Cyklisté zaspali se žádostí o místo pro OH

10 nepřečtených
  • M@rtin

    sport.idnes.cz/cy­kliste-zaspali-se-zadosti-o-misto-pro-oh-fjm-/sporty.asp?c=A071121_­164954_sporty_bur

    1.11.2007 16:49 – P r a h a – Mohla to být pro Česko zajímavá disciplína. Na olympiádě v Pekingu mohly závodit mladičká cyklistka Tereza Huříková a zkušená Kateřina Nash. Na horských kolech ale zřejmě pojede pouze jedna z nich. Český svaz cyklistiky totiž propásl termín pro podání žádosti o divokou kartu pro tu druhou.

    O co šlo: Český olympijský výbor dal sportovním svazům možnost, aby jeho prostřednictvím podaly na Mezinárodní olympijský výbor žádost o udělení tzv. invitation (zvací) karty pro své sportovce.

    Tedy o jakousi divokou kartu k účasti na OH pro ty, kteří mají potřebnou výkonnost, ale nemohli z jistých důvodů absolvovat například olympijskou kvalifikaci nebo v příslušné disciplíně skončili jen těsně za postupem.

    Nebylo to složité. Stačilo vyplnit předepsaným způsobem žádost, podat zdůvodnění, nechat ji příslušně osignovat a zaslat na Český olympijský výbor. Ten se potom měl postarat o její podání do švýcarského Lausanne, sídla Mezinárodního olympijského výboru.

    Na výzvu aktivně zareagovaly Český svaz juda a Česká gymnastická federace. Judisté chtějí místo pro svou dlouhodobě nejlepší závodnici Andreu Pokornou-Pažoutovou (byla na mateřské dovolené) a gymnasté pro Lenku Honzákovou, jíž nominace do disciplíny skoky na trampolíně unikla jen těsně. Oba svazy tuto proceduru zvládly.

    Zájem měl i Český svaz cyklistiky. „Ale jejich žádost přišla pozdě,“ vysvětlil sportovní ředitel ČOV Jan Hrdina.

    Sporným se v této věci stalo datum podání žádosti – a to čtvrtek 15. listopadu. „Osobně jsem žádost toho dne poslal,“ říká Anthony Grulich, sportovní koordinátor Českého svazu cyklistiky. Jeho požadavek směřoval k dodatečnému místu v horských kolech.

    Zde má Česko už jedno místo zajištěné, do Pekingu pojede pravděpodobně buď Tereza Huříková, nebo Kateřina Nash. „Jelikož je za těmito dvěma velká propast, chtěli jsme požádat o místo i pro tu druhou,“ zdůvodnil nominaci Grulich.

    Jenže z dodatečné cyklistické pozice v Pekingu nebude nic. „Patnáctého měla celá žádost už být v Lausanne,“ odvětil Hrdina. Olympijský výbor proto složku odeslal už o den dříve. „Od cyklistů to přišlo až ve čtyři hodiny odpoledne, navíc mailem, který jsem otevřel až v pátek ráno,“ přiznal Hrdina. Chyba? Možná v komunikaci

    Kde se stala chyba? Možná ve špatné interpretaci. Vždyť „do patnáctého“ a „patnáctého už to musí být tam a tam“ zní úplně jinak.

    „Ale jejich žádost bychom stejně nemohli akceptovat,“ dodává Hrdina. „Žádný formulář, jen holý mail. To je málo. To by se stejně nedalo poslat.“

    Navíc to nebyla jediná věc, která ČOV vadila. „Všechny svazy věděly o této možnosti už z léta. Nikoho jsme zvlášť neobesílali, ale kdo měl zájem, konzultoval celý postup s námi. Včetně úpravy a formulací.“ A to prý udělali jen gymnasté a judisté. „Cyklisté to podcenili,“ doplnil Hrdina.

    U cyklistů ale ještě ve středu v době psaní tohoto článku počítali s tím, že žádost byla do Lausanne odeslána. „Nikdo se nám neozval ani s kladnou, ani zápornou odpovědí,“ řekl Grulich. Pochybení nepřijímá ani neodmítá. „Mrzí mě, že to takhle dopadlo, ale co se dá dělat,“ dodal rezignovaně. Hrdina: Šance jsou stejně minimální

    Sportovní ředitel ČOV Jan Hrdina přesto říká, že šance na udělení tzv. invitation karty je minimální. „Kromě žádostí jsme museli zaslat také informace o tom, kolik českých sportovců a z jakých odvětví se kvalifikovalo. Protože jich nebude málo, přišla nám z MOV odpověď, ať s kartami příliš nepočítáme.“ Ty se totiž prioritně udělují olympijským výborům, které mají v celkové výpravě méně než šest sportovců. „A my už jich máme 38.“

    Má tedy někdo šanci se na pozvání MOV vůbec do Pekingu dostat? „Ano. Andrea Pokorná. U ní to vidím pozitivně. Byla na mateřské, má vysokou výkonnost. Navíc je zařazena do skupiny sportovců, kteří pobírají tzv. olympijské stipendium. Dávám jí 60 procent na to, že do Pekingu, pokud si nevybojuje kvalifikaci přímo, pojede. Ostatním moc ne,“ uzavřel Hrdina.

    0 0
    • kubad  

      ach jo o tři vlákna níž www.bike-forum.cz/…6/forum.html#…

      0 0
      • aristokrat.tomas  

        no a co???

        0 0
      • M@rtin  

        Příspěvek pojmenovaný: Co to je za klauni? :-) To jsi mě tedy dostal! Takhle dementně pojmeniované thready , sorry, fakt nečtu.

        0 0
        • sfinga  

          souhlasím, takovéto thready taky nečtu, proto i já sem omzlem přidal nový. Teď už jsme ho smazal.

          PS: pro příště dávejte thready s pořádnými názvy!!

          0 0
    • aristokrat.tomas  

      no a co???

      0 0
      • Biker jak Pes  

        Tak to nečti, když tě to nezajímá a neodpovídej tady takovýma kravinama …

        0 0
      • hribik A1  

        pretoze ked tak robis, zakonite tak podmienujes vznik niekolkonasobneho poctu zbytocnych kravin od inych, ktori ti budu na tvoju kravinu odpovedat :) (toto je samozrejme jedna z nich)

        0 0
    • sfinga  

      Tak tohle už je vrchol všeho. Lidi na svazu = to je banda debilů a idiotů, kteří špiní cyklistiku. Dbají pouze na to, aby si včas uděli volno, když bude nějaké to MS v exotickém kraji…

      PS jinak SKITUR, alias dvorní cestovní kancelář ČSC fakturuje svazu krásné částky za letenky. Ono když si někdo usmyslí, že se mu najednou nehodí datum odletu, které si před 2 měsíci rezervoval, a chce to den před odletem změnit, není se co divit, když letenka na MS ve Stuttgartu stojí i 45.000 Kč :-)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.

Podobné diskuse