• roman II

    jako milovník zdravých čínských polévek musím potvrdit tento test kde č. 3, č. 4 a č. 5 je přesně v pořadí mé oblíbenosti.

    https://www.expres.cz/…-/viral.aspx?…

    Pokud má někdo ještě nějaký tip na chutnou polévku tak sem s odkazem.

    • Sgt Pepper  

      s testem souhlasím – polívky od Vifonu jsou nejlepší :-)

    • BB  

      fakt zdravých ? Jseš si úplně jistý ?

      • roman II  

        tak ověřený to nemám ale tvrdím že když mi to chutná tak to přece musí být alespoň trošku zdravý :-),

        dávam tak 3 polévky týdně

      • Japhy  

        Kolega byl kdysi dávno u doktora s ledvinama.

        Kolik si tak týdně dáváte čínských polívek? Nevim, tak tři, čtyři. Tak od teď ani jednu, pane.

        Tak se tím taky řídím. Glutaman je sračka.

        • hekynen  

          V případě těch ledvin ale vůbec nejde o glutaman, nýbrž o sůl. ;-)

          • DoomHammer  

            Ono to bude kumulativní… sračka vedle sračky :)

            Yura by to uměl pojmenovat, študoval tu vědu.

            • hekynen  

              To sice ano, ale i bez glutamanu je to pro ledviny jed. Bo slano. A ledviny sůl nerady.

              Já si kdysi jednou před cykločundrem jednu tudle sračku pořídil, že jako kdyby bylo nejhůř.. No už se mi dva roky válí v kredenci. :-D

              • jIrI___  

                Má to tu výhodu, že pokud po dalších pěti letech dostaneš chuť, tak polévka bude stále jedlá :D. Tyhle věci je skvělé nakupovat ve výprodejích zboží s prošlou zárukou, řádově za to chtějí koruny a nic tomu není. Sázka na jistotu to je i pro „vykradače“ kontejnerů s jakože prošlým zbožím.za hypermarkety.

              • DoomHammer  

                Uf, vynořila se mi vzpomínka na vědeckou debatu o soli v onuceho tématu „čím se nakopnout“ :D

          • meris  

            On ten glutaman je dost sporný…snažil jsem se před časem dohledat, jak to vlastně je. A těch názorů bylo nějak moc.

            https://cs.wikipedia.org/…n_sodn%C3%BD

            • Sgt Pepper  

              to máš jak s Ruskem – je zlý a špatný, zabíjí lidi! a jestli si myslíš opak, dostaneš spoustu ošklivých označení na internetu…

              :-)

              • gerrard  

                Tak to vi kazdy debil na internetu, ze rusko bylo, je a bude bastou humanismu a informace o opaku jsou jen hnusna stvava propaganda zkorumpovanych zapadnich medii. ;)

    • MirosPikos  

      A ty krávo, to se tu člověk nedozví ještě :-D Jíst v období míru tyhle sračky je sebevražda.

      • DoomHammer  

        Člověk by řekl, že OP je studentík na koleji :)

      • dolomiti  

        +1 :-D

      • Sgt Pepper  

        tak i na doby války mám skladem kvalitní masový konzervy, těstoviny a rejži…čínský polívky nee

        ale hodí se třeba na dovolený, když potřebuješ rychle něco teplýho do žaludku a na orál nemáš chuť…

    • meris  

      chybí tam moje oblíbená Yum Yum

      https://nakup.itesco.cz/…001005147200

      • team_daddy  

        +1

      • Breakpain  

        Vím, že je to sračka… ale chutná mi :-)

        • Maka123  

          Jako jednou do roka, ale jíst tohle pravidelně?! Není nad domácí stravu. Já přestal už dávno chodit v práci na obědy, žena nebo já vaříme ob den.

          • Sgt Pepper  

            však domácí strava…si ty nudle poleješ doma :-)

          • Breakpain  

            Tak ja to mam 1–2× za rok ;). Jinak mi pritelka vari „dietu“, v praci na obedy nechodim. Jen jsem zminil, ze ac je to nutricne sracka, tak chutove mnam mnam (pro me…)

          • meris  

            Rychlý jídlo, co mám vždy doma. Ale myslím si, že v průměru vícekrát než jednou do měsíce si to nedám.

    • newrider  

      Viděli jste toto – http://www.extra.cz/…lova-polevka

      Ještě jsem někde viděl lepší video, ale nemůžu ho najít…

      • Sgt Pepper  

        neviděli:

        Access Denied (content_filter_de­nied)

        Your request was denied because of its content categorization: „Adult/Mature Content;Enter­tainment“

      • nitraq  

        Už jsem čekal, že tam nezmíní glutamát… ale jo, šup a je tam.

    • jIrI___  

      Jelikož nemám moc rád ostrá jídla, tak můj favorit je jedna z Kauflandu, ale nevzpomenu si název. Poznávací znamení jsou oddělené sáčky se surovinami (příchuť, olej, zeleninka a chilli zvlášť) :). Dávám si čínské polévky tak 3–4× týdně na večeři, jsou levné a zasytí.

      • scret  

        jasna volba praveho gurmana:)

      • danielh  

        Humus je levny a zasyti, tve telo ti podekuje :-) cinsky bordel nezeru ani 1× za rok, humus totalni.

        • jIrI___  

          Pokud máš nějakou alternativu na chutnou večeři za 10–15 Kč, rád si nechám poradit.

          • lukas aka mitro  

            Pry chutnou veceri:D

          • danielh  

            Tak na veceri si treba dam chleba s dzemem nebo celozrne rohliky s necim, nez jakesi glutamatove humusy.

          • tromboonen  

            Chutnou a levnou, nebo nechutnou a instantní/z po­lotovaru? Tyhle dva aspekty jdou spolu, pokud seš línej udělat víc, než to zalít vodou nebo prdnout do mikrovlny, chutný to nikdy nebude a moc levný vzhledem k tomu, co dostaneš taky ne… jinak za 15 na porci jsou toho mraky, už jenom v polívkách (myslím opravdickejch, ne z pytliku), ale když pro Tebe je i obyč. vývar luxus, tak to máš těžký…

          • nitraq  

            Když kolega zmínil humus, tak co hummus? Ostatně nevěřím, že ti může k večeři stačit jedna polívka, tobě, dělníkovi od pásu s váhou docenta.

            • tromboonen  

              Kolik váží docent? Nebo je to míněno jako do centu?

              • nitraq  

                Ano, buď je člověk docent nebo přescent.

                • lukas aka mitro  

                  Docent ale muze byt i vytrvalec z Dachau…

                  • nitraq  

                    Hm, pravda. Já to znám spíš od kamarádů, co atakují ten cent, takže v jejich použití to znamená spíš váhu 90 až 100.

              • kejda  

                Když položíš otázku, je slušné poděkovat :)) to tě fuska nenaučil? Děkuji

                • tromboonen  

                  Omlouvám se, za prvý se děkuje v odpovědi na odpověď a za druhý se děkuje (s vykřičníkem) hlavně ve fuskovejch vláknech… ale pravda je, že mě těší, jak se to rozmáhá i jinam, děkuji!

            • jIrI___  

              Hummus mi nejede, to už mi kdysi doporučoval kamarád vegan. Polívka mi na večeři stačí úplně v pohodě, protože na oběd chodím do kantýny až po šichtě ve 14 h. Vaří tam vesměs takové české klasiky vývařoven – omáčky, knedle, kus masa v UHO atd., kterých se člověk nají fakt do syta.

              • nitraq  

                A jsme doma:)) Taky máme takovou kantýnu kousek od práce, ale chodím tam tak jednou nebo dvakrát do měsíce, člověk cejtí plný břicho celý odpoledne, takže chápu, že večer se ti už moc nechce jíst.

                • dolomiti  

                  Maj za úkol naplnit, tak asi fungujou dobře :-D

                • jIrI___  

                  Je to super. Máme kantýnu s dotovaným stravováním přímo ve fabrice a za dvacku se tam člověk nají jako král. Jen pak je průser, když jednou za čas jde člověk v rámci rodinných oslav do nějaké hogofogo restaurace a po obědě za tři kila mu kručí v břiše a cestou se stavuje pro vlašák a rohlíky :D

          • pocestny  

            Vážně jsi po 10 letech na VŠ a několika letech samostatného života dospěl k tomu, že ideální večeře je čínská polévka, protože je to jediné jídlo do 15 Kč?

            • tromboonen  

              No to by se ještě pochopit dalo, pochopit, ne souhlasit, ale že po 10 letech na VŠ skončil u pásu je na pochopení horší… zas ale se pomocí toho dá pochopit to první :)

              • hekynen  

                Tak Mekáč pásová výroba je, o tom žádná. :)

                • tromboonen  

                  Von Jirka dělá v Mektáči? Já myslel, že hrdinně bojuje za rozvoj montoven na té nejnižší pozici aby se neušpinil od kancelářské práce, kterou dělaj jenom hajzlové a nemakačenkové…

                  • hekynen  

                    Nevím, jestli dělá v Mekáči. Jen mi to spojení „VŠ“ a „pás“ nějak tem McD evokovalo… :)

              • DoomHammer  

                Kdo chce kam, sám do ní bagr :)

              • pocestny  

                to nelze vyřešit na BFku

                …ale spousta jídla je do 15kč

                • nomecz  

                  Treba 20 deka bucku

                • hekynen  

                  Co nelze vyřešit na BFku, to nelze vyřešit vůbec.

                  • dolomiti  

                    Taky bych řekl, že BF je poslední jistota ;-) něco jako krabička poslední záchrany :-D

                    • pocestny  

                      No tak samozřejmě, na pokraji smrti hodím dotaz na BF… nicméně toto šlo někam hodně hluboko ..... Vlastně si myslím, že jste něco před lety poradili Jirimu, a on se tím řídil.

    • tromboonen  

      Jestli dobře koukám, tak čínská tam není ani jedna…

      • roman II  

        ruský vejce taky není z ruska hnidopichu :-), jinak bych to tipoval že 3/4 BF jí vyloženě zdravě a nechlastaj

        • hekynen  

          A což teprve taková cikánská pečeně, španělský ptáček, moravský vrabec… :-)

          • satch  

            A odkud je dětská šunka a dětský olej čert ví :)

            • hekynen  

              A pražská šunka? A ostravská klobása? A panenský olej? Radši ani nevědět!

          • Japhy  

            Klamání spotřebitele, skutečně pravá cikánská pečeně by okamžitě trhala rekordy v prodeji.

        • tromboonen  

          Tak uznávám, že někomu kdo do sebe tohle klopí 4× za týden, jsou nějaký rodíly mezi národními kuchyněmi u prdele, ale jsou tam… a BTW ty rejžový nudle myslím nepotřebujou tolik sraček aby fungovaly sušený…

    • Delkim  

      Tak třeba v Lidlu mají za pár korun slušná kolínka z klasické tvrdé pšenice (semolina). Vaří se 4 minuty. Do toho lžíci bazalkového pesta a nic jednoduššího snad neexistuje a porovnat to s instatní polévkou nejde ani ve snu… Případně ještě přidat hrst na hrubo nastrouhaného parmezánu…

      Nebuďte čuňata…

      • Sgt Pepper  

        každá polívka bude dobrá, když do ní nakapeš dost Maggi

      • šimlos  

        Přesně…

      • jeniiiik  

        Popřípadě rajčatové omáčky ve skle za pár kaček a tak… Ale to by pak setrilci museli pochopit, ze treba ten parmezán je nakonec levnější nez eidam protoze ho tam nenasypes deset deka ale par hoblinek.

        • Delkim  

          Btw v italském týdnu je v LIDLu snad za 349 / kg a dá se v pohodě zamrazit…

          • dolomiti  

            14,– Euro za kilo? To se Lidl moc nepochlapil :-D

            • Delkim  

              No jooo, tak ty jsi u zdroje, to se nedá srovnat :)

              Btw kluci z „východu“ včera dorazili do Toskánska, oblast Tirli. Zařiď jim tam lepší počasí, já jim přál 15–20 stupňů a aso budou klepat kosu kousek nad nulou :(((

              • dolomiti  

                Čtrnáct je normální cena u vyřazenýho parmazánu. Já jen myslel, že když je Lidl za levno, tak bude mít nějakou specialní cenu ;-) No to si moc nevybrali :-) u nás budem klepat od pondělí na –14 :-D

              • oberleutnant Weiss  

                Proto tam jedu až na Velikonoce…;-) Podle Norů tam má být ale i ten příští týden o maličko víc než jen kousek nad nulou – kolem 10 stupňů – akorát tedy skoro denně s vodou. Koukám ovšem dolů, na Marinu di Grosseto, ne nahoru na kopec – tam bude asi přeci jen o něco chladněji…

        • jIrI___  

          Ty „rajčatové“ omáčky ve skle bych se vůbec nebál srovnat s haněnými čínskými polévkami.

          • jeniiiik  

            :D:D:D:D Jo no, slozeni skoro stejne… :D:D

            Nesmis kupovat Panzani a podobny hnuj, kde ti klidne i do bazalkoveho pesta dají brambory aby toho bylo ,,vic".

            • lukas aka mitro  

              Obcas si koupil omacku Barilla…jejich nudle jsou taky dobre, ale De cecco jsou jeste lepsi…Panzani uz radeji nee:D

            • jIrI___  

              Co to je zač? Někdy po výplatě kupuju omáčku od Otmy, ale většinou si pak vzpomenu na ty čínské nudle. No a další měsíc tu chybu opakuju :D

              • Japhy  

                Kdybys zapracoval na vyrovnanějším cashflow, nemusel by sis dělat z žaludku mrzáka. Před vejplatou, po vejplatě…bože…

                • jIrI___  

                  Jsem v klidu, měsíc dělí na období hojnosti po výplatě a na období střádání před výplatou většina mých kolegů, včetně zahraničních (poláků a bulharů) ;)

                  • dolomiti  

                    Hustý :-D

                  • Breakpain  

                    Jestli tyhle „vlny“ s vyplatou zazivas uz ted… nechci videt, jak na tom budes za 10 let. Zvedavostni, sporis si bokem?

                    • dolomiti  

                      Myslíš jako, že by v období hojnosti něco odložil? To už by potom, ale nebylo období hojnosti :-D

                    • jIrI___  

                      Nespořím, není moc z čeho. Ale neřeším to, spoléhám na výhru ve Sportce :)

                  • ELx  

                    Ty ten svůj sociologický výzkum bereš opravdu zodpovědně. Palec nahoru! :-D

                  • Lišák  

                    A když si před výplatou střádáš, nestrádáš potom?

              • Val  

                nevim jak omacky, ale kecup Otma Gurman je dost dobrej

              • jeniiiik  

                Lidl, Rajčatová s bazalkou, 700g a kdyz je v akci tak snad za dvacku nebo kolik stoji.

                Mají tam pak jeste asi čtyři druhy dalších rajcatovych omacek, ty kupuju taky. Jsou menší, ale treba s panchetou a tak ruzne. V tech jsou uz nějaké konzervanty, atd. Ale furt je to zlaté oproti jiným.

                Netreba zrat sracky a i hodne levne se da uvařit slusne jídlo.

    • black.horse  

      Něco pro milovníky tohodle bizáru… Korean Udon, cenu nevím, asi pár korun, kupováno v malešické vietnamské tržnici (menší verze Sapa) na zkoušku, chutná a smrdí to po rybině, chvílemi i po štěrbině :-D Víc jak jeden sáček za kvartál moje trávicí soustava nezvládne a i tak mi to dlouho vyčítá… nechápu jak to někdo může pravidelně žrát:-(

      • Jamin  

        Protože nekupuješ bf approved high end low calorie supreme meal noodles

      • Sgt Pepper  

        kdo si může dobrovolně koupit polívku Korean Kundon?

        :-D

      • jIrI___  

        Na spravení chuti si dej třeba toho Vifona.

        • atty  

          Kdo tohle občas musí/chce jíst, tak můžete vyzkoušet YumYum s příchutí Tom Yum Creamy 70g (důležitá je opravdu ta verze „Creamy“ – dělá se i normální verze a ta je vcelku průměrná).

          I když to samozřejmě složením není nic, co poskytne tělu ty správné živiny, tak tohle je pro mne občasná „chuťovka“, která hodně vybočuje z klasické produkce „nudlí s umělým vývarem“ (pikantní, nakyslá po limetce)

          • roman II  

            Včera jsem vyzkoušel tuhle a velmi chutná

          • Maka123  

            Hele bez urážky, jedli jste vůbec pořádnou domácí nudličkovou polévku? Vždyť si jí uvařit je práce na půl hodiny? A máš ji na týden.

            • Raf  

              Ale předtím celou noc táhneš vývar :D

            • Tencovozikmin  

              Za pul hodky mas udelany vyvar?

              • jIrI___  

                Bujón to jistí.

                • DoomHammer  

                  Tvl, další Rokšílt… tady je vidět, kde jsou prachy…

                  • jIrI___  

                    Ale houby, tohle mám velice dobře propočítané. Když spočítáš náklady na vývar, včetně délky jeho vaření (spotřeba plynu), tak ta kostka bujónu je daleko levnější a v chuti nepoznám rozdíl.

                    • dolomiti  

                      No ty určitě né :-D :-D

                    • tromboonen  

                      TVL ty seš dobrej :)

                    • jeniiiik  

                      :D No ty vole…

                      • Delkim  

                        Tak někdo i mrkev vaří 4–6 hodin a třeba hovězí 24 :)

                        https://www.chefshop.cz/…i-sous-vide/

                        • dolomiti  

                          Nedělej mu bordel v chutích :-D

                        • Breakpain  

                          To te proste musi bavit. Sracky vylozene jist nechci, ale pichnu kruti na panev, hodim ryzi do hrnce a za chvili hotovo.

                          Tohle – priprava, uklid, pracnost me zacina desit :)

                        • nitraq  

                          Maso je jasný, ale jak chutná taková sous vide mrkev?

                          • Delkim  

                            Měkká, ale přitom pořád maličko křupne :) Fakt se to u té zeleniny blbě popisuje.

                            Největší rozdíl a „šok“ pro neznalé pozoruji u drůbeže. To je neskutečný, co dokážeš udělat z „obyč“ kuřecích prsou.

                            Třeba u hovězího je obrovský rozdíl, že dokážeš vykouzlit luxusní výsledek i z méně kvalitního masa, lze zpracovat třeba na dokonalý roastbeef i nevyzrálé maso.

                            A jinak není problém udělat třeba 10 kusů prsou najednou a po prudkém zchlazení není problém uchovat až 14 dní v lednici.

                            • nitraq  

                              Poprvé jsem sous vide ochutnal králičí stehno v nějaký lepší restaurací a jak říkáš, úplnej šok, jak taky může králík chutnat. Koukám, že to zas tak drahý není, ale kam to dát:D Kuchyně extra velká není a to ještě má milá uvažuje, že si koupí robota. To už asi sous vide hrnec neprojde.

                              • Delkim  

                                Zapomeň na extra hrnec, nepotřebuješ! Používám normální hrnec, co už mám, plus tohle.

                                https://www.alza.cz/…d4495953.htm?o=1

                                Má to i LIDL, ale tam ta požadovaná přesnost není úplně stoprocentní.

                                https://www.lidl-shop.cz/…1/p100228508

                                • xtonda  

                                  Pořád docela dost za ponorný vařič s teploměrem. Pohlreich to dělal v tom svým TV kursu vaření prostě v troubě, maximálně si přikoupíš teploměr pokud nevěříš termostatu.

                                  • Delkim  

                                    Něco si o tom přečti. Píšeš nesmysly. Potřebuješ stálou teplotu v rozmezí tak max. jednoho stupně po dobu několika hodin. Je tam i čerpadlo a ta voda cirkuluje, aby ta teplota byla opravdu všude stejná.

                                    Na mimibazaru to taky expertky dělají na sporáku s teploměrem na zavařování, ale to se jaksi nedá s tím správným postupem srovnat ani na kilometr…

                                • Sgt Pepper  

                                  ty používáš nějaký čínský hrnec a ne pravý domácí? :-O

                                • André Vebr  

                                  Máme ponornou Stebu, ale tu větší, velká uzená kolena táhnu 2dny (dělám v hrnci třeba i 5 kusů), ale pak se to jí místo dortu, bez chleba nebo hořčice. Pro takový maso bych snad i zabíjel :)))

                                  Jinak SuisVide je fakt bomba, sice trochu sraní, ale výsledek nejde s ničím srovnávat.

                                • black.horse  

                                  Sakra, docela mě to nakazilo to vyzkoušet… fakt je ten Lidlovskej problematický? Přiznám se že na občasné užívání by mi ta cena sedla o mnoho lépe než u Steba… v čem je u něj problém?

                                  • Delkim  

                                    U některých nefungovalo to maličké čerpadlo, ale to lze řešit reklamací resp. vrácení v 2 týdenní lhůtě, když to máš přes eshop.

                                    Tady o tom je video.

                                    https://www.youtube.com/watch?…

                                    btw o víkendu jsem dělal kuřecí prsa a pak jsem dal sousedům ochutnat; sousedka prohlásila, že chutnější kuřecí ještě neochutnala; soused „gurmán“ zase prohlásil, že to je nějaký medium a že to jíst nebude :)))

                                    • sodek  

                                      udělá se v tom kuřecí dostatečně tepelně proti campylobakteru?

                                      • Delkim  

                                        Samozřejmě, doporučení USDA není jen o teplotě, ale i o době vystavení pokrmu této teplotě.

                                        Takže i 60 stupňů je dostatečné, pokud to je po určitou dobu.

                                        Pasteurization Time for Chicken With 5% Fat Content (7-log10 lethality)

                                        Temperature Time

                                        136°F (58°C) 68.4 minutes

                                        140°F (60°C) 27.5 minutes

                                        145°F (63°C) 9.2 minutes

                                        150°F (66°C) 2.8 minutes

                                        155°F (68°C) 47.7 seconds

                                        160°F (71°C) 14.8 seconds

                                        165°F (74°C) Instant

                                        • sodek  

                                          teď jsem se díval, že s campylobacterem to není až tak problematické. Píšou, že ho ničí teploty nad 48°C. Ale salmonella má doporučení nad 75°C.

                                          • roman II  

                                            tak to kuřecí čínská polévka zalitá vařící vodou je vlastně oproštěna od jakýhkoliv škodlivin, není nad to se stravovat zdravě :-)

                                            • Delkim  

                                              Tam nemá salmonela šanci, tam není to maso :)

                                              • roman II  

                                                nevím kde se bere ten všeobecný přežitý názor že v kvalitní čínské polévce není maso

                                                • sodek  

                                                  myslím, že tyhle pytlikajdy projdou takovým procesem, že tam žádné „potvory“ nebudou. Bez ohledu na množství masa. Šlo mi výhradně o sous vide a dosahované teploty při zpracování čerstvých potravin.

                                                  • roman II  

                                                    však jo, já mám tohle téma vyloženě pro pobavení, baví mě číst ty vyhraněný názory zastánců zdravé výživy :-), zdravě žijou, alespoň si to myslí a pak je v padesáti (když budou mít štěstí) klepne pepka ze stresu z práce či manželky nebo umřou že celej život dejchaj v praze ty sračky z vejfuků, nejenom, hlavně že za celej život nepozřeli čínskou polévku

                                                  • jIrI___  

                                                    Když člověk řekne, že nikdy nikdy nepozřel tu sračku ze sáčku, tak je společensky hned o další stupínek výše ;)

                                                  • dolomiti  

                                                    Myslíš, že lidi do sebe necpou sranděry jen proto, aby vystoupali po společenským žebříčku nebo aby si mysleli, že žijou zdravě? Svatá prostoto :-D

                                                  • jIrI___  

                                                    Čistě kvůli tomu rozhodně ne, ale kolem sebe to pozoruju jako jeden z důvodů svatá prostoto.

                                                  • dolomiti  

                                                    To je mi tě líto ;-)

                                                  • jIrI___  

                                                    Děkuji!

                                                  • dolomiti  

                                                    Tak pozor na tu padesátku ;-) :-D

                                                  • Japhy  

                                                    Pozřeli, samozřejmě že pozřeli, možná celkově stovky. Jako student jsem na to koukal jinak, jako batůžkář jsem na to koukal taky jinak. Možná to, že ve střední Asii se na trzích dalo koupit z lehkých jídel téměř jen toto mě vedlo k tomu, že jsem se na ty pytlíky nedokázal dalších pár let ani podívat aniž by se mi začal zvedat kufr. No a už mi to zůstalo.

                                                • Sgt Pepper  

                                                  přesně…tuhle jsem na obrázku na obalu viděl, že je tam kuřecí noha!

                                    • Pan Jan  

                                      Takže to použitelné je, jen je nutné pohlídat, aby fungovalo čerpadlo. Díky hoši za tip, už delší dobu jsem nad tím přemýšlel, ale nechtěl jsem další krám do kuchyně, který by tam příp. překážel. Tady vyhrává cena a skladnost!

                                      • black.horse  

                                        jj, vidím to podobně, vím že mi to bude chutnat, otázka je skladnost a četnost překonání lenosti, ale v tomhle případě to rád vyzkouším za celkem rozumnou investici, člověk nesmí bejt línej se dobře najíst :-)

                                  • xtonda  

                                    Na vyzkoušení teploměr a trouba. A taky vakuovačka, to netuším na kolik přijde.

                                    https://hobby.idnes.cz/…y-domov.aspx?…

                          • dolomiti  

                            Docela dobrý je nechat tam hodinu vejce ;-) :-D

                        • tromboonen  

                          Neblbni, víš kolik to stojí na elektrice, to by Jiří nedal :)

                          Mrkev radši peču, brambory s fenylkem nebo rozmarýnem jseou z toho lepší, maso souhlas, ale drůbež už nežeru.

                          • Delkim  

                            Až Jiří zjistí, jak málo to žere, tak si to poběží koupit :)))

                            3 hodiny vaření krkovice za cca. 2 KORUNY :)

                            • tromboonen  

                              To je moc, to nedá, když je mu líto udělat vývar… já jsem volil hrnec, u tý ponorky mě připadlo, že se hromada tepla ztratí, jak používáš normální hrnec tak se to nedá zakrýt s tím klackem a srát se s útěrkama atd se mi nechtělo, občas mívám v zimě v kuchyni asi tak 6 stupňů, tak jsem tepelné ztráty docela řešil…

                              Králik nebo jehně se dá klidně udělat pomalým pečením a je to skoro lepší, ale chce to dobrou troubu a litinovej hrnec s poklicí, tohle je nej na kravičky a podobný věci, možná zvěřinu, i když i ta se dá upíct že nůž nepotřebuješ. Sice další dva krámy v kuchyni (s vakuovačkou), ale zábava s tím je, to jo.

                              • Delkim  

                                Samozřejmě spousta věcí se dá upéct při nízké teplotě atd… Ale tady je kouzlo mimo jiné v tom, že nastavíš a neřešíš… Můžeš jít do práce, spát, na kolo, pohoda… Plus samozřejmě tak přesnou teplotu v troubě nikdy neuděláš a spotřeba energie bude taky úplně někde jinde. Btw proti ztrátám tepla se dají koupit takové „kuličky“ co tam nahážeš a nebo dáš nahoru alobal, práce na 10 vteřin a funguje to perfektně.

                                • tromboonen  

                                  Tak kdyz dam jehne do trouby, tak o něm 6 hodin nevim a vyleze dokonale, cas ohlida trouba a teplotu taky, jen musim utesnit pekac… na vetsi kusy jako kejty a tak je to lepsi, ale roastbeef a steaky jsou zas lepší ze S-V, to jo… jsem narychlo porovnal ponorny vs. hrnec a vyhral hrnec, stoji to stejne a mista mam dost.

                                  • Delkim  

                                    Tvl celé jehně??? Mi z tebe jebne :))) to bych musel přidělal ponorné SV na kraj vany :)))

                                    • tromboonen  

                                      Ne, celý ne, dvě kejty, dvě plecka + kus hřbetu nebo tak a v troubě v litině… ale teda když jsem stavěl kuchyň, tak jsem měl vyhlídnutou nějakou německou profi troubu, takovou nízkou a delší, tam by se jehně celý vlezlo, nakonec mám Siemens, formát klasika 60 cm, ale na litry větší a peče moc dobře.

                              • nitraq  

                                6 stupňů? To musíš vařit v kuchyni a ne ve špajzce:))

            • Sgt Pepper  

              dělávala babička – výroba nudlí, výroba vývaru…to je práce na den, ne na hodinu…

              • dolomiti  

                Chudák babička :-D

              • nitraq  

                Výroba vývaru na den? Nákup surovin, doma to hodíš na půl hodiny do trouby, během toho času krájení zeleniny, pak vyndat z trouby, nasypat do hrnce, dát vodu a vařit. Všeho všudy práce celkem na hodinu, protože čas, kdy vaří sporák sám fakt nepočítám.

                • lukas aka mitro  

                  Na druhou stranu,k kdyz vari sporak, tak neni uplne dobre to nechat varit a vypadnout ven. Neni to uplne omezujici, ale musis s tim trochu pocitat…

                  • tromboonen  

                    Delam vyvar v pradelnim hrnci a po pocatecnim zpracovani toi tam bubla den a noc a muzu bejt kde chci, minimalni plamen…

                    • lukas aka mitro  

                      Te trefi auto a jak se po trech dnech proberes z komatu, tak se jeste vratis do vyhoreleho…ale tvoje vec:)

                      • DoomHammer  

                        V dnešní době může hlídání řešit buď nějakým outsourcingem nebo ještě líp IoT fičurou…

                      • tromboonen  

                        No tak do dalekych krajin se nevydavam, to zas ne, ale jinak se to ohlida samo

                    • mastihuba  

                      to děláš do zásoby, nebo je vás doma regiment? :-)

                      • Japhy  

                        Asi z pohodlnosti, když jsem byl před pár lety single, taky jsem frčel rovnou ve velkým a zamražoval po porcích. Ona ta práce kolem je skoro stejná bez zásadní závislosti na objemu. A takový tažený vývárek do zásoby, to kostkou masoxu nedoženeš.

                      • tromboonen  

                        Tak vývar není na polívku, že jo… správnej kuchař má na plotně hrnec s vývarem (teda jedním zeleninovým a min. jedním masovým, plus asi rybím) furt a jede je kontinuálně… já nevařím tak často abych to takhle uživil, nemám hospodu, ale vývar udělám tak třikrát za rok v tom prádelnim, pak dám část do sklednic (vydrží tak dva měsíce), část zamrazím, část se sní hned, z něčeho se udělá pho a tak… většina ale jde do omáček, jako základ při pečení atd. to mluvím o čirým vývaru, pak ještě dělám demi glace, to je zvlášť operace na víkend, to se ten prádelní hrnec hovězího vývaru asi po dni vaření vezme, po odstraněné masa a zeleniny se doplní červeným vínem a rajčaty, trochu víc okoření a pak se minimálně další den redukuje až je z toho taková kaše, jako med… s tý se sebere tuk a zamrazí se… do tmavejch omáček, do pečení, do těstovin, kousek se toho přidá do základu a máš chuť jako bys to dělal x hodin… a kostkou z obchodu tohle fakt nenahradíš… pak dělám taky rybá jako základ do skandinávských polívek, ale ten je rychlý a dá se udělat i za pochodu.

                        • dolomiti  

                          Učili nás to trochu jinak, ale kostkou to fakt nenahradíš ;-)

                          • tromboonen  

                            Od někoho kdo žere 4× tejdně čínský poliv to fakt sedí :)

                          • dolomiti  

                            Evidentně nevíš o čem tromboonen psal ;-) ale protože jsi specialista přes ty zhůvěřilý polivky, tak tě to omlouvá :-D

                            • jIrI___  

                              Jen jsem chtěl naznačit, že nefandím čirým vývarům, ale Spartě!

                              • Sgt Pepper  

                                to je ta tlupa zoufalců, co neumí udržet vedení v zápase, ani když už vede 3:0??

                                • Delkim  

                                  No tak ošetřený to standardně bylo, jen jim tam na poslední chvíli nacpali to VIDEO…

                        • lukas aka mitro  

                          Hmmm…az jsem zacal slintat:)

                        • mastihuba  

                          se ptam ze zvedavosti. u nas vzdy varila babicka dedovi a ostatni se s tim tak nejak svezou. vice mene většinou z cerstveho materiálu. Kralici, slepice, kuřara, vepřové i hovězí. Vsecko je bud ve sklepě nebo v mrazáku. Co nesni deda, vyluxuji vnoucata. Vaření, klasické bez kucharskych fines. :) asi úplně nevidim co se za tim skrývá a když si to tak uvědomím, tak velkej hrnec se zbytkama kosti a zeleniny je furt tak nejak k dispozici a neni to tim ze by se neuklizelo…:-) jen to mam spojeny permanentně s plnym barakem lidí.

                          • tromboonen  

                            No tipnul bych si, že babička právě vařila s vývarem všechno, co se s ním vařit má – tedy klasicky… samotná voda se přidává jen do těch polívek, jinak skoro všude jde vývar a nějakou žabí vodu z kostičky by tam babička určitě nedala.. já tu klasickou polívku ani nedělám, prostě si občas dám ten vývar s tím masem a kapustama, občas vietnamskou polívku, kde už se nesejřím s tím vyvařováním masa a řeším jen ty další ingredience, ten vývar vařím více méně jen jako ingredienci…

                            • mastihuba  

                              jako vcera sem dojidal bramboracku s hribkama, …parada :-)

                            • nitraq  

                              Když pak z hotovýho základního vývaru děláš pho, tak tam jen nasypeš tu osmahlou cibuli, zázvor a koření a vaříš už kratší dobu? Máš nějak ozkoušeno, že to je výsledku stejný jak kdybys vařil pho od začátku?

                              • tromboonen  

                                No tak jasně, recepty co jsem viděl tak tam se napřed vařil klasickej vývar (teda s těma exotickejma zeleninkama, ale ty nejsou hned od začátku pokud vím… a nesmaží se, upalujou se nad plamenem jako Jan Hus, dočerna, třeba minimálně u zázvoru to tomu dodá jinou chuť, pálená slupka se sloupne, cibule taky zkaramelizuje, slupka ditto.. stejně se v Itálii připravujou zelený papriky do těstovin aby na nich nebyla hořká slupka, funguje to) a pak se to ve finále odhodí a řeší se lepší maso, nudle a spol…

                                Tady akorát použiju už udělanej vývar, zelenina tam jde tak na hoďku, v nouzi ve větším množství a na půl (podle mě stačí) a zbytek je stejnej… ta zelenina je po tom žehu aromatičtější a sladší, podle mě delším vařením by už nic novýho nepřidala…

                                Já teda vařím docela ad hoc, mrknu na recepty a pak to tam nějak nahážu, po pár pokusech se dopracuju k verzi co mi vyhovuje a je opakovatelná bez většího šílení… na pho většinou nemám při ruce lemon grass ani ten jejich speciální kamennej cukr, nahradím něčím podobným (citron, malinko kůry a třtinovej, zkaramelizovanej když se s tím chci srát)… chutná to líp, než Pho z klasickýho bistra, možná ne tak dobře jako top ze Saphy, ale mě jde spíš než o přesnost o použitelný a zapamatovatelný recept… ostatně i Vietnamské recepty (teda Vietnamců třeba v US) říkaj, že vejvar se dá dělat do zásoby a při přípravě pak jenom ty konečný kroky…

                            • gerrard  

                              Tak babicky rozhodne nevarily. Masa bylo malo a bylo drahe. Vyvar se objevil v omacce jen kdyz se v nem varilo maso do te omacky.

                              • dolomiti  

                                Hovězí oháňka na vývar byla levná vždycky ;-)

                              • tromboonen  

                                To tak možná v chudých krajích před první světovou, jinak na pár moprkovejch kostí je vždycky a vývar se klasicky dělá ze všech zbytků… není to žádnej luxus, ale v každým jídle, do kterýho jej přidáš, jej poznáš a babičky, i chudý, tyhle triky samozřejmě znaly…

                                • tromboonen  

                                  Kostě dostávám zadara, půl metru hovězího stehna… klidně bych si je koupil, ale řeznící se s tím nechtěj řezat… musím je sám pokrájet na pokosce, trochu ji to zasviní :) Maso tam stačí to nejsprostší, stačily by i odpadky, tak se to řešilo, co k ničemu nebylo, šlo do vejvaru, to maso co v něm jíš (v polívce) se tam dá až nakonec.

                                • dolomiti  

                                  +1 :-)

                                • gerrard  

                                  Ty musis byt chlapce z mesta. Na vesnici to takto rozhodne nefungovalo.

                                  • dolomiti  

                                    To není o místě, ale o kuchařce (když už jsme u těch babiček) :-D

                                    • gerrard  

                                      To je o celem kraji ne o jedne kucharce.

                                      • dolomiti  

                                        To jako, že v tom kraji neměli levný odpadový maso a měli jen bifteky?

                                        • gerrard  

                                          V tom kraji a ted mluvim o jihovychodni morave, se jedlo maso velice malo a lidi byli a dodneska jsou velice setrni. Setrilo se kde se dalo. Ale ja myslim, ze to nema smysl dal pitvat. Vam se to zda neuveritelne, ja sem v tom vyrustal.

                                          • Delkim  

                                            Na maso hlavně nebyl čas, buď se okopával vinohrad a nebo se pálila slivovice :)

                                          • dolomiti  

                                            Šetřilo se všude i v tý šumavský vesnici o dvaceti číslech, kam přijela pojízdná prodejna jednou za týden, se kupovalo minimum masa a hlavně, aby bylo levný ;-) Proto ta oháňka, výborná třeba na vývar jak píše tromboonen. Ze zbytků se ještě vyrobilo mejdlo na praní :-D Když maso, tak hlavně domácí. Jenže ty jsi to popsal na začátku tak, že to vypadalo jen na kvalitní hovězí zadní, který bylo jen občas do omáčky a proto byl občas i vývar, ale dělat vývar ze zadního nemá se šetřením nic moc společnýho nebo? ;-)

                                            • gerrard  

                                              To zadni je ciste vyplod tvoji fantazie, to sem nikde nepsal. To na vesnici nikdo nejedl to se prodalo do mesta. Vetsinou se ohryzavaly zebra pekne lojovite.

                                              • dolomiti  

                                                „Vyvar se objevil v omacce jen kdyz se v nem varilo maso do te omacky“ nepsal jsem, že jsi to psal, ale že to tak vypadá ;-)

                                              • mastihuba  

                                                ono dost záleží jestli jsi byl v pozici domkáře, kterej chodil pesky nebo na kole 15–20km nekam do fabriky a mel na skale kousek vincku do kteryho 2 generace vozili kamen na grefty, nebo sedlák. Nas dedek mel pola a hospodarstvi a vinohrad pro nej byl dosmrti póvl. :-(

                                  • tromboonen  

                                    A ty musíš bejt vesnickej proletář zvyklej na sračky z pytlíku nebo co, no offence… já jsem sice z města, ale nemalou část vaření jsem odkoukal u babičky na vesnici a taky něco vím o tom, jak se v minulosti vařilo, teda ne někde v zemljance, to je jasný, i když i tam bych tipoval mnohem častějc vývar…

                                    • gerrard  

                                      Zas trochu úroveň do toho psaní nepíšeš si s pavkou, tak se nemusíš chovat jak buran.

                                      • DoomHammer  

                                        Zdá se, že Trombičovi došly pilulky ze sušených žab :)

                                      • tromboonen  

                                        Sorry, napsal jsem no offence, ty tvrdíš, že na vesnici je obyčejnej vývar luxusní zboží a že o tom nic nevím když jsem z města, já myslím, že to tak není a nikdy nebylo, pokud se teda nebavíme o generaci zničené kolektivizací/o­dlidštěním venkova, co se naučila vařit z pytlíku, tak jsem to myslel…

                                        Předtím se prostě vařilo tradičně a tam je vývar základ, žádný omáčky z pytlíku nebyly a kostky bujónu si lidi na vesnici určo nekupovali, prostě měli hrnec a v něm vařili kosti a zbytky, to nic nestojí a nemusíš kvůli tomu mít maso každej den, to je každýmu kuchaři jasný… vím, že dneska se z toho dělá věda a luxusní zboží, ale to jsou jen kecy TV kuchařů, kdo chce slušně vařit tak to dělal vždycky.

                                        • Japhy  

                                          Mně na starých kuchařkách fascinuje ten naprosto zoptimalizovaný řetězec jídel. Zbytky z jídla n-1 poslouží jako naprosto integrální součást jídla n. Dnes je úterý, tak to budou šunkofleky.

                                          • tromboonen  

                                            Asi tak, to se tenkrát učilo na „hospodyňských školách“ pro ženský, teda ne šunkofleky asi, ale provoz kuchyně jako kdyby to byla dobře prosperující restaurace, nic se nikdy nevyhodí, všechno se spotřebuje a ještě je to dobrý… dneska se z toho zas dělá nóbl záležitost, kdejakej gurmán se v rádiu rozplývá nad zákuskem z bramborových slupek, to už jsou úlety, ale takovej dokonalej workflow jako měly (některé) naše babičky to už se dneska moc nevidí.

                                            • dolomiti  

                                              Přesně, jak jsem psal končilo to mýdlem :-)

                                              • Japhy  

                                                Případně stínítky k lampám. Toto řešení se již v praxi osvědčilo. :-D

                                          • dolomiti  

                                            To měli komunisti taky ;-) UHO na x způsobů (znojemská, hamburská, přírodní atd.) to byla optimalizace :-D

                                        • gerrard  

                                          V mem rodnem kraji rozhodne ano. Tam se jedlo maso bezne jednou tydne. A vliv tady toho je v te kuchyni porad znat. To jidlo te melo nasytit a na nejake delani ho dobrym tam proste prostor nebyl. Dodneska jsou tam rodiny, ktere kdyz si chteji udelat luxusni palacinku, tak si ji namazou marmeladou, ale jinak ji maji suchou. Mozna to bylo jinde jinak, ale ja tu popisuju to jak to znam ja. A lit vyvar pod maso? Z toho by i ted mozna jeste nejakou babku mohl trefit slak. :) A co znam od kamosu z valasska, tak tam to bylo jeste horsi. Takova hezka tecka za tim nasim pripadem by mohlo byt, ze to proste nebylo vsude stejne, ale lisilo se to bohatosti krajiny, ktera byla zavisla na urodnosti mistni pudy a budme radi, ze uz je to jinak.

                                          • dolomiti  

                                            Nevím, pořád se mi moc nezdá ten rozdíl mezi kraji. Na Šumavě taky zrovna nejsou žádný bohatý a úrodný lány. Pravda je, že se mraky věcí dělalo doma. Třeba marmeládu by moje babka v životě nekoupila a tak podobně a něco k tomu masu, jak jsem psal maso se kupovalo jednou týdně a vždycky to nejlevnější, ale zato byl každý týden králík :-D občas slepice. Jinak tečka dobrá ;-)

                                            • Japhy  

                                              Věci se mění, když jsme vyklízeli sklep po babičce, byly tam archivní marmelády a kompotovice ještě z předplyšákových let. Nakonec se to zkvasilo a přepálilo a jaká z toho byla luxusní marmeládovice.

                                              Málokomu se ještě dneska vyplatí ve velkém zavařovat a držet si půlkubíkový mrazák kam nacpe půl vola a prasete. Ale když vidím (kor v našem regionu) netáhla skuhrající na drahotu a hned potom na švihu celé aleje s hnijícím vynikajícím ovocem, šípky, ořechy,… je mi toho zmaru líto. To by se před pár desítkami let určitě nedělo.

                                            • gerrard  

                                              Nejenom mezi kraji, ale tady i mezi vesnicemi. S Sumavou to porovnat nedokazu. Ja Vas tady nechcu unavovat nejakou narodopisnou prednaskou. Ale bohaty kraj to tu opravdu neni a i mezi jednotlivyma vesnicema je sileny rozdil. A prvni vesnice mimo ten kraj je uz zas neco uplne jineho. Proste za 1,5km je „jiny svet.“

                                          • tromboonen  

                                            Hele jak jsem napsal, maso jednou týdně bohatě stačí, abys měl vývaru tři prdele na všechna ostatní jídla, nedává se jej tam tak moc. A jsem ze severní Moravy, tam ani ty vinice nebyly, bohatostí kraje to nebude… Jasně, když chlap i ženská pracují někde v zaměstnání a není to větší rodina s více generacemi, tak na to není moc čas, i když čas to nezabere když víš jak na to, ale důvod proč někdo možná (a tip bych si spíš za komoušů než předtím) nevařil s vývarem rozhodně nebyl finanční/nedostatek masa, to jsme se Ti snažili vysvětlit výše.

                  • nitraq  

                    Kuřecí vařím odpoledne a večer, když jsem doma a hovězí přes noc, takže taky doma. V tomhle ohledu okay.

                    • nitraq  

                      Včera navařeny čtyři litry kuřecího vývaru za 60 korun na mase, oproti tomu se může nějaká čínská rohožka jít bodnout.

                      • roman II  

                        moc jsi tomu nedal, vypadá to jak vyvařená voda ze stáhnutýho netopejra, to na pohled nemůže voňet natož chutnat

                        • nitraq  

                          Takže po Blackyho vizuální váze (pozorováno v galerii u některého kola) tady máme romanův okometrický čich a i chuť.

                          • Sgt Pepper  

                            evoluce

                            přizpůsob se, nebo vyhyň…

                            :-)

                          • roman II  

                            pořádnej poctivej vývar musí mít mastný voka, nějak takhle by měl vypadat

                            • Japhy  

                              Však na tý fotce mastný voko je, ohraničené průměrem hrnce, takový kyklop.

                              • roman II  

                                prostě pořádnýmu vývaru se musí věnovat více času, ne nějakou rychlokvašku, hlavně že je jí 4 litry

                                • nitraq  

                                  Čtyři hodiny na kuřecí vývar není žádná rychlokvaška, času až až. Jo, mastný oko tam je jedno kyklopský jak píše Japhy, ale tuk se dá po vychlazení odebrat, víme?

                                • dolomiti  

                                  Bože, tady je zase mischelinskejch kuchařů :-D

                            • sodek  

                              už to má studené, tak ta hladina není taková „okatá“. Navíc drůbeží tuk není nic, čím by se vývar měl chlubit.

                              • Sgt Pepper  

                                jako že se má vařit jenom z vysportované nízkotučné drůbeže?

                                • roman II  

                                  tak jestli ten pták byl z chovu který prodávají řetězce tak to se pak nedivím že ani po 4 hodinách nepustli ten pták mastný voko :-)

                                • sodek  

                                  no taky řešení :) ale šel bych cestou sebrat, co se vyvařilo.

                                • sodek  

                                  a možná nemám pravdu ale já ho zrovna ve vývaru moc neprožívám.

          • Pohys  

            Já když už číňanku, tak opravdu jedině kachní od JumJum.

    • dolomiti  

      Vždycky jsem snil o tom, že se stanu požitkářem a nikdy se mi to nesplnilo :-( a tím pádem jsem se k čínským polivkám nedopracoval :-D

    • pocestny  

      Taky už to par let nejim. Nicméně v čínské polivce je te soli max 2g, to mi přijde jako nejmíň problem, když se v létě cely den potim s batohem tak stejně sůl potřebuju,… Hlavně z hlediska nějakých živin je to úplně o ničem. A z čeho je ten olej nebo z čeho se to těsto skládá netuším, v mediich bylo neco o hliníku v nudlich přes limit, ale jestli to někdo musi jíst tak si k těm nudlim může zamíchat co chce podle sebe, přidat zeleninu a sýr… ale normální člověk si i na těch horách udělá lepší jídlo.

    • Val  

      Nejlepsi jsou Korejsky, respektive poradi je Cinsky → Thajsky → Korejsky. V Praze je maj normalne Vietnamci.

    • milan.v  

      Toto vlákno začíná mít velký potenciál…

    • šimlos  

      Se z toho jednou akorát poserete…

    • Manzak  

      V cem je teda vic bordelu, v tech nudlich nebo v tom pytliku s korenim a olejem?

      • jIrI___  

        „…je potřeba si ještě připomenout, že jsme tyto polévky nepodrobovali laboratorním ani senzorickým testům…“

        Takové „testy“ jsou nejlepší :D

    • Phantasma  

      „jako milovník zdravých čínských polévek“

      Co je na těchto polévkách zdravého proboha … ?

    • mais  

      Pěknej humus, musel bych mít fakt hlad a nic jinýho k dispozici, abych to jedl

      • Sgt Pepper  

        no ale to jsou přesně ty situace, pro které byly instantní čínské polévky vytvořeny :-)

        • dolomiti  

          Který to jsou? :-D

          • Delkim  

            No třeba ukrutný hlad a poslední dostupná potravina na světě? :)

            • Phantasma  

              4dcl vody a pár nudlí není dobrý příklad pro ukrutný hlad :-D

              Když potřebuju udělat nějakou rychlovku a zároveň aby to dávalo nutričně trochu smysl, tak dělám vajíčka na slanině s cibulí a k tomu plechovku červených fazolí. Neznám sytější potraviny než fazole. Někomu by stačily jen ty fazole :-D

              Fazole mám do foroty doma vždy, přidávám je k masu nebo jako přílohu místo pečiva – pokud se to k danému jídlo hodí.

              • mastihuba  

                taky mam pod pojmem rychle jidlo jinou predstavu. platek vysokyho rostence s kusem chleba, uvarenou bramborou, nebo trochou ryze je zalezitost mezi třemi vlakny na BF. :-)

          • Sgt Pepper  

            přečti si , na co jsem reagoval, a budeš to vědět…

            to je nějakej novej zvyk tady, vstoupit do diskuze, přečíst jenom poslední příspěvek a reagovat na něj naprosto mimo smysl diskuze?

            • dolomiti  

              Nová zrychlená doba ;-) Hlavně mě teda ta situace není dost jasná, proto jsem se ptal :-) Koupíš si v krámě čínskou polivku, protože předpokládáš, že bude hlad a budeš mít jen to? To myslíš vážně? :-D

              • Sgt Pepper  

                občas nějakou koupím tak jako omylem…nebo „zůstane z dovolené“ kam jich pár tahám jako nouzovku (nic to neváží, krátká doba provozu vařiče, malá spotřeba vody a dočasně zasytí a zahřeje)

      • pocestny  

        …hodně lidí to vnímá stejně, taky to lidi nechávají na útulnách v horách pro pocestné, že to v nouzi sežerou :-D

        (pokud to náhodou děláte taky, nedělejte to. je to k ničemu, nikdo si to nevezme, život to nezachrání a jdou po tom myši)

        • Sgt Pepper  

          takže myši přežijou! hurá! all lives matter!

        • Tecka  

          “These creatures you call mice, you see, they are not quite as they appear. They are merely the protrusion into our dimension of vastly hyperintelligent pandimensional beings.”

          • Sgt Pepper  

            Stopařův průvodce je i v češtině ;-)

            • Tecka  

              Samozřejmě jsem jej četl v češtině (anglicky bych to opravdu ani dnes nedal). Ale tuhle větu jsem rychle nemohl v češtině najít :-)

    • plysovykozisek  

      Prostě čím dražší polívka, tím je lepší.

    • hovado_cz  

      Co je to za téma jak z mimibazaru? :-D