• Peaker

    Zdravím,

    přemýšlím o navigaci na řídítka/představec. Teď pro navigaci používám aplikaci mapy.cz v mobilu (Huawei P20), která mi vyhovuje. Mobil ale stál nějaké peníze a nerad ho vozím na řídítkách – vibrace, horko a dlouhodobě přímé slunce v létě, mráz v zimě, nebezpečí v případě pádu…

    Co s tím?

    Jedna možnost je pořídit si nějakou cyklonavigaci, což má své výhody i nevýhody. Obecně jsou ale cyklonavigace pro mé potřeby příliš drahé a proto uvažuji o možnosti pořídit si druhý telefon – nějaký outdoor model s vyšší kapacitou baterie. Ceny obstojných modelů z Číny jsou už kolem 1500–3000 Kč. Za to se dá pořídit jen nějaký bazarový model starší cyklonavigace. Do outdoor mobilu můžu nahrát mapy.cz a občas displej vypínat v rámci úspory baterie. Horko, mráz a vody by tomu neměl vadit.

    Co si o tom myslíte?

    Pár příkladů z Ali:

    https://www.aliexpress.com/…4847582.html?…

    https://www.aliexpress.com/…3146806.html?…

    https://www.aliexpress.com/…3335806.html?…

    0 0
    • ememem1  

      zasadna otazka je vydrz baterie. druha je ta, ci potrebujes pripojit ant+, nie kazdy telefon to podporuje, by som povedal ze len mensina. a tretia ci robis aj zaznam, lebo ak hej tak prevysenia bez barom, vyskomera su kraviny. a zas ktora appka dokaze s barometrom spolupracovat? tusimze locus a je aj plugin do stravy takze to by snad malo byt ok.

      0 0

        MTBIKER doporučuje

      • Peaker  

        Na záznam trasy (cyklistika, běh, turistika) používám sportovní hodinky, ant+ nepoužívám. Ten outdoor mobil/cyklonavigaci potřebuji jen pro mapy, případně přehrávač audio knih do sluchátek). Myslím, že když bude ten mobil mít větší kapacitu baterie a možná ani nebude mít SIM, měl by vydržet dlouho. Navíc, pokud pojedu třeba 100 km, nemusím mít zapnutou navigaci po celý čas.

        0 0
        • novas752  

          Pokud na mapu potřebuješ kouknout jen jednou za několik kilometrů (display bude většinu času vypnutý), stačí mobil v úspornym režimu úplně vklidu na celý den, spíš na 2. Na delší vejlety už je potřeba powerbanka.

          Hledal bych něco s velkou baterkou a vodotěsné.

          0 0
    • Raf  

      Popiš prosím jak s navigací vlastně pracuješ.

      Zatímco někdo naplánuje trasu v PC a té se potom drží. Tak mu stačí libovolný GPS cyklopočítač, který ukáže nejbližší cesty a upozorní na odbočky.

      Zatímco jiný dojede do lesa, zapne telefon s vhodným mapovým podkladem a prostě se jede projet a mapa na telefonu mu slouží k tomu, aby neminul hezký trail, zámek, hospodu…

      A od toho se asi budou odvíjet i rady…

      0 0
      • Peaker  

        Spíše ten druhý případ. Většinou vím, kam chci ten den dojet, ale trasu přesně naplánovanou nemám. Nechám se ovlivňovat okolím – na obzoru se mi líbí hrad (nebo hospoda…), tak tam zatočím – a potom k plánovanému cíli dojíždím jinou trasou. Ale pokud jedu neznámou krajinou, rád se na mapě zorientuju, kde jsem a kudy jet.

        0 0
    • blue.sun  

      Nerad ti kazím radost, ale na těch telefonech ti mapy.cz tak tak pojedou, navíc je otázka, jak dlouho budou podporovat android 5.1. Zejména s 1 GB RAM. Ani ta udávaná odolnost není nic, čemu bych doopravdy věřil. Buď se poohlédni po něčem novějším a lepším, nebo zvol opravdu tu cyklonavigaci.

      Nebo taky varianta brašny na horní trubku s průhledem, do něj vložit telefon. Brašna tlumí vibrace, chrání před vodou, při pádu bys musel mít extra smůlu, abys telefon rozbil. Trochu pomůže i proti slunci, protože není vystaven celý telefon. Akorát horko a mráz neřeší.

      0 0
    • K2  

      Ahoj, používám jako navigaci vysloužilý S4 mini v voděodolném pouzdře (offline mapy, bez SIM).

      má 4,7" displej, ale celkem malou baterku

      • Je nutno používat maximální jas a dlouhý intrval na vypnutí displeje
      • Mapy.cz a Locus OSM jsou super
      • Pokud jedu na běžnou vyjížďku a vím, kde jedu a občas kouknu na mapu, tak celý den vydrží
      • Pokud jedu neznámým terénem a chci se dostat rychle do cíle a koukám často na mapu, tak mi vydrží cca 2–3 hodiny a je po baterce
      • Největší fuck off – mapy.cz i offline režimu dokážou zobrazit hlášku: Nové mapy jsou k dispozici, aktualizujte – a bez aktualizace nezobrazí nic
      • V offline režimu mapy.cz neumí/nebo neuměly plánovat trasy
      0 0
      • Paja  

        S4 mini je 4,3".

        Locus se da nastavit tak, aby branil vypnuti displeje.

        0 0
      • gollum  

        mapy.cz:

        • buzerace s hláškou, že jsou nové mapy jsou k dispozici už snad není tak agresivní, zobrazí se jednou a pokud na ní člověk nereaguje, tak se s mapama dá pracovat (pokud se omylem klikne na hlášku a potvrdí se aktualizace je problém…)
        • v offline režimu už mapy nějakou dobu umí plánovat trasu (neuměli to dříve), asi si aktualizuj aplikaci…
        0 0
    • Alojs01  

      Mam doma nepouzivany Garmin Oregon 300. Je to na dve tuzkovky, vydrzi cely den, ale pokud jezdis po turistickych trasach, je potreba tu trasu naplanovat opravdu predem doma. Po silnicich to naviguje normalne, pokud bys chtel, napis zpravu.

      0 0
      • Auditor  

        No… Oregon (Garmin) umi planovat v rezimu pesiho i po znackach ne..? Pokud se mylim, omlouvam se.

        0 0
        • Alojs01  

          Ty novejsi asi ano, u te 300 to nejde. Nevim, jestli to nahodou neni i mapama, od koupi (9let) mam puvodni topoczech.

          0 0
          • Auditor  

            Ja presel na OSM mapy.. budes-li mit chut, zkus.

            0 0
            • Alojs01  

              Tu navigaci jsem používal hlavně když byly dcerky malé na geocaching, teď už se mi válí v šuplíku.

              A s novými technologiemi, pokud tedy potřebuju někam navigovat, používám mobil na řídítka.

              0 0
              •  

                Na řídítka patří garmin mobil tam vypadá debilně.

                0 0
                • Alojs01  

                  Na řídítkách mám F3 a jak to vypadá i s mobilem, je mi ale úplně šumák… :-) Navíc tam bývá úplně minimálně…

                  0 0
    • Puamik  

      Já si trasu pečlivě plánuji předem, takže navigaci používám pro navigování po trase. K tomu využívám Locus. Mobil vozím v kapse dresu. K němu mám připojené sluchátko a je vedené pod dresem. Sluchátko mám omotané kolem pásku od helmy co mně vede kolem uší. Povely z mobilu jsou slyšet jak z mobilu, tak ze sluchátka. Když jedu do kopce, tak není takové proudění vzduchu a slyším mobil na zádech, tak vytáhnu sluchátko z ucha a zůstane viset na tom pásku od helmy. Na rovině a z kopce strčím sluchátko do ucha. Pokud někde chybně odpočím tak mám nastaveno, že ve vzdálenosti 50 metrů od trasy Locus zahlásí „trasa leží 50 metrů na 5 hodinách“ a hned vím, že jedu blbě. Jsem s tím spokojený, ale také koukám po cyklonavigaci (asi Garmin 520 plus). Jedinou nevýhodu to má když je v místě odbočení více tras nebo zatáčka a já se netrefím na tu přesnou cestu. Potom musím vyndat mobil z kapsy a kouknout kudy jet.

      0 0
    • milan.v  

      A hledal jsi tu? K tomuto megaproblému tu je spousty vláken.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.