Cykloprůvodce po zápaních Krkonoších a Jizerských horách

44 nepřečtených
  • fido.biker

    Ahoj, myslím, že už tady toto téma bylo, ale chtěl jsem se zeptat, jaká je situace dnes. S přítelkyní zkoušíme rozjet projekt, který by se týkal bike průvodců po našem okolí, což jsou západní Krkonoše, Jizerské hory, částečně Krkonoše z Polské strany a poznat zajímavé bajkové stezky. Jelikož pocházíme z oblasti, kudy projíždí mnoho bajkerů, kteří neznají místní bajkové stezky, a proto bychom jim rádí poskytli tuto služnu, a provedli je po horách. Cykloprůvodce by se přizpůsobil jejich tempu, naplánoval by cyklo výlet dle jejich přání – od krátkých vyjíŽděk až po celodenní výlety. A další službou by bylo zajištění ubytování, stravování a úschovy kol. Tuto službu bychom nebrali jako zdroj pro zbohatnutí, ale spíše pro pokrytí nákladů spojených s tímto projektem. Oba rádi jezdíme na kole a proto bychom spojili příjemné s užitečným. Napiště nám prosím Vaše názory, ať víme, zda by někdo této služby využil. Předem díky za Vaše kladné i záporné názory.

    0 0
    • Shadow.1  

      lidi jsou dnes ochotni vyhodit peníze za kde co…

      0 0
    • rock  

      Není nad domorodýho průvodce, klidně bych takovou službu využil …

      0 0
    • scoty  

      Ano. Celé Krkonoše jsou protkány skvělými stezkami, které by byly bajkersky velmi atraktivní.

      Pohyb po nich je však nelegální. A pokud chceš platit nějakému průvodci, který je zná, jsi mimo zákon.

      0 0
      • fido.biker  

        Nějakej chytrej, ne??

        kdo řikal že budu tahat lidi po vrcholkách, znám hromadu stazek ale nikdy se nedostávám do problémů se zákonem.

        0 0
        • mr.antik  

          možná dostáváš a ani o tom nevíš…

          Vim, že v jizerkách je cest spousta, ale najít nějaký opravdu záživný souvislý okruh třeba 30km je dost problém.

          Jinak věřim, že to jistou šanci na úspěch má, ale pořád si nedovedu představit tu cílovou skupinu lidí. Možná nějací cizinci.

          0 0
          • MlokCZ  

            Ty si moc náročný. Přeci nemusí být celý okruh souvisle zajímavý technický terén. Navíc bys rád ty výrazně obtížnější pasáže, kterých tam zase tak moc není.

            Tady vůbec pochybuju, že by třeba jeho přítelkyně nebo i on ty opravdu zajímavé věci v pohodě celé projeli, natož na nich mohli dělat průvodce. Tím je nechci nijak výrazně podceňovat, třeba se mýlím.

            To lze ale vyzkoušit jednoduchým dotazem, jak moc dobře zvládají třeba na dva konkrétní případy, jeden legální a druhý z části nelegální a to:

            • červená z Černé Studnice do Tanvaldu, případně žlutá z Muchova(severním směrem)
            • a z části nelegální modrá Bílá Kuchyně-Ferdinandov

            A případně pokud takovýchto úseků zná hodně, tak sem s nimi, to mi hodně zajímá. Třeba se najde ještě více věcí, co neznám a nejel jsem. A letos se do Jizerek zase chystám, tak se bude cokoliv nového hodit. A to včetně západní strany Krkonoš (jedem s partou opět do Kořenova jako vždy).

            0 0
            • mr.antik  

              Nemusí, to rozhodně ne. Právě jde o to, jak sestavit vhodnou skupinu a náročnost, kdy si třeba po mejlu dohaduješ výběr trasy a o těch lidech nic nevíš. Pak třeba prší, náročnost stoupne, všichni budou ne tvojí vinou naštvaný, atd…

              Tím jsem chtěl říct, že to není jen o tom znát trasy, ale mít vymyšlený celý okruhy, zkratky, únikové cesty, občerstvení, být vtipný a komunikativní.

              Ale jinak určitě ano – když už lidi utratí třeba 500 za noc a chatu, proč by nepustili třeba 500,– za skupinový výlet.

              0 0
              • rock  

                Moc to dramatizuješ. Mít vymyšlený zkratky, únikové cesty nebo alternativy v prostředí, který je tvůj revír, to snad není něco, co bys musel nějak zvlášť promýšlet. V lokalitě, kde znáš každej šutr – a některý i zespodu (a to předpokládám, že znají, pokud si troufají dělat placeného průvodce), je to duševní činnost na pár sekund v kterémkoliv bodu trasy. O komunikativnosti platí víceméně totéž: nějak se mi nezdá, že by samotářský introvert přemýšlel o přivýdělku spočívajícím v trávení času s cizími lidmi.

                Strefit obtížnost je určitě těžší. Ale dokázal bych si představit, že by průvodce měl portfolio pár fotek typických pasáží (protože třeba profláklé slovo singl může nabrat nejrůznější významy – od chodníčku sjízdného silničce po pasáže, který nejdou dát ani s mačkami) různých okruhů a zákazníka nechal vybrat, co je mu blízké.

                0 0
            • hawrda  

              Dejte to ze Souše podél Černý Desný přes Tanvald PALACHOVOU STEZKOU do Železného Brodu a návrat vlakem.Ta Palachova stezka je luxusní bajk a na začátku byla dokonce cedule/cyklisté vítáni/.S odstupem si myslím,že to mohla být něčí legrácka,protože pro jenom cyklisty ta cesta není:).

              http://www.mapy.cz/…

              0 0
              • náčelník  

                Pleteš si Palacha a Palackým :)

                0 0
              • mr.antik  

                Klidně z Jizerky. Ale chci vidět kdo ti tam pojede :-))

                0 0
              • MlokCZ  

                Co se týká prvního úseku tedy červená ze Souše do Tanvaldu, tak ten jsem jel už mnohokrát (už možná tak 10×). Tohle jezdíme už dlouho a většinou každou akci i víckrát, protože to máme hodně blízko ubytování.

                A skoro vždy to jezdímě už z Jizerky po Modré na kterou ta červená přímo navazuje.

                A co se týká úseku z Tanvladu dále, tedy Palackého cesta, tak tohle jsem loni jel poprvé, právě na doporučení tady z BF (nepamatuju, jestli si nepsalo dokonce Ty) a bylo to celkově pěkné a jetelné téměř celé.

                Co nám to ale komplikovalo a z čeho jsem už tak nadšený nebyl, tak tam loni bylo opravdu hodně padlých stromů, které se museli přenášet (občasný padlý strom nevadí, ale už to bylo na můj vkus moc hustě za sebou).

                A pak v jedné části (někde více ke konci), kde už to nebylo vůbec technické, ale jen široká cesta, tak tam v té době bylo totál bahno, že dost míst nešlo jet vůbec (styl zapadneš více než po nábu a končíš) a pořádně ani objíždět okolo nebo obcházet. A tenhle úsek byl nechutně dlouhý a trošku celý zážitek zkazil.

                Dle tracklogu koukám, že jsme to jeli do „Ústí Vošmendy“, pak malý kousek asfaltu na Dolní Bozkov a zpátky to ještě korunoval úsek po zelené kolem potoku Vošmenda, kde bylo taky totál bahno.

                Na závěr jsme to opět vzali přes Štěpánku a dolu po zelené, to zase zpravilo náladu po tom nechutném bahnu (nejsem příznivce extrémních baheních lázní).

                Loňský rok byl ale vůbec hodně deštivý a byly to nejmokřejší a nejbahenější Jizerky, co jsem jel. Třeba modrá z Jizerky k Souši neuschla ani když bylo během té naší akce už více pěkných bezdeštivých dnů po sobě.

                Stejně tak jezdíme pravidelně další blízký sjezdík a to zelenou ze Štěpánky. Ten je tedy lehoučký a nemá žádné obtížnější místo, zato se dá místy pěkně napálit :-)

                Nově jsme loni ještě jeli zelenou značku ze Špičáku (směrem na západ na Jiřetín). Taky pěkný sjezdík i když taky ne nijak obtížný.

                0 0
                • bikerp1  

                  O tý modrý z Jizerky směrem k přehradě Souš taky uvažuju. Jak to cesta vypadá?

                  0 0
                  • ZuzicK  

                    širší cesta, hodně kamenů, většina pevných

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Tak. A k tomu po té cestě ve spodní části (po křížení se žlutou) tekl potok :-)

                      Od té doby byly ale týden ta vedra, tak to je teď třeba trošku lepší.

                      0 0
        • scoty  

          A kudy je budeš ofic provádět, když ani ve III.zóně nesmíš mimo TZ?

          Zákazy jsou pochopitelně nesmyslné, ale je to tak.

          0 0
      • Pi†el  

        Proc pises „by byly atraktivni“? Vzdyt jsou. : )

        0 0
      • honzarb  

        odkud presne jsou ty fotky?

        0 0
        • scoty  

          Žalý. Jsou odtud vidět celé západní Krkonoše, Špindl atd.

          Pochopitelně se tam nesmí…

          0 0
          • karliner  

            A proto je dobré podpořit každou iniciativu, která ty nesmyslné zákazy pomůže zrušit.

            0 0
    • karliner  

      Předem bych chtěl říct, že vám držím palce, ale podle mne do Krkonoš nejezdí ta správná cílová skupina pro vás – tj. skupiny cyklistů, kteří jsou fyzicky zdatní a současně Krkonoše a jizerky jsou pro ně neznámý rajon. Mezi cizinci neulovíte – buď na to nebudou mít fyzicky nebo pro ně neseženete pořádná kola. A bikeři z Čech a Moravy na Krkonoše a Jizerky zvysoka kálí, protože nejsou ochotni se dohadovat s nějakými ekologistickými pomatenci, kteří by je nejraději pokutovali i za jízdu po asfaltu a radši za zhruba stejné peníze užijí mnohem více zábavy v Alpách…

      Možná se spojit s nějakou cestovkou, co tam zajišťuje pobyt cizincům a nabízet služby přes ně, s tím, že by si vaši klienti vozili svá kola.

      0 0
    • fido.biker  

      Díky všem za názory, je to velice složité něco takhle vymyslet aby to zaujmulo širší spektrum lidí, proto se Vás ptám jakej na to máte názor abych si o tom udělal nějakej obrázek a potom když tak na tom začal i něco stavět. Že tady řešíte kde se bude jezdit a kde je jakej zákaz, myslím že po tom kraji ročně najedu 3– 5tis.km, podílím se na vedení cyklistického oddílu kde se staráme o dětské bajkery a to okolí projíždíme i s nima. Takže znám hromadu cest na zajímavé místa a v pohodě se dám vyhnout nějakým zakázaným úsekům. Jsou možnosti cest že se dostanete třeba až k prameni Labe a ochranáři neřeknou ani slovo. Jeli jste třeba někdy z Jizerky zadem přes Jizeru do polska na Orle a nahoru do lomu? Třaba dobrej typ na bajkovačku pro MlokCZ kterej bude na Kořenově. Chtěl bych udělat nějakou mapu s těma místama a přijít s něčím konkrétnějším.

      0 0
      • scoty  

        To by bylo fajn. Hoď sem nějakou mapu, ale hlavně pár fotek stezek, kde se vám to líbí, kde hodně jezdíte.

        To co je v Jizerkách legální vypadá cca takto

        ..a co není asi takhle

        ..v prvním případě nepotřebuješ MTB a ve druhém jsi mimo zákon.

        ..tak si vyber..

        Snímky jsou z tebou zmíněné cesty Jizera – Orle. Je to tam fakt krásný.

        0 0
        • MlokCZ  

          U Orle se na kole nesmí jen ten kousíček od řeky na Orle. Vypadá taky pěkně (přes zákaz ho nejezdíme a jen jsme nakukovali – loni na tomhle úseku byla ale stejně slušná bažina), ty nejlepší techničtější pasáže jsou ale ještě před tím na zelené právě než se dojede k Jizeře na naší straně. Tenhle kousíček se prostě vezme po té druhé straně kopce, kde se na kole smí.

          Ten zakázaný kousíček by byl určitě taky super, ale v Jizerkách nevidím v zákazech moc problém, není toho zakázaného moc. V Krkonoších už je to mnohem horší.

          0 0
      • MlokCZ  

        Kolem Orle jsem to jel snad na všechny způsoby a ze všech stran, tam je více slušných úseků.

        Směrem z české strany je to na Orle pěkné jak žlutá, tak zelená značka, tak červená značka v místě kde zkracuje ten oblouk cyklotrasy po široké cestě, i když ta zkratka červené je krátká a není to už přímo na Orle.

        A pak to jezdíme opačně z Polska, tedy napřed na Smrk od Tišiny, pak zelená ze Smrku do Polska, kolečko přes Stog Izersky (tedy objede se ze servení strany po asfaltce, aby se zelená přes Stog jela zase zpět směrem ke Smrku, v tomhle směru je to o hodně lepší). A odtud na více různých způsobů zase na Orle (nejsem moc příznivce červené značky ze Stogu na Drwale, tam je to na můj vkus většinou příliš zarostlé, tenhle úsek už nejezdíme) a tam buď zpět na naší stranu nebo častěji spíše ještě na Mýtiny k Harachovu a odtud červená značka na Pohodu.

        Určitě tam neznám zdaleko všechno, lecos tam projeté už mám.

        0 0
        • vinca  

          No na ty zelený ze stogu se o dost připravujete. Právě úsek ze zatáčky pod chatou , po červené přes vlek na vrch Lužec (1036m) a přes vrch Swieradowiec(1001m) na Polanu Izerskou vede krásně traverzově po severním úbočí hřebene, a je podle mne tím nejhezčím v okolí smrku .

          Pár mejch asi 11 let starejch tras :

          http://bikeriders.sweb.cz/…o/index.html

          Ta první fotka je ten traverz , ta druhá je z wysoký kopy ( nejvyšší kopeček jizerek)

          0 0
          • MlokCZ  

            Já celý ten úsek po červené jel 2× (různý rok) a v obou případech tam bylo hrozně moc míst, kde se nejelo, ale prorážel se porost a muselo se docela často protlačovat (nebo to narvat jízdou do porostu a doufat, že se nechytím moc o větší větev a nepoletím). Mně se to prostě už nelíbilo (a nebyl jsem jediný, ani nikdo další z party to už znovu jet nechtěl).

            Je možné, že jiné roky nebo v jiném období to tam bylo ve výrazně jiném stavu a méně zarostlé a lépe jetelné.

            Ta zelená zpět přes Stog tam to být zarostlé nemůže a je to tam místy hezky technické.

            0 0
            • Neunzikger  

              Asis viděl v Pl terénu číslované cyklotrasy, mapa k nim je: http://bike.superhost.pl/…mapaduza.jpg

              Nepříliš vzdálené od Jakuszyc z Pl Krkonoš doporučuju:

              po cylkotrase ke Schronisku pod Labskim Szczytem – rekreační prožitek z výjezdu je intenzivní. Dolu po černé – kus je jako vyschlý kamenitý řečiště, zbytek nenáročný po nějaké z cest.

              0 0
          • bikerp1  

            Kdy jsi tam jel? MlokCZ říká, že je to problémový. Nicméně když jsem minulý rok odpočíval v Drwale, tak docela dost lidí (i s dětmi) jezdilo po tý červený směrem nahoru. Tak by mě docela zajímalo jak to tam vypadá. Tuhle část Jizerek jsem jel jen jednou, ale stálo to za to. Tak bych si rád rozšířil seznam cest a cestiček, kde se všude dá jet. Teď o víkendu se chystám zkusit tu Vidlickou cestu z Český strany.

            0 0
            • MlokCZ  

              Jenže z Drwale směrem na Stog/Smrk začíná ta červená kus po široké pěkné cestě a pak se teprve oddělí.

              Předpokládám, že většina těch s dětmi pokračovala celé po té široké cestě a neodpojovala se z ní s červenou značkou.

              Jak to vypadá na té červené teď netuším, letos jsem trasu přes Smrk vůbec nejel (jeli jsme jiné věci).

              0 0
        • bikerp1  

          Jak vypadá ta zelená ze Stogu směrem ke Smrku? Nechá se to jet celý, nebo se někde musí tlačit, případně jaká je to obtížnost? Díky.

          0 0
          • MlokCZ  

            Letos jsem ji nejel. Obtížnost je proměnlivá. Nejtěžší je úplný závěr. Kdo má techniku dobrou, tak to dá celé bez šlápnutí.

            0 0
      • mr.antik  

        Myslim, že není co řešit, prostě si natiskni nějaký letáčky, obejdi penzióny, informační střediska, případěn udělej nějakou reklamu nebo přes provizi to nabízej nějaký volnočasovou agentuře (u nás třeb sundisk.cz) Za to prakticky nic nedáš a uvidíš. Jestli jseš student nebo máš volný čas, prakticky nic neriskuješ, ale sežeň si někoho na případný záskok.

        Nevim jak je to s průvodcovskýma službama, asi musíš mít i nějaký školení, ne? Aspoň první pomoc :-)

        Co bych bral jako maximální benefit – tak určitě pořešit dopravdu lidí i s kolama do místa startu nebo z cíle. Auto s vlekem nebo dodávku.

        Osobně bych do toho klidně šel (samozřejmě ne v Jizerkách), kdybych byl línej hledat něco po internetu a fórech.

        0 0
      • rock  

        Viz mr.antik nade mnou;

        pokud se dopracuješ k něčemu konkrétnímu, hoď mi to na mail, rád se na to kouknu. Aspoň bych měl vyřešený, kam na tuzemskou dovolenou :-).

        0 0
    • vinca  

      Budu Ti držet palce. I když to bude chtít dost sebepropagace . Kámoš měl rok v Harrachově půjčovnu kol, a nabízel ti tohle průvodcovství,za celou sezónu to nikdo něchtěl. Po roce zabalil i tu půjčovnu, a vzal si hospodu na Bedřichově. Podle něj maj v Harrachově perspektivu jen služby pro německy mluvící důchodce – lékař, lékárna a půjčovna holí :-)

      0 0
      • vinca  

        „nabízel ti tohle průvodcovství“ to byl překlep, ta věta měla znít :

        „nabízel i tohle průvodcovství“

        0 0
    • vlasto  

      No nevim. Cesti bajkeri za to platit nebudou, zahranicni z pocatku mozna jo, na nektere veci budou ale koukat jak koza na plakat a priste si rozmysli tak dalekou cestu za tak malo muziky. Ale konkretne pruvodcovstvi( skoleni stoji pres 750 Euro a spousta snilku si mysli, jak to bude fajn), nefunguje ani tady v rakousku. Drtiva vetsina bajkeru je vybavena GPS, data se daji stahnout ruzne na netu a zbytek jede na vlastni pest dle mapy a infocentra(coz je urcite na skodu veci, protoze ty nejvetsi speky v zadnych pruvodcich nejsou). Neuzivi se tim, klientela je vesmes z rovinatych zemi, takze po prvnim kopecku na rozdychani vetsinou vyjizdka konci v prvni hospode. Na projizdeni po udolich si pruvodce nikdo nenajme.

      0 0
      • Markony  

        Ahoj ožíváním trochu toto tema , chci jet do jizerek na dovoleno na kolech s dětmi věk je 10 + 12 , zvládají okolo 60 Km za den chap, bude tento teren pro ně vhodný ? A jou tam vhodné trasy pro ně nechci žádné šiloností ? Diky za pomoc .

        0 0
        • Zbyněk  

          Když Ti nejsou schopni poradit místní, tak zkusím alespoň já.

          Centrální část Jizerek je taková (spíš mírně) zvlněná náhorní plošina podobně třeba jako na Šumavě kolem Kvild, Modravy… Cest je tu dost a jsou to převážně široké asfaltky panelky nebo šotoliny. Pro děti to teda celkem vhodné je, jen počítej s velkým množstvím turistů. Těch 50–60 km bude tak akorát, co se po té plošině dá najezdit. Jenom asi za tři dny budete mít projeté všechny cesty křížem krážem. Podhůří Jizerek je už hodně kopcovité a v polské části zase víc terénu. Tam by se ale nějaké relativně nenáročné výlety po pevných cestách daly udělat – chata Gorzystow, Orle, Sklarska Poreba. Zkus mrknout na mapy.cz nebo cykloserver pro lepší představu. Jako ubytování by pro vás byla asi nejlepší přímo Jizerka nebo Polubný.

          0 0
        • scoty  

          I s děckama na pohodu, nejméně 2 hospody cestou.

          Jinak spíše doporučuji Č.ráj a do Jizerek si odskočit jen na den, kdyby bylo vedro…:)

          http://www.mapy.cz/s/8Psa

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.