Deore XT-nejde přehazovat z největšího směrem dolů

9 nepřečtených
  • Marek77

    Ahoj, dnes jsem se půl dne trápil s manželčiným kolem a bez výsledku.

    Kolo najeto cca 1000km, stáří 7 roků. Po 4 letech zas začala jezdit a po této odmlce jí nejde přehazovat z největšího pastorku na nejmenší. Lanka jsem promazal, přehazovačku Deore XT jsem celou odmastil a znovu prostříknul silikonovým olejem. Problém je, že na řidítkách navolím směrem dolů, lanko se jen uvolní a přehazovačka nereaguje. Jako kdyby tam byla slabá pružina. Směrem od zdola na horu to přehazuje parádně. Koncový polohy mám seřízený. Prostě to vypadá jakoby lanko nebylo tlačený pružinou. Mám to samé řazení i na svém kole a mě to jde mnohem víc ztuha jako bych měl silnější pružinu a mám najeto podobně.

    U mě je vidět silné přecvaknutí rychlosti a okamžitě.

    Otázka, může se unavit pružina při tomto kilometrovém proběhu?? Nebo je jinde závada??

    Předem díky všem.........

    0 0
    • novas752  

      Jestli to kolo stálo ty 4 roky se zařazenym lehkym převodem tak se unavila/vytáhla dost pravděpodobně. Ještě pro jistotu zkontroluj rovnost patky, ale počítej s výměnou nebo pokusem o transplantaci z nějakého jinak poškozeného kusu.

      0 0
    • ziki007  

      Vyměň lanko, bowden a prostříkni řazení nějakým wédéčkem, jestli kolo dlouho stálo, bude v něm téměř jistě zatuhlá vazelína…

      0 0
      • doubeq  

        +1, jen letos jsem měl v ruce dvě kola s problémem řazení kvůli špatně průchodným bowdenům a navíc je to spotřebák, co se prostě mění jednou za čas.

        0 0
    • Karlos14  

      Vyměnil bych lanka a bowdeny. Stojí to pár korun a z 90% je problém právě zde . Ještě bych kouknul zda není ohlá patka přehazky.

      0 0
    • Marek77  

      Díky za typy, pak dám vědět, čím to bylo.

      0 0
      • Bubaaak  

        sundej lanko (bowden) na házce a uvidíš jestli při otáčení klikami ti řetěz seskáče dolů

        0 0
    • Slavik  

      Měl jsem nedávno stejný problém, pomohlo přenastavení předpětí na přehazovačce (3. šroub). Původně nefungovalo JEN přehazování z největšího kolečka na menší, ostatní bylo OK.

      0 0
    • Marek77  

      Tak , dneska jsem byl koupit bowden a lanko. Prodejce mě ho nechtěl nakrátit, tak jsem se do toho pustil sám doma v garáži.

      Na porcování bowdenu jsem nejřív zkusil skřípací kleště- ne, dále pilku na železo-ne, dále rozbrušku se slabým kotoučem a to bylo ono. Pak zahladil na stolní brusce a paráda . Pak jsem zas rozmejšlel, jak se dostanu na výměnu lanka u řazení na řidítkách. Podařilo se, lanko jsem provléknul, sešrouboval, bowdeny prostříknul silik. sprejem. Smontoval, vyšteloval koncáky a lanko. Chodí to jak nový.

      Jen si říkám, jestli to opravdu bylo bowdenama, to lanko chodilo podobně jako to starý. Nebo se mě to zdálo. Měl jsem venku i celou přehazku, různě jsem s ní cvičil, vyčistil promazal. Prostě chodí parádně, přehazuje jak má.

      S tím šroubem na předpětí jsem taky otáčel.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.