• Nogis

    Dobrý den ,

    Mám nové kolo a na něm kotoučové brzdy Tektro M285 hydraulic disc . Zadní brzda mi pokaždě těsně před zabržděním cvakne . Tj. Když málo mačkám "Zpoušť " a ani nemusím brzdít , tak vždy cvaká . ( Jde to dost slyšet )

    Byl jsem už i na garančce , protože mi ze začátku moc nebrzdila . Tam mi říkali , že je to v pořádku a musí se to rozjezdit .

    Nejsem v tom moc zkušený a vadí mi to . Co stim mám dělat ?

    Děkuji

    0 0
    • Sense  

      Cvaká nebo cinká ? Mě cinkali a bylo to brzdama (Tektro Auriga), ten zvuk mě dováděl k šílenství, proto jsem je hned vyměnil za Shimano SLX BR-M7000, kdy s původníma kotoučema od Tektra taky cinkaly, po výměně za kotouče Shimano XT SM-RT86 ICE už krásné ticho. Nicméně investice za 5500 Kč, ale stálo to za to :)

      0 0
    • Martas94  

      Zkus vystředit brzdový třmen.. ale je vhodnější, když na kole někdo sedí a druhý seřídí.. stačí to třeba pár desetin posunout..

      0 0
    • Nogis  

      " Sense – To jsi mi teda nahnal strach :D . Nerad bych hned do toho zase investoval . Chci tento rok odjezdit bez výrazných investic . Určitě to cvaká . Můžu stím odhánět i chodce , takže mi to zaručuje bezbečnou jízdu . :( :D

      "Martas94 – Boužel tomu nějak nerozumím , tak budu asi naléhat na servis ale jak tak čtu , tak to asi není normální .

      Nechápu proč už stím v servise něco neudělali , když ji seřídili , tak aby líp brzdila .

      0 0
      • MatS  

        No bohužel některé levné brzdy ani nikdy pořádně neseřídíš, protože se hned po pár kilometrech rozštelujou :-) Někde musí soudruzi z NDR ušetřit, když všichni najednou bez kotoučovek nemůžou žít. To že lepoší levní Véčka brzdí lépe už nikdo neřeší.

        Když budeš na rovince tlačit kolo a budeš se dívat do třmenu, když stiskneš brzdu, možná si všimneš, jestli se destičky nepohnou. To občas může vydat takové cvaknutí. Je tam pro ně trochu vůle, jinak to nejde.A taky záleží, jak je seřízen třmen. Opět jednoduše zkontroluješ tak, že se díváš do třmenu a vidíš, jestli mezi nima a diskem je stejná mezírka. Někdy pomůže i baterka si posvítit. Když stiskneš brzdu, pozoruj, jestli se obě destičky dotknou kotouče najednou. Tak poznáš, že se oba pístky vysouvají stejnoměrně. Toto je potřeba dělat čas od času a občas i vyndat destičky, vyčistit, vyčistit třmen od bordelu, sesadit a opět vystředit, když je potřeba. Navíc pokud nemáš přední kolo s pevnou osou, tak při každém sundání a nandání kola musíš seřídit třmen. Ale šikovní to už zvládnou nasadit i bez toho :-)

        Sorry za román, ale kotoučovky aby fungovaly bezvadně, potřebují trošku péče. A to buď rád, že tam nemáš nějaké starší AVIDy nebo Formule :-)

        0 0
        • Nogis  

          Díky za vyčerpávajíci odpověď . Určitě to vyzkouším , protože jednou se to musím stejně naučit a tohleto kolo pro mě bude mít ještě spoustu nástrah :o :)

          0 0
    • Sense  

      Kolik vážíš ? Hele tektro jsou jebky, bohužel.

      0 0
      • Nogis  

        Vážím cca 74 kg . Já vím , že jsem si nejlíp nevybral ale boužel už je pozdě . :o

        0 0
        • Sense  

          Já do toho šel, že to bude první co vyměním. Pod lehčím jezdcem (60–70 Kg) to tolik nedělalo, já mám okolo 100 Kg a byla to katastrofa.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.