dětské kolo 26' - odpružená/pevná vidlice

26 nepřečtených
  • RadimV

    Zdravím, rád bych za doporučení, zkušenost. letos jezdím se synem 9–10 let celkem často na kole. Nebyl jsem si jistý jjak ho to bude bavit, tak jsem mu vzal na letošek horské kolo Growbikes 26" HT z půjčovny. Chytlo ho to dost, hlavně i v lese, dovolené na kolech před námi, a tak přemýšlím, že kolo vrátím a už letos mu pořídím něco lepšího. V lese na něm vidím snahu blbnout a myslím, že s pevnou vidlicí to není asi to pravé ořechové. Navíc jednou po cca 20 km mi říkal druhý den, že ho bolí zadek. Úplný expert na kola nejsem, ale váhám, odpružená nebo pevná vidlice. Moje představa do cca 20 tisíc. Jeden převodník, odpružená vidlice a také váha 10–11 kg, pokud lze. Našel jsem následující, rád bych znal názor, případně uvítám doporučení jiných kol. Nevím jestli stavbou na míru se dostanu na něco lepšího.

    https://www.bikeranch.cz/…r-te-26-2020

    https://www.vseprokolo.cz/…d-020-274101

    https://cz.author.eu/…2922101-4495

    https://www.moolbike.cz/…ske-kolo-26/

    Díky.

    0 0
    • oddie  

      Představa 10–11kg s odpruženou vidlicí za 20tis? To je mimořádně naivní představa. Ty dva první linkované zázraky budou mít reálně přes 13kg, podle toho osazení. Dostat se pod 11kg celkem jde, když má člověk odvahu a kliku na bazarové díly – kola Crossmax SLR apod, vidlice RS SID apod., doplněné o karbon řídítka, sedlovku… ale i tak to bude hrubě přes 20. No a že bolí zadek po 20km, to nemá s vidlicí co společného, to je jen nevhodné sedlo.

      0 0
    • myreczech  

      na odpruženou bych se vykašlal…pro děti zbytečné závaží…rozumná funkční vidlice bude stát půlkola…bezduše, rozumné tlaky…to hodně nerovností pobere…a budeš pod 10 kg…to kluk který má 30 kg ocení…

      my jsme jezdili SUP FLY 26 a pak holky zkusily drop řidítka a přesedlaly na 26 CX/minigrevly…od BEANY…Merida má taky moc hezké kolo, Giant…apod…10 kg v pohodě…

      0 0
      • Slavik  

        Hmm, tak to vysvětli 9ti letému klukovi. I když máš pravdu, tak to nevysvětlíš a raději budou mít kolo o 2 kila těžší, ALE S ODPRUŽENOU vídlící. Bez ní to proste není kolo.

        0 0
        • RadimV  

          V jiném vláknu jsem četl :

          Hodně terénu, kameny, kořeny, rozbitý terén – odpružená.

          Cyklostezky, polňačky, lesní cesty a sem tam terén – pevná.

          Jde mi také o to, jestli pevná vidlice nějaký ten lesní terén vydrží. U té váhy, syn je celkem hubený, kilo a půl je pak v kopcích poznat.

          0 0
          • Lister  

            I ta pevná něco váží a lehká 26 vidlice nebude mít přes 2kg. Takže pokud člověk trochu zapátrá na bazaru a vybere nějakou hezkou XC vidlici, tek jednak bude fungovat a ten rozdíl vůči pevné bude do kila.

            Když si vezmu, kde s klukem jezdím, tak na pevné by mě poslal do háje. Už tak mám občas výčitky, že mám tlumič.

            0 0
          • matbiker  

            Radime, je to přesně jak píšeš, je to o oblasti, ve které jezdíš a tyky po čem jezdíš. Taky jsem byl proti odpružené vidli na děckokolech, protože sám jsem začátky mtb v Českých zemích v pohodě odjezdil na pevné. Teď bydlíme v Pozděchově a tady je půda hóóóódně kamenitá. A když jsem viděl, jak malá na všech šutrech poskakuje a pod každým sjezdem si vyklepává zápěstí, a to máme od 20" bezduše a jezdíme tlaky hluboko pod 1, tak jsem změnil názor a od druhé 24" má odpruženou vidli a toho kila navíc vůbec nelituju.

            0 0
            • RadimV  

              koukám u Tvého profilu, že si s koly docela vyhraješ 

              0 0
          • Tomas_82  

            Pevná sice nějaký terén určitě vydrží, ale po zkušenostech s pevnou na kole u dcery už bych na ježdění v terénu šel jedině do odpružené, klidně bazarové, většinu vidlic budeš muset stejně dost ladit aby pod lehkým dítětem dobře chodila. Váhově počítej tak kilo navíc oproti pevné a cenově si myslím, že bazar 26" seženeš za 2–3k, víborně by mohl posloužit nějaký starší Bomber, nebo něco kde je vzduchová negativní „pružina“.

            0 0
            • RadimV  

              pokud by se dala sehnat bazarová kolem 3 tis, s váhou 1–1,5kg, tak to je v pohodě. Jenom, podle čeho se mám vybírat bazarovou vidlici na to kolo Woom 6 ? V těch vidlicích se moc nevyznám.

              0 0
              • Tomas_82  

                Tak ta původní karbonka asi nebude vážit pod půl kila, takže ta bazarovka spíš tak 1,6–1,7kg. Jen na toho wooma by byl asi problém sehnat vidli s rovným sloupkem a pevnou osou.

                0 0
          • Pán z Dubu  

            Growbikes 26“ HT není dětské kolo, ale je jen dětský rám s dospělými komponenty (tak od 170 cm tělesné výšky) bez lehkých převodů.

            S podobným kolem s odpruženou vidlí pro dospělou hmotnost si nepolepší.

            0 0
            • RadimV  

              Pokud vezmu zmiňovaný Woom 6 https://www.moolbike.cz/…ske-kolo-26/

              který oproti Growbike 26' je lehčí o 2 kg, kazetu má 9sp 11–36T oproti 8sp 12–32 zubů, nevím přesně jak zbytek komponent, tak si moc nepolepší ? Přijde mi rozdíl velký.

              0 0
              • myreczech  

                tak vezmi jejich verzi v plynovkou…za měsíc k mání za litr…

                https://woombikes.com/…ff-air-6-832

                0 0
              • Pán z Dubu  

                Jestli už borec dorostl do nástupní výšky, tak je ten Woom 6 Off dobrá volba. Foukej tlaky v pneu na jeho (nikoli svoji) hmotnost.

                0 0
                • RadimV  

                  nevypadá vůbec špatně, a jak se dívám, jinou alternativu nevidím. Jediné, kazeta: 11–36T, 9s, snad v kopcích nebude problém.

                  0 0
                  • oddie  

                    Má to převodník 28z. To celkem jde… Do úplně brutál kopců to není, ale do normálních to stačí. Ještě jeden převod do lehka a bylo by to úplně ideální, tohle je celkem rozumný kompromis.

                    0 0
          • Rychlej turista  

            Pokud kluk doposud jezdil na pevné a na nic si nestěžoval, tak bych pořídil kolo s pevnou a možnost výměny za odpruženou bych si nechal jako záložní, nouzovou.

            Že by rozlámal pevnou vidli, tak o to se opravdu bát nemusíš. Ta vidle vydrží více, než ruce, takže ruce opustí řídítka mnohem dříve, než by se vidli něco mohlo stát. Sám s 80 kg dlouhé roky jezdím na pevné karbonce. Pokud nebude jezdit souvislé kořenové úseky (kde pevná opravdu vhodná není) nebo hodně rozbitý terén, tak je pevná vidle jen o nastavení v hlavě. Navíc děti nejezdí moc rychle a to je další + pro pevnou vidli. Další + pro pevnou vidli je, že se naučí kolo pořádně ovládat a číst terén, což je výhoda v pozdějším věku při přechodu na pružení.

            Sedlo Vertu. Ta špička se dá uříznout a sedlo tak zkrátit. Děti si toto sedlo pochvalují.

            0 0
            • RadimV  

              Díky za info. Zatím váhám mezi Woom 6 Off a Woom 6 Off Air. S tou pevnou máš nějaký tip ? Co u Wood 6 přemýšlím, je zda kazeta 9sp 11–36 bude stačit.

              0 0
              • Rychlej turista  

                S těmi převody (28 × 36) se jezdit dá. Je to devítikvalt, takže pokud bys chtěl něco do opravdu velkých kopců, musel bys to překopat, pak asi nejlíp na 11kvalt. Ale to jsou zase pětikačky navíc. Nechal bych to, jak je a peníz si schoval na toho bazarového Sida. Teď jsem se byl podívat na svého 1 500 g Sid Team, co mi už 11. rokem bezvládně leží v kredenci. Je to neuvěřitelné, ale od své premiéry a derniéry současně (kořenová Vimperská 24 hodinovka v roce 2009) stále drží tlak. Zřejmě budu muset postavit další kolo :-)

                0 0
              • zderes  

                K té pevné vidli. Když se podíváš ke mě do profilu a rozklikneš fotografie, tak uvidíš, jak se s pevnou vidlí popral můj malej. Odpruženou nechtěl vůbec až loni jsme ji na nové kolo namontovali. Naučil se výborně techniku na pevné.

                Ale jestli chceš mít klid, tak s odpruženou nic nezkazíš, jistě nezávodíte a jestli na stezku bude kolo o dvě kila lehčí tak co už. Jinak pevná 26 měla tuším necelýho půl kila za pár korun z Aliexpresu.

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.