• THORX

    Chci se zeptat, jak již všichni víte měl jsem úraz a 3 měsíční nemocenskou. V práci říkali jak se nebudu mít že mi vrátí na daních balík. Já od toho moc neočekával. Mělník jsem na vyplatnice a za nemocenskou ani koruna.

    Chci se tedy zeptat jak to vlastně je. Kdo to vyplácí, kdy se to vyplácí jestli tedy vůbec.

    0 0
    • sodek  

      Prví tři dny nic, potom do čtrnácti (nebo kolikati dnů) ti platí zaměstnavatel a potom by měla platit sociálka. Musíš mít ale v pořádku všechnu dokumentaci, měli by ti k tomu podat informace u zaměstnavatele. Nepleť daně a výplatu nemocenské.

      Jo a pokud se někde nějaká dokumentace ztratí, doktoři můžou vyrobit kopii, doložíš to (tvůj zaměstnavatel) na sociálku a pošlou ti peníze zpětně.

      0 0
    • THORX  

      Takže nárok na nějaké peníze tedy mám… Zaměstnavatel má nemocenskou do daní počítat automaticky. Myslím že papíry jsou OK. Takže daně má vyplácet sociálka?

      0 0
      • sodek  

        Sociálka by ti měla vyplácet nemocenské dávky za období nemoci. Pokud ti z jakéhokoliv důvodu vznikne nárok na vrácení daně, řeší se to v daňovém přiznání za příslušný rok.

        0 0
    • Pavel  

      Nemocenská ale nemá s daněmi vůbec nic společného..

      Nemocenskou po prvních 14 dnech vyplácí sociálka. Může se stát, že ve výplatě nemocenské od ČSSZ může být delší prodleva (nestihne se „termín“ a spadneš až do dalšího měsíce; nemocenka se vyplácí zpětně).

      0 0
      • mr.antik  

        Daně bys měl mít už vypočítatné a doplatek/přeplatek je jen rozdíl mezi zaplacenýma zálohama a skutečnou daní za ten daný rok. Takže musíš zjistit, kolik jsi měl daň a kolik jsi dal na zálohách (to je na výplatnici)

        0 0
    • Youda  

      Záleží jak ty tři měsíce proběhly. Jestli si z prvního a posledního něco odpracoval, tak ti tu zálohu na daně odpočetly. Jestli si marodil celé tři kalendářní měsíce, tak by ti při daňovým vyrovnání měl stát vrátit 3×2070 kč.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Dlouhodobou nemocenskou platí sociálka + vím že se vracely pěkný částky po daňovém přiznání.

      Můj nový zaměstnavatel má „růžové papíry“ na háku :/

      0 0
      • THORX  

        A není to jejich povinnost? 3 měsíce jsem seděl doma.

        0 0
        • Smazaný účet  

          No, zamestnavatel ti dane muze udelat a udela je dobre, ale praxe je, ze pokud tam chces mit vratky za pojisteni, hypo, pstrosa atak, musis mu to explicitne sdelit, nebo si dane napocitat sam…

          0 0
          • THORX  

            Za hypo a úvěr mi vrátili jen ta nemocenská i kolaga měl nemocenskou a taky nic. Lze to ještě vymáhat zpětně?

            0 0
            • sodek  

              lze – Opravné daňové přiznání. Když tomu nerozumíš, možná bys měl najít nějakého účetního, který ti poradí a pomůže.

              Ale začni dotazem u vás ve firmě. Ať zbytečně netlačíš na pilu.

              0 0
              • THORX  

                Jop šel jsem v pondělí na účtárnu a zrovna tam paní nebyla pro naše oddělení psal jsem ji tedy mail a zatím bez odpovědi.

                0 0
        • Japhy  

          Je, ale není to žádná jaderná fyzika. Jeden rok jsem si daně počítal sám a je na to tolik návodů, že to prakticky nelze vyplnit blbě, ten růžový formulář v pdf je nad očekávání funkční. Když si člověk spočítá kolik musí dodat mzdovce podkladů (musím vše skenovat a posilat originály poštou), bylo by pro mě skoro jednodušší si je dělat sám každý rok.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Ale pak s tim des na financak a stejne musis poskytnout vsechny papiry k priznani…nebo je s tim poslat no…

            Fe frranticii to je tak, ze prvni rok se registrujes a dalsi roky vsechno delas pres web, jenom si pripadne naklikas odecky z dane…treba kdyz ti pribyde manzelka…a pak jenom kliknes na variaty, kdy ti maji dane stahnout z uctu…ano, neni dan ze mzdy, ale plati se rok zpetne a je to kuuurva omrd!

            0 0
            • Japhy  

              Nemusel, máme tu vymoženost, že dva dny u nás v městysu sedí v knihovně dvě báby z finančáku. A zdaleka nebylo nutné vše co po mně chce každý rok účetní. Například není nutná celá hyposmlouvab stačí aby bylo vidět s kým, kdy a na co je uzavřená. A není důvod každý rok platit za sjetinu z listu vlastnictví. On teda podle mne není důvod aby občan dával pod čumák jedné instituci informaci jiné instituce, dyk dygytalyzace pyčo, ne?

              0 0
              • mr.antik  

                já teda dokládám na hypo jen soupis úroků od banky. Smlouvu a ty věci okolo jen první rok při vzniku nebo změny smlouvy

                0 0
                • Japhy  

                  Když já se v tom furt vrtám. :-)

                  0 0
                  • mr.antik  

                    no dobře, já tam nemám asi 8 roků trvalý bydliště a teď dva roky před koncem hypo po mě chtěli nějaký místopřísežný prohlášení že tam bydlim

                    0 0
    • Smazaný účet  

      Tohle dorovnání daně je taky dobrej vopruz :-(

      Hele a to jsi měl normální úraz nebo pracovní?

      0 0
      • THORX  

        Normální na kole :D

        Jinak vyjádření z účtárny

        Dobrý den,

        daně máte spočítané správně, v období vaši nemocenské od 5.6. – 10.9. 2017 jste byl bez zdanitelného příjmu, a tudíž nebyla započítaná sleva na poplatníka, pouze v srpnu. V červnu a červenci byly vyplaceny bonusy, v záři jste už pracoval.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.