Český PROJEKT Trail/Enduro guiding výlety, tipy, škola techniky

76 nepřečtených
  • Koules

    Zdravim všechny bikery a bikerky, chtěl bych udelat anketu a prurez názorem české bikove komunity.

    Potrebuji znat nezaujaty názor a proto prispivam anonymne, ale moji anonymitu po nasbirani alespon minimálního vzorku odpovedi (nazoru) odhalim! navic pokud se ovšem tento projekt na jare opravdu narodi, tak bude jasne kdo to ma na svedomi.

    Jde o projekt bike skoly a bike guindingu pro trail/enduro zamerene bajkery.

    Ano uz jsou lidi a organizace v tomto odvetvi zavedene, ale u všech těchto organizaci postradam urcity segment pro narocnejsi uzivatele.

    Pominme klasickou bike skolu, kde se muze prijit vzdělat zacatecnik i pokrocily biker a věnujme se bike vyletum v zahranici, jezdeni s guidem a hledani novych lokalit + bike koucing primo na takovem vyletu, kde si krome jezdeni po peknych horach ukazeme co a kdo dela spatne a jak to odbourat.

    Mam rozpracovany projekt do detailu promyslenych vyletu v ruznych, ne však financne nebo kilometrove extremne vzdalenych destinacích okolo CR (Rakousko,Slo­vensko,Polsko,Slo­vinsko,Italie,­..)

    Vylety jsou v delce od 2–5dnu, cenove od 1900Kč-10 000Kč s ubytkem něco je i s polopenzi. Destinace znam, pohybuji se tam a neni to pokus/omyl. Limit lidi mam max 5., abych se mohl kazdemu maximalne venovat.

    Chci se orientovat hlavne na narocnejsi bajkery. Na lidi co mají radi technicke jezdeni, narocne traily, uz na kole trochu umi. Asi bych mel uvest definici takového bikera v meritku, které si dokaze většina lidi představit.

    Definice narocnejsiho bikera:

    Narocnejsi biker nebude uspokojen Rychlebskymi stezkami, zadny z trailu na Rychlebech pro nej není problém, v Koutech s prehledem sjede cernou DH. Enduro traily na Plesivci (Hardcore Blinduro) taky nejsou problem. Tento bajker proste hleda nove vyzvy, tesi se z novych trailu, cim tezsi, tim lepsi, ma radost z nejakeho vlastniho progresu.

    A prave toto je hlavni kamen urazu! Bude zkusenejsi biker, který nemá třeba uplne vytříbenou techniku, ale sjede skoro všechno hledat takoveto služby, vylety, guiding, skolu?

    Nebo zkuseni bajkeri jezdi na tripy a bajk vylety se svou starou a proverenou partou/kámošem/sa­mi?

    Nejsem spickovy zavodnik na prahu sportovniho duchodu, ale nejezdim zase zadnou plisen a mam uz neco nakrouceno z kopce i do kopce. Nejde mi ani o to delat to jako velky byznys, prodat predrazeny welness pobyt s kolem nebo si nekde honit triko a snazit se vytriskat peníze z lidi co mají radi kolo, venoval jsem tomu však nejaky cas a sve finance, budu rad když to pro me cele skonci na nule nebo mirne v kladných cilech.

    Chci se podelit o dobre jezdeni a přitom lidi i priucit v technice a uhlazenosti jizdy.

    Potrebuji jen znat nazor cyklisticke vetsiny a sirokeho spektra bajkeru zdali by jste takove sluzby vyuzili.

    Dekuji vsem prispivajicim za názor a cas. Pokud tomu bude osud nakloneny, tak si mozna spolecne zajezdime na libovych trailech uz tuto sezonu :-)

    0 0
    • embi  

      guidovani po cizich ilegalech je dost kontroverzni zalezitost…

      0 0
      • Koules  

        Vim co myslis, ale nemam v planu jit a rozjezdit nekomu ilegal bez jeho souhlasu o jezdeni v jeho reviru. Sam stavim a vim jak by me bolelo, kdyby muj trail nekdo znicil, proti obcasnemu pouziti nic nemam, at uz ho nekdo vycmuchal nebo nasel ciste nahodne, pokud tam jen projede nic nekope a nezkracuje.

        Traily z projektu nejsou orientovany pouze na bikery vybudovanych ilegalech pro bikery,ale z velke casti na turistickych chodnicich pro pesi (Alpy),lovecke neznacene chodniky, traily po EWS zavodech (Slovinsko). Muzes namitnout ze vozit se po turisticke znacce neni ok. Ano neni to posvedcene, ale kdyby jsme meli bajkovat jen tam kde je to odklepnute, tak nam zbydou jen ty bikeparky a trail centra.

        0 0
        • embi  

          jo v pohode. Ale treba zminovane rakousko… tam mi prijde ze jejich legislativa moc nesvedci jezdeni mimo bikepark. Kazdopadne to vypada zajimave.

          0 0
          • Koules  

            To same mozna jeste horsi nez v Rakousku je na Slovensku, tam se podle legislativy nemuzes pohnout ani mimo polni cestu, dokonce je v nekterych dolinach existuje zakaz jizdy na kole, i kdyz je tam asfaltova cesta po ktere muzes potkat jet kladovku nalozenou drevem..Je to sporne, pesi traily vyuzivam hojne

            0 0
            • embi  

              asi jsem se spatne vyjadril, na legislative moc nezalezi. Spis na pohledu mistnich na tu problematiku.

              0 0
    • JakeF  

      Splňuju tvojí definici náročnějšího bikera. Nejsem si teda jistej s tím Plešivcem, tam ty traily podle mě dělaly problémy každýmu včetně absolutního topu, ale když to vezmu podle výsledků, tak asi celkem fajn :)).

      Abych byl ochotnej někomu platit za to, že mě bude učit jak jezdit, tak v první řadě musí umět jezdit líp než já. A to celkem o dost… Plus to musí bejt schopnej naučit, aby to dávalo větší smysl, než vyrazit na traily s kámošema, kde se vzájemně trochu hecnem a každej zkusí třeba jinou lajnu podle toho, jak mu to vyhovuje.

      Takže mi z toho vyplývá, že pokud nejsi špičkovej závodník (ať už na prahu sportovního důchodu nebo ne), tak pro tebe bude hodně náročný mě přesvědčit, že mám někam jet s tebou a ne s partou kámošů pojezdit za stejný prachy ve stejný lokalitě dvakrát tak dlouho.

      0 0
      • embi  

        ja jsem to teda pochopil jako prave ze te nikdo ucit nebude, ale spis jako pruvodcovsky sluzby po nejakych hardcore ilegalech se servisem okolo.

        0 0
        • JakeF  

          To aby ten servis okolo byl hlavně první pomoc :))

          Posledně nás takhle nějakej magor vytáhnul na šílený traily kolem Liberce a tam jsme se málem přizabili všichni… Takže doufám, že mě příště zas pozveš :)).

          0 0
          • embi  

            Jojo prej tam přijel nějakej bezmozek v minikáře s přenosnou wapkou a ukázal jim, jak se jezdí na kole.

            0 0
    • Mr.Duck  

      Něco takového jsme chtěli rozjet tady. Jako že bysme pořešili kromě letenek více méně všechno, nabrali člověka na letišti (více méně bysme mířili marketing na Evropu a jezdili v Bc), ubytovali a projeli lokality podle požadavků. Samozřejmě s certifikací na coaching už nevím jak se to jmenuje, a spoustou znalostí o lokalitách. Sešlo z toho dřív než jsme to začali seriózně řešit ale taky by mne tohle hodně zajímalo, čistě pro jezdce co už na tom umí aspoň na nějaký „Squamish Black“ úrovni. Možná jednoho dne, taky netuším jaký by o to byl zájem a jen tak to zkusit nejde protože udělat to bez pojistky která bude největší překážkou by tady neprošlo, nevím jak v ČR.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Před lety (už je to tedy asi 10 let) jsem se pokoušel něco podobného nabídnout v lyžování. Komplet servis včetně ubytování, dopravu na různý kopce, vidoerozbory, výuka na míru…

      Nebyl o to vůbec zájem a většina lidí si nebyla ochotná ani připustit, že by je profi instruktor (guide) mohl někam posunout. Nakonec jsme museli projekt úplně překopat a spojit s mejdanem, testy lyží a známýma českýma kapelama v Alpách. Občas si tam někdo instruktora vezme (je v ceně akce a neplatí to), ale v mnohem větší míře přijdou holky než chlapíci. Je to asi česká specialita, na západě se nechaj koučovat všichni.

      Každopádně ti přeju úspěch a možná se necham zlákat. Uvidíme.

      0 0
      • Koules  

        asi si to vystihl, bude to ceska zazita specialita, jak rika jedno lidove prislovi: za dobrotu na zebrotu :D Taky lyzuji a k rozhodnuti zaplatit nemale penize za instruktora jsem dospel az dlouho po tom co sem se tomu zacal venovat i mimo sjezdovky. Kdyz se podivam zpetne, tlucu se do hlavy ze jsem si instruktora nezaplatil driv a spolehal se jen na sebe a internert, protoze tam je prece vsechno. Usetril bych si spoustu slepych ulicek i penez, kdy se zenes pod kopec stovky kilometru a stoji to za prd. To same guiding, podari se napanovat supr trip,sjezdy v zime a vychytat podminku, ale jen parkrat za sezonu, chybi zkusenosti a prehled v danych horach do detailu…

        0 0
    • McBlacky  

      Jen doporucim dobre pocitat naklady. Pokud to chces delat alespon trochu ofiko. Pak se budes mozna divit.

      Pokud cely ilegal, tak za to ti nikdo platit podle me nebude. Max udelas jeden dva tripy a konec.

      Kdo sjede bez mrknuti oka Hardcore Blinduro a Rychlebky uz jezdi jen z nudy na komy, tak takovych lidi nebude v CR ani na dva ty tripy.

      0 0
      • Koules  

        Muzes to prosimte trochu rozvest co myslis tim ofiko?

        Samozrejme ze to chci ofiko, provozoval bych to bud na zivnost nebo sro. Jake konkretni naklady mas na mysli? Kdyz odmyslim webovky, nejakou reklamu,..tak jednotlive polozky tykajici se konkretniho tripu (to jest ubytko, polopenze, permice na lano nebo shuttle v pripade potreby) si do ceny samozrejme zahrnu, polozky naskacou a vysledna cena tripu se pak muze zdat vysoka, ale jinak to asi delat nejde pokud by se nespalo na parkovisti ve stanu :D

        0 0
        • snas89  

          A jak mas poreseny to, jestli se ti tam nekdo brutalne rozseka a nebude schopny odejit po svych?

          0 0
          • Koules  

            to samozrejme nikdo nechce, stat se to muze i na modrem trailu v jedovnicich. Jako samozrejmost i povinnost beru urazovou pojistku idealne alpenverein. Co se tyka prvni pomoci kurz mam.

            0 0
            • snas89  

              Já dělám něco trochu podobnýho. Ale zaměřený na sportovní psychologii a koučink.

              Jako fain. Kurzy jsou pecka, lidi jsou nadšený, prokazatelně je to posouvá a já vidím přínos.

              Ale překvapilo mě, jakej je to oser to řešit na kurzy s firmama skrze pojištění.

              Když to jsou jednotlivci sami za sebe, tak u je to jednodušší.

              Plus když už někde s někým jse, tak si dávám hodně velký bacha, abych tam (já + oni) nevadil.

              Nejde jen o základní pojištění. Jen namátkou:

              Budeš je brát na traily, kde si ustojíš různý otázky od úřadů, cos tam vlastně dělal a kdo je za nehodu odpovědný? Mohl si tam brát tu skupinu pro výdělečnou činnost?

              Jak budeš řešit logistiku? Budete tam všichni stát, dokud nepřijede sanitka? (a dostane se tam?)

              Nebo skupinu pošleš dál samotný? Jak odvezeš rozbitý kolo?

              Ve výsledku:jako autor metody mám skvělej produkt, který nikdo jiný v čr nemá. Ale nechávám si ho jako třešničku na dortu a dělám to v menší skupině jen několikrát za rok. Individál je už pak o něčem jiným, tam je to jednodušší.

              0 0
            • Atilla  

              Jenže v Jedovnici je to ofiko trail. Můžu říct, že po zkušenosti s úrazem ve Francii už v cizině asi moc ilegaly jezdit nebudu. A když tak asi jako ve Španělsku, že budu vědět, že je tam někde týpek s autem a odveze tě do nemocnice a budeš mít čas vymyslet lež kde a jak se ti to stalo.

              0 0
              • snas89  

                No..jenže když někomu prodáváš kurz, tak tohle přesně nemůžeš…

                0 0
                • Atilla  

                  Tak to mělo vyznít. Dělat to ofiko na ilegalech asi nejde. Úplně pak vidím jak se tam rozlame nějaký právník, který bude tvrdit, že nevěděl o ilegalanim trailu a odvezl ho tam organizátor zájezdu. A v zahraničí i obyč operace bez hospitalizace stojí 150tis a výše a k tomu další nemalé náklady na odvoz domu, atd.

                  0 0
              • Koules  

                kua chlapi vy mi davate, urazy nikdo nechce, ale stane se to. I proto to chci resit malou max 5clennou skupinou. Otazka zni, jak to tedy udelat tak, aby v pripade problemu nebyly problemy? Uraz se ti stane v terenu na stezce, jedina moznost je proste horska, nebo vrtulnik. Tyto veci by mel alpenverein proste zastitit, nebo se mylim?

                Pokud je tu pojistovak, tak se k tom muze klidne vyjadrit.

                0 0
                • Atilla  

                  Pojištěvna po mě dost chtěla vědět kde a jak se mi zranění stalo. Týpek co pro mě přijel jako první (lékař na kole v bikeparku Chatel) vypisoval pak formulář a přesně uváděl na kterém trailu se mi to stalo, dále vypsal co všechno jsem měl na sobě za chrániče a jestli jsem byl pod vlivem. To samé když kamarádka upadla v Livignu. Postup stejný.

                  V pátek jdu za pojištovakem řešit reklamací úrazovky, tak se ho na to zeptám, ale už mi lidí říkali, že měli problém na ilegalech.

                  0 0
                  • Koules  

                    pokud se to ve me nezlomi a spatri to svetlo sveta, tak navsteva pravnika i pojistovaka me nemine, takovy dobrodruh nejsem. ale diky za tip, toto sem moc neresil, resi jsem hlavne kde, kdy a jestli o to vlastne bude zajem

                    0 0
        • Jenda  

          Nevím jaký jsou konkrétně u bikingu podmínky, ale na spustě míst můžeš myslím legálně průvodcovat jen pokud máš nějakou v místě platnou licenci. U grupy 5 lidí to asi nikdo moc hrotit nebude ale všechno to funguje do tý doby než se ti někdo zrakví a musíš řešit nějakou složitější záchranu. Pak mohou přijít nepříjemný otázky.

          0 0
          • McBlacky  

            Zrakvi se ti vzdycky nekdo, ale jen vyjimecne hodne vazne. Casto ale to vyzaduje zasah kryty pojistkou.

            Co jsem krome toho mel na mysli je pravni ramec. Protoze jako cestovka musis skladat brutalni kauce a pokud ji nemas, tak bys takove tripy nabizet ani nemel.

            Jak na to uplne rozepisovat nebudu. Preci jen to je potencialni konkurence projektu kde delam guida ja ;)

            0 0
    • Sipal  

      Hodně podobnou věc teď děláme pro náročnější turisty nebo horolezce na https://ascendero.com. I v lezení je okruh zájemců relativně úzký a je docela honička se tím živit, i když je člověk třeba špičkový horský vůdce. U bajků bude klientů ještě míň. Pokud vydržíš, je docela šance na stálou klientelu, dost guidů už žije jen z ní, ale její vybudování je samozřejmě na dlouho. Do té doby to asi bude docela boj. Zas jestli to budeš brát jako placenou dovolenou, někdo se občas určitě najde, i když to možná bude pár lidí za rok. Taky bych ze zkušenosti varoval před průvodcováním bez příslušných licencí a pojištění. Jednak to je riziko pro tebe, když se někdo zraní, ale kupodivu si to hlídají i ti licencovaní průvodci a nebojí se na hříšníka poslat třeba ČOI. Docela jsem zíral, jak to umí být vyhrocené.

      0 0
    • Atilla  

      Mě by třeba zajímalo jak by jsi při výletování chtěl něco učit? Vím kde mám své mezery, ale ty dokážu změnit jenom tím, že to budu dělat pořád do kola až to dostanu do ruky. Dejme tomu prvky víc do triallu, nebo skoky. A ať jezdím s lidma třeba z loose riders cz, tak nejsem schopný lítat ve stylu tak jako oni a už nikdy nebudu.

      Samozřejmě takové svezení, že potkáš Vojtu Bláhu a on přijede k tobě na traily a ty k němu mi dá hodně, protože vidím co všechno jde. Něco si z toho odnesu, ale myslím, že svojí úroveň si moc nezvednu, protože to tam prostě nemám.

      Navíc ten český rybníček je dost malý. Za ty léta co jezdím hodně potkáváš ty samé tváře v různých lokalitách. Jasně přibývají mladý rošťáci co to tam mají a ty naskočili do úplně jiného vlaku, než my co začínali před 18 lety, když jsme si vydělali na pořádné kolo a youtube neexistoval. Honit se s nima a dělat blázniviny jako fotřík od rodiny co už má pár zranění za sebou ti za nějaké zlepšení moc nestojí.

      Takhle to má víc lidí v okolí a opravdu se radši sbalíme na 10 dní odjedeme s partou někam do Franci, Italie, nebo Špáňa.

      Ale držím palce, závodní enduro je teď hodně populární a spousta lidí by se chtěla zviditelnit, nebo uspět.

      0 0
      • Koules  

        S tim ucenim nechci zamenovat dve odvetvi guiding a bike skolu.

        Bike skola je v mem podani/chapani proste drill na nejakem kratsim segmentu, spotu, prekazce.

        Vyuka v prubehu tripu, jak ji chapu ja by nebyla koncipovana tak, ze od zacatku do konce z nekoho nespustim oci a budu hledat co zlepsit. Urcite to znas behem dne nebo jednoho trailu narazis na problemove misto, takoveto misto nebo zatacka, ktera ti bud dela problem nebo se ti jen libi se proste zrekapituluje, vyzkousime co a jak funguje nebo naopak kudy cesta opravdu nevede. I kdyz jedu sam, tak se behem trailu na nejakem miste zastavim a zopaknu to.

        Opravdu primarni ucel je si zajezdit na dobrych trailech a par kratsich vsuvek ohledne techniky, je proste bonus, aby jsme si to mohli maximalne vychutnat, mam za to ze i maly detail nebo postouchnuti v zminene technice jizdy muze vysledny funfuctor poslat o level vys.

        0 0
        • JakeF  

          Takže v podstatě chceš dělat placený vyjížďky po cizích ilegálech…

          To je dobrá zpráva pro kluky z Trailguide, už jejich projekt nebude nejhejtovanější počin českýho bajkingu :)).

          0 0
          • Koules  

            O nejakem hejtu TG nevim, jejich webovky a pocin jsem registroval, cili asi na sirsi skupinu cyklistu a tento typ tripu nebo jezdeni v trail centrech nebo parcich me neoslovil.

            K ilegalum jsem se vyjadroval uz vyse, i kdyz se i u nas najdou super ilegaly nikdy bych tu nikoho ciziho negajdoval a ani neradil co kde najde, trailu je tu malo a bajkeru moc…Sam stavim, skodnou na trailu uz jsem mel, nevadi mi ze si nekdo prijde pojezdit, ale vadi mi kdyz nekdo prijde a dela stavebni upravy a zkracovani trailu.

            Vetsina jizdy z kopce dolu by probihala na pesich turistickych nebo trailovych stezkach. Takovyto chodnik jsem proste zahrnul do ilegalu, stavitele techto chodniku asi nebudou bajkeri, spis nejaky turisticky klub pred 150 lety.

            0 0
            • JakeF  

              Určitě neznám všechny turistický trasy, ale nenarazil jsem na moc těch, kde by to bylo solidní ježdění pro opravdu dobrý jezdce, nebyly v chráněný oblasti se zákazem kol a byly dostatečně přehledný na to, aby nehrozila kolize s pěšími turisty.

              A jak už jsem psal, pořád nějak nevidím tu přidanou hodotu tvýho „produktu“. Jít se projet na neznámý traily a občas přidat nějakej tip ohledně techniky jízdy? To mi přijde jako běžná vyjížďka s kámošema…

              0 0
              • Koules  

                dik za nazor. z tveho pripevku citim jako kdybych mel v planu delat na tom kdovijakou ryzi, ale tak to proste neni, mam jinou praci, kolo ani guiding me nezivi, v konecnem dusledku budu rad kdyz se mi zaplati cesta jidlo a jeden novy plast :D

                Zrovna tys to tu zminil ze za stejne prachy si pojezdis z kamosema na stejne urovni jen 2× tak dele.

                Konkretni priklad ubytko,delka dnu, atd jsem tu nenapsal, ale k zminememu slovinsku (5dni,ubytko,nejaky den lano/shutle,po­lopenze) i kdyz tak pojedes sam s partou, pokud nebudete spat na parkovisti a bastit rizky, dopocitas se na podobnou cifru to jest cca 9tis na pet dnu v teto lokalite

                Jezdil sem i po zavodech a rad jezdim, ale v konecnem dusledku to bylo tak ze vikend stal petku a ja se projel vlastne na 5 nemastnych neslanych trailech a jeste stal pul dne ve fronte na lanovku, a tak se zrodil napad, proc si za stejne prachy nezajezdit na lepsich trailech bez front a zkusit to nabidnout i svetu.

                Pridana hodnota, jak ji definovat..no napada me asi zaruka toho, ze to jezdeni bude za neco stat, mozna se neco priucis, mozna poznas nove kamose, zalezi co od toho cekas, ja bych od takove akce cekal opravdu stabilitu a zaruku toho ze se naladim na super jezdeni, budu se na to tesit mesice dopredu, dojedu na misto a bude to tak

                0 0
                • JakeF  

                  No jasně, počítám, že na tom chceš dělat aspoň trochu rozumnej byznys… Budeš s tím mít hromadu práce a plánování – trasy, ubytko, koordinace dopravy + věci co jsi zmiňoval dole, jako zhodnocení skillu jezdce před akcí, abys měl ± srovnanou sestavu, plus zodpovědnost za řešení případných zranění atp. Navíc nějak musíš řešit propagaci, to taky zabere mraky času. Je to hodně energie, který tomu musíš věnovat a můžeš ji rozpočíst pouze na malou skupinu 4–5 lidí.

                  Tzn přesně jak psal Blacky, pořádně si rozpočti všechny náklady a na ten 5-denní trip na Slovinsko to určitě bude ve vyšších tisících na osobu.

                  Pokud z toho chceš mít zaplacený akorát cestu, jídlo a novej plášť, tak to v tom modelovým Slovinsku máš vybrat od každýho cca litr navíc. Pak máš můj obdiv, protože to je v podstatě dobročinnost.

                  0 0
                  • McBlacky  

                    Prave ze ti to naskace, aby ti zaplatili lidi i ubytko permice a jidlo tak jen za trip mas 2tkc na hlavu priplatek. A to jsi nezapocital propagaci, web, svuj cas.

                    A pak se ti stane ze prodas jen 3 mista nebo 4, odvolas to?

                    Podle me realne, abys byl na nule, tak 4 ka na hlavu pro takovou skupinku je minimum pri best case scenario. S nejakou vatou spis 5. Takze trip za 14 tisic, no a mas problem. Takova cena uz musi jit do lepsiho ubytka nebo te lidi vyhejtujou hned pri prijezdu. Takze jsme na 15. A porad jsi nic nevydelal a nikdo se ti nezrakvil a delas to ilegalne a nic nedanis ;)

                    A muzeme pokracovat.

                    0 0
                    • TJK  

                      jen tak laicky sem si to pocital a dosel jsem k cislu 10+ a koukam ze realne zlusenosti jsou jeste kus dal, tim je to jasne dane… podle me je to v CR problem

                      0 0
                      • kycis  

                        Tak ono se staci podivat na ceny skialpovejch guidovanejch vejletu od profiku, aby mel clovek srovnani. 4 dny v blizke Evrope cca 6,5k bez jidla a ubytka, tyden v norskejch fjordech s ubytkem a jidlem na lodi 65k bez letenky.

                        0 0
              • Koules  

                a k tem turistickym chodnikum, nejde to tak pausalizovat, ze takove trasy sou nuda, cesky turisticky chodnik je i polni cesta nekdy..

                Spousta turistickych chodniku jsou prave dost narocne trate, nekolikrat se mi stalo ze sem se bud zesral nebo to proste neslo, ne kazda turistika = bike friendly

                0 0
              • novas752  

                Tak guiding je od toho, že jedeš po neznámých trailech s někým, kdo to tam zná, ne? Odpadá zdlouhavé studování map, prolejzání diskuzí a Youtube, marnění času průzkumem slibně vypadajících míst, kde reálně nic zajímavýho neni…

                No samozřejmě to v některých oblastech naráží na „ilegály nejezdíme“ – proč platit za ježdění po méně zajímavých stezkách, než které bych tam možná našel sám.

                0 0
                • Koules  

                  vystizne receno, tohle za tebe odedre guide a ty slizes smetanu na dortu :D

                  0 0
                • JakeF  

                  Samozřejmě, kdybys to bral takhle, tak jo… Ale cíl je skupina opravdu schopnejch jezdců, což je v ČR relativně malá komunita a troufnu si znát, že každej každýho zná maximálně přes jednoho známýho. Přes dva, když vezmu lidi, co nejezdí závody. A za takový situace kamkoliv se chceš podívat na zajímavý traily, tak není problém pojezdit s někým z lokálů.

                  Jo, zajímavý by to bylo na ježdění po ilegálech v zahraničí, to už bych se třeba nechal překecat. Ale jak už tu padlo, tam je pak otázka, za co je průvodce zodpovědnej v případě zranění. Já žil v tom, že by mi Alpenverein pokryl vše, ale co tu píšou kluci níž, tak to asi není tak jednoduchý.

                  0 0
                  • Radek Broz  

                    Přesně to jsem chtěl napsat – lidi, na který asi chce cílit, stejně každej kdekoliv provede, takže žádnýho jinýho guida nepořebujou.

                    Navíc vydělávat na cizích ilegálech by nemělo úplně pozitivní odezvu, provádět lidi po Rychelbech nemá smysl a turistický cesty mimo ilegály jsou dost o ničem.

                    Ani vydělávat na zahraničních mailech mi nepřijde ok – třeba když cestovka nějakých čecháčků nebo pšonci s vlekem přijedou do Finale a shutlujou. Všichni místtníi, co tam v tom podnikají, dávají část peněz do údržby a dost často i staví.

                    Já jsem teda celkově ohledně novejch podnikání dost skeptik a občas čumím, co si kdo kde otevře, protože mi to přijde jako nesmysl, nicméně v drtivý většinu mám pravdu a dotyčnej to po čase zabalí:) Ale občas někdo překvapí.

                    0 0
          • becis  

            Placený vyjížďky nemáme už asi 4 roky :)

            0 0
            • JakeF  

              A už vás někdo stihnul přeskočit na pozici nejvíc hejtovanýho projektu? :))

              0 0
              • Radek Broz  

                #nejezdisam #pridejsekekokotum #proflaknitoty­****** :D

                0 0
                • Breakpain  

                  ;0)

                  0 0
                • JakeF  

                  Takhle jsem to právě nemyslel, TG je plnej fajn lidí… Ale právě proto mi to přijde poučná story pro zakladatele vlákna, že i když dáš dohromady partu fajn lidí a pozitivní úmysl – vytáhnout lidi na vzduch a pěkný traily, tak to chce pořád zvážit tu druhou stranu, že někdo ty traily postavil ve svým volným čase a nebude rád vidět, když mu na nich někdo cizí vozí lidi a vydělává na tom peníze…

                  0 0
                  • TJK  

                    u nas prave kluci meli nakopany krasny veci a zntoho duvodu ze se tam zacali objevat kvanta cizich lidi a sdileli videa a mista a zacal tam byt bordel tak vsechno zase rozkopali, zahazeli stromama a sli od toho jinam… ani se jim nedivim

                    0 0
                    • Atilla  

                      Taky teď chodím po trailech co jsme je postavili, nebo je dlouhou dobu udržujeme a zahazuju objížďky, vracím kameny, atd. Sranda je, že od té doby co nejezdím a kamarádi se přesunuli na jiný kopec, tak těžké traily zarůstají a na lehkých se vyjíždějí objížďky. A hlavně FUCK OFF STRAVA!!!

                      0 0
                  • becis  

                    Ano, proto jsme i jako TG postavili pár trailů a pravidelně se účastníme brigád, ale to už náš klub hejtrů nevidi nebo spíše nechce vidět.

                    0 0
                    • Jenda  

                      když ona ta vaše partička prostě působí jako „Pražáci přijeli“ ;-)

                      0 0
        • Atilla  

          Tak pojmout to lze různě. Na jaře jsme třeba byli jako parta u typka ve Španělsku. Zaplatili jsme mu za ubytování a za to že nás vozil po trailech. Měl sebou ještě kámoše, tak jeden jel s náma a druhý dělal vývoz dodávkou. Odvezl nás do krámu, na pláž, večer trochu párty. Celkově to byla super dovolená. Ale samozřejmě jsme narazili na problém ohledně výkonnost a zkušenosti

          Já bych s bráchou mohl jezdit celý den technické traily a dva kluci by zase radši vyhlazené skoky. Oni si večer rádi popili a my bychom radši od rána jezdili.

          Každopádně to dělal chytře a vzal nás první den na lehké traily a přidával obtížnost. A pak nám nabízel typy trailu a my se dohodli kam pojedeme. Rozhodně to dám znovu, protože ta lokalita má hrozně možnosti a dá se jezdit když tady je hnus.

          Ale sebrat lidí z různých koutů a dát je dohromady na týden a objíždět drsné traily, to nevím jak by fungovalo.

          Týpek jezdil 4× světák a jeho kámoš obráží světák v DH. Ale nic nás neučili, ani na to nebyl moc prostor. Spíš jsme na sebe počkali. Nechali posledního vydechnout a jeli dál. Skoro vše se jelo na oči a ono trail co má 800m výškově se stejně nedá zapomatovat ani na 3ti jízdu, zvlášť když to bylo jen kamen, skála, písek, schody a tak nějak do kolečka. A ještě k tomu tolik možností co jet dál.

          0 0
          • Baba-Ji  

            To zni dost dobre. V jake oblasti Spanelska to bylo a jak jste se tam s kolama prepravili? Ma ten typek/agentura webovky? :)

            0 0
            • Atilla  

              Malaga a objížděli jsme lokality jako Mijas Antenas(top po turistické cestě), El Choro, Sram test track, nějaké dirtoviště,… https://www.youtube.com/watch?…

              Letadlem, kolo s helmou jsem zabalil do krabice a nahlásil ho jako běžně zavazadlo. Vše ostatní jsem měl v malém batohu.

              Je to samozřejmě načerno a nevím jak to teď funguje. Aktuálně tam mají poměrně tvrdý lock. Ceny letenek jsou tak na 2× tolik než před rokem. Loni mě celá dovolená vyšla, tak na 10tis i s dopravou za 6 dní, ale měli jsme to přes kamaráda, co s ním má skvělé vztahy. Ideální počasí je tak od Vánoc do konce února. Pak je tam na mě moc vedro.

              0 0
          • Radek Broz  

            Taky prosím o info – klidně do zprávy, díky.

            0 0
          • mr.antik  

            No tak nějak si to představuju… Prostě guide. Protože jak bys do toho chtěl ještě zakomponovat učení, když nevíš, co tě ještě ted den čeká a rozklepanej po 1000m tlačení že se budeš hecovat do skákání nějaký skalky kdesi v divočině si představit nedovedu. A jak řikáš, někdo má rád flow, někdo extrémní pasáže, někdo rychlost bez zastavování, někdo super fyzičku na výjezdy a všecko se dá nazvat endurem.

            0 0
    • kycis  

      Myslim ze jak uz psal Jake, budes muset mit asi dobry jmen abys takhle zkuseny lidi presvedcil, ze jim mas co dat. Plus podle me je lidi na ktery cilis desne malo, kdyz jsi delal tu kalkulaci, premyslel jsi kolik takovejch bikeru muze v CR byt? V komunite se pohybujes, jak to odhadujes? Par desitek v kazdem velkem meste?

      Mas u prispevku perfektni fotky, mozna kdybys k tomu tem lidem nabid takhle kvalitni photos z akce misto par cvaknuti na mobil co si vetsinou udelaj…

      0 0
      • McBlacky  

        Pak nejezdis ale fotis ;) vyjizdka a fotovyjizdka jsou dve ruzny veci.

        0 0
        • kycis  

          Pokud mas sebou kluka navic co foti, plan co a kde pojedete a kde se zastavite a budete to davat vickrat, zkouset atd, muze tam byt uz fotograf davno nachystanej i s nadobickem, nacvakat a presouvat se na dalsi spot, zatimco kluci mezitim jezdej a za hodku uz na ne zas nekde ceka. Samo ze kdyby jezdil s nima a teprv zacal tahat nadobicko kdyz se dojede na spot, nema to smysl.

          Ale byl to jen napad jak nabidnout neco co takovy jezdci jako hleda nemaj pri normalnim jezdeni s bandou kamosu…

          0 0
          • JakeF  

            To máš full frame zrcadlo, objektivy, externí blesky a k tomu někoho, co to má v ruce… Takovej člověk ti tam nepřijede za 2 piva…

            Ale jako jo… Napadá mě člověk, co i hodně zkušený lidi má co naučit a ještě je u toho zvládne dobře vyfotit… Akorát ten se jmenuje Jirka Fikejz a počítám by se tu neptal anonymně :)).

            0 0
          • McBlacky  

            už jsme to párkrát dělali jak pro lidi tak produktově pro shop, a jen píšu svůj názor. Pokud to máš zmáknuté bez vlivu na flow akce, tak jedině dobře.

            0 0
    • Jenda  

      Spoustu toho už zmínili ostatní, přidám jeden postřeh. Pokud chceš nějaký skupině nabídnout vymazlenou bikovou dovolenou, potřebuješ aby ta skupina byla výkonnostně co nejkompatibilnější. Na akce na komerční bázi ale vždycky hrozí, resp. se občas stane, že se přihlásí nějaký jelito co má bika 3 měsíce a je přesvědčenej že sjede v pohodě tratě svěťáku v enduru, protože sjel i černou na singlu pod smrkem. Takže buď ty lidi musíš znát, nebo si je nějak otestovat a nebo mít připravenej náhradní program pro někoho kdo je totál marnej.

      No a jinak se přidávám k názoru ostatních, že ptenciálních klientů bude fakt málo. To není jak Pepíčkovy kempy který cílej na snoby co téměř neuměj jezdit.

      0 0
      • McBlacky  

        tohle bych podepsal, mám s tím jako guide docela zkušenosti :)

        Navíc tady hrozí i to, že každý z takto super výkonné skupiny bude potřebovat zlepšit v něčem jiném. Takže 4 lidi se budou nudit u skalky, kde bude koučovaný jeden rider a zbytek to dá v s prstem v nose a pak se přesunou nudit s dalším na ostrý odkloněný switch atd.

        pokud bych to dělal já, tak bych to marketoval jako extrémní ježdění v neznámé vysokohorské lokalitě. Bez dalších věcí. Protože naprostý peklo si dneska lidi postaví za barákem a nemusí kvůli tomu jezdit za hranice. Maj to pak blíž z nemocnice domu :)

        0 0
      • Koules  

        I tohle mi lezelo v hlave, vyrovnanost skupiny,eliminovat to chci malym poctem lidi zadne akce pro 20–30 lidi… limit lidi na trip mam (5 kousku)a to je si myslim v pohode. S dostatecnym predstihem bych chtel s kazdym prohodit par slov po telefonu nebo dat klidne pojezd nekde tu v cesku. Predeslo by se situaci kterou popisujes.

        Radsi bych akci zogranizoval i v nizsim poctu lidi s tim ze budou vsichni spokojeni nez za kazdou cenu nekoho presvedcovat nebo jit do rizika, ze bude clovek nastvany kam jsme ho to vzali.

        0 0
        • mr.antik  

          Moc si to nedovedu představit co se týká počtu lidí a kolik terminů za rok se dá zvládnout. Ale jako ježdění bych asi i zaplatil, nějaký fajnový lokality, ale co pak ty věci okolo, někomu stačí lahváč a spacák vedle auta, někdo zas potřebuje 4 hvězdičky a lanovky…

          A často dost vidim rozpor v tom „umět dobře jezdit“ a „umět dobře učit“… Osobně bych třeba nějaký svoje limity někde na ilegálu v alpách nepokoušel.

          0 0
          • Koules  

            z toho mam obavu dostat to nekde na hranu komfortu, zaprsi ti ochladi se a spat na parkovisti uz neni tak supr:D 4 hvezdy nejsou v planu, mam tam nejaky apartman, kemp, chatky, kdyby to proslo vzajemnou dohodou muze se to udelat lowcost stany. Lokalit mam zatim 7, z toho sou 2 ciste bikeparky a 5. lokalit ciste traily v horach zadne parky.

            Snazil sem se to udelat pestre at je z ceho vybirat a kazdy si najde to sve

            0 0
            • mr.antik  

              Já nechápu jestli to chceš dělat jako že tě to baví třeba při studiu, tak to prostě zkus. Jestli se tim chceš uživit jakože vydělat na celý rok, tak upřímě myslim na to není v ČR klientela – Lidi co fakt jezdí, už maj kontakty, přiberou na ježdění pár kámošů, složej se na benzín/shuttly/a­partmán… Tak furt nevidim prostor kde by to mělo hodit třeba 20tis zisk z 5 lidí…

              Prostě nejvíc vyděláš na lidech co se v tomhle segmentu nepohybujou…

              0 0
      • Elwing  

        Pepíčkovy kempy pro snoby jo? :-) Pro děti si to lidi pochvalujou

        0 0
    • Elwing  

      Kdybyste jeli do Skotska, tak se přidám :-) Ale nejlépe bez koučování a proboha žádnou organizovanou jógu a zábavu po ježdění…

      0 0
      • Radek Broz  

        Uděláme vlastní non-vegan trip bez jógy?:)

        0 0
        • Elwing  

          Po ježdění si urožníme skotskou ovci a zalejem ji kýblem hořčice :-D

          Já bych jela hned, Martin nemůže, nevezmou mu do letadla baterku :-D

          0 0
    • grafik  

      Skupina je zkušená tak jak její nejslabší článek … a tím si naděláš do vlastního hnízda. Krom toho je ten byznysplán pro sebevrahy; dělat to pro pocit s nesourodou skupinou někde v tramtárii … kór teď … nevím no.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.