Čím namazat zatuhlé pístky brzdy?

52 nepřečtených
  • Termix

    Mám Juicy 5 a u zadní brzdy se mi špatně vracejí pístky. Dočet sem se tu, že je stačí vyčistit, namazat a rozhýbat. Ale nikde sem nenašel čím je namazat. Našel sem akorat že u shiman minerálním olejem, ale avidy používají brzdovku, tak sem myslel že tou brzdovkou, ale někdo mi tvrdil že je dost agresivní a že může něco naleptat… Tak nevím čím? Nerad bych něco zničil. Děkuji za každý tip.

    0 0
    • ares  

      Zkus se nad tím zamyslet. Celý vnitřek brzdové soustavy je zpravidla vyplněn brzdným médiem – kapalinou ( nebereme v úvahu zažitou terminologii, protože olej je taky kapalina ). Ta je v třmenu, hadici, vyrovnávací nádržce, případně chladiči a, a to je důležité, taky na vnitřních stěnách pístů – myšleno uzavřená část třmenu a brzdové páky. Chybí ještě těsnění pístů. Asi se shodneme na tom, že by alespoň vnitřní plochy těsnění měly odolávat brzdnému médiu, že? Jelikož jsem nepostřehl, že by se těsnění dělalo nějaké sendvičové z různých materiálů, co myslíš, že se stane, když ho celý namažeš příslušným brzdným médiem? Brzdová kapalina sežere barvu na třmenu nebo brzdové páce – email, elox netuším, to Ti řeknou povolanější :-)

      0 0
    • pepek  

      Nech je trochu povylézt, (drž je přitom šroubovákem nebo dřevíčkem) ale ne aby vypadly docela a jemně na obvod stříkni TF-ko. Pak je trochu procvič a opakuj to Tfko. Mně to tak vždycky pomohlo.

      0 0
    • Corhan  

      A co silikonovy olej, kdyz je vhodnej na mazani vidlic kde mas gufera tak by sel i na pistky

      0 0
      • Termix  

        To máš vyzkoušený, nebo si to jen myslíš?

        0 0
        • Corhan  

          Jo pouzivam to, silikonovej olej neni agresivni vuci guferum, takze tesneni pistku taky neposkodi

          0 0
          • Termix  

            Dík to zkusim stříknout silkalem, TFko nemam.

            0 0
          • Vegan  

            Mozna se pletu, ale nezpusobuje nahodou silikonovy olej u brzd s brzdovkou DOT5.1 jejich tvrdnuti a v extremnim pripade praskani ? to asi neni cilem tohoto namazani :)

            0 0
      • daymaker  

        ve Velu psali taky na pístky silikon… to jsem si zase zadatoval… :-))))

        0 0
    • Stancek  

      Ozivim vlakno…

      Mam juicy7, rok slouzily k naproste spokojenosti, brzdi, nezvoni… jen znamej problem s rozvibrovanim od plastu na hladkym asfaltu, to neresim, spokojenost, teda az doted. Predni mi zacala skrtat nejak vic, tak jsem usoudil ze by potrebovala seridit. Skrtala furt, tak si rikam hmmm, nejakej problem, sundal jsem ji a cumim ze jeden pistek jde o dost vic nez druhej a trmen uz nejde v tech drazkach posunout tak aby kotouc sel presne mezi desky. Nic, to pujde namazat a rozcvicit, udelal jsem si pripravek kterym jsem zafixoval ten pistek co jde a s tim co sel min jsem cvicil, vysunul, ocistil, namazal brzdovkou, zatlacil zpatky a furt dokola… ***** uz dva dny si s tim po chvilkach hraju a ten hajzl zasranej jde furt min jak ten druhej… Urcitej postup sice je znat a mooozna kdyz si s tim jeste dva dny pohraju, mozna se jeste o kousek rozchodi, nebo je na to jeste nejakej jinej figl, jak zaridit, aby sly pistky zaroven?

      Dalsi vec je, ze mi ted pride mezera mezi deskama a kotoucem strasne mala, brzda pocitove zavzducnena neni, na pace je jasne citit, kdy dosednou desky a paka jde natvrdo,  mam problem seridit trmen aby to neskrtalo kdyz je tam tak nepatrna mezera, driv jsem proste povolil sroubky, zmackl parkrat paku, lehce pritahl, kdyz tak jeste mirne poupravil a dotahl sroubky a byl pokoj. Ted se s tim morim jak blb a asi mam na*rany v rukach… ne a ne to seridit, furt skrta. Je nejaka finta, jak zaridit vetsi mezeru mezi deskama?

      0 0
      • zskal  

        Co se týká té malé mezery mezi destičkama a kotoučem, tak jsem měl ten samý problém když jsem nedávno měnil nový destičky. Nemohl jsem mezi ně dostat kotouč tak jsem pístky zatlačil do třmenu ale potvory se vždy zase vrátily. Tak jsem na brzdové páce otevřel nádržku a znovu zatlačil pístky. Myslel jsem že budu muset odsát trochu oleje, ale nebylo to ani třeba a pístky zústaly tam kde jsem je zatlačil. Pak už to bylo v poho…

        0 0
      • frbiker  

        Tak já přidám svůj problém: mně nejde vysunout jeden pístek vůbec a nevím jak ho vytáhnout. prostě když vyndám destičky a zmáčknu páku, tak jeden normálně vyleze a druhej ani boha. Zkušel jsem ho opatrně vytáhnout za ten „kolík“ uprostřed pístku na kterej se nasazuje destička ale nic. Poradí mi někdo co s tim?

        (Mám Promax DSK 9)

        0 0
        • Ricci  

          Jednoducha pomoc,zatlac silno srobovakom na ten,ktory vylieza v pohode,aby nemohol vyliezt pri stisnuti paky a ten zvyseny tlak by mal vysunut ten druhy,ktory nechce vyliezt…

          0 0
          • frbiker  

            zkusim, dík

            0 0
          • P e t r5  

            Nevím jestli budeš mít dost síly udržet to šroubovákem, já bych vzal blitzky, zmáčknul pohyblivý pístek k brzdiči (samozřejmě přes nějaký hadr) a pak mačkal brzdu. Pokud to neudržíš ani kleštěma, musíš to sešroubovat přes dva plocháče.

            0 0
            • Hornet  

              Srobovakom ani blickami eee, neudrzis

              Robim to tak ze vysrobujem strmen, vyberiem dosticky, 4–5ku imbusak vlozim pozdlzne do strmena-tam kde byva kotuc, a medzi imbus a piestik ktory chcem zablokovat vlozim vidlicovy kluc. Ten imbus je zaprety, takze sa nemoze pohnut a druhy piestik ma volno, tak aj ked je zaseknuty, mal by vyliezt pri stlaceni paky

              Po vycisteni a premazani jedneho zablokujem druhy a vycistim a namazem. Strmen vysrobujem aby som s tym mohol lepsie manipulovat, a chcem si vyrobit nejaky jednoduchy pripravok, aby som to len zasunul a zablokoval a potom otocit na druhu stranu

              0 0
              • kolda  

                ku.va, zlaty vecka… ty byly serizeny jedna dve, zadny podobny maturovani nebylo potreba

                0 0
                • Ricci  

                  No jo, ale zabrzdi s nimi v blate,dazdi alebo snehu pri vahe +100 kg :-)))

                  0 0
              • xebece  

                Asi jsem to uplne z tveho popispu nepochopil, ale nejak jsem si s tim nakonec poradil. Takze prikladam fotky, pro ty co muzou mit z pochopenim take problem.

                0 0
                • Hornet  

                  Presne tak som to myslel ako si to urobil :-) takze si to pochopil dobre, len ja som pouzil opacne kluce, imbus som mal v drazke kde je kotuc a vidlicovy blokoval piestik, ale to je uplne jedno, ide o to aby bol napevno zablokovany jeden piestik.

                  0 0
                  • Troll  

                    A ted mi poradte, co s tim, kdyz to nefunguje. :-(

                    Mam Juicy Three, jeden pistech chodi zjevne hur. Vyndam desticky, vycistim, promazu, rozpohybuju. Sice nechodi jako ten druhy, ale zlepsi se to…

                    A to vydrzi tak 50–200km, jak kdy a muzu si s tim hrat znova. Coz je dost na houby… A ted mi to krome vseho asi zacina delat i predek, ze pistky nechodi soumerne.

                    0 0
                    • Ricci  

                      Este je otazkou,ci nie je poskodene tesnenie okolo piestikov a tym padom nejde do nich rovnaky tlak…

                      0 0
                      • Troll  

                        No nevim, co s tim je. Do cervna je kolo v zaruce, tak jsem to dovezl do servisu s tim, at se o to nejak postaraji a ze ja uprednostnuji vymenu trmenu. Tak uvidime…

                        0 0
                        • hmm  

                          Tak něco podobnýho bych teď rád vyřešil, bohužel druhá strana stále tvrdí že třmen je zcela vpořádku. Takže držím pěsti. Navíc není můj třmen v mé barvě běžně k dostání, nejradši bych ho totiž vyměnil sám…

                          0 0
    • petrun  

      Muhehe, královsky se bavím a mám z vás škodolibou radost :-))) Úplně ty samé problémy jsem řešil u hyder šitmano LX. Stačilo projet blátem a pístky se přidíraly, každý brzdil jinak, škrtaly, pískaly, zkrátka paskvil, šrot a humus. Neustále jsem rozebíral pořád dokola čistil a mazal jak pako. Na další kolo jsem už dal mechanické kotoučovky Avid BB7 a najednou je po problémech. Jako když utne! Od minulého roku jsem nic nečistil a to jsem jezdil celou zimu v blátě a ve slaných sračkách! Stačí jim jednou za čas Wapka u benzíny. Přední jsem vyčistil před 14 dny při výměně destiček a na zadní jsem nesáhl od června 2008! Když začnou škrtat, otočím kolečkem na boku a je po škrtání a to při 180 mm kotoučích. Navíc se sintrovanými destičkami brzdí líp než šitmano s šitmaňáckými originály. Nečtu stupidní teorie, já na tom jezdím!

      0 0
      • petrun  

        Jedinou výtku mám k Avidním kotoučům. 160 mm Roudagony v zimě trochu rezly :-(

        Když jsem přehodil BB na jiné kolo, nahradil jsem je kotoučema šitmano.

        0 0
      • kyl  

        Taky mám lepší zkušenosti s mechanikama BB5 než s hidrama Deore 525,zadní je v poho ale přední úplně k hovnu,odvzduš­nění,troje desky i kotouče a furt nic.BB5 ty brzdí tak jak si představuju.

        0 0
    • Jarry  

      Oživím téma.

      Na LX brzdách mi téměř nevyjíždí levý pístek, brzda nebrzdí. Postupoval jsem podle rad B-F: Vyndal destičky, zablokoval druhý, několikrát zabrzdil, pístek s vrzáním vylezl pak jsem prostřík silikonem. Pak jsem ho zatlačil, překonal jsem mírný odpor, luplo to a pak s vrzáním jsem ho zatlačil. Několikrát jsem opakoval, ale stav se neměnil. Při dalším pokusu namazal brzdovým olejem a pak ještě WDčkem. Nic nevede ke kýženému výsledku, levý chodí výrazně hůř. Poraďte co s tím.

      0 0
      • parduba  

        Nejspíš by to chtělo vyměnit těsnění pístku ale obávám se že bude problém je sehnat-pokud se vůbec sehnat dají.

        Proč prodávat gumičku za pár kaček když můžou prodat třmen za několik stovek.

        0 0
        • Jarry  

          Tak jsem na to teď koukal, tak už malinko začal vylézat, ale nemůžu vyzkoušet jak to brzdí – sníh a nemoc:-(.

          Nejlevnější třmen je na kupkole za 693,– To se mi na zimáka nechce platit.

          0 0
    • nitraq  

      Vytažení staršího vlákna jedním krátkým dotazem.

      Lze použít silikonovej olej na promázání pístku Magury? Jelikož stejně jako Shimano i tady je náplní minerální olej, tak bych tipl, že odpověď je ano. Nepletu se?:)

      0 0
      • kubad  

        jo ale proč? kapni tam trochu oleje co je vevnitř

        0 0
        • nitraq  

          Protože mi přišlo jednodušší vzít stříkačku s olejem, co mám na mazání vidlice, než rozdělávat expanzku.

          0 0
        • Lišák  

          Nevím nakolik to pomůže. Mám lehce zatuhnutý jeden pístek u přední brzdy Sh 595, povysunul jsem ho, nakapal olej, zatlačil, toto zopakoval, a výsledek nula. Budu muset třmen rozebrat a těsnění i pístek namazat zvlášť.

          0 0
          • nitraq  

            Já mám problém spíš opačnej, jeden pístek nejde úplně zatlačit. Dřív to nevadilo, ale teď jsem dal novej kotouč a vystředění aby to nedrhlo je prakticky nemožný. Taky ještě zkusím zbrousit barvu z desky na drhnoucí straně, to by mohlo stačit.

            0 0
          • kubad  

            určitě rozebrat pístek trochu přeleštit a namazat

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.

Podobné diskuse