzorný příklad nové trasy je Blackův singl, to je přínosné, rozšířil možnosti i oblast.

          A ty stavby ze dřeva kritizuju obecně, protože jsou neodborně stavěné z nekvalitního materiálu a nemáš pravdu, že nejsou některé shnilé a rozpadlé. Lávky by měly být skutečně již stavbou, a to patří do bikeparku kde se někdo o to stará aby to bylo bezpečné.

          0 0
          • Volf  

            Dobře napsáno. Pod to bych se klidně podepsal.

            0 0
          • karliner  

            souhlasím

            0 0
          • pitos  

            nemám co vytknout..snad jen že lávky nevznikly v bikeparku ale začali se stavět volně v lesích dříve něž parky začali vůbec vznikat.Asi to bude mít své silné kořeny:)

            0 0
    • Mr.Duck  

      A hele, to tam eště nedávno nebylo :O Do žádnejch rozporů se pouštět nechci, naprosto chápu proč to může bejt na škodu, na druhou stranu zrovna na lávkách by se mi něco takovýho líbilo, ale z pohledu lesáků nevim, co by na to řekli no :-( Já osobně se do bikeparku jentak nedostanu, a když třeba příští rok jo, tak je to zas o pár levelů jinde, a tady v okolí mě nenapadá moc sjezdů kde by se dalo něco stavět i z hlediska jezdivosti, když teď nemyslim na lesáky a tak, ale nemám to tu zatim tak naježděný.

      No, i když vim že to nebyl účel, dík žes to postnul, snad se tam brzo dostanu a trochu si to projedu :) Doufám že s tim s lesákama problémy nebudou, ale moc do toho nevidim, tak nemůžu říct nic užitečnějšího k tomu :-

      0 0
      • goofy  

        Tak raci nemluv.. Pokud se tam opravdu jednalo oficialni cestou s urady a byla moznost opravit tuto lokalitu legalne, tak kazda takova vec bude jenom na skodu.. Neznam danou lokaci, ale pokud je to opravdu frekventovany usek, tak to tam museli postavit nejaci „inteligenti“..

        0 0
        • Mr.Duck  

          No hele, ono záleží jak se to „frekventovaný pojme“. Možná jezdim v nesprávnou dobu, ale jenom jednou sem tam potkal asi 3 pěší, jinak jenom samý cyklisti, kterejm to snad vadit nemusí, když sem tam jel posledně (pár tejdnů z5), pár novinek tam bylo, ale všechno šlo objet.

          Nicméně jak řikám, nepřu se o tom jestli je to správný nebo ne, já o jednání s úřady nevěděl, řek bych že ten kdo to stavěl taky ne, tak jenom doufám, že z toho nebudou komplikace, protože podle mě se to zrovna na tenhle sjezd hodí, ale každej nemusí mít stejný choutky jak já.

          0 0
          • goofy  

            Hele.. Sam stavim trate, ziju pomerne v huste osidlene oblasti, ale stejne se da najit, a zamerne je vyhledavam, lokace, kde pomalu ziva noha nevkroci, trat je pak pekne schovana, nikdo mi po ni nechodi, nejezdi, natoz aby mi ji jeste nicil..

            Tohle je jsem pochopil nejaka oblibena trasa, kde jak sam rikas jezdi minimalne plno cyklistu.. Uz to je pro me jasny stop neco tam stavet.

            0 0
            • Mr.Duck  

              No já ti rozumim, na druhou stranu to neni žádná cyklostezka, trať je to, podle mě, oblíbená dost, ale neni to nic pro sváteční cyklisty, spíš taková EN jízda, který podle mě pár zpestření neuškodí.

              Ty zapadlejší traily co tu v okolí znám maj tak pětinovou dýlku a min. stejný převýšení, tam něco stavět je rovnou na DH (když mě tak napadne třeba menší drop uprostřed Jägera), na druhou stranu nemám to tu určitě naježděný tak jako ty tam u vás, sem novic :) Takže by se tu asi něco našlo, ale ty lávky k tomu vyloženě sváděj, a kdyby tam něco takovýho mohlo legálně stát, bylo by to podle mě naprosto ideální.

              0 0
              • goofy  

                Tak jak pise podemnou Pebe, ze tam je dokonce turisticka znacka, tak nevim o cem se bavit.. Clovek, ktery to tam postavil, moc inteligence nepobral.

                0 0
            • Pebe  

              ona je tam dokonce turistická značka KČT a o víkendu je tam opravdu i dost pěších. Navíc stavět tady něco, když ani ne o kilometr dál je už taková trť postavená mi přijde jako nesmysl

              0 0
              • Mr.Duck  

                No jestli myslíš Hejníkárnu, tak to je už docela level žejo, a má uplně jinej charakter. Ale jestli máš na mysli něco jinýho, tak bych to rád zakusil :P

                Na ty pěší sem měl teda asi kliku, co se pamatuju tak sem fakt potkal jenom 2 nebo 3(prostě jednu partičku) za celou sezónu, ale nejezdim to denně.

                0 0
                • Pebe  

                  myslel jsem Heiníkárnu. Myslel jsem to tak, že když už tam ty skoky jsou, že by neměl být problém v blízkém okolí nějaké ty lávky udělat, dyť je to docela široké. Přijde mi zbytečné to cpát na turistickou trasu, navíc vlastně jedinej rozumnej výšlap na Letiště z Modřanské

                  0 0
                  • Mr.Duck  

                    No to je jasný, z pohledu pěšího to asi nebude nejšťastnější řešení, o tom žádná. Kolem Hejníkárny sem se zkoušel porozhlídnout jednou, ale vždycky sem skončil zamotanej v ňákym těžkym pralese, ale možná by to stálo za důkladnější prohlídku. Konec konců, mít pilu, sekyrku a pár hřebíků, tak bych se do toho s radostí i pustil, i když nevim, kde třeba brát dřevo..spadlý větve? No sám bych do toho jít asi nemoh – nejsou zkušenosti, ale třeba kdyby byl někdo iniciativní, rád se přidám ke stavbě něčeho podobnýho lávkám, kde by to nebylo na obtíž nikomu.

                    0 0
                  • karliner  

                    heiníkárna je asi moc do kopce a moc daleko pro „ostré“ freeridery, tak si udělali skočku blíž k baráku, aby je tam mohli chodit je sledovat a obdivovat jejich bitches, protože na heiníkárnu je nedostanou

                    0 0
            • QwertyN73  

              Myslím, že úprava lávek legální cestou (tj. výstavba nových lávek Městskou části) jak se o ní někdo zmiňoval, by nám, jako bikerům nic nepřinesla. Zaprvé by to znamenalo nárůst počtu pěšáku, kterých je tam dnes díky bohu pomálu a zadruhé, co si budeme povídat, kdo by po tom jezdil. Já osobně si tam jezdím kvůli jiným věcem, než jsou lávky. Pokud vím, ta úprava svahu na 2. druhé fotce proběhla už dřív a přijde mi celkem rozumná ačkoliv se na tohle téma na BF rozběhla plamenná diskuze. Ostatní věci, pokud nejste moralisti by vás teoreticky ani nemuseli zajímat, protože se vás ani nedotknou, pokud budete jezdit svojí obvyklou trasou. Samozřejmě jde o nelegální stavby, ale proč se tím trápit, když jiní jsou za tohle dokonce placeni.

              0 0
              • Martinson  

                Je to tam budovaný blbě, často uprostřed cesty. Nemám nic proti budování někde stranou, ale tady je to pitomost. Hlavně i riziko že se o to někdo zrakví protože přehlídne novinku neznámého stavitele.

                Můj názor a vzkaz tvůrci: jdi s tím někam jinam, nebo se dočkáme za chvíli zákazu.

                0 0
              • Twister  

                Ta druhá fotka právě dokumentuje to, jak se to nemá dělat. Stavby těch původních zpevňovacích zídek jsem se účastnil, tohle je o kousek výš a je to jen klacek zapřený kolíky a zahrnutý kamením, které vydolovali vedle cesty ve svahu. Jak dlouho to asi vydrží?

                0 0
                • Pebe  

                  přesně tak, nad tím jsem se taky pozastavil, jak dlouho tam ten klacek kameny udrží

                  0 0
    • makak  

      Docela mě překvapuju, že se to tu objevilo až teď. Hlavně po té histerii, kterou způsobila oprava utrženého břehu. Podle mého je to expanze lunaparku co je nad letištěm. Tam během léta přibylo tolik staveb, že asi už nebylo kde stavět nové …

      0 0
    • jecnak  

      Asi nekdo vzal za slovo predseda CeMBA. Zive si vybavuju neco o tom jak rikal, ze se maj nechat obcanky doma a vzit pily, lopaty a krumpace a vyrazit.

      0 0
      • Twister  

        Tak to je právě ten trochu jinej případ.

        0 0
        • jecnak  

          No jo, jenze kde je ta hranice. Kdo ji urci? Nerikam, ze s tim souhlasim, jen by si meli nekteri (ne ty) zamest pred vlastnim prahem… Nevim jaka je aktualni situace na CeMBA foru, ale kdyz jsem tam chodival, zdalo se ze kopat se musi a za kazdou cenu. Poradalo se prorezavani stezek od padlych kmenu motorovkama atd.

          Obecne si myslim, ze to tam dlouho nevydrzi, proste to nekdo zdemoluje, respektive se to rychle rozpadne. Po tom svinciku co tam lesaci udelali se ale bude tezko argumentovat proti cemukoli, takze bych se negativniho dopadu na tvoji snahu nebal. obecne to jen utvrzuje v tom, ze lavky jsou tam treba.

          0 0
    • Stingray  

      no tahle stavba ve mě taky zanechala trochu rozporuplný myšlenky. Jelikož to mám za barákem, tak jsem tam docela často jako cyklista i jako pěšák se psem.Na jednu stranu srdce plesá nad pár vychytávkama, ale na pár místech se to zdá nebezpečný nebo zbytečný.Ale spíš tomu fandím, protože když si vezmu co tam zanechali bordelu lesáci a turisti, tak pár prkýnek moc ten les nezmění a že by se frekvence lidí kvůli pár skokům zvětší bych se nebál. To se spíš bojim že se opraví lávky a přibudou v lese turisti na eskách a maminy s kočárkama co to budou celou dobu tlačit.

      Pro pěšáky se toho moc nezmění, pokud je cyklista debil tak tě stejně omete třicet kolem tebe skok neskok, lávka nelávka…

      0 0
      • Twister  

        Lávky rozhodně nechceme opravovat kvůli tomu, aby to bylo snažší, ale kvůli tomu, aby se to tam celé nerozjezdilo. Naopak bych skoro uvažoval o přidání pár umělých překážek – nějaká šikana z klád, vyskládaná skalka…

        0 0
        • Stingray  

          to nezní špatně, před těch pár nepřehledných míst udělat nějaký zpomalovací „retardéry“ a bylo by to fajn. Nemyslím že v horní techničtější části by byli pěšáci ohrožováni víc než na široký spodní cestě kde to všichni valej jak to dá…

          0 0
        • McBlacky  

          ono to taky dřív tak bylo – teda než se vyjezdily trapný lehký stopy okolo /kameny nad potokem, čemba kořeny, esíčko na kašpara,…/ nebo to shnilo /otesaná kláda, propadaná lávka/, tak bylo pár míst, který vyžadovaly trochu techniku.

          0 0
        • crom  

          jsem pro aby se tam udelalo vic umelych technickych mist,fakt by to slouzilo jako zpomalovace.proc tam nekdo dela skoky,ty nepatri na turistickou znacku

          0 0
    • Mr.Duck  

      Tak sem se tam byl podivat, muj názor na věc už sem tu zmínil, tak jenom přidám, že na kole tam neni nic co by člověka co to je zvyklej jezdit rozhodilo, je to rozhodně příjemný zpestření, ale nesnažim se tim vyvrátit nic z toho co tu píšeš. Naprosto chápu co ti na tom vadí, a když by byl plán něco podobnýho zbudovat jinde tady v okolí, kde by to nebylo nikomu na obtíž, rád bych se přidal :-)

      Ale musim říct, že ten gap přes potok co je cca v půlce (hodně zhruba) je moc příjemnej, tam se člověk vždycky nahodil blátem, teď si to parádně přeskočí, i v menší rychlosti když sem to nečekal se to dá lehce poslat, takže čistě z pohledu „neřešit a jezdit“ se mi to moc líbí :-)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.