Cyklisti v Maďarsku - reflexné vesty

30 nepřečtených
  • minikin

    www.sme.sk/…e-vesty.html

    BRATISLAVA 4. júna (SITA) – Cyklisti, ktorí zavítajú do Maďarska, si so sebou musia pribaliť aj reflexné vesty.

    Od začiatku júna totiž v susednom Maďarsku platí povinnosť nosiť vesty, a to mimo obce v nočnej dobe, ale aj cez deň za zníženej viditeľnosti. Okrem toho musí byť bicykel vybavený svetlami. V prípade tandemových bicyklov musí mať vestu každý člen posádky. Ako agentúru SITA informoval zástupca hovorcu Prezídia PZ Viktor Plézel, táto povinnosť sa nevzťahuje na deti do desať rokov, ktoré na bicykli vezie osoba nad 18 rokov.

    Maďarská polícia zároveň upozorňuje, že vestu musia mať cyklisti aj vtedy, ak majú na sebe rôzne reflexné pásy či nálepky.

    0 0
    • palkac  

      hmm.. já bych ji vozil i tady, ale když mám baťoh, tak mi přijde zezadu k ničemu a tahat nějakej reflexní supermanův plášť se mi moc nechce..

      0 0
    • rasto  

      chudinky babičky na vesnicích, které jedou na mši :-)

      0 0
    • Beeda  

      zas tak spatne to neni, za tmy a sniz.vid. v tom nevidim problem. zaved bych i povine noseni helem vsem… B.

      0 0
    • Meesha  

      je to dobre a zaved bych to s klidem i u nas. Stoji to par korun a udela to cyklistu defacto neprehlednutelnym. Lidi co takhle jezdej za snizeny viditelnosti jsou stejne vetsinou nejaky baby s nusi nebo vozraly dedkove s nepredvidatelnym chovanim. A este kdyz je nevidite, tak je to solidni zaklad pro pruser…

      0 0
      • pegas  

        tak tak..ono je to pruser pro chodca,jezdce co skonci pod kolama a hlavne je to pruser pro ridice ze ho nevidel..neukace to ze nebyl videt,holt ma jet tak aby predvidal neocekavane situace..

        0 0
      • jecnak  

        Nebo magori jako ja, beeda a dalsi ;-)

        0 0
        • Meesha  

          u vas bych predpokladal, ze zvladate jet aspon trochu rovne a ne stylem kam se otocim, tam jedu :-) Nebo najizdis objemy od cary k care? :-) A Beeda v sest rano na Stechovicky sviti jak bludicka :-)

          0 0
          • jecnak  

            Teda ne ze bych klickoval zamerne, ale frekvence der na silnicich je cim dal vetsi… No svitim blikam jak o zivot, ale tu vestu asi taky zacnu vozit. Auta jsou schopny prehlidnout Sigmu Mirage + Hello, tak co vic mam vozit…

            0 0
            • cabbage  

              spíš bych řek že se kličkuje mezi vyčnívajícímy ostrůvky zbylého asfaltu..

              0 0
    • cabbage  

      imho prasárna, předevšim bych to dal povině motorkářům…

      0 0
    • martt  

      zaviedol by som tuto povinnost aj pre chodcov

      0 0
    • mosquito  

      JSEM PRO! za tmy, v zime apod .. ale chtelo by to delat lepsi vesticky – ty za 50kc jsou siroky a plandaji, sehnal sem lepsi kvalitnejsi ze sitoviny ale porad to neni ono :( v zime a kdyz se vidim ze bych se mohl vracet v noci ji uz vozim v baglu a klidne ji vytahnu v pripade ze bych mel jet nekde po okrsce

      0 0
    • yetti  

      No z meho pohledu je to zhruba stejna pic..ina jako denni sviceni u aut a mam realnou obavu, ze se v tom zase zhledne nejaky genialni zakonodarce a naaplikuje to i u nas.

      0 0
      • Stancek  

        Podle me to pic… neni. Kdyz nevim jestli se vratim pred setmenim, tak ji do camelu pribalim, vazi nula nula prd a jak se setmi, aspon zvysim sanci ze me nejakej pablb za volantem navzdory blikackam neprehlidne.

        0 0
      • Stancek  

        I kdyz jak je zacnou vozit vsichni, tak se vyhoda vesty setre, proste daslsi svitici bod na ceste… a budu muset vymyslet jeste radikalnejsi opatreni…

        0 0
        • djano  

          Zase kolko cyklistov bezne jazdi mimo obec v noci ?

          0 0
          • martt  

            ja napriklad. Reflexnu vestu ale vacsinou nenosim, pripadam si v nej hrozne napadny ked napriklad idem na cervenu :-)

            Zato som z vesty odstrihol tie hrube reflexne pasky a spravil si z nich take obojky na kotniky. Myslim, ze to je vidiet ovela lepsie lebo tlmene lampy na aute svietia dost nizko. Navyse sa tato reflexna plocha pekne pohybuje pri sliapani.

            0 0
            • Stancek  

              Pasky na nohych mam z te vesty taky, zbytkem jsem olepil jeste facko do prace, plus barevny reflexni folie. Takze dve blikny vzadu, vesta, pasky na nohach, reflexy na helme, reflexni prouzky na kole i na rafkach… Vypadam jak nizko letici UFO :-D

              0 0
            • djano  

              Predpokladam, ze ak ides mimo obec na cervenu, nebude tam vela divakov, tak to by nemalo vadit. A ze budes napadny, je len dobre. Marte sme kupili reflex. pasik na kotnik aj s LED (prvy zrusila, tak som jej kupil este jeden – Merida, ten este zije). Hlavne ze dostala pod stromcek Marwi svetlo a okrem bytu ho snad nepouzila :-((( Nadavam jej pravidelne a nepomaha to. Mozno az ju niekto zrazi…

              0 0
              • martt  

                Alenka jazdi v tej veste skoro stale. Ked ale ide so mnou cez mesto, dava si ju uz dole. Akonahle sa prisposobi mojmu stylu jazdy, chce byt tiez nenapadna.

                Apropos, pred par dnami som Ta predsa tiez stretol frc at na biku po chodniku :-)

                0 0
                • djano  

                  Po nabrezi som isiel po ceste v plnej premavke naposledy pred rokmi, tam skutocne nemusim. Okrem toho som isiel iba po Safko. K teme : vestu mam. Lezi doma v skrini, ale do Madarska sa nechystam. Oblecenie nosim dost vyrazne, v noci som osvetleny, takze zatial som ju este nepouzil.

                  0 0
        • fr33k  

          To je argument jak PRASE. Ja bych se zavedeni nebranil (a taky ochranne prilby, jak uz tu padlo), ale kdyz se to veme kolem a kolem, svetlo je na kole taky povinne a kolik lidi ho za tmy vozi…

          0 0
      • orca  

        obávám se že jsi ještě nikdy nepotkal cyklistu či chodce na nějaké úzké okrsce v noci bez světel v autě – kdo to někdy zažil a zároveň dotyčného nepřejel jistě potvrdí že je to více než pozitivní předpis. V noci či za snížené viditelnosti (mlha) to je jen ozitivní krok k bezpečnosti a myslím že to nikoho neomezí. V těchto podmínkách stejně většina se jen přemísťuje od někud někam .

        0 0
    • pebekr  

      Mam vyzkouseno,ze pokud mam na sobe vestu,tak ridici si davaji vetsi odstup.

      0 0
      • kámen úrazu1  

        Nevozím reflexní vestu, ale mám na sobě, na helmě a na kole spousty reflexek, plus samozřejmě světla. Nově i reflexní pásky u kotníků (Díky, Luko. Jo, jednu jsem už ztratila) a mohu potvrdit Tvá slova. Řidiči se ke mně chovají ohleduplněji. To samé je, když si na podzim a v zimě ve dne oblíknu sportovní rozlišovací vestu ze síťoviny. Nemá sice reflexní pásky, ale ta zářivě oranžová je těžko přehlídnutelná. Na letošní zimu plánuju koupi nějaké zářivé zateplené cyklobundy, na jaře možná i větrovky. A svoji méně nápadnou červenou větrovku budu vozit jen do lesa.

        0 0
        • medved.m  

          REFLEXNÍ PÁSKY jako metráž jsem před nějakou dobou viděl v KARSu (dřiv to asi bylo Řempo) v Brně vedle úrazovky. Ještě kousek suchého zipu a chvilku si zahrát na švadlenku, a je to. Pro ty, co by si mohli jehlou vypíchnout oko: v Baumaxu mají hotové kotníkové pásky za pusu. Třeba to někomu pomůže. Ahoj m.

          0 0
    • -Alan-  

      Myslím, že tu někdo psal, že v těch vestách je vcelku vedro. Prostě že to kupodivu nedýchá tak, jak by se zdálo. Ale v noci to asi tolik nevadí. Spíš je problém, jestli to zákon nevyžaduje jako povinnou výbavu kola. Pak by to člověk musel vozit stále s sebou a brát vždy nějaký batoh atp. Bezpečnosti vesta pomůže, ale není to vše. Už se tu řešilo, že někdo evidentně viděl a nedal přednost, vytlačil návěsem atp. Stejně tak mě přijde, že celodenní svícení je právě pro cyklisty velmi nebezpečné. Na kole nikdy nebude tak silné světlo, aby bylo spolehlivě vidět ve dne a navíc většina z nás ve dne nesvítí. Tím pádem tvrdím, že jsme vidět „míň“. Dokud nedojde ke změně přístupu/myšlení řidičů, tak můžeme hnát bezpečnostní opatření do absurdních podob a výsledek nebude adekvátní.

      0 0
    • Paja  

      by me zajimalo, kdy nekdo zacne prodavat funkcni svitive zluty dresy s reflexnima pruhama ala reflexni vesta

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.