jako milovník zdravých čínských polévek musím potvrdit tento test kde č. 3, č. 4 a č. 5 je přesně v pořadí mé oblíbenosti.
https://www.expres.cz/…-/viral.aspx?…
Pokud má někdo ještě nějaký tip na chutnou polévku tak sem s odkazem.
jako milovník zdravých čínských polévek musím potvrdit tento test kde č. 3, č. 4 a č. 5 je přesně v pořadí mé oblíbenosti.
https://www.expres.cz/…-/viral.aspx?…
Pokud má někdo ještě nějaký tip na chutnou polévku tak sem s odkazem.
s testem souhlasím – polívky od Vifonu jsou nejlepší :-)
lákají mě ty korejský co mají tady na těch stránkách https://son-vnprodukty.cz/…ntní-polévky#/
fakt zdravých ? Jseš si úplně jistý ?
tak ověřený to nemám ale tvrdím že když mi to chutná tak to přece musí být alespoň trošku zdravý :-),
dávam tak 3 polévky týdně
onuce?
Kolega byl kdysi dávno u doktora s ledvinama.
Kolik si tak týdně dáváte čínských polívek? Nevim, tak tři, čtyři. Tak od teď ani jednu, pane.
Tak se tím taky řídím. Glutaman je sračka.
V případě těch ledvin ale vůbec nejde o glutaman, nýbrž o sůl. ;-)
Ono to bude kumulativní… sračka vedle sračky :)
Yura by to uměl pojmenovat, študoval tu vědu.
To sice ano, ale i bez glutamanu je to pro ledviny jed. Bo slano. A ledviny sůl nerady.
Já si kdysi jednou před cykločundrem jednu tudle sračku pořídil, že jako kdyby bylo nejhůř.. No už se mi dva roky válí v kredenci. :-D
Má to tu výhodu, že pokud po dalších pěti letech dostaneš chuť, tak polévka bude stále jedlá :D. Tyhle věci je skvělé nakupovat ve výprodejích zboží s prošlou zárukou, řádově za to chtějí koruny a nic tomu není. Sázka na jistotu to je i pro „vykradače“ kontejnerů s jakože prošlým zbožím.za hypermarkety.
Uf, vynořila se mi vzpomínka na vědeckou debatu o soli v onuceho tématu „čím se nakopnout“ :D
Neber jméno Boží nadarmo! Děkuji!-)
Myslels Amen doufám?
Certo!
On ten glutaman je dost sporný…snažil jsem se před časem dohledat, jak to vlastně je. A těch názorů bylo nějak moc.
to máš jak s Ruskem – je zlý a špatný, zabíjí lidi! a jestli si myslíš opak, dostaneš spoustu ošklivých označení na internetu…
:-)
Tak to vi kazdy debil na internetu, ze rusko bylo, je a bude bastou humanismu a informace o opaku jsou jen hnusna stvava propaganda zkorumpovanych zapadnich medii. ;)
A ty krávo, to se tu člověk nedozví ještě :-D Jíst v období míru tyhle sračky je sebevražda.
Člověk by řekl, že OP je studentík na koleji :)
+1 :-D
tak i na doby války mám skladem kvalitní masový konzervy, těstoviny a rejži…čínský polívky nee
ale hodí se třeba na dovolený, když potřebuješ rychle něco teplýho do žaludku a na orál nemáš chuť…
chybí tam moje oblíbená Yum Yum
+1
Vím, že je to sračka… ale chutná mi :-)
Jako jednou do roka, ale jíst tohle pravidelně?! Není nad domácí stravu. Já přestal už dávno chodit v práci na obědy, žena nebo já vaříme ob den.
však domácí strava…si ty nudle poleješ doma :-)
Tak ja to mam 1–2× za rok ;). Jinak mi pritelka vari „dietu“, v praci na obedy nechodim. Jen jsem zminil, ze ac je to nutricne sracka, tak chutove mnam mnam (pro me…)
Rychlý jídlo, co mám vždy doma. Ale myslím si, že v průměru vícekrát než jednou do měsíce si to nedám.
Viděli jste toto – http://www.extra.cz/…lova-polevka
Ještě jsem někde viděl lepší video, ale nemůžu ho najít…
neviděli:
Access Denied (content_filter_denied)
Your request was denied because of its content categorization: „Adult/Mature Content;Entertainment“
Už jsem čekal, že tam nezmíní glutamát… ale jo, šup a je tam.
Jelikož nemám moc rád ostrá jídla, tak můj favorit je jedna z Kauflandu, ale nevzpomenu si název. Poznávací znamení jsou oddělené sáčky se surovinami (příchuť, olej, zeleninka a chilli zvlášť) :). Dávám si čínské polévky tak 3–4× týdně na večeři, jsou levné a zasytí.
jasna volba praveho gurmana:)
Přesně :-D
Humus je levny a zasyti, tve telo ti podekuje :-) cinsky bordel nezeru ani 1× za rok, humus totalni.
Pokud máš nějakou alternativu na chutnou večeři za 10–15 Kč, rád si nechám poradit.
Pry chutnou veceri:D
Prý za 10 – 15 Kč. :-D
Každý máme standardy nastavené jinak…
Tak na veceri si treba dam chleba s dzemem nebo celozrne rohliky s necim, nez jakesi glutamatove humusy.
Tady je vidět, kde jsou prachy… kde má prosímtě dělník vzít na džem, když musí za almužnu makat na ty kancelářský… nemyslíš sociálně.
delnik si muze koupit marmosku!
:-) tak ja sem v delnicke profesi a mam na to :-)
u silnice bývají rozježděný jablka…
pak je tu jeste tradicni chleba namazany hovnem…pomer cena/vykon neprekonatelny:)
Tak 100 lidi 100 chuti.
Ted spis zaby.
Tak u nás jabka teda ze stromu spadnout nestihnou. Kofoly je sklidí daleko dřív, než uzrajou.
jaky prachy ? jahody rostou na zahradě, marhule zrovna tak, tydle kupovany veci ochutnam max na dovolené.
Chutnou a levnou, nebo nechutnou a instantní/z polotovaru? Tyhle dva aspekty jdou spolu, pokud seš línej udělat víc, než to zalít vodou nebo prdnout do mikrovlny, chutný to nikdy nebude a moc levný vzhledem k tomu, co dostaneš taky ne… jinak za 15 na porci jsou toho mraky, už jenom v polívkách (myslím opravdickejch, ne z pytliku), ale když pro Tebe je i obyč. vývar luxus, tak to máš těžký…
Když kolega zmínil humus, tak co hummus? Ostatně nevěřím, že ti může k večeři stačit jedna polívka, tobě, dělníkovi od pásu s váhou docenta.
Kolik váží docent? Nebo je to míněno jako do centu?
Ano, buď je člověk docent nebo přescent.
Docent ale muze byt i vytrvalec z Dachau…
Hm, pravda. Já to znám spíš od kamarádů, co atakují ten cent, takže v jejich použití to znamená spíš váhu 90 až 100.
Když položíš otázku, je slušné poděkovat :)) to tě fuska nenaučil? Děkuji
Omlouvám se, za prvý se děkuje v odpovědi na odpověď a za druhý se děkuje (s vykřičníkem) hlavně ve fuskovejch vláknech… ale pravda je, že mě těší, jak se to rozmáhá i jinam, děkuji!
V pořádku. Děkuji :))
Hummus mi nejede, to už mi kdysi doporučoval kamarád vegan. Polívka mi na večeři stačí úplně v pohodě, protože na oběd chodím do kantýny až po šichtě ve 14 h. Vaří tam vesměs takové české klasiky vývařoven – omáčky, knedle, kus masa v UHO atd., kterých se člověk nají fakt do syta.
A jsme doma:)) Taky máme takovou kantýnu kousek od práce, ale chodím tam tak jednou nebo dvakrát do měsíce, člověk cejtí plný břicho celý odpoledne, takže chápu, že večer se ti už moc nechce jíst.
Maj za úkol naplnit, tak asi fungujou dobře :-D
Je to super. Máme kantýnu s dotovaným stravováním přímo ve fabrice a za dvacku se tam člověk nají jako král. Jen pak je *******, když jednou za čas jde člověk v rámci rodinných oslav do nějaké hogofogo restaurace a po obědě za tři kila mu kručí v břiše a cestou se stavuje pro vlašák a rohlíky :D
Vážně jsi po 10 letech na VŠ a několika letech samostatného života dospěl k tomu, že ideální večeře je čínská polévka, protože je to jediné jídlo do 15 Kč?
No to by se ještě pochopit dalo, pochopit, ne souhlasit, ale že po 10 letech na VŠ skončil u pásu je na pochopení horší… zas ale se pomocí toho dá pochopit to první :)
Tak Mekáč pásová výroba je, o tom žádná. :)
Von Jirka dělá v Mektáči? Já myslel, že hrdinně bojuje za rozvoj montoven na té nejnižší pozici aby se neušpinil od kancelářské práce, kterou dělaj jenom hajzlové a nemakačenkové…
Nevím, jestli dělá v Mekáči. Jen mi to spojení „VŠ“ a „pás“ nějak tem McD evokovalo… :)
Kdo chce kam, sám do ní bagr :)
Případně kolesové rypadlo. :)
to nelze vyřešit na BFku
…ale spousta jídla je do 15kč
Treba 20 deka bucku
Co nelze vyřešit na BFku, to nelze vyřešit vůbec.
Taky bych řekl, že BF je poslední jistota ;-) něco jako krabička poslední záchrany :-D
No tak samozřejmě, na pokraji smrti hodím dotaz na BF… nicméně toto šlo někam hodně hluboko ..... Vlastně si myslím, že jste něco před lety poradili Jirimu, a on se tím řídil.
Jestli dobře koukám, tak čínská tam není ani jedna…
ruský vejce taky není z ruska hnidopichu :-), jinak bych to tipoval že 3/4 BF jí vyloženě zdravě a nechlastaj
A což teprve taková cikánská pečeně, španělský ptáček, moravský vrabec… :-)
A odkud je dětská šunka a dětský olej čert ví :)
A pražská šunka? A ostravská klobása? A panenský olej? Radši ani nevědět!
Klamání spotřebitele, skutečně pravá cikánská pečeně by okamžitě trhala rekordy v prodeji.
Tak uznávám, že někomu kdo do sebe tohle klopí 4× za týden, jsou nějaký rodíly mezi národními kuchyněmi u ******, ale jsou tam… a BTW ty rejžový nudle myslím nepotřebujou tolik sraček aby fungovaly sušený…
Jo…a taky cinska polivka zasyti na dlouho
Se nedivím, když do toho melou i prezervativy :)
Pouzity aby to melo nejake ziviny:D
jak jinak
Tak třeba v Lidlu mají za pár korun slušná kolínka z klasické tvrdé pšenice (semolina). Vaří se 4 minuty. Do toho lžíci bazalkového pesta a nic jednoduššího snad neexistuje a porovnat to s instatní polévkou nejde ani ve snu… Případně ještě přidat hrst na hrubo nastrouhaného parmezánu…
Nebuďte čuňata…
každá polívka bude dobrá, když do ní nakapeš dost Maggi
…nalijes…
Proč kazit maggi polévkou? Stačí tu hnědou sračku jebnout do horké vody. ;-)
A nebo si, jako pravý Rokšílt, udělat polívku z kostky. Ale to už je hájend.
Přesně…
Popřípadě rajčatové omáčky ve skle za pár kaček a tak… Ale to by pak setrilci museli pochopit, ze treba ten parmezán je nakonec levnější nez eidam protoze ho tam nenasypes deset deka ale par hoblinek.
Btw v italském týdnu je v LIDLu snad za 349 / kg a dá se v pohodě zamrazit…
14,– Euro za kilo? To se Lidl moc nepochlapil :-D
No jooo, tak ty jsi u zdroje, to se nedá srovnat :)
Btw kluci z „východu“ včera dorazili do Toskánska, oblast Tirli. Zařiď jim tam lepší počasí, já jim přál 15–20 stupňů a aso budou klepat kosu kousek nad nulou :(((
Čtrnáct je normální cena u vyřazenýho parmazánu. Já jen myslel, že když je Lidl za levno, tak bude mít nějakou specialní cenu ;-) No to si moc nevybrali :-) u nás budem klepat od pondělí na –14 :-D
Proto tam jedu až na Velikonoce…;-) Podle Norů tam má být ale i ten příští týden o maličko víc než jen kousek nad nulou – kolem 10 stupňů – akorát tedy skoro denně s vodou. Koukám ovšem dolů, na Marinu di Grosseto, ne nahoru na kopec – tam bude asi přeci jen o něco chladněji…
Ty „rajčatové“ omáčky ve skle bych se vůbec nebál srovnat s haněnými čínskými polévkami.
:D:D:D:D Jo no, slozeni skoro stejne… :D:D
Nesmis kupovat Panzani a podobny hnuj, kde ti klidne i do bazalkoveho pesta dají brambory aby toho bylo ,,vic".
Obcas si koupil omacku Barilla…jejich nudle jsou taky dobre, ale De cecco jsou jeste lepsi…Panzani uz radeji nee:D
Co to je zač? Někdy po výplatě kupuju omáčku od Otmy, ale většinou si pak vzpomenu na ty čínské nudle. No a další měsíc tu chybu opakuju :D
Kdybys zapracoval na vyrovnanějším cashflow, nemusel by sis dělat z žaludku mrzáka. Před vejplatou, po vejplatě…bože…
Jsem v klidu, měsíc dělí na období hojnosti po výplatě a na období střádání před výplatou většina mých kolegů, včetně zahraničních (poláků a bulharů) ;)
Hustý :-D
Jestli tyhle „vlny“ s vyplatou zazivas uz ted… nechci videt, jak na tom budes za 10 let. Zvedavostni, sporis si bokem?
Myslíš jako, že by v období hojnosti něco odložil? To už by potom, ale nebylo období hojnosti :-D
Nespořím, není moc z čeho. Ale neřeším to, spoléhám na výhru ve Sportce :)
Ty ten svůj sociologický výzkum bereš opravdu zodpovědně. Palec nahoru! :-D
A když si před výplatou střádáš, nestrádáš potom?
nevim jak omacky, ale kecup Otma Gurman je dost dobrej
Lidl, Rajčatová s bazalkou, 700g a kdyz je v akci tak snad za dvacku nebo kolik stoji.
Mají tam pak jeste asi čtyři druhy dalších rajcatovych omacek, ty kupuju taky. Jsou menší, ale treba s panchetou a tak ruzne. V tech jsou uz nějaké konzervanty, atd. Ale furt je to zlaté oproti jiným.
Netreba zrat sracky a i hodne levne se da uvařit slusne jídlo.
Jako bys nevěděl, že co je z Lídlu není k jídlu…
imho příprava DOMÁCÍCH těstovin by měla začínat „zaseju pšenici“…
Jak nepohnojis a neporyjes, zasejes tak prd…
Ja o domácích nic nepsal…
Něco pro milovníky tohodle bizáru… Korean Udon, cenu nevím, asi pár korun, kupováno v malešické vietnamské tržnici (menší verze Sapa) na zkoušku, chutná a smrdí to po rybině, chvílemi i po štěrbině :-D Víc jak jeden sáček za kvartál moje trávicí soustava nezvládne a i tak mi to dlouho vyčítá… nechápu jak to někdo může pravidelně žrát:-(
Protože nekupuješ bf approved high end low calorie supreme meal noodles
fér trejt!
kdo si může dobrovolně koupit polívku Korean Kundon?
:-D
Little rocket man?
tvl, do takový polífky jen prsty Kapitána Igla :-)
Tvl rok to sháněl a konečně našel zdroj :)))
Jestli mají takové mlsky i v UK, tak ať to pak nesvádí na nějaký Novikov či co :)))
V první chvíli jsem myslel, že to modré je kombón :D
tak je tam jistá podobnost…
Na spravení chuti si dej třeba toho Vifona.
Kdo tohle občas musí/chce jíst, tak můžete vyzkoušet YumYum s příchutí Tom Yum Creamy 70g (důležitá je opravdu ta verze „Creamy“ – dělá se i normální verze a ta je vcelku průměrná).
I když to samozřejmě složením není nic, co poskytne tělu ty správné živiny, tak tohle je pro mne občasná „chuťovka“, která hodně vybočuje z klasické produkce „nudlí s umělým vývarem“ (pikantní, nakyslá po limetce)
Včera jsem vyzkoušel tuhle a velmi chutná
Hele bez urážky, jedli jste vůbec pořádnou domácí nudličkovou polévku? Vždyť si jí uvařit je práce na půl hodiny? A máš ji na týden.
Ale předtím celou noc táhneš vývar :D
Na cas kaslu, jak je to dobre, tak neni co resit:)
Za pul hodky mas udelany vyvar?
Bujón to jistí.
Tvl, další Rokšílt… tady je vidět, kde jsou prachy…
Ale houby, tohle mám velice dobře propočítané. Když spočítáš náklady na vývar, včetně délky jeho vaření (spotřeba plynu), tak ta kostka bujónu je daleko levnější a v chuti nepoznám rozdíl.
No ty určitě né :-D :-D
TVL ty seš dobrej :)
:D No ty vole…
Tak někdo i mrkev vaří 4–6 hodin a třeba hovězí 24 :)
Nedělej mu bordel v chutích :-D
To te proste musi bavit. Sracky vylozene jist nechci, ale pichnu kruti na panev, hodim ryzi do hrnce a za chvili hotovo.
Tohle – priprava, uklid, pracnost me zacina desit :)
Maso je jasný, ale jak chutná taková sous vide mrkev?
Měkká, ale přitom pořád maličko křupne :) Fakt se to u té zeleniny blbě popisuje.
Největší rozdíl a „šok“ pro neznalé pozoruji u drůbeže. To je neskutečný, co dokážeš udělat z „obyč“ kuřecích prsou.
Třeba u hovězího je obrovský rozdíl, že dokážeš vykouzlit luxusní výsledek i z méně kvalitního masa, lze zpracovat třeba na dokonalý roastbeef i nevyzrálé maso.
A jinak není problém udělat třeba 10 kusů prsou najednou a po prudkém zchlazení není problém uchovat až 14 dní v lednici.
Poprvé jsem sous vide ochutnal králičí stehno v nějaký lepší restaurací a jak říkáš, úplnej šok, jak taky může králík chutnat. Koukám, že to zas tak drahý není, ale kam to dát:D Kuchyně extra velká není a to ještě má milá uvažuje, že si koupí robota. To už asi sous vide hrnec neprojde.
Zapomeň na extra hrnec, nepotřebuješ! Používám normální hrnec, co už mám, plus tohle.
https://www.alza.cz/…d4495953.htm?o=1
Má to i LIDL, ale tam ta požadovaná přesnost není úplně stoprocentní.
Pořád docela dost za ponorný vařič s teploměrem. Pohlreich to dělal v tom svým TV kursu vaření prostě v troubě, maximálně si přikoupíš teploměr pokud nevěříš termostatu.
Něco si o tom přečti. Píšeš nesmysly. Potřebuješ stálou teplotu v rozmezí tak max. jednoho stupně po dobu několika hodin. Je tam i čerpadlo a ta voda cirkuluje, aby ta teplota byla opravdu všude stejná.
Na mimibazaru to taky expertky dělají na sporáku s teploměrem na zavařování, ale to se jaksi nedá s tím správným postupem srovnat ani na kilometr…
ale správný postup je přece ten, který používaly naše babičky a ty hrnec s čerpadlem a digitální teploměr neměly!
;-)
To bude asi tím, že babičky používaly vodní lázeň a ne SousWide :-D
Souswide – to jsou nějaké nové Maxxisy? Děkuji
No, jenom místo mlíka tam leješ vodu :-D
Tak to mi stačí. Mlíko nízkotuk nebo jiné? Děkuji :))
Kozí se sifonem :)
To už tady někdy bylo, ne? A děkuji samozřejmě.
To děkování se nám pěkně rozlízá, za chvíli tím zvednem karmu minimálně celý galaxii :)
Tak je to slušnost ne, poděkovat za odpověď. Za každou aspoň 1×. Děkuji
Samozřejmě, děkujeme! Tady máte klíčenku a hlavně nezapomeňte na vykřičník!
Můžu taky dostat klíčenku ? ! ? Děkuji !
Klíčenku dostanou jenom ti co odškrtnou smlouvu s ďáblem…
Děkuji!
:-)
Klíčenky prej prodává Pitomio na neexistujícícm eshopu SPD, takový Schroedingerův eShop…
ty používáš nějaký čínský hrnec a ne pravý domácí? :-O
Máme ponornou Stebu, ale tu větší, velká uzená kolena táhnu 2dny (dělám v hrnci třeba i 5 kusů), ale pak se to jí místo dortu, bez chleba nebo hořčice. Pro takový maso bych snad i zabíjel :)))
Jinak SuisVide je fakt bomba, sice trochu ******, ale výsledek nejde s ničím srovnávat.
Sakra, docela mě to nakazilo to vyzkoušet… fakt je ten Lidlovskej problematický? Přiznám se že na občasné užívání by mi ta cena sedla o mnoho lépe než u Steba… v čem je u něj problém?
U některých nefungovalo to maličké čerpadlo, ale to lze řešit reklamací resp. vrácení v 2 týdenní lhůtě, když to máš přes eshop.
Tady o tom je video.
https://www.youtube.com/watch?…
btw o víkendu jsem dělal kuřecí prsa a pak jsem dal sousedům ochutnat; sousedka prohlásila, že chutnější kuřecí ještě neochutnala; soused „gurmán“ zase prohlásil, že to je nějaký medium a že to jíst nebude :)))
udělá se v tom kuřecí dostatečně tepelně proti campylobakteru?
Samozřejmě, doporučení USDA není jen o teplotě, ale i o době vystavení pokrmu této teplotě.
Takže i 60 stupňů je dostatečné, pokud to je po určitou dobu.
Pasteurization Time for Chicken With 5% Fat Content (7-log10 lethality)
Temperature Time
136°F (58°C) 68.4 minutes
140°F (60°C) 27.5 minutes
145°F (63°C) 9.2 minutes
150°F (66°C) 2.8 minutes
155°F (68°C) 47.7 seconds
160°F (71°C) 14.8 seconds
165°F (74°C) Instant
teď jsem se díval, že s campylobacterem to není až tak problematické. Píšou, že ho ničí teploty nad 48°C. Ale salmonella má doporučení nad 75°C.
tak to kuřecí čínská polévka zalitá vařící vodou je vlastně oproštěna od jakýhkoliv škodlivin, není nad to se stravovat zdravě :-)
Tam nemá salmonela šanci, tam není to maso :)
nevím kde se bere ten všeobecný přežitý názor že v kvalitní čínské polévce není maso
myslím, že tyhle pytlikajdy projdou takovým procesem, že tam žádné „potvory“ nebudou. Bez ohledu na množství masa. Šlo mi výhradně o sous vide a dosahované teploty při zpracování čerstvých potravin.
však jo, já mám tohle téma vyloženě pro pobavení, baví mě číst ty vyhraněný názory zastánců zdravé výživy :-), zdravě žijou, alespoň si to myslí a pak je v padesáti (když budou mít štěstí) klepne pepka ze stresu z práce či manželky nebo umřou že celej život dejchaj v praze ty sračky z vejfuků, nejenom, hlavně že za celej život nepozřeli čínskou polévku
Když člověk řekne, že nikdy nikdy nepozřel tu sračku ze sáčku, tak je společensky hned o další stupínek výše ;)
Myslíš, že lidi do sebe necpou sranděry jen proto, aby vystoupali po společenským žebříčku nebo aby si mysleli, že žijou zdravě? Svatá prostoto :-D
Čistě kvůli tomu rozhodně ne, ale kolem sebe to pozoruju jako jeden z důvodů svatá prostoto.
To je mi tě líto ;-)
Děkuji!
Tak pozor na tu padesátku ;-) :-D
Pozřeli, samozřejmě že pozřeli, možná celkově stovky. Jako student jsem na to koukal jinak, jako batůžkář jsem na to koukal taky jinak. Možná to, že ve střední Asii se na trzích dalo koupit z lehkých jídel téměř jen toto mě vedlo k tomu, že jsem se na ty pytlíky nedokázal dalších pár let ani podívat aniž by se mi začal zvedat kufr. No a už mi to zůstalo.
přesně…tuhle jsem na obrázku na obalu viděl, že je tam kuřecí noha!
Takže to použitelné je, jen je nutné pohlídat, aby fungovalo čerpadlo. Díky hoši za tip, už delší dobu jsem nad tím přemýšlel, ale nechtěl jsem další krám do kuchyně, který by tam příp. překážel. Tady vyhrává cena a skladnost!
jj, vidím to podobně, vím že mi to bude chutnat, otázka je skladnost a četnost překonání lenosti, ale v tomhle případě to rád vyzkouším za celkem rozumnou investici, člověk nesmí bejt línej se dobře najíst :-)
Na vyzkoušení teploměr a trouba. A taky vakuovačka, to netuším na kolik přijde.
Lidl za 800 Kč
Docela dobrý je nechat tam hodinu vejce ;-) :-D
jj, s tím se dá hodně čarovat :)
Neblbni, víš kolik to stojí na elektrice, to by Jiří nedal :)
Mrkev radši peču, brambory s fenylkem nebo rozmarýnem jseou z toho lepší, maso souhlas, ale drůbež už nežeru.
Až Jiří zjistí, jak málo to žere, tak si to poběží koupit :)))
3 hodiny vaření krkovice za cca. 2 KORUNY :)
To je moc, to nedá, když je mu líto udělat vývar… já jsem volil hrnec, u tý ponorky mě připadlo, že se hromada tepla ztratí, jak používáš normální hrnec tak se to nedá zakrýt s tím klackem a ***** se s útěrkama atd se mi nechtělo, občas mívám v zimě v kuchyni asi tak 6 stupňů, tak jsem tepelné ztráty docela řešil…
Králik nebo jehně se dá klidně udělat pomalým pečením a je to skoro lepší, ale chce to dobrou troubu a litinovej hrnec s poklicí, tohle je nej na kravičky a podobný věci, možná zvěřinu, i když i ta se dá upíct že nůž nepotřebuješ. Sice další dva krámy v kuchyni (s vakuovačkou), ale zábava s tím je, to jo.
Samozřejmě spousta věcí se dá upéct při nízké teplotě atd… Ale tady je kouzlo mimo jiné v tom, že nastavíš a neřešíš… Můžeš jít do práce, spát, na kolo, pohoda… Plus samozřejmě tak přesnou teplotu v troubě nikdy neuděláš a spotřeba energie bude taky úplně někde jinde. Btw proti ztrátám tepla se dají koupit takové „kuličky“ co tam nahážeš a nebo dáš nahoru alobal, práce na 10 vteřin a funguje to perfektně.
Tak kdyz dam jehne do trouby, tak o něm 6 hodin nevim a vyleze dokonale, cas ohlida trouba a teplotu taky, jen musim utesnit pekac… na vetsi kusy jako kejty a tak je to lepsi, ale roastbeef a steaky jsou zas lepší ze S-V, to jo… jsem narychlo porovnal ponorny vs. hrnec a vyhral hrnec, stoji to stejne a mista mam dost.
Tvl celé jehně??? Mi z tebe jebne :))) to bych musel přidělal ponorné SV na kraj vany :)))
Ne, celý ne, dvě kejty, dvě plecka + kus hřbetu nebo tak a v troubě v litině… ale teda když jsem stavěl kuchyň, tak jsem měl vyhlídnutou nějakou německou profi troubu, takovou nízkou a delší, tam by se jehně celý vlezlo, nakonec mám Siemens, formát klasika 60 cm, ale na litry větší a peče moc dobře.
6 stupňů? To musíš vařit v kuchyni a ne ve špajzce:))
bezna vnitni teplota behem zimy…v rusku:)
dělávala babička – výroba nudlí, výroba vývaru…to je práce na den, ne na hodinu…
Chudák babička :-D
my jsme jí za to měli rádi, tak to asi byla win/win strategie :-)
Co jste jí měli rádi?
Výroba vývaru na den? Nákup surovin, doma to hodíš na půl hodiny do trouby, během toho času krájení zeleniny, pak vyndat z trouby, nasypat do hrnce, dát vodu a vařit. Všeho všudy práce celkem na hodinu, protože čas, kdy vaří sporák sám fakt nepočítám.
Na druhou stranu,k kdyz vari sporak, tak neni uplne dobre to nechat varit a vypadnout ven. Neni to uplne omezujici, ale musis s tim trochu pocitat…
Delam vyvar v pradelnim hrnci a po pocatecnim zpracovani toi tam bubla den a noc a muzu bejt kde chci, minimalni plamen…
Te trefi auto a jak se po trech dnech proberes z komatu, tak se jeste vratis do vyhoreleho…ale tvoje vec:)
V dnešní době může hlídání řešit buď nějakým outsourcingem nebo ještě líp IoT fičurou…
No tak do dalekych krajin se nevydavam, to zas ne, ale jinak se to ohlida samo
to děláš do zásoby, nebo je vás doma regiment? :-)
Asi z pohodlnosti, když jsem byl před pár lety single, taky jsem frčel rovnou ve velkým a zamražoval po porcích. Ona ta práce kolem je skoro stejná bez zásadní závislosti na objemu. A takový tažený vývárek do zásoby, to kostkou masoxu nedoženeš.
Tak vývar není na polívku, že jo… správnej kuchař má na plotně hrnec s vývarem (teda jedním zeleninovým a min. jedním masovým, plus asi rybím) furt a jede je kontinuálně… já nevařím tak často abych to takhle uživil, nemám hospodu, ale vývar udělám tak třikrát za rok v tom prádelnim, pak dám část do sklednic (vydrží tak dva měsíce), část zamrazím, část se sní hned, z něčeho se udělá pho a tak… většina ale jde do omáček, jako základ při pečení atd. to mluvím o čirým vývaru, pak ještě dělám demi glace, to je zvlášť operace na víkend, to se ten prádelní hrnec hovězího vývaru asi po dni vaření vezme, po odstraněné masa a zeleniny se doplní červeným vínem a rajčaty, trochu víc okoření a pak se minimálně další den redukuje až je z toho taková kaše, jako med… s tý se sebere tuk a zamrazí se… do tmavejch omáček, do pečení, do těstovin, kousek se toho přidá do základu a máš chuť jako bys to dělal x hodin… a kostkou z obchodu tohle fakt nenahradíš… pak dělám taky rybá jako základ do skandinávských polívek, ale ten je rychlý a dá se udělat i za pochodu.
Učili nás to trochu jinak, ale kostkou to fakt nenahradíš ;-)
Od někoho kdo žere 4× tejdně čínský poliv to fakt sedí :)
Evidentně nevíš o čem tromboonen psal ;-) ale protože jsi specialista přes ty zhůvěřilý polivky, tak tě to omlouvá :-D
Jen jsem chtěl naznačit, že nefandím čirým vývarům, ale Spartě!
to je ta tlupa zoufalců, co neumí udržet vedení v zápase, ani když už vede 3:0??
No tak ošetřený to standardně bylo, jen jim tam na poslední chvíli nacpali to VIDEO…
Hmmm…az jsem zacal slintat:)
se ptam ze zvedavosti. u nas vzdy varila babicka dedovi a ostatni se s tim tak nejak svezou. vice mene většinou z cerstveho materiálu. Kralici, slepice, kuřara, vepřové i hovězí. Vsecko je bud ve sklepě nebo v mrazáku. Co nesni deda, vyluxuji vnoucata. Vaření, klasické bez kucharskych fines. :) asi úplně nevidim co se za tim skrývá a když si to tak uvědomím, tak velkej hrnec se zbytkama kosti a zeleniny je furt tak nejak k dispozici a neni to tim ze by se neuklizelo…:-) jen to mam spojeny permanentně s plnym barakem lidí.
No tipnul bych si, že babička právě vařila s vývarem všechno, co se s ním vařit má – tedy klasicky… samotná voda se přidává jen do těch polívek, jinak skoro všude jde vývar a nějakou žabí vodu z kostičky by tam babička určitě nedala.. já tu klasickou polívku ani nedělám, prostě si občas dám ten vývar s tím masem a kapustama, občas vietnamskou polívku, kde už se nesejřím s tím vyvařováním masa a řeším jen ty další ingredience, ten vývar vařím více méně jen jako ingredienci…
jako vcera sem dojidal bramboracku s hribkama, …parada :-)
Tam určitě byl taky…
Když pak z hotovýho základního vývaru děláš pho, tak tam jen nasypeš tu osmahlou cibuli, zázvor a koření a vaříš už kratší dobu? Máš nějak ozkoušeno, že to je výsledku stejný jak kdybys vařil pho od začátku?
No tak jasně, recepty co jsem viděl tak tam se napřed vařil klasickej vývar (teda s těma exotickejma zeleninkama, ale ty nejsou hned od začátku pokud vím… a nesmaží se, upalujou se nad plamenem jako Jan Hus, dočerna, třeba minimálně u zázvoru to tomu dodá jinou chuť, pálená slupka se sloupne, cibule taky zkaramelizuje, slupka ditto.. stejně se v Itálii připravujou zelený papriky do těstovin aby na nich nebyla hořká slupka, funguje to) a pak se to ve finále odhodí a řeší se lepší maso, nudle a spol…
Tady akorát použiju už udělanej vývar, zelenina tam jde tak na hoďku, v nouzi ve větším množství a na půl (podle mě stačí) a zbytek je stejnej… ta zelenina je po tom žehu aromatičtější a sladší, podle mě delším vařením by už nic novýho nepřidala…
Já teda vařím docela ad hoc, mrknu na recepty a pak to tam nějak nahážu, po pár pokusech se dopracuju k verzi co mi vyhovuje a je opakovatelná bez většího šílení… na pho většinou nemám při ruce lemon grass ani ten jejich speciální kamennej cukr, nahradím něčím podobným (citron, malinko kůry a třtinovej, zkaramelizovanej když se s tím chci *****)… chutná to líp, než Pho z klasickýho bistra, možná ne tak dobře jako top ze Saphy, ale mě jde spíš než o přesnost o použitelný a zapamatovatelný recept… ostatně i Vietnamské recepty (teda Vietnamců třeba v US) říkaj, že vejvar se dá dělat do zásoby a při přípravě pak jenom ty konečný kroky…
Tak babicky rozhodne nevarily. Masa bylo malo a bylo drahe. Vyvar se objevil v omacce jen kdyz se v nem varilo maso do te omacky.
Hovězí oháňka na vývar byla levná vždycky ;-)
A byci kule na rizek se taky nasly.....znamy takle tvrdi, ze ze stejkama mame jit do riti, ze nejlepsi je ohanka a kule:)
což neplatí v současnosti
To tak možná v chudých krajích před první světovou, jinak na pár moprkovejch kostí je vždycky a vývar se klasicky dělá ze všech zbytků… není to žádnej luxus, ale v každým jídle, do kterýho jej přidáš, jej poznáš a babičky, i chudý, tyhle triky samozřejmě znaly…
Kostě dostávám zadara, půl metru hovězího stehna… klidně bych si je koupil, ale řeznící se s tím nechtěj řezat… musím je sám pokrájet na pokosce, trochu ji to zasviní :) Maso tam stačí to nejsprostší, stačily by i odpadky, tak se to řešilo, co k ničemu nebylo, šlo do vejvaru, to maso co v něm jíš (v polívce) se tam dá až nakonec.
+1 :-)
Ty budeš kuchař chlape, já myslel, že seš bača nebo tak něco… teda jestli nejsi vystudovanej kuchař přes sejry…
:-D
Ty musis byt chlapce z mesta. Na vesnici to takto rozhodne nefungovalo.
To není o místě, ale o kuchařce (když už jsme u těch babiček) :-D
To je o celem kraji ne o jedne kucharce.
To jako, že v tom kraji neměli levný odpadový maso a měli jen bifteky?
V tom kraji a ted mluvim o jihovychodni morave, se jedlo maso velice malo a lidi byli a dodneska jsou velice setrni. Setrilo se kde se dalo. Ale ja myslim, ze to nema smysl dal pitvat. Vam se to zda neuveritelne, ja sem v tom vyrustal.
Na maso hlavně nebyl čas, buď se okopával vinohrad a nebo se pálila slivovice :)
Šetřilo se všude i v tý šumavský vesnici o dvaceti číslech, kam přijela pojízdná prodejna jednou za týden, se kupovalo minimum masa a hlavně, aby bylo levný ;-) Proto ta oháňka, výborná třeba na vývar jak píše tromboonen. Ze zbytků se ještě vyrobilo mejdlo na praní :-D Když maso, tak hlavně domácí. Jenže ty jsi to popsal na začátku tak, že to vypadalo jen na kvalitní hovězí zadní, který bylo jen občas do omáčky a proto byl občas i vývar, ale dělat vývar ze zadního nemá se šetřením nic moc společnýho nebo? ;-)
To zadni je ciste vyplod tvoji fantazie, to sem nikde nepsal. To na vesnici nikdo nejedl to se prodalo do mesta. Vetsinou se ohryzavaly zebra pekne lojovite.
„Vyvar se objevil v omacce jen kdyz se v nem varilo maso do te omacky“ nepsal jsem, že jsi to psal, ale že to tak vypadá ;-)
A kde je v tom tom zadni?
ono dost záleží jestli jsi byl v pozici domkáře, kterej chodil pesky nebo na kole 15–20km nekam do fabriky a mel na skale kousek vincku do kteryho 2 generace vozili kamen na grefty, nebo sedlák. Nas dedek mel pola a hospodarstvi a vinohrad pro nej byl dosmrti póvl. :-(
A ty musíš bejt vesnickej proletář zvyklej na sračky z pytlíku nebo co, no offence… já jsem sice z města, ale nemalou část vaření jsem odkoukal u babičky na vesnici a taky něco vím o tom, jak se v minulosti vařilo, teda ne někde v zemljance, to je jasný, i když i tam bych tipoval mnohem častějc vývar…
Zas trochu úroveň do toho psaní nepíšeš si s pavkou, tak se nemusíš chovat jak buran.
Zdá se, že Trombičovi došly pilulky ze sušených žab :)
Sorry, napsal jsem no offence, ty tvrdíš, že na vesnici je obyčejnej vývar luxusní zboží a že o tom nic nevím když jsem z města, já myslím, že to tak není a nikdy nebylo, pokud se teda nebavíme o generaci zničené kolektivizací/odlidštěním venkova, co se naučila vařit z pytlíku, tak jsem to myslel…
Předtím se prostě vařilo tradičně a tam je vývar základ, žádný omáčky z pytlíku nebyly a kostky bujónu si lidi na vesnici určo nekupovali, prostě měli hrnec a v něm vařili kosti a zbytky, to nic nestojí a nemusíš kvůli tomu mít maso každej den, to je každýmu kuchaři jasný… vím, že dneska se z toho dělá věda a luxusní zboží, ale to jsou jen kecy TV kuchařů, kdo chce slušně vařit tak to dělal vždycky.
Mně na starých kuchařkách fascinuje ten naprosto zoptimalizovaný řetězec jídel. Zbytky z jídla n-1 poslouží jako naprosto integrální součást jídla n. Dnes je úterý, tak to budou šunkofleky.
Asi tak, to se tenkrát učilo na „hospodyňských školách“ pro ženský, teda ne šunkofleky asi, ale provoz kuchyně jako kdyby to byla dobře prosperující restaurace, nic se nikdy nevyhodí, všechno se spotřebuje a ještě je to dobrý… dneska se z toho zas dělá nóbl záležitost, kdejakej gurmán se v rádiu rozplývá nad zákuskem z bramborových slupek, to už jsou úlety, ale takovej dokonalej workflow jako měly (některé) naše babičky to už se dneska moc nevidí.
Přesně, jak jsem psal končilo to mýdlem :-)
Případně stínítky k lampám. Toto řešení se již v praxi osvědčilo. :-D
To měli komunisti taky ;-) UHO na x způsobů (znojemská, hamburská, přírodní atd.) to byla optimalizace :-D
V mem rodnem kraji rozhodne ano. Tam se jedlo maso bezne jednou tydne. A vliv tady toho je v te kuchyni porad znat. To jidlo te melo nasytit a na nejake delani ho dobrym tam proste prostor nebyl. Dodneska jsou tam rodiny, ktere kdyz si chteji udelat luxusni palacinku, tak si ji namazou marmeladou, ale jinak ji maji suchou. Mozna to bylo jinde jinak, ale ja tu popisuju to jak to znam ja. A lit vyvar pod maso? Z toho by i ted mozna jeste nejakou babku mohl trefit slak. :) A co znam od kamosu z valasska, tak tam to bylo jeste horsi. Takova hezka tecka za tim nasim pripadem by mohlo byt, ze to proste nebylo vsude stejne, ale lisilo se to bohatosti krajiny, ktera byla zavisla na urodnosti mistni pudy a budme radi, ze uz je to jinak.
Nevím, pořád se mi moc nezdá ten rozdíl mezi kraji. Na Šumavě taky zrovna nejsou žádný bohatý a úrodný lány. Pravda je, že se mraky věcí dělalo doma. Třeba marmeládu by moje babka v životě nekoupila a tak podobně a něco k tomu masu, jak jsem psal maso se kupovalo jednou týdně a vždycky to nejlevnější, ale zato byl každý týden králík :-D občas slepice. Jinak tečka dobrá ;-)
Věci se mění, když jsme vyklízeli sklep po babičce, byly tam archivní marmelády a kompotovice ještě z předplyšákových let. Nakonec se to zkvasilo a přepálilo a jaká z toho byla luxusní marmeládovice.
Málokomu se ještě dneska vyplatí ve velkém zavařovat a držet si půlkubíkový mrazák kam nacpe půl vola a prasete. Ale když vidím (kor v našem regionu) netáhla skuhrající na drahotu a hned potom na švihu celé aleje s hnijícím vynikajícím ovocem, šípky, ořechy,… je mi toho zmaru líto. To by se před pár desítkami let určitě nedělo.
u nas doma dva duchodci a to prase si dycky zabijou :-)
Moji duchodci uz jsou zmlasani. Ti si nechavaji strelit danka.
Nejenom mezi kraji, ale tady i mezi vesnicemi. S Sumavou to porovnat nedokazu. Ja Vas tady nechcu unavovat nejakou narodopisnou prednaskou. Ale bohaty kraj to tu opravdu neni a i mezi jednotlivyma vesnicema je sileny rozdil. A prvni vesnice mimo ten kraj je uz zas neco uplne jineho. Proste za 1,5km je „jiny svet.“
Hele jak jsem napsal, maso jednou týdně bohatě stačí, abys měl vývaru tři ****** na všechna ostatní jídla, nedává se jej tam tak moc. A jsem ze severní Moravy, tam ani ty vinice nebyly, bohatostí kraje to nebude… Jasně, když chlap i ženská pracují někde v zaměstnání a není to větší rodina s více generacemi, tak na to není moc čas, i když čas to nezabere když víš jak na to, ale důvod proč někdo možná (a tip bych si spíš za komoušů než předtím) nevařil s vývarem rozhodně nebyl finanční/nedostatek masa, to jsme se Ti snažili vysvětlit výše.
Nekdy az budes na jihu, tak si zajed do Straznice do skanzenu. Mozna budes prekvapeny v jakych kutich tu lidi jeste nedavano zili. Puvodni barak, kde vyrustala moje babicka jeste mame. Drevena podlaha byla v jedne mistnosti ze dvou. V te druhe byla dlouho hlinena podlaha, ktera se udrzovala smesi hliny a kravincu. Jihovychodni Morava je neco jineho nez Jizni Morava. Komunisty do toho fakt netahej s tema to nema nic spolecneho. Dobre historky jsou ze Zlina, kdyz tam lidi chodili delat k Batovi. Kazdeho chodili kontrolovat jak doma zije, protoze ti lidi co se tam z Valasska stehovali nic neznali a tak na ne bylo potreba dohlednout, aby v kuchyni nemeli slepice a v koupelne prase.
+1, pocházím z Valašska a to co popisuješ (hlíněná podlaha, zvířata v baráku apod.), jsem ještě zažil na vlastní kůži. O to víc si teď vážím komfortu paneláku :)
bracha ted doma odchovává, jehně :D prej než to pude vypustit s ostatníma na pastvu.
napíšu to sem protože dnes dělám celej den doma …
mama stará škola od prabáby a báby s vývarem moc cirátů nenadělá, zítra mají dojet vnoučata, tak bude králičí omáčka…
uvaří se králík… (zelenina, mrkev, celer, cibule, česnek…) z králičích jater knedličky, do toho hodí nudle(dělá to doma) polivka je hotova
zbytek je zaklad na vomačku, jiška…uvaří knedle, uvařený maso se hodí do máčky a voběd je za cca 3–4h hotovej :)
přijede vnouče, vybere z toho maso, protože to se nežere… sní knedlu s omáčkou a je z toho pro všecky happy day..
zlatá čínská polífka za 10min,
:D
No mamka byla dycky o vikendu nadsena, kdyz cele dopoledne delala obed, my se pak nahrnuli, za 15 minut to do sebe nahazeli i s polivkou a zase vypadli ven:)
no vetsinou se cekalo az doji tatka a pak de daval druhy chod:)
Tebe to vysloveně baví:)
Ty woe svázaný nohy :-O Hustý :-D
myslel jsem, že se hodíš video, jak je vým zvykema ne nějakýho turbanistu
turbanistu? :-O :-D
…tak nechtěl jsem být úplně radikální a pojmenovat to správně. Třeba je to jeho kámoš :)))
Viděl jsi někdy nějakýho itala? to je taky turbanista? :-D
neviděl, akorát nějakýho kuchtíka na Nově nebo kde to bylo, a ten byl světlejší :)
Ta Nova všechno vysvětluje :-D
pán se jmenuje Humberto a je z Hondurasu :-)
Honduraský krávy vypadaj dobře ;-) nejvíc jsou ty svázaný nohy :-O
hele, někdy si to svazování užívaj obě strany, tak proč ne…
:-D
to je amaterismus totok, nekdo kdo má 5 samyc má určitě něco kam to muže pověsit a rozhodně to nenechá držet parchanta na židli. :)
vono to vrhne 2× do roka 6–10ks x5? ..... to už to máš trochu vychytaný… tadle scenna je jak z nejakýho hoaxu :) takhle to fakt nikdo nedělá.
5 samyc – tě někdo bonzne do perel a Doom chytne vosypky :)
Jenom Trošku :)
to bil cytát!
to bych nečekal že to nekdo nezná :D
to sou hrozny hovna
zhruba takhle nějak to vypadá když jsem v kuchyni :-D
To není normální… :/
jak vypadá příprava polífky máš tady:
Oblíbená kuchařka, viď? :)))
když vývar tak s blondýnkou
dobrej kikot
Kuřecí vařím odpoledne a večer, když jsem doma a hovězí přes noc, takže taky doma. V tomhle ohledu okay.
Včera navařeny čtyři litry kuřecího vývaru za 60 korun na mase, oproti tomu se může nějaká čínská rohožka jít bodnout.
moc jsi tomu nedal, vypadá to jak vyvařená voda ze stáhnutýho netopejra, to na pohled nemůže voňet natož chutnat
Takže po Blackyho vizuální váze (pozorováno v galerii u některého kola) tady máme romanův okometrický čich a i chuť.
evoluce
přizpůsob se, nebo vyhyň…
:-)
pořádnej poctivej vývar musí mít mastný voka, nějak takhle by měl vypadat
Však na tý fotce mastný voko je, ohraničené průměrem hrnce, takový kyklop.
prostě pořádnýmu vývaru se musí věnovat více času, ne nějakou rychlokvašku, hlavně že je jí 4 litry
Čtyři hodiny na kuřecí vývar není žádná rychlokvaška, času až až. Jo, mastný oko tam je jedno kyklopský jak píše Japhy, ale tuk se dá po vychlazení odebrat, víme?
Bože, tady je zase mischelinskejch kuchařů :-D
kam se hrabe mimibazar…
Hlavně, že si manža čvachtá a mimísek se nepoblil…
už to má studené, tak ta hladina není taková „okatá“. Navíc drůbeží tuk není nic, čím by se vývar měl chlubit.
jako že se má vařit jenom z vysportované nízkotučné drůbeže?
tak jestli ten pták byl z chovu který prodávají řetězce tak to se pak nedivím že ani po 4 hodinách nepustli ten pták mastný voko :-)
no taky řešení :) ale šel bych cestou sebrat, co se vyvařilo.
a možná nemám pravdu ale já ho zrovna ve vývaru moc neprožívám.
Já když už číňanku, tak opravdu jedině kachní od JumJum.
Vždycky jsem snil o tom, že se stanu požitkářem a nikdy se mi to nesplnilo :-( a tím pádem jsem se k čínským polivkám nedopracoval :-D
:))))
Taky už to par let nejim. Nicméně v čínské polivce je te soli max 2g, to mi přijde jako nejmíň problem, když se v létě cely den potim s batohem tak stejně sůl potřebuju,… Hlavně z hlediska nějakých živin je to úplně o ničem. A z čeho je ten olej nebo z čeho se to těsto skládá netuším, v mediich bylo neco o hliníku v nudlich přes limit, ale jestli to někdo musi jíst tak si k těm nudlim může zamíchat co chce podle sebe, přidat zeleninu a sýr… ale normální člověk si i na těch horách udělá lepší jídlo.
jaká je „norma“ na člověka? a kdo jí stanovuje?
Nebo z druhe strany…proc do sebe zbytecne ladovat neco extra…tezke kovy…kdzy nemusis…kdyby je telo potrebovalo, tak by se v nem normalne nejak vyrazne vyskytovaly…
Jako u toho hliniku? Pry tolerovatelne je 1mg/kg telesne hmotnosti/týden. V nudlich nasli 21 az 140 mg/kg potraviny. Nevim jestli nahodou neni vic hliniku v antiperspirantu ale jde o princip…
Zdroj 2010
narážel jsem na tvé prohlášení „normální člověk si i na těch horách udělá lepší jídlo“
aha, tak to vyjádření je poněkud nevhodné, beru zpět
Ono hlavne NaCl doplnovat az tolik nepotrebujes…toho ma skoro kazdy nadbytek…problem je, ze draslikove a sodikove ionty musi byt tak nejak v rovnovaze, aby fungovala pumpa.
.. DRNE LOL.. LOL :DDDDD
Od tebe to, ale tak nezni. :)
diky za pripomenuti vertikulace…
Nejlepsi jsou Korejsky, respektive poradi je Cinsky → Thajsky → Korejsky. V Praze je maj normalne Vietnamci.
K.rva a jak se to pozna.
jje to zvenku napsaný a obaly nikdy nelžou :-)
Ja cinsky neumim a na ten drobnopis seru. Jestli cajna nebo vjetkong je stejne jedno.
Toto vlákno začíná mít velký potenciál…
Se z toho jednou akorát poserete…
V cem je teda vic bordelu, v tech nudlich nebo v tom pytliku s korenim a olejem?
:-D to je ta největší záhada
„…je potřeba si ještě připomenout, že jsme tyto polévky nepodrobovali laboratorním ani senzorickým testům…“
Takové „testy“ jsou nejlepší :D
pro ženy…
Pravda, to mnohé vysvětluje.
Ten román o složení stačí ;-) co na tom chceš ještě testovat? Škoda peněz za laboratoř :-D
„jako milovník zdravých čínských polévek“
Co je na těchto polévkách zdravého proboha … ?
Pěknej humus, musel bych mít fakt hlad a nic jinýho k dispozici, abych to jedl
no ale to jsou přesně ty situace, pro které byly instantní čínské polévky vytvořeny :-)
Který to jsou? :-D
No třeba ukrutný hlad a poslední dostupná potravina na světě? :)
4dcl vody a pár nudlí není dobrý příklad pro ukrutný hlad :-D
Když potřebuju udělat nějakou rychlovku a zároveň aby to dávalo nutričně trochu smysl, tak dělám vajíčka na slanině s cibulí a k tomu plechovku červených fazolí. Neznám sytější potraviny než fazole. Někomu by stačily jen ty fazole :-D
Fazole mám do foroty doma vždy, přidávám je k masu nebo jako přílohu místo pečiva – pokud se to k danému jídlo hodí.
taky mam pod pojmem rychle jidlo jinou predstavu. platek vysokyho rostence s kusem chleba, uvarenou bramborou, nebo trochou ryze je zalezitost mezi třemi vlakny na BF. :-)
přečti si , na co jsem reagoval, a budeš to vědět…
to je nějakej novej zvyk tady, vstoupit do diskuze, přečíst jenom poslední příspěvek a reagovat na něj naprosto mimo smysl diskuze?
Nová zrychlená doba ;-) Hlavně mě teda ta situace není dost jasná, proto jsem se ptal :-) Koupíš si v krámě čínskou polivku, protože předpokládáš, že bude hlad a budeš mít jen to? To myslíš vážně? :-D
občas nějakou koupím tak jako omylem…nebo „zůstane z dovolené“ kam jich pár tahám jako nouzovku (nic to neváží, krátká doba provozu vařiče, malá spotřeba vody a dočasně zasytí a zahřeje)
…hodně lidí to vnímá stejně, taky to lidi nechávají na útulnách v horách pro pocestné, že to v nouzi sežerou :-D
(pokud to náhodou děláte taky, nedělejte to. je to k ničemu, nikdo si to nevezme, život to nezachrání a jdou po tom myši)
takže myši přežijou! hurá! all lives matter!
“These creatures you call mice, you see, they are not quite as they appear. They are merely the protrusion into our dimension of vastly hyperintelligent pandimensional beings.”
Stopařův průvodce je i v češtině ;-)
Samozřejmě jsem jej četl v češtině (anglicky bych to opravdu ani dnes nedal). Ale tuhle větu jsem rychle nemohl v češtině najít :-)
Prostě čím dražší polívka, tím je lepší.
:-D :-D :-D
Co je to za téma jak z mimibazaru? :-D
samozřejmě že se dá čínská polévka i poněkud vylepšit aby měla ještě více živin a vitamínů:
Občas na přilepšenou přidávám na jemno nakrájený česnek či cibuli a na malé kostičky nakrájený sýr 30% Eidam – pozor ten nedávat do horké polévky a chvilku počkat aby se úplně nerozpustil a nespojil se do konstantní tahavé hmoty.
Chce to chvilku cviku ale naučit se to dá. Občas přiostřím kvalitní chilli omáčkou.
.
Aaa, pán bude gurmán :)
S ajdamem je to jako se ženskou, je lepší třicítka než pětačtyřicítka
– Míra Hejduk :)
Chuťově třicítka rozhodně lepší není :)
To řekni Mírovi, ten vaří za nula nula prdlačky :)
:-D
Peltovi?
nekulturní člověk totok…
dík za tip, zbyla mě doma půl šišky uheráku tak z něj udělám tatarák :-)
z gothaje by tě to vyšlo levněji ;-)
Ani nemusis delat topinky, jsou uz v „mase“:)
kdysi byl gothaj kvalitní salám https://www.vitalia.cz/…atek-salamu/
I ted se da sehnat slusnej. Meli jsme nedaleko firmy prodejce dobrych uzenin, od nichz byl gothaj i ostatni opravdu dobry.
vypadá dobře, hned bych si s octem a cibulí dal
Gothaj byl vždycky hnus.
nesouhlasím
to ale nerozchodí 2 853 390 lidí, protože Ivanka ho přece Miloškovi kupuje.
Se slzou v oku vzpomínám na smažený gothaj ze školní jídelny, jedno z top jídel. Nedávno jsem si ho zkoušel udělat doma, ale nějak to nebylo ono. Díval jsem se i na jídelničky lepších i horších restaurací v okolí, ale nikde ho nenabízejí.
Výborně, teď můžeš postoupit na další level, nedávat tam ten čínský pytlík.
tak můžeš si ty nudle pak sníst špejlema cx ray, a jsi zase na bajkforu
To si rovnou můžeš udělat krupičku z notubes tmelu :-D
ty jsi hovado :)
Musis ale uznat, ze posrani se z tohoto „jidla“ nehrozi:)
nerad bych to zkoušel :D
Zrovna si dávám předvelikonoční večeři v podobě špičkového Yum Yum v příchuti Tom Yum a napadla mě jedna záludná otázka – drtíte si nudle v sáčku před nasypáním do misky nebo je necháváte v celku dlouhé? Pro navnadění chuťových pohárků přikládám fotku této dobroty. Nelekejte se velkého množství vody, snímek byl pořízen krátce po zalití a nudle ještě nestihly nabobtnat.
jako správnej slušnočech to žereš lžičkou, takže drť…
Přesně tak, lžičkou jím v podstatě vše, takže u mě je drť jasná volba :)
Dávám si to tak 2× za rok, ale vždy je drtím, s dlouhejma se to blbě jí. Žena je nechává v původním stavu a dokonce slévá vodu a jí jen nudle.
No divim se ze sis tu svatecni dobrotu nenechal az na pondeli :). Jsem rad ze uz nebydlim na kolejich :) ikdyz po parcich varenych v rychlovarce se mi obcas zasteskne :)
Správnou délku nudlí (a tuto složitou otázku :) ) řeším cca třemi ranami pěstí do celého balení na tvrdé podložce (stole). Pak je pro mne délka optimální… :)
Fajnšmekři, co to pojídají hůlkami by asi protestovali, že nudle pak nejsou k jídlu hůlkami, ale já tuhle druhou složitou otázku řeším klasickým českým „bagrem“ :)
Nedošlo někdy při té ráně pěstí do pytlíku k jeho natlakování, následnému protržení a „vyhřeznutí“ neposedných nudlí všude kolem?
Tak nemlátím do toho jak bojovník UFC do soupeře na zemi – jen do toho tak „lehce“ třikrát bouchnu a spíš drtím, než mlátím s rozpřahem. Proto se mi zatím podobná eskapáda nepovedla a vždy nudle vydržely v balení. Možná štěstí, ale praktikuju to tak už od té doby, co tohle „jídlo“ znám a občasně používám… :)
správně bys měl mít originální drtič nudlí
Na tu mojí spotřebu tak jedné, dvou těchto polívek měsíčně mi pobouchání pěstí bude dostačovat. :)
Sofistikovanějš to ještě můžu přejet autem, domlátit paličkou na maso nebo obouchat o stěnu, ale zvyk je zvyk a postačuje to k plné spokojenosti… :)
A od té doby, co jsme ochutnal právě YumYum Tom Yum Creamy jiné nudle s příchutí nekupuju – je to pro mne favorit numero uno… :)
Kdysi v době experimentování jsem ty nudle rozlámal a pak válečkem rozválel úplně na konzistenci hrubší krupice. Po přidání dochucovadel a zalití vodou z toho vznikla taková zajímavá kaše. Jediná nevýhoda oproti rozlámaným nudlím byla ta, že jsem měl po chvilce hlad, takže jsem to přestal praktikovat :D
Tím si nekomplikuj život :-D
Čím? To rozdrcení je otázka několika vteřin a nevidím na tom nic komplikovaného.
ironie …
Jo takhle, v rámci seriózní debaty na téma drcení jsem s ironií nepočítal :)
celé tohle vlákno generuje nějaký seriozní generátor textu :-D
:-D
Drtim
Snažím se něco zhubnout. Už se něco zadařilo, ale jak má člověk omezený jídelníček, valím čínské polívky na večeři. Po dni „fádních“ chutí, potřebuji něco co má výraznou „chuť“ a přitom nemá nějaké zásadní kalorie :-).
Zkouším kde co řetězce nabízí, jen si pak nepamatuji, odkud jsem měl ty dobré :-D.
Vím, že z Lidlu mi moc nechutnají (ženě ale hodně jde kuřecí). Já mám raději hovězí a kachní. Krevetová příchuť mi taky moc nesedla. Gulášová :-), kari, česneková všechno děs.
„snažit se zhubnout a valím čínské polívky na večeři“ a „něco s nefádní chutí“ … to jsou oxymorony jak Brno…
Mám básnické střevo.
Slovo „valím“ je zavádějící. Vždycky se snažíme vařit, ale někdy se s tím prostě neděláme, není čas nebo chuť a pak si dám číňana bez výčitek.
Oproti mnoha dietním potravinám má čínská polévka alespoň nějakou chuť.
Nebo ti přijde, že rýžové, kukuřičné chlebíky, kuřecí prsa, tvaroh, bílý jogurt, vejce, zelenina mají nějakou extra chuť, která se nepřejí?
Vejce se dají dělat na milion způsobů, tvaroh je třeba kupovat tučnej a ne to zelený plastový neštěstí a kuřecí prsa taky poskytují spoustu variací, např. v poslední době jsem si oblíbil je naplnit mozzarellou a sušenými rajčaty.
btw doporučuji kupovat s kůží, vyjde to i levněji, prodávají je na skeletu
Čínský polívky žádnou chuť nemaj, je tam jenom glutamát, to je ta chuť… Všechno má takovou chuť, jakou si uděláš, i ty „dietní“ a „rádobybio“ věci, dáš si k tomu zeleninu, uděláš z toho nějaký jídlo… ale jestli jsi schopen konzumovat-připravovat jen polotovary a prvočinitele, tak pak chápu, že Ti sračka z pytlíku může připadat super.
1+
uvař si vejce natvrdo a pokapej ho Tabaskem – je to dietní a má to výraznou chuť
Právě ty vejce (kuřecí prsa, tvaroh, zelenina,..) jsou přesně ty chuti, které mi po několika dnech/týdnech lezou krkem a potřebuji cítit na jazyku něco jiného. A ne vždy je čas vyvařovat. Někdy to prostě vyjde tak, že se nechce vařit jen na jednu večeři. A i když běžně vaříváme polívky i jiné večeře, tak číňana bez glutamátu občas jako když najdeš.
Tabascu nebo chilli se taky nevyhýbám.
Cinan bez glutamatu? To existuje?
nesmíš si tam sypat všecky aditiva
Právě že jo :-). Žena kupuje „číňana“ i ve Zdravé výživě. Mají tam jen česnekovou a houbovou, ale obojí je bez glutamátu. Některé další značky ale občas taky glutamát u vybraných příchutí nemají… Pokud se tedy dá věřit obalu.
Nevim jak u techto polivek, ale ted casto pisi vytazek z drozdi, aby se lidi nedesili a kupovali :-)
Případně bílkovinný hydrolyzát.
dej fotku nebo odkaz, bez glutamátů a s vitamínama bych rád ochutnal
Tohle vedou ve „zdravé výživě“.
Tak jasně, že to není domácí strava, ale dělat si něco na zaplácnutí v pátek večer mě neláká a číňská polévka pak občas skončí jako znouzectnost.
Bez přidaného glutamanu… bílkovinný sojový hydrolyzát.
:-)
Tady jde jasně vidět, že ty popisky na jídle by měly mít jasně definovaný způsob označení, včetně jednoznačného určení složek.
Komu na tom záleží by to uvítal a obešly by se ty „marketingové“ berličky prodejců.
Takze ho jen pojmenovali jinak, jak jsem psal vyse:)
to se oo tebe žena vzorně stará :)
Nechci se do toho moc zabrušovat, ale mám takový pocit, že se nesnažíš zhubnout tak jako úplně moc efektivně. A kromě toho dietní strava nemusí být bez chuti. :-D ale jako vtip dobré.
…„nemá nějaké zásadní kalorie“: Ty energetické hodnoty se pokud vím pohybujou někde okolo 1200–2000kJ/100g, což mi nepřipadá málo. Dokonce se mi tak zdá, že to má přibližně 2× vyšší energ.hodnotu než třeba takový chleba nebo rohlík. Výše zmíněná nízká „výživová hodnota“ spočívá pouze v tom, že kromě cukrů (z mouky a škrobu) a nějakého toho tuku ty polévky neobsahují nic, co by člověku prospělo.
To co člověku prospěje jím na všechna ostatní jídla. –13 kilo za dva měsíce mi přijde OK.
Nepovažuji čínské polívky za výkvět gastronomie. Běžně si taky uvaříme jiné polívky. Ale ne vždy je čas a chuť a pak i ten divnej číňan splní to svoje.
No hlavně si v hračkářství nekupuj JO-JO. Máš to předplaceno :)
Po úrazu kolena a následných dvou operacích jsem přibral za rok cca 15 kilo. Když jsem se konečně mohl začít aktivně hýbat, chytl jsem zápal mozkových blan → nucený klidový režim po několik měsíců. Před sezónou jsem si tak v lednu a únoru podržel dietu -> –13 kilo. Ještě pět kilo bych uvítal dolů ale jinak jsem na svým dlouhodobým(15 let) průměru.
Mám vyzkoušené, že mi na hubnutí funguje pohyb a omezení příjmu kalorií (převážně sacharidů/tuků). Bílkoviny se snažím jíst stále. Ale ony ty kuřecí prsa/vajíčka/tvaroh extra chuti nepobraly.
Zeleniny za den sním mraky (jako papírově vhodné večeře) ale necítím se po ní najezený i když sním půl kila zelí a mrkve. Pocitově mě tak polívka a jo, někdy i čínská bez glutamátu, „zasytí“ víc než jiná, vhodnější jídla, po kterých mám ale pocitově stále hlad.
Existence tohohle tématu mě velmi těší už delší dobu. Včera jsem si řekl, že sem něco přidám, tak jsem si pořídil sýrovou z Lidlu. Dneska mám už od rána podrážděný žaludek :)
Ale byla dobrá.
V prvním poštu máš zaručenou kvalitu na který si pochutnáš
Proč experimentovat s nějaký Lidlem (i přesto, že vyhrává v zaplacených „nezávislých testech“), když tu máš doporučených tolik osvědčených výrobků…
Jasně, co je z Lídlu není k jídlu…
Co jsem se dival, jsou v tom stejne sračky :)
Na nektere jidla jsem proste citlivy. Nejsem treba schopny jist v zavodnich jidelnach. Vzdycky me tam z tech jidel pali zaha.
To je mírná intolerance, která se dá řešit :)
Řeším to tak, že si vařím vlastní jídlo. :D
Líp se najím, a obvykle i levněji.
Například nejíst v závodkách. Na služebkách někdy není zbytí, ale často je to k zbl…nekonzumaci. U jednoho zákazníka máme takový skanzen, který by neudělal ostudu ani v půlce osmdesátek. Jeden polobezďák, který se nedopatřením dostal na pozici skrz kterou s ním musím spolupracovat, si nosí ve flašce od okurek tak tři porce polivky na večer. Pozorovat ty líně se převalující nůdle hned vedle monitoru je velká paráda.
Zlatá naše reštaurácia ve vedlejší dědině :) – 15 minut procházka, dobré jídlo, vycvičená obsluha…
Doporuč :-).
Macek na Kopečku :)
Po změně majitele a provozního to šlo kvalitou kuchyně dost slušně nahoru.
Znam. :) Pokazde dobre jidlo, ale naposledy sem tam byl tak dva roky zpatky. Macek uz tam neni?
Staré Macek to předal synovi a už se tam objevuje jen jako servisní osoba.
:) Rodinny klan.
A na tohle jsi koukal? https://www.youtube.com/watch?…
Tam jsou éčka, tomu nerozumím jestli dobrý nebo špatný, tak to ochutnáme :)