• DiaBoss

    Čaute, zvažuji koupi vesty s chráničem hrudníku a páteře kvůli nedávnému zranění ale mám strach že se v tom budu cítit jako by mě objímal medvěd, že ztratím pohyblivost ve vestě a tím se mi zhorší technika jízdy. Prý ta vesta dost ztěžuje pohyb ale je to vážně tak hrozné? Konkrétně jde o vestu ONeal Holeshot. Nejlepší by byly rady od někoho zkušeného. Je jasné že se v tom bude dát jezdit ale jak velký je ten rozdíl s vestou a bez vesty?

    0 0
    • mr.antik  

      celkem velký… je potřeba zvážit jestli potřebuješ ramena… jinak je imho mnohem lepší páteřaková vesta a pak lokty zvlášť.

      0 0
    • pavlik6022  

      mám tuto http://www.btosports.com/…850-HW-SHIRT a zkušenosti dobrý, pohyblivost beze změn, v létě trochu tepleji, ale dá se vozit i bez dresu, takže veskrze spokojenost

      0 0
    • kycis  

      Ahoj, oživím téma. Na občasné návštěvy bike parku (cca 10× do roka – Špičák, Geiss, Schoneck…) a možná i na občasné použití na zkoušení těžších věcí za barákem chci na letošek pořídit vestu. Jezdím na trailbiku 27,5/150 zdvih, takže klasické DH brnění by bylo overkill. Chci ochranu hrudníku a ramen. Nad čím váhám je páteřák.

      Sice mě tu budou kamenovat, ale jezdím v podstatě furt s batohem s páteřákem (Evoc). A teď jestli shanět vestu bez páteřáku a kombinovat s batohem, něco jako tohle, nebo vzit i s páteřákem s tím, že batoh si na tom nějak sedne.

      Máte s tim nekdo zkušenosti? Plus uvítám tipy na lehčí vesty co by mohly vyhovovat.

      Díky!

      0 0
      • Breakpain  

        Jestli si chceš BP užít, tak opravdu ne s batohem ;-) …

        Tzn koupit komplet vestu a na batoh prdět ;). Na přejezdy si na tom batoh sedne, na ježdění shodit. K tomu jsem se dopracoval po nějaké době. Místo batohu vozím ledvinku, kam dáš drobnosti a nazdar ;-). Zároveň funguje trochu jako ochrana ledvin. Pokud chceš jít touhle cestou, tak si nekupuj dlouhý páteřák. Mám MX vestu, tak končí na ledvinkou a je to v klidu. Věci v kapsách mi vadí při jízdě, ledvinka – o té defakto ani nevím.

        Pokud chceš chráničovou košili a ne vestu, tak tam si batoh asi sedne v klidu, když z něho vyndáš páteř.

        Mno a poslední věc – nejsem si jistý, že seženeš sólo ochranu hrudníku a ramen BEZ páteře. Páteřák je takovej základ, na který se nabalují ostatní chrániče – hrudník a pár dalších má i ramena.

        Osobně na blbnutí po okolí mi nejvíc sedí záda + hrudník. Do BP přidávám ramena + krk.

        Jako výhodu zad vidím to, že si je nezvalchuješ, když letíš do šutrů a hrudník je fajn, když se zastavíš o strom – aspoň Ti vydrží žebra a sternum (minimálně zvýšíš šance).

        Ramena jsou fajn, že nejsou omlácená, ale proti zlomení klíční kosti a vytržení – k ničemu. Měl jsem, rameno se utrhlo jak papír i s tím ;-).

        0 0
        • kycis  

          Ta co jsem daval odkaz prave paterak nema, kdyz mrknes na fotku. Asi vezmu neco jako daval dole Jarda a je fakt, ze po vyhozeni desky z baglu by to mohlo fungovat. Diky ;-)

          0 0
      • Jarda636  

        Čau, vozim třetím rokem vestu Alpinestars evolution jacket. Má i ochranu ramen.

        Vejde se, k pateraku, i vak s vodou.

        Kapsy jsou poměrně velký takže většinu ježdění jezdím bez batohu i ledvinky.

        0 0
        • kycis  

          Nevypada zle, jhrejes se v ni hodne, nebo se to i v lete da vydrzet?

          0 0
          • Jarda636  

            Tak větrá to hůř než když jedeš bez toho ale tragický to není.

            Potíš se míň než když máš bagl na zádech.

            0 0
    • FooBar  

      Navazu na tema…hledam tak trochu svaty gral mezi vestama, ale treba mi date nejake dalsi tipy ;) Shanim vestu, nebo nejake reseni, ktere bych mohl vozit na enduro vyjizdky (ruzne lokalni nakopane skakaci lajny) a bikeparky. Nejezdim kudlu, ale ruzne pady jsou proste soucasti jizdy a ocekavane. Doted jsem jezdil s batohem s paterakem, ale chtel bych se ho na vetsinu vyjizdek zbavit (prave v bikeparku, nebo kdyz jedu jen treba na hodinu tlacit kolo do lesa). Co ale potrebuju, tak je:

      1. musi to byt hodne dychatelne, jezdim totiz nejcasteji v lete, kdy je horko na muj hlavni konicek :) Idea je mit nejakou vestu a na tom lehke triko nebo dres (takze klidne neco ze sitovky)
      2. Potrebuju vozit klice od auta a telefon (spis vetsi), ktery bych nerad rozsekal pri prvnim padu, takze potrebuju nejake kapsicky. Idealne bych si ho predstavil nekde mimo paterak, protoze je mi jasny, ze kazdy pad na zada ho vyradi z provozu (takze spis boky, bricho?). Tohle mozna vyresim koupi nejake nahradni sunky, ale stejne ho musim nekam dat a nemel bych ho znicit pri kazdem druhem padu.
      3. Paterak spis delsi, at kreje i spodni cast zad. Kdyby to melo i ramena, tak je to top…
      4. Kdyby to melo level 2 ochranu zad, byl bych radeji, ale vetsina je evidentne s level 1
      5. Pridavnou ledvinku na veci spis nechci

      Zatim me zaujalo treba toto:

      https://www.alpinestars.com/…us-prot-vest

      • dlouhy paterak, vypada to lehce a vetratelne, je to levny, vejde se do tech kapes telefon/klice aby to nevypadlo pri skakani?

      https://www.scott-sports.com/…et-protector

      • hodne kapes, ale nevykoukal jsem, jak je dlouhy ten paterak, jestli nekonci uz nad tou kapsickou

      Dalsi varianta me napada nejake hodne lehke spodni triko/vesta s kapsama bez pateraku a na to az posadit nejaky derovany/vetraci paterak a az pres to dres/triko (teplotne by to snad nemelo byt horsi nez all-in-one vesty s paterakem). Ale nic takoveho se mi asi nepovedlo najit.

      0 0
      • Salkrikaltor  

        Řešil jsem něco podobného, zvlášť zapeklitý je problém, kam strčit velký mobil. Hypoteticky by se dal někam do kraťasů zezadu na stehno nebo na ruku, ale vždycky zůstává riziko, že kotrmelec půjde právě přes tyhle partie. Takže koupit sekudnární zařízení je nejlepší volba asi, byť přendavání SIMky je otrava. Pro geeky je tu možnost hodinek s voláním, ale mobil to nenahradí.

        S klíčema je to jednodušší. Někde v kapse na stehně se v případě pádu vtisknou do nohy. Bolí to, ale přežijou. Většinou. Lepší než v kapse jako u bundy, to se dokáže hezky vrazit do žeber. Nebo se dají na prasáka přilepit izolepou k rámu. Izolepa vůbec řeší většinu starostí :-) A pokud to dovoluje rám, zůstává možnost brašny nebo bidonu na nářadí.

        Co se týče dvou uvedených chráničů – osobní zkušenost s nimi nemám, ale vyzkoušel bych:

        1. Nekrabatí se zip na břiše v poloze přikrčení na kole? Řešení se zipem po straně mi přijde praktičtější.
        2. síťované panely jsou náchylné na potrhání. Dres nebo triko tomu sice trochu brání, ale jak to jednou začne…
        3. Ani jeden nemá nějaké stahování okolo hrudi, jen střihem a látkou – blbý bude, když se to vytahá, nebo to už v počátku nesedne ideálně.

        Variantu „plné kapsy a přes to páteřák“ bych ani nezvažoval. Za prvé tě to bude otravovat pokaždé, když budeš sahat do kapes, za druhé dávat cokoli mezi páteřák a záda tak trochu popírá smysl páteřáku, myslím. Takže asi neřešit tolik termoizolaci, nikdy to nebude jak tričko, ale i ve 30 °C se dá jezdit v plné polní, jen je mokro.

        0 0
      • Atilla  

        Upřímně je ochrana zad asi trochu přeceňovaná. Nakonec bez chrániče krční páteře je defakto k ničemu. Protože kompresním zlomeninám stejně nezabrání a největší riziko je krk, který taky nechrání. Samozřejmě když už vezu batoh, tak ať ten páteřák má. Ale jinak pokud nemám krčák+ integrálu, tak je to ve výsledku stejně dobré jen proti modřinám.

        A to píšu jako někdo kdo v BP vozí vždy plnou výbavu. Na domácí traily mám jenom to nejlehčí oblečení, malou helmu a ledvinku abych se nepotil a cítil se co nejvíce v komfortu.

        0 0
        • Mr.Duck  

          Tak každej má ten level trochu jinde, já třeba na en kole páteřák taky nevozím ale zároveň mi to nepřijde jako blbej nápad. Bez full face už skoro nevycházím z domu (I ostatní to ocení s mým ksichtem), ale třeba kamoš Honza jedině dh helmu a krunýř všude furt.

          Nějaký lehký krunýř by byl fajn ale něco co dýchá fest mnoho aby se v tom dalo vyjet 1500m kopec ve 30st nevím jestli existuje.

          0 0
          • Atilla  

            Létá letoucí jsem vozil batoh s páteřákem od Evocu, pokud nebylo vedro super řešení kam dát bundu a ostatní věci.

            Pak jsem měl lehkou od TLD, ale vedro v tom bylo. Tak jsem zkusil IXS triko. Ramena fajn, ale záda o prdu a zase v tom bylo vedro.

            Kdyby existovalo něco lehkého co by dýchalo, tak to beru. Ale musí to být vrstvy pěny, protože pod D3O je vedro a musí to mít pořádná ramena.

            Jinak radši ledvinu a kolena a co nejméně oblečení. Přeci jenom když je komfort. Člověk se nevaří ve vlastní šťávě, tak se jezdí lépe a dělá méně chyb.

            0 0
            • Mr.Duck  

              Je to tak, komfort je pro bezpečnost možná podstatnější než chrániče.

              Já osobně třeba moc neřeším chrániče na ramena – brace to jo ale nemyslím že chránič tam může mnoho pomoct, ale záda ledviny plíce.. Jednou jsem na crabapple hits vyhodil rameno při dopadu na koně a bylo z toho slušný rozmetadlo do kamenů kde zrovna myslím že páteřák udělal mnoho, ale pravda že to je Park s ne endubro. Na enduru prostě jezdím opatrně a doufám ale kdyby bylo něco co splňuje podmínky na letní ježdění a na mojí peněženku tak neváhám :)

              0 0
              • Atilla  

                Za sebe můžu potvrdit, že pokud máš něco co pobere první naráz a umožní sklouznutí, tak to pomůže hodně. Takové to trefení stromu ramenem. Na přímý pád nebo škubnutí nepomůže asi nic. Ramena mám celkem rozebraná, tak si je chráním.

                Teď co jsem měl rozmetadlo v Chatelu, tak bez chráničů bych na tom byl o dost hůře a i tak jsem vyvázl se zápěstím na šrot, prasknutým AC můstkem, kus lýtka utrhlého , pohmožděná žebra a posunuté obratle. A když kouknu jak ten tvrdý plast na ramenou orvaný, tak jsem za ramenní chrániče rád. Vlastně i za to co jsem měl přes hrudník a žebra a vůbec nejradši za MX helmu a krčák ( a i tak musím na rentgen, páč mám pocit, že mám v krčním obratli kousek ulomený).

                0 0
                • mirorek2  

                  Tvl tak to byla asi slušná palba do šutrů, tak hlavně že jsi celý…

                  0 0
      • lubosalbi  

        Mám tu Alpinestars a jsem hodně spokojenej. Telefon mám Redmi Note 7 a vejde se v pohodě do boční kapsy, kde je relativně v bezpečí. Nechával jsem si u švadleny dodělat ještě jednu kapsu na spodní část páteřáku

        Do bikeparku mám kompletní brnění od Dainese.

        0 0
      • Breakpain  

        I v lete jedu klidne v MX veste, ber to takhle, kdyz je to tezky a potis se, lip natrenujes ;) … a az prijde unava (drive), zabalis to…

        Ale o zadani – na takove to sudlani mam tu vestu od Alpinstars (jen zada). Je to hlavne nato, aby to tak nebolelo, kdyz te vezme kolo po zadech nebo dopadnes na zada v sutrech. Mam starsi model se zlutym prekrytem zipu nahore, protoze ma kratsi paterak. To doplnim ledvinkou – takze jako celek to mam chraneny a je ulozny prostor …

        Nicmene, kdyz mas 30°C tak se potis i v tom :) …

        0 0
        • adam320  

          Ja se teda ve 30°C potim i v tricku:)

          0 0
        • FooBar  

          A jakou MX vestu mas?

          K tomu kratsimu pateraku a ledvince…nebojis se, ze pri kotrmelci na tu ledvinku lehnes a cely obsah se ti obtiskne do bederni casti patere?

          0 0
          • Breakpain  

            Vozim dve Corny tycinoky v ledvince na sobe a ty mam hned vzadu, takze nejdriv me zacnou tlacit ty ;) …

            Pokazde, kdyz jsem sebou jebnul, sel spis prvotni naraz na horni cast zad a ledvinka to odnesla dodatecne. Mam v ni i mobil a sklo mi prasklo jen jednou :) … samozrejme tam nemam defakto zadne naradi atp. Mam tam jen mobil, klice a jidlo. Zbytek na kole.

            Vestu pouzivam Leatt 4.5 chest protector vc. ramen. A neco to urcite vazi :) …

            Na traily v Praze, kdyz vim, ze budu hodne slapat vozim mekkou Alpinku, to „tilko“.

            0 0
        • FooBar  

          A jeste by me zajimala jedna vec, da se ledvinka pohodlne vozit primo na tom pateraku? Precejen i ten Alpinestars ma paterak az na prdel, MX vesty maji dokonce pomerne masivni pas kolem pasu samy o sobe…Nemas nejakou fotku, jak jsi v tom naskladany? :)

          A jakou sis oblibil ledvinku?

          0 0
          • Breakpain  

            Nevím, musím mrknout, ale pro ilustraci Ti stačí tahle fotka – vidíš to zepředu? Takhle vyypadá standardní MX vesta i vzadu a ten ledvinovej pás, co je pod tím, je ta ledvinka – tzn doléhá to k sobě, ale nevadí si to. P5ední strana defakto vypadá identicky jako zadní ;-). Nesmíš si koupit páteřák, co je až ke kostrči.

            Samozřejmě vozit to jde i přez sebe, a když se to trochu kryje – je to jedno, ale když budeš mít celou ledvinku na páteřáku – tak je to divný a klouže to – jsem radši, když to mám přímo na těle …

            Vesta od Alpinky je s krátkým (mám já) a s dlouhým páteřákem – tu jsem si schválně nebral ;-) …

            edit, mrkni se sem na fotky a pochopíš ;-) je to tu vidět http://shop.razzo.cz/…ector-black/

            0 0
    • FooBar  

      Mate jeste nejaky tip na co nejuzsi (tzn zakryvajic co nejmensi cas zad na vysku) ledvinovej pas s trochou ochrany (nemusi byt kdovi co, ale at to neni jen hrejivy neopren), ktery aspon trochu dycha (tzn neni do zimy)? Mam nakonec vyhlidnuty triko s paterakem, ale paterak konci trochu vys. Na jezdeni lehcich veci mi to nevadi, ale nekdy bych to rad podporil nejakou prodlouzenou ochranou az dolu, tak me napadlo dokoupit ledvinovej pas. Ale podle fotek vetsinou vypadaji desne siroky a nevim, jestli by to nebylo nepohodlny, kdyby vetsi cast pateraku jeste zakryval ledvinovej pas. Ted se blbe zkousi, tak nechci objednavat nahodny pasy jen tak na blind…

      0 0
      • Breakpain  

        Ledvinka s polstrovanim a das do ni veci? Takhle to resim ja. Ledvinovej pas je hodne sirokej a primarne k MX vestam, ktere jsou echt kratke …

        0 0
    • Boby83  

      Ahoj, připojím se s dotazem,

      po mém posledním pádu, kdy jsem si pochroumal žebra, tak jsem se rozhodl začít se trochu chránit. Včera jsem si pořídíl chráničové triko O´neal https://www.dookie.cz/…-short-2019/?…, a jak už to bývá zvykem, vzal jsem to nejlevnější v domnění, že ochrana bude sice základní, ale dostatečná . Nikdy jsem nic podobného neměl a hrozně mě překvapilo, jak jsou ty vyztužená místa měkká. Přijde mi, že se jedná pouze o kousek nějakého molitanu, který ve finále nemůže chránit snad skoro vůbec. Nejsem vyloženě letec, nebo drtič DH, jezdím spíš flow a lehčí enduro lajny a skáču pouze menší dropy. Do bp se dostanu tak 10× do roka, jinak vesměs Brdy, kde to triko asi ani používat neplánuji.

      Zajímalo by mě, jaký máte názor na úroveň ochrany na zmíněném triku, používáte to někdo? Poskytne to aspoň základní ochranu, nebo se jedná o vyhozené peníze a bylo by dobré ho vyměnit za něco dražšího? např: https://www.dookie.cz/…-2018-cerna/?…

      0 0
      • Atilla  

        Oboje je nesmyslně drahé k tomu jako to poskytuje ochranu a jaké je v tom vedro. Koupil jsem si straší verzi toho prvního a stejně ho nevozím( ochrana prd a je mě v tom teplo, jen ramena mají super). Pohodlnější a víc ochranné je Poc VPD torso. Teď ho mají na alze za dobře. Opravdu to chrání a ani o tom nevíš. Ale tak i tak to vozím jenom do bikeparků ¨.

        0 0
        • Breakpain  

          No, zrovna aktualizuju „satnik“, kandidati

          Leatt

          Body Protector 3DF AirFit Lite

          https://leatt.com/…5017180030-W?…

          Chest Protector 3DF AirFit

          https://leatt.com/…5017120112-W?…

          PoC torso uranium

          https://www.pocsports.com/…system-torso

          • ten jsem tam pridal po Tvem hodnoceni a trochu jsi mi rozbil babovicky. :) …

          Porad nevim, jestli „triko“, kde jsou bonus ramena nebo jen vesta s externimi lokty. Lokty vozim vzdy, otevrenej uz jsem ho videl a nechci znovu :).

          DH a BMX draha, takze dost rozdilne vyuziti … mozna se nevyhnu dvema variantam… chranic krku na sjezdu vzdy, na BMX ho asi zacnu vozit taky… ty „manualy“ zavani krasnyma zadama jak se to ucim.

          0 0
          • Sistematicx  

            Ten body protector jsem zkousel. Plast co je pod tou sitovinou je tam navolno. Je to takova plastova deska ktera se tam ruzne hejbe.

            Zvolil jsem misto toho https://leatt.com/…5020004200-W?… tenhle model. Kdyby jsi chtel tak sem dam fotky.

            0 0
            • Breakpain  

              To jsem si říkal, jestli už není moc „hamatný“. Mrknu se nato, nemám to daleko – tak hodím oko v reálu.

              Jinak k těm protektorům v síťovině na volno – těžko říct, mám od AlpineStars jen páteřák, který je formou síťové vesty, už jsem s tím letěl, záda obouchal a funguje to na jedničku, takže dokud to neroztrháš, funguje to podle mě dobře. (pokud jsi to myslel takhle)

              0 0
          • Atilla  

            Lokty vozím taky, ale už to nechci dohromady. Mám ještě Alpinestar A8, taky hodně fajn, má ramena a chrání žebra, ale o POC torso na sobě fakt nevím a páteřák krásně větrá.

            Do trika ze síťoviny bych už určitě nikdy nešel. Když jsi pak někde v parku celé dny( typicky dovolená v zahraničí), tak to ze sebe chci jednoduše sundat na lanovce, nebo při obědě.

            0 0
            • Breakpain  

              Už nechceš lokty dohromady, můžu vědět důvod? Já mám z loktů sólo dost často z DH lajny ohoblovaný lokty, jak chránič lítá nahoru a dolů a občas puchýře od silikonového lemu.

              Ale taky jsem přemýšlel jestli dohromady nebo sólo – takže uvítám zkušenost ;-).

              No, na lanovce to určitě sundávat nebudu, chci to pod dres, nebaví mě to čistit od sraček :-). Ten POC je sympatický, protože je to asi guma ⇒ sprcháč a hotovo :-)

              0 0
              • Atilla  

                Lokty dohromady právě kvůli svlékání a i kvůli variabilitě. Mě nedělá teplo dobře a když je 30 ve stínu, tak to rád sundám aspoň na chvilku. POC super vezmeš vapkou a jedeš dál.

                0 0
                • Breakpain  

                  Chápu, no a od té doby co máš POC, nosíš ještě tu MX vestu od Alpinky?

                  0 0
                  • Atilla  

                    Zatím jsem byl 3× v parku v POCu a dokud bude teplo, tak určitě ne. Ale třeba do Chatelu, bych si jí asi vzal. Výhoda POCu je, že ani nezabírá žádné místo.

                    0 0
                    • Breakpain  

                      No … tak jsem nato zvědavý … :-) objednal jsem, uvidíme, jestli tím půjde i fixovat chránič krku (ramenní popruhy vypadají, že by mohly…).

                      0 0
          • Kremen  

            Přidám pozitivní zkušenost s POC Torso. Skvěle funguje i na endurové vyjížďky kdy hodinu šlapu do kopce abych si to pak zhučel dolů. Vozím pod tím jen „silničkové“ potící tílko a na tom dres a fakticky o tom ani nevím. Taky jsem to koupil na Alza za 2/3 ceny.

            0 0
        • Boby83  

          Přesně – akorát ramena celkem ujdou, jinak mi to přijde úplně k ničemu. Maximálně, že v tom člověk vypadá cool, ale to není účel :)

          Kouknu ještě na ten POC, díky za reakci. A jen doplním, že to taky chci pouze do BP.

          0 0
    • danis7  

      Oživím to tady. Mám dotaz na páteřák vs vesta, viz obrázky? Jak jsou na tom s nošením? Nosí se lépe vesta nebo páteřák? Chci něco na ochranu do bikeparku, ať v tom vydržím celý den.

      0 0
      • Salkrikaltor  

        Myslím, že hlavní výhoda vesty je v tom, že může krýt i žebra nebo ramena, vliv na komfort je až sekundární. Samotný páteřák jsem nikdy nevozil, ale porovnat víc materiálů u vest můžu – síťovina se časem začne trhat, vypadá, že je víc prodyšná, subjektivně mi ale materiál, ze kterého jsou boky vesty na obrázku přijde vzdušnější i praktičtější. Vedro bych zas tak neřešil, v BP mě vždycky nejvíc chladily ruce, tělo to nějak ustojí, přijde mi to jako snesitelná oběť za (pocit) bezpečí. Vozím Leatt Body Tee 3DF AirFit Lite.

        0 0
      • nomecz  

        pokud chceš jen čistě záda tak vesta nedává smysl pokud nemá něco na víc (kapsu na camel atd …).

        Když vestu tak bych bral něco s hrudníkem nebo ramenama

        0 0
      • Breakpain  

        Vesta je úplně něco jiného, ty máš „tílko“ … líp to bude držet na těle …

        0 0
        • danis7  

          když koukám na MX vesty, tak to je všechno krátké, do půlky zad.

          0 0
          • Breakpain  

            Bývá to kratší, protože to počítá s ledvinovým pásem / ledvinkou (což pro mě je supr).

            Tak spíš specifikuj, co bys od toho čekal.

            Jen samotnej páteřák mně osobně nevyhovuje, bo se to hýbe víc, než bych chtěl.

            Mám Leatt 4.5 vestu,

            • beru na „vraždy“, chrání to i žebra
            • k tomu krk

            Tílko od Alpinestar (jen záda)

            • beru na šlapání

            „vestu“ od POCu – VPD system

            • na standardní ježdění do BP s krkem
            • nebo přísnější traily po okolí

            Každopádně, vím proč který kousek mám a jak ho kombinovat ;-). Osobně mám radši kratší záda, bo jezdím jen ledvinku a bez batohu. Jinak bych na plno věcí používal batoh s páteřákem uvnitř.

            Aktuálně toho trh nabízí vcelku dost, tak si stačí vybrat ;-).

            0 0
            • danis7  

              jaké tílko od Alpinestar máš? Jak sedí, dá se s tím jezdit i kopce/hory, tzn dlouhé výjezdy? Dá se na něj vzít i lehčí batoh?

              Loni jsem jezdil jen s fullface helmou, koleny a batohem, letos bych nějakou ochranu přidal. Na tílku se mi líbí kapsy, takže není potřeba ledvinka na mobil a klíče od auta. Na kole mám duši, pumpu Oneup … takže tohle neřeším

              0 0
              • Breakpain  

                říkají tomu oficiálně „Alpinestars Paragon Plus vesta“ (tu jsi i postoval, jen já mám starší verzi, která má kratší záda, úmyslně)

                Prosím Tě specifikuj na co to chceš (traily nebo BP), co chceš aby to chránilo (záda dlouhý, krátký, hrudník, lokty … etc), z jakého materiálu (pěna, guma, plast) a v jaké formě (triko, volné, vesta …) … takhle se budeš ptát na každej kus a nebudeš nic vědět.

                A teoreticky, když si to zodpovíš, jsi schopnej si to pak už i najít v obchodě.

                Vozit batoh jde na všem, ale když už máš batoh – pořiď si s integrovaným páteřákem a sedí to mnohem líp ;-) …

                1 0
                • danis7  

                  Batoh s páteřákem nechci, nerad vozím těžké věci na zádech, vadí mi.

                  Co bych chtěl:

                  • ochranu hlavně páteře (celé, takže dlouhé), hrudník zatím nevím
                  • aby to bylo pohodlné, spíše pěna (např D3O) než plast
                  • použití v BP
                  • šlo by využít i na Rychlebech??? … hlavní prioritou je BP
                  • vesta/tílko nebo samotný páteřák … nevím
                  0 0
                  • Breakpain  

                    Batoh s páteřákem uvnitř nebo batoh na páteřáku, který máš na sobě je skoro to samé, pak nemělo smysl řešit ani jedno, ani druhé ;).

                    Na oblečení (je jedno na čem, prostě ne přímo na holé kůži)

                    POC VPD

                    • dobře se myje
                    • lze oddělit hrudník a vozit jen záda
                    • na holé kůži je to nesnesitelné

                    Na holé tělo

                    Leatt

                    • bude lépe dýchat

                    Případně hledej dál a najdeš ;-) …

                    0 0
                    • danis7  

                      ještě k tomu POC VPD i pro Atillu, POC mi připadá takový univerzální (kromě ceny):

                      • jak sedí na těle, dá se s ním šlapat třeba Rychleby? Větrá?
                      • jakou velikost, v recenzích doporučují menší, já měřím 184, hrudník 107 cm
                      • musí se dokoupit pás, aby šel vozit jen páteřák bez hrudi nebo se jen sundá hruď a použijí ty dva pásky?
                      0 0
                      • Breakpain  

                        Tak vepředu je to defakto celistvé – takže to moc nevětrá ;-), ale ochrání to. Záda zato větraj více než slušně.

                        Tak podle toho, jak chceš dlouhý záda … já mám Mko, na 187, páč jsem chtěl co nejkratší záda, ale líp sedělo Lko … takže já si myslím, že nebudeš mít problém s Lkem … popruhy zkrátíš dle potřeby, tam problém není – ušmiknout, zašít …

                        Ano, musíš si dokoupit popruh na připojení jen sólo zad. Ale jelikož mi jde o protekci, tak jsem to nikdy neřešil a vozím to v kuse ;-)

                        0 0
                        • danis7  

                          A ten Leatt, který jsi postoval výše, taky vozíš? Srovnání s POCem?

                          Na to, že jsem chtěl jen páteřák jsem se dostal dále než jsem chtěl :)

                          Leatt uvažuju pro syna, vypadá dobře, i cenově proti POC, ten je fakt drahý

                          0 0
                          • Breakpain  

                            Ne, to je jen alternativa … já si ty věci vyzkouším, porovnám a pak vyberu ;)…

                            Tak si vyber něco levnějšího, stačí hledat & zkoušet ;-) …

                            Tak já nevím, páteřák je fajn, ale neřeší to, když narazíš hrudníkem do stromu, ze skalky… rád zvýším svoji šanci a pár zlomených hrudních kostí už jsem zažil :-)… „tuk, "tuk“ – ne mých.

                            Ber to tak, že jsem zaměřený na sjezd, ať už v BP nebo na trailech (v tomhle duchu radím…). Jestli je to pro Tebe overkill, to už musíš zvážit sám…

                            0 0
                  • Atilla  

                    Mám toho taky trochu víc. Takže na Brutál DH, ala Chatel FR beru MX vestu alpinestar A8.

                    Do českých BP vozím POC VPD torso.

                    A na naše traily místo batohu https://www.koloshop.cz/…m-Black.html?…

                    A to je velká pecka. Teď udělali přepracovanou verzi, která má větší kapsu na telefon. Dáš do toho klidně suché triko a váží to o pár gramů víc než ledvinka.

                    0 0
      • danis7  

        Nakonec jsem koupil Leatt Airflex chest protector, sedí pěkně, zdá se, že nevadí, je příjemný. Akorát jsem kupoval 2×, i pro syna :)

        0 0
    • danis7  

      Pořád váhám jestli jen ochranu zad nebo přidat i hruď. V BP jezdím středně těžké trasy, např. na Kopřivné Spicy

      0 0
      • Breakpain  

        Hele, řekněme to jednoduše – narozdíl od ramen (která mi osobně trošku zavazí), o hrudníku ani nevím. Takže já bych řekl – „lepší to tam mít“ ;) …

        Poměrně šikovné tílko dělá 100% (záda a hrudník) – na záda to má myslím lvl2 dokonce. Když jsem to viděl naživo, hodně se mi to líbilo. A záda to měla u beder rozdělený na dva kusy myslím (to je strašnej oser, jak to někdy odstává – takže velké plus).

        1 0
    • Smazaný účet  

      Už jsem chtěl vytvářet nové téma, ale tady byste mi snad mohli poradit…

      Nejsem nějaký sjezdový jezdec nebo tak, mám klasický XC hardtail s SPD a bohužel docela citlivou bederní páteř…

      Před týdnem jsem si ji při pádu pohmoždil, což mě přimělo k uvažování nad nějakou lehkou ochranou. Oproti výše uvedeným bych měl opravdu zájem pouze o ochranu bederní části, případně celé páteře (pokud by to jinak nešlo) a prioritou je, aby se v tom dalo pohodlně jezdit i na delší trasy. Primárně mi jde o ochranu proti koncentrovaným nárazům, jako se mi např. stal teď – jel jsem do docela prudkého kopce po kamenité cestě, sekl se mi řetěz na přesmykači a než jsem stihl vyhodit tretru z pedálu, pěkně jsem se vybulil (klasika) – tentokrát jsem ale prásknul bederním obratlem o ostrý kámen.

      Tudíž bych rád koupil něco, co mi v podobných pádech sníží riziko dalšího poškození beder, předem díky za tipy.

      0 0
      • skaj  

        Sahnul bych po nejakem batohu a spojil ochranu s necim uzitecnym. Protoze popravde – ochranu, tedy paterak – bych jen kvuli bezpeci na XC urcite nevozil. To bych vnimal jako hrozny opruz a prestrel.

        Pokud by slo jen a ciste o bedra – muzes zkusit motorkarske ochrany jako jsou ledvinove pasy, eventuelne nejakou „enduro“ ledvinku.

        1 0
        • Breakpain  

          No jo, ale ledvinak je na „odrazeni“, na sutry k prdu, pokud nevezmes od Leattu, v tom bych ale nejezdil ani na DH kole.

          Ledvinka bude IMHO mnohem lepe plnit danou fci.

          0 0
      • scota  

        EVOC protector vest men EN 1621–2, level 2

        https://www.bikepart.cz/…carbon-grey/

        0 0
      • Smazaný účet  

        Díky, po těch ledvinkách se podívám, ta vesta vypadá taky dobře, akorát se mi zdá, že v létě bych se v ní asi uvařil…

        0 0
    • XNeo  

      Pokud jste byl zvyklý jezdit „na lehko“ bez chráničů, tak jisté omezení cítit můžete. My co občas hrajeme i hokej, tak mi chráničková vesta na bike přišla „lehká a vzdušná, pohyb neomezující“, asi proto, že hokejovou vestu na sobě mám 1× týdně a už jsem si zvykl.

      0 0
      • Smazaný účet  

        No, s tím zkušenosti nemám :D Ale zase docela často jezdím s batohem, který případný pád docela dobře utlumí, ale ne vždy, tudíž by bylo fajn mít i něco lehčího než batoh

        0 0
    • seda  

      Ahoj,

      končí sezona tak je třeba nakoupit na tu další.

      Jsem začátečník v BP, i když mi je už skoro 40cet. Mám ho 20 minut autem a tak chci jezdit často a spíše třeba jen 2 hodiny po práci.

      O prázdninách jsem pořídil Dirtaka abych natrenoval na pumptracku nějaké skoky a trochu techniku.

      Vzal jsem to i na lano a po modrém flow trailu dolů se skoky. Při poslední jízdě jsem vyletěl z klopenky (nebudu se vymlouvat na materiál/moc to neumím).I když jsem podle mě jel celkem pomalu tak jsem byl po pádu dodřený a i po 4 měsících vypadám na ruce, jako bych se porval se psem, ne že jsem trochu spadnul na kole. A tady jsem začal řešit chrániče.

      Koupil jsem kolena a měký páteřák co bude i na lyže.Páteřák vozím i na pumptracku at si zvyknu.

      Aktuálně řeším jestli koupit samotné lokty a případně dres at člověk není dodřený když to někde položí, nebo chráničovou vestu s ramenama a lokty aby to drželo celé po hromadě a při pádu se to ruzně neposunovalo.

      U chráničové vesty by mě zajímalo jestli se to dá vozit na holé tělo nebo ne. Představa že v 30 stupních mám triko, vestu a dres mi dělá špatně už tedka. Horko moc nemusím.

      Styl ježdění:

      Spíše flow traily skoky 2–5m. Enduro se tunou kořenu a kamenů v bahně mě už neláká.

      Postava –172 /92 kg.

      Díky moc za radu.

      0 0
      • Atilla  

        Jsem pro to to vozit zvlášť, protože když je opravdu vedro, tak lokty mít někdy ani nechceš.

        Moje kombo je POC Torso VPD a pod ním EVOC ENDURO SHIRT.

        Na druhu stranu na trailové ježdění by asi stačilo něco jako https://www.evocsports.com/…302302100-XL

        0 0
        • Atilla  

          Za dobře je teď tohle https://www.bike-components.de/…hirt-p75002/?…

          0 0
          • ra.ma1  

            Kurde, skoda ze neni v L.

            Ten Leatt vypada na top adepta

            0 0
            • Breakpain  

              Je to ale fakt na lehky traily, protekce je tam hodne diskutabilni, ty ramena a hrudnik, to je tak na opirani se o zed ;). Do BP, jak kdybys nic nemel….

              1 0
        • Venda  

          Ja se pridam, bo mam podobné parametry jako tazatel a ten Evon me zaujal. Do ted jsem.koukal na Alpinestar Vector, protoze se mi libi ta moznost tam dam Camelback a susenku. Coz tenhle Evoc ale taky asi umi. A jelikoz mam Evoc batoh, tak mam ke značce pozitivni vztah. Jak pisou ty stupne ochrany… Pocitam, ze Level 2 je lepsi nez Level 1, takze by ten Evoc mel mit lepsi paterak nez u Vectoru. Je to tak? A ma nekdo zkusenosti s vozenim toho Camelbacku, je to reálné? Nebo to tak proste jenom je, ale vozit v tom neco je nerealne…

          Diky!!

          0 0
          • Breakpain  

            Lvl 2 je uz defakto na motorku, ano je to vetsi stupen ochrany..

            Osobne mam oplastovanou vest lvl 2, tu vozim do sutru a pak POC lvl 1 a tu vozim normalne skoro vsude.

            Osobne si tam cpat jidlo/piti je blbost, da se to, ale kdyz nato krapnes, tak to stejne znicis. Za me je lepsi mit piti/jidlo v aute nebo batohu a to vzdy nekam odhodit. Ale pokud nejezdis okruhy, tak je to blbe proveditelne. Pak si myslim, ze vic sluzby udela batoh s paterakem, pokud potrebujes tahat veci s sebou. Ja to resim kratsi vestou a ledvinkou – nestalo se mi, ze by sel do ledvinky prvotni naraz, takze i na mobilu mi max prasklo jen sklo. Zato zada toho schytaji dost.

            1 0
      • Breakpain  

        Ja mam opacny nazor nez Attila, pokud to jde a sedi, vozit vcelku.

        Nicmene mam rozdelene skoro vse, protoze musis mit fakt „tip top“ postavu aby to sedlo. Nejsem ten typ, kteremu nevadi, ze lokty ma o 3cm niz atd.

        Takze vyzkouset a dle toho se rozhodnout. Stupen ochrany nehodnotim, na to si prijdes casem sam.

        Horko… to Ti bude, to proste neres, za me.

        Vesty mam dve jak Attila, stridam dle terenu nez dle teploty :).

        A ano, voz pod tim neco, na hole telo budes ohoblovany. Delaji se tilka do tepla, perforovana a je to v pohode. Ja u gravity protekce jako jeden z mala resim ochranu a neresim teplotni komfort, beru to tak, ze odjedu co potrebuju a pak z toho vyskocim ;). Jsem lempl, je mi jasne, ze bych to asi resit mel, ale nelibi se mi kompromisy, ktere z toho plynou.

        0 0
      • skaj  

        Jenom par postrehu:

        1. neco jako krunyr v nejhorsim na lanovce a pri obede snadno sundas (protoze ho mas jako horni vrstvu). Kompletni triko vespod se sundava uz mnohem hure.
        2. krunyre dost casto mivaji kratsi pater po vzoru MX, protoze pocitaji s ochranou vysokych kalhot, popr. ledvinoveho pasu. tohohle se da dobre vyuzit pro vozeni ledvinky (o ktere jsem si myslel, jaka to je ptakovina a ted uz ji beru primarne:)
        3. na hole telo bych si krunyr nevzal, to by te pekne podrel; v fest horku vozim funkcni triko a pres nej jen krunyr.
        4. A vozim tedy Fox Raceframe Impact CE, jinak v nemecku se tyhle veci daji koupit mnohem lepe nez u nas (treba bike24).
        0 0
        • MichaelSimek  

          Ja mam fox raceframe a mel jsem ho cely den na holo a v pohode, zadny podirani a zadny nepohodli se nekonalo, celkem me to prekvapilo jak v pohode to sedelo

          0 0
          • skaj  

            Díky. To je dobrý vědět, že jsou lidé co jim to bez problémů funguje. Já ho zkoušel jen chvíli a mě prostě dere bradavky. Možná jsem jenom cíťa já, tohle mi dělají i některá trika při dlouhém trekovani. Tak sorry tazatel, evidentně to jde.

            0 0
            • Breakpain  

              Plno lidi si prelepi bradavky, to ze neni Michael podrenej je spis svatecni ;).

              0 0
          • Breakpain  

            Nejsi tlustej, to dela hodne, zespekatel jsem a najednou vsechno co muze me podre. Obavam se, ze to hraje taky roli :).

            0 0
            • nomecz  

              jsi zlej :-)

              0 0
            • skaj  

              Jako, tim by se to dalo vysvetlit i u me:) Ale podrenej je i malej a to je model „kulturista z dachau“:)

              0 0
              • Breakpain  

                Hele, tenké tílko „vždy“ a víc neřeším ;-) … popravdě mi to nikdy nebylo příjemné ani na holé tělo.

                Paradoxně je mi příjemnější vozit i kombinaci tílko plus dres (ale to přisuzuji tomu, že Leatt má ty dresy divné). Co mám dres jiného výrobce, tak ten je na holé tělo OK.

                0 0
      • Sistematicx  

        Vozim velkej protection od Leatt. Ramena, lokty, hrudnik, zada. Ten si beru kdyz chci ten den jezdit vic v DH (treba na Kouty ho beru i kdyz bych mel jezdit jen tu jejich modrou, na Koprivnou si zas beru lehci od Oneal).

        Jasne v te Leattce je horko. Ale ochrana super.

        Pak mam Oneal kerou beru kdyz vim ze to nebude nejakej hrot nebo veci co mam hodne najety. A tam kde jsou trate hodne na slunku abych se neuvaril.

        https://www.bike-discount.de/…tektor-shirt

        https://www.moto-man.cz/…y-protector/

        Leatt mam uz 3 sezony a velka spokojenost. Oneal ted nevim jestli jsem kupoval letos nebo uz loni. No ale taky hodne v pohode

        0 0
    • seda  

      Dík moc za reakce…

      No postavu nemám zrovna konfekční… abych se do toho vlezl potřebuju XL ale ruce mám dlouhe spíše na M/L a proto beru radu ohledně testování… Takže zkusím sehnat kde to je na skladě a uvidíme…

      Pokud teda vestu tak počítám s tím že pod tím musím mít funkční triko… když jsem sem se nad tím zamyslel asi horko nemá cenu řešit když budu jezdit max 2 hodiny a pak autem domu…

      No něco mi říká že asi nakonec zkončím na loktech zvlášt, protože full vesta asi nebude sedět přesně jak chci.

      1 0
    • Jarda636  

      Vozím 3 sezóny Alpinestars https://www.dookie.cz/…tion-jacket/?…

      Ve vedru se dá vozit i na holé tělo.

      Občas využiju místo na pitný vak, nebo si tam místo vaku, schovám větrovkou.

      Praktické jsou i dvě zadní kapsy, na traťovku, telefon, knoty, papírové kapesníky.

      Chrániče jdou z toho dobře vyndat a celou vestu v pohodě vyprat.

      0 0
    • nomecz  

      https://www.bikepart.cz/…-pro--black/

      nemate nekdo tohoto Evoca ? nejake zkusenosti ?

      0 0
      • Venda  

        100% ma podobnou ochranu a je za pulku, kdybys treba vylozene nechtel Evoca.

        Ja si zkousel tu nizsi verzi Evoca a ta mi perfektne sedela, mela narozdil od ostatnich dobre tvarovana ramena. Nevzal jsem ji ale protoze nemela zip a tak se do toho a z toho nedalo dostat, takze uplne vlastne na nic. Coz tady u te ale neni, tak by to mohlo byt dobré. Na me to uz tohle bylo moc obrněné.

        0 0
        • nomecz  

          cenove ho muzu mit o dost levneji, jde mi spis o to, jestli se da spolehnout na velikostni tabulku.

          Ze je to moc obrnene beru jako pul je to primarne do zahranicnich BP plus asi vyuziju v zime na SNB.

          0 0
          • Venda  

            Co se tyce velikosti, tak jsem u toho protector shirt mel na sobe L, ktere mi sedelo akorát. Obvod hrudniku mam cca 104 a bylo to v mezich jejich tabulkovych velikosti. Standartni tricka mam spis M. Jestli to pomuze

            0 0
        • Honzas  

          Už ji dělají i se zipem::https://www.bike24.de/p1651494.html

          0 0
          • Venda  

            Ja vim, ze jo. Ale uz jsem poridil jinej paterak. Mozna casem, bo se mi to furt libi. A ty ramena mne sedely uplne perfektne.

            Vcelku bych rekl, ze tam ten zip dat museli, bez nej to bylo naprosto nefunkcni.

            0 0
          • theedge  

            Zajímavý že ji Evoc nemá u sebe na webu …

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.